资源简介 主题语境提分练九(满分:120分 时间:100分钟)第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A主题群 词数 难度人与社会—社会服务与人际沟通 265 ★★ Foster City Village is a membership-based non-profit organization of neighbors helping neighbors for an improved quality of life.We are fueled by volunteers who enable healthier aging for our members and peace of mind for their families.We work towards helping older adults to continue living joyfully in their homes and communities as they age,by providing mobility,practical assistance,easy access to services,social connections and educational opportunities.Join Us for Volunteering!Volunteering provides a wonderful way to meet new people and gain valuable experience.Foster City Village volunteers include members,their adult children,college students and many others from our immediate communities.We do everything we can to make your volunteer time meaningful.Please note that all volunteers must be 18 years of age or older.As part of the review process,volunteers will have their background investigated,and for those driving,they need to have their DMV driving record examined along with providing proof of auto insurance.Please indicate your interest in the various volunteer opportunities.Once we receive your application we will contact you to do a brief interview,during which we will answer any questions you might have and explain next arrangements.Choose Your Volunteer Opportunities□Transportation Services Medical/hair appointments Social events Others (bank,drugstore,etc.)□Handyperson Services Replace light bulbs (灯泡),smoke alarm batteries,etc. Hang pictures□Health & Wellness Support Phone “check-in” In-person visit “check-in”□In-Home Assistance Housecleaning Appointment scheduling Gardening/indoor watering□Social Programs Assistance Host monthly events,holiday parties,etc.□Village Operations Raise funds Spread the word about the Village Design and maintain the website,social media,etc.1.What is the mission of Foster City Village A.Training community volunteers.B.Offering the elderly care services.C.Improving people’s quality of life.D.Building harmonious communities.2.What is necessary for becoming a volunteer A.Explaining volunteering plans.B.Getting a driver’s license.C.Accepting a background check.D.Having relevant experience.3.Which volunteer opportunity may attract those interested in publicity A.Transportation Services.B.Handyperson Services.C.Social Programs Assistance.D.Village Operations.B主题群 词数 难度人与社会—科学与技术 368 ★★★ Despite living beyond 80s,“super-agers” have the physical ability and cognitive (认知的) function of people much younger,which has long been puzzling scientists.But researchers may have discovered why super-agers are able to stay so mentally sharp:The neurons (神经细胞) in their entorhinal cortex,the part of the brain responsible for storing memories,are much larger than those of their average peers.Furthermore,these neurons show no sign of tau tangles (蛋白病),which limit the communication between neurons and are alarming signs of Alzheimer’s disease.“To understand how and why people may be resistant to developing Alzheimer’s disease,it’s important to closely investigate the brains of super-agers,” said lead researcher Tamar D.Gefen,an assistant professor of psychiatry and behavioural sciences at Northwestern University.To make the discovery,the researchers examined the brains of six super-agers,seven cognitively average elderly individuals,six young individuals and five individuals in the early stages of Alzheimer’s disease.“The remarkable observation that super-agers showed larger neurons than their younger peers may imply that large cells were present from birth and are maintained structurally throughout their lives.We conclude that larger neurons are a biological signature of the super-ageing.”The researchers concentrated their studies on the entorhinal cortex as it’s one of the first locations to be affected by Alzheimer’s disease.The neurons that form this part were found to be bigger in super-agers than in all of the other groups in the study,even those who were 20 to 30 years younger.They were also found to be free from tau tangles.“In this study,we find that in Alzheimer’s disease,neuronal shrinking in the entorhinal cortex appears to be a characteristic marker of the disease,” Gefen said.“We suspect this process is a function of tau tangle formation in the affected cells leading to the poor memory ability in older age.Identifying this contributing factor—and every contributing factor—is crucial to the early identification of Alzheimer’s,monitoring its course and guiding treatment.”The researchers are now planning further studies to try and figure out why super-agers have such larger neurons.4.What do researchers find about “super-agers” A.They have weak cognitive ability.B.They are likely to suffer Alzheimer’s neurons.C.Tau tangles can be commonly found in their brains.D.Some of their brain neurons are larger than their peers’.5.How did Tamar D.Gefen carry out his research A.By observing the function of neuron formation.B.By limiting the communication between neurons.C.By examining the brains of multiple groups of people.D.By tracking the large cells in super-agers’ brains from birth.6.What does the underlined word “shrinking” mean in paragraph 5 A.Adapting. B.Becoming smaller.C.Expanding. D.Growing flexible.7.Which of the following is not yet identified by the researchers A.Why super-agers are free from tau tangles.B.What typical signs of Alzheimer’s disease are.C.Which part of the brain is in charge of memory storage.D.Whether large neurons are connected with super-ageing.C主题群 词数 难度人与社会—社会服务与人际沟通 337 ★★★ At 7 am,in the dark of an autumnal morning,parents arrive to drop off their children at the kindergarten in Viimsi,a 15-minute drive from Tallinn,before heading off to work in the city.The day starts officially at 9 am,but Laanelinnu kindergarten that widely gains a liking of working parents opens two hours earlier and does not close until 7 pm.In doing so,working parents won’t worry about being late for work and leaving the office early.The kindergarten focuses on early years education.Classrooms,with vast windows fronting onto forest,fan out around a whitewashed central hall,and outside a large playground surrounds the entire building.Some of the children who attend Laanelinnu are as young as two,but as we enter the building barely a sound can be heard.In each of the classrooms,which are large and well-equipped,there are up to 20 children—attentive and focused—supervised by a qualified early years teacher and two assistant teachers.Despite having visitors,the children at Laanelinnu are absorbed in their lessons.In one darkened classroom,they lie on their backs in a quiet corner as they and their teacher prepare for the day ahead.In another class,there’s music and dancing.In another group,children are doing a project about the human body,while next door there’s a cookery class going on,with a tasting session followed by bread-making.The early years course takes in everything from letters and language skills to art,music and robotics.“Though it’s not called school,it’s the first step of their education,” says the kindergarten’s project manager.“We do teach kids here.It is no longer simply childcare.” By the time they leave,most children will have learned to read and write,but in a relaxed and play-led environment.The kindergarten system is an integrated part of national education—there is very little private provision—and at the end of their time there,children are given a school readiness card that they take with them to the next stage in their education.8.Why is Laanelinnu kindergarten popular among working parents A.It starts officially at 9 am.B.It offers them maximum flexibility.C.It only needs a 15-minute drive.D.It allows them to pick up their kids.9.What does the underlined word “supervised” in paragraph 3 probably refer to A.Monitored. B.Praised.C.Restricted. D.Trained.10.How might the visitors find Laanelinnu’s classes A.Energetic. B.Conventional.C.Multiform. D.Loose.11.Which can be a suitable title for the text A.Reading in a Play-led EnvironmentB.Winning in the First Step of EducationC.Fun Learning:with Films and RoboticsD.A Kindergarten:Not Just About ChildcareD主题群 词数 难度人与社会—科学与技术 329 ★★★★ Voices offer lots of information.It turns out that they can even help diagnose illness.The National Institutes of Health is funding a massive research project to collect voice data and develop the AI that could diagnose people based on their speech.Everything from your vocal cords vibrations (声带振动) to breathing patterns when you speak offers potential information about your health,says Dr.Yael Bensoussan,a leader of the study.“We asked experts:If you close your eyes when a patient comes in,just by listening to their voice,can you have an idea of the diagnosis they have ” Bensoussan says.“And that’s where we got all our information.” Someone who speaks low and slowly might have Parkinson’s disease.Speaking unclearly is a sign of a stroke.Scientists could even diagnose depression or cancer.The team will start by collecting the voices of people.“We were really lacking large what we call open source databases,” Bensoussan says.“Every institution has its own database.But it was really important to create these networks to allow researchers from other generations to use this data.” The ultimate goal is an app that could help bridge access to rural or underserved communities,by helping general practitioners refer patients to specialists.To get there,researchers have to start by collecting data,since the AI can only get as good as the database it’s learning from.By the end of the four years,they hope to collect about 30,000 voices,with data on other biomarkers—like clinical data and genetic information—to match.There are a few roadblocks.HIPAA—the law that regulates medical privacy—isn’t really clear on whether researchers can share voices.“Let’s say you donate your voice to our project,” says Yael Bensoussan.“Who does the voice belong to What are we allowed to do with it What are researchers allowed to do with it Can it be commercialized ”12.What does Yael Bensoussan mean in Paragraph 2 A.Voices may help with illness diagnosis.B.Scientists can rely on AI to detect illness.C.Disease symptoms can be noted by machines.D.It’s necessary for doctors to listen to patients talking.13.How will the research be carried out A.By building a base.B.By collecting data.C.By connecting communities.D.By matching clinical information.14.Why is HIPAA mentioned in the last paragraph A.To prove the researchers’ idea.B.To explain the procedures of the study.C.To imply the problems with the research.D.To ensure the commercial value of the study.15.Which of the following can be the best title for the text A.An Application of the Voice StudyB.A Data-collecting Approach to ResearchC.A Breakthrough in Medical FindingsD.Sound-aided AI Helps with Diagnosis第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。主题群 词数 难度人与社会—历史、社会与文化 290 ★★★ Are you frequently depressed by the feeling that life is leaving you behind particularly when you look over social media sites and are faced with all the exciting things your friends are up to 16 FOMO,or Fear of Missing Out,refers to the perception that other people’s lives are superior to our own life.It appears as a deep sense of envy,and constant exposure to it can have a weakening effect on our self-esteem(自尊).While feelings of envy and lack of confidence seem to be human nature,social media seem to have added fuel to the fire. 17 Social media,with their built-in appeal,allow us to share only the best presentations of our life,while leaving out the more boring aspects.Although this could be characterized as dishonesty,it is the atmosphere social media seem to demand.So how do we avoid being trapped into our own insecurities by social media Consider your own social media posts. 18 Well,so have others.And what they’ve left hidden is the fact that boredom,loneliness and unpleasant chores are an unavoidable part of everyone’s life,and you’re not the only one feeling left out. 19 You may not be a regular at fancy parties or a climber of dizzying peaks,but you have your health,a place to live and real friends who appreciate your presence in their lives. Learn to shake it off.We are all flooded daily with photos of other people’s perfection,but really,what does it matter 20 And even if you are more easily affected than others by social media envy,all you need to do is look around you and acknowledge that you are doing pretty well after all. A.If so,you are not alone.B.Value your friends in real life.C.Learn to appreciate the positives.D.Why do they have such a stimulating effect E.They are probably no more real than the funniest reality TV show.F.The feeling that we are left out has long-term damaging psychological consequences.G.Have you ever chosen photos that lead others to the rosiest conclusions about your life 第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。主题群 词数 难度人与社会—社会服务与人际沟通 211 ★★★ I’m a university professor at an arts school.Last year,I decided to 21 online classes to gain some knowledge of Arabic. My teacher and I would meet a few times a month to practice 22 and go over grammar.During our communication,he also 23 details of his life.Gradually,the 24 of the first few lessons gave way to more familiarity and comfort.I stopped feeling embarrassed and began to open up about my own 25 and my battle with Arabic.“Don’t worry;I’m here to 26 you.You’re hardworking and I’m sure you’ll do well in it,” said my teacher.I had 27 my students with similar words in my own teaching.It was strange to hear them 28 at me.The tables had turned. “You are 29 today,” my teacher would say when I used varied vocabulary or expressions.When I heard these four words,I got a feeling of 30 .It also surprised me that my confidence could be encouraged by such 31 praise.That was when I became aware how 32 I had praised my students.I thought much praise made them self-satisfied.But now,I had a change of heart and 33 that these plain words can mean a lot.Words 34 .And now I become more 35 when I use them. 21.A.keep up with B.come up withC.make up for D.sign up for22.A.writing B.listeningC.conversation D.translation23.A.recorded B.sharedC.avoided D.debated24.A.awkwardness B.nervousnessC.excitement D.expectation25.A.routine B.achievementC.education D.background26.A.remind B.applaudC.instruct D.motivate27.A.comforted B.informedC.defended D.rescued28.A.pointed B.directedC.fired D.waved29.A.fluent B.braveC.energetic D.bright30.A.calm B.reliefC.joy D.safety31.A.simple B.specialC.universal D.mild32.A.naturally B.rarelyC.necessarily D.casually33.A.wondered B.rememberedC.reflected D.understood34.A.matter B.failC.remain D.develop35.A.curious B.certainC.thoughtful D.particular第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。主题群 词数 难度人与社会—文学、艺术与体育 235 ★★ The need for speed is so deeply rooted in modern society that we often forget to press the pause button and think about the things that get 36. (good) with time:antiques,aged wine,long-term relationships and expertise over the years. Peking Opera is a slow process too.An often-repeated saying goes as follows:three minutes on stage,10 years 37. stage.It’s meant as a nod to its demanding nature and a reminder of its high standards that ensure that any performance 38. (do) in the way the forefathers wanted. Peking Opera is demanding because of the extensive list of skills it 39. (require).A performer is an actor,a singer,a dancer,an acrobat,a mime and martial artist all rolled into one.They’re also expected 40. (apply) delicate make-up,put on heavy costumes and,41. (depend) on their character,perform on stage in 15cm platform shoes. There is so much to take in 42. disciples (门徒) usually start their career as young children,spending years conditioning their bodies and minds for the stage. So what chance does 43. theatre beginner with little patience and zero flexibility like me stand against Peking Opera Do I have what it takes to put on a 44. (success) show There’s only one way to find out:I’m rolling up my sleeves and training under the 45. (guide) of senior stage masters in the field. 第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)(邀请信)假定你是李华,你校计划举办英语口语大赛。请你代表学生会给外籍教师Mr.George写封电子邮件,邀请他做评委,要点如下:1.写信目的;2.比赛形式;3.评分规则。注意:写作词数应为80左右。Dear Mr.George, Yours sincerely,Li Hua第二节(满分25分)(个人成长类)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Linda,a high school girl,was feeling depressed after she had failed her mid-term exams.She didn’t answer her teachers’ questions actively in class like she used to.Instead,she began to lower her head and got absent-minded easily.Her friends and classmates were worried about her,but she didn’t feel like talking about it with them.Mrs.Green,her English teacher,noticed her changes and decided to do something before it got worse.One day,Mrs.Green entered the classroom and asked her students to prepare for a surprise test.They waited anxiously at their desks for the test to begin.Mrs.Green handed out the question papers,with the text facing down as usual.After she handed them all out,she asked her students to turn the page and begin.To everyone’s surprise,there were no questions,just a black dot in the center of the page.Mrs.Green,seeing the expression on everyone’s face,told them the following:“I want you to write what you see there.”The students,confused,got started on the task.At the end of the class,Mrs.Green collected all the answer papers and started reading them aloud in front of all the students.Just as Mrs.Green had expected,with no exception,all of them described the black dot,trying to explain its position in the middle of the sheet,etc.Mrs.Green then picked out Linda’s paper and added,“Linda,I like your idea.Would you please follow me to the office and talk about it ”“Er...Yes,madam!” Linda was puzzled because she thought her idea was no better than anyone else’s.Like others,she also described the black dot only and ignored the white part of the paper.注意:续写词数应为150左右。Feeling nervous,Linda went into Mrs.Green’s office. “Mrs.Green is right.I should focus more on the white part of the paper!” Linda got refreshed. 主题语境提分练九【语篇解读】 本文是应用文。文章介绍了老人服务中心 Foster City Village招募志愿者的相关事宜。1.B [细节理解题。根据第一段中的“We work towards helping older adults...educational opportunities”可知,Foster City Village 致力于通过提供流动性、实际援助、轻松获得服务、社会联系和教育机会帮助老年人在年龄增长的同时继续在家中和社区中快乐地生活。A项“培训社区志愿者”;B项“为老年人提供照护服务”;C项“提高人们的生活质量”;D项“构建和谐社区”。故选B项。]2.C [细节理解题。根据Join Us for Volunteering!部分中的“As part of the review process,volunteers will have their background investigated”可知,要成为志愿者,需要接受背景调查。]3.D [细节理解题。Choose Your Volunteer Opportunities部分的Village Operations选项下有“Spread the word about the Village”这一工作,即宣传Foster City Village,因此对宣传推广感兴趣的人可能会被Village Operations吸引。]【语篇解读】 本文是说明文。“超级老人”虽然已经年过八旬,但他们的体能和认知能力却比同龄人要好,科学家们对此进行了相关研究。研究发现,这些老人的内嗅皮层中的神经细胞比同龄老人的大,而内嗅皮层中的神经细胞萎缩是阿尔茨海默氏病的一个典型标记。这有助于科学家们理解“超级老人”为何拥有异于常人的能力。4.D [细节理解题。本题问“关于‘超级老人’,研究人员发现了什么 ”根据第三段中的“The remarkable observation...throughout their lives”可知,研究发现,超级老人比同龄人有更大的神经细胞。由此可知,D项“他们的一些大脑神经细胞比同龄人的更大”符合题意。]5.C [细节理解题。根据第二段中的“To make the discovery...of Alzheimer’s disease”可知,为了这一发现,研究人员检查了6名超级老人、7名认知能力一般的老年人、6名年轻人和5名阿尔茨海默氏病早期患者的大脑。据此可知,Tamar D. Gefen是通过分组检查大脑进行研究的。]6.B [词义猜测题。根据第四段中的“The neurons that...20 to 30 years younger”可知,研究发现,内嗅皮层中的神经细胞在超级老人组中比研究中的其他所有组都要大。结合该句中的“a characteristic marker of the disease”和常识可知,内嗅皮层中的神经细胞萎缩是阿尔茨海默氏病的一个典型标志。据此可推知,画线词意为“缩小”。]7.A [推理判断题。根据第四段中的“The neurons that...be free from tau tangles”可知,研究人员发现超级老人的内嗅皮层中的神经细胞比研究中的其他所有组都要大,这些神经细胞也被发现没有tau蛋白缠结,但文章中并未提及超级老人没有tau蛋白缠结的原因。故A项正确。]【语篇解读】 本文是说明文。文章介绍了Viimsi的一家幼儿园的相关情况。8.B [推理判断题。根据第二段中的“Laanelinnu kindergarten...opens two hours earlier and does not close until 7 pm...leaving the office early”可知,Laanelinnu幼儿园接送孩子开始得早,结束得晚,这样在职父母就不用担心(因为接送孩子而)上班迟到和早退了。]9.A [词义猜测题。根据语境可知,每个教室都很宽敞,设备齐全,最多有20名儿童——聚精会神、全神贯注——由一名合格的幼儿教师和两名助理教师监督。monitor意为“监督”。故选A。]10.C [推理判断题。根据第四段中的“In one darkened classroom,they lie on their backs...with a tasting session followed by bread-making”可知,访客可能会觉得Laanelinnu的课堂不拘一格,形式多样。A项“充满活力的”;B项“传统的”;C项“形式多样的”;D项“自由的”。故选C。]11.D [标题归纳题。第三段提到该幼儿园注重启蒙教育,再结合最后两段内容,尤其是倒数第二段“We do teach kids here.It is no longer simply childcare”可知,D项对文章大意概括最为准确。故选D。]【语篇解读】 本文是说明文。文章讲述了声音可用于诊断疾病。美国国立卫生研究院正在资助一个大型研究项目以收集声音数据和发展人工智能诊断系统,但这也面临着一些问题。12.A [推理判断题。根据第二段内容尤其是 Yael Bensoussan所说的话“by listening to their voice,can you have an idea of the diagnosis they have ” “that’s where we got all our information”可知,Bensoussan的话意味着声音可用于诊断疾病,故A项正确。]13.B [细节理解题。本题问“这项研究将如何被开展 ”根据第三段中的“researchers have to start by collecting data,since the AI can only get as good as the database it’s learning from”可知,研究人员不得不通过收集数据开展研究。B项“通过收集数据”正确。]14.C [写作意图题。根据对HIPAA的描述“HIPAA...isn’t really clear on whether researchers can share voices”可知,作者提到HIPAA是为了说明前一句“There are a few roadblocks”,即研究开展过程中的障碍,故C项正确。roadblock“障碍”。]15.D [标题归纳题。本文介绍了一项医学领域的突破。通读全文并根据第一段中的“The National Institutes of Health is funding a massive research project to collect voice data and develop the AI that could diagnose people based on their speech”可知,本文主要介绍了声音辅助的人工智能诊断系统,故D项适合作本文的标题。]【语篇解读】 本文是说明文。文章介绍了人们在社交媒体上往往只展示生活中精彩的部分,让我们错误地认为别人的生活优于我们自己的生活,进而转化为一种强烈的嫉妒感,削弱了我们的自尊。我们可以通过适当的改变摆脱社交媒体对我们造成的负面影响。16.A [空前提到你是否感到生活离你而去,特别是当你浏览社交媒体网站,发现朋友们做的所有令人兴奋的事情时,你经常对此感到沮丧。由此可知,A项“如果是这样,你不是一个人”承上启下,符合语境。]17.D [根据上文中的“While feelings of envy...fuel to the fire”并结合下文内容可知,空处承接上一句,应该会发出疑问“社会媒体怎么会起到火上浇油的效果呢 ”D项“它们为什么会有这样的刺激作用呢 ”符合语境。]18.G [空前一句讲到了“Consider your own social media posts”,结合下文内容可知,空处承接上一句,应该会讲到我们自己在社交媒体上展示生活时也会隐藏一部分不好的事实,只选择展示生活最精彩的部分。G项“你有没有选择过能让别人对你的生活得出最乐观结论的照片 ”符合语境。]19.C [此处为本段主旨句。根据本段中“but you have your health,a place to live and real friends who appreciate your presence in their lives”可知,你也要看到你所拥有的很多好的方面。故C项符合语境。]20.E [根据本段中的“We are all flooded...but really,what does it matter ”可知,每天我们被其他人各种完美的照片淹没,但那又有什么关系呢 接下来应该是对这些照片进行否定,故E 项符合语境。]【语篇解读】 本文是记叙文。作者是艺术学校的教授,报名参加阿拉伯语课程后,老师简单的赞美使作者感到开心,有了自信,也让作者意识到赞美的力量,使作者对事物的看法发生了改变。21.D [根据下文中的“to gain some knowledge of Arabic” “My teacher”可知,此处指作者决定报名参加在线课程,学习阿拉伯语。sign up for“报名参加”,符合语境。]22.C [根据下文中的“During our communication”可推知,作者和老师进行交流和对话练习。conversation“交谈,谈话”,符合语境。]23.B [根据语境可知,此处指作者的老师还分享(shared)了他的生活细节。record“记录”;avoid“回避”;debate“讨论”。]24.A [根据上文中的“I’m a university professor at an arts school”和下文中的“feeling embarrassed”可知,作者是一名大学教授,回归学生的身份来学习起初让作者感到很尴尬(awkwardness)。]25.D [根据上文提到的作者的老师与作者分享他的生活,作者由最初的难为情变得开始畅所欲言可知,此处指作者也开始与老师分享自己的生活经历以及在学习阿拉伯语时的难事。background“经历,阅历,学历”,符合语境。]26.C [根据语境可知,作者的老师说:“别担心,我来教你。你很努力,我相信你会做得很好的。”instruct“教授,传授”,符合语境。]27.A [根据下文中的“my students with similar words in my own teaching”及常识可知,作者在教学中也是这样安慰(comforted)自己的学生的。defend“保护”;rescue“拯救”。]28.B [根据语境可知,现在,听到这些话是说给自己听的,作者感觉很奇怪。direct“把(某物)对准,针对”,符合语境。]29.D [根据下文中的“my teacher would say when I used varied vocabulary or expressions”可知,当作者使用不同的词汇或表达时,作者的老师会说:“你今天很聪明(学得好)。”bright “聪明的,聪颖的”,符合语境。]30.C [根据语境和常识可知,作者的老师对作者的学习成果给予了肯定,作者应是感到高兴(joy)的。relief“轻松,解脱”。]31.A [根据下文中的“these plain words”可知,此处指这样简单的(simple)赞赏就能激起作者的自信心,这也让作者感到惊讶。]32.B [根据下文中的“I thought much praise made them self-satisfied”可知,作者很少(rarely)表扬自己的学生。]33.D [此处陈述的是作者的感悟。作者意识到这些简单的话语意义重大。understand“认识到,意识到”,符合语境。]34.A [参见上题解析。matter “有重要性”,符合语境。]35.C [作者意识到言语很重要,因此在使用它们时更加深思熟虑。thoughtful“缜密思考过的,深思熟虑的”,符合语境。]【语篇解读】 本文是说明文。文章主要介绍了关于京剧的一些知识。36.better [考查比较等级。结合常识和本句描述可知,此处指随着时间变化而变得更好的东西,所以空处填better。]37.off [考查介词。结合本句描述可知,此处是中国谚语“台上三分钟,台下十年功”。对应表示台上的介词on,此处指的是台下,所以空处填off。]38.is done [考查时态语态和主谓一致。分析句子结构可知,空处在句中作谓语。此处描述了一个客观事实,时态用一般现在时;do意为“做”,与主语是被动关系,应用被动语态;主语any performance为单数概念。所以空处填is done。]39.requires [考查时态和主谓一致。分析句子结构可知,空处在定语从句中作谓语。此处为客观描述,时态用一般现在时;require意为“需要,要求”,主语it指代京剧,为单数概念。所以空处填requires。]40.to apply [考查非谓语动词。此处考查固定表达 be expected to do sth,所以空处填to apply。]41.depending [考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处是非谓语。depend与主语They是逻辑上的主谓关系,所以空处填现在分词depending。]42.that [考查固定句型。根据句意并分析句子结构可知,此处为so...that...结构,意为“如此……以至于……”,故填that。]43.a [考查冠词。结合句意可知,此处泛指“一个戏剧初学者”,且theatre的发音以辅音音素开头,所以空处填a。]44.successful [考查词性转换。空后show是名词,应用形容词修饰,且此处表示“成功的”,故填successful。]45.guidance [考查词性转换。根据空前的the和空后的of 可知,空处应填名词 guidance。]第一节【参考范文】Dear Mr. George, Our school is to hold a spoken English contest (不定式短语作表语) next Wednesday at the school hall and I’m writing to invite you to be one of the judges on behalf of the Students’ Union.Forms of the contest range widely,with dubbing movies in English,reciting English poetry and stories and putting on English plays included.Each participant’s performance is decided by marks given by nine judges (过去分词短语作定语) according to their pronunciation and intonation,from which the highest and the lowest are deleted (定语从句).In the end the winners will be awarded medals.I’d appreciate it if you could take my invitation into consideration.Yours sincerely, Li Hua 第二节【文章大意】 本文以人物为线索展开,讲述了琳达是一名高中女生,期中考试不及格后,她感到很沮丧。她不像以前那样在课堂上积极回答老师的问题。相反,她开始低着头,很容易就心不在焉了。【续写思路】 1.段落续写:①由第一段首句内容“琳达感到紧张,走进格林夫人的办公室。”可知,第一段可描写琳达进入办公室后发生的事情。②由第二段首句内容“‘格林夫人说得对。我应该把更多的注意力放在纸的白色部分!’琳达恢复了精神。”可知,第二段可描写琳达从中学到的经验。2.续写线索:进办公室——受教育——感谢——恢复精神——感悟——取得进步【参考范文】Feeling nervous,Linda went into Mrs.Green’s office.Mrs.Green invited her to share her ideas.After that,Mrs.Green smiled,“Have you ever noticed the white part of the paper ” Linda shook her head,confused (形容词作状语), because it never occurred to her (原因状语从句).Mrs. Green continued,“The black dot is just like the failure in life,only a small part.If we focus only on it,we might easily overlook the happiness of life,the bigger part (同位语).” Suddenly,Linda understood it.Tears welling up her eyes (独立主格结构),she expressed gratitude to Mrs. Green before leaving the office. “Mrs. Green is right.I should focus more on the white part of the paper!” Linda got refreshed.Only then did she realize that she had a lot of admirable teachers,beloved families and friendly classmates (倒装句).The failure of the exams was just a small part.From then on,Linda became active in the class again.She made steady progress in study and eventually got the best grades in the final exams.After this experience,Linda deeply realized that sometimes life can be hard,but we should always be positive and look at the bright side. 展开更多...... 收起↑ 资源预览