资源简介 2023-2024学年高二下学期第一次月考英语(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1.本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Which food does the woman like the most A.Chips. B.Meat. C.Fruit.2.Which key will the speakers use to open the door A.The one in the car. B.The one in the office. C.The one in the pocket.3.What is the weather like now A.Rainy. B.Sunny. C.Snowy.4.Where does the conversation take place A.At a theater. B.At a restaurant. C.At home.5.What is the man’s current job A.He’s a designer. B.He’s an engineer. C.He’s a café worker.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6.What are the speakers mainly talking about A.What snacks they like to have.B.What snacks the woman should bring.C.What snacks the man thinks are healthy.7.What will the speakers have during the games next week A.Orange juice. B.Popcorn. C.Cola.听下面一段较长对话,回答以下小题。8.What do the speakers have in common A.They don’t have a computer.B.They don’t like to surf the Internet.C.They prefer to watch videos on their phones.9.What type of movie does the woman want to watch A.A comedy. B.A horror movie. C.An action movie.10.Where are the speakers A.In a shop. B.In a movie theater. C.In the man’s house.听下面一段较长对话,回答以下小题。11.Where will the man go first this afternoon A.To the market. B.To the post office. C.To the repair shop.12.What will the man do tomorrow night A.Visit his grandparents. B.Throw a party for the kids. C.Have dinner with his mother.13.What will the speakers have for dinner tonight A.Roast chicken. B.Sandwiches. C.Pizza.听下面一段较长对话,回答以下小题。14.What do the speakers think about their children A.Noisy. B.Tidy. C.Shy.15.Where are the speakers’ children A.In New York. B.In London. C.In Singapore.16.What will the speakers miss about their children A.Their friends. B.Their laughter. C.Their music.听下面一段独白,回答以下小题。17.Who is Chris Hemsworth best known for playing A.Loki. B.Kim Hyde. C.Thor.18.How many brothers does Chris Hemsworth have A.One. B.Two. C.Three.19.What does Leonie Hemsworth do for a living A.She is a TV host. B.She is a teacher. C.She is an actress.20.When did Chris Hemsworth get married A.In 2010. B.In 2012. C.In 2015.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe Thai capital Bangkok isn't just a big city full of skyscrapers, shopping malls, and traffic. There are many beautiful spaces providing residents with fresh air and lots of healthy outdoor activities in landscaped areas.Benjakitti ParkThe park has dedicated 'bicycle and jogging tracks around the Lake Ratchada. The water's edge is nicely framed by some pretty plant life, with colourful flowers adding to the quietness. You'll also find skate tracks, a central pavilion with fountains, and an impressive half-circle courtyard that's popular for picnics.Opening Time: Daily from 5 a.m. to 9 p.m.Benjasiri ParkBenjasiri Park is the place to be for sculpture lovers, with some of the best examples of Thai sculptures around the park reflecting historical features. The centrepiece fountain hosts multimedia water dance shows 3 times daily. The park offers outdoor sports facilities rarely found at other public parks in Bangkok, including a basketball court, roller skating/skateboarding rink, tennis court, and outdoor swimming pool.Opening Time: Daily from 5 a.m. to 9 p.m.Chatuchak ParkChatuchak Park offers something for everyone at this park. Some may walk or jog along the green tracks line, while others can appreciate nature in the Thai Literature and Herb Garden. The park's northern end has many tennis courts and soccer fields. While you're there, make sure not to miss the Train Museum and Youth Traffic Garden.Opening Time: Daily from 4:30 a.m. to 9 p.m.Sanam Luang ParkSanam Luang Park has been around since the founding of Bangkok in 1782. Take part in the kite flying festival in March in different shapes and sizes floating in the sky. On most days; you can enjoy a family picnic in the breezy late afternoon while watching an exciting game of volleyball.Opening Time: Daily from 5 a.m. to 10 p.m.21.Which park opens earliest every day A.Benjakitti Park. B.Benjasiri Park.C.Chatuchak Park. D.Sanam Luang Park.22.What is special in Benjasiri Park compared with the other three parks A.Colorful flowers. B.Traditional sculpturesC.Soccer fields. D.Walking tracks.23.What do Benjakitti Park and Sanam Luang Park both have A.A tennis court. B.Some skate tracks.C.A volleyball court. D.Some picnic spots.BWhen she was just 9 years old, Hilde Lysiak became famous across the United States for reporting on different news stories.Hilde Lysiak’s father was a reporter for New York Daily News. When she was young, he often took her to work with him, so she developed a strong interest in news reporting.At age 8, Hilde Lysiak started her own newspaper, called Orange Street News (OSN). Her family lived on Orange Street at the time. Hilde Lysiak wanted to cover stories important to everyone in her town. Following the rules her father had taught her, she researched and reported stories in her monthly newspaper. She also set up her own website and reported on YouTube.OSN suddenly became famous when a murder happened in town, and 9-year-old Hilde was the first person to report it. Soon, news organizations around the country were writing and reporting stories about Hilde. However, not everyone was happy about Hilde’s efforts. Some people criticized (批评) her parents for allowing her to report on something as unpleasant as a murder. Others criticized Hilde for “pretending to be a reporter”. Hilde was upset about the complaints (埋怨). She responded with a YouTube video, “I never began my newspaper so that people would think I was cute,” she said. “I want to be taken seriously. I am sure other kids do, too.”That wasn’t the first time Hilde had found it hard for people to take her seriously, which was mainly because of her age. But she never let that stop her. Hilde continued reporting.In 2019, Hilde wrote a book for young people, called Hilde Cracks the Case, which is based on stories that Hilde wrote. The book was then turned into a TV show called Home Before Dark. For now, Hilde says she has given up reporting. But her efforts have already inspired people around the world.24.How did Hilde develop her passion for news reporting A.By going to work with her father.B.By reading so many news reports herself.C.By watching how other reporters perform their jobs.D.By teaching herself the skills and knowledge about news reporting.25.What is the correct time order of the following events a. The murder was first reported.b. The book Hilde Cracks the Case came out.c. The TV show Home Before Dark was shot.d. The newspaper Orange Street News was started.A.d-a-b-c B.b-c-a-d C.d-c-b-a D.a-d-c-b26.Why did some people think little of Hilde A.She was too young as a reporter.B.She frequently reported unpleasant news.C.She often made up stories that were unreal.D.She usually made mistakes in reporting news stories.27.What did Hilde do in the face of others’ critical voices A.She turned to her father for help and comfort.B.She posted a YouTube video to express herself.C.She felt disappointed and gave up reporting immediately.D.She published an article in New York Daily News to defend herself.CWhen scientists go to a forest to study monkeys and their habits and behaviors, how do they know who’s who In the past, scientists had to make marks on each of the animals to distinguish them. But in the future, they may have a much easier way to tell them apart thanks to facial recognition technology.A research team from China’s Northwest University is using facial recognition technology to identify thousands of snub-nosed monkeys that live on Qinling Mountain in Shaanxi province.Similar to human facial recognition, the technology that is used to identify monkeys uses their facial features to create a database that includes every monkey, Xinhua reported. “When the system is fully developed, we can connect it with cameras set up in the mountains. The system will automatically recognize the monkeys, name them and analyze their behavior,” said Zhang He, a member of the research team. “For each snub-nosed monkey, we have 700 to 800 image samples, and the recognition success rate is 94 percent,” Zhang added.“We used mobile phones and portable cameras with the monkeys in tests at distances ranging from about 3 to 10 meters,” said He Gang, a member of the research team and an associate professor in the College of Life Sciences at Northwest University. “There is no need to interfere with the monkeys. Such a method of sampling is clearly non-invasive.”Compared to humans, facial recognition technology for monkeys is more complicated because of their hairier faces. The color of their hair causes them to blend into their environment. These factors make it harder for computers to identify them.“Monkeys do not cooperate with researchers in the same way humans do. It is difficult to take high-quality pictures and videos of them, which are needed to improve the system,” said Li Baoguo, leader of the research team.Currently, there are about 4,000 snub-nosed monkeys living on Qinling Mountain. The team’s goal is to successfully identify every monkey that lives there.28.What problem do scientists face while studying monkeys according to the text A.How to mark them. B.How to tell them apart.C.How to understand their behavior. D.How to observe them clearly29.What does the article tell us about facial recognition technology for monkeys A.It is now widely adopted in China.B.It works better than human facial recognition.C.It will use monkeys’ behavior to create a database.D.It can help scientists study monkeys without disturbing them.30.What does “these factors” in paragraph 6 refer to a. Image samples. b. Hairy faces. c. Hair color. d. The environment.A.ab B.ac C.bc D.bd31.What is the author’s main purpose in writing the article A.To introduce a new way to identify monkeys.B.To show the importance of studying monkeys.C.To compare different ways to identify monkeys.D.To explain difficulties in developing a new system.DThe Amazon rainforest, is as undisturbed a place as most people can imagine, but even there, the effects of a changing climate are playing out. Now, research suggests that many of the region's most sensitive bird species are starting to evolve in response to warming.Birds are often considered sentinel(哨兵)species-meaning that they indicate the overall health of an ecosystem-so scientists are particularly interested in how they're responding to climate change. In general, the news has not been good. For instance, a 2019 report by the National Audubon Society found that more than two-thirds of North America's bird species will be in danger of extinction by 2100 if warming trends continue on their current course.For the new study, researchers collected the biggest dataset so far on the Amazon's resident birds, representing 77 non-migratory species and lasting the 40 years from 1979 to 2019. During the study period, the average temperature in the region rose, while the amount of rainfall declined, making for a hotter, dryer climate overall. According to the report on November 12 in the journal Science Advances, 36 species have lost substantial weight, as much as 2 percent of their body weight per decade since 1980. Meanwhile, all the species showed some decrease in average body mass, while a third grew longer wings.Because of the study's long time series and large sample sizes, the authors were able to show the morphological(形态学的)effects of climate change on resident birds. However, the researchers themselves are unsure and wonder what advantage the wing length changes give the birds, but suppose smaller birds may have an easier time keeping cool. In general, smaller animals have a larger rate of surface area to body size, so they dissipate more heat faster than a bigger animal. Less available food, such as fruit or insects, in dryer weather might lead to smaller body size.32.Why are scientists fond of doing research on birds A.They have small body sizes. B.They are sensitive to hot weather.C.They live in an undisturbed rainforest. D.They are ecological balance indicators.33.What can we learn from the new study A.A third of species have been extinct for a decade.B.36 species lost 2%of their body weight every year.C.Two-thirds of species showed a considerable decrease in weight.D.About 26 species responded to climate change with longer wings.34.What does the underlined word "dissipate" in the last paragraph mean A.Put off. B.Give off. C.Put away. D.Give away.35.What would probably the researchers further study A.Why it is easier for smaller animals to keep cool.B.What effects the wing length changes have on birds.C.Why the Amazonian birds have lost substantial weight.D.Whether bird species in North America will be extinct in 2100.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。There’s a reason why so many people love running early in the morning. 36 Not only do you begin your day more relaxed and refreshed, but you’ve already started things of with an accomplishment. If you think you’re ready to take advantage of the benefits of a morning run, here are five suggestions from the professionals.●Find a friend, and be gentle with yourselfFinding a partner to run with will give you someone to be responsible for, and make it much harder to blow off the run. It’s also important to remember that this is a process, and you can’t expect to do it perfectly from the beginning. 37 “Once you get into the habit, it becomes natural and actually jump starts your day,” says Sheri Piers, top American finisher at the 2012 Boston Marathon.●Embrace the movement“The first few steps or blocks will be tough in the morning. They always are,” says Dr. Jordan Metzl, who has over 32 marathon finishes under his belt. With a practice of more than 20, 000 patients, Metzl’s days are jam-packed, so early morning runs are a must. 38 “Sometimes you have to just do it, and remember that the motivation will come later.” he says.●Stay warm39 “If I go to bed in my sports wear, all I need to do is throw on the outer layers and head out the door. At least that takes away some of the inconvenience,” says Tina Muir, a half-marathoner. She also leaves her alarm on the other side of the room to help push herself up.● 40“I view waking up early like tearing off a Band-Aid,” says Michele Gonzalez, a running coach. “It’s gonna hurt for a bit.” Her advice is relatively simple. “You just have to set the alarm early and start doing it,” she says. “After a few days, you’ll be tired earlier at night and will start going to bed earlier. This makes the early alarm feel a bit more manageable.”A.It has major benefits.B.Have a training plan.C.Make peace with the pain.D.It’s just like warming up a car in the winter.E.Even if you have a setback or two, keep at it.F.Still, he knows how hard it can be to get motivated.G.The worst part is getting changed in the cold air especially in winter.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。We never stop learning. The most important skill I 41 at school was keeping a routine (惯例). Routines allow us to develop a rhythm (节奏) to our lives, but they also have their 42 .It can be easy to get so used to your routine that you don’t 43 you’re no longer aware of your time. This can stop 44 , which means you start living your life on autopilot (自动驾驶). Doing the same thing week after week can be boring. If you make time to try new things and 45 new interests, you can adjust your routine to better fit your 46 as things change.When I first came to college, I was 47 countless times that it’s important you develop a routine so you can 48 things important to you. But it’s easy to forget the bigger picture. I got so accustomed to the 49 old things that I would often 50 about all of the other fun and exciting 51 college had to offer.It wasn’t until my junior year that I really started setting time aside to explore things that were 52 to me. I needed to find a 53 between keeping a structured timetable and finding time to be creative and try 54 things.Routines are important, yes, but don’t forget: it’s not the routine that 55 your life. It’s only you who can determine how you spend your time, so don’t forget to throw something new in there from time to time. Above all else, don’t live your life on autopilot.41.A.made up B.picked up C.put off D.held back42.A.meanings B.purposes C.disadvantages D.solutions43.A.realize B.believe C.desire D.pretend44.A.service B.play C.explanation D.advance45.A.explore B.lose C.attract D.exchange46.A.business B.research C.lifestyle D.organization47.A.forecast B.ordered C.noticed D.told48.A.bring down B.focus on C.get across D.take away49.A.simple B.same C.good D.helpful50.A.ask B.talk C.bring D.forget51.A.chances B.holidays C.movies D.lectures52.A.affordable B.safe C.interesting D.real53.A.difference B.balance C.competition D.feeling54.A.certain B.important C.regular D.new55.A.decides B.destroys C.risks D.saves第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。The remains of a gold mask are among the 3,000-year-old artifacts (历史文物) found at Sanxingdui, a 4.6-square-mile area outside Chengdu, capital of Sichuan province. 56 (weigh) about 280 grams and estimated to be made from 84% gold, the mask is one of over 500 items unearthed from six newly discovered “sacrificial pits (祭祀坑)” in Sanxingdui.More than 50,000 ancient artifacts 57 (find) at Sanxingdui since the 1920s, when a local farmer 58 (accidental) came upon a number of relics at the site. A major breakthrough 59 (occur) in 1986, with the discovery of two ceremonial pits containing over 1,000 items. Discoveries made at the site date back to the 12th and 11th centuries BC, and many of the items are now 60 display at an on-site museum.The site has completely changed experts’ understanding of 61 the ancient civilization developed in China. In particular, 62 (evident) suggests that the unique ancient Shu society developed independently of neighboring cultures in the Yellow River Valley, 63 was traditionally considered to be the origin of Chinese civilization.Along with other Shu archaeological 64 (site), it is credited by the UN as “ 65 outstanding representative of the Bronze Age Civilization of China, East Asia and even the world.”第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假定你是李华,学校近期将举办中国文学名人展。外教Ryan是文学爱好者,请你给外教写一封邀请邮件,内容包括:1.展览时间、地点;2.展览内容。注意:1.写作词数应为80个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。A little girl whose parents had died lived with her grandmother and slept in an upstairs bedroom. One night there was a fire in the house and the grandmother died while trying to rescue the child. The fire spread quickly, and the situation was terrible.Neighbours called the fire department, then stood helplessly by, unable to enter the house because flames blocked all the entrances. The little girl appeared at an upstairs window, crying for help, just as word spread among the crowd that the fire- fighters would be delayed a few minutes because they were all at another fire.Suddenly, a man appeared with a ladder, put it up against the side of the house and disappeared inside. When he reappeared, he had the little girl in his arms. He delivered the child to the waiting arms below, then disappeared into the night.An investigation revealed that the child had no living relatives, and weeks later a meeting was held in the town hall to determine who would take the child into their home and bring her up.A teacher said she would like to raise the child. She pointed out that she could ensure her a good education. A farmer offered her an upbringing (教养) on his farm. He pointed out that living on a farm was healthy and satisfying. Others spoke, giving their reasons why it was to the child's advantage to live with them.Finally, the town's richest resident rose and said, “I can give this child all the advantages that you have mentioned here, plus money and everything that money can buy.”Throughout all this, the child remained silent, her eyes on the floor.“Does anyone else want to speak ” asked the meeting chairman. A man came forward from the back of the hall. He walked slowly and appeared to be in pain.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式作答。When he got to the front of the hall, he stood directly in front of the little girl and held out his arms.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________When asked her choice, the girl gave people the reasons firmly.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2023-2024学年高二下学期第一次月考全解全析(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)1.A【原文】W: These are so good. Forget meat and fruit. I could eat chips all the time. I enjoy them so much. They’re all I want to eat.M: You need to have a balanced diet, or you might get ill.2.A【原文】W: Do you have your door key to our house I left mine in my office.M: There’s usually one in my inside pocket but I can’t find it. I’ll have to go back to the car. There’s a spare one there.3.B【原文】M: Look outside. I’ve never seen such sunny weather for a long time.W: I know. It rained for weeks.M: Yes. The last sun was in March, right after the big snowstorm.4.B【原文】W: Do you know if our food is ready We are going to be late for the theater if it doesn’t come soon.M: I’m sorry, madam. The kitchen is very busy. It should be ready soon.5.C【原文】M: I’m studying right now to become a city engineer.W: That’s fantastic! Will you be designing buildings M: I’ll be planning railway lines someday. For now, I’m working at a coffee shop until I finish my studies.6.B 7.A【原文】M: So, Lucy, it’s your turn to bring in the snacks next week.W: That’s right!M: Did you decide what you’ll bring W: Yeah, I’ll be bringing a big bag of popcorn and a large bottle of cola to share.M: I like popcorn and cola, too. But all the snacks we bring to the games must be healthy. There is a whole list about what’s allowed and what’s not.W: Oh, I didn’t know that! Well, in that case, I’ll bring apple pies and orange juice.M: That sounds good!8.A 9.C 10.C【原文】M: I just rented this horror movie. Are you ready to watch it W: You know I never watch horror movies. Besides, I prefer to watch videos on the Internet.M: I don’t have enough money for a computer. And my smartphone is too small to watch videos.W: I don’t own a computer, either. Well then, do you have any other movies we can watch M: I have some comedies and action movies.W: Let’s watch something with action.M: e into the living room. We can watch it on my big screen TV.11.A 12.C 13.C【原文】M: My car is in the repair shop, so I will ride my bike to the market this afternoon.W: What do you need to buy M: I need to pick up the roast chicken I’ve ordered. We’ll have it for dinner at home with my mom tomorrow.W: She sure loves roast chicken! Can you also buy some eggs while you’re there We’re out of eggs for the kids’ sandwiches they usually have for lunch.M:Sure then I need to mail the Christmas cards to my grandparents.W: You know what I'll be picking up the kids from their friend Anna's party after shopping and it's really close to the post office. How about we meet up at the Pizza place nearby We can have dinner there and then I'll drive us home.M:Great, I'll meet you there14.A 15.C 16.B【原文】W: The children have gone to university. I miss them.M: The house seems much tidier — but I know what you mean. It’s very quiet.W: Yes, they are both quite noisy. But four years is a long time to be without them.M: It could have been worse. If they had gone to study somewhere like London or New York, we would hardly see them.W: Yeah, they were lucky to both be accepted by the same university in Singapore.M: I wonder if they’ ll argue with each other so much now that they are studying together.W: Maybe they’ll relax as they get older. They have too much energy.M: I miss their laughter.W: Me, too. But I won’t miss their awful music or their noisy friends.M: Me neither. I hope they find some new friends at university.W: I’m sure they will and their eyes will be opened to the big world outside.M: That is an education in itself.17.C 18.B 19.B 20.A【原文】Chris Hemsworth is an Australian actor best known for playing Thor: God of Thunder in the Marvel Studios films opposite Tom Hiddleston, who played his brother Loki. Chris’ first job was on Australian TV show Home and Away playing the role of Kim Hyde, and he has since gone on to become one of the world’s highest-paid actors, appearing in films such as Rush, Blackhat and most recently Extraction. He is the middle of the three boys, and both his older brother Luke and younger brother Liam are actors, with Liam appearing in The Hunger Games films. Surprisingly, neither of their parents works in the entertainment industry. Their mother Leonie Hemsworth is an English teacher and their father Craig Hemsworth is an advisor. Chris started dating Spanish actress Elsa Pataky at the start of 2010 and by the end of the same year they were married. They had their first child, a daughter, in 2012, and twin boys two years later. In 2015, they moved from America back to Chris’ native country of Australia.21.C 22.B 23.D【分析】本文是一篇应用文,主要介绍的是泰国首都曼谷的四个公园。21.细节理解题。对比四个公园的开放时间“Opening Time: Daily from 5 a.m. to 9 p.m.(营业时间:每天早上5点至晚上9点。),Opening Time: Daily from 5 a.m. to 9 p.m.(营业时间:每天早上5点至晚上9点。),Opening Time: Daily from 4:30 a.m. to 9 p.m.(营业时间:每天早上4:30至晚上9点。),Opening Time: Daily from 5 a.m. to 10 p.m.(营业时间:每天早上5点至晚上10点。))”可知,开门最早的公园是Chatuchak Park。故选C。22.细节理解题。根据Benjasiri Park部分的“Benjasiri Park is the place to be for sculpture lovers, with some of the best examples of Thai sculptures around the park reflecting historical features.(Benjasiri公园是雕塑爱好者的地方,公园周围有一些最好的泰国雕塑,反映了历史特征。) ”可知,与其他三个公园相比,Benjasiri公园的特别之处是传统雕塑。故选B。23.细节理解题。根据Benjakitti Park中的“You'll also find skate tracks, a central pavilion with fountains, and an impressive half-circle courtyard that's popular for picnics.(你还会发现溜冰跑道,有喷泉的中央凉亭,以及令人印象深刻的半圆形庭院,那里是野餐的好去处。)”和Sanam Luang Park中的“On most days, you can enjoy a family picnic in the breezy late afternoon while watching an exciting game of volleyball.(在大多数日子里,在微风拂面的傍晚,你可以一边享受家庭野餐,一边观看激动人心的排球比赛。)”可知,Benjakitti公园和Sanam Luang公园都有一些野餐的地方。故选D。24.A 25.A 26.A 27.B【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了当时只有9岁的Hilde Lysiak因报道不同的新闻故事而闻名于美国。虽然因为年龄小受到人们的质疑,但是她没有退缩,如今,希尔德写了一本书,讲述了她自己的故事,并分享了她面临的一些挑战。【详解】1. 细节理解题。根据第二段中的“When she was young, he often took her to work with him, so she developed a strong interest in news reporting.”(小时候,他经常带她去工作,所以她对新闻报道产生了浓厚的兴趣。)可知,希尔德是通过与她的父亲一起工作来培养她对新闻报道的热情的。故选A。2. 细节理解题。根据第三段中的“At age 8, Hilde Lysiak started her own newspaper, called Orange Street News (OSN).”(8岁时,希尔德·莱西亚克创办了自己的报纸,名为《橘子街新闻》(OSN)。),第四段中“OSN suddenly became famous when a murder happened in town, and 9-year-old Hilde was the first person to report it.”(当城里发生一起谋杀案时,OSN突然变得很有名,9岁的希尔德是第一个报道此事的人。)和最后一段中的“In 2019, Hilde wrote a book for young people, called Hilde Cracks the Case, which is based on stories that Hilde wrote.”(2019年,希尔德为年轻人写了一本书,名为《希尔德破案》,这本书是根据希尔德写的故事改编的。)和“The book was then turned into a TV show called Home Before Dark”(这本书后来被改编成电视节目《天黑前回家》。)可知,正确的顺序是d.“《橘子街新闻报》创办了。”——a.“谋杀是第一次报道。”——b.“《希尔德破案》的书出版了。”——c.“电视节目《天黑前回家》被拍摄。”故选A。3. 推理判断题。根据倒数第二段中的“That wasn’t the first time Hilde had found it hard for people to take her seriously, which was mainly because of her age。”(这不是希尔德第一次发现人们很难认真对待她,主要是因为她的年龄。)可知,有些人看不起希尔德是因为作为记者,她岁数太小了。故选A。4. 细节理解题。根据第四段中的“Hilde was upset about the complaints (埋怨). She responded with a YouTube video.”(希尔德对这些抱怨感到不安。她用YouTube视频作为回应)可知,面对别人批评的声音,希尔德在YouTube上发布了一个视频来表达自己。故选B。28.B 29.D 30.C 31.A【导语】这是一篇说明文。本文主要介绍了一项区分猴子的新技术——猴脸识别技术,文章介绍了这种技术的工作原理以及优势。28.细节理解题。根据第一段“When scientists go to a forest to study monkeys and their habits and behaviors, how do they know who’s who (当科学家们去森林里研究猴子和它们的习惯和行为时,他们怎么知道谁是谁?)”可知,科学家在研究猴子的时候,遇到的最大的问题是如何区分猴子。故选B。29.细节理解题。根据倒数第四段中“There is no need to interfere with the monkeys. Such a method of sampling is clearly non-invasive.(没有必要干扰猴子。这种取样方法显然是非侵入性的)”可知,猴子的面部识别技术可以帮助科学家在不打扰猴子的情况下研究它们。故选D。30.词句猜测题。根据第六段中“Compared to humans, facial recognition technology for monkeys is more complicated because of their hairier faces. The color of their hair causes them to blend into their environment.(与人类相比,猴子的面部识别技术更为复杂,因为它们的面部毛发较多。它们头发的颜色使它们融入环境)”可知,猴子多毛的脸和毛的颜色,让科学家很难区分它们,故画线词指的是“猴子多毛的脸和毛的颜色”。故选C。31.推理判断题。根据第三段“A research team from China’s Northwest University is using facial recognition technology to identify thousands of snub-nosed monkeys that live on Qinling Mountain in Shaanxi province.(中国西北大学的一个研究小组正在使用面部识别技术来识别生活在陕西省秦岭的数千只金丝猴)”结合本文可知,文章主要介绍了一项区分猴子的新技术——猴脸识别技术,以及介绍了这种技术的工作原理以及优势。可推知,作者写这篇文章的主要目的是介绍一种识别猴子的新方法。故选A。32.D 33.D 34.B 35.B【分析】这是一篇说明文,主要介绍了气候变化对鸟的影响。32.细节理解题。根据第二段第一句“Birds are often considered sentinel(哨兵)species-meaning that they indicate the overall health of an ecosystem-so scientists are particularly interested in how they're responding to climate change.(鸟常被认为是物种的哨兵,指的是它们能暗示生态系统的整体健康,因此科学家关注它们对气候变化的反应)”可知,科学家喜欢研究鸟是因为鸟是生态系统平衡的暗示者。故选D。33.推理判断题。根据第三段“representing 77 non-migratory species”以及“while a third grew longer wings. (在研究的77种不迁移的鸟类中,1/3的鸟长着较长的翅膀)”可知,大约26种鸟类长着较长的翅膀来应对气候变化。故选D。34.词句猜测题。根据最后一段“smaller birds may have an easier time keeping cool. In general, smaller animals have a larger rate of surface area to body size (较小的鸟可能很快就会凉下来。总体来讲,相对于身体尺寸而言,较小动物的表面积较大)”可知较小动物的表面积相对于自身整体而言较大,因此散发热量就容易,dissipate的意思是散发,与Give off(散发)的词义一致 。故选B。35.推理判断题。根据最后一段“However, the researchers themselves are unsure and wonder what advantage the wing length changes give the birds, (然而,研究者自己也不确信,对鸟的翅膀长度变化对鸟有什么好处感到困惑)”可知,研究者将进一步研究鸟的翅膀长度变化对鸟有什么影响。故选B。36.A 37.E 38.F 39.G 40.C【导语】这是一篇说明文,文章介绍了关于晨跑的几个建议。36.上文“There’s a reason why so many people love running early in the morning.(很多人喜欢在清晨跑步是有原因的)”提到,很多人喜欢在清晨跑步是有原因的,空处应是接着说明原因,即清晨跑步的好处,A项“它有很大的好处”符合语境,下文“Not only do you begin your day more relaxed and refreshed, but you’ve already started things of with an accomplishment.(这样你不仅能更轻松、更精神地开始新的一天,而且你已经以一种成就感开始了新的一天)”是具体说明清晨跑步的好处,故选A。37.根据上文“It’s also important to remember that this is a process, and you can’t expect to do it perfectly from the beginning.(同样重要的是要记住,这是一个过程,你不能指望从一开始就做到完美)”可知,清晨跑步是一个过程,不会一开始就能做到完美,由此可知,这个过程中会遇到一些挫折、失败等,E项“即使你遭遇了一两次挫折,也要坚持下去”符合语境,与下文“Once you get into the habit, it becomes natural and actually jump starts your day(一旦你养成了跑步的习惯,它就会自然而然地开始你的一天)”衔接自然,跑步过程中遇到挫折也要坚持下去,一旦养成习惯就会自然而然地开始你的一天,故选E。38.根据上文“The first few steps or blocks will be tough in the morning.(早上刚开始的几步或几个街区会很艰难)”和下文“‘Sometimes you have to just do it, and remember that the motivation will come later.’ he says.(‘有时候你必须去做,并记住动力会在后面出现。’他说)”可知,本段是说对于Jordan Metzl医生来说获得清晨跑步的动力很困难,F项“不过,他知道获得动力有多难”符合语境,与上文“so early morning runs are a must(所以早上跑步是必须的)”形成转折关系,故选F。39.根据本段小标题“Stay warm(保持暖和)”和下文“If I go to bed in my sports wear, all I need to do is throw on the outer layers and head out the door.(如果我穿着运动服上床睡觉,我所需要做的就是穿上外套,然后出门)”可知,本段是说冬天的穿衣保暖问题,G项“最糟糕的是在寒冷的空气中换衣服,尤其是在冬天”符合语境,故选G。40.根据下文“‘I view waking up early like tearing off a Band-Aid,’ says Michele Gonzalez, a running coach. ‘It’s gonna hurt for a bit.’ Her advice is relatively simple. ‘You just have to set the alarm early and start doing it,’ she says.(跑步教练Michele Gonzalez说:‘我认为早起就像撕掉创可贴一样。’‘会疼一段时间。’她的建议相对简单。她说:‘你只需要早设闹钟,然后开始做。’)”可知,本段是说早起很痛苦,跑步教练Michele Gonzalez建议设定闹钟,然后开始做,C项“与痛苦和平相处”适合作为段落小标题,故选C。41.B 42.C 43.A 44.D 45.A 46.C 47.D 48.B 49.B 50.D 51.A 52.C 53.B 54.D 55.A【导语】本文是夹叙夹议文。讲述了自己刚开始是遵循惯例的人,后来发现自己失去了其他有趣和令人兴奋的事,来说明,遵循惯例和重要,但是勇于尝试新的事物也同样重要。41.考查动词短语辨析。句意:我在学校学到的最重要的技能是遵循惯例。A. made up编造;B. picked up学会;C. put off推迟;D. held back使留在原级。根据前文“We never stop learning. ”可知,此处是指,作者在学校学到的技能。故选B项。42.考查名词词义辨析。句意:遵循惯例使我们的生活有节奏,但它们也有缺点。A. meanings意义;B. purposes意图;C. disadvantages缺点;D. solutions解决办法。根据前文“Routines allow us to develop a rhythm (节奏) to our lives”,以及but表转折可知,前文讲保持规律的好处,空处应是缺点。故选C项。43.考查动词词义辨析。句意:很容易习惯你的日常生活,以至于你没有意识到你不再意识到你的时间。A. realize认识到;B. believe相信;C. desire渴望;D. pretend假装。根据前文“It can be easy to get so used to your routine”可知,很容易习惯你的日常生活,所以不会意识到时间的流逝。故选A项。44.考查名词词义辨析。句意:这可能会停止前进,这意味着你开始过着自动驾驶的生活。A. service服务;B. play玩耍;C. explanation解释;D. advance前进。根据下文“which means you start living your life on autopilot (自动驾驶). ”可知,这可能会停止前进。故选D项。45.考查动词词义辨析。句意:如果你花时间去尝试新事物,探索新的兴趣,你可以调整你的日常生活,以更好地适应你的生活方式。A. explore探索;B. lose丢失;C. attract吸引;D. exchange交换。根据前文“If you make time to try new things”以及and,可知空处和前文并列,意思相近,所以此处应是探索新的兴趣。故选A项。46.考查名词词义辨析。句意:如果你花时间去尝试新事物,探索新的兴趣,你可以调整你的日常生活,以更好地适应你的生活方式。A. business商业;B. research研究;C. lifestyle生活方式;D. organization组织。根据前文“Doing the same thing week after week can be boring.”可知,此处说的是生活方式。故选C项。47.考查动词词义辨析。句意:当我第一次来到大学,我被告知无数次,重要的是你建立一个惯例,这样你就可以专注于对你重要的事情。A. forecast预测;B. ordered命令;C. noticed注意到;D. told告诉。根据后文“countless times that it’s important you develop a routine”结合选项,此处应是无数次被告诉,符合实际。故选D项。48.考查动词短语辨析。句意:当我第一次来到大学,我被告知无数次,重要的是你建立一个惯例,这样你就可以专注于对你重要的事情。A. bring down降低;B. focus on专注于;C. get across被理解;D. take away拿走。根据上文“ it’s important you develop a routine”可知,重要的是你建立一个惯例,这样你就可以专注于对你重要的事情。故选B项。49.考查形容词词义辨析。句意:我已经习惯了同样的旧事物,以至于我常常会忘记大学所提供的所有其他有趣和令人兴奋的机会。A. simple简单的;B. same相同的;C. good好的;D. helpful有帮助的。根据前文“It can be easy to get so used to your routine”可知,习惯于惯例,也就是同样的旧事物。故选B项。50.考查动词词义辨析。句意:我已经习惯了同样的旧事物,以至于我常常会忘记大学所提供的所有其他有趣和令人兴奋的机会。A. ask询问;B. talk说话;C. bring带来;D. forget忘记。根据前文“But it’s easy to forget the bigger picture.”可知,是作者养成了惯例,导致他经常忘记其他的事。故选D项。51.考查名词词义辨析。句意:我已经习惯了同样的旧事物,以至于我常常会忘记大学所提供的所有其他有趣和令人兴奋的机会。A. chances机会;B. holidays假日;C. movies电影;D. lectures讲课。根据下文“college had to offer”可知,大学所提供的所有其他有趣和令人兴奋的机会。故选A项。52.考查形容词词义辨析。句意:直到大三,我才真正开始腾出时间去探索我感兴趣的事情。A. affordable买得起的;B. safe安全的;C. interesting有趣的;D. real真实的。根据前文“If you make time to try new things and 5 new interests”可知,是探索感兴趣的事。故选C项。53.考查名词词义辨析。句意:我需要在保持一个有组织的时间表和找时间创新和尝试新事物之间找到平衡。A. difference差异;B. balance均衡;C. competition竞争;D. feeling感觉。根据后文“between keeping a structured timetable and finding time to be creative and try 14 things.”可推知,应是在循例和尝试新事物之间找到平衡之意。故选B项。54.考查形容词词义辨析。句意:我需要在保持一个有组织的时间表和找时间创新和尝试新事物之间找到平衡。A. certain肯定的;B. important重要的;C. regular定期的;D. new新的。根据前文“If you make time to try new things”可知是尝试新事物。故选D项。55.考查动词词义辨析。句意:惯例很重要,是的,但不要忘记:不是惯例决定你的生活。A. decides决定;B. destroys摧毁;C. risks冒险做;D. saves挽救。根据后文“It’s only you who can determine how you spend your time”可知,是你自己才能决定自己的生活,而不是惯例。故选A项。56.Weighing 57.have been found 58.accidentally 59.occurred 60.on 61.how 62.evidence 63.which 64.sites 65.an【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了三星堆遗址又有重大发现——发现黄金面具。【详解】1.考查非谓语动词。句意:这个面具重约280克,估计由84% 的黄金制成,是三星堆新发现的六个“祭祀坑”出土的500多件物品之一。分析句子结构可知,“the mask is one of over 500 items unearthed from six newly discovered “sacrificial pits (祭祀坑)” in Sanxingdui.”是主句,“________ (weigh) about 280 grams and estimated to be made from 84% gold,”是非谓语动词做状语,且动词weigh(有......重;重达)的逻辑主语是主句主语the mask(面具),且二者之间是主动关系,应用现在分词形式,单词位于句首,首字母大写,故填Weighing。2.考查时态和语态。句意:自20世纪20年代以来,在三星堆发现了5万多件文物,当时是一位当地农民偶然发现了一些文物。分析句子结构可知,此处做谓语,根据时间标志词“since the 1920s”(自从20世纪20年代以来)可知, 此处应该用现在完成时,且主语是More than 50,000 ancient artifacts(5万多件文物),是复数,主语与动词find二者之间是被动关系,所以应用现在完成时的被动,即have been found,故填have been found。3.考查副词。句意:自20世纪20年代以来,在三星堆发现了5万多件文物,当时是一位当地农民偶然发现了一些文物。由空后的动词短语came upon(偶然遇到;碰到)可知,此处用副词修饰,故填accidently。4.考查时态。句意:1986年有一个重大突破,那就是发现了两个仪式坑,里面有超过1000件物品。分析句子结构可知,此处做谓语,且句子描述的是过去的事,应用一般过去时,且occur(发生)是不及物动词,无被动形式,故填occurred。5.考查介词。句意:这个遗址的发现可以追溯到公元前12和11世纪,许多物品现在在一个现场博物馆展出。On display是固定搭配,表示“展出”,故填on。6.考查宾语从句连接词。句意:这个遗址完全改变了专家们对中国古代文明发展的理解。分析句子结构可知,句子“_____the ancient civilization developed in China.”放在介词of后面,是宾语从句,且从句中缺少状语,表示方式,应用how,故填how。7.考查名词。句意:特别是,有证据表明,独特的古蜀社会独立于相邻的文化在黄河流域发展,这在传统上被认为是中国文明的起源。此处是做主语,应用名词evidence,表示“证据”,且由后面的谓语动词suggests(表明)可知,主语是单数,故填evidence。8.考查定语从句关系词。句意:特别是,有证据表明,独特的古蜀社会独立于相邻的文化在黄河流域发展,这在传统上被认为是中国文明的起源。分析句子结构可知,“____was traditionally considered to be the origin of Chinese civilization.”是非限定性定语从句,先行词是the Yellow River Valley(黄河流域),指物,且定语从句中缺少主语,应用which,故填which。9.考查可数名词单复数。句意:与其他蜀文化遗址一样,它被联合国誉为“中国、东亚乃至世界青铜时代文明的杰出代表”。由前面的with可知,此处做宾语,应用名词形式,且此处是泛指,所以应用site的复数形式,故填sites。10.考查不定冠词。句意:与其他蜀文化遗址一样,它被联合国誉为“中国、东亚乃至世界青铜时代文明的杰出代表”。由句意可知,此处表示“一个杰出的代表”,representative(代表)是可数名词,且outstanding(杰出的)读音是以元音因素开头,应用an,故填an。66.Dear Ryan,I’m writing to invite you to the Chinese Literature Celebrities Exhibition which will be held in our school soon.The exhibition will take place in the school hall from next Monday to Friday. During the exhibition, there will be various displays introducing the life stories and literary achievements of famous Chinese writers.I believe this exhibition will provide you with a great opportunity to learn more about Chinese literature and culture. If you are interested, please let me know and I will arrange a guided tour for you.Looking forward to your reply.Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给外教Ryan写一封邀请邮件,邀请他参加学校近期将举办中国文学名人展。【详解】1.词汇积累举行:hold→host著名的:famous→noted各种各样的:various→a variety of机会:opportunity→chance2.句式拓展同义句转换原句:I believe this exhibition will provide you with a great opportunity to learn more about Chinese literature and culture.拓展句:It will be a great opportunity for you to learn more about Chinese literature and culture through this exhibition.【点睛】[高分句型1] I believe this exhibition will provide you with a great opportunity to learn more about Chinese literature and culture. (运用了省略that的宾语从句)[高分句型2] If you are interested, please let me know and I will arrange a guided tour for you. (运用了if引导条件状语从句)67.One possible version:When he got to the front of the hall, he stood directly in front of the little girl and held out his arms. His hands and arms were terribly scarred. The little girl cried out, “This is the man who rescued me!” With a leap, she threw her arms around the man's neck. She buried her face in his shoulder and sobbed for a few moments. Then she looked up and smiled, stating happily she would live with him.When asked her choice, the girl gave people the reasons firmly. She said in a low but determined voice, “I really desire to get a good education that will give me chances to live my dreams. Besides,I know that money means a lot to me since I have no relatives to rely on. But it's the man who saved my life when I was desperately facing a fire like that. Without him, I wouldn't be here, waiting for a new choice. I hope that I can do whatever I can to pay back his kindness.”【分析】本文以人物为线索展开,讲述了一个与祖母相依为命的女孩在大火中失去了祖母,在消防队员到来之前一个男人从大火里面将小女孩救了出来。一项调查显示,这个孩子没有在世的亲属。几周后,在市政厅举行了一次会议,决定由谁来收养这个孩子并抚养她。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“当他走到大厅前面时,他站在小女孩的面前,伸出双臂。”接下来叙述的是小女孩认出他就是从大火里救她出来的恩人,她愿意和他生活在一起。②由第二段首句内容“当被问及她的选择时,女孩坚定地给出了理由。”可知,第二段叙述的应该是女孩为什么放弃好的教育和好的生活而愿意由救她的人来抚养。2.续写线索:起火——救人——失去亲人——开会——抚养——理由3.词汇激活(一个词汇要写出相近的表达)行为类到达:got to/reach/arrive at另外,此外:besides/in addition/furthermore情绪类高兴地:happily/be happy/be delighted绝望地:desperately/in despair/hopelessly【点睛】[高分句型1] Then she looked up and smiled,stating happily she would live with him.(本句用非谓语动词中的现在分词stating在句中做状语)[高分句型2] This is the man who rescued me!(句中使用who引导的定语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 高二英语第一次月考卷(新高考专用)-学易金卷:2023-2024学年高中下学期第一次月考(全解全析).docx 高二英语第一次月考卷(新高考专用)-学易金卷:2023-2024学年高中下学期第一次月考(听力音频).mp3 高二英语第一次月考卷(新高考专用)-学易金卷:2023-2024学年高中下学期第一次月考(考试版A4).docx