Unit 6 Travel 单元讲义 2023-2024学年牛津上海版(试用本)八年级英语下册(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 6 Travel 单元讲义 2023-2024学年牛津上海版(试用本)八年级英语下册(含解析)

资源简介

Unit 6 Travel 单元讲义 2023-2024学年牛津上海版(试用本)八年级英语下册
I. Phrases
动词词组:1. be excellent in sth
2. be covered with sth
3. be an hour away from
4. be similar to
5. sth be familiar to sb = sb be familiar with sth
6. be famous for/ be known as
7. enable sb to do sth
8. further one’s studies
9. go abroad
10. go for a holiday
11. remind sb of sth
12. spread one’s wings
13.try doing sth/ to do sth
14. used to do sth/be used to doing sth/be used to do sth
名词词组:1. French Film Festivals
2. language schools
3. mountain regions
4. rows of
5. scenic areas
6. tree-lined streets
7. the influence of sb/sth
8. the world’s top designer names
9. the Atlantic Ocean
10. the capital of France
11. The Channel Tunnel
介词词组:1. all over the world = throughout the world
2. from … to
3. in addition = besides/what’s more
4. in some ways
5. in art and culture
其他词组:1. the same + noun + as
2. such as + noun
II. Sentence Patterns
Now that + 从句,主句
It is + adj + to do sth
Why not do sth = Why don’t you do sth = What about doing sth
Grammar:
连词
就近原则:not only...but also..., or, either...or..., neither...nor... ,there be …,not…but…
就远原则: as well as, together with
Both+不可数and+不可数谓语用复数
提升训练
一、单项选择
1.________ unusual weekend we spent together in Paris!
A.What B.What a C.What an D.How
2.Shanghai Legoland Discovery Centre has recently opened. It has a special rule that adults are not allowed to enter ________ they go with a child.
A.unless B.whenever C.though D.until
3.Police will make a ________ investigation about the car accident.
A.farther B.farthest C.further D.furthest
4.Every time I go to watch a movie, something keeps me from enjoying the film. Some people arrive late, and ________ talk loudly.
A.other B.the other C.others D.another
5.I am always attracted by the idea of working abroad. Which of the following is correct for the underlined word in the sentence
A./ b :d/ B./ br :d/ C./ b nd n/ D./ bs nt/
6.Summer holidays are coming, so many students are thinking ________ travelling.
A.with B.at C.for D.about
7.Mrs Zhang told me that a rabbit’s large ears enable it ________ the slightest sound.
A.hear B.hearing C.heard D.to hear
8.The prince lived in a large and beautiful castle. Which of the following is correct for the underlined word in the sentence
A. B. C. D.
9.Which of the following underlined parts is different from the others in pronunciation
A.I believe nothing can defeat you if you believe in yourself.
B.The top of this mountain is three kilometres above the sea level.
C.As soon as she learns the office routine, she will be an excellent assistant.
D.The destination of Bus No. 8 is the State University.
10.I reminded her ________.
A.collection some information on Egypt B.to collect some information on Egypt
C.to collecting some information on Egypt D.collect some information on Egypt
二、短文填空
Read the passage and fill in the blanks with proper words
Part of the Great Wall in north China’s Hebei Province has collapsed because of illegal mining. This has caused an alarm to ring for those concerned with protecting one of the country’s best known h 11 sites, which is also a UNESCO World Cultural Heritage site.
The damaged part of the Great Wall is located in a remote area near the country of Laiyuan in Hebei. The 150-kilometer stretch of the Great Wall in the county was built during the Ming Dynasty, it is known as the “wild Great Wall.” U 12 the typical landmark tourist attraction in Beijing, the wild Great Wall has never been repaired but left untouched i 13 .
Laiyuan county, which is r 14 in metals such as iron and copper, is home to a lot of small mines. Some of them operate as c 15 as 100 meters to the century-old wall. Mountains around the Great Wall are full of holes d 16 by illegal mining companies.
According to villagers and local officials, about 700 meters of the wall has already collapsed, and more parts of it will be in danger if the illegal mining continues. In fact, a study in Hebei found that more than 80 percent of the wild Great Wall in the province was in a p 17 state or had disappeared altogether.
三、选词填空
Complete the following passage with the words or expressions in the box. Each can only be used once.(将下列单词或词组填入空格。每个空格限填一词,每词只能填一次)
A.choice B.learn C. fantastic D.interest E. choose
No matter whether you have a sweet tooth or not, you can’t miss testing Swiss chocolate. In Switzerland, you can taste as much chocolate as you like, and also you may visit many chocolate museums. You will 18 about the history of chocolate, explore the traditions of Swiss chocolate making, and even watch chocolate production process.
If you have a lot of money, taking a chocolate train can be a good 19 . It will be a 20 journey to sit on a first-class seat, taste yummy chocolate, and visit the chocolate factory.
You show no 21 in chocolate museums and chocolate trains Well, a chocolate spa will meet you needs. You can give your whole body a chocolate treat! How sweet it is!
四、补全对话
A: Hello, Linda. Nice to meet you.
B: Hello. Peter. 22
A: You see, the summer holiday is coming. 23
B: I’m going to travel to Chengdu to watch the Summer World University Games.
A: 24 By the way, will you go there alone
B: 25 My parents will go with me.
A: 26
B: We’ll go on June 25th.
A: I think you will enjoy yourselves there.
A.How do you do
B.Sounds good.
C.What’s your plan for it
D.When will you go
E.No, I won’t.
F.Nice to meet you, too.
五、任务型阅读
Why Do We Care So Much About Our Hair
If you stress over your tresses(女性的头发) to the point that unruly hair ruins your mood, you’re not alone. A survey showed that 23 percent of women don’t want to leave their house on a bad hair day.
“That sounds extreme Not when you consider that young girls receive more compliments for their hair, smile or eye color than for their soccer skills or math expertise,” says Dr Marianne LaFrance, a psychologist at Yale University. “From early on, women are given the message that appearance is massively important, and it can become marker for their success in life,” says LaFrance.
Hair can be a significant piece of that puzzle. In a Harvard study, women who felt like they looked younger after a cut, color or both showed a drop in blood pressure, suggesting that a simple haircut can make your body more youthful.
So the question is, if your hair can make you feel amazing, is that a bad thing For the most part, no. “Your outward appearance projects things about you, and people will make judgments about you based on that,” says Art Markman, a professor of psychology at the University of Texas. Hair plays a role because it frames your face and it’s a prominent part of first impressions, so it’s natural to care for it.
What’s more, Professor Markman says, when you look good, it gives you an extra feeling of confidence, which allows you to take risks. You might find the nerve to speak to someone you normally wouldn’t, or do something gutsy (大胆的) in an office presentation. “There’s research that shows when you’re in a positive mood, a lot of things go better,” he says.
Besides riding a good-hair high to social and work success, you can use hair to shape your identity (身份). “Because hair is so malleable (有可塑性的) , it can give women a feeling of control over their bodies which they don’t otherwise have,” says Viren Swami, psychologist at the University of Westminster in London.
27.What does the survey mean when showing us that women don’t want to go outside with bad hair
28.Who is Marianne LaFrance
29.People make judgments about you based on that. Here what does “that” refer to
30.Why is it so natural for people to care for hair
31.According to the passage, what can permit us to run risks
32.Do you care for your hair Why or why not
六、完形填空
Everyone knows something about the USA and the Americans. But films and television often give the wrong idea about the country and its people.
People
The popular stereotype of Americans is that they are rude and 33 a lot—especially at sports events! In comparison with the British, Americans are more informal. 34 , they often call teachers by their first names. However, many Americans are just like people in other countries—polite and helpful, especially with foreigners.
Food
The size of meals in American restaurants is very large, especially compared to the UK. And if you can’t finish your meal, it’s 35 to ask to take some home with you. This is completely different from the UK! And don’t forget to leave a tip in restaurants and bars. This is very important—you should leave about 15% of the bill.
Holidays
Americans don’t get much holiday. Most people have about two weeks of holiday each year. This is quite unlike other Western countries. The average is about four weeks of holiday. However, Americans also have about ten national holidays each year. This is 36 most countries.
Living costs
Compared with the UK, the USA is generally 37 cheaper for clothes, eating out and entertainment! But the cost of renting a flat is much the same as the UK and is quite expensive in big cities.
38
The USA is a huge country and there are four different time zones in the USA.So when it’s 10 a.m. in New York, it’s 7 a.m. in San Francisco. Don’t forget this when you’re phoning someone! In comparison with the north, winters in the south are not usually very cold. Check the weather in the area you are going to.
33.A.smile B.shout C.move D.sleep
34.A.What’s more B.On average C.For example D.After all
35.A.unusual B.common C.necessary D.stupid
36.A.familiar to B.different from C.similar to D.connected with
37.A.a bit B.a lot of C.more D.a few
38.A.Clothes B.Manners C.Size and location D.Time and temperature
七、阅读理解
A steel bridge collapsed (倒塌) during evening rush hour. Dozens of cars fell down 60 feet into the Mississippi River. Ten people died, and more than 50 were seriously injured. The bridge was being repaired because it was found to be structurally deficient (结构缺陷), it needed to be repaired. Like many bridge throughout America, the bridge was built more than 40 years ago. Traffic was much lighter then. Nowadays, cars, buses, and big trucks cross the bridge every day, even late at night.
“I heard a terrific sound.” said Miss Turner. She ran out of her car to see what was happening. She saw cars falling into the river and heard people screaming. She heard the loud sounds of the bridge collapsing and sounds as the parts of the bridge and cars hit the water. “It was horrible,” she said.
Engineers had no explanation for the collapse. They said the bridge had been inspected recently. The report said that, although it was structurally deficient, the bridge was not unsafe. Since the report did not say that the ride was unsafe, he decision was to simply repair it at some locations.
Americans were shocked (震惊) that an American bridge could simply collapse. The news was all over TV, radio, and most newspapers. One newspaper survey showed that almost 10 percent (about 59,000) of America’s bridges were structurally deficient.
At first, some people thought that terrorists (恐怖分子) might have put a bomb (炸弹) into the bridge. One driver said that, before he drove over another bridge in America, he would make sure that a life jacket was in the front seat next to him.
39.Where did the disaster happen
A.In Canada. B.In America. C.In England. D.In China.
40.How many people died in the disaster
A.50. B.10. C.60. D.40.
41.When was the bridge built
A.Less than 40 years ago. B.Less than 50 years ago.
C.More than 40 years ago. D.More than 50 years ago.
42.Miss Turner was ________ when the bridge collapsed.
A.in he car B.in the office C.on the bridge D.in a boat
43.The underlined word “inspected” in Paragraph 3 probably means ________.
A.built B.found C.printed D.examined
44.How did Americans feel after the disaster
A.They were excited about the news.
B.None of them dared to cross any bridge.
C.They were frightened and worried.
D.They were angry and sad.
There are many special buildings in the world. Let’s take a look!
the Basket Building What a big basket!This is the Basket Building. It is a seven-floor office building in the US. It took two years to finish the building in 1997. The most interesting part is that the people who work here sell baskets. The baskets might sell very well!
the Crooked House This house is melting (融化)! In fact, the building just looks like a melting ice cream. The Crooked House is a shopping centre in Poland. It was built in 2004. The building has a green roof (屋顶), yellow walls and colorful glass windows. There are three floors in this building. Every year, many visitors come here to see this special building.
Dubai Frame This building looks quite different from most buildings. It looks like a picture frame (框). The building is in Dubai and it’s named Dubai Frame. It’s 150 metres high and 93 metres wide. There is a museum on the first floor. It shows the city’s history. On the top of the building, there is a bridge. People can see the city from a glass window.
45.When did people start to build the Basket Building
A.In 1993. B.In 1995. C.In 1997. D.In 1999.
46.What colour are the walls of the Crooked House
A.Green. B.Yellow. C.Blue. D.Red.
47.On the first floor of Dubai Frame, you can ________.
A.read books B.have meals
C.take photos D.know about Dubai’s history
48.Which of the following is TRUE
A.The three buildings are from different countries.
B.There are seven floors in the Crooked House.
C.The Dubai Frame is 150 metres wide and 93 metres high.
D.People can buy baskets and ice creams in the Basket Building.
参考答案:
1.C
【详解】句意:我们一起在巴黎度过了一个多么不寻常的周末啊!
考查感叹句。unusual是形容词;weekend是可数名词单数;we spend是主谓,本句是感叹句,其句型结构符合:What+a/an+形容词+可数名词单数+主语+谓语+其他!unusual首字母是元音音素,前应用an。故选C。
2.A
【详解】句意:上海乐高乐园探索中心最近开业了。它有一条特殊规定,除非成年人带着孩子去,否则不允许他们进入。
考查条件状语从句。unless除非,如果不,引导条件状语从句;whenever无论何时;though虽然;until直到。根据“adults are not allowed to enter”可知,成人不让进,除非带了孩子。故选A。
3.C
【详解】句意:警方将对这起车祸进行进一步调查。
考查比较级。farther更远;farthest最远;further(发展中)进一步地;furthest最大程度地。father指距离上更远,further指程度上更深入(抽象意义),根据“investigation about the car accident”可知此处指更深入的调查。故选C。
4.C
【详解】句意:每次我去看电影,某些事阻止我欣赏电影。一些人到达晚了,其他人大声说话。
考查代词辨析。other其他的,后加名词复数;the other两者中的另一个;others其他人或物;another另一个。根据“Some”可知此处应用some…others…表示“一些……,其他人……”。故选C。
5.B
【详解】句意:我总是被出国工作的想法所吸引。下列哪一项是句子中带下划线的单词的正确读音?
考查单词的读音。/ b :d/aboard;/ br :d/abroad;/ b nd n/abandon;/ bs nt/absent。根据读音对应的单词可知,B项符合题意。故选B。
6.D
【详解】句意:暑假要来了,所以很多学生都在考虑旅行。
考查介词辨析。with有,和,用;at在(某时间或时刻),在(学习或工作地点);for为了;about关于。短语think about表示“考虑”,根据“Summer holidays are coming, so many students...”可知暑假来了,学生在考虑旅行。故选D。
7.D
【详解】句意:张太太告诉我,兔子的大耳朵使它能听到最轻微的声音。
考查非谓语动词。enable sb to do sth“使某人能够做某事”,动词不定式作宾补。故选D。
8.D
【详解】句意:王子住在一座又大又漂亮的城堡里。下面哪个选项对于句子中带下划线的单词是正确的?
考查单词的读音。castle/ kɑ sl/,意为“城堡”,故选D。
9.A
【详解】句意:以下带下划线的部分中的哪一个在发音上与其他的不同?
考查元音字母发音。根据音标可知,defeat/d fi t/字母e发音为/ /,而level/ levl/,excellent/ eks l nt/和destination/ dest ne n/中字母e发音均为/e/。故选A。
10.B
【详解】句意:我提醒她收集一些关于埃及的信息。
考查动词不定式。remind sb to do“提醒某人做某事”,不定式作宾语补足语。故选B。
11.(h)istoric 12.(U)nlike 13.(i)nstead 14.(r)ich 15.(c)lose 16.(d)ug 17.(p)oor
【导语】本文主要介绍了野生长城的状况。
11.句意:这给那些关心保护该国最著名的历史遗址之一的人敲响了警钟,该遗址也是联合国教科文组织世界文化遗产之一。根据“sites, which is also a UNESCO World Cultural Heritage site.”结合首字母可知,是指历史遗址,historic“历史的”符合语境,形容词。故填(h)istoric。
12.句意:与北京典型的地标性旅游景点不同,野生长城从未被修复,而是原封不动。根据“the wild Great Wall has never been repaired but left untouched”可知,不像其他典型旅游景点,野生长城从未被修复,unlike“不像”,介词。故填(U)nlike。
13.句意:与北京典型的地标性旅游景点不同,野生长城从未被修复,而是原封不动。根据“the wild Great Wall has never been repaired but left untouched”以及首字母可知,野生长城从未被修复,相反它原封不动地保留着。instead“相反”符合语境。故填(i)nstead。
14.句意:莱源县富含铁和铜等金属,是许多小矿山的所在地。根据“is home to a lot of small mines.”可知莱源县富含铁和铜等金属,be rich in“富含”。故填(r)ich。
15.句意:其中一些在距离百年城墙100米的地方运作。根据“Some of them operate as...as 100 meters to the century-old wall.”以及首字母可知,是指小矿山接近百年城墙,as close as“接近”,故填(c)lose。
16.句意:长城周围的山上到处都是非法采矿公司挖的洞。根据“are full of holes...by illegal mining companies.”可知,洞是被挖出来的,dig“挖”,动词,此处应用过去分词作定语,故填(d)ug。
17.句意:事实上,河北的一项研究发现,该省80%以上的野生长城状况不佳或已经完全消失。根据“state or had disappeared altogether.”可知是指野生长城的状况不好,poor“贫穷的”符合语境,故填(p)oor。
18.B 19.A 20.C 21.D
【导语】本文主要介绍了去瑞士不要错过品尝巧克力,参观巧克力博物馆,了解巧克力的历史,观摩巧克力生产过程,乘坐巧克力火车,参观巧克力工厂,巧克力浴。
18.句意:你会了解巧克力的历史,探索瑞士巧克力制作的传统,甚至观摩巧克力生产过程。根据“about the history of chocolate”可知,是了解巧克力的历史,“了解”learn about。选项B“学习,学会”符合语境。故选B。
19.句意:如果你有很多钱,乘坐巧克力火车是个不错的选择。根据“taking a chocolate train can be a good”可知,空格处应填一个名词的单数形式,此处指乘坐巧克力火车是个不错的选择。选项A“选择”符合语境。故选A。
20.句意:坐在头等座上,品尝美味的巧克力,参观巧克力工厂会是个很棒的旅行。根据“journey to sit on a first-class seat, taste yummy chocolate, and visit the chocolate factory”可知,坐在头等座上,品尝美味的巧克力,参观巧克力工厂会是个很棒的旅行,空格处应用一个形容词。选项C“很棒的”符合语境。故选C。
21.句意:你对巧克力博物馆和巧克力火车不感兴趣吗?根据“You show no”和“in chocolate museums and chocolate trains Well, a chocolate spa will meet you needs”可知,show interest in“对……感兴趣”。选项D“兴趣”符合语境。故选D。
22.F 23.C 24.B 25.E 26.D
【导语】本文是彼得和琳达之间的对话。他们在谈论琳达要去成都度假观看夏季世界大学生运动会。
22.根据“Nice to meet you.”可知,此处回答见面的问候,F项“我也很高兴见到你。”符合语境,故选F。
23.根据“I’m going to travel to Chengdu to watch the Summer World University Games.”可知,此处询问对方的计划,C项“你的计划是什么?”符合语境,故选C。
24.根据“I’m going to travel to Chengdu to watch the Summer World University Games.”可知,得知对方要去成都旅行,去观看夏季世界大学生运动会,因此认为这个计划不错,B项“听起来不错。”符合语境,故选B。
25.根据“will you go there alone ”可知,此处是一般疑问句,询问是否一个人去那里,根据“My parents will go with me.”可知,我的父母和我一起去,因此不是一个人去,用否定回答,E项“不,我不会。”符合语境,故选E。
26.根据“We’ll go on June 25th.”可知,此处询问对方要去那里的时间,D项“你们要什么时候去?”符合语境,故选D。
27.It means that unruly hair ruins mood. 28.A psychologist at Yale University. 29.It refers to your hair or hairstyle. 30.Because hair frames people’s face. 31.Confidence. 32.Yes, I do. If my hair looks good, I will feel confident
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了女性来自头发的压力,头发的状态会直接影响到我们自身的状态,因为头发具有很强的可塑性,所以它能让女性有一种控制自己身体的感觉,而这种感觉是她们原本无法拥有的。
27.根据第一段“If you stress over your tresses to the point that unruly hair ruins your mood, you’re not alone.”可知女性不想在头发不好的时候出门是因为不好的头发会影响你的心情。故填It means that unruly hair ruins mood。
28.根据文章第二段“says Dr Marianne LaFrance, a psychologist at Yale University.”可知Marianne LaFrance是耶鲁大学的心理学家。故填A psychologist at Yale University。
29.根据文章第三段“In a Harvard study, women who felt like they looked younger after a cut, color or both showed a drop in blood pressure, suggesting that a simple haircut can make your body more youthful..”可知发型扮演着很重要的角色,会让我们看起来更加年轻,“Your outward appearance projects things about you”发型也决定着我们的外表,所以此处“that”是指头发或者发型。故填It refers to your hair or hairstyle。
30.根据文章第四段“Hair plays a role because it frames your face”可知头发重要的原因是它能勾勒你的脸。故填Because hair frames people’s face。
31.根据文章第五段“when you look good, it gives you an extra feeling of confidence, which allows you to take risks”可知,当我们感到自信的时候会敢于冒险。故填Confidence。
32.本题可以根据自身情况来回答是否关心自己的头发,以及为什么关心和为什么不关心。例如:Yes, I do. If my hair looks good, I will feel confident。故填Yes, I do. If my hair looks good, I will feel confident.
33.B 34.C 35.B 36.C 37.A 38.D
【导语】本文介绍了美国的人们、食物、假期、生活成本、时间与温度等六个方面的一些情况,这与电影与电视所呈现的有一定的出入。
33.句意:人们对美国人的普遍印象是他们很粗鲁,而且经常大喊大叫,尤其是在体育赛事中。
smile微笑;shout呼喊,呼叫;move移动;sleep睡觉。根据“especially at sports events!”可知,此处是指在体育赛事中大喊大叫。故选B。
34.句意:例如,他们经常直呼老师的名字。
What’s more而且;On average通常;For example例如;After all毕竟。根据上文“In comparison with the British, Americans are more informal.”及“they often call teachers by their first names.”可知,此处是列举一个事例来说明美国人更不拘礼节。故选C。
35.句意:如果你吃不完,要求带一些回家是很普遍的。
unusual不寻常的;common普遍的;necessary必要的;stupid愚蠢的。根据上文“The size of meals in American restaurants is very large, especially compared to the UK.”及下文“This is completely different from the UK!”可知,美国餐馆的饭菜量比英国要大得多,因此吃不了打包是很普遍的事情。故选B。
36.句意:这与大多数国家是相似的。
familiar to与……熟悉;different from与……不同;similar to与……相似;connected with连接。根据上文“Americans also have about ten national holidays each year.”可知,美国人每年也有大约10个法定假日,由“also”判断,美国的假日与大多数国家是相似的。故选C。
37.句意:与英国相比,美国在服装、外出就餐和娱乐方面通常要便宜一点!
a bit一点儿;a lot of许多;more更,更加;a few一些。根据“cheaper”可知,修饰比较级应用a bit。故选A。
38.句意:时间与温度。
Clothes衣物;Manners礼貌;Size and location规模与位置;Time and temperature时间与温度。根据“So when it’s 10 a.m. in New York, it’s 7 a.m. in San Francisco.”及“In comparison with the north, winters in the south are not usually very cold.”可知,介绍的是时间与温度。故选D。
39.B 40.B 41.C 42.A 43.D 44.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了美国发生的一起大桥倒塌灾难,之后人们发现美国的大部分桥梁存在结构缺陷,给人们带来了担忧和不便。
39.细节理解题。根据“Like many bridge throughout America”可知灾难发生在美国,故选B。
40.细节理解题。根据“Ten people died, and more than 50 were seriously injured.”可知灾难中有10人死亡,故选B。
41.细节理解题。根据“Like many bridge throughout America, the bridge was built more than 40 years ago.”可知这座桥建于40多年前,故选C。
42.推理判断题。根据“She ran out of her car to see what was happening.”可推断桥梁坍塌时,Turner女士在车里,故选A。
43.词义猜测题。根据“The report said that, although it was structurally deficient, the bridge was not unsafe”并结合备选项可猜测应是最近检查了大桥,故选D。
44.推理判断题。根据“One driver said that, before he drove over another bridge in America, he would make sure that a life jacket was in the front seat next to him.”可推断事故之后人们对过这些结构上存在缺陷的桥是担心和害怕的,故选C。
45.B 46.B 47.D 48.A
【导语】本文主要介绍了3个特殊的建筑。
45.细节理解题。根据“It took two years to finish the building in 1997.”可知,该建筑于1997年竣工,历时两年;也就是1995年开始建立;故选B。
46.细节理解题。根据“The building has a green roof (屋顶), yellow walls and colorful glass windows.”可知,Crooked House的墙是黄色的;故选B。
47.细节理解题。根据“There is a museum on the first floor. It shows the city’s history. ”可知,在一楼可以了解城市的历史;故选D。
48.细节理解题。根据“It is a seven-floor office building in the US”;“The Crooked House is a shopping centre in Poland.”和“The building is in Dubai and it’s named Dubai Frame.”可知,3个建筑物是在不同的国家;故选A。

展开更多......

收起↑

资源预览