资源简介 襄城区2024年中考适应性考试英语试卷(本试题卷共10页,满分90分,考试时间100分钟)★祝考试顺利★注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域无效。3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和非答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。笔试部分(90分)一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Cheng Yuyan, a 25-year-old girl from Shanghai, set up the interest group “We Love Strolling (漫步) in the Park” on Douban four years ago. She never ___1___ it would be so popular. It’s true that more and more people share experiences, photos and reviews about parks on Douban now. The growth of this group reflects that ___2___ are playing an important role in people’s lives. To be honest, it was exactly Cheng’s ___3___ decision. She didn’t spend much time ___4___ it after that.It’s reported that spending 20 minutes in a park daily helps to ___5___ ourselves. Huang Bingbing, a practitioner of this idea, considers ___6___ an introverted (内向) person. She often spends time in parks, ___7___ taking a walk or lying on the grass. It’s a time to ___8___ be alone. There’s no need to worry about how to communicate with others. ___9___, parks serve as the perfect place for introverts.Of course, there are different parks for everybody. If you like a ____10____ atmosphere (氛围), you can visit a central park in the city. If you ____11____ an atmosphere of calm, then a park in the countryside is better. The time, the season, and the mood with which you visit the park can all ____12____ different experiences.Parks are different from other public places like shopping malls and cinemas for more ____13____. We spend too much time indoors, even our social activities like dining, shopping, and watching a movie. Yet, in a park, we can do so much more—strolling, boating, or reading under the trees, it’s relaxing and holds ____14____ moments of our personal lives. The most important is that parks offer an environment where we can find joy ____15____ opening our wallets.1. A. regretted B. explained C. expected D. promised2. A. experiences B. photos C. reviews D. parks3. A. careful B. sudden C. crazy D. careless4. A. managing B. collecting C. controlling D. creating5. A. understand B. relax C. protect D. improve6. A. oneself B. themselves C. himself D. herself7. A. both B. neither C. either D. whether8. A. simply B. correctly C. directly D. completely9. A. In that case B. After all C. Without doubt D. In fact10. A. quiet B. soft C. enjoyable D. lively11. A. prefer B. refuse C. provide D. produce12. A. find out B. lead to C. put off D. take down13. A. results B. reasons C. reports D. resolutions14. A. valuable B. famous C. necessary D. successful15. A. by B. through C. for D. without【答案】1. C 2. D 3. B 4. A 5. B 6. D 7. C 8. D 9. C 10. D 11. A 12. B 13. B 14. A 15. D【解析】【导语】本文介绍了公园在人们的生活中发挥着重要作用。【1题详解】句意:她从来没有想到它会如此受欢迎。regretted感到遗憾;explained解释;expected预期;promised承诺。根据“She never…it would be so popular.”可知是指她从来没有想到它会如此受欢迎。故选C。【2题详解】句意:这一群体的增长反映了公园在人们的生活中发挥着重要作用。experiences经历;photos照片;reviews评审;parks公园。根据“It’s true that more and more people share experiences, photos and reviews about parks on Douban now”可知是指公园在人们的生活中发挥着重要作用。故选D。【3题详解】句意:老实说,这正是承的突然决定。careful仔细的;sudden突然;crazy疯狂的;careless粗心的。根据“She didn’t spend much time…it after that.”可知是指这正是承的突然决定。故选B。【4题详解】句意:在那之后,她没有花太多的时间来管理它。managing管理;collecting收集;controlling控制;creating创造。根据“She didn’t spend much time…it after that.”可知是指她没有花太多的时间来管理它。故选A。【5题详解】句意:据报道,每天花20分钟在公园里可以帮助我们放松。understand理解;relax放松;protect保护;improve提高。根据“spending 20 minutes in a park daily”可知是指可以帮助我们放松。故选B。【6题详解】句意:这种想法的实践者黄兵兵认为自己是一个内向的人。oneself自己;themselves他们自己;himself他自己;herself她自己。根据“Huang Bingbing, a practitioner of this idea, considers…an introverted (内向) person.”可知是指认为她自己是一个内向的人。故选D。【7题详解】句意:她经常在公园里消磨时间,要么散步,要么躺在草地上。both两者都;neither也不;either两者之一;whether是否。either…or“或者……或者”,故选C。【8题详解】句意:这是一个完全独处的时候。simply仅仅;correctly正确地;directly直接地;completely完全地。根据“There’s no need to worry about how to communicate with others.”可知是指这是一个完全独处的时候。故选D。【9题详解】句意:毫无疑问,公园是性格内向的人的完美去处。In that case既然那样;After all毕竟;Without doubt毫无疑问;In fact事实上。根据“Huang Bingbing, a practitioner of this idea, considers…an introverted (内向) person.”可知是指毫无疑问,公园是性格内向的人的完美去处。故选C。【10题详解】句意:如果你喜欢热闹的氛围,你可以参观城市的中央公园。quiet安静的;soft柔软的;enjoyable愉快的;lively活泼的。根据“you can visit a central park in the city”可知是指喜欢热闹的氛围,故选D。【11题详解】句意:如果你更喜欢宁静的氛围,那么乡下的公园更好。prefer更喜欢;refuse拒绝;provide提供;produce生产。根据“then a park in the countryside is better”可知是指如果你更喜欢宁静的氛围,故选A。【12题详解】句意:你游览公园的时间、季节和心情都会导致不同的体验。find out找出;lead to导致;put off推迟;take down取下。根据“The time, the season, and the mood with which you visit the park can all…different experiences.”可知是指你游览公园的时间、季节和心情都会导致不同的体验。故选B。【13题详解】句意:公园不同于其他公共场所,如购物中心和电影院,原因很多。results结果;reasons原因;reports报告;resolutions决议。根据“Parks are different from other public places like shopping malls and cinemas for more”可知是指公园不同于其他公共场所,如购物中心和电影院,原因很多。故选B。【14题详解】句意:然而,在公园里,我们可以做更多的事情——漫步、划船或在树下阅读,这是一种放松,并保存着我们个人生活中宝贵的时刻。valuable宝贵的;famous著名的;necessary必要的;successful成功的。根据“in a park, we can do so much more — strolling, boating, or reading under the trees”可知是指保存着我们个人生活中宝贵的时刻。故选A。【15题详解】句意:最重要的是,公园提供了一个不用打开钱包就能找到喜悦的环境。by靠近;through通过;for为了;without没有。根据“parks offer an environment where we can find joy…opening our wallets”可知是指一个不用打开钱包就能找到喜悦的环境。故选D。二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读三篇短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。AI’m not feeling well. I’m afraid I need to see the doctor and take a medical examination.Preparations for the medical examination ·Avoid high-fat and high-sugar foods for three days before the examination. ·Wear comfortable shoes and loose clothes, which are convenient for the check-up. ·Don’t eat or drink anything before the blood test. ·Make an appointment (预约) online with the doctor the day before. ·Remember to bring the ID card to the examination.MEDICINE For a cold, a sore throat Three times a day after meals Adults: 1 to 3 pieces Children: 1 to 2 pieces Keep it in a cool place·Wear warm clothes. ·Drink hot water with honey. ·Get enough sleep. ·Stop and ask the doctor for help if you have a fever or a headache after taking the medicine.16. Which of the following should Mrs. Wang avoid for three days before the examination A. B. C. D.17. What’s the meaning of the underlined word “loose” in Chinese A. 昂贵的 B. 时髦的 C. 正式的 D. 宽松的18. Which is the best order for Mrs. Wang to do the things she needs to do a. Take the blood test. b. Take the medicine. c. Have meals.d. Make an appointment online with the doctor. e. Show the ID card.A. edbac B. edabc C. deacb D. deabc19. What’s the matter with Mrs. Wang A. She has a headache and a fever. B. She has a fever and a sore throat.C. She has a cold and a sore throat. D. She has a cold and a headache.20. What will Mrs. Wang probably do when she comes home from the hospital A. Take the medicine twice a day. B. Put the medicine in the fridge.C. Wear her beautiful T-shirt and skirt. D. Stay up late to exercise.【答案】16. D 17. D 18. C 19. C 20. B【解析】【导语】本文是检查注意事项以及医嘱。【16题详解】细节理解题。根据“Avoid high-fat and high-sugar foods for three days before the examination.”可知前三天不要吃高脂肪、高糖分的食物。故选D。【17题详解】词句猜测题。根据“which are convenient for the check-up”可知是指穿宽松的衣服以便好检查,故选D。【18题详解】细节理解题。根据“Make an appointment (预约) online with the doctor the day before.”可知提前一天在网上预约医生;“Remember to bring the ID card to the examination.”别忘了带身份证去检查,“Don’t eat or drink anything before the blood test.”可知验血检查前不能吃饭;“For a cold, a sore throat Three times a day after meals”可知是饭后吃药。因此是deacb,故选C。19题详解】细节理解题。根据“For a cold, a sore throat”可知她感冒,喉咙痛。故选C。【20题详解】推理判断题。根据“Keep it in a cool place”可知需要把药放在阴凉处,因此她可能把药放在冰箱里。故选B。BMany of us study with little thought about what comes after the study. But what you do after studying could influence how well you learn and remember new information. Here are two no-cost ways that can help you improve your learning.When many students finish studying, they often go straight to another activity. But research suggests that resting after you study may help you remember what you have just studied. However, resting is difficult when your brain get too much information from games, lights, sounds and so on. So you need a wakeful rest. That’s really easy——just close your eyes and rest quietly for a few minutes. Do not look at your phone, read stories or play games.Sleep is also important for learning. Robert Stickgold is a doctor and sleep expert at Harvard Medical School. He says that a person without enough sleep is unable to focus attention and therefore cannot learn well. That is because when we first form memories, they are hard to keep, but it’s true that sleep itself plays a role in the consolidation (巩固) of memory, which is important for leaning new information.The National Sleep Foundation suggests that adults between the ages of 18 and 64 should sleep 7 to 9 hours per day. Teenagers may need a little more and people over the age of 65 may need a little less.Now you have two useful suggestions, why not have a try to learn new information better!21. According to the passage, you’d better ________ after you learn some English words.A. open your eyes B. rest quietly for a whileC. play basketball D. read a story22. The underlined word “they” in Paragraph 3 refers to ________.A. many students B. the doctor and the sleep expertC. new memories D. hard information23. According to the passage, a 19-year-old girl needs at least ________ hours of sleep per day.A. six B. seven C. nine D. ten24. Which of the following statements is TRUE according to the passage A. The passage is written for only students.B. The more we sleep, the better we can study.C. Enough sleep is good for our memory.D. Many students play games after they finish studying.25. What’s the best title for the passage A. No-cost ways to get a wakeful rest. B. No-cost ways to get enough sleep.C. Good ways to rest and sleep. D. No-cost ways to improve learning.【答案】21. B 22. C 23. B 24. C 25. D【解析】【导语】本文主要为我们介绍两种帮助提高学习的方法。【21题详解】细节理解题。根据“But research suggests that resting after you study may help you remember what you have just studied”可知学习后休息可能会帮助你记住刚刚学过的东西,故选B。【22题详解】词句猜测题。根据“That is because when we first form memories, they are hard to keep, but it’s true that sleep itself plays a role in the consolidation (巩固) of memory, which is important for leaning new information.”可知they指的是新的记忆,故选C。【23题详解】细节理解题。根据“The National Sleep Foundation suggests that adults between the ages of 18 and 64 should sleep 7 to 9 hours per day.”可知每天需要7到9个小时的睡眠,故选B。【24题详解】推理判断题。根据“He says that a person without enough sleep is unable to focus attention and therefore cannot learn well. That is because when we first form memories, they are hard to keep, but it’s true that sleep itself plays a role in the consolidation (巩固) of memory, which is important for leaning new information.”可知充足的睡眠对我们的记忆有好处。故选C。【25题详解】最佳标题题。根据“Here are two no-cost ways that can help you improve your learning.”可知本文介绍了两个免费的方法可以帮助你提高你的学习。故选D。CCultural relics (文物) are not only a nation’s cultural treasures but also a record of a country’s historical changes. Each of us has a responsibility to protect and develop our own culture and history. Two Chinese vloggers (视频博主) have taken their action—they created an online show Escape From the British Museum last August.The show is only 16 minutes and 44 seconds, but successfully drew people’s attention to Chinese cultural treasures that have been lost overseas. It follows the journey home of a Chinese jade teapot (玉壶) played by Summer Sister, that has come to life and become a lovely Chinese girl in Hanfu. She runs away from the British Museum in a hurry and then returns to China with the help of a Chinese reporter named Zhang Yong’an, who was played by Pancake Fruit.Many people have been touched by the words in it, such as “My family, I have been lost for a long time,” and “As long as I’m with my family, I’m safe.” Also, there are many meaningful details which are worth thinking deeply, such as the face of the “jade teapot” is dirty, and she is surprised by how big the reporter’s house is, compared to her own place—a crowded shelf without a cover. So, does the British Museum take good care of our cultural treasures Everybody is sure of the answer.In December, 2023, it was reported that more than 2, 000 cultural treasures from the British Museum were “missing, stolen or broken” This has made a hot discussion in China and other countries, including Greece and Egypt. We are all calling for the return of our cultural treasures. Would you like to do something for our country, just like the two vloggers 26. Where can we probably read such an article A. In a novel. B. In a movie poster. C. In a newspaper. D. In a story book.27. Who helps the jade teapot in the show return to China A. A Chinese girl in Hanfu. B. Summer Sister.C. Pancake Fruit. D. Zhang Yong’an.28. It’s clear that the jade teapot in the show ________.A. is always with her family and safeB. misses the British Museum very muchC. lives in a big house without a coverD. isn’t taken good care of abroad29. The writer wrote such an article in order to ________.A. introduce the two Chinese vloggersB. encourage us to protect our culture and historyC. tell the story of a Chinese jade teapotD. tell us the British Museum lost many cultural relics30. What’s the structure of the passage ( P=Paragraph )A. B. C. D.【答案】26. C 27. D 28. D 29. B 30. D【解析】【导语】本文讲述了一个关于中国文物的热门短视频——《逃出大英博物馆》。【26题详解】推理判断题。本文讲述了一个关于中国文物的热门短视频——《逃出大英博物馆》。因此可能来自报纸,故选C。【27题详解】细节理解题。根据“It follows the journey home of a Chinese jade teapot (玉壶) played by Summer Sister, that has come to life and become a lovely Chinese girl in Hanfu. She runs away from the British Museum in a hurry and then returns to China with the help of a Chinese reporter named Zhang Yong’an, who was played by Pancake Fruit.”可知是在张永安的帮助下回到中国,故选D。【28题详解】细节理解题。根据“such as the face of the ‘jade teapot’ is dirty, and she is surprised by how big the reporter’s house is, compared to her own place—a crowded shelf without a cover”可知玉壶在国外没有得到很好的照顾,故选D。【29题详解】推理判断题。根据“We are all calling for the return of our cultural treasures. Would you like to do something for our country, just like the two vloggers ”可知是为了鼓励我们保护我们的文化和历史,故选B。【30题详解】篇章结构题。第一段引出主题;第二三段介绍视频内容;第四段总结。故选D。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有一项为多余选项。Of all the 24 solar terms, Clear and Bright, the 5th solar term, is also a traditional Chinese festival, Qingming Festival. ____31____Temperatures begin to rise and it rains more often during this period. The words “clear” and “bright” exactly describe the weather. ____32____ As the name suggests, the most important event is to clear away grass around our ancestors’ tombs and add some fresh soil. We also lay out the favorite food and wine for our ancestors in front of their tombs.Flying kites is a much-loved activity during Qingming Festival. People often tie some little lanterns, which look like stars at night, to the kite or the kite string. ____33____ People wish to take diseases away by doing this.Qingtuan, a kind of round green cake, is popular on Tomb-Sweeping Day. ____34____ In ancient times, women who wanted to have babies put boiled eggs into the river, then people picked them up to eat. It was said that the more eggs were eaten, the more chances the woman would have babies. Today, people eat eggs on this day for success and good health.____35____ As trees turn green, flowers come out, and the sun shines brightly, everything returns to life, why not go out next Clear and Bright It brings us joy and helps develop our body and mind.A. We also call it Tomb-Sweeping Day.B. Clear and Bright is really a great time to enjoy nature.C. People fly kites not only in the day time but also at night.D. Here are some traditions we Chinese need to know about it.E. Eating eggs during Clear and Bright is another tradition in many places.F. When the kites are flying high in the sky, people cut the string to let it fly freely.【答案】31. D 32. A 33. F 34. E 35. B【解析】【导语】本文介绍了清明节的习俗和传统。【31题详解】根据后文的内容可知,在介绍习俗和传统,选项D“以下是我们中国人需要了解的一些传统。”符合,故选D。【32题详解】根据“As the name suggests, the most important event is to clear away grass around our ancestors’ tombs and add some fresh soil.”可知,此处在介绍扫墓,选项A“我们也叫扫墓节。”符合,故选A。【33题详解】根据“People often tie some little lanterns, which look like stars at night, to the kite or the kite string…People wish to take diseases away by doing this.”可知,此处在介绍放风筝,以及人们希望通过这样做来消除疾病。选项F“当风筝飞得很高的时候,人们会剪断线让它自由地飞。”符合,故选F。【34题详解】根据“In ancient times, women who wanted to have babies put boiled eggs into the river”可知,此处在介绍清明的吃蛋传统,选项E“在清明节期间吃鸡蛋是许多地方的另一个传统。”符合,故选E。【35题详解】根据“As trees turn green, flowers come out, and the sun shines brightly, everything returns to life”可知,树木变绿,鲜花盛开,阳光灿烂,万物重现生机,此处在介绍清明时节的自然环境,选项B“清明节真的是享受大自然的好时光。”符合,故选B。三、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整,每词限用一次。as old die pass bear final worry like nothing increaseHave you heard about the story of The beginning of the world No Let me tell you about it.It’s one of ____36____ legends of Chinese nation. In the beginning, the universe was dark everywhere. The heaven (天) and Earth were mixed together ____37____ an egg. Pangu, the creator of the universe ____38____ in it. He grew bigger and stronger when sleeping in it for about 18,000 years. One day Pangu suddenly woke up and saw ____39____ but darkness around him, so he tried to break the egg. When the egg got broken, something clear and light went up to be the heaven, and the heavy parts went down to become Earth.Pangu ____40____ that the heaven and Earth might come together again, so he stood and hung with his head up to the heaven and his feet down to Earth. ____41____ the world continued to grow, Pangu grew in height, too. Another 18,000 years ____42____, Pangu grew up to 90,000 li ( about 45,000 kilometers ). The heaven and Earth stopped ____43____. However, Pangu was so tired that he went back to sleep and never woke up.After his ____44____, his body turned into all the things in the universe. His left eye turned into the sun and his right eye into the moon, his arms and legs into the mountains, blood into rivers and lakes. His skin became trees and flowers. His teeth and bones became metals and stones. His breath became the wind and clouds. The beautiful world was ____45____ formed.【答案】36. the oldest37. like 38. was born39. nothing40. worried41. As 42. passed43. increasing44. death 45. finally【解析】【导语】本文讲述了盘古开天的故事。【36题详解】句意:它是中华民族最古老的传说之一。根据“It’s one of…legends of Chinese nation.”以及结合备选词,可知是指是中华民族最古老的传说之一。old“古老的”,one of+the+最高级,因此此处需用最高级。故填the oldest。【37题详解】句意:天地交融在一起,就像一个鸡蛋。根据“The heaven (天) and Earth were mixed together…an egg”可知是指就像一个鸡蛋。like“像”,故填like。38题详解】句意:盘古,宇宙的创造者,诞生于其中。根据“the creator of the universe…in it.”可知是指宇宙的创造者,诞生于其中。be born“诞生”,时态为一般过去时,主语是Pangu单数,be动词用was。故填was born。【39题详解】句意:有一天盘古突然醒来,发现周围一片漆黑,于是他试着打破鸡蛋。根据“but darkness around him”可知发现周围什么也没有,一片漆黑,nothing“没有什么”,故填nothing。【40题详解】句意:盘古担心天地重逢,就站在那里,头顶天,脚垂地。根据“that the heaven and Earth might come together again”可知是指担心天地重逢,worry“但心”,描述过去的事,动词应用过去式。故填worried。【41题详解】句意:随着世界的不断增长,盘古的身高也随之增长。根据“the world continued to grow, Pangu grew in height, too.”可知是指随着世界的不断增长,盘古的身高也随之增长。as“随着”,故填As。【42题详解】句意:又过了18,000年,盘古长到90,000里(约45,000公里)。根据“Another 18,000 years”可知是指又过了18,000年,pass“过”,时态为一般过去时,动词用过去式。故填passed。【43题详解】句意:最后天地停了下来。根据“the world continued to grow…The heaven and Earth stopped”可知是指天地停止增长。stop doing sth.“停止做某事”,increase“增长”,故填increasing。【44题详解】句意:他死后,他的身体变成了宇宙中的一切。根据“his body turned into all the things in the universe.”可知是指他死后,他的身体变成了宇宙中的一切。形容词性物主代词his后接名词death“死亡”,故填death。【45题详解】句意:美丽的世界终于形成了。根据“The beautiful world was…formed.”可知是指美丽的世界终于形成了。副词finally“最终”修饰动词,故填finally。四、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,用英语填空或回答问题(请注意每小题的词数要求)。What will your life be like in the future Nobody is sure about the answer, nobody could say it more clearly. Read the following story, maybe it can give us an inspiration.One day, a worker said to his manager, “Sir, I’m old and weak, so I’m ready to retire (退休).” The manager was sorry to see his good worker go and asked if he could help him build just one more house. The worker agreed, but built it very carelessly and used bad materials. When he finished building the house and the manager came to check it, then the manager handed the key to him and said, “This is your house, my gift to you.” What a shock! What a shame! At this moment, the worker . If he had known he was building his own house, he would have done it very differently.The same thing happens around us every day. We do not give the job our best effort, then we are unsatisfied with the situation we have created and find that we are now living in the house we have built. Your life today is the result of your attitudes and choices you made in the past. How about your life tomorrow Think of yourself as the worker and the house as your life.46. The worker in the story was ready to retire because ____________________. (不超过5个词)47. When the manager gave the house to the worker as a gift, the worker felt _________ and _________. (每空1个词)48. From the story we know that what our lives tomorrow will be like depends on ___________________________. (不超过10个词)49. If you are a worker in ten years and your manager asks you to build a house, how will you build it (20个词以内)I will ___________________________________________.50. We often add the description of details to make the character more lively in writing, please complete the sentence _________ in Paragraph 2 to describe the worker more carefully. ( 20个词以内)At this moment, the worker _________________________________.【答案】46. he was old and weak47. ①. shock ②. shame48. our attitudes and choices we make today49. build it carefully (合理即可)50. felt regretful【解析】【导语】本文主要讲述了一位职员在即将退休前,敷衍了事地建造了最后一座房子,却没想到那是老板给他的礼物,他后悔不已。由此告诉人们应该如何面对生活和人生。【46题详解】根据“Sir, I’m old and weak, so I’m ready to retire”可知是因为年老和虚弱,故填he was old and weak。【47题详解】根据“What a shock! What a shame!”可知觉得震惊和惭愧,shock“震惊的”,shame“惭愧的”,故填shock;shame。【48题详解】根据“Your life today is the result of your attitudes and choices you made in the past.”可知我们明天的生活将是什么样子取决于我们今天的态度和选择。故填our attitudes and choices we make today。【49题详解】答案不唯一,合理即可。故填build it carefully。【50题详解】根据“If he had known he was building his own house, he would have done it very differently.”可知他感到非常地后悔,时态为一般过去时,动词用过去式。故填felt regretful。第二节 书面表达(共1题,满分15分)51. 阳光学校成立了“心灵驿站”,在这里,同学们可以倾诉自己的烦恼与困惑,也可以发表建议互相帮助,今天“心灵驿站”又发布最新公告了,看看你有什么好的建议吧!Notice Thanks for all your attention and help. Here are problems and worries we have collected these days. ·Have too much pressure: the coming exam, forget lots of English words, read slowly ·Have trouble with parents: can’t understand me, always compare me with others ·Have no time for fun: too much homework, help with housework Look forward to your advice! Sunlight Middle School Station Agent写作要求:1.选取公告中你能够帮助解决的问题,给出建议(至少解决2个小问题);2.注意关联过渡衔接,以使行文连贯;3.详略得当,条理清晰,语句通顺,语法正确,书写规范;4.词数:80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数;5.文中不得出现个人真实姓名或校名等信息。Dear friends, It’s normal to have trouble and problems in life, especially for middle school students. What we can do is to face them bravely and solve them properly. Here are my suggestions for you. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ The process of solving problems is also a journey of our self-improvement. Overcome our own, then we can grow better. Yours, Warm Heart【答案】例文Dear friends,It’s normal to have trouble and problems in life especially for middle school students. What we can do is to face them bravely and solve them properly. Here are my suggestions for you.First you should make a proper plan for your study and try to find your own ways of studying. Second, make the best use of your time and try to find time to relax, such as doing some exercise, listening to light music and going for a walk and so on. Third, you should understand your parents and help your parents do some housework, such as sweeping the floor, washing clothes, taking out the trash and so on. You should learn to take care of yourself. Why not communicate more with your parents when you feel nervous They may help you feel better. Please spend more time with your parents, you can take a walk after meals with your parents.The process of solving problems is also a journey of our self-improvement. Overcome our own, then we can grow better.Yours,Warm Heart【解析】【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇书信;②时态:一般现在时;③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点,并适当添加细节,突出重点。[写作步骤]第一步,引出主题,分享建议;第二步,针对问题,提出具体建议。[亮点词汇]①make use of利用②take care of照顾[高分句型]①What we can do is to face them bravely and solve them properly.(主语从句)②Why not communicate more with your parents when you feel nervous (时间状语从句)襄城区2024年中考适应性考试英语试卷(本试题卷共10页,满分90分,考试时间100分钟)★祝考试顺利★注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域无效。3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和非答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。笔试部分(90分)一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Cheng Yuyan, a 25-year-old girl from Shanghai, set up the interest group “We Love Strolling (漫步) in the Park” on Douban four years ago. She never ___1___ it would be so popular. It’s true that more and more people share experiences, photos and reviews about parks on Douban now. The growth of this group reflects that ___2___ are playing an important role in people’s lives. To be honest, it was exactly Cheng’s ___3___ decision. She didn’t spend much time ___4___ it after that.It’s reported that spending 20 minutes in a park daily helps to ___5___ ourselves. Huang Bingbing, a practitioner of this idea, considers ___6___ an introverted (内向) person. She often spends time in parks, ___7___ taking a walk or lying on the grass. It’s a time to ___8___ be alone. There’s no need to worry about how to communicate with others. ___9___, parks serve as the perfect place for introverts.Of course, there are different parks for everybody. If you like a ____10____ atmosphere (氛围), you can visit a central park in the city. If you ____11____ an atmosphere of calm, then a park in the countryside is better. The time, the season, and the mood with which you visit the park can all ____12____ different experiences.Parks are different from other public places like shopping malls and cinemas for more ____13____. We spend too much time indoors, even our social activities like dining, shopping, and watching a movie. Yet, in a park, we can do so much more—strolling, boating, or reading under the trees, it’s relaxing and holds ____14____ moments of our personal lives. The most important is that parks offer an environment where we can find joy ____15____ opening our wallets.1. A. regretted B. explained C. expected D. promised2. A. experiences B. photos C. reviews D. parks3. A. careful B. sudden C. crazy D. careless4 A. managing B. collecting C. controlling D. creating5. A. understand B. relax C. protect D. improve6. A. oneself B. themselves C. himself D. herself7. A. both B. neither C. either D. whether8. A. simply B. correctly C. directly D. completely9. A. In that case B. After all C. Without doubt D. In fact10. A. quiet B. soft C. enjoyable D. lively11. A. prefer B. refuse C. provide D. produce12. A. find out B. lead to C. put off D. take down13. A. results B. reasons C. reports D. resolutions14. A. valuable B. famous C. necessary D. successful15. A. by B. through C. for D. without二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读三篇短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。AI’m not feeling well. I’m afraid I need to see the doctor and take a medical examination.Preparations for the medical examination ·Avoid high-fat and high-sugar foods for three days before the examination. ·Wear comfortable shoes and loose clothes, which are convenient for the check-up. ·Don’t eat or drink anything before the blood test. ·Make an appointment (预约) online with the doctor the day before. ·Remember to bring the ID card to the examination.MEDICINE For a cold, a sore throat Three times a day after meals Adults: 1 to 3 pieces Children: 1 to 2 pieces Keep it in a cool place·Wear warm clothes. ·Drink hot water with honey. ·Get enough sleep. ·Stop and ask the doctor for help if you have a fever or a headache after taking the medicine.16. Which of the following should Mrs. Wang avoid for three days before the examination A. B. C. D.17. What’s the meaning of the underlined word “loose” in Chinese A. 昂贵的 B. 时髦的 C. 正式的 D. 宽松的18. Which is the best order for Mrs. Wang to do the things she needs to do a. Take the blood test. b. Take the medicine. c. Have meals.d. Make an appointment online with the doctor. e. Show the ID card.A. edbac B. edabc C. deacb D. deabc19. What’s the matter with Mrs. Wang A. She has a headache and a fever. B. She has a fever and a sore throat.C. She has a cold and a sore throat. D. She has a cold and a headache.20. What will Mrs. Wang probably do when she comes home from the hospital A. Take the medicine twice a day. B. Put the medicine in the fridge.C. Wear her beautiful T-shirt and skirt. D. Stay up late to exercise.BMany of us study with little thought about what comes after the study. But what you do after studying could influence how well you learn and remember new information. Here are two no-cost ways that can help you improve your learning.When many students finish studying, they often go straight to another activity. But research suggests that resting after you study may help you remember what you have just studied. However, resting is difficult when your brain get too much information from games, lights, sounds and so on. So you need a wakeful rest. That’s really easy——just close your eyes and rest quietly for a few minutes. Do not look at your phone, read stories or play games.Sleep is also important for learning. Robert Stickgold is a doctor and sleep expert at Harvard Medical School. He says that a person without enough sleep is unable to focus attention and therefore cannot learn well. That is because when we first form memories, they are hard to keep, but it’s true that sleep itself plays a role in the consolidation (巩固) of memory, which is important for leaning new information.The National Sleep Foundation suggests that adults between the ages of 18 and 64 should sleep 7 to 9 hours per day. Teenagers may need a little more and people over the age of 65 may need a little less.Now you have two useful suggestions, why not have a try to learn new information better!21. According to the passage, you’d better ________ after you learn some English words.A. open your eyes B. rest quietly for a whileC. play basketball D. read a story22. The underlined word “they” in Paragraph 3 refers to ________.A. many students B. the doctor and the sleep expertC. new memories D. hard information23. According to the passage, a 19-year-old girl needs at least ________ hours of sleep per day.A. six B. seven C. nine D. ten24. Which of the following statements is TRUE according to the passage A. The passage is written for only students.B. The more we sleep the better we can study.C. Enough sleep is good for our memory.D. Many students play games after they finish studying.25. What’s the best title for the passage A. No-cost ways to get a wakeful rest. B. No-cost ways to get enough sleep.C. Good ways to rest and sleep. D. No-cost ways to improve learning.CCultural relics (文物) are not only a nation’s cultural treasures but also a record of a country’s historical changes. Each of us has a responsibility to protect and develop our own culture and history. Two Chinese vloggers (视频博主) have taken their action—they created an online show Escape From the British Museum last August.The show is only 16 minutes and 44 seconds, but successfully drew people’s attention to Chinese cultural treasures that have been lost overseas. It follows the journey home of a Chinese jade teapot (玉壶) played by Summer Sister, that has come to life and become a lovely Chinese girl in Hanfu. She runs away from the British Museum in a hurry and then returns to China with the help of a Chinese reporter named Zhang Yong’an, who was played by Pancake Fruit.Many people have been touched by the words in it, such as “My family, I have been lost for a long time,” and “As long as I’m with my family, I’m safe.” Also, there are many meaningful details which are worth thinking deeply, such as the face of the “jade teapot” is dirty, and she is surprised by how big the reporter’s house is, compared to her own place—a crowded shelf without a cover. So, does the British Museum take good care of our cultural treasures Everybody is sure of the answer.In December, 2023, it was reported that more than 2, 000 cultural treasures from the British Museum were “missing, stolen or broken” This has made a hot discussion in China and other countries, including Greece and Egypt. We are all calling for the return of our cultural treasures. Would you like to do something for our country, just like the two vloggers 26. Where can we probably read such an article A. In a novel. B. In a movie poster. C. In a newspaper. D. In a story book.27. Who helps the jade teapot in the show return to China A. A Chinese girl in Hanfu. B. Summer Sister.C. Pancake Fruit. D. Zhang Yong’an.28. It’s clear that the jade teapot in the show ________.A. is always with her family and safeB. misses the British Museum very muchC. lives in a big house without a coverD. isn’t taken good care of abroad29. The writer wrote such an article in order to ________.A introduce the two Chinese vloggersB. encourage us to protect our culture and historyC. tell the story of a Chinese jade teapotD. tell us the British Museum lost many cultural relics30. What’s the structure of the passage ( P=Paragraph )A. B. C. D.第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有一项为多余选项。Of all the 24 solar terms, Clear and Bright, the 5th solar term, is also a traditional Chinese festival, Qingming Festival. ____31____Temperatures begin to rise and it rains more often during this period. The words “clear” and “bright” exactly describe the weather. ____32____ As the name suggests, the most important event is to clear away grass around our ancestors’ tombs and add some fresh soil. We also lay out the favorite food and wine for our ancestors in front of their tombs.Flying kites is a much-loved activity during Qingming Festival. People often tie some little lanterns, which look like stars at night, to the kite or the kite string. ____33____ People wish to take diseases away by doing this.Qingtuan, a kind of round green cake, is popular on Tomb-Sweeping Day. ____34____ In ancient times, women who wanted to have babies put boiled eggs into the river, then people picked them up to eat. It was said that the more eggs were eaten, the more chances the woman would have babies. Today, people eat eggs on this day for success and good health.____35____ As trees turn green, flowers come out, and the sun shines brightly, everything returns to life, why not go out next Clear and Bright It brings us joy and helps develop our body and mind.A. We also call it Tomb-Sweeping Day.B. Clear and Bright is really a great time to enjoy nature.C. People fly kites not only in the day time but also at night.D. Here are some traditions we Chinese need to know about it.E. Eating eggs during Clear and Bright is another tradition in many places.F. When the kites are flying high in the sky, people cut the string to let it fly freely.三、短文填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整,每词限用一次。as old die pass bear final worry like nothing increaseHave you heard about the story of The beginning of the world No Let me tell you about it.It’s one of ____36____ legends of Chinese nation. In the beginning, the universe was dark everywhere. The heaven (天) and Earth were mixed together ____37____ an egg. Pangu, the creator of the universe ____38____ in it. He grew bigger and stronger when sleeping in it for about 18,000 years. One day Pangu suddenly woke up and saw ____39____ but darkness around him, so he tried to break the egg. When the egg got broken, something clear and light went up to be the heaven, and the heavy parts went down to become Earth.Pangu ____40____ that the heaven and Earth might come together again, so he stood and hung with his head up to the heaven and his feet down to Earth. ____41____ the world continued to grow, Pangu grew in height, too. Another 18,000 years ____42____, Pangu grew up to 90,000 li ( about 45,000 kilometers ). The heaven and Earth stopped ____43____. However, Pangu was so tired that he went back to sleep and never woke up.After his ____44____, his body turned into all the things in the universe. His left eye turned into the sun and his right eye into the moon, his arms and legs into the mountains, blood into rivers and lakes. His skin became trees and flowers. His teeth and bones became metals and stones. His breath became the wind and clouds. The beautiful world was ____45____ formed.四、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,用英语填空或回答问题(请注意每小题的词数要求)。What will your life be like in the future Nobody is sure about the answer, nobody could say it more clearly. Read the following story, maybe it can give us an inspiration.One day, a worker said to his manager, “Sir, I’m old and weak, so I’m ready to retire (退休).” The manager was sorry to see his good worker go and asked if he could help him build just one more house. The worker agreed, but built it very carelessly and used bad materials. When he finished building the house and the manager came to check it, then the manager handed the key to him and said, “This is your house, my gift to you.” What a shock! What a shame! At this moment, the worker . If he had known he was building his own house, he would have done it very differently.The same thing happens around us every day. We do not give the job our best effort, then we are unsatisfied with the situation we have created and find that we are now living in the house we have built. Your life today is the result of your attitudes and choices you made in the past. How about your life tomorrow Think of yourself as the worker and the house as your life.46. The worker in the story was ready to retire because ____________________. (不超过5个词)47. When the manager gave the house to the worker as a gift the worker felt _________ and _________. (每空1个词)48. From the story we know that what our lives tomorrow will be like depends on ___________________________. (不超过10个词)49. If you are a worker in ten years and your manager asks you to build a house, how will you build it (20个词以内)I will ___________________________________________.50. We often add the description of details to make the character more lively in writing, please complete the sentence _________ in Paragraph 2 to describe the worker more carefully. ( 20个词以内)At this moment, the worker _________________________________.第二节 书面表达(共1题,满分15分)51. 阳光学校成立了“心灵驿站”,在这里,同学们可以倾诉自己的烦恼与困惑,也可以发表建议互相帮助,今天“心灵驿站”又发布最新公告了,看看你有什么好的建议吧!Notice Thanks for all your attention and help. Here are problems and worries we have collected these days. ·Have too much pressure: the coming exam, forget lots of English words, read slowly ·Have trouble with parents: can’t understand me, always compare me with others ·Have no time for fun: too much homework, help with housework Look forward to your advice! Sunlight Middle School Station Agent写作要求:1.选取公告中你能够帮助解决的问题,给出建议(至少解决2个小问题);2.注意关联过渡衔接,以使行文连贯;3.详略得当,条理清晰,语句通顺,语法正确,书写规范;4.词数:80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数;5.文中不得出现个人真实姓名或校名等信息。Dear friends, It’s normal to have trouble and problems in life, especially for middle school students. What we can do is to face them bravely and solve them properly. Here are my suggestions for you. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ The process of solving problems is also a journey of our self-improvement. Overcome our own then we can grow better. Yours, Warm Heart 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2024年湖北省襄阳市襄城区中考一模英语试题(原卷版).docx 2024年湖北省襄阳市襄城区中考一模英语试题(解析版).docx