2024年中考英语时事热点阅读训练(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2024年中考英语时事热点阅读训练(含解析)

资源简介

2024年中考英语时事热点阅读训练
5G technology would be widely used by 2020, causing some experts to say the “5G epoch” is coming. Yet, when reporting about 5G, many reporters only described it as a “much faster” technology than 4G. As a result, what people know about 5G is that they could “download a movie within one second”.
Actually, 5G technology has many more advantages than 4G besides the speed. It can be used for at least two purposes—for connecting everything and removing delays (消除网络延时).
Connecting everything is one of the strongest functions of 5G. It makes the Internet Things possible. Take driverless smart cars as an example. 5G technology can connect all parts of a transportation system including traffic lights, CCTV cameras and cars to build up perfect coordination (协调). In this way, these cars can avoid obstacles (障碍) and move on driving routes, which will help improve self-driving technology. And removing delays might be useful especially in online games. Factories can produce more macro base stations to allow more people to use. The more users, the lower cost. Therefore, 5G technology won’t cost as much as they thought.
1.The underlined word “epoch” in Para 1 means ________.
A.technology B.age
C.equipment D.sign
2.5G technology can help improve self-driving technology because ________.
A.it makes the self-driving car run much faster.
B.it helps to connect the cars with the Internet
C.it helps the cars avoid obstacles and move on driving routes
D.it helps the cars control the traffic lights and CCTV cameras
3.Factories can produce more macro base stations so that ________.
A.people can pay less for 5G B.5G can be compared with 4G
C.the “5G epoch” can come sooner D.few people can enjoy the 5G technology
4.According to the passage, we can know that ________.
A.people know a lot about 5G
B.5G is much faster but more expensive than 4G
C.connecting everything is the strongest function of 5G
D.online game players can enjoy continuous high speed of 5G
5.What’s the main idea of the passage
A.The “5G Epoch” is coming. B.The latest 5G products have been invented.
C.5G costs less with higher speed. D.5G is more than about high speed.
Have you got “Bing Dwen Dwen” or “Shuey Rhon Rhon” On September 17th, 2019, the two lovely mascots first showed on TV. Now, let’s meet these two lovely mascots (吉祥物) in different colors.
It’s a black and white panda. It looks like an astronaut. It wears an ice shell and looks fat, so we call it “Bing Dwen Dwen”. White is the color of ice and snow. “Bing Dwen Dwen” is good at ice sports. That’s why it is the mascot of 2022 Beijing Winter Olympic Games. “Bing Dwen Dwen” shows the spirit of the Olympics, including a strong mind and a healthy body.
Do you think the red mascot looks like a lantern The lantern’s name is “Shuey Rhon Rhon”. When the Chinese New Year comes, people always make or buy red lanterns. Red is the color of hope and good luck, so people think their dreams will come true in the new year. Have a look at its head. There are paper cuttings of doves (鸽子). They make up a circle. “Shuey Rhon Rhon” can give players hope and help them do well in the 2022 Beijing Winter Paralympic Games.
The idea behind these two mascots is to connect (连接) traditional Chinese culture with the Games. Many people in different countries like the two mascots very much, and they show their love for them on the Internet.
6.“Bing Dwen Dwen” looks like a/an ________.
A.dove B.astronaut C.lantern D.shell
7.From the passage, we can learn ________.
A.the two mascots have different colors
B.“Shuey Rhon Rhon” can play ice sports well
C.“Bing Dwen Dwen” has paper cuttings on its head
D.the two lovely mascots first showed on TV on September 27th, 2019
8.The idea behind the two mascots is to ________.
A.tell the spirit of the Olympics B.introduce the dreams of Chinese people
C.show traditional Chinese culture D.celebrate China’s Spring Festival
Ordering takeouts is very popular nowadays because it is convenient (便利的). More than 60 percent of the people in China order takeout food at least twice a week. If people don’t want to eat out, they can just order takeouts on the smart phone and wait for it to be delivered (送达). What about people living in ancient times Did they eat takeouts
In fact, there was takeout as for back as the Song Dynasty. According to history books, Emperor (皇帝) Xiaozong (1127—1194) liked to order takeouts late at night. His servants (仆人) then went around the city to pick up the dishes and bring them back to the palace.
Ordinary (普通的) people also ordered takeouts. Restaurant waiters would go out into the streets and yell out which dishes could be ordered that day. After hearing the waiters, people could then place an order. Later, delivery workers would bring food to their homes. In the famous Song Dynasty painting Along the River During the Qingming Festival (《清明上河图》), people can see a takeout worker on a delivery with food in hand.
People at that time even had a special meal box for takeout dishes. It was a long wooden box with several layers. People also used warming plates made of two layers of porcelain (瓷). Hot water could be put between them to keep dishes warm.
9.According to the passage, takeout has a long history of about ________ years in China.
A.900 B.1000 C.1100 D.2000
10.The underlined word in Paragraph 3 “yell” probably means ________.
A.throw B.find C.shout D.give
11.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Only the Emperor could order takeouts in ancient times.
B.People used special bamboo boxes for takeout dishes in ancient China.
C.There’s a takeout worker in Along the River During the Qingming Festival.
D.Many people like to order takeouts nowadays because it is very cheap and delicious.
Poverty (贫穷) is a big problem in the world, but China has done a good job to deal with it and made the greatest achievement. During fighting poverty, we’ve been moved by many heroes.
Helping Girls Zhang Guimei Lijiang, Yunnan Many girls couldn’t go to school because they were very poor. Ms. Zhang started a girl school for free and helped over 1,800 girls go to college.
Building a Road Mao Xianglin Wushan, Chongqing Villagers lived on the 1,000-meter-high cliffs (悬崖峭壁). So it took them three days to walk to the nearest town in the past. Mr. Mao led villagers to build a road with their hands for 7 years. Now they spend just an hour driving to the nearest town. Local people can sell fruit to other places conveniently.
Planting Mushrooms (蘑菇) Chen Zaiming Jingdong Yi, Yunnan This place was famous for its wild mushrooms. But villagers didn’t know how to grow them. Mr. Chen taught villagers to plant mushrooms and helped them make over 5 million yuan.
Chinese Achievements 832 counties (县) and 128,000 villages are no longer in poverty. 98.99 million villagers have been lifted out of poverty in the past 8 years. China is responsible for reducing 70 percent of poverty since the late 1970s all over the world.
12.Who helped girls go to college
A.Mao Xianglin. B.Zhang Guimei. C.Chen Zaiming. D.All above.
13.How did people go to the nearest town in Wushan, Chongqing in the past
A.By car. B.By bus. C.On foot. D.By train.
14.Which place was well-known for wild mushrooms in the text
A.Jingdong Yi. B.Wushan. C.Lijiang. D.Not mentioned.
15.Which of the following is TRUE
A.Girls didn’t want to go to school in Lijiang, Yunnan.
B.It takes people three hours to drive to the nearest town in Wushan.
C.People used to be good at growing wild mushrooms in Jingdong Yi.
D.China has got the greatest achievement on lifting out of poverty.
Scientist have done a lot to stop the spread of the COVID-19 virus (病毒). Although everything seems to go back to normal, the research hasn’t stopped. According to a new study, a highly dangerous snake could hold a key to fighting the COVID-19 virus. They found a peptide (肽) in the venom (毒液) of the jararacussu snakes. It can effectively slow the growth speed of the virus in monkey cells. That means a possible step toward a medicine to fight the virus.
“It’s just the first step in the long run. The process is still a long way to go,” said Professor Rafael Guido, one of the research scientists. “We were able to see that the peptide prevented the development of the virus in vitro (体外). Besides, we were also able to see that in the lab it was able to stop one of the proteins that is very important for the virus’s ability to grow.”
Guido said the peptide can be produced in the lab making catching or raising the snakes unnecessary.
But Giuseppe Puorto, a scientist studying snakes, still worries people will go out looking for the jararacussu, one of the largest snakes in Brazil that can grow up to 6 feet long. “We are afraid that people will go hunting for the jararacussu all over Brazil thinking it will save the world or themselves, their family. That’s not the case. Is this a significant discovery Without doubt it is. But running after the animal is not how this pandemic (流行病) will be completely solved” said Puorto.
A report from the State University of Sao Paulo said researchers would next study the results of different doses (量) of the peptide and whether it was able to prevent the virus from entering cells in the first place. They hoped to test the peptide in human cells soon but did not give a timeline.
16.How do the researchers in Brazil feel about the new finding
A.Hopeful. B.Doubtful. C.Uncertain. D.Proud.
17.From the article we can know that ________.
A.a protein was made to prevent the virus from spreading
B.the peptide could prevent a protein from increasing in vitro
C.the new medicine will be too expensive to produce
D.the results of different doses of the peptide need further research
18.What does Giuseppe Puorto worry about
A.The peptide cannot be made in the lab.
B.The jararacussu snakes are difficult to catch.
C.The jararacussu snakes may die out soon.
D.People may risk catching the jararacussu snakes.
19.What does the underlined word “significant” probably mean in Chinese
A.壮丽的 B.重大的 C.高效的 D.充足的
20.What will the researchers do in the following step
A.Test another kind of snake. B.Produce more peptides.
C.Make further research. D.Collect more money.
What’s the most popular Winter Olympics design (设计) with kids and teenagers It must be the mascot (吉祥物) Bing Dwen Dwen, a panda in an ice shell. People chose the mascot for the Beijing 2022 Winter Olympics three years before it.
Cao Xue, the chief designer of Bing Dwen Dwen, once made three designs and he asked his 9-year-old son to choose his favorite. “The minute he saw Bing Dwen Dwen, he fell in love with it,” Cao said.
The idea first came from a traditional Chinese snack bingtanghulu. Cao’s team tried many plants and animals, finally going with a panda. “What can be a better symbol of China than it ” said Cao. But then they faced a problem: there were already too many cartoon pandas. Cao’s team looked at panda designs from around the world. They wanted to make sure their panda was different. For this reason, Cao first decided that it should be a baby panda instead of an adult (成年的) panda so that it could be more lovely. This is how they got Bing Dwen Dwen’s body shape.
Cao’s team even visited the panda nature reserve in Wolong, Sichuan, to look for inspiration (灵感). “When we finally got Bing Dwen Dwen, our whole team was over the moon,” said Cao. People couldn’t wait to see it in the Olympics and it let the whole world know more about China at last.
21.When did people choose Bing Dwen Dwen for the 2022 Winter Olympics
A.In 2019. B.In 2020. C.In 2021. D.In 2022.
22.What does “it” in paragraph 3 refer to (所指)
A.A plant. B.A panda. C.Bingtanghulu. D.An egg.
23.What can we learn about Bing Dwen Dwen from the text
A.It is a panda with the body size of an adult panda.
B.It looks like a panda because pandas are in danger.
C.An 8-year-old kid helped with its design.
D.The idea was from the inspiration of bingtanghulu.
24.Which word has the similar meaning with “over the moon”
A.Sad. B.Excited. C.Successful. D.Worried.
25.What’s the text mainly about
A.Who designed Bing Dwen Dwen.
B.How Cao’s team designed Bing Dwen Dwen.
C.What Bing Dwen Dwen looks like.
D.Who likes Bing Dwen Dwen.
The Beijing Winter Games saw many young athletes shine on the biggest stage for winter sports. Let’s take a look at three Olympic medalists who debuted (首次亮相) at Beijing 2022.
At just 18, Su Yiming won China’s first gold medal in men’s snowboarding. He took the gold medal in the men’s big air. Also, he won a silver medal in the slopestyle (坡面障碍技巧). Su started snowboarding when he was just 4 years old. Su set his heart on snowboarding in 2015 after Beijing got the chance to host the 2022 Winter Games.
Gu Ailing’s gold medals in both big air and halfpipe (U型场地), and a silver medal in slopestyle brought her to an even wider international audience. Gu was born in 2003 in the USA.She started to ski at 3 and began professional training at 8. Now she’s an Olympic champion, a fashion model, and going to Stanford University this fall.
Li Wenlong is a 21-year-old skater. This was his first Winter Olympics. In the men’s 1000 m short track speed skating, Li skated behind his teammates. as a team tactic (战术). He tried to help his teammates to win. With his help, teammate Ren Ziwei won the gold medal. And Li himself crossed the line in second place. Li started to skate at age of 11. He is a good team player and always willing to support his teammates. He sees the team as more important than himself.
26.According to the passage, Gu Ailing won ________ medals.
A.one B.two C.three
27.________ won a gold medal in the men’s 1,000 m short track speed skating.
A.Li Wenlong B.Ren Ziwei C.Su Yiming
28.What was Li Wenlong’s task in the short track race
A.To beat Ren Ziwei. B.To win a medal. C.To help his teammates win,
29.Which of the following is NOT true according the passage
A.Su Yiming began snowboarding in 2015.
B.Gu Ailing will study at Stanford University this autumn.
C.Li Wenlong started to skate when he was 11.
Do you have any online classes It is possible to take classes at home. All you need is a computer and a headset.
However, most students don’t seem to like online classes. Recently, over 1,500 students from 10 cities took a survey. According to the survey, only 33 percent of the students would take such classes.
Many students said it was hard to put their hearts into studying while taking online classes. This was true for Lian Ruohan, 15, at the Affiliated High School of Peking University. “There are no classmates, no real teachers watching me. I can surf the Internet or do other things if I want to. It’s harder to always stay focused,” she said.
Lian prepares a lot before taking her classes to make sure she will pay attention. She also pushes herself to communicate with teachers. Students can come up with or answer questions while taking online classes.
But Wen Jiayi, 14, at Chengdu No. 7 High School, thinks online interaction (互动) isn’t enough. “The online teachers don’t really get to know me. When I don’t hand in homework, all I get is a short message instead of real concern,” she said.
However, online classes still have other advantages. “It saves time and money compared to taking offline classes. Also, if I don’t understand some parts of a lesson, I can watch it over again,” Lian said.
30.What does Lian Ruohan do to make sure she will pay attention to the online classes
A.She prepares a lot before taking her classes.
B.She watches the lessons over and over again.
C.She gets on the Internet or do other things if she wants.
D.She doesn’t push herself to communicate with teachers.
31.What’s Wen Jiayi’s problem in taking online classes
A.She can’t follow the teachers.
B.The teachers can’t answer her problems.
C.The teachers online care her less.
D.She can’t finish her homework in time.
32.The passage is mainly about _________.
A.the interaction between class and teachers online
B.the advantages and disadvantages of taking online classes
C.the future development of online classes
D.how to take online classes
参考答案:
1.B 2.C 3.A 4.D 5.D
【导语】本文介绍了5G技术的优势和应用,包括其连接万物的功能、消除网络延时的潜力以及相对较低的使用成本。文章通过无人驾驶智能汽车和在线游戏的例子,说明了5G技术在不同领域的实际应用和潜在价值。
1.词义猜测题。根据“5G technology would be widely used by 2020, causing some experts to say the ‘5G epoch’ is coming.”可知,到2020年,5G技术将被广泛使用,一些专家认为“5G时代”即将到来,划线词与age意思相近。故选B。
2.细节理解题。根据“In this way, these cars can avoid obstacles (障碍) and move on driving routes, which will help improve self-driving technology.”可知,这些汽车可以避开障碍物,在行驶路线上行驶,这将有助于提高自动驾驶技术。故选C。
3.细节理解题。根据“Factories can produce more macro base stations to allow more people to use. The more users, the lower cost.”可知,工厂可以生产更多的宏基站,让更多的人使用,用户越多,成本越低,因此人们需要花费的也越少。故选A。
4.推理判断题。根据“And removing delays might be useful especially in online games.”可知,消除延迟可能很有用,尤其是在网络游戏中,因此推测网络游戏玩家可以享受5G的持续高速。故选D。
5.主旨大意题。根据“Actually, 5G technology has many more advantages than 4G besides the speed.”可知,本文介绍了5G技术除了速度之外,还有比4G多得多的优势。故选D。
6.B 7.A 8.C
【导语】
本文是一篇说明文,介绍了2022年北京冬奥会的吉祥物冰墩墩和2022年北京冬残奥运会的吉祥物雪容融。
6.细节理解题。根据“It looks like an astronaut.”可知,冰墩墩看起来像一名宇航员。故选B。
7.细节理解题。根据“Now, let’s meet these two lovely mascots (吉祥物) in different colors.”可知,两个可爱的吉祥物有不同的颜色。故选A。
8.细节理解题。根据“The idea behind these two mascots is to connect traditional Chinese culture with the Games.”可知,两个吉祥物背后的想法是展现传统的中国文化。故选C。
9.A 10.C 11.C
【导语】本文主要介绍了中国古代的外卖。
9.推理判断题。根据“In fact, there was takeout as for back as the Song Dynasty. According to history books, Emperor (皇帝) Xiaozong (1127—1194) liked to order takeouts late at night”可知外卖可以追溯到宋代,距今大约900年。故选A。
10.词义猜测题。根据“Restaurant waiters would go out into the streets and yell out which dishes could be ordered that day”可知餐馆的服务员会走到街上,大声喊出当天可以点哪些菜,故此处划线部分和shout意义相近。故选C。
11.细节理解题。根据“In the famous Song Dynasty painting Along the River During the Qingming Festival (《清明上河图》), people can see a takeout worker on a delivery with food in hand.”可知在《清明上河图》上可以看到送外卖人员。故选C。
12.B 13.C 14.A 15.D
【导语】本文主要介绍了中国扶贫路上的一些英雄和他们的事迹,以及中国这些年来取得的脱贫成就。
12.细节理解题。根据“Helping Girls Zhang Guimei”和“Ms. Zhang started a girl school for free and helped over 1,800 girls go to college.”可知,张桂梅帮助女孩们上大学。故选B。
13.细节理解题。根据“So it took them three days to walk to the nearest town in the past.”可知,过去人们走路去重庆巫山最近的城镇。故选C。
14.细节理解题。根据“Jingdong Yi, Yunnan This place was famous for its wild mushrooms.”可知,云南景东彝以野生蘑菇而闻名。故选A。
15.细节理解题。根据“832 counties (县) and 128,000 villages are no longer in poverty. 98.99 million villagers have been lifted out of poverty in the past 8 years. China is responsible for reducing 70 percent of poverty since the late 1970s all over the world.”可知,中国在摆脱贫困方面取得了最大的成就。故选D。
16.A 17.D 18.D 19.B 20.C
【导语】本文主要讲述了研究人员发现了贾拉库苏蛇的毒液中的肽能够延缓新冠病毒的传播速度,并将会做进一步的研究。
16.推理判断题。根据“According to a new study, a highly dangerous snake could hold a key to fighting the COVID-19 virus. They found a peptide (肽) in the venom (毒液) of the jararacussu snakes. It can effectively slow the growth speed of the virus in monkey cells. That means a possible step toward a medicine to fight the virus.”及“A report from the State University of Sao Paulo said researchers would next study the results of different doses (量) of the peptide and whether it was able to prevent the virus from entering cells in the first place. They hoped to test the peptide in human cells soon but did not give a timeline.”可知,研究人员发现了贾拉库苏蛇的毒液中的肽能够减慢病毒传播速度,并将做进一步研究,由此可推出他们对这个新发现是充满希望的。故选A。
17.细节理解题。根据“A report from the State University of Sao Paulo said researchers would next study the results of different doses (量) of the peptide and whether it was able to prevent the virus from entering cells in the first place.”可知,研究人员接下来将研究不同剂量的肽的结果。故选D。
18.细节理解题。根据“But Giuseppe Puorto, a scientist studying snakes, still worries people will go out looking for the jararacussu”可知,Giuseppe Puorto担心人们会冒险去捕捉贾拉库苏蛇。故选D。
19.词句猜测题。根据“They found a peptide (肽) in the venom (毒液) of the jararacussu snakes. It can effectively slow the growth speed of the virus in monkey cells. That means a possible step toward a medicine to fight the virus.”可知,研究人员发现了毒液中的肽延缓病毒的传播速度,这是一个重大的发现,故推出划线部分significant意为“重大的”。故选B。
20.细节理解题。根据“A report from the State University of Sao Paulo said researchers would next study the results of different doses (量) of the peptide and whether it was able to prevent the virus from entering cells in the first place.”可知,研究人员将会继续做更进一步的研究。故选C。
21.A 22.B 23.D 24.B 25.B
【导语】本文主要介绍了2022年冬奥会吉祥物冰墩墩设计的灵感来源和设计团队的辛勤工作,以及创作的过程。
21.细节理解题。根据第一段“People chose the mascot for the Beijing 2022 Winter Olympics three years before it.”可知,三年前,所以是2019年,被选为冬奥会的吉祥物的。故选A。
22.词义猜测题。根据前句“Cao’s team tried many plants and animals, finally going with a panda.”可推知,此处的“it”指代的是“a panda”。故选B。
23.细节理解题。根据第三段“The idea first came from a traditional Chinese snack bingtanghulu.”可知,冰墩墩的设计灵感来源于冰糖葫芦。故选D。
24.词义猜测题。根据后句“People couldn’t wait to see it in the Olympics and it let the whole world know more about China at last.”可推测,此句表达的是开心和兴奋;因此“over the moon”表示“激动的”。故选B。
25.主旨大意题。根据“Cao’s team even visited the panda nature reserve in Wolong, Sichuan, to look for inspiration (灵感).”及全文可知,本文主要介绍了2022年冬奥会吉祥物冰墩墩设计的灵感来源和设计团队的辛勤工作和设计过程。故选B。
26.C 27.B 28.C 29.A
【导语】本文主要介绍了在2022年北京奥运会上首次亮相的奥运奖牌的三位获得者。
26.细节理解题。根据“Gu Ailing’s gold medals in both big air and halfpipe (U型场地), and a silver medal in slopestyle brought her to an even wider international audience.”可知谷爱凌共获得三枚奖牌。故选C。
27.细节理解题。根据“With his help, teammate Ren Ziwei won the gold medal. And Li himself crossed the line in second place.”可知任子威获得男子短道速滑1000米金牌。故选B。
28.细节理解题。根据“In the men’s 1000 m short track speed skating, Li skated behind his teammates. as a team tactic (战术). He tried to help his teammates to win.”可知李文龙在比赛中的任务是帮助队友赢得比赛。故选C。
29.细节理解题。根据“Su started snowboarding when he was just 4 years old. Su set his heart on snowboarding in 2015 after Beijing got the chance to host the 2022 Winter Games.”可知“苏翊鸣于2015年开始单板滑雪”与事实不符,句子表述错误。故选A。
30.A 31.C 32.B
【导语】本文介绍了学生们对上网课的看法,包括网课的优缺点。
30.细节理解题。根据第四段中“Lian prepares a lot before taking her classes to make sure she will pay attention.”可知,为了确保能集中注意力,Lian在上课前做了很多准备。故选A。
31.细节理解题。根据倒数第二段中“But Wen Jiayi, 14, …, thinks online interaction (互动) isn’t enough. ‘The online teachers don’t really get to know me. When I don’t hand in homework, all I get is a short message instead of real concern,’ she said.”可知,Wen Jiayi的问题是老师在线上对她的关心比较少。故选C。
32.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了学生们对上网课的看法,包括网课的优缺点。故选B。

展开更多......

收起↑

资源预览