资源简介 强化练(十四) 热门主题之良好的人际关系与社会交往类考情速递:在高考选材,尤其在完形填空选材中,守望互助、善行义举是常见的主题。这类题材倡导社会正能量,强调建立良好的人际关系和积极的社会交往。(2025·石家庄高三教学质检)Patrick,SCHEELS store’s fishing manager,always helps customers with their angling (垂钓) needs,but one __1__ stood out.One day,a young boy named Xander entered the store with his mother,Brynn.Patrick noticed his eyes were filled with __2__ about the world of fishing.For nearly half an hour,they __3__ their shared passion.Brynn shared the __4__ of Xander’s connection to angling,explaining,“My dad,a fisherman,passed away last year,but Xander never got to go fishing with him.So over the last year,he’s been __5__ Grandpa,wishing he could go fishing with him.”__6__ by Xander’s longing for a connection to his late grandfather,Patrick decided to take action and __7__ Xander his first fishing pole.“It was sixty dollars and he bought it with his own money,” Xander said.This __8__ gesture brought tears to Brynn’s eyes,and she acknowledged that such acts of kindness aren’t __9__.However,Patrick’s generosity didn’t __10__ here.The 22-year-old fishing enthusiast went a step further by __11__ a memorable fishing trip for Xander and his family.To __12__ that Xander had an enriching experience,two professional anglers from SCHEELS __13__ him on the trip,offering guidance and teaching him valuable skills.Patrick’s kindness was __14__ a breath of fresh air for Xander and his family,who described the fishing trip as a once-in-a-lifetime __15__.“I felt like it was my due diligence to pass on the good word of fishing,” Patrick said.【语篇解读】 本文是记叙文。文章主要讲述了SCHEELS的经理Patrick被顾客Xander因未能在外公生前和他一起垂钓而遗憾的事情所打动,便自掏腰包为Xander买了鱼竿,并为Xander一家组织了一次垂钓之旅,还邀请专业钓鱼高手为其提供指导,这让Xander一家倍感宽慰。1.A.argument B.journeyC.adventure D.encounter答案 D [根据上文中的“always helps customers with their angling (垂钓) needs”可知,Patrick总是帮助顾客满足他们的垂钓需求,而与其中一位顾客的相遇(encounter)尤为引人注目。]2.A.curiosity B.nervousnessC.concern D.regret答案 A [根据下文中的“For nearly half an hour,they ________ their shared passion.”可以看出,Xander对垂钓充满了热情,由此可以推断,他的眼中充满了对垂钓世界的好奇(curiosity)。故选A。]3.A.debated over B.bonded overC.stuck to D.turned to答案 B [根据空后的“shared passion”和下文中的“Patrick decided to take action”可以推断,二人之间因为共同的爱好建立起了联系(bonded over)。故选B。]4.A.wisdom B.evidenceC.significance D.definition答案 C [根据空后Brynn的解释“My dad,a fisherman,passed away last year...wishing he could go fishing with him”可知,对Xander来说,垂钓有着特殊的意义(significance)。故选C。]5.A.missing B.blamingC.admiring D.persuading答案 A [根据空前Brynn的解释可知,Xander的外公去年去世了,他从未和外公一起垂钓过,在过去的一年里,他一直在思念(missing)外公,希望能和他一起去钓鱼。]6.A.Annoyed B.TouchedC.Amused D.Surprised答案 B [根据上文中的“over the last year,he’s been ________ Grandpa,wishing he could go fishing with him”和常识可知,如此孝顺的Xander让Patrick深受感动(touched),并决定伸出援手。]7.A.gifted B.lentC.showed D.made答案 A [根据下文中的“It was sixty dollars and he bought it with his own money”可知,Patrick自掏腰包,买了鱼竿,送给(gifted)Xander。注意此处gift作动词,意为“赠送,白送,白给”。]8.A.ambitious B.strangeC.genuine D.urgent答案 C [此处考查同义转换。根据下文中的“such acts of kindness”和“Patrick’s generosity”可知,Patrick对Xander付出了真诚的(genuine)行动。]9.A.practical B.avoidableC.secure D.common答案 D [结合选项可知,“不常见”符合对Patrick善举的评价。也正是这样不寻常的慷慨付出让Brynn感动落泪。]10.A.root B.stopC.appear D.reach答案 B [根据空后的“The 22-year-old fishing enthusiast went a step further”可知,Patrick的善举并未就此停止(stop),他还决定更进一步帮助Xander。故选B。]11.A.recording B.postponingC.organizing D.canceling答案 C [结合上文可知,Patrick决定采取进一步的行动,于是,他为Xander一家组织(organizing)了一次难忘的垂钓之旅。]12.A.reveal B.stressC.prove D.ensure答案 D [根据下文中的“two professional anglers from SCHEELS...offering guidance and teaching him valuable skills”可知,为了确保(ensure)Xander能够获得丰富的垂钓体验,Patrick邀请了两位专业的钓鱼高手为其提供指导。]13.A.accompanied B.monitoredC.assessed D.sponsored答案 A [结合第12题解析可知,为了确保Xander能够获得丰富的垂钓体验,两位专业的钓鱼高手陪伴(accompanied)Xander旅行。]14.A.possibly B.initiallyC.truly D.mainly答案 C [根据下文中对这次旅行的评价“once-in-a-lifetime”可知,Patrick的善举真的(truly)为Xander一家带来一股新的气息。]15.A.deal B.experienceC.task D.performance答案 B [此处考查词汇复现,呼应上文中的“an enriching experience”。Xander一家称这次垂钓之旅为千载难逢的经历(experience)。故选B。](2025·广州高三模拟)I was heading home after giving my colleague a lift.I took a __1__ as the snowstorm was approaching.Then the snow started and was coming down __2__.Within minutes I was in a whiteout.The windows were __3__ and getting covered with snow,so I slowed down and rolled down my driver’s side window,thinking I could better __4__ the road edge and keep to a straight line.But really,I had no __5__ where I was.I stopped and kept the car running to stay __6__.I called 911.The operator told me to wait out the storm for the night.The call left me in __7__.“Breathe,” I told myself.An idea occurred to me.I __8__ my location online and explained what I was __9__,wishing for anyone to come to my rescue.Soon enough,people started chiming in on my post.I got a __10__ from someone who was going to put me in touch with people nearby.I had never been more __11__.Then I saw a big __12__ in the dark.He had walked about 500 metres to get me,__13__ the wind and snow each step of the way.“You’ll be OK.Follow me.” He turned around and started to trudge through the snow,sure of the __14__.I drove slowly behind him.When we reached his house,I burst into tears of __15__.【语篇解读】 本文是记叙文。文章主要讲述了作者在回家途中遭遇暴雪被困,拨打求助电话后无法立即获得救援,急中生智在网上求助,最终获救的故事。1A.shortcut B.turnC.look D.risk答案 A [空后的原因状语从句表示“因为暴风雪临近”,所以作者抄了一条近路回家,take a shortcut意为“抄近路”。]2.A.soon B.fastC.lightly D.suddenly答案 B [下文谈到“Within minutes I was in a whiteout”,几分钟内作者就陷入了白雪茫茫中,所以推测雪下得很快很急。]3.A.locked B.closedC.frozen D.broken答案 C [根据上文可知,雪下大了;再由空后的“and getting covered with snow”可推测,车窗应该是冻上了。]4.A.follow B.coverC.mark D.remember答案 A [根据上文可知,作者放慢了车速,摇下了驾驶员侧的车窗。再由空后的“keep to a straight line”可推测,作者觉得沿着路边直走更好。]5.A.plan B.clueC.doubt D.problem答案 B [根据上文可知,雪下得很大,作者周围白茫茫一片,所以作者不知道自己的具体位置,故用clue“线索”。]6.A.awake B.calmC.warm D.still答案 C [根据常识可知,在外面雪下得很大的情况下,作者让车一直运行着,目的是保暖。]7.A.confusion B.troubleC.embarrassment D.panic答案 D [上文谈到作者打911求助,接线员告诉作者要等到暴风雪结束后,可能要过夜。在上文提到的这样恶劣的天气下,作者应是陷入了恐慌(panic)。由空后作者告诉自己(深)呼吸也可推测出作者的心情。]8.A.confirmed B.foundC.posted D.checked答案 C [根据空后的online可知,作者把自己的位置在网上发布了出去,故用posted“贴,发布”。下文中的“my post”也是提示。]9.A.looking at B.going throughC.searching for D.carrying out答案 B [作者在网上发布了位置,希望有人能来救自己,所以一定需要解释自己正在经历的事情。]10.A.tip B.commentC.like D.message答案 D [根据上文提到的作者在网上发布帖子并结合语境可知,有人给作者发信息(message)了。]11.A.inspired B.relievedC.convinced D.amazed答案 B [作者当时被困在雪天的路上,看到有人发信息说附近的人会和作者取得联系,松了一口气。]12.A.policeman B.creatureC.shadow D.figure答案 D [根据空后的“in the dark”可推知,作者看到的是一个人影,故选figure“(远处人的)轮廓,(隐约可见的)人影”。]13.A.fighting B.avoidingC.recording D.reporting答案 A [此处用“fight”与“the wind and snow”搭配,表示当时暴风雪很大,这个人每走一步都要与风雪搏斗。]14.A.goal B.dangerC.depth D.direction答案 D [根据上文中的“He turned around”和下文中的“I drove slowly behind him”可知,对方转过身出发,而作者跟着他,所以对方是清楚方向(direction)的。]15.A.hope B.loveC.gratitude D.pride答案 C [作者在雪天迷失方向,被困在路上,一个陌生人来帮忙,作者应该非常感激。](2025·济南高三质检)A two-year-old girl in Newberry County had last been seen at about 3:00 pm,but she was missing later in the day.The situation took a __1__ turn around 6:00 pm,when a hunter in the area heard the cries of the missing child.Reacting immediately,the hunter __2__ an emergency call telling authorities the child’s location.The operators __3__ immediately,applying advanced mapping technology to locate the position.This crucial information was then __4__ sent to the South Carolina Law Enforcement Division (SLED)and the county’s first __5__.With the location data in hand,the search and rescue team was quickly __6__ to the wooded area.The tireless efforts of these rescue workers ultimately __7__ a heartwarming reunion.The missing two-year-old was found in the forest,safe and sound except some slight injuries.Despite her __8__ experience,she was found to be in surprisingly good __9__,except her understandable tiredness,thirst and fear.The __10__ rescue was the result of the __11__ between different departments and the community as a whole.The Newberry County Sheriff’s Office expressed their __12__ for the efforts of everyone involved,including citizens,and those __13__ their thoughts during the search.And they showed their relief at the __14__ of the little girl in the care of family.Their heroic actions will be __15__ as a heartwarming success story in Newberry County for years to come.【语篇解读】 本文是记叙文。文章主要讲述了纽贝里县一名两岁小女孩失踪了,在救援中各部门行动迅速,积极配合,不懈努力,最终小女孩及时得救的故事。1.A.disappointing B.hopefulC.reasonable D.challenging答案 B [根据下文的“when a hunter in the area heard the cries of the missing child”可知,该地区的一名猎人听到了失踪儿童的叫喊声,因此此处表示情况出现了有希望的转变。]2.A.placed B.receivedC.missed D.answered答案 A [根据下文的“telling authorities the child’s location”并结合语境可知,此处表示猎人拨打紧急电话,告诉当地部门孩子的位置。]3.A.appeared B.escapedC.acted D.arrived答案 C [根据空后的“applying advanced mapping technology to locate the position”可知,电话接线员立刻行动,应用先进的定位技术进行定位。]4.A.optionally B.carefullyC.entirely D.rapidly答案 D [根据下文的“With the location data in hand,the search and rescue team was quickly...”可知,这一关键信息随后被迅速发送给南卡罗来纳州执法部门。]5.A.discoverers B.rescuersC.operators D.survivors答案 B [根据下文的“the search and rescue team”和“these rescue workers”可知,此处指本县的第一批营救人员。]6.A.adapting B.returningC.heading D.pointing答案 C [根据下文的“The tireless efforts of these rescue workers”可知,有了定位数据,搜救队快速前往树林地区,开展搜救工作。]7.A.paid for B.set upC.took on D.led to答案 D [这些营救人员坚持不懈的努力最终促成了一次温馨感人的团聚。]8.A.frightening B.regretfulC.annoying D.shameful答案 A [根据上文的描述并结合常识可知,2岁的小女孩在树林里走丢,这是令人害怕的经历。]9.A.shape B.mindC.order D.faith答案 A [根据上文的“The missing...safe and sound except some slight injuries”可知,失踪的两岁小女孩最终在森林中被发现,除了一些轻伤外,安然无恙。]10.A.risky B.remarkableC.traditional D.joyful答案 B [根据上文的描述和下文的“the efforts of everyone...thoughts during the search”可知,这次引人注目的营救是不同部门和整个社区合作的结果。]11.A.respect B.cooperationC.balance D.discussion答案 B [参见上题解析。]12.A.blessing B.kindnessC.concern D.gratitude答案 D [根据空后的“for the efforts of everyone involved”可知,纽贝里县治安官办公室对所有相关人员的努力表达感激。]13.A.offering B.praisingC.advocating D.assessing答案 A [根据空后的“their thoughts”和常识可知,在搜救过程中,一些热心肠的人给出了他们的意见。]14.A.performance B.virtueC.recovery D.courage答案 C [该空与上文的“showed their relief”相呼应。他们对小女孩在家人照顾下的康复表示欣慰。]15.A.edited B.perfectedC.conducted D.celebrated答案 D [根据空后的“as a heartwarming success story”可知,他们的英勇行为将在未来几年作为纽贝里县一个感人的成功故事被颂扬,celebrate此处意为“赞美,颂扬”。]强化练(十四) 热门主题之良好的人际关系与社会交往类(分值:45分)考情速递:在高考选材,尤其在完形填空选材中,守望互助、善行义举是常见的主题。这类题材倡导社会正能量,强调建立良好的人际关系和积极的社会交往。注:每小题1分,共45分(2025·石家庄高三教学质检)Patrick,SCHEELS store’s fishing manager,always helps customers with their angling (垂钓) needs,but one __1__ stood out.One day,a young boy named Xander entered the store with his mother,Brynn.Patrick noticed his eyes were filled with __2__ about the world of fishing.For nearly half an hour,they __3__ their shared passion.Brynn shared the __4__ of Xander’s connection to angling,explaining,“My dad,a fisherman,passed away last year,but Xander never got to go fishing with him.So over the last year,he’s been __5__ Grandpa,wishing he could go fishing with him.”__6__ by Xander’s longing for a connection to his late grandfather,Patrick decided to take action and __7__ Xander his first fishing pole.“It was sixty dollars and he bought it with his own money,” Xander said.This __8__ gesture brought tears to Brynn’s eyes,and she acknowledged that such acts of kindness aren’t __9__.However,Patrick’s generosity didn’t __10__ here.The 22-year-old fishing enthusiast went a step further by __11__ a memorable fishing trip for Xander and his family.To __12__ that Xander had an enriching experience,two professional anglers from SCHEELS __13__ him on the trip,offering guidance and teaching him valuable skills.Patrick’s kindness was __14__ a breath of fresh air for Xander and his family,who described the fishing trip as a once-in-a-lifetime __15__.“I felt like it was my due diligence to pass on the good word of fishing,” Patrick said.1.argument journeyadventure encounter2.curiosity nervousnessconcern regret3.debated over bonded overstuck to turned to4.wisdom evidencesignificance definition5.missing blamingadmiring persuading6.Annoyed TouchedAmused Surprised7.gifted lentshowed made8.ambitious strangegenuine urgent9.practical avoidablesecure common10.root stopappear reach11.recording postponingorganizing canceling12.reveal stressprove ensure13.accompanied monitoredassessed sponsored14.possibly initiallytruly mainly15.deal experiencetask performance(2025·广州高三模拟)I was heading home after giving my colleague a lift.I took a __1__ as the snowstorm was approaching.Then the snow started and was coming down __2__.Within minutes I was in a whiteout.The windows were __3__ and getting covered with snow,so I slowed down and rolled down my driver’s side window,thinking I could better __4__the road edge and keep to a straight line.But really,I had no __5__ where I was.I stopped and kept the car running to stay __6__.I called 911.The operator told me to wait out the storm for the night.The call left me in __7__.“Breathe,” I told myself.An idea occurred to me.I __8__ my location online and explained what I was __9__,wishing for anyone to come to my rescue.Soon enough,people started chiming in on my post.I got a __10__ from someone who was going to put me in touch with people nearby.I had never been more __11__.Then I saw a big __12__ in the dark.He had walked about 500 metres to get me,__13__ the wind and snow each step of the way.“You’ll be OK.Follow me.” He turned around and started to trudge through the snow,sure of the __14__.I drove slowly behind him.When we reached his house,I burst into tears of __15__.1.shortcut turnlook risk2.soon fastlightly suddenly3.locked closedfrozen broken4.follow covermark remember5.plan cluedoubt problem6.awake calmwarm still7.confusion troubleembarrassment panic8.confirmed foundposted checked9.looking at going throughsearching for carrying out10.tip commentlike message11.inspired relievedconvinced amazed12.policeman creatureshadow figure13.fighting avoidingrecording reporting14.goal dangerdepth direction15.hope lovegratitude pride(2025·济南高三质检)A two-year-old girl in Newberry County had last been seen at about 3:00 pm,but she was missing later in the day.The situation took a __1__ turn around 6:00 pm,when a hunter in the area heard the cries of the missing child.Reacting immediately,the hunter __2__ an emergency call telling authorities the child’s location.The operators __3__ immediately,applying advanced mapping technology to locate the position.This crucial information was then __4__ sent to the South Carolina Law Enforcement Division (SLED)and the county’s first __5__.With the location data in hand,the search and rescue team was quickly __6__ to the wooded area.The tireless efforts of these rescue workers ultimately __7__ a heartwarming reunion.The missing two-year-old was found in the forest,safe and sound except some slight injuries.Despite her __8__ experience,she was found to be in surprisingly good __9__,except her understandable tiredness,thirst and fear.The __10__ rescue was the result of the __11__ between different departments and the community as a whole.The Newberry County Sheriff’s Office expressed their __12__ for the efforts of everyone involved,including citizens,and those __13__ their thoughts during the search.And they showed their relief at the __14__ of the little girl in the care of family.Their heroic actions will be __15__ as a heartwarming success story in Newberry County for years to come.1.disappointing hopefulreasonable challenging2.placed receivedmissed answered3.appeared escapedacted arrived4.optionally carefullyentirely rapidly5.discoverers rescuersoperators survivors6.adapting returningheading pointing7.paid for set uptook on led to8.frightening regretfulannoying shameful9.shape mindorder faith10.risky remarkabletraditional joyful11.respect cooperationbalance discussion12.blessing kindnessconcern gratitude13.offering praisingadvocating assessing14.performance virtuerecovery courage15.edited perfectedconducted celebrated(共34张PPT)专题三 完形填空强化练(十四)热门主题之良好的人际关系与社会交往类考情速递:在高考选材,尤其在完形填空选材中,守望互助、善行义举是常见的主题。这类题材倡导社会正能量,强调建立良好的人际关系和积极的社会交往。(2025·石家庄高三教学质检)Patrick,SCHEELS store’s fishing manager,always helps customers with their angling (垂钓) needs,but one __1__ stood out.One day,a young boy named Xander entered the store with his mother,Brynn.Patrick noticed his eyes were filled with __2__ about the world of fishing.For nearly half an hour,they __3__ their shared passion.Brynn shared the __4__ of Xander’s connection to angling,explaining,“My dad,a fisherman,passed away last year,but Xander never got to go fishing with him.So over the last year,he’s been __5__ Grandpa,wishing he could go fishing with him.”__6__ by Xander’s longing for a connection to his late grandfather,Patrick decided to take action and __7__ Xander his first fishing pole.“It was sixty dollars and he bought it with his own money,” Xander said.This __8__ gesture brought tears to Brynn’s eyes,and she acknowledged that such acts of kindness aren’t __9__.However,Patrick’s generosity didn’t __10__ here.The 22-year-old fishing enthusiast went a step further by __11__ a memorable fishing trip for Xander and his family.To __12__ that Xander had an enriching experience,two professional anglers from SCHEELS __13__ him on the trip,offering guidance and teaching him valuable skills.Patrick’s kindness was __14__ a breath of fresh air for Xander and his family,who described the fishing trip as a once-in-a-lifetime __15__.“I felt like it was my due diligence to pass on the good word of fishing,” Patrick said.【语篇解读】 本文是记叙文。文章主要讲述了SCHEELS的经理Patrick被顾客Xander因未能在外公生前和他一起垂钓而遗憾的事情所打动,便自掏腰包为Xander买了鱼竿,并为Xander一家组织了一次垂钓之旅,还邀请专业钓鱼高手为其提供指导,这让Xander一家倍感宽慰。1.A.argument B.journeyC.adventure D.encounter解析 根据上文中的“always helps customers with their angling (垂钓) needs”可知,Patrick总是帮助顾客满足他们的垂钓需求,而与其中一位顾客的相遇(encounter)尤为引人注目。2.A.curiosity B.nervousnessC.concern D.regret解析 根据下文中的“For nearly half an hour,they ________ their shared passion.”可以看出,Xander对垂钓充满了热情,由此可以推断,他的眼中充满了对垂钓世界的好奇(curiosity)。故选A。√√3.A.debated over B.bonded overC.stuck to D.turned to解析 根据空后的“shared passion”和下文中的“Patrick decided to take action”可以推断,二人之间因为共同的爱好建立起了联系(bonded over)。故选B。4.A.wisdom B.evidenceC.significance D.definition解析 根据空后Brynn的解释“My dad,a fisherman,passed away last year...wishing he could go fishing with him”可知,对Xander来说,垂钓有着特殊的意义(significance)。故选C。√√5.A.missing B.blamingC.admiring D.persuading解析 根据空前Brynn的解释可知,Xander的外公去年去世了,他从未和外公一起垂钓过,在过去的一年里,他一直在思念(missing)外公,希望能和他一起去钓鱼。6.A.Annoyed B.TouchedC.Amused D.Surprised解析 根据上文中的“over the last year,he’s been ________ Grandpa,wishing he could go fishing with him”和常识可知,如此孝顺的Xander让Patrick深受感动(touched),并决定伸出援手。√√7.A.gifted B.lentC.showed D.made解析 根据下文中的“It was sixty dollars and he bought it with his own money”可知,Patrick自掏腰包,买了鱼竿,送给(gifted)Xander。注意此处gift作动词,意为“赠送,白送,白给”。8.A.ambitious B.strangeC.genuine D.urgent解析 此处考查同义转换。根据下文中的“such acts of kindness”和“Patrick’s generosity”可知,Patrick对Xander付出了真诚的(genuine)行动。√√9.A.practical B.avoidableC.secure D.common解析 结合选项可知,“不常见”符合对Patrick善举的评价。也正是这样不寻常的慷慨付出让Brynn感动落泪。10.A.root B.stopC.appear D.reach解析 根据空后的“The 22-year-old fishing enthusiast went a step further”可知,Patrick的善举并未就此停止(stop),他还决定更进一步帮助Xander。故选B。√√11.A.recording B.postponingC.organizing D.canceling解析 结合上文可知,Patrick决定采取进一步的行动,于是,他为Xander一家组织(organizing)了一次难忘的垂钓之旅。12.A.reveal B.stressC.prove D.ensure解析 根据下文中的“two professional anglers from SCHEELS...offering guidance and teaching him valuable skills”可知,为了确保(ensure)Xander能够获得丰富的垂钓体验,Patrick邀请了两位专业的钓鱼高手为其提供指导。√√13.A.accompanied B.monitoredC.assessed D.sponsored解析 结合第12题解析可知,为了确保Xander能够获得丰富的垂钓体验,两位专业的钓鱼高手陪伴(accompanied)Xander旅行。14.A.possibly B.initiallyC.truly D.mainly解析 根据下文中对这次旅行的评价“once-in-a-lifetime”可知,Patrick的善举真的(truly)为Xander一家带来一股新的气息。√√15.A.deal B.experienceC.task D.performance解析 此处考查词汇复现,呼应上文中的“an enriching experience”。Xander一家称这次垂钓之旅为千载难逢的经历(experience)。故选B。√(2025·广州高三模拟)I was heading home after giving my colleague a lift.I took a __1__ as the snowstorm was approaching.Then the snow started and was coming down __2__.Within minutes I was in a whiteout.The windows were __3__ and getting covered with snow,so I slowed down and rolled down my driver’s side window,thinking I could better __4__ the road edge and keep to a straight line.But really,I had no __5__ where I was.I stopped and kept the car running to stay __6__.I called 911.The operator told me to wait out the storm for the night.The call left me in __7__.“Breathe,” I told myself.An idea occurred to me.I __8__ my location online and explained what I was __9__,wishing for anyone to come to my rescue.Soon enough,people started chiming in on my post.I got a __10__ from someone who was going to put me in touch with people nearby.I had never been more __11__.Then I saw a big __12__ in the dark.He had walked about 500 metres to get me,__13__ the wind and snow each step of the way.“You’ll be OK.Follow me.” He turned around and started to trudge through the snow,sure of the __14__.I drove slowly behind him.When we reached his house,I burst into tears of __15__.【语篇解读】 本文是记叙文。文章主要讲述了作者在回家途中遭遇暴雪被困,拨打求助电话后无法立即获得救援,急中生智在网上求助,最终获救的故事。1.A.shortcut B.turnC.look D.risk解析 空后的原因状语从句表示“因为暴风雪临近”,所以作者抄了一条近路回家,take a shortcut意为“抄近路”。2.A.soon B.fastC.lightly D.suddenly解析 下文谈到“Within minutes I was in a whiteout”,几分钟内作者就陷入了白雪茫茫中,所以推测雪下得很快很急。√√3.A.locked B.closedC.frozen D.broken解析 根据上文可知,雪下大了;再由空后的“and getting covered with snow”可推测,车窗应该是冻上了。4.A.follow B.coverC.mark D.remember解析 根据上文可知,作者放慢了车速,摇下了驾驶员侧的车窗。再由空后的“keep to a straight line”可推测,作者觉得沿着路边直走更好。√√5.A.plan B.clueC.doubt D.problem解析 根据上文可知,雪下得很大,作者周围白茫茫一片,所以作者不知道自己的具体位置,故用clue“线索”。6.A.awake B.calmC.warm D.still解析 根据常识可知,在外面雪下得很大的情况下,作者让车一直运行着,目的是保暖。√√7.A.confusion B.troubleC.embarrassment D.panic解析 上文谈到作者打911求助,接线员告诉作者要等到暴风雪结束后,可能要过夜。在上文提到的这样恶劣的天气下,作者应是陷入了恐慌(panic)。由空后作者告诉自己(深)呼吸也可推测出作者的心情。8.A.confirmed B.foundC.posted D.checked解析 根据空后的online可知,作者把自己的位置在网上发布了出去,故用posted“贴,发布”。下文中的“my post”也是提示。√√9.A.looking at B.going throughC.searching for D.carrying out解析 作者在网上发布了位置,希望有人能来救自己,所以一定需要解释自己正在经历的事情。10.A.tip B.commentC.like D.message解析 根据上文提到的作者在网上发布帖子并结合语境可知,有人给作者发信息(message)了。√√11.A.inspired B.relievedC.convinced D.amazed解析 作者当时被困在雪天的路上,看到有人发信息说附近的人会和作者取得联系,松了一口气。12.A.policeman B.creatureC.shadow D.figure解析 根据空后的“in the dark”可推知,作者看到的是一个人影,故选figure“(远处人的)轮廓,(隐约可见的)人影”。√√13.A.fighting B.avoidingC.recording D.reporting解析 此处用“fight”与“the wind and snow”搭配,表示当时暴风雪很大,这个人每走一步都要与风雪搏斗。14.A.goal B.dangerC.depth D.direction解析 根据上文中的“He turned around”和下文中的“I drove slowly behind him”可知,对方转过身出发,而作者跟着他,所以对方是清楚方向(direction)的。√√15.A.hope B.loveC.gratitude D.pride解析 作者在雪天迷失方向,被困在路上,一个陌生人来帮忙,作者应该非常感激。√(2025·济南高三质检)A two-year-old girl in Newberry County had last been seen at about 3:00 pm,but she was missing later in the day.The situation took a __1__ turn around 6:00 pm,when a hunter in the area heard the cries of the missing child.Reacting immediately,the hunter __2__ an emergency call telling authorities the child’s location.The operators __3__ immediately,applying advanced mapping technology to locate the position.This crucial information was then __4__ sent to the South Carolina Law Enforcement Division (SLED)and the county’s first __5__.With the location data in hand,the search and rescue team was quickly __6__ to the wooded area.The tireless efforts of these rescue workers ultimately __7__ a heartwarming reunion.The missing two-year-old was found in the forest,safe and sound except some slight injuries.Despite her __8__ experience,she was found to be in surprisingly good __9__,except her understandable tiredness,thirst and fear.The __10__ rescue was the result of the __11__ between different departments and the community as a whole.The Newberry County Sheriff’s Office expressed their __12__ for the efforts of everyone involved,including citizens,and those __13__ their thoughts during the search.And they showed their relief at the __14__ of the little girl in the care of family.Their heroic actions will be __15__ as a heartwarming success story in Newberry County for years to come.【语篇解读】 本文是记叙文。文章主要讲述了纽贝里县一名两岁小女孩失踪了,在救援中各部门行动迅速,积极配合,不懈努力,最终小女孩及时得救的故事。1.A.disappointing B.hopefulC.reasonable D.challenging解析 根据下文的“when a hunter in the area heard the cries of the missing child”可知,该地区的一名猎人听到了失踪儿童的叫喊声,因此此处表示情况出现了有希望的转变。2.A.placed B.receivedC.missed D.answered解析 根据下文的“telling authorities the child’s location”并结合语境可知,此处表示猎人拨打紧急电话,告诉当地部门孩子的位置。√√3.A.appeared B.escapedC.acted D.arrived解析 根据空后的“applying advanced mapping technology to locate the position”可知,电话接线员立刻行动,应用先进的定位技术进行定位。4.A.optionally B.carefullyC.entirely D.rapidly解析 根据下文的“With the location data in hand,the search and rescue team was quickly...”可知,这一关键信息随后被迅速发送给南卡罗来纳州执法部门。√√5.A.discoverers B.rescuersC.operators D.survivors解析 根据下文的“the search and rescue team”和“these rescue workers”可知,此处指本县的第一批营救人员。6.A.adapting B.returningC.heading D.pointing解析 根据下文的“The tireless efforts of these rescue workers”可知,有了定位数据,搜救队快速前往树林地区,开展搜救工作。√√7.A.paid for B.set upC.took on D.led to解析 这些营救人员坚持不懈的努力最终促成了一次温馨感人的团聚。8.A.frightening B.regretfulC.annoying D.shameful解析 根据上文的描述并结合常识可知,2岁的小女孩在树林里走丢,这是令人害怕的经历。√√9.A.shape B.mindC.order D.faith解析 根据上文的“The missing...safe and sound except some slight injuries”可知,失踪的两岁小女孩最终在森林中被发现,除了一些轻伤外,安然无恙。10.A.risky B.remarkableC.traditional D.joyful解析 根据上文的描述和下文的“the efforts of everyone...thoughts during the search”可知,这次引人注目的营救是不同部门和整个社区合作的结果。√√11.A.respect B.cooperationC.balance D.discussion解析 参见上题解析。12.A.blessing B.kindnessC.concern D.gratitude解析 根据空后的“for the efforts of everyone involved”可知,纽贝里县治安官办公室对所有相关人员的努力表达感激。√√13.A.offering B.praisingC.advocating D.assessing解析 根据空后的“their thoughts”和常识可知,在搜救过程中,一些热心肠的人给出了他们的意见。14.A.performance B.virtueC.recovery D.courage解析 该空与上文的“showed their relief”相呼应。他们对小女孩在家人照顾下的康复表示欣慰。√√15.A.edited B.perfectedC.conducted D.celebrated解析 根据空后的“as a heartwarming success story”可知,他们的英勇行为将在未来几年作为纽贝里县一个感人的成功故事被颂扬,celebrate此处意为“赞美,颂扬”。√ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 强化练(十四) 热门主题之良好的人际关系与社会交往类 练习(原卷版).docx 强化练(十四) 热门主题之良好的人际关系与社会交往类 练习(解析版).docx 强化练(十四) 热门主题之良好的人际关系与社会交往类.pptx