山东省滨州市博兴县2024届九年级下学期期中考试英语试卷 (含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

山东省滨州市博兴县2024届九年级下学期期中考试英语试卷 (含解析)

资源简介

山东省滨州市博兴县2024届九年级下学期期中考试英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、单选题
1.—Linda, how was your speech
— Not bad. Actually it’s __________ honor to be here to share my opinions on how to get good grades in junior high school.
A. the B. / C. a D. an
2.— __________ your sister __________ your brother is going out with you because one of them must stay at home.
—That’s all right.
A. Either. or B. Neither; nor C. Both; and D. Not only; but also
3.—This is my favorite writer’s new book, and I think it is more interesting than his other books.
—I agree with you. His latest book meets his highest __________.
A. choice B. standard C. method D. wealth
4.—I dropped the cup full of coffee on the table while we were at meeting.
—I can imagine how __________ you were at that moment.
A. shocked B. excited C. embarrassed D. unbelievable
5.—MADE IN CHINA is more and more popular all over the world.
—Yeah! Many foreigners can hardly __________ buying products made in China.
A. avoid B. keep C. enjoy D. consider
6.—Everyone learned about the first aid (急救) in this morning’s class __________ Tony.
—What a pity! He missed the class.
A. from B. with C. besides D. except
7.The number of the fans going to this concert is about three __________. And __________ of them are girls.
A. thousand; two thirds B. thousands; two third
C. thousands; two thirds D. thousand; two third
8.—Tim, stop looking through your phone! Douyin __________ too much of your time.
—Ok. mom. I’m going to have a rest.
A. takes off B. takes away C. takes up D. takes in
9.—Could you please tell me __________ “The Chinese Poetry Competition”, the famous program from CCTV
—Well, it is fun and teaches us a lot of knowledge.
A. how do people like B. why do many people like
C. how people liked D. why many people like
10.—My computer caught a virus (病毒) and it has gone wrong.
— __________ Maybe I can fix it.
A. Good luck! B. Don’t worry.
C. You’re welcome. D. Don’t mention it.
二、完形填空
Helen Keller was both blind and deaf. But she became a good writer and speaker. Keller was born 1 June 27,1880, in Tuscumbia Alabama. When she was 19months old, she got very sick and could 2 see or hear.
When Keller was 6, she got a teacher named Anne Sullivan. Sullivan used Keller’s sense of 3 to teach her. She handed Keller a doll. Then she traced (摹写) the letters of the word doll on Keller’s hand. Keller 4 the connection between the letters and the object. She learned that things had names. Soon she could 5 sentences by feeling raised words. A few years later she learned Braille (盲文), a special system of writing for the blind that uses raised dots 6 printed words People read Braille with their fingers. Learning to speak was a bigger 7 . Keller did it by touching the lips and throat of a person who was speaking. She could feel the way the lips and throat moved. At the same time someone spelled out the words that were being spoken.
Keller was very bright. She graduated from Radcliffe College in 1904. Then she 8 magazine articles that told people about blindness. She also wrote several books about her life.
In 1913, Keller began 9 lectures, mainly for the American Foundation for the Blind. Most people had trouble understanding her words so she took along someone who 10 them to the audience (观众). Keller died in Westport Connecticut, on June 1,1968.
11.A. in B. on C. at D. by
12.A. any more B. no longer C. no more D. any longer
13.A. touch B. smell C. taste D. hope
14.A. guessed B. chose C. picked D. corrected
15.A. write B. find C. look D. read
16.A. because of B. together with C. instead of D. out of
17.A. imagination B. difference C. challenge D. possibility
18.A. wrote B. created C. taught D. collected
19.A. speaking B. hearing C. finishing D. giving
20.A. showed B. rewrote C. replied D. repeated
三、阅读理解
Science Fair at Sunshine Middle School March 12th Hello students! Our Science Fair is here once again! Were you part of this exciting event last year If you were, I’m sure you would be glad to be part of it again! For those of you who have not taken part in the Science Fair before, now is the time to do it! Criteria (标准): Hand in a proposal (提议) of your project by February 10th. You can get all forms from the Main Office or from your science teacher. Successful proposals will be published on the school paper on February 15th. Every part must be well recorded. Both individual (个人的) and group pro-jects are welcomed. There must be no more than four members in a group. Attention: Write down the question clearly, materials used, step-by-step description of the experiment (试验) and results. Want to take part in the Science Fair but unsure of where to get started Come to a one-day Ideas Workshop on February 7th. Learn how to go from choosing topics to doing experiments. Sign up (报名) with Mrs. Glenda Brooks by February 5th.
21.When should a student hand in a proposal
A. On March 12th. B. By February 5th.
C. By February 10th. D. On February 15th.
22.How many people can there be in a group
A. Five. B. Seven. C. Eight. D. Four.
23.How can a student get advice on how to get started
A. Call Mrs. Glenda Brooks. B. Go to the Ideas Workshop.
C. Ask other students. D. Go to the Main Office.
24.If Jack takes part in the Science Fair, he __________.
A. can either join a group or do it on his own
B. should get forms from his physics teacher
C. his proposal will surely be published on the school paper
D. doesn’t have to record every part of his project
25.Where can we most probably read the material
A. In a travel guide. B. In a school notice.
C. On a health website. D. In a science book.
Many plants and animals around the world are moving to cooler places because of global warming.
Scientists did a research about more than 4,000 species (物种)from around the world. They found that about half of them are on the move. To find cooler places, they are going up hills and mountains and heading from the equator (赤道) to the poles (极地). Animals on land are moving more than 16 kilometers every 10 years, while sea animals are moving four times faster.
In North America, for example, pikas (鼠兔) used to climb 13meters every 10 years. But since the late 1990s, they have climbed an average of 145 meters every 10 years. Also, moths (飞蛾) on the mountains in Borneo a large island in the Pacific Ocean, moved 67 meters up the mountain betweer1965 and 2007 to get away from rising temperatures.
Moving species can cause problems. As species move to new areas, the local environment and other animals may not be able to deal with it, In Australia’s seas, tropical (热带的) fish are coming in and eating the kelp (海藻) forests. This is bad news for the local rock lobster (岩石龙虾) as it also feeds on kelp forests.
Scientists also warn that the movement of species can make climate (气候) change more serious. Take bar k beetles as an example. They are harmful and can cause more trees to die. As a result, these trees offer more fuel (燃料) for forest fires, giving off more planet-warming carbon dioxide (二氧化碳) reported The Guardian.
“Climate change is still going on, there is a risk that many species may die out as a result of all these changes,” a professor of the University of York, UK told The Independent.
26.What did the research in Paragraph 2 find out
A. About 200 species will live around the poles.
B. About 2,000 species are moving to cooler areas.
C. Animals on land will move into the sea in 10 years.
D. Animals on land are moving faster than sea animals.
27.What does the underlined word “heading” in Paragraph 2 mean
A. Climbing up. B. Swimming in. C. Leading to. D. Moving toward.
28.What can we know from Paragraph 3
A. Pikas used to live 13 meters up in the mountains.
B. Pikas are speeding up their climb up the mountains.
C. Moths are moving to live on an island in Borneo.
D. Moths stopped their mountain movement in 2007.
29.Why does the writer mention the rock lobster in Paragraph 4
A. To tell us why the kelp forests are dying out.
B. To tell us the environment in Australia is gett ng worse.
C. To show that not all species will move away from their homes.
D. To show that incoming species may result in less food for local species.
30.What might the species movement mean for us
A. It can make things worse for us.
B. It is the main reason for forest fires.
C. It will be a way to slow down climate change.
D. It mainly influences the northern half of the world.
If you tap your fingers on the screen, your favorite books will be delivered (递送) to your door within a couple of hours. Who would have thought that cultural consumption (文化消费) in China could become as easy as ordering a sandwich Yet, it is now happening at the Chengdu Library.
The “Lov ng to Read at Home” program allows readers to log on (登录) to a mini program of the same name. Readers can then choose their favorite books and wait for them to be delivered to their home by EMS for just 6 yuan for one to three books. Each user can borrow up to eight books at a time for 30 days. The program covers the whole city. More than 20,000 books from 22 public libraries in Chengdu are ready for loan. So far, more than300 books have been sent out to readers.
“The library’s new O2O (online to offline) path reduces the time cost for readers and allows them to realize that cultural consumption in China is a convenient part of people’s everyday lives,” expert Xu Shuming said. “Providing such service for readers is an important part of reaching China’s goal of encouraging reading nationwide.”The expert also added,“O2O book delivery services are successful in China since the country has strong delivery and e-commerce (电子商务)industries
The Chengdu Library is not the only library providing books-to-go services. “Flying book home” is a similar program run by the Zhuzhou Library in Hunan Province. In Beyjing, a similar service is also provided by the Chaoyang District Library.
To date, there have been more than 3,300 public libraries and more than 100,000 physical book shops across the country. Chinese people’s interest in reading has been growing. The comprehensive reading rate (综合阅读率) in 2012 was 76.3%, but grew to 81.8% in 2022. “Reading has become an important part of promoting (促进) public education and increasing people’s confidence in Chinese culture and tradition.” said Xu.
31.Why does the author mention order ng a sandwich in Paragraph 1
A. To tell people how to order books.
B. To point out how special ordering food is.
C. To show the convenience of the books-to-go services.
D. To expla n the reason for the increase in book orders.
32.What does the underlined word “them” in Paragraph 2 refer to
A. Users. B. Books. C. Libraries. D. Programs.
33.According to Xu, what makes O2O book delivery services successful in China
① The convenient delivery service.
② The powerful e-commerce industry.
③ The goal of encouraging reading nationwide.
A. ①② B. ①③ C. ②③ D. ①②③
34.Whose library runs the “Flying books home” program
A. Beijing’s. B. Chengdu’s. C. Shanghai’s. D. Zhuzhou’s.
35.In which part of a newspaper can we read the passage
A. Nature. B. Culture. C. Science. D. Travel.
① As students, there are so many things that influence us, To make us study better, here are several good study ways that may work.
② First, find a quiet environment in your home or school for studying. In that way, you will always connect the place with studying when you are there, which makes it easier for you to pay attention. Make sure that you will not be interrupted (打扰) there, especially your phone, computer or other electronic products and it can be used for a long time.
③ Sometimes studying in a group leads to a more successful result than study ng alone. You can have discussions about some difficult questions. Your study partners will help you find more studying methods and you can understand some problems better, because people of the similar age always have an easier way of explain ng things to each other.
④ Note-writing can let you understand better and remember what you have read. Taking down notes means you do not have to go through all the reading materials again; instead. you will only have to go through the shorter notes. It is also a lot easier to find information in case you need it.
⑤ Once you achieve the goals that you have set for yourself, make sure that you give yourself a little encouragement. It can be as simple as having a delicious meal in a restaurant you have always wanted or buy ng yourself a pair of shoes. That will keep you going, and you will look forward to achieving your goals more.
⑥ Things above might help you study more effectively(有效地) and improve your grades as well. So give it a try and wait for your changes.
36.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A. Your phone. B. The computer. C. The place. D. Your study habit.
37.What’s the advantage of studying in a group
A. You can talk about some of your difficulties.
B. You can share your similar hobbies.
C. You can show others your more successful results.
D. You can be more relaxed when ex-plaining things.
38.What’s the main idea of Paragraph 5
A. Studying in a group. B. Thanking your efforts.
C. Finishing your goals. D. Asking for encouragement.
39.Which of the following is TRUE according to the passage
A. Studying alone is good for you to come up with good ideas.
B. Your notes make it easier for you to search for information.
C. It’s easier to find a quiet place in your school than in your home.
D. Encouragement from others works better than from yours.
40.What is the structure of the passage
A. B.
C. D.
Why do many Chinese people refuse to cut their hair during the first month of the lunar year
This is because people believe that getting a haircut during the first lunar month is not a good idea. Traditionally, it is said that doing so will cause her or his mother’s brothers to die. Although it’s not true, some people still believe it. So, after a month’s wait, people usually flock to cut their hair on.
Dragon Head-Raising Day — the second day of the second lunar month. It was a tradition to line up outside of barbers’ this day. Dragon Head-Raising Day falls on Mar. Il in 2024. It is an important traditional Chinese holiday. Ancient people believed that after this day, rainfall would increase. So that day is the start of spring and farming.
A well-known phrase (俗语) goes,“On the second day of the second month, the dragon lifts his head.”Besides cutting hair, there are also other ways to celebrate this day. For example, people eat food about dragons. People call noodles dragon’s beard. Dumplings are dragon’s ears and spring rolls (春卷) are dragon’s scales (龙鳞).
41.Which word in the passage means“聚集”
42.According to the passage, if a man cut his hair during the first lunar month, what will happen
43.When is the Dragon Head-Raising Day in 2024
44.Why the Dragon Head-Raising Day is important
45.Are there any other ways to celebrate the Dragon Head-Raising Day besides cutting hair
四、七选五
46.Winston Churchill once said, “We make a living by what we get, but we make a life by what we give.” These are certainly words that millions of volunteers could agree with.
In the US, April is National Volunteer Month, to praise and thank volunteers who lend their time, talent, and support to what they care about.
①_______ People who volunteer spend their time doing things they feel strongly about. For example, animal lovers may volunteer at an animal center to help improve the treatment of animals.
Volunteering allows volunteers to meet new people, try out new skills and explore career (探索事业) choices. ②_______
Take Andrew Makhoul, a student at the University of Pennsylvania, as an example. Andrew didn’t spend his last spring break relaxing. Instead, the 19-year-old boy decided to do something for people who were less lucky than himself. He travelled to an orphanage (孤儿院) in Guatemala in Central America. ③_______ And it depends on volunteers to stay open.
Andrew doesn’t speak much Spanish, but he found communication wasn’t a problem, “You communicated with love," according to an article on his university’s website. And what he gave out, he got back, “④_______” Andrew’s first time as a volunteer only lasted a week, but by the end of that week, he knew he’d be back soon — because he saw love and hope.
US writer Sherry Anderson once wrote, “⑤_______” And this is perhaps why volunteers all around the world keep doing what they do — their work is “priceless”.
A. It is in one of the poorest parts of the country. B. You could see love when you looked in their eyes. C. Volunteering means choosing to work without being paid. D. It’s a chance for poor children to get better care and support. E. For young adults, valuable lessons may also be learned through volunteering. F. Life will be difficult but I have the confidence to live a colorful and full life G. Volunteers don’t get paid, not because they’re worthless, but because they’re priceless.
五、短文填空题
47.Bullying (欺凌) is doing things to hurt other people. It is a serious problem at school.
Miah, a 22-year-old girl, still ①__________ (remember) how she was bullied in junior high school. “They kicked me, put sticks in my hair and took money from me. What’s more, I ②__________ (make) to eat rubbish. I ③________ (never forget) those moments.”
Miah is not the only case. I saw another bullying situation when I was a student. Some students bullied a handicapped (智力低下的)girl every day—hitting, pushing and kicking her. They just enjoyed ④__________ (do) it. The girl didn’t realize that people ⑤__________ (hurt)her, she couldn’t even tell the teacher. The situation lasted for a long time.
Bullying at school is getting even ⑥__________ (bad), so many people are trying to start anti-bulling (反欺 凌) program. Students in many schools have already taken actions. They ⑦__________ (create) anti-bullying clubs. Many students have joined the clubs. They work with teachers to show students how ⑧__________ (stop) bullying. Some other programs have joined the clubs. They work with teachers to show students how to stop bullying. Some other programs have proved to be ⑨__________ (succeed), too.
In Wales, two girls came up with an idea to stop bullying on the school bus. They created a bus pass (乘车证) and made four rules for students: no bullying, no swearing (骂脏话), no smoking and no shouting. Whenever a student broke a rule, he would get a mark on his pass. When a student had four marks, he ⑩__________ (not allow) to take the bus anymore. The bus pass idea worked. It stopped bullying on the bus.
六、写作题
48.端正学习态度、培养顽强的意志力、激发学习兴趣、养成良好的学习习惯或找到最适合自己的学习方法等,这些因素都会或多或少影响着一个学生的学习。为引导学生学会学习,九年级以“什么最影响我学习”开展了主题活动,对九年级1000 名学生展开了有关影响学习因素的调查,下图是统计结果。假设你是该校学生请你根据图表信息结合亲身经历,用两段话来谈谈你的认识。
要求:
1.词数不少于80词,开头已经给出,不计入总数;
2.提示词仅供参考;
3.文中不得出现真实的人名校名。
WORD BANK: effective adj. 高效的form a habit of 养成一个习惯 keep focused 保持专注
Last week, we did a survey about factors that have an influence on learning among1000 students. Here are the results.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
1.答案:D
解析:a一个,放在辅音音素开头的单词前面;an一个,放在元音音素开头的单词前面;the这个/那个,表特指;/不填。空格后面的词语是honor, honor是以元音音素开头的单词,所以要用an来填空。故选:D。
2.答案:A
解析:考查连词。Either..or或者……或者;Neither...nor既不……也不;Both...and… ……和……两者都;Not only...but also不仅……而且。根据“because one of them must stay at home”可知,有一个人要待在家里,因此只能有一个人和你一起出去,或者你的姐姐,或者你的哥哥,故选A。
3.答案:B
解析:考查名词辨析。choice选择;standard标准,水准;method方法;wealth财富。根据“I think it is more interesting than his other books.”可知,这本新书达到了他的最高水准。故选B。
4.答案:C
解析:
5.答案:A
解析:根据MADE IN CHINA is more and more popular all over the world.(中国制造在全球越来越受欢迎。)可知是许多外国人都很难避免购买中国制造的产品。故选:A。
6.答案:D
解析:根据He missed the class.(他错过了这节课。)可知,是不包括托尼在内的人都学了急救,所以D选项题意。故选:D。
7.答案:A
解析:考查数词。句意:打算去这场音乐会的粉丝大约有三千人。他们中有三分之二都是女孩。thousand被具体的数词修饰时,其后不加-s。根据设空前的"three"可知,第一空应用thousand。分数的表达规则:分子(基数词)/分母(序数词),当分子大于1时,分母中的序数词要用复数,所以三分之二的表达为"two thirds"。故选A。
8.答案:C
解析:根据前句句意"别再看手机了"可知,后句句意为"抖音占用了你太多时间",要填"占",其它选项语意不通。故选: C。
9.答案:D
解析:根据句意这是一个含有宾语从句的复合句,宾语从句要用陈述语序.故可排除AC,B项是错误的表述.故选:D.
10.答案:B
解析:根据“Maybe I can fix it.(也许我可以修理它)”可知,这里表达的意思是“不要担心”,其它3个选项都不符合题意,所以答案选B。
11.答案:B
解析:
12.答案:B
解析:
13.答案:A
解析:
14.答案:A
解析:
15.答案:D
解析:
16.答案:C
解析:
17.答案:C
解析:
18.答案:A
解析:
19.答案:D
解析:
20.答案:D
解析:
21.答案:C
解析:细节理解题。根据“Hand in a proposal of your project by February 10th.”可知学生应该在2月10日前提交建议书。故选C。
22.答案:D
解析:细节理解题。根据“There must be no more than four members in a group.”可知,一个小组的成员不得超过4名。故选D。
23.答案:B
解析:细节理解题。根据“Come to a one-day Ideas Workshop on February 7th.”可知参加为期一天的创意研讨会,就可学到如何从选题到做实验。故选B。
24.答案:A
解析:细节理解题。根据“Both individual and group projects are welcomed.”可知科技展接受个人和团体报名。故选A。
25.答案:B
解析:推理判断题。根据文章题目“Science Fair at Sunshine Middle School March 12th”可知这是一个学校科学展的海报。最可能在学校通知栏里面出现。故选B。
26.答案:B
解析:细节理解题。根据第二段中的“Scientists did a research about more than 4, 000 species (物种) from around the world. They found that about half of them are on the move.”可知,研究发现大约2000种物种正在向较凉爽的地区迁移。故选B。
27.答案:D
解析:词句猜测题。根据第二段中的“They found that about half of them are on the move. To find cooler places, they are going up hills and mountains, and heading from the equator (赤道) to the poles (极地).”可知,大约一半的物种在迁移,为了寻找更凉爽的地方,它们爬上小山和高山,从赤道到两极,所以划线词的含义是“朝着”。故选D。
28.答案:B
解析:细节理解题。根据第三段中的“In North America, for example, pikas (鼠兔) used to climb 13 meters every 10 years. But since the late 1990s, they have climbed an average of 145 meters every 10 years.”可知,鼠兔正在加速向山上爬去。故选B。
29.答案:D
解析:推理判断题。根据第四段中的“In Australia's seas, tropical (热带的) fish are coming in and eating the kelp (海藻) forests. This is bad news for the local rock lobster (岩石龙虾) as it also feeds on kelp forests.”可知,在第四段,作者提到岩石龙虾的原因是为了表明外来物种可能会导致本地物种的食物减少。故选D。
30.答案:A
解析:推理判断题。根据第四段中的“Moving species can cause problems.”、第五段中的“Scientists also warn that the movement of species can make climate (气候) change more serious.”以及最后一段中的“Climate change is still going on. There is a risk that many species may die out as a result of all these changes,”可知,物种迁移会让事情变得更糟。故选A。
31.答案:C
解析:推理判断题。根据第一段Yet,it is now happening at the Chengdu Library.(然而现在在成都图书馆正在发生。)可知作者提出在图书馆点三明治是为了指出图书送货上门的便利。故选C。
32.答案:B
解析:代词指代题。根据第二段Readers can then choose their favorite books and wait for them to be delivered to their home by EMS for just 6 yuan for one to three books.(然后,读者可以选择自己喜欢的图书,等待通过 EMS 快递到家,一至三本书只需 6 元。)可知划线词指前面提到的书。故选B。
33.答案:A
解析:细节理解题。根据第三段O2 O book delivery services are successful in China since the country has strong delivery and e-commerce(电子商务)industries.(O2 O 送书服务在中国取得了成功,因为中国拥有强大的快递和电子商务行业。)可知O2 O 送书服务在中国取得了成功,因为中国拥有强大的快递和电子商务行业。故选A。
34.答案:D
解析:细节理解题。根据倒数第二段"Flying book home" is a similar program run by the Zhuzhou Library in Hunan Province.("Flying book home"是湖南省株洲市图书馆开展的一个类似项目。)可知这个服务由株洲图书馆提供。故选D。
35.答案:B
解析:推理判断题。本文介绍了中国成都市图书馆推出的"爱在家阅读"项目,可知在报纸的文化版块可以读到本文。故选B。
36.答案:C
解析:代词指代题。根据"First, find a quiet environment in your home or school for studying...Make sure that you will not be interrupted (打扰) there, especially your phone, computer or other electronic products and it can be used for a long time."可知,作者建议找一个安静的地方学习,确保这个地方不会被打扰,以及这个安静的地方能长时间使用,所以it指代这个为学习而准备的安静环境。故选C。
37.答案:A
解析:细节理解题。根据"You can have discussions about some difficult questions...people of the similar age always have an easier way of explaining things to each other."可知,加入小组学习的好处是可以和学习伙伴一起讨论难题,学习伙伴会让你更好地理解一些问题。故选A。
38.答案:B
解析:段落大意题。根据"Once you achieve the goals that you have set for yourself, make sure that you give yourself a little encouragement."及第五段内容可知,本段主要讲了当你达到了你为自己设定的目标时,你应该给自己一点小奖励犒劳一下自己,这将让你继续保持努力。故选B。
39.答案:B
解析:细节理解题。根据"Note-writing can let you understand better and remember what you have read...It is also a lot easier to find information in case you need it."可知,记笔记可以让你更容易地寻找你需要的信息。故选B。
40.答案:C
解析:篇章结构题。结合文章内容可知,本文的结构是总分总结构,第①段引出下文将要介绍几个好的学习方法;第②③④⑤段主要介绍了找一个安静的地方学习、加入小组学习、记笔记、奖励自己这些学习方法;第⑥段总结以上学习方法可能对提高成绩有帮助,建议大家尝试一下。故选C。
41.答案: It’s “flock”.
解析:根据“So, after a month’s wait, people usually flock to cut their hair on.”可知,经过一个月的等待,人们通常会蜂拥而至去剪头发。flock意为“聚集”。故填It’s “flock”.
42.答案: That may cause her or his mother’s brothers to die.
解析:根据“This is because people believe that getting a haircut during the first lunar month is not a good idea. Traditionally, it is said that doing so will cause her or his mother's brothers to die.”可知,如果一个人在正月剪发,这可能会导致她或他母亲的兄弟死亡。故填That may cause her or his mother's brothers to die.
43.答案: It’s on Mar. 11.
解析:根据“Dragon Head-Raising Day falls on Mar. 11 in 2024.”可知,2024年的龙抬头日是3月11日。故填It’s on Mar. 11.
44.答案: Because it is the start of spring and farming.
解析:根据“It is an important traditional Chinese holiday. Ancient people believed that after this day, rainfall would increase. So that day is the start of spring and farming.”可知,龙抬头日很重要是因为它是春天和农事的开始。故填Because it is the start of spring and farming.
45.答案: Yes, there are.
解析:根据“Besides cutting hair, there are also other ways to celebrate this day. For example, people eat food about dragons.”可知,龙抬头日除了剪头发还有其他庆祝方式。故填Yes, there are.
46.答案:CFABG
解析:①根据后句句意“做志愿工作的人花时间做自己极其想做的事情。例如,动物爱好者可以在动物中心志愿帮助改善对动物的治疗。”可知,这里说的是志愿服务的定义,故选C项(志愿服务是指选择无偿工作)。故正确答案为C。
②根据前句句意“志愿服务使志愿者能够结识新朋友,尝试新技能并探索职业选择。”可知,此处应选F(年轻人也可以通过志愿活动学习宝贵的经验教训)。故正确答案为F。
③根据后句句意“而且要依靠志愿者来维持开放。”可知,此句应选A(它位于该国最贫穷的地区之一)。故正确答案为A。
④根据句前的“用爱来交流”以及句后的“因为他看到了爱与希望”可知,此处应选B(当你看着他们的眼睛时,你会看到爱)。故正确答案为B。
⑤根据其后的句意“这也许就是为什么全世界的志愿者都继续做自己的工作的原因——因为他们的工作是‘无价的’。”可知此处谈的是“价值”问题,故应选G(志愿者没有得到报酬,不是因为他们一文不值,而是因为他们是无价的)。故正确答案为G。
47.答案:①remembers②was made③will never forget④doing⑤were hurting⑥worse⑦have created⑧to stop⑨successful⑩wouldn’t/shouldn’t/couldn’t be allowed
解析:
48.答案:
Last week, we did a survey about factors that have an influence on learning among1000students. Here are the results. 30% of the students think methods are the most important while28% choose habits. There are 14% of the students who believe interest. 10% of the students choose attitude. Only 10%prefer willpower and 7% like others better.
As far as I’m concerned, there is no denying that nothing is more important than interest. Three years ago, I entered the new school and I couldn’t remember lots of English words. At that moment, I felt upset and didn’t know what I could do. Later, thanks to my teacher, she encouraged me to connect what I should do with something interesting. After hearing her words, I began to put more efforts into listening to English songs and watch sports programs that I prefer in English. Finally, I made much progress and a strong sense of satisfaction rose from the bottom of my heart. From this experience, I have realized that not only does interest improve my study, but also makes me form a good habit of life. Just as the saying goes, “Interest is the first step to knowledge.”
解析:[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文,为说明文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏有关影响学习因素的调查结果的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借用“对九年级1000名学生展开了有关影响学习因素的调查,下图是统计结果”来引出重点介绍的内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“调查结果、亲身经历、自己的认识等”几个方面重点介绍有关影响学习因素的调查结果的具体情况;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①as far as I’m concerned就我而言
②thanks to幸亏
③make progress取得进步
④not only...but also...不仅……而且……
[高分句型]
①As far as I'm concerned, there is no denying that nothing is more important than interest. (“There be”句型)
②Later, thanks to my teacher, she encouraged me to connect what I should do with something interesting.(what引导的宾语从句)

展开更多......

收起↑

资源预览