资源简介 2023年秋期期终阶段性文化素质监测七年级英语试题一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。1. Where is Miss Brown now A. At home. B. In the shop. C. In the school.2. Whose T-shirt is it A. It's mine. B. It's Helen's. C. It's Jane's.3. Who is the woman in a red dress A. Tony's mother. B. Tony's sister. C. Tony's aunt.4. What does Tina need to buy A. Two kilos of apples. B. A bag of rice. C. Five bottles of milk.5. What will Alice do tomorrow A. Fly a kite. B. Go to the zoo. C. Do her homework.第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话, 回答第6至第7小题6. Where do they want to go next Sunday A To the farm. B. To the hospital. C. To the restaurant.7. Who will cook them lunch A. Lisa. B. Ann's aunt. C. Ann.听下面一段对话, 回答第8至第9小题。8. What time does the girl usually get up A. At 6:15 a. m. B. At 6:45 a. m. C. At 7:15 a. m.9. What does the girl do at about 7: 30 A. Take a walk. B. Have her breakfast. C. Take a shower.听下面一段独白, 回答第10至第12小题。10. Where does Anna come from A. Japan. B. America. C. Canada.11 What does Anna's father do A. He is a teacher. B. He is a cook. C. He is a doctor.12. What does Kate look like A. She has blond hair. B. She has a long face. C. She has big eyes.听下面一段对话, 回答第13至第15小题。13. What does the girl want to do on Sunday A. Go shopping. B. Go to the zoo. C. Go for a picnic.14. What does Neal think of pandas A. Cute. B. Kind. C. Clever.15. What are the girl's favorite animals A. Pandas. B. Elephants. C. Monkeys.听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。A. B. C. D. E.1. ________ 2. ________ 3. ________ 4. ________ 5. ________二、阅读理解(20小题, 每小题2分, 共40分)阅读下面四篇语言材料, 然后按文后要求做题。AWelcome to Wanda Clothes ShopColor: black, blue, white Price: ¥130 each and get a pair of gloves for free Color: brown, yellow, gray Price: ¥150 each but¥260 for twoColor: red, white Price: ¥90 each and get a cap for free Color: green, pink, black Price: ¥80 each but ¥150 for twoColor: blue, pink, orange Price: ¥120 each and get a toy car for free Color: white, black Price: ¥I20 each but¥220 for twoPlace: 128 Kaizhou Road Opening time (营业时间): 9:30 a.m.—10:30 p.m. Tel: 5624-7821 Website (网址): www.wanda 根据阅读内容选择最佳答案。1. The shop has ________ kinds of things to sell (卖).A. four B. five C. six D. seven2. We can buy ________ in the shop.A. white pants B. a red dress C. blue shoes D. a gray T-shirt3. If you buy a shirt, you can get ________ for free.A. B. C. D.4. If Maria buys two T-shirts and two jackets, she can save ________.A. ¥20 B. ¥30 C. ¥40 D. ¥505. Which of the following is RIGHT A. We can visit the clothes shop at 9:00 a.m.B. We can’t visit the shop’s website (网址).C. The clothes shop doesn’t have telephone.D. You can find the clothes shop on Kaizhou Road.BMy name is Amy. I usually get up at seven every morning. I usually have an egg, some bread and a glass of milk for breakfast. Then my father drives me to school. I have a very happy family.John is my father. He is a cook. He gets up at half past six every day. Then he runs in the park. At ten past seven, he has breakfast.Mary is my mother. She works in a hospital. She saves many people’s lives (生命). She gets up at the same time as my father. She cooks breakfast for us. She goes to work at a quarter to eight.Tom is my brother. He drives a bus every day. He needs to get up at five o’clock in the morning. He has to go to work at five thirty. He usually takes two hamburgers with him to work. They are his favorite food.根据短文内容,选择正确答案。6. What does Amy’s father do A. A cook. B. A teacher. C. A doctor. D. A driver.7. What time does Mary get up A. At 5: 00 a. m. B. At 6: 30 a. m. C. At 7: 00 a. m. D. At 7: 10 a. m.8. What does Tom have for breakfast A. Hamburgers. B. Eggs. C. Bread. D. Milk.9. Who gets up latest (最晚) A. John. B. Tom. C. Mary. D. Amy.10. Which of the following TRUE A. Amy’s mother goes to the park every day. B. Tom is a driver and works in a hospital.C. Amy goes to school in her father’s car. D. Amy’s father cooks for the family every morning.CAlice has a restaurant near her home. Its name is Alice’s Restaurant. It opens(营业) from 10: 00 in the morning to 8: 00 in the evening. The restaurant is not big, but it’s clean.David and Mike are cooks in the restaurant. They cook well. David can make delicious Chinese food like jiaozi and fish. Mike makes great hamburgers and sandwiches. A lot of people come to eat in the restaurant. They are usually busy from 11: 00 a.m. to 2: 00 p.m.Alice is kind to people in the restaurant. Kids like her very much. And the food is not very expensive(昂贵的), so many people like the restaurant.根据材料内容选择最佳答案。11. Where is Alice’s Restaurant A. Next to a hospital. B. Next to a school.C. Near Alice’s home. D. Near a clothes shop.12. Alice’s Restaurant opens for __________ hours every day.A. ten B. nine C. eight D. seven13. What is Mike good at(擅长) making A. Fish. B. Chinese food. C. Jiaozi. D. Hamburgers.14. The underlined(画线的) word “busy” means “_________” in Chinese.A. 悠闲的 B. 忙碌的 C. 着急的 D. 无聊的15. Which of the following is RIGHT A. Not a lot of people come to the restaurant.B. Alice isn’t kind to kids in the restaurant.C. Alice’s restaurant is small.D. Only one cook works in Alice’s Restaurant.DIt’s 7: 30 now. Tom has breakfast with his parents at home. ___16___ On his way to school, he meets a friend of his. She is Sue, from New York. She and Tom are in the same school, but in different classes. They often go to school with each other. ___17___Tom thinks monkeys are very clever, and he likes them a lot. ___18___ Sue’s favorite animals are rabbits. ____19____ She likes to see photos and pictures about them. She likes to eat vegetables and the rabbit likes them, too. Tom and the monkeys like to eat bananas.When they get to school, it’s 8: 30. ___20___ Mr. Smith teaches it. And he is from London. Tom and Sue like him very much.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。A. It’s time for Tom’s English class.B. And they like to say something about their favorite animals.C. She thinks they are very cute and kind.D. Half an hour later, he goes to schoolE. He often reads some books about monkeys.三、完形填空(10小题, 每小题1分, 共10分)先通读下面短文,掌握其大意,然后从 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。It’s Sunday tomorrow. Jack doesn’t have ____21____ classes. He wants to go for a picnic in the park ____22____ his friends Mike and John. They want to ____23____ some food and drinks with them, ____24____ they go to a shop near their school. The food and drinks in it are very good. Many people are in the ____25____, especially (尤其) when the things ____26____ on sale. They think they can ____27____ a lot of money when they buy these things.Now Jack and his friends are in the shop and find their favorite food. Jack likes bread very much and he buys three loaves of bread. They are ____28____ ten yuan. Mike’s favorite drink is apple juice, so he buys two big bottles. How about John What does he want to buy He buys two ____29____ of bananas because he really likes eating them. Each of them buys their favorite food. I think they must be ____30____ tomorrow. Do you think so 21.A. all B. every C. some D. any22.A. from B. for C. of D. with23.A. meet B. see C. take D. find24.A. and B. but C. so D. after25.A. school B. restaurant C. farm D. shop26.A. get B. are C. look D. be27.A. want B. save C. order D. take28.A. too B. again C. also D. just29A. tins B. bars C. kilos D. bottles30.A. happy B. nice C. kind D. strong四、语篇填空(15小题, 每小题1分, 共15分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。get why ask take sorry homework Jim good with heMrs. Smith is a doctor. She has a son. ____31____ name is Jim. Mrs. Smith is very busy and she has no time to look after him ____32____. So she ____33____ him to her parents’ home. Then Jim lives ____34____ his grandparents, and they love him very much. But Jim can’t ____35____ up in the morning and he is often late for school. He doesn’t like to do his ____36____ in class, and he often takes it home and ____37____ his grandfather to do it for him.This afternoon, Mrs. Black, ____38____ English teacher asks him in class, “____39____ do you make so many mistakes (错误) this time, Jim ”“____40____, madam,” says Jim. “Because my grandfather couldn’t find his glasses last night!”阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。I am Helen. I am in China now. I have a friend here. Her name is Lin Lan. She is kind to me. She often buys some rice and chicken for me. Chicken ____41____ my favorite food. I usually have lunch with ____42____ at school. Sometimes she asks me to go to her home ____43____ dinner. Her parents often cook ____44____ lot of nice food for us and they often say to me, “Help yourself to some fish, Helen.” They know I like to eat fish.I’m a happy girl ____45____ I’m very glad to be in China.五、补全对话(5小题, 每小题2分,共10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Hi, Liu Ying! ____46____ B: Let me see. Oh, it’s half past ten.A: It’s time for cooking. I need to buy some food. Would you like to go with me B: ____47____. I have to do my homework.(After a while)C: Good morning! ____48____ A: Yes, please. I’d like to buy some fish.C: OK, here it is. ____49____ A: No, I also want some apples.C: How many do you want A: Four kilos.C: Here you are.A: Thanks. ____50____ C: They are sixty yuan.六、书面表达((一)部分10分, (二)部分15分, 共25分)(一)句子翻译: 请将每小题所给的汉语句子翻译成英语。51. 他戴着一个黑色的帽子,穿着蓝色的鞋子。________________________________________52. 你觉得这本书怎么样?____________________________________________________________53. 让我们 9 点在我家见面。____________________________________________________________54. 为什么不吃一些鱼肉和鸡蛋呢?________________________________________55. 这些橙子多重?____________________________________________________________56. 下面是Tom周日一天的活动,请根据下面的内容提示写一篇短文,就Tom在这一天的生活和活动内容进行描述。要点:1)早上:六点起床;早餐吃牛奶和面包;上午:和妈妈去动物园;下午:去购物,和朋友踢球;晚上:出去吃饭……2)Tom 感受。要求:1)文中不得出现真实姓名和学校名称;2)条理清晰,语句通顺;3)词数80词左右。Tom’s Sunday___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2023年秋期期终阶段性文化素质监测七年级英语试题一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。1. Where is Miss Brown now A. At home. B. In the shop. C. In the school.2. Whose T-shirt is it A. It's mine. B. It's Helen's. C. It's Jane's.3. Who is the woman in a red dress A. Tony's mother. B. Tony's sister. C. Tony's aunt.4. What does Tina need to buy A. Two kilos of apples. B. A bag of rice. C. Five bottles of milk.5. What will Alice do tomorrow A. Fly a kite. B. Go to the zoo. C. Do her homework.第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话, 回答第6至第7小题。6. Where do they want to go next Sunday A. To the farm. B. To the hospital. C. To the restaurant.7. Who will cook them lunch A. Lisa. B. Ann's aunt. C. Ann.听下面一段对话, 回答第8至第9小题。8. What time does the girl usually get up A. At 6:15 a. m. B. At 6:45 a. m. C. At 7:15 a. m.9. What does the girl do at about 7: 30 A. Take a walk. B. Have her breakfast. C. Take a shower.听下面一段独白, 回答第10至第12小题。10. Where does Anna come from A. Japan. B. America. C. Canada.11. What does Anna's father do A. He is a teacher. B. He is a cook. C. He is a doctor.12. What does Kate look like A. She has blond hair. B. She has a long face. C. She has big eyes.听下面一段对话, 回答第13至第15小题。13. What does the girl want to do on Sunday A. Go shopping. B. Go to the zoo. C. Go for a picnic.14. What does Neal think of pandas A. Cute. B. Kind. C. Clever.15. What are the girl's favorite animals A. Pandas. B. Elephants. C. Monkeys.听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。A. B. C. D. E.1. ________ 2. ________ 3. ________ 4. ________ 5. ________二、阅读理解(20小题, 每小题2分, 共40分)阅读下面四篇语言材料, 然后按文后要求做题。AWelcome to Wanda Clothes ShopColor: black, blue, white Price: ¥130 each and get a pair of gloves for free Color: brown, yellow, gray Price: ¥150 each but¥260 for twoColor: red, white Price: ¥90 each and get a cap for free Color: green, pink, black Price: ¥80 each but ¥150 for twoColor: blue, pink, orange Price: ¥120 each and get a toy car for free Color: white, black Price: ¥I20 each but¥220 for twoPlace: 128 Kaizhou Road Opening time (营业时间): 9:30 a.m.—10:30 p.m. Tel: 5624-7821 Website (网址): www.wanda 根据阅读内容选择最佳答案。1. The shop has ________ kinds of things to sell (卖).A. four B. five C. six D. seven2. We can buy ________ in the shop.A. white pants B. a red dress C. blue shoes D. a gray T-shirt3. If you buy a shirt, you can get ________ for free.A. B. C. D.4. If Maria buys two T-shirts and two jackets she can save ________.A. ¥20 B. ¥30 C. ¥40 D. ¥505. Which of the following is RIGHT A. We can visit the clothes shop at 9:00 a.m.B. We can’t visit the shop’s website (网址).C. The clothes shop doesn’t have telephone.D. You can find the clothes shop on Kaizhou Road.【答案】1. C 2. A 3. B 4. D 5. D【解析】【导语】本文主要介绍了万达服装店的商品信息。【1题详解】细节理解题。根据表格可知,这家服装店有六种东西售卖。故选C。【2题详解】细节理解题。根据“black, blue, white”以及图片可知,可以买到白色的裤子。故选A。【3题详解】细节理解题根据“get a cap for free”以及图片可知,买一件衬衫,可以免费得到一个帽子。故选B。【4题详解】细节理解题。根据“Price: ¥80 each but ¥150 for two”以及“Price: ¥150 each but¥260 for two”可知,T恤一件80元,两件150元,可以省10元;夹克一件150元,两件260元,可以省40元。一共可以省50元。故选D。【5题详解】细节理解题。根据“Place: 128 Kaizhou Road”可知,这家服装店在开州路上,故选D。BMy name is Amy. I usually get up at seven every morning. I usually have an egg, some bread and a glass of milk for breakfast. Then my father drives me to school. I have a very happy family.John is my father. He is a cook. He gets up at half past six every day. Then he runs in the park. At ten past seven, he has breakfast.Mary is my mother. She works in a hospital. She saves many people’s lives (生命). She gets up at the same time as my father. She cooks breakfast for us. She goes to work at a quarter to eight.Tom is my brother. He drives a bus every day. He needs to get up at five o’clock in the morning. He has to go to work at five thirty. He usually takes two hamburgers with him to work. They are his favorite food.根据短文内容,选择正确答案。6. What does Amy’s father do A. A cook. B. A teacher. C. A doctor. D. A driver.7. What time does Mary get up A. At 5: 00 a. m. B. At 6: 30 a. m. C. At 7: 00 a. m. D. At 7: 10 a. m.8. What does Tom have for breakfast A. Hamburgers. B. Eggs. C. Bread. D. Milk.9. Who gets up latest (最晚) A. John. B. Tom. C. Mary. D. Amy.10. Which of the following TRUE A. Amy’s mother goes to the park every day. B. Tom is a driver and works in a hospital.C. Amy goes to school in her father’s car. D. Amy’s father cooks for the family every morning.【答案】6. A 7. B 8. A 9. D 10. C【解析】【导语】本文主要介绍了艾米一家人的职业,起床时间等信息。【6题详解】细节理解题。根据“ John is my father. He’s a cook”可知艾米的爸爸是厨师,故选A。【7题详解】细节理解题。根据“John is my father. He’s a cook. He gets up at half past six every day. ”以及“She gets up at the same time as my father”可知玛丽和约翰的起床时间一样,都是六点半,故选B。【8题详解】细节理解题。根据“He usually takes two hamburgers with him to work.”可知汤姆早上吃汉堡包,故选A。【9题详解】细节理解题。根据文章内容可知艾米每天早上七点起床,约翰和玛丽是六点半起床,汤姆五点起床,所以艾米是最迟的,故选D。【10题详解】细节理解题。根据“Then my father drives me to school“可知艾米坐她爸爸的车去上学,故选C。CAlice has a restaurant near her home. Its name is Alice’s Restaurant. It opens(营业) from 10: 00 in the morning to 8: 00 in the evening. The restaurant is not big, but it’s clean.David and Mike are cooks in the restaurant They cook well. David can make delicious Chinese food like jiaozi and fish. Mike makes great hamburgers and sandwiches. A lot of people come to eat in the restaurant. They are usually busy from 11: 00 a.m. to 2: 00 p.m.Alice is kind to people in the restaurant. Kids like her very much. And the food is not very expensive(昂贵的), so many people like the restaurant.根据材料内容选择最佳答案。11. Where is Alice’s Restaurant A. Next to a hospital. B. Next to a school.C. Near Alice’s home. D. Near a clothes shop.12. Alice’s Restaurant opens for __________ hours every day.A. ten B. nine C. eight D. seven13. What is Mike good at(擅长) making A. Fish. B. Chinese food. C. Jiaozi. D. Hamburgers.14. The underlined(画线的) word “busy” means “_________” in Chinese.A. 悠闲的 B. 忙碌的 C. 着急的 D. 无聊的15. Which of the following is RIGHT A. Not a lot of people come to the restaurant.B. Alice isn’t kind to kids in the restaurant.C. Alice’s restaurant is small.D. Only one cook works in Alice’s Restaurant.【答案】11. C 12. A 13. D 14. B 15. C【解析】【导语】 本文主要介绍了爱丽丝的小餐馆。【11题详解】细节理解题。根据“Alice has a restaurant near her home.”可知,爱丽丝的小餐馆在她家附近,故选C。【12题详解】细节理解题。根据“opens(营业) from 10: 00 in the morning to 8: 00 in the evening.”可知,爱丽丝的餐馆每天营业十小时。故选A。【13题详解】细节理解题。根据“Mike makes great hamburgers and sandwiches.”可知,麦克擅长做汉堡。故选D。【14题详解】词义猜测题。根据“A lot of people come to eat in the restaurant. They are usually busy from 11: 00 a.m. to 2: 00 p.m.”可知,许多人来吃饭,因此他们在11点到下午2点之间吃午饭时间应是比较繁忙的。故选B。【15题详解】细节理解题。根据“The restaurant is not big, but it’s clean.”可知,爱丽丝的餐馆比较小,C选项正确,故选C。DIt’s 7: 30 now. Tom has breakfast with his parents at home. ___16___ On his way to school, he meets a friend of his. She is Sue, from New York. She and Tom are in the same school, but in different classes. They often go to school with each other. ___17___Tom thinks monkeys are very clever, and he likes them a lot. ___18___ Sue’s favorite animals are rabbits. ____19____ She likes to see photos and pictures about them. She likes to eat vegetables and the rabbit likes them, too. Tom and the monkeys like to eat bananas.When they get to school, it’s 8: 30. ___20___ Mr. Smith teaches it. And he is from London. Tom and Sue like him very much.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。A. It’s time for Tom’s English class.B. And they like to say something about their favorite animals.C. She thinks they are very cute and kind.D. Half an hour later, he goes to schoolE. He often reads some books about monkeys.【答案】16. D 17. B 18. E 19. C 20. A【解析】【导语】本文主要介绍汤姆和苏是好朋友。他们一起上学,并介绍各自喜爱的动物及喜爱的老师。【16题详解】根据“On his way to school, he meets a friend of his.”可知,此处介绍他上学的情况。吃完早饭之后,要去上学。D选项“半小时之后他去学校。”符合语境,故选D。【17题详解】根据“Tom thinks monkeys are very clever, and he likes them a lot. ”可知,此处谈论到动物。空处应与动物相关,选项B“并且他们喜欢说一些他们最喜爱的动物的话。”符合语境,故选B。【18题详解】根据“Tom thinks monkeys are very clever, and he likes them a lot.”可知此处讲到猴子,空处应进一步描述,选项E“他经常读一些关于猴子的书。”符合语境,故选E。【19题详解】根据“Sue’s favorite animals are rabbits.”可知此处介绍苏最爱的动物是兔子。选项C“她认为它们非常可爱和友善。”符合语境,故选C。【20题详解】根据“Mr. Smith teaches it.”可知,此处介绍一门功课,老师是史密斯先生。选项A“汤姆的英语课到时间要上了。”符合语境,故选A。三、完形填空(10小题, 每小题1分, 共10分)先通读下面短文,掌握其大意,然后从 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。It’s Sunday tomorrow. Jack doesn’t have ____21____ classes. He wants to go for a picnic in the park ____22____ his friends Mike and John. They want to ____23____ some food and drinks with them, ____24____ they go to a shop near their school. The food and drinks in it are very good. Many people are in the ____25____, especially (尤其) when the things ____26____ on sale. They think they can ____27____ a lot of money when they buy these things.Now Jack and his friends are in the shop and find their favorite food. Jack likes bread very much and he buys three loaves of bread. They are ____28____ ten yuan. Mike’s favorite drink is apple juice, so he buys two big bottles. How about John What does he want to buy He buys two ____29____ of bananas because he really likes eating them. Each of them buys their favorite food. I think they must be ____30____ tomorrow. Do you think so 21.A. all B. every C. some D. any22.A. from B. for C. of D. with23.A. meet B. see C. take D. find24.A. and B. but C. so D. after25.A. school B. restaurant C. farm D. shop26.A. get B. are C. look D. be27A. want B. save C. order D. take28.A. too B. again C. also D. just29.A. tins B. bars C. kilos D. bottles30.A. happy B. nice C. kind D. strong【答案】21. D 22. D 23. C 24. C 25. D 26. B 27. B 28. D 29. C 30. A【解析】【导语】本文主要介绍杰克和他的同学们为野餐做准备。【21题详解】句意:杰克没有课。all所有的;every每一个;some一些;any任何。根据“doesn’t have”可知是否定句,表示“没有课”用any,故选D。【22题详解】句意:他想要和他的朋友们迈克和约翰去公园野餐。from来自;for为了;of……的;with和。根据“his friends”可知应是和朋友们,故选D。【23题详解】句意:他们想要带一些食物和饮料,所以他们去了一个学校附近的商店。meet见面;see看见;take带;find找到。根据“some food and drinks with them”可知是带食物,故选C。【24题详解】句意:他们想要带一些食物和饮料,所以他们去了一个学校附近的商店。and并且;but但是;so所以;after之后。根据“some food and drinks with them…they go to a shop near their school.”可知前后是因果关系,故选C。【25题详解】句意:有许多人在商店里,尤其是当东西在打折时。school学校;restaurant餐馆;farm农场;shop商店。根据“especially (尤其) when the things…on sale”可知东西在打折,故人们在店里买东西,故选D。【26题详解】句意:有许多人在商店里,尤其是当东西在打折时。get得到;are是,主语是复数/你;look看;be是,原形。be on sale“打折”,主语是the things复数,be动词用are。故选B。【27题详解】句意:他们认为当他们买这些东西时,他们可以节省很多钱。want想要;save节约;order订购;take拿取。根据前文可知,东西打折,因此买东西能省钱,故选B。【28题详解】句意:它们只要10元。too太;again再一次;also也;just仅仅。根据“They are…ten yuan”可知是只要10元,故选D。【29题详解】句意:他买了两公斤的香蕉,因为他很喜欢吃它们。tins听; bars条;kilos公斤;bottles瓶。香蕉应是按公斤来作单位,故选C。【30题详解】句意:我认为他们明天一定会很开心。happy开心的;nice好的;kind善良的;strong坚强的。根据“Each of them buys their favorite food”可知每个人都买到了想要的,应是会很开心,故选A。四、语篇填空(15小题, 每小题1分, 共15分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。get why ask take sorry homework Jim good with heMrs. Smith is a doctor. She has a son. ____31____ name is Jim. Mrs. Smith is very busy and she has no time to look after him ____32____. So she ____33____ him to her parents’ home. Then Jim lives ____34____ his grandparents, and they love him very much. But Jim can’t ____35____ up in the morning and he is often late for school. He doesn’t like to do his ____36____ in class, and he often takes it home and ____37____ his grandfather to do it for him.This afternoon, Mrs. Black, ____38____ English teacher asks him in class, “____39____ do you make so many mistakes (错误) this time, Jim ”“____40____, madam,” says Jim. “Because my grandfather couldn’t find his glasses last night!”【答案】31. His32. well 33. takes34. with 35. get36. homework37. asks 38. Jim’s39. Why 40. Sorry【解析】【导语】本文主要讲述了吉姆和外祖父母一起生活时,上学总是迟到并且让他外公帮忙他写作业的事情。【31题详解】句意:他的名字叫吉姆。根据“She has a son.”和参考词汇可知,史密斯太太有一个儿子,可推测此处是介绍她的儿子的名字,即他的名字叫吉姆,name前需填形容词性物主代词(第三人称单数,男性),his“他的”为人称代词主格he的形容词性物主代词,符合语境,位于句首首字母h需大写。故填His。【32题详解】句意:史密斯太太很忙,没有时间好好照顾他。根据“Mrs. Smith is a doctor...Mrs. Smith is very busy...”和参考词汇可知,史密斯太太是医生,她很忙,可推测此处是没时间好好照顾他,空处需填副词,修饰look after,well“好”为形容词good的副词,符合语境。故填well。【33题详解】句意:于是她带他去了她的父母家。根据“So she...him to her parents’ home.”和参考词汇可知,史密斯太太没时间照顾吉姆,可推测此处是她带他去了她的父母家,“take sb to+地点”表示“带某人去某地”,句子缺少谓语,主语为she,第三人称单数,时态为一般现在时,动词用“三单”形式,takes为动词take的“三单”形式。故填takes。【34题详解】句意:然后吉姆和他的外祖父母住在一起,他们非常爱他。根据“Then Jim lives...his grandparents,...”和参考词汇可知,吉姆被送到外祖父母家,此处是他和外祖父母住在一起,live with sb表示“和某人住在一起”,空处需填介词,介词with“和”符合语境。故填with。【35题详解】句意:但是吉姆早上起不来,而且上学经常迟到。根据“...and he is often late for school.”和参考词汇可知,吉姆上学经常迟到,可推测此处是吉姆早上不起床,get up表示“起床”,情态动词can’t后需填动词原形。故填get。【36题详解】句意:他不喜欢在课堂上做作业。根据“He doesn’t like to do his...in class,”和参考词汇可知,此处是他不喜欢在课堂上做作业,do one’s homework表示“做作业”。故填homework。【37题详解】句意:他经常把作业带回家,让外公帮他做。根据“He doesn’t like to do his...in class, and he often takes it home and...his grandfather to do it for him.”和参考词汇可知,吉姆不喜欢在课堂上做作业,经常把作业带回家,可推测此处是让他外公帮他做,ask sb to do sth表示“让某人做某事”,and连接并列关系,空处需填与takes并列的动词“三单”形式,asks为动词ask的“三单”形式。故填asks。【38题详解】句意:今天下午,布莱克太太,吉姆的英语老师在课堂上问他。根据“This afternoon, Mrs. Black,...English teacher asks him in class,”和参考词汇可知,在课堂上询问吉姆的老师是吉姆的英语老师,English teacher前需填名词所有格,Jim’s为Jim的名词所有格。故填Jim’s。【39题详解】句意:吉姆,你这次为什么犯这么多错误?根据“...and he often takes it home and...his grandfather to do it for him.”和参考词汇可知,吉姆经常把作业带回家,让他外公帮他做,可推测此处是老师询问吉姆这次作业出错多的原因,空处需填疑问词,询问原因,疑问词用why,位于句首,首字母w需大写。故填Why。【40题详解】句意:“抱歉,女士,”吉姆说。根据“Because my grandfather couldn’t find his glasses last night!”和参考词汇可知,吉姆告诉老师这次作业错误多是因为昨晚外公的眼镜找不到了,可推测此处是抱歉,sorry“抱歉”符合语境,位于句首,首字母s需大写。故填Sorry。阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。I am Helen. I am in China now. I have a friend here. Her name is Lin Lan. She is kind to me. She often buys some rice and chicken for me. Chicken ____41____ my favorite food. I usually have lunch with ____42____ at school. Sometimes she asks me to go to her home ____43____ dinner. Her parents often cook ____44____ lot of nice food for us and they often say to me, “Help yourself to some fish, Helen.” They know I like to eat fish.I’m a happy girl ____45____ I’m very glad to be in China.【答案】41. is 42. her43. for 44. a45. and【解析】【导语】本文主要讲海伦在中国,她的朋友林兰经常给她带饺子吃并请她到自己家里去吃饭。【41题详解】句意:鸡肉是我最爱的食物。根据上文“She often buys some rice and chicken for me.”可知,时态为一般现在时;主语“Chicken”为不可数名词,所以此处填is表示“鸡肉是我最喜爱的食物”。故填is。【42题详解】句意:我通常和她在学校一起吃午餐,根据“She often buys some rice and chicken for me.”可知,此处是海伦和林兰之间的事情,因此是和林兰一起吃午餐,介词“with”后用宾格her代替林兰,故填her。【43题详解】句意:有时候她让我去她家吃晚餐。根据“go to her home...dinner”可知,去她家是为了吃晚餐,for“为了”,故填for。【44题详解】句意:她的父母经常为我们做很多好吃的,他们经常对我说:“海伦,随意吃点鱼。” 根据“lot of”可知,此处考查a lot of“许多”。故填a。【45题详解】句意:我是一个快乐的女孩,我很高兴来到中国。根据“I’m a happy girl...I’m very glad to be in China.”可知,两句为并列关系,故填and。五、补全对话(5小题, 每小题2分,共10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Hi, Liu Ying! ____46____ B: Let me see. Oh, it’s half past ten.A: It’s time for cooking. I need to buy some food. Would you like to go with me B: ____47____. I have to do my homework.(After a while)C: Good morning! ____48____ A: Yes, please. I’d like to buy some fish.C: OK, here it is. ____49____ A: No, I also want some apples.C: How many do you want A: Four kilos.C: Here you are.A: Thanks. ____50____ C: They are sixty yuan.【答案】46. What’s the time, please/ What time is it47. I’m sorry I can’t48. May I help you/Can I help you49. Is that all50. How much are they【解析】【导语】本文是一篇邀请对方一起去买食物以及在商店与店员买东西的对话。【46题详解】根据“it’s half past ten.”可知在问时间,故填What’s the time, please/What time is it。【47题详解】根据“Would you like to go with me ”以及“I have to do my homework.”可知应是拒绝邀请,故填I’m sorry I can’t。【48题详解】根据“Yes, please. I’d like to buy some fish.”可知已到商店,与店员的对话,店员应问是否需要帮助。故填May I help you/ Can I help you。【49题详解】根据“No, I also want some apples.”可知是询问是否只要这些,故填Is that all。【50题详解】根据“They are sixty yuan.”可知是询问价格。故填How much are they。六、书面表达((一)部分10分, (二)部分15分, 共25分)(一)句子翻译: 请将每小题所给的汉语句子翻译成英语。51. 他戴着一个黑色的帽子,穿着蓝色的鞋子。________________________________________【答案】He is in a black cap and blue shoes.【解析】【详解】结合句意及语境,句子可用一般现在时。he“他”作主语,be动词用is;“be in+颜色+(衣物)”表示“穿着的状态”;a black cap“一个黑色的帽子”;and“和”;blue shoes“蓝色的鞋子”。故填He is in a black cap and blue shoes.52. 你觉得这本书怎么样?____________________________________________________________【答案】What do you think of this book /How do you like this book 【解析】【详解】你认为……怎么样?“What do you think of.../How do you like...”,固定搭配;这本书:this book。结合题干可知,本题为一般现在时。故填What do you think of this book /How do you like this book 53. 让我们 9 点在我家见面。____________________________________________________________【答案】Let’s meet at 9 o’clock at my home.【解析】【详解】本句为祈使句。固定句型:let’s do sth.意为“让我们做某事”。let’s后跟动词原形,meet意为“见面”;后面跟时间状语,9点用“at 9 o’clock”来表达;最后为地点状语,在我家用“at my home”来表达。故答案为Let’s meet at 9 o’clock at my home.54. 为什么不吃一些鱼肉和鸡蛋呢?________________________________________【答案】Why not have some fish and eggs /Why don’t you have some fish and eggs 【解析】【详解】Why not/Why don’t you“为什么不”,后接动词原形;fish“鱼肉”是不可数名词;some“一些”修饰可数名词复数及不可数名词;have some fish and eggs“吃一些鱼肉和鸡蛋”。故填Why not have some fish and eggs /Why don’t you have some fish and eggs 55. 这些橙子多重?____________________________________________________________【答案】How heavy are these oranges 【解析】【详解】“这些橙子”译为“these oranges”,“多重”译为“how heavy”。本句是特殊疑问句,时态为一般现在时,主语是复数,be动词用are。故填How heavy are these oranges 56. 下面是Tom周日一天的活动,请根据下面的内容提示写一篇短文,就Tom在这一天的生活和活动内容进行描述。要点:1)早上:六点起床;早餐吃牛奶和面包;上午:和妈妈去动物园;下午:去购物,和朋友踢球;晚上:出去吃饭……2)Tom 的感受。要求:1)文中不得出现真实姓名和学校名称;2)条理清晰,语句通顺;3)词数80词左右。Tom’s Sunday___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Tom’s SundayTom does a lot of things on Sunday. He gets up at 6:00. He has bread and milk for his breakfast at half past six. In the morning, he goes to the zoo with his mother and sees many lovely animals. At noon, he has a break. Then he goes shopping with his mother. He plays football with his friends in the afternoon. He likes playing football very much because he thinks it is interesting. In the evening, he has dinner with his parents in a restaurant. Then he goes home to watch TV for half an hour and goes to bed at nine. He is very happy this Sunday.【解析】【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已经给出,考生注意不要遗漏要点;注意行文连贯、逻辑清晰、无语法错误。[写作步骤]第一步,介绍早上、上午、下午、晚上做什么;第二步,表达感受。[亮点词汇]①a lot of 许多②go shopping 去购物③play football 踢足球④watch TV 看电视[高分句型]He likes playing football very much because he thinks it is interesting.(because引导的原因状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 精品解析:河南省南阳市唐河县2023-2024学年七年级上学期期末考试英语试题(原卷版).docx 精品解析:河南省南阳市唐河县2023-2024学年七年级上学期期末考试英语试题(解析版).docx