资源简介 雅礼中学2024届高三一模英语试卷注意事项:第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWelcome to American United Travel Company. We’ll help you spend a perfect holiday. For over 6 years, we have been organizing value for money summer holidays, whether it’s a late holiday deal or your main summer holiday. Whether you’re looking for a romantic getaway, a luxury 5-star holiday, or you just want to relax and soak up the sun, we’ve got access to the very best flight and hotel deals throughout the world. We are proud to offer you various services unlike other tour companies where we offer one-stop shop for complete tourism.Our Services IncludeTours. Meet & Assist Services. Airport Transfer. MICE (Meeting, Incentive, Conferences, Exhibitions) private Jets. Ground handling (24 hours) VIP services on arrival & departure. Adventure Tour.Means of Transportation ReservationsWe operate for all means of transportation available in the country, starting with buses for groups to car rental to individuals.GuidanceWe have the most qualified guides who speak French, English, German, Italian, and Spanish. We bank on their communication skills as well as their knowledge in various fields.Fancy DinnersWe prepare outdoor dinners in particular places such as castles, beaches, old and traditional houses, etc. Usually, these dinners are arranged according to the clients’ choices.Luggage ConciergeDon’t worry about luggage size and weight when travelling. Give your bags to Luggage Concierge in advance and they will be waiting for you at your destination when you arrive.Call one of our experienced travel consultants on 18884700610 to secure one of these fantastic deals.21. What is special about United Travel company A. It provides one-stop complete tourism. B. It supplies the best flight and hotels.C. It offers transfer service. D. Its guides speak various languages.22. What can you do with your luggage before travelling A. Send it to your destination directly. B. Carry it by yourself.C. Keep it as light as possible. D. Hand it to Luggage Concierge.23. What’s the purpose of the text A. To diversify the economy. B. To attract tourists.C. To conserve the environment. D. To entertain readers.【答案】21. A 22. D 23. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了美国旅行公司提供的旅游一站式服务内容。【21题详解】细节理解题。根据第一段内容“we are proud to offer you various services unlike other tour companies where we offer one-stop shop for complete tourism.”(我们很自豪地为您提供各种服务,不像其他旅游公司,我们提供一站式的完整旅游。)可知,与其他旅行公司不同,美国旅行公司提供一站式完整的旅游服务。故选A。【22题详解】细节理解题。根据文章Luggage Concierge 中的内容“Give your bags to Luggage Concierge in advance and they will be waiting for you at your destination when you arrive.”(提前把你的行李交给行李礼宾部,当你到达目的地时,他们会在你的目的地等你。)可知,在旅游前,你可以把行李提前给行李部。故选D。【23题详解】推理判断题。文章主要介绍了美国旅行公司提供的旅游一站式服务内容。故这篇文章的目的是在为美国旅游公司做广告宣传,旅游广告的目的是吸引游客。故选B。BAt 98, Dick Van Dyke still sings with his group, The Vantastix, and still makes it all look easy. When asked how important it is that he’s having fun when he’s doing it, Van Dyke replied, “My whole career has relied on that. It’s such a blessing to find a way of making a living that you love. I feel so sorry for people who hate their job. I look forward to going to work every morning!”And some of his work helped define a generation. Take “The Dick Van Dyke Show”; it ran for five years on CBS, and it was such a hit that they’re bringing it back. This week, CBS aired a two-hour tribute (致敬), “Dick Van Dyke, 98 Years of Magic”, and for the occasion, they recreated the original Dick Van Dyke Show” set, down to that well-known sofa.Early in his career Van Dyke was quoted as saying he only wanted to make films his children could watch. That got the attention of Walt Disney, who promptly cast him in “Mary Poppins”. And his next few films were equally family-friendly, like “Chitty Chitty Bang Bang,” which happened to have been co-written by James Bond creator Ian Fleming. From then on, Van Dyke was almost always assigned to play the good guy, though he claims to have missed out on a choice part: “Yeah, I could have been James Bond. When Sean Connery left, the producer said, ‘Would you like to be the next Bond ’ I said, ‘Have you heard my British accent ’ That’s a true story!”It seems that in show biz the true legends never stop. In an interview from 2017 with his friends, Van Dyke described what it was like hitting 90: “People are more afraid of aging than they are of death these days. And I want to say that remain young in heart and there’s a lot of good living to do.”24. What can we infer from Dyke’s reply in Paragraph 1 A. He enjoys his job. B. He hates morning work.C. He sees his job as a burden. D. He prefers leisure to work.25. What did CBS do for Dyke A. They created a new set for his show.B. They bought a famous sofa for him.C. They made a special program for him.D. They invited young generation to watch his show.26. Which statement is true about Dyke’s career A. His films are rarely family-friendly.B. His films are only made for his children.C. Van Dyke was always playing the good guy.D. Van Dyke had the chance to play James Bond.27. What can be a suitable title for the text A. Forever Young. B. Work Comes First.C. Always Have Fun. D. Legends Are Timeless.【答案】24. A 25. C 26. D 27. C【解析】【导语】本文是一篇人物传记。文章主要描述了Dick Van Dyke的职业生涯和他对工作的态度,同时也提到了他的电视剧和电影作品。【24题详解】推理判断题。根据文章第一段“When asked how important it is that he’s having fun when he’s doing it, Van Dyke replied, “My whole career has relied on that. It’s such a blessing to find a way of making a living that you love. I feel so sorry for people who hate their job. I look forward to going to work every morning!”(当被问及在比赛中获得乐趣有多重要时,Van Dyke回答说:“我的整个职业生涯都依赖于此。能找到一种自己喜欢的谋生方式是一种福气。我为那些讨厌自己工作的人感到难过。我每天早上都盼望着去上班!”)”可知,Van Dyke很喜欢自己的工作。故选A。【25题详解】细节理解题。根据文章第二段“This week, CBS aired a two-hour tribute (致敬), “Dick Van Dyke, 98 Years of Magic”, and for the occasion, they recreated the original Dick Van Dyke Show” set, down to that well-known sofa.(本周,哥伦比亚广播公司(CBS)播出了一个两小时的致敬节目“Dick Van Dyke,98年的魔力”,为了这个场合,他们重现了“Dick Van Dyke秀”的原始场景,包括那张著名的沙发。)”可知,哥伦比亚广播公司为他制作了一个特别节目。故选C。【26题详解】细节理解题。根据文章第三段“From then on, Van Dyke was almost always assigned to play the good guy, though he claims to have missed out on a choice part: “Yeah, I could have been James Bond. When Sean Connery left, the producer said, ‘Would you like to be the next Bond ’ I said, ‘Have you heard my British accent ’ That’s a true story!”(从那以后,Van Dyke几乎总是被分配扮演好人,尽管他声称自己错过了一个选择角色:“是的,我本来可以演詹姆斯·邦德的。当肖恩·康纳利离开时,制片人说:‘你想成为下一个邦德吗?’我说,‘你听到我的英国口音了吗?’这是一个真实的故事! ”)”可知,Van Dyke本有机会扮演詹姆斯·邦德的。故选D。【27题详解】主旨大意题。根据文章第一段“When asked how important it is that he’s having fun when he’s doing it, Van Dyke replied, “My whole career has relied on that. It’s such a blessing to find a way of making a living that you love. I feel so sorry for people who hate their job. I look forward to going to work every morning!”(当被问及在比赛中获得乐趣有多重要时,Van Dyke回答说:“我的整个职业生涯都依赖于此。能找到一种自己喜欢的谋生方式是一种福气。我为那些讨厌自己工作的人感到难过。我每天早上都盼望着去上班!”)”以及文章最后一段“In an interview from 2017 with his friends, Van Dyke described what it was like hitting 90: “People are more afraid of aging than they are of death these days. And I want to say that remain young in heart and there’s a lot of good living to do.”(在2017年接受朋友采访时,Van Dyke描述了90岁的感觉:“现在人们更害怕衰老,而不是死亡。我想说的是,保持年轻的心态,还有很多美好的生活要做。”)”可知,文章主要讲述了Van Dyke将自己的成功归于获得乐趣。故选C。C3M and Discovery Education announced Sean Jiang from Gilman School as one of the top ten finalists from across the nation for the 2023 3M Young Scientist Challenge. It’s a competition that encourages students to identify an everyday problem and submit a video showing the science behind the solution he or she came up with.14-year-old Jiang decided to help those who can’t see. Blind people had a hard time navigating (导航) objects that are medium to far range. So Jiang wanted to design something to give them a heads-up on obstacles (障碍) that may be incoming.Jiang’s inspiration came from the powers of the hearing system. “I learned in school that bats and whales are able to use echolocation (回声定位) to help them navigate and just use their sense of hearing and I also saw on YouTube some very skilled blind people that use echolocation to help them walk,” said Jiang.Jiang started with a virtual reality setting and then made it a reality. His creation uses a depth camera that can detect how close objects are, thus giving enough time to dodge the obstacles. When a blind is walking with the device, the sensor of the depth camera gathers the information regarding the obstacles’ position and distance. Then the AI system in it will turn the distance data into musical sound guidance. This could significantly increase the walking speed of a blind person as well as decrease the number of obstacles they hit.Some other similar programs were alright at finding objects that were in close range, but Jiang still wanted the blind to experience the world even fuller so they were able to see stuff that was much further away than their circle of reach.In October, the top ten finalists will compete in person in Minneapolis for the title of “America’s Top Young Scientist” and a $25, 000 prize.28. What can we learn about Jiang from the first two paragraphs A. He was the champion of the 2023 3M event.B. He invented technology to remove road obstacles.C. He sought to assist the blind in walking smoothly.D. He developed a new navigation app for his school.29. Why did Jiang mention “echolocation” A. To show the development of technology.B. To present the difficulties the blind face.C. To stress the significance of hearing.D. To explain the inspiration of his invention.30. What does the underlined word “dodge” mean in paragraph 4 A. Avoid.B. Encounter.C. Challenge.D. Remove.31. What is the text mainly about A. 3M facilities intended for the blind.B. A teen using sound to help the blind.C. An invention to cure vision problems.D. A competition to improve the blind’s life.【答案】28. C 29. D 30. A 31. B【解析】【导语】这是一篇新闻报道。文章主要报道了一个青少年Sean Jiang的发明创造,他发明的设备能用声音帮助盲人顺利行走。【28题详解】推理判断题。根据第二段“14-year-old Jiang decided to help those who can’t see. Blind people had a hard time navigating(导航) objects that are medium to far range. So Jiang wanted to design something to give them a heads-up on obstacles(障碍) that may be incoming. (14岁的Jiang决定帮助那些看不见的人。盲人很难在中远距离的物体上导航。因此,Jiang想设计一些东西,让他们对可能到来的障碍有所预警。)”可知,Jiang设法帮助盲人顺利行走。故选C项。【29题详解】推理判断题。根据第三段中“Jiang’s inspiration came from the powers of the hearing system. (Jiang的灵感来自于听觉系统的力量。)”以及Jiang所说“I learned in school that bats and whales are able to use echolocation (回声定位) to help them navigate and just use their sense of hearing and I also saw on YouTube some very skilled blind people that use echolocation to help them walk.( 我在学校里学过蝙蝠和鲸鱼能够利用回声定位来帮助它们导航,而且我还在YouTube上看到一些非常熟练的盲人利用回声定位来帮助他们走路。)”可知,Jiang提到“回声定位”是为了解释他的发明灵感。故选D项。【30题详解】词句猜测题。划线词句后文“When a blind is walking with the device, the sensor of the depth camera gathers the information regarding the obstacles’ position and distance. Then the AI system in it will turn the distance data into musical sound guidance. This could significantly increase the walking speed of a blind person as well as decrease the number of obstacles they hit. (当盲人使用该设备行走时,深度相机的传感器会收集有关障碍物位置和距离的信息。然后其中的人工智能系统将把距离数据转化为音乐声音引导。这可以显著提高盲人的行走速度,并减少他们撞到的障碍物数量。)”说明该设备能够帮助盲人避开障碍物,从而推知划线词句“His creation uses a depth camera that can detect how close objects are, thus giving enough time to dodge the obstacles. (他的发明使用了一个深度相机,可以探测到物体有多近,从而有足够的时间dodge障碍物。)”故划线词汇意思是“避开”。故选A项。【31题详解】主旨大意题。通读全文,根据第二段中“14-year-old Jiang decided to help those who can’t see. (14岁的Jiang决定帮助那些看不见的人。)”以及第三段中“Jiang’s inspiration came from the powers of the hearing system. (Jiang的灵感来自于听觉系统的力量。)”等内容可知,本文主要介绍了一个青少年Sean Jiang的发明创造,他发明的设备能用声音帮助盲人顺利行走。故选B项。DAs you read this, pause to reflect on your recent interactions. As a politician, husband, and father, I encounter various spoken language styles: analytical or chatty, formal or informal, pointed or gentle, cooperative or decisive. Talk is the currency of politics. It is our way of negotiating, debating, and persuading. Talk is also the currency of learning-how we develop our ideas, deepen our thinking and share our feelings.That’s why I want speaking skills, sometimes called “oracy”, to play an important part in Labor’s plans for a reformed school curriculum (课程).Employers value speaking skills equally with reading and writing. The ability to speak well and express yourself should be something every child should master. But the curriculum doesn’t allow us to provide this. This is short-sighted. An inability to express your thoughts fluently is a key barrier to getting on and doing well in life.Oracy is in part about good public speaking and debating skills, but in reality, it’s about teaching young people to make strong arguments, choose wise words, understand their audience, form meaningful social connections, and use facial expressions and body language to convey their message. Above all else it’s about finding your voice. To work out who you are and what you believe. If reading opens up a world of imagination and possibility, then speaking and listening opens up a lifetime of empowerment-a chance for those who feel invisible in their own country to be heard. It is about the confidence to speak out, to call out injustice or harm.And the other side of speaking is listening, which can also be taught. Listening, truly listening, develops tolerance and understanding. And as parents we can play our part. We’ve all been there, at mealtimes, silent as we all stare at our devices. Our job, all of ours, is to get off our screens and give young people, and adults, the gift of listening.So, oracy―speaking and listening―needs to be placed firmly at the heart of school life.32. How does talk help a politician A. It deepens his wishful thinking.B. It enhances his analytical skills.C. It strengthens persuasive power.D. It provides emotional support.33. Why does the author suggest a reform in the British school curriculum A. Employers underestimate the value of speaking.B. Academic pressure makes students poor-sighted.C. Spoken language is regarded as least important.D. Oracy should deserve more attention at school.34. How does the author illustrate his argument in paragraph 4 A. By sharing different opinions.B. By clarifying the definition.C. By describing personal experiences.D. By employing the concept.35. What are parents advised to do A. Set a good example for their children.B. Balance screen time and mealtime.C. Have oral face-to-face communication.D. Disconnect from the virtual world.【答案】32. C 33. D 34. B 35. C【解析】【导语】这是一篇议论文。文章讨论了口语能力的重要性, 呼吁英国工党改革学校课程以加强口语能力的教学。【32题详解】细节理解题。根据第一段“Talk is the currency of politics. It is our way of negotiating, debating, and persuading.”(谈话是政治的货币。这是我们谈判、辩论和说服的方式。)可知,谈话可以帮助政治家提高说服力。故选C项。【33题详解】推断理解题。根据第三段“But the curriculum doesn’t allow us to provide this. This is short-sighted. An inability to express your thoughts fluently is a key barrier to getting on and doing well in life.”(但是课程不允许我们提供这些。这是短视的。不能流利地表达自己的想法是生活中取得成功的主要障碍。)可知,作者建议改革英国的学校课程的原因是口语能力没有在学校被重视,推断出作者认为口语应该在学校被更多地重视。故选D项。【34题详解】推理判断题。根据第四段“Oracy is in part about good public speaking and debating skills, but in reality, it’s about teaching young people to make strong arguments, choose wise words, understand their audience, form meaningful social connections, and use facial expressions and body language to convey their message. Above all else it’s about finding your voice.”(口语能力在某种程度上是关于良好的公共演讲和辩论技能,但实际上,它是关于教会年轻人提出有力的论点,选择明智的词汇,理解他们的听众,形成有意义的社会联系,以及使用面部表情和肢体语言来传达他们的信息。最重要的是找到自己的声音。)及“It is about the confidence to speak out, to call out injustice or harm.”(它关乎大声疾呼、揭露不公或伤害的信心。)可知,第四段作者多次利用“it is about…”这个平行结构说明Oracy“口语能力”的含义,推断出作者在第四段阐述了他的论点是通过澄清定义的手法。故选B项。【35题详解】推理判断题。根据最后一段“And as parents we can play our part. We’ve all been there, at mealtimes, silent as we all stare at our devices. Our job, all of ours, is to get off our screens and give young people, and adults, the gift of listening.”(作为父母,我们可以发挥自己的作用。我们都有过这样的经历,在吃饭的时候,我们都盯着自己的设备,沉默不语。我们的工作,我们所有人的工作,就是离开屏幕,给年轻人和成年人一份倾听的礼物。)推断出,父母被建议要进行口头面对面的交流。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。One of the cores of emotional intelligence is self-regulation, an important skill in the workplace. Like any skill, mastery of emotional self-control requires intentionality and practice. ___36___.Pause to Mentally DistanceWhen you notice your typical physiological experiences associated with strong negative emotion, what should you do Mentally step out of your immediate experience. Asking yourself any question, or imagining what you might look like to others right now, will do the trick. At that point, although still physiologically keyed up, you will be able to ask yourself, “What is the best course of action right now ” or “What advice would I give someone else who is in my shoes ” ___37___.Take Control of Your Self-TalkWe’re frequently unaware of how much self-chatter is going on in the background of our minds. Such self-talk might not be in fully articulated (铰接式的) words or phrases, but instead little flashes of thought. Becoming aware of your self-talk can be difficult. Why is this an important skill to develop ___38___. To genuinely ease a strong negative emotion requires tackling the source by examining the underlying belief and how accurate, reasonable, or useful it is.Seek Support from PartnersAsk others you trust to help you recognize when your emotions seem to be getting the best of you. ___39___. Agree on a gesture or word that might serve as a signal that your trusted individual wonders whether you’re riding the led-by-your-limbic-system train. Of course, there will be times they’re wrong. So, it’s important not to respond defensively when you get that signal. Reacting with anything other than gratitude ensures that your partner won’t take that risk again.Cultivate (培养) CuriosityOur brains are wired to draw conclusions and form judgments at lightning speed, and those are frequently the cause of our negative emotions. ___40___, but we tend to run with them, sparking the self-talk that follows. Generally working to be more curious about other people’s experiences, including their self-identified motives for their behavior, helps avoid making hasty judgments.A. They are comfortable with all emotionsB. Those judgments are not necessarily accurateC. Doing so provides you with choices as to how to actD. Explain your developmental goals and sincerely ask for helpE. Stay focused on coming up with an answer and following through on itF. Because it is those background beliefs that fuel our emotional responsesG. Here are four ways you can develop greater emotional self-management【答案】36. G 37. E 38. F 39. D 40. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了提高工作中情绪自我管理能力的四个方法。【36题详解】前文“One of the cores of emotional intelligence is self-regulation, an important skill in the workplace. Like any skill, mastery of emotional self-control requires intentionality and practice. (情商的核心之一是自我调节,这是工作场所的一项重要技能。像任何技能一样,掌握情绪自我控制需要有意识和实践)”引出话题,说明情绪自我控制技能的重要性,以及掌握它需要的要素,后文具体介绍了四种情绪控制的方法,因此G项“Here are four ways you can develop greater emotional self-management (这里有四种方法可以提高你的情绪自我管理能力)”符合语境,表明提升该能力有方法,承上启下,其中的emotional self-management和前文的emotional self-control呼应。故选G。【37题详解】前文“At that point, although still physiologically keyed up, you will be able to ask yourself, “What is the best course of action right now ” or “What advice would I give someone else who is in my shoes ” (在那个阶段,尽管生理上仍然很紧张,但你可以问自己:‘现在最好的做法是什么?’或者‘如果是我,我会给别人什么建议?’)”建议停下来去思考这些问题,因此E项“Stay focused on coming up with an answer and following through on it (专注于想出一个答案,并坚持到底)”符合语境,进一步说明要想出答案,承接前文,其中的answer和前文的两个问题呼应。故选E。【38题详解】前文“Becoming aware of your self-talk can be difficult. Why is this an important skill to develop (意识到你的自言自语可能很困难。为什么这是一项需要培养的重要技能呢)”表明意识到自言自语的困难,并提问培养这种技能的原因,因此F项“Because it is those background beliefs that fuel our emotional responses (因为正是这些背景式的想法激发了我们的情绪反应)”符合语境,解释了其重要性,是对前文问题的回答。故选F。【39题详解】前文“Ask others you trust to help you recognize when your emotions seem to be getting the best of you. (让你信任的人帮你认识到你的情绪何时会占据你最好的状态)”说明可以让信任的人帮助自己,因此D项“Explain your developmental goals and sincerely ask for help (解释你的发展目标,真诚地寻求帮助)”符合语境,给出具体的求助建议,承接前文,其中的help在前文有同词复现。故选D。【40题详解】前文“Our brains are wired to draw conclusions and form judgments at lightning speed, and those are frequently the cause of our negative emotions. (我们的大脑会以闪电般的速度得出结论并形成判断,而这些往往是我们负面情绪的原因)”指出大脑过于迅速地形成判断会导致负面情绪,后文“but we tend to run with them, sparking the self-talk that follows (但我们往往会跟着它们跑,引发随后的自我对话)”说明大家通常的思维倾向,因此B项“Those judgments are not necessarily accurate (这些判断不一定准确)”符合语境,对前文的判断做出评判,和后文的思维倾向形成转折,其中的judgments在前文有同词复现。故选B。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When I was a little girl, every time when my dad was repairing something, he would ask me to hold the hammer. Then we could have a time for a ____41____ with each other.I grew up and left home for the college, and since then, he had been ____42____ me every Sunday morning. Later, when I bought a house, my dad was ____43____ it by himself for three days in the 30℃ summer ____44____. All he asked for was to hold his paint brush and ____45____ to him.Several years ago, he was ____46____ me. He spent hours ____47____ a swing set for my daughter. He asked me to bring him a cup of tea and have a talk with him, but I had to ____48____ for a trip, so I did not have time for any long conversations.One Sunday morning, we had a telephone talk ____49____ , and I noticed that my dad kept forgetting some things we discussed _____50_____. Few hours later came a call. He was in hospital with an aneurysm(动脉瘤). Immediately I bought a ticket for the _____51_____ and by the time I got to the hospital, my dad had passed away. Now it was he who did not have _____52_____ for a talk with me.After his _____53_____ , I learned more about him, and I realized how little I knew about his deepest _____54_____ and dreams. All he ever asked me was my time, but now he has all my _____55_____ every single day.41.A. change B. cooperation C. conversation D. debate42.A. contacting B. calling C. educating D. meeting43.A. decorating B. clearing C. repairing D. painting44A. labor B. rest C. heat D. misery45.A. talk B. tend C. hand D. keep46.A. joining B. visiting C. following D. leaving47.A. putting together B. giving away C. tearing apart D. making up48.A. prepare B. apologize C. apply D. delay49.A. on time B. at first C. in return D. as usual50.A. exactly B. freely C. lately D. personally51.A hospital B. flight C. journey D. treatment52.A. pleasure B. interest C. choice D. time53.A. death B. illness C. recovery D. suffering54.A. efforts B. demands C. thoughts D. struggles55.A. relief B. attention C. comfort D. courage【答案】41. C 42. B 43. D 44. C 45. A 46. B 47. A 48. A 49. D 50. C 51. B 52. D 53. A 54. C 55. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述作者的父亲从小到大都很享受和作者在一起聊天的时间。在作者上大学期间,每个周日父亲都会和作者打电话聊天。长大后,在作者旅游期间,父亲仍和以往一样会周日打电话。在一次周日和父亲打电话聊天后不久,作者接到了告知父亲因为动脉瘤住院的电话。作者乘飞机赶到医院时,父亲已经去世。在此之后,作者意识到了父亲和自己聊天对自己的意义。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:然后我们可以有时间交谈。A. change改变;B. cooperation合作;C. conversation交谈; D. debate辩论。根据下文“Now it was he who did not have 12 for a talk with me.”可知,父亲去世后,父亲再也不会有时间和我聊天了,所以此处指我和父亲可以彼此交谈。故选C项。【42题详解】考查动词词义辨析。句意:我长大后离开家去上大学,从那以后,他每个星期天早上都给我打电话。A. contacting联系;B. calling打电话;C. educating教育;D. meeting碰面。根据上文“I grew up and left home for the college”可知,作者离开家上大学,可推知,此处指父亲每个星期天早上都给我打电话,下文“One Sunday morning,we had a telephone talk 9 ”是对此处的照应。故选B项。【43题详解】考查动词词义辨析。句意:后来,我买了房子,我爸爸在30℃的炎炎夏日里独自粉刷了三天。A. decorating装饰;B. clearing清除;清理;C. repairing修理;D. painting油漆;粉刷。根据下文“All he asked for was to hold his paint brush”可知,此处指父亲在我买了新房后,花了三天时间给我的新房子粉刷。故选D项。【44题详解】考查名词词义辨析。句意:后来,我买了房子,我爸爸在30℃的炎炎夏日里独自粉刷了三天。A. labor劳动;B. rest休息;C. heat热量;D. misery痛苦;苦难。根据空前“in the 30℃ summer”可知,此处指在炎炎的夏日里,故选C项。【45题详解】考查动词词义辨析。句意:他所要求的只是拿着他的粉刷刷子和他说话。A. talk谈话;B. tend照顾;护理;C. hand搀扶;D. keep保持。根据下文父亲给作者女儿组合秋千期间,让作者给他带一杯茶,和作者聊天以及在父亲去世后,作者意识父亲再也没有时间和自己聊天,可推知此处指父亲只是要求作者能和他聊天。故选A项。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:几年前,他来看望我。A. joining加入;B. visiting拜访;C. following跟随;D. leaving离开。根据上文“I bought a house”及下文“He spent hours 7 a swing set for my daughter. He asked me to bring him a cup of tea and have a talk with him”可知,我买了房子,作者的父亲花了好几个小时为作者的女儿组装秋千,并且和作者聊天。可推知,作者的父亲是来看望作者,故选B项。【47题详解】考查动词短语词义辨析。句意:他花了几个小时为我女儿组装一套秋千。A. putting together组合;拼凑;B. giving away赠送;C. tearing apart拆散;扯开;D. making up化妆。根据下文“a swing set for my daughter”可知,此处指作者的父亲给孙女组装秋千。故选A项。【48题详解】考查动词词义辨析。句意:他让我给他倒杯茶,和他聊聊天,但我要为旅行做准备,所以我没有时间进行长时间的交谈。A. prepare准备;B. apologize道歉;C. apply申请;D. delay推迟。根据上文“for a trip, so I did not have time for any long conversations.”可知,作者没有和父亲长时间聊天,是因为要为一次旅行做准备。prepare for“为……做准备”,故选A项。【49题详解】考查短语词义辨析。句意:一个星期天的早上,我们像往常一样通了电话,我注意到爸爸总是忘记我们最近讨论的一些事情。A. on time按时;B. at first首先;C. in return作为回报;D. as usual像往常一样。根据上文“he had been 2 me every Sunday”可知,每个星期天,父亲都会和作者打电话聊天。故选D项。【50题详解】考查副词词义辨析。句意:同上。A. exactly精确地;B. freely自由地;C. lately最近;不久前;D. personally就个人而言。根据上文“we had a telephone talk”及“I noticed that my dad kept forgetting some things we discussed”可知,此处指在作者和父亲打电话期间,作者注意到父亲总是会忘记最近聊天谈起的事情。故选C项。【51题详解】考查名词词义辨析。句意:我立刻买了机票,当我到医院的时候,我父亲已经去世了。A. hospital医院;B. flight航班;C. journey旅程;D. treatment治疗。根据下文“by the time I got to the hospital”可知,作者接到告知父亲因为动脉瘤住院的电话后,买机票赶往医院。故选B项。【52题详解】考查名词词义辨析。句意:现在他没有时间和我聊天了。A. pleasure愉快;B. interest兴趣;利益;C. choice选择;D. time时间。根据上文“my dad had passed away”可知,作者的父亲已经去世,所以此处指现在父亲没有时间和我聊天了。故选D项。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:在他死后,我对他有了更多的了解,我意识到我对他最深的思想和梦想所知甚少。A. death死;B. illness疾病;C. recovery恢复;D. suffering(内心或肉体的)痛苦,苦难。根据上文“my dad had passed away”可知,作者的父亲已经去世,所以此处指在父亲死去后,故选A项。【54题详解】考查名词词义辨析。句意:在他死后,我对他有了更多的了解,我意识到我对他最深的思想和梦想所知甚少。A. efforts努力;B. demands要求;C. thoughts想法;D. struggles斗争;奋斗。根据下文“and dreams”可知,此处指作者对父亲的想法和理想不了解。故选C项。【55题详解】考查名词词义辨析。句意:过去所有他给我要的是我的时间,现在我每天都在关注他。A. relief解脱;B. attention注意力;C. comfort安慰;舒适;D. courage勇气。根据上文“I learned more about him, and I realized how little I knew about his deepest________and dreams.All he ever asked me was my time”可知,父亲在世时,他享受和作者在一起的聊天的时间,对作者的要求仅是一些时间。现在父亲去世了,作者每天都在关注父亲。故选B项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Are you familiar with pop star Jay Chou’s Blue &White Porcelain Its original lines, just ____56____ the composer Fang Wenshan described, were inspired by Ru porcelain (汝瓷).Ranked best among famous kinds during the Song Dynasty (960-1279), Ru porcelain is known for its unique pale blue glaze (釉). Oceans ____57____ Ru porcelain flooded onto the market around the year of 1100, but the ____58____ (exist) of Ru ware now is actually rare. Thanks to the efforts of Ru porcelain inheritors, people can now appreciate it ____59____ (close) at hand than before.Born in Ruzhou, Henan province, Li Chao has spent a decade ____60____ (better) crafting skills. Ru porcelain goes through 72 steps, the____61____ (one) of which is knead (揉) mud. Any small errors could lead to disaster, said the 41-year-old inheritor. He then stressed that a Ru porcelain inheritor must be patient enough. Every item of artwork ____62____ (full) deserves our admiration.Techniques of making Ru porcelain will ____63____ (lose) with senior inheritors gradually passing away. So, ____64____ Li spares no effort in doing is introducing it to wider masses. ____65____ (achieve) this goal, he creatively uses Ru porcelain in making daily ware popular among young people. Now he’s aiming to expand the market by introducing it to the whole world.【答案】56. as 57. of58. existence59. closer 60. bettering61. first 62. fully63. be lost64. what 65. To achieve【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了汝瓷传承人41岁的继承人李超(音译)不遗余力地把它介绍给更广泛的群众。【56题详解】考查定语从句。句意:你熟悉流行歌手周杰伦的《青花瓷》吗?正如作曲家方文山所描述的那样,它的最初歌词的灵感来自汝瓷。此处是非限定性定语从句,先行词是lines,关系词在定语从句中作宾语,表示“正如”,应用关系代词as引导。故填as。【57题详解】考查介词。句意:公元1100年左右,大量的汝瓷涌入市场,但现在的汝瓷实际上是罕见的。固定短语oceans of表示“大量”。故填of。【58题详解】考查名词。句意:公元1100年左右,大量的汝瓷涌入市场,但现在的汝瓷实际上是罕见的。此处作主语,应用名词existence“存在”,不可数名词。故填existence。【59题详解】考查形容词。句意:由于汝瓷传承人的努力,人们现在可以比以前更近距离地欣赏汝瓷。根据than可知,此处应用形容词比较级。故填closer。【60题详解】考查非谓语动词。句意:李超(音译)出生于河南汝州,花了十年的时间来磨练技艺。spend time doing sth.花时间做某事,固定搭配。故填bettering。【61题详解】考查序数词。句意:汝瓷要经过72道工序,其中一道工序就是揉泥。定冠词后加序数词表示“第几次”。故填first。【62题详解】考查副词。句意:每一件艺术品都值得我们欣赏。此处修饰动词deserve,应用副词fully“完全地”,作状语。故填fully。【63题详解】考查动词语态。句意:汝瓷的制作技术将随着高级传承人的逐渐逝去而失去。主语techniques和谓语lose是被动关系,应用被动语态,will be done表示将来时的被动。故填be lost。【64题详解】考查主语从句。句意:因此,李不遗余力地把它介绍给更广泛的群众。谓语动词前是主语从句,从句中缺少宾语,应用what引导,指代“做的事情”。故填what。【65题详解】考查非谓语动词。句意:为了实现这一目标,他创造性地利用汝瓷制作了深受年轻人喜爱的日常用品。此处表示目的“为了实现”,应用动词不定式。故填To achieve。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)66. 假定你是李华,你校英文校报“体育”版正在征集稿件,主题为“我喜爱的一项体育运动”,请你写一篇短文投稿,内容包括:1.介绍该体育运动;2.喜欢它的理由;3.呼吁更多同学参与该运动。注意:1.词数80左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。My Favourite Sport______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】One possible versionMy Favourite SportAmong the various sports, I am especially fascinated by basketball. It is a team sport played with two teams,each consisting of five players. The primary objective is to score points by shooting the basketball through the opponent’s hoop. The team that scores the most points wins the game.The reasons why I am so passionate about it are as follows. Initially, the immense excitement it provides is what I can’t resist. Secondly, as a physically demanding sport, it helps me stay fit and energetic when I play it regularly. Last but not least, playing it with my friends makes me realize the valuable life lesson about cooperation with others.In short, basketball is so attractive a sport that I call on you to participate in it. It not only offers us physical benefits but also teaches us the importance of perseverance. You will never know what you will gain until you try!【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一篇主题为“我喜爱的一项体育运动”的短文给英文校报“体育”版投稿。【详解】1.词汇积累各种各样的:various→a variety of/varieties of首先:initially → to begin with/firstly保持健康:stay fit→keep fit/keep healthy由……组成:consist of→ be made up of2.句式拓展简单句变复合句原句:It is a team sport played with two teams, each consisting of five players.拓展句:It is a team sport which is played with two teams, each consisting of five players.【点睛】【高分句型1】The team that scores the most points wins the game.(运用了that引导的限制性定语从句)【高分句型2】Initially, the immense excitement it provides is what I can’t resist.(运用了省略关系代词which/that的限制性定语从句以及what引导的表语从句)第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。It was a dream born in fire. Andrea Peterson was 5 when she was trapped on the ledge (窗台) of a burning building.“Throw the kid down!” said one of the firemen below, whose eyes are firm and courageous, along with professional rescue techniques. Seeing this, little Andrea jumped into lifesaving arms and a life-long ambition: She wanted to fight fires as her rescuers did.She told that to the men who had saved her, and they laughed naturally the way grown-ups do when a kid says he wants to be an astronaut or a sports star. But this was back in a time when little girls weren’t even allowed to fantasize (幻想) about such grand goals.“You’ll be a good mommy,” the firemen told her. “You’ll be a good teacher, maybe you’ll be a nurse, but you can never be a fireman.”Indeed, life sidelined her ambitious dream. She was studying for a degree in aviation technology (航空科技) and that’s where she met her husband, Dennis. Unfortunately, Dennis was diagnosed with cancer. Peterson spent 31 years caring for the man she loved, and in 2007, when Dennis was about to leave, he was at peace but worried for her. “But what are you going to do ” “I’ll be fine,” she told him.At 61, she attended a course for emergencies. She went on an ambulance ride-along from time to time. It turned out to be a life-and-death situation, which reminded her of the childhood experience back in the fire. But every time she saw people who were in need were successfully rescued, Peterson felt that long-ago childhood calling. She earned her emergency medical technician license and responded to fire calls with the ambulance. She found that her years of tending to Dennis had prepared her for dealing with the variety of hurts and ills. The inside calling echoed increasingly stronger.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。After a year, she signed up for a training unit for firefighters.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Finally came the written and physical fitness test day.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】 After a year, she signed up for a training unit for firefighters. No sooner had she stepped into the training venue than she found all her classmates were 18-22 young kids. “Could I really make it ” Peterson thought to herself, struggling. At the very moment, she was once again thought of the firm and courageous eyes of the firefighters who came to rescue her over 50 years ago. She instantly rolled up her sleeves and began to learn both theoretical and practical knowledge as her much younger peers.Finally came the written and physical fitness test day. For Peterson, she was at an advantageous situation for the theoretical part, as her past rescue experiences on ambulance ride-along made her a qualified rescuer already. However, the 3-km running, push-ups, sit-ups, etc. all behaved as huge gaps awaiting her to conquer. Though she ranked the last among such items, her persistence, endurance as well as the passion for a childhood dream made her name appear on the list of newly-announced firefighters. This time, tears blurred her eyes, as the dream born in the fire was eventually fulfilled.【解析】【导语】本文以事情发展的顺序展开,主要讲述了五岁的Andrea Peterson被困在着火的大楼里,当消防员把她救出来后,她想成为一名消防员。在Andrea Peterson61岁时,她重拾自己的这一梦想。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“一年后,她报名参加了一个消防员培训单位。”可知,第一段可描写在参加培训时,她发现同学都是年轻人,但是她没气馁,坚定自己的梦想。②由第二段首句内容“终于到了笔试和体能测试的日子。”可知,第二段可描写笔试和体能测试的过程中她坚定自己的梦想,最终完成所有的测试,成为一名消防员。2.续写线索:参加培训——同学都是年轻人——没有气馁,坚定梦想——参加笔试和体能测试——完成所有测试——成为一名消防员3.词汇激活行为类①成功做到:make it/succeed②等待:await/wait for③实现:fulfill/achieve情绪类①勇敢的:courageous/brave【点睛】[高分句型1] No sooner had she stepped into the training venue than she found all her classmates were 18-22 young kids. (运用了倒装句)[高分句型2]At the very moment, she was once again thought of the firm and courageous eyes of the firefighters who came to rescue her over 50 years ago. (由关系代词who引导限制性定语从句)[高分句型3]This time, tears blurred her eyes, as the dream born in the fire was eventually fulfilled.(as引导的原因状语从句)雅礼中学2024届高三一模英语试卷第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWelcome to American United Travel Company. We’ll help you spend a perfect holiday. For over 6 years, we have been organizing value for money summer holidays, whether it’s a late holiday deal or your main summer holiday. Whether you’re looking for a romantic getaway, a luxury 5-star holiday, or you just want to relax and soak up the sun, we’ve got access to the very best flight and hotel deals throughout the world. We are proud to offer you various services unlike other tour companies where we offer one-stop shop for complete tourism.Our Services IncludeTours. Meet & Assist Services. Airport Transfer. MICE (Meeting, Incentive, Conferences, Exhibitions) private Jets. Ground handling (24 hours) VIP services on arrival & departure. Adventure Tour.Means of Transportation ReservationsWe operate for all means of transportation available in the country, starting with buses for groups to car rental to individuals.GuidanceWe have the most qualified guides who speak French, English, German, Italian, and Spanish. We bank on their communication skills as well as their knowledge in various fields.Fancy DinnersWe prepare outdoor dinners in particular places such as castles, beaches, old and traditional houses, etc. Usually, these dinners are arranged according to the clients’ choices.Luggage ConciergeDon’t worry about luggage size and weight when travelling. Give your bags to Luggage Concierge in advance and they will be waiting for you at your destination when you arrive.Call one of our experienced travel consultants on 18884700610 to secure one of these fantastic deals.21. What is special about United Travel company A. It provides one-stop complete tourism. B. It supplies the best flight and hotels.C. It offers transfer service. D. Its guides speak various languages.22. What can you do with your luggage before travelling A. Send it to your destination directly. B. Carry it by yourself.C. Keep it as light as possible. D. Hand it to Luggage Concierge.23. What’s the purpose of the text A. To diversify the economy. B. To attract tourists.C. To conserve the environment. D. To entertain readers.BAt 98, Dick Van Dyke still sings with his group, The Vantastix, and still makes it all look easy. When asked how important it is that he’s having fun when he’s doing it, Van Dyke replied, “My whole career has relied on that. It’s such a blessing to find a way of making a living that you love. I feel so sorry for people who hate their job. I look forward to going to work every morning!”And some of his work helped define a generation. Take “The Dick Van Dyke Show”; it ran for five years on CBS, and it was such a hit that they’re bringing it back. This week, CBS aired a two-hour tribute (致敬), “Dick Van Dyke, 98 Years of Magic”, and for the occasion, they recreated the original Dick Van Dyke Show” set, down to that well-known sofa.Early in his career Van Dyke was quoted as saying he only wanted to make films his children could watch. That got the attention of Walt Disney, who promptly cast him in “Mary Poppins”. And his next few films were equally family-friendly, like “Chitty Chitty Bang Bang,” which happened to have been co-written by James Bond creator Ian Fleming. From then on, Van Dyke was almost always assigned to play the good guy, though he claims to have missed out on a choice part: “Yeah, I could have been James Bond. When Sean Connery left, the producer said, ‘Would you like to be the next Bond ’ I said, ‘Have you heard my British accent ’ That’s a true story!”It seems that in show biz the true legends never stop. In an interview from 2017 with his friends, Van Dyke described what it was like hitting 90: “People are more afraid of aging than they are of death these days. And I want to say that remain young in heart and there’s a lot of good living to do.”24. What can we infer from Dyke’s reply in Paragraph 1 A. He enjoys his job. B. He hates morning work.C. He sees his job as a burden. D. He prefers leisure to work.25. What did CBS do for Dyke A. They created a new set for his show.B. They bought a famous sofa for him.C. They made a special program for him.D. They invited young generation to watch his show.26. Which statement is true about Dyke’s career A. His films are rarely family-friendly.B His films are only made for his children.C. Van Dyke was always playing the good guy.D. Van Dyke had the chance to play James Bond.27. What can be a suitable title for the text A. Forever Young. B. Work Comes First.C. Always Have Fun. D. Legends Are Timeless.C3M and Discovery Education announced Sean Jiang from Gilman School as one of the top ten finalists from across the nation for the 2023 3M Young Scientist Challenge. It’s a competition that encourages students to identify an everyday problem and submit a video showing the science behind the solution he or she came up with.14-year-old Jiang decided to help those who can’t see. Blind people had a hard time navigating (导航) objects that are medium to far range. So Jiang wanted to design something to give them a heads-up on obstacles (障碍) that may be incoming.Jiang’s inspiration came from the powers of the hearing system. “I learned in school that bats and whales are able to use echolocation (回声定位) to help them navigate and just use their sense of hearing and I also saw on YouTube some very skilled blind people that use echolocation to help them walk,” said Jiang.Jiang started with a virtual reality setting and then made it a reality. His creation uses a depth camera that can detect how close objects are, thus giving enough time to dodge the obstacles. When a blind is walking with the device, the sensor of the depth camera gathers the information regarding the obstacles’ position and distance. Then the AI system in it will turn the distance data into musical sound guidance. This could significantly increase the walking speed of a blind person as well as decrease the number of obstacles they hit.Some other similar programs were alright at finding objects that were in close range, but Jiang still wanted the blind to experience the world even fuller so they were able to see stuff that was much further away than their circle of reach.In October, the top ten finalists will compete in person in Minneapolis for the title of “America’s Top Young Scientist” and a $25, 000 prize.28. What can we learn about Jiang from the first two paragraphs A. He was the champion of the 2023 3M event.B. He invented technology to remove road obstacles.C. He sought to assist the blind in walking smoothly.D. He developed a new navigation app for his school.29. Why did Jiang mention “echolocation” A. To show the development of technology.B. To present the difficulties the blind face.C. To stress the significance of hearing.D. To explain the inspiration of his invention.30. What does the underlined word “dodge” mean in paragraph 4 A. Avoid.B. Encounter.C. Challenge.D. Remove.31. What is the text mainly about A. 3M facilities intended for the blind.B. A teen using sound to help the blind.C. An invention to cure vision problems.D. A competition to improve the blind’s life.DAs you read this, pause to reflect on your recent interactions. As a politician, husband, and father, I encounter various spoken language styles: analytical or chatty, formal or informal, pointed or gentle, cooperative or decisive. Talk is the currency of politics. It is our way of negotiating, debating, and persuading. Talk is also the currency of learning-how we develop our ideas, deepen our thinking and share our feelings.That’s why I want speaking skills, sometimes called “oracy”, to play an important part in Labor’s plans for a reformed school curriculum (课程).Employers value speaking skills equally with reading and writing. The ability to speak well and express yourself should be something every child should master. But the curriculum doesn’t allow us to provide this. This is short-sighted. An inability to express your thoughts fluently is a key barrier to getting on and doing well in life.Oracy is in part about good public speaking and debating skills, but in reality, it’s about teaching young people to make strong arguments, choose wise words, understand their audience, form meaningful social connections, and use facial expressions and body language to convey their message. Above all else it’s about finding your voice. To work out who you are and what you believe. If reading opens up a world of imagination and possibility, then speaking and listening opens up a lifetime of empowerment-a chance for those who feel invisible in their own country to be heard. It is about the confidence to speak out, to call out injustice or harm.And the other side of speaking is listening, which can also be taught. Listening, truly listening, develops tolerance and understanding. And as parents we can play our part. We’ve all been there, at mealtimes, silent as we all stare at our devices. Our job, all of ours, is to get off our screens and give young people, and adults, the gift of listening.So, oracy―speaking and listening―needs to be placed firmly at the heart of school life.32. How does talk help a politician A. It deepens his wishful thinking.B. It enhances his analytical skills.C. It strengthens persuasive power.D. It provides emotional support.33. Why does the author suggest a reform in the British school curriculum A. Employers underestimate the value of speaking.B. Academic pressure makes students poor-sighted.C. Spoken language is regarded as least important.D. Oracy should deserve more attention at school.34. How does the author illustrate his argument in paragraph 4 A. By sharing different opinions.B. By clarifying the definition.C. By describing personal experiences.D. By employing the concept.35. What are parents advised to do A. Set a good example for their children.B. Balance screen time and mealtime.C. Have oral face-to-face communication.D. Disconnect from the virtual world.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。One of the cores of emotional intelligence is self-regulation, an important skill in the workplace. Like any skill, mastery of emotional self-control requires intentionality and practice. ___36___.Pause to Mentally DistanceWhen you notice your typical physiological experiences associated with strong negative emotion, what should you do Mentally step out of your immediate experience. Asking yourself any question, or imagining what you might look like to others right now, will do the trick. At that point, although still physiologically keyed up, you will be able to ask yourself, “What is the best course of action right now ” or “What advice would I give someone else who is in my shoes ” ___37___.Take Control of Your Self-TalkWe’re frequently unaware of how much self-chatter is going on in the background of our minds. Such self-talk might not be in fully articulated (铰接式的) words or phrases, but instead little flashes of thought. Becoming aware of your self-talk can be difficult. Why is this an important skill to develop ___38___. To genuinely ease a strong negative emotion requires tackling the source by examining the underlying belief and how accurate, reasonable, or useful it is.Seek Support from PartnersAsk others you trust to help you recognize when your emotions seem to be getting the best of you. ___39___. Agree on a gesture or word that might serve as a signal that your trusted individual wonders whether you’re riding the led-by-your-limbic-system train. Of course, there will be times they’re wrong. So, it’s important not to respond defensively when you get that signal. Reacting with anything other than gratitude ensures that your partner won’t take that risk again.Cultivate (培养) CuriosityOur brains are wired to draw conclusions and form judgments at lightning speed, and those are frequently the cause of our negative emotions. ___40___, but we tend to run with them, sparking the self-talk that follows. Generally working to be more curious about other people’s experiences, including their self-identified motives for their behavior, helps avoid making hasty judgments.A. They are comfortable with all emotionsB. Those judgments are not necessarily accurateC. Doing so provides you with choices as to how to actD. Explain your developmental goals and sincerely ask for helpE. Stay focused on coming up with an answer and following through on itF. Because it is those background beliefs that fuel our emotional responsesG. Here are four ways you can develop greater emotional self-management第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When I was a little girl, every time when my dad was repairing something, he would ask me to hold the hammer. Then we could have a time for a ____41____ with each other.I grew up and left home for the college, and since then, he had been ____42____ me every Sunday morning. Later, when I bought a house, my dad was ____43____ it by himself for three days in the 30℃ summer ____44____. All he asked for was to hold his paint brush and ____45____ to him.Several years ago, he was ____46____ me. He spent hours ____47____ a swing set for my daughter. He asked me to bring him a cup of tea and have a talk with him, but I had to ____48____ for a trip, so I did not have time for any long conversations.One Sunday morning, we had a telephone talk ____49____ , and I noticed that my dad kept forgetting some things we discussed _____50_____. Few hours later came a call. He was in hospital with an aneurysm(动脉瘤). Immediately I bought a ticket for the _____51_____ and by the time I got to the hospital, my dad had passed away. Now it was he who did not have _____52_____ for a talk with me.After his _____53_____ , I learned more about him, and I realized how little I knew about his deepest _____54_____ and dreams. All he ever asked me was my time, but now he has all my _____55_____ every single day.41.A. change B. cooperation C. conversation D. debate42.A. contacting B. calling C. educating D. meeting43.A. decorating B. clearing C. repairing D. painting44.A. labor B. rest C. heat D. misery45.A. talk B. tend C. hand D. keep46.A. joining B. visiting C. following D. leaving47.A. putting together B. giving away C. tearing apart D. making up48.A. prepare B. apologize C. apply D. delay49.A. on time B. at first C. in return D. as usual50.A. exactly B. freely C. lately D. personally51.A. hospital B. flight C. journey D. treatment52.A. pleasure B. interest C. choice D. time53.A. death B. illness C. recovery D. suffering54.A. efforts B. demands C. thoughts D. struggles55.A. relief B. attention C. comfort D. courage第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Are you familiar with pop star Jay Chou’s Blue &White Porcelain Its original lines, just ____56____ the composer Fang Wenshan described, were inspired by Ru porcelain (汝瓷).Ranked best among famous kinds during the Song Dynasty (960-1279), Ru porcelain is known for its unique pale blue glaze (釉). Oceans ____57____ Ru porcelain flooded onto the market around the year of 1100, but the ____58____ (exist) of Ru ware now is actually rare. Thanks to the efforts of Ru porcelain inheritors, people can now appreciate it ____59____ (close) at hand than before.Born in Ruzhou, Henan province, Li Chao has spent a decade ____60____ (better) crafting skills. Ru porcelain goes through 72 steps, the____61____ (one) of which is knead (揉) mud. Any small errors could lead to disaster, said the 41-year-old inheritor. He then stressed that a Ru porcelain inheritor must be patient enough. Every item of artwork ____62____ (full) deserves our admiration.Techniques of making Ru porcelain will ____63____ (lose) with senior inheritors gradually passing away. So, ____64____ Li spares no effort in doing is introducing it to wider masses. ____65____ (achieve) this goal, he creatively uses Ru porcelain in making daily ware popular among young people. Now he’s aiming to expand the market by introducing it to the whole world.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)66. 假定你是李华,你校英文校报“体育”版正在征集稿件,主题为“我喜爱的一项体育运动”,请你写一篇短文投稿,内容包括:1.介绍该体育运动;2.喜欢它的理由;3.呼吁更多同学参与该运动。注意:1.词数80左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。My Favourite Sport______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。It was a dream born in fire. Andrea Peterson was 5 when she was trapped on the ledge (窗台) of a burning building.“Throw the kid down!” said one of the firemen below, whose eyes are firm and courageous, along with professional rescue techniques. Seeing this, little Andrea jumped into lifesaving arms and a life-long ambition: She wanted to fight fires as her rescuers did.She told that to the men who had saved her, and they laughed naturally the way grown-ups do when a kid says he wants to be an astronaut or a sports star. But this was back in a time when little girls weren’t even allowed to fantasize (幻想) about such grand goals.“You’ll be a good mommy,” the firemen told her. “You’ll be a good teacher, maybe you’ll be a nurse, but you can never be a fireman.”Indeed, life sidelined her ambitious dream. She was studying for a degree in aviation technology (航空科技) and that’s where she met her husband, Dennis. Unfortunately, Dennis was diagnosed with cancer. Peterson spent 31 years caring for the man she loved, and in 2007, when Dennis was about to leave, he was at peace but worried for her. “But what are you going to do ” “I’ll be fine,” she told him.At 61 she attended a course for emergencies. She went on an ambulance ride-along from time to time. It turned out to be a life-and-death situation, which reminded her of the childhood experience back in the fire. But every time she saw people who were in need were successfully rescued, Peterson felt that long-ago childhood calling. She earned her emergency medical technician license and responded to fire calls with the ambulance. She found that her years of tending to Dennis had prepared her for dealing with the variety of hurts and ills. The inside calling echoed increasingly stronger.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。After a year, she signed up for a training unit for firefighters.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Finally came the written and physical fitness test day.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 精品解析:2024届湖南省长沙市雨花区长沙市雅礼中学一模英语试题(原卷版).docx 精品解析:2024届湖南省长沙市雨花区长沙市雅礼中学一模英语试题(解析版).docx