2025届高中英语二轮复习专项练习:第一部分(语法练 话题练) 第4练 介词和数词+善于学习和完善自我(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025届高中英语二轮复习专项练习:第一部分(语法练 话题练) 第4练 介词和数词+善于学习和完善自我(含解析)

资源简介

第4练 介词和数词+善于学习和完善自我
Ⅰ.单句语法填空
1.First celebrated 1910,the Father’s Day now includes events in more than 190 countries and regions.
2.She set a national record as the oldest enlisted woman to do a parachute jump the age of 51.
3.Jin Yong has many fans outside of Chinese-speaking areas,as a result many adaptations of his works into films,television series,comics and video games.
4.According to satellite monitoring results,the increase of vegetation in China accounted 25 percent of the world’s total new greenery.
5. her efforts,she could not find a job,which made her extremely depressed day and night.
6. midnight,I saw the stars shining like diamonds while listening to music.
7.He had a radio in his hand and was dancing cheerfully the music.
8.With new technologies introduced,the company made (two) as many computers as the year before last.
9.The study found that between 1990 and 2020,the average number of eating out increased 3.5 in urban areas.
10.He completed his novel in his (fifty) in the (seventeen) century,which won him great fame in two (third) of European countries.
Ⅱ.短文语法填空
Experts say the bee population is getting smaller because 1. climate change and other human-caused activities.The reason is that we are building houses and cities 2. land where they live,and using chemicals that are killing them.Last winter,U.S.beekeepers 3. (lose) almost 40% of their colonies(蜂群) according to a research.
Thiele,4. beekeeper,says the usual ways in which people raise honey bees are bad 5. their health.He rejects the white boxes that 6. (tradition) beekeepers use.He also refuses to use chemicals,smoke or protective clothing when he works with bees.In addition,he touches them 7. his bare hands.Thiele says his hives(蜂巢) are both a way to save bees and a personal project.
While bees crawled(爬) over his hands and arms,he said,“It feels so close and I feel how 8. (deep) we belong to each other and how important it is to keep them safe 9. harm.”
He added that honey bees show how fragile life is.He made a 10. (far) remark,“As if they are really mirroring where we are on this time on this planet.”
Ⅲ.阅读理解
A
Just as with any other subject,people who learn sign language are learning a new skill and using their brains to do this,thus expanding their minds in a new field.
A research has been carried out which proves that deaf children who learn sign language at an early age are more likely to do well academically.This is partly due to their increased ability to communicate with those around them.However,it is also because sign language is not,as many people mistakenly think,a system of gestures representing words,but a complicated language system,just as the English which is used in this article.Thus,children who learn sign language have already learned about the way language works and is made up,which will help in future studies especially if they decide to learn to speak English,or any other spoken language.
A deaf child who can use sign language develops a sense of identity.This will lead to a happier and more confident child because they know their place in the world is secure.
Again,for non-deaf children and adults who learn sign language,the academic advantages spread into social and cultural ones.Learning a language gives rise to greater confidence for those people,as they are able to converse(交流)with someone whose peers may struggle to do so.And the skills of language learning are easily transferable into learning other languages but also into other academic pursuits.
There can be no doubt that learning sign language is a useful attempt for anyone—whether they are deaf or non-deaf.The social and cultural advantages should not be taken lightly.And,especially with children,learning a language which helps people with a disadvantage may encourage them in the future to do more—volunteering and other such work.They can be taught to hug all people regardless of their differences.
1.What is the second paragraph mainly about
A.Causes of deaf children losing their hearing.
B.Approaches to helping deaf children recover.
C.Difficulties of deaf children in their language study.
D.Academic advantages of deaf kids learning sign language.
2.Why does learning sign language make a deaf child happier
A.It makes a deaf child more humorous.
B.It gives a deaf child a sense of belonging.
C.It provides a deaf child with a life without danger.
D.It helps a deaf child perform well in building up their body.
3.What will a non-deaf child learning sign language be like in the future
A.Socially responsible.
B.Slightly imperfect.
C.Extremely intelligent.
D.Financially successful.
4.Where is the text probably from
A.A news report.
B.A book review.
C.A travel brochure.
D.An education magazine.
B
11-year-old child Tanishq Abraham is in the news for graduating from college with three different degrees.The talented kid from California made headlines last year as well,for completing high school at the age of ten.
Last week’s graduation ceremony was attended by Tanishq’s parents—his mother Taji,a doctor,and his father Bijou,a software engineer.They cheered for Tanishq as he was awarded associate degrees in math and physical sciences,general science,and language studies.He wore a rainbow-colored scarf that his grandmother had made specially for the occasion.
“The assumption is that he’s the all-time youngest,” said college spokesman Scott Crow.“But we don’t have all the records to completely confirm.He was beyond doubt the youngest this year.”
Tanishq said that he wasn’t frightened by the fact that his classmates were all twice his age,especially because he was well-received.“A lot were really happy that there was a kid in their class,” he said.And his parents were pretty low-key about the whole affair,being used to all his accomplishments since a young age.“Even in kindergarten,he was a few years ahead,” Taji said.“It just went from there.”
Interestingly,Tanishq has been home-schooled by his mother.He’s also been taking classes at the American River College since he was seven years old.
You’d probably think that Tanishq is done with books for his life,but he actually has no plans to stop learning.“I want to become a doctor,” he said after the ceremony.“But I also want to become a medical researcher,and also the president of the United States.” In a tweet,he showed that he hopes to win the Nobel Prize some day in medicine or research.In the meantime,he plans to spend his summer on a family vacation and a Calculus Ⅱ course.
5.What can be inferred from paragraph 2
A.Tanishq obtained four degrees at a time.
B.Tanishq’s family has gone well off after his graduation.
C.Tanishq wore a specifically made scarf to his graduation ceremony.
D.Tanishq’s family held a party for Tanishq to celebrate his graduation.
6.Why did Tanishq say that he was not afraid of being the youngest at school
A.Because his classmates were all twice his age.
B.Because his classmates were nice.
C.Because he focused all on study.
D.Because he was popular at school.
7.Which word can best describe Tanishq
A.Ambitious. B.Warm-hearted.
C.Realistic. D.Easy-going.
8.What is Tanishq’s plan according to the last paragraph
A.He plans to stop learning because he is done with books for his life.
B.He plans to seek election as president of the United States.
C.He plans to attend a Calculus course during summer vacation.
D.He plans to win the Nobel Prize in medicine or research.
Ⅳ.完形填空
Shirley Jeanne Allen loved to sing and play the piano.She studied music in college and her 1 was to become a concert pianist or blues singer.
Everything 2 when she was 20 years old.She became sick and she almost died.Doctors gave her medicine to help her get well,but the medicine 3 her to become totally deaf.She could no longer enjoy the music which she had always 4 .Shirley certainly loved playing the piano,but she had to change her 5 .She transferred(转移) to Gallaudet University and studied English.In 1964,Shirley 6 from Gallaudet University and found a job.
For three years,Shirley worked as a clerk in Washington,D.C.Then,in 1967 she was asked to 7 at Gallaudet University as a dorm supervisor(宿舍监管员).In her free time,she found time to 8 school at Harvard University in Washington,D.C.In 1972,Shirley received her master degree.
Because she was 9 a new challenge all the time,in 1973 Shirley became a professor at National Technical Institute for the Deaf(NTID),which 10 deaf and hard of hearing students technical and professional training.
This 11 woman became the first deaf female in the world to 12 her PhD.She made 13 in 1992,when she received the highest degree in education from the University of Rochester in New York.
Dr Shirley Jeanne Allen travelled on many roads and 14 her own aims.With courage and 15 ,she never gave up.
1.A.schedule B.interest
C.dream D.duty
2.A.happened B.disappeared
C.arrived D.changed
3.A.allowed B.caused
C.motivated D.enabled
4.A.specialized B.loved
C.studied D.remembered
5.A.method B.major
C.job D.attitude
6.A.escaped B.learned
C.graduated D.resulted
7.A.teach B.research
C.work D.consult
8.A.attend B.observe
C.describe D.advertise
9.A.content with B.concerned about
C.disappointed about D.ready for
10.A.sells B.promises
C.pays D.offers
11.A.amazing B.strict
C.wealthy D.attractive
12.A.accept B.receive
C.deliver D.promote
13.A.progress B.trouble
C.sense D.history
14.A.combined B.boosted
C.pursued D.appreciated
15.A.determination B.intelligence
C.honesty D.pride
参考答案及解析
Ⅰ.单句语法填空
1.First celebrated in 1910,the Father’s Day now includes events in more than 190 countries and regions.
2.She set a national record as the oldest enlisted woman to do a parachute jump at the age of 51.
3.Jin Yong has many fans outside of Chinese-speaking areas,as a result of many adaptations of his works into films,television series,comics and video games.
4.According to satellite monitoring results,the increase of vegetation in China accounted for 25 percent of the world’s total new greenery.
5.Despite her efforts,she could not find a job,which made her extremely depressed day and night.
6.At midnight,I saw the stars shining like diamonds while listening to music.
7.He had a radio in his hand and was dancing cheerfully to the music.
8.With new technologies introduced,the company made twice(two) as many computers as the year before last.
9.The study found that between 1990 and 2020,the average number of eating out increased by 3.5 in urban areas.
10.He completed his novel in his fifties(fifty) in the seventeenth(seventeen) century,which won him great fame in two thirds(third) of European countries.
Ⅱ.短文语法填空
1.答案 of
解析 考查介词。because of “因为……”。故填of。
2.答案 on
解析 考查介词。on land“在陆地上”。故填on。
3.答案 lost
解析 考查动词的时态。根据时间状语Last winter可知,事情发生在过去,应用一般过去时,故填lost。
4.答案 a
解析 考查冠词。可数名词beekeeper的发音以辅音音素开头,此处需要用不定冠词a表泛指,故填a。
5.答案 for
解析 考查介词。be bad for “对……有害”,故填for。
6.答案 traditional
解析 考查形容词。修饰名词beekeepers用形容词,故填traditional。
7.答案 with
解析 考查介词。分析句子结构可知,此处需要填介词。根据句意可知,此处表示“用”,故填with。
8.答案 deeply
解析 考查副词。修饰动词belong用副词,故填deeply。
9.答案 from
解析 考查介词。keep...from...“保护……免受……”。故填from。
10.答案 further
解析 考查形容词比较级。上一句说他补充说蜜蜂显示了生命是多么的脆弱,此处有一个隐晦的比较意义,表示“进一步说”,故填further。
Ⅲ.阅读理解
A
1.What is the second paragraph mainly about
A.Causes of deaf children losing their hearing.
B.Approaches to helping deaf children recover.
C.Difficulties of deaf children in their language study.
D.Academic advantages of deaf kids learning sign language.
答案 D
解析 段落大意题。通读第二段,尤其根据第二段的首句“一项研究证明,在很小的时候就学习手语的失聪儿童在学业上更容易取得好成绩”可知,本段主要讲述失聪的孩子学习手语对他们的学业有好处。故选D。
2.Why does learning sign language make a deaf child happier
A.It makes a deaf child more humorous.
B.It gives a deaf child a sense of belonging.
C.It provides a deaf child with a life without danger.
D.It helps a deaf child perform well in building up their body.
答案 B
解析 细节理解题。根据第三段“一个会使用手语的失聪的孩子会培养出一种认同感。这将带来一个更快乐、更自信的孩子,因为他们知道自己所处的世界是安全的”可知,归属感使学手语的失聪的孩子更快乐。故选B。
3.What will a non-deaf child learning sign language be like in the future
A.Socially responsible.
B.Slightly imperfect.
C.Extremely intelligent.
D.Financially successful.
答案 A
解析 细节理解题。根据最后一段中的“And,especially with children,...and other such work.(而且,特别是对儿童来说,学习一种帮助处于劣势的人的语言可能会鼓励他们在未来做更多的事情——志愿服务和其他类似的工作)”可推断,听力正常的孩子学习手语在将来会具有社会责任感。故选A。
4.Where is the text probably from
A.A news report.
B.A book review.
C.A travel brochure.
D.An education magazine.
答案 D
解析 文章出处题。根据全文可知,文章主要介绍了学习手语的好处,与教育有关,所以文章可能选自教育类杂志。故选D。
B
5.What can be inferred from paragraph 2
A.Tanishq obtained four degrees at a time.
B.Tanishq’s family has gone well off after his graduation.
C.Tanishq wore a specifically made scarf to his graduation ceremony.
D.Tanishq’s family held a party for Tanishq to celebrate his graduation.
答案 C
解析 推理判断题。根据第二段第一句“Tanishq的父母参加了上周的毕业典礼”和最后一句“他戴了一条彩虹色的围巾,这是他祖母为这个场合特别做的”可知,从第二段可以推断出Tanishq在毕业典礼上戴了一条特制的围巾。故选C。
6.Why did Tanishq say that he was not afraid of being the youngest at school
A.Because his classmates were all twice his age.
B.Because his classmates were nice.
C.Because he focused all on study.
D.Because he was popular at school.
答案 D
解析 细节理解题。根据第四段第一句“Tanishq说,他的同学年龄都是他的两倍,他并不害怕,尤其是因为他很受欢迎”可知,Tanishq说他不害怕成为学校里最小的孩子,是因为他在学校很受欢迎。故选D。
7.Which word can best describe Tanishq
A.Ambitious. B.Warm-hearted.
C.Realistic. D.Easy-going.
答案 A
解析 推理判断题。根据最后一段的“I want to become a doctor”和“But I also want to become a medical researcher,and also the president of the United States.”可推知,他是有抱负的人,故选A。
8.What is Tanishq’s plan according to the last paragraph
A.He plans to stop learning because he is done with books for his life.
B.He plans to seek election as president of the United States.
C.He plans to attend a Calculus course during summer vacation.
D.He plans to win the Nobel Prize in medicine or research.
答案 C
解析 细节理解题。根据最后一段的“In the meantime,he plans to spend his summer on a family vacation and a Calculus Ⅱ course.”可知,他计划暑假期间上微积分课程,故选C。
Ⅳ.完形填空
1.A.schedule B.interest
C.dream D.duty
答案 C
解析 根据上文“Shirley Jeanne Allen loved to sing and play the piano.”和下文“to become a concert pianist or blues singer”可知,她喜爱唱歌和弹钢琴,由此推断她的梦想是成为钢琴家和蓝调歌手。故选C。
2.A.happened B.disappeared
C.arrived D.changed
答案 D
解析 根据下文“She became sick...become totally deaf.”可知,她生病后由于药物而失聪,说明一切都变了。故选D。
3.A.allowed B.caused
C.motivated D.enabled
答案 B
解析 根据上文可知,医生是开药帮助她恢复健康,“but”表示情况并非如此,说明这个药导致她失聪。故选B。
4.A.specialized B.loved
C.studied D.remembered
答案 B
解析 specialize专门研究。根据上文“Shirley Jeanne Allen loved to sing and play the piano.”可知,音乐是她所热爱的东西。故选B。
5.A.method B.major
C.job D.attitude
答案 B
解析 根据下文“She transferred(转移) to Gallaudet University and studied English.”可知,由于身体原因,她虽然喜欢音乐,却学了英语,所以她是换了学习的专业。故选B。
6.A.escaped B.learned
C.graduated D.resulted
答案 C
解析 根据下文“found a job”可知,她大学毕业了。故选C。
7.A.teach B.research
C.work D.consult
答案 C
解析 consult咨询。根据下文“as a dorm supervisor(宿舍监管员)”可知,她被邀请从事宿舍监管员的工作。work as“担任”,故选C。
8.A.attend B.observe
C.describe D.advertise
答案 A
解析 根据空后“school at Harvard University in Washington,D.C.In 1972,Shirley received her master degree.”可知,她是在上学。短语:attend school上学。故选A。
9.A.content with B.concerned about
C.disappointed about D.ready for
答案 D
解析 根据下文“which deaf and hard of hearing students technical and professional training”可知,身为聋人的她要去做教授帮助他人,期间会有困难,而她时刻准备接受挑战。故选D。
10.A.sells B.promises
C.pays D.offers
答案 D
解析 根据空后“deaf and hard of hearing students technical and professional training”可知,Shirley作为教授,为学生提供技术和专业培训。故选D。
11.A.amazing B.strict
C.wealthy D.attractive
答案 A
解析 根据下文“became the first deaf female in the world”可知,她是了不起的女性。故选A。
12.A.accept B.receive
C.deliver D.promote
答案 B
解析 根据上文“In 1972,Shirley received her master degree.”和下文“her PhD”及“she received the highest degree in education”可知,此处讲述她获得博士学位。故选B。
13.A.progress B.trouble
C.sense D.history
答案 D
解析 根据上文“This woman...to her PhD.”可知,她是有史以来第一位能够获得博士学位的聋人女性,而1992年她又获得了教育学最高学位,说明是历史以来第一人,所以创造了历史。make history创造历史。故选D。
14.A.combined B.boosted
C.pursued D.appreciated
答案 C
解析 boost使增长;pursue追求。根据下文“With courage and ,she never gave up.”可知,Shirley不断追求自己的梦想,从不放弃。故选C。
15.A.determination B.intelligence
C.honesty D.pride
答案 A
解析 根据空后“she never gave up”可知,她从不放弃,这需要的是勇气和决心。故选A。

展开更多......

收起↑

资源预览