2023-2024学年河南省南阳市高二上学期联考英语试题(原卷版+ 解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

2023-2024学年河南省南阳市高二上学期联考英语试题(原卷版+ 解析版)

资源简介

邓州春雨国文学校2023年8月份月考试题
高二英语试题
满分:120分;考试时间:90分钟;
注意事项:
1. 答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2. 请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题)
一、完形填空(每小题2分,共30分)
Owen was born just as Hurricane Katrina ____1____ the Gulf Coast. Days later, Owen became ____2____ ill. Those weeks taught me something about the ____3____ of strangers.
All disasters are personal. Some in the Gull Coast sought their families who had survived. Some sought to ____4____ others. At the hospital, we watched our son Owen sleep. Despite the tubes dripping. he still slept his baby sleep. I ____5____ the doctor, who held the CAT scan up to the light and searched for answers. No one can know what you will feel in a time of need, but I learned that in this ____6____ time, the people our family depended upon most were people we had never ____7____.
We depended upon the doctors, clerks and ambulance drivers who knew their ____8____ was to help others. We depended upon the nurses who ____9____ our son all through the night. We depended upon the hotel that gave us a place to _____10_____ near the hospital. We depended upon those strangers who made a _____11_____ to helping others.
This commitment is a(n) _____12_____ that holds us together in hard times. By the time we took Owen home, the worse effects of Hurricane Katrina were _____13_____. I watched the images from the Gulf Coast, images of communities, lives and families whose essential parts had been _____14_____.
I thought of the web of strangers that had helped my family. I can only hope this web will be _____15_____ enough, so that it will hold and care for many and we can all depend upon the kindness of strangers.
1. A. destroyed B. left C. approached D. rounded
2. A. immediately B. seriously C. firmly D. eventually
3. A. kindness B. courage C. wisdom D. humor
4. A. treat B. reward C. please D. help
5. A. answered for B. accounted for C. turned to D. stood for
6. A. tough B. flexible C. fruitful D. relaxing
7. A. evaluated B. promised C. encountered D. missed
8. A. preference B. talent C. shelter D. duty
9. A. fed B. attended C. taught D. blamed
10. A. stay B. work C. decorate D. visit
11. A. path B. schedule C. dream D. commitment
12. A. trick B. web C. switch D. alternative
13. A. evident B. predictable C. hidden D. tiny
14. A. replaced B. managed C. ruined D. fixed
15. A. shallow B. strong C. gentle D. complex
第II卷(非选择题)
二、阅读理解 (每小题2.5分,共50分)
A
It’s the oldest trick in the book: threaten the kids with a piece of coal, and they’ll behave in the name of Santa Claus. Some people say that parents are purposely taking in their kids by lying to them about Santa. Is it purposely cheating or playing along with the fantasy There are always those stories about the kindergarten teacher or parent who would tell the kids there’s no Santa Claus, and they’d all start crying on the lost dreams. But if another teacher goes into a third-grade class and says there is a Santa Claus, they’ll all laugh at her. What I say is that if they’re at the age when they’re still believing, why bother to end it
Then how long should parents pretend Studies indicate that after eight, 75 percent of kids don’t believe. That’s the first “S” word that parents have to deal with — it’s not sex. It’s Santa. So the parent has to sit down and say it in a gentle way. “Listen, Santa did exist. He was a person who gave to others and now that you’re older, you can give to others and be Santa, too.” Do you think if a kid who believes in Santa walks into a third-or-fourth-grade class, his friends are going to tell him in a gentle way No. They’re going to make fun of him, and the kid is going to run home crying, saying you lied to him. We all remember how the news is broken to us, so if we all remember, then there’s some significance or we would have forgotten it. And it’s better to have a memory if someone doing it nicely than some kids laughing at you.
Santa is also used as an instrument of guilt, because Santa knows everything. So even if the kids did bad things and got away with them, Santa knew. Still, Santa alone is not a good behavioral tool. You can’t, say, in January, play the Santa card to your child — because Christmas is too far away.
16. According to the first paragraph, parents should__________.
A. telling the kids that Santa does not exist
B. lie to their children on the problem of Santa Claus
C. not tell the truth if their children believe Santa Claus exists
D. tell children in advance in case of being laughed at by classmates
17. Why could your kid possibly be made fun of in the fourth grade
A. He tells a lie that he believes in Santa. B. He says Santa does exist in this world.
C. He expects gentle talks from his friends. D. He gives to others and acts as Santa does.
18. The underlined part in the last paragraph most probably means to__________.
A. play cards with children happily
B. talk the kids out of doing something bad
C. clarify the truth of Santa to the kids in a gentle way
D. let the children figure the problem out by themselves
19 The author’s intention in writing this text is to__________.
A. introduce the detailed story of Santa Claus in all aspects
B. prevent children from being laughed at by fellow classmates
C. help children to understand whether Santa Claus is real or not
D. instruct parents how to explain the existence of Santa Claus to kids
B
Michael Gonsalves, a chef of Golden Oak at Disney World, has a cuisine concept rooted in fresh, locally-sourced ingredients that originated from childhood harvesting produce from their family garden with his mom to eventually leading kitchens at Walt Disney World Resorts to employ a sustainable model.
“Truly the whole process starts with menu planning,” he said. Creating one dish leads into the creation of many more through the end-to-end use of products. As chefs, they are always searching for the best ingredients. It is then their focus to ensure they appreciate and respect all that go into each and every one of them. For example, they source chicken that is naturally grown and fed on a natural plant forward diet, no hormones (激素) or additives — that’s used in many ways throughout menus from a simple grilled chicken breast to bone soup. Nothing goes to waste.
When they do have waste, even if minimal, they shift it from landfills to transform it into compost (堆肥) that’s then used across the Walt Disney World property. They also support Second Harvest, a local community food bank where healthy produce, prepared, but not served, meals eatable for human consumption are donated. Disney also works with pig farmers when they can’t distribute foods past the point of safety for human consumption. Besides, wildlife reservations love to get the meat because tigers and wild cats can still eat that.
Their operations are “on a path to a sustainable zero waste kitchen of tomorrow” where chefs learn the full-life cycle of plants from seed to plate and gain a better understanding and appreciation for the product and their craft.
Golden Oak at Disney has millions of bees that produce up to 300 pounds of honey per year, plus those bees help with cross pollination (授粉) of their gardens on a daily basis. They advocate a culture that helps develop not only the quality of food, but an appreciation for nature.
20. Where did Michael Gonsalves’ idea about cuisine come from
A His mom’s suggestions. B. His dream of becoming a chef.
C. His interest in delicious food. D. His labor experience as a child.
21. How are the ingredients dealt with in Golden Oak
A. They are grilled to eat. B. They are used to the fullest.
C. They are divided into groups. D. They are selected by quality.
22. What does the author intend to do in paragraph 3
A. Give examples about zero waste.
B. Introduce the unique habit of wildlife.
C. Stress the importance of natural food.
D. Explain the operation mode of the food bank.
23. Which of the following is a suitable title for the text
A Disney World:New Cuisine Road
B. Michael Gonsalves:Creative Chef
C. Michael Gonsalves:Advocate of Food Diversity
D. Disney World:Pioneer in Environmental Protection
C
When my son first began competing in school chess tournaments, I often chatted with other parents. Occasionally, I would ask if they played chess themselves. Normally, the reply was no. When I volunteered that I was learning to play, their tone was cheerfully joking, “Good luck with that!”If this game is so good, why are adults ignoring it Seeing someone playing smart phone games, I preferred to say, “Why are you having your kids do chess while you play ”
Sure, we parents had work to do, work that helped pay for the lessons our kids were enjoying. But I was also wondering if we were sending an unnoticeable message that learning was for the young. During one tournament, I saw a group of parents playing chess! Just then, a group of kids passed me “Why are adults learning chess ” One asked, in an apparently joking tone.
I was tired of sitting on the sidelines. I wanted in, and that is why I got a membership card and started throwing myself in.“Early on,I was nervous, even the master can sometimes play badly, ” as one Grandmaster put it “a fan never” . And a fan I was. It was three hours of concentration and thinking with my phone off. It felt like a gym where I was trained to solve problems with focus, memory, logic, and occasional headaches. And of course hours of absence of digital devices would never be no good for thinking sharply.
Being a beginner can be hard at any age, but it gets harder when you are older. The phrase “adult beginner”has an fairly gentle pity. It implies the learning of something that you should have perhaps already leaned.
24. What can we learn about other parents from their remarks
A. They were ignoring other learners.
B. They agreed on the idea of learning chess.
C. They gave congratulations to the adult lessons.
D. They thought it odd for an adult to learn chess.
25. How did the child in the second paragraph perceive adults learning chess
A. Laughable. B. Imaginable. C. Understandable. D. Sensible.
26. What do the underlined words “sitting on the sidelines” mean in Paragraph 3
A. Not being noticed. B. Not being involved.
C. Expressing confusing ideas. D. Following what others do.
27. What did the writer think of his experience of leaning to play chess
A. It helped him remain calm. B. It made him proud of himself.
C. It helped him train his brain. D. It made him look rather funny.
D
Experience College at Harvard
Challenge yourself in college-level courses. Meet new friends from around the world. Strengthen your college application. And, build important life skills that can make your future college experience a success.
Pre-College Program
An intense and exciting glimpse into the college experience. During this intensive two-week program, you will take the first steps toward your college journey alongside a diverse group of exceptional high school students.
●Challenge yourself in a college course taught by Harvard teachers, without the pressure of grades.
●Engage with your peers in structured co-curricular activities college readiness workshops, and social events.
●Two weeks, non-credit
Secondary School Program
Immerse yourself in college life for seven weeks! In this dynamic seven-week program, you can earn college credit while experiencing first-hand what it’s really like to be a college student.
●Choose one or two college-level classes that explore deeply into subjects that really excite you and may not be offered in high school.
●Prepare for the future as you experience what it's really like to balance responsibility with independence in one of three program forms—online, commuting, or residential.
●Seven weeks, college credit
Application is now open for both high school programs! See program calendars for important dates and deadlines.
To get our updates, join our mailing list for helpful information and important deadlines. Start your education journey today!
28. What do the two programs have in common
A. All the learning activities take place online.
B. They are required procedures for college application.
C. They provide the students with college-level courses.
D. Students can earn college credits after learning the two programs.
29. According to this passage, applicants can________.
A. start to apply for both programs now
B. pay for the program calendars from today
C. apply for the programs throughout the year
D. download a mailing list to get helpful updates
30. What is the purpose of this passage
A. To raise money for Harvard Summer Programs.
B. To share the college learning experience with readers.
C To introduce the diverse courses in Harvard University.
D. To advertise Harvard Summer Programs for high school students.
三、七选五
For most people, life has become a burden on their shoulders, and its weight is growing heavier and heavier, until one day they can’t carry it anymore. So how can we design a life that is less complex and more meaningful With minimalism (极简主义). ____31____ The following ways will assist you in your journey to living a simper yet fuller life.
____32____ Most people’s living space is filled with things that are never used and don’t contribute to their well-being. Separate the ones you do need from the ones you don’t, and throw the latter right into the dustin — or better, give them away to people who might actually benefit from them.
Appreciate all the amazing things you already have. We constantly compare ourselves to others who seem happier, more beautiful and more important than us. We try our best to imitate those we envy. ____33____ We need to stop comparing and accept ourselves for who we are, with all our imperfections. Take a moment to appreciate what you have.
Do one thing at a time. Minimalist living actually means making the most out of each and every moment. We’re usually carrying out different tasks at the same time. So whatever we are doing, our mind is partly wondering somewhere else. ____34____
Develop mindfulness. ____35____ Thus you need to develop mindfulness. Mindfulness means fully attending to what’s happening in the present. There are many ways one can do so. Perhaps the most common way is to sit for about 30 minutes somewhere comfortably with your upper back straight and pay full attention to your breath as it’s coming in and out through your nose. In this way, you won’t be distracted by your thoughts.
A. It is about enjoying life more with less.
B. Stop consuming products you don’t need.
C. Yet no matter how much we try, we always fail.
D. Get rid of things that don’t serve your happiness.
E. minimalist living requires a calm and undisturbed mind.
F. Stop multitasking and concentrate on a single thing at a time.
G. Unfortunately, our minds are filled with worries in our busy lives.
四、用单词的适当形式完成短文(每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填在答题卡标号为61-70的相应位置上。
My time in China was a(n) ___36___(forget) experience. Every day was a new adventure. I made life-long friends and had many ___37___ (last) memories. My study abroad program organized trips for us to learn about each city and to visit cultural ___38___ (sight). While I was in Beijing, I climbed the Great Wall of China, and visited Tian'anmen Square, the Forbidden City and the Bird’s Nest Olympic stadium. I also had the opportunity of ___39___(stick) in a Beijing thunderstorm, bargaining in the market, and riding the high-speed train. While I was in Tianjin, I ___40___(study) at Nankai University. I was taking the Chinese language and culture courses.
___41___I enjoyed most is that whatever I learned in class. I would use it outside to communicate with people. Having the opportunity ___42___(speak) Mandarin every day really improved my learning. In the afternoon I would have culture classes ___43___I would learn about Chinese calligraphy, Beijing opera, Chinese martial arts, Chinese cooking and many other subjects. The mix of learning about the language and culture made each day of class _____44_____ (enjoyable) exciting.
I believe that the key ___45___ studying abroad successfully is the attitude you carry. Going to China, I was open-minded and had a very positive attitude.
五、读后续写(共25分)
46. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My ten-year-old self loved summertime. The best part of summer was the community pool. Everyone was there.
We didn’t have a care in the world. Our biggest concern was which one of us could hold her breath underwater the longest. We didn’t care what we looked like or who was cool. I never once thought about how I looked in a swimsuit or if my hair looked good. I was aware that I wasn’t super-thin like some of the other girls I saw, but I didn’t care.
And then one day, I was taking my turn on the diving board with all the other kids. I jumped in, floated freely to the top and swam over to the ladder to make my way out of the pool. I noticed a girl standing at the top of the ladder, so I swam slowly, giving her time to move. I didn’t know her. She looked cute and thin.
But instead of moving, a strange thing happened. This girl leaned over the pool and said to me, “They don’t allow beached (搁浅的) whales in this pool.”
Beached whales I soon realized that I was the beached whale. Suddenly, my cool blue swimsuit didn’t cover enough. I got out of the pool quickly and wrapped my towel around my body, feeling like I was going to throw up. From that moment on, I was aware of my size.
Clothes became a horrible dream, and I struggled through my teen years and into adulthood. I cried over clothes that didn’t fit. My heart had always hated the little girl by the pool, who took the confidence out of my life until I got my daughter, Lisa.
One day I dressed my little girl in beautiful clothes and put a bow (蝴蝶结) on her head, but she refused because she liked to be comfortable. Is society interested in comfort However, when I stared at her, I suddenly realized how beautiful she was, even though she was covered in mud.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
When Lisa was ten, I came across a picture of myself when I was ten and I showed it to her.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Then I told her the story of the little girl by the pool.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________邓州春雨国文学校2023年8月份月考试题
高二英语试题
满分:120分;考试时间:90分钟;
注意事项:
1. 答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2. 请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题)
一、完形填空(每小题2分,共30分)
Owen was born just as Hurricane Katrina ____1____ the Gulf Coast. Days later, Owen became ____2____ ill. Those weeks taught me something about the ____3____ of strangers.
All disasters are personal. Some in the Gull Coast sought their families who had survived. Some sought to ____4____ others. At the hospital we watched our son Owen sleep. Despite the tubes dripping. he still slept his baby sleep. I ____5____ the doctor, who held the CAT scan up to the light and searched for answers. No one can know what you will feel in a time of need, but I learned that in this ____6____ time, the people our family depended upon most were people we had never ____7____.
We depended upon the doctors, clerks and ambulance drivers who knew their ____8____ was to help others. We depended upon the nurses who ____9____ our son all through the night. We depended upon the hotel that gave us a place to _____10_____ near the hospital. We depended upon those strangers who made a _____11_____ to helping others.
This commitment is a(n) _____12_____ that holds us together in hard times. By the time we took Owen home, the worse effects of Hurricane Katrina were _____13_____. I watched the images from the Gulf Coast, images of communities, lives and families whose essential parts had been _____14_____.
I thought of the web of strangers that had helped my family. I can only hope this web will be _____15_____ enough, so that it will hold and care for many and we can all depend upon the kindness of strangers.
1. A. destroyed B. left C. approached D. rounded
2. A. immediately B. seriously C. firmly D. eventually
3. A. kindness B. courage C. wisdom D. humor
4. A. treat B. reward C. please D. help
5. A. answered for B. accounted for C. turned to D. stood for
6. A. tough B. flexible C. fruitful D. relaxing
7. A. evaluated B. promised C. encountered D. missed
8. A. preference B. talent C. shelter D. duty
9. A. fed B. attended C. taught D. blamed
10. A. stay B. work C. decorate D. visit
11. A. path B. schedule C. dream D. commitment
12. A. trick B. web C. switch D. alternative
13. A. evident B. predictable C. hidden D. tiny
14. A. replaced B. managed C. ruined D. fixed
15. A. shallow B. strong C. gentle D. complex
【答案】1. C 2. B 3. A 4. D 5. C 6. A 7. C 8. D 9. B 10. A 11. D 12. B 13. A 14. C 15. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者一家在遭遇飓风,刚出生的孩子又患病的情况下受到陌生人帮助的故事。
【1题详解】
考查动词词义辨析。句意:欧文出生时,卡特里娜飓风正逼近墨西哥湾沿岸。A. destroyed破坏;B. left离开;C. approached接近;D. rounded绕过。根据下文“By the time we took Owen home, the worse effects of Katrina were…”可知,这里是说飓风来临,接近作者家乡。故选C项。
【2题详解】
考查副词词义辨析。句意:几天后,欧文得了重病。A. immediately立即;B. seriously严重的;C. firmly坚固地;D. eventually最终。根据下文“I ______ the doctor, who held the CAT scan up to the light and searched for answers.”可知,作者的孩子病得很严重。故选B项。
【3题详解】
考查名词词义辨析。句意:那几个星期让我懂得了陌生人的善良。A. kindness善良;B. courage勇气;C. wisdom智慧;D. humor幽默。根据下文“We depended upon strangers…to helping others”可知,本文作者谈论陌生人的善良。故选A项。
【4题详解】
考查动词词义辨析。句意:一些人试图帮助其他人。A. treat对待;B. reward奖励;C. please使高兴;D. help帮助。根据下文“I thought of the web of strangers that had helped my family”可知,这里是说人们在面对灾难时有人选择帮助别人。故选D项。
5题详解】
考查动词短语辨析。句意:我向医生求助,他把CAT扫描片举到灯光下寻找答案。A. answered for许诺;B. accounted for说明;C. turned to向……求助;D. stood for代表。根据上下文可知作者的孩子生病了,作者向医生求助。故选C项。
【6题详解】
考查形容词词义辨析。句意:没有人能知道你在需要的时候会有什么感受,但我了解到,在这艰难的时刻,我们家庭最依赖的人是我们从未见过的人。A. tough艰难的;B. flexible灵活的;C. fruitful富饶的;D. relaxing放松的。根据上下文语境可知飓风来袭,刚出生的孩子又患病对作者一家来说是困难的时期。故选A项。
【7题详解】
考查动词词义辨析。句意:同上。A. evaluated估计;B. promised答应;C. encountered遇到;D. missed错过。根据上文“Those weeks taught me something about the ______ of strangers”可知,作者一家是受到陌生人的帮助,陌生人应该是以前没有碰见过的。故选C项。
【8题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们依赖医生、职员和救护车司机,他们知道自己的职责是帮助别人。A. preference偏爱;B. talent天才;C. shelter庇护所;D. duty职责。“the doctors, clerks and ambulance drivers”的职责是帮助病人。故选D项。
【9题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们依靠护士们整晚照顾我们的儿子。A. fed饲养;B. attended照顾;C. taught教;D. blamed指责。可知是护士把作者患病的儿子照顾得很好。故选B项。
【10题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们依赖那家在医院附近给我们提供住处的旅馆。A. stay停留;B. work工作;C. decorate装饰;D. visit拜访。根据上文“We depended upon the hotel that gave us a place to…”可知,此处作者谈论旅馆给我们一个地方暂住。故选A项。
【11题详解】
考查名词词义辨析。我们依赖那些承诺帮助别人的陌生人。A. path小路;B. schedule日程;C. dream梦想;D. commitment承诺。根据下文“This commitment is a (n) ______ that…”可知,作者是在谈论承诺和责任义务,commitment承诺;责任;义务。故选D项。
【12题详解】
考查名词词义辨析。句意:这种承诺是一张在困难时期把我们团结在一起的网。A. trick轨迹;B. web网;C. switch开关;D. alternative可替代物。根据下文“I thought of the web of strangers that had helped my family”可知,这里是在面对灾难时,帮助别人的使命和义务像网一样把许多人团结在一起。故选B项。
【13题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当我们把欧文带回家时,卡特里娜飓风的严重影响已经很明显了。A. evident明显的;B. predictable可预料的;C. hidden隐藏的;D. tiny微小的。根据下文“I watched the images from the Gulf Coast, images of communities, lives and families whose essential parts had been…”可知,飓风的影响是显而易见的。故选A项。
【14题详解】
考查动词词义辨析。句意:我看到了来自墨西哥湾沿岸的图像,社区、生活和家庭的图像,他们的基本部分被毁了。A. replaced代替;B. managed设法做到;C. ruined破坏;D. fixed固定。根据上下文可知,飓风的影响是将社会、家庭和生命中的最基本的部分都破坏了。故选C项。
【15题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我只希望这张网足够坚固,可以容纳和照顾许多人,我们都可以依靠陌生人的善良。A. shallow肤浅的;B. strong强壮的;C. gentle温柔的;D. complex复杂的。根据下文“… so that it will hold and care for many and we can all depend upon the kindness of strangers”可知,作者是希望那张网结实一些。故选B项。
第II卷(非选择题)
二、阅读理解 (每小题2.5分,共50分)
A
It’s the oldest trick in the book: threaten the kids with a piece of coal, and they’ll behave in the name of Santa Claus. Some people say that parents are purposely taking in their kids by lying to them about Santa. Is it purposely cheating or playing along with the fantasy There are always those stories about the kindergarten teacher or parent who would tell the kids there’s no Santa Claus, and they’d all start crying on the lost dreams. But if another teacher goes into a third-grade class and says there is a Santa Claus, they’ll all laugh at her. What I say is that if they’re at the age when they’re still believing, why bother to end it
Then how long should parents pretend Studies indicate that after eight, 75 percent of kids don’t believe. That’s the first “S” word that parents have to deal with — it’s not sex. It’s Santa. So the parent has to sit down and say it in a gentle way. “Listen, Santa did exist. He was a person who gave to others and now that you’re older, you can give to others and be Santa, too.” Do you think if a kid who believes in Santa walks into a third-or-fourth-grade class, his friends are going to tell him in a gentle way No. They’re going to make fun of him, and the kid is going to run home crying, saying you lied to him. We all remember how the news is broken to us, so if we all remember, then there’s some significance or we would have forgotten it. And it’s better to have a memory if someone doing it nicely than some kids laughing at you.
Santa is also used as an instrument of guilt, because Santa knows everything. So even if the kids did bad things and got away with them, Santa knew. Still, Santa alone is not a good behavioral tool. You can’t, say, in January, play the Santa card to your child — because Christmas is too far away.
16. According to the first paragraph, parents should__________.
A. telling the kids that Santa does not exist
B. lie to their children on the problem of Santa Claus
C. not tell the truth if their children believe Santa Claus exists
D. tell children in advance in case of being laughed at by classmates
17. Why could your kid possibly be made fun of in the fourth grade
A. He tells a lie that he believes in Santa. B. He says Santa does exist in this world.
C. He expects gentle talks from his friends. D. He gives to others and acts as Santa does.
18. The underlined part in the last paragraph most probably means to__________.
A. play cards with children happily
B. talk the kids out of doing something bad
C. clarify the truth of Santa to the kids in a gentle way
D. let the children figure the problem out by themselves
19. The author’s intention in writing this text is to__________.
A. introduce the detailed story of Santa Claus in all aspects
B. prevent children from being laughed at by fellow classmates
C. help children to understand whether Santa Claus is real or not
D. instruct parents how to explain the existence of Santa Claus to kids
【答案】16. C 17. B 18. B 19. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要就如何向孩子解释圣诞老人的存在对父母进行了指导。
【16题详解】
细节理解题。根据第一段中“What I say is that if they’re at the age when they’re still believing, why bother to end it (我想说的是,如果在他们还在相信的年纪,为什么要结束?)”可知,如果孩子相信圣诞老人的存在,父母就不应该告诉孩子真相。故选C。
【17题详解】
推理判断题。根据第二段中“Do you think if a kid who believes in Santa walks into a third-or-fourth-grade class, his friends are going to tell him in a gentle way No. They’re going to make fun of him, and the kid is going to run home crying, saying you lied to him.(你认为如果一个相信圣诞老人存在的孩子走进三四年级的教室,他的朋友会用一种温和的方式告诉他吗?并不会。他们会取笑他,那孩子会哭着跑回家,说你骗了他)”可推知,四年级的孩子如果说世界上确实存在圣诞老人是会被取笑的。故选B。
【18题详解】
词义猜测题。根据最后一段中“Santa is also used as an instrument of guilt, because Santa knows everything. So even if the kids did bad things and got away with them, Santa knew.(圣诞老人也被用作罪恶感的工具,因为圣诞老人无所不知。所以,即使孩子们做了坏事并逃脱了惩罚,圣诞老人也知道)”以及画线词后文“because Christmas is too far away”可知,大人们常常用“做了坏事圣诞老人会知道”来吓唬孩子,但一月就用这种借口好像不太合适,毕竟距离圣诞节还有很长一段时间,大人的这种伎俩可能不会凑效。由此可知,划线句子意为“告诉孩子不要做坏事”。故选B。
【19题详解】
推理判断题。根据第一段中“It’s the oldest trick in the book: threaten the kids with a piece of coal, and they’ll behave in the name of Santa Claus. Some people say that parents are purposely taking in their kids by lying to them about Santa. Is it purposely cheating or playing along with the fantasy (这是书中最古老的伎俩:用一块煤威胁孩子们,他们就会以圣诞老人的名义行事。有些人说,父母故意在圣诞老人的问题上欺骗他们的孩子。 这是故意的欺骗还是跟随幻想?)”结合文章主要就如何向孩子解释圣诞老人的存在对父母进行了指导。可推知,作者写这篇文章的目的是指导父母如何向孩子解释圣诞老人的存在。故选D。
B
Michael Gonsalves, a chef of Golden Oak at Disney World, has a cuisine concept rooted in fresh, locally-sourced ingredients that originated from childhood harvesting produce from their family garden with his mom to eventually leading kitchens at Walt Disney World Resorts to employ a sustainable model.
“Truly the whole process starts with menu planning,” he said. Creating one dish leads into the creation of many more through the end-to-end use of products. As chefs, they are always searching for the best ingredients. It is then their focus to ensure they appreciate and respect all that go into each and every one of them. For example, they source chicken that is naturally grown and fed on a natural plant forward diet, no hormones (激素) or additives — that’s used in many ways throughout menus from a simple grilled chicken breast to bone soup. Nothing goes to waste.
When they do have waste, even if minimal, they shift it from landfills to transform it into compost (堆肥) that’s then used across the Walt Disney World property. They also support Second Harvest, a local community food bank where healthy produce, prepared, but not served, meals eatable for human consumption are donated. Disney also works with pig farmers when they can’t distribute foods past the point of safety for human consumption. Besides, wildlife reservations love to get the meat because tigers and wild cats can still eat that.
Their operations are “on a path to a sustainable zero waste kitchen of tomorrow” where chefs learn the full-life cycle of plants from seed to plate and gain a better understanding and appreciation for the product and their craft.
Golden Oak at Disney has millions of bees that produce up to 300 pounds of honey per year, plus those bees help with cross pollination (授粉) of their gardens on a daily basis. They advocate a culture that helps develop not only the quality of food, but an appreciation for nature.
20. Where did Michael Gonsalves’ idea about cuisine come from
A. His mom’s suggestions. B. His dream of becoming a chef.
C. His interest in delicious food. D. His labor experience as a child.
21. How are the ingredients dealt with in Golden Oak
A. They are grilled to eat. B. They are used to the fullest.
C. They are divided into groups. D. They are selected by quality.
22. What does the author intend to do in paragraph 3
A. Give examples about zero waste.
B. Introduce the unique habit of wildlife.
C. Stress the importance of natural food.
D. Explain the operation mode of the food bank.
23. Which of the following is a suitable title for the text
A Disney World:New Cuisine Road
B. Michael Gonsalves:Creative Chef
C. Michael Gonsalves:Advocate of Food Diversity
D. Disney World:Pioneer in Environmental Protection
【答案】20. D 21. B 22. A 23. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文,本文主要介绍迪士尼金橡树餐厅采用的“零浪费可持续发展模式”。
【20题详解】
细节理解题。根据第一段中“Michael Gonsalves, a chef of Golden Oak at Disney World, has a cuisine concept rooted in fresh, locally-sourced ingredients that originated from childhood harvesting produce from their family garden with his mom to eventually leading kitchens at Walt Disney World Resorts to employ a sustainable model.(Michael Gonsalves是迪士尼世界金橡树餐厅的厨师,他的烹饪理念植根于新鲜的本地食材,从童年和母亲在家庭花园收获农产品开始,到最终带领迪士尼世界度假村的厨房采用可持续发展模式)”可知,Michael Gonsalves的烹饪理念源于他小时候的劳动体验。故选D。
【21题详解】
细节理解题。根据第二段中“It is then their focus to ensure they appreciate and respect all that go into each and every one of them. For example, they source chicken that is naturally grown and fed on a natural plant forward diet, no hormones (激素) or additives — that’s used in many ways throughout menus from a simple grilled chicken breast to bone soup. Nothing goes to waste.(然后,他们的重点是确保他们欣赏和尊重每一个部分。例如,他们采购的鸡肉是自然生长的,以天然植物饲料喂养,不含激素或添加剂——从简单的烤鸡胸肉到骨汤,这些都在菜单中以多种方式使用。没有什么是浪费的)”可知,金橡树餐充餐厅分利用食材的每一个部分,没有什么浪费。故选B。
【22题详解】
推理判断题。第二段末句“Nothing goes to waste.(没有什么会被浪费)”提到餐厅没有什么浪费,结合第三段内容可知,本段是举例说明上文提及的“零浪费”,如把垃圾转化成堆肥,剩余食品捐给当地社区食品银行、与养猪户合作以及投喂给野生动物,故选A。
【23题详解】
主旨大意题。根据文章内容,结合第一段中“Michael Gonsalves, a chef of Golden Oak at Disney World, has a cuisine concept rooted in fresh, locally-sourced ingredients that originated from childhood harvesting produce from their family garden with his mom to eventually leading kitchens at Walt Disney World Resorts to employ a sustainable model.(Michael Gonsalves是迪士尼世界金橡树餐厅的厨师,他的烹饪理念植根于新鲜的本地食材,从童年和母亲在家庭花园收获农产品开始,到最终带领迪士尼世界度假村的厨房采用可持续发展模式)”及倒数第二段中“Their operations are ‘on a path to a sustainable zero waste kitchen of tomorrow’(他们的行为是‘走向未来可持续零浪费厨房的道路’)”可知,本文主要介绍迪士尼金橡树餐厅采用的“零浪费可持续发展模式”,A项“迪士尼世界:新美食道路”适合作为文章标题。故选A。
C
When my son first began competing in school chess tournaments, I often chatted with other parents. Occasionally, I would ask if they played chess themselves. Normally, the reply was no. When I volunteered that I was learning to play, their tone was cheerfully joking, “Good luck with that!”If this game is so good, why are adults ignoring it Seeing someone playing smart phone games, I preferred to say, “Why are you having your kids do chess while you play ”
Sure, we parents had work to do, work that helped pay for the lessons our kids were enjoying. But I was also wondering if we were sending an unnoticeable message that learning was for the young. During one tournament, I saw a group of parents playing chess! Just then, a group of kids passed me “Why are adults learning chess ” One asked, in an apparently joking tone.
I was tired of sitting on the sidelines. I wanted in, and that is why I got a membership card and started throwing myself in.“Early on,I was nervous, even the master can sometimes play badly, ” as one Grandmaster put it “a fan never” . And a fan I was. It was three hours of concentration and thinking with my phone off. It felt like a gym where I was trained to solve problems with focus, memory, logic, and occasional headaches. And of course hours of absence of digital devices would never be no good for thinking sharply.
Being a beginner can be hard at any age, but it gets harder when you are older. The phrase “adult beginner”has an fairly gentle pity. It implies the learning of something that you should have perhaps already leaned.
24. What can we learn about other parents from their remarks
A. They were ignoring other learners.
B. They agreed on the idea of learning chess.
C They gave congratulations to the adult lessons.
D. They thought it odd for an adult to learn chess.
25. How did the child in the second paragraph perceive adults learning chess
A. Laughable. B. Imaginable. C. Understandable. D. Sensible.
26. What do the underlined words “sitting on the sidelines” mean in Paragraph 3
A. Not being noticed. B. Not being involved.
C. Expressing confusing ideas. D. Following what others do.
27. What did the writer think of his experience of leaning to play chess
A. It helped him remain calm. B. It made him proud of himself.
C. It helped him train his brain. D. It made him look rather funny.
【答案】24. D 25. A 26. B 27. C
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者通过和其他家长聊象棋时得到启发,下决心学下象棋并使自己的大脑得到锻炼的故事。
【24题详解】
推理判断题。根据文章第一段“When I volunteered that I was learning to play, their tone was cheerfully joking, “Good luck with that!” If this game is so good, why are adults ignoring it (当我主动提出我正在学下象棋时,他们的语气是愉快的玩笑,“祝你好运!”如果这个游戏这么好,为什么成年人都忽视它呢?)”可知,这些家长开玩笑是觉得成年人学象棋很奇怪。故选D。
【25题详解】
细节理解题。根据文章第二段“Just then, a group of kids passed me, “Why are adults learning chess ” One asked, in an apparently joking tone.(就在这时,一群孩子从我身边走过,“为什么成年人都在学象棋?”其中一人显然是开玩笑地问道。)”可知,孩子们是在开玩笑,由此可以推出,孩子们认为成年人学象棋这件事情很可笑。故选A项。
【26题详解】
词义猜测题。根据文章第三段“I wanted in, and that is why I got a membership card and started throwing myself in.(我想加入,所以我办了张会员卡,开始投身其中。)”可知,作者想学习象棋,并加入了学习象棋的队伍当中。跟前文“tired of”表示“厌倦某事”形成对比。由此推测出,作者应该是厌倦了坐在旁边看着大家下棋的生活,想要加入进去。B项“不参与其中”符合句意。故选B项。
【27题详解】
细节理解题。根据文章倒数第二段“It felt like a gym where I was trained to solve problems with focus, memory, logic, and occasional headaches.(这感觉就像一个健身房,在那里我被训练用专注力、记忆力、逻辑性和偶尔的头痛来解决问题。)”可知,下象棋就像是把自己的脑子带去健身房接受训练来解决问题即体现出学习下象棋帮助作者锻炼大脑。故选C。
D
Experience College at Harvard
Challenge yourself in college-level courses. Meet new friends from around the world. Strengthen your college application. And, build important life skills that can make your future college experience a success.
Pre-College Program
An intense and exciting glimpse into the college experience. During this intensive two-week program, you will take the first steps toward your college journey alongside a diverse group of exceptional high school students.
●Challenge yourself in a college course taught by Harvard teachers, without the pressure of grades.
●Engage with your peers in structured co-curricular activities, college readiness workshops, and social events.
●Two weeks, non-credit
Secondary School Program
Immerse yourself in college life for seven weeks! In this dynamic seven-week program, you can earn college credit while experiencing first-hand what it’s really like to be a college student.
●Choose one or two college-level classes that explore deeply into subjects that really excite you and may not be offered in high school.
●Prepare for the future as you experience what it's really like to balance responsibility with independence in one of three program forms—online, commuting, or residential.
●Seven weeks, college credit
Application is now open for both high school programs! See program calendars for important dates and deadlines.
To get our updates, join our mailing list for helpful information and important deadlines. Start your education journey today!
28. What do the two programs have in common
A. All the learning activities take place online.
B. They are required procedures for college application.
C. They provide the students with college-level courses.
D. Students can earn college credits after learning the two programs.
29. According to this passage, applicants can________.
A. start to apply for both programs now
B. pay for the program calendars from today
C. apply for the programs throughout the year
D. download a mailing list to get helpful updates
30. What is the purpose of this passage
A. To raise money for Harvard Summer Programs.
B. To share the college learning experience with readers.
C. To introduce the diverse courses in Harvard University.
D. To advertise Harvard Summer Programs for high school students.
【答案】28. C 29. A 30. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。主要介绍了哈佛大学为高中生提供的两项暑期活动项目。
【28题详解】
细节理解题。根据文中第一个项目中“Challenge yourself in a college course taught by Harvard teachers, without the pressure of grades.”(在没有分数压力的哈佛老师教授的大学课程中挑战自己。)以及第二个项目中“Choose one or two college-level classes that explore deeply into subjects that really excite you and may not be offered in high school.”(选择一到两门大学水平的课程,深入探索那些真正让你兴奋的科目,这些科目在高中可能不会提供。)可知两个项目都提供大学课程。故选C项。
【29题详解】
细节理解题。根据文中倒数第二段的第一句“Application is now open for both high school programs! ”(这两个高中项目现在都在接受申请。)可知,申请人现在可以申请这两个项目。故选A项。
【30题详解】
推理判断题。通读全文可知,文章介绍了哈佛大学为高中生提供的两个高中项目,以及在项目同学们可以做些什么,收获什么,因此文章的目的是向高中生宣传哈佛的暑期项目。故选D项。
三、七选五
For most people, life has become a burden on their shoulders, and its weight is growing heavier and heavier, until one day they can’t carry it anymore. So how can we design a life that is less complex and more meaningful With minimalism (极简主义). ____31____ The following ways will assist you in your journey to living a simper yet fuller life.
____32____ Most people’s living space is filled with things that are never used and don’t contribute to their well-being. Separate the ones you do need from the ones you don’t, and throw the latter right into the dustin — or better, give them away to people who might actually benefit from them.
Appreciate all the amazing things you already have. We constantly compare ourselves to others who seem happier, more beautiful and more important than us. We try our best to imitate those we envy. ____33____ We need to stop comparing and accept ourselves for who we are, with all our imperfections. Take a moment to appreciate what you have.
Do one thing at a time. Minimalist living actually means making the most out of each and every moment. We’re usually carrying out different tasks at the same time. So whatever we are doing, our mind is partly wondering somewhere else. ____34____
Develop mindfulness. ____35____ Thus you need to develop mindfulness. Mindfulness means fully attending to what’s happening in the present. There are many ways one can do so. Perhaps the most common way is to sit for about 30 minutes somewhere comfortably with your upper back straight and pay full attention to your breath as it’s coming in and out through your nose. In this way, you won’t be distracted by your thoughts.
A. It is about enjoying life more with less.
B. Stop consuming products you don’t need.
C. Yet no matter how much we try, we always fail.
D. Get rid of things that don’t serve your happiness.
E. minimalist living requires a calm and undisturbed mind.
F. Stop multitasking and concentrate on a single thing at a time.
G. Unfortunately, our minds are filled with worries in our busy lives.
【答案】31. A 32. D 33. C 34. F 35. E
【解析】
【分析】这是一篇说明文。介绍了一些帮助人们过上简单而充实的生活的方法。
【31题详解】
上文“So how can we design a life that is less complex and more meaningful With minimalism.(那么,我们怎样才能设计一个不那么复杂而又更有意义的生活呢?极简主义。)”说明我们要用极简主义设计一个不复杂而又更有意义的生活,选项A“这是关于用更少的资源享受更多的生活。”承接上文,解释了极简主义,耗费资源更少而更有意义。语义通顺合理。故选A项。
【32题详解】
下文“Most people’s living space is filled with things that are never used and don’t contribute to their well-being. Separate the ones you do need from the ones you don’t, and throw the latter right into the dustbin — or better, give them away to people who might actually benefit from them.(大多数人的生活空间都充满了从未用过的东西,对他们的健康没有好处。把你真正需要的和不需要的分开,把后者扔到垃圾箱里——或者更好,把它们送给那些可能真正从中受益的人。)”建议应该把生活空间中从未用过的东西扔掉或者送人,选项D“摆脱那些与你快乐无关的事情。”概括本段主题,把生活空间中那些无关的东西摆脱掉。语义通顺合理。故选D项。
【33题详解】
上文“We constantly compare ourselves to others who seem happier, more beautiful and more important than us. We try our best to imitate those we envy. (我们总是把自己和那些看起来比自己更快乐、更美丽、更重要的人进行比较。我们尽力模仿我们所羡慕的人。)”说明人们总是互相攀比并模仿自己羡慕的人,选项C“然而无论我们如何努力,我们总是失败。”承接上文,转折语义,说明这样做并不成功,引出下文“We need to stop comparing and accept ourselves for who we are, with all our imperfections. (我们需要停止比较,接受我们自己,接受我们所有的不完美。)”建议停止攀比,接受自己。语义通顺合理。故选C项。
【34题详解】
上文段首“Do one thing at a time. (一次只做一件事。)”概括了本段主题,一次做好一件事,选项F“停止一心多用,一次只专注一件事。”呼应段首,建议要一次专注于一件事。选项中concentrate on a single thing at a time和上文段首Do one thing at a time语义一致。故选F项。
【35题详解】
下文“Thus you need to develop mindfulness. Mindfulness means fully attending to what’s happening in the present. (因此你需要培养正念。正念意味着完全关注当下正在发生的事情。)”建议要培养正念,关注当下,选项E“极简主义生活需要一个平静和不受干扰的头脑。”和下文之间存在因果关系,因为生活需要平静不受干扰,所以要培养正念,关注当下。故选E项。
四、用单词的适当形式完成短文(每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填在答题卡标号为61-70的相应位置上。
My time in China was a(n) ___36___(forget) experience. Every day was a new adventure. I made life-long friends and had many ___37___ (last) memories. My study abroad program organized trips for us to learn about each city and to visit cultural ___38___ (sight). While I was in Beijing, I climbed the Great Wall of China, and visited Tian'anmen Square, the Forbidden City and the Bird’s Nest Olympic stadium. I also had the opportunity of ___39___(stick) in a Beijing thunderstorm, bargaining in the market, and riding the high-speed train. While I was in Tianjin, I ___40___(study) at Nankai University. I was taking the Chinese language and culture courses.
___41___I enjoyed most is that whatever I learned in class. I would use it outside to communicate with people. Having the opportunity ___42___(speak) Mandarin every day really improved my learning. In the afternoon I would have culture classes ___43___I would learn about Chinese calligraphy, Beijing opera, Chinese martial arts, Chinese cooking and many other subjects. The mix of learning about the language and culture made each day of class _____44_____ (enjoyable) exciting.
I believe that the key ___45___ studying abroad successfully is the attitude you carry. Going to China, I was open-minded and had a very positive attitude.
【答案】36. unforgettable
37. lasting
38. sights 39. being stuck
40. studied
41. What 42. to speak
43. where 44. enjoyably
45. to
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在中国难忘的留学经历。
【36题详解】
考查形容词。句意:我在中国的时光是一次难忘的经历。由空前a/an及空后的名词experience“经历”可知,此处应填形容词,作定语;再根据下文内容可知,此处表示“难忘的”,故填unforgettable。
【37题详解】
考查形容词。句意:我结交了一辈子的朋友并留下了许多永恒的的回忆。空处所填的词修饰空后的名词memories,所以此处应填形容词lasting持久的,永恒的。故填lasting。
【38题详解】
考查名词单复数。句意:我的留学项目组织我们去了解每个城市,参观文化景点。根据文化常识可知,文化景点不止一个,所以应用其复数形式。故填sights。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:我也有机会被北京的沙尘暴给困住,在市场上讨价还价和乘坐高铁。be stuck in“被困在……”是固定搭配,介词of后接动名词作宾语。故填being stuck。
【40题详解】
考查动词时态。句意:当我在天津的时候,我就读于南开大学。根据空前的while I was in Beijing可知,这里讲的事情是过去的事情,应该用一般过去时。故填studied。
【41题详解】
考查主语从句。句意:我最喜欢的就是我在课堂上学习的内容。此处缺少主语从句的连接词。此连接词在从句中作enjoyed 的宾语,指“……的事情”,所以填连接代词what,注意首字母大写,故填What。
【42题详解】
考查非谓语动词。句意:每天有机会说普通话真的提高了我的学习。have the opportunity to do sth意为“有机会做某事”,是固定用法。故填to speak。
【43题详解】
考查定语从句。句意:下午我有文化课,我将学习中国书法,京剧,中国武术,中国烹饪和许多其他科目。分析句子结构可知,设空处为定语从句的引导词。先行词为culture classes,在从句中作地点状语,故需用关系副词where来引导。故填where。
【44题详解】
考查副词。句意:学习语言和文化的结合使得每一天的上课愉快刺激。根据空后的形容词exciting可知,此处应用副词作状语。enjoyable的副词为enjoyably。故填enjoyably。
【45题详解】
考查介词。句意:我认为出国留学成功的关键是你所拥有的态度。此处表示出国留学成功的关键。the key to doing sth意为“做某事的关键”为固定搭配,故填to。
【点睛】
此题的第七空要用不定式作定语,原因是在某些抽象名词后可用动词不定式作后置定语,具体说明抽象名词的内容。常见名词有ability, anxiety, attempt, decision, chance, courage, right, determination, promise, ambition, effort, drive, eagerness, failure, inclination, intention, movement, need, opportunity, plan, reason, struggle, time, way, wish等。此处的抽象名词为opportunity,后用 to speak 说明是什么样的机会。
五、读后续写(共25分)
46. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My ten-year-old self loved summertime. The best part of summer was the community pool. Everyone was there.
We didn’t have a care in the world. Our biggest concern was which one of us could hold her breath underwater the longest. We didn’t care what we looked like or who was cool. I never once thought about how I looked in a swimsuit or if my hair looked good. I was aware that I wasn’t super-thin like some of the other girls I saw, but I didn’t care.
And then one day, I was taking my turn on the diving board with all the other kids. I jumped in, floated freely to the top and swam over to the ladder to make my way out of the pool. I noticed a girl standing at the top of the ladder, so I swam slowly, giving her time to move. I didn’t know her. She looked cute and thin.
But instead of moving, a strange thing happened. This girl leaned over the pool and said to me, “They don’t allow beached (搁浅的) whales in this pool.”
Beached whales I soon realized that I was the beached whale. Suddenly, my cool blue swimsuit didn’t cover enough. I got out of the pool quickly and wrapped my towel around my body, feeling like I was going to throw up. From that moment on, I was aware of my size.
Clothes became a horrible dream, and I struggled through my teen years and into adulthood. I cried over clothes that didn’t fit. My heart had always hated the little girl by the pool, who took the confidence out of my life until I got my daughter, Lisa.
One day I dressed my little girl in beautiful clothes and put a bow (蝴蝶结) on her head, but she refused because she liked to be comfortable. Is society interested in comfort However, when I stared at her, I suddenly realized how beautiful she was, even though she was covered in mud.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
When Lisa was ten I came across a picture of myself when I was ten and I showed it to her.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Then I told her the story of the little girl by the pool.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】参考范文
When Lisa was ten, I came across a picture of myself when I was ten and I showed it to her: “That’s me!” she said with a smile. But I shook my head. We could have been twins. Yes, she looked just like me, and I thought she was a beautiful and smart girl, full of confidence. What a pity I had missed myself. The fat little girl in the photo looked at me, as if she was reminding me that I was not a beached whale, but a beautiful little girl with dreams and gifts. Something started to stir in my mind.
Then I told her the story of the little girl by the pool. After hearing my story, Lisa was a bit confused about my life’s being shaped because of a hateful little girl’s words. But I explained quickly that I had already forgiven her. Anyhow, that was life, and you must find yourself once again. With this, Lisa smiled at me, “Oh, it seems that I’m a really lucky daughter, because I have a beautiful good mother. Time to swim now!”Watching her lively figure going away, I strongly believed that life is not measured by the size of our clothes but by who we are.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者小时候在泳池边游泳,被同龄的女孩嘲笑身型过胖,由此失去自信的。但所有的改变都来自于作者的小女儿。她让作者明白到生活不是用衣服的大小来衡量的,不是由他人的眼光所决定的,而是由自己来决定的。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“丽萨十岁的时候,我偶然看到自己十岁时的一张照片,就拿给她看。”可知,第一段可描写女儿丽萨看到自己的照片后的反应,以及给作者带来的积极影响。
②由第二段首句内容“然后我给她讲了水池边那个小女孩的故事。”可知,第二段可描写女儿听完后的反应,小女儿对作者的安慰,以及作者自身的感悟。
2.续写线索:把自己的照片给女儿看——女儿的反应——作者回忆过去——给女儿讲述自己10岁时发生的事情——女儿的反应——作者的感想
3.词汇激活
行为类
①看着:look at/stare at
②产生(想法):sth stir in one’s mind / sth arise from one’s mind
情绪类
①困惑的:confused/puzzled
②讨厌的:hateful/bothersome
【点睛】[高分句型1]. The fat little girl in the photo looked at me, as if she was reminding me that I was not a beached whale, but a beautiful little girl with dreams and gifts. (由连接词that引导的宾语从句)
[高分句型2]. Watching her lively figure going away, I strongly believed that life is not measured by the size of our clothes but by who we are.(由现在分词作伴随状语以及that引导宾语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表