牛津上海版(试用本)八年级下册Unit 7 Poems 单元讲义 (含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

牛津上海版(试用本)八年级下册Unit 7 Poems 单元讲义 (含解析)

资源简介

Unit 7 Poems 单元讲义 2023-2024学年牛津上海版(试用本)八年级英语下册
I. Phrases
动词词组:1. be cross
2. be scared
3. be pleased with sth
4. be puzzled by
5. chat with sb
6. sb be bored with sth/sth be boring to sb
7. feel like doing sth
8. find sth interesting
9. go to sleep/bed
10. have a shower
11. pay attention (to)
12. put sb in detention
13. sit in a chair
介词词组:1. on one’s own
2. on the building site
II. Sentence Patterns
1.--Whose friend is sb
--Sb is one’s/mine/yours/his/hers/theirs.
2. There is sb doing sth
3. I would like to do sth
Grammar:
疑问代词whose“谁的”对名词性物主代词和形容词性物主代词提问
Who’s=who is 对某人提问
One、ones,
One代替前面已经出现过的单数可数名词,以避免重复
Ones一般指代前面已经出现过的复数可数名词
It/one都可指代前面提到的名词,但it代替的是前面提到的那件特指的事物,而one所指代的是前面提到的同类事物,但不是同一件。
提升训练
一、单项选择
1.—What should we take with us
—They ________ drinks, food, umbrella and so on.
A.accept B.include C.compare D.control
2.—Would you like me to carry the box for you
—________
A.You’re welcome. B.Yes, I’d love to. C.That’s very kind of you. D.No problem.
3.Would you mind ________ the sentence in German
A.expressing B.express C.to express D.expressed
4.I ________ a gift from Peter the day before yesterday, but I didn’t ________ it.
A.received, accept B.have received, accept C.have accepted, receive D.accepted, receive
5.The exchange students ________ warmly welcomed if they ________ to Shanghai.
A.are, comes B.is, will come C.will be, come D.will be, will come
6.I’m sure Lily doesn’t feel like ________ with her classmates about computer games.
A.to chat B.chat C.chatting D.to chatting
7.—Kitty, it’s late. Why not go to bed
—Mary hasn’t come back yet. I ________ for her.
A.waited B.have waited C.am waiting D.was waiting
8.Though that old man lives ________, he never feels ________.
A.alone, alone B.lonely, lonely C.lonely, alone D.alone, lonely
9.—I don’t know how to send an email to our teacher.
—_________.
A.I’m so sorry B.Let me help you
C.You aren’t clever D.I won’t help you
10.—Would you like to listen to rock music
—________. It’s too fast.
A.I don’t know that B.Give us a break C.Please spell it D.I don’t believe it
二、短文填空
Read the passage and fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺,每空格限填一词,首字母已给)
When I was small, my mum used to give the family s 11 special for meals—she would make breakfast food for dinner.
I still remember one night my mum put some bread in front of my dad, something very burnt. I waited to see if anybody noticed. To my surprise, my dad just took his b 12 , smiled at my mum and then turned to ask me how my day at school had been. I’ve forgotten what I told him that night. But I do remember watching him put some butter on that bread. He ate it up as u 13 , every single bite.
After dinner, my mum said sorry to my dad for burning the bread. And I never forget what he said, “I love burnt bread, dear. It doesn’t matter at all.”
Later that night, I went to kiss Dad good night. I asked him if he really liked his bread burnt. He held me in arms and said, “Your mum worked very hard all day. She’s really t 14 . And you see—a bit of burnt food never hurt anyone!”
Now I know life is not perfect. Nobody is perfect, either. As for me, I often f 15 birthdays or some other special days. But I’ve learned something important over these years. What we really need is the understanding of each other, whether between a husband and wife, a parent and child or just between two friends. This is the k 16 to a happy life.
So don’t get angry if the bread gets burnt. Remember, burnt bread n 17 hurt anyone. Be kind to those around you and a happier life will surely come closer to you.
三、选词填空
阅读下面的短文,根据短文内容,从下面方框内所给词中选择10个意义相符的词,必要时进行词形变化,填入空白处,每空一词。
for, coast, ago, one, ready, lake, friend, village, past, strict, fun
My grandmother was a kind woman. She was very 18 to others. She was always 19 to help others. She often told me the stories of her 20 life. I liked listening to the 21 stories very much when I was a child. But she died 8 years 22 . I am very sad. I often remember her and her stories.
My grandmother was born in a small 23 on 24th July. It is on the east 24 of China. At that time, because of many years’war(战争), many people had nothing to eat. But there was a big 25 in the front of her village, and there were many fish in it. She often went fishing with her friends. In summer she could swim in the lake as well. Her first school was Tianyuan Primary School and her 26 teacher was Mr Zhang. He was very 27 with my grandmother, but he was also nice to her. My grandmother was only at school for three years. It was the best time for her.
四、完形填空
Last summer, I went to a beautiful beach on vacation with my parents. We 28 there for a week. The weather was always sunny and 29 . In the morning, my father and I played beach volleyball. My mother read books 30 rested on the beach. In the afternoon, we 31 great fun playing in the water. In the evening, we 32 to the movies. There were some nice movies every evening. I liked cartoon movies best. Sometimes we went 33 . But the shops were too crowded, so we didn’t really 34 it.
Oh, yes, there were all kinds of fruits 35 bananas, grapes, and pineapples(菠萝). Pineapples are 36 favourite and I ate a lot of them.
On the 37 day, it was cool. We decided to take a walk near the beach. The wind was gentle(温和的) and the air was so clean that we didn’t want to leave the lovely place.
28.A.left B.flew C.stayed D.played
29.A.cold B.hot C.rainy D.cloudy
30.A.but B.or C.also D.until
31.A.found B.let C.felt D.had
32.A.went B.listened C.got D.stopped
33.A.camping B.skating C.shopping D.swimming
34.A.buy B.hate C.sell D.love
35.A.like B.as C.for D.with
36.A.our B.this C.their D.my
37.A.first B.second C.third D.last
五、任务型阅读
Answer the questions (根据短文内容,回答下列问题)
Dad used to smoke heavily, about one pack a day. Mom and I didn’t like the smoke in the room, or even the smell about him. Mom looked worried when she heard Dad cough frequently. We tried all kinds of ways to help him stop smoking. But nothing could make him stop. So we had to do something special.
One day, I was caught smoking at school. “How dare you!” Dad shouted at me. “Well, I used to hate smoking. But since I love you, I wanted to understand you better. So I tried your cigarette once or twice, and I have come to like the smell. Now I’m used to it. It makes me feel cool.” Dad was speechless. After a whole minute, he said, “But you are still a student and a girl…”
“Look here in the newspaper. It says 20% of students in our city has smoked cigarettes, and 15% of the teachers in high schools smoke.’ Why not let me have a try ”
“Smoking is bad for your health.” Dad said. “It will also harm your mental development.”
“Yeah, I know. But according to the newspaper, 10% of cases (病例) of lung cancer is caused by second-hand smoke.” I said.
Now I have stopped smoking (Of course, I never really enjoyed it). Dad didn’t make me stop. He simply threw away his cigarettes and doesn’t smoke any more.
38.What habit did the girl’s father use to have
.
39.What did the girl and her mom try to do
.
40.What happened to the girl
.
41.Find in the passage the harm that smoking does.
.
42.Why did Dad throw away his cigarettes
.
43.How do you like the girl in the story
.
六、阅读理解
阅读短文,从短文下面方框中的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整、衔接自然。
Hi, my name is Wang Ye. I’m 13 years old. 44 . But I was born in a small village of Shandong Province and I studied in a primary school there. 45 There were many trees and flowers in the school. Many children from the village studied at the school. After school, we liked playing football in the playground. 46
Li Ting was my good friend and we often did our homework together. There was a small river near our village. 47 In winter we didn’t go there often. Now Li Ting lives in Nanjing with her parents. We often send emails to each other. 48 We are looking forward to going back this winter holiday.
A.Everyone was happy.
B.I live in Shanghai now.
C.We miss our hometown very much.
D.I didn’t have any friends.
E.The school was small but it was beautiful.
F.We often played there in summer.
Dear Linda,
Thank you for your letter and photos. Do you want to know about my first school in America Let me tell you. My first school was not big. There were only twenty-six classrooms in it. Our classroom was very small. There were fifteen students in it. Three of the girls were from Australia. Five of the girls were English. Seven boys were from America. My English teacher was from England. His name was Peter Green. He was very kind.
Helen was my friend. She was not in my class. She was in Class Seven. Oh, my brother Mike was in her class. Helen was good at singing. She wanted to be a musician(音乐家). She was an American girl. Her home was across from our school. After school I often had dinner at her home. Her parents liked me very much. OK. Please write and tell me about your first school in Canada.
Yours,
Alice
49.________ first school was in Canada.
A.Alice’s B.Mike’s C.Linda’s D.Helen’s
50.There were ________ students in Alice’s class.
A.five B.seven C.fifteen D.twenty-six
51.Peter Green was from ________.
A.America B.England C.China D.Australia
52.Helen wanted to be a ________.
A.teacher B.musician C.worker D.doctor
53.Which of the following is TRUE
A.Alice’s classroom was big. B.Helen and Alice were in the same class.
C.Mike was Linda’s friend. D.Helen’s home was across from Alice’s school.
参考答案:
1.B
【详解】句意:——我们应该带什么呢?——它们包含饮料、食物、伞等等。
考查动词词义辨析。accept接受;include包含;compare比较;control控制。根据“drinks, food, umbrella and so on”可知,此处应用包含。故选B。
2.C
【详解】句意:——你要我帮你搬箱子吗?——你真是太好了。
考查情景交际。You’re welcome不用谢;Yes, I’d love to是的,我很乐意;That’s very kind of you你真是太好了;No problem没问题。根据上文“Would you like me to carry the box for you?”可知,此处别人主动提供帮助,应回答“你真是太好了。”故选C。
3.A
【详解】句意:您介意用德语表达这个句子吗?
考查非谓语动词。 mind doing something“介意做某事”,express的动名词形式是expressing。故选A。
4.A
【详解】句意:前天我收到了一个来自Peter的礼物,但是我没有接受。
考查动词辨析及时态。receive收到,表客观上收到;accept接受,表主观上接受。根据句意,第一空表客观上收到,应用“receive”,且根据句中“the day before yesterday”可知,该句时态为一般过去时,故第一空用“received”;且根据句意,第二空表主观上不接受,应用“accept”,位于“did’t”后,应用动词原形。故选A。
5.C
【详解】句意:如果交换生来到上海,他们将会受到热烈的欢迎。
考查if引导的条件状语从句。根据“The exchange students...warmly welcomed if they...to Shanghai.”可知,句子是含有if引导的条件状语从句的主从复合句,时态遵从“主将从现”,主句“The exchange students...warmly welcomed”用一般将来时,谓语结构是will do,排除选项A和B;从句“if they...to Shanghai”用一般现在时,主语是they,谓语动词用原形come。故选C。
6.C
【详解】句意:我敢肯定莉莉不喜欢和她的同学谈论电脑游戏。
考查非谓语动词。to chat聊天,不定式;chat聊天,动词原形;chatting聊天,动名词或现在分词;to chatting聊天,介词to+动名词。分析句子结构可知,此处考查feel like doing sth.“想要做某事”,固定表达。故选C。
7.C
【详解】句意:——凯蒂,很晚了。你为什么不去睡觉呢?——玛丽还没有回来。我正在等她。
考查现在进行时。waited表一般过去时;have waited表现在完成时;am waiting表现在进行时;was waiting表过去进行时。结合语境可知,凯蒂还没有睡觉,是因为她正在等未归的玛丽,表示现在正在进行或发生的动作,句子应用现在进行时。故选C。
8.D
【详解】句意:虽然那个老人独自居住,但是他从不感到孤独。
考查形容词和副词的用法。alone单独地,副词,强调单独一人;lonely孤独的,形容词。根据“lives...”可知是自己一个人住,用alone;根据“feels...”可知是感到孤独,用形容词lonely。故选D。
9.B
【详解】句意:——我不知道怎样给老师发电子邮件。——让我来帮你。
考查情景交际。I’m so sorry非常抱歉;Let me help you让我来帮你;You aren’t clever你不聪明;I won’t help you我不会帮助你。根据“I don’t know how to send an email to our teacher.”可知,此处应提出主动帮助对方,故选B。
10.B
【详解】句意:——你想听摇滚乐吗?——让我们休息一下。它太快了。
考查情景交际。I don’t know that我不知道;Give us a break让我们休息一下;Please spell it请拼写它;I don’t believe it我不相信它。根据“It’s too fast.”可知摇滚乐太快了,所以要休息一下。故选B。
11.(s)omething 12.(b)read 13.(u)sual 14.(t)ired 15.(f)orget 16.(k)ey 17.(n)ever
【导语】本文讲述了作者的妈妈有一次把面包烤糊了,但是爸爸却安慰妈妈自己就是爱吃糊了的面包。通过和父亲的交流,作者懂得了在与人的关系中,相互理解和体谅非常重要。
11.句意:当我还小的时候,我妈妈经常给家人一些特别的食物。根据“my mum used to give the family s... special for meals”可知,此处是指特别的东西,不定代词something“某物”符合语境。故填(s)omething。
12.句意:令我惊讶的是,我爸爸只是拿起他的面包,对我妈妈笑了笑,然后转过身来问我今天在学校过得怎么样。根据“I still remember one night my mum put some bread in front of my dad”可知,此处是指爸爸拿起面包,bread“面包”,不可数名词。故填(b)read。
13.句意:他像往常一样吃光了,一口不剩。as usual“像往常一样”,固定短语。故填(u)sual。
14.句意:她真的很累。根据“Your mum worked very hard all day”可知,妈妈工作一整天了,应该是很累了,tired“累的”,形容词作表语。故填(t)ired。
15.句意:至于我,我经常忘记生日或其他一些特殊的日子。根据“birthdays or some other special days.”及首字母可知,是指忘记生日或一些特殊的日子,forget“忘记”,时态是一般现在时,主语是I,动词用原形。故填(f)orget。
16.句意:这是幸福生活的关键。根据“What we really need is the understanding of each other, whether between a husband and wife, a parent and child or just between two friends.”可知,此处是指幸福生活的关键,the key to“……的关键”。故填(k)ey。
17.句意:记住,烤焦的面包不会伤害任何人。根据“don’t get angry if the bread gets burnt.”可知,此处是指烤焦的面包从不会伤害任何人,never“从不”,副词。故填(n)ever。
18.friendly 19.ready 20.past 21.funny 22.ago 23.village 24.coast 25.lake 26.first 27.strict
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了作者祖母的一些经历。
18.句意:她对别人很友好。根据“My grandmother was a kind woman”和备选词汇可知,祖母是个善良的人,因此会对他人友好。friend表示“朋友”,其形容词friendly表示“友好的”。be friendly to sb. 表示“对他人友好”。故填friendly。
19.句意:她总是乐于帮助他人。根据上文和备选词汇可知,祖母善良,待人友好,因此“乐意”帮助别人符合语境,ready表示“愿意的;乐意的”。故填ready。
20.句意:她经常给我讲她过去生活的故事。根据“She often told me the stories of her...life;At that time, because of many years’war... eat;In summer she could swim ...”和备选词汇可知,祖母讲的是她以前的故事,past表示“过去的”。故填past。
21.句意:当我还是个孩子的时候,我非常喜欢听有趣的故事。根据“I liked listening to the...stories very much when I was a child”和备选词汇可知,孩子都喜欢有趣的故事,fun的名词形式funny表示“有趣的”,在此处用作定语。故填funny。
22.句意:但她8年前就去世了。根据“But she died 8 years...”和备选词汇可知,祖母是8年前离世了。ago表示“以前”。故填ago。
23.句意:7月24日,我的祖母出生在一个小村庄。根据“My grandmother was born in a small...”和备选词汇可知,祖母应该是在一个小村庄出生。village表示“村庄”。故填village。
24.句意:它在中国的东海岸。根据“It is on the east...of China. ”和备选词汇可知,小村庄在东海岸。on the east coast of表示“在……的东海岸”,coast表示“海岸”。故填coast。
25.句意:但是在她的村庄前面有一个大湖,里面有很多鱼。根据下文“In summer she could swim in the lake as well.”和备选词汇可知,村庄里有一个湖。lake表示“湖”。故填lake。
26.句意:她的第一所学校是天元小学,她的第一位老师是张老师。根据“Her first school was Tianyuan Primary School and her...teacher was Mr Zhang.”和备选词汇可知,and连接两个并列成分,“第一个学校”和“第一个老师”是并列关系。one表示“ 一个”,基数词,其序数词是first,表示“第一个”。故填first。
27.句意:他对我祖母很严格,但对她也很好。根据“He was very...with my grandmother, but he was also nice to her. ”和备选词汇可知,but表示转折关系,因此前文一定和“nice”相反。strict表示“严格的”,be strict with sb.表示“对……严格”。故填strict。
28.C 29.B 30.B 31.D 32.A 33.C 34.D 35.A 36.D 37.D
【导语】本文是记叙文。介绍了作者一家去海边度假的情况。
28.句意:我们在那儿待了一周。
left离开;flew飞;stayed停留;played玩。根据下文介绍作者一家人每天在海边做的事情,可知此处指“在海边停留一周”。故选C。
29.句意:天气总是晴朗炎热。
cold冷的;hot热的;rainy下雨的;cloudy多云的。根据文中第一句“last summer”可排除A项;根据“sunny”可排除C项和D项。故选B。
30.句意:我的妈妈看书或者在海滩休息。
but但是;or或者;also也;until直到……。根据“read books”和“rested”可知这两个动作不能同时进行,因此用选择连词or。故选B。
31.句意:我们在水里玩得很开心。
found发现;let让;felt感觉;had有。have great fun doing sth“做某事很开心”,可知此处指“我们在水里玩得很开心”。故选D。
32.句意:晚上我们去看了电影。
went去;listened听;got得到;stopped停止。根据“There were some nice movies every evening.”可知此处指“我们去了电影院看电影”。故选A。
33.句意:有时我们去购物。
camping露营;skating滑冰;shopping购物;swimming游泳。根据下一句“But the shops were too crowded”可知此处指“去购物了”。故选C。
34.句意:但是商店太拥挤了,所以我们并不喜欢它。
buy买;hate讨厌;sell卖;love喜欢。根据前半句“But the shops were too crowded,”可知商店太拥挤,后一句so表示因果,可知此处指“因此不喜欢它”。故选D。
35.句意:哦,是的,有各种各样的水果,像香蕉、葡萄和菠萝。
like像,例如;as按照;for为;with和。根据“bananas, grapes, and pineapples ”可知此处列举水果的种类。故选A。
36.句意:菠萝是我的最爱,我吃了很多。
our我们的;this这个;their他们的;my我的。根据“ I ate a lot of them.”主语是I, 可知前半句指的“我的最爱”。故选D。
37.句意:在最后一天,天气凉爽。
first第一;second第二;third第三;last最后。根据最后一句“The wind was gentle(温和的) and the air was so clean that we didn’t want to leave the lovely place.”可知作者一家不想离开这个可爱的地方,说明他们要启程回去,由此可知这是旅行的最后一天。故选D。
38.Her father used to smoke heavily. 39.They tried to help him stop smoking. 40.She was caught smoking at school. 41.Smoking is bad for health and harm one’s mental development./10% of cases of lung cancer is caused by second-hand smoke. 42.Because he didn’t want his daughter to follow him. 43.She is a good daughter and she’s clever.
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者用“特别的方法”帮助父亲戒烟的故事。
38.细节理解题。根据“Dad used to smoke heavily, about one pack a day.”,可知女孩的爸爸以前烟瘾很大,大约一天一包。故填Her father used to smoke heavily.
39.细节理解题。根据“We tried all kinds of ways to help him stop smoking.”(我们尝试了各种方法来帮助他戒烟。),可知女孩和她的妈妈一直在尝试帮助女孩的爸爸戒烟。故填They tried to help him stop smoking.
40.细节理解题。根据“One day, I was caught smoking at school.”,可知女孩在学校抽烟被抓住了。故填She was caught smoking at school.
41.细节理解题。根据“ ‘Smoking is bad for your health.’ Dad said. ‘It will also harm your mental development.’ ”,可知吸烟有害健康,还会损害智力发育;根据“But according to the newspaper, 10% of cases (病例) of lung cancer is caused by second-hand smoke.”,可知10%的肺癌病例是由二手烟引起的。故填Smoking is bad for health and harm one’s mental development./10% of cases of lung cancer is caused by second-hand smoke.
42.推理判断题。根据文中女孩在校吸烟被捉住后父亲的反应和他们之间的对话,可知父亲不希望孩子学着他抽烟,所以他扔掉了香烟。故填Because he didn’t want his daughter to follow him.
43.推理判断题。通读全文,女孩用“特别的方法”帮助父亲戒掉了香烟,由此可知她是一个聪明的好女儿。故填She is a good daughter and she’s clever.
44.B 45.E 46.A 47.F 48.C
【导语】本文是一篇记叙文,作者介绍了自己的家乡,回忆了自己在家乡的快乐生活。
44.根据“But I was born in a small village of Shandong Province”可知,此处介绍作者的籍贯和居住地。故选项B“我现在住在上海。”符合语境。故选B。
45.根据“I studied in a primary school there.…There were many trees and flowers in the school”可知,此处介绍作者的学校。故选项E“学校很小,但很漂亮。”符合语境。故选E。
46.根据“Many children from the village studied at the school. After school, we liked playing football in the playground”可知,此处介绍作者和朋友们在学校的快乐生活。故选项A“每个人都很高兴。”符合语境。故选A。
47.根据“There was a small river near our village.…In winter we didn’t go there often.”可知,此处介绍作者和朋友去小河玩耍。故选项F“夏天我们经常在那里玩。”符合语境。故选F。
48.根据“We often send emails to each other. …We are looking forward to going back this winter holiday.”可知,此处介绍作者和朋友非常想念家乡,想要寒假再次回到家乡。故选项C“我们非常想念我们的家乡。”符合语境。故选C。
49.C 50.C 51.B 52.B 53.D
【导语】本文是Alice写给Linda的信,信中介绍了她的第一所学校以及朋友Helen。
49.细节理解题。根据“Dear Linda”和“tell me about your first school in Canada”可知,Linda的第一所学校在加拿大。故选C。
50.细节理解题。根据“There were fifteen students in it.”可知,Alice的班上有15个学生。故选C。
51.细节理解题。根据“My English teacher was from England. His name was Peter Green.”可知,英语老师Peter Green来自英国。故选B。
52.细节理解题。根据“She wanted to be a musician(音乐家).”可知,Helen想要成为音乐家。故选B。
53.细节理解题。根据“Helen was my friend...Her home was across from our school.”可知,Helen的家在Alice的学校的对面。故选D。

展开更多......

收起↑

资源预览