资源简介 2024年初中毕业、升学模拟考试试卷英 语考生在答题前请认真阅读本注意事项1.本试卷共12页,满分120分,考试时间为120分钟。考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。2.答题前,请务必将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色字迹的签字笔填写在答题卡指定的位置。3.请认真核对监考员在答题卡上所粘贴的条形码上的姓名、考试证号与你本人的是否相符。4.答案必须按要求填涂、书写在答题卡上,在草稿纸、试卷上答题一律无效。第Ⅰ卷(选择题 共60分)一、单项选择(本题共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。1. Since Nantong Metro Line 2 came into operation, the time on the trip has been much less than ________ in the past.A. that B. this C. one D. it2. As a teacher, I hope students will gain more ________ that can be taken away from my class.A. choices B. inventions C. situations D. memories3. To better keep the art of the embroidery (刺绣), Rugao Silk Carpet Museum shows some of the ________ examples of this traditional art form.A. finest B. easiest C. hardest D. funniest4. — The wind of early spring is as sharp as scissors.— How beautiful it sounds! The writer ________ the wind of the early spring to scissors in this poem.A. connects B. compares C. contacts D. completes5. In the performance of the textbook drama, the girl’s acting skills are pretty good ________ all praise.A. against B. over C. beyond D. opposite6. —Look at the sign on my coat. Do you know what it means —Yes. It says this coat ________ be washed by hand.A. mustn’t B. needn’t C. must D. can7 —We can save energy by riding bicycles or taking buses instead of driving private cars.—________, we should recycle things like newspapers and clothes.A. Anyway B. Otherwise C. Moreover D. However8. —Labor (劳动) education is important for students’ development.—Yes. ________ schools put it into practice, students will be more independent and helpful.A While B. Unless C. If D. Though9. —I took part in Nantong Marathon last month and became one of the 25,000 marathon runners.—Great! ________ meaningful experience it was!A. What B. What a C. How D. How a10. In order to create a quiet environment for the exam, the police have ________ barricades (路障) across several major roads near the examination sites.A. put up B. put in C. put on D. put out11. ________ students’ eyesight and make sure they focus on their studies, schools will have more rules to limit mobile phone use.A. Protect B. To protect C. Protected D. Protecting12. —How much do you know about Ye Guangfu, the commander of Shenzhou-18 crew members —We are all proud of him. It is the second time that he ________ space.A. enters B. would enter C. was entering D. has entered13. The chart shows us that ________.A. nobody cares about news B. music has the fewest viewersC. most people like watching movies D. cartoons are the most popular TV programs14. —One of the 24 solar terms—Summer Solstice (夏至) is coming soon.—That’s true. But could you tell me ________ A. what is the meaning of this solar termB. that it will fall on June 21st or 22nd this yearC. whether it was the 10th solar term of the 24 solar termsD. if it’s the day with the highest noon sun height of the year15. — Confucius said, “In order to do a good job, one must first sharpen one’s tools”.— I think it can be a piece of good advice for someone who wants to ________.A. take part in the competition but has not trained for itB. study abroad but is afraid to live in a foreign countryC. go on a trip but thinks he or she is too old to travel aloneD. buy a new e-bike but doesn’t have spare time to go shopping二、完形填空(本题共15小题;每小题1分,满分15分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Ten Thousand KrathongsLek rushed through the crowded streets to his parents’ restaurant. Out of ____16____, he reached for some banana leaves without a break — he might have time to make krathongs.Tonight was Loy Krathong (水灯节), a Thai festival when people would send out tiny boats with lighted candles so that last year’s problems could sail away, leaving ____17____ for the new year.This week, Lek had practiced launching (使下水) krathongs as his brother Tong did because their sister, Dao, was sick, lying in bed. Perhaps a wish would ____18____ her illness!“It won’t be enough to cure Dao.” Ya, Lek’s grandma, said sadly. But Lek didn’t ____19____. If only he had ten thousand krathongs! He set flowers inside the banana leaves with a white candle.“Tong will help launch your boat. Now we must get ready for ____20____.” said Ya.Like last year, Lek would help in the kitchen while Tong launch krathongs outside for customers. It was all because Lek was too ____21____.With customers arriving, dishes were sent into the kitchen. ____22____, the night fell. Lek pushed through the crowd until he saw Tong on the jetty (码头), lowering krathongs into the water with his pole (竿). It would take forever before his turn!Lek looked ____23____ to see if Ya was watching. Then he lay down at the edge (边缘) of the jetty, lit the candle and made a wish.Suddenly, his body shook and the krathong ____24____. It remained on the surface for a moment and then disappeared.What a terrible sign! Tears flooded Lek’s eyes.Lek nearly lost his balance again as he tried to ____25____ his krathong. When seeing it turned upside down, his tears dropped into the river.“Lek!” shouted Tong, “So many people here! You may help me, stay where I can see you!”A(n) ____26____ to launch krathongs!Lek wiped (擦) his eyes and took a pole. A girl handed him a boat with sweet white flowers, “It’s for my father.” Lek sent it down with the pole ____27____ and made his own silent wish. The candlelight danced on the black river as the boat slowly ____28____ the waves. The girl’s smile made Lek feel larger than his name.Lek remembered Ya’s words that only a wish might not make Dao ____29____, but it gave him hope. With each krathong sent away, he made the ____30____ wish over and over — May Dao get well soon.“Tong, do you suppose there are a thousand krathongs out there tonight ”“There must be at least ten thousand!”Lek smiled sincerely. He hoped the river could hear the ten thousand wishes sailing from his heart for his sister that night.16. A. shape B. danger C. breath D. trouble17. A. jokes B. reasons C. gifts D. wishes18. A. take away B. wake up C. lead to D. depend on19. A. accept B. care C. move D. understand20. A. leaves B. candles C. customers D. flowers21. A. fat B. weak C. small D. tired22 A. Finally B. Suddenly C. Peacefully D. Heavily23. A. forward B. inside C. outside D. around24. A. stuck B. dropped C. burnt D. appeared25. A. save B. show C. paint D. make26. A. idea B. chance C. standard D. fact27. A. politely B. simply C. hardly D. carefully28. A. followed B. pulled C. mixed D. separated29. A. happier B. sadder C. better D. worse30. A. sweet B. same C. real D. other三、阅读理解(本题共15小题;每小题2分,满分30分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A________ of Jeans’ Microfibers (微纤维)You may know that things like car emissions (排放) and plastics are bad for our Earth. But how about washing your jeans Scientists find that washing a pair of jeans can give out about 56,000 microfibers. These fibers are less than 5 millimeters long. They can go from our washing machines all the way to the sea. This is bad for the Earth and even harms our health.31. Which part of a magazine is the reading material most probably taken from A. Culture. B. Fashion. C. Environment. D. Technology.32. Which word is the most suitable for ________ A. Journey B. Chance C. Dream D. Challenge33. According to the passage, to reduce harm to the Earth and our health, you should ________.A. wash and kill bacteria every two weeks B. wash your jeans often to save energyC. test your jeans after 15 months of wear D. wear jeans for more days before washingBIf you are looking to get a better understanding of the world around you chemistry is the perfect subject to study. It’s a study of matter (物质), its properties — ways in which it behaves in special conditions, and how it interacts with everything around it. At the heart of all the discoveries, such as medicine, cooking, and several other areas, is one important table that organizes elements based on their atomic number and chemical properties: the periodic table.Although the first periodic table was published in 1869, it was a work in progress for hundreds, if not thousands of years.Since ancient times, people have been interested in elements such as gold, tin, iron and copper (which are written as Au, Sn, Fe and Cu in the table) in their natural forms. They were dug up from the ground and used to make jewelry, guns, coins, and many other things. Over time, people became more curious about these metals and how they were made up. In ancient Greece, Aristotle and other philosophers said things were made from the elements of earth, water, fire and air. For years, this idea was accepted. Then people began to consider this idea again during the Age of Enlightenment.In 1661, Irish scientist Robert Boyle described an element as something that “cannot be broken down into a simpler matter by a chemical reaction”. Over a century later, Antone-Laurent de Lavoisier, Father of Chemistry, would publish the first modern textbook on chemistry. In it, he listed some matter which he believed should be divided as elements into two groups: metals and non-metals. Although his work wasn’t completely correct, it represented a big step forward at that time.Over the next century, scientists started to divide the elements into different groups depending on their properties and atomic weights. However, it is Russian chemist Dmitri Mendeleev who is usually believed as the first person to make a periodic table. Although other scientists had handed in tables, they were finally refused by the scientific community because they were short of details. Mendeleev put all of the elements in a proper order according to their atomic mass. He was even smart enough to leave empty spaces for elements which hadn’t been discovered at the time. Although Mendeleev’s periodic table wasn’t perfect, it set the way or order which is similar to the one used today.34. Why did people first become interested in elements A. Many people wanted to be like a scientist.B. They wanted to use metal s to make things.C. People in ancient times was crazy about science.D. They thought chemistry are useful for everything.35. The writer mentioned Antonie-Laurent de Lavoisie ________.A. to require us to care about the historyB. to encourage us to discover and thinkC. to advise us to respect the great chemistD. to remind us to pay attention to his contribution36. What can we learn from the passage A. The influence of chemistry is the easiest to see in the real world.B. Aristotle was spoken highly of during the Age of Enlightenment.C. Mendeleev is usually considered the first person to create the table.D. Robert Boyle was the one who wrote down every element on Earth.37. This passage is mainly about ________.A. what the table is like B. why the table is popularC. how the table developed D. when the table first appearedCLong ago, there was a judge who was famous throughout the land. When two people argued, the judge was always able to find a solution that was fair to both people, whether they were rich or poor.One day, the judge went to a busy market. Merchants (商人) were selling live chickens, fruits, vegetables, and just about anything else you could think of. As he walked through the market, the judge saw that a large crowd had gathered outside a shop that sold live chickens. The judge walked near the crowd and asked a woman what was going on.“A poor farmer was carrying a heavy sack (麻布大袋),” said the woman. “He accidentally fell down and dropped the sack on a chicken, killing it. The chicken belonged to the rich and greedy merchant who owns this shop,” she said, pointing to the shop.The judge could hear two men shouting at each other. “It was lucky I was passing by,” thought the judge. “There is clearly an argument going on, and I am going to solve it.”“Excuse me!” said the judge in a loud voice to the crowd. “Please let me through.” ①When people turned and saw the judge, they quickly moved aside to let him pass through.The two men who were arguing saw the judge coming near. ②Then they stopped shouting and bowed to the judge. “Please help us solve our argument,” they said.“Tell me what happened,” the judge said to the merchant who owned the shop that sold chickens.“This farmer killed one of my chickens,” said the merchant. “Now he must pay for it!”The judge asked to see the dead chicken. “It is quite a small young chicken,” said the judge.“That is true,” said the merchant. “But in another two years that chicken would have grown large and fat. I can get 100 coins for a large, fat chicken. This farmer owes me 100 coins!”③The farmer was too afraid to speak. A hundred coins was a huge amount of money for him. Everyone in the town, including the judge, knew the farmer couldn’t make enough money to buy clothes for his many children.“I order you to pay this merchant 100 coins,” the judge said to the farmer. ④The crowd stood there with their mouth open in surprise. How could the farmer ever pay The greedy merchant was overjoyed.The judge turned to the merchant. “How much grain does a chicken eat in two years ” asked the judge.“One large sack of grain,” said the merchant. He exaggerated (夸张) to prove the high price he charged for his dead chicken.“By killing this chicken, the farmer has saved you a large sack of grain,” said the judge. “I order you to give the sack of grain you have saved to the farmer.”The merchant turned pale and hung his head. A large sack of grain was worth much more than 100 coins.“I forgive this man for killing my chicken,” said the merchant. “I will take no money from him, as long as I do not have to give him a sack of grain.”“As you wish,” said the judge, who was seen to smile as he walked away.38. What’s the right order of the following events in this story a. The farmer killed the merchant’s chicken by accident.b. The judge ordered the farmer to pay for the dead chicken.c. The merchant promised not to take money from the farmer.d. The judge decided to help solve the argument in the market.A. a-b-d-c B. b-d-c-a C. a-d-b-c D. c-a-b-d39. What can we learn about the farmer and the merchant according to the story A. The merchant played a trick on the judge.B. The merchant got along well with the poor.C. The farmer made a living by selling vegetables.D. The farmer couldn’t afford clothes for his many children.40. Which underlined sentences can show people’s respect for the judge A. ①② B. ①④ C. ②③ D. ③④41. Which of the following can show the change of the merchant’s feelings A. sad — nervous — happy B. angry — sad — worriedC. angry — satisfied — unhappy D. sad — helpless — excitedD①More researchers are turning to artificial intelligence (AI) to monitor the enivironment and support endangered creatures. Unlike traditional methods that can damage the environment or require considerable (相当多的) time and physical work, AI has the ability to quickly and effectively deal with large quantities of data (数据). Let’s learn more details together.②Creatures are disappearing at a speed thousands of times faster than that millions of years ago, with one million creatures endangered. The United Nations set a goal in 2020 to safeguard at least 30% of Earth’s land and oceans by the end of 2030. “AI is imperfect but could make important discoveries faster and earlier.” says Nicolas Mialhe, founder of The Future Society, an organization that aims to better manage Al. “We need skilled humans to design AI models and check and collect data.”③A type of AI model called a convolutional neural network (CNN) has been developed to recognize bird sounds. The CNN is able to pick out 75 kinds of the birds the researchers have. “Our results prove that AI is ready for recognizing creatures in the wild from sound.” says Maller, the team leader. “All that is needed now is more training data collected by humans.”④Besides monitoring creatures in real time, AI can be used to model the impacts of human activities on the environment and rebuild historical changes. Researchers have used AI to discover how a century’s environmental damage in a river has led to creature loss.⑤Although it is well-known that human activities have resulted in creature loss in rivers and lakes, little is known about which activities have the largest impact. “AI will do soon,” says Luisa Orsini, a researcher from the University of Birmingham.42 What can we infer from the words Nicolas Miailhe’s and Maller’s said A. AI models can be designed by everyone. B. AI models have alreadly developed perfectly.C. AI’s ability needs CNN to discover and achieve. D. AI’s ability is much greater than what people imagine.43. The meaning of the underlined word “impacts” in Paragraph 4 is the closest to ________.A. effects B. chances C. secrets D. purposes44. What is the structure of the article A. ①②③/④⑤ B. ①②/③④⑤ C. ①②/③④/⑤ D. ①/②③④⑤45. Which of the following is true according to the article A. Al is only used in monitoring the environment and support endangered creatures.B. Researchers have already prevented a century’s environmental damage in a river.C. Creatures are disappearing faster than before with one million creatures endangered.D. Al has spent more time dealing with large quantities of data than traditional methods.第Ⅱ卷(非选择题 共60分)四、词汇(本题共15小题;每小题1分,满分15分)A.请根据括号中的中文提示、英文释义或句意,写出句中所缺单词,使句子通顺。46. —Shuihui Park is planned to carry out fire engineering construction from May 6 to June 7.—What a pity! That ________ (意思是,意味着) we should put off our class trip.47. There is no shortcut to ________ (成功), only a down-to-earth journey.48. Many ________ (very useful or important) chances often hide in the challenges, so try to find and catch them.49. The morning air was ________ (clean and cool), making it the perfect time for a run.50. When you are telling the time, you use a ________ to talk about the fifteen minutes before or after an hour.B.请根据句意从方框中选择合适的单词,并用其适当形式填空,使句子通顺。we seven lead rapid communicate51. As soon as Mum got home, the little son rushed towards her ________ and gave her a big hug.52. John was one of the ________ in the field of computer programming, developing some of the most famous software programs.53. In the Run Heart Action, more face-to-face ________ helps parents and teachers care more about children’s growth.54. We took pride in ________ after a three-hour hike around the island at the Changqingsha Quality Education Base.55. Mr Yang attended the ________ National Drone (无人机) Competition, encouraging young people to hold their dreams and work hard.C.请根据句意从方框中选择合适的动词,并用其适当时态填空,使句子通顺。plant serve write manage provide56. For the students’ health, one of the windows in our school dining hall ________ low-fat meals every day.57. Our principal Mr Wu ________ the project from start to finish by the end of this year.58. —What’s in your hand, Shirley —A letter from my mother. She ________ it to me at last year’s youth ceremony.59. —Why didn’t you go out during the May Day holiday —Oh, my sister and I ________ for the community.60. So far, Ant Forest ________ over 475 million trees with a total area of 5.08 million acres.五、短文填空(本题共10小题;每小题1分,满分10分)请认真阅读下面短文,并根据各题所给首字母的提示,写出一个合适的英语单词完整、正确的形式,使短文通顺。During ancient times, children didn’t have much to enjoy themselves. However, they came up with interesting games to play in their childhood.Kicking stone ballsDuring the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the n____61____ part of China, and it was often played in winter to keep warm. In 1999, the sport was included in the competition item in the 6th National Ethnic Group Traditional Sports Meeting h____62____ in Beijing.Playing hide-and-seekHide-and-seek is a traditional game for children, popular around the nation. There are two ways to play. One c____63____ a child’s eyes while other kids run around to tease (戏弄) him or, more commonly, others hide and one child must try to f____64____ them.Flying kitesKites have quite a long history. The e____65____ kites were made of wood, instead of paper. Nowadays, the three most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each has its o____66____ feature. For example, the swallow-shaped kite is a well-known Beijing style.Watching shadow plays (皮影戏)The closest thing to watching a film or television during ancient times was going to see a shadow play. During the Qing Dynasty, shadow play art r____67____ its peak (顶峰), and was staged for each major occasion. The artists control puppets (木偶) behind the s____68____ and tell stories to the music.Playing diabolo (空竹)Diabolo is always made of wood or bamboo and is hollow (空的) in the center. By juggling diabolo on ropes, the high-speed rotating diabolo will make a s____69____. Playing diabolo is a very interesting folk game, so it is w____70____ spread in China, especially among the old. Through many changes, it has become an item in Chinese acrobatics (杂技).六、阅读与回答问题(本题共5小题;每小题2分,满分10分)请认真阅读下面短文,并根据短文内容回答问题。Jin Ying, 25, is a lover of Traditional Chinese Medicine (TCM). She took part in the training course on acupuncture and tuina (针灸推拿) in the winter of 2023 at Beijing University of Chinese Medicine.Jin’s life has been different since the training. She changed her life habits after learning the Five Elements theory (五行学说). For example, she avoided sweating too much during exercise in winter because the cold of winter means people should slow down, according to TCM. For her, learning these skills and theories was not about becoming a TCM doctor but rather about embracing (拥抱) a new lifestyle.She is not an unusual example of young people becoming interested in TCM. A survey by China Youth Daily showed that 93.3 percent of the 1,000 young people who took part had tried different TCM treatments.“I have seen a rising number of young people come to me for neck and back pains, which are usually related to the elderly,” said Ma Huifang, a TCM doctor at Guoyitang, a TCM hospital affiliated (附属) with Beijing University of Chinese Medicine.Between Western medicine and TCM, young people often choose TCM “due to its efficacy (疗效),” according to Ma. Some people question why TCM treats the same illnesses differently. “This is actually an advantage of TCM, rather than a shortcoming, as it can be a more accurate (精准的) treatment for different patients,” Ma explained.Younger age groups are accepting TCM, and, at the same time, TCM is also benefiting young people. As Jin noted, “It helps young people understand Chinese medicine and learn why it is believed to be a treasure of our Chinese culture.” In addition, many international students come to China to study TCM as well.So, do you want to know more about TCM 71. Where did Jin Ying have the the training course on acupuncture and tuina _________________________________72. What is Jin Ying’s purpose in learning these skills and theories _________________________________73. How many young people in the surcy had tried different TCM treatments _________________________________74. According to Ma, why does TCM treat the same illnesses differently _________________________________75. Do you accept Traditional Chinese Medicine (TCM) Why or why not (请自拟一句话作答)_________________________________七、书面表达(本题满分25分)76. 技术改变了我们的学习方式。假如你是张华,请根据学校英文报刊Sunshine for Teens提供的信息,选择你喜欢的一种学习方式并说明理由。Traditional learning ● in the classroom ● fixed timetable ● a plan made by teachers ● face-to-face conversations ● colourful class activities ● team spirit ● … Modern learning ● on the Internet ● unfixed timetable ● a plan made by oneself ● online conversations ● rich learning resources ● … ● …注意:1.表达中必须包含所给要点,可适当发挥。2.词数90左右,开头已经写好,不计入总词数。3.表达中请勿提及真实校名和姓名。With the development of modern technology, the way of learning is changing. I think ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2024年初中毕业、升学模拟考试试卷英 语考生在答题前请认真阅读本注意事项1.本试卷共12页,满分120分,考试时间为120分钟。考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。2.答题前,请务必将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色字迹的签字笔填写在答题卡指定的位置。3.请认真核对监考员在答题卡上所粘贴的条形码上的姓名、考试证号与你本人的是否相符。4.答案必须按要求填涂、书写在答题卡上,在草稿纸、试卷上答题一律无效。第Ⅰ卷(选择题 共60分)一、单项选择(本题共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。1. Since Nantong Metro Line 2 came into operation, the time on the trip has been much less than ________ in the past.A. that B. this C. one D. it【答案】A【解析】【详解】句意:自从南通地铁2号线投入运营以来,出行时间比过去少了很多。考查代词辨析。that特指同名异物;this这个;one泛指同名异物;it特指同名同物。此处特指“the time”,对比过去的时间与现在的时间,属于同名异物,且为不可数名词,应用that,故选A。2. As a teacher, I hope students will gain more ________ that can be taken away from my class.A. choices B. inventions C. situations D. memories【答案】D【解析】【详解】句意:作为一名教师,我希望学生们能从我的课堂上获得更多可以带走的记忆。考查名词辨析。choices选择;inventions发明;situations情况;memories记忆。根据“I hope students will gain more…that can be taken away from my class.”可知,在这个句子中,“memories”最符合语境,因为它描述了学生从课堂上获得并可以带走的具体内容——即他们关于课堂学习和体验的记忆。故选D。3. To better keep the art of the embroidery (刺绣), Rugao Silk Carpet Museum shows some of the ________ examples of this traditional art form.A. finest B. easiest C. hardest D. funniest【答案】A【解析】【详解】句意:为了更好地保留刺绣艺术,如皋丝绸地毯博物馆展示了一些这种传统艺术形式的最佳范例。考查形容词辨析。finest最好的;easiest最容易的;hardest最难的;funniest最搞笑的。根据“To better keep the art of the embroidery”以及“examples of this traditional art form.”可知,是指展示了中国传统艺术形式的一些最好的例子,应用finest。故选A。4. — The wind of early spring is as sharp as scissors.— How beautiful it sounds! The writer ________ the wind of the early spring to scissors in this poem.A. connects B. compares C. contacts D. completes【答案】B【解析】【详解】句意:——二月春风似剪刀。——这首诗听起来多么美妙啊!在这首诗中,诗人把早春的风比作剪刀。考查动词辨析。connects连接;compares比较;contacts联系;completes完成。根据“...the wind of the early spring to scissors”可知此处是把早春的风比作剪刀,compare…to为固定搭配,表示“把……比作……”。故选B。5. In the performance of the textbook drama, the girl’s acting skills are pretty good ________ all praise.A. against B. over C. beyond D. opposite【答案】C【解析】【详解】句意:在教科书戏剧的表演中,这个女孩的演技非常好,令人赞不绝口。考查介词辨析。against反对;over胜过;beyond超出;opposite与……相对。根据“the girl’s acting skills are pretty good”可知演技很好,令人赞不绝口,beyond all praise“赞美不尽”,故选C。6. —Look at the sign on my coat. Do you know what it means —Yes. It says this coat ________ be washed by hand.A. mustn’t B. needn’t C. must D. can【答案】C【解析】【详解】句意:——看我外套上的标志。你知道是什么意思吗?——是的。它说这件外套必须手洗。考查情态动词。mustn’t不许;needn’t不必;must必须;can能够。根据图片及其内容“Hand wash only”可知,这个标志表示这件外套必须手洗。故选C。7. —We can save energy by riding bicycles or taking buses instead of driving private cars.—________, we should recycle things like newspapers and clothes.A. Anyway B. Otherwise C. Moreover D. However【答案】C【解析】【详解】句意:——我们可以骑自行车或者乘坐公共汽车代替驾驶私家车节约能源。——不仅如此,我们应该回收像报纸和衣服这样的东西。考查副词辨析。Anyway无论如何;Otherwise否则;Moreover而且,此外;However然而。根据“we should recycle things like newspapers and clothes”可知,此处表示递进关系,故选C。8. —Labor (劳动) education is important for students’ development.—Yes. ________ schools put it into practice, students will be more independent and helpful.A. While B. Unless C. If D. Though【答案】C【解析】【详解】句意:——劳动教育对学生的发展很重要。——是的。如果学校将其付诸实践,学生将更加独立和乐于助人。考查连词辨析。while当……时;unless除非;if如果;though尽管。“schools put it into practice”是“students will be more independent and helpful”的肯定条件,用if引导条件状语从句,故选C。9. —I took part in Nantong Marathon last month and became one of the 25,000 marathon runners.—Great! ________ meaningful experience it was!A. What B. What a C. How D. How a【答案】B【解析】【详解】句意:——我上个月参加了南通马拉松,成为25000个马拉松选手之一。——太棒了!多么有意义的经历!考查感叹句。根据“meaningful experience”可知中心词是可数名词单数,应用感叹句句型:what a/an+adj+n+主谓。故选B。10. In order to create a quiet environment for the exam, the police have ________ barricades (路障) across several major roads near the examination sites.A. put up B. put in C. put on D. put out【答案】A【解析】【详解】句意:为了给考试创造一个安静的环境,警察在穿过考点附近的几条主要道路上设立了路障。考查动词短语。put up设立;put in投入;put on穿上;put out扑灭。根据“In order to create a quiet environment for the exam”和“barricades (路障)”可知,是设立路障来创造一个安静的考试环境,故选A。11. ________ students’ eyesight and make sure they focus on their studies, schools will have more rules to limit mobile phone use.A. Protect B. To protect C. Protected D. Protecting【答案】B【解析】【详解】句意:为了保护学生的视力,确保他们集中精力学习,学校将出台更多限制使用手机的规定。考查非谓语动词。根据“schools will have more rules to limit mobile phone use”可知,出台手机限制规定是为了保护视力和确保学生的学习,用动词不定式作目的状语,故选B。12. —How much do you know about Ye Guangfu, the commander of Shenzhou-18 crew members —We are all proud of him. It is the second time that he ________ space.A. enters B. would enter C. was entering D. has entered【答案】D【解析】【详解】句意:——你对神舟十八号机组指挥官叶光富了解多少?——我们都为他感到骄傲。这是他第二次进入太空。考查动词时态。根据“It is the second time that...”可知,此处为“It is the first/second time that sb. have/has done sth.”结构,表示“这是某人第一/二次做某事”,从句时态要用现在完成时“have/has done”,故选D。13. The chart shows us that ________.A. nobody cares about news B. music has the fewest viewersC. most people like watching movies D. cartoons are the most popular TV programs【答案】B【解析】【详解】句意:这张图表告诉我们,音乐的观众最少。考查常识。根据图表内容可知,音乐只有7%的观众,是最少的,故选B。14. —One of the 24 solar terms—Summer Solstice (夏至) is coming soon.—That’s true. But could you tell me ________ A. what is the meaning of this solar termB. that it will fall on June 21st or 22nd this yearC. whether it was the 10th solar term of the 24 solar termsD. if it’s the day with the highest noon sun height of the year【答案】D【解析】【详解】句意:——24节气之一的夏至即将来临。——确实。但是你可以告诉我它是不是一年中中午太阳高度最高的一天吗?考查宾语从句。根据“But could you tell me”和选项可知后跟宾语从句,从句用陈述语序,排除A;B项表达疑问,不能用that引导,排除B;C项叙述的是客观事实,应用一般现在时,故排除。故选D。15. — Confucius said, “In order to do a good job, one must first sharpen one’s tools”.— I think it can be a piece of good advice for someone who wants to ________.A. take part in the competition but has not trained for itB. study abroad but is afraid to live in a foreign countryC. go on a trip but thinks he or she is too old to travel aloneD. buy a new e-bike but doesn’t have spare time to go shopping【答案】A【解析】【详解】句意:——孔子说:“工欲善其事必先利其器”。 ——我认为这对那些想参加比赛但没有接受过训练的人来说是一个很好的建议。考查常识和习语。根据“In order to do a good job, one must first sharpen one’s tools”可知,强调要做好一件事,准备工作非常重要,故选A。二、完形填空(本题共15小题;每小题1分,满分15分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Ten Thousand KrathongsLek rushed through the crowded streets to his parents’ restaurant. Out of ____16____, he reached for some banana leaves without a break — he might have time to make krathongs.Tonight was Loy Krathong (水灯节), a Thai festival when people would send out tiny boats with lighted candles so that last year’s problems could sail away, leaving ____17____ for the new year.This week, Lek had practiced launching (使下水) krathongs as his brother Tong did because their sister, Dao, was sick, lying in bed. Perhaps a wish would ____18____ her illness!“It won’t be enough to cure Dao.” Ya, Lek’s grandma, said sadly. But Lek didn’t ____19____. If only he had ten thousand krathongs! He set flowers inside the banana leaves with a white candle.“Tong will help launch your boat. Now we must get ready for ____20____.” said Ya.Like last year, Lek would help in the kitchen while Tong launch krathongs outside for customers. It was all because Lek was too ____21____.With customers arriving, dishes were sent into the kitchen. ____22____, the night fell. Lek pushed through the crowd until he saw Tong on the jetty (码头), lowering krathongs into the water with his pole (竿). It would take forever before his turn!Lek looked ____23____ to see if Ya was watching. Then he lay down at the edge (边缘) of the jetty, lit the candle and made a wish.Suddenly, his body shook and the krathong ____24____. It remained on the surface for a moment and then disappeared.What a terrible sign! Tears flooded Lek’s eyes.Lek nearly lost his balance again as he tried to ____25____ his krathong. When seeing it turned upside down his tears dropped into the river.“Lek!” shouted Tong, “So many people here! You may help me, stay where I can see you!”A(n) ____26____ to launch krathongs!Lek wiped (擦) his eyes and took a pole. A girl handed him a boat with sweet white flowers, “It’s for my father.” Lek sent it down with the pole ____27____ and made his own silent wish. The candlelight danced on the black river as the boat slowly ____28____ the waves. The girl’s smile made Lek feel larger than his name.Lek remembered Ya’s words that only a wish might not make Dao ____29____, but it gave him hope. With each krathong sent away, he made the ____30____ wish over and over — May Dao get well soon.“Tong, do you suppose there are a thousand krathongs out there tonight ”“There must be at least ten thousand!”Lek smiled sincerely. He hoped the river could hear the ten thousand wishes sailing from his heart for his sister that night.16. A. shape B. danger C. breath D. trouble17. A. jokes B. reasons C. gifts D. wishes18. A. take away B. wake up C. lead to D. depend on19. A. accept B. care C. move D. understand20. A. leaves B. candles C. customers D. flowers21. A. fat B. weak C. small D. tired22. A. Finally B. Suddenly C. Peacefully D. Heavily23. A. forward B. inside C. outside D. around24. A. stuck B. dropped C. burnt D. appeared25. A. save B. show C. paint D. make26. A. idea B. chance C. standard D. fact27. A. politely B. simply C. hardly D. carefully28. A. followed B. pulled C. mixed D. separated29. A. happier B. sadder C. better D. worse30. A. sweet B. same C. real D. other【答案】16. C 17. D 18. A 19. B 20. C 21. C 22. A 23. D 24. B 25. A 26. B 27. D 28. A 29. C 30. B【解析】【导语】本文主要是介绍在泰国的水灯节,Lek虔诚地放水灯,为生病的妹妹祈福的事情。【16题详解】句意:他上气不接下气地伸手去拿香蕉叶——他可能有时间做水灯。shape形状;danger危险;breath呼吸;trouble麻烦。根据“Lek rushed through the crowded streets to his parents’ restaurant.”可知是上气不接下气,out of breath“上气不接下气”,故选C。【17题详解】句意:今晚是水灯节——泰国的一个节日,到时人们会派出点燃蜡烛的小船,这样去年的问题就可以迎刃而解,留下对新年的祝愿。jokes玩笑;reasons原因;gifts礼物;wishes祝愿。根据“for the new year.”可知是留下对新年的祝愿,故选D。【18题详解】句意:也许一个愿望会带走她的疾病。take away带走;wake up唤醒;lead to导致;depend on依赖。根据“her illness!”可知希望带走疾病,故选A。【19题详解】句意:但是Lek不在意。accept接受;care在意;move移动;understand理解。根据“It won’t be enough to cure Dao”可知Lek不在意够不够,故选B。【20题详解】句意:现在我们必须为客人做好准备。leaves叶子;candles蜡烛;customers客人;flowers花。根据“Like last year, Lek would help in the kitchen while Tong launch krathongs outside for customers.”可知是为迎接客人做准备,故选C。【21题详解】句意:这都是因为Lek还太小。fat胖;weak虚弱的;small小的;tired疲惫的。根据“Like last year, Lek would help in the kitchen while Tong launch krathongs outside for customers.”可知Lek太小了还不能放水灯,故选C。【22题详解】句意:最后,夜幕降临。Finally最后;Suddenly突然;Peacefully平静地;Heavily严重地。根据“With customers arriving, dishes were sent into the kitchen.”可知,最后夜晚来临了,故选A。【23题详解】句意:Lek环顾四周看Ya是否在看。forward向前;inside到里面;outside外面;around周围。根据“to see if Ya was watching”可知是环顾四周去看Ya,look around“四处看”,故选D。【24题详解】句意:突然,他的身体抖动,水灯掉了。stuck卡住;dropped掉;burnt燃烧;appeared出现。根据“It remained on the surface for a moment and then disappeared.”可知水灯掉水里了,故选B。【25题详解】句意:当Lek试图拯救他的水灯的时候,他几乎再次失去平衡。save拯救;show展示;paint画;make使。根据“his krathong.”可知是去救水灯,故选A。【26题详解】句意:一个放水灯的机会!idea想法;chance机会;standard标准;fact事实。根据“Lek wiped (擦) his eyes and took a pole. A girl handed him a boat with sweet white flowers”可知放水灯的机会来了,故选B。【27题详解】句意:Lek用杆子小心地把它送了下来,许下了自己的无声愿望。politely礼貌地;simply简单地;hardly几乎不;carefully小心地。根据“and made his own silent wish”可知是小心地放下去,故选D。【28题详解】句意:随着船慢慢地顺着波浪前进,烛光在黑色的河上舞动。followed跟随;pulled拉;mixed混合;separated分离。根据“the waves”可知是随着波浪前进,故选A。【29题详解】句意:Lek记着Ya的话,只有一个愿望可能不会使Dao更好。happier更幸福;sadder更悲伤;better更好;worse更差。根据“It won’t be enough to cure Dao.”可知只有一个愿望不能使Dao更好起来,故选C。【30题详解】句意:随着每个水灯被送走,他一次又一次地许下同样的愿望——希望Dao很快好起来。sweet甜蜜的;same同样的;real真的;other其他的。根据“May Dao get well soon.”可知他许的是同一个愿望,故选B。三、阅读理解(本题共15小题;每小题2分,满分30分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A________ of Jeans’ Microfibers (微纤维)You may know that things like car emissions (排放) and plastics are bad for our Earth. But how about washing your jeans Scientists find that washing a pair of jeans can give out about 56,000 microfibers. These fibers are less than 5 millimeters long. They can go from our washing machines all the way to the sea. This is bad for the Earth and even harms our health.31. Which part of a magazine is the reading material most probably taken from A. Culture. B. Fashion. C. Environment. D. Technology.32. Which word is the most suitable for ________ A. Journey B. Chance C. Dream D. Challenge33. According to the passage, to reduce harm to the Earth and our health, you should ________.A. wash and kill bacteria every two weeks B. wash your jeans often to save energyC. test your jeans after 15 months of wear D. wear jeans for more days before washing【答案】31. C 32. A 33. D【解析】【导语】本文介绍了清洗牛仔裤会造成环境污染,甚至危害人体健康,建议我们少洗牛仔裤。【31题详解】推理判断题。根据“This is bad for the Earth and even harms our health.”及图片可知,清洗牛仔裤会危害地球,对环境甚至人类的健康造成影响,所以这篇阅读材料可能来自杂志的“环境”部分。故选C。【32题详解】推理判断题。图片展示了清洗牛仔裤时,其中的微纤维是如何流入海洋,并对环境和人体造成影响的,所以标题应是“牛仔裤的微纤维之旅”,journey意为“旅行,行程”,符合题意。故选A。【33题详解】细节理解题。根据“Don’t wash your jeans too often”和“Jeans can still be clean without washing”可知,牛仔裤不用总清洗,不洗也可以很干净,因此为了减少对地球和我们健康的危害,应该多穿几天牛仔裤再洗。故选D。BIf you are looking to get a better understanding of the world around you, chemistry is the perfect subject to study. It’s a study of matter (物质), its properties — ways in which it behaves in special conditions, and how it interacts with everything around it. At the heart of all the discoveries, such as medicine, cooking, and several other areas, is one important table that organizes elements based on their atomic number and chemical properties: the periodic table.Although the first periodic table was published in 1869 it was a work in progress for hundreds, if not thousands of years.Since ancient times, people have been interested in elements such as gold, tin, iron and copper (which are written as Au, Sn, Fe and Cu in the table) in their natural forms. They were dug up from the ground and used to make jewelry, guns, coins, and many other things. Over time, people became more curious about these metals and how they were made up. In ancient Greece, Aristotle and other philosophers said things were made from the elements of earth, water, fire and air. For years, this idea was accepted. Then people began to consider this idea again during the Age of Enlightenment.In 1661, Irish scientist Robert Boyle described an element as something that “cannot be broken down into a simpler matter by a chemical reaction”. Over a century later, Antone-Laurent de Lavoisier, Father of Chemistry, would publish the first modern textbook on chemistry. In it, he listed some matter which he believed should be divided as elements into two groups: metals and non-metals. Although his work wasn’t completely correct, it represented a big step forward at that time.Over the next century, scientists started to divide the elements into different groups depending on their properties and atomic weights. However, it is Russian chemist Dmitri Mendeleev who is usually believed as the first person to make a periodic table. Although other scientists had handed in tables, they were finally refused by the scientific community because they were short of details. Mendeleev put all of the elements in a proper order according to their atomic mass. He was even smart enough to leave empty spaces for elements which hadn’t been discovered at the time. Although Mendeleev’s periodic table wasn’t perfect, it set the way or order which is similar to the one used today.34. Why did people first become interested in elements A. Many people wanted to be like a scientist.B. They wanted to use metal s to make things.C. People in ancient times was crazy about science.D. They thought chemistry are useful for everything.35. The writer mentioned Antonie-Laurent de Lavoisie ________.A. to require us to care about the historyB. to encourage us to discover and thinkC. to advise us to respect the great chemistD. to remind us to pay attention to his contribution36. What can we learn from the passage A. The influence of chemistry is the easiest to see in the real world.B. Aristotle was spoken highly of during the Age of Enlightenment.C. Mendeleev is usually considered the first person to create the table.D. Robert Boyle was the one who wrote down every element on Earth.37. This passage is mainly about ________.A. what the table is like B. why the table is popularC. how the table developed D. when the table first appeared【答案】34. B 35. D 36. C 37. C【解析】【导语】本文主要介绍了元素周期表的由来及发展。【34题详解】细节理解题。根据“Since ancient times, people have been interested in elements such as gold, tin, iron and copper (which are written as Au, Sn, Fe and Cu in the table) in their natural forms. They were dug up from the ground and used to make jewelry, guns, coins, and many other things.”可知,人们开始对元素感兴趣是为了用金属来制造东西。故选B。【35题详解】推理判断题。根据“Over a century later, Antone-Laurent de Lavoisier, Father of Chemistry, would publish the first modern textbook on chemistry…Although his work wasn’t completely correct, it represented a big step forward at that time.”可推知,作者提到Antone-Laurent de Lavoisier是提醒我们要注意他的贡献。故选D。【36题详解】推理判断题。根据“However, it is Russian chemist Dmitri Mendeleev who is usually believed as the first person to make a periodic table. Although other scientists had handed in tables, they were finally refused by the scientific community because they were short of detail”可推知,门捷列夫通常被认为是第一个创造这个表的人。故选C。【37题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了元素周期表的由来及发展。故选C。CLong ago, there was a judge who was famous throughout the land. When two people argued, the judge was always able to find a solution that was fair to both people, whether they were rich or poor.One day, the judge went to a busy market. Merchants (商人) were selling live chickens, fruits, vegetables, and just about anything else you could think of. As he walked through the market, the judge saw that a large crowd had gathered outside a shop that sold live chickens. The judge walked near the crowd and asked a woman what was going on.“A poor farmer was carrying a heavy sack (麻布大袋),” said the woman. “He accidentally fell down and dropped the sack on a chicken, killing it. The chicken belonged to the rich and greedy merchant who owns this shop,” she said, pointing to the shop.The judge could hear two men shouting at each other. “It was lucky I was passing by,” thought the judge. “There is clearly an argument going on, and I am going to solve it.”“Excuse me!” said the judge in a loud voice to the crowd. “Please let me through.” ①When people turned and saw the judge, they quickly moved aside to let him pass through.The two men who were arguing saw the judge coming near. ②Then they stopped shouting and bowed to the judge. “Please help us solve our argument,” they said.“Tell me what happened,” the judge said to the merchant who owned the shop that sold chickens.“This farmer killed one of my chickens,” said the merchant. “Now he must pay for it!”The judge asked to see the dead chicken. “It is quite a small young chicken,” said the judge.“That is true,” said the merchant. “But in another two years that chicken would have grown large and fat. I can get 100 coins for a large, fat chicken. This farmer owes me 100 coins!”③The farmer was too afraid to speak. A hundred coins was a huge amount of money for him. Everyone in the town, including the judge, knew the farmer couldn’t make enough money to buy clothes for his many children.“I order you to pay this merchant 100 coins,” the judge said to the farmer. ④The crowd stood there with their mouth open in surprise. How could the farmer ever pay The greedy merchant was overjoyed.The judge turned to the merchant. “How much grain does a chicken eat in two years ” asked the judge.“One large sack of grain” said the merchant. He exaggerated (夸张) to prove the high price he charged for his dead chicken.“By killing this chicken, the farmer has saved you a large sack of grain,” said the judge. “I order you to give the sack of grain you have saved to the farmer.”The merchant turned pale and hung his head. A large sack of grain was worth much more than 100 coins.“I forgive this man for killing my chicken,” said the merchant. “I will take no money from him, as long as I do not have to give him a sack of grain.”“As you wish,” said the judge, who was seen to smile as he walked away.38. What’s the right order of the following events in this story a. The farmer killed the merchant’s chicken by accident.b. The judge ordered the farmer to pay for the dead chicken.c. The merchant promised not to take money from the farmer.d. The judge decided to help solve the argument in the market.A. a-b-d-c B. b-d-c-a C. a-d-b-c D. c-a-b-d39. What can we learn about the farmer and the merchant according to the story A. The merchant played a trick on the judge.B. The merchant got along well with the poor.C. The farmer made a living by selling vegetables.D. The farmer couldn’t afford clothes for his many children.40. Which underlined sentences can show people’s respect for the judge A. ①② B. ①④ C. ②③ D. ③④41. Which of the following can show the change of the merchant’s feelings A. sad — nervous — happy B. angry — sad — worriedC. angry — satisfied — unhappy D. sad — helpless — excited【答案】38. C 39. D 40. A 41. C【解析】【导语】本文介绍一位聪明的法官帮助一位农民解决了问题的故事。【38题详解】细节理解题。根据“He accidentally fell down and dropped the sack on a chicken, killing it.”可知,他不小心摔了一跤,袋子掉在一只鸡身上,把鸡砸死了;根据“There is clearly an argument going on, and I am going to solve it.”可知,这显然是一场争论,法官要去解决它;根据“I order you to pay this merchant 100 coins,”可知,法官命令农民向这位商人支付100个金币;根据“I will take no money from him”可知,商人不会要农民的钱。正确顺序是a-d-b-c。故选C。【39题详解】细节理解题。根据“Everyone in the town, including the judge, knew the farmer couldn’t make enough money to buy clothes for his many children.”可知,镇上的每一个人,包括法官,都知道这个农民赚的钱不够给他的孩子们买衣服,所以可知农民没钱给孩子买衣服。故选D。【40题详解】推理判断题。根据“When people turned and saw the judge, they quickly moved aside to let him pass through.”可知,当人们转过身看到法官时,他们迅速让开,让他通过;根据“Then they stopped shouting and bowed to the judge”可知,然后他们停止大喊向法官鞠躬。这两句话表示人们对法官的尊敬。故选A。【41题详解】推理判断题。根据“The two men who were arguing saw the judge coming near.”、“The greedy merchant was overjoyed.”及“The merchant turned pale and hung his head.”可知商人的态度由生气到满意再到不开心。故选C。D①More researchers are turning to artificial intelligence (AI) to monitor the enivironment and support endangered creatures. Unlike traditional methods that can damage the environment or require considerable (相当多的) time and physical work, AI has the ability to quickly and effectively deal with large quantities of data (数据). Let’s learn more details together.②Creatures are disappearing at a speed thousands of times faster than that millions of years ago, with one million creatures endangered. The United Nations set a goal in 2020 to safeguard at least 30% of Earth’s land and oceans by the end of 2030. “AI is imperfect but could make important discoveries faster and earlier.” says Nicolas Mialhe, founder of The Future Society, an organization that aims to better manage Al. “We need skilled humans to design AI models and check and collect data.”③A type of AI model called a convolutional neural network (CNN) has been developed to recognize bird sounds. The CNN is able to pick out 75 kinds of the birds the researchers have. “Our results prove that AI is ready for recognizing creatures in the wild from sound.” says Maller, the team leader. “All that is needed now is more training data collected by humans.”④Besides monitoring creatures in real time, AI can be used to model the impacts of human activities on the environment and rebuild historical changes. Researchers have used AI to discover how a century’s environmental damage in a river has led to creature loss.⑤Although it is well-known that human activities have resulted in creature loss in rivers and lakes, little is known about which activities have the largest impact. “AI will do soon,” says Luisa Orsini, a researcher from the University of Birmingham.42. What can we infer from the words Nicolas Miailhe’s and Maller’s said A. AI models can be designed by everyone. B. AI models have alreadly developed perfectly.C. AI’s ability needs CNN to discover and achieve. D. AI’s ability is much greater than what people imagine.43. The meaning of the underlined word “impacts” in Paragraph 4 is the closest to ________.A. effects B. chances C. secrets D. purposes44. What is the structure of the article A. ①②③/④⑤ B. ①②/③④⑤ C. ①②/③④/⑤ D. ①/②③④⑤45. Which of the following is true according to the article A. Al is only used in monitoring the environment and support endangered creatures.B. Researchers have already prevented a century’s environmental damage in a river.C. Creatures are disappearing faster than before with one million creatures endangered.D. Al has spent more time dealing with large quantities of data than traditional methods.【答案】42. D 43. A 44. D 45. C【解析】【导语】本文主要是介绍用人工智能来监测环境并拯救濒危生物。【42题详解】推理判断题。根据“We need skilled humans to design AI models and check and collect data.”、“Our results prove that AI is ready for recognizing creatures in the wild from sound.”和“All that is needed now is more training data collected by humans.”可知AI已经为在野外从声音识别生物做好准备,可推测AI的能力比人们想象的要强大,故选D。【43题详解】词义猜测题。根据“Besides monitoring creatures in real time, AI can be used to model the impacts of human activities on the environment and rebuild historical changes.”可知,此处意为“人类活动对环境的影响”,所以划线词意为“影响”,故选A。【44题详解】篇章结构题。通读全文,第一段讲述用人工智能来监测环境并拯救濒危生物;第二段至第五段具体介绍人工智能的用途及方法,因此文章是总分结构,故选D。【45题详解】细节理解题。根据“Creatures are disappearing at a speed thousands of times faster than that millions of years ago, with one million creatures endangered.”可知生物正以比数百万年前快数千倍的速度消失,同时有一百万种生物濒临灭绝,故选C。第Ⅱ卷(非选择题 共60分)四、词汇(本题共15小题;每小题1分,满分15分)A.请根据括号中的中文提示、英文释义或句意,写出句中所缺单词,使句子通顺。46. —Shuihui Park is planned to carry out fire engineering construction from May 6 to June 7.—What a pity! That ________ (意思是,意味着) we should put off our class trip.【答案】means【解析】【详解】句意:——水晖公园计划从5月6号到6月7号进行消防工程建设。——真遗憾!那意味着我们应该推迟我们的班级旅行。根据汉语可知是mean“意味着”,原句是一般现在时,主语That是单数,谓语动词用三单。故填means。47. There is no shortcut to ________ (成功), only a down-to-earth journey.【答案】success【解析】【详解】句意:成功没有捷径,只有脚踏实地的征程。介词to后接名词,结合中文提示可知,用success表示“成功”,不可数名词,故填success。48. Many ________ (very useful or important) chances often hide in the challenges, so try to find and catch them.【答案】valuable【解析】【详解】句意:许多宝贵的机会往往隐藏在挑战中,所以试着去发现并抓住它们。根据“Many…chances often hide in the challenges…”并结合英文提示可知,此处是指“宝贵的,珍贵的”,其英文表达为valuable,为形容词,在句中修饰名词chances。故填valuable。49. The morning air was ________ (clean and cool), making it the perfect time for a run.【答案】fresh【解析】【详解】句意:早上的空气很清新,这是跑步的最佳时机。根据英文解释可知是fresh“清新的”,形容词作表语,故填fresh。50. When you are telling the time, you use a ________ to talk about the fifteen minutes before or after an hour.【答案】quarter【解析】【详解】句意:当你说时间的时候,你可以用一刻钟来表示一小时之前或之后的十五分钟。根据“talk about the fifteen minutes before or after an hour”可知,一个小时之前或之后的十五分钟可以用quarter“一刻钟”表达,a后跟名词单数。故填quarter。B.请根据句意从方框中选择合适的单词,并用其适当形式填空,使句子通顺。we seven lead rapid communicate51. As soon as Mum got home, the little son rushed towards her ________ and gave her a big hug.52. John was one of the ________ in the field of computer programming, developing some of the most famous software programs.53. In the Run Heart Action, more face-to-face ________ helps parents and teachers care more about children’s growth.54. We took pride in ________ after a three-hour hike around the island at the Changqingsha Quality Education Base.55. Mr Yang attended the ________ National Drone (无人机) Competition, encouraging young people to hold their dreams and work hard.【答案】51. rapidly52. leadersmunication54. ourselves55. seventh【解析】【51题详解】句意:妈妈一回到家,小儿子就快速地冲过去给她一个大大的拥抱。分析句子结构可知,空格处要填副词修饰动词rushed,备选词中rapid符合句意,其副词形式为rapidly。故填rapidly。【52题详解】句意:约翰是计算机编程领域的领军人物之一,他研发了一些最著名的软件程序。“one of the +可数名词复数形式”为固定结构,意为“……之一”,因此空处要填可数名词复数,备选词中lead的名词复数形式leaders符合句意。故填leaders。【53题详解】句意:在“走心行动”中,更多面对面交流有助于家长和老师更加关心孩子的成长。句子缺主语,空格前有形容词face-to-face,空处要填名词且意为“交流”,备选词中communicate的名词形式communication符合句意。故填communication。【54题详解】句意:在长青沙素质教育基地环岛徒步三个小时后,我们为自己感到自豪。介词in后要接名词或代词,由“We took pride in...hike”可知 ,我们完成了徒步之后是对“我们自己”感到骄傲,故填we的反身代词形式ourselves。故填ourselves。【55题详解】句意:杨先生参加了第七届全国无人机大赛,鼓励年轻人坚持他们的梦想、努力工作。由空前的定冠词the以及单数名词Competition可知,应填seven的序数词seventh。故填seventh。C.请根据句意从方框中选择合适的动词,并用其适当时态填空,使句子通顺。plant serve write manage provide56. For the students’ health, one of the windows in our school dining hall ________ low-fat meals every day.57. Our principal Mr Wu ________ the project from start to finish by the end of this year.58. —What’s in your hand, Shirley —A letter from my mother. She ________ it to me at last year’s youth ceremony.59. —Why didn’t you go out during the May Day holiday —Oh, my sister and I ________ for the community.60. So far, Ant Forest ________ over 475 million trees with a total area of 5.08 million acres.【答案】56. provides57. will manage58. wrote 59. were serving60. has planted【解析】【56题详解】句意:为了学生的健康,我们学校食堂的一个窗口每天提供低脂膳食。根据“one of the windows in our school dining hall...low-fat meals every day.”和备选词汇可知,此处指这个窗口提供低脂膳食,动词provide“提供”符合语境;根据“every day”可知,此句为一般现在时,主语“one of the windows in our school dining hall”为第三人称单数,谓语动词用三单形式。故填provides。【57题详解】句意:我们的校长吴先生将在今年年底前从头到尾管理这个项目。根据“the project”和备选词汇可知,此处指管理这个项目,动词manage“管理”符合语境;根据“by the end of this year”可知,此句为一般将来时,用will do结构。故填will manage。【58题详解】句意:——你手里拿的是什么,雪莉?——我母亲的一封信。她在去年的青年典礼上写给我的。根据“A letter from my mother. She...it to me”可知,“it”指代“letter”,此处指母亲写信给雪莉,动词write“写”符合语境;根据“at last year’s youth ceremony”可知,应用一般过去时,谓语动词用过去式。故填wrote。【59题详解】句意:——你为什么五一假期不出去?——哦,我姐姐和我在为社区服务。根据“...for the community”和备选词汇可知,此处指为社区服务,动词serve “为……服务”符合语境;根据“Why didn’t you go out during the May Day holiday ”可知,此处指过去五一假期没有出去是因为那时正在为社区服务,应用过去进行时,主语“my sister and I” 为复数,结构用were doing。故填were serving。【60题详解】句意:到目前为止,蚂蚁森林已经种植了超过4.75亿棵树,总面积508万英亩。根据“over 475 million trees”和备选词汇可知,此处指种树,动词plant “种植” 符合语境;根据“So far”可知,此句为现在完成时,主语“Ant Forest”为第三人称单数,结构用has done。故填has planted。五、短文填空(本题共10小题;每小题1分,满分10分)请认真阅读下面短文,并根据各题所给首字母的提示,写出一个合适的英语单词完整、正确的形式,使短文通顺。During ancient times, children didn’t have much to enjoy themselves. However, they came up with interesting games to play in their childhood.Kicking stone ballsDuring the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the n____61____ part of China, and it was often played in winter to keep warm. In 1999, the sport was included in the competition item in the 6th National Ethnic Group Traditional Sports Meeting h____62____ in Beijing.Playing hide-and-seekHide-and-seek is a traditional game for children, popular around the nation. There are two ways to play. One c____63____ a child’s eyes while other kids run around to tease (戏弄) him or, more commonly, others hide and one child must try to f____64____ them.Flying kitesKites have quite a long history. The e____65____ kites were made of wood, instead of paper. Nowadays, the three most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each has its o____66____ feature. For example, the swallow-shaped kite is a well-known Beijing style.Watching shadow plays (皮影戏)The closest thing to watching a film or television during ancient times was going to see a shadow play. During the Qing Dynasty, shadow play art r____67____ its peak (顶峰), and was staged for each major occasion. The artists control puppets (木偶) behind the s____68____ and tell stories to the music.Playing diabolo (空竹)Diabolo is always made of wood or bamboo and is hollow (空的) in the center. By juggling diabolo on ropes, the high-speed rotating diabolo will make a s____69____. Playing diabolo is a very interesting folk game, so it is w____70____ spread in China, especially among the old. Through many changes, it has become an item in Chinese acrobatics (杂技).【答案】61. (n)orthern62. (h)eld 63. (c)overs64. (f)ind 65. (e)arliest66. (o)wn 67. (r)eached68. (s)creen69. (s)ound70. (w)idely【解析】【导语】本文主要介绍了中国古代孩子们玩的游戏。【61题详解】句意:在清朝时期,踢石球在中国北方是一种很受欢迎的游戏,人们通常在冬天玩这游戏来保暖。根据“During the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the…part of China…”以及首字母提示可知,此处是指中国北方,northern“北部的,北方的”,in the northern part of表示“在……的北部,北方”。故填(n)orthern。【62题详解】句意:1999年,在北京举行的第六届全国少数民族传统运动大会上,这项运动被列入比赛项目。根据“was included”可知空格处应填入非谓语动词。根据“in the 6th National Ethnic Group Traditional Sports Meeting”可知,此处是指举行运动会,动词hold“举行”,“hold”与“6th…Sports Meeting”是动宾关系,所以使用过去分词held作后置定语。故填(h)eld。【63题详解】句意:一个孩子蒙住另一个孩子的眼睛,而其他孩子跑来跑去捉弄他,或者更常见的是,其他人躲起来,一个孩子必须设法找到他们。根据“a child’s eyes”以及首字母提示可知,此处是指蒙住眼睛,cover“遮盖”,主语为“One”,谓语动词应使用三单形式。故填(c)overs。【64题详解】句意:一个孩子蒙住另一个孩子的眼睛,而其他孩子跑来跑去捉弄他,或者更常见的是,其他人躲起来,一个孩子必须设法找到他们。根据“others hide and one child must try to… them“可知,捉迷藏这个游戏,一些孩子躲,一个孩子需要找到他们,find“找到”,try to do sth.表示“设法做某事”,所以此处填入动词原形。故填(f)ind。【65题详解】句意:最早的风筝是木头做的,而不是纸做的。根据“The…kites were made of wood, instead of paper.”以及首字母提示可知,此处是指最早的风筝,earliest“最早的”,作定语修饰名词kites。故填(e)arliest。【66题详解】句意:每一种都有它自己的特色。根据“Each has its…feature”以及首字母提示可知,此处是指它有自己的特色,own“自己的”,在句中作定语修饰名词feature。故填(o)wn。【67题详解】句意:在清代,皮影戏艺术达到了顶峰,会在每一次重大事件时上演。根据“During the Qing Dynasty, shadow play art…its peak (顶峰), and was staged for each major occasion”可知,此处是指皮影戏到达顶峰,动词reach“到达”,此处时态为一般过去时,所以使用过去式reached。故填(r)eached。【68题详解】句意:艺人们控制着屏幕后面的木偶,并随着音乐讲述故事。根据“The artists control puppets (木偶) behind the…”可知,木偶是在屏幕后面,screen“屏幕”,此处用名词单数。故填(s)creen。【69题详解】句意:在绳上抛接空竹,高速旋转的空竹就会发出声音。根据“the high-speed rotating diabolo will make a…”并结合首字母提示可知,此处是指高速旋转的空竹会发出声音,名词sound“声音”,make a sound表示“发出声音”。故填(s)ound。【70题详解】句意:抖空竹是一项非常有趣的民间游戏,因此在中国中广泛流传,尤其是在老年人中。根据“Playing diabolo is a very interesting folk game, so it is…spread in China”可知空竹广泛传播,widely“广泛地”,副词,在此修饰动词spread。故填(w)idely。六、阅读与回答问题(本题共5小题;每小题2分,满分10分)请认真阅读下面短文,并根据短文内容回答问题。Jin Ying, 25, is a lover of Traditional Chinese Medicine (TCM). She took part in the training course on acupuncture and tuina (针灸推拿) in the winter of 2023 at Beijing University of Chinese Medicine.Jin’s life has been different since the training. She changed her life habits after learning the Five Elements theory (五行学说). For example, she avoided sweating too much during exercise in winter because the cold of winter means people should slow down, according to TCM. For her, learning these skills and theories was not about becoming a TCM doctor but rather about embracing (拥抱) a new lifestyle.She is not an unusual example of young people becoming interested in TCM. A survey by China Youth Daily showed that 93.3 percent of the 1,000 young people who took part had tried different TCM treatments.“I have seen a rising number of young people come to me for neck and back pains, which are usually related to the elderly,” said Ma Huifang, a TCM doctor at Guoyitang, a TCM hospital affiliated (附属) with Beijing University of Chinese Medicine.Between Western medicine and TCM, young people often choose TCM “due to its efficacy (疗效),” according to Ma. Some people question why TCM treats the same illnesses differently. “This is actually an advantage of TCM, rather than a shortcoming, as it can be a more accurate (精准的) treatment for different patients,” Ma explained.Younger age groups are accepting TCM, and, at the same time, TCM is also benefiting young people. As Jin noted, “It helps young people understand Chinese medicine and learn why it is believed to be a treasure of our Chinese culture.” In addition, many international students come to China to study TCM as well.So, do you want to know more about TCM 71. Where did Jin Ying have the the training course on acupuncture and tuina _________________________________72. What is Jin Ying’s purpose in learning these skills and theories _________________________________73. How many young people in the surcy had tried different TCM treatments _________________________________74. According to Ma, why does TCM treat the same illnesses differently _________________________________75. Do you accept Traditional Chinese Medicine (TCM) Why or why not (请自拟一句话作答)_________________________________【答案】71. At Beijing University of Chinese Medicine.72. To embrace a new lifestyle.73. 933. 74. Because it can be a more accurate treatment for different patients.75. Yes. Because it not only helps young people understand Chinese medicine, but it is also a new healthy lifestyle. /Because it helps young people understand Chinese medicine and learn why it is believed to be a treasure of our Chinese culture.【解析】【导语】本文主要是介绍了中医越来越受年轻群体的欢迎以及中医的神奇疗效。【71题详解】根据“She took part in the training course on acupuncture and tuina (针灸推拿) in the winter of 2023 at Beijing University of Chinese Medicine.”可知,Jin Ying是在北京中医药大学进行的课程培训,故填At Beijing University of Chinese Medicine.【72题详解】根据“For her, learning these skills and theories was not about becoming a TCM doctor but rather about embracing (拥抱) a new lifestyle.”可知,她学习这些技巧和理论的目的是拥抱新的生活方式,故填To embrace a new lifestyle.【73题详解】根据“A survey by China Youth Daily showed that 93.3 percent of the 1,000 young people who took part had tried different TCM treatments.”可知,1000个调查者里有93.3%的人试了针灸推拿,即933人,故填933.【74题详解】根据“This is actually an advantage of TCM, rather than a shortcoming, as it can be a more accurate (精准的) treatment for different patients”可知因为它可以对不同的患者进行更有效的治疗,故填Because it can be a more accurate treatment for different patients.【75题详解】开放性题型,合理即可。参考答案为Yes. Because it not only helps young people understand Chinese medicine, but it is also a new healthy lifestyle. /Because it helps young people understand Chinese medicine and learn why it is believed to be a treasure of our Chinese culture.七、书面表达(本题满分25分)76. 技术改变了我们的学习方式。假如你是张华,请根据学校英文报刊Sunshine for Teens提供的信息,选择你喜欢的一种学习方式并说明理由。Traditional learning ● in the classroom ● fixed timetable ● a plan made by teachers ● face-to-face conversations ● colourful class activities ● team spirit ● … Modern learning ● on the Internet ● unfixed timetable ● a plan made by oneself ● online conversations ● rich learning resources ● … ● …注意:1.表达中必须包含所给要点,可适当发挥。2.词数90左右,开头已经写好,不计入总词数。3.表达中请勿提及真实校名和姓名。With the development of modern technology, the way of learning is changing. I think ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文:With the development of modern technology, the way of learning is changing. I think I still prefer the traditional learning in a classroom.First, there is a fixed timetable. A clear plan is often made by a school, so I don’t need to think about how to arrange when to learn different subjects. Second, we can have face-to-face conversations with both teachers and classmates. Third, there are colorful activities in class. In this way, I can learn the new knowledge happily. What’s more, learning in the classroom can help me develop a sense of team spirit, so I can learn how to get along with others.However, when I study in the classroom, sometimes I can’t follow my teacher. And learning in the classroom can’t provide enough resources for me to choose from.【解析】【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏要点,可适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,根据开头提示,介绍自己喜欢的学习方式——传统学习;第二步,介绍喜欢传统学习方式的原因;第三步,介绍喜欢的学习方式的缺点。[亮点词汇]①think about考虑②what’s more另外③help sb do sth帮助某人做某事[高分句型]①Third, there are colorful activities in class. (there be句型)②However, when I study in the classroom, sometimes I can’t follow my teacher. (when引导的时间状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2024年江苏省南通市如皋市、崇川区中考二模英语试题(学生版).docx 2024年江苏省南通市如皋市、崇川区中考二模英语试题(教师版).docx