资源简介 (共105张PPT)Unit 2 Sports and Fitness单元综合测试英语必修第一册 北师版120分钟150分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What time is it now ( )AA.3:30. B.3:45. C.4:00.【解析】 Text 1W: We'd better hurry. It's already 3:45. We're running late for the movie.M: Don't worry. That clock is 15 minutes fast.2.Where are the two speakers most probably ( )CA.At home. B.In a garden. C.At a flower shop.【解析】 Text 2M: Excuse me, I'd like to send some flowers to my friend.W: Let me see... These fresh roses are very nice.3.Which of the following didn't the woman lose ( )BA.Her purse. B.Her phone. C.Her keys.【解析】 Text 3M: Was there anything valuable in the missing bag, ma'am W: Yes, my purse and my keys. Luckily, I was using my mobile phoneat the time.4.What will the man probably do ( )CA.Watch TV. B.Read a magazine. C.Listen to the radio.【解析】 Text 4M: Hi, Marie. What are you doing W: I'm just reading a magazine. Are you going to watch TV again M: Aha, no. Can I turn on the radio W: Sure, go ahead.5.What do we know about the couple ( )BA.They have been saved.B.They have a cellphone with them.C.They have lost touch with each other.【解析】 Text 5W: Did you find the missing couple in the mountains yesterday M: No, but we managed to get in touch with them. There is GPS intheir cellphone.W: They're really lucky!第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What day is it today ( )BA.Tuesday. B.Wednesday. C.Thursday.7.What will the woman do on Friday night ( )A.Pick up her brother.B.Celebrate her birthday.C.Attend a lecture.B【解析】 Text 6W: Hi, Jack. ⑥Are you doing anything on Friday night M: ⑥Hmm, the day after tomorrow. Well, I will attend a lecture in theafternoon, and... oh, yes! My brother just called to say he would beflying here that night. I told him I would pick him up.W: Oh, that's too bad!M: What's the matter W: ⑦Well, it's my birthday. I thought I'd invite a few friends and havea party.M: Oh, I'm really sorry, but I won't be able to make it.W: I'm sorry, too, but that's OK.听第7段材料,回答第8、9题。8.Where does the conversation probably take place ( )AA.At a bus stop.B.At a train station.C.At a subway station.9.What will the two speakers probably do ( )CA.Post a letter. B.Read a newspaper. C.Have a coffee.【解析】 Text 7W: Why is there never a bus when you want one M: Good question. There aren't enough buses on this route.W: Sometimes I feel like writing a letter to the newspaper.M: Good idea. You should say that we need more subway lines, too.W: Yeah. There should be more public transportation in general.M: And fewer cars! There's too much traffic.W: ⑧See, is that our bus coming M: ⑧Yes, it is. Look! It's full!W: Oh, no! ⑨Let's go and get a cup of coffee. We can talk about thisletter I'm going to write.听第8段材料,回答第10至12题。10.What did the speakers just do ( )CA.They got one paper ready for the customer.B.They went to a café together.C.They had a meeting.11.When did the woman first look at the apartment ( )CA.One week ago. B.Two weeks ago. C.Three weeks ago.12.What does the woman say about Rob ( )CA.He doesn't like her complaints.B.He can't stay awake at work.C.He can't sleep through the noise.【解析】 Text 8M: Hey, you look tired. Do you want some coffee W: No, thanks. I already had one. ⑩Oh, I'm glad the meeting is finallyover.M: ⑩Well, I think the meeting went well. Now we just have to get thatpaper ready for the customer in one week.W: Yeah. I hope I can stay awake enough to do the work. I haven'tbeen getting much sleep in the past two weeks. I haven't been this tiredsince I was in university.M: What's troubling you W: My new apartment. Rob and I looked at it on a Sunday afternoonthree weeks ago before we moved in. It seemed really nice. But wedidn't think about the fact that it was right off the main road in the area.M: Ah, so the traffic noise is bad W: That's exactly right — there's a long stream of huge trucks runningby our window late into the night. To be honest, it doesn't bother metoo much, but it's driving Rob crazy.M: Well, then why are you so tired W: Because Rob wakes me up to complain about it. He says we haveto move and find a place that's quiet.听第9段材料,回答第13至16题。13.What's the relationship between the speakers ( )BA.Good friends. B.Fellow students. C.Roommates.14.When did Sarah start college ( )CA.A week ago. B.Three months ago. C.A year ago.15.Why does Ricky want to move ( )AA.He wants young people's company.B.He wants to be near the college.C.He doesn't get along with the host family.16.What will Ricky probably do next ( )CA.Visit a teacher.B.Hang out with friends.C.Give John a phone call.【解析】 Text 9W: Hi, I'm Sarah.M: Hello, Sarah. My name's Ricky.W: Hi, Ricky. Are you a new student here M: Yes, I just had my first lesson this morning. Are you a newstudent too W: No. I've been here for a year.M: A year That's a long time.W: Yes, it is. I went through three months of language training after Ifirst arrived at this college, and now I'm a psychology student here.Today I've come to visit my teacher in the language centre. How longhave you been here M: Only a week.W: Oh, not long. Where do you live, with a host family M: Yes, I'm staying with a retired couple at the moment. They're verynice, but I'm looking for a new place where I can hang out withmore people of my age. Do you know of any good places W: Yes. Actually, my friend John has a spare room in his apartment.And he is looking for a roommate. Would you like his phone number M: That would be great! Thanks for your help.听第10段材料,回答第17至20题。17.Which two reading rooms are on the same floor ( )AA.No. 2 and No. 3. B.No. 2 and No. 4. C.No. 3 and No. 4.18.What kind of books does the No. 2 Reading Room have ( )AA.Some books in foreign languages.B.Books for the use of teachers.C.Newspapers and magazines.19.How many cards are used to borrow works of history ( )AA.One. B.Two. C.Five.20.How long can students keep a magazine at most ( )BA.For a month. B.For two weeks. C.For two months.【解析】 Text 10M: If this is the first time for you to come to our library as a newstudent, let me tell you a bit about the services we offer here. Thelibrary has four reading rooms. On the first floor is the No. 1 ReadingRoom, which is for newspapers and magazines. On the second floor,on the left as you go up the stairs, is the No. 2 Reading Room, whichhas books written in foreign languages. Above it on the third floor isthe No. 4 Reading Room, for works in Chinese. The No. 3 ReadingRoom on the second floor is for the use of teachers and graduatestudents. There is also a Reference Materials Center on the third floorwhich is for teachers only. Each student is given five library cards forborrowing books and one for magazines. Of the five cards for books,only one can be used to borrow works of history. Books can be keptfor up to a month and magazines for two weeks.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A[2024江苏溧阳市高一上期中考试]Short stories are amazing. You canget something useful out of them.The Bogey-BeastFlora Annie SteelA woman who is very, very cheerful finds a pot of gold on theroad. Pleased with her luck, she decides to keep it. As she is taking ithome, it keeps changing and ends up becoming a Bogey-Beast. However,her enthusiasm(热情) doesn't fade away. Her positive personalitymakes every terrible situation seem like a gift.There Will Come Soft RainsRay BradburyEarth has been destroyed by nuclear(核武器的) war. However,machines continue to function and serve humans who died long ago. Thetitle is taken from a poem describing how nature will continue its worklong after humanity is gone. But in this story, we see that nature plays asupporting role and that machines have taken its place.The Tale of Johnny Town-MouseBeatrix PotterTimmy is a country mouse accidentally taken to a city. He findshimself at a party and makes a friend. When he can't bear the city life,he returns to his home. When his friend visits him, something similarhappens. Village and city life are different and we need to decide theircosts and benefits.The Night Train at DeoliRuskin BondWhile taking the train, Ruskin Bond always has to pass through asmall station called Deoli. One day he sees a girl selling fruit and he isunable to forget her. This is about our attachment(依恋)to strangersand why we treasure them even though we do not meet them ever again.【解题导语】 本文是一篇应用文,主要介绍了四本引人思考的短篇小说。语篇精读【核心词汇】fade away 逐渐消失;(身体)变得虚弱,病重,衰弱而死function v. 起作用,正常运转;(以某种方式)运作 n. (事物的)功能,作用supporting adj. (演员、角色)次要的,配角的treasure v. 珍藏,珍惜,珍视 n. 金银财宝;珍宝,珍品21.What does There Will Come Soft Rains want to tell us ( )AA.Nature works in its own way.B.Humans shouldn't break the laws of nature.C.Technology will disappear eventually without humanity.D.Technology should be developed to serve our life.【解析】 考查细节理解。根据There Will Come Soft Rains部分的内容可知,这篇小说讲述的是在被核战争摧毁的地球上,人类已经灭亡,但人类发明的机器仍然在做着人类设置的服务,这个故事的标题取自一首诗,这首诗讲述的是人类消失后大自然依然会继续自己的工作。由此可推测出,这篇小说想要告诉我们,大自然按照自己的方式运转,不会受到人类的影响。故选A。22.What happened to Timmy's friend ( )CA.He settled down in the village.B.He made many friends in the village.C.He couldn't get used to the village life.D.He couldn't bear the life in the city anymore.【解析】 考查细节理解。根据The Tale of Johnny Town-Mouse部分中的"When he can't bear the city life, he returns to his home. When hisfriend visits him, something similar happens"可知,正如Timmy不能适应城市的生活一样,他的朋友来到他家时,也无法习惯乡村的生活。故选C。23.Whose story tries to show the connections between people ( )DA.Flora Annie Steel's. B.Ray Bradbury's.C.Beatrix Potter's. D.Ruskin Bond's.【解析】 考查推理判断。根据The Night Train at Deoli部分中的"Thisis about our attachment(依恋)to strangers...meet them ever again"可知,Ruskin Bond写的The Night Train at Deoli这篇小说讲述了作者见到一个卖水果的陌生女孩后无法忘怀的故事,它体现了人们对陌生人的依恋,是人与人之间的联系。故选D。B(体育|新高考4年6考)[2024河南南阳六校联考]Ruby Tucker dancesaround a heavy bag hanging from a chain(链子) inside Zilla BoxingClub in New Jersey. Each punch goes together with the sounds of the 9-year-old's breathing(呼吸) and sounds of gloves hitting the bag andchain. With lightning speed, she throws a set of punches, including theuppercut and the hook — her favorites. "Because they're the strongestpunches," she says, "and the best ones for knocking a person down."They allow her to move fast, with confidence."Nice job, baby," says her father, coach and trainer, Kijuan Tucker,owner of Zilla Boxing Club for the youth. When Tucker first introducedhis daughter to boxing, it was all about teaching her self-defense. Ruby,however, was a born boxer and took to the sport immediately. Shedeveloped a passion for boxing at a young age. "You can't always bewith your kids, and I feel like she will be able to protect herself ifneeded," Tucker said.The confidence she's gained from the sport also inspired Tucker toopen Zilla Boxing Club so that other children could learn to defendthemselves. "Boxing really helps with confidence. We don't expecteveryone to become a world champion, but that confidence developingthrough training and discipline(训导) is amazing," Tucker said. "To me,the main thing I look for right now is a confidence builder more thananything else. It's a quality that any champion needs.""What I want people to know about boxing is that it is not alwaysabout winning," Ruby said. "It is about giving your effort and givingyour all, and then that matters when you have a win under your belt. Itdoesn't matter if you don't work and just win."【解题导语】本文是一篇记叙文,9岁的Ruby在父亲的指导下练习拳击并因此增强了自信心。此外,她希望我们知道全力以赴取得的成功才是重要的。语篇精读【核心词汇】take to... 开始喜欢,对……产生好感passion n. 强烈的爱好,热爱inspire v. 鼓舞,激励defend oneself自卫a confidence builder令人增强信心的事物give one's all 全力以赴,尽其所能 have sth. under yourbelt 获得某物译文:她从这项运动中获得的自信也激励了Tucker开设Zilla拳击俱乐部,这样其他孩子就可以学会自卫。24.How does the author start the text ( )CA.By talking about the boxing rules.B.By introducing a fierce boxing match.C.By describing a scene of boxing training.D.By explaining the best punches of boxing.【解析】 考查推理判断。根据第一段中的"Ruby Tucker dances around aheavy bag hanging from a chain(链子)...and chain"可知,本段开篇描述了Ruby Tucker这个9岁的孩子练习拳击的场景,故可知,作者以描述一个练习拳击的场景开篇。25.Why did Tucker want Ruby to learn boxing at first ( )AA.To defend herself. B.To let her have a hobby.C.To attract more boxing fans. D.To help start his boxing club.【解析】 考查细节理解。根据第二段中的"When Tucker first introducedhis daughter to boxing, it was all about teaching her self-defense"可知,Tucker最初让女儿了解拳击是为了教她自卫。26.What did Tucker focus on in his boxing teaching ( )BA.Helping kids become the most powerful.B.Helping kids become confident in themselves.C.Training the youth to become the most skillful.D.Training the youth to become world champions.【解析】 考查细节理解。根据第三段中的"To me, the main thing I lookfor right now is a confidence builder...any champion needs"可知,Tucker在拳击教学中主要关注的是培养孩子们的自信心。27.What did Ruby want others to learn from boxing ( )BA.Victory and hardship go hand in hand.B.Success matters after you try your best.C.Neither success nor failure is ever final.D.Failure comes when you refuse to work hard.【解析】 考查细节理解。根据最后一段中的"It is about giving youreffort and giving your all, and then that matters when you have a winunder your belt"可知,Ruby希望其他孩子从学习拳击中明白,只有付出努力后取得的成功才是重要的。CConflict (冲突) between parents and children is normal. It is partof family life. But conflict that goes on for a long time and gets worseover time can cause stress and destroy relationships. It is important tocommunicate with each other and bring conflict to a peaceful solution.You can do this through compromise (让步) or by agreeing todisagree. No matter what else you do, communicate with your childrenand make sure they know that you love them. This can make dealingwith conflict easier and more effective.In some cases, you may have to change your behaviour to settle aconflict with your children. Some of your children's behaviour may be areaction to your behaviour. So, if you want your children to behave in acertain way, one way may be to change your behaviour so that yourchildren will follow your model.But children should be responsible for their own actions — and theresults. All parents want to protect their children. But in some cases,unless your children are in physical danger, it may be best to let themdeal with the negative results of things they do.Collaborate (合作) to develop specific rules and write them down.These may include statements such as how much time they can spend onelectronics, and when homework must be finished. Not only are you amodel of how to work together and resolve differences, but you are alsoworking out important guidelines for how your house will operate.Have clear results for misconduct. For example, make it clear thatthe right to play with the toy will be taken away because of yourchildren's inability to play with it responsibly. Additionally, createroutines so that they know they have free time to themselves after theyhave finished tasks set for them. These can include helping feed thefamily pet, taking a shower, or finishing homework.【解题导语】 文章主要阐述了如何解决父母和孩子之间的冲突。语篇精读【核心词汇】effective adj.有效的reaction n.反应model n.模范,榜样specific adj.详细的,明确的,确切的electronics n.电子产品resolve vt.解决(问题或困难)routine n.惯例译文:你不仅是如何合作和解决分歧的榜样,而且还要为你的家庭如何运作制订重要的行为准则。28.What's the key to solving the conflict between parents andchildren ( )CA.Developing rules. B.Changing behaviour.C.Reaching an understanding. D.Advising children to give in.【解析】 考查细节理解。根据第一段中的"It is important tocommunicate with each other and bring conflict to a peaceful solution"和"No matter what else you do, communicate with your children and makesure they know that you love them"可知,解决父母和孩子冲突的关键是互相沟通和理解,故选C。29.Why do parents need to change their behaviour first in aconflict ( )DA.To compromise with their children.B.To be responsible for their actions.C.To find a reason to punish their children.D.To set a good example for their children.【解析】 考查细节理解。根据第二段中的"So, if you want your childrento behave in a certain way, one way may be to change your behaviourso that your children will follow your model"可知,在有冲突时父母首先需改变自己的行为,这是为了给孩子树立榜样,故选D。30.What should parents do if their children cause something bad tohappen ( )CA.Teach them how to solve it.B.Handle the situation for them.C.Let them deal with it themselves.D.Share the solutions with them.【解析】 考查细节理解。根据第三段中的"But in some cases, unlessyour children are in physical danger, it may be best to let them dealwith the negative results of things they do"可知,如果孩子造成不好的事情发生,父母应让孩子自己去处理,故选C。31.What does the underlined word "misconduct" in paragraph 5mean ( )AA.Improper behaviour. B.Strict rules.C.Good performances. D.Frank words.【解析】 考查词义猜测。根据画线词后面的"For example, make it clearthat the right to play with the toy will be taken away because of yourchildren's inability to play with it responsibly"可知,本段是在说明确告知孩子不当行为的后果,由此可推知,misconduct意为"不当行为",故选A。【解题大招】 词义猜测题是指根据对语篇的信息、逻辑、背景知识及语言结构等的综合理解去猜测或推断某一生词、难词或关键词的意义。1.常见的提问方式有:(1)What does the underlined word...mean (2)Which of the following best explains the underlined word... (3)What could the underlined word...be replaced by (4)What does the underlined word/sentence/... mean/refer to 2.解答此类题目的常见技巧(1)通过语境猜测词义。通过文章主题和上下文的逻辑关系来推测出生词、短语或句子的含义。要求词不离句,句不离篇。(2)根据定义猜测词义。定义的形式通常有:①用一个句子或段落给生词定义;②使用破折号、冒号后面的内容或引号、括号中的内容对生词加以解释或定义。(3)通过经验及生活常识猜测词义。在阅读文章的基础上利用自己对日常生活的理解和判断来完成对词义的猜测。【知识拓展】前缀mis-可用来构成名词或动词,意为"坏(或错)的;糟糕(或错误)地",常见的词有:misbehaviour行为不端;misunderstanding误解;misjudge误判。D(人与自然|新高考4年8考)Not all birds sing, but some do it a lot.They sing to protect their place and impress possible mates(配偶)."Why birds sing is relatively well-answered," says Iris Adam, abehavioral neuroscientist at the University of Southern Denmark. The bigquestion was this:Why do birds sing so often In a new study, Adam and her team members offer a newexplanation, suggesting that songbirds may have to sing a lot to givetheir vocal(声音的) muscles the regular exercise they need to producetop-quality song. These findings could be related to human voices too."Anytime you stop speaking, you might experience a loss in vocalperformance," says Adam. "Songbirds one day could help us improvehow we train and restore our own voices."To figure out whether the muscles that produce birdsong requiredaily exercise, Adam designed a set of experiments on zebra finches(斑胸草雀). One of her first experiments was about taking males atthe top of their game, and cutting off the connection between theirbrains and singing muscles. "After two days, they had lost some of theirperformance," she said. "And after three weeks,they were back to the same level as they were young and never hadsung before."Next she prevented the birds from singing for a week bykeeping them in the dark almost around the clock. Light is what makesbirds sing. After a week, the birds' vocal muscles lost half their strength.When she played a male's song for a group of female birds, six out ofnine preferred the song that came from a male that'd been using hissinging muscles daily.Adam's findings are that "songbirds need to exercise their vocalmuscles to produce top-performance song. If they don't sing, they loseperformance, and they get less attractive to females."It's a good rule to live by, whether you're a bird or a human —practice makes perfect, at least when it comes to singing one's heart out.【解题导语】 文章主要介绍了研究人员通过实验发现,鸣禽需要经常鸣叫来锻炼它们的鸣肌,以发出高质量的鸣唱。语篇精读【核心词汇】impress v.使印象深刻,使钦佩,使感兴趣restore v.使恢复figure out理解,想出cut off停止,终止around the clock昼夜不停,夜以继日live by奉行,追随sing one's heart out 放声歌唱译文:在一项新的研究中,Adam和她的团队成员提供了一种新的解释,他们认为鸣禽可能必须经常鸣叫,才能让它们的鸣肌得到它们所需要的定期锻炼,从而发出高质量的鸣唱。32.What's the function of paragraph 1 ( )AA.To introduce the topic.B.To make a comparison.C.To express an idea.D.To summarize the whole passage.【解析】 考查推理判断。根据第一段内容可知,不是所有的鸟儿都鸣叫,但一些鸟儿经常鸣叫;鸟儿为什么鸣叫得到了很好的回答,最大的问题是它们为什么经常鸣叫?结合下文内容可知,文章针对这个问题进行了具体阐述,由此可知,第一段的作用是引出话题。33.What's the focus of Adam and her team members' study ( )DA.How birds train their vocal muscles.B.The effect of music on birds' behavior.C.The relationship between birds' brain function and their song.D.Whether birds need to sing often to keep their singing ability.【解析】 考查推理判断。根据第二段第一句可知,在一项新的研究中,Adam和她的团队成员提供了一种新的解释,他们认为鸣禽可能必须经常鸣叫,才能让它们的鸣肌得到定期锻炼,从而发出高质量的鸣唱。由此可推知,Adam和她的团队研究的重点是鸟类是否需要经常鸣叫来保持它们的鸣唱能力。34.What was the effect of preventing the birds from singing for aweek ( )CA.Their vocal muscles became stronger.B.They became more attractive to females.C.Their vocal muscles became less powerful.D.They didn't show any change in singing performance.【解析】 考查细节理解。根据倒数第三段中的"After a week, the birds'vocal muscles lost half their strength"可知,让这些鸟儿身处黑暗中一周不鸣叫后,这些鸟的鸣肌失去了一半的力量,即它们的鸣肌力量变弱了。35.What's the main message conveyed by the study ( )CA.Birds need to sing to impress possible mates.B.Birds' singing ability is irreparable if damaged.C.Birds need to sing regularly to keep their singing performance.D.Birds' singing performance can be improved by stopping for a shorttime.【解析】 考查主旨大意。通读全文可知,文章主要介绍了研究发现,一些鸟类需要经常鸣叫来保持它们的鸣唱能力,因此C项"鸟儿需要经常鸣叫以保持鸣唱表现"能够概括这项研究传达的主要内容。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。[2024山西太原市期末考试]Whenever we are planning to buysomething online, most of us prefer to look at the reviews first. Weimagine that they have been left by shoppers like us who want to sharetheir knowledge with others, so the reviews would be of great value tous. 36.___ Some of them are writing positive reviews in return for apayment or gifts from the maker. How do we know this CA careful study of thousands of reviews on a popular shoppingwebsite showed that a surprisingly large number of reviewers gave eitherfour- or five-star ratings to products. Two- or three-star ratings bothaccounted for less than ten percent of the total, which looked suspicious(可疑的). 37.___ Not everything being sold on the shopping websitecould be first-class! We all know that some false information is provided.Some products that you buy on a shopping website can be terrible. Youwould therefore expect to see a variety of scores. 38.___GAIt seems that anyone who writes a large number of good reviews isgiven a special treat by the shopping website. 39.___ How should ashopper reply to all these "wonderful" reviews The best thing to do isto visit a website run by some organizations such as Which in the UK.The product evaluation(评估) of Which is based on strict testscarried out by experts and then on reviews by trusted shoppers who aremembers. They are not allowed to take free gifts from makers.E40.___ So, a good and responsible organization seems to be the bestanswer.A. So why are most reviews positive B. Reviews differ from person to person.C. However, not all reviewers are like this.D. So how can we tell true reviews from false ones E. These "top" reviewers are then given free products.F. Shoppers need protection from misleading reviews.G. If those reviews were true, a broader spread of ratings would begiven.F【解题导语】 文章分析了购物者受购物网站评论误导的问题。36.___C【解析】 上文提到我们以为这些评论对我们来说是非常有价值的,而下文提到一些人写积极的评论以换取制造商的报酬或礼物,空处前后意义上为转折关系,故C项"然而,并不是所有的评论者都是这样的"承上启下,符合语境。37.___G【解析】 上文提到人们给予的评论太好了,大部分都是四星或五星,这很令人怀疑,G项"如果那些评论是真实的,那么将会给出更广泛的评级"承接上文,说明如果那些评论是真的,评级会更多元化。38.___A【解析】 空前说购物者希望看到真实的评价,下文说明了写好评的人都会得到购物网站给予的特别待遇,A项"那么,为什么大多数评价都是正面的呢?"承上启下,提出问题,引出下文内容。39.___E【解析】 上文说明了写好评的人都会得到购物网站的特别待遇,E项"然后这些‘顶级’评论者会得到免费的产品"承接上文,具体说明他们会得到什么好处。40.___F【解析】 下文说明要解决购物者受评论误导这个问题,保护购物者的权益,应该有一个好的、负责任的组织,F项"购物者需要保护,以免受到误导性评论的伤害"符合语境,下文是具体的保护措施。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。高考真题同源After bringing up three children, Joanna Barthorpedecided to do something for herself. She planned to . .41. . herself bylearning to ride a motorcycle at the age of 60. After passing her drivingtest, she soon . .42. . on her first solo(单独的) ride. She rememberedthe . .43. . of being on the road alone for the first time.Although Barthorpe preferred riding alone, she contacted theWomen's International Motorcycle Association (WIMA) in the hopeof . .44. . it. It was the connection with the WIMA that led her to a(n) . .45. . — the Women Riders World Relay. The plan was to pass abaton(接力棒) from rider to rider all around the world. That was atest of the riders' courage and . .46. .. But just after Barthorpe took on therole, she . .47. . fell down and got injured. She spent several months inhospital. However, Barthorpe didn't see it as a . .48. . experience.She knew that she must pay much attention to . .49. . first. Getting on amotorcycle again was . .50. ., but Barthorpe took extra training and . .51. .a lot. And she pushed herself to take part in the race in Australia.Barthorpe then realized that it was normal to . .52. . and that rising tochallenges offered an opportunity to grow.What attracts Barthorpe most to a motorcycle is the . .53. .. "I can goanywhere I want, any time I like," she said. "The kids said to me,‘Mum, you seem to have turned into a . .54. . teenager.’ I just told them,‘No, I've just found the field where I can see my . .55. ..’."【解题导语】 本文主要讲述了Joanna Barthorpe在60岁时学习骑摩托车、之后加入国际女子摩托车协会以及参加世界女子骑手接力赛的经历。语篇精读【重点词语链接】bring up抚养,养育;提及,提出Many women still take career breaks to bring up children.许多妇女仍然为养育孩子而中断事业。41.( ) A.protect B.express C.challenge D.educateC【解析】 根据"by learning to ride a motorcycle at the age of 60"以及常识可知,60岁时学习骑摩托车是对自己的挑战。故选C。protect保护 express表达challenge挑战 educate教育42.( ) A.set out B.rose upC.calmed down D.showed offA【解析】 根据空前的"After passing her driving test"以及空后的"her firstsolo(单独的) ride"可知,通过驾驶考试后,她很快开始了自己的第一次单人骑行。故选A。set out出发 rise up起身calm down (使)平静 show off炫耀43.( ) A.relief B.excitement C.risk D.struggleB【解析】 联系上文可知,骑摩托车是她想做的事情。由此可推知,第一次独自骑行时,她应该是感到兴奋的。故选B。relief宽慰,宽心 excitement兴奋risk风险 struggle奋斗44.( ) A.interviewing B.encouragingC.impressing D.joiningD【解析】 根据上文中的"she contacted the Women's InternationalMotorcycle Association (WIMA)"以及下文中的"the connection withthe WIMA"可知,她希望加入该协会。join"加入"符合语境。45.( ) A.lesson B.record C.adventure D.experimentC【解析】 根据下文中的"The plan was to pass a baton(接力棒) fromrider to rider all around the world. That was a test of the riders' courageand 46"可知,这对于她这个新手而言是一场冒险。故选C。lesson课程;教训 record记录adventure冒险 experiment实验46.( ) A.teamwork B.friendship C.understanding D.memoryA【解析】 根据上文中的"The plan was to pass a baton(接力棒) fromrider to rider all around the world"可知,这项任务需要由一个个骑手在世界各地传递接力棒,所以是对团队合作的考验。故选A。47.( ) A.slowly B.strangely C.purposely D.accidentallyD【解析】 根据空后的"fell down and got injured"以及她康复后继续骑行可知,她是意外摔倒受伤的。故选D。slowly缓慢地 strangely奇怪地purposely故意地 accidentally意外地48.( ) A.discouraging B.worrying C.practical D.normalA【解析】 根据常识可知,意外摔倒受伤是令人沮丧的;根据"However"以及下文她的感触可知,她并不认为这件事令人沮丧。故选A。discouraging令人沮丧的 worrying令人担忧的practical实用的 normal 正常的49.( ) A.honor B.safety C.experience D.interestB【解析】 根据上文中的"But just after Barthorpe took on the role, she47 fell down and got injured"可知,刚接手任务不久,她就受伤了,所以她由此意识到应该首先重视安全。故选B。honor荣誉 safety安全experience经验 interest趣味50.( ) A.doubtful B.peaceful C.stressful D.meaningfulC【解析】 根据上文可知,她不小心受伤了,由此可推知,当她恢复后,再次骑摩托车应该是紧张的。故选C。doubtful怀疑的 peaceful平和的stressful紧张的 meaningful有意义的51.( ) A.lost B.expected C.noticed D.improvedD【解析】 根据上文中的"Barthorpe took extra training"可知,进行额外的训练后,她应该是进步了很多。improve"改进"符合文意。故选D。52.( ) A.fail B.recover C.wait D.replyA【解析】 根据上文内容以及语境可知,Barthorpe意识到失败是正常的,而且迎接挑战可以让人成长。故选A。53.( ) A.cooperation B.competitionC.freedom D.independence【解析】 根据下文中的"I can go anywhere I want, any time I like"可知,对她而言,骑摩托车是自由的,可以随时去自己想去的地方。故选C。cooperation合作 competition竞争freedom自由 independence独立C54.( ) A.careful B.friendly C.serious D.braveD【解析】 根据语境可知,60岁时Barthorpe学习骑摩托车,之后参加比赛,孩子们认为妈妈似乎变成一个勇敢的少女。故选D。55.( ) A.choice B.value C.habit D.effortB【解析】 根据文章第一句并结合语境可知,Barthorpe认为骑摩托车可以看到自己的价值所在。value"价值"符合文意。故选B。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。(中国故事|新高考4年2考)[2024山东青岛市期末考试]Chinesenetizens recently expressed 56.____________ (amaze) at a map onlineclearly marking the country's historic relics (遗迹). The map57.___________ (make) by Wu Yunjie, who was born in the 1990s.58.__________ (interest) in history, Wu would often spend his sparetime in travelling around the country, when he was in college, and59.__________ (explore) ancient sites.amazementwas madeInterestedexploringIn 2020, he started collecting information 60._________ culturalrelics and uploaded the data to mapping software. As many historicalsites in rural areas cannot be located 61.___________ (specific), Wudid a lot of field research. "The job is rather difficult but I have muchjoy in it. I'm happy 62._________(make) people more aware of thehuge and rich historical heritage (遗产) from China's long history," hesaid.on/aboutspecificallyto makeNow, the map includes nearly 10,000 historical landmarks. Manyvaluable temples, bridges and towers 63.___________ have been lost inthe country are also shown on the map. One post online said, "Theancient tower is around my house on the map! I can't wait to visit64.___."However, in Wu's eyes, the map is just 65.___ step forward, as itrecords a very small part of the cultural relics in the country, and hestill has a long way to go.that/whichita【解题导语】 文章主要介绍了文物爱好者吴运杰绘制了一幅标记文物古迹的地图。56.____________amazement【解析】 考查名词。中国网民最近对网上一幅清晰标记中国历史遗迹的地图表示惊讶。空处在句中作宾语,应用名词amazement"惊讶"。57.___________was made【解析】 考查时态、语态和主谓一致。这幅地图是由出生于20世纪90年代的吴运杰绘制的。此处描述过去发生的动作,应用一般过去时;动词make与主语The map之间是被动关系,故应用被动语态;主语为单数名词,be动词用第三人称单数形式。故填was made。58.__________Interested【解析】 考查形容词。句子结构分析如下:译文:出于对历史的兴趣,吴运杰在读大学时常常利用业余时间周游全国,探访古迹遗址。(be) interested in..."对……感兴趣"为固定短语。空处位于句首,首字母应大写。59.__________exploring【解析】 考查非谓语动词。spend time (in) doing sth."花费时间做某事"为固定用法,空处应和travelling并列,用动词-ing形式作宾语。60._________on/about【解析】 考查介词。2020年,他开始收集文物信息,并将数据上传到制图软件。此处表示"有关文物的信息",应用介词on/about。61.___________specifically【解析】 考查副词。由于很多位于农村的历史遗迹不能被明确定位,吴运杰做了大量的实地研究工作。空处修饰动词,应用副词specifically修饰,意为"明确地"。62._________to make【解析】 考查非谓语动词。空处为非谓语,根据空前的happy可知,空处应用不定式作原因状语,故填to make。63.___________that/which【解析】 考查定语从句。许多在国内已消失的珍贵寺庙、桥梁和塔楼也在该地图上得以显示。空处引导限制性定语从句,先行词为"Manyvaluable temples, bridges and towers",指物,关系词指代先行词并在从句中作主语,故用关系代词that/which。64.___it【解析】 考查代词。联系语境可知,此处表示"迫不及待去参观它",空处用代词指代前面出现的名词短语"The ancient tower",故填it。65.___a【解析】 考查冠词。空处泛指"向前迈进的一步",且step的发音以辅音音素开头,故填a。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)假定你是李津,最近你的美国朋友Chris在与父母相处的过程中出现了沟通不畅的问题。他心情不佳,来信寻求你的帮助和建议,请根据以下要点给他写一封回信,内容包括:1.安慰朋友;2.提出建议(尊重理解、分享交流等);3.表达希望。注意:1.写作词数应为80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。第二节 (满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。[2024湖南益阳市高一上期末考试]Hannah and I have been bestfriends since primary school and we spend almost every day with eachother. Sometimes, other children say we are boring because we are bothvery academic and like to study, but we like it that way. We learn fromeach other, inspire each other and both get good grades at school.Last Monday, our math teacher Miss Smith gave us a surprise mathquiz(小测验). Some of my classmates felt worried and nervous butHannah and I were confident and gave each other an encouraging smilebefore we got down to doing the quiz. After the quiz while others werecomplaining about the "surprise" and expressing their concern about theresult, I laughed loudly, "It's so easy! I'm sure to get a good grade!"Ironically (具有讽刺意味的是), on Tuesday afternoon, Miss Smith toldme after class that I had the lowest grade in the class. I couldn't believemy ears. What a shame! How could I be so stupid to fail such a simplemath quiz?Afterwards, I tried my best to hide my upset and pretended to becheerful, but Hannah sensed something was wrong. When we went towash our hands in the girls' washroom, she looked into my eyes andasked, "What happened, Sarah " With tears welling up, I admitted howbadly I had done. "Hannah, please don't tell anyone else," I begged in achoked voice. She hugged me, saying she would keep my secret.However, the next morning, I noticed that some classmates werestaring at me strangely and others whispering and chuckling (暗笑) asI came into the classroom. When I went to sit down, I was shocked tofind a piece of paper on my desk that said, "Stupid Sarah got a D!" Aflush of shame and anger overwhelming me, I felt my face was burning.I thought that Hannah must have told my classmates about my gradeafter promising not to. Everyone must have been laughing behind myback!注意:续写词数应为150左右。【解题导语】 本文以人物为线索展开,讲述了作者和Hannah是好朋友,两个人的成绩都很好,但在一次数学测验后,老师告诉作者她考得很差。作者将这件事告诉了Hannah并让她替自己保密。然而,第二天早晨,作者走进教室时发现同学们在暗笑,作者以为是Hannah泄露了秘密,十分生气……命题情境解读"友情"是英语读后续写中常见的话题之一,如2022·1月浙江卷。此类故事的脉络通常为主人公因进入新环境感到孤单、寂寞,参加了某个活动并在新朋友、新同学的帮助下逐渐融入集体,或因种种矛盾或误会导致朋友之间关系疏远,经过偶然事件或第三方调解后,双方消除误会,重归于好。【写作指导】情节Story Mountain续写思路词汇激活行为类 情绪类①叫喊:shout/yell ①愤怒:rage/anger②泄露:let out/give away ②震惊:stunned/astonishedParagraph 1:I was so angry that I went straight toHannah.___________________________________________________________________________________________________________________【答案】Paragraph 2:As it was time for a math class, I walked back to theclassroom slowly.__________________________________________________________________________________________________________【答案】【续写模型】冲突/矛盾化解型冲突/矛盾化解型故事通常以一个具体的事件为背景,主要涉及两人或其中一人遇到了某种困难或者两人之间存在某种误会,续写部分往往是如何帮助对方或在对方的帮助下成功解决问题,弥补破碎的关系,最后升华主题。此类续写的模型通常为:这类故事的续写情节常涉及后悔、内疚、欣慰、激动、兴奋、感激等情绪描写。谢谢21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源网站兼职招聘:https://www.21cnjy.com/recruitment/home/admin 展开更多...... 收起↑ 资源预览