Unit6 Work quietly 单元主题阅读专项“生活中的规则”(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit6 Work quietly 单元主题阅读专项“生活中的规则”(含解析)

资源简介

五下 Unit 6单元主题阅读
“生活中的规则”
A篇 完型填空
【正文】
Students in different places do different things on the weekend. Huang Li is in Harbin. Now she is skating with her friends. They often skate on the weekend. Liu Xing is in Hainan. He 1 in the river with his classmates. Swimming is 2 favourite sport. He often swims and plays in the river. Wu Binbin is in Hangzhou. He is doing his 3 in the study at home. He is a good student in his class. He 4 very well. He has a lot of homework every weekend. He has no time to do other things. Zheng Jing is in Shanghai. He is watching TV at home with his grandmother. He wants 5 a good rest on the weekend.
【词汇积累】
in different places 在不同的地方; do different things 做不同的事;
skate v. 滑冰; in the study 在书房;
no time 没时间; do other things 做其他事情;
have a good rest 好好休息。
( ) 1.A.swim B.is swimming C.to swim
( ) 2.A.his B.he C.her
( ) 3.A.homework B.kung fu C.clothes
( ) 4.A.study B.studies C.is studying
( ) 5.A.has B.to have C.having
【真题演练】
B篇 阅读短文,判断正(T)误(F)。
【正文】(2023五年级下·全国·单元测试)
Today is Saturday. It’s a nice day. Some students are in the nature park. Ann is drawing pictures. Lily is playing with Lucy. Please work quietly. Mike is listening to music. Zhang Peng and John are flying kites. Amy and Chen Jie are eating cakes. Oh, please keep the ground clean. Wu Binbin and Robin are speaking English. They’re talking quietly. Some boys are playing the toys. Miss White tells them to take turns. They’re having a good time.
【词汇积累】
nature park 自然公园; work quietly 安静地工作;
keep the ground clean 保持地面清洁; take turns 轮流。
( ) 6.Ann is drawing pictures.
( ) 7.Lily is playing with Mike.
( ) 8.Amy and Chen Jie should (应该) keep the ground clean.
( ) 9.Wu Binbin and Robin are talking quietly.
( ) 10.Some boys should take turns to play the toys.
C篇 阅读短文,选择正确的答案。
【正文】(2023五年级下·山东济宁·期中)
I’m Bob and I’m a student of No.2 Middle School. We have many rules in our school. I think some of them are good for us. but others are not so good.
We have to wear our school uniforms. I think it’s good. If we don’t have this rule, some students will wear expensive clothes. We can’t be late for school and we must listen to the teachers carefully in class. All of these rules are good for our study and I like them.
We can’t take mobile phones to school. I don’t think it’s a good idea. Sometimes our parents are busy and can’t get home early. They need to tell us about that. If we don’t take phones, how can they tell us Also. we can’t go to see the movies on the weekend. I know we should study hard, but we need to relax a little, too.
【词汇积累】
rule n. 规则; school uniforms 校服; expensive adj. 昂贵的;
carefully adv. 认真地; be good for...对...有好处; take mobile phones带手机;
relax a little 放松一点; stand v. 忍受。
( ) 11.What does Bob think of his school rules
A.He can’t stand(忍受) most of the rules.
B.He thinks the rules are strict.
C.He thinks some of the rules are good.
( ) 12.Which rule does Bob like
A.They should listen to the teachers carefully in class.
B.They can’t eat outside.
C.They should wear sports shoes to school.
( ) 13.Why doesn’t Bob like the rule of no mobile phones at school
A.Because he can’t play games and listen to music on it.
B.Because his parents can’t call him when they are busy.
C.Because he can’t call his friends when he wants to see them.
( ) 14.Which of the following is TRUE
A.Bob studies in No. 12 Middle School.
B.Bob has to wear sports clothes at school.
C.Bob thinks students should not spend(花费) all their time on their study.
( ) 15.How many rules are there in the passage
A.Three. B.Four. C.Five.
D篇 阅读短文,选择正确的答案。
【正文】(2023五年级下·湖北省直辖县级单位·统考期末)
Hello, kids! The summer vacation is coming soon. It’s from July 1st to August 31st. The weather is usually hot. More and more people like swimming in summer. Swimming is a good sport. It is a good way1 to tone up your body. Safety2 first! Here is some advice3 for you:
·Go swimming with your parents.
·Don’t get into the water if you see the sign.
·Don’t eat too much before you go swimming.
·Do some warm-up exercises before(在……之前) you swim.
【词汇积累】
way n. 方式 ; safety n. 安全; advice n. 建议;
sign n. 标志; some warm-up exercises 一些热身运动。
( ) 16.The summer vacation starts on ______.
A.July 1st B.August 31st C.today
( ) 17.There are ______ days in the summer vacation.
A.60 B.61 C.62
( ) 18.The underlined sentence(划线句) means(意思) ______.
A.晃动身体 B.强身健体 C.跑步
( ) 19.This picture means ______.
A.No Swimming! B.Swim, please. C.No fishing!
( ) 20.Usually can a pupil swim alone(独自地)
A.Yes. B.No. C.Both A and B.
【模拟冲刺】
E篇 任务型阅读
【正文】
21.请将下列规则填入上面对应的信息表中,把标号写在横线上。
生活中处处有规则
Rules on the bus Talk quietly. Don’t run or jump. No eating or drinking. (1) Rules in the computer room Keep quiet. (2) Report all the problems to the teacher. Stay at your seat.
Rules during the COVID-19 outbreak (疫情期间) Wash your hands. Put on a mask (口罩). (3) Do more exercise. School rules (4) Bring your student card. Listen to the teachers. Don’t litter.
【词汇积累】
report v. 汇报; mask n. 口罩; litter v. 乱扔; n. 垃圾。
A.Take more rest (休息).
B.Don’t be late for school.
C. Don’t play computer games in class.
D.Take turns.
22.根据表中信息,判断正“T”误“F”。
( ) (1) You can run and jump on the bus.
( ) (2) We should stay at our seat in the computer room.
23.请任意写出一条规则。
参考答案:
1.B 2.A 3.A 4.B 5.B
【分析】本文主要讲述了学生们周末在不同的地方做的事情都不同。
1.句意:他和同班同学在河边游泳。A动词原形,B现在进行时,C动词不定式。Now是现在进行时的标志词,结构为:be+doing。主语He是第三人称单数形式,be动词用is,故选B。
2.句意:游泳是他最喜欢的运动。A他的,B他,C她的。根据“He often swims and plays in the river.”可知刘兴是男性,排除选项C,sport是名词,用形容词性物主代词修饰,故选A。
3.句意:他在家里书房做作业。A家庭作业,B功夫,C衣服。根据句意可知选项A符合句意,故选A。
4.句意:他学习非常努力。A动词原形,B动词第三人称单数形式,C现在进行时。根据句意可知,该句时态为一般现在时,主语He是第三人称单数形式,谓语动词用第三人称单数形式,故选B。
5.句意:他想要在周末好好休息。A动词第三人称单数形式,B动词不定式,C现在分词或动名词。want to do sth想要做某事,want后接不定式,故选B。
6.T 7.F 8.T 9.T 10.T
【分析】本文讲了今天是星期六,一些学生在公园做的事情。
6.句意:安在画画。根据“Ann is drawing pictures.”,可知题干描述正确,故答案为T。
7.句意:莉莉正在和迈克玩。根据“Lily is playing with Lucy.”,可知莉莉正在和露西玩,故答案为F。
8.句意:艾米和陈洁应该保持地面清洁。根据“Amy and Chen Jie are eating cakes. Oh, please keep the ground clean.”,可知题干描述正确,故答案为T。
9.句意:吴彬彬和罗宾在轻声地交谈。根据“Wu Binbin and Robin are speaking English. They’re talking quietly.”,可知题干描述正确,故答案为T。
10.句意:一些男孩应该轮流玩玩具。根据“Some boys are playing the toys. Miss White tells them to take turns.”,可知题干描述正确,故答案为T。
11.C 12.A 13.B 14.C 15.C
【分析】本文主要介绍了鲍勃学校的校规以及他对这些校规的看法。
11.问句句意:鲍勃怎么看待他的校规?A大多数校规他不能忍受,B他认为校规太严格,C他认为一些校规是好的,根据文中首段句子“I think some of them are good for us. but others are not so good.”可知他认为有些校规对他们有益、有些却不然,选项C相符,故选C。
12.问句句意:鲍勃喜欢哪条规则?A他们应该在课堂上认真听老师讲课,B他们不能在外面吃,C他们应该穿运动鞋上学,根据文中第二段句子“We can’t be late for school and we must listen to the teachers carefully in class. All of these rules are good for our study and I like them.”可知选项A相符,故选A。
13.问句句意:为什么鲍勃不喜欢校内禁止带手机的规则?A因为他不能用它玩游戏、听音乐,B因为当他父母忙的时候不能给他打电话,C因为当他想见朋友的时候不能给他们打电话,根据文中第三段句子“Sometimes our parents are busy and can’t get home early. They need to tell us about that. If we don’t take phones, how can they tell us ”可知选项B相符,故选B。
14.问句句意:下面哪句是正确的?A鲍勃在第12中学上学,B鲍勃在学校得穿运动衣,C鲍勃认为学生不应该把所有时间都花在学习上,根据文中首句“I’m Bob and I’m a student of No.2 Middle School.”可知他在第二中学上学,A错,根据文中第二段首句“We have to wear our school uniforms.”可知是穿校服,B错,根据文中最后一句“I know we should study hard, but we need to relax a little, too.”可知他觉得除了努力学习还应该适当放松,选项C相符,故选C。
15.问句句意:文中有多少条规则?根据文中以下句子:“We have to wear our school uniforms.We can’t be late for school and we must listen to the teachers carefully in class.We can’t take mobile phones to school.we can’t go to see the movies on the weekend.”可知是五条,选项C相符,故选C。
16.A 17.C 18.B 19.A 20.B
【分析】本文主要介绍了暑假要来了,游泳的建议。
16.句意:暑假在__开始。A7月1日,B8月31日,C今天。根据“It’s from July 1st to August 31st.”可知从7月1日到8月31日,故选A。
17.句意:暑假有___天。根据“It’s from July 1st to August 31st.”可知从7月1日到8月31日,一共是62天,故选C。
18.句意:划线的句子意思是____。根据“Swimming is a good sport.”游泳是一种好的运动,可知本题应该是结束游泳的好处,它是一种强身健体的方法,符合语境,故选B。
19.句意:这幅图的意思是___。A禁止游泳,B请游泳,C不要钓鱼。根据“Don’t get into the water if you see the sign. ”可知看到这个标志,不要进入水中,图片的意思应该是禁止游泳。故选A。
20.句意:一个小学生通常可以独自游泳吗?A是的,B不,CA和B都对。根据“Go swimming with your parents.”可知小学生不可以独自游泳,故选B。
21. D C A B 22. F T 23.Don’t eat or drink in the library.
【分析】本文讲的是有关规则和制度的问题。
21.(1)上下公共汽车要轮流,选项D“轮流。”故选D。
(2)上计算机课时不能玩电脑游戏,选项C“不要在课堂上玩电脑游戏。”故选C。
(3)疫情期间要多休息,选项A“多休息。”故选A。
(4)上学不要迟到,选项B“上学不要迟到。”故选B。
22.(1)句意:你可以在公共汽车上跑和跳。根据“Don’t run or jump.”,可知不要在公共汽车上跑和跳,故答案为F。
(2)句意:我们在计算机室应该待在座位上。根据“Stay at your seat.”,可知题干描述正确,故答案为T。
23.生活中处处有规则,题干要求任意写一条规则,可写:不要在图书馆吃或喝,吃eat,喝drink,在图书馆里in the library,故答案为Don’t eat or drink in the library.

展开更多......

收起↑

资源预览