资源简介 安宁联盟24-25学年度上期高2023级期中联考英语本试卷分选择题和非选择题两部分。第I卷(选择题),第Ⅱ卷(非选择题),满分150分,考试时间120 分钟。注意事项:1.答题前,务必将自己的姓名、考籍号填写在答题卡规定的位置上。2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。3.答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。4.所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。5.考试结束后,只将答题卡交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Where does the conversation take place A. At a restaurant. B. At a store. C. At a theatre.2.How much does the woman have to pay A. $2. B. $4. C. $6.3. What’s the probable relationship between the speakers A. Editor and reader. B. Boss and secretary. C. Advisor and student.4.Why doesn’t the man go to work today A. He’s too tired. B. It’s the weekend. C. He lost his job.5. What are the speakers talking about A. A dish. B. A school. C. A festival.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的做答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第 6 、7题。6. How does the woman go to the university A. On foot. B. By bike. C. By bus.7. What is the man looking for A. Basketball courts. B. A parking lot. C. A library.听第7段材料,回答第8、9题。8. What time is it now A. 4:10. B. 4:20. C. 4:30.9. Who did the woman lend her bike to A. Jenny. B. Jenny’s uncle. C. Jenny’s aunt.听第8段材料,回答第 10至12题。10.What’s the man doing A. Watching a TV show. B. Applying for a job. C. Asking for advice.11. What does the woman advise the man to be A. An announcer. B. A sound engineer. C. A computer expert.12.Who is probably the woman A. A career consultant. B. The man’s mother. C. A worker of a TV studio.听第9段材料,回答第13至第16题。13.Where does the conversation take place A. In a hospital. B. In a gym. C. In a park.14.What happened to the woman yesterday A. She fell off the bed.B. She had trouble in breathing.C. She almost died of heart disease.15.How did the woman feel about her health problem A. Frightened. B.Surprised. C. Calm.16. What annoys the woman most A. Stopping drinking Coke. B. Giving up fried chips. C. Getting up early.听第10段独白,回答第17至第20题。17.What is the main topic of the talk A. How weather can affect everyone.B. What people can do on a fine day.C. How people prepare for bad weather.18.What do many people do first after getting up A. Play a game. B. Go out for a walk. C. Check the weather.19. What are special people hired to do A. Arrange activities. B. Analyze news reports. C. Predict the weather.20. How does the speaker feel about the professional information A. Doubtful. B.Grateful. C. Confused.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhat to see in Serbia first Here is a list of the most interesting sights in this country.Belgrade Fortress (Belgrade)At the very heart of the Serbian capital city, where the river Sava meets the Danube, towers a monumental fortress from which modern Belgrade originally emerged. Set up in the 1st century, the fort was built and rebuilt more than 40 times over the centuries. The fort’s bloody history only makes the fortress more fascinating.Nikola Tesla Museum (Belgrade)Nikola Tesla Museum was opened in Belgrade, the capital, in 1952. It is entirely dedicated to the life and inventions of the famous engineer, a genius of the 20th century — Nikola Tesla. The museum presents many models of devices invented by Tesla and films about the great scientist.Drwengrad (Uzice)This traditional village was built by the enigmatic filmmaker Emir Kusturica in 2004, for his film Life is a Miracle. “I lost my city during the war. That is why I wished to build my own village,” Kusturica says. People can take a retro train to get there. Drvengrad is at its busiest during the annual Küstendorf International Film and Music Festival.Fruska Gora National Park (Novi Sad)Fruska Gora has acquired the status of a national park because of the huge number of rare trees and shrubs. If you would like to spend a couple of days relaxing and enjoying the nature of the Balkans, come here. People come to the park with tents for family vacations, roasting kebabs and taking pictures in nature.What do Belgrade Fortress and Nikola Tesla Museum have in common A. They have an equally long history.B. They are located in the capital.C. They are in honor of someone.D. They are in defense of Serbia.22.What can visitors do at Drwengrad A. Enjoy a film. B. Hold festivals.C. Purchase souvenirs. D. Take a train for free.23.Where might visitors go if they are tired of the city life A. Belgrade Fortress. B. Nikola Tesla Museum.C. Drwengrad. D. Fruska Gora National Park.BOne Saturday in December, Annacarin Elf, the head of operations at Gothenburg City Library, just happened to walk by her workplace. Noticing that the door was open,she entered the library, and was astonished to see the heartwarming scene that people were using it like on a regular day.It was scheduled to be closed for the New Year holiday. The people in the library behaved as usual. Many were reading newspapers, some families were in the children’s section and others were searching for books on the computer.It seemed that Elf s colleagues had simply forgotten to lock the door, and because this popular library is usually open on Saturdays, visitors just assumed they could walk in. After checking with her staff team, Elf announced to the people present that the library was about to close. Then she expressed her regret for what had been done wrong and caused them a problem. It later turns out that 446 locals visited the city library, borrowing a total of 246 books during the day. What’s remarkable is that people checked out their books through the library’s electronic self-service system, and that to date, all the books have been returned!Many Swedes have reacted positively to this uplifting demonstration of local respect for the library, a center that can be seen as a sign of the community, and what the locals did has strengthened their sense of belonging in their community.Elf says, “Nothing was destroyed. It’s amazing that Gothenburgers entered an empty library and treated it so lovingly.” The city leader has even suggested that this unusual Saturday serve as an accidental experiment to analyse the possibility of operating a totally automated library without staff.24. Why did Elf feel surprised after entering the library A. The library staff were in it. B. People kept reading on holidays.C. People came in without permission. D. It was in use though supposed to be closed.25. What did Elf do that Saturday A. She left the library open. B. She asked the staff back.C. She apologized to the visitors. D. She read books in the library.26. What do many Swedes think of the behavior of Gothenburg locals A. It displays community spirit. B. It gives the library much uplift.C. It is a positive reaction to society. D. It strengthens trust between people.27. What does the author want to convey through the story A. People tend to show care for others.B. Life is always full of the unexpected.C. Libraries must be automated in the future.D. A library can bring out the best in people.CThe law of supply and demand determines that an overabundance of anything will lead to a decrease in price.This rule applies not only to goods and services, but also to lifestyle and fashion trends.In the 19th century, the primitive paintings of Picasso and Matisse shook up the positive image of the French bourgeoisie(中产阶级). In the 1970s, talented musicians with tailored costumes and egos were overshadowed by a band of punk rockers who sang about the cruel realities of ordinary life in poor urban areas.I predict that this will also happen with beauty standards. The idealized version of life portrayed in fashion magazines will reach a turning point, as people become tired of unattainable perfection.During my time in Washington D.C. in the 1990s, I had the opportunity to interact with numerous political celebrities. While chatting with former presidents or bumping into TV pundits(名嘴) in elevators, I also assisted former Secretary of Defense Robert McNamara, who was my boss’s boss. What struck me was how plain these people appeared in real life despite their public characters. Like everyone else, they grappled with insecurities and mood swings, even though they were constantly under the spotlight.Yes, it was great to drop names on the phone to my friends. My father, of course, couldn’t understand why I would ever want to leave there. “Because you’re not me and I’m not impressed,” I told him. We do not need to lead a luxurious life or make groundbreaking achievements to be content. Happiness can be found in living out the ordinary moments of an authentic life.Most of us end up being ordinary people without doing anything that changes the world, but that does not mean our lives are meaningless. In fact, it is precisely this realization that leads to sustainable happiness because, when all is said and done, no one’s lifestyle is essentially better than any other’s.28. What is paragraph 2 mainly talk about A. People’s lifestyle was changed by French bourgeoisie.B. New forms of art and music started to focus more on reality.C. Artists and musicians called on people to lead a simple and real life.D. Ordinary people’s understanding of art and music was always in a lower class.29. What does the author’s observation about political celebrities suggest A. They are just like ordinary people.B. They lack the ability to lead a normal life.C. They are not as successful as they claim to be.D. They are not as intelligent as they appear on TV.30. Which can best replace the underline phrase in paragraph 4 A. struggled with B. agreed with C. came up with D. competed with31. What does the author want to imply in the last paragraph A. No one’s lifestyle is as same as others’.B. People should strive for a better lifestyle.C. People should be content with their own lifestyles.D. People should critically evaluate other people’s lifestyles.DWhen Laura Gidney and her husband John were house-hunting in New York State, they knew their new home had to be in a neighborhood zoned for backyard chickens. The Gidney family now has 10 adult chickens, with 20 newly hatched chicks this spring. They make their home in a comfortable cage with plenty of space to walk around. Each morning, the Gidneys enjoy fresh eggs from their mini-flock(鸡群).The reason why most chicken-owners have started up their backyard flocks is: eggs. By getting eggs from your own chickens, you avoid supporting industrial factories that produce the majority of eggs sold in the market. Egg producing hens on factory are often kept in close, inhumane quarters where they cannot stretch their legs or wings, walk around, or participate in normal social activities.Also, studies by Mother Earth News have demonstrated that farm-raised eggs, from chickens given enough space, are more nutritious than industry-sourced eggs. With certified organic chicken food available, you can keep your chickens healthy while supporting sustainable farming.Chickens also serve as great consumers for your kitchen leftovers. Andrew Malone, who runs Funky Chicken Farm in Melbourne, FL, says he can’t think of much you can’t feed a chicken. “They will eat just about anything that comes out of the kitchen, including meat,” he says. Chickens’ waste can be used in your garden as fertilizer. In addition, chickens will happily eat up insects and pests in your yard.Taking proper care of your chickens will ensure that they stay healthy, and will help you get the most eggs out of your flock. While you can feed a chicken with kitchen leftovers, you also need to supplement kitchen leftovers with proper feed to ensure your chickens are getting the nutrition they need to stay healthy and lay strong eggs.32. How does the author explain why people keep backyard chickens A. By making a prediction. B. By making a comparison.C. By listing some data. D. By using an expert’s words.33. Which of the following will Andrew Malone agree A. Chickens’ cages should be near the kitchen.B. Much meat is needed to keep chickens strong.C. Chickens’ waste may pollute the environment.D. A sustainable ecosystem can be formed gradually.34. What is the best title of the passage A. How to raise chickens. B. How to live a healthy life.C. Benefits of backyard chickens. D. The lifestyle in the countryside.35. What’s the author’s attitude to feeding chickens on our own A. Favorable. B. Critical. C. Neutral. D. Indifferent.第二节(共5小题:每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文, 从短文后选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Stress is the feeling of being under too much mental or emotional pressure. Pressure becomes stress when you feel unable to cope. Stress can affect how you feel, think, and behave. It can also impact how your body function. 36Exercise. Just 30 to 45 minutes of exercise three times a week can make you feel much healthier and in control of your own life. 37 Exercise also releases some chemicals that lead to positive feelings.Eat well. Have a healthy eating habit is the key to reducing stress. Well-nourished bodies are better able to cope with the physical and emotional side effects of stress. Moreover, stress has something to do with overeating, people tend to seek high-calorie, high-fat foods when they feel stressed. 38Read. Reading is a great way to calm your mind and to gain knowledge. 39 Whether you’re reading historical fiction or just a magazine about art, being absorbed in another world will help you relax your mind.40 . Research has shown that people who experience major life stresses, such as the loss of a partner or job, come out the other side of the suffering more easily if they have a network of friends and family on whom they can draw and rely. Spend your time with people who are optimistic, who make you feel appreciated, valued, and confident and encourage you to be your best possible self.Hang out with the right people. Surround yourself with positive social support. Take up running can make you feel great and relaxed after you do it.If you want to reduce the stress in your life, pay particular attention to your diet.Studies have shown that exercise regularly can relieve stress, reduce depression.Therefore,it is worth taking the time to learn different strategies to deal with your stress.It’s also a wonderful way to wake up your mind in the morning and to help yourself fall asleep at night.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Despite the terrible result of Hurricane Helene, David Jones began an amazing journey to make sure he could walk his daughter down the blanket on her wedding day.What should have been a two-hour drive from South Carolina to Johnson City, Tennessee, became a (an) 41 12.5-hour test, marked by dangerous roads, miles of walking, and near-death encounters.Jones left home 42 a simple drive to his daughter Elizabeth Marquez’s wedding. However, severe storm pieces 43 many roads along Interstate 26, forcing Jones to have many roundabouts. By 2 A.M., he finally 44 into Tennessee, but a state policeman told him that all the roads ahead were impossible to 45 .Despite the frightening news, Jones refused to quit. His path was filled with 46 , including climbing over piles of debris(瓦砾堆) six to seven feet tall, and at one point, becoming 47 knee-deep in mud as a machine worked dangerously close by. Jones remembered praying crazily as he struggled to 48 himself. “I was up to my knees in mud and couldn’t move... 49 , I’m thinking this could be the end.”After freeing himself and finding his 50 shoe from the mud, Jones climbed through more debris until a 51 appeared in the form of a truck. The driver was a former colleague, who drove him the remaining eight miles to his destination.Against all 52 , David Jones arrived on time to walk his daughter down the blanket. The 53 moment wasn’t lost on Elizabeth, who was deeply moved by her father’s 54 . “That’s so emotional, knowing that my dad loves me that much, that he’ll come and 55 all of that to get to my wedding and be there on time,” she said.41. A. astonishing B. suffering C. promising D. confusing42. A. adapting B. meaning C. expecting D. admiring43. A. improved B. changed C. formed D. blocked44. A. get B. ran C. turned D. broke45. A. pass B. build C. design D. clean46. A. mud B. challenges C. luck D. successes47. A. frozen B. attached C. drown D. stuck48. A. enjoy B. help C. free D.introduce49. A. Gradually B. Naturally C. Accidentally D. Really50. A. lost B. favorite C. broken D. small51. A. driver B. wonder C. guider D. border52. A. instructions B. descriptions C. difficulties D. experiments53. A. serious B. graceful C. creative D. emotional54. A. wisdom B. generosity C. justice D. devotion55. A. go through B. prepare for C. reflect upon D. ask about第II卷 (非选择题 满分55分)第二节 语法填空 (共10小题; 每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式。Xi'an Bell Tower: A witness to the city's ever-changing historyStanding at the geographical center of Xi'an,56. ______ city with a history of more than 3,100 years, the Bell Tower is an iconic landmark and 57._______ (culture) symbol of the capital city of Shaanxi Province.58. _______ (construct) in 1384 during the early Ming Dynasty (1368-1644), it is the largest and best-preserved structure of its kind in China. With a 59._______ (high) of 36 meters (118 feet), the building has a brick and wood structure, with three eaves(屋檐) 60. _______ (sit) on heavy floors and a shape where four corners meet at the top.In the past, a large bell hung from the top 61._______ (use) to sound alarms or tell the time, hence its name. Today, the Bell Tower is a must-visit historical attraction 62. _______ draws tens of thousands of visitors who come 63._______ (appreciate) the charm, beauty and grandeur of ancient Chinese architecture.Standing over the ancient city for more than 600 years, it 64.________ (witness) the city’s historic rise and fall as a pearl of northwestern China and has 65.________ (firm) guarded and preserved its precious culture.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你校校报“用英语讲好中国故事”栏目正在开展征文活动,要求介绍一位你最喜欢的中国艺术家,并说明喜欢的理由。请你写一篇短文进行投稿。内容包括:1.你最喜欢的艺术家及其简介;2.说明喜欢的理由。注意:1.词数80左右可以适当增加细节,以使行文连贯。A Chinese artist I like the most_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节:读后续写(满分:25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。One Sunday afternoon not long after I had started high school, I was doing homework. It was a cold and windy day, and we had a fire going in our fireplace. As usual, my cat was lying on top of all my papers. She was never far from me.Suddenly, I smell something strange, and then I noticed smoke pouring in through the seams of the ceiling. The smoke filled the room so quickly that we could barely see. Feeling our way in the dark smoke, we ran out into the front yard. I hurried to the neighbors to call the fire department, while I watched my mother run back into the house. My father had died when I was young, and I was certain that she wasn’t going to let his pictures and letters go up in flames.Still I screamed at her, “Mom! No!” I was about to run in after her when a large hand held me back. It was a fireman. He held on to me while other firefighters ran into the house. Soon after that, a fireman emerged from our house with my mom. He quickly took her over to the truck and put an oxygen mask on her. I ran over and hugged her. “She’s going to be okay,” said the fireman. And then he ran back to fight the fire.Five hours later, the fire was finally out. Our house was almost completely burned down. But then it struck me...I hadn’t seen my cat. Where was my cat Much to my horror, I realized that she was nowhere to be found. I broke down in tears.It always seems that bad news spreads quickly. Everyone in high school, including the teachers, was aware of my trouble. The next day at school, people were acting strangely. I was getting ready for gym class at my locker. People were gathering around me, asking me to hurry up. It almost seemed that they were trying to push me into the gym---then I saw why.注意:续写词数应为150左右;请按如下格式在答题卡的相应位置作答。There was a big table set up with all kinds of “stuff” on it, just for me. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________A month later, on my way home, I heard someone say, “Does this belong to you ” _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________安宁联盟24-25学年度上期高2022级期中联考英语参考答案及评分标准听力 1-5 ABCBC 6-10 BCAAC 11-15 BACBA16-20 CACCB阅读理解 21-23 BAD 24-27 DCAD 28-31 BAAC 32-35 BDCA七选五 36-40 FEDGB完形填空 41-45 BCDAA 46-50 BDCDA 51-55 BCDDA语法填空 56. a 57. cultural 58. Constructed 59. height 60. sittingwas used 62. that/which 63. to appreciate 64. has witnessed 65. firmly写作第一节(满分 15 分)A Chinese artist I like the mostHan Gan, my favorite artist, who was born into a poor family in the early Tang Dynasty, is known for drawing horses. He became a master of painting horses through hard work and careful observation. His masterpiece---Night Shining White is regarded as one of the most significant horse paintings in the history of Chinese art.The reasons why I like him most are as follows. To begin with, he followed the traditional Chinese painting style, which is famous for brush drawing in black inks. What’s more, I like the horse painted by him.I can still feel the its strength through its burning eyes, bared teeth and kicking hooves. Han Gan presented every detail he saw with his own eyes. It’s so vivid that it seems to gallop off the paper.In a word, I like Han Gan and his works.第二节:读后续写(满分:25分)There was a big table set up with all kinds of “stuff”on it, just for me. They had not only raised money for me, but also bought me school supplies, food and a variety of clothes. Through teary eyes, I saw many students were coming up to me. Then next moment, I got all kinds of invitations to their houses. Their genuine concern really touched me. At that moment, I finally breathed a sigh of relief and thought for the first time that things were going to be okay.A month later, on my way home, I heard someone say, “Does this belong to you ”When I turned around to see who it was, I couldn’t believe my eyes. A woman was standing there holding my cat! I jumped with joy at the sight of my beloved pet. Taking her out of the woman’s arms, I held her close to me and cried into her fur. This wonderful woman told me that my cat had been so frightened by the fire that she ran over a mile away. She took her in and worked hard to find out whose cat it was. I felt gratitude for the kindness of a stranger.听力原稿Text 1w: I’m sorry to let you wait so long. This is your order. Please enjoy yourself !M: Er . .. Excuse me! Where are the chopsticks Text 2W: I’d like to buy some apples.M: All right. The big apples are two dollars each and the smaller ones are one dollar each.W: Ok, give me two big ones, please.Text 3M: Hello, this is Tom Black. Who’s that W: Hello, I’m Mary from Writing course online. I hope you have received the timetable and are satisfied with my schedule.Text 4W: Wake up, Dear. It’s time for work.M: No work today! Oh, I feel so tired. I will not get up yet.W: No work Why M: It’s Sunday.Text 5M: Jenny, what’s on W: Children show smile signs made of vegetables and fruits at kindergarten.M: The World Smile Day is celebrated on May 8th every year.Text6M: How do you come to the university each day By bus or car W: Oh, I always ride my bicycle. l haven't got a car and I don't live far away.M: Where exactly is the library I'm new to this university and I'm still trying to find my way around.W: Well. You go along this road,past the basketball courts on your left and the football ground on your right and then you can see the library just on the right. You can't miss it.M:Thanks a lot.Text7:W: Hi, Tom. What are you doing here M: I'm waiting for a bus.W: Where are you going M: I’m going to the train station to meet my brother.W: Oh, is he coming by himself M: Yes, the train usually comes in at 4:20. So there is only 10 minutes left!W: How often does the bus run M: Every 15 minutes. I missed a No. 9 bus 8 minutes ago ,and the next one hasn't come yet! May I borrow your bike, Mary W: Sorry, Jenny borrowed it this morning. She went to see her aunt.Text8:W: Hi, I’m free now. Do you still need some help M: Oh, yes, if you don't mind.W: No problem. Please sit down. So,how can I help you M: I’d like some career advice. I’m interested in working in a TV studio, but I’m not really sure what kind of job is best suitable for me.W: Well, maybe we can start by discussing what kind of skills you think you have M: I’m quite technically minded as I’m really good with computers and stuff like that.W: How about a sound engineer M: I’m not sure. What does a sound engineer do W: They made sure that all the microphones are fully functional and that the sound levels are set at the right level for each show.M: Hmm, sounds interesting. But it’s not really my thing!Text9:M : Hey, Alice. What are you doing here W: Can’t you see that I’m running M: Of course, I see. But I never saw you in the park at 6 o’clock in the morning. You never exercised, did you w: Well, I’ve decided to make a change.M: Why W: I was reading books at home yesterday. When I got up from the bed to get something to drink, I felt trouble in breathing. Although the discomfort went away soon, I was scared, so I went to the doctor immediately.M: Was there anything wrong W: He said I would die of heart disease if l kept the former lifestyle.M: So, what was the doctor’s advice W: Have a balanced diet and take some exercise. Thus, I have to say goodbye to my favorite fried chips and Coke, but what annoys me most is that I have to leave my warm bed at such an early time while others are still having dreams.Text10:Weather affects all of us in one way or another,directly or indirectly. For example,good weather makes people happy. Bad weather makes people sick and sad. Besides,on a fine day, people can go out for a walk or play a game outside. On a rainy day, however, people can only stay indoors. The first thing that many people do after getting up is to see what the weather is like. With knowledge of the weather,one can arrange work and life of the day. If it is fine, he may decide to go on a picnic. If it is cloudy,he will have to take a raincoat or an umbrella with him when he is leaving the house. Whatever the weather may be ,one tends to adjust his activities to it. In order to know what the weather will be,special people are hired to provide this information. They collect data, analyze them and predict the weather of the coming day. This information,which is announced on the radio or on TV,is usually right.Thanks to the efforts of those people,we can always know the weather in advance and get prepared for it.阅读理解:21-23 BAD21. B 细节理解题。根据第二段 “At the very heart of the Serbian capital city, …”和第三段“Nikola Tesla Museum was opened in Belgrade, the capital, in 1952.”可知。22. A 细节理解题。根据第四段 “Drvengrad is at its busiest during the annual Küstendorf International Film and Music Festival.”可知。23. D 推理判断题。根据第五段“ If you would like to spend a couple of days relaxing and enjoying the nature of the Balkans, come here.”得知有着自然风光的Fruska Gora National Park是厌倦了城市快节奏生活的人们的最佳去处。24-27. DCAD本文市一篇记叙文。文章主要讲述了不少人因一家图书馆没锁门,以为它正常营业而进去看书、借书。图书馆运营良好,井然有序,而且人们如数归还了当日所借图书。这一事件让城市领导人看到运营无人图书馆的可能性。D 细节理解题。根据第一段中的“Noticing that the door was open ... was astonished to see the heartwarming scene that people were using it like on a regular day.”和第二段中的“It was scheduled to be closed for the New Year holiday.”可知,Elf感到惊讶是因为图书馆这个周六本该是因新年节假日而闭馆的,但是图书馆的大门开着,里面像往常一样,有人阅读及借书。故选D。C 细节理解题。根据第三段中的“Elf announced to...expressed her regret for what had been done wrong and caused them a problem”可知,Elf和工作团队确认后,向在场人员宣布图书馆即将关闭,并为此前的错误和给他们带来的麻烦表示歉意,即她向图书馆的访客道歉了。故选C。26.A推理判断题。根据第四段内容可知,许多瑞典人对此做出了正面的反应,这一行为显示了当地人对图书馆的尊重并加强了他们的社区归属感。故选A。27.D 推理判断题。通读全文可知,文章讲述了图书馆意外未锁门,但当地人尊重并正确使用图书馆资源,图书馆运营良好,井然有序,而且人们如数归还了当日所借图书。这体现了人性的美好。故选D。28-31 BAAC28. B 主旨归纳题。根据第二段可知毕加索和朋克摇滚歌手的作品更多的是反映了贫困城市地区普通生活的残酷现实。29. A 推理判断题。根据第四段可知作者接触的都是大人物,所以从“What struck me was how plain these people appeared in real life despite their public characters.”可知能让他震撼吃惊的应该是那些人与公众形象形成极大反差的朴实、普通的一面。30. A 词义猜测题。根据第四段的最后两句,可知像Robert McNamara这样的名人在私底下也很接地气,也跟我们普通人一样会与insecurities and mood swings(不安全感和情绪波动)对抗。所以划线处应理解为“与……斗争;挣扎;反抗”struggle with。C 推理判断题。根据最后一段,“…, but that does not mean our lives are meaningless. In fact, it is precisely this realization that leads to sustainable happiness…”作者想表达每个人的生活都是平凡但却有意义的,认识到这一点才会体会到人生的快乐感和满足感。32-35 BDCA32. B第二段通过“Egg producing hens on factory are often kept in close, inhumane quarters where they cannot stretch their legs or wings, walk around, or participate in normal social activities.”来说明工厂里的鸡生活空间局促、运动少,造成其鸡蛋的品质远不如散养鸡。就与自家散养鸡形成了鲜明对比。故选择B。33. D从第三段 “With certified organic chicken feed available, you can keep your chickens healthy while supporting sustainable farming.” 和第四段Andrew Malone所说的话可知。故选择D。34. C 文章从一对夫妇在自家后院养鸡事例为起点,说明了其带来的好处及科学依据。故最佳标题选择C。35. A 从作者说明散养鸡带来的好处、以及最后一段教授如何在自家散养鸡可以知道作者对这一做法是赞成的。故选择A。七选五:本文是一篇说明文,介绍了应对压力的四种方式。F 根据设空处以上内容可知,压力会对我们有很大的影响,设空处以下段落讲到应对压力的具体方法,因此设空处应为承上启下句,故F选项符合题意。E 本段讲述了运动对缓解压力的好处。根据下文Exercise also releases some chemicals that lead to positive feelings 中的also可知,设空处应为运动的好处之一,故选E。D 本段讲述了正确饮食对缓解压力的好处。本段开头提到健康的饮食习惯是缓解压力的关键。因此,如果想要缓解压力,应该尤其注重饮食。故D符合语境。G 本段讲述了阅读对释放压力的益处。根据上文Reading is a great way to calm your mind and to gain knowledge 可知,设空处为阅读的益处。故G符合语境。B 设空处为小标题。根据下文可知,本段主要讲述了要多和积极乐观的人交往和相处。故B符合题意。完形填空:本文是一篇记叙文。故事围绕着大卫 琼斯在飓风 “海伦” 的灾难性后果下,为了能在女儿婚礼上陪她走红毯而展开的非凡旅程。原本只需两小时的车程因风暴变得异常艰难,历经了各种危险和挑战,最终他克服重重困难准时到达。41.答案 B 考查形容词。根据下文“There were dangerous roads, long walks, and close calls with death.”可知,本应该两个小时的车程,却变成了一个受苦受累的12.5小时的考验。42.答案 C 考查动词。根据下文“ However, severe storm pieces...”可知,琼斯离开家的目的是去参加女儿的婚礼,通常情况下人们会期待一次顺利的行程。“expecting”(期望)体现了他出发时的正常心态,与后面遭遇的困难形成鲜明对比。43.答案 D 考查动词。根据下文“...forcing Jones to have many roundabouts.”可知,风暴碎片对道路的影响通常是堵塞道路,使得人们无法正常通行。“blocked”(堵塞)符合逻辑,因为这导致了琼斯不得不走迂回路线。44.答案 A 考查动词。根据上下文“...By 2 A.M., he finally into Tennessee. But a state trooper told him that ...”可知,从一个地方到另一个地方,用“get into”(进入)比较恰当,表示他最终进入了田纳西州。45.答案 A 考查动词。根据上下文描述可知,道路被堵塞或损坏后,通常是无法通过。“pass”(通过)符合语境,州警告知他前面的路不能走。46.答案 B 考查名词。根据下文“...including climbing over piles of debris(瓦砾堆) six to seven feet tall, and at one point, becoming knee-deep in mud as a rooter worked dangerously close by. ”可知,后面列举了攀爬瓦砾堆、陷入泥中等情况,说明他的路途充满各种难题。“challenges”(挑战)符合整体故事中他所面临的困境。47.答案 D 考查形容词。根据下文“... knee-deep in mud as a machine worked dangerously close by. ”可知,有挖土机在附近挖土,琼斯陷入泥中,行动艰难。48.答案 C 考查动词。根据下文“After freeing himself and...”可知,琼斯在陷入泥中后努力挣脱出来。“free”(使…… 解脱、使…… 自由)符合他当时的行为目的。49.答案 D考查副词。根据上下文可知,“Really” 在这里起到强调作用,强调他在困境中觉得这可能就是绝境了,符合人物当时的心理状态。50.答案 A考查形容词。根据上文“I was up to my knees in mud and couldn’t move...”可知,从泥中找到的通常是丢失的东西。“lost”符合逻辑,与他陷入泥中的情节相呼应。51.答案 B 考查名词。根据下文“...appeared in the form of a truck. The driver was a former colleague, who drove him the last eight miles to his destination.”可知,在困境中出现一辆卡车帮助他,这就像一个奇迹。“wonder”(奇迹)符合这种意外的转机。52.答案 C 考查名词。思路点拨 根据上文描述可知,他一路上遭遇了各种困难,最终准时到达,是克服了重重困难。“difficulties”(困难)符合故事发展逻辑。53.答案 D 考查形容词。根据下文“That’s so emotional...”可知,女儿的婚礼是一个充满感情的时刻,父亲历经艰难到达让这个时刻更加感人。“emotional”(感情的)符合整个故事的情感氛围。54.答案 D 考查名词。根据上文故事情节可知,父亲为了参加女儿婚礼克服重重困难,体现了他的奉献。“devotion”(奉献)准确地概括了父亲的行为所体现的品质。55.答案 A 考查动词短语。 根据上文描述可知,女儿知道父亲经历了所有这些困难来参加她的婚礼。“go through”(经历、经受)符合父亲的经历。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 安宁联盟24-25学年度上期高二期中联考英语试卷.docx 安宁联盟24-25学年度上期高二期中联考英语试卷答案.docx