资源简介 2024-2025学年九年级上学期期中考试(南京专用)英语注意事项:1.全卷满分90分。考试时间为90分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0. 5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。选择题(共40分)一、单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)请认真阅读下列各题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。1.Nanjing Forest Music Festival impresses people ________ its peaceful environment and pleasant music.A.by B.with C.for D.through2.Simon is crazy about basketball. He watches the NBA ________ there is a game on TV.A.until B.if C.whenever D.as soon as3.I have a deep love for my parents because ________ my father ________ my mother cares much for me.A.either, or B.both, and C.neither, nor D.not only, but also4.—Cola or ice tea, Jack —Ice tea, please. ________ is better than a bottle of ice tea on such a hot day.A.Nothing B.Anything C.Something D.Everything5.—Why do you like your English teacher so much —She is so ________ that she always makes her lessons lively.A.patient B.interesting C.organized D.careful6.Nanjing Museum is well worth visiting because you can have a ________ of rich culture.A.look B.taste C.praise D.gift7.—I’m tired of having so much homework and so little time for my hobbies!—Cheer up! If you learn to ________ them, you’ll enjoy your school life.A.achieve B.consider C.match D.balance8.—Why is the boy always wearing red —He may ________ that red can give him more power to take action.A.wonder B.doubt C.hope D.require9.Jim seldom ________ late doing his homework because he can manage his time well.A.stays up B.stays away C.stays out D.stays in10.Once a top student, Edward ________ since he began to play computer gamesA.fell behind B.is falling behind C.has fallen behind D.has been behind11.—I hear that you took part in a clean-up activity in Zijin Mountain last Sunday.—Yes. It ________ to protect the environment.A.organized B.was organizing C.was organized D.has organized12.—Cindy, could you tell me ________ —Not very far, but you’d better go there by bike.A.where is the youth centre B.how far the youth centre isC.how can I get to the youth centre D.how long it takes to the youth centre13.—Simon, you failed the Maths exam again! Your dad will surely go red.—Sorry, mum. I’ll work harder.In the dialogue, “go red” means “be ________.”A.angry B.stressed C.tired D.sad14.Paul handed in his project on October 29, just one day before the deadline. The word “deadline” is ________.A.a task B.a line C.a place D.a date15.—Jenny, I’d like some coffee for a change.—________. It’s over there on the tea table in the sitting room.A.Help yourself B.Never mind C.With pleasure D.Change it, please二、完形填空(共10小题;毎小题1分,满分10分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。When you picture a leaf in your mind, what color is it You may say “green”. In fact, that’s not 16 . The green color is from a chemical called chlorophyll (叶绿素). Without chlorophyll, a green plant would not be able to 17 .Chlorophyll helps plants produce food 18 photosynthesis (光合作用). During photosynthesis, chlorophyll takes in sunlight. This gives the plants energy. The leaves use the energy to 19 CO with water. This helps food production.In autumn, days become shorter and shorter. There is 20 sunshine for plants. When winter comes, there is less water in the air. Because of this, photosynthesis slows down. Then leaves stop producing chlorophyll, so plants stop producing food. 21 the green chlorophyll disappears, other colors such as yellow and orange come out on the leaves, instead. As a matter of fact, these colors are 22 there and they are nearly covered up by chlorophyll before. As we all know, 23 leaves stop producing chlorophyll, they change color, die and fall from the tree. In spring, days become longer. The 24 becomes warmer and there is much more water in the air. So new green leaves can 25 healthily and quickly.Above all, photosynthesis is the food-making and energy process for plants to live. If there is no photosynthesis, there would be no plants in the world.16.A.wrong B.valuable C.impossible D.true17.A.pass B.find C.survive D.stop18.A.with B.through C.for D.between19.A.mix B.complain C.fix D.match20.A.more B.less C.smaller D.fewer21.A.Before B.Whether C.Though D.When22.A.always B.never C.seldom D.sometimes23.A.as well as B.as soon as C.as long as D.as good as24.A.weather B.wind C.air D.sunshine25.A.work B.show C.grow D.shake三、阅读理解(共15小题;每小题1分, 满分15分)请认真阅读下列材料, 从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并在答 题卡上将该项涂黑。AHere are some introductions about part-time jobs that can make good money.SPECIAL GROUP MEMBERSpecial group members take part in offline surveys. Being a part of such groups will pay you 40 to 100 an hour and you will be required to give your opinions on products ideas or services. CRAB FISHERMANFishing for crabs could make you richer by more than 60,000 within a few months. These are often taken up by college students to pay back the money they borrowed for their education.LITTER COLLECTORA litter collectors job may be looked down upon, but not any more if you know that it can pay you at least 60,000 per year. HUMAN STATUEThis is an old job which requires dressing up as a cartoon character and appearing in events or theme parks. Human statues make 25 to 200 per hour.1 If you are a child at heart and crazy about toys, then here is a job where you can experience your childhood again. Starting with 53,000, you can make lots of money by designing creative toys.26.Which job is often taken up by college students A.Litter collector. B.Human statue.C.Special group member. D.Crab fisherman27.Which of the following can be put in Blank 1 A.TV designer. B.TV watcher. C.Toy creator. D.Toy salesman.28.Where can you most possibly read the text A.A travel guide. B.A teen magazine. C.A comic book. D.A toy advertisement.BWhat Is World Book Day World Book Day is a yearly event that began in 1995. It is a day for everyone to enjoy and celebrate reading. The purpose of World Book Day is to give every child the chance to have a book of their own.What Happens on World Book Day On World Book Day, many children take part in exciting activities in school like dressing up as their favourite characters and taking part in fun reading challenges. These activities encourage children’s love of books and reading.It isn’t just schools that take part in World Book Day. Many libraries, writers, publishers and booksellers also get involved.Why Is Reading Important It is important that children enjoy reading. Reading for pleasure helps them do well at school because it improves their understanding and problem-solving skills. Reading also improves children’s vocabulary.Did You Know… Reading different books can also help children to understand other people’s thoughts and feelings. This skill is important for developing happy relationships with other people.How Can I Choose the Correct Book It can sometimes be difficult to find a book that interests you. Here are some tips to help you. Read the description on the back of the book. This will tell you more about what the book is about. Try reading a book about something or someone that interests you. This could be a fact book or a magazine. Visit your local library. Borrowing a book is free for children and the librarians there can often provide some helpful advice. Ask a friend. Why not ask your classmates if they have read any good books that you might enjoy 29.How often does World Book Day happen A.Every month. B.Every three months. C.Every year. D.Every two years.30.In which part of the text would you find information about libraries A.Why Is Reading Important B.What Is World Book Day C.How Can I Choose the Correct Book D.What Happens on World Book Day 31.How many good results of reading does the text mention A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.CTriathlon is a race in which each person swims, rides a bicycle and runs over very long distances. It has been held ten times in Hope Town. Sam, aged 20, finished nine races with his younger brother Luke. Every race was a victory for them. Luke can’t walk, talk or feed himself because of a rare brain illness since birth. But Sam wants his brother to know what it feels like to be part of a sport instead of having to sit and watch. A local TV journalist interviewed Sam after he received the Town Hero Award.(J=Journalist, S=Sam)J: How did you get the idea to include Luke in these events S: When I was ten, my mom showed me a video of two young men from another city doing triathlons. One of the men had a condition like Luke has. I got the idea from that.J: What’s it like having Luke along S: I feel good and proud during the whole triathlon, for I’m giving something to Luke. He can experience things any other man would.J: What do you get from him S: It’s the smile on Luke’s face. That smile brightens me. The feeling of knowing that I’ve done something for him is unbelievable.J: When you received the Town Hero Award, you talked about the importance of changing the way you see things. What did you mean S: People see Luke very differently: “Oh, he can’t do something like that. He’s disabled.” But if you just change how you see things, you can see there are many possibilities where Luke can do swimming, biking or even triathlons, like we do.J: What would you like to share with other young men S: I feel that my brother’s experience shows you that with a change of mind, you can make something impossible accomplished.J: Thank you. We all admire you for your unusual experiences and achievements.S: All I’ve achieved is my love as well.32.What is a triathlon A.B. C. D.33.What made Sam have Luke along in triathlon A.The big smile on Luke’s face. B.Two men with conditions like Luke.C.A video of two men doing triathlons. D.An experience any other man would have.34.What did Luke’s smile suggest A.He came first in the race. B.Sam did something meaningful.C.He won the Town Hero Award. D.Sam knew something important.35.How did Sam show the importance of changing the way we see things A.By describing Luke’s disabilities.B.By taking Luke’s experience as an example.C.By explaining people’s different opinions.D.By comparing different methods of changing.DWang Yaping has a job that allows her to travel—all the way to space. Wang is an astronaut (宇航员). In 2013, she became the second Chinese woman to travel to space. She is also famous for a physics class that she televised from space to more than 60 million people.Wang trained very hard for many years to become an astronaut. The hardest part was desert (沙漠) training. Wearing a spacesuit and carrying heavy equipment, she walked several kilometers through the hot and sandy desert. “Sometimes it was so windy and dusty,” she says, “that we couldn’t see each other even though we were just a few meters away.”Wang loves her job. She remembers watching the first Chinese astronaut go into space. “I was so proud and also very excited. But as I watched it, it came to my mind: we have male pilots (飞行员) and female pilots. And then a male astronaut. When will there be a female astronaut And today, it’s me becoming one of the first few.”Zoltan Takacs is a snake researcher. He first became interested in snake when he was a teacher in Budapest, Hungary. Today, snakes are his career. He travels to many different countries around the world to study all kinds of dangerous snakes.Takacs studies snake venom—the poison (毒物) a snake produces to kill other animals. He hopes his research will help him discover new life-saving medicines. There are over 100,000 types of venomous animals in the world. “Imagine how many possible medicines you could find,” he says.Being a snake researcher allows Takacs to travel to many beautiful and far away places. But it is also dangerous. He has been bitten by venom snakes six times, but has learned to be careful. “Explorers (探险者) have to know their limits,” he says. “Then we can push those limits further.”36.What did Wang do to become an astronaut A.She trained in a hard environment. B.She taught physics.C.She lived by herself for several months. D.She did some research.37.What is the purpose of the third paragraph .A.To show that being an astronaut is difficult.B.To show why Wang was chosen to be an astronaut.C.To describe the first Chinese astronaut go into space.D.To explain why Wang wanted to become an astronaut.38.What is the best place for the following sentence in the fifth paragraph “ He also studies the venom of other animals.”A.Before the first sentence. B.After the first sentence.C.After the third sentence. D.After the last sentence.39.The underlined phrase “push those limits further” most probably means “_________”.A.do even greater things B.stop before something bad happensC.stop trying new things D.make other people do things for you40.What similar things do Wang and Takacs have A.They once taught students technology.B.They received hard trained in a desert.C.They show great interest in their jobs.D.They work with dangerous animals.非选择题(共50分)四、填空(共15小题;每小题1分,满分15分)A)请根据括号中所给的汉语写出单词,使句子意思完整正确,并将答案填写在答题卡相应横线上。41.Music can cheer me up (无论何时) I feel blue.42.The boy finally had the (勇气) to make a speech in public.43.My friends promise that they will help us to (解决) the problem.44.Miss Li will help with our lessons if we are (缺席的) from school.45.We are glad to know that traditional Chinese medicine can (生效) well in treating some diseases.B)请根据句子意思,用括号中所给单词的适当形式填空,并将答案填写在答题卡相应横线上。46.It’s (usual) for Dave to be late. He’s always on time.47.Julie has no choice but (stay) up late because of too much work.48.It’s a pity that Mike lost five points in the exam because of his (care).49.It is necessary for English leamers to pronounce all the words (correct).50.Simon has difficulty (reply) to this question. Let’s give him more time to think about it.C)请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,在答题卡标有题号的横线上填入其正确形式。每个单词或短语仅用一次。fantastic; attention; record ; everyday lives; according toThe traditional Chinese lunar calendar has 24 solar terms (节气) in a year. Chinese people created them to 51 the change of time. In ancient times, 24 solar terms helped with farming activities. They told farmers what to do 52 the changes in temperature. Today, 24 solar terms still play an important part in Chinese people’s 53 . They remind people of the changes in seasons and to eat suitable food. Now, 24 solar terms have caught the 54 of more people. In Beijing 2022 Winter Olympics, a new countdown method was used, showing 24 solar terms instead of numbers. This 55 method was greatly praised by people around the world. They were amazed by the wisdom of Chinese people.五、阅读填空(共20小题;每小题1分, 满分20分)A)请认真阅读下面短文,并根据所读内容在文章后表格中小题的空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填1个单词。请将答案填写在答题卡相应横线上。In 221 BC, Emperor Qinshihuang took over the other six states and set up the first unified kingdom in Chinese history. In order to strengthen his newly born authority and protect the north from the Huns (匈奴人), he ordered to build walls. Therefore, many people believed that it was Emperor Qinshihuang who first built the Great Wall. But researches claimed that before Qin’s Great Wall, the six states had already built their own walls to protect themselves. Emperor Qinshihuang ordered the previous wall sections of different states to be linked together and extended.The Great Wall of Qin seemed like a dragon, which runs from Lintao in the west to Liaodong in the east.Thus, it was named “Wanli Changcheng”. In the Western Han Dynasty, the Huns became more powerful. The Han court started to build more walls on a larger scale in order to guard the frontier. In the west, the wall along the HexiCorridor (河西走廊), Yumenguan Pass, and Yangguan Pass was built. In the north, YanmenguanPass and Niangziguan Pass in Shanxi were set up. Many more sections of the wall extended to Yinshan Mountain and half of the ancient Silk Road was along the Han’s wall.The Northern Wei, Northern Qi and Norhern Zhou Dynasties all built their own sections but on a smaller scale than the walls in the Han Dynasties. The powerful Tang Dynasty saw peace between the northern tribes and central China for a long time, so few Great Wall sections were built in the period.The Ming Dynasty is the peak of wall building in Chinese history. The Ming suffered a lot by troubles from minority tribes. The Ming court, from its first emperor to the last, endlessly built walls in the north. Besides adding many more miles of its own, the Ming emperors ordered enlargement of the walls of previous dynasties into double-line or multi-line walls. For example, out of Yanmenguan Pass were added three big stone walls and 23 small stone walls. The countless walls and watchtowers made the country much safer than before. In the early Qing Dynasty, some sections of the walls were repaired and several sections were extended. This great engineering work stopped in the middle of the Qing Dynasty.Owing to its long history, natural disasters and human activities, many parts of the Great Wall are badly damaged and disappearing. Being a world-famous engineering project and seeing the rise and fall of Chinese history, the Great Wall needs us to take action to protect it at once!The 56 of the Great WallThe six states The 57 of building their walls is to protect themselves.Qin Dynasty 58 many people believed that it was Emperor Qinshihuang who first built the Great Qall, researches claimed that before Qin’s Great Wall, the six states had already built their own walls.Western Han Dynasty Many more sections of the wall extended to Yinshan Mountain and 59 percent of the ancient Silk Road was along the Han’s wall.Between Han Dynasties and Tang Dynasty All the dynasties built the walls, 60 the Northern Wei, Northern Qi and Northern Zhou Dynasties.Tang Dynasty The Tang Dynasty 61 was so powerful that there was no need to build the walls.Ming Dynasty The Ming court, from its first emperor to the last, never 62 building walls because the Ming suffered a lot by troubles from minority tribes. To make the country much safer than before, the Ming court built a great 63 of walls and watchtowers.Qing Dynasty The Qing court repaired and extended some sections of the walls 64 the middle of the Qing Dynasty.At present It’s 65 for us to take action to protect the Great Wall because many parts of the Great Wall are badly damaged and disappearing.B)请根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,并将答案填写在答题卡相应位置上。In April, a video of students from Tengxian No.6 Middle School in Guangxi went viral (走红) on the internet. In the video, trying their best to catch the swiftly swimming fish with their bare hands.The activity was d 66 to help Senior 3 students feel better when under the stress of studying, said the school. It also tested their teamwork skills and made their sense of being p 67 of a team stronger.A 68 the gaokao is just around the corner, more high schools across the country are organizing activities to help students relieve (缓解) their stress and improve their confidence.In April, Kunshan High School of Jiangsu province gave out a psychological (心理的) handbook to its senior students. The handbook provides students with practical advice and s 69 during the critical exam preparation period. It covers t 70 such as “gaokao﹣related problems”, “eight strategies to help you achieve a good state of mind” and “five ways to relieve test anxiety”.Nanjing Jinling High School also h 71 a series of psychological guidance (指导) activities for its senior students earlier in 2022. The activities included different team﹣building games that helped students to relax and work c 72 with each other.One of the games required students to sit back﹣to﹣back and hold hands while trying to stand up together. Each attempt (尝试) allowed more students to take part in u 73 finally all of the students in the class joined in for the final challenge. Students also had a relaxing session (环节) where they listened to soothing (舒缓的) music while imagining the s 74 of nature and thinking about happy memories.“We hope that, through these activities, the students can feel their own vitality (生命力). We want them to realize that they are not a 75 in facing the challenging senior year,” Wang Chengjun, a psychology teacher from the school.六、书面表达(满分15分)76.假设你是校刊KIDS MAG中Ready to help栏目组的编辑Alice Friend,请根据以下信息,任选一个问题答复。注意:1)内容涵盖要点,全文连贯通顺。2)词数80词左右(已给出的文章开头,不计入总词数)。3)文中不得提及有关考生个人身份的任何信息,如校名、人名等。Thank you for your question.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Alice Friend参考答案:题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 B C D A C B D C A D题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 C B A D A D C B A B题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 D A B A C D C B C D题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 C D D B B A B B A C1.B【详解】句意:南京森林音乐节以其宁静的环境和优美的音乐给人们留下了深刻的印象。考查介词辨析。by通过;with和;for为了;through通过。impress sb. with sth.“某事给某人留下印象”,固定用法。故选B。2.C【详解】句意:西蒙迷上了篮球。无论电视上什么时候有比赛,他就会看NBA。考查连词辨析。until直到;if如果;whenever无论何时;as soon as一……就。as soon as和until引导时间状语从句,if引导条件状语从句,遵循主将从现,此处时态不符合,排除。根据“He watches the NBA...there is a game on TV”可知是无论电视上什么时候有比赛,他都会看,用whenever引导。故选C。3.D【详解】句意:我深深地爱着我的父母,因为不仅我的父亲,我的母亲也非常关心我。考查主谓一致。either...or...要么……要么……,遵循“就近原则”;both...and...不仅……而且……,并列主语看作复数;neither...nor...既不……也不……,遵循“就近原则”;not only...but also...不但……而且……,遵循“就近原则”。句子谓语cares是动词三单,则主语看作单数,表示父母都非常关心我,用not only...but also连接主语。故选D。4.A【详解】句意:——可乐还是冰茶,杰克?——请给我冰茶。在这么热的日子里,没有什么比一瓶冰茶更好的了。考查代词辨析。Nothing没有东西;Anything任何东西;Something一些东西;Everything所有东西。根据“Ice tea, please”和“is better than a bottle of ice tea”可知,此处表示冰茶在天气热的时候是最好的,应用“比较级的否定式表示最高级”,即用不定代词nothing表示否定。故选A。5.C【详解】句意:——你为什么这么喜欢你的英语老师?——她很有条理,所以总是使她的课生动活泼。考查形容词辨析。patient耐心的;interesting有趣的;organized有条理的;careful认真的。根据“she always makes her lessons lively”可知她总是让她的课生动活泼,可见她很有条理性。故选C。6.B【详解】句意:南京博物馆非常值得一游,因为你可以领路丰富的文化。考查名词辨析。look看;taste品味、体验、味道;praise称赞;gift天赋、礼物。根据“Nanjing Museum is well worth visiting because you can have a ... of rich culture.”可知,在博物馆你可以领略丰富的文化。have a taste of“领略”,故选B。7.D【详解】句意:——我受够了作业这么多,而业余爱好的时间又这么少!——振作起来!如果你学会平衡它们,你就会享受你的学校生活。考查动词辨析。achieve实现,达到;consider考虑;match匹配;balance平衡。根据问句“having so much homework and so little time for my hobbies”可知,要平衡两者之间的关系。故选D。8.C【详解】句意:——为什么这个男孩总是穿红色衣服?——他可能希望红色能给他更多行动的能量。考查动词辨析。wonder好奇;doubt怀疑;hope希望;require需要。根据“that red can give him more power”可知是希望红色能给他更多能量。故选C。9.A【详解】句意:吉姆很少熬夜做作业,因为他能很好地安排时间。考查动词短语。stays up熬夜;stays away离开;stays out留在户外;stays in待在家里。根据“because he can manage his time well”可知,因为吉姆能很好地安排时间,所以他很少熬夜做作业。故选A。10.D【详解】句意:爱德华曾经是一名优等生,自从他开始玩电脑游戏以来,他就落后了。考查时态。根据“since”可知句子用现在完成时have/has done,排除A、B;根据“since...”可知主句谓语应是延续性动词,而fall behind是非延续性动词,排除C。故选D。11.C【详解】句意:——我听说你上星期天参加了紫金山的一次清理活动。——-是的。它是为了保护环境而组织的。考查被动语态。主语it和谓语organize之间是被动关系,根据“last Sunday”可知此处用一般过去时的被动语态was/were done。故选C。12.B【详解】句意:——Cindy,你能告诉我青年中心有多远吗?——不远,但你最好骑自行车去那里。考查宾语从句。句子是宾语从句,用陈述语序,排除AC;根据“Not very far...”可知此处询问某地有多远,用how far引导宾语从句。故选B。13.A【详解】句意:——西蒙,你数学考试又不及格了!你爸爸肯定会生气的。——对不起,妈妈。我会更加努力地工作。在对话中,“go red”的意思是“生气”。考查形容词辨析。angry生气的;stressed有压力的;tired劳累的;sad悲伤的。根据“you failed the Maths exam again! Your dad will surely go red.”可知考试没有及格,爸爸应该会生气,故此处go red意为“生气的”。故选A。14.D【详解】句意:Paul于10月29日提交了他的项目,就在截止日期前一天。“deadline”一词是日期。考查名词辨析。task任务;line线;place地方;date日期。根据“Paul handed in his project on October 29, just one day before the deadline”可知他在10月29号提交了项目,应该是在截止日期的前一天,故此处deadline指“日期”。故选D。15.A【详解】句意:——珍妮,我想换杯咖啡。——请自便。它在那边客厅的茶桌上。考查情景交际。Help yourself请自便;Never mind没关系;With pleasure非常乐意;Change it, please请换它。根据“It’s over there on the tea table in the sitting room.”可知咖啡在那边客厅的茶桌上,所以让对方自便,选项A符合语境。故选A。16.D 17.C 18.B 19.A 20.B 21.D 22.A 23.B 24.A 25.C【导语】本文讲述了叶绿素。16.句意:事实上,那是不对的。wrong错误的;valuable有价值的;impossible不可能的;true真的。根据“The green colour is from achemical called chlorophyll.”及下文内容可知,是叶绿素让叶子呈现出绿色,而叶子本身并不是绿色的,所以“叶子是绿色的”这一想法实际上是错误的。故选D。17.句意:没有叶绿素,绿色植物将无法生存。pass通过;find找到;survive生存;stop停止。根据第二段内容可知,叶绿素帮助植物产出维持生命的养分,所以没有叶绿素,绿色植物就无法存活。故选C。18.句意:叶绿素帮助植物通过光合作用产生养分。with和;through通过;for为了;between两者之间。根据“During photosynthesis, chlorophyll takes in sunlight. This gives the plants energy.”可知叶绿素通过光合作用帮助植物产出养分。故选B。19.句意:叶子利用能量将二氧化碳与水混合。mix混合;complain抱怨;fix修理;match匹配。根据常识可知叶子在光合作用的帮助下将二氧化碳和水混合以产出养分。 mix sth with sth是固定搭配,意为“将某物和某物混合”。故选A。20.句意:给植物的阳光较少。more更多;less更少,修饰不可数名词;smaller更小;fewer更少,修饰可数名词。根据“In autumn, days become shorter and shorter.”可知秋季白天变短,所以植物得到的光照更少。sunshine“不可数名词”。故选B。21.句意:当绿色叶绿素消失时,叶子上就会出现黄色和橙色等其他颜色。Before之前;Whether是否;Though虽然;When当。根据“other colors such as yellow and orange come out on the leaves”可知当叶绿素消失后,叶子就变成黄色或橙色。故选D。22.句意:事实上,这些颜色一直存在,以前几乎被叶绿素覆盖了。always总是;never从不;seldom很少;sometimes有时。根据“they are nearly covered up by chlorophyll before”可知这些颜色一直都在,只是之前几乎都被叶绿素盖住了。故选A。23.句意:众所周知,一旦叶子停止产生叶绿素,它们就会改变颜色、死亡并从树上掉下来。as well as也;as soon as一……就……;as long as只要;as good as和……一样好。根据上文可知,一旦叶子不再产出叶绿素,它们的颜色就会发生改变。as soon as 意为“一……就……”,符合语境。故选B。24.句意:天气变得温暖,空气中的水更多。weather天气;wind风;air空气;sunshine阳光。根据“In spring”可知春天天气变暖。故选A。25.句意:这样新的绿叶就可以健康、快速地生长。work工作;show展示;grow生长;shake摇晃。根据“The…becomes warmer and there is much more water in the air.”可知在春天新的绿叶能健康、迅速地生长。故选C。26.D 27.C 28.B【导语】本文介绍了一些兼职工作的信息。26.细节理解题。根据第二个表格“CRAB FISHERMAN”中提到“These are often taken up by college students”可知大学生经常从事的工作是Crab fisherman。故选D。27.推理判断题。根据“If you are a child at heart and crazy about toys”和“you can make lots of money by designing creative toys.”可知如果你喜欢玩具,那么这份工作就可以通过设计一些有创意的玩具来赚钱。跟玩具和创作有关的,故选C。28.推理判断题。本文讲述的是一些兼职工作的信息,再结合选项可知,可从青年杂志中读到。故选B。29.C 30.D 31.C【导语】本文介绍世界读书日的重要意义,并就如何选到正确的书给出几点建议。29.细节理解题。根据文中“What Is World Book Day “中” “World Book Day is a yearly event that began in 1995.”可知,世界读书日是年度活动,每年举办。故选C。30.推理判断题。根据“What Happens on World Book Day ”中“Many libraries, writers, publishers and booksellers also get involved”可知,许多图书馆、作家、出版商和书商也参与其中,故选D。31.推理判断题。根据“How Can I Choose the Correct Book ”中“…Read the description on the back of the book…Try reading a book about something or someone that interests you…Visit your local library…Ask a friend…”可知,选择正确的书籍建议为——阅读书背面的描述、试着读一本关于你感兴趣的东西或人的书、参观当地的图书馆和询问朋友等;所以提出了四条建议。故选C。32.D 33.D 34.B 35.B【导语】本文主要讲述了Sam带着患有脑部疾病的弟弟Luke一起参加铁人三项比赛的故事。32.推理判断题。根据第一段中“Triathlon is a race in which each person swims, rides a bicycle and runs over very long distances.”可知,铁人三项比赛包括游泳、骑自行车和跑步三项运动,D选项的图片展示了游泳、骑自行车和跑步三项运动,符合题意。故选D。33.细节理解题。根据“I feel good and proud during the whole triathlon, for I’m giving something to Luke. He can experience things any other man would.”可知,Sam带着Luke参加铁人三项赛,Sam感到很好和自豪,因为Sam给了Luke一些东西,Luke能体验任何其他人都会体验的东西。故选D。34.细节理解题。根据“It’s the smile on Luke’s face. That smile brightens me. The feeling of knowing that I’ve done something for him is unbelievable.”可知,Luke脸上的笑容意味着Sam为Luke做了一些有意义的事情。故选B。35.推理判断题。根据“People see Luke very differently: ‘Oh, he can’t do something like that. He’s disabled.’ But if you just change how you see things, you can see there are many possibilities where Luke can do swimming, biking or even triathlons, like we do.”可知,人们认为Luke是残疾人,不能参加铁人三项比赛,但如果我们改变看待事物的方式,我们会发现Luke有很多可能性,Luke也可以像我们一样参加铁人三人项比赛;Sam是以Luke的经历为例来表明改变我们看待事物的方式的重要性。故选B。36.A 37.B 38.B 39.A 40.C【导语】本文介绍了王亚平经过艰苦训练而成为宇航员,塔卡奇对蛇感兴趣而成为一名蛇类研究员。36.细节理解题。根据“Wang trained very hard for many years to become an astronaut. The hardest part was desert (沙漠) training.”可知王亚平通过艰苦的训练而成为一名宇航员,故选A。37.主旨大意题。根据“But as I watched it, it came to my mind: we have male pilots (飞行员) and female pilots. And then a male astronaut. When will there be a female astronaut And today, it’s me becoming one of the first few”可知,第三段主要介绍了王亚平为什么想成为宇航员,故选B。38.推理判断题。根据第一句“Takacs studies snake venom—the poison (毒物) a snake produces to kill other animals.”及“He also studies the venom of other animals”中的“also”,可知该句放在第一句之后符合语境,故选B。39.推理判断题。根据上文“He has been bitten by venom snakes six times, but has learned to be careful.”可知,此处指探险者必须知道他们的极限,然后进一步突破极限,即比之前做的更好,突破自我,A项“做更伟大的事情”与此相符,故选A。40.细节理解题。根据“Wang loves her job. She remembers watching the first Chinese astronaut go into space...And today, it’s me becoming one of the first few.”可知,王亚平对当宇航员展现出极大的兴趣;根据“He first became interested in snake when he was a teacher in Budapest, Hungary.Today, snakes are his career.”可知,塔卡奇对蛇感兴趣而最终研究蛇成为他的职业,所以他们相似之处是对自己的工作感兴趣,故选C。41.whenever【详解】句意:每当我感到忧郁时,音乐就能使我振作起来。whenever“无论何时”,连词。故填whenever。42.courage【详解】句意:这个男孩终于有勇气在公众面前演讲了。根据中文提示,courage“勇气”符合题意,为不可数名词,故填courage。43.solve【详解】句意:我的朋友们承诺他们会帮助我们解决这个问题。solve解决;根据短语结构“help sb. to do sth.”表示“帮助某人做某事”可知,空处应填动词原形。故填solve。44.absent【详解】句意:如果我们缺课,李老师会帮我们补课。作be动词的表语用形容词absent“缺席的”。故填absent。45.work【详解】句意:我们很高兴知道传统中药在治疗某些疾病上能很好地生效。work“奏效,成功”,动词;情态动词can后接动词原形。故填work。46.unusual【详解】句意:戴夫迟到是不寻常的。他总是很准时。根据“He’s always on time.”可知,戴夫总是很准时,故他迟到是不寻常的,usual“寻常的,普通的”,故须填它的反义词unusual“不寻常的”。故填unusual。47.to stay【详解】句意:朱莉别无选择,只能熬夜,因为工作太多了。have no choice but to do sth.“除了做某事,别无选择”,固定用法。故填to stay。48.carelessness【详解】句意:很遗憾,迈克因为粗心而在考试中丢了五分。care“关心”;根据“Mike lost five points in the exam because of his…”及提示词可知,此处指因粗心而丢分,because of后接名词形式,此处care应转换为名词carelessness“粗心”。故填carelessness。49.correctly【详解】句意:对英语学习者来说,所有的单词发音正确是必要的。修饰动词“pronounce”需要用副词correctly“正确地”。故填correctly。50.replying【详解】句意:西蒙很难回答这个问题。让我们给他更多的时间考虑一下。have difficulty doing sth.“做某事有困难”,动名词作宾语。故填replying。51.record 52.according to 53.everyday lives 54.attention 55.fantastic【导语】本文主要介绍了中国古人创造的24节气以及这个古老的时间系统带来的新的魅力。51.句意:中国人创造它们是为了记录时间的变化。根据“Chinese people created them to…the change of time”可知,此处指记录时间的变化,备选词record“记录”符合语境,设空处前是不定式符号to,填动词原形,故填record。52.句意:它们告诉农民根据温度的变化该怎么做。根据“the changes in temperature”可知,此处指根据温度变化,备选词according to“根据”符合语境,为固定短语。故填according to。53.句意:今天,二十四节气仍然在中国人的日常生活中发挥着重要作用。根据“Today, 24 solar terms still play an important part in Chinese people’s”可知,此处指的在中国人的“日常生活”中发挥作用,备选词everyday lives“日常生活”符合语境。故填everyday lives。54.句意:现在,24节气引起了更多人的关注。 根据“of more people”可知,是引起更多人的“关注”,备选词attention“注意”符合语境, the attention of more people“更多人的注意”。故填attention。55.句意:这种奇妙的方法受到了世界各地人们的高度赞扬。根据“This…method was greatly praised by people around the world.”并结合前文提到的是一种新的倒计时方法,这种方法还受到了全世界人民的赞扬,因此备选词fantastic“奇妙的”符合语境,作定语。故填fantastic。56.history 57.purpose 58.Though/Although 59.50 60.including 61.itself 62.stop 63.number 64.except 65.necessary【导语】本文主要讲述了长城的历史、发展、起源以及它的辉煌。56.根据“many people believed that it was Emperor Qinshihuang who first built the Great Wall. But researches claimed that before Qin’s Great Wall, the six states had already built their own walls to protect themselves.”及通读全文可知,本文介绍了长城的历史,history“历史”。故填history。57.根据“the six states had already built their own walls to protect themselves.”可知,六国修建城墙目的是为了保护他们自己,purpose“目的”。故填purpose。58.根据“Therefore, many people believed that it was Emperor Qinshihuang who first built the Great Wall. But researches claimed that before Qin’s Great Wall, the six states had already built their own walls to protect themselves.”可知,许多人认为秦始皇是第一个修建长城的人,但研究声称在秦长城之前六国已经修建了自己的城墙来保护自己,空处位于句首,为让步状语从句,用though/although引导,句首字母大写。故填Though/Although。59.根据“Many more sections of the wall extended to Yinshan Mountain and half of the ancient Silk Road was along the Han’s wall.”可知,城墙的更多部分延伸到阴山,古丝绸之路的一半沿着汉的城墙,也就是50%。故填50。60.根据“The Northern Wei, Northern Qi and Norhern Zhou Dynasties all built their own sections but on a smaller scale than the walls in the Han Dynasties.”可知,所有朝代都修建了城墙,包括北魏、北齐和北周,include“包含”,在句中作非谓语,用现在分词形式。故填including。61.根据“The powerful Tang Dynasty saw peace between the northern tribes and central China for a long time, so few Great Wall sections were built in the period.”可知,唐朝本身很强大以至于没有必要建造城墙,itself“本身”,反身代词作同位语。故填itself。62.根据“The Ming suffered a lot by troubles from minority tribes. The Ming court, from its first emperor to the last, endlessly built walls in the north.”可知,明朝从未停止过修建城墙,因为明朝遭受了少数民族部落的困扰,stop“停止”。故填stop。63.根据“the Ming emperors ordered enlargement of the walls of previous dynasties into double-line or multi-line walls. For example, out of Yanmenguan Pass were added three big stone walls and 23 small stone walls. The countless walls and watchtowers made the country much safer than before.”可知,为了使国家比以前更安全,明朝朝廷建造了一座大量的城墙和瞭望塔,a great number of“大量的”。故填number。64.根据“In the early Qing Dynasty, some sections of the walls were repaired and several sections were extended. This great engineering work stopped in the middle of the Qing Dynasty.”可知,除清朝中期外,清廷还对部分城墙进行了修缮和扩建,except“除了”。故填except。65.根据“Being a world-famous engineering project and seeing the rise and fall of Chinese history, the Great Wall needs us to take action to protect it at once!.”可知,我们有必要采取行动保护长城,因为长城的许多部分都严重受损并消失了,necessary“必要的”,形容词作表语。故填necessary。66.(d)esigned 67.(p)roud 68.(A)s 69.(s)uggestions 70.(t)opics 71.(h)eld 72.(c)losely 73.(u)ntil 74.(s)cenery 75.(a)lone【导语】本文主要讲述了全国多所高中的高三学生通过各种活动减轻学习压力,提高团队合作和归属感,并在备战高考的过程中保持良好的心理状态66.句意:校方表示,该活动旨在帮助高三学生在学习压力下感觉更好。根据“The activity was...to help Senior 3 students feel better”可知,这个活动被涉及出来的目的就是帮助高三学生,design“设计”,主语“活动”和动词“设计”之间是被动关系,用be done结构,design的过去分词是designed。故填(d)esigned。67.句意:它还测试了他们的团队合作能力,增强了他们对团队的自豪感。根据“and made their sense of being...of a team stronger”可知,该活动使学生的团队自豪感增强了,be proud of“对……自豪”。故填(p)roud。68.句意:随着高考的临近,全国越来越多的高中都在组织活动来帮助学生减轻压力,提高信心。根据“...the gaokao is just around the corner”可知,随着高考临近,as“随着”,开头大写。故填(A)s。69.句意:这本手册为学生在关键的考试准备阶段提供了实用的建议和建议。根据“The handbook provides students with practical advice and...”推测,这本指南为学生提供了建议,应该使用suggestion的复数形式suggestions。故填(s)uggestions。70.句意:它涵盖了“与高考相关的问题”、“帮助你获得良好心态的八种策略”和“缓解考试焦虑的五种方法”等主题。根据“such as “gaokao﹣related problems”, “eight strategies to help you achieve a good state of mind” and “five ways to relieve test anxiety”可知,这些都是一些话题,用topic“话题”的复数形式topics。故填(t)opics。71.句意:南京金陵中学也在2022年早些时候为高年级学生举办了一系列心理辅导活动。根据“Nanjing Jinling High School also...a series of psychological guidance (指导) activities”推测,金陵中学也举行了一些活动,hold“举行”,文章为一般过去时,用hold的过去式held。故填(h)eld。72.句意:活动包括不同的团队建设游戏,帮助学生放松和紧密合作。work closely with“亲密合作”,closely“亲密的”。故填(c)losely。73.句意:每次尝试都允许更多的学生参与,直到最后全班所有的学生都加入到最后的挑战中来。根据“Each attempt (尝试) allowed more students to take part in...finally all of the students in the class joined in for the final challenge.”可知,每次都有很多学生参与,直到所有人参与,until“直到”。故填(u)ntil。74.句意:学生们也有一个放松的环节,他们听着舒缓的音乐,想象着大自然的风景,思考着快乐的回忆。根据“the...of nature”和首字母推测,空格处应填scenery“风景”。故填(s)cenery。75.句意:该校心理学老师王成军表示:“我们希望通过这些活动,学生们能够在面对充满挑战的大四时感受到自己的活力。” 根据“We want them to realize that they are not...”和首字母推测,我们不想让学生在面对压力时感觉是一个人,alone“独自的”。故填(a)lone。76.例文Thank you for your question.I understand how you feel. It’s natural to miss the attention you used to get. Try talking to your parents about your feelings honestly. Sometimes parents get busy with a new baby but that doesn’t mean they love you any less. You can plan some family time or activities so that your relationship will be more harmonious. You can also help your parents take care of your younger brother. So they can spend more time with you and care about you. This way you can feel more connected and loved.I hope my advice is helpful to you.Alice Friend【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:根据所给提示完成写作,不能遗漏信息,以第二和第三人称为主。[写作步骤]第一步,表示理解对方的感受;第二步,给出具体自己的建议;第三步,希望自己的建议对对方有所帮助。[亮点词汇]①used to do sth过去常常做某事②get busy with忙于③care about关心[高分句型]①It’s natural to miss the attention you used to get.(定语从句)②You can plan some family time or activities so that your relationship will be more harmonious.(结果状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源预览