【精品解析】浙江省杭州市大关中学教育集团2024-2025学年八年级上学期11月教学质量调研英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】浙江省杭州市大关中学教育集团2024-2025学年八年级上学期11月教学质量调研英语试题

资源简介

浙江省杭州市大关中学教育集团2024-2025学年八年级上学期11月教学质量调研英语试题
(2024八上·杭州月考) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
Jessica from America is a big fan of Harry Potter. She began to read the books when she was still an 8-year-old girl. They have influenced(影响)her life a lot. She has collected some other fans' stories about the influence of the books on them.
Like Harry, I lost my mother. Harry Potter helped me face it. I began to read it at the age of 12 after my mother's loss. I remember staying up to read it and ending up crying as Harry's mother said to him-- "You've been so brave. " Those are the kind of words you want to hear when you've lost a parent. They hit your heart sometimes. I think I can be a lot stronger than before.
I didn't want to read until my friends told me about a wizard called Harry. I didn't like reading until I heard a lot of my friends reading Harry Potter. I read it from the first page to the last page at the age of 11. As Harry, Hennione and Ron grew up, I grew up, too. Harry Potter showed me that reading could be enjoyable. It changed my life because it led me to love reading.
I was lonely and Harry Potter helped me get better. When I entered high school, my family moved away to another city. I lived with my uncle and his family. At that time, my whole world was gray, but Harry Potter gave me something to look forward to. The books helped me understand that I could talk to my friends, and they were always helpful. And the books taught us to care about others.
1.Among the fans, who began to read Harry Potter the earliest
A.Jessica. B.Louis. C.Wei Hua. D.Jack.
2.How did Harry Potter help Jack
A.It let him know the happiness of reading.
B.It helped him to face his loss of mother bravely
C.I gave him ways to get out of loneliness.
D.It made him understand friendship
3.What is the main idea of the passage
A.How Teenagers Read Harry Potter.
B.How Harry Potter Influences Teens
C.Reading Harry Potter Is Enjoyable.
D.Every Child Knows Harry Potter.
(2024八上·杭州月考) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
A long time ago, there lived a very wise king. He was so wise that he knew the ways of almost everything.
One day, a tiny bee lost her way, and flew into the king's beautiful palace. The little bee begged the king, "Please, let me live, and I will offer you help some other day. "
The king was amused(被逗乐的)to think a tiny bee could one day help a powerful king like him. He let the bee go and said, "Go, be on your way, for I need nothing more from you today. "
Many days later, a queen was coming to visit from a faraway land.
"I hear you are wise, " the queen said to the king. "Would you be willing to put your intelligence(才智) to a test " The king agreed and the queen did her best, with puzzles, quizzes and difficult questions. But the king solved all the problems perfectly.
On the last day of her visit, the queen came up with another plan. She ordered the workers to produce ninety-nine fake flowers, but looking so real and natural. When finished, even the queen could not tell they were fake. She was sure the king would make the same mistake. And from the king's garden, she took just one real flower and cleverly hid it among all the others.
The queen then challenged the king. "My workers created many beautiful flowers. Ninety-nine are fake, but one is real somewhere. Can you find that one "
The king accepted the challenge again. He smelled the flowers, but they were all so sweet, and all so beautiful. Now which one could the real flower be The king became a bit nervous. Suddenly, he heard a buzzing sound. Something was there flying around. It was the tiny little bee he saved many days before. "I am here to repay the kindness you gave me, sir. "
The little bee quickly flew over the flowers and stopped on the real one. The king picked the flower and handed it to the queen
Finally, the queen had to give up and told everyone the king was truly the wisest man in the world.
4.What does the underlined phrase"fake flowers"in the passage refer to
A.Sweet flowers
B.Flowers made by the workers
C.Natural flowers
D.Flowers planted in the king's garden
5.Who found out the real flower at last
A.The king B.The queen C.The bee D.The worker
6.In what order did the following happen in the story
a. The king laughed and let the bee go. b. The bee flew back to the king's palace.
c. The workers made lots of fake flowers. d. The king gave the real flower to the queen.
e. The queen picked a flower from the garden.
A.a-c-e-b-d B.b-a-c-e-d C.a-c-b-e-d D.b-c-e-a-d
7.From the story, we can learn that____.
A.There is no way to test a king.
B.A king should be kind to his people.
C.Sometimes the little can be of great power(能力)
D.We should always depend on(依靠)others.
(2024八上·杭州月考) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
The oil paper umbrella is a traditional Chinese handicraft(手工艺品). It has a history of over1, 000 years in China. In early Tang Dynasty, it was introduced to Japan and Korea, so it was called the "Tang Umbrella". Later oil paper umbrellas were spread to other Asian countries, such as Vietnam, Thailand and Laos.
Yuhang in Hangzhou is famous for making oil paper umbrellas for more than 230 years. They are mainly made of skin paper, bamboo, and a coating of tung oil(桐油). It takes more than 70 steps to make them, including making bamboo ribs, pasting paper and painting patterns. It takes at least a week to make an umbrella. In 2008, these umbrellas were added to Intangible Cultural Heritage List(非物质文化遗产名录)of China
A young man called Liu Weixue learned the traditional art of making Yuhang oil paper umbrellas from his grandfather. He improved the umbrellas to win the heart of young people. As the traditional paper was easy to break, he started to use a different kind of paper. In a test, his umbrellas were opened and closed for 1, 000 times without breaking. He also used a different kind of bamboo to make the umbrellas weigh less.
Now Liu hopes the art can be passed on, so he goes to local schools to teach students. He also takes part in lots of activities in different places to make the art be known to more people.
8.What is the main idea of Paragraph 1
A.The colors of oil paper umbrellas.
B.The styles of oil paper umbrellas
C.The history of oil paper umbrellas.
D.The ways of using oil paper umbrellas
9.What is an oil paper umbrella mainly made of according to the passage
A.Wool, bamboo and a coating of tung oil.
B.Plastic, bamboo and a coating of tung oil.
C.Skin paper, bamboo and a coating of tung oil.
D.Leather, bamboo and a costing of tung oil.
10.Why did Liu Weixue improve the umbrellas
A.Because he wants to make the umbrellas popular with young people.
B.Because he wants to win the match.
C.Because he wants to make the umbrellas weigh less.
D.Because he wants to learn more about different kinds of paper.
11.According to the passage, which of the following is TRUE
A.Liu Weixue learned the art of making oil paper umbrellas because he couldn't find a better job.
B.The oil paper umbrella was introduced to Europe in early Tang Dynasty.
C.Yuhang is famous for making oil paper umbrellas for more than 1000 years.
D.It takes over 70 steps to make oil paper umbrellas.
(2024八上·杭州月考) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
What is the perfect(完美的)life like And what should we do to reach that
We all hope to be healthy, to have much energy(能量)and to live healthily and happily. Today, with the quick development of medical science, the quality of our health can be better and the life will be much healthier and more beautiful! It's reported that people with excellent health habits are far healthier, have more energy, and live longer and better than people who have poor health habits.
It's really important for us to enjoy excellent relationships with the people we like and respect(尊敬), and they like, love and respect us in turn. Fully 85% of your happiness will be decided by the quality of your relationships at each time, and in each place, of your life. How well you get along with people and how much they like, love and respect you, have more effect on quality of your life than perhaps any other reason.
It's essential to do work that we enjoy, to do it well, and to be paid for it. You want to be able to get and keep the job you want, to be paid more. You want to make the very most that is possible for you at each area(领域), whatever you do.
It's a great feeling to achieve financial independence(经济独立). You want to reach the point in life where you have enough money so you never have any financial worries. You want to be really free of them.
12.How does the writer begin the topic of the passage
A.By giving examples. B.By describing dreams.
C.By asking questions. D.By telling jokes.
13.How much of the happiness depends on excellent relationships
A.None B.Some C.Most D.All
14.What does the underlined word "essential" in Paragraph 4 probably mean
A.important B.interesting C.difficult D.different.
15.What is the structure of the passage
A. B.
C. D.
(2024八上·杭州月考) 阅读下面文章,然后从文后所给的A--D四个选项中选择正确的小标题,将其序号填入小题,并回答第35题。
Reading can broaden(拓宽)my mind and improve my language skills. Of course, it can also help me to get good grades. Do you know how to read more and learn more
Here are some tips for you.
 16.  Before you start reading, ask yourself why you are reading this book. Most people read for two main reasons, pleasure or knowledge. Clearing about your reading purpose can not only help you choose the books you really need to read, but also remind you why reading the book is important to you.
 17.  No matter what you are reading, it is important to enjoy what you read. Your friends may tell you the books they love, but those books might not necessarily be the ones you enjoy.
 18.  You may have chosen the books that you are interested in, and they are right to your purpose(目的). But while you are reading them, there may still be some books that you don't enjoy reading. Whenever you realize that you aren't enjoying the book you are reading, give it up.
 19.  It is interesting that I read the books borrowed from libraries faster than those I bought. The reason is the books I bought don't have a due date(到期日)! I don't need to return those books. Having a reading goal(目标) helps you work out how much reading you need to do in a week or even a day.
A. Set a reading goal at first. B. Read only what you are interested in. C. Give up the books that you don't enjoy. D. Clear the reasons for reading. E. Borrow some books from the library.
The passage mainly gives some advice on how to 20.  .
A. choose good books B. have a good eating habit C. read and learn more D. make good relationships
(2024八上·杭州月考) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项A、B、C、D中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Three hours, thirty-five minutes and thirty seconds. It took Belachew Girma the 21. to set a world record(纪录). This man from Ethiopia didn't set a world record for running or jumping. He set the world record for laughing 22. . Belachew Girma laughed for 23. 3 hours without stopping!
However, Belachew Girma didn't always like to laugh. 24. , he wasn't very happy in the past. After his wife died, Belachew Girma thought he would 25. laugh again. Then, someone taught him how to laugh. Belachew Girma started to know: laughing made him feel good. So he wanted to laugh all the time.
Belachew Girma practiced laughing night and day. The only time he didn't practice laughing was when he was 26. . Someone told Belachew Girma about a laughter 27. and he decided to take part in it. He went on practicing his laughing 28. . After laughing for over 3 hours
Belachew Girma 29. the competition. He 30. a world record holder(持有人)! He didn't have time to be sad or to worry 31. he was always laughing.
Belachew Girma wanted to help 32. by laughing. He travelled around the world to 33. his experience(经验) with people. To Belachew himself, laughing saved his 34. . Today, he finds poor kids and teaches them to laugh. When kids laugh, it 35. their sadness. The laughing makes them much happier and healthier. It helps make their lives better.
Belachew Girma knows: The more he laughs, the more others laugh too. By laughing, he expects to make the world a happier place.
21.A. way B. time C. idea D. luck
22.A. seriously B. carefully C. successfully D. clearly
23.A. more than B. less than
C. fewer than D. shorter than
24.A. For example B. In fact
C. Of course D. All in all
25.A. always B. usually C. often D. never
26.A. working B. sleeping C. speaking D. traveling
27.A. competition B. film C. club D. program
28.A. quietly B. luckily C. hard D. beautifully
29.A. lost B. ran C. broke D. won
30.A. paid B. heard C. reached D. became
31.A. before B. because C. although D. if
32.A. others B. the other C. another D. other
33.A. start B. play C. share D. talk
34.A. friend B. life C. face D. mind
35.A. brings out B. puts up C. finds out D. takes away
(2024八上·杭州月考) 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式。
I dreamed about  36.  (travel) to Hong Kong when I was a little boy. And this time my dream finally came true. So when I got to Hong Kong  37.   July 27th, I felt so excited. I know it's one of the  38.  (popular) cities in China. It was so hot  39.  we ate a lot of ice-cream. I wanted to go to Disneyland for  40.  long time, so our trip began in Disneyland. In the park, I saw lots of cartoon  41.  (character) such as Mickey Mouse, Minnie Mouse and Donald Duck made by Walt Disney, a very  42.  (talent) man. And we took part in some great activities. Everybody enjoyed themselves. During the following days, we visited many other interesting places. It took us 6 days  43.  (learn) about the life and culture there. I  44.  (true)hope I can go there again some day.
What an  45.  (enjoy)trip!
(2024八上·杭州月考) 用方框中所给词语的适当形式填空,每词限用一次。
funny, side, Bored, begin, below
46.He looked    because he had nothing to do.
47.There are many shops on both    of the street in the town.
48.My cousin Li Jing is the    person I know. She always makes us laugh.
49.Because of the bad weather, we couldn't see anything    the surface(表面) of the water.
50.I read the book from    to end but I still can't understand it.
(2024八上·杭州月考) 根据短文内容和所给中文提示填空(每空限填一词)。
When we were young, people always liked to question us about what kind of job we wanted to have. And some school students said they wanted to be a scientist, a computer programmer, or a  51.  (飞行员).
To be honest, I didn't know what I wanted to be when I was a middle school student. My mother wanted me to be a pianist, but I didn't take it  52.  (严肃地) because I couldn't  53.  (忍受)practicing it every day. My father wanted me to be an engineer like him, but I thought it was  54.  (毫无意义的).
Through some years, I went to college to go on my  55.  (教育). I kept everything in all my  56.   (日记). At the start of the new term, I got a part-time job at the school radio station. I  57.  (期待) to discuss the school life with other students and make many friends there.
Without this working experience, I could never know what I really wanted.
Four years later, I got a full-time job at our local radio station. I hoped that I could  58.  (改善)other people's life. So I made a  59.  (承诺) to myself that I would work hard on it and they just did what I advised. My program was quite  60.  (成功的) and I had lots of fans. I enjoy my job and my life now.
61.(2024八上·杭州月考) 假设你是李华,最近收到笔友Anna的电子邮件,请你根据邮件给她写一封回信。
要求:1. 回复邮件中提及的问题,适当拓展。词数80~100。
2. 不能出现真实的学校、班级名称和自己的真实姓名。
Dear Li Hua,
I will be really excited to meet your brother when he comes to New York in summer. I can show him around! Please tell me something about him! What does he look like What kind of person is he I know he loves sports. What kind of sports is he interested in and how often does he do it What's his dream How is he going to make it come true
I'm looking forward to your reply.
Yours,
Anna
Dear Anna,
Thank you so much for agreeing to show my brother around
Yours,
Li Hua
答案解析部分
【答案】1.A
2.D
3.B
【知识点】应用文;影视作品赏析与文化价值;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要讲了《哈利波特》粉丝对书的书评。
【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;主旨题则需要考生掌握全文结构和行文脉络,重点关注每段的中心句或首句,利用关键词获取主旨大意。
1.细节理解题。根据"Jessica from America is a big fan of Harry Potter. She began to read the books when she was still an 8-year-old girl来自美国的杰西卡是哈利波特的忠实粉丝。当她还是一个8岁的女孩时,她就开始读这些书了"、"Like Harry, I lost my mother. Harry Potter helped me face it. I began to read it at the age of 12 after my mother's loss和哈利一样,我也失去了母亲。哈利·波特帮助我面对它。在我母亲去世后,我12岁开始读这本书"、"I didn't want to read until my friends told me about a wizard called Harry. I didn't like reading until I heard a lot of my friends reading Harry Potter. I read it from the first page to the last page at the age of 11在朋友们告诉我一个叫哈利的巫师之前,我一直不想看书。我不喜欢阅读,直到我听到我的很多朋友读哈利波特。我在11岁的时候从第一页读到最后一页"和"I was lonely and Harry Potter helped me get better. When I entered high school, my family moved away to another city. I lived with my uncle and his family. At that time, my whole world was gray, but Harry Potter gave me something to look forward to我很孤独,哈利波特帮助我好起来。当我进入高中时,我的家人搬到了另一个城市。我和叔叔一家住在一起。那时,我的整个世界都是灰色的,但哈利波特给了我一些期待",可知在文中提到的四个粉丝中,最早开始读《哈利波特》的是Jessica。故选A。
2.细节理解题。根据Jack所说的"Like Harry, I lost my mother. Harry Potter helped me face it和哈利一样,我也失去了母亲。《哈利波特》帮助我面对它",可知《哈利波特》帮助Jack勇敢地面对丧母之痛。故选B。
3.文章大意题。根据"She has collected some other fans' stories about the influence of the books on them.她收集了一些其他粉丝的故事,讲述了这些书对他们的影响"以及通读全文,可知文章主要讲的是《哈利波特》对青少年的影响。故选B。
【答案】4.B
5.C
6.A
7.C
【知识点】记叙文;寓言(童话)故事;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。通过小蜜蜂和国王之间发生的故事告诉我们有时小人物的力量也是巨大的。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题、和词义猜测题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;词义猜测题需要对已有信息进行加工处理,利用上下文、表示转折、并列或因果的词、定语从句等信息推断出词的意思。
4.词义猜测题。根据"She ordered the workers to produce ninety-nine fake flowers, but looking so real and natural.她命令工人们制作了99朵假花,但看起来如此真实和自然",可知女王命令工人们生产九十九朵假花,但假花看起来要真实自然,所以"fake flowers"指的是"工人们制造的花",故选B。
5.细节理解题。根据倒数第二段中的"The little bee quickly flew over the flowers and stopped on the real one小蜜蜂飞快地飞过花丛,停在那朵真正的花上",可知蜜蜂最后发现了真正的花,故选C。
6.细节理解题。根据第三段中的"He let the bee go 他把蜜蜂放了"、第六段中的"She ordered the workers to produce ninety-nine fake flowers, but looking so real and natural她命令工人们制作了99朵假花,但看起来如此真实和自然"和"And from the king's garden, she took just one real flower and cleverly hid it among all the others从国王的花园里,她只拿了一朵真正的花,聪明地把它藏在了所有的花中间"、第八段中的"Something was there flying around. It was the tiny little bee he saved many days before有什么东西在那里飞来飞去。是他几天前救过的那只小蜜蜂"以及第九段中的"The king picked the flower and handed it to the queen国王摘下花,递给王后",可知正确的排列顺序是a、c、e、b、d。
7.推理判断题。根据"The King was amused(被逗乐的)to think a tiny bee could one day help a powerful king like him.想到有一天一只小蜜蜂能帮助像他这样强大的国王,国王被逗乐了" 以及"It was the tiny little bee he saved many days before. "I am here to repay the kindness you gave me, sir."The little bee quickly flew over the flowers and sopped on the real one. The King picked the flower and handed it to the queen.有东西在那儿飞来飞去。是他几天前救的那只小蜜蜂。"我是来报答你对我的好意的,先生。"小蜜蜂迅速地飞过花丛,停在了真正的花上。国王摘下一朵花递给王后" 由一开始的不相信到后面帮助国王解决问题,可推理出,有时小人物的力量是巨大的。故选C。
【答案】8.C
9.C
10.A
11.D
【知识点】说明文;细节理解;段落大意;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了中国传统手工艺品油纸伞的历史和制作工艺。
【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;主旨题则需要考生掌握全文结构和行文脉络,重点关注每段的中心句或首句,利用关键词获取主旨大意。
8.段落大意题。根据"The oil paper umbrella is a traditional Chinese handicraft (手工艺品) . It has a history of over 1, 000 years in China. In early Tang Dynasty, it was introduced to Japan and Korea, so it was called the ‘Tang Umbrella'.油纸伞是一种传统的中国手工艺品。它在中国有一千多年的历史。唐初传入日本和朝鲜,被称为‘唐伞'",可知,本段主要介绍了油纸伞的历史,故选C。
9.细节理解题。根据第二段中的"Yuhang in Hangzhou is famous for making oil paper umbrellas for more than 230 years. They are mainly made of skin paper, bamboo, and a coating of tung oil杭州余杭以制作油纸伞而闻名,已有230多年的历史。它们主要由皮纸、竹子和一层桐油制成",可知油纸伞主要是由皮纸、竹子和一层桐油制成的。故选C。
10.细节理解题。根据第三段中的"He improved the umbrellas to win the heart of young people他改进雨伞以赢得年轻人的心",可知刘伟学改进油纸伞是为了让雨伞受到年轻人的欢迎。故选A。
11.细节理解题。根据"It takes more than 70 steps to make them制作它们需要70多个步骤
",可知制作油纸伞需要超过70个步骤,故选D。
【答案】12.C
13.C
14.A
15.B
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了如何实现完美生活这一目标。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、词义猜测题和文章结构题三种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;词义猜测题需要对已有信息进行加工处理,利用上下文、表示转折、并列或因果的词、定语从句等信息推断出词的意思。
12.推理判断题。根据第一段"What is the perfect(完美的)life like And what should we do to reach that 完美的生活是什么样的?我们该怎么做才能达到这个目标呢",可知作者是通过提问的方式开始文章的主题。故选C。
13.细节理解题。根据"Fully 85% of your happiness will be decided by the quality of your relationships at each time, and in each place, of your life你的幸福有85%是由你生活中每时每刻的人际关系质量所决定的",可知大部分幸福取决于良好的人际关系。故选C。
14.词义猜测题。根据第四段"It's essential to do work that we enjoy, to do it well, and to be paid for it做我们喜欢的工作,把它做好,并为此获得报酬,这是很重要的",可知"essential"意为"重要的"。故选A。
15.文章结构题。根据第一段"What is the perfect(完美的)life like And what should we do to reach that 完美的生活是什么样的?我们该怎么做才能达到这个目标呢",可知作者是通过提问开始文章的主题:完美的生活是什么样的;第二、三、四、五段分别从健康、良好的人际关系、做自己喜欢的工作、实现财务独立四个方面阐述了完美的生活。B选项结构符合。故选B。
【答案】16.D;17.B;18.C;19.A;20.C
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】短文讲了阅读的好处,文章对如何阅读更多,学习更多,给出了一些建议。
A. 首先设定一个阅读目标。
B. 只读你感兴趣的。
C. 放弃你不喜欢的书。
D. 明确阅读的原因。
E. 从图书馆借一些书。
【点评】考查任务型阅读,五选四的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符合来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出其他选项表达完全同意思的句子,这样的话就可以直接将该选项排除。
16.根据后句"Before you start reading,ask yourself why you are reading this book 在你开始阅读之前,问问自己为什么要读这本书",结合选项,可知此处表示应清楚你读书的理由。故选D。
17.根据后句"No matter what you are reading,it is important to enjoy what you read.Your friends may tell you the books they love,but those books might not necessarily be the ones you enjoy.无论你在阅读什么,重要的是享受你所阅读的内容.你的朋友可能会告诉你他们喜欢的书,但那些书不一定是你喜欢的书",结合选项,可知此段介绍的是应阅读你感兴趣的书。故选B。
18.根据后句"while you are reading them,there may still be some books that you don't enjoy reading.Whenever you realize that you aren't enjoying the book you are reading,give it up.当你读这些书的时候,可能还有一些你喜欢阅读的书.当你意识到你不喜欢你正在阅读的那本书时,就放弃它吧",结合选项,可知此处表示应该放弃那些你不喜欢的书。故选C。
19.根据后句"Having a reading goal helps you work out how much reading you need to do in a week or even a day.有一个阅读目标可以帮助你计算出你一周甚至一天需要做多少阅读",结合选项,可知此处表示从一开始应该设定一个阅读目标。故选A。
20.主旨大意题。根据文章开头的"Reading can broaden(拓宽)my mind and improve my language skills. Of course, it can also help me to get good grades. Do you know how to read more and learn more Here are some tips for you. 阅读可以开阔我的眼界,提高我的语言能力。当然,它也可以帮助我取得好成绩。你知道如何多读多学吗?这里有一些建议给你",可知文章主要就如何阅读更多,学习更多,给出了一些建议。故选C。
【答案】21.B;22.C;23.A;24.B;25.D;26.B;27.A;28.C;29.D;30.D;31.B;32.A;33.C;34.B;35.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。介绍了Belachew Girma成功创下了大笑的世界纪录,他希望通过笑让世界变得更快乐。
【点评】考查完形填空。答题时首先要跳过空格,通读文章掌握大意。然后细读文章,字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
21.句意:Belachew Girma 花了很长时间才创造了世界纪录。A方式;B时间;C想法;D运气。根据固定句型″It took+sb.+时间+to do 做…花费某人多长时间",可知此处应表达时间。故选B。
22.句意:他成功创下了大笑的世界纪录。A认真;B小心;C成功;D清楚。根据"This man from Ethiopia didn't set a world record for running or jumping. 这个来自埃塞俄比亚的人并没有创下跑步或跳跃的世界纪录",可知他成功创下了大笑的世界纪录。故选C。
23.句意:BelachewGirma笑了3个多小时都没有停顿!A多于;B小于;C小于;D短于。根据"Three hours,thirty-five minutes and thirty seconds. 三小时三十五分三十秒",可知此处表示多于三小时。故选A。
24.句意:事实上,他过去不是很开心。A例如;B事实上;C当然;D总之。根据"However,Belachew Girma didn't always like to laugh. 然而,BelachewGirma并不总是喜欢笑"及"he wasn't very happy in the past 他过去不是很开心",可知事实上,他过去不开心。故选B。
25.句意:BelachewGirma认为他再也笑不出来了。A总是;B通常;C经常;D从不。根据"After his wife died 他的妻子死后",可知他认为再也笑不出来了。故选D。
26.句意:他唯一不练习笑的时间是在睡觉的时候。A工作;B睡觉;C说话;D旅行。根据 "Belachew Girma practiced laughing night and day Belachew Girma日夜练习大笑",可知睡觉的时候不笑。故选B。
27.句意:有人告诉BelachewGirma关于大笑比赛的事。A竞争,比赛;B电影;C俱乐部;D项目。根据"he decided to take part in it 他决定参加",可知要表达大笑比赛。故选A。
28.句意:他继续努力地练习笑。A安静;B幸运;C努力;D漂亮。根据"He went on practicing his laughing...... 他继续......地练习笑",可知用hard努力地副词修饰practice。故选C。
29.句意:在笑了3个多小时后,BelachewGirma赢了比赛。A失去,丢失;B跑;C发生;D赢得。根据"After laughing for over 3 hours 笑了3个多小时后",可知赢了比赛。故选D。
30.句意:他成为了世界纪录持有人。A支付;B听说;C到达;D变成。根据"After laughing for over 3 hours,Belachew Girma ......the competition. 在笑了3个多小时后,BelachewGirma赢了比赛",可知他赢得比赛,成为世界纪录持有人。故选D。
31.句意:他没有时间悲伤或担心,因为他总是笑。A在……之前;B因为;C尽管;D如果。根据"He didn't have time to be sad or to worry 他没有时间悲伤或担心" 和"he was always laughing.他总是笑",可知前后之间是因果关系。故选B。
32.句意:Belachew Girma想通过大笑来帮助别人。A其他人;B另一个;C三者及三者以上中的一个;D其他。根据句意,可知,表达帮助其他人。故选A。
33.句意:他周游世界与人们分享他的经验。A开始;B玩;C分享;D谈话。根据"Belachew Girma wanted to help ......by laughing. Belachew Girma想通过大笑来帮助别人",可知此处表达分享他的经验。故选C。
34.句意:对BelachewGirma自己来说,笑挽救了他的生活。A朋友;B生活;C面孔;D心灵。根据"saved one's life挽救某人的命/生活",可知此处表示笑声挽救了他的生活,故选B。
35.句意:孩子们笑的时候,他们的悲伤就消失了。A拿出;B拿出;C发现;D带走,拿走。根据"The laughing makes them much happier and healthier.It helps make their lives better. 大笑使他们更加快乐和健康。这有助于改善他们的生活",可知大笑带走他们的悲伤。故选D。
【答案】36.traveling;37.on;38.most popular;39.that;40.a;41.characters;42.talented;43.to learn;44.truly;45.enjoyable
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。介绍了作者的香港之旅。
【点评】考查语法填空。本题考点涉及动名词、介词、最高级、冠词、名词、形容词、不定式、副词等知识点的考查。要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:当我还是个小男孩的时候,我就梦想着去香港旅游。dream about doing sth是固定短语,意"梦想做某事",在句中表示"梦想去香港旅行"。故填traveling。
37.句意:所以当我7月27日到达香港时,我感到非常兴奋。根据July 27th,可知此处表示一个确切的日期,其前应使用介词on。故填on。
38.句意:我知道它是中国最受欢迎的城市之一。根据常见结构"one of+形容词最高级+复数名词",可知空格处应使用最高级形式,表示"最受欢迎的城市之一"。故填most popular。
39.句意:天气很热,我们吃了很多冰淇淋。so+形容词/副词+that...是固定句型,意"如此……以至于……",在句中表示"天气如此地热以至于我们吃了很多冰淇淋"。故填that。
40.句意:很长时间以来我一直想去迪斯尼乐园,所以我们的旅行从迪斯尼乐园开始。for a long time 是固定短语,意"很长时间",在句中表示"很长时间以来我一直想去迪斯尼乐园"。故填a。
41.句意:在公园里,我看到了许多卡通人物,如米老鼠,米妮老鼠和唐老鸭由华特迪斯尼,一个非常有才华的人。lots of后接名词复数形式,结合"such as Mickey Mouse, Minnie Mouse and Donald Duck如米老鼠,米妮老鼠和唐老鸭",表示"许多卡通人物",所以空格处应使用名词复数。故填characters。
42.句意:在公园里,我看到了许多卡通人物,如米老鼠,米妮老鼠和唐老鸭由华特迪斯尼,一个非常有才华的人。根据常见结构"冠词+形容词+名词",可知此处应使用形容词,表示"一个有才能的人"。故填talented。
43.句意:我们花了6天的时间来了解那里的生活和文化。It takes sb time to do sth是固定句型,表示"做某事花费某人时间",所以空格处应使用动词不定式。故填to learn。
44.句意:我真地希望有一天我能再去那里。空格前后构成完整的主谓结构,所以空格处应使用副词修饰谓语动词,表示"真地希望"。故填truly。
45.句意:多么愉快的旅行啊!根据常见结构"冠词+形容词+名词",可知此处应使用形容词,表示"一次愉快的旅行"。故填enjoyable。
【答案】46.bored
47.sides
48.funniest
49.below
50.beginning
【知识点】可数名词;抽象名词;形容词作表语;the+形容词最高级+表示范围的短语或从句;方位介词on,above,below,over,under 的用法比较
【解析】【分析】funny搞笑的, side一边, bored无聊的, begin开始, below在……下
【点评】考查选词填空。本题主要考查单词和短语在语境中的运用,需要根据单词和短语在语境中的词性和意义进行必要的变形,同时熟记固定搭配和基本句型。
46.句意:他看上去很无聊,因为他无事可做。根据"because he had nothing to do因为他无事可做",可知他很无聊,感官动词looked后应使用-ed形容词说明主语he的状态。故填bored。
47.句意:镇上街道的两边有许多商店。根据"of the street",结合空前的both,可知此处表示"街道两旁",both后用名词复数。故填sides。
48.句意:我的表弟李静是我认识的最有趣的人。她总是逗我们笑。根据" She always makes us laugh她总是逗我们笑",结合比较范围"person I know我认识的人",可知此处表示最搞笑的人, funny 有趣的,形容词,其最高级为funniest。故填funniest。
49.句意:因为天气不好,我们看不到水面以下的任何东西。根据"Because of the bad weather因为天气不好",结合备选词,可知看不到水面下的东西。在……下,below,介词,故填below。
50.句意:我把这本书从头到尾读了一遍,但我还是看不懂。from beginning to end是固定短语,意"从头到尾",在句中表示"我把这本书从头到尾读了一遍"。begin的名词为beginning,故填beginning。
【答案】51.pilot;52.seriously;53.stand;54.meaningless;55.education;56.diaries;57.expected;58.improve;59.promise;60.successful
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。介绍了作者的求学和工作经历。
【点评】考查单词拼写。填单词时需注意所填单词的正确形式。
51.句意:一些学生说他们想成为一名科学家,一名计算机程序员,或者一名飞行员。"飞行员"是pilot,可数名词,在句中作表语,放在a后应使用单数名词。故填pilot。
52.句意:我妈妈想让我成为一名钢琴家,但我没有认真对待,因为我无法忍受每天练习。"严肃地"是seriously,副词在句中修饰动词,另外take sth seriously(意"认真对待……")是固定短语,在句中作谓语。故填seriously。
53.句意:我妈妈想让我成为一名钢琴家,但我没有认真对待,因为我无法忍受每天练习。"忍受"是stand,动词,在句中与 couldn't 一起作谓语,要用原形,结合固定短语can't stand doing sth 是固定短语,意"无法容忍做某事",在句中表示"我无法忍受每天练习"。故填stand。
54.句意:我父亲希望我像他一样成为一名工程师,但我认为这毫无意义。"毫无意义的"是meaningless,形容词,在句中作表语,表示"我认为这毫无意义"。故填meaningless。
55.句意:过了几年,我上了大学继续我的教育。"教育"是education,不可数名词,在句中作宾语,故填education。
56.句意:我把所有的事情都记在日记里。"日记"是diary,可数名词,在句中作宾语,放在all后应是复数形式。故填diaries。
57.句意:我希望和其他同学讨论学校生活,在那里结交很多朋友。"期待"是expect,动词,在句中作谓语,结合前句中的谓语动词got,可知此处表示发生在过去的事情,所以应使用一般过去时态。故填expected。
58.句意:我希望我能改善别人的生活。"改善"是improve,动词,在句中作谓语,放在could后应使用动词原形。故填improve。
59.句意:所以我向自己保证,我会努力工作,他们只是按照我的建议去做。"诺言"是promise,可数名词,在句中作宾语,放在a后应使用单数形式;而且make a promise是固定短语,意"许下诺言"。故填promise。
60.句意:我的节目非常成功,我有很多粉丝。"成功的"是successful,形容词,在句中作表语,表示"我的节目是非常成功的"。故填successful。
61.【答案】略
【知识点】应用文写作;材料作文;应用文;日常活动
【解析】【分析】例文答案:
Dear Anna,
Thank you so much for agreeing to show my brother around。I'm so glad to hear that you're excited to meet my brother! He's also really looking forward to visiting New York and meeting you in summer. It's very kind of you to offer to show him around. I'm sure you two will have a great time together. I'll let you know more details about his visit later.
Best regards,
Li Hua
本题是一篇英文书信,要求考生以李华的名义,给Anna就来信进行回复,属于命题作文。写这篇文章时,要注意文中给出的细节都要包括,不要遗漏。这篇文章对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力,需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用一般现在时,人称主要是第一人称,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇个固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:I'm so glad to hear that you're excited to meet my brother!运用了that引导的宾语从句;He's also really looking forward to visiting New York and meeting you in summer运用了固定短语look forward to doing sth; It's very kind of you to offer to show him around运用了固定短语It is+形容词+of sb to do sth; I'm sure you two will have a great time together运用了省略that的宾语从句。
1 / 1浙江省杭州市大关中学教育集团2024-2025学年八年级上学期11月教学质量调研英语试题
(2024八上·杭州月考) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
Jessica from America is a big fan of Harry Potter. She began to read the books when she was still an 8-year-old girl. They have influenced(影响)her life a lot. She has collected some other fans' stories about the influence of the books on them.
Like Harry, I lost my mother. Harry Potter helped me face it. I began to read it at the age of 12 after my mother's loss. I remember staying up to read it and ending up crying as Harry's mother said to him-- "You've been so brave. " Those are the kind of words you want to hear when you've lost a parent. They hit your heart sometimes. I think I can be a lot stronger than before.
I didn't want to read until my friends told me about a wizard called Harry. I didn't like reading until I heard a lot of my friends reading Harry Potter. I read it from the first page to the last page at the age of 11. As Harry, Hennione and Ron grew up, I grew up, too. Harry Potter showed me that reading could be enjoyable. It changed my life because it led me to love reading.
I was lonely and Harry Potter helped me get better. When I entered high school, my family moved away to another city. I lived with my uncle and his family. At that time, my whole world was gray, but Harry Potter gave me something to look forward to. The books helped me understand that I could talk to my friends, and they were always helpful. And the books taught us to care about others.
1.Among the fans, who began to read Harry Potter the earliest
A.Jessica. B.Louis. C.Wei Hua. D.Jack.
2.How did Harry Potter help Jack
A.It let him know the happiness of reading.
B.It helped him to face his loss of mother bravely
C.I gave him ways to get out of loneliness.
D.It made him understand friendship
3.What is the main idea of the passage
A.How Teenagers Read Harry Potter.
B.How Harry Potter Influences Teens
C.Reading Harry Potter Is Enjoyable.
D.Every Child Knows Harry Potter.
【答案】1.A
2.D
3.B
【知识点】应用文;影视作品赏析与文化价值;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要讲了《哈利波特》粉丝对书的书评。
【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;主旨题则需要考生掌握全文结构和行文脉络,重点关注每段的中心句或首句,利用关键词获取主旨大意。
1.细节理解题。根据"Jessica from America is a big fan of Harry Potter. She began to read the books when she was still an 8-year-old girl来自美国的杰西卡是哈利波特的忠实粉丝。当她还是一个8岁的女孩时,她就开始读这些书了"、"Like Harry, I lost my mother. Harry Potter helped me face it. I began to read it at the age of 12 after my mother's loss和哈利一样,我也失去了母亲。哈利·波特帮助我面对它。在我母亲去世后,我12岁开始读这本书"、"I didn't want to read until my friends told me about a wizard called Harry. I didn't like reading until I heard a lot of my friends reading Harry Potter. I read it from the first page to the last page at the age of 11在朋友们告诉我一个叫哈利的巫师之前,我一直不想看书。我不喜欢阅读,直到我听到我的很多朋友读哈利波特。我在11岁的时候从第一页读到最后一页"和"I was lonely and Harry Potter helped me get better. When I entered high school, my family moved away to another city. I lived with my uncle and his family. At that time, my whole world was gray, but Harry Potter gave me something to look forward to我很孤独,哈利波特帮助我好起来。当我进入高中时,我的家人搬到了另一个城市。我和叔叔一家住在一起。那时,我的整个世界都是灰色的,但哈利波特给了我一些期待",可知在文中提到的四个粉丝中,最早开始读《哈利波特》的是Jessica。故选A。
2.细节理解题。根据Jack所说的"Like Harry, I lost my mother. Harry Potter helped me face it和哈利一样,我也失去了母亲。《哈利波特》帮助我面对它",可知《哈利波特》帮助Jack勇敢地面对丧母之痛。故选B。
3.文章大意题。根据"She has collected some other fans' stories about the influence of the books on them.她收集了一些其他粉丝的故事,讲述了这些书对他们的影响"以及通读全文,可知文章主要讲的是《哈利波特》对青少年的影响。故选B。
(2024八上·杭州月考) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
A long time ago, there lived a very wise king. He was so wise that he knew the ways of almost everything.
One day, a tiny bee lost her way, and flew into the king's beautiful palace. The little bee begged the king, "Please, let me live, and I will offer you help some other day. "
The king was amused(被逗乐的)to think a tiny bee could one day help a powerful king like him. He let the bee go and said, "Go, be on your way, for I need nothing more from you today. "
Many days later, a queen was coming to visit from a faraway land.
"I hear you are wise, " the queen said to the king. "Would you be willing to put your intelligence(才智) to a test " The king agreed and the queen did her best, with puzzles, quizzes and difficult questions. But the king solved all the problems perfectly.
On the last day of her visit, the queen came up with another plan. She ordered the workers to produce ninety-nine fake flowers, but looking so real and natural. When finished, even the queen could not tell they were fake. She was sure the king would make the same mistake. And from the king's garden, she took just one real flower and cleverly hid it among all the others.
The queen then challenged the king. "My workers created many beautiful flowers. Ninety-nine are fake, but one is real somewhere. Can you find that one "
The king accepted the challenge again. He smelled the flowers, but they were all so sweet, and all so beautiful. Now which one could the real flower be The king became a bit nervous. Suddenly, he heard a buzzing sound. Something was there flying around. It was the tiny little bee he saved many days before. "I am here to repay the kindness you gave me, sir. "
The little bee quickly flew over the flowers and stopped on the real one. The king picked the flower and handed it to the queen
Finally, the queen had to give up and told everyone the king was truly the wisest man in the world.
4.What does the underlined phrase"fake flowers"in the passage refer to
A.Sweet flowers
B.Flowers made by the workers
C.Natural flowers
D.Flowers planted in the king's garden
5.Who found out the real flower at last
A.The king B.The queen C.The bee D.The worker
6.In what order did the following happen in the story
a. The king laughed and let the bee go. b. The bee flew back to the king's palace.
c. The workers made lots of fake flowers. d. The king gave the real flower to the queen.
e. The queen picked a flower from the garden.
A.a-c-e-b-d B.b-a-c-e-d C.a-c-b-e-d D.b-c-e-a-d
7.From the story, we can learn that____.
A.There is no way to test a king.
B.A king should be kind to his people.
C.Sometimes the little can be of great power(能力)
D.We should always depend on(依靠)others.
【答案】4.B
5.C
6.A
7.C
【知识点】记叙文;寓言(童话)故事;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。通过小蜜蜂和国王之间发生的故事告诉我们有时小人物的力量也是巨大的。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题、和词义猜测题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;词义猜测题需要对已有信息进行加工处理,利用上下文、表示转折、并列或因果的词、定语从句等信息推断出词的意思。
4.词义猜测题。根据"She ordered the workers to produce ninety-nine fake flowers, but looking so real and natural.她命令工人们制作了99朵假花,但看起来如此真实和自然",可知女王命令工人们生产九十九朵假花,但假花看起来要真实自然,所以"fake flowers"指的是"工人们制造的花",故选B。
5.细节理解题。根据倒数第二段中的"The little bee quickly flew over the flowers and stopped on the real one小蜜蜂飞快地飞过花丛,停在那朵真正的花上",可知蜜蜂最后发现了真正的花,故选C。
6.细节理解题。根据第三段中的"He let the bee go 他把蜜蜂放了"、第六段中的"She ordered the workers to produce ninety-nine fake flowers, but looking so real and natural她命令工人们制作了99朵假花,但看起来如此真实和自然"和"And from the king's garden, she took just one real flower and cleverly hid it among all the others从国王的花园里,她只拿了一朵真正的花,聪明地把它藏在了所有的花中间"、第八段中的"Something was there flying around. It was the tiny little bee he saved many days before有什么东西在那里飞来飞去。是他几天前救过的那只小蜜蜂"以及第九段中的"The king picked the flower and handed it to the queen国王摘下花,递给王后",可知正确的排列顺序是a、c、e、b、d。
7.推理判断题。根据"The King was amused(被逗乐的)to think a tiny bee could one day help a powerful king like him.想到有一天一只小蜜蜂能帮助像他这样强大的国王,国王被逗乐了" 以及"It was the tiny little bee he saved many days before. "I am here to repay the kindness you gave me, sir."The little bee quickly flew over the flowers and sopped on the real one. The King picked the flower and handed it to the queen.有东西在那儿飞来飞去。是他几天前救的那只小蜜蜂。"我是来报答你对我的好意的,先生。"小蜜蜂迅速地飞过花丛,停在了真正的花上。国王摘下一朵花递给王后" 由一开始的不相信到后面帮助国王解决问题,可推理出,有时小人物的力量是巨大的。故选C。
(2024八上·杭州月考) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
The oil paper umbrella is a traditional Chinese handicraft(手工艺品). It has a history of over1, 000 years in China. In early Tang Dynasty, it was introduced to Japan and Korea, so it was called the "Tang Umbrella". Later oil paper umbrellas were spread to other Asian countries, such as Vietnam, Thailand and Laos.
Yuhang in Hangzhou is famous for making oil paper umbrellas for more than 230 years. They are mainly made of skin paper, bamboo, and a coating of tung oil(桐油). It takes more than 70 steps to make them, including making bamboo ribs, pasting paper and painting patterns. It takes at least a week to make an umbrella. In 2008, these umbrellas were added to Intangible Cultural Heritage List(非物质文化遗产名录)of China
A young man called Liu Weixue learned the traditional art of making Yuhang oil paper umbrellas from his grandfather. He improved the umbrellas to win the heart of young people. As the traditional paper was easy to break, he started to use a different kind of paper. In a test, his umbrellas were opened and closed for 1, 000 times without breaking. He also used a different kind of bamboo to make the umbrellas weigh less.
Now Liu hopes the art can be passed on, so he goes to local schools to teach students. He also takes part in lots of activities in different places to make the art be known to more people.
8.What is the main idea of Paragraph 1
A.The colors of oil paper umbrellas.
B.The styles of oil paper umbrellas
C.The history of oil paper umbrellas.
D.The ways of using oil paper umbrellas
9.What is an oil paper umbrella mainly made of according to the passage
A.Wool, bamboo and a coating of tung oil.
B.Plastic, bamboo and a coating of tung oil.
C.Skin paper, bamboo and a coating of tung oil.
D.Leather, bamboo and a costing of tung oil.
10.Why did Liu Weixue improve the umbrellas
A.Because he wants to make the umbrellas popular with young people.
B.Because he wants to win the match.
C.Because he wants to make the umbrellas weigh less.
D.Because he wants to learn more about different kinds of paper.
11.According to the passage, which of the following is TRUE
A.Liu Weixue learned the art of making oil paper umbrellas because he couldn't find a better job.
B.The oil paper umbrella was introduced to Europe in early Tang Dynasty.
C.Yuhang is famous for making oil paper umbrellas for more than 1000 years.
D.It takes over 70 steps to make oil paper umbrellas.
【答案】8.C
9.C
10.A
11.D
【知识点】说明文;细节理解;段落大意;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了中国传统手工艺品油纸伞的历史和制作工艺。
【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;主旨题则需要考生掌握全文结构和行文脉络,重点关注每段的中心句或首句,利用关键词获取主旨大意。
8.段落大意题。根据"The oil paper umbrella is a traditional Chinese handicraft (手工艺品) . It has a history of over 1, 000 years in China. In early Tang Dynasty, it was introduced to Japan and Korea, so it was called the ‘Tang Umbrella'.油纸伞是一种传统的中国手工艺品。它在中国有一千多年的历史。唐初传入日本和朝鲜,被称为‘唐伞'",可知,本段主要介绍了油纸伞的历史,故选C。
9.细节理解题。根据第二段中的"Yuhang in Hangzhou is famous for making oil paper umbrellas for more than 230 years. They are mainly made of skin paper, bamboo, and a coating of tung oil杭州余杭以制作油纸伞而闻名,已有230多年的历史。它们主要由皮纸、竹子和一层桐油制成",可知油纸伞主要是由皮纸、竹子和一层桐油制成的。故选C。
10.细节理解题。根据第三段中的"He improved the umbrellas to win the heart of young people他改进雨伞以赢得年轻人的心",可知刘伟学改进油纸伞是为了让雨伞受到年轻人的欢迎。故选A。
11.细节理解题。根据"It takes more than 70 steps to make them制作它们需要70多个步骤
",可知制作油纸伞需要超过70个步骤,故选D。
(2024八上·杭州月考) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
What is the perfect(完美的)life like And what should we do to reach that
We all hope to be healthy, to have much energy(能量)and to live healthily and happily. Today, with the quick development of medical science, the quality of our health can be better and the life will be much healthier and more beautiful! It's reported that people with excellent health habits are far healthier, have more energy, and live longer and better than people who have poor health habits.
It's really important for us to enjoy excellent relationships with the people we like and respect(尊敬), and they like, love and respect us in turn. Fully 85% of your happiness will be decided by the quality of your relationships at each time, and in each place, of your life. How well you get along with people and how much they like, love and respect you, have more effect on quality of your life than perhaps any other reason.
It's essential to do work that we enjoy, to do it well, and to be paid for it. You want to be able to get and keep the job you want, to be paid more. You want to make the very most that is possible for you at each area(领域), whatever you do.
It's a great feeling to achieve financial independence(经济独立). You want to reach the point in life where you have enough money so you never have any financial worries. You want to be really free of them.
12.How does the writer begin the topic of the passage
A.By giving examples. B.By describing dreams.
C.By asking questions. D.By telling jokes.
13.How much of the happiness depends on excellent relationships
A.None B.Some C.Most D.All
14.What does the underlined word "essential" in Paragraph 4 probably mean
A.important B.interesting C.difficult D.different.
15.What is the structure of the passage
A. B.
C. D.
【答案】12.C
13.C
14.A
15.B
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了如何实现完美生活这一目标。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、词义猜测题和文章结构题三种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;词义猜测题需要对已有信息进行加工处理,利用上下文、表示转折、并列或因果的词、定语从句等信息推断出词的意思。
12.推理判断题。根据第一段"What is the perfect(完美的)life like And what should we do to reach that 完美的生活是什么样的?我们该怎么做才能达到这个目标呢",可知作者是通过提问的方式开始文章的主题。故选C。
13.细节理解题。根据"Fully 85% of your happiness will be decided by the quality of your relationships at each time, and in each place, of your life你的幸福有85%是由你生活中每时每刻的人际关系质量所决定的",可知大部分幸福取决于良好的人际关系。故选C。
14.词义猜测题。根据第四段"It's essential to do work that we enjoy, to do it well, and to be paid for it做我们喜欢的工作,把它做好,并为此获得报酬,这是很重要的",可知"essential"意为"重要的"。故选A。
15.文章结构题。根据第一段"What is the perfect(完美的)life like And what should we do to reach that 完美的生活是什么样的?我们该怎么做才能达到这个目标呢",可知作者是通过提问开始文章的主题:完美的生活是什么样的;第二、三、四、五段分别从健康、良好的人际关系、做自己喜欢的工作、实现财务独立四个方面阐述了完美的生活。B选项结构符合。故选B。
(2024八上·杭州月考) 阅读下面文章,然后从文后所给的A--D四个选项中选择正确的小标题,将其序号填入小题,并回答第35题。
Reading can broaden(拓宽)my mind and improve my language skills. Of course, it can also help me to get good grades. Do you know how to read more and learn more
Here are some tips for you.
 16.  Before you start reading, ask yourself why you are reading this book. Most people read for two main reasons, pleasure or knowledge. Clearing about your reading purpose can not only help you choose the books you really need to read, but also remind you why reading the book is important to you.
 17.  No matter what you are reading, it is important to enjoy what you read. Your friends may tell you the books they love, but those books might not necessarily be the ones you enjoy.
 18.  You may have chosen the books that you are interested in, and they are right to your purpose(目的). But while you are reading them, there may still be some books that you don't enjoy reading. Whenever you realize that you aren't enjoying the book you are reading, give it up.
 19.  It is interesting that I read the books borrowed from libraries faster than those I bought. The reason is the books I bought don't have a due date(到期日)! I don't need to return those books. Having a reading goal(目标) helps you work out how much reading you need to do in a week or even a day.
A. Set a reading goal at first. B. Read only what you are interested in. C. Give up the books that you don't enjoy. D. Clear the reasons for reading. E. Borrow some books from the library.
The passage mainly gives some advice on how to 20.  .
A. choose good books B. have a good eating habit C. read and learn more D. make good relationships
【答案】16.D;17.B;18.C;19.A;20.C
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】短文讲了阅读的好处,文章对如何阅读更多,学习更多,给出了一些建议。
A. 首先设定一个阅读目标。
B. 只读你感兴趣的。
C. 放弃你不喜欢的书。
D. 明确阅读的原因。
E. 从图书馆借一些书。
【点评】考查任务型阅读,五选四的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符合来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出其他选项表达完全同意思的句子,这样的话就可以直接将该选项排除。
16.根据后句"Before you start reading,ask yourself why you are reading this book 在你开始阅读之前,问问自己为什么要读这本书",结合选项,可知此处表示应清楚你读书的理由。故选D。
17.根据后句"No matter what you are reading,it is important to enjoy what you read.Your friends may tell you the books they love,but those books might not necessarily be the ones you enjoy.无论你在阅读什么,重要的是享受你所阅读的内容.你的朋友可能会告诉你他们喜欢的书,但那些书不一定是你喜欢的书",结合选项,可知此段介绍的是应阅读你感兴趣的书。故选B。
18.根据后句"while you are reading them,there may still be some books that you don't enjoy reading.Whenever you realize that you aren't enjoying the book you are reading,give it up.当你读这些书的时候,可能还有一些你喜欢阅读的书.当你意识到你不喜欢你正在阅读的那本书时,就放弃它吧",结合选项,可知此处表示应该放弃那些你不喜欢的书。故选C。
19.根据后句"Having a reading goal helps you work out how much reading you need to do in a week or even a day.有一个阅读目标可以帮助你计算出你一周甚至一天需要做多少阅读",结合选项,可知此处表示从一开始应该设定一个阅读目标。故选A。
20.主旨大意题。根据文章开头的"Reading can broaden(拓宽)my mind and improve my language skills. Of course, it can also help me to get good grades. Do you know how to read more and learn more Here are some tips for you. 阅读可以开阔我的眼界,提高我的语言能力。当然,它也可以帮助我取得好成绩。你知道如何多读多学吗?这里有一些建议给你",可知文章主要就如何阅读更多,学习更多,给出了一些建议。故选C。
(2024八上·杭州月考) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项A、B、C、D中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Three hours, thirty-five minutes and thirty seconds. It took Belachew Girma the 21. to set a world record(纪录). This man from Ethiopia didn't set a world record for running or jumping. He set the world record for laughing 22. . Belachew Girma laughed for 23. 3 hours without stopping!
However, Belachew Girma didn't always like to laugh. 24. , he wasn't very happy in the past. After his wife died, Belachew Girma thought he would 25. laugh again. Then, someone taught him how to laugh. Belachew Girma started to know: laughing made him feel good. So he wanted to laugh all the time.
Belachew Girma practiced laughing night and day. The only time he didn't practice laughing was when he was 26. . Someone told Belachew Girma about a laughter 27. and he decided to take part in it. He went on practicing his laughing 28. . After laughing for over 3 hours
Belachew Girma 29. the competition. He 30. a world record holder(持有人)! He didn't have time to be sad or to worry 31. he was always laughing.
Belachew Girma wanted to help 32. by laughing. He travelled around the world to 33. his experience(经验) with people. To Belachew himself, laughing saved his 34. . Today, he finds poor kids and teaches them to laugh. When kids laugh, it 35. their sadness. The laughing makes them much happier and healthier. It helps make their lives better.
Belachew Girma knows: The more he laughs, the more others laugh too. By laughing, he expects to make the world a happier place.
21.A. way B. time C. idea D. luck
22.A. seriously B. carefully C. successfully D. clearly
23.A. more than B. less than
C. fewer than D. shorter than
24.A. For example B. In fact
C. Of course D. All in all
25.A. always B. usually C. often D. never
26.A. working B. sleeping C. speaking D. traveling
27.A. competition B. film C. club D. program
28.A. quietly B. luckily C. hard D. beautifully
29.A. lost B. ran C. broke D. won
30.A. paid B. heard C. reached D. became
31.A. before B. because C. although D. if
32.A. others B. the other C. another D. other
33.A. start B. play C. share D. talk
34.A. friend B. life C. face D. mind
35.A. brings out B. puts up C. finds out D. takes away
【答案】21.B;22.C;23.A;24.B;25.D;26.B;27.A;28.C;29.D;30.D;31.B;32.A;33.C;34.B;35.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。介绍了Belachew Girma成功创下了大笑的世界纪录,他希望通过笑让世界变得更快乐。
【点评】考查完形填空。答题时首先要跳过空格,通读文章掌握大意。然后细读文章,字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
21.句意:Belachew Girma 花了很长时间才创造了世界纪录。A方式;B时间;C想法;D运气。根据固定句型″It took+sb.+时间+to do 做…花费某人多长时间",可知此处应表达时间。故选B。
22.句意:他成功创下了大笑的世界纪录。A认真;B小心;C成功;D清楚。根据"This man from Ethiopia didn't set a world record for running or jumping. 这个来自埃塞俄比亚的人并没有创下跑步或跳跃的世界纪录",可知他成功创下了大笑的世界纪录。故选C。
23.句意:BelachewGirma笑了3个多小时都没有停顿!A多于;B小于;C小于;D短于。根据"Three hours,thirty-five minutes and thirty seconds. 三小时三十五分三十秒",可知此处表示多于三小时。故选A。
24.句意:事实上,他过去不是很开心。A例如;B事实上;C当然;D总之。根据"However,Belachew Girma didn't always like to laugh. 然而,BelachewGirma并不总是喜欢笑"及"he wasn't very happy in the past 他过去不是很开心",可知事实上,他过去不开心。故选B。
25.句意:BelachewGirma认为他再也笑不出来了。A总是;B通常;C经常;D从不。根据"After his wife died 他的妻子死后",可知他认为再也笑不出来了。故选D。
26.句意:他唯一不练习笑的时间是在睡觉的时候。A工作;B睡觉;C说话;D旅行。根据 "Belachew Girma practiced laughing night and day Belachew Girma日夜练习大笑",可知睡觉的时候不笑。故选B。
27.句意:有人告诉BelachewGirma关于大笑比赛的事。A竞争,比赛;B电影;C俱乐部;D项目。根据"he decided to take part in it 他决定参加",可知要表达大笑比赛。故选A。
28.句意:他继续努力地练习笑。A安静;B幸运;C努力;D漂亮。根据"He went on practicing his laughing...... 他继续......地练习笑",可知用hard努力地副词修饰practice。故选C。
29.句意:在笑了3个多小时后,BelachewGirma赢了比赛。A失去,丢失;B跑;C发生;D赢得。根据"After laughing for over 3 hours 笑了3个多小时后",可知赢了比赛。故选D。
30.句意:他成为了世界纪录持有人。A支付;B听说;C到达;D变成。根据"After laughing for over 3 hours,Belachew Girma ......the competition. 在笑了3个多小时后,BelachewGirma赢了比赛",可知他赢得比赛,成为世界纪录持有人。故选D。
31.句意:他没有时间悲伤或担心,因为他总是笑。A在……之前;B因为;C尽管;D如果。根据"He didn't have time to be sad or to worry 他没有时间悲伤或担心" 和"he was always laughing.他总是笑",可知前后之间是因果关系。故选B。
32.句意:Belachew Girma想通过大笑来帮助别人。A其他人;B另一个;C三者及三者以上中的一个;D其他。根据句意,可知,表达帮助其他人。故选A。
33.句意:他周游世界与人们分享他的经验。A开始;B玩;C分享;D谈话。根据"Belachew Girma wanted to help ......by laughing. Belachew Girma想通过大笑来帮助别人",可知此处表达分享他的经验。故选C。
34.句意:对BelachewGirma自己来说,笑挽救了他的生活。A朋友;B生活;C面孔;D心灵。根据"saved one's life挽救某人的命/生活",可知此处表示笑声挽救了他的生活,故选B。
35.句意:孩子们笑的时候,他们的悲伤就消失了。A拿出;B拿出;C发现;D带走,拿走。根据"The laughing makes them much happier and healthier.It helps make their lives better. 大笑使他们更加快乐和健康。这有助于改善他们的生活",可知大笑带走他们的悲伤。故选D。
(2024八上·杭州月考) 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式。
I dreamed about  36.  (travel) to Hong Kong when I was a little boy. And this time my dream finally came true. So when I got to Hong Kong  37.   July 27th, I felt so excited. I know it's one of the  38.  (popular) cities in China. It was so hot  39.  we ate a lot of ice-cream. I wanted to go to Disneyland for  40.  long time, so our trip began in Disneyland. In the park, I saw lots of cartoon  41.  (character) such as Mickey Mouse, Minnie Mouse and Donald Duck made by Walt Disney, a very  42.  (talent) man. And we took part in some great activities. Everybody enjoyed themselves. During the following days, we visited many other interesting places. It took us 6 days  43.  (learn) about the life and culture there. I  44.  (true)hope I can go there again some day.
What an  45.  (enjoy)trip!
【答案】36.traveling;37.on;38.most popular;39.that;40.a;41.characters;42.talented;43.to learn;44.truly;45.enjoyable
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。介绍了作者的香港之旅。
【点评】考查语法填空。本题考点涉及动名词、介词、最高级、冠词、名词、形容词、不定式、副词等知识点的考查。要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:当我还是个小男孩的时候,我就梦想着去香港旅游。dream about doing sth是固定短语,意"梦想做某事",在句中表示"梦想去香港旅行"。故填traveling。
37.句意:所以当我7月27日到达香港时,我感到非常兴奋。根据July 27th,可知此处表示一个确切的日期,其前应使用介词on。故填on。
38.句意:我知道它是中国最受欢迎的城市之一。根据常见结构"one of+形容词最高级+复数名词",可知空格处应使用最高级形式,表示"最受欢迎的城市之一"。故填most popular。
39.句意:天气很热,我们吃了很多冰淇淋。so+形容词/副词+that...是固定句型,意"如此……以至于……",在句中表示"天气如此地热以至于我们吃了很多冰淇淋"。故填that。
40.句意:很长时间以来我一直想去迪斯尼乐园,所以我们的旅行从迪斯尼乐园开始。for a long time 是固定短语,意"很长时间",在句中表示"很长时间以来我一直想去迪斯尼乐园"。故填a。
41.句意:在公园里,我看到了许多卡通人物,如米老鼠,米妮老鼠和唐老鸭由华特迪斯尼,一个非常有才华的人。lots of后接名词复数形式,结合"such as Mickey Mouse, Minnie Mouse and Donald Duck如米老鼠,米妮老鼠和唐老鸭",表示"许多卡通人物",所以空格处应使用名词复数。故填characters。
42.句意:在公园里,我看到了许多卡通人物,如米老鼠,米妮老鼠和唐老鸭由华特迪斯尼,一个非常有才华的人。根据常见结构"冠词+形容词+名词",可知此处应使用形容词,表示"一个有才能的人"。故填talented。
43.句意:我们花了6天的时间来了解那里的生活和文化。It takes sb time to do sth是固定句型,表示"做某事花费某人时间",所以空格处应使用动词不定式。故填to learn。
44.句意:我真地希望有一天我能再去那里。空格前后构成完整的主谓结构,所以空格处应使用副词修饰谓语动词,表示"真地希望"。故填truly。
45.句意:多么愉快的旅行啊!根据常见结构"冠词+形容词+名词",可知此处应使用形容词,表示"一次愉快的旅行"。故填enjoyable。
(2024八上·杭州月考) 用方框中所给词语的适当形式填空,每词限用一次。
funny, side, Bored, begin, below
46.He looked    because he had nothing to do.
47.There are many shops on both    of the street in the town.
48.My cousin Li Jing is the    person I know. She always makes us laugh.
49.Because of the bad weather, we couldn't see anything    the surface(表面) of the water.
50.I read the book from    to end but I still can't understand it.
【答案】46.bored
47.sides
48.funniest
49.below
50.beginning
【知识点】可数名词;抽象名词;形容词作表语;the+形容词最高级+表示范围的短语或从句;方位介词on,above,below,over,under 的用法比较
【解析】【分析】funny搞笑的, side一边, bored无聊的, begin开始, below在……下
【点评】考查选词填空。本题主要考查单词和短语在语境中的运用,需要根据单词和短语在语境中的词性和意义进行必要的变形,同时熟记固定搭配和基本句型。
46.句意:他看上去很无聊,因为他无事可做。根据"because he had nothing to do因为他无事可做",可知他很无聊,感官动词looked后应使用-ed形容词说明主语he的状态。故填bored。
47.句意:镇上街道的两边有许多商店。根据"of the street",结合空前的both,可知此处表示"街道两旁",both后用名词复数。故填sides。
48.句意:我的表弟李静是我认识的最有趣的人。她总是逗我们笑。根据" She always makes us laugh她总是逗我们笑",结合比较范围"person I know我认识的人",可知此处表示最搞笑的人, funny 有趣的,形容词,其最高级为funniest。故填funniest。
49.句意:因为天气不好,我们看不到水面以下的任何东西。根据"Because of the bad weather因为天气不好",结合备选词,可知看不到水面下的东西。在……下,below,介词,故填below。
50.句意:我把这本书从头到尾读了一遍,但我还是看不懂。from beginning to end是固定短语,意"从头到尾",在句中表示"我把这本书从头到尾读了一遍"。begin的名词为beginning,故填beginning。
(2024八上·杭州月考) 根据短文内容和所给中文提示填空(每空限填一词)。
When we were young, people always liked to question us about what kind of job we wanted to have. And some school students said they wanted to be a scientist, a computer programmer, or a  51.  (飞行员).
To be honest, I didn't know what I wanted to be when I was a middle school student. My mother wanted me to be a pianist, but I didn't take it  52.  (严肃地) because I couldn't  53.  (忍受)practicing it every day. My father wanted me to be an engineer like him, but I thought it was  54.  (毫无意义的).
Through some years, I went to college to go on my  55.  (教育). I kept everything in all my  56.   (日记). At the start of the new term, I got a part-time job at the school radio station. I  57.  (期待) to discuss the school life with other students and make many friends there.
Without this working experience, I could never know what I really wanted.
Four years later, I got a full-time job at our local radio station. I hoped that I could  58.  (改善)other people's life. So I made a  59.  (承诺) to myself that I would work hard on it and they just did what I advised. My program was quite  60.  (成功的) and I had lots of fans. I enjoy my job and my life now.
【答案】51.pilot;52.seriously;53.stand;54.meaningless;55.education;56.diaries;57.expected;58.improve;59.promise;60.successful
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。介绍了作者的求学和工作经历。
【点评】考查单词拼写。填单词时需注意所填单词的正确形式。
51.句意:一些学生说他们想成为一名科学家,一名计算机程序员,或者一名飞行员。"飞行员"是pilot,可数名词,在句中作表语,放在a后应使用单数名词。故填pilot。
52.句意:我妈妈想让我成为一名钢琴家,但我没有认真对待,因为我无法忍受每天练习。"严肃地"是seriously,副词在句中修饰动词,另外take sth seriously(意"认真对待……")是固定短语,在句中作谓语。故填seriously。
53.句意:我妈妈想让我成为一名钢琴家,但我没有认真对待,因为我无法忍受每天练习。"忍受"是stand,动词,在句中与 couldn't 一起作谓语,要用原形,结合固定短语can't stand doing sth 是固定短语,意"无法容忍做某事",在句中表示"我无法忍受每天练习"。故填stand。
54.句意:我父亲希望我像他一样成为一名工程师,但我认为这毫无意义。"毫无意义的"是meaningless,形容词,在句中作表语,表示"我认为这毫无意义"。故填meaningless。
55.句意:过了几年,我上了大学继续我的教育。"教育"是education,不可数名词,在句中作宾语,故填education。
56.句意:我把所有的事情都记在日记里。"日记"是diary,可数名词,在句中作宾语,放在all后应是复数形式。故填diaries。
57.句意:我希望和其他同学讨论学校生活,在那里结交很多朋友。"期待"是expect,动词,在句中作谓语,结合前句中的谓语动词got,可知此处表示发生在过去的事情,所以应使用一般过去时态。故填expected。
58.句意:我希望我能改善别人的生活。"改善"是improve,动词,在句中作谓语,放在could后应使用动词原形。故填improve。
59.句意:所以我向自己保证,我会努力工作,他们只是按照我的建议去做。"诺言"是promise,可数名词,在句中作宾语,放在a后应使用单数形式;而且make a promise是固定短语,意"许下诺言"。故填promise。
60.句意:我的节目非常成功,我有很多粉丝。"成功的"是successful,形容词,在句中作表语,表示"我的节目是非常成功的"。故填successful。
61.(2024八上·杭州月考) 假设你是李华,最近收到笔友Anna的电子邮件,请你根据邮件给她写一封回信。
要求:1. 回复邮件中提及的问题,适当拓展。词数80~100。
2. 不能出现真实的学校、班级名称和自己的真实姓名。
Dear Li Hua,
I will be really excited to meet your brother when he comes to New York in summer. I can show him around! Please tell me something about him! What does he look like What kind of person is he I know he loves sports. What kind of sports is he interested in and how often does he do it What's his dream How is he going to make it come true
I'm looking forward to your reply.
Yours,
Anna
Dear Anna,
Thank you so much for agreeing to show my brother around
Yours,
Li Hua
【答案】略
【知识点】应用文写作;材料作文;应用文;日常活动
【解析】【分析】例文答案:
Dear Anna,
Thank you so much for agreeing to show my brother around。I'm so glad to hear that you're excited to meet my brother! He's also really looking forward to visiting New York and meeting you in summer. It's very kind of you to offer to show him around. I'm sure you two will have a great time together. I'll let you know more details about his visit later.
Best regards,
Li Hua
本题是一篇英文书信,要求考生以李华的名义,给Anna就来信进行回复,属于命题作文。写这篇文章时,要注意文中给出的细节都要包括,不要遗漏。这篇文章对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力,需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用一般现在时,人称主要是第一人称,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇个固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:I'm so glad to hear that you're excited to meet my brother!运用了that引导的宾语从句;He's also really looking forward to visiting New York and meeting you in summer运用了固定短语look forward to doing sth; It's very kind of you to offer to show him around运用了固定短语It is+形容词+of sb to do sth; I'm sure you two will have a great time together运用了省略that的宾语从句。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表