资源简介 2024年中考第一次模拟考试试题卷英语考生须知:1. 本试卷满分120分, 考试时间100分钟。2.答题前,在答题纸上写姓名和准考证号,并在试卷首页的指定位置写上姓名和座位号。3.必须在答题纸的对应答题位置上答题,写在其他地方无效。1 至 50小题在答题纸上涂黑作答,答题方式详见答题纸上的说明。4.做听力题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有1分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。5.考试结束后,试卷和答题纸一并上交。第Ⅰ卷第一部分 听力 (共两节,满分20分)第一节 (共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does Peter go to school now A. On foot. B. By bus. C. By car.2. How does the girl feel about Ms. Smith A. Funny. B. Serious. C. Clever.3. When did Wang Hui get to school A. At 7:20. B. At 7:30. C. At 7:40.4. Where does the conversation probably take place A. On the train. B. At the cinema. C. At the bus station.5. What does the man mean A. He likes living in the countryside.B. The countryside is quieter than cities.C. He thinks it’s easier to get jobs in cities.第二节 (共 10 小题, 每小题1.5分, 满分 15分)听下面2段对话和1段独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你有时间阅读各小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听对话,回答以下各小题。6. Who is Jack A. Cindy’s brother. B. Cindy’s friend. C. Sam’s brother.7. What happened to Jack A. His arm hurt. B. His head hurt. C. His leg hurt.8. How long would Jack stay in hospital A. For fifteen days. B. For three weeks. C. For a month.听对话,回答以下各小题。9. What is Mike’s report mainly about A. Travelling. B. Weather. C. Seasons.10. When does Mike advise people to visit his home town A. In spring. B. In summer. C. In autumn.11. What’s the weather like in Amy’s home town A. It’s fine all year round. B. It’s quite cold in winter. C. It’s very hot in summer.听独白,回答以下各小题。12. Where is Sara from A. England. B. America. C. China.13. What did Sara’s parents do when she coloured books A. They bought many colouring books for her.B. They hoped Sara to play with other children.C. They asked Sara to spend more time colouring.14. Why was Sara called “little Picasso” A. Because she was one of Picasso’s fans.B. Because her painting works were like Picasso’s.C. Because she learned to paint in Picasso’s old school.15. How old was Sara when her first public show was held A. Three. B. Seven. C. Eight.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15 小题,每小题2分,满分 30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和D)中选出最佳选项。AWhy are planes usually white There are many reasons. First, this color can protect planes from sunlight. Also, white lets people see damage (损坏) on planes more easily. Third, white planes are easier to see at night or during bad weather. Blue masks are common in hospitals. In the earlier years, the masks were white. But it was found that the white masks would reflect light and make doctors’ eyes painful. Besides, blue can make people feel less nervous and not afraid. Also, blue doesn’t show dirt easily.Tires are all black. Why Early car tires had a much lighter color. That’s because they were made of natural rubber. Its color is off white. Later, people added carbon black to the tires. This makes tires look black. Michelin is a French tire company. It made colorful car tires in 1996. But the colorful tires would attract (吸引) drivers. This could cause car accidents. The color helps tigers catch their “‘meals”. The eyes of some animals, like deer, are different from human eyes. Orange is bright to humans. But deer see the color as green. In the forest, they can’t see these “green” tigers. So, it is easy for tigers to hide and catch them.1. Why are planes usually white ①Damage can be found easily. ② White can protect planes from sunlight.③White planes look clean. ④White planes can stand out during night.A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④2. What color is the tiger in deer’s eyes A. Green. B. Orange. C. Blue. D. Black.3. On which of the following websites can we most probably read the text A. https://kids./ B. https://wonderwhy.org/C. https://kids.nationalgeographic.com/ D. https://www.bedtimestory.com/【答案】1. B 2. A 3. B【解析】【导语】本文介绍不同的物品有不同颜色的原因。【1题详解】细节理解题。根据“First, this color can protect planes from sunlight. Also, white lets people see damage on planes more easily. Third, white planes are easier to see at night or during bad weather.可知,只有“白色的飞机看起来干净”没有提到。故选B。【2题详解】细节理解题。根据原文“Orange is bright to humans. But deer see the color as green.”可知鹿看老虎是绿色的。故选A。【3题详解】推理判断题。本文介绍不同的物品有不同颜色的原因,故可推知该文章来自一个问为什么的网站。故选B。B①Have you ever visited any traditional Chinese gardens They look like more natural sights than some Western Gardens. They have a long history. As early as 1500, there were two main types of gardens: imperial gardens and private gardens. Imperial gardens were for the use of the emperor and his family. Private gardens were built by important officials or wealthy businessmen. Both types of gardens were built for hunting and resting.②The Summer Palace in Beijing is China’s most famous imperial garden. It covers about 3,000,000 m . Kunming Lake takes up almost three-fourths of the garden’s total area. There are over 3,000 ancient buildings and more than 400,000 plants in the garden. You can also see more than 40,000 valuable works from each ancient period. With such a rich collection, the garden is known as the “Imperial Garden Museum.”③As for private gardens the most famous one is the Humble Administrator’s Garden (拙政园) in Suzhou. It has an area of only 41,000 m . It is quite small compared to imperial gardens, but it’s beautiful. When you are standing in any corner of the garden, it all looks like a lifelike picture. And the whole garden looks different in different seasons.④The traditional Chinese gardens have been designed (设计) to look naturally formed. Mountains and waters, trees and flowers, houses and towers are well-organized. They don’t look crowded together at all. In fact, Chinese gardens are in some ways very much like traditional Chinese sight paintings. The two have influenced and developed alongside one another. Both of them show the importance of nature in Chinese culture.4. What’s Paragraph 1 mainly about A. The owners of Chinese gardens. B. The history of Chinese gardens.C. Two main kinds of Chinese gardens. D. Two main reasons for building gardens.5. The numbers in Paragraph 2 are to show that ________.A. the Summer Palace is very large in size B. the imperial garden is used by the emperorC. the garden museum has a rich collection D. Kunming Lake takes up a lot of space6. What can we know about traditional Chinese gardens according to the passage A. The things in the gardens were not formed properly.B. The private gardens in Suzhou are famous for the size.C. They are different from Chinese traditional sight paintings.D. They were mainly built for the owners to hunt and rest.7. Which of the following best shows the structure of the passage A. B. C. D.【答案】4. C 5. A 6. D 7. D【解析】【导语】本文主要介绍了中国传统园林有两大类型:皇家园林和私家园林。颐和园是最著名的皇家园林,拙政园是最有名的私家园林。【4题详解】主旨大意题。根据第一段“As early as 1500, there were two main types of gardens: imperial gardens and private gardens.”并通读第一段可知,本段主要介绍了中国园林的两大类型。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第二段“It covers about 3,000,000 m ...There are over 3,000 ancient buildings and more than 400,000 plants in the garden. You can also see more than 40,000 valuable works from each ancient period.”可知,颐和园占地3,000,000平方米,园中有3000多座古建筑和40多万种植物,你还可以看到来自每个古代时期的4万多件有价值的作品。由此推知,第二段中的数字是为了展示颐和园非常大。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第一段“Both types of gardens were built for hunting and resting.”可知,中国传统园林都是为了狩猎和休息而建造的。故选D。【7题详解】篇章结构题。根据第一段“Have you ever visited any traditional Chinese gardens ”可知,第一段用于引出话题,为第一部分;第二、三段分别介绍了颐和园和拙政园,为第二部分;第四段说明了中国园林在设计方面的共同之处,为第三部分。故选D。CRavi the teacher was very tired after a long, hard day at school.He walked towards his house. Just then, Ravi felt something uncomfortable in his throat. He coughed and coughed, and something came out of his mouth—it was a heron’s feather!“How strange!” he thought. “How did it get in my throat ”When he got home, he told his wife about it. His wife agreed that this was very strange. She also promised she wouldn’t say a word. Or her husband would be the talk in the town!When she went outside, their neighbour waved, “Have you heard any news today ”“My husband was walking home and…you won’t believe it…some heron feathers came out of his mouth! But you must promise not to tell anyone!” replied the teacher’s wife.The neighbour then went to the shop to buy some vegetables. He told the shopkeeper who loved to gossip (说三道四) all about what was going on in the town.“You know what,” said the neighbour, “Ravi the schoolteacher was giving a lesson today…and a whole heron suddenly came out of his mouth. ▲ ”Then the cook came into the shop. “Did you hear about that ” the shopkeeper said in a low voice, “Ravi the schoolteacher was buying pencils in the village shop—and suddenly a lot of herons flew out of his mouth! Ssh, don’t tell others!”The shopkeeper’s little boy heard this. He ran outside to tell his friends. Soon, the rumors (谣言) had spread throughout the town!When Ravi walked into the classroom the next morning, all his pupils were looking at him quietly—it was very unusual! Even more strangely, their parents were looking at him through the windows too.“Why are you all looking at me like that ” he asked.“We heard that yesterday a heron flew out of your mouth, and some other kinds of birds too. And a river of water with fish of all kinds in it! We want to see you do it again!” A boy spoke up.Ravi sighed (叹气) and put his books on the desk.“Today’s lesson is a very important one!” he said.“I think you all need to learn it!”8. What does the underlined word “it” in Paragraph 4 refer to A. Ravi coughed and he might be badly ill. B. Ravi had a strange feeling about his wife.C. A heron’s feather came out of Ravi’s mouth. D. A long school day made Ravi uncomfortable.9. Which can be the best to fill in the blank ▲ in Paragraph 8 A. But it is true. B. But he was tired. C. But it’s a secret. D. But everyone laughed.10. In which order did the rumors develop A. ③①②④ B. ③④①② C. ①③②④ D. ①④③②11. What lesson did Ravi want everyone to learn A. It’s necessary to have classes with clear mind.B. It’s very silly to gossip and believe rumors.C We should take actions to stop hurting others.D. We need to be good friends with all animals.【答案】8. C 9. C 10. A 11. B【解析】【导语】本文讲述了Ravi身上发生的一件事经过许多人传,变得越来越离谱,因此八卦和相信谣言是非常愚蠢的。【8题详解】词句猜测题。根据“When he got home, he told his wife about it.”以及“He coughed and coughed, and something came out of his mouth—it was a heron’s feather!”可知是指一根苍鹭的羽毛从拉维的嘴里吐了出来。故选C。【9题详解】推理判断题。根据“But you must promise not to tell anyone!”以及“Ssh, don’t tell others!”可知此处是指这个邻居告诉店主这个秘密后,也让店主保证不告诉别人,故选C。【10题详解】细节理解题。根据“He coughed and coughed, and something came out of his mouth—it was a heron’s feather!”可知一根苍鹭的羽毛从拉维的嘴里吐了出来;“some heron feathers came out of his mouth!”可知他嘴里吐出了一些苍鹭的羽毛;“and suddenly a lot of herons flew out of his mouth!”许多苍鹭从他的嘴里飞了出来;“We heard that yesterday a heron flew out of your mouth, and some other kinds of birds too. And a river of water with fish of all kinds in it!”可知有一只苍鹭从嘴里飞了出来,还有其它几种鸟。还有一条河,里面有各种各样的鱼。因此顺序是③①②④,故选A。【11题详解】推理判断题。根据“We heard that yesterday a heron flew out of your mouth, and some other kinds of birds too. And a river of water with fish of all kinds in it! We want to see you do it again!”以及“He coughed and coughed, and something came out of his mouth—it was a heron’s feather!”可知事实越传越离谱,因此八卦和相信谣言是非常愚蠢的。故选B。DA bell rings at 7 pm every evening in Mohityache Avadgaon village, in India, telling people that it is time for everyone to turn off screen devices (设备), like televisions and mobile phones. At 8:30 pm, the bell rings the second time, telling the 3,000 villagers that screen-free time is over. The leaders of the village introduced it so that young people could focus on their homework and not be influenced by funny videos or phone messages. However, some say that a screen simply allows people to get information — it is not harmful in itself. A person can decide for themselves when to put down a device. So should you set limits (限制) on screen time Yes—screen time should be limitedPhones, computers and TV are great ways for getting information and lots of fun. However, they can be addictive (使人成瘾的) and some people need help to break from them. Even if people are chatting on their phone or playing online games together, they can still feel lonely. Screen-free time means people can connect with family and friends in the real world. It’s also a great chance for people to go outside and be active, which is good for their health. Too much screen time can lead to other problems, such as not sleeping properly and being short on creativity.No—people can manage their screen timeThrough devices like phones and computers, people can find answers to many questions. Screen time can be productive—you can read great works of literature (文学), discover wonderful facts or read about important things happening in the world. It is great for homework and curious minds. Electronic devices also allow friends and family to stay in touch. Most people naturally take screen breaks, for example when they eat or exercise. People should be free to judge for themselves how much screen time they should have.Now that you’ve read a lot about it, tell us what you think on the website theweekiunior.co.uk/polls. Choose YES if you think screen time should be limited, or NO if you don’t. We’ll show the results next week.12. How does the writer begin the passage A. By giving reasons. B. By telling a real event.C. By comparing examples. D. By listing large numbers.13. According to Paragraph 2, which of the following are the good points of screen-free time ①Help people get information more easily. ②Make people go outside and be healthy.③Help people stay alone by themselves. ④Make people connect with the real world.A. ①④ B. ②③ C. ②④ D. ③④14. Which of the following in the dictionary best explains the underlined word “productive” in Paragraph 3 productive adj.① Not interesting.②Doing or achieving a lot.③Widely accepted and used for a long time.④Full of new, exciting or dangerous experiences.A. ① B. ② C. ③ D. ④15. What’s the writer’s purpose in writing the passage A. To encourage readers to manage their screen time freely.B. To advise readers to manage and control their screen time.C. To lead readers to form a good habit of doing homework.D. To collect ideas about whether to cut the screen time.【答案】12. B 13. C 14. B 15. D【解析】【导语】本文讨论了印度一村庄实行屏幕时间限制的措施,引发关于是否应限制屏幕时间的争议,支持者认为限制有助于避免上瘾、促进社交和健康,而反对者则认为屏幕时间可带来信息和联系便利,个人应自由决定使用时间。【12题详解】推理判断题。通读第一段可知,此段讲述了印度一村庄实行屏幕时间限制的措施,由此可知作者以一个真实的事件开始这篇文章。故选B。【13题详解】细节理解题。根据“Screen-free time means people can connect with family and friends in the real world. It’s also a great chance for people to go outside and be active, which is good for their health.”可知,无屏幕时间意味着人们可以在现实世界中与家人和朋友建立联系。这也是人们外出活动的好机会,这对他们的健康有好处。故选C。【14题详解】词义猜测题。根据“Screen time can be productive—you can read great works of literature (文学), discover wonderful facts or read about important things happening in the world.”可知,在屏幕时间你可以阅读伟大的文学作品,发现奇妙的事实或阅读世界上发生的重要事情,也就是说在屏幕时间里你可以做很多事情,“productive”应是“做或完成很多事情”。故选B。【15题详解】推理判断题。根据“Now that you’ve read a lot about it, tell us what you think on the website”可知,作者想让读者在网站上写下自己的想法,由此可知作者写这篇文章的目的是收集关于是否减少看屏幕时间的意见。故选D。第二节 (共5 小题,每小题2分,满分 10分)下面文章中有五处(第1—5 题)需要补全信息。请从以下选项(A、B、C、D、E和F)中选出符合意思的句子。选项中有一项是多余选项。___16___Jackie, 14 Sofia Marconi, my dad, is the most amazing person I know. He’s quite brave. He’s a wildlife photographer and he travels to some of the most dangerous places, to take photos of the world’s most endangered animals. He held a photo exhibition to show his works in public last year. ___17___ Alex, 15 The kindest person that I meet is my grandfather Steven Gwen. He’s 78 years old this year. ___18___ For example, he’s just done a parachute jump (跳伞) to raise money for a children’s program in India. I hope I can have that much life in me when I’m his age.Jacob, 16 ___19___ First of all, he’s a wonderful teacher. He always finds different ways to get us interested in his lessons. He’s also a really amazing guitar player. He’s in a band and I’m sure they’re going to be famous one day. But I hope it doesn’t happen too soon. I don’t want to lose my teacher! Oliver, 17 One of my heroes is, my neighbour Jack. He and his wife Alice had the perfect life: good jobs, a lovely house and three young children. Then one day, a terrible accident left Alice in a wheelchair. ___20___ Jack has spent all his time looking after Alice and the family well. He’s such a warm person—someone you want to spend time with.A. Who is your hero B. What a different story!C. His life changed forever.D. I am really proud to have such a great dad.E. The person I respect most is Mr. Donaldson.F. But he still spends a lot of his time doing things for others.【答案】16. A 17. D 18. F 19. E 20. C【解析】【导语】本文介绍了大家心目中的英雄。【16题详解】根据“One of my heroes is, my neighbour Jack.”以及全文内容可知,本文在介绍大家心目中的英雄。选项A“你的英雄是谁?”符合,故选A。【17题详解】根据“Sofia Marconi, my dad, is the most amazing person I know.”可知,本段在介绍父亲,选项D“我真的为有这样一位伟大的父亲而骄傲。”符合,故选D。【18题详解】根据“For example, he’s just done a parachute jump (跳伞) to raise money for a children’s program in India.”可知,爷爷在为别人筹钱,选项F“但他仍然花了很多时间为别人做事情。”符合,故选F。【19题详解】根据“First of all, he’s a wonderful teacher.”可知,本段在介绍自己的老师,选项E“我最尊敬的人是唐纳森先生。”符合,故选E。【20题详解】根据“Then one day, a terrible accident left Alice in a wheelchair.”可知,美好的生活突遭横祸,选项C“他的生活从此改变了。”符合,故选C。第三部分 英语知识运用 (共两节,满分 25 分)第一节 完形填空 (共 15 小题,每小题1分,满分 15 分)通读下面短文,掌握其大意,然后在各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出一个最佳选项。Colored rice poured out of Manju’s paper cup and showered across the floor. “I’m sorry,” he told his grandmother. He rushed to ____21____ the rice. Would Grandmother still let him help with the rangoli The rangoli was a traditional good-luck ____22____ on the ground. Grandmother made one every start of the new year. This year, Manju was ten years old and he was ____23____ enough to help. But so far he’d only made a mess. Grandmother smiled at him and said, “Don’t be ____24____. It takes practice.” Manju tried again more ____25____. “It works!”After a while, Manju saw over at Grandmother and said, “You’ve ____26____ a lot, but I’ve done a little.” Grandmother said. “Breaks bring bad luck, but your side looks ____27____. You’re doing a good job.” Manju kept working. Sometimes his rice ran outside the drawing. Sometimes he used the wrong color, ____28____ Grandmother had to redraw it. But slowly, the bright rice changed into a beautiful peacock (孔雀).Manju admired the peacock when Grandmother left to answer the phone. Then he noticed a ____29____ on Grandmother’s side. Should he fix it “I’ll surprise Grandmother!” ____30____ decided to help!Suddenly, Manju fell down onto the rangoli. He pushed the rice back, but the colors were ___31___. When Grandmother came back, Manju looked down. He said, “I’m so sorry. I should have waited for you.” Grandmother shook her head. “You saw a ____32____ and tried to fix it. I’m proud of you.” “But the rangoli is broken,” Manju said. “Not if you ____33____ me.” Grandmother said. Manju picked up the rice at once, dividing each grain (米粒) by color. Just before nightfall, they finished ____34____ the rangoli together.“We did it! The peacock seemed alive.” Manju smiled. “We make a good ____35____.” Grandmother said. The new year felt full of good luck, thanks to grandmother and him.21A. heat up B. set up C. clean up D. put up22.A. food B. game C. play D. painting23.A. old B. clever C. proud D. honest24.A. shy B. angry C. worried D. surprised25.A. silently B. excitedly C. politely D. carefully26.A. changed B. found C. corrected D. finished27.A. big B. nice C. sweet D. strange28.A. so B. or C. because D. although29.A. risk B. secret C. break D. color30.A. I B. He C. She D. They31.A. lost B. mixed C. doubled D. recorded32.A. cup B. mess C. problem D. picture33.A. help B. tell C. trust D. promise34.A. fixing B. pushing C. checking D. cleaning35.A. plan B. team C. dream D. example【答案】21. C 22. D 23. A 24. C 25. D 26. D 27. B 28. A 29. C 30. B 31. B 32. C 33. A 34. A 35. B【解析】【导语】本文讲述了Manju和奶奶因为蓝果丽这种传统地画艺术而发生的故事。【21题详解】句意:他冲过去清理大米。heat up加热;set up建立;clean up清理;put up建造。根据“Colored rice poured out of Manju’s paper cup and showered across the floor.”可知是指他冲过去清理大米。故选C。【22题详解】句意:蓝果丽是地上的一幅传统的吉祥画。food食物;game游戏;play玩;painting画。根据“Sometimes his rice ran outside the drawing. Sometimes he used the wrong color…Grandmother had to redraw it. But slowly, the bright rice changed into a beautiful peacock”可知是指一幅传统的吉祥画。故选D。【23题详解】句意:今年,Manju十岁了,他已经长大了,可以帮忙了。old老的;clever聪明的;proud自豪的;honest诚实的。根据“Manju was ten years old”可知是指他已经长大了,可以帮忙了。故选A。【24题详解】句意:不要担心。shy害羞的;angry生气的;worried担心的;surprised惊讶的。根据“But so far he’d only made a mess.”可知是指奶奶让他不要担心,故选C。【25题详解】句意:Manju更仔细地再次尝试silently安静地;excitedly兴奋地;politely礼貌地;carefully仔细地。根据“But so far he’d only made a mess.”可知重新更仔细地尝试。故选D。【26题详解】句意:你已经完成了很多,但我只完成了一点。changed改变;found发现;corrected修正;finished完成。根据“You’ve…a lot, but I’ve done a little.”可知是指你已经完成了很多,但我只完成了一点。故选D。【27题详解】句意:裂口会带来厄运,但你的这边看起来很棒。big大的;nice漂亮的;sweet甜的;strange陌生的。根据“You’re doing a good job.”可知是指但你的这边看起来很棒,故选B。【28题详解】句意:有时他用错了颜色,所以奶奶不得不重新画。so因此;or或者;because因为;although虽然。根据“Sometimes he used the wrong color…Grandmother had to redraw it.”可知是指有时他用错了颜色,所以奶奶不得不重新画。故选A。【29题详解】句意:然后,他注意到奶奶的一侧有一个裂口。risk冒险;secret秘密;break裂口;color颜色。根据“Breaks bring bad luck”以及“Should he fix it”可知是指注意到奶奶的一侧有一个裂口。故选C。【30题详解】句意:他决定帮助!I我;He他;She她;They他们。根据“Should he fix it ”可知是指他决定帮助!故选B。【31题详解】句意:他把米往后推,但米的颜色都混在一起了。lost丢失;mixed混合;doubled加倍;recorded记录。根据“Manju fell down onto the rangoli. He pushed the rice back”可知是指米的颜色都混在一起了。故选B。【32题详解】句意:你发现了一个问题,并试图解决它。cup杯子;mess混乱;problem问题;picture图画。根据“tried to fix it”可知是指发现了一个问题,并试图解决它。故选C。33题详解】句意:如果你帮我的话就不会。help帮助;tell告诉;trust信任;promise承诺。根据“Manju picked up the rice at once, dividing each grain (米粒) by color.”可知是指你帮我的话就不会。故选A。【34题详解】句意:就在夜幕降临之前,他们一起把蓝果丽完善了。fixing修理;pushing推;checking检查;cleaning清洁。根据“tried to fix it”可知是指一起把蓝果丽完善了,故选A。【35题详解】句意:我们是一个很好的团队。plan计划;team团队;dream梦想;example例子。此处是指祖孙两人搭配一起把蓝果丽完善了。因此是一个很好的团队,故选B。第Ⅱ卷第三部分 英语知识运用 (共两节,满分25分)第二节 语法填空 (共10 小题,每小题1分,满分 10分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Dragon Boat Festival is a traditional Chinese holiday. It is one of ___36___ four top traditional Chinese festivals with a history of over 2,000 years.Dragon Boat Festival ___37___ (fall) on the fifth day of the fifth month lunar. This year, Chinese will have a 3-day public holiday ___38___ Saturday to Monday for celebrations. The dragon boat race is one of them. And it is ___39___ (warm) welcomed.Many believe that Dragon Boat Festival ___40___ (celebrate) to remember the death of Qu Yuan, a famous Chinese poet. He jumped into the Miluo River for his country. The local people searched for Qu Yuan’s body, ___41___ failed. To stop fish from harming his body, people threw zongzi into the river ___42___ (feed) the fish. Over time, eating zongzi and the boat race have been the traditional activities of Dragon Boat Festival.Do you know that “Happy Dragon Boat Festival” might not be a good greeting for ___43___ (we), although it sounds quite natural For we Chinese, “Safe and Healthy Dragon Boat Festival” is much ___44___ (popular) than that greeting.In addition to Chinese, many other Asian ____45____ (country) also celebrate this festival. For example, in Singapore, the local seafood is used to make zongzi. Actually, Dragon Boat Festival has been a world-wide festival today.【答案】36. the37. falls 38. from39. warmly 40. is celebrated41. but 42. to feed43. us 44. more popular45. countries【解析】【导语】本文主要介绍了端午节的由来。【36题详解】句意:它是中国四大传统节日之一,有2000多年的历史。根据“one of… four top traditional Chinese festivals”可知,此处特指中国四大传统节日之一,故填the。【37题详解】句意:端午节是农历五月初五。此句是一般现在时,主语是单数形式,动词用三单,故填falls。【38题详解】句意:今年,中国将有一个为期三天的公共假期,从周六到周一庆祝。from…to“从……到……”,固定搭配,故填from。【39题详解】句意:它受到热烈欢迎。此空修饰welcomed应填副词warmly“热烈地”,故填warmly。【40题详解】句意:许多人认为端午节是为了纪念中国著名诗人屈原的去世。主语Dragon Boat Festival与动词celebrate之间是被动关系,此句是一般现在时,此处用一般现在时被动语态,主语是单数形式,助动词用is,故填is celebrated。【41题详解】句意:当地人寻找屈原的尸体,但没有成功。空格前后是转折关系,应填but,故填but。【42题详解】句意:为了防止鱼伤害他的身体,人们把粽子扔进河里喂鱼。根据“people threw zongzi into the river … the fish”可知,把粽子扔进河里是为了喂鱼,用动词不定式作目的状语,故填to feed。【43题详解】句意:尽管它听起来很自然,但你知道“端午节快乐”对我们来说可能不是一个好的问候语吗?介词for后接宾格us,故填us。【44题详解】句意:对我们中国人来说,“端午节平安健康”比那句问候更受欢迎。根据than可知,此空应填比较级,故填more popular。【45题详解】句意:除了中国人,许多其他亚洲国家也庆祝这个节日。other后接复数名词,故填countries。第四部分 写作(共三节,满分 35分)第一节 选词填空(共5 小题,每小题1分,满分5分)用方框中所给词语的适当形式填空,每词限用一次。or; south; except; lives; inviteCustoms around the world46. It’s rude to use the left hand for eating ________ doing some other activities in Indian.47. Thanksgiving is a time to give thanks for food in the autumn and other good things people enjoy in their ________.48. If your American friend ________ you to her birthday party, you can take along some presents like flowers, a plant or chocolates.49. In France, you shouldn’t eat anything with your hands ________ bread.50. In the ________ part of China, people eat tangyuan during the Lantern Festival.【答案】46. or 47. lives48. invites49. except 50. south##southern【解析】【46题详解】句意:在印度,用左手吃饭或做其他活动是不礼貌的。根据“It’s rude to use the left hand for eating…doing some other activities in Indian.”以及结合备选词汇,可知是指用左手吃饭或做其他活动是不礼貌的。or“或者”,故填or。【47题详解】句意:感恩节是感恩秋天的食物和人们生活中享受的其他美好事物的日子。根据“other good things people enjoy in their”以及结合备选词汇,可知是指人们生活中享受的其他美好事物的日子。lives“生活”,复数表泛指。故填lives。【48题详解】句意:如果你的美国朋友邀请你参加她的生日聚会,你可以带上一些礼物,比如鲜花、植物或巧克力。根据“If your American friend…you to her birthday party”可知是指你的美国朋友邀请你参加她的生日聚会,invite“邀请”,时态为一般现在时,主语是第三人称单数friend,动词用三单形式。故填invites。【49题详解】句意:在法国,除了面包,你不应该用手吃任何东西。根据“In France, you shouldn’t eat anything with your hands…bread.”以及结合备选词汇,可知是指除了面包,你不应该用手吃任何东西。except“除了……之外”,故填except。【50题详解】句意:在中国的南部,人们在元宵节吃汤圆。根据“In the…part of China”以及结合备选词汇,可知是指在中国的南部,south/southern part“南部”,故填south/southern。第二节 单词拼写 (共10 小题,每小题1分,满分 10分)阅读下面短文,然后根据括号内所给汉语意思或首字母按题号写出各单词的正确、完全形式(每空限填一词)。In China, some schools have a spring outing every year. Students go to a park or some other beautiful areas to enjoy the springtime. People in the US also have their own ___51___ (特别的) springtime traditions.One example is spring break. For about one week in early to the middle of ___52___ (三月), all students in the US have a break from school. Students are all interested in travelling, so it’s a good ___53___ (机会) for them to go on holiday. Middle school students usually travel with their parents. College students travel freely and enjoy t___54___ on their own. When I was in college, I took a road trip with my friends across the country for spring break. We saw all kinds of cool places and ___55___ (遇见) lots of new friends along the way.A___56___ example is spring cleaning. It has become an important tradition in American culture. During every year’s spring cleaning, families collect old things that they don’t want to keep. They sell them to their friends at a low p___57___ in their yard. It is called a yard sale. You never know what you might find and how cheap it is at a yard sale. Last spring, I f___58___ an ancient musical instrument and some valuable stamps. Once, I e___59___ bought a doghouse for my pet dog for only ____60____ (十二) dollars! Spring cleaning is a good way to get a fresh start for the new year.【答案】51. special52. March 53. chance##opportunity54. (t)hemselves55. met 56. (A)nother57. (p)rice58. (f)ound59. (e)ven 60. twelve【解析】【导语】本文介绍了美国人的春季传统习俗,有“春假”和春季大扫除。【51题详解】句意:美国人也有自己特殊的春季传统。special“特别的”,故填special。【52题详解】句意:在三月开始到中期大约一周的时间里,美国所有的学生都有放假的时间。March“三月”,故填March。【53题详解】句意:学生们都对旅游感兴趣,所以这是一个很好的机会对他们来说去度假。chance/opportunity“机会”,空前有a修饰,用单数。故填chance/opportunity。【54题详解】句意:大学生们自由自在地旅行,享受自己的生活。enjoy oneself“玩得开心”,结合“on their own”可知此处是指“他们自己”themselves。故填(t)hemselves。【55题详解】句意:一路上,我们看到了各种各样很酷的地方,还结识了很多新朋友。meet“遇见”,结合saw可知应用动词的过去式。故填met。【56题详解】句意:另一个例子是春季大扫除。根据“One example is spring break.”可知此处是指另一个例子是春季大扫除。another“另一个”,故填(A)nother。【57题详解】句意:他们在自家院子里以低价把它们卖给朋友。根据“sell them to their friends”可知是指以低价把它们卖给朋友。at a low price“以低价”,故填(p)rice。【58题详解】句意:去年春天,我发现了一件古老的乐器和一些珍贵的邮票。根据“an ancient musical instrument and some valuable stamps”以及“You never know what you might find and how cheap it is at a yard sale.”,可知是指发现了一件古老的乐器和一些珍贵的邮票。find“发现”,描述过去的事,动词用过去式。故填(f)ound。【59题详解】句意:有一次,我甚至为我的宠物狗买了一个狗舍,只花了十二美元!根据“bought a doghouse for my pet dog for only…dollars”以及结合首字母,可知是指我甚至为我的宠物狗买了一个狗舍,只花了十二美元,even“甚至”,故填(e)ven。【60题详解】句意:有一次,我甚至为我的宠物狗买了一个狗舍,只花了十二美元!twelve“十二”,故填twelve。第三节 书面表达(共1小题,满分20分)61. 假如你是李华,你的英国笔友Michael即将结束在中国的交换生课程。他打算为家人和好友准备一些中国礼物。请你写一封电子邮件,向他推荐三件有特色的礼物并说明推荐的理由(礼物可以从下表中选择或自行确定)。Presents Reasonsa silk scarf soft and comfortable; some Chinese paintings on itChinese tea paper cuts pieces of Chinese clay art Chinese fans toy pandas … …注意:(1)文中不得出现与你身份相关的信息。(2)词数:90-140。Dear Michael,_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Li Hua【答案】例文Dear Michael,There are many choices for you to choose wonderful Chinese presents.For your mother, I think a silk scarf from Hangzhou is a nice present. It’s soft and comfortable. There are usually beautiful Chinese paintings on it. And you can give your father some Chinese tea. It’s a kind of healthy drink with a long history. Paper cutting is a traditional Chinese art. Chinese artists cut the paper into different shapes, such as flowers or buildings. I believe your friends will like paper cuts.I hope these can help you.Li Hua【解析】【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,可参考表格中给出的礼物来推荐三件有特色的礼物。[写作步骤]第一步,开篇点题,推荐礼物;第二步,具体推荐三种有特色的礼物;第三步,收尾,希望能帮到对方。[亮点词汇]①give sb. sth. 给某人某物②traditional Chinese art 传统中国艺术③such as 例如[高分句型]①There are many choices for you to choose wonderful Chinese presents.(There be句型)②I believe your friends will like paper cuts.(省略that的宾语从句)2024年中考第一次模拟考试试题卷英语考生须知:1. 本试卷满分120分, 考试时间100分钟。2.答题前,在答题纸上写姓名和准考证号,并在试卷首页的指定位置写上姓名和座位号。3.必须在答题纸的对应答题位置上答题,写在其他地方无效。1 至 50小题在答题纸上涂黑作答,答题方式详见答题纸上的说明。4.做听力题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有1分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。5.考试结束后,试卷和答题纸一并上交。第Ⅰ卷第一部分 听力 (共两节,满分20分)第一节 (共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does Peter go to school now A. On foot. B. By bus. C. By car.2. How does the girl feel about Ms. Smith A. Funny. B. Serious. C. Clever.3. When did Wang Hui get to school A. At 7:20. B. At 7:30. C. At 7:40.4. Where does the conversation probably take place A. On the train. B. At the cinema. C. At the bus station.5. What does the man mean A. He likes living in the countryside.B. The countryside is quieter than cities.C. He thinks it’s easier to get jobs in cities.第二节 (共 10 小题, 每小题1.5分, 满分 15分)听下面2段对话和1段独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你有时间阅读各小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听对话,回答以下各小题。6. Who is Jack A. Cindy’s brother. B. Cindy’s friend. C. Sam’s brother.7. What happened to Jack A. His arm hurt. B. His head hurt. C. His leg hurt.8. How long would Jack stay in hospital A. For fifteen days. B. For three weeks. C. For a month.听对话,回答以下各小题。9. What is Mike’s report mainly about A. Travelling. B. Weather. C. Seasons.10. When does Mike advise people to visit his home town A. In spring. B. In summer. C. In autumn.11. What’s the weather like in Amy’s home town A. It’s fine all year round. B. It’s quite cold in winter. C. It’s very hot in summer.听独白,回答以下各小题。12. Where is Sara from A. England. B. America. C. China.13. What did Sara’s parents do when she coloured books A. They bought many colouring books for her.B. They hoped Sara to play with other children.C. They asked Sara to spend more time colouring.14. Why was Sara called “little Picasso” A. Because she was one of Picasso’s fans.B. Because her painting works were like Picasso’s.C. Because she learned to paint in Picasso’s old school.15. How old was Sara when her first public show was held A. Three. B. Seven. C. Eight.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15 小题,每小题2分,满分 30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和D)中选出最佳选项。AWhy are planes usually white There are many reasons. First, this color can protect planes from sunlight. Also, white lets people see damage (损坏) on planes more easily. Third, white planes are easier to see at night or during bad weather. Blue masks are common in hospitals. In the earlier years, the masks were white. But it was found that the white masks would reflect light and make doctors’ eyes painful. Besides, blue can make people feel less nervous and not afraid. Also, blue doesn’t show dirt easily.Tires are all black. Why Early car tires had a much lighter color. That’s because they were made of natural rubber. Its color is off white. Later, people added carbon black to the tires. This makes tires look black. Michelin is a French tire company. It made colorful car tires in 1996. But the colorful tires would attract (吸引) drivers. This could cause car accidents. The color helps tigers catch their “‘meals”. The eyes of some animals, like deer, are different from human eyes. Orange is bright to humans. But deer see the color as green. In the forest, they can’t see these “green” tigers. So, it is easy for tigers to hide and catch them.1. Why are planes usually white ①Damage can be found easily. ② White can protect planes from sunlight.③White planes look clean. ④White planes can stand out during night.A ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④2. What color is the tiger in deer’s eyes A. Green. B. Orange. C. Blue. D. Black.3. On which of the following websites can we most probably read the text A. https://kids./ B. https://wonderwhy.org/C. https://kids.nationalgeographic.com/ D. https://www.bedtimestory.com/B①Have you ever visited any traditional Chinese gardens They look like more natural sights than some Western Gardens. They have a long history. As early as 1500, there were two main types of gardens: imperial gardens and private gardens. Imperial gardens were for the use of the emperor and his family. Private gardens were built by important officials or wealthy businessmen. Both types of gardens were built for hunting and resting.②The Summer Palace in Beijing is China’s most famous imperial garden. It covers about 3,000,000 m . Kunming Lake takes up almost three-fourths of the garden’s total area. There are over 3,000 ancient buildings and more than 400,000 plants in the garden. You can also see more than 40,000 valuable works from each ancient period. With such a rich collection, the garden is known as the “Imperial Garden Museum.”③As for private gardens, the most famous one is the Humble Administrator’s Garden (拙政园) in Suzhou. It has an area of only 41,000 m . It is quite small compared to imperial gardens, but it’s beautiful. When you are standing in any corner of the garden, it all looks like a lifelike picture. And the whole garden looks different in different seasons.④The traditional Chinese gardens have been designed (设计) to look naturally formed. Mountains and waters, trees and flowers, houses and towers are well-organized. They don’t look crowded together at all. In fact, Chinese gardens are in some ways very much like traditional Chinese sight paintings. The two have influenced and developed alongside one another. Both of them show the importance of nature in Chinese culture.4. What’s Paragraph 1 mainly about A. The owners of Chinese gardens. B. The history of Chinese gardens.C. Two main kinds of Chinese gardens. D. Two main reasons for building gardens.5. The numbers in Paragraph 2 are to show that ________.A. the Summer Palace is very large in size B. the imperial garden is used by the emperorC. the garden museum has a rich collection D. Kunming Lake takes up a lot of space6. What can we know about traditional Chinese gardens according to the passage A. The things in the gardens were not formed properly.B. The private gardens in Suzhou are famous for the size.C. They are different from Chinese traditional sight paintings.D. They were mainly built for the owners to hunt and rest.7. Which of the following best shows the structure of the passage A. B. C. D.CRavi the teacher was very tired after a long, hard day at school.He walked towards his house. Just then, Ravi felt something uncomfortable in his throat. He coughed and coughed, and something came out of his mouth—it was a heron’s feather!“How strange!” he thought. “How did it get in my throat ”When he got home, he told his wife about it. His wife agreed that this was very strange. She also promised she wouldn’t say a word. Or her husband would be the talk in the town!When she went outside, their neighbour waved, “Have you heard any news today ”“My husband was walking home and…you won’t believe it…some heron feathers came out of his mouth! But you must promise not to tell anyone!” replied the teacher’s wife.The neighbour then went to the shop to buy some vegetables. He told the shopkeeper who loved to gossip (说三道四) all about what was going on in the town.“You know what,” said the neighbour, “Ravi the schoolteacher was giving a lesson today…and a whole heron suddenly came out of his mouth. ▲ ”Then the cook came into the shop. “Did you hear about that ” the shopkeeper said in a low voice, “Ravi the schoolteacher was buying pencils in the village shop—and suddenly a lot of herons flew out of his mouth! Ssh, don’t tell others!”The shopkeeper’s little boy heard this. He ran outside to tell his friends. Soon, the rumors (谣言) had spread throughout the town!When Ravi walked into the classroom the next morning, all his pupils were looking at him quietly—it was very unusual! Even more strangely, their parents were looking at him through the windows too.“Why are you all looking at me like that ” he asked.“We heard that yesterday a heron flew out of your mouth, and some other kinds of birds too. And a river of water with fish of all kinds in it! We want to see you do it again!” A boy spoke up.Ravi sighed (叹气) and put his books on the desk.“Today’s lesson is a very important one!” he said.“I think you all need to learn it!”8. What does the underlined word “it” in Paragraph 4 refer to A. Ravi coughed and he might be badly ill. B. Ravi had a strange feeling about his wife.C. A heron’s feather came out of Ravi’s mouth. D. A long school day made Ravi uncomfortable.9. Which can be the best to fill in the blank ▲ in Paragraph 8 A. But it is true. B. But he was tired. C. But it’s a secret. D. But everyone laughed.10. In which order did the rumors develop A. ③①②④ B. ③④①② C. ①③②④ D. ①④③②11. What lesson did Ravi want everyone to learn A. It’s necessary to have classes with clear mind.B. It’s very silly to gossip and believe rumors.C. We should take actions to stop hurting others.D. We need to be good friends with all animals.DA bell rings at 7 pm every evening in Mohityache Avadgaon village, in India, telling people that it is time for everyone to turn off screen devices (设备), like televisions and mobile phones. At 8:30 pm, the bell rings the second time, telling the 3,000 villagers that screen-free time is over. The leaders of the village introduced it so that young people could focus on their homework and not be influenced by funny videos or phone messages. However, some say that a screen simply allows people to get information — it is not harmful in itself. A person can decide for themselves when to put down a device. So should you set limits (限制) on screen time Yes—screen time should be limitedPhones, computers and TV are great ways for getting information and lots of fun. However, they can be addictive (使人成瘾的) and some people need help to break from them. Even if people are chatting on their phone or playing online games together, they can still feel lonely. Screen-free time means people can connect with family and friends in the real world. It’s also a great chance for people to go outside and be active, which is good for their health. Too much screen time can lead to other problems, such as not sleeping properly and being short on creativity.No—people can manage their screen timeThrough devices like phones and computers, people can find answers to many questions. Screen time can be productive—you can read great works of literature (文学), discover wonderful facts or read about important things happening in the world. It is great for homework and curious minds. Electronic devices also allow friends and family to stay in touch. Most people naturally take screen breaks, for example when they eat or exercise. People should be free to judge for themselves how much screen time they should have.Now that you’ve read a lot about it, tell us what you think on the website theweekiunior.co.uk/polls. Choose YES if you think screen time should be limited, or NO if you don’t. We’ll show the results next week.12. How does the writer begin the passage A. By giving reasons. B. By telling a real event.C. By comparing examples. D. By listing large numbers.13. According to Paragraph 2, which of the following are the good points of screen-free time ①Help people get information more easily. ②Make people go outside and be healthy.③Help people stay alone by themselves. ④Make people connect with the real world.A. ①④ B. ②③ C. ②④ D. ③④14. Which of the following in the dictionary best explains the underlined word “productive” in Paragraph 3 productive adj.① Not interesting.②Doing or achieving a lot.③Widely accepted and used for a long time.④Full of new, exciting or dangerous experiences.A. ① B. ② C. ③ D. ④15. What’s the writer’s purpose in writing the passage A. To encourage readers to manage their screen time freely.B. To advise readers to manage and control their screen time.C. To lead readers to form a good habit of doing homework.D. To collect ideas about whether to cut the screen time.第二节 (共5 小题,每小题2分,满分 10分)下面文章中有五处(第1—5 题)需要补全信息。请从以下选项(A、B、C、D、E和F)中选出符合意思句子。选项中有一项是多余选项。___16___Jackie, 14 Sofia Marconi, my dad, is the most amazing person I know. He’s quite brave. He’s a wildlife photographer and he travels to some of the most dangerous places, to take photos of the world’s most endangered animals. He held a photo exhibition to show his works in public last year. ___17___ Alex, 15 The kindest person that I meet is my grandfather Steven Gwen. He’s 78 years old this year. ___18___ For example, he’s just done a parachute jump (跳伞) to raise money for a children’s program in India. I hope I can have that much life in me when I’m his age.Jacob, 16 ___19___ First of all, he’s a wonderful teacher. He always finds different ways to get us interested in his lessons. He’s also a really amazing guitar player. He’s in a band and I’m sure they’re going to be famous one day. But I hope it doesn’t happen too soon. I don’t want to lose my teacher! Oliver, 17 One of my heroes is my neighbour Jack. He and his wife Alice had the perfect life: good jobs, a lovely house and three young children. Then one day, a terrible accident left Alice in a wheelchair. ___20___ Jack has spent all his time looking after Alice and the family well. He’s such a warm person—someone you want to spend time with.A. Who is your hero B. What a different story!C. His life changed forever.D. I am really proud to have such a great dad.E. The person I respect most is Mr. Donaldson.F. But he still spends a lot of his time doing things for others.第三部分 英语知识运用 (共两节,满分 25 分)第一节 完形填空 (共 15 小题,每小题1分,满分 15 分)通读下面短文,掌握其大意,然后在各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出一个最佳选项。Colored rice poured out of Manju’s paper cup and showered across the floor. “I’m sorry,” he told his grandmother. He rushed to ____21____ the rice. Would Grandmother still let him help with the rangoli The rangoli was a traditional good-luck ____22____ on the ground. Grandmother made one every start of the new year. This year, Manju was ten years old and he was ____23____ enough to help. But so far he’d only made a mess. Grandmother smiled at him and said, “Don’t be ____24____. It takes practice.” Manju tried again more ____25____. “It works!”After a while, Manju saw over at Grandmother and said, “You’ve ____26____ a lot, but I’ve done a little.” Grandmother said. “Breaks bring bad luck, but your side looks ____27____. You’re doing a good job.” Manju kept working. Sometimes his rice ran outside the drawing. Sometimes he used the wrong color, ____28____ Grandmother had to redraw it. But slowly, the bright rice changed into a beautiful peacock (孔雀).Manju admired the peacock when Grandmother left to answer the phone. Then he noticed a ____29____ on Grandmother’s side. Should he fix it “I’ll surprise Grandmother!” ____30____ decided to help!Suddenly, Manju fell down onto the rangoli. He pushed the rice back, but the colors were ___31___. When Grandmother came back, Manju looked down. He said, “I’m so sorry. I should have waited for you.” Grandmother shook her head. “You saw a ____32____ and tried to fix it. I’m proud of you.” “But the rangoli is broken,” Manju said. “Not if you ____33____ me.” Grandmother said. Manju picked up the rice at once, dividing each grain (米粒) by color. Just before nightfall, they finished ____34____ the rangoli together.“We did it! The peacock seemed alive.” Manju smiled. “We make a good ____35____.” Grandmother said. The new year felt full of good luck, thanks to grandmother and him.21.A. heat up B. set up C. clean up D. put up22.A. food B. game C. play D. painting23A. old B. clever C. proud D. honest24.A. shy B. angry C. worried D. surprised25A. silently B. excitedly C. politely D. carefully26.A. changed B. found C. corrected D. finished27.A. big B. nice C. sweet D. strange28.A. so B. or C. because D. although29.A. risk B. secret C. break D. color30.A. I B. He C. She D. They31.A. lost B. mixed C. doubled D. recorded32.A. cup B. mess C. problem D. picture33.A. help B. tell C. trust D. promise34.A. fixing B. pushing C. checking D. cleaning35.A. plan B. team C. dream D. example第Ⅱ卷第三部分 英语知识运用 (共两节,满分25分)第二节 语法填空 (共10 小题,每小题1分,满分 10分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Dragon Boat Festival is a traditional Chinese holiday. It is one of ___36___ four top traditional Chinese festivals with a history of over 2,000 years.Dragon Boat Festival ___37___ (fall) on the fifth day of the fifth month lunar. This year, Chinese will have a 3-day public holiday ___38___ Saturday to Monday for celebrations. The dragon boat race is one of them. And it is ___39___ (warm) welcomed.Many believe that Dragon Boat Festival ___40___ (celebrate) to remember the death of Qu Yuan, a famous Chinese poet. He jumped into the Miluo River for his country. The local people searched for Qu Yuan’s body, ___41___ failed. To stop fish from harming his body, people threw zongzi into the river ___42___ (feed) the fish. Over time, eating zongzi and the boat race have been the traditional activities of Dragon Boat Festival.Do you know that “Happy Dragon Boat Festival” might not be a good greeting for ___43___ (we), although it sounds quite natural For we Chinese, “Safe and Healthy Dragon Boat Festival” is much ___44___ (popular) than that greeting.In addition to Chinese, many other Asian ____45____ (country) also celebrate this festival. For example, in Singapore, the local seafood is used to make zongzi. Actually, Dragon Boat Festival has been a world-wide festival today.第四部分 写作(共三节,满分 35分)第一节 选词填空(共5 小题,每小题1分,满分5分)用方框中所给词语的适当形式填空,每词限用一次。or; south; except; lives; inviteCustoms around the world46. It’s rude to use the left hand for eating ________ doing some other activities in Indian.47. Thanksgiving is a time to give thanks for food in the autumn and other good things people enjoy in their ________.48. If your American friend ________ you to her birthday party, you can take along some presents like flowers, a plant or chocolates.49. In France, you shouldn’t eat anything with your hands ________ bread.50. In the ________ part of China, people eat tangyuan during the Lantern Festival.第二节 单词拼写 (共10 小题,每小题1分,满分 10分)阅读下面短文,然后根据括号内所给汉语意思或首字母按题号写出各单词的正确、完全形式(每空限填一词)。In China, some schools have a spring outing every year. Students go to a park or some other beautiful areas to enjoy the springtime. People in the US also have their own ___51___ (特别的) springtime traditions.One example is spring break. For about one week in early to the middle of ___52___ (三月), all students in the US have a break from school. Students are all interested in travelling, so it’s a good ___53___ (机会) for them to go on holiday. Middle school students usually travel with their parents. College students travel freely and enjoy t___54___ on their own. When I was in college, I took a road trip with my friends across the country for spring break. We saw all kinds of cool places and ___55___ (遇见) lots of new friends along the way.A___56___ example is spring cleaning. It has become an important tradition in American culture. During every year’s spring cleaning, families collect old things that they don’t want to keep. They sell them to their friends at a low p___57___ in their yard. It is called a yard sale. You never know what you might find and how cheap it is at a yard sale. Last spring, I f___58___ an ancient musical instrument and some valuable stamps. Once, I e___59___ bought a doghouse for my pet dog for only ____60____ (十二) dollars! Spring cleaning is a good way to get a fresh start for the new year.第三节 书面表达(共1小题,满分20分)61. 假如你是李华,你的英国笔友Michael即将结束在中国的交换生课程。他打算为家人和好友准备一些中国礼物。请你写一封电子邮件,向他推荐三件有特色的礼物并说明推荐的理由(礼物可以从下表中选择或自行确定)。Presents Reasonsa silk scarf soft and comfortable; some Chinese paintings on itChinese tea paper cuts pieces of Chinese clay art Chinese fans toy pandas … …注意:(1)文中不得出现与你身份相关的信息。(2)词数:90-140。Dear Michael,_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Li Hua 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2024年浙江省杭州临平区余杭区中考一模英语试题(原卷版).docx 2024年浙江省杭州临平区余杭区中考一模英语试题(解析版).docx