资源简介 Unit 5 单元语篇阅读20篇(含解析)--2024-2025学年七年级英语下册重点题型精准练(外研版2024)一、阅读理解阅读短文, 从文后所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项, 其中有一个多余的选项。The clouds in the sky are changing all the time. Some of them are like feathers (羽毛) flying in the air. Some are like a big quilt, covering the whole sky. 1Sometimes clouds can make the sky very beautiful and lovely. But at other times they might make it dark and dangerous. A moment ago, the clouds were smiling in small pieces while the sun was shining brightly. Suddenly the clouds became dark and it blew or rained heavily.2 When different clouds hang in the sky, different kinds of weather will appear. There is much experience from the elders. High and thin clouds in the sky are often the beginning of the clear weather. 3 Next time, you can try watching the clouds by yourself.Clouds can help us to know about weather and predict (预告) weather changes. Weather plays an important part in our daily life, especially for animals and the farmers. 4However, knowing about the changes of the weather is not very easy, and there are mistakes only by seeing the clouds in the sky.Usually, people have to listen to the weather forecasts.A.Those clouds can’t help you much.B.Clouds are like the sign (标志) of the weather.C.Others are like mountains, a river or a lion.D.Those low or thick clouds often bring rain or snow.E.So we should learn to see the clouds and understand the weather.Today, you will visit a Dong minority (少数民族) village to learn about the culture of an ethnic minority group.The village is at the foot of the mountains and there are rivers around it. In the village, you can enjoy stilt houses (吊脚楼). You can also see its famous building—an old bridge. People built it with wood on stone piers (桥墩). On the bridge, there was a shelter for farmers in rainy weather. Over time, it became a good place for young people to meet and now it is a famous place for visitors.Another famous building in the Dong minority village is the Drum Tower (鼓楼). There is at least (至少) one such tower in every Dong minority village, serving as the political (政治的) and cultural (文化的) center.When the head of the village plays the drum, the villagers will know something important is happening, so they will stop their work at hand and go to the tower to listen to the head.At the end of today’s trip, we will take you back to your hotel in downtown Guilin.It will be a three hour tour by bus.Meals: Chinese style breakfast and lunchAccommodations (住宿): Guilin Bravo Hotel5.What can you see in the Dong minority village ① Stilt houses. ②Modern buildings. ③An old bridge. ④The Drum Tower.A.①②③ B.①③④ C.②③④ D.①②④6.What may the underlined word “shelter” in Paragraph 2 mean A.石板 B.雨伞 C.庇护处 D.酒店7.The villagers usually go to the Drum Tower to ________.A.stay away from rain B.have a birthday partyC.make friends with visitors D.know about something important8.Who may write this passage A.A villager. B.A visitor. C.A guide. D.A driver.The River Thames (泰晤士河) is the longest river in England and the second longest in the UK, after the River Severn (塞文河). But the River Thames is the most famous. That’s maybe because it’s in London, the capital city. The River Thames goes through London and other parts of the south of England.Some of the best known places in London are by the River Thames: Big Ben on the north side of the river; the London Eye on the south side, with its views (风景) of the city; and St Paul’s Cathedral (圣保罗大教堂). Some of the many bridges over the River Thames such as Westminster Bridge, Tower Bridge and the Millennium Bridge are also famous.It’s famous for art, too.Some of the UK’s most well known artists have painted the River Thames, including George Turner and John Constable. Turner was famous for painting water—the sea and rivers, while Constable was famous as a painter of fields (田野) and forests.9.What can we learn about the River Thames from the first paragraph A.It is the longest river in the UK. B.It is far from the capital city of the UK.C.It is more famous than the River Severn. D.It goes through many parts of northern England.10.The River Thames is the most famous river in England maybe because ________.A.it has many different colours B.it’s the second longest river in the UKC.it’s in the capital city of England D.it goes through some parts of the north of England11.Which of the following pictures shows the location (位置) of the London Eye A. B. C. D.12.What is the last paragraph mainly about A.Artists living by the river. B.Famous paintings about the river.C.What people liked to paint. D.Why the river is famous for art.It was a beautiful Sunday and the sky was blue. A family went fishing. They were in a boat on the lake. Suddenly, they saw something moving in the water.When the family got closer to it, they found it was a baby black bear. The children were a little scared (害怕的), but the parents were calm. They found the bear was in danger. It had a plastic tub (塑料桶) on its head.The bear tried to swim. However, the water in the tub made it difficult for him to do so. The family tried to save the bear.The woman drove the boat. The man wanted to take the tub off the bear’s head. At first, the man could not do it. After a while, the man got the tub off the bear’s head. The bear swam to the shore.In the past, bears didn’t live in this area. However, the number of bears is growing because of the forest here. People often see them now.13.What did the family find in the water A.A baby bear. B.A big bear. C.A boat. D.A man.14.According to the text, the bear ________.A.didn’t know how to swim B.couldn’t find its motherC.had a tub on its head D.was hungry15.How did the family help the bear A.They gave it food. B.They took the tub off its head.C.They took it to the shore. D.They called the police.16.What does the underlined word “them” refer to (指的是) A.Boats. B.Bears. C.Forests. D.Tubs.The highest mountain—Mount Qomolangma (珠穆朗玛峰) Where: on the border (边境) between China and Nepal How high: 8, 848.86 meters high, over 200 meters higher than K2 (乔戈里峰), the world’s second highest mountain What it is like: It’s very dangerous to climb it because of the terrible weather.The longest river—the Nile (尼罗河) Where: in northeastern Africa (非洲) How long: about 6, 650 kilometers long, about 250 kilometers longer than China’s longest river—the Yangtze River. What it is like: It brings much water to Africans.It’s best to visit it in spring, autumn or winter.The largest desert—the Sahara (撒哈拉沙漠) Where: in the north of Africa How large: about 9, 320, 000 square kilometers What it is like: It’s not good for people, animals or plants to live.It rains little there.The longest wall—the Great Wall Where: in the north of China How long: about 21, 196 kilometers long What it is like: It has a history of more than 2, 000 years.17.According to the text, the world’s second highest mountain is about ________ high.A.8, 300 meters B.8, 600 meters C.8, 800 meters D.6, 650 meters18.What do the Sahara and the Nile have in common (有……共同之处) A.They are both good places to live in. B.It hardly rains in those two places.C.They are both in Africa. D.They are the same size.19.Where may this passage come from A.A storybook. B.A newspaper.C.A geography magazine. D.A science book.20.What’s the main idea of this passage A.To introduce four different wonders in the world.B.To talk about the history of these famous places.C.To encourage people to visit these places.D.To compare the sizes of these places.China’s 13th scientific expedition (考察) to the Arctic Ocean reached the North Pole region (北极点区域) on September 5, 2023. You may wonder: What’s the difference (区别) between doing research in the Arctic and Antarctica (南极洲) Research in the Arctic is more difficult than in Antarctica. Antarctica is mainly land. So scientists can set up research stations on the land. However, the Arctic is mainly an ocean. Scientists can only set up drifting stations or stations on boats in the Arctic.There are also other differences between the two poles.The Arctic is at the north end of Earth. Canada, Norway, Russia and five other countries have land there. Antarctica is at the south end of Earth. There are no countries there. People from all countries can go there.They are both cold, but Antarctica is colder. The wind at the South Pole is very strong. But wind at the North Pole is not that strong. It mixes with air from warmer places.21.What can we know from Paragraph 1 A.September is the best time to go to the Arctic.B.China did 12 scientific expeditions to the Arctic Ocean before September 5, 2023.C.Thirteen Chinese scientists are in the Arctic.D.The scientists are studying the difference between the Arctic and Antarctica.22.What does the underlined word “drifting” mean in Chinese A.常温的 B.低温的 C.漂流的 D.坚固的23.Why is it difficult to do studies in the Arctic A.Because it is mainly land.B.Because there are many research stations.C.Because there are many boats in the Arctic.D.Because scientists have to use boats as research stations.24.What is the passage mainly about A.Chinese scientists’ studies of the Arctic.B.Research stations in the Arctic and Antarctica.C.Differences between the Arctic and Antarctica.D.The weather in the Arctic and Antarctica.Bees are interesting insects. They live in groups and each member has its own role (角色) . The body structure ( 结构) of them is fit for their work. Bees are important to us not only for the honey but also for the help they give to plants. Protecting bees is important for the health of our ecosystem (生态系统).25.Where do bees store the nectar A.On the flowers. B.On thelr wings.C.In the honeycombs. D.In the bottles.26.How do bees remove water from nectar A.They sing and dance. B.They flap the wings.C.They look for something. D.They collect nectar.27.What is the picture mainly about A.How bees make honey.B.Where bees find food.C.When bees store nectar.D.Why bees live in groups.28.What can we learn from the text A.Bees can plant flowers.B.It’s important for us to protect bees.C.Bees have perfect body structures to eat.D.It’s interesting for us to make honey.Plastic is useful. It’s in a lot of things we use every day, from clothes to pens, and bottles to toys. But there’s a problem. Most plastic is not biodegradable (可生物降解的), and a lot of it ends up in the sea.How big is the problem There are billions of bits of plastic in the world’s sea! Every ocean and every beach has plastic, from large objects to small pieces called microplastics. Tons of plastic go into the sea every year. Increasing like this, by 2050 there will be more plastic than fish in the sea!How does plastic harm sea animals Fish, sea turtles, and birds think plastic is food, and they eat it. The plastic stays in their stomachs. Dead seabirds are found with stomachs full of plastic. Whales, dolphins, and seals are caught by plastic bags or fishing nets. It’s said that millions of ocean animals die each year because of plastic rubbish in the sea around the world.What can we do Many people and organizations around the world are taking action. In some countries, plastic bags aren’t allowed to use. Scientists are developing new biodegradable plastic. Many communities are trying to use less plastic and recycle more. Kids are playing their part, such as working to make their schools “zero plastic”.Plastic pollution is becoming more and more serious, so it’s necessary for us to produce, buy and use fewer plastic products. Above all, one person can’t solve it alone, but together we will make a difference.29.What will happen to the world’s oceans by 2050 according to the passage A.Tons of plastic will enter the ocean. B.There will be more plastic than fish.C.There will be billions of bits of plastic. D.Every ocean and beach will have plastic.30.Many fish, sea turtles, and birds die because ________ according to the passage.A.they eat plenty of plastic B.they don’t have food to eatC.they are caught by fishermen D.they are caught by plastic bags31.In Paragraph 5, the writer advises us to ________.A.make the problem more serious B.solve the problem on our ownC.buy more plastic products alone D.work together to solve the problem32.How is the text organized (① = Paragraph 1, ② = Paragraph 2, ...)A. B. C. D.Linda is an American student in Grade 7. The summer holidays are coming. Her parents want to take her to visit Fujian, China. Now she is reading the website of an international travel agency (旅行社).Price (may change over time) : per personUS $688 per person (children under ten 50% off) Places & Activities: 1) Wuyi Mountain Jiuqu Stream, Yunu Peak, Dawang Peak, Thin Strip Sky (一线天) Activities: climb hills, take a bamboo raft (竹筏) , pick tea leaves, drink tea, watch live show... 2) Yongding Tulou: Chengqi Building. Zhencheng Building Activities: enjoy local music, watch puppet (木偶) show, taste Hakka food… Package (套餐) includes: Free breakfast, lunch and dinner Free WiFi Homelike hotels English-speaking guide (导游) Tickets to tourist sites Package doesn’t include: Bamboo Rafting Suggestions: Wear T-shirt and shorts, put on sunglasses and take hats or umbrellas. Lean more about China (history, culture, weather) before going. The earlier you book, the cheaper the price.33.What kinds of service are included in this package ①Free meals. ②Tickets to tourist sites. ③Hotels. ④Bamboo rafting. ⑤Air tickets.A.①②④ B.①②③ C.②③⑤ D.③④⑤34.What can we learn from the passage A.Customers can book the package by telephone.B.Visitors need to pay extra (额外的) money for their meals.C.You can watch puppet show during staying in Wuyi Mountain.D.Visitors can’t take their children to the trip.35.How much should Linda’s family pay for the package A.$688 B.$1620 C.$1720 D.$206436.What activities will Linda do in Wuyi Mountain A. B.C. D.37.What suggestions does the travel agency give to the visitors A.Prepare warm clothes and sunglasses. B.Learn to speak some Chinese.C.Learn more about Chinese history. D.Book as late as possible.My faourite season...My favourite season is spring because everything is getting new and fresh again. I like having picnics and taking photos with my friends. I don’t like autumn, because I know that it’s going to get cold soon.Autumn is my favourite season. I love the changing of leaves. I like the colours. I love the autumn wind that blows the leaves around. And I often take a walk in the autumn air with a warm cup of coffee. My least favourite season is summer because it’s too hot.I like summer best. It’s very cool in my home town, and it’s nice to have a long and sunny summer. There are lots of activities you can take pat in, such as going swimming. My least favourite season is winter because it’s pretty cold, and you don't want to go outside.My favourite season is winter because there’s a lot of snow, and it’s very beautiful. When the countryside is covered with snow, its perfectly white. Also, I love making snowmen with my friends. So I like winter.38.Where is Matt from A.The US. B.Canada. C.The UK. D.Germany.39.Which season does Anna like best A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.40.What’s the weather like in Neil’s home town in summer A.Wet. B.Cool. C.Windy. D.Cloudy.41.In winter, Kat loves ________.A.going swimming B.taking a walk C.making snowmen D.having picnics42.Which of the following is true according to the passage A.Matt likes having picnics in autumn. B.Anna’s favourite season is summer.C.Neil often takes part in activities in winter. D.Kat likes winter because there’s snow.My name is Lucy Smith. Look at this photo of my family. This is my mother. She is nice and looks very young. She is an English teacher in a middle school. She is a hero (英雄) in my eyes. That man in a black jacket is my father. He is a driver. Look at this boy. He is my brother David. He likes UFOs. He has some models of UFOs in his bookcase. My grandmother likes him very much. She is a nurse. She is very tidy. My grandfather is that old man in a brown jacket. He works in a middle school, too. He likes to play with my brother and me. Can you see me I’m in the middle of the photo. I have a happy family.43.What is Lucy’s mother A.She is a nurse. B.She is a driver.C.She is a hero. D.She is an English teacher.44.Where are David’s models of UFOs A.In his bookcase. B.In his classroom.C.In the middle of the photo. D.In a brown jacket.45.How many people are in Lucy’s family A.Three. B.Six. C.Five. D.Four.There are many different kinds of jobs for people to do in the world. But now, there is a special (特殊的) job. 46 These dogs are like the eyes (眼睛) of the special people. Who are the special people They can’t see with their eyes. 47These dogs usually need to learn for two or three years. And then they live with the special people. Their job is to help them to walk everywhere. These dogs know how to help the special people walk in the street (街道). 48 But these dogs can help the special people a lot.Sometimes you can see these dogs playing with the special people. Like other dogs, seeing eye dogs are lovely and clever. Are they dangerous (危险的) 49They work hard. They can do a lot of things. With the help of the special dogs, the special people’s life becomes more convenient (方便的). 50A.Oh, no, they are kind and friendly.B.But the workers are not men but dogs.C.So we call these dogs “seeing eye dogs”.D.They are the special people’s good friends.E.Cars and bikes in the streets are dangerous.The English Club Time: 5:30 p.m. every Tuesday Place: The School Hall Activities: ●Watch English Films ●Sing English Songs ●Put on English Plays Come and Meet the Writers! Read their books. Ask them some questions. Place: School Library Time: 1:00 p.m. on Wednesday All are welcome!Do You Want to Make a Film Meet Mr. Zhang at the Science Club. Learn more about film-making. Time: 1:00 p.m.—3:00 p.m. every Friday Place: Science Building根据材料内容选择最佳答案。51.What activities are there in the English club ①Watch English films ②Read the writers’ books ③ Put on English plays④Ask the writers questions ⑤Sing English songsA.①②③ B.①②④ C.②③⑤ D.①③⑤52.Where can you meet the writers A.In the school hall. B.In the school library.C.In the science building. D.In the teaching building.53.What time does the science club open A.At 5:30 p.m. every Tuesday. B.At 1:00 p.m. every Friday.C.At 1:00 p.m. every Wednesday. D.At 3:00 p.m. every Friday.54.Who teaches you to make a film A.Mr. Wang. B.Mrs. Wang. C.Mr. Zhang. D.Mrs. Zhang.55.The three posters (海报) are for _______.A.the students B.the teachers C.the parents D.the doctorsMia is going to junior high school next week, but she is worried about her new school life. Can she make friends easily Are the teachers kind Just at that time, she remembers the paper boat from her parents. She opens it and finds some words.To: Mia From: Dad and Mom Subject: Before your journey starts Dear Mia, Time flies! You are now in junior high! Are you ready for your new life Primary school was like a pool. It was small and safe. Dad and Mum protected (保护) your boat from winds. But junior high is like a river. It is wide (宽的) and the water moves fast. You will face new problems. We are still here to help. But sometimes you have to sail your boat by yourself. Just try your best and work hard. Remember this: No pain, no gain. You will go through (经历) heavy rain towards the sea. We made this letter into a paper boat. We hope it helps you in the coming years! With love, Dad and Mum56.What does the underlined word “it” refer to (指代) A.The new school. B.The big building. C.The paper boat. D.The wide river.57.Which situation (情况) best shows “No pain, No gain” A.Jack doesn’t prepare for the math test but still gets good grades.B.Sarah plays the piano every day and becomes really good at it.C.Luke doesn’t want to play soccer because he thinks it’s difficult.D.Emma watches TV all the weekend and doesn’t finish her work.58.Why do Mia’s parents make this paper boat A.Because they like making paper boats. B.Because they face a wide river.C.Because they want to travel by boat. D.Because they hope to help their kid.59.How may Mia feel after reading the words on the paper A.Happy. B.Sorry. C.Worried. D.Sad.二、任务型阅读阅读下面材料,从所给的A-E五幅配图中选出与材料相匹配的图片(其中一项是多余选项),将其序号填入1~4小题,并回答第5小题。A Day at School31 This is a school in Britain. It’s nine o’clock in the morning and the students are having English in the classroom. Look at their clothes. It’s their school uniform. Students in Britain wear uniforms to school every day.32 It’s eleven o’clock and the students have got PE. They’re in the gym. In PE classes, students do many things, like running, jumping and playing football. They need to wear special clothes for PE.33 It’s one o’clock. It’s time for lunch now and the children are hungry. They have lunch in the dining hall. The cook, Mrs. Smith, has got lots of yummy food for students to eat.34 It’s two o’clock. Mary has got Art. It’s her favourite subject. “Paint a picture,” says the teacher. Mary is very good at painting and her picture is excellent. Look at all the colors!A.B.C. D.E.60.61.62.63.64.What’s your favorite subject Why (不超过15词)阅读下面短文,简略回答问题。My name is Emily. Today, I want to tell you something about my good friend. Her name is Mary. She is 65 years old. She is also my grandmother.My grandmother lives with my parents, my brother Bob and me in Singapore. She likes reading newspapers every afternoon.My grandmother usually takes me to school from Monday to Friday. On Saturdays, we go to the park to go for a walk. On Sundays, we often sit in the yard and talk to each other about some interesting things.Sometimes, she helps me with my maths and plays with me. I’m very happy to have such a kind grandmother. She helps me a lot. I love her very much.65.Who is Mary 66.Where do Emily and her family live 67.When do Emily and her grandmother go to the park 68.What do Emily and her grandmother do on Sundays 69.What do you think of Emily’s grandmother Why do you think so 阅读短文,完成下面的“比较与对比”思维导图Penguins look funny with their big bodies, small heads, short necks, and short legs. They are birds but they can’t fly. They are not fish but they can swim very fast. They love to swim in the big, blue ocean around Antarctica (南极洲). When they’re swimming, they’re looking for their favorite foods—fish and krill. Penguins have black backs and white fronts, so in the water, other animals can’t see them well from above or below.Giraffes have big eyes on a small head and they can see very well. They live in the beautiful grasslands of Africa. These places are full of tall grass and big, green trees. They are very tall with long necks, so they can eat leaves, buds, and fruits from tall trees. Giraffes can run fast with their thin legs but they can’t run for a long time. They often walk for long hours to find food in places far away.PenguinsLooks: 70 Living place: ocean around Antarctica Food: 71 72 GiraffesLooks: big eyes, tall, a long neck and thin legs Living place: 73 Food: 74阅读短文,然后根据内容回答问题。Why don’t you start a hobby There are many hobbies you can enjoy. One of the best is a collecting hobby. People collect many things.Stones are fun to collect. You don’t have to go very far to find them. Very often you can find them just under your feet. You may have to dig (挖) a little.People often like to collect buttons (纽扣). Some like old buttons. Others collect new ones. Buttons can be made of wood, glass, shells— almost anything. Some buttons are large and others are small. Some have pictures on them. Others do not. There are many different kinds. It’s so much fun collecting buttons.Some people collect signatures (签名). They get their friends to write their names. Other people collect the signatures of famous people. Everyone writes names in a different way. Some names are not always easy to read. Different writings make signature collecting a lot of fun.75.How many collections are mentioned (提及) in the text 76.Where can people often find stones according to the text 77.What makes signature collecting a lot of fun 78.What would you like to collect Why Write 30 words or more.阅读以下材料,从下面方框中所给的A、B、C、D和E五个选项中选出能与1—4题内容相匹配的最佳选项(其中有一项多余),并回答第5题。Family Traditions_______ Jane: My family take turns (轮流) picking a movie to watch together. I watch something my parents like, and they watch something I like. We also make pizza and eat it in front of the TV._______ Wendy: My favorite birthday meal is spaghetti and meatballs. My mom usually cooks, but my dad and sister help. On my sister’s birthday, we eat pizza. On my mom’s birthday, we have chicken, and on my dad’s birthday we have steak._______ Suzie: Every Friday night, we have games night. After dinner, we go to the living room and play board games. We have about seven different ones, but only play one game a night. I plan to keep this tradition after I start my own family._______ Robin: Every year, on Mother’s Day, I make breakfast for my mother. I make something special, and bring it to my mother in bed. She always acts surprised, and I do it every year.A.Mother’s Day Breakfast B.Games Night C.Family Reunion Dinner D.Movie and Pizza Nights E.Birthday Meals79.80.81.82.83.Whose family tradition do you like best Why I like family tradition best because .阅读下面短文,简略回答问题。Girls at school like art, history and music. And boys like P. E., math and computer science. It is what we always think. But the 12-year-old girl Zhang Xiaoli in No. 2 Middle School is not like that. She is good at art. Many of her pictures are welcome in her school. But Zhang Xiaoli likes computer science best. She can write in code (代码) to let a model plane fly into the sky. She also learns that computer science can help us buy clothes, do sports and drive cars. For Zhang Xiaoli, computer science also helps her make friends. Her classmates all like to be with her and they talk a lot about this subject.On Sundays, she has a computer science lesson. Zhang Xiaoli is a beginner. Now she learns very easy things in the lesson. Zhang Xiaoli’s father is good at computer science. She always asks her father for help when she has questions. Zhang Xiaoli says writing in code is not only about numbers or letters, but it also needs knowledge of different subjects. Zhang Xiaoli wants to learn computer science well. She knows that computer science is very useful. She says she must study very hard.84.How old is Zhang Xiaoli 85.What is Zhang Xiaoli’s favorite subject 86.What can computer science help us do 87.Who helps Zhang Xiaoli with computer science 88.Do you want to make friends with Zhang Xiaoli Why 试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《Unit 5 单元语篇阅读20篇(含解析)--2024-2025学年七年级英语下册重点题型精准练(外研版2024)》参考答案1.C 2.B 3.D 4.E【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍云一直在变化,其形状多样,且云如同天气的标志,不同形态的云预示着不同天气,虽云能帮助了解和预测天气变化,但仅靠看云了解天气有局限,人们常需借助天气预报。1.根据前文“Some of them are like feathers (羽毛) flying in the air. Some are like a big quilt, covering the whole sky.”,这里是在描述云的形状,所以此空应继续描述云的其他形状。选项C“其他的像山脉、河流或者狮子。”符合语境。故选C。2.根据后文“When different clouds hang in the sky, different kinds of weather will appear.”,可知云与天气有关系,选项B“云就像是天气的标志。”能够引出后文关于云与天气关系的内容,符合语境。故选B。3.根据前文“High and thin clouds in the sky are often the beginning of the clear weather.”,这里在讲不同云对应的天气,选项D“那些低的或厚的云常常带来雨或雪。”与前文形成对应,讲了另一种云对应的天气。故选D。4.根据前文“Clouds can help us to know about weather and predict (预告) weather changes. Weather plays an important part in our daily life, especially for animals and the farmers.”,所以我们应该学会看云识天气,选项E“所以我们应该学会看云并了解天气。”符合语境。故选E。5.B 6.C 7.D 8.C【导语】本文是一篇说明文。主要讲述导游带领游客参观侗族村落,介绍村落里的吊脚楼、老桥、鼓楼等建筑,以及鼓楼的作用,还提及行程安排如乘大巴往返酒店、提供中式早午餐及住宿地点等。5.细节理解题。根据第二段“In the village, you can enjoy stilt houses (吊脚楼). You can also see its famous building—an old bridge.”以及第三段“Another famous building in the Dong minority village is the Drum Tower (鼓楼).” 可知,在侗族村落能看到吊脚楼、老桥和鼓楼。文中未提及modern buildings。所以能看到的是①③④,故选B。6.词义猜测题。根据第二段“On the bridge, there was a shelter for farmers in rainy weather.”,在雨天,桥上为农民提供的应该是一个遮风挡雨的地方,也就是“庇护处”。所以“shelter”意思是“庇护处”,故选C。7.细节理解题。根据第三段“When the head of the village plays the drum, the villagers will know something important is happening, so they will stop their work at hand and go to the tower to listen to the head.”可知,当村长击鼓,村民就知道有重要的事情发生,会去鼓楼听村长说。所以村民去鼓楼是为了知道重要的事情,故选D。8.推理判断题。文章整体是在介绍带游客去侗族村落参观的行程安排,如参观的地点、行程时间、餐饮和住宿等,尤其是第一段中“Today, you will visit a Dong minority (少数民族) village to learn about the culture of an ethnic minority group.”这种表述,更像是导游对游客的介绍。所以这篇文章可能是导游写的,故选C。9.C 10.C 11.B 12.D【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了泰晤士河在英国的长度排名、著名程度、流经区域,还提及河畔著名地点、桥梁,以及因艺术闻名,列举了相关画家以其为题材创作的情况。9.细节理解题。根据第一段“The River Thames (泰晤士河) is the longest river in England and the second longest in the UK, after the River Severn (塞文河). But the River Thames is the most famous.”可知,泰晤士河在英国长度排第二,仅次于塞文河,但却是最著名的,所以它比塞文河更出名。故选C。10.细节理解题。根据第一段“That’s maybe because it’s in London, the capital city.”可知,泰晤士河是英国最著名的河可能是因为它在英国首都伦敦。故选C。11.推理判断题。根据第二段“the London Eye on the south side”可知,伦敦眼在河的南边。故选B。12.主旨大意题。根据最后一段中“It’s famous for art, too. Some of the UK’s most well-known artists have painted the River Thames...Turner was famous for painting water—the sea and rivers, while Constable was famous as a painter of fields (田野) and forests.”可知,最后一段主要讲述了泰晤士河因艺术而闻名,还列举了一些画家以泰晤士河为题材创作,说明它因艺术闻名的原因。故选D。13.A 14.C 15.B 16.B【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了一个晴朗的周日,一家人在湖中乘船钓鱼时,发现一只头上套着塑料桶、身处危险的小黑熊宝宝,他们成功帮小熊取下桶,让它游回岸边,同时还提及因当地森林缘故熊的数量在增多,人们常能见到它们 。13.细节理解题。根据第二段“they found it was a baby black bear”,可知这家人在水里发现的是一只熊宝宝。故选A。14.细节理解题。根据第二段“It had a plastic tub (塑料桶) on its head.”可知,这只熊头上有个桶。故选C。15.细节理解题。根据第三段“The man wanted to take the tub off the bear’s head. After a while, the man got the tub off the bear’s head.”,可知,这家人是把桶从熊头上取下来帮助了熊。故选B。16.词句猜测题。根据第四段“However, the number of bears is growing because of the forest here. People often see them now.”可知,由于这里的森林,熊的数量正在增长。人们现在经常看到它们,因此“them”指代前文提到的熊。故选B。17.B 18.C 19.C 20.A【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了世界上四个著名地理事物,包括世界最高峰珠穆朗玛峰、最长河流尼罗河、最大沙漠撒哈拉沙漠以及最长城墙长城的位置、尺寸、特点等相关信息。17.细节理解题。根据“The highest mountain—Mount Qomolangma (珠穆朗玛峰) How high: 8, 848.86 meters high, over 200 meters higher than K2 (乔戈里峰), the world’s second highest mountain”可知,珠穆朗玛峰高8848.86米,比世界第二高峰乔戈里峰高200多米,所以世界第二高峰约8600米,故选B。18.细节理解题。根据“The longest river—the Nile (尼罗河) Where: in northeastern Africa (非洲)”以及“The largest desert—the Sahara (撒哈拉沙漠) Where: in the north of Africa”可知,尼罗河和撒哈拉沙漠都在非洲,故选C。19.推理判断题。根据文章介绍了世界上最高的山、最长的河、最大的沙漠、最长的墙的地理位置、大小等地理相关信息可知,文章最有可能来自地理杂志,故选C。20.主旨大意题。根据文章分别介绍了珠穆朗玛峰、尼罗河、撒哈拉沙漠、长城这四个世界不同的奇观,包括它们的位置、特征等可知,文章主旨是介绍世界上四个不同的奇观,故选A。21.B 22.C 23.D 24.C【导语】本文主要对比了南极和北极的不同之处。21.细节理解题。根据“China’s 13th scientific expedition (考察) to the Arctic Ocean reached the North Pole region (北极点区域) on September 5, 2023.”可知,中国在2023年之前做了12次考察。故选B。22.词句猜测题。根据“However, the Arctic is mainly an ocean. Scientists can only set up drifting stations or stations on boats in the Arctic.”可知,北极主要是海洋,科学家只能在漂浮站或船上建立研究站,划线部分意为“流动的,漂流的”。故选C。23.细节理解题。根据“However, the Arctic is mainly an ocean. Scientists can only set up drifting stations or stations on boats in the Arctic.”可知,科学家们在北极只能建立流动的站点或者是在船上建立站点。故选D。24.主旨大意题。根据第一段“What’s the difference (区别) between doing research in the Arctic and Antarctica (南极洲) ”及全文可知,文章主要讲了南极和北极的区别。故选C。25.C 26.B 27.A 28.B【导语】本文主要介绍了蜜蜂是如何制作蜂蜜的,并告诉我们保护蜜蜂的重要性。25.细节理解题。根据图中“Bees store nectar in honeycombs”可知,蜜蜂把花蜜储存在蜂巢里。故选C。26.细节理解题。根据“Bees flap their wings to remove water”可知,蜜蜂扇动翅膀从蜂巢中排水,故选B。27.推理判断题。观察图片可知,这张图主要是关于蜜蜂如何制作蜂蜜的,故选A。28.细节理解题。根据“Protecting bees is important for the health of our ecosystem (生态系统).”可知,对于我们来说,保护蜜蜂是重要的,故选B。29.B 30.A 31.D 32.B【导语】本文主要介绍了塑料污染的严重性、塑料对海洋动物的危害以及我们能做什么。29.细节理解题。根据“Increasing like this, by 2050 there will be more plastic than fish in the sea!”可知,如果继续这样增长下去,到2050年海洋里的塑料将比鱼还多。故选B。30.细节理解题。根据“Fish, sea turtles, and birds think plastic is food, and they eat it. The plastic stays in their stomachs.”可知,鱼、海龟和鸟认为塑料是食物,就把塑料吃了,结果塑料留在它们的胃里,导致了它们的死亡。故选A。31.细节理解题。根据“Above all, one person can’t solve it alone, but together we will make a difference.”可知,作者建议大家齐心协力去解决问题。故选D。32.篇章结构题。通读全文可知,本文是总分总结构。第一段引出塑料污染这一话题;第二段至第四段分别介绍了塑料污染的严重性、塑料对海洋动物的危害以及我们能做什么;第五段总结全文,号召大家齐心协力解决塑料污染问题。故选B。33.B 34.A 35.D 36.B 37.C【导语】本文是一篇应用文,主要讲述了暑假就要来了,琳达的父母想带她去中国福建,现在她正在看一家国际旅行社的网站,以及网站的内容。33.细节理解题。根据Package includes中“Free breakfast, lunch and dinner; Free WiFi; Homelike hotels; English-speaking guide(导游);Tickets to tourists sites”可知,包含免费早餐、午餐和晚餐;免费的无线网络;舒适的酒店;英语导游;旅游景点门票。故选B。34.细节理解题。根据“Call us at 1800 06 0388”可知,可以打电话预定套餐。故选A。35.推理判断题。根据Price中“US $688 per person (children under ten 50% off)”可知,每人688美元(10岁以下儿童5折),所以琳达一家要去的话需要3×$688=$2064。故选D。36.细节理解题。根据“Activities: climb hills, take a bamboo raft (竹筏), pick tea leaves, drink tea, watch live show...”可知,在武夷山上的活动有:爬山,坐竹筏,采摘茶叶,喝茶,看现场表演。故选B。37.细节理解题。根据Suggestions中“Learn more about China (history, culture, weather) before going.”可知,旅行社建议去之前多了解一下中国历史、文化、天气。故选C。38.C 39.C 40.B 41.C 42.D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了几个人最喜欢的季节。38.细节理解题。根据“Matt/UK”可知,Matt来自英国。故选C。39.细节理解题。根据“Autumn is my favourite season”可知,秋天是安娜最喜欢的季节。故选C。40.细节理解题。根据“I like summer best. It’s very cool in my home town”可知,在Neil的家乡,夏天天气很凉爽。故选B。41.细节理解题。根据“I love making snowmen with my friends”可知,Kat喜欢和她朋友堆雪人。故选C。42.细节理解题。根据“My favourite season is winter because there’s a lot of snow”可知,Kat最喜欢的季节是冬天,因为有很多雪。故选D。43.D 44.A 45.B【导语】本文主要介绍了作者的家人。43.细节理解题。根据“She is an English teacher”可知,她是一名英语老师。故选D。44.细节理解题。根据“He has some models of UFOs in his bookcase”可知,不明飞行物的模型在书架里。故选A。45.细节理解题。根据“my mother...my father...my brother...My grandmother...My grandfather”可知,她家共有6口人。故选B。46.B 47.C 48.E 49.A 50.D【导语】本文介绍了导盲犬。46.根据“But now, there is a special (特殊的) job…These dogs are like the eyes (眼睛) of the special people.”可知此处提到了特殊的工作,“工人”是狗。选项B“但这里的‘工人’不是人,而是狗。”符合,故选B。47.根据“These dogs are like the eyes (眼睛) of the special people.”可知此处介绍这些狗就像是特殊人群的眼睛。选项C“所以我们称这些狗为‘导盲犬’。”符合,故选C。48.根据“These dogs know how to help the special people walk in the street”可知这些狗知道如何帮助特殊人群在街上行走。选项E“街道上的汽车和自行车很危险。”符合,故选E。49.根据“Like other dogs, seeing eye dogs are lovely and clever. Are they dangerous”可知导盲犬并不危险,选项A“哦,不,它们是善良和友好的。”符合,故选A。50.根据“With the help of the special dogs, the special people’s life becomes more convenient”可知在这些特殊狗狗的帮助下,特殊人群的生活变得更加便利。选项D“它们是特殊人群的好朋友。”符合,故选D。51.D 52.B 53.B 54.C 55.A【导语】本文是三则广告信息,分别是:英语俱乐部的情况,与作家会面的情况,如何制作电影。51.细节理解题。根据“Watch English Films”,“Sing English Songs”及“Put on English Plays”可知,英语俱乐部的活动包括观看英文电影,唱英文歌曲,表演英语戏剧,故选D。52.细节理解题。根据“Place: School Library”可知,在学校图书馆与作家会面,故选B。53.细节理解题。根据“Time: 1:00 p.m.—3:00 p.m. every Friday”可知,科学俱乐部开放时间为每周五的下午1点到3点,故选B。54.细节理解题。根据“Meet Mr. Zhang at the Science Club.”可知,张老师教你如何制作电影,故选C。55.推理判断题。通读全文可知,本文是三则广告信息,分别是:英语俱乐部的情况,与作家会面的情况,如何制作电影,都是写给学生的,故选A。56.C 57.B 58.D 59.A【导语】本文讲述了Mia即将开始她的初中生活,她对此感到担忧。为了鼓励和支持她,她的父母给她写了一封信,并将信折成纸船送给她。56.词句猜测题。根据“she remembers the paper boat from her parents. She opens it and finds some words.”可知“it”指的是Mia打开的纸船。故选C。57.推理判断题。根据“Remember this: No pain, no gain. You will go through (经历) heavy rain towards the sea.”可知“No pain, no gain”意为“没有付出就没有收获”。Sarah每天练琴并变得很擅长,体现了这一点。故选B。58.细节理解题。根据“We made this letter into a paper boat. We hope it helps you in the coming years!”可知Mia的父母制作这个纸船是为了在她面对新生活时给予帮助和鼓励。故选D。59.推理判断题。文章内容寓意鼓励和激励,Mia读完父母的话后,应该会感到开心和被支持。故选A。60.D 61.A 62.E 63.B 64.My favorite subject is Maths because it’s interesting and useful.【导语】本文主要介绍了不同时间段学生们所做的事情。60.根据“Look at their clothes. It’s their school uniform. Students in Britain wear uniforms to school every day.”可知,英国的学生在早上九点钟正在教室里上英语课,并穿着校服。这与图片D中的学生们在教室里上课的场景相匹配,故选D。61.根据“It’s eleven o’clock and the students have got PE. They’re in the gym. In PE classes, students do many things, like running, jumping and playing football. They need to wear special clothes for PE.”可知,十一点钟,学生们正在体育馆上体育课,他们需要穿着特殊的运动服。这与图片A中显示的体育馆和穿运动服的学生相匹配。故选A。62.根据“It’s one o’clock. It’s time for lunch now and the children are hungry. They have lunch in the dining hall. The cook, Mrs. Smith, has got lots of yummy food for students to eat.”可知,一点钟,学生们正在食堂吃午饭。这与图片E中显示的学生们在食堂就餐的场景相匹配。故选E。63.根据“It’s two o’clock. Mary has got Art. It’s her favourite subject.” 可知,两点钟,Mary正在上她最喜欢的美术课,并且她正在画一幅画。这与图片B中显示的一个女孩在画画的场景相匹配。故选B。64.开放性习题,答案不唯一,参考答案:My favorite subject is Maths because it’s interesting and useful.65.She is my grandmother./She is my grandmother and friend./She is my friend. 66.In Singapore. 67.On Saturdays. 68.They often sit in the yard and talk to each other about some interesting things. 69.She is kind/nice/good/wonderful.【导语】本文主要介绍了Emily的祖母Mary。65.根据“Her name is Mary. She is 65 years old. She is also my grandmother.”可知Mary是Emily的祖母,结合“Today, I want to tell you something about my good friend”,说明Mary也是Emily的朋友,故填She is my grandmother./She is my grandmother and friend./She is my friend.66.根据“My grandmother lives with my parents, my brother Bob and me in Singapore.”可知Emily和她的家人住在新加坡,故填In Singapore.67.根据“On Saturdays, we go to the park to go for a walk.” 可知Emily和她的祖母在周六去公园,故填On Saturdays.68.根据“On Sundays, we often sit in the yard and talk to each other about some interesting things.” 可知,在周日,Emily和祖母经常坐在院子里,互相谈论一些有趣的事情,故填They often sit in the yard and talk to each other about some interesting things.69.根据“I’m very happy to have such a kind grandmother. She helps me a lot.” 可知,Emily认为祖母很善良,且祖母对她帮助很大,所以可以用 kind(善良的)、nice(友好的)、good(好的)、wonderful(很棒的)等词来描述祖母。故填She is kind/nice/good/wonderful.70.big bodies, small heads, short necks, and short legs 71.fish and krill 72.small head/small heads 73.grasslands of Africa 74.leaves, buds and fruits from tall trees【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了企鹅和长颈鹿的外貌、特长、饮食、生活环境。70.根据第一段“Penguins look funny with their big bodies, small heads, short necks, and short legs.”可知企鹅身体大、头小、脖子短、腿短,看起来很滑稽。故填big bodies, small heads, short necks, and short legs。71.根据第一段“they’re looking for their favorite foods—fish and krill.”可知企鹅最喜欢的食物——鱼和磷虾。故填fish and krill。72.根据第一段“Penguins look funny with their big bodies, small heads,”和第二段“ Giraffes have big eyes on a small head”可知企鹅和长颈鹿的共同点是头很小,故填small head (或small heads)。73.根据第二段“They live in the beautiful grasslands of Africa.”可知长颈鹿生活在非洲美丽的草原上。故填grasslands of Africa。74.根据第二段“so they can eat leaves, buds, and fruits from tall trees.”可知长颈鹿的食物是高大树木上的叶子、花蕾和果实。故填leaves, buds and fruits from tall trees。75.Three/3. 76.Under their feet. 77.Different writings. 78.I’d like to collect stones because it is easy for me to collect them. I can find different stones everywhere, like in park, along the river or on the beach.【导语】本文是一篇说明文。文章介绍三种不同的收藏爱好:石头收藏、纽扣收藏和签名收藏,说明了收藏爱好的多样性和乐趣。75.根据“Stones are fun to collect.”、“People often like to collect buttons.”、“Some people collect signatures.”可知,文中明确提到了三种收藏类型:石头收藏、纽扣收藏和签名收藏。这三种收藏在文中都有详细的描述和介绍。故填Three/3.76.根据“Very often you can find them just under your feet.”可知,人们通常可以在脚下找到石头。故填Under their feet.77.根据“Different writings make signature collecting a lot of fun.”可知,不同的笔迹使得签名收藏变得有趣。故填Different writings.78.开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为I’d like to collect stones because it is easy for me to collect them. I can find different stones everywhere, like in park, along the river or on the beach.79.D 80.E 81.B 82.A 83. Jane’s I like watching movies【导语】本文主要介绍了几个人的家庭传统。79.根据“My family take turns (轮流) picking a movie to watch together...We also make pizza and eat it in front of the TV”可知她的家人轮流挑选一部电影一起看,他们还做披萨,在电视机前吃,选项D“电影和披萨之夜”符合。故选D。80.根据“My favorite birthday meal is spaghetti and meatballs”可知她最喜欢的生日大餐是意大利面和肉丸,选项E“生日餐”符合。故选E。81.根据“Every Friday night, we have games night”可知每周五晚上,他们都有比赛之夜,选项B“游戏之夜”符合。故选B。82.根据“Every year, on Mother’s Day, I make breakfast for my mother”可知每年母亲节,他都会给妈妈做早餐,选项A“母亲节早餐”符合。故选A。83.开放性试题,言之有理即可。参考答案为Jane’s;I like watching movies。84.She is 12 years old. 85.Her favorite subject is computer science. 86.Computer science can help us buy clothes, do sports and drive cars. 87.Her father helps her with computer science. 88.Yes, I do. Because she is good at computer science and I can learn a lot from her.【导语】本文主要讲述了12岁的女孩张小丽喜欢计算机科学的故事。84.根据文中“But the 12-year-old girl Zhang Xiaoli in No. 2 Middle School is not like that.”可知,张小丽12岁。故填She is 12 years old.85.根据文中“But Zhang Xiaoli likes computer science best.”可知,张小丽最喜欢的科目是计算机科学。故填Her favorite subject is computer science.86.根据文中“She also learns that computer science can help us buy clothes, do sports and drive cars.”可知,计算机科学能帮助我们买衣服、做运动和开车。故填Computer science can help us buy clothes, do sports and drive cars.87.根据文中“Zhang Xiaoli’s father is good at computer science. She always asks her father for help when she has questions.”可知,张小丽的父亲帮助她学习计算机科学。故填Her father helps her with computer science.88.开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为Yes, I do. Because she is good at computer science and I can learn a lot from her.答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览