资源简介 2025新译林版七年级英语下册Unit 3单元测试卷(时间:100分钟,满分:100分)一、单项选择(每小题1分,满分10分)( )1.—_____ Greens are on _____ holiday to _____beautiful city in China.— They all look very happy.A. The; a; a B./; a; a C. A; the; / D. The;/;a( )2. The man went home and _ down to have a rest after_____ to his boss about being ill.A. lied; lying B. lay; lying C. laid; laying D. lied; laying( )3.— Mr Ling, the article is difficult to understand.— Please remember_____ it three or four times.A. read B. reads C. to read D. reading( )4.— What is your teacher's advice to improve Chinese — He _____ some famous books for us to read.A. recommended B. made C. discovered D. mixed( )5.— Excuse me, what time is it now — The clock is _____ us on the wall. You can check the time by yourself.A. under B. over C. below D. above( )6. About 10,000 runners from more than 20 countries took part in a half-marathon _____the Yangtze River on Kaisha Island.A. towards B. through C. along D. over( )7. In order to____ enough vitamin C, we should eat some fruit and vegetables every day.A. take down B. take up C. take after D. take in( )8. The doctors thought it was a_____ that James could wake up after being hurt so badly in the car accident.A. truth B. mistake C. symbol D. wonder( )9.— How should we welcome those foreign visitors, Andy — Why don't we cook some _____ food for them so that they will know more about our hometown A. special B. local C. delicious D. fresh( )10. Which word of the following doesn't have the same stress as the others A. traditional B. forget C. design D. sunshine二、完形填空(每小题1分,满分 15分)Finding Home“I hate New Orleans! I wanna go home!” I_11_ to my mother as we moved boxes. But goinghome was not _12_ because my home was 1,100 miles away. I was born and _13_ in northern Virginia. Virginia was my home, and I never thought that it would _14_ . In 2014, my family experienced a bad thing, so my parents decided to move to my mum's hometown of New Orleans.Only three months after my parents made the _15_ to move, I found myself moving boxes into our new house. I said that I hated the new environment. It was _16_ because of the hot weather, but it was mostly because of the fact that I felt like my whole life had been turned upside down. 1,100 miles away from everyone and everything I had ever known, I was _17_ . To make matters worse, I was starting high school in two weeks. Beginning high school is a scary experience on its own.I spent my first few months in New Orleans,_18_ wanting to go home to Virginia. But after a few months of missing home, I understood that I had to make a(n)_19_ . I could keep thinking about how much I missed my old home, _20_I could start trying to build a new home right here. I chose the latter.When I_21_ giving all my attention to how much I missed Virginia, I was able to begin accepting(接受) the love that people were _22_ me. I joined some clubs at school, which gave me the chance to make friends. My neighbour taught me how to cook some New Orleans food. I realized that I had a wonderful _23_ of fellow cooks and neighbours. I had every possible chance to better myself and to _24_ my life.Because of my resilience(适应力) in making a new home for myself and the _25_ that people have shown to me, home is right here.( )11. A. shouted B. replied C. turned D. pointed( )12. A. sweet B. brave C. easy D. difficult( )13. A. trained B. raised C. visited D. fed( )14. A. miss B. part C. move D. change( )15. A. advice B. trust C. car D. decision( )16. A. always B. partly C. almost D. only( )17. A. surprised B. relaxed C. happy D. afraid( )18. A. quickly B. badly C. slightly D. seldom( )19. A. end B. habit C. home D. choice( )20. A. and B. but C. or D. so( )21. A. stopped B. began C. remembered D. forgot( )22. A. helping B. sending C. making D. giving( )23. A. area B.community C. club D. school( )24. A. rewrite B. rebuild C. reuse D. recycle( )25. A. money B. freedom C. love D. interest三、阅读理解(每小题2分,满分20分)A新素材 新故宫 The Palace Museum is one of the must-see places in Beijing and has millions of cultural relics(遗产) inside its walls. However, the museum can only show a small part of its relics to the public. Experts(专家) can't fix as many cultural relics as they want. And more importantly, the museum can't work well if the number of visitors goes over 80,000 every day. Why Because there is not enough room inside the museum!For nearly ten years, the Palace Museum has planned on its new building—a second home for the cultural relics, a second office for the experts, and a second museum for people to visit. Thirty kilometres away from the Palace Museum, the new museum will include places for the display, restoration and storage(展览、修复和贮存) of the cultural relics. And there is even a garden. Experts can better work on the protection and restoration of the cultural relics. And more visitors will be able to see the relics and learn more about our culture and history.Although the new museum looks like a traditional Chinese building and has similar colours to the Palace Museum, it is modern and environmentally friendly. For example, it can save a lot of energy: The walls on the south side can let in a lot of air during the summer and keep it cool; during the winter, the walls on the north side can keep the cold air out and help the building stay warm.The construction(施工) of the new Palace Museum started in December 2022, and it may be open to the public in 2025. The Palace Museum will be 100 years old then. The new museum will surely be a great birthday gift for it.( )26. What can we learn from Paragraph 1 A. The Palace Museum needs more room these days.B. 80,000 people visit the Palace Museum every day.C. Experts from the Palace Museum don't have a place to work in.D. Most of the cultural relics of the Palace Museum are on display.( )27. What does the new Palace Museum mean to the experts A. A second home. B. A second museum.C. A second office. D. A new building.( )28. 新趋势 写作手法 How does the writer explain that the new Palace Museum is environmentally friendly A. By making a joke. B. By giving an example.C. By telling stories. D. By showing numbers.( )29. When may the new Palace Museum be ready for the public A. In 2022. B. In 2025. C. In 2122. D. In 2125.( )30. What's the best title for the passage A. New Palace Museum B. Places for the displayC. Birthday gift for China D. Not enough room for visitorsBPeople can travel without much money by staying in other people's houses. Sometimes the travellers may sleep for a few nights on other people's sofa s for free. This way of travelling is called sofa surfing.There is a sofa surfing organization that connects(联系) travellers all around the world. Members of it can find a place to stay when they travel or share their homes and hometowns with travellers from other places. In this way strangers can help strangers to make the world a better place.The organization has millions of members all over the world and it has changed the way of travelling forever. Jamie from Australia has travelled in this way all over the world. “When I travelled before, I used to find a cheap hotel to save money, but now I stay in really nice houses and apartments. The best thing isn't the free living place but the people you meet. A sofa surfing host, the owner of the house, will usually cook you a meal which helps break the ice. Then they’ ll often introduce you to their friends and take you to the places they enjoy. Sofa surfing allows you to experience a country and its culture.”_▲_ Delphine, an experienced host from Paris, has an answer. “They say that money makes the world go round but I try to help people go round the world without much money!” she said with a smile. So far she has helped more than 100 travellers. “I enjoy meeting people from different cultures and I’ve made friends from all over the world,” said Delphine, who is also a cook. “And of course, I like sharing French food with them. Usually, my guests love trying it but I’ve had problems sometimes. Once I cooked roast lamb for a guest but unluckily, when she got here, she told me she was only used to eating vegetables!”The idea of travelling the world for free has even been made into a TV show. Alex and Zsolt from the US set out with no money at all. They depended on social networking websites to ask for help. They said, “Wherever we went, we were always provided with food. All over the world, food is a common bond(纽带).” They travelled sixteen different countries and the results were turned into the TV show Around the World for Free.( )31. What can we know about sofa surfing according to Paragraph 1 A. It's a way to travel with less money.B. It can connect travellers all around the world.C. It's a way for people to make money with their sofas.D. Travellers think it is the most important way to travel today.( )32. What does the underlined phrase“break the ice” in Paragraph 3 probably mean A. Have icy drinks. B. Make you feel at home.C. Hit the ice into pieces. D. Enjoy your living condition.( )33. Why does Delphine like being a sofa surfing host Because she is a French cook.B. Because she enjoys cooking for travellers.C. Because she expects to make more friends.D. Because she wants to help people go round the world.( )34. 新趋势补全文章 Which question can be put into“_▲_” in Paragraph 4 A. What does a traveller get from sofa surfing B. What do you like to eat when you' re on a holiday C. How can you make more money from going round the world D. Why do people agree to let a stranger sleep on their sofas ( )35. What is the best title for the text A. Sofa Surfing: The Best Way to Stay at HomeB. The Difficulties of Travelling Without MoneyC. Going Around the World with Sofa SurfingD. Meeting New People Through Sofa Surfing四、阅读与回答问题(每小题2分,满分10分)根据短文内容,回答下列问题。文化意识跨文化交流 Pace Melody from France has lived in China for 13 years. As the daughter-in-law of a family from Hunan, Melody often visits her husband's hometown in Yiyang, Hunan. It was there that she fell in love with the Chinese countryside for its friendly villagers, local food, and beautiful scenery.With sweet air and fresh vegetables, the village life in Hunan brought Melody a deep sense of comfort and happiness. She is thankful to be welcomed by her Hunan family members, who are very close to her. “My mother-in-law often tells me that I am like her daughter,” she said.This love and acceptance touched her, as it was quite different from the customs in France. In her home country, it was more often to call one's mother-in-law by her name, but in Hunan, she was encouraged(鼓励) to call her mother-in-law“mum”.Working in the fields with her mother-in-law became one of Melody’ s favourite activities. Her mother-in-law took her to dig wild vegetables and taught her how to make tofu. Melody also learned Chinese square dancing with her mother-in-law and they celebrated the Spring Festival together.Melody is amazed by how quickly the villages in China are developing. Before, there were no highways near their village, but now there are good roads and buses that come often. The southern part of Dongping town has changed a lot. It used to be a remote(偏远的) and mountainous area, but now it's a busy place with lots of people. Life in Hunan has given Melody rich experiences. “I have many surprises and learn a lot every day. I am very happy and thankful,” she said.How long has Melody lived in China ____________________________________________________Why did Melody enjoy the life in the Chinese countryside ____________________________________________________How do French call their mothers-in-law ____________________________________________________What did Melody's mother-in-law teach her ____________________________________________________How do you like Melody's life in China ____________________________________________________五、词汇检测(每小题1分,满分10分)A)根据所给汉语或首字母提示写出单词。41. Nature in the summer season is full of bright colours and ________(每样事物) around it is wonderful.42. My grandpa is good at sugar painting(糖画), and he can create pictures in different ______(形状).43. Beijing opera is one of the art t_____ of China, loved by millions of people all over the world.44. It's happy to see that everyone realized their dreams at the e______ of the story.45. Painting is a f_______ of art as well as music and dance.B)用括号中所给单词的正确形式填空。46. All of us think Xiamen is a city worth ______(look) around on a bike.47. Alice took some ______(sandwich) to share with her friends when she left for the picnic.48. — Look at the dark clouds, and the wind is blowing strongly.— It______(seem) that a strong storm is coming.49. My hometown is getting more and more beautiful and it ______(attract) more tourists soon.50. Her______(smile) eyes make her look very pretty and gentle.六、句子翻译(每小题2分,满分10分)51.不要错过布莱顿的日落。________________________________________________ in Brighton.52.这所学院始建于20世纪。________________________________________________ the 20th century.53.我们在伦敦时体验了一下英国人的生活。We ________________________________________________ while in London.54.让我带你参观这座城市的名胜古迹。Let me ________________________________________________ in the city.55.从南京到我的家乡大约需要一个小时。It ________________________________________________ from Nanjing.七、语法填空(每小题1分,满分10分) 根据短文内容,在横线上填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。文化意识文化鉴赏People say the real culture of Beijing liesin the culture of hutong and siheyuan. How true it is! They give an understanding of the old lifestyle of ordinary Beijingers. If you want to _56_(true) know the real life of Beijingers, a half-day hutong tour _57_(be) a good choice.Starting during the Yuan dynasty(1271—1368), hutongs are narrow(狭窄的) streets. They are formed by lines of siheyuan , _58_ at the centre of old neighbourhood life in Beijing.The word“hutong” comes from Mongolian and means“water well”. People in ancient times dug a well and lived around it, so“water well” became the name of the _59_(live) area and then the name of the narrow streets. From the name of a hutong, you can guess its origin(起源). However, the meaning of hutong has _60_(culture) parts.If the Forbidden City is _61_ symbol of the Chinese royal(皇家的) family, then hutongs are the epitome(缩影) of the life of _62_(million) of Beijing people. They are like museums of folk arts, showing the culture of Beijingers. Every hutong has its story _63_(tell). Neighbours in Beijing hutongs sit down and chat _64_ a cup of tea, catching up with each other's play, shopping, and conversation.Many famous operas and dramas are based on the theme of“hutong life”. A visit to hutongs by day with a drama by the Beijing People’ s Art Theatre in the evening will help you _65_(well)understand this basic part of life in Beijing. So don't miss it.______ 57. ______ 58.______ 59. ______60.______61. ______ 62. ______63. ______ 64. ______ 65. ______八、书面表达(满分15分)假如你是阳光中学的七年级学生李海,你的英国朋友 Sam 希望了解你的家乡。请参考下列提示,用英文写一封邮件介绍你的家乡。注意:1.邮件须包括所有提示内容,可适当发挥;2.词数在100左右,邮件首尾已给出,不计入总词数。Dear Sam,I'm glad that you are interested in my hometown. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I'd like to invite you to visit my hometown. Looking forward to seeing you here!Yours,Li Hai参考答案及解析1.答案D。“the +姓氏复数”表一家人,第一空用The;“on holiday”是固定短语“在度假”,中间无冠词;“a beautiful city”表一个美丽城市,用不定冠词a表泛指。2.答案B。“lie”作“躺”时过去式是“lay”;作“说谎”时过去式和过去分词是“lied”,现在分词是“lying” 。第一个空“回家躺下”用“lay”,第二个空“after”是介词,后接动名词,“lie to sb.”表对某人说谎,用“lying”。3.答案C。“remember to do sth.”表记得去做某事(未做);“remember doing sth.”表记得做过某事(已做)。文章难理解,是记得去读三四遍,用“to read”。4.答案A。“recommend”是推荐;“make”是制作;“discover”是发现;“mix”是混合。老师应是推荐书给我们读,用“recommended”。5.答案D。“under”与“over”相对,表在……下面;“below”表在……下方,不一定正下方;“above”表在……上方,不一定正上方;“over”表在……正上方。时钟在我们上方墙上,不一定正上方,用“above”。6.答案C。“towards”是朝、向;“through”是穿过(内部);“along”是沿着;“over”是在……上方、越过。沿着长江跑半程马拉松,用“along”。7.答案D。“take down”是记下、取下;“take up”是占据、开始从事;“take after”是与……相像;“take in”是吸收、摄入。为摄入足够维生素C,用“take in”。8.答案D。“truth”是真相;“mistake”是错误;“symbol”是象征;“wonder”是奇迹。James伤重醒来是奇迹,用“wonder”。9.答案B。“special”是特别的;“local”是当地的;“delicious”是美味的;“fresh”是新鲜的。为让外国游客了解家乡,做当地食物,用“local”。10.答案D。“traditional”“forget”“design”重音在第二个音节,“sunshine”重音在第一个音节。11~15 ACBDD 16~20 BDBDC 21~25 ADBBC【语篇解读】本文是一篇记叙文。从小出生和成长在北弗吉尼亚的作者在家庭遭遇了一场悲剧之后,不得不跟随父母搬到母亲的老家新奥尔良。作者起初对新家非常反感和讨厌,随后作者逐渐发现了新环境中的美好,以及周围的人对作者表现出的爱。11. A 根据“I hate New Orleans! I wanna go home!”以及下文可知,作者非常不愿意搬家,推测她对母亲喊道。故选 A。12. C 根据“because my home was 1,100 miles away”可知,回到以前的家并不容易,因为它太远了。故选C。13. B 根据“I was born and … in northern Virginia. Virginia was my home”可知,作者在弗吉尼亚长大, raised符合。故选 B。14. D 根据“Virginia was my home, and I never thought that it would...”可知,作者认为弗吉尼亚是家,从未想过会改变,会搬家。故选 D。15. D 根据“I found myself moving boxes into our new house”可知,作出决定后3个月后,他们就搬家了, make a decision“做出决定”,固定短语。故选 D。16. B 根据“but it was mostly because of the fact”可知,作者讨厌新环境,不完全是因为天气热。故选 B。17. D 根据“1,100 miles away from everyone and everything I had ever known”可知,作者离所认识的人和事都有1100英里远,觉得整个生活都被颠覆了,因此很害怕。故选 D。18. B 根据“But after a few months of missing home”可知, “我”非常想回到弗吉尼亚,想了几个月。故选 B。19. D 根据“I could keep thinking about how much I missed my old home ... I could start trying to build a new home right here.”可知,作者意识到自己有两个选择,而且她必须作出选择。故选 D。20. C句意:我可以继续想我有多想念我以前的家,或者我可以努力在这里建个新家。根据句意可知,上下文之间是选择关系,根据“I chose the latter”可知,本句中表示两者之间的选择。故选 C。21. A 根据“I could start trying to build a new home right here. I chose the latter”可知,作者不再将全部的注意力放在思念弗吉尼亚。故选 A。22. D 根据“I joined some clubs at school ... make friends. My neighbour taught me how to cook ... of fellow cooks and neighbours.”可知,作者开始接受周围人的善意,意识到周围人给她的爱。故选 D。23. B 根据“My neighbour taught me ... that I had a wonderful ... of fellow cooks and neighbours.”可知,这是与社区邻里之间的互动。故选 B。24. B 根据上下文以及“Because of my resilience in making a new home for myself”可知,作者得以重建自己的家园和生活。故选 B。25. C 根据“I was able to begin accepting the love that people were ... me”可知,此处指人们对我展示出的爱。故选 C。26~30 ACBBA语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了为了让更多人能参观故宫博物院,开始修建新的博物馆,新博物馆肯定会成为老博物馆的一份很棒的生日礼物。26. A 推理判断题。根据“… the museum can't work well …Because there is not enough room inside the museum!”可知, 如果每天的参观人数超过80,000人,博物馆就无法很好地运转。所以博物馆需要更多的空间。故选 A。27. C 细节理解题。根据“the Palace Museum has planned on its new building …a second office for the experts”可知,是专家的第二个办公室。故选C。28. B 写作手法题。根据“For example, it can save a lot of energy: The walls on the south side can let in a lot of air during the summer and keep it cool ...”可知,是举例子。故选 B。29. B 细节理解题。根据“it may be open to the public in 2025”可知,2025年可能向公众开放。故选 B。30. A标题归纳题。本文介绍为了让更多人能参观故宫博物院,开始修建新的博物馆,新博物馆肯定会成为老博物馆的一份很棒的生日礼物。最佳标题是“新故宫博物院”。故选 A。31~35 ABDDC【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了什么是沙发冲浪。它是一种花更少的钱旅行的方式,旅行者可以在别人家里的沙发上免费睡几晚。31. A 细节理解题。根据“Sometimes the travellers may sleep for a few nights on other people's sofa s for free. This way of travelling is called sofa surfing.”可知它是一种花更少的钱旅行的方式,故选 A。32. B 词义猜测题。根据“A sofa surfing host … will usually cook you a meal which helps break the ice.”可知是指沙发冲浪的主人通常会给你做一顿饭,有助于打破彼此之间的不熟悉,让你有宾至如归的感觉,故选B。33. D 细节理解题。根据“They say that money makes the world go round but I try to help people go round the world without much money!”可知是因为她试图帮助没有多少钱的人环游世界,故选 D。34. D 补全文章题。根据“Delphine, an experienced host from Paris, has an answer.”可知此处应是提出了问题,结合后文可知,是指帮助人们这样旅行的原因,选项D“为什么人们同意让陌生人睡在他们的沙发上 ”符合题意,故选 D。35. C标题归纳题。本文介绍了什么是沙发冲浪。它是一种花更少的钱环游世界的方式,故选C。36. 文章第一句“Pace Melody from France has lived in China for 13 years.”明确表明Melody在中国生活了13年,所以答案是For 13 years.37. 根据第一段中“It was there that she fell in love with the Chinese countryside for its friendly villagers, local food, and beautiful scenery.”可知,她喜欢中国乡村生活是因为那里有友好的村民、当地美食和美丽风景,答案为For its friendly villagers, local food, and beautiful scenery.38. 从第三段“In her home country, it was more often to call one's mother - in - law by her name”可知,法国人通常叫婆婆的名字,答案是By calling their names.39. 第四段提到“Her mother - in - law took her to dig wild vegetables and taught her how to make tofu. Melody also learned Chinese square dancing with her mother - in - law”,所以婆婆教她挖野菜、做豆腐和跳广场舞,答案为Digging wild vegetables, making tofu and square dancing.40. 文中描述了Melody在中国乡村生活得很舒适开心,有丰富的体验,所以可以从舒适、有趣、快乐等角度回答,如Comfortable./ Interesting./ Happy …(言之有理即可。)A)41. everything, “每样事物”对应的英文单词是“everything” ,此句描述夏天的大自然充满鲜艳色彩,其周围的一切都很美妙,故填“everything”。42. shapes,“形状”的英文是“shape”,由于爷爷能创作不同的形状,“different(不同的)”后接可数名词复数,所以用“shapes”。43. treasures,京剧是中国的艺术瑰宝之一,“treasure”有“珍宝,宝物”之意,这里“one of + 名词复数”表示“……之一”,所以用“treasures”。44. end, “at the end of...”是固定短语,意为“在……末尾” ,看到故事结尾大家都实现梦想让人开心,所以填“end”。45. form,绘画和音乐、舞蹈一样是一种艺术形式,“form”有“形式”的意思,“a form of...”即“一种……”,故填“form”。B)46. looking,“be worth doing sth.”为固定用法,意为“值得做某事”,我们都认为厦门是个值得骑自行车游览的城市,所以“look”要用动名词形式“looking”。47. sandwiches,“sandwich(三明治)”是可数名词,“some(一些)”后接可数名词复数,因此用“sandwiches”,Alice去野餐时带了些三明治和朋友分享。48. seems,“It seems that...”是固定句型,表示“似乎……”,根据语境,看到乌云和强风,似乎一场强风暴要来了,用一般现在时,主语“It”是第三人称单数,所以“seem”要加“s”,填“seems”。49. will attract,“soon(不久,很快)”常与一般将来时连用,其结构为“will + 动词原形”,家乡变得越来越美,不久将会吸引更多游客,所以填“will attract”。50. smiling,这里需要一个形容词修饰“eyes”,“smiling”作形容词,意为“微笑的” ,她微笑的眼睛让她看起来非常漂亮和温柔,故填“smiling”。51. Don't miss the sunset52. The college dates from53. got a taste of British life54. show you around the places of interest55. takes about one hour to get to my hometown56. truly, “know”为动词,需副词修饰,“true”变副词加 -ly,“truly”表“真正地” 。57. will be,if引导条件状语从句,“主将从现”,从句“want”一般现在时,主句用将来时“will be” 。58. and,前后句分别描述胡同由四合院组成及处于老街区中心,是并列关系,用“and” 。59. living,修饰“area”需形容词,“live”的形容词“living”表“居住的” 。60. cultural,修饰“parts”用形容词,“culture”变形容词加 -al,“cultural”表“文化的” 。61. a,“a symbol of...”是固定搭配,表“……的一个象征” 。62. millions,“millions of...”为固定短语,表“数百万的” 。63. to tell,“have sth. to do”结构,“to tell”作后置定语修饰“story” 。64. over,“chat over a cup of tea”是习惯表达,“over”表“在……期间” 。65. better,白天胡同游加晚上看剧,这种安排比单一活动能让人理解更深入,用“well”比较级“better” 。Dear Sam,I'm glad that you are interested in my hometown. My hometown is a small but beautiful and modern city in Jiangsu. People here are kind and friendly. There are many flowers and trees in the city so the air is very fresh. In the morning, we can smell the flowers and hear the birds sing. There are also many interesting things to do here. You can do some shopping, eat delicious food and enjoy local opera here. The traditional Chinese opera is so interesting that I have watched some famous stories many times by now. Besides, you can visit some famous places of interest in your spare time.I'd like to invite you to visit my hometown. Looking forward to seeing you here!Yours,Li Hai 展开更多...... 收起↑ 资源预览