【精品解析】浙江省义乌市绣湖中学2023-2024学年七年级上学期检测卷(2023.10)

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】浙江省义乌市绣湖中学2023-2024学年七年级上学期检测卷(2023.10)

资源简介

浙江省义乌市绣湖中学2023-2024学年七年级上学期检测卷(2023.10)
一、完形填空(本题有10题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的四个选项A、B、C和D中, 选出最佳选项。
Jack works in a small factory and makes little money every month. He always feels 1. . One day he stands with an old priest(牧师). He says, "It's really not fair(公平的). Do you know John He was a bad student in my class. He never did his homework. 2. now he is a great writer."
The priest answers, "He is very hard-working. He 3. writes his books very late in the evening."
Jack 4. him, "Justin is my classmate, too. He was not strong at school. He was usually in hospital. He even couldn't have 5. lessons. He could only watch us run and play in the playground. But now he is a nice 6. ."
"Oh, he always spends all his time 7. and..."
"Now, Jack stops him again, "Paul is very rich and has a big factory. At school he even couldn't have fish or chicken 8. lunch." This time the priest doesn't answer him. But Jack is very angry and shouts to him, " 9. do you keep silent(沉默的)?Do you think it is not fair "
"I think it is fair. If you always put your two 10. in the pockets(口袋) and just complain(抱怨), you can never make your dream come true."
1.A. free B. sad C. busy D. happy
2.A. But B. And C. Or D. So
3.A. sometimes B. seldom C. always D. never
4.A. stops B. asks C. answers D. knows
5.A. music B. computer C. P.E. D. art
6.A. singer B. worker C. doctor D. player
7.A. exercising B. studying C. sleeping D. walking
8.A. before B. after C.at D. for
9.A. How B. When C. Where D. Why
10.A. feet B. hands C. arms D. legs
二、阅读理解(本题有15题,每小题2分,共30分)
阅读理解
Linda My pen friend is a Chinese girl. Her name is Wang Ling. I like calling her Lingling. She is from Shanghai, but she is in Beijing now. We like playing tennis very much.
Henry I have a good friend, and he is also my pen friend. His name is David. David is an American boy. He is 13 years old. He likes playing baseball.
Gina I want to have a pen friend from China. I hope (希望) he or she can help me with my Chinese. We can write emails in Chinese. I like listening to music and I hope my pen friend likes music, too.
Gary Bob is my pen friend from England. He likes riding a horse, but I don't. I like swimming. We often write letters to each other.
11.What is David's favourite sport
A.Playing tennis.       B.Playing basketbal.  
C.Playing baseball. D.Playing volleyball.
12.Which of the following sentences is NOT right
A.Wang Ling is from Shanghai.     
B.David is from America.
C.Gina has a Chinese pen friend.       
D.Bob can ride a horse.
13.The passage (文章) is mainly about ____.
A.jobs   B.schools    
C.hobbies     D.pen friends
阅读理解
①People want to have good meals all the time. But some ideas are not always right.
② "Coffee and tea are bad for you." Yes and no. People drink coffee when they are tired, but it isn't very healthy. So don't have more than two cups a day and don't drink any coffee before you go to bed. Tea is usually good for you, but drink it with lemon and don't put any milk or sugar in it! Green tea is really healthy.
③ "Carrots help you see in the dark." No! Carrots have a lot of vitamin A and vitamin A is good for your eyes, but nobody can really see in the dark!
④ "Fruit juice is good for you." Yes and no. Fruit juice is good for you, but it can be bad for your teeth. So yes, have some orange juice with your breakfast or lunch, but don't drink any juice between meals. Try water. Eight glasses of water a day is good for you.
⑤"It's OK not to eat breakfast." No! When you sleep, you don't eat for a long time. It's important to start the day with a good breakfast. Without breakfast, you often feel hungry later in the moring and start eating something like chocolate. Sweet food is not a good idea. But you can try some nuts or fruit.
14.The underlined word "it" in paragraph 2 refers to (指代)"____".
A.milk B.sugar C.lemon D.tea
15.Which idea is RIGHT according to the passage
A.Tea with milk and sugar is healthy.
B.Carrots are really good for our eyes.
C.Eight glasses of juice a day is good.
D.Some fruit before breakfast is important.
16.The passage mainly tells us how to____.
A.have a good breakfast B.have healthy eating
C.buy healthy food D.make good orange juice
17.Which of the following shows the structure(结构)of the passage
A.①/②③④/⑤ B.①/②③/④⑤
C.①/②③④⑤ D.①②③④/⑤
阅读理解
It's Friday evening. Jimmy doesn't look happy.
"Jimmy, what 's wrong" asks Mrs White. Jimmy says "Mike has a tennis game next Tuesday. he asks me to play tennis on Saturday. Tony's birthday is on next Monday. He asks me to clean his house with him on Sunday. So, I don't have much time for my homework."
"Dear, I'm happy you like to help your friends, but you need to have time for yourself too. "
"But they are my friends. I can't say no to them. "
Mrs White says, "I think you can tell Mike that you can play tennis with him on Saturday morning. Then you can help Tony with the cleaning in the afternoon. " "Mum, will they be mad "Jimmy asks. "No, dear. They are your friends. They will understand."
Then, Jimmy calls his friends. After that, he is happy. "Mum, thank you. They say yes. I will have a great weekend."
This teaches Jimmy a lot. He knows friends are important and he himself is important too. True friends can always understand each other.
18.From the passage, we can infer(推断)Jimmy will____on Sunday.
A.do some cleaning B.do homework
C.play tennis D.call his friends
19.What does the underlined word "mad" mean
A.Happy. B.Tired. C.Bored. D.Angry.
20.The RIGHT order of the following sentences is
①Jimmy calls his friends. ②Jimmy's friends ask him for help.
③Jimmy doesn't looks happy. ④Mrs White tells Jimmy what to do.
A.③②④① B.②③④① C.②③①④ D.③①④②
21.Which is the best title for the passage
A.A Busy Week B.A Good Friend
C.A Useful Lesson D.A Nice Mother
阅读理解
Buzz, buzz.. Summer is here. So are mosquitoes(蚊子). Do you want to keep away from them Iceland (冰岛)may be wonderful for you. This country is free of mosquitoes.
Mosquitoes live in most parts of the world. Most of the mosquitoes come in summer and they breed(繁殖)quickly on hot days. Mother mosquitoes lay their eggs in water or near it. If the weather is warm, the eggs can turn into baby mosquitoes in three days. They eat small plants in water.
But the climate in Iceland is quite hard for mosquitoes to live in. Iceland is near the North Pole.The temperature (气温) there is low all year round. The weather in Iceland also changes (改变) very fast. The temperature can go up quickly in winter and then go down. Think about a mosquito egg waiting below the ice during the winter. One day, it gets warmer and the egg hatches. But soon, the temperature goes down. Ice covers the water again. The little mosquito dies !
The only mosquito in Iceland now is in a laboratory(实验室). It came from another country. In the 1980s, a scientist found it in a plane.
Besides having no mosquitoes, Iceland also has a lot of interesting facts:
Iceland is home to over 200 volcanoes(火山). The country is called the "land of ice and fire".
Iceland looks like the moon because of its volcanoes. In 1965, American astronauts did training there before they went to the moon.
There are no subways or trains in Iceland.
22.Where do mosquitoes have their babies
A.On small plants. B.In or near grass.
C.Under the ground. D.In or near water.
23.The third paragraph mainly tells us____.
A.how mosquitoes make their lives
B.why mosquitoes can't live in Iceland
C.how mosquitoes give birth to their babies
D.why the weather changes a lot in Iceland
24.Which of the following is TRUE according to the passage
A.People can take trains in Iceland to enjoy the places of interest.
B.There is only one mosquito now in Iceland for scientific study.
C.Astronauts did training in Iceland because there were no mosquitoes.
D.Iceland is called the "land of ice and fire"because there are 200 volcanoes.
25.In which part of a newspaper can we find this passage
A.Weather. B.News. C.Travel. D.Art.
三、词汇运用(本题有15题,每小题1分,共15分)
用方框中所给词的适当形式填空,每词限用一次。
speak sit we close what about
26.I like    under the tree when I have nothing to do.
27.His mother is not at home and the door is    .
28.   watching a football match with me
29.Nancy    English very well.
30.At the party, we enjoyed   .
根据短文内容和所给中文写出单词的正确形式,每空限填一词。
Good morning, my friends. This is a map of my school. Let me  31.  (告诉)you something about it. Our school is old and  32.  (漂亮的)with many trees and  33.  (花朵). When you walk into it, you can see a big garden in the middle of school.This is my  34.  (最喜爱的)place to go. Our  35.  (老师)work and have a rest in their offices.There are  36.  (四十)classes in my school. What a big school! I go to school from Monday to Friday and I like  37.  (周三) best  38.  (因为)I always play basketball in the PE class.
From the bottom of my heart, I feel quite lucky to meet such kind people and study in such a nice school. My school is so wonderful that everyone  39.  (喜欢)it very much.  40.  (欢迎)to my school.
四、语法填空 (本题有10题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,按照句子结构和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中单词的正确形式填空。
I'm Li Ling. It's Tuesday, September 5th.  41.   weather is fine. I'm  42.  (real) busy today. At 8: 00 I have maths. To be honest(说实话), it's very difficult for me  43.   I always get bad marks(分数).But I will try my best to learn it well.Then at 9: 00 I have science. It's also difficult but  44.  (interest). At 10: 00 I have history. Then at 11 I have PE. That  45.  (be) my favourite subject. I have lunch at 12: 00 at school. After that, I have music in the afternoon. It's enjoyable. I like my music teacher-Miss Morgan. She is patient and kind.  46.  (she) classes are great. She's my favourite teacher. All my  47.  (class) finish at 3: 00 in the afternoon.
After school I play tennis  48.  my classmates on Saturdays and  49.   (Sunday). I love sports. Then at around 4: 00 I can  50.  (go) home. After dinner I read books and do my homework.
五、任务型阅读(共5小题,每小题1分,满分5分)
根据短文内容,完成下面表格。每空限填一词。
Do you like cats If you say yes, you can see the cartoon series (动漫系列) THE LEGEND OF LUOXIAOHEI(《罗小黑战记》). It tells stories of a cat. The cat is black with bright eyes and a long tail (尾巴). His tail is very special. It can turn into different small cats. That's quite interesting, right The cat is very smart (聪明的). He can open and close the door with his tail. The cat lives with a girl called Xiaobai and her mother. Xiaobai is a nice girl and she is good to the cat. She's a student. When she meets the cat for the first time, she gives him the name Xiaohei. Xiaohei and Xiaobai are good friends. The cartoon series is great. Do you want to watch it
THE LEGEND OF LUOXIAOHEI
Xiaohei *He has  51.  eyes and a long tail. *His tail is very special and it can turn into different  52.   *He can  53.  and close the door with his tail.
Xiaobai *She is good to the cat. *She is a  54.   *She lives with her  55.  and the cat.
六、书面表达(15分)
56. 英国女孩Lucy想征询笔友(pen pal)。假设你叫洪涵,你想和她成为笔友。请根据下面表格中所提供的信息,用英文给Lucy写一封回信,介绍你自己的情况。信的开头和结尾已给出,不计入总词数。
Name Hong Han
Age 12
Living place(住址) Yiwu
Birthday January 24th
Hobbies Play basketball,listen to music and dance
Favorite food Fruit and ice﹣cream
Favorite color Red
Favorite subject English
要求:1. 语句通顺, 意思连贯, 书写规范;2. 须包含表格中所有要点, 并适当发挥;3. 文中不能出现真实的人名和校名, 4. 60-80词。
Dear Lucy,
Thanks for your letter.I know you want a pen pal from Yiwu.
……
Yours,
Hong Han
答案解析部分
【答案】1.B;2.A;3.C;4.A;5.C;6.D;7.A;8.D;9.D;10.B
【知识点】日常生活类;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章讲述杰克只看到他人的成功而看不到他人背后的努力,所以总是抱怨。牧师告诫他如果他不努力他的梦想永远也不会实现。
【点评】考查完形填空。做完形填空首先要通读全文,了解大意。其次要逐句分析,前后一致。选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等。答案全部填完后,再通读—遍文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确。
1.句意:他总是感到悲伤。A.free免费的,空闲的;B.sad悲伤的;C.busy忙碌的;D.happy开心的。根据语境"Jack works in a small factory and makes little money every month"可知,杰克在一家小工厂工作,每个月挣的钱很少,可知应是他总感到悲伤。故选B。
2.句意:但现在他是一个伟大的作家。A.But但是,转折;B.Or或者,选择;C.So所以,结果;D.And并且,顺承。根据语境"He never did his homework..now he is a great writer."可知,"他从不做家庭作业"与"现在他是一个伟大的作家"之间为转折关系。故选A。
3.句意:牧师回答说:"他很勤劳。他总是在很晚的时候写书。"A.sometimes有时;B.seldom很少;C.always总是;D.never从不。根据语境"He is very hard-working."可知此处应表示"总是",故选C。
4.句意:杰克阻止了他:... A.stops阻止; B.asks询问;C.answers回答;D.knows知道。根据后文语境"Jack stops him again"可知,此处应是第一次阻止他。故选A。
5.句意:他甚至不能上体育课。A.music音乐;B.computer电脑;C.PE体育;D.art美术。根据前文语境"He was usually in hospital."可知,他经常住院,可推测应是他甚至不能上体育课。故选C。
6.句意:但现在他是一名很好的运动员。A.singer歌手;B.worker工人;C.doctor医生;D.player运动员。根据语境"Justin is my classmate, too. He was not strong at school. He was usually in hospital...But now he is a nice..."可知,贾斯汀在学校时经常住院,不能上体育课,且此处But为转折,可推测此处意为"但现在他是一名很好的运动员"。故选D。
7.句意:哦,他总是把所有的时间都花在锻炼上,而且他总是.......A.exercising锻炼;B.studying学习;C.sleeping睡觉;D.walking散步。根据上文"But now he is a nice player."可知,贾斯汀在学校时经常住院,不能上体育课,但现在是一名很好的运动员,可知他总是把所有的时间都花在锻炼上。故选A。
8.句意:在学校,他甚至不能吃鱼或鸡肉作为午餐。A.before在.....之前;B.after在......之后;C.at在后接具体时间点;D.for后接三餐。根据空格后的"lunch"可知此处应用介词for,故选D。
9.句意:你为什么保持沉默?A.How怎样;B.When什么时候;C.Where哪里;D.Why为什么。根据语境"This time the priest doesn't answer him."可知,这次牧l师没有回答他,所以杰克问:你为什么保持沉默,故选D。
10.句意:如果你总是把双手插在口袋里,总是抱怨,你的梦想永远不会实现。A.feet脚;B.hands手;C.arms胳膊;D.legs腿。根据语境"in the pockets(口袋)在口袋里"应指"手"。故选B。
【答案】11.C
12.C
13.D
【知识点】广告布告类;应用文
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了四个人的笔友。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
11.细节理解题。根据文章表格"Henry:His name is David. David is an American boy. He is 13 years old. He likes playing baseball.他的名字叫大卫。大卫是一个美国男孩。他13岁。他喜欢打棒球。"可知David喜欢棒球,故选C。
12.细节理解题。根据文章表格"Gina:I want to have a pen friend from China. I hope (希望) he or she can help me with my Chinese."可知Gina还没有笔友,故选C。
13.主旨大意题。根据文章表格的第一句"My pen friend""I have a good friend, and he is also my pen friend""I want to have a pen friend from China.""Bob is my pen friend from England
"可知文章是关于笔友的,故选D。
【答案】14.D
15.B
16.B
17.C
【知识点】说明文;饮食习惯;健康饮食
【解析】【分析】文章大意:文章主要通过一些说法的正确与否来告诉我们如何拥有健康的饮食习惯。
【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
14.代词指代题。根据文章第二段句子"Tea is usually good for you, but drink it with lemon and don't put any milk or sugar in it! Green tea is really healthy."可知,茶通常对你有好处,但喝的时候要加柠檬,不要放牛奶或糖在里面。可知此处"it"指代前文提及的"tea"。故选D。
15.细节理解题。根据文章第三段句子""Carrots help you see in the dark." No! Carrots have a lot of vitamin A and vitamin A is good for your eyes, but nobody can really see in the dark!"可知,胡萝卜含有大量的维生素A,维生素A对眼睛有好处,即胡萝卜对我们的眼睛有好处。故选B。
16.主旨大意题。根据文章第一段句子"People want to have good meals all the time. But some ideas are not always right."以及通读全文可知,文章主要通过一些说法的正确与否来告诉我们如何拥有健康的饮食习惯。故选B。
17.篇章结构题。根据文章第一段句子"People want to have good meals all the time. But some ideas are not always right."可知第一段是总述有些关于健康的说法并不总是正确的;第二、三、四、五段是具体介绍关于健康的说法,以及该说法蕴含的健康知识,是总分结构。故选C。
【答案】18.A
19.D
20.B
21.C
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章主要告诉我们真正的朋友应该是相互理解的。
【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
18.细节理解题。根据文章第二段句子""Jimmy, what 's wrong" asks Mrs White. Jimmy says "Mike has a tennis game next Tuesday. he asks me to play tennis on Saturday. Tony's birthday is on next Monday. He asks me to clean his house with him on Sunday. So, I don't have much time for my homework.""吉米,怎么了 "怀特太太问。吉米说:"迈克下周二有一场网球比赛。他邀请我星期六去打网球。托尼的生日在下星期一。他叫我星期天和他一起打扫他的房子。所以,我没有太多时间做作业。""可知星期天,Jimmy要去打扫房子,故选A。
19.词义猜测题。根据文章第五段句子""Mum, will they be mad "Jimmy asks. "No, dear. They are your friends. They will understand.""妈妈,他们会生气吗 "吉米问。"不,亲爱的。他们是你的朋友。他们会理解的。""根据"They are your friends. They will understand."可推测此处应是"生气",故选D。
20.细节理解题。根据文章第二段句子"Jimmy says "Mike has a tennis game next Tuesday. he asks me to play tennis on Saturday. Tony's birthday is on next Monday. He asks me to clean his house with him on Sunday."以及第五段" Mrs White says, "I think you can tell Mike that you can play tennis with him on Saturday morning. Then you can help Tony with the cleaning in the afternoon. "以及"Then, Jimmy calls his friends."可知先是Jimmy的朋友找他帮忙,时间不充足不开心,之后怀特太太给出建议该怎么做,然后他打电话告知,故事顺序发展应为"②③④①",故选B。
21.最佳标题题。根据文章最后一段句子"This teaches Jimmy a lot. He knows friends are important and he himself is important too. True friends can always understand each other.这教会了吉米很多。他知道朋友很重要,他自己也很重要。真正的朋友总是能够相互理解。"可知此处是Jimmy学到了有用的经验,故选C。
【答案】22.D
23.B
24.B
25.C
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】文章大意:短文主要介绍冰岛是一个没有蚊子的国家以及其他相关的事情。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、推理判断题和段落大意题三种常考题型,细节理解题要注意从文中寻找答案;推理判断题需要联系上下文,推断出需要的信息;段落大意题需要通读全段,了解大意之后找出中心思想。
22.细节理解题。根据文章第二段句子"Mother mosquitoes lay their eggs in water or near it.母蚊在水里或水附近产卵。"可知,母蚊在水里或水附近产卵。故选D。
23.段落大意题。根据文章第三段内容"But the climate in Iceland is quite hard for mosquitoes to live in. Iceland is near the North Pole.The temperature (气温) there is low all year round. The weather in Iceland also changes (改变) very fast. The temperature can go up quickly in winter and then go down. Think about a mosquito egg waiting below the ice during the winter. One day, it gets warmer and the egg hatches. But soon, the temperature goes down. Ice covers the water again. The little mosquito dies !但是冰岛的气候对蚊子来说是很难生存的。冰岛靠近北极。那里的气温一年四季都很低。冰岛的天气变化也很快。冬天气温会迅速上升,然后又下降。想想冬天在冰下等待的蚊子卵。有一天,天气变暖,蛋孵化了。但很快,温度下降了。冰又覆盖了水面。小蚊子死了!"可知第三段主要介绍为什么蚊子不能在冰岛生存。故选B。
24.细节理解题。根据文章第四段句子"The only mosquito in Iceland now is in a laboratory(实验室). It came from another country. In the 1980s, a scientist found it in a plane."可知,冰岛只有一只蚊子在实验室。故选B。
25.推理判断题。根据文章第一段句子"Iceland (冰岛)may be wonderful for you."可知文章主要介绍冰岛国家的一些情况,所以可能在报纸的旅游版块看到这篇文章。故选C。
【答案】26.sitting
27.closed
28.What about
29.speaks
30.ourselves
【知识点】反身代词;第三人称单数;现在分词
【解析】【分析】备选词汇含义:speak说;sit坐;we我们;close关闭;what about...怎么样。
【点评】考查选词填空,考查词汇在语境中的运用能力。注意理解句意,首先读一遍,然后再逐一作答。注意句型、搭配、短语及语境。
26.句意:当我无事可做时,我喜欢坐在树下。根据句子结构分析,like doing sth,喜欢做某事,固定搭配。可知此处应填入动词。结合所给词汇,sit,坐,符合语境,坐在树下。此处用动词ing形式,故答案为:sitting。
27.句意:他妈妈不在家,门也关着。根据语境"His mother is not at home"他妈妈不在家,可知门应该是关着的。结合所给词汇,close,关闭,动词。此处表示关着的,用形容词closed,故答案为:closed。
28.句意:和我一起看足球比赛怎么样?根据句子结构分析,此处动词用watching,结合语境以及备选词汇,可知此处应是提出建议。what about...怎么样,符合语境。句首单词首字母大写,故答案为:What about。
29.句意:南希的英语说得非常好。根据句子结构分析,此处缺少谓语动词,且空格后为"English",结合备选词汇,此处应为"说英语"。speak,说某种语言,动词。主语是Nancy,第三人称,谓语动词用第三人称单数形式,故答案为:speaks。
30.句意:在聚会上,我们都玩得很开心。根据语境"At the party"在聚会上,可知玩得很开心。enjoy oneself,玩得开心,固定搭配。结合所给词汇,we,我们,反身代词为ourselves。故答案为:ourselves。
【答案】31.tell;32.beautiful;33.flowers;34.favorite;35.teachers;36.forty;37.Wednesday;38.because;39.likes;40.Welcome
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了作者的学校。
【点评】考查单词拼写填空,注意根据所给词义和句子结构确定词性和词形。
31.句意:让我告诉你一些关于它的事情。告诉,tell,动词。根据"let sb. do sth,让某人做某事,固定搭配"可知此处应用动词原形,故答案为:tell。
32.句意:我们的学校古老而美丽,有许多树和花。美丽的,beautiful,形容词。此处与old并列,做be动词is的表语,故答案为:beautiful。
33.句意:我们的学校古老而美丽,有许多树和花。花朵,flower,可数名词。此处应与trees并列,形式一致,用复数形式,故答案为:flowers。
34.句意:这是我最喜欢去的地方。最喜欢的,favorite,形容词,修饰后面的形容词place,故答案为:favorite。
35.句意:我们的老师在他们的办公室工作和休息。老师,teacher,可数名词。此处空格后的谓语动词work为动词原形,说明主语是复数形式。故答案为:teachers。
36.句意:我学校有四十个班级。四十,forty,基数词。基数词没有人称的变化,表示数量。故答案为:forty。
37.句意:我从星期一到星期五上学,我最喜欢星期三,因为我总是在体育课上打篮球。周三,Wednesday,专有名词,表示周几,首字母大写,故答案为:Wednesday。
38.句意:我从星期一到星期五上学,我最喜欢星期三,因为我总是在体育课上打篮球。因为,because,连词,连接句子。故答案为:because。
39.句意:我的学校是如此美妙,每个人都很喜欢它。喜欢,like,动词。此处主语是everyone,每个人,不定代词做主语,谓语动词应用第三人称单数形式likes,故答案为:likes。
40.句意:欢迎来到我的学校。欢迎,welcome,动词。根据句子结构分析,此处应是祈使句,用谓语动词原形开头,句首单词首字母大写,故答案为:Welcome。
【答案】41.The;42.really;43.because;44.interesting;45.is;46.Her;47.classes;48.with;49.Sundays;50.go
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了李玲在星期二的学校生活情况。
【点评】考查语法填空。答题时要跳过空格通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读—遍,并逐一验证。
41.句意:天气晴朗。根据空格后的"weather天气",不可数名词,表示特指,要用定冠词the修饰,句首单词首字母大写,故答案为:The。
42.句意:我今天真的很忙。real,形容词。根据句子结构分析,此处应是缺少副词修饰形容词busy,real的副词形式为really,故答案为:really。
43.句意:它对我来说很难,应为我总是得很差的分数。根据句子结构分析,此处后文是前文的原因,应用连词because连接句子。because连接原因状语从句,故答案为:because。
44.句意:它也很难,但是很有趣。interest,兴趣,名词。根据句子结构分析,系动词is后面接形容词构成系表结构,以ing结尾的形容词interesting (有趣的)修饰物,以ed结尾的形容词interested(感兴趣的)修饰人,故答案为:interesting。
45.句意:那是我最喜欢的学科。be,是,动词原形。因在陈述事实,句子的时态为一般现在时,指示代词that作主语,be动词用is,故答案为:is。
46.句意:她的课很棒。she,她,人称代词主格。分析句子可知,此处应用形容词物主代词修饰名词classes,主格she (她)对应的形容词性物主代词为her,句子开头的单词首字母要大写,故答案为Her。
47.句意:我所有的课都在下午三点结束。class,课程,可数名词。all后面的可数名词要用复数形式,名词class(课)的复数形式为classes,故答案为:classes。
48.句意:放学后,我和我的同学在星期六和星期日打网球。play tennis with sb.,和某人一起打网球,固定搭配。故答案为:with。
49.句意:放学后,我和我的同学在星期六和星期日打网球。and在句中连接相同的语法成分,此处要用复数形式Sundays (星期天)表泛指,与Saturdays并列,故答案为:Sundays。
50.句意:然后在4点左右我可以回家。go,去,动词。情态动词can后面接动词原形,动词短语go home,回家,故答案为:go。
【答案】51.bright;52.cats;53.open;54.student;55.mother
【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了动漫《罗小黑战记》。
【点评】考查阅读填表,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
51.根据文章句子"The cat is black with bright eyes and a long tail (尾巴). "可知小猫这只猫是黑色的,有明亮的眼睛和一条长尾巴。故答案为:bright。
52.根据文章句子"His tail is very special. It can turn into different small cats."可知他的尾巴很特殊,可以变成不同的小猫。故答案为:cats.
53.根据文章句子"The cat is very smart (聪明的). He can open and close the door with his tail."可知他可以用尾巴开关门。故答案为:open。
54.根据文章句子"Xiaobai is a nice girl and she is good to the cat. She's a student."可知小白是一名学生。故答案为:student。
55.根据文章句子"The cat lives with a girl called Xiaobai and her mother."可知罗小黑、小白和小白的妈妈住在一起。故答案为:mother。
56.【答案】暂未更新
【知识点】提纲作文
【解析】【分析】这是一篇提纲式作文,要求写一封回信。信件包括洪涵的个人信息以及兴趣爱好。首先要告诉她你的名字,年龄和住址。然后介绍个人爱好和日常生活的一些习惯。最后表达与她成为笔友的期盼,都应该在文中有所体现。人称为第一人称。时态以一般现在时和将来时为主。
【点评】写作时注意文章的内容需要包含提示的所有要点,可以结合实际谈论一下自己的人生理想,充实作文。注意单词拼写的准确度,语法运用的准确度,上下文注意连接的流畅度,以及逻辑合理。文章中可能用到的短语:be likely to很可能;and so on等等;Chinese traditional culture中国传统文化;come true实现 等等。
1 / 1浙江省义乌市绣湖中学2023-2024学年七年级上学期检测卷(2023.10)
一、完形填空(本题有10题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的四个选项A、B、C和D中, 选出最佳选项。
Jack works in a small factory and makes little money every month. He always feels 1. . One day he stands with an old priest(牧师). He says, "It's really not fair(公平的). Do you know John He was a bad student in my class. He never did his homework. 2. now he is a great writer."
The priest answers, "He is very hard-working. He 3. writes his books very late in the evening."
Jack 4. him, "Justin is my classmate, too. He was not strong at school. He was usually in hospital. He even couldn't have 5. lessons. He could only watch us run and play in the playground. But now he is a nice 6. ."
"Oh, he always spends all his time 7. and..."
"Now, Jack stops him again, "Paul is very rich and has a big factory. At school he even couldn't have fish or chicken 8. lunch." This time the priest doesn't answer him. But Jack is very angry and shouts to him, " 9. do you keep silent(沉默的)?Do you think it is not fair "
"I think it is fair. If you always put your two 10. in the pockets(口袋) and just complain(抱怨), you can never make your dream come true."
1.A. free B. sad C. busy D. happy
2.A. But B. And C. Or D. So
3.A. sometimes B. seldom C. always D. never
4.A. stops B. asks C. answers D. knows
5.A. music B. computer C. P.E. D. art
6.A. singer B. worker C. doctor D. player
7.A. exercising B. studying C. sleeping D. walking
8.A. before B. after C.at D. for
9.A. How B. When C. Where D. Why
10.A. feet B. hands C. arms D. legs
【答案】1.B;2.A;3.C;4.A;5.C;6.D;7.A;8.D;9.D;10.B
【知识点】日常生活类;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章讲述杰克只看到他人的成功而看不到他人背后的努力,所以总是抱怨。牧师告诫他如果他不努力他的梦想永远也不会实现。
【点评】考查完形填空。做完形填空首先要通读全文,了解大意。其次要逐句分析,前后一致。选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等。答案全部填完后,再通读—遍文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确。
1.句意:他总是感到悲伤。A.free免费的,空闲的;B.sad悲伤的;C.busy忙碌的;D.happy开心的。根据语境"Jack works in a small factory and makes little money every month"可知,杰克在一家小工厂工作,每个月挣的钱很少,可知应是他总感到悲伤。故选B。
2.句意:但现在他是一个伟大的作家。A.But但是,转折;B.Or或者,选择;C.So所以,结果;D.And并且,顺承。根据语境"He never did his homework..now he is a great writer."可知,"他从不做家庭作业"与"现在他是一个伟大的作家"之间为转折关系。故选A。
3.句意:牧师回答说:"他很勤劳。他总是在很晚的时候写书。"A.sometimes有时;B.seldom很少;C.always总是;D.never从不。根据语境"He is very hard-working."可知此处应表示"总是",故选C。
4.句意:杰克阻止了他:... A.stops阻止; B.asks询问;C.answers回答;D.knows知道。根据后文语境"Jack stops him again"可知,此处应是第一次阻止他。故选A。
5.句意:他甚至不能上体育课。A.music音乐;B.computer电脑;C.PE体育;D.art美术。根据前文语境"He was usually in hospital."可知,他经常住院,可推测应是他甚至不能上体育课。故选C。
6.句意:但现在他是一名很好的运动员。A.singer歌手;B.worker工人;C.doctor医生;D.player运动员。根据语境"Justin is my classmate, too. He was not strong at school. He was usually in hospital...But now he is a nice..."可知,贾斯汀在学校时经常住院,不能上体育课,且此处But为转折,可推测此处意为"但现在他是一名很好的运动员"。故选D。
7.句意:哦,他总是把所有的时间都花在锻炼上,而且他总是.......A.exercising锻炼;B.studying学习;C.sleeping睡觉;D.walking散步。根据上文"But now he is a nice player."可知,贾斯汀在学校时经常住院,不能上体育课,但现在是一名很好的运动员,可知他总是把所有的时间都花在锻炼上。故选A。
8.句意:在学校,他甚至不能吃鱼或鸡肉作为午餐。A.before在.....之前;B.after在......之后;C.at在后接具体时间点;D.for后接三餐。根据空格后的"lunch"可知此处应用介词for,故选D。
9.句意:你为什么保持沉默?A.How怎样;B.When什么时候;C.Where哪里;D.Why为什么。根据语境"This time the priest doesn't answer him."可知,这次牧l师没有回答他,所以杰克问:你为什么保持沉默,故选D。
10.句意:如果你总是把双手插在口袋里,总是抱怨,你的梦想永远不会实现。A.feet脚;B.hands手;C.arms胳膊;D.legs腿。根据语境"in the pockets(口袋)在口袋里"应指"手"。故选B。
二、阅读理解(本题有15题,每小题2分,共30分)
阅读理解
Linda My pen friend is a Chinese girl. Her name is Wang Ling. I like calling her Lingling. She is from Shanghai, but she is in Beijing now. We like playing tennis very much.
Henry I have a good friend, and he is also my pen friend. His name is David. David is an American boy. He is 13 years old. He likes playing baseball.
Gina I want to have a pen friend from China. I hope (希望) he or she can help me with my Chinese. We can write emails in Chinese. I like listening to music and I hope my pen friend likes music, too.
Gary Bob is my pen friend from England. He likes riding a horse, but I don't. I like swimming. We often write letters to each other.
11.What is David's favourite sport
A.Playing tennis.       B.Playing basketbal.  
C.Playing baseball. D.Playing volleyball.
12.Which of the following sentences is NOT right
A.Wang Ling is from Shanghai.     
B.David is from America.
C.Gina has a Chinese pen friend.       
D.Bob can ride a horse.
13.The passage (文章) is mainly about ____.
A.jobs   B.schools    
C.hobbies     D.pen friends
【答案】11.C
12.C
13.D
【知识点】广告布告类;应用文
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了四个人的笔友。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
11.细节理解题。根据文章表格"Henry:His name is David. David is an American boy. He is 13 years old. He likes playing baseball.他的名字叫大卫。大卫是一个美国男孩。他13岁。他喜欢打棒球。"可知David喜欢棒球,故选C。
12.细节理解题。根据文章表格"Gina:I want to have a pen friend from China. I hope (希望) he or she can help me with my Chinese."可知Gina还没有笔友,故选C。
13.主旨大意题。根据文章表格的第一句"My pen friend""I have a good friend, and he is also my pen friend""I want to have a pen friend from China.""Bob is my pen friend from England
"可知文章是关于笔友的,故选D。
阅读理解
①People want to have good meals all the time. But some ideas are not always right.
② "Coffee and tea are bad for you." Yes and no. People drink coffee when they are tired, but it isn't very healthy. So don't have more than two cups a day and don't drink any coffee before you go to bed. Tea is usually good for you, but drink it with lemon and don't put any milk or sugar in it! Green tea is really healthy.
③ "Carrots help you see in the dark." No! Carrots have a lot of vitamin A and vitamin A is good for your eyes, but nobody can really see in the dark!
④ "Fruit juice is good for you." Yes and no. Fruit juice is good for you, but it can be bad for your teeth. So yes, have some orange juice with your breakfast or lunch, but don't drink any juice between meals. Try water. Eight glasses of water a day is good for you.
⑤"It's OK not to eat breakfast." No! When you sleep, you don't eat for a long time. It's important to start the day with a good breakfast. Without breakfast, you often feel hungry later in the moring and start eating something like chocolate. Sweet food is not a good idea. But you can try some nuts or fruit.
14.The underlined word "it" in paragraph 2 refers to (指代)"____".
A.milk B.sugar C.lemon D.tea
15.Which idea is RIGHT according to the passage
A.Tea with milk and sugar is healthy.
B.Carrots are really good for our eyes.
C.Eight glasses of juice a day is good.
D.Some fruit before breakfast is important.
16.The passage mainly tells us how to____.
A.have a good breakfast B.have healthy eating
C.buy healthy food D.make good orange juice
17.Which of the following shows the structure(结构)of the passage
A.①/②③④/⑤ B.①/②③/④⑤
C.①/②③④⑤ D.①②③④/⑤
【答案】14.D
15.B
16.B
17.C
【知识点】说明文;饮食习惯;健康饮食
【解析】【分析】文章大意:文章主要通过一些说法的正确与否来告诉我们如何拥有健康的饮食习惯。
【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
14.代词指代题。根据文章第二段句子"Tea is usually good for you, but drink it with lemon and don't put any milk or sugar in it! Green tea is really healthy."可知,茶通常对你有好处,但喝的时候要加柠檬,不要放牛奶或糖在里面。可知此处"it"指代前文提及的"tea"。故选D。
15.细节理解题。根据文章第三段句子""Carrots help you see in the dark." No! Carrots have a lot of vitamin A and vitamin A is good for your eyes, but nobody can really see in the dark!"可知,胡萝卜含有大量的维生素A,维生素A对眼睛有好处,即胡萝卜对我们的眼睛有好处。故选B。
16.主旨大意题。根据文章第一段句子"People want to have good meals all the time. But some ideas are not always right."以及通读全文可知,文章主要通过一些说法的正确与否来告诉我们如何拥有健康的饮食习惯。故选B。
17.篇章结构题。根据文章第一段句子"People want to have good meals all the time. But some ideas are not always right."可知第一段是总述有些关于健康的说法并不总是正确的;第二、三、四、五段是具体介绍关于健康的说法,以及该说法蕴含的健康知识,是总分结构。故选C。
阅读理解
It's Friday evening. Jimmy doesn't look happy.
"Jimmy, what 's wrong" asks Mrs White. Jimmy says "Mike has a tennis game next Tuesday. he asks me to play tennis on Saturday. Tony's birthday is on next Monday. He asks me to clean his house with him on Sunday. So, I don't have much time for my homework."
"Dear, I'm happy you like to help your friends, but you need to have time for yourself too. "
"But they are my friends. I can't say no to them. "
Mrs White says, "I think you can tell Mike that you can play tennis with him on Saturday morning. Then you can help Tony with the cleaning in the afternoon. " "Mum, will they be mad "Jimmy asks. "No, dear. They are your friends. They will understand."
Then, Jimmy calls his friends. After that, he is happy. "Mum, thank you. They say yes. I will have a great weekend."
This teaches Jimmy a lot. He knows friends are important and he himself is important too. True friends can always understand each other.
18.From the passage, we can infer(推断)Jimmy will____on Sunday.
A.do some cleaning B.do homework
C.play tennis D.call his friends
19.What does the underlined word "mad" mean
A.Happy. B.Tired. C.Bored. D.Angry.
20.The RIGHT order of the following sentences is
①Jimmy calls his friends. ②Jimmy's friends ask him for help.
③Jimmy doesn't looks happy. ④Mrs White tells Jimmy what to do.
A.③②④① B.②③④① C.②③①④ D.③①④②
21.Which is the best title for the passage
A.A Busy Week B.A Good Friend
C.A Useful Lesson D.A Nice Mother
【答案】18.A
19.D
20.B
21.C
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章主要告诉我们真正的朋友应该是相互理解的。
【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
18.细节理解题。根据文章第二段句子""Jimmy, what 's wrong" asks Mrs White. Jimmy says "Mike has a tennis game next Tuesday. he asks me to play tennis on Saturday. Tony's birthday is on next Monday. He asks me to clean his house with him on Sunday. So, I don't have much time for my homework.""吉米,怎么了 "怀特太太问。吉米说:"迈克下周二有一场网球比赛。他邀请我星期六去打网球。托尼的生日在下星期一。他叫我星期天和他一起打扫他的房子。所以,我没有太多时间做作业。""可知星期天,Jimmy要去打扫房子,故选A。
19.词义猜测题。根据文章第五段句子""Mum, will they be mad "Jimmy asks. "No, dear. They are your friends. They will understand.""妈妈,他们会生气吗 "吉米问。"不,亲爱的。他们是你的朋友。他们会理解的。""根据"They are your friends. They will understand."可推测此处应是"生气",故选D。
20.细节理解题。根据文章第二段句子"Jimmy says "Mike has a tennis game next Tuesday. he asks me to play tennis on Saturday. Tony's birthday is on next Monday. He asks me to clean his house with him on Sunday."以及第五段" Mrs White says, "I think you can tell Mike that you can play tennis with him on Saturday morning. Then you can help Tony with the cleaning in the afternoon. "以及"Then, Jimmy calls his friends."可知先是Jimmy的朋友找他帮忙,时间不充足不开心,之后怀特太太给出建议该怎么做,然后他打电话告知,故事顺序发展应为"②③④①",故选B。
21.最佳标题题。根据文章最后一段句子"This teaches Jimmy a lot. He knows friends are important and he himself is important too. True friends can always understand each other.这教会了吉米很多。他知道朋友很重要,他自己也很重要。真正的朋友总是能够相互理解。"可知此处是Jimmy学到了有用的经验,故选C。
阅读理解
Buzz, buzz.. Summer is here. So are mosquitoes(蚊子). Do you want to keep away from them Iceland (冰岛)may be wonderful for you. This country is free of mosquitoes.
Mosquitoes live in most parts of the world. Most of the mosquitoes come in summer and they breed(繁殖)quickly on hot days. Mother mosquitoes lay their eggs in water or near it. If the weather is warm, the eggs can turn into baby mosquitoes in three days. They eat small plants in water.
But the climate in Iceland is quite hard for mosquitoes to live in. Iceland is near the North Pole.The temperature (气温) there is low all year round. The weather in Iceland also changes (改变) very fast. The temperature can go up quickly in winter and then go down. Think about a mosquito egg waiting below the ice during the winter. One day, it gets warmer and the egg hatches. But soon, the temperature goes down. Ice covers the water again. The little mosquito dies !
The only mosquito in Iceland now is in a laboratory(实验室). It came from another country. In the 1980s, a scientist found it in a plane.
Besides having no mosquitoes, Iceland also has a lot of interesting facts:
Iceland is home to over 200 volcanoes(火山). The country is called the "land of ice and fire".
Iceland looks like the moon because of its volcanoes. In 1965, American astronauts did training there before they went to the moon.
There are no subways or trains in Iceland.
22.Where do mosquitoes have their babies
A.On small plants. B.In or near grass.
C.Under the ground. D.In or near water.
23.The third paragraph mainly tells us____.
A.how mosquitoes make their lives
B.why mosquitoes can't live in Iceland
C.how mosquitoes give birth to their babies
D.why the weather changes a lot in Iceland
24.Which of the following is TRUE according to the passage
A.People can take trains in Iceland to enjoy the places of interest.
B.There is only one mosquito now in Iceland for scientific study.
C.Astronauts did training in Iceland because there were no mosquitoes.
D.Iceland is called the "land of ice and fire"because there are 200 volcanoes.
25.In which part of a newspaper can we find this passage
A.Weather. B.News. C.Travel. D.Art.
【答案】22.D
23.B
24.B
25.C
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】文章大意:短文主要介绍冰岛是一个没有蚊子的国家以及其他相关的事情。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、推理判断题和段落大意题三种常考题型,细节理解题要注意从文中寻找答案;推理判断题需要联系上下文,推断出需要的信息;段落大意题需要通读全段,了解大意之后找出中心思想。
22.细节理解题。根据文章第二段句子"Mother mosquitoes lay their eggs in water or near it.母蚊在水里或水附近产卵。"可知,母蚊在水里或水附近产卵。故选D。
23.段落大意题。根据文章第三段内容"But the climate in Iceland is quite hard for mosquitoes to live in. Iceland is near the North Pole.The temperature (气温) there is low all year round. The weather in Iceland also changes (改变) very fast. The temperature can go up quickly in winter and then go down. Think about a mosquito egg waiting below the ice during the winter. One day, it gets warmer and the egg hatches. But soon, the temperature goes down. Ice covers the water again. The little mosquito dies !但是冰岛的气候对蚊子来说是很难生存的。冰岛靠近北极。那里的气温一年四季都很低。冰岛的天气变化也很快。冬天气温会迅速上升,然后又下降。想想冬天在冰下等待的蚊子卵。有一天,天气变暖,蛋孵化了。但很快,温度下降了。冰又覆盖了水面。小蚊子死了!"可知第三段主要介绍为什么蚊子不能在冰岛生存。故选B。
24.细节理解题。根据文章第四段句子"The only mosquito in Iceland now is in a laboratory(实验室). It came from another country. In the 1980s, a scientist found it in a plane."可知,冰岛只有一只蚊子在实验室。故选B。
25.推理判断题。根据文章第一段句子"Iceland (冰岛)may be wonderful for you."可知文章主要介绍冰岛国家的一些情况,所以可能在报纸的旅游版块看到这篇文章。故选C。
三、词汇运用(本题有15题,每小题1分,共15分)
用方框中所给词的适当形式填空,每词限用一次。
speak sit we close what about
26.I like    under the tree when I have nothing to do.
27.His mother is not at home and the door is    .
28.   watching a football match with me
29.Nancy    English very well.
30.At the party, we enjoyed   .
【答案】26.sitting
27.closed
28.What about
29.speaks
30.ourselves
【知识点】反身代词;第三人称单数;现在分词
【解析】【分析】备选词汇含义:speak说;sit坐;we我们;close关闭;what about...怎么样。
【点评】考查选词填空,考查词汇在语境中的运用能力。注意理解句意,首先读一遍,然后再逐一作答。注意句型、搭配、短语及语境。
26.句意:当我无事可做时,我喜欢坐在树下。根据句子结构分析,like doing sth,喜欢做某事,固定搭配。可知此处应填入动词。结合所给词汇,sit,坐,符合语境,坐在树下。此处用动词ing形式,故答案为:sitting。
27.句意:他妈妈不在家,门也关着。根据语境"His mother is not at home"他妈妈不在家,可知门应该是关着的。结合所给词汇,close,关闭,动词。此处表示关着的,用形容词closed,故答案为:closed。
28.句意:和我一起看足球比赛怎么样?根据句子结构分析,此处动词用watching,结合语境以及备选词汇,可知此处应是提出建议。what about...怎么样,符合语境。句首单词首字母大写,故答案为:What about。
29.句意:南希的英语说得非常好。根据句子结构分析,此处缺少谓语动词,且空格后为"English",结合备选词汇,此处应为"说英语"。speak,说某种语言,动词。主语是Nancy,第三人称,谓语动词用第三人称单数形式,故答案为:speaks。
30.句意:在聚会上,我们都玩得很开心。根据语境"At the party"在聚会上,可知玩得很开心。enjoy oneself,玩得开心,固定搭配。结合所给词汇,we,我们,反身代词为ourselves。故答案为:ourselves。
根据短文内容和所给中文写出单词的正确形式,每空限填一词。
Good morning, my friends. This is a map of my school. Let me  31.  (告诉)you something about it. Our school is old and  32.  (漂亮的)with many trees and  33.  (花朵). When you walk into it, you can see a big garden in the middle of school.This is my  34.  (最喜爱的)place to go. Our  35.  (老师)work and have a rest in their offices.There are  36.  (四十)classes in my school. What a big school! I go to school from Monday to Friday and I like  37.  (周三) best  38.  (因为)I always play basketball in the PE class.
From the bottom of my heart, I feel quite lucky to meet such kind people and study in such a nice school. My school is so wonderful that everyone  39.  (喜欢)it very much.  40.  (欢迎)to my school.
【答案】31.tell;32.beautiful;33.flowers;34.favorite;35.teachers;36.forty;37.Wednesday;38.because;39.likes;40.Welcome
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了作者的学校。
【点评】考查单词拼写填空,注意根据所给词义和句子结构确定词性和词形。
31.句意:让我告诉你一些关于它的事情。告诉,tell,动词。根据"let sb. do sth,让某人做某事,固定搭配"可知此处应用动词原形,故答案为:tell。
32.句意:我们的学校古老而美丽,有许多树和花。美丽的,beautiful,形容词。此处与old并列,做be动词is的表语,故答案为:beautiful。
33.句意:我们的学校古老而美丽,有许多树和花。花朵,flower,可数名词。此处应与trees并列,形式一致,用复数形式,故答案为:flowers。
34.句意:这是我最喜欢去的地方。最喜欢的,favorite,形容词,修饰后面的形容词place,故答案为:favorite。
35.句意:我们的老师在他们的办公室工作和休息。老师,teacher,可数名词。此处空格后的谓语动词work为动词原形,说明主语是复数形式。故答案为:teachers。
36.句意:我学校有四十个班级。四十,forty,基数词。基数词没有人称的变化,表示数量。故答案为:forty。
37.句意:我从星期一到星期五上学,我最喜欢星期三,因为我总是在体育课上打篮球。周三,Wednesday,专有名词,表示周几,首字母大写,故答案为:Wednesday。
38.句意:我从星期一到星期五上学,我最喜欢星期三,因为我总是在体育课上打篮球。因为,because,连词,连接句子。故答案为:because。
39.句意:我的学校是如此美妙,每个人都很喜欢它。喜欢,like,动词。此处主语是everyone,每个人,不定代词做主语,谓语动词应用第三人称单数形式likes,故答案为:likes。
40.句意:欢迎来到我的学校。欢迎,welcome,动词。根据句子结构分析,此处应是祈使句,用谓语动词原形开头,句首单词首字母大写,故答案为:Welcome。
四、语法填空 (本题有10题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,按照句子结构和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中单词的正确形式填空。
I'm Li Ling. It's Tuesday, September 5th.  41.   weather is fine. I'm  42.  (real) busy today. At 8: 00 I have maths. To be honest(说实话), it's very difficult for me  43.   I always get bad marks(分数).But I will try my best to learn it well.Then at 9: 00 I have science. It's also difficult but  44.  (interest). At 10: 00 I have history. Then at 11 I have PE. That  45.  (be) my favourite subject. I have lunch at 12: 00 at school. After that, I have music in the afternoon. It's enjoyable. I like my music teacher-Miss Morgan. She is patient and kind.  46.  (she) classes are great. She's my favourite teacher. All my  47.  (class) finish at 3: 00 in the afternoon.
After school I play tennis  48.  my classmates on Saturdays and  49.   (Sunday). I love sports. Then at around 4: 00 I can  50.  (go) home. After dinner I read books and do my homework.
【答案】41.The;42.really;43.because;44.interesting;45.is;46.Her;47.classes;48.with;49.Sundays;50.go
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了李玲在星期二的学校生活情况。
【点评】考查语法填空。答题时要跳过空格通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读—遍,并逐一验证。
41.句意:天气晴朗。根据空格后的"weather天气",不可数名词,表示特指,要用定冠词the修饰,句首单词首字母大写,故答案为:The。
42.句意:我今天真的很忙。real,形容词。根据句子结构分析,此处应是缺少副词修饰形容词busy,real的副词形式为really,故答案为:really。
43.句意:它对我来说很难,应为我总是得很差的分数。根据句子结构分析,此处后文是前文的原因,应用连词because连接句子。because连接原因状语从句,故答案为:because。
44.句意:它也很难,但是很有趣。interest,兴趣,名词。根据句子结构分析,系动词is后面接形容词构成系表结构,以ing结尾的形容词interesting (有趣的)修饰物,以ed结尾的形容词interested(感兴趣的)修饰人,故答案为:interesting。
45.句意:那是我最喜欢的学科。be,是,动词原形。因在陈述事实,句子的时态为一般现在时,指示代词that作主语,be动词用is,故答案为:is。
46.句意:她的课很棒。she,她,人称代词主格。分析句子可知,此处应用形容词物主代词修饰名词classes,主格she (她)对应的形容词性物主代词为her,句子开头的单词首字母要大写,故答案为Her。
47.句意:我所有的课都在下午三点结束。class,课程,可数名词。all后面的可数名词要用复数形式,名词class(课)的复数形式为classes,故答案为:classes。
48.句意:放学后,我和我的同学在星期六和星期日打网球。play tennis with sb.,和某人一起打网球,固定搭配。故答案为:with。
49.句意:放学后,我和我的同学在星期六和星期日打网球。and在句中连接相同的语法成分,此处要用复数形式Sundays (星期天)表泛指,与Saturdays并列,故答案为:Sundays。
50.句意:然后在4点左右我可以回家。go,去,动词。情态动词can后面接动词原形,动词短语go home,回家,故答案为:go。
五、任务型阅读(共5小题,每小题1分,满分5分)
根据短文内容,完成下面表格。每空限填一词。
Do you like cats If you say yes, you can see the cartoon series (动漫系列) THE LEGEND OF LUOXIAOHEI(《罗小黑战记》). It tells stories of a cat. The cat is black with bright eyes and a long tail (尾巴). His tail is very special. It can turn into different small cats. That's quite interesting, right The cat is very smart (聪明的). He can open and close the door with his tail. The cat lives with a girl called Xiaobai and her mother. Xiaobai is a nice girl and she is good to the cat. She's a student. When she meets the cat for the first time, she gives him the name Xiaohei. Xiaohei and Xiaobai are good friends. The cartoon series is great. Do you want to watch it
THE LEGEND OF LUOXIAOHEI
Xiaohei *He has  51.  eyes and a long tail. *His tail is very special and it can turn into different  52.   *He can  53.  and close the door with his tail.
Xiaobai *She is good to the cat. *She is a  54.   *She lives with her  55.  and the cat.
【答案】51.bright;52.cats;53.open;54.student;55.mother
【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了动漫《罗小黑战记》。
【点评】考查阅读填表,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
51.根据文章句子"The cat is black with bright eyes and a long tail (尾巴). "可知小猫这只猫是黑色的,有明亮的眼睛和一条长尾巴。故答案为:bright。
52.根据文章句子"His tail is very special. It can turn into different small cats."可知他的尾巴很特殊,可以变成不同的小猫。故答案为:cats.
53.根据文章句子"The cat is very smart (聪明的). He can open and close the door with his tail."可知他可以用尾巴开关门。故答案为:open。
54.根据文章句子"Xiaobai is a nice girl and she is good to the cat. She's a student."可知小白是一名学生。故答案为:student。
55.根据文章句子"The cat lives with a girl called Xiaobai and her mother."可知罗小黑、小白和小白的妈妈住在一起。故答案为:mother。
六、书面表达(15分)
56. 英国女孩Lucy想征询笔友(pen pal)。假设你叫洪涵,你想和她成为笔友。请根据下面表格中所提供的信息,用英文给Lucy写一封回信,介绍你自己的情况。信的开头和结尾已给出,不计入总词数。
Name Hong Han
Age 12
Living place(住址) Yiwu
Birthday January 24th
Hobbies Play basketball,listen to music and dance
Favorite food Fruit and ice﹣cream
Favorite color Red
Favorite subject English
要求:1. 语句通顺, 意思连贯, 书写规范;2. 须包含表格中所有要点, 并适当发挥;3. 文中不能出现真实的人名和校名, 4. 60-80词。
Dear Lucy,
Thanks for your letter.I know you want a pen pal from Yiwu.
……
Yours,
Hong Han
【答案】暂未更新
【知识点】提纲作文
【解析】【分析】这是一篇提纲式作文,要求写一封回信。信件包括洪涵的个人信息以及兴趣爱好。首先要告诉她你的名字,年龄和住址。然后介绍个人爱好和日常生活的一些习惯。最后表达与她成为笔友的期盼,都应该在文中有所体现。人称为第一人称。时态以一般现在时和将来时为主。
【点评】写作时注意文章的内容需要包含提示的所有要点,可以结合实际谈论一下自己的人生理想,充实作文。注意单词拼写的准确度,语法运用的准确度,上下文注意连接的流畅度,以及逻辑合理。文章中可能用到的短语:be likely to很可能;and so on等等;Chinese traditional culture中国传统文化;come true实现 等等。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表