资源简介 威远中学2025届高二下学期第一次月考英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What is the relationship between the speakers A.Fellow workers. B.Hairdresser and customer. C.Doctor and patient.2.How will the man pay A.In cash. B.By credit card. C.Through an online account.3.On which day will Casey’s birthday party be held A.Friday. B.Saturday. C.Sunday.4.What will the woman do first A.Write a report. B.Make a plan. C.Sell some goods.5.When did the man get here A.At about 2:20. B.At about 3:00. C.At about 5:20.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听下面一段较长对话,回答以下小题。6.Where are the speakers A.In a hotel. B.In a laundry. C.In a restaurant.7.What will be sent to the man later A.His dinner. B.His newspaper. C.His bill.听下面一段较长对话,回答以下小题。8.How does Julia find cooking A.Enjoyable. B.Boring. C.Tiring.9.How often does Julia cook dinner A.Every day. B.Six times a week. C.Once a week.10.What kind of food does Julia like A.Fruits. B.Vegetables. C.Meat.听下面一段较长对话,回答以下小题。11.What does Mike’s sister’s job require her to do A.Study wildlife. B.Keep secrets. C.Work overtime.12.What is Mike’s brother A.An officer. B.A secretary. C.A photographer.13.What are the speakers talking about A.Their jobs. B.Family members. C.Travel plans.听下面一段较长对话,回答以下小题。14.What does Karen like doing best on vacation A.Enjoying the sunset. B.Swimming. C.Cycling.15.What kind of travel companion is Karen looking for A.One who speaks Spanish well.B.One who is in her thirties.C.One who is easy-going.16.Why could Karen speak Spanish pretty well A.She took Spanish lessons at college.B.She worked in Spain for a long time.C.She once lived in a Spanish-speaking country.17.Where does Karen plan to place an ad A.In a magazine. B.In the newspaper. C.On the Internet.听下面一段独白,回答以下小题。18.When will the final exam be A.Next Tuesday. B.Next Wednesday. C.Next Thursday.19.What will the final exam include A.An oral section.B.Multiple-choice questions.C.Only essay questions.20.What percentage of the grade will the research work account for A.20%. B.30%. C.50%.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项。APlanning to get away Think about your passport firstIf you’re planning to get away from it all this year, you should think about your passport first. Checking whether you have a valid passport before you book your trip takes minutes but can save you the trouble and the cost of not being able to go.Renew your passport before it runs out.You can renew your passport up to 9 months before it can no longer be legally used. So take the time now and save the tears later.Applying for a passport for the first timeOur eligibility (资格) checks mean that it takes a minimum of one week to issue (签发) a passport. So make sure you don’t leave it to the last minute, and apply in plenty of time.Help with your application is just around the cornerSelected Post Office branches and Worldchoice travel agents offer a Check and Send service that helps you with your application. It’s convenient and you should receive your passport within 2 weeks.If you need to apply for or renew a passport, you can either pick up a Passport Application Form at Selected Post Office branches and Worldchoice travel agents, or call the Application Form Request line at 0901–4700– 100 or visit www.passport.gov.uk.If your need is urgent, call 0870–521–0410 for an appointment at one of our offices. We can’t guarantee (保证) to receive customers without an appointment.From 14th January a guaranteed same-day (passport renewals only) or one week service will be available from passport public counters.*Calls will be charged 60p per minute and the cost per call should not normally be more than 90p.*Calls are charged at national rates.1. When applying for a passport for the first time, what should you know A. Passports can be legally used forever. B. Passports are issued at the last minute.C. Application checks take at least one week. D. Applications are selected by post office branches.2. According to the passage, how can you meet your urgent need A. By going to the offices directly.B. By making a call for an appointment.C. By visiting www.passport.gov.uk for a guarantee.D. By getting in touch with Worldchoice travel agents.3. What is the passage mainly about A. Certain types of passports. B. Different functions of passports.C. Advantages of holding passports. D. Instructions on applying for passports.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【导语】这是一篇应用文。本文介绍了一些申请护照的注意事项。【1题详解】细节理解题。根据文章Applying for a passport for the first time部分中的“Our eligibility (资格) checks mean that it takes a minimum of one week to issue (签发) a passport. So make sure you don’t leave it to the last minute, and apply in plenty of time.(我们的资格检查意味着签发护照至少需要一周的时间。所以确保你不要把它留到最后一分钟,并在足够的时间内申请。)”可知,第一次申请护照要知道申请至少一个星期时间才能得到护照。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Help with your application is just around the corner部分中的“If your need is urgent, call 0870–521–0410 for an appointment at one of our offices.(如果您的需求是紧急的,请致电0870-521-0410在我们的一个办公室预约。)”可知,你可以通过打电话预约来满足你的紧急需要。故选B。【3题详解】主旨大意题。根据文章第一段“If you’re planning to get away from it all this year, you should think about your passport first. Checking whether you have a valid passport before you book your trip takes minutes but can save you the trouble and the cost of not being able to go.(如果你打算今年远离这一切,你应该首先考虑你的护照。在预订旅行之前检查你是否有有效护照需要几分钟,但可以节省你的麻烦和不能去的费用。)”和下文内容可知,文章主要介绍了申请护照的一些注意事项,因此,文章主要讲的是申请护照须知。故选D。BMy mother and I don’t speak the same language. Her English is not good, and my Mandarin stopped at the picture-book level on the day I started kindergarten in California, as I realized that the few English words I knew weren’t going to get me very far. I immersed (沉浸) myself in strange grammar and new vocabulary. As my mother tongue withered (逐渐淡去) in my mind, English allowed me to explain my personhood here and silence the narrative that I was just a shy, odd Asian.My wish to write, however, made me unintelligible to my mother. She couldn’t understand why I’d spoil other better chances. I’d tried to communicate with her in Chinese, searching my mind for sentences: How could I describe my gratitude for a path to self-fulfillment when all I could say was “kai xin” or “happy” Without the words to bridge the gap between our worldviews, our dissatisfaction and worry turned into stubbornness.I landed a day job editing a design magazine but worked on my novel in my off-hours. As its main characters, Marissa and Kathleen’s mother-daughter relationship was similar to my own, troubled and split by cultural differences—though always revived by love. But the book is in English, so my mom won’t be able to read it.Writing the book gave me a reason to mine for details about my family. I’d spent so much of my adolescence shedding (摆脱) my background that when I reached adulthood, I became interested in our history. I started asking questions, hoping to find a new understanding of us.Her answers were mixed with joyful memories, like the pleasant smell of the flowers my mother would pin to her blouse, or the hubbub(喧闹)of visiting her cousins in the countryside. As her world became clearer to me, I came closer to knowing who she is.When I showed my mother a copy, she noticed her Chinese name in the acknowledgments and said in Mandarin with a shaking voice, “Now I know you truly love me.” I wish it hadn’t taken this long to find a way to tell her. She may not understand it word for word, but I know she gets the message.4. Why did the author start to learn English A. She hoped to read picture books in kindergarten.B. She was eager to introduce herself to more people.C. She realized its importance to her life in the country.D. She found the language strange but fairly easy to learn.5. What does the underlined word “unintelligible” in paragraph 2 mean A. Sensitive. B. Sympathetic.C. Grateful. D. Incomprehensible.6. What motivated the author to dig into her family history A. Her interest in her own childhood.B Her curiosity about other cultures.C. Her desire to know her mother better.D. Her need for inspiration for her novel.7 How did the author’s mother react to the acknowledgments of the book A. She was surprised by it.B. She was deeply moved and felt loved.C. She was disappointed that she couldn’t read the book.D. She was grateful for the author’s efforts to understand her.【答案】4. C 5. D 6. C 7. B【解析】【导语】本文是记叙文。作者与母亲之间因为语言问题而无法完全理解对方。作者酷爱写作,通过写小说,她挖掘家族历史,重新认识了母亲,也加深了彼此之间理解。【4题详解】细节理解题。根据第一段第二句“Her English is not good, and my Mandarin stopped at the picture-book level on the day I started kindergarten in California, as I realized that the few English words I knew weren’t going to get me very far.(她的英语不好,而我的普通话在我开始在加州上幼儿园的那天就停留在了绘本的水平上,因为我意识到我知道的几个英语单词并不能让我走得很远。)”可知,因为作者意识到自己所知道的几个英语单词是无法支撑她前行的,即作者意识到了想要在这个国家生活,就得会英语。故选C。【5题详解】词义猜测题。根据第二段“She couldn’t understand why I’d spoil other better chances. I’d tried to communicate with her in Chinese, searching my mind for sentences: How could I describe my gratitude for a path to self-fulfillment when all I could say was “kai xin” or “happy” Without the words to bridge the gap between our worldviews, our dissatisfaction and worry turned into stubbornness.(她不明白我为什么要破坏其他更好的机会。我试着用中文和她交流,在脑子里寻找句子:当我只能说“开心”或“快乐”时,我该如何表达我对一条自我实现之路的感激之情呢 没有语言来弥合我们世界观之间的差距,我们的不满和担忧变成了固执。)可知,母亲不明白作者为什么要浪费更好的机会。作者曾试图用中文与她沟通,该如何表达对这条道路的感激之情呢 由于无法找到弥合二人世界观差异的词语,她们的不满和担忧变成了执拗。由此可推知,母亲无法理解作者。画线词与D项“incomprehensible”含义相近,表示“难以理解的,费解的”。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第四段中的最后一句“I started asking questions, hoping to find a new understanding of us.(我开始问问题,希望找到对我们的新理解。)”可知,作者挖掘家族的历史是为了更好地了解母亲。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中的“When I showed my mother a copy, she noticed her Chinese name in the acknowledgments and said in Mandarin with a shaking voice, “Now I know you truly love me.”(当我拿给母亲看时,她注意到了致谢中她的中文名字,用颤抖的声音用普通话说:“现在我知道你是真的爱我了。”)”可推断,母亲看到书中的致谢词时很感动,感受到了来自女儿的爱。故选B。CThe first set of Chinese stories presented in English scripts, titled Stories of China: Performed in English, was officially published by Foreign Language Press. Planned by the New Channel International Education Group with the participation of playwrights from China, the United Kingdom and the United states, the book provides a new way for young people to learn English while inheriting and spreading Chinese culture.The book contains 20 English scripts in novel formats covering a wide range of subjects. Unlike the most common English scripts for young readers on the market which are based on adaptations of European and American stories, those scripts presented in this book are unique for being based on classic Chinese stories, readapted and written in English. The book is divided into three grades in terms of grammar and vocabulary difficulty, making it suitable for young English learners from primary schools to junior and high schools.All the scripts in the book are written by top playwrights with elegant, pure and vivid language. The scripts are provided with a summary of the story in both Chinese and English, so that readers can fully understand the plot as well as the history and culture behind it. Readers can not only improve their English skills through immersive reading and performance but also appreciate Chinese culture.Hu Min, English education expert and founder of the New Channel, said the combination of traditional Chinese culture and English teaching has become a trend, guiding young people to tell Chinese stories to the world with their own wisdom and deep Chinese cultural heritage. The New Channel will offer special courses on Stories of China: Performed in English in its many schools across the country, and cooperate with primary and secondary schools in Beijing, Shanghai to offer English drama courses on a trial basis. Hu believes the courses will set off a new wave of enthusiastic learning among young people.8. What is the reason for publishing Stories of China: Performed in English A. To introduce some famous playwrights in China.B. To make foreign students enjoy Chinese culture.C. To offer a new teaching method on a trial basis.D. To improve English learning and pass down Chinese culture.9. What is special about the book A. Its popularity among young people.B. Its elegant, pure and vivid language.C. Being published by a top foreign press.D. The way of introducing classic Chinese stories.10. What’s Hu Min’s attitude towards the offered courses A. Hopeful. B. Doubtful. C. Objective. D. Critical.11. In which section of a magazine might you find the text A. Science. B. Tourism. C. Culture. D. Business.【答案】8. D 9. D 10. A 11. C【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了国内出版的首部中国故事英文剧本集《用英语演中国故事》(Stories of China: Performed in English),为年轻人在传承和传播中华文化的同时学习英语提供了一条新途径。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“Planned by the New Channel International Education Group with the participation of playwrights from China, the United Kingdom and the United states, the book provides a new way for young people to learn English while inheriting and spreading Chinese culture.(该书由新航道国际教育集团策划,中、英、美三国剧作家共同参与,为年轻人在传承和传播中华文化的同时学习英语提供了一条新途径。)”可知,这本书是为了提高学生的英语学习能力和传承中华文化而出版的。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第二段中的“Unlike the most common English scripts for young readers on the market which are based on adaptations of European and American stories, those scripts presented in this book are unique for being based on classic Chinese stories, readapted and written in English.(与市场上最常见的根据欧美故事改编的、针对年轻读者的英语剧本不同,本书中呈现的这些剧本是独特的,因为它们是根据中国经典故事用英语改编和书写的。)”可知,这本书的特别之处在于它用英语介绍了中国经典故事。故选D。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Hu believes the courses will set off a new wave of enthusiastic learning among young people.(胡相信,这些课程将在年轻人中掀起一股新的学习热潮。)”可知,胡敏认为这些课程将掀起年轻人新的学习热潮,由此可推测出,他对这些课程怀有希望。故选A。【11题详解】推理判断题。通读全文,尤其是第一段“The first set of Chinese stories presented in English scripts, titled Stories of China: Performed in English, was officially published by Foreign Language Press. Planned by the New Channel International Education Group with the participation of playwrights from China, the United Kingdom and the United states, the book provides a new way for young people to learn English while inheriting and spreading Chinese culture.(第一套以英文剧本呈现的中国故事集《用英语演中国故事》由外语出版社正式出版。该书由新航道国际教育集团策划,中、英、美三国剧作家共同参与,为年轻人在传承和传播中华文化的同时学习英语提供了一条新途径。)”可知,本文主要介绍了《用英语演中国故事》这本书,这本书旨在为年轻人在传承和传播中华文化的同时学习英语提供一条新途径,由此可推测出,本篇文章应该和文化相关。故选C。DIf you think of a game of fetch, you might picture a dog running back and forth, eagerly recovering a ball. But a new study shows that they’re not the only pets that like the game: Cats play fetch, too, just on their own unique terms.The researchers discovered almost 1,000 owners of 1,154 cats to find out if and why. According to their findings, nearly 95% of the cat owners reported that their cats fetched items naturally. One respondent said his cat returned the toy completely for no reason.Fetching was mainly first noticed when cats were under I year old. What’s more, “cats who fetch largely determine when they engage in fetching activities and actively influence the play behavior of their owners,” according to the study. “So, it can say a bit about cats being in control of their interactions and being in control of their environments, even being in control of us. You might even go so far to say,” says Jemma Forman, the co-author of the study.But the motivation for cats to fetch objects seems to be different from that for dogs. Cats are more likely to play on their own with objects similar to prey (猎物). For dogs, play is more social, involving either another dog or human.In general, play has major advantages for both the pet and the owner, as it not only helps to prevent attack towards, the owner, but also models the act of preying on real animals, an important kind of play behavior. “So even if your cat doesn’t play fetch, obviously it’s a really good idea to try and engage them in any sort of play. Play does have a lot of benefits,” says Forman. “It’s about owner acceptance to your fur baby,” she says.12. Why does the author mention dogs in Paragraph 1 A. To offer basic information of dogs.B. To make an outline for the passage.C. To introduce the topic of the passage.D. To conclude the meaning of the topic.13. How does the author develop Paragraph 2 A. By raising questions. B. By listing data.C. By making a comparison. D. By offering an example.14. What does a cat think of playing with an object A. A social action. B. A learning process.C. A serious task. D. A preying activity.15. What would be the best title for this passage A. Cats Play Fetch, Too B. Train Cats to FetchC. New Findings on Dogs D. Dogs Play Fetch, Too【答案】12. C 13. B 14. D 15. A【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是一项新的研究表明猫也会玩接球游戏,只是它们有自己独特的方式。【12题详解】推理判断题。根据第一段“If you think of a game of fetch, you might picture a dog running back and forth, eagerly recovering a ball. But a new study shows that they’re not the only pets that like the game: Cats play fetch, too, just on their own unique terms.(如果你想到捡球游戏,你可能会想到一只狗跑来跑去,急切地捡回一个球。但一项新的研究表明,它们并不是唯一喜欢这个游戏的宠物:猫也会玩接球游戏,只是它们有自己独特的方式。)”可知,作者在第一段提到狗是为了介绍文章的主题:猫也喜欢接球游戏。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第二段“The researchers discovered almost 1,000 owners of 1,154 cats to find out if and why. According to their findings, nearly 95% of the cat owners reported that their cats fetched items naturally.(研究人员找到了1154只猫的近1000名主人,以找出原因。根据他们的发现,近95%的猫主人报告说,他们的猫自然地拿东西。)”可知,第二段主要是通过列出数据来展开的,故选B。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段“But the motivation for cats to fetch objects seems to be different from that for dogs. Cats are more likely to play on their own with objects similar to prey (猎物).(但是猫拿东西的动机似乎与狗不同。猫更有可能自己玩类似猎物的东西。)”可知,猫在玩东西时会以为这是一个捕猎活动,故选D。【15题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“But a new study shows that they’re not the only pets that like the game: Cats play fetch, too, just on their own unique terms.(但一项新的研究表明,它们并不是唯一喜欢这个游戏的宠物:猫也会玩接球游戏,只是它们有自己独特的方式。)”可知,本文主要讲的是猫也会玩接球游戏,只是它们有自己独特的方式,因此最好的题目是A选项“Cats Play Fetch, Too(猫也玩接球游戏)”。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How Laughing at Yourself Makes You AttractiveHave you ever embarrassed yourself in public and got laughed at for it ____16____ And it’s okay — we should even have a laugh about them.●Laughing at yourself means accepting who you really are. You may feel bad about yourself because of past misfortune. However, it’s normal to be imperfect. What’s important is that you should be honest with yourself about who you are. ____17____ You won’t be able to laugh at yourself without self-acceptance.●Laughing at yourself helps increase your confidence. When you are able to stay optimistic and laugh at yourself, you are likely to be more successful in life. ____18____ More importantly, it helps you realize your own weaknesses so you know which areas to do better in.●____19____ Laughing at someone else may hurt their feelings even if you didn’t intend to, while laughing at yourself does not — you might even bring a smile to their faces. People will like it, because it shows that you have the courage to do so and you’re being real about your imperfections.Just remember that humans all make mistakes. So instead of blaming yourself, try to think of your mistakes in a positive way and accept yourself just as you are. ____20____A. Laughing at yourself makes you popular.B. Accept yourself despite your imperfections.C. You don’t need to take yourself seriously all the time.D. Chances are that we all have these kinds of experiences.E. Learn to laugh at yourself and you will be more attractive.F. Laughing at yourself changes an ideal image of yourself.G. This is because laughing at yourself contributes to your mental health.【答案】16. D 17. B 18. G 19. A 20. E【解析】【导语】本文是一篇议论文。文章认为人应该学会自嘲,让自己更加有魅力,因为自嘲意味着接受自己,可以帮助增加自信,让自己更受欢迎。【16题详解】前文“Have you ever embarrassed yourself in public and got laughed at for it (你是否曾在公共场合出丑,并因此被嘲笑过?)”提出是否有被嘲笑经历的问题,后文“And it’s okay — we should even have a laugh about them. (没关系,我们甚至应该对此一笑置之。)”表示安慰,建议对此一笑了之,D项“Chances are that we all have these kinds of experiences. (很可能我们都有这样的经历。)”符合语境,说明大家可能都有被嘲笑的经历,回答前文的问题,引出后文的建议。故选D。【17题详解】前文“However, it’s normal to be imperfect. What’s important is that you should be honest with yourself about who you are. (然而,不完美是正常的。重要的是,你应该诚实地面对自己。)”建议接受不完美常态,诚实面对自己,后文“You won’t be able to laugh at yourself without self-acceptance. (如果不接受自己,你就无法自嘲。)”说明不接受自己的后果,B项“Accept yourself despite your imperfections. (接受你自己,尽管你不完美。)”符合语境,建议要接受自己,延伸前文的诚实面对自己,引出后文的后果,其中的imperfections与前文的imperfect呼应,Accept yourself与后文的self-acceptance呼应。故选B。【18题详解】前文“When you are able to stay optimistic and laugh at yourself, you are likely to be more successful in life. (当你能够保持乐观和自嘲时,你可能会在生活中更成功。)”说明自嘲有助于成功,后文“More importantly, it helps you realize your own weaknesses so you know which areas to do better in. (更重要的是,它可以帮助你认识到自己的弱点,这样你就知道在哪些方面可以做得更好。)”介绍“它”带来的好处,G项“This is because laughing at yourself contributes to your mental health. (这是因为自嘲有助于心理健康。)”符合语境,介绍自嘲有助于心理健康,解释前文自嘲和成功之间的关系,引出后文进一步的好处,其中的laughing at yourself是后文的it指代的对象。故选G。【19题详解】空处位于段首,是段落主旨句,需统领段落内容,且需和其他段首句一样是以Laughing at yourself为主语的陈述句。后文“Laughing at someone else may hurt their feelings even if you didn’t intend to, while laughing at yourself does not — you might even bring a smile to their faces. People will like it, because it shows that you have the courage to do so and you’re being real about your imperfections. (嘲笑别人可能会伤害他们的感情,即使你不是故意的,而嘲笑自己却不会——你甚至可能会给他们带来微笑。人们会喜欢它,因为这表明你有勇气这样做,你在认真对待自己的不完美。)”介绍自嘲不会伤害他人的感情,甚至可以得到他人的喜爱,A项“Laughing at yourself makes you popular. (自嘲会让你受欢迎。)”符合语境,说明自嘲让人受欢迎,契合后文内容。故选A。【20题详解】空处是全文最后一句,需呼应文章整体内容。前文“Just remember that humans all make mistakes. So instead of blaming yourself, try to think of your mistakes in a positive way and accept yourself just as you are. (只要记住,人都会犯错。所以,与其责备自己,不如试着以积极的方式看待自己的错误,接受本来的自己。)”强调以积极的方式看待错误,接受自己,E项“Learn to laugh at yourself and you will be more attractive. (学会自嘲,你会更有吸引力。)”符合语境,建议学会自嘲,承接前文的接受自己,呼应文章的中心思想。故选E。第三部分 英语知识运用(共两节,满分25分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读短文,掌握其大意,选出能填入空白处的最佳答案,使短文句意通顺,符合逻辑,并在答题卡内将相应的大写字母涂黑。With more free time after completing her examinations, Rachel, a 16-year-old student of the School of Science and Technology, Singapore, decided to bake for friends and family. She was surprised when they came back with a lot of positive ____21____.Then she read some ____22____ stories of people who stepped forward to help others with whatever talents they had. And that ____23____ her to use her baking skill to help the less fortunate.Last year, she started making and selling the Bear Cookie and gave most of the ____24____ to Global Village for Hope, which is a local non-profit organization that has set up more than 100 community ____25____ in villages in Thailand. These projects help to ____26____ the less fortunate with money for food, better education and drinkable water.So far, Rachel has ____27____ almost $6,000 from her bake sales.“It can be really ____28____ at times but I find it all really worth it when my ____29____ tell me that they really enjoy my cookies. To my surprise, many customers ____30____ extra money on top of what they paid for the ____31____. This was really heart-warming as I never knew that I could use my cookies to ____32____ someone’s heart and inspire them to donate too,” Rachel said. “Growing up here, many young Singaporeans can ____33____ a good education, something—that not every person can get. I ____34____ believe that every child deserves a proper education. I feel that at 16, I should also do my best to give back to ____35____. If I have the ability to help others, why not ”21. A. changes B. comments C. effects D. measures22. A. interesting B. frightening C. disappointing D. heartwarming23. A. inspired B. persuaded C. required D. forced24. A. debts B. earnings C. products D. salaries25. A. experiments B. clubs C. meetings D. projects26. A. exchange B. attract C. combine D. support27. A. spent B. raised C. wasted D. counted28. A. confusing B. tiring C. satisfying D. exciting29. A. teachers B. employers C. customers D. producers30. A. gave out B. gave in C. gave away D. gave up31. A. education B. books C. technology D. cookies32. A. break B. touch C. open D. steal33. A. offer B. receive C. complete D. guarantee34. A. strongly B. hardly C. excitedly D. easily35. A. school B. family C. society D. charity【答案】21. B 22. D 23. A 24. B 25. D 26. D 27. B 28. B 29. C 30. C 31. D 32. B 33. B 34. A 35. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了16岁的新加坡学生瑞秋受到人们善举的鼓舞,用自己的烘焙技术来帮助那些不幸的人。去年,她开始制作和销售小熊饼干,并将大部分收入捐给了慈善组织。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:当他们带回来很多积极的评论时,她感到很惊讶。A. changes改变;B. comments评论;C. effects影响;D. measures措施。根据上文“She was surprised when they came back with a lot of positive”提到她感到惊讶,说明她的饼干得到了积极的评价。故选B。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:然后,她读了一些感人的故事,讲述了人们挺身而出,尽其所能帮助别人的故事。A. interesting有趣的;B. frightening令人害怕的;C. disappointing令人失望的;D. heartwarming感人的。根据后文“people who stepped forward to help others with whatever talents they had”此处指人们帮助他人的感人故事。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:这激发了她用自己的烘焙技术来帮助那些不幸的人。A. inspired激发,鼓舞;B. persuaded说服;C. required需要;D. forced迫使。根据后文“her to use her baking skill to help the less fortunate”可知,这些善举激发了她用自己的烘焙技术来帮助那些不幸的人。故选A。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:去年,她开始制作和销售小熊饼干,并将大部分收入捐给了希望地球村,这是一个当地的非营利组织,在泰国的村庄建立了100多个社区项目。A. debts债务;B. earnings收入;C. products产品;D. salaries工资。根据上文“she started making and selling the Bear Cookie”此处指售卖饼干的收入。故选B。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:去年,她开始制作和销售小熊饼干,并将大部分收入捐给了希望地球村,这是一个当地的非营利组织,在泰国的村庄建立了100多个社区项目。A. experiments实验;B. clubs俱乐部;C. meetings会议;D. projects项目。根据上文“Global Village for Hope, which is a local non-profit organization that has set up more than 100 community”可知,希望地球村是一个当地的非营利组织,在泰国的村庄建立了100多个社区项目。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:这些项目帮助穷人获得食物、更好的教育和饮用水。A. exchange交换;B. attract吸引;C. combine结合;D. support支持。根据后文“the less fortunate with money for food”指项目通过为穷人提供食物、更好的教育和饮用水来支持他们。故选D。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:到目前为止,瑞秋已经从她的糕饼义卖中筹集了近6000美元。A. spent花费;B. raised筹集;C. wasted浪费;D. counted计算。根据后文“almost $6,000 from her bake sales”指通过义卖筹集到了很多钱。故选B。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:“有时候真的很累,但当我的顾客告诉我他们真的很喜欢我做的饼干时,我觉得这一切都是值得的。A. confusing令人困惑的;B. tiring累人的;C. satisfying令人满意的;D. exciting令人兴奋的。后文“at times but I find it all really worth it”中but表示转折,说明义卖有时候累人,但是很值得。故选B。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:“有时候真的很累,但当我的顾客告诉我他们真的很喜欢我做的饼干时,我觉得这一切都是值得的。A. teachers老师;B. employers雇主;C. customers顾客;D. producers生产者。根据后文“tell me that they really enjoy my cookies”可知,喜欢饼干是她的顾客。故选C。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:令我惊讶的是,许多顾客在买饼干的钱之外还额外送出了钱。A. gave out分发;B. gave in屈服;C. gave away赠送;D. gave up放弃。根据后文“extra money on top of what they paid for the”指顾客赠送了额外的钱给她,故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:令我惊讶的是,许多顾客在买饼干的钱之外还额外送出了钱。A. education教育;B. books书籍;C. technology技术;D. cookies饼干。根据上文“extra money on top of what they paid for the”可知,顾客除了付饼干的钱,还额外给了钱。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:“这真的很暖心,因为我从来不知道我可以用我的饼干打动别人的心,并激励他们也捐款。”瑞秋说。A. break打破;B. touch触碰;C. open打开;D. steal偷窃。根据后文“someone’s heart and inspire them to donate too”以及上文顾客多给钱,可知她用饼干打动了别人,激励他们也捐款。故选B。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:“在这里长大的许多新加坡年轻人都能接受良好的教育,这不是每个人都能得到的。A. offer提供;B. receive收到;C. complete完成;D. guarantee保证。根据后文“a good education”指新加坡年轻人接受好的教育,应用receive。故选B。【34题详解】考查副词词义辨析。句意:我坚信每个孩子都应该受到适当的教育。A. strongly强烈地;B. hardly几乎不;C. excitedly激动地;D. easily容易地。根据后文“believe that every child deserves a proper education”以及她从事义卖捐款,可知她坚信每个孩子都应该受到适当的教育。故选A。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我觉得在16岁,我也应该尽我最大的努力回馈社会。A. school学校;B. family家庭;C. society社会;D. charity慈善。根据后文“If I have the ability to help others, why not (如果我有能力帮助别人,为什么不呢?)”可知,帮助有困难的人属于回馈社会的行为。故选C。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。The Baili Azalea (杜鹃)Nature Reserve in Bijie city, Southwest China’s Guizhou Province,____36____(name) after its 125.8 square kilometers of old-growth azaleas and is ____37____ national 5A-level scenic spot. The scenic spot not only boasts a sea of azaleas, but ____38____(be) also home to towering old trees, mountains, rivers, and rare animals and plants. The azaleas are in full bloom from late March ____39____ early May.Due to its long history and unique ____40____(locate), the Baili Azalea Nature Reserve also preserves the culture of the Yi and Miao ethnic groups. Visitors can enjoy a view of azaleas all over the mountains and participate in ____41____(tradition) local festivals.The ticket price is 130 yuan per person during peak season after March 20. Visitors can book tickets online and scan their ID cards to enter. Visitors can travel to the Baili Azalea Nature Reserve by train, plane, bus or car. The scenic spot also provides tour bus services ____42____ run between 7:30 am and 8:30 pm. Each passenger ____43____(buy) bus tickets must show their ID, which they can do an unlimited number of ____44____(time) on the day they purchased their ticket.Visitors from overseas and outside the province should follow Guizhou’s COVID-19 prevention and control requirements (要求) before _____45_____(enter) the scenic spot.【答案】36. is named37. a 38. is39 to 40. location41. traditional42. that##which43. buying 44. times45. entering【解析】【导语】本文是一篇说明文。百里杜鹃花自然保护区位于中国西南部贵州省毕节市,因其125.8平方公里的古老杜鹃花而得名,是国家5A级景区。文章介绍了百里杜鹃花自然保护区以及旅游时的一些有关事宜。【36题详解】考查一般现在时的被动语态和主谓一致。句意:百里杜鹃花自然保护区位于中国西南部贵州省毕节市,因其125.8平方公里的古老杜鹃花而得名,是国家5a级景区。该句在描述一个客观事实,且句子主语The Baili Azalea (杜鹃) Nature Reserve是第三人称单数,和谓语动词name之间是被动关系,是一般现在时的被动语态。故填is named。【37题详解】考查不定冠词。句意:百里杜鹃花自然保护区位于中国西南部贵州省毕节市,因其125.8平方公里的古老杜鹃花而得名,是国家5A级景区。此处指“一个国家5A级景区”,应用不定冠词来修饰,且national是以辅音音素开头的词。故填a。【38题详解】考查一般现在时和主谓一致。句意:该景区不仅拥有杜鹃花的海洋,而且还有高耸的古树,山脉,河流和珍稀动植物。该句在描述一个客观事实,是一般现在时,连接词not only…but also连接两个并列的谓语动词,且句子主语是单数第三人称The scenic spot。故填is。【39题详解】考查介词。句意:杜鹃花从三月底到五月初盛开。固定搭配:from…to…,意为“从……到……”。故填to。【40题详解】考查名词。句意:由于其悠久的历史和独特的地理位置,百里杜鹃花自然保护区还保留了彝族和苗族的文化。空前unique是形容词,修饰名词,所给词locate是动词,其名词是location,且此处表示单数意义。故填location。【41题详解】考查形容词作定语。句意:游客可以欣赏满山杜鹃花的景色,还可以参加当地的传统节日。空后festivals是名词,由形容词修饰,所给词tradition是名词,其形容词是traditional。故填traditional。【42题详解】考查定语从句。句意:景区还提供旅游巴士服务,运行时间为早上7:30至晚上8:30。此处tour bus services是先行词,指物,关系词在限制性定语从句中作主语,所以从句由关系代词that / which引导。故填that / which。【43题详解】考查现在分词作后置定语。句意:每位购买公交车票的乘客都必须出示身份证,他们在购票当天可以无限次出示身份证。must show是谓语动词,设空处所给词buy是非谓语动词,且Each passenger和buy之间是主动关系,是现在分词作后置定语。故填buying。【44题详解】考查名词复数。句意:每位购买公交车票的乘客都必须出示身份证,他们在购票当天可以无限次出示身份证。固定短语:a number of,意为“大量的”,修饰可数名词time(次数)复数,故填times。【45题详解】考查动名词作宾语。句意:境外和省外游客在进入景区前,应遵守贵州省新冠肺炎疫情防控要求。空前before是介词,后面的动词用动名词作宾语。故填entering。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,在生日来临之际你收到了美国网友Nancy寄来的礼物。请你用英语给她回一封电子邮件,要点如下:1. 礼物已收到;2. 表示谢意;3. 回赠礼物注意:1. 词数 80 左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 开头与结尾已给,不计入总词数。Dear Nancy,___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua【答案】Dear Nancy,I am so happy to receive your gift. Thank you so much for such a great camera with which I can take many interesting photos to record my colorful life.I know you are interested in Chinese culture, so I have chosen a collection of traditional Chinesemusic records for you. Now you can enjoy a lot of famous music played by different unique instruments of China such as the pipa, erhu and guzheng.Thank you again and I hope you will come to China and experience wonderful traditional Chinese music in person with me.Yours,Li Hua【解析】【导语】本文是应用文。假定你是李华,在生日来临之际你收到了美国网友Nancy寄来的礼物。请你用英语给她回一封电子邮件,要点如下:1. 礼物已收到;2. 表示谢意;3. 回赠礼物。【详解】1.词汇积累高兴的:happy→pleased对……感兴趣:be interested in→have an interest in选择:choose→select亲自:in person→personally2.句式拓展简单句变复合句原句:Now you can enjoy a lot of famous music played by different unique instruments of China such as the pipa, erhu and guzheng.拓展句:Now you can enjoy a lot of famous music which is played by different unique instruments of China such as the pipa, erhu and guzheng.【点睛】【高分句型1】Thank you so much for such a great camera with which I can take many interesting photos to record my colorful life.(运用了介词+which引导的限制性定语从句)【高分句型2】Thank you again and I hope you will come to China and experience wonderful traditional Chinese music in person with me.(运用了省略that引导的宾语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。My mom only had one eye. I hated her. She was such an embarrassment.She ran a small shop at a flea market, and collected old clothes and some other things to sell for the money we needed. Once during elementary school, it was field day, and my mom came. I was so embarrassed and wondered how could she do this to me I threw her a hateful look and ignored her. The next day at school, my schoolmates asked me, “your mom only has one eye ” and taunted me.I was so angry with my mom and wished that she would just disappear from this world. So l said to my mom, “Why don’t you have the other eye ! If you’re only gonna make me a laughing stock!” My mom did not respond, I guess I felt a little bad, but at the same time, I felt so good to have had said what I wanted to say. Maybe it was because I was full of anger then and there, I didn’t think that I had hurt her feelings very badly.For the words I had said to her earlier, there was something pinching at me in the corner of my heart. Even so, I hated my one-eyed mom and our desperate poverty. I told myself that I would become successful in the near future and get out of that house for good, so I studied very hard. Later I got accepted by the Seoul University, I left my mother and came to Seoul to study. Then I got married there.I bought a house of my own. Then I had kids, too. Now I am living happily as a successful man. I enjoy the life in Seoul because it’s a place that doesn’t remind me of my mom past. This kind of happiness was getting bigger and bigger, until one day someone knocked at my door. It was my mom! And still with her one eye! It felt as if the whole sky was falling apart on me. My little girl ran away, scared of my mom’s eye.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Para 1:I screamed at her, “Who are you I don’t know you!”_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Para 2:After the funeral (葬礼), the neighbor gave me a letter saying, “My dearest son..._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】I screamed at her, “Who are you I don’t know you!” My mother lowered her head and quietly answered, “1 feel so sorry that I have come to the wrong place. I hope I didn’t bring you much trouble.” Then she turned around and walked down the stairs slowly. I realized that my anger hurt my mother again with a flush of guilt welling up in my heart. The few seconds my mother took to disappear from the corner seemed to be a century to me. To my astonishment, days later, a call from my mother’s neighbor came to me, saying my mom had passed away and asked me to hold the funeral.After the funeral (葬礼), the neighbor gave me a letter saying, “My dearest son, I’m sorry that I delivered so much embarrassment to you when you were growing up. In fact, when you were very little, you had an accident and lost your eye. Unable to bear seeing you grow up with one eye, as a mother, I made the choice to give you mine. So proud was I that you could see a whole new world for me, in my place, with that eye.” It was at that moment that I ultimately came to realize that mother’s unfailing love towards me will never fade.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者的母亲只有一只眼睛,使得作者遭受了很多同学的嘲笑和异样的目光。作者说了很多伤害母亲的话,并希望逃离母亲。终于,作者长大后在首尔过上了成功的生活,并且再也没有回去看过母亲。然而,某天母亲来访,打破了他的平静。作者的小女儿因害怕母亲的眼睛而逃跑,主人公也感到震惊和痛苦。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“我朝她尖叫:“你是谁 我不认识你!””可知,第一段可描写作者再次伤害了母亲,心感内疚。几天后听到母亲去世的消息。②由第二段首句内容“葬礼结束后,邻居给了我一封信,上面写着:“我最亲爱的儿子……”可知,第二段可描写作者得知真相,终于明白了母亲的爱。2.续写线索:拒绝相认赶走母亲——深感内疚——听闻母亲去世噩耗——在葬礼上得知真相——明白了母亲伟大的爱3.词汇激活:行为类①回答:answer/reply②消失:disappear/vanish③去世:pass away/die情绪类①惊讶:astonishment/astonishment/surprise②尴尬:embarrassment/awkwardness点睛】[高分句型1] I realized that my anger hurt my mother again with a flush of guilt welling up in my heart. (运用了连词that引导宾语从句)[高分句型2] The few seconds my mother took to disappear from the corner seemed to be a century to me.(运用了省略关系代词that的限制性定语从句)[高分句型3] In fact, when you were very little, you had an accident and lost your eye.(运用了从属连词when引导的时间状语从句)威远中学2025届高二下学期第一次月考英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What is the relationship between the speakers A.Fellow workers. B.Hairdresser and customer. C.Doctor and patient.2.How will the man pay A.In cash. B.By credit card. C.Through an online account.3.On which day will Casey’s birthday party be held A.Friday. B.Saturday. C.Sunday.4.What will the woman do first A.Write a report. B.Make a plan. C.Sell some goods.5.When did the man get here A.At about 2:20. B.At about 3:00. C.At about 5:20.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听下面一段较长对话,回答以下小题。6.Where are the speakers A.In a hotel. B.In a laundry. C.In a restaurant.7.What will be sent to the man later A.His dinner. B.His newspaper. C.His bill.听下面一段较长对话,回答以下小题。8.How does Julia find cooking A.Enjoyable. B.Boring. C.Tiring.9.How often does Julia cook dinner A.Every day. B.Six times a week. C.Once a week.10.What kind of food does Julia like A.Fruits. B.Vegetables. C.Meat.听下面一段较长对话,回答以下小题。11.What does Mike’s sister’s job require her to do A.Study wildlife. B.Keep secrets. C.Work overtime.12.What is Mike’s brother A.An officer. B.A secretary. C.A photographer.13.What are the speakers talking about A.Their jobs. B.Family members. C.Travel plans.听下面一段较长对话,回答以下小题。14.What does Karen like doing best on vacation A.Enjoying the sunset. B.Swimming. C.Cycling.15.What kind of travel companion is Karen looking for A.One who speaks Spanish well.B.One who is in her thirties.C.One who is easy-going.16.Why could Karen speak Spanish pretty well A.She took Spanish lessons at college.B.She worked in Spain for a long time.C.She once lived in a Spanish-speaking country.17.Where does Karen plan to place an ad A.In a magazine. B.In the newspaper. C.On the Internet.听下面一段独白,回答以下小题。18.When will the final exam be A.Next Tuesday. B.Next Wednesday. C.Next Thursday.19.What will the final exam include A.An oral section.B.Multiple-choice questions.C.Only essay questions.20.What percentage of the grade will the research work account for A.20%. B.30%. C.50%.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项。APlanning to get away Think about your passport firstIf you’re planning to get away from it all this year, you should think about your passport first. Checking whether you have a valid passport before you book your trip takes minutes but can save you the trouble and the cost of not being able to go.Renew your passport before it runs out.You can renew your passport up to 9 months before it can no longer be legally used. So take the time now and save the tears later.Applying for a passport for the first timeOur eligibility (资格) checks mean that it takes a minimum of one week to issue (签发) a passport. So make sure you don’t leave it to the last minute, and apply in plenty of time.Help with your application is just around the cornerSelected Post Office branches and Worldchoice travel agents offer a Check and Send service that helps you with your application. It’s convenient and you should receive your passport within 2 weeks.If you need to apply for or renew a passport, you can either pick up a Passport Application Form at Selected Post Office branches and Worldchoice travel agents, or call the Application Form Request line at 0901–4700– 100 or visit www.passport.gov.uk.If your need is urgent, call 0870–521–0410 for an appointment at one of our offices. We can’t guarantee (保证) to receive customers without an appointment.From 14th January a guaranteed same-day (passport renewals only) or one week service will be available from passport public counters.*Calls will be charged 60p per minute and the cost per call should not normally be more than 90p.*Calls are charged at national rates.1. When applying for a passport for the first time what should you know A. Passports can be legally used forever. B. Passports are issued at the last minute.C. Application checks take at least one week. D. Applications are selected by post office branches.2. According to the passage, how can you meet your urgent need A. By going to the offices directly.B. By making a call for an appointment.C. By visiting www.passport.gov.uk for a guarantee.D. By getting in touch with Worldchoice travel agents.3. What is the passage mainly about A. Certain types of passports. B. Different functions of passports.C. Advantages of holding passports. D. Instructions on applying for passports.BMy mother and I don’t speak the same language. Her English is not good, and my Mandarin stopped at the picture-book level on the day I started kindergarten in California, as I realized that the few English words I knew weren’t going to get me very far. I immersed (沉浸) myself in strange grammar and new vocabulary. As my mother tongue withered (逐渐淡去) in my mind, English allowed me to explain my personhood here and silence the narrative that I was just a shy, odd Asian.My wish to write, however, made me unintelligible to my mother. She couldn’t understand why I’d spoil other better chances. I’d tried to communicate with her in Chinese, searching my mind for sentences: How could I describe my gratitude for a path to self-fulfillment when all I could say was “kai xin” or “happy” Without the words to bridge the gap between our worldviews, our dissatisfaction and worry turned into stubbornness.I landed a day job editing a design magazine but worked on my novel in my off-hours. As its main characters, Marissa and Kathleen’s mother-daughter relationship was similar to my own, troubled and split by cultural differences—though always revived by love. But the book is in English, so my mom won’t be able to read it.Writing the book gave me a reason to mine for details about my family. I’d spent so much of my adolescence shedding (摆脱) my background that when I reached adulthood, I became interested in our history. I started asking questions, hoping to find a new understanding of us.Her answers were mixed with joyful memories, like the pleasant smell of the flowers my mother would pin to her blouse, or the hubbub(喧闹)of visiting her cousins in the countryside. As her world became clearer to me, I came closer to knowing who she is.When I showed my mother a copy, she noticed her Chinese name in the acknowledgments and said in Mandarin with a shaking voice, “Now I know you truly love me.” I wish it hadn’t taken this long to find a way to tell her. She may not understand it word for word, but I know she gets the message.4. Why did the author start to learn English A. She hoped to read picture books in kindergarten.B. She was eager to introduce herself to more people.C. She realized its importance to her life in the country.D. She found the language strange but fairly easy to learn.5. What does the underlined word “unintelligible” in paragraph 2 mean A. Sensitive. B. Sympathetic.C. Grateful. D. Incomprehensible.6. What motivated the author to dig into her family history A Her interest in her own childhood.B. Her curiosity about other cultures.C. Her desire to know her mother better.D. Her need for inspiration for her novel.7. How did the author’s mother react to the acknowledgments of the book A. She was surprised by it.B. She was deeply moved and felt loved.C. She was disappointed that she couldn’t read the book.D. She was grateful for the author’s efforts to understand her.CThe first set of Chinese stories presented in English scripts, titled Stories of China: Performed in English, was officially published by Foreign Language Press. Planned by the New Channel International Education Group with the participation of playwrights from China, the United Kingdom and the United states, the book provides a new way for young people to learn English while inheriting and spreading Chinese culture.The book contains 20 English scripts in novel formats covering a wide range of subjects. Unlike the most common English scripts for young readers on the market which are based on adaptations of European and American stories, those scripts presented in this book are unique for being based on classic Chinese stories, readapted and written in English. The book is divided into three grades in terms of grammar and vocabulary difficulty, making it suitable for young English learners from primary schools to junior and high schools.All the scripts in the book are written by top playwrights with elegant, pure and vivid language. The scripts are provided with a summary of the story in both Chinese and English, so that readers can fully understand the plot as well as the history and culture behind it. Readers can not only improve their English skills through immersive reading and performance but also appreciate Chinese culture.Hu Min, English education expert and founder of the New Channel, said the combination of traditional Chinese culture and English teaching has become a trend, guiding young people to tell Chinese stories to the world with their own wisdom and deep Chinese cultural heritage. The New Channel will offer special courses on Stories of China: Performed in English in its many schools across the country, and cooperate with primary and secondary schools in Beijing, Shanghai to offer English drama courses on a trial basis. Hu believes the courses will set off a new wave of enthusiastic learning among young people.8. What is the reason for publishing Stories of China: Performed in English A. To introduce some famous playwrights in China.B. To make foreign students enjoy Chinese culture.C. To offer a new teaching method on a trial basis.D. To improve English learning and pass down Chinese culture.9. What is special about the book A. Its popularity among young people.B. Its elegant, pure and vivid language.C. Being published by a top foreign press.D. The way of introducing classic Chinese stories.10. What’s Hu Min’s attitude towards the offered courses A. Hopeful. B. Doubtful. C. Objective. D. Critical.11. In which section of a magazine might you find the text A. Science. B. Tourism. C. Culture. D. Business.DIf you think of a game of fetch, you might picture a dog running back and forth, eagerly recovering a ball. But a new study shows that they’re not the only pets that like the game: Cats play fetch, too, just on their own unique terms.The researchers discovered almost 1,000 owners of 1,154 cats to find out if and why. According to their findings, nearly 95% of the cat owners reported that their cats fetched items naturally. One respondent said his cat returned the toy completely for no reason.Fetching was mainly first noticed when cats were under I year old. What’s more, “cats who fetch largely determine when they engage in fetching activities and actively influence the play behavior of their owners,” according to the study. “So, it can say a bit about cats being in control of their interactions and being in control of their environments, even being in control of us. You might even go so far to say,” says Jemma Forman, the co-author of the study.But the motivation for cats to fetch objects seems to be different from that for dogs. Cats are more likely to play on their own with objects similar to prey (猎物). For dogs, play is more social, involving either another dog or human.In general, play has major advantages for both the pet and the owner, as it not only helps to prevent attack towards, the owner, but also models the act of preying on real animals, an important kind of play behavior. “So even if your cat doesn’t play fetch, obviously it’s a really good idea to try and engage them in any sort of play. Play does have a lot of benefits,” says Forman. “It’s about owner acceptance to your fur baby,” she says.12. Why does the author mention dogs in Paragraph 1 A. To offer basic information of dogs.B. To make an outline for the passage.C. To introduce the topic of the passage.D. To conclude the meaning of the topic.13. How does the author develop Paragraph 2 A. By raising questions. B. By listing data.C. By making a comparison. D. By offering an example.14. What does a cat think of playing with an object A. A social action. B. A learning process.C. A serious task. D. A preying activity.15. What would be the best title for this passage A. Cats Play Fetch, Too B. Train Cats to FetchC. New Findings on Dogs D. Dogs Play Fetch, Too第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How Laughing at Yourself Makes You AttractiveHave you ever embarrassed yourself in public and got laughed at for it ____16____ And it’s okay — we should even have a laugh about them.●Laughing at yourself means accepting who you really are. You may feel bad about yourself because of past misfortune. However, it’s normal to be imperfect. What’s important is that you should be honest with yourself about who you are. ____17____ You won’t be able to laugh at yourself without self-acceptance.●Laughing at yourself helps increase your confidence. When you are able to stay optimistic and laugh at yourself, you are likely to be more successful in life. ____18____ More importantly, it helps you realize your own weaknesses so you know which areas to do better in.●____19____ Laughing at someone else may hurt their feelings even if you didn’t intend to, while laughing at yourself does not — you might even bring a smile to their faces. People will like it, because it shows that you have the courage to do so and you’re being real about your imperfections.Just remember that humans all make mistakes. So instead of blaming yourself, try to think of your mistakes in a positive way and accept yourself just as you are. ____20____A. Laughing at yourself makes you popular.B. Accept yourself despite your imperfections.C. You don’t need to take yourself seriously all the time.D. Chances are that we all have these kinds of experiences.E Learn to laugh at yourself and you will be more attractive.F. Laughing at yourself changes an ideal image of yourself.G. This is because laughing at yourself contributes to your mental health.第三部分 英语知识运用(共两节,满分25分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读短文,掌握其大意,选出能填入空白处的最佳答案,使短文句意通顺,符合逻辑,并在答题卡内将相应的大写字母涂黑。With more free time after completing her examinations, Rachel, a 16-year-old student of the School of Science and Technology, Singapore, decided to bake for friends and family. She was surprised when they came back with a lot of positive ____21____.Then she read some ____22____ stories of people who stepped forward to help others with whatever talents they had. And that ____23____ her to use her baking skill to help the less fortunate.Last year, she started making and selling the Bear Cookie and gave most of the ____24____ to Global Village for Hope, which is a local non-profit organization that has set up more than 100 community ____25____ in villages in Thailand. These projects help to ____26____ the less fortunate with money for food, better education and drinkable water.So far, Rachel has ____27____ almost $6,000 from her bake sales.“It can be really ____28____ at times but I find it all really worth it when my ____29____ tell me that they really enjoy my cookies. To my surprise, many customers ____30____ extra money on top of what they paid for the ____31____. This was really heart-warming as I never knew that I could use my cookies to ____32____ someone’s heart and inspire them to donate too,” Rachel said. “Growing up here, many young Singaporeans can ____33____ a good education, something—that not every person can get. I ____34____ believe that every child deserves a proper education. I feel that at 16, I should also do my best to give back to ____35____. If I have the ability to help others, why not ”21. A. changes B. comments C. effects D. measures22. A. interesting B. frightening C. disappointing D. heartwarming23. A. inspired B. persuaded C. required D. forced24. A. debts B. earnings C. products D. salaries25 A. experiments B. clubs C. meetings D. projects26. A. exchange B. attract C. combine D. support27. A. spent B. raised C. wasted D. counted28. A. confusing B. tiring C. satisfying D. exciting29. A. teachers B. employers C. customers D. producers30. A. gave out B. gave in C. gave away D. gave up31. A. education B. books C. technology D. cookies32. A. break B. touch C. open D. steal33. A. offer B. receive C. complete D. guarantee34. A. strongly B. hardly C. excitedly D. easily35. A. school B. family C. society D. charity第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。The Baili Azalea (杜鹃)Nature Reserve in Bijie city, Southwest China’s Guizhou Province,____36____(name) after its 125.8 square kilometers of old-growth azaleas and is ____37____ national 5A-level scenic spot. The scenic spot not only boasts a sea of azaleas, but ____38____(be) also home to towering old trees, mountains, rivers, and rare animals and plants. The azaleas are in full bloom from late March ____39____ early May.Due to its long history and unique ____40____(locate), the Baili Azalea Nature Reserve also preserves the culture of the Yi and Miao ethnic groups. Visitors can enjoy a view of azaleas all over the mountains and participate in ____41____(tradition) local festivals.The ticket price is 130 yuan per person during peak season after March 20. Visitors can book tickets online and scan their ID cards to enter. Visitors can travel to the Baili Azalea Nature Reserve by train, plane, bus or car. The scenic spot also provides tour bus services ____42____ run between 7:30 am and 8:30 pm. Each passenger ____43____(buy) bus tickets must show their ID, which they can do an unlimited number of ____44____(time) on the day they purchased their ticket.Visitors from overseas and outside the province should follow Guizhou’s COVID-19 prevention and control requirements (要求) before _____45_____(enter) the scenic spot.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,在生日来临之际你收到了美国网友Nancy寄来的礼物。请你用英语给她回一封电子邮件,要点如下:1. 礼物已收到;2. 表示谢意;3. 回赠礼物注意:1 词数 80 左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 开头与结尾已给,不计入总词数。Dear Nancy,___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。My mom only had one eye. I hated her. She was such an embarrassment.She ran a small shop at a flea market, and collected old clothes and some other things to sell for the money we needed. Once during elementary school, it was field day, and my mom came. I was so embarrassed and wondered how could she do this to me I threw her a hateful look and ignored her. The next day at school, my schoolmates asked me, “your mom only has one eye ” and taunted me.I was so angry with my mom and wished that she would just disappear from this world. So l said to my mom, “Why don’t you have the other eye ! If you’re only gonna make me a laughing stock!” My mom did not respond, I guess I felt a little bad, but at the same time, I felt so good to have had said what I wanted to say. Maybe it was because I was full of anger then and there, I didn’t think that I had hurt her feelings very badly.For the words I had said to her earlier, there was something pinching at me in the corner of my heart. Even so, I hated my one-eyed mom and our desperate poverty. I told myself that I would become successful in the near future and get out of that house for good, so I studied very hard. Later I got accepted by the Seoul University, I left my mother and came to Seoul to study. Then I got married there.I bought a house of my own. Then I had kids, too. Now I am living happily as a successful man. I enjoy the life in Seoul because it’s a place that doesn’t remind me of my mom past. This kind of happiness was getting bigger and bigger, until one day someone knocked at my door. It was my mom! And still with her one eye! It felt as if the whole sky was falling apart on me. My little girl ran away, scared of my mom’s eye.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Para 1:I screamed at her, “Who are you I don’t know you!”_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Para 2:After the funeral (葬礼), the neighbor gave me a letter saying, “My dearest son..._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 精品解析:四川省内江市威远县威远中学校2023-2024学年高二下学期第一次月考英语试卷(原卷版).docx 精品解析:四川省内江市威远县威远中学校2023-2024学年高二下学期第一次月考英语试卷(解析版).docx