Module 8 Time off重点知识点+提升训练(含解析) 2023-2024学年外研版 八年级英语下册

资源下载
  1. 二一教育资源

Module 8 Time off重点知识点+提升训练(含解析) 2023-2024学年外研版 八年级英语下册

资源简介

Module 8 Time off
【重点短语】
1.listen to 听 ...
2.walk along 沿着......走
3.allow sb to do sth 允许某人做某事
4.climb up 爬 上
5.be famous for 因...而著名
6.take up 占用;占去
7.point out 指 出
8.at the top of 在...的顶部
9. so...that... 如此...以至于...
10.time off 放假期间
11.look like 看起来像
12.wake sb up 叫醒某人
13.have a wonderful time 玩得高兴
14.be back to 返 回
15.make some noise 制造一些噪音
16.look for 寻 找
17.find out 查 出
18.not...any more 不再...
19.fall asleep 入 睡
【重点句型】
1.It’s so quiet that I can even hear the birds singing! 如此安静,以至于我甚至能听到鸟儿在唱歌。
2.I can hardly believe we're in the city centre. 我难以置信我们身处城市中心。
3.This park is famous for its lake. 这个公园因它的湖泊而著名。
4.The lake takes up over half of the park area. 这个湖泊占据了公园面积的一半以上。
5.I promised to write to you. 我保证会给你写信。
6.Last night we camped by a small lake. 昨晚,我们在小湖边宿营。
7.The noise woke everybody up. 噪音吵醒了每一个人。
8.We came out without making any noise. 我们出来了,没有制造任何噪音。
9.Dongting Lake is the second largest freshwater lake in China. 洞庭湖是中国第二大淡水湖。
提升训练
一、单项选择
1.There isn’t ________ in the classroom. All the students are having a P.E. lesson in the playground.
A.somebody B.anybody C.nobody D.none
2.—What’s Water Margin (《水浒传》) ________
—It’s fantastic. You know, it is one of the four classics of Chinese literature.
A.about B.like
C.for D.look like
3.—Who do you think will be the winner of the match
—I guess the gold medal will ________ the Germany national football team.
A.belong to B.take up C.make up D.stick to
4.We are sure we will win the basketball match and ________ can beat us.
A.nobody B.everybody C.somebody D.anybody
5.Tom’s dream is to ________ a special education school in the poor area.
A.set up B.take up C.give up
6.Your room is a bit of a mess. Please ________ now.
A.tidy it up B.take it up C.take it away
7.—I always sing songs on WeSing App when I’m upset. How about you
—I like to watch a funny movie to ________ me ________.
A.cheer; up B.call; up C.wake; up
8.Lily’s friend Bill works as ________ as her. But she wonders why his grades are always better than ________.
A.hard; hers B.hard; her C.hardly; hers D.hardly; she
9.Let’s ________ the TV and watch the game show.
A.turn on B.take up C.turn down
10.—What kind of books do you love reading
—I like science fiction (小说). Especially books ________ Liu Cixin.
A.by B.with C.about
二、短文填空
注:如果横线后有提示词,必须写出提示词的正确形式。如果提示的词是动词,就写出动词的正确时态及语态;如果提示词是名词、代词、副词、形容词等,则作相应的词形变化;如果横线后没有提示词,则填入一个合适的单词。
Travel can teach kids more than a textbook. Travelling with kids is good for them. They can find new interests. Travel makes information alive for kids, and makes it much more exciting than studying textbooks in the school. While travelling, they learn how to deal with different things, and have more 11 (communicate) with other people. They learn patience (耐心), because sometimes it makes it 12 (possible) to get to some exciting or interesting places in a short time.
I’ve been travelling since I was six years old. F 13 me, to stop travelling would be like taking something away from my soul (灵魂). I can’t live without travelling. Some people thought it was hard to travel by 14 (they) after having kids. They had trouble while they 15 (travel). But in my eyes, when people become parents, it doesn’t mean they can’t travel any m 16 . In fact, my children have travelled with me to many places since they were three weeks old.
Bringing a new life into the world comes with many duties (责任) and I’d love to be a good mother. One of my duties is to teach my children. I’m thankful that my parents took me on family trips when I was young. I’ve learned that the outside world is more 17 (colour) than the little one I was living in. Of course, I hope I 18 (pass) these travel experiences on to my children.
三、选词填空
阅读短文,用方框中所给词的适当形式填空,使短文完整、正确。(每词限用一次)
start; invent; for; why; good; swim; simple; compete; weather; number; cold; beach
If you go to Hawaii, you may enjoy beautiful 19 with big waves there. Hawaii is a good place for 20 and surfing. That is 21 many surfers all over the world go there to take part in surfing 22 .
Surfing is one of the world’s most popular water sports. It first 23 on the islands of Hawaii. Now it is enjoyed by many people in the world and Hawaii is famous 24 water sports. Waikiki Beach is one of the 25 beaches for surfing in Honolulu, Hawaii. The 26 there is so nice all year round, neither too hot nor too 27 . And the waves there are very high, so Waikiki attracts a large 28 of tourists and surfers every year.
四、补全对话
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi! Joyce. 29
B: I’m feeling really excited today.
A: Why
B: 30 .
A: A vacation to Zhengzhou How wonderful!
B: Yes. I looked for some information about Zhengzhou on the Internet last night. We will go there by plane.
A: 31
B: It costs 680 yuan to get to Zhengzhou by plane.
A: 32
B: It takes about three hours to go there by plane.
A: Oh, sounds great!
B: Could you come along with me
A: 33 . I am busy preparing for my exams!
B: What a pity! OK. See you then.
A: See you.
五、完形填空
Now many young people are traveling around the world on their own. They 34 to go on a trip by themselves. Chris 35 traveled alone when he was at college. And he believes that everyone should try 36 once in their life.
“It opens up your mind to new things and 37 you to grow up soon,” Chris said. And he has visited 46 countries 38 all seven continents (大陆). 39 foreign countries, it is challenging (有挑战性的) with no one to help you when you get 40 and can’t find your way. Young people need to do all the things by themselves and this is 41 drives them to travel in this way.
Chris started to go on 42 by himself last year. He also 43 a website, The Aussie Nomad, to share his 44 . He wished everyone could try to travel in this way as 45 as possible. “The people you meet or the places you visit are all up to you and it forces you to grow as a 46 ,” said the 30-year-old young man, “The feeling of having conquered (征服) something on my own is 47 . It makes me 48 . And I walk around with my head up because I know nothing is impossible if I try.
34.A.receive B.raise C.prefer D.wait
35.A.one B.two C.first D.second
36.A.as soon as B.at top C.in common D.at least
37.A.pushes B.pulls C.accepts D.refuses
38.A.filling B.covering C.making D.fearing
39.A.In B.On C.At D.With
40.A.lively B.lonely C.excited D.lost
41.A.when B.why C.what D.which
42.A.condition B.vacation C.decision D.monument
43.A.set up B.set off C.put up D.put off
44.A.difficulties B.directions C.books D.experiences
45.A.short B.early C.single D.small
46.A.child B.student C.teacher D.person
47.A.boring B.bored C.wonderful D.useless
48.A.confident B.opposite C.comfortable D.relax
六、阅读理解
18th July 2022 Rainy
Mum and Dad drove me to the airport at 8:00 this morning and I joined my classmates and teachers. When I said goodbye to my parents, I felt worried. I knew I had to look after myself. We arrived at Singapore’s Changi Airport at 11:00 am. We visited a place called NEWater Visitor Centre. I learned a lot about water there.
19th July 2022 Cloudy
We visited a school in Singapore today. We had classes with the students there. After class, we played ball games together. After dinner, we went to the Night Safari. I saw many different animals from other parts of the world. It’s a wonderful place!
20th July 2022 Sunny
We had a speaking class at a school. Our teachers said we did a good job. Then we played in Universal Studios of Singapore this afternoon. We all had a good time.
21st July 2022 Sunny
We visited the Singapore Discovery Centre. We learned about the history and future of Singapore. Tomorrow we’re going to Merlion Park. I feel sad that tomorrow is the last day of this trip. I don’t want to go home so soon!
49.Why did the writer feel worried on 18th July
A.Because he was lost at the airport. B.Because he arrived at the airport late.
C.Because he was afraid of taking a plane. D.Because he would go to Singapore without his parents.
50.What was the weather like on 19th July
A.Sunny. B.Cloudy. C.Rainy. D.Windy.
51.How long was the writer’s trip in Singapore
A.Three days. B.Four days. C.Five days. D.Six days.
参考答案:
1.B
【详解】句意:教室里没有人。所有学生都在操场上体育课。
考查代词辨析。somebody某人;anybody任何人;nobody没有人;none没有一个。根据后句可知没有人在教室,此句是否定句,not…anybody=nobody,因此此处应用“anybody”。故选B。
2.B
【详解】句意:——《水浒传》是什么样的?——棒极了。你知道,它是中国文学四大名著之一。
考查介词及动词短语辨析。about关于;like像;for为了;look like看起来像。根据空处所在句有谓语可知,此处可以排除D项;根据答语“It’s fantastic. You know, it is one of the four classics of Chinese literature.”可知,此处询问对方的意见,“What’s…like ”意为“……怎么样?”,固定句式。故选B。
3.A
【详解】句意:——你认为谁会是这场比赛的获胜者?——我猜金牌将属于德国国家足球队。
考查动词短语辨析。belong to属于;take up占据;make up编造;stick to坚持。根据“I guess the gold medal will...the Germany national football team.”可知,猜测金牌属于哪只队伍,故选A。
4.A
【详解】句意:我们确信我们会赢得这场篮球赛,没有人能打败我们。
考查代词辨析。nobody没有人;everybody每个人;somebody某人;anybody任何人。根据“We are sure we will win the basketball match”可知确信自己会赢得比赛,所以是没有人能打败我们。故选A。
5.A
【详解】句意:汤姆的梦想是在贫困地区建立一个特殊教育学校。
考查短语。set up建立;take up开始从事;give up放弃。根据“... a special education school”可知,此处表示建立一个学校。故选A。
6.A
【详解】句意:你的房间有点乱。请现在就收拾一下。
考查动词短语。tidy it up整理;take it up开始从事;take it away拿走。根据“Your room is a bit of a mess”可知是要求整理房间,故选A。
7.A
【详解】句意:——当我不高兴的时候,我总是在WeSing应用程序上唱歌。你呢?——我喜欢看一部有趣的电影来让自己高兴起来。
考查动词短语辨析。cheer up振作起来;call up打电话;wake up醒来。根据“I like to watch a funny movie”可知,这里是看一部有趣的电影来让自己振作起来。故选A。
8.A
【详解】句意:莉莉的朋友比尔工作和她一样努力。但她想知道为什么他的成绩总是比她好。
考查副词辨析和代词辨析。hard努力;hardly几乎不。根据“works”可知,是指努力工作,排除CD。hers她的,名词性物主代词;her她的,形容词性物主代词。第二空后无名词,应用名词性物主代词hers,表示“她的成绩”。故选A。
9.A
【详解】句意:让我们打开电视看比赛节目。
考查动词短语。turn on打开;take up占据;turn down调小。根据“watch the game show.”可知是打开电视看节目。故选A。
10.A
【详解】句意:——你喜欢读什么样的书?——我喜欢科幻小说。尤其是刘慈欣的书。
考查介词辨析。by由,被;with和;about关于。根据“I like science fiction (小说). Especially books ...Liu Cixin”可知,此处指由刘慈欣写的书,用介词by。故选A。
11.communication 12.impossible 13.(F)or 14.themselves 15.were travelling 16.(m)ore 17.colourful 18.will pass
【导语】本文是一篇本文讲述了旅游对于孩子们的好处。提倡要多带孩子们出去看看外面的世界。
11.句意:在旅行中,他们学会了如何处理不同的事情,并与他人进行了更多的交流。根据“have more …with other people”和提示词可知,此处应用其对应的名词形式communication,与之构成短语“have communication with sb.与人沟通”。故填communication。
12.句意:他们学会了耐心,因为有时在短时间内到达一些令人兴奋或有趣的地方是不可能的。根据“it … to get to some exciting or interesting places in a short time.”可知,此处指短时间内到达一些有趣的地方是不可能的。结合提示词可知,应用其对应的否定形式的形容词形式impossible,表示否定”。故填impossible。
13.句意:对我来说,停止旅行就像从我的灵魂中拿走了某物一样。根据“to stop travelling would be like taking something away from my soul. I can’t live without travelling”可知,此处指旅行对作者来说很重要。结合首字母可知,此处应用介词for,表示“对于……来说”,首字母大写。故填(F)or。
14.句意:有些人认为有了孩子后,独自出去旅行是困难的。根据“it was hard to travel by …”和提示词可知,此处应用提示词的反身代词形式,“by themselves”意为“独自”。故填themselves。
15.句意:他们旅行时遇到了麻烦。根据“They had trouble …”可知,该句是描述过去发生的事,且while表示某事发生时,另一件事正在发生,从句应用过去进行时,结合提示词可知,其结构应为“be traveling”。主语为they,be动词应用were。故填were traveling。
16.句意:但在我看来,当人们成为父母,并不意味着他们不能再旅行了。根据“In fact, my children have travelled with me to many places since they were three weeks old.”可知,此处是指作者并不赞同有了小孩后不能出去旅游的观点。结合“they can’t travel any …”和首字母提示可知,此处应用more与之构成“not … any more”,表示“不再”。故填(m)ore。
17. 句意:我明白了外面的世界比我生活的那个小世界更丰富多彩。根据“more … than …”可知,此处为比较级,应用其提示词的形容词原级,与之构成“more colourful than”,意为“比……更为丰富多彩的”。故填colourful。
18. 句意:当然,我想把我的这些旅游经历传递给我的孩子们。根据“I hope …”及语境可知,此处是指作者希望将来将这些旅游经历都传递给孩子们,该句应为一般将来时,其结构为“will + 动词原形”。结合提示词可知,应用will pass。故填will pass。
19.beaches 20.swimming 21.why 22.competitions 23.started 24.for 25.best 26.weather 27.cold 28.number
【导语】本文讲述了夏威夷有很多沙滩,是个适宜冲浪的地方。
19.句意:如果你去夏威夷,你可以在那里享受美丽的沙滩和大浪。结合句意和“with big waves”可知,备选词汇“beach”符合语境。沙滩不止一个,所以用复数beaches。故填beaches。
20.句意:夏威夷是一个适合游泳和冲浪的好地方。因为for是介词,后面接动名词,根据“for…and surfing”可知,此处是和“冲浪”并列的运动项目。备选词汇“swim游泳”符合语境。故填swimming。
21.句意:那就是为什么世界各地很多冲浪者去那里参加冲浪比赛的原因。根据“Hawaii is a good place for…and surfing.”可知,夏威夷是一个适合游泳和冲浪的好地方。这是在说夏威夷的优点,所以备选词汇“why为什么”符合语境。That’s why意为“那就是为什么”。故填why。
22.句意:那就是为什么世界各地很多冲浪者去那里参加冲浪比赛的原因。根据“go there to take part in surfing”可知,备选词汇“compete竞争,参加比赛”符合语境。compete是动词,其名词形式为competition。比赛不止一个,所以用复数形式competitions。surfing competitions意为“冲浪比赛”。故填competitions。
23.句意:它最初始于夏威夷群岛。此句缺少谓语动词,根据“Now it is enjoyed by many people in the world”可知,现在世界上很多人都喜欢它。备选词汇“start开始”符合语境。因为时态是一般过去时,动词用过去式started。故填started。
24.句意:现在世界上很多人都喜欢它,夏威夷以水上运动闻名。be famous for意为“以……闻名”。备选词汇“for因为”符合语境。故填for。
25.句意:威基基沙滩是夏威夷火奴鲁鲁最棒的冲浪沙滩之一。根据“one of the…beaches”可知,此空要填最高级。根据“And the waves there are very high, so Waikiki attracts a large…of tourists and surfers every year.”可知,那里的海浪很高,所以威基基海滩每年会吸引大量的游客和冲浪者。因此威基基沙滩很好。备选词汇“good好的”符合语境。其最高级形式为best。故填best。
26.句意:那里的天气一整年都很好,既不太热也不太冷。根据“neither too hot nor too...”可知,既不太热也不太……。这是在谈论“天气”。备选词汇“weather天气”符合语境。故填weather。
27.句意:那里的天气一整年都很好,既不太热也不太冷。根据“neither too hot nor too...”可知,既不太热也不太……。备选词汇“cold冷的”符合语境。故填cold。
28.句意:那里的海浪很高,所以威基基沙滩每年会吸引大量的游客和冲浪者。a large number of意为“很多”,备选词汇“number数量”符合语境。故填number。
29.How are you feeling today 30.Because I am going on a vacation to Zhengzhou 31.How much does it cost to get to Zhengzhou by plane 32.How long does it take to get there by plane 33.Sorry, I’m afraid I have no time
【导语】本文主要围绕Joyce去郑州的旅行展开对话。
29.根据下文“I’m feeling really excited today.”可知,此处是问对方的感受,故填How are you feeling today。
30.根据上文“Why ”及下文“A vacation to Zhengzhou ”可知,此处回答原因是要去郑州旅行,故填Because I am going on a vacation to Zhengzhou。
31.根据下文“It costs 680 yuan to get to Zhengzhou by plane.”可知,此处是询问坐飞机去郑州的价格,故填How much does it cost to get to Zhengzhou by plane。
32.根据下文“It takes about three hours to go there by plane.”可知,此处是询问飞行的时间,故填How long does it take to get there by plane。
33.根据上文“Could you come along with me ”及下文“I am busy preparing for my exams!”可知,此处是拒绝对方的邀请,没时间去因为要准备考试,故填Sorry, I’m afraid I have no time。
34.C 35.C 36.D 37.A 38.B 39.A 40.D 41.C 42.B 43.A 44.D 45.B 46.D 47.C 48.A
【导语】本文介绍了年轻人独自环游世界的趋势,并以Chris为例,展现了独自旅行的挑战与收获。Chris相信这种旅行方式能开阔视野、促进成长,并分享了他的旅行经历。他强调独自征服的成就感让人自信,并鼓励更多人尝试这种旅行方式。
34.句意:他们更喜欢自己去旅行。
receive收到;raise筹款;prefer更喜欢;wait等待。根据“They ... to go on a trip by themselves.”可知,他们更喜欢独自旅行。故选C。
35.句意:Chris第一次独自旅行是在大学时。
one一;two二;first第一次;second第二次。根据“Chris ... traveled alone when he was at college.”可知,此处介绍的是Chris第一次独自旅行,用序数词first。故选C。
36.句意:他认为每个人一生中都应该至少尝试一次。
as soon as一……就;at top在顶部;in common共同的;at least至少。根据“once in their life.”可知,至少应该尝试一次。故选D。
37.句意:它打开你的思维去接受新事物,并促使你很快长大。
pushes促使;pulls拉;accepts接受;refuses拒绝。根据“you to grow up soon”可知,促使你很快长大。故选A。
38.句意:他参观了覆盖七大洲的46个国家。
filling装满;covering覆盖;making制作;fearing害怕。根据“And he has visited 46 countries ... all seven continents”可知,参观了覆盖七大洲的46个国家。故选B。
39.句意:在国外,当你迷路找不到路时,没有人帮助你是一件很有挑战性的事情。
In在……里面;On在……上面;At在;With有。根据“foreign countries”可知,在国外用介词in。故选A。
40.句意:在国外,当你迷路找不到路时,没有人帮助你是一件很有挑战性的事情。
lively活泼的;lonely孤独的;excited感到兴奋的;lost迷路的。根据“can’t find your way”可知,找不到路,说明迷路了。故选D。
41.句意:年轻人需要自己做所有的事情,这就是驱使他们以这种方式旅行的原因。
when何时;why为什么;what什么;which哪个。这是一个表语从句,从句中缺少主语,用what引导表语从句。故选C。
42.句意:Chris去年开始独自去度假。
condition情况;vacation假期;decision决定;monument纪念碑。根据“traveled alone when he was at college”可知,开始独自去旅行。故选B。
43.句意:他还建立了一个名为The Aussie Nomad的网站来分享自己的经历。
set up建立;set off出发;put up张贴;put off推迟。根据“a website,”可知,建立了一个网站。故选A。
44.句意:他还建立了一个名为The Aussie Nomad的网站来分享自己的经历。
difficulties困难;directions方向;books书;experiences经历。根据“to share his ...”可知,分享自己的旅行经历。故选D。
45.句意:他希望每个人都能尽早尝试以这种方式旅行。
short短的;early早的;single单个的;small小的。根据“He wished everyone could try to travel in this way as ... as possible”可知,希望每个人都可以尽早尝试独自旅行。故选B。
46.句意:你遇到的人或参观的地方都取决于你,这迫使你成长为一个大人。
child孩子;student学生;teacher老师;person人。根据“it forces you to grow as a ...”可知,旅行过程中的所见所闻促使你成长为一个大人。故选D。
47.句意:独自征服某些事物的感觉是美妙的。
boring无聊的;bored感到无聊的;wonderful美妙的;useless无用的。根据“The feeling of having conquered (征服) something on my own is ...”可知,独自征服一些事物的感觉是美妙的。故选C。
48.句意:这让我很自信。
confident自信的;opposite相反的;comfortable舒适的;relax放松的。根据“The feeling of having conquered (征服) something on my own”可知,这种经历让自己变得自信。故选A。
49.D 50.B 51.C
【导语】本文是作者的几篇日记,介绍自己的新加坡之行。
49.细节理解题。根据“When I said goodbye to my parents, I felt worried. I knew I had to look after myself.”可知,因为作者要离开父母独自去新加坡,所以感到担心。故选D。
50.细节理解题。根据“19th July 2022 Cloudy”可知,7月19日是多云天,故选B。
51.细节理解题。根据“18th July 2022 Rainy”,“21st July 2022 Sunny I feel sad that tomorrow is the last day of this trip.”可知,7月18日出发,7月22日返回,时长5天,故选C。

展开更多......

收起↑

资源预览