广西壮族自治区河池市十校联考2023-2024学年高一下学期4月月考英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

广西壮族自治区河池市十校联考2023-2024学年高一下学期4月月考英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

河池市十校联考2023-2024学年高一下学期4月月考
英 语
(本试卷满分150分,考试时间120分钟)
注意事项:
1. 答题前,务必将自己的姓名、班级、准考证号填写在答题卡规定的位置上。
2. 答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。
3. 答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。
4. 所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman want to eat
A. Soup. B. Salad. C. Beef.
2. When did the woman last see her sister
A. A day ago. B. A week ago. C. A year ago.
3. Where will the man go first
A. To a park. B. To a gym. C. To the woman’s house.
4. How does the woman sound
A. Concerned. B. Regretful. C. Anxious.
5. What is the probable relationship between the speakers
A. Doctor and patient. B. Boss and employee. C. Manager and secretary.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the woman unsatisfied with about the hotel
A. The staff. B. The food. C. The room.
7. Why does the woman disagree with the man’s suggestion
A. She doesn’t want to spend extra money.
B. She doesn’t want to leave the hotel.
C. She doesn’t want to waste time.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Who are the speakers
A. Students. B. Parents. C. Teachers.
9. Where does the conversation probably take place
A. At a laboratory. B. At a university. C. At a factory.
10. What does the woman’s daughter study
A. Maths. B. Biology. C. Engineering.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What happened to the woman’s camera
A. It was left behind. B. It was under repair. C. It was broken.
12. How much will the woman have to pay
A. 1. B. 5. C. 50.
13. What will the woman most likely do next
A. Take a photo. B. Speak to the class. C. Sign a form.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. Which sign does the woman refer to
A. The one on the wall. B. The one on the door. C. The one on the window.
15. How long will the woman have to wait for
A. Half an hour. B. An hour. C. A day.
16. What does the man give to the woman
A. A card. B. A ticket. C. A book.
17. Why is the woman at the town hall
A. To pay a bill. B. To meet a friend. C. To tour the building.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What is the speaker mainly talking about
A. A big sale. B. A new store. C. A membership application.
19. Why is the event being held
A. To celebrate a holiday.
B. To prepare for a store closing.
C. To promote a new product.
20. What can customers buy on the top floor
A. A TV. B. A fridge. C. A computer.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
3 Most Inspirational Stories For The Child In You
Whether you choose to share these tales with your children or enjoy a personal journey through their pages, you’re about to unwrap a fascinating world of inspiration! Now is the time to visit our web and be ready to be inspired!
Oh, the Places You’ll Go!-By Dr. Seuss
In a world full of creatures and strange features living in a colorful town, there is a character who sets out on an amazing journey. This character sailed through many adventures. Facing all the challenges, this character never gave up. Do you know why Because it is understood that life is just an exciting journey that is full of surprises. And if you are brave enough, you will find lots of opportunities just waiting around the corner.
The Little Engine That Could -By Watty Piper
In a colorful world of engines, there lived a tiny blue engine. It was small but it had big dreams! One day, the engines were entrusted (委派) with the most important task of the year: To deliver toys to children who live on the other side of the towering mountain. “It’s too hard. We can’t do it.” Said all the bigger engines. But the little engine believed in itself and set out on the mountain with effort. The little blue engine completed the task and it was only able to do this because it believed in itself!
The Rainbow Fish-By Marcus Pfister
There was an extraordinarily beautiful fish called the Rainbow Fish that had sparkling scales in the oceans. But it did not want to share its scales with other fish. Despite being so beautiful, it had no friends! One day, a wise octopus (章鱼) told the fish that we truly feel satisfied in life when we share our blessings with the less fortunate. The Rainbow Fish reflected on its own life and started sharing its scale with other fish. The Rainbow Fish made many friends that day. It discovered the joy of a true friendship.
21. If you hope your child has courage to conquer difficulties, which story you probably choose
A. Oh, the Places You’ll Go! B. The Little Engine That Could.
B. The Rainbow Fish. D. All of them.
22. Who makes the Rainbow Fish change its mind
A. Itself. B. Other fish. C. Marcus Pfister. D. The wise octopus.
23. Where is the text most probably taken from
A. A story book. B. A web page. C. A newspaper. D. A textbook.
B
Torsongan Bullik is a 28-year-old cross-country skier. When he was a freshman in junior high school in 2009, he excelled at long-distance running. As an amateur in 2016, he finished third in the Xinjiang Wusu International Marathon. And then a passion for cycling revealed itself as his hometown hosted the Tour of Sayram Lake, a national road race for amateur cyclists.
“The high-spirited cyclists, their flashy costumes and helmets fascinated me,” he recalls. “I felt that cycling was really cool.”
In 2012, Torsongan’s father gave him a mountain bike that cost 5,000 yuan ($695), which was a lot of money for his family. He loved the bicycle so much that he used it at every opportunity. Two years later, he entered his first competition, although there was no fairy-tale ending as he lost his balance on a steep slope. But he was determined and kept testing his limits. This paid off as he has won medals at all levels of the sport in China.
On Oct 18, 2018, Torsongan was the first to cross the finish line during a high-altitude bike race in the Xizang autonomous region. But surprisingly, it was the national cross-country skiing team that he impressed with his endurance (耐力). They were in search of new talented athletes for the 2022 Beijing Winter Olympics.
Accepting the invitation from the team marked a turning point for Torsongan’s career, but challenges remained. “After training with the team during the day, I had to go to the gym to level up my upper-body strength in the evening.” Torsongan said in an earlier interview.
He didn’t make the final list, but worked as a technician assisting (帮助) in the operations of the Beijing Winter Olympics. Regardless of the outcome of the 14th National Winter Games, Torsongan enjoyed the challenge of competing, and has his eyes set on the next race.
“I will continue with my efforts. As long as I don’t give up, I still have a chance to compete at the 2026 Winter Olympics,” he says.
24. What set Torsongan on the cross-country skiing road
A. He felt that skiing was really cool.
B. He studied on cross-country skiing.
C. A professional team looked for someone with talent.
D. He hoped to fulfill his father’s expectations.
25. Which of the following can best describe Torsongan
A. Determined and hard-working. B. Cautious and responsible.
C. Strong and humorous. D. Talented and productive.
26. Which of the following can we know from the Torsongan
A. He used to be a professional long-distance runner.
B. His hard work of bike training didn’t paid off.
C. He didn’t accept the invitation from the team.
D. He was a technician in the Beijing Winter Olympics.
27. What is Torsongan’s next plan
A. Encouraging others to join in his activity.
B. Becoming a technician assistant in his hometown.
C. Continuing his dream at the next Winter Olympics.
D. Becoming a long-distance running player.
C
The ocean depths contain the metals needed for the widespread use of battery-dependent technologies like electric vehicles, which will help reduce greenhouse gas emissions. Interested parties see this as a solution to our technological demands and the pressing need for a “green transition”. However, it raises a crucial question: should we mine the deepest stretches of the world’s oceans
Some scientists and activists warn that seabed mining could cause an irreversible (不可逆的) chain reaction, severely harming the ocean and threatening entire ecosystems on the ocean floor. There are also potential risks to our health, including toxic metals entering the human food chain, and affecting climate change. The most significant direct impact of mining in remote ecosystems is the probable loss of habitat and biodiversity.
Dr Chong Chen is a deep sea biologist at the Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (JAMSTEC). “There are undoubtedly many undiscovered species with abilities and functions that we cannot even imagine exist,” he says, “and we could lose them without knowing they ever existed.”
The mining process also disturbs seabed sediments (沉积物) and releases them back into the sea, raising additional concerns among scientists. Mining is for metals, whose stability of the construction are unchecked. “Some of those may be broken down and be directly into the water column,” says Jeffrey Drazen, professor of Oceanography with the University of Hawaii at Manoa. “Some of these metals are toxic to life.” says Professor Drazen. At the same time, he acknowledges the core challenge is ensuring whether the benefits of extracting (提取) deep-sea mineral resources outweigh the potential harm to our ecosystem. He notes that it’s a tough choice.
The positive development is that, for the first time, companies, governments, and civil society are actively participating in international discussions to create rules and regulations for the deep-sea mining industry before it begins.
28. What’s the purpose of the last sentence in Paragraph 1
A. To introduce the topic. B. To give some evidence.
C. To define the phenomenon. D. To reveal the conception.
29. What does the underlined word “those” in Paragraph 4 mean
A. Sediments. B. Seabed. C. Metals. D. Mineral resources.
30. What can be inferred from the text
A. The deep-sea mining will not do more harm than good to the people.
B. The deep-sea mining has a big impact on ecosystem and human beings.
C. A regulatory framework for the deep-sea mining industry has been established.
D. Many undiscovered species are bound to extinct according to Dr Chong Chen.
31. What is Professor Drazen’s attitude towards the deep-sea mining
A. Skeptical. B. Objective. C. Indifferent. D. Positive.
D
A Japanese candy company has been making national news headlines for its idea to produce gummy candy (软糖) that tastes like an “imaginary fruit” called Kiraspika.
Last year was a great one for gummy candy producers, and the market continued to expand throughout 2023 with fruit-flavored gummies being the most popular. While there are plenty of fruit flavors to choose from, including fascinating fruit combinations, companies are still limited to the fruits available in our world.
But what if someone broke down barriers and started making candy that tastes like imaginary fruits That was the genius idea that Japanese sweets maker Kanro recently came up with.
Two months ago, the company launched a new type of gummy candy that tastes like ‘Kiraspika no Mi’, a made-up fruit with an original flavor, design and even an origin story. According to the Kanro official website, the star-shaped Kiraspika only grows in the mountainous region of Blue Knife, where temperatures drop to-50degrees Celsius in winter. It is very difficult to obtain, as when the fruit ripens, on a full-moon night around the winter solstice (冬至), the fruit explodes to spread its seeds.
Everything about Kiraspika was invented in Kanro’s fruit lab where its flavor experts combined various existing flavors to create an entirely original one that tastes like nothing you’ve ever eaten. According to its designers, the Kiraspika- flavored gummy candy has a mysterious sweetness combined with a sliced sourness, but many of those who have tried it have their own description of the taste.
Having been launched in September through the 7-Eleven convenience store chain, Kiraspika gummies have been selling out like hotcakes. Better yet, people also can enjoy favorable discount if they want to buy it. Now, the Japanese company is already working on new creations in its Fantasy Fruit Lab.
32. What did the author stress in paragraph 2
A. The different flavors of gummy candy.
B. The current situation of gummy candy production.
C. The popularity of fruit flavors candy.
D. The development of gummy candy campany.
33. What would contribute to the popularity of Kiraspika gummies
A. The high quality of the candy.
B. The effort of Kanro’s fruit lab.
C. The reasonable price of the candy.
D. The special flavour and design of the candy.
34. What will the Japanese company do next
A. Expand the production of Kiraspika gummies.
B. Develop new fruit flavor gummy candy.
C. Cooperate with the 7-Eleven convenience store chain.
D. Improve the taste of Kiraspika gummies.
35. What’s the best title for the text
A. An Imaginary Fruit Gummy Candy.
B. Better Candy, Better Life.
C. Kiraspika Gummy Candy Delights Buyers.
D. A Japanese Candy Company: Kanro campany.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文。从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Powerful Quotes To Help You Find Your Way When You Feel Lost
Everyone has moments in their lives when they feel a little lost, and it is at these times that we begin to question who we are and what the purpose of life is. Many people have struggled with similar emotions before us. 36
37 It can happen to anyone at any time. If you are currently going through such a period in your life, powerful quotations will undoubtedly be beneficial. They will always act in your best interests and direct you in the right direction.
Powerful quotations about feeling lost will encourage you to search within and discover how you truly are. With all of life’s ups and downs, it’s simple to feel like your life is meaningless, that there is no hope for the future. 38
Perhaps you’ve become lost in your work, your relationship, or your parental responsibilities. 39 Powerful quotations will aid in your self-understanding and boost your confidence so that you can design the life you love.
You need to understand that you are not alone if you’re feeling lost. 40 Because things will pass and get better. It Make an effort to show yourself enough love and attention. Enjoy life as it comes to you and take your time.
A. The only life you can actually lead is the one that is immediately in front of you.
B. So follow them, set aside your concerns and allow yourself to see the life that lies ahead.
C. In any event, you shouldn’t let yourself become trapped in this condition of confusion.
D. Your current difficult situations are temporary.
E. Being lost is perfectly normal.
F. Get help from some powerful professional quotes.
G. However, maybe you’re experiencing a difficult time that you weren’t prepared well.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
My family went to London for visiting specialists. The day before we 41 the ship. Father said goodbye gently to his five-year-old “friend”, an Australian cattle dog, Spider, who was loved by us all. Father’s friend Sandy kept him 42 while we were overseas.
Six weeks later, a 43 arrived from Sandy, giving my father the news that Spider had 44 just two weeks after we had sailed. I will always remember my father’s face 45 and his eyes filled with sadness as he read the letter. Sandy has 46 constantly on ABC radio and other local newspapers. 47 , the dog was never found later. Spider seemed to decide to 48 us elsewhere.
Finally, we made a 49 . We sailed back and did everything that we could do 50 waiting. Several months passed but there was still no news concerning. My father took the 51 and kept looking for him.
One cold morning eight months after, my father had a call from an old lady who said she was putting food out “for a very old dog”. My father’s eyes were lighted up with 52 . That was enough for my father to 53 immediately. When we arrived at the old lady’s house, she showed us the dog. It was Spider! My father did his special whistle (口哨) for Spider. “Woof!” he barked. Spider was capturing (捕捉) the 54 feeling that occurred when he first locked eyes with my father. To Spider, our 55 and love are the inspiration.
41. A. sailed B. parked C. boarded D. camped
42. A. alive B. away C. company D. apart
43. A. letter B. story C. service D. test
44. A. fallen ill B. got stuck C. lost life D. run away
45. A. confusing B. shocking C. moving D. touching
46. A. announced B. advertised C. posted D. blogged
47. A. Unfortunately B. Luckily C. Hopefully D. Eventually
48. A. attend to B. take over C. look around D. search for
49. A. decision B. discussion C. advice D. plan
50. A. as to B. except for C. instead of D. due to
51. A. lead B. place C. risk D. place
52. A. silence B. dissatisfaction C. excitement D. praise
53. A. pulled up B. drove off C. stepped in D. calmed down
54. A. special B. familiar C. painful D. empty
55. A. expectation B. creativity C. generosity D. determination
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The farming-themed program, Become a Farmer, stands out as one of the most widely discussed and popular Chinese reality 56 (show) in the past year.
The program truthfully records 10 young men in their 20s 57 spent 190 days diligently sowing, irrigating (灌溉), fertilizing, and harvesting on 142 acres of land. Before the show, the 10 young men 58 (work) in the entertainment industry. It is not the fake experience of farming under the camera, 59 the fact that they farmed the land for half 60 year, sowing, planting, and breeding throughout the process.
Before starting their rural lives, the production unit conducted training classes for these young men 61 (learn) some basic skills. Moreover, they 62 (require) to learn how to operate agricultural machinery (器械), including tractors and rice harvesters.
The production unit attracted audience to 63 (active) get involved by hosting regular livestreams (直播). The first season of the show included over 100 livestreams, having a total viewership over 170 million on Sina Weibo and Douyin. Many netizens took part 64 these livestreams by leaving comments to express 65 (they) concern about the participants’ working process.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你的美国朋友Leo在广西南宁市做交换生,即将迎来“五一国际劳动节”,出于一些原因,他的假期只有三天,并想在此期间去旅游。请你写信推荐一个目的地,内容包括:
1. 推荐的目的地;
2. 推荐理由;
3. 表达祝愿。
注意:
1. 词数80左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
国际劳动节:International Workers’ Day
Dear Leo,
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I have a friend named Monty Robert who owns a horse ranch (大农场).
The last time I was there, he introduced by saying: “I want to tell you a story. It all goes back to a story about a young man who was the son of an itinerant (流动的) horse trainer who would go from stable (马厩) to stable, race track to race track, farm to farm and ranch to ranch, training horses. As a result, the boy’s high school career was continually interrupted. When he was a senior, he was asked to write a paper about what he wanted to be and do when he grew up.”
He went on saying, “That night he wrote a seven-page paper describing his goal of someday owning a horse ranch. He wrote about his dream in great details, and he even drew a diagram of a 200-acre ranch, showing the location of all the buildings, the stables and the track. Then he drew a detailed floor plan for a 4,000-square-foot house that would sit on a 200-acre dream ranch. He put much his heart into the project and, the next day, he handed it in to his teacher. Two days later he received his paper back. On the front page was a large red F with a note that read, ‘See me after class.’”
“The boy with the dream went to see the teacher after class and asked, ‘Why did I receive an F ’ The teacher said. This is an unrealistic dream for a young boy like you. You come from an itinerant family. You have no money or resources. Owning a horse ranch requires a lot of money. You have to buy the land, pay for the original breeding stock and later pay large stud (配种) fees. There’s no way you could ever do it.’ Then the teacher added, “Next week, if you rewrite this paper with a more realistic goal, I will reconsider your grade.”
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
“The boy thought about it long hard at home, and asked his father what he should do. ______________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
Monty then turned to me and said, “The boy in the story is me. ________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
2024年春季学期高一年级校联体第一次联考
英语科参考答案及评分标准
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
答案:1. B 2. C 3. C 4. A 5. B 6. B 7. A 8. B 9. B 10.A
11. A 12. B 13. C 14. A 15. B 16. C 17. C 18. A 19. A 20. C
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
本文是应用文。文章介绍了三个启迪人心的故事。
21. A 细节理解题。根据Oh, the Places You’ll Go!-By Dr. Seuss下的“Because it is understood that life is just an exciting journey that is full of surprises. And if you are brave enough, you will find lots of opportunities just waiting around the corner.”可推知,如果你足够勇敢,很多机会在等待着你。所以如果想让孩子有克服困难的勇气,就可以选择这个故事。故选A。
22. D 细节理解题。根据The Rainbow Fish -By Marcus Pfister下的“One day, a wise octopus (章鱼) told the fish that we truly feel satisfied in life when we share our blessings with the less fortunate. The Rainbow Fish reflected on its own life and started sharing its scale with other fish. The Rainbow Fish made many friends that day.”可知,章鱼所说的话让它反思了自己的行为并开始与别人分享,最后收获了很多的朋友。由此可见,是章鱼的话改变了它的想法。故选D。
23. B 推理判断题。根据文章第一段内容“Now is the time to visit our web and be ready to be inspired!”(现在是时候访问我们的网站了,振奋精神吧!)。可推知,本文可能选自某个网页上的内容。故选B项。
B
本文是记叙文。新疆的吐尔松江·布尔力克从一名业余的自行车手到专业的越野滑雪运动员,跨界勇闯东奥,逐梦冰雪。
24. C。理解具体信息。根据第四段中But surprisingly, it was the national cross-country skiing team that he impressed with his stamina. They were scouting athletes in search of new talent for the 2022 Beijing Winter Olympics.及第五段中Accepting the invitation from the team marked a turning point for Torsongan’s career可知,国家越野滑雪团队发现了有天赋的Torsongan,并且邀请他的加入,让他走上了职业越野滑雪的道路。
25. A。推断。由第三段Torsongan在参加自行车比赛中虽然失去平衡但是充满决心并且不断测试自己的极限;第五段中,白天除了与团队训练,晚上还到健身房加练,由此可知Torsongan是个有决心并且努力的人。
26. D。理解具体信息。根据第六段的第一句He didn’t make the final list, but worked as a technician assisting in the operations of the Beijing Winter Olympics.可知,他没有进入最终的名单,但作为一名技术人员在北京冬奥会中进行协助。
27. C。推断。根据最后一段可知,他会努力参加下一届冬奥会。
C
本文是议论文。深海采矿能否解决海洋问题,还是会带来更多的麻烦。
28. A 写作意图,根据第一段第一句话及结合下文可知,本句话是为了引出文章讨论的话题。
29. C 词义猜测。根据画线所在句和前一句“Mining is for metals, whose stability of the construction are unchecked”可知,这些金属不稳定,会被分解并进入到水体里。故此处指的是金属。
30. B 推断推理。根据第二段的“There are also potential risks to our health, including toxic metals entering the human food chain, and affect climate change. The most significant direct impact of mining in remote ecosystems is the probable loss of habitat and biodiversity.”可知,深海采矿会影响海底生态和身体健康。
31. A 判断推理。根据第五段最后一句“He notes that it’s a tough choice.”可知,他觉得是否开展深海采矿依然是个很难的选择,由此可见,他对此项活动还是持有怀疑的态度。
D
本文是说明文。文章主要介绍了日本的一种“空想水果味”软糖。
32. B 通读本段可知,虽然目前水果软糖很受欢迎,同时也有很多的水果口味,但是世界上可供选择的水果口味依然很有限。描述了当前的水果软糖生产现状,故选B。
33. D 理解具体信息。从第三段的“But what if someone broke down barriers and started making candy that tastes like imaginary fruits ”的反问和最后一段的“空想水果”软糖在日本7-11便利店上市后,就十分畅销可知,打破软糖口味制作的屏障,生产出想象中味道的水果软糖,是它受欢迎的关键。
34. B 判断推理。从最后一段的最后一句话“Now, the Japanese company is already working on new creations in its Fantasy Fruit Lab.”可知,Kanro公司会继续研发新的水果口味。
35. A 理解主旨要义。通读全文可知,本文介绍了日本推出的“空想水果味”软糖 Kiraspika gummy candy在上市后大获成功,而畅销的原因正是它独特的口味。故A项最适合作为本文标题。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
36-40 BEGCD
本文是一篇说明文。文章解释了当你感到迷茫时有力量的名言可以帮助我们找到自己的道路。
36. B 上句提到很多人在我们之前就经历过类似的情绪。因此,跟随他们,不理会这些担忧,让自己看到未来的生活。与上句构成因果关系,故选B。
37. E 下句指出这种现象随时可能发生在任何人身上。It与Being lost对应。故选E。
38. G 本段说明有力量的名言可以给人们带来信心。前一句遇到生活中的跌宕起伏时我们容易觉得生活无意义,未来无希望。下一句转折,然而,这些都可能是你正在经历一段未准备好的时期。故选G。
39. C 前文提到也许你已经在工作、人际关系或作为父母的责任中迷失了方向。无论如何,你都不应该让自己陷入这种混乱的状态之中。与前文形成递进的关系。故选C。
40. D 后文对前文进行解释,因为事情总会过去并且变得更好。逆推可知,当前的困境只是暂时的。temporary 暂时的。故选D。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
41-45 CCADB 46-50BADAC 51-55ACBBD
语篇导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者一家外出期间托人看管的小狗Spider意外走丢的故事。在父亲的带领和坚持下,终于找到了Spider,一家人的决心和爱让Spider也备受鼓舞。
41. C 出发头一天,我们登上了船。
42. C 外出后,父亲的朋友Sandy陪伴Spider,“keep sb company”陪伴某人。
43. A 六周之后,我们收到了Sandy的来信。
44. D 作者一家离开的两周后Spider跑走了,“got stuck”困住。
45. B 根据第一段可知,我们深爱着Spider,他的挣脱让父亲感到震惊,而不是困惑或感动。
46. B 由于Spider的丢失,因此Sandy不断登广告寻找。
47. A 结合后文,Spider并没有被找回来,所以是件不幸的事。
48. D 一方面Spider没有回家,另一方面也未被找到,所以他也有可能在找我们。
49. A 作者一家找不到Spider后,最终做出决定回家。
50. C 当作者一家返回后,尽可能去做他们能做的事,而不是等待,“as to”关于,“instead of”而不是。
51. A 父亲带领我们,坚持寻找。“take the lead”带头。
52. C 接到电话后,父亲情绪激动,立马开车出发寻找。
53. B 接到电话后,父亲情绪激动,立马开车出发寻找。“pull up”停车,“step in”介入,干预。
54. B 父亲吹响哨声,Spider与他对视时捕捉到了熟悉的感觉。
55. D 作者一家人从伦敦返回,从未放弃对 Spider 的寻找,由此可见,作者一家人的决心意志和爱也鼓舞着Spider。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
56. shows,考察名词单复数,one of后的名词用复数,故答案为shows;
57. who/that,考察定语从句引导词,该从句缺主语,先行词为men,指人,无特殊情况,故答案为who/that。
58. worked,考察谓语动词,该句缺谓语,根据before the show得知应用过去时态,且work与主语the 10 young men是主动关系,故答案为worked。
59. but,考察固定短语not…but…(不是……而是……)和并列连词,句意为“不是在镜头下种植的摆拍,而是他们半年里在土地上耕种,全程参与播种、种植和养殖的事实。”,故答案为but。
60. a,考察冠词,半年的表达方式是half a year,故答案为a。
61. to learn,考察非谓语动词,该句已经有conducted作为谓语,且没有从句,要考虑非谓语,根据句意“制作单位为了让这些年轻人学习一些基本技能举办了培训课程”得知,这里表示目的,且与young men是主动关系,故答案为to learn。
62. were required,考察谓语动词,该句缺谓语,根据上句的时间信息before starting their rural lives得出用过去时态,与主语they为被动关系,主语是复数,故答案为were required。
63. actively,考察形容词和副词的转换,该空位于不定式to get之间,且按照句意“制作单位通过定期开直播的方式来吸引观众们积极参与节目”得知,该空用副词修饰动词短语get involved,故答案为actively。
64. in,考察介词,此处意为“参与”的固定短语为take part in,故答案为in。
65. their,考察代词,此空后concern意为关心,是名词,要用形容词物主代词修饰,故答案为their。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
范文:
Dear Leo,
Knowing that you’d like to travel during International Workers’ Day, I am writing to recommend a destination for you.
Given the three-day holidays, Liuzhou is the place that I strongly recommend. The reason is that it takes just a few hours for you to go there due to the short distance from where you are to that place. What’s more, in Liuzhou, not only is it a great chance to experience the culture of the Zhuang nationality , but also you can enjoy the most authentic Luosi noodles, which I bet you will like.
I sincerely hope you’ll have fun spending your holidays! Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
试题分析 :
1. 根据试题内容,要求考生针对朋友因即将迎来“五一国际劳动节”,想在三天假期期间去旅游为主题写一封推荐旅游目的地的信,其内容应该涵盖两个方面:1. 推荐的具体旅游目的地;2. 给出相关的具体理由。
首段:写信的背景(朋友Leo想在“五一国际劳动节”的三天假期期间去旅游)+写信目的(推荐旅游目的地)
正文:1. 推荐的目的地;2. 推荐理由(要具体,并有合理性和可行性),2-3个;
结尾:你对他的祝愿;期待回复。
2. 文章的谋篇布局要层次分明,表达理由和祝愿清晰明朗,贴近现实,想到“三天假期”和“广西南宁市”这两个信息提供的可行性限制,不应推荐距离太远的地方,要点之间衔接过渡自然流畅。
续写范文:
“The boy thought about it long hard at home, and asked his father what he should do. With a frown appearing on the forehead, the father decided to let his son make up his own mind, thinking that it was an important decision for him. Not getting any advice from his father, he looked at the paper he wrote. Soon, he showed his father a determined look. After a week, he handed in the same paper, making no changes at all, and stated that the teacher could keep the F and he’d keep his dream.”
Monty then turned to me and said, “The boy in the story is me. Now you are sitting in my horse ranch, and I still have that school paper.” He added proudly. The best part of the story was that two years ago the same teacher brought 30 kids to camp out on his ranch. When the teacher was leaving, he made him realize he had been the boy with the goal that he thought was unrealistic. Shamed, the teacher left. As Monty at last concluded, don’t let anyone steal your dreams and just follow your heart.
评分标准:
一、内容与主题;
我的一个开大马场的朋友告诉我一个故事:有个小男孩只是一位流动驯马师的儿子。虽然穷,但是有着开大马场的梦想。在高中写关于梦想的文章时,写了想开大马场的梦想,被老师说不现实,叫他一周后重叫一份写更有现实意义的梦想的文章。
由续写第一段的开头“The boy thought about it long hard at home, and asked his father what he should do. 可知,男孩思考了很久要不要更改他的梦想,还问了爸爸他该怎么做。因此考生要写出父亲对此的回答,回答后,男孩随后有什么决定。
从续写第二段的首句Monty then turned to me and said, “The boy in the story is me. 可知,故事里的小男孩就是我的朋友本人。因此,他还因儿时的梦想实现后会有什么话说,和有什么事情会发生,故事的结尾是什么。
听力原文
Text 1
M: May I take your order, madam Today’s specials are onion soup and roast beef. Would you like to try
W: Well, I’m not that hungry. Just green salad, please. (1)
Text 2
M: Are you excited about your sister’s visit tomorrow
W: Of course I am. It’s been a year since I saw her last time. (2) I’m sure she misses me too.
Text 3
W: Can you come to my house at lunchtime please I want to show you something really cool I found at the park.
M: Yeah, no problem. (3) I’ll ride my bike. Afterwards I can ride to the gym.
Text 4
W: You were not at school yesterday, Jim. What was wrong
M: Oh, I had a stomachache. I still don’t feel very well.
W: Sorry to hear that. Can I get you anything to make you feel better (4)
M: Thanks. I already took some medicine.
Text 5
M: Adele, may I ask for sick leave this week I have felt very tired recently and I have a headache. The doctor told me to rest for a week.
W: No problem. Don’t forget to hand in a written request for leave to my secretary. (5) Take care.
Text 6
M: Do you like this hotel (6)
W: My room is comfortable and the staff are very polite, but the food in the restaurant isn’t so good. (6)
M: There’s a restaurant just down the road. Shall we go there for dinner instead of eating here (7)
W: I don’t think so. The food is included with our stay. I don’t see why we should pay for a meal when we can get one for free. (7)
M: OK, I see your point. Maybe we’ll be able to find something we like on the menu.
W: I doubt whether we will.
Text 7 (第9题为推断题)
M: Hello, do you mind if I sit here
W: No, please do. Are you the parent of one of the graduates (8)
M: Yes. (8) I’m very proud of my son.
W: What is his degree
M: Biology. My wife and I are doctors, and it’s lucky he wants to become one too.
W: Ah, I see. My daughter is getting her maths degree. (8) (10) She says she wants to bean engineer, but I’d like her to become a scientist.
M: They are both good jobs.
W: Yes. It is up to her what she decides to do.
M: Ah, look. The graduation event is about to start.
Text 8
M: Excuse me, madam. We’re about to start a photography class. Have you come to the right room
W: Yes, I’ve signed up for this class. But I’ve done something very silly — I’ve forgotten to bring my camera. (11)
M: Ah, OK. Well, the college can lend you a camera but I’m afraid it will cost you 5. (12) They used to only charge 1, but someone broke the camera and it cost 50 to repair it.
W: OK, I understand. I don’t mind paying.
M: Just sign this form to say you agree to the conditions and I’ll go and get you the camera. (13)
W: Thank you. (13) I’ll make sure I remember my own camera for the next class.
M: Yes, it’s a lot easier to learn when you have a camera you are familiar with.
Text 9
W: Hello, I saw the sign outside. (14)
M: The one on the window
W: No, the one on the wall beside the door. (14)
M: Oh, you mean the sign advertising tours of the building (17)
W: Yes. (17) Have I come at the wrong time
M: Well, one tour has just started and it usually takes an hour. Will you be able to wait that long for the next one (15) (17)
W: OK. (15) (17) It looks like a very interesting building.
M: Oh, it is. It’s one of the oldest town halls in the country.
W: And it’s still in use
M: Yes. That’s why I asked you about which sign you had seen. I thought you had come to pay a bill.
W: No, I’m just interested in historic buildings.
M: Here, read this book while you are waiting. (16) It tells you all about the history of the town hall.
W: Thank you. (16) Do I need to buy a ticket for the tour (17)
M: No, the tour is free.
Text 10 (第18题为总结题)
Welcome, customers, to Green’s Electronics, the city’s largest electronics store. Our prices are always hard to beat. But for the Spring Festival, we’re making them even lower. Prices are at rock bottom for our Giant Spring Festival Sale — an event you won’t want to miss! (19) On this floor, you’ll find cookers, fridges, dishwashers and other kitchen goods at super low prices. On the first floor, there are TVs, cameras and music equipment at prices you’ll find hard to believe. And finally, on the top floor, you’ll be able to buy all the latest computer equipment and mobile phones for prices you can easily afford. (20) So come on in and take a good look round. We promise you won’t find bargains as good as these in the whole country. But we can’t keep prices this low forever — only for the next seven days. Also, you can visit our website, , and sign up for a store membership card. This will allow you to have even more great savings all year round. So make sure you get one right now!

展开更多......

收起↑

资源预览