Unit 3 单元语篇阅读20篇(含答案解析)--2024-2025学年八年级英语下册重点题型精准练 沪教牛津版(深圳·广州)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 3 单元语篇阅读20篇(含答案解析)--2024-2025学年八年级英语下册重点题型精准练 沪教牛津版(深圳·广州)

资源简介

Unit 3 单元语篇阅读20篇--2024-2025学年八年级英语下册重点题型精准练 沪教牛津版(深圳 广州)
一、阅读理解
The 9th Asian Winter Games
Time: Feb. 7th~ Feb. 14th, 2025
Place: Harbin, the capital of Northeast China’s Heilongjiang Province
Mascots (吉祥物): Binbin and Nini, a pair of cute tigers. The name Binbin is from the word “Harbin” and the name Nini comes from the sound of “Nin”. The two names show the meaning of the words “Harbin welcomes you”. Binbin stands for ice sports. It is skating happily, wearing winter sportswear and ice skates. Nini on a snowboard stands for snow sports, It wears a traditional Chinese red jacket.
Emblem (会徽): It has the shape of skaters, the flower of Harbin city and the symbol of the Olympics of Asia. The emblem looks like the Chinese character “九”. That means the 9th Asian Winter Games. It also looks like the Chinese character “合”. It describes Chinese people’s wish to get together with friends from other Asian countries. It also shows the beauty of Chinese characters to the world.
Slogan (口号): Dream of Winter, Love among Asia. (冰雪同梦, 亚洲同心) The slogan means to make Asian countries join together with ice and snow, and develop cultural communication between Asian countries.
1.What does the names “Binbin” and “Nini” mean
A.Welcome to Harbin. B.Ice and Snow Sports. C.Tiger and Luck. D.Olympic Emblem.
2.Which of the following isn’t in the emblem
A.The shape of skaters. B.The ice and snow of Harbin.
C.The flower of Harbin city. D.The symbol of the Olympics of Asia.
3.What can we learn from the passage
A.The 9th Asian Winter Games will start on Feb. 14th, 2025.
B.The emblem can’t show the beauty of Chinese characters.
C.Binbin is skating in winter sportswear and ice skates.
D.The slogan of the 9th Asian Winter Games is “One world, one dream”.
Tonight Film: Ne Zha 2 Release Date:2025-1-29 Language: Chinese Director: Jiao Zi Running time: 2 hours and 24 minutes Genre: Comedy/ Cartoon Price: Weekdays 40 yuan Weekends 60 yuan (Half price for students on weekends)
Movie Reviews (评论)
Sam I really enjoyed this movie. It’s a film that’s often bursting (充满) with creative joy. I really laughed a lot and enjoyed being there.
John I am interested in this movie, but this one is not so good as Ne Zha. Though some of the actions and pictures are beautiful, it is not the perfect one in my heart.
Mary I went to see this movie with my classmates. We were surprised at how fantastic the story was. I think this movie has something you will really enjoy!
4.Eric, a student in Grade 8, wants to see the movie with her parents on Saturday. How much should the family pay
A.120 yuan. B.180 yuan. C.150 yuan.
5.If the movie starts at 15:15, what time can Eric’s family finish watching it
A.At 17:39. B.At 18:39. C.At 17:29.
6.Whose movie review is different from the other two
A.Mary’s. B.John’s. C.Sam’s.
She Dwen Dwen
Purposes (目的) To celebrate the Year of the Snake. To celebrate the third year of the Beijing Winter Olympics.
Source (来源) The legend of the White Snake The hat comes from the traditional Peking Opera costumes (服装) of Bai Suzhen and Xiao Qing.
Colors Red, green, blue, pink, gold.
Symbols Luck, prosperity (禄), longevity (寿) , happiness, wealth.
7.Why does She Dwen Dwen come out
A.Because this year is the Year of the Snake.
B.Because it is the symbol of Beijing Winter Olympics.
C.Because people want to see it in Peking Opera.
8.Which is NOT the symbol of the five colors
A.Luck. B.Culture. C.Happiness.
Wang Xingxing was born in a small village in Yuyao, Zhejiang. His parents are both villagers. From a common family, he still had his dream.
When he was a teenage in Yuyao Xiaodong Central School, Wang Xingxing used the leftover things at home to make handicrafts like model cars, ships and airplanes. When he was at Zhejiang Sci-Tech University, he made his first desktop humanoid robot with just over 200 yuan. In 2015, while studying for a postgraduate degree at Shanghai University, he developed the XDog, and won a prize in the Shanghai Robot Design Competition.
In 2016, he started Hangzhou Unitree Robotics Company and soon the company made some four-legged robots like Laikago, Aliengo and A1. In 2021, the A1 robot showed up on the CCTV Spring Festival show as a cow called “Benben”, and soon the Go1 robot was also made that year. In 2022, 109 Go1 robots were put together to look like the words “Winter Olympics” and appeared at the start of the Winter Olympics in Beijing.
On June 28, 2024, his company made a video to show what their new robot dog, B2-W, could do. This video was then shared again by the richest person named Elon Musk. Because of this, more people started to know about the robot dog and the company.
On August 23, 2024, Wang gave a talk at Shanghai University. He encouraged (鼓励) more young people to have dreams and try their best to make them come true. Now he is the idol (偶像) of many young people. We are looking forward to seeing him climbing over another higher mountain.
9.When was he interested in making things
A.When he was in Yuyao Xiaodong Central School.
B.When he was at Shanghai University.
C.When he was at Zhejiang Sci-Tech University.
D.When he was in Unitree Robotics Company.
10.How many robots are mentioned in this text
A.5. B.6. C.7. D.8.
11.What can we learn from the passage
A.He didn’t do the things he wanted to do.
B.His parents are both villagers but rich.
C.His robots appeared in Olympics in Paris, France.
D.Many young men will see him as their idol and learn from him.
12.What can be the best title of the text
A.The history of the robots. B.To be the richest man.
C.A young man and his robots. D.Smart robot!
At around 5pm on Tuesday, Zhang Zili, a firefighter (消防员) took part in a search and rescue operation in a village in Luding. “It is a village located halfway up the mountain. The road to the outside was completely destroyed. We used ropes to pull trees or climb to reach the village,” Zhang said. He found a baby two months and 10 days old with his grandmother sitting by the ruins (废墟) of a house. “The baby boy’s head was bruised (擦伤). I carefully held him. He soon fell asleep and did not wake up until I crossed the river with him,” Zhang said.
The photo of Zhang holding the baby soon went viral (走红), and people noticed the word “Wenchuan” on his left arm, so Zhang was lovingly called “Wenchuan Brother”.
Wenchuan has one of the same darkest moments in national memory. On May 12, 2008, a magnitude-8.0 earthquake in Wenchuan, killed over 69, 000 people and left 17, 923 missing. Zhang, who was born in January 2002 in Sichuan’s Maoxian county, was attending a sports class when the Wenchuan earthquake struck.
In the dark, he and his classmates were crying and did not know what was going on. His family home was brought down in the earthquake, and Zhang and his family lived in a tent set up in a school playground. “I remembered the tent we lived in was dark, and I was scared,” he said. A People’s Liberation Army soldier comforted Zhang, teaching him songs and playing with him. The soldier kept saying, “Don’t be afraid. We are here now.” The words left a deep impression on Zhang.
This year, when Wenchuan was recruiting (招募) firefighters in May, he did not hesitate (犹豫) to join, hoping to save people just like the PLA soldiers.
13.What can we know from the first paragraph
A.An earthquake hit Luding at around 5 pm on Wednesday.
B.Zhang Zili and his teammates used branches to reach the village.
C.Zhang Zili moved a two-month-old baby to safety.
D.The baby boy cried loudly in Zhang Zili’s arms.
14.Why was Zhang Zili called “Wenchuan Brother”
A.Because he went through Wenchuan earthquake.
B.Because there is a word “Wenchuan” on his arm.
C.Because he saved a baby in Wenchuan.
D.Because he put out fires in Wenchuan.
15.Where was Zhang Zili born
A.Wenchuan. B.Luding. C.Maoxian. D.Lushan.
16.What was Zhang Zili doing when the Wenchuan earthquake struck
A.He was having a sports class. B.He was singing with his classmates.
C.He was having lunch with his parents. D.He was sleeping in the dark tent.
17.Which of the following is TRUE according to the text
A.The Wenchuan earthquake happened on May 2, 2008.
B.The PLA soldiers have a great influence on Zhang.
C.Only People’s Liberation Army took part in the rescue.
D.Zhang Zili experienced the Luding earthquake and decided to be a firefighter.
Les Choristes(《放牛班的春天》) is a heart-warming French film. The film tells the story of music teacher Clément Mathieu and his students.
Musician Clément Mathieu arrives at an old boarding school (寄宿制学校) to work as a music teacher for troubled boys. He feels like a failure(失败者). The middle-aged man has mixed feelings about how long he can last as a teacher for these boys. However, it isn’t long before Mathieu finds that some of the boys can sing. So he organizes a choir (合唱团) and has them sing some musical pieces he has written.
Pierre is known in the school as a trouble-maker. But Mathieu sees that the boy has a great talent for singing, and then invites him to join the choir. This makes the boy’s single mom very happy, who is often annoyed (惹恼) by her boy’s trouble at school.
In addition, Mathieu cares very much about his students. Pépinot is a boy who lost his parents. He is often treated (对待) poorly by other boys. It is Mathieu who gives him the affection and care he always wants. It makes the boy feel special.
Les Choristes was a huge hit and won worldwide popularity. And it was even chosen as the French entry (参赛作品) in the Oscar Awards for Best Foreign Language Film of 2005. Christophe Barratier, the film’s director, said he hoped that the film could show the healing power (治愈力) of music and the big difference good teachers can make to the lives of their students.
18.Where does the story of the film “Les Choristes” happen
A.In a new public school.
B.In an old boarding school.
C.In a famous music school.
19.What does Mathieu do to help the students
A.He sets up a choir.
B.He starts to write music.
C.He looks after sick students.
20.Which of the following is close in meaning to “a huge hit” in paragraph 5
A.A big blow
B.A big failure.
C.A big success.
21.What is the main idea of the film Les Choristes
A.It introduces how a French choir become world-famous.
B.It tells how teachers and music help heal lives of students.
C.It shows stories about how difficult it is to teach troubled boys.
Country western music is very old. It came from the United States, Canada, Ireland and Great Britain. Country western music is a mixture (混合体) of music from all of these places.
In the American west, the cowboys had to take care of cattle (牛). They had to watch them day and night, because the cattle were nervous (紧张的) and sometimes ran away. A cowboy’s life was lonely and dangerous. When he was alone in the desert with the cattle, he drank strong coffee to stay awake at night. He sang about the stars and the moon, about his family and his friends. The cattle listened to the cowboy and went to sleep. They did not run away if he sang beautiful music.
The cowboys also sang music when they traveled to town. Sometimes they played the guitar. Later, they used violins and other instruments. Country western music describes (描述) life. It talks about love, job and home. Many people in the world like country western music because it is both happy and sad.
根据材料内容选择最佳答案。
22.Country western music is a mixture and ________.
A.it came from the USA, Canada, Ireland and Great Britain
B.it came from the east and the west
C.a lot of singers invented (发明) it
D.several musicians invented it
23.The cowboys’ duty was to ________.
A.sing songs B.play the instruments
C.look after the cattle D.make the cattle happy
24.The cowboys went to town, and they ________ sometimes.
A.danced to modern music
B.played the guitar
C.bought a lot of things to make themselves pleased
D.made money
25.Country western music is about ________.
A.love, job and home B.American families
C.food of America D.history of America
26.People like country western music because ________.
A.it gets something new B.it sounds great
C.it is funny D.it’s both happy and sad
The Simpsons are the most popular family in the world. Every week, many people all over the world stay at home to watch them on TV.
This is a cartoon family of five people: all of them have bad-looking yellow faces and big white eyes. The parents are Marge and Homer. Marge has blue hair. She loves her hair very much. She is always very kind to her family. Homer works in a factory and spends all his free time watching TV and eating donuts (甜甜圈). He always eats with his mouth open and he is too fat.
Bart is the oldest child. He always gets bad marks. He doesn’t like to do his homework and often makes his parents angry. He likes playing tricks (捉弄) on his sister, Lisa. Lisa is a little younger than Bart and is always top of the class at school. She’s the smartest person in the family. Maggie is the youngest child. She can’t talk or walk but she’s always in a good mood (心情). She can only say one word: “Daddy”.
The Simpsons started in 1989 and it’s still very popular now. People of all ages like it because the Simpsons are like a real family. They aren’t perfect (完美的) or beautiful like a lot of families on TV.
27.What do the Simpsons look like
A.They have good-looking noses. B.They have round blue faces.
C.They have short yellow hair. D.They have big white eyes.
28.How many years has this cartoon been up to now
A.30 years. B.36 years. C.38 years. D.42 years.
29.Which is RIGHT according to the passage
A.Homer doesn’t work and he likes watching TV.
B.The mother likes her hair very much.
C.Bart likes playing games with his sister.
D.Lisa is the youngest child in the family.
30.What might the writer think of The Simpsons
A.Successful. B.Boring. C.Terrible. D.Perfect.
In front of a camera, a 30-year-old lawyer (律师), Tan Ting is giving an online class about legal (法律的) knowledge, with full energy and confidence. The only unusual thing is that there is no sound throughout the whole class.
Tan Ting was born in the 1990s in Daliang Mountains, Sichuan. She had a difficult childhood before becoming the first deaf (聋的) lawyer in China. When she was 8, she lost her hearing because of a wrong kind of medicine. She later went to a special school to continue studying. At first, she wanted to be a teacher at a special school, but as growing up and studying, Tan met many people like her. They live a really hard life because of being deaf, and when some legal problems happened, there was little help they can get. That made Tan decide to take the first step to be a lawyer to help these people.
After a long time of study, Tan passed the Legal Exam. She is now working on both legal knowledge education and legal aid (援助) for people like her and is trying her best to help them live and study. The classes she gives are free and she usually has to answer more than 10 video calls in a day to help deaf people solve legal problems. Because they can only talk through sign languages (手语), a call often takes more than 30 minutes.
Tan’s hard work made more people understand deaf people’s problems with law. There are more people in Tan’s team now. “Before me, there were also many lawyers learning sign languages, but as one of the deaf, I believe I share their feelings and can help them better.” Tan told people, “I will keep trying my best to let justice (正义) be heard by the silent world.”
31.Tan lost her hearing because of _________.
A.a kind of medicine B.a car accident
C.a bad person D.an earthquake
32.Tan is now working on _________.
A.answering video calls and teaching sign languages online
B.giving classes about legal knowledge and offering legal help
C.teaching deaf students like her at a special school in Sichuan
D.studying law knowledge and getting ready for the Legal test
33.The underlined word “That” in Paragraph 2 refers to _________.
A.the special school Tan went to B.the accident in Tan’s childhood
C.Tan’s personal legal problems D.deaf people’s need for legal help
34.According to the passage, we can infer that _________.
A.there are more people in Tan’s team now B.Tan gives cheap classes to help the deaf
C.Tan’s job is very difficult but meaningful D.no lawyer could help the deaf before Tan
Chinese Culture Shown to the World with Love
Li Ziqi, a short video blogger specializing in traditional Chinese cooking and handicrafts, has gained worldwide popularity.
Li has about 20 million followers on Sina Weibo, China’s equivalent to Twitter, plus 7 million followers on overseas social media networks. Many foreigners say they have got to know traditional Chinese food culture via her channel.
It is the spirit of craftsmanship (技艺) behind traditional steps and procedures in making traditional Chinese food and handicrafts, such as peach flower wine and silk, and goes to great lengths to ensure her videos are accurate. Sometimes she spends several months producing one of her videos.
Li has been inheriting (继承) traditional Chinese culture in a rather creative way. A closer look at her videos will show that they are never with any “analysis” that makes people feel bored.
They just show audiences each and every detail of traditional Chinese culture so that the latter knows how Chinese live their beautiful and elegant lives. It is that universal appeal that makes her works so attractive. Thanks to Li’s efforts, many intangible cultural heritages that only existed in memories and written records now appear before our eyes. Via her short videos, Li presents the image of a beautiful and friendly China.
With the growth of the Chinese economy, people overseas are showing more interest in traditional Chinese culture. Li has shown how to satisfy that interest in a good way, namely showing the best parts of traditional Chinese culture with her heart.
To effectively present the beauty of Chinese culture to the world, we need more Li Ziqi.
35.What can we learn about Li Ziqi’s video clips
A.They are based on her family’s recipes of making traditional Chinese food.
B.They aim to introduce traditional Chinese food culture and handcrafts worldwide.
C.They attract a large number of foreigners to visit her online shop.
D.They promote the sales of Chinese food and handcrafts.
36.What is Li Ziqi good at
A.Cutting. B.Puppet show. C.Fishing. D.Traditional Chinese cooking.
37.What could be inferred from Paragraph 3 and Paragraph 4
A.Cultural heritages usually exist in memories and written accounts.
B.Li makes sure all of her video clips are short enough to be downloaded.
C.Details and accuracy play significant roles in the success of Li’s videos.
D.Analysis of Chinese culture in Li’s videos makes people bored.
38.What does the underlined word “intangible” in Paragraph 4 mean
A.Unnoticeable. B.Invaluable. C.Inaccessible. D.Nonphysical.
39.What is the author’s purpose in writing the passage
A.To provide guidance on cooking and making handcrafts.
B.To suggest a way of attracting more followers on Sina Weibo.
C.To give an example of how to gain worldwide popularity as a short video blogger.
D.To encourage more people to make efforts to bring Chinese culture to the world.
Every year, there are some people spreading positive energy (正能量) and touching our hearts. On March 3, the Touching China annual people award aired (播放) on CCTV. Ten role models were on the list. Zhu Yanfu was one of them.
In 2021, audiences were impressed by the soldiers in The Battle at Lake Changjin (《长津湖》). Zhu Yanfu was one of the real soldiers. In freezing cold, Zhu, 17 years old then, fought against the US army at Lake Changjin in the Democratic People’s Republic of Korea (朝鲜) in 1950. In the war, Zhu lost all his fellow soldiers and was seriously injured. After 93 days of surgery (手术), Zhu lost his hands, left eye and both legs below the knees.
Even so, Zhu never stopped devoting himself to his country. “There are two ways to spend life. One is to ‘rot’, while the other is to ‘burn’. I prefer to burn,” he said. In 1956, he returned to his mountain village of Zibo, Shandong and became an official (官员) of the village in 1957. After that, he worked hard to help villagers out of poverty (贫穷).
Knowing that the best way to end poverty was through education, in 1957, Zhu used all his savings (积蓄) to open a reading room. Later, he set up the first evening school in the village.
At the same time, he also encouraged villagers to dig three wells in the mountain and to create farmland. On this land, Zhu led the villagers to plant apples and Sichuan pepper. With these fruits and vegetables selling in different parts of the country, the villagers have made more money for the past 25 years.
40.What happened to him during the war _________
A.Zhu lost his hands and right eye. B.Zhu lost his whole legs.
C.Zhu was badly hurt in the war. D.Zhu had surgery for nearly two months.
41.Why did Zhu use all his savings to open a reading room _________
A.Because he wanted to continue his study.
B.Because his villagers asked him to do so.
C.Because he knew education was the best way to end poverty.
D.Because his villagers wanted to learn how to make money through reading.
42.It can be inferred (推断) from the passage that _________.
A.Zhu and his fellow soldiers were seriously injured in the war.
B.After the surgery, Zhu began to devote himself to his country.
C.It is wise to plant apples and Sichuan pepper in Zibo.
D.There is only one evening school in the village.
43.Where can you probably read the passage _________
A.In a science book. B.In a travel magazine.
C.In a newspaper. D.In a culture book.
MOVIE GUIDE FRIDAY
Harry Potter III 14:00 21:00 Science Fiction Now Hary Potter has been in the wizardry school for three years. He begins a new life. How is everything going Mr. Bean 9:00 18:00 Comedy Rowan Atkinson is a great actor. His movie Mr. Bean is coming. It’s very funny. Don’t miss it.
Rush Hour 11:00 16:00 Action Movie Do you like Jackie Chan Rush Hour is another movie of his. It’s so e and have fun. The Monkey King 17:00 22:00 Cartoon It is picked from Journey to the West. This movie describes a brave hero who is fearless to fight against all Gods… Children, come and see it!
44.What kind of movie is Mr. Bean
A.Comedy. B.Science Fiction. C.Cartoon. D.Action movie.
45.After I finished my supper at 7:30 on Friday, I could choose to enjoy ______.
A.The Monkey King or Mr. Bean B.Rush Hour or Harry Potter Ⅲ
C.Harry Potter Ⅲ or The Monkey king D.Rush Hour or Mr. Bean
46.You can see Harry Potter Ⅲ at ______.
A.1:00 pm B.2:00 am C.4:00 am D.9:00 pm
Let’s enjoy a movie!
Zootopia
From a large elephant to a small mouse, animals live happily together in Disney’s Zootopia. Language: English Running Time: 1 Hour and 30 Minutes Price: Weekdays—$50 $25 (children under 6) Weekends—$60 $30 (children under 6)
The movie is so interesting! There are 64 kinds of animals in it. After I watched the movie, I learned more about animals. I would highly recommend this movie to those animal lovers.
——John
I have seen many cartoons of this kind, but this one is surprisingly funny and I love the sweet voice in it. My brother and I just couldn’t help laughing from the beginning to the end.
——David
This movie is so well made. I went to see it with my 5-year-old son last Sunday afternoon. I love the beautiful music while my son loves the rabbit police officer Judy very much. It shows that small animals like her can also do serious work.
——Nancy
47.From the poster, we can know that the movie lasts ________.
A.60 minutes B.90 minutes C.100 minutes D.120 minutes
48.John likes this movie because of ________.
A.the different kinds of animals B.the funny actors
C.the sweet voice D.the beautiful music
49.It cost Nancy and her son ________ to watch the movie.
A.$75 B.$90 C.$100 D.$120
50.According to the poster, the movie most probably tells a ________ story.
A.frightening B.sad C.true D.funny
The Sound of Music is one of the most popular American movies. And the song Do Re Mi in the movie is also popular in the world. The movie tells a story about a tutor (家庭教师), Maria. She is a young and outgoing woman. She goes to look after seven children in a family. Their family name is Von Trapp. Mr. Von Trapp is a captain. He and his family live in Austria. The family are very sad after the children’s mother, Mrs. VonTrapp, dies. Nobody takes care of the children. They cry and shout every day. The lonely father often becomes angry because of the noisy children.
Maria often teaches them to sing lovely songs and perform funny, short plays. At first the father is almost mad, but the children’s smiling faces make him happy again. Then Mr. Von Trapp falls in love with Maria. At last they get married.
Word Bank: tutor家庭教师; captain 上校; mad疯的; get married 结婚
51.What’s Do Re Mi
A.A story. B.A movie. C.A song. D.A play.
52.What kind of people is Maria
A.She is kind. B.She is hard-working. C.She is sad. D.She often gets angry.
53.Where do Mr. Von Trapp and his family live
A.Australia. B.Austria. C.America. D.England.
54.Why do the children cry and shout every day
A.Because Mr. Von Trapp feels lonely.
B.Because Mr. Von Trapp feels angry.
C.Because Maria comes to their family.
D.Because Mrs. Von Trapp dies and no one takes care of them.
55.What’s the end of this movie
A.Sad. B.Happy. C.Angry. D.Mad.
Have you heard of Zheng Yuanjie
Zheng Yuanjie was born on June 15th, 1955 in Shijiazhuang, Hebei of China. He only had a four-year primary school education, but he is a Chinese fairy tale (童话) writer. Pi Pilu and Lu Xixi are two popular roles that many children like among all his fairy tales. In his life, he writes lots of fairy tales and many of them are famous.
Zheng Yuanjie started his writing in 1977. In 1979, his first fairy tale came out. In 1985, Zheng Yuanjie started a children’s magazine called King of Fairy Tales. It is a great success. In 1999, Zheng Yuanjie became a well-known writer in China. He is rich and he makes a lot of money by writing. He is also very helpful and does a lot of things for people who need help.
Now many of Zheng Yuanjie’s first readers are parents. Their children are reading the same books that they enjoyed in their childhood. The writer’s biggest dream is coming true—his stories are loved by people of different ages.
56.What is Zheng Yuanjie
A.He is a teacher. B.He is a writer. C.He is a doctor. D.He is an artist.
57.Who are Pi Pilu and Lu Xixi
A.They are Zheng Yuanjie’s friends. B.They are two readers.
C.They are two roles in Zheng Yuanjie’s book. D.They are two readers’ parents.
58.When did Zheng Yuanjie’s first fairy tale come out
A.In 1999. B.In 1977. C.In 1979. D.In 1985.
59.Which of the following is Not True
A.Zheng Yuanjie is a famous writer in China.
B.Zheng Yuanjie likes to help others.
C.Zheng Yuanjie makes lots of money by writing.
D.Zheng Yuanjie had many years’ school education.
60.What is Zheng Yuanjie’s biggest dream
A.People of different ages love his fairy tales. B.Making more money.
C.Helping more people. D.Writing more fairy tales.
Steve Jobs, the designer of Apple Computer, was not clever when he was in school. At that time, he was not a good student and he always made trouble with his schoolmates. When he went to college, he didn’t change a lot. Then he dropped out. But he was full of new ideas.
After he left college, Steve Jobs worked as a video game designer. He worked there only several months and then he went to India. He hoped that the trip would give him some new ideas and give him a chance in life. Steve Jobs lived on a farm in California for a year after he returned from India.
In 1975, he began to make a new type of computer. He designed the Apple Computer with his friends in his garage. He chose the name “Apple” just because it could help him to remember a happy summer he once spent in an apple tree garden.
His Apple Computer was such a great success that Steve Jobs soon became famous all over the world.
So I think we should often use our brains and often ask why. Whatever we do, we must try our best to do it. I think we will be successful one day.
61.Steve Jobs was not a good student because he ________.
A.never did his homework
B.was full of new ideas
C.always made trouble with his schoolmates
62.After Steve Jobs left college, he worked as a video game ________.
A.designer B.student C.teacher
63.How long did he work there before he went to India
A.Only several days. B.Only several weeks. C.Only several months.
64.Steve Jobs began to make a new type of computer in
A.1970 B.1975 C.1980
65.Steve Jobs was famous for his ________ all over the world.
A.new ideas B.apples C.Apple Computer
阅读下面短文,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出正确选项。
①Last weekend, I watched a great movie called Ballerina(《了不起的菲丽西》). It tells me how important a dream is.
②A young girl, Felicia, grew up in an orphanage (孤儿院). She wore old clothes and had to do a lot of housework. But she dreamed to go to a dance school in Paris and become a ballet (芭蕾) dancer. People in the orphanage knew Felicia’s dream, but they all laughed at her. Only her best friend, Victor, said Felicia’s dream would come true. Victor made a flying machine by himself. Using this machine, Felicia and Victor flew out of the orphanage and went to Paris.
③To learn ballet, Felicia told others that her name was Camille and that she was from a rich family. Later, however, the teacher learned that Felicia told a lie (谎言). He asked Felicia to join in a dance competition. If she won the competition, she could stay there. But Felicia didn’t win. She went back to the orphanage, but kept practicing every day. The gatekeeper (门卫) saw her hard work and took Felicia back to Paris. Felicia joined in the competition again. This time, she showed her marvelous dance. Through years of hard work, Felicia became a real ballet dancer at last.
④If you want to make your dream come true, you have to work hard. Feel your dream with your heart, and follow it. Never give up that is what the movie has taught me.
66.From the passage, we can know Felicia ________.
A.was from a rich family B.went to Paris only once
C.won the competition at last D.was very talented in ballet dance
67.What name did she use when she learned ballet
A.Felicia. B.Ballerina. C.Camille. D.Victor.
68.The underlined (画线的) word “marvelous” probably means ________.
A.funny B.fantastic C.serious D.common
69.It can be inferred (推断) from the passage that Victor is very ________.
A.creative B.shy C.outgoing D.hard-working
70.What’s the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
Making bread is a kind of art for Chen Li, a baker in Guangzhou.
In Chen’s hands, sugar, salt, flour and olive oil (橄榄油) seem to have their own thoughts. Bread seems to come to life when it is in the oven. Her bread has different looks from other bread.
Chen’s ideas to make bread came from her life. The clothes she wore, the vegetables she bought, and even the festivals she celebrated all help her make different bread.
In 2023, Chen had more time than before, so she made bread of many female portraits (女性肖像). She named the portraits Her Portraits Made of Bread. She added common materials to make the bread faces beautiful. The materials like tomatoes and apples could be bought easily in the supermarket.
After putting the dough (面团) into the oven to bake (烤), Chen likes to sit there and watch the bread become different. “You will never know what it will finally look like until it is done,” Chen says. “Making bread is like playing a game I feel wonderful when I’m in the kitchen.” Chen’s videos of making bread became popular online. People feel relaxed when they watch her videos. So next time, if you don’t feel happy, you can watch her videos and learn to make the bread by yourself.
71.What gave Chen Li the ideas to make bread
a. the clothes she wore b. the vegetables she bought
c. the festivals she celebrated d. the videos she put online
A.abd B.acd C.abc D.bcd
72.What does Chen Li feel when she is making bread
A.Excited. B.Wonderful. C.Relaxed. D.Tired.
73.What can you get from the passage
A.Chen thinks making bread is a hard job.
B.People feel relaxed when they watch Chen’s videos.
C.Chen wants to keep warm, so she likes to sit beside the oven.
D.It's difficult to buy the materials Chen used to make the bread faces.
This year, many kids’ movies have come out. With so many great ones to choose from, we’ve picked three of them for you. Let’s take a look together!
Orion and the Dark《奥利安与黑暗》 Release Date: Feb 2, 2024 Orion has a great many fears—but he’s especially afraid of the dark. So you can imagine his surprise when an embodiment (化身) of the dark shows up to take him on an adventure to show him there’s nothing to be afraid of. The Netflix movie is based on a book by Emma Yarlett, but the script (剧本) was written by someone who knows a thing or two about writing movies about anxieties (焦虑): Charlie Kaufman, the writer behind Being John Malkovich.
Robot Dreams 《机器人之梦》 Release Date: May 31, 2024 This film, based on the comic by Sara Varon, received an Oscar nomination (提名) for Best Animated Feature. (It lost to The Boy and the Heron.) It’s about an anthropomorphic (拟人化的) dog who, to help with feeling lonely, orders a robot to be his friend. The lack (缺少) of words and overall sadness give the impression that it’s not exactly aimed at (以……为目标) kids, but the older ones might get into it.
Mufasa: The Lion King《木法沙:狮子王》 Release Date: Dec 20, 2024 Barry Jenkins, the Oscar-nominated director of Moonlight, directs a prequel (前传) to The Lion King about Mufasa (voiced by Aaron Pierre) and his relationship with Scar (Kelvin Harrison, Jr). Don’t expect 2D animation similar to the original, though: This one will be done in a realistic-looking CGI (电脑成像技术) style, similar to the 2019 remake of The Lion King, and Seth Rogen and Billy Eichner even reprise (重新出演) their roles as Timon and Pumbaa.
74.Which movie won the Academy Award for Best Animated Feature this year
A.Orion and the Dark. B.Robot Dreams.
C.The Boy and the Heron. D.Mufasa: The Lion King.
75.What is the main theme of Robot Dreams
A.A dog’s adventures. B.Dealing with loneliness.
C.The importance of words. D.Friendship between humans and robots.
76.What story does Mufasa: The Lion King feature
A.A story about Mufasa in the afterlife. B.A story about Timon and Pumbaa.
C.A story about a new lion king. D.A story between Mufasa and Scar.
Every year before the Spring Festival, Zang Chaiyuan, a 26-year-old pastry chef (面点师) from Shandong, works from morning to night. People across China order her huabobo, a kind of colorful flower-shaped steamed bun (馒头).
Zang can make buns in many different shapes such as cute rabbits and lucky bags. “My huabobo is made of milk, egg, sugar and flour (面粉).” she said. “All the colors are from something natural such as spinach (菠菜) for the color green and pumpkin for orange.” she added.
Zang opened her own huabobo shop a few years ago. Although her parents were strongly against her decision, she stood her ground. “There’s a great need for huabobo. It’s always on the people’s table when they celebrate the birthdays of children and the elders. Also, people always make a lot of huabobo to prepare for the Spring Festival. It’s a symbol of good luck and shows people’s hope for a better life. Huabobo not only has a pretty shape, but also is easy to keep. What’s more, Huabobo was listed as the Shandong provincial intangible cultural heritage (非物质文化遗产).” she said.
Zhang’s love for huabobo started when she was a small kid. “My grandma used to make huabobo for me in many different shapes. They looked so beautiful!” Zang said. She first learned how to make huabobo from a very experienced pastry chef and then practiced over and over again on her own. Through many trials (试验) and mistakes, she figured out the best ways of making huabobo.
Now, Zhang brings out huabobo in new shapes from time to time. Her products have made their way to customers (顾客) from many cities like Beijing, Shanghai and Hangzhou.
To help more people learn about huabobo, she hosts online and offline pastry classes. Now, millions of people come to watch Zang making buns online and her students are from children to people in their 50s.
77.What does the underlined sentence mean
A.Zang got a good idea. B.Zang refused to change her idea.
C.Zang agreed with her parents. D.Zang started working on a farm.
78.Which may NOT be the reason for Zang’s decision to open a huabobo shop
A.Zang thinks huabobo is very popular in Shandong.
B.Zang loves the look and the cultural meaning of huabobo.
C.Zang thinks she’s born to be talented in making huabobo.
D.Zang fell in love with huabobo when she was a little girl.
79.What can we infer (推断) from the passage
A.Zang gives colors to her huabobo only with vegetables.
B.Zang has customers from Beijing, Shanghai and Hangzhou.
C.More and more people are getting interested in making huabobo.
D.Zang doesn’t think it’s necessary to bring out huabobo in new shapes.
80.What’s the purpose (目的) of the passage
A.To ask more people to buy huabobo.
B.To teach people how to make huabobo.
C.To help people learn more about the history of huabobo.
D.To help people know about huabobo through Zang’s story.
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《Unit 3 单元语篇阅读20篇--2024-2025学年八年级英语下册重点题型精准练 沪教牛津版(深圳 广州)》参考答案
1.A 2.B 3.C
【导语】本文主要介绍了2025年第九届亚洲冬季运动会的吉祥物、会徽和口号的含义和象征意义。
1.细节理解题。根据“The name Binbin is from the word ‘Harbin’ and the name Nini comes from the sound of ‘Nin’. The two names show the meaning of the words ‘Harbin welcomes you’.”可知,“Binbin”和“Nini”的名字意味着“欢迎来到哈尔滨”。故选A。
2.细节理解题。根据“It has the shape of skaters, the flower of Harbin city and the symbol of the Olympics of Asia.”可知,会徽中包含了滑冰者的形状、哈尔滨市的花和亚洲奥运的标志,但并未提到哈尔滨的冰雪。故选B。
3.细节理解题。根据“Binbin stands for ice sports. It is skating happily, wearing winter sportswear and ice skates.”可知,Binbin穿着冬季运动服和溜冰鞋滑冰。故选C。
4.C 5.A 6.B
【导语】本文主要讲述了《哪吒2》这部电影的发布时间、票价以及人们对它的评论。
4.推理判断题。根据“Weekends 60 yuan (Half price for students on weekends)”可知,周末60元,学生半价,即30元。Eric和他的父母去看,一共150元。故选C。
5.推理判断题。根据“Running time: 2 hours and 24 minutes”可知,片长2小时24分,15:15开始,17:39结束。故选A。
6.推理判断题。根据“I really enjoyed this movie.”可知,Sam很喜欢这部电影。根据“I am interested in this movie, but this one is not so good as Ne Zha. Though some of the actions and pictures are beautiful, it is not the perfect one in my heart.”可知,John对这部电影有些失望。根据“I think this movie has something you will really enjoy!”可知,Mary很喜欢这部电影。所以,John的影评和其他人的不一样。故选B。
7.A 8.B
【导语】本文介绍了吉祥物蛇敦敦的发行原因、来源、具有的颜色,以及每种颜色的象征意义。
7.细节理解题。根据“To celebrate the Year of the Snake. To celebrate the third year of the Beijing Winter Olympics.”可知,蛇敦墩是为了纪念蛇年的到来而发行的一款吉祥物。故选A。
8.细节理解题。根据“Luck, prosperity (禄), longevity (寿) , happiness, wealth.”可知,五种颜色象征福、禄、寿、喜、财,没有提到文化。故选B。
9.A 10.C 11.D 12.C
【导语】本文主要讲述了宇树科技创始人王兴兴和他研发的机器人及其应用。
9.细节理解题。根据“When he was a teenage in Yuyao Xiaodong Central School, Wang Xingxing used the leftover things at home to make handicrafts like model cars, ships and airplanes.”可知,王兴兴在余姚肖东中学时就开始对做东西感兴趣。故选A。
10.细节理解题。根据“When he was at Zhejiang Sci-Tech University, he made his first desktop humanoid robot...”、“...at Shanghai University, he developed the XDog”、“...made some four-legged robots like Laikago, Aliengo and A1”、“...soon the Go1 robot was also made that year”和“On June 28, 2024, his company made a video to show what their new robot dog, B2-W”可知,文章一共提到了台式人形机器人、XDog、Laikago、Aliengo、A1、Go1和B2-W,共七种机器人。故选C。
11.细节理解题 。根据“Now he is the idol of many young people. We are looking forward to seeing him climbing over another higher mountain. ”可知,现在许多年轻人视王兴兴为偶像,并向他学习。故选D。
12.最佳标题题。通读全文内容可知,文章主要介绍了年轻人王兴兴的学习工作经历和他所研发的机器人。故选C。
13.D 14.B 15.C 16.A 17.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了张子力的成长经历以及他在救援工作中的表现,他被人们亲切称为“汶川哥哥”,并决定成为一名消防员的故事。
13.细节理解题。根据“In the clubs, they are under good care of teachers and enjoy staying with their friends.”可知,因为他们周末可以和朋友住在一起。故选D。
14.细节理解题。根据“The photo of Zhang holding the baby soon went viral, and people noticed the word ‘Wenchuan’ on his left arm, so Zhang was lovingly called ‘Wenchuan Brother’.”可知,因为他的胳膊上有“汶川”二字,所以被叫做“汶川哥哥”。故选B
15.细节理解题。根据“Zhang, who was born in January 2002 in Sichuan’s Maoxian county”可知,张子力出生于四川茂县。故选C。
16.细节理解题。根据“On May 12, 2008, a magnitude-8.0 earthquake in Wenchuan...Zhang, who was born in January 2002 in Sichuan’s Maoxian county, was attending a sports class when the Wenchuan earthquake struck.”可知,汶川地震发生时他正在上体育课。故选A。
17.细节理解题。根据“A People’s Liberation Army soldier comforted Zhang, teaching him songs and playing with him. The soldier kept saying, ‘Don’t be afraid. We are here now.’ The words left a deep impression on Zhang.”可知,解放军战士对张子力影响很大。故选B。
18.B 19.A 20.C 21.B
【导语】本文讲述了影片《放牛班的春天》中音乐老师Mathieu关心学生、通过组建合唱团影响问题学生人生的温暖故事。
18.细节理解题。根据“Musician Clément Mathieu arrives at an old boarding school (寄宿制学校) to work as a music teacher for troubled boys.”可知,电影《放牛班的春天》的故事发生在一所老旧的寄宿学校。故选B。
19.细节理解题。根据“So he organizes a choir (合唱团) and has them sing some musical pieces he has written.”可知,Mathieu通过组织合唱团来帮助学生。故选A。
20.词义猜测题。根据“Les Choristes was a huge hit and won worldwide popularity.”可知,《放牛班的春天》取得了巨大的成功,并在全球范围内赢得了广泛的欢迎。因此“a huge hit”在此意为“大获成功”。故选C。
21.主旨大意题。根据“Christophe Barratier, the film’s director, said he hoped that the film could show the healing power (治愈力) of music and the big difference good teachers can make to the lives of their students.”可知,电影《放牛班的春天》主要展示了教师和音乐对学生生活的治愈作用。故选B。
22.A 23.C 24.B 25.A 26.D
【导语】本文讲述了西方乡村音乐混合了美国,加拿大,爱尔兰以及英国乡村音乐的特点并且重点讲了美国的牛仔乡村音乐的特点和形成原因。
22.细节理解题。根据“Country western music is very old. It came from the United States, Canada, Ireland and Great Britain.”可知,西方乡村音乐来自美国、加拿大、爱尔兰和英国。故选A。
23.细节理解题。根据“In the American west, the cowboys had to take care of cattle (牛).”可知,牛仔们的职责是照看牛群。故选C。
24.细节理解题。根据“The cowboys also sang music when they traveled to town. Sometimes they played the guitar.”可知,牛仔们进镇去,他们有时还会弹吉他。故选B。
25.细节理解题。根据“Country western music describes (描述) life. It talks about love, job and home.”可知,西方乡村音乐是关于爱情、工作和家庭。故选A。
26.细节理解题。根据“Many people in the world like country western music because it is both happy and sad.”可知,世界上许多人喜欢西方乡村音乐,因为它既快乐又悲伤。故选D。
27.D 28.B 29.B 30.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了动画片《辛普森一家》的相关内容,包括其主要角色、角色特点以及该动画片的受欢迎程度等。
27.细节理解题。根据第二段“This is a cartoon family of five people: all of them have bad-looking yellow faces and big white eyes.”可知,辛普森一家都有难看的黄色面孔和大大的白眼睛。故选D。
28.推理判断题。根据最后一段“The Simpsons started in 1989 and it’s still very popular now.”可知,《辛普森一家》始于1989年,至今仍很受欢迎;据此可以推断,现在是2025年,2025-1989 = 36 (年),所以这部动画片到现在有36年了。故选B。
29.细节理解题。根据第二段“Marge has blue hair. She loves her hair very much.”可知,妈妈玛姬非常喜欢她的蓝色头发。故选B。
30.推理判断题。根据第一段“The Simpsons are the most popular family in the world. Every week, many people all over the world stay at home to watch them on TV.”和最后一段“The Simpsons started in 1989 and it’s still very popular now.”可知,《辛普森一家》从1989年开始至今仍很受欢迎,各年龄段的人都喜欢它,且持续时间长;据此可以推断,作者认为它是成功的。故选A。
31.A 32.B 33.D 34.C
【导语】本文主要讲述了谭婷成为中国第一位聋人律师,并致力于帮助聋人解决法律问题的故事。
31.细节理解题。根据“When she was 8, she lost her hearing because of a wrong kind of medicine.”可知,谭婷8岁时,因服用了一种错误的药物而失去了听力。故选A。
32.细节理解题。根据“She is now working on both legal knowledge education and legal aid for people like her and is trying her best to help them live and study.”可知,谭婷现在在教授法律知识和提供法律帮助。故选B。
33.推理判断题。根据“They live a really hard life because of being deaf, and when some legal problems happened, there was little help they can get.”可知,“That”指的是聋人需要法律帮助的问题。故选D。
34.推理判断题。根据“The classes she gives are free and she usually has to answer more than 10 video calls in a day to help deaf people solve legal problems. Because they can only talk through sign languages, a call often takes more than 30 minutes.”和“Tan’s hard work made more people understand deaf people’s problems with law.”可知,谭婷的工作非常困难,但是她的努力让更多的人了解聋人在法律上的问题,很有意义。故选C。
35.B 36.D 37.C 38.D 39.D
【导语】本文主要介绍了以拍摄古风美食短视频出名的李子柒是如何把中国人传统而本真的生活方式呈现出来,让现代都市人找到一种心灵的归属感,也让世界理解了一种生活中的中国文化。
35.细节理解题。根据“Li Ziqi, a short video blogger specializing in traditional Chinese cooking and handicrafts, has gained worldwide popularity”以及“Many foreigners say they have got to know traditional Chinese food culture via her channel”可知,专注于中国传统烹饪和手工艺品的短视频博主李子柒在全球范围内广受欢迎,外国友人通过她的视频了解了中国传统饮食文化,所以她的视频旨在将中国文化引向世界,故选B。
36.细节理解题。根据“Li Ziqi, a short video blogger specializing in traditional Chinese cooking and handicrafts, has gained worldwide popularity”可知,她擅长中国传统烹饪,故选D。
37.推理判断题。根据第三段和第四段的内容可知,她严格遵守地道的传统步骤和程序,向观众展示传统中国文化的每一个细节,所以这两点是她如此受欢迎的原因,故选C。
38.词义猜测题。根据“Thanks to Li’s efforts, many intangible cultural heritages that only existed in memories and written records now appear before our eyes”可知,在李子柒的帮助下,许多只存在于记忆和文字记录中的非物质文化遗产现在出现在我们的眼前,所以intangible表示“无形的,触摸不到的”,与nonphysical词义接近,故选D。
39.推理判断题。本文通过短视频博主李子柒将中国文化传递到全世界的故事希望未来能有更多像李子柒这样的人物向世界展示和推广中国传统文化,故选D。
40.C 41.C 42.C 43.C
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了朱彦夫在战争中受伤和回到家乡后为村民做贡献的感人事迹。
40.细节理解题。根据“In the war, Zhu lost all his fellow soldiers and was seriously injured. After 93 days of surgery, Zhu lost his hands, left eye and both legs below the knees.”可知,在战争中朱严重受伤,故选C。
41.细节理解题。根据“Knowing that the best way to end poverty was through education, in 1957, Zhu used all his savings to open a reading room.”可知,朱用所有的积蓄开设阅览室是因为他知道教育是消除贫困的最佳途径,故选C。
42.推理判断题。根据“On this land, Zhu led the villagers to plant apples and Sichuan pepper. With these fruits and vegetables selling in different parts of the country, the villagers have made more money for the past 25 years.”可知,在朱的带领下,村民种植苹果和四川辣椒赚了更多的钱,说明在淄博种植苹果和四川辣椒是明智的,故选C。
43.推理判断题。文章讲述了感动中国人物——朱彦夫的事迹,属于新闻类内容,因此最有可能出现在报纸上,故选C。
44.A 45.C 46.D
【导语】本文介绍了四部电影的上映时间,电影的种类以及主要内容。
44.细节理解题。根据“Mr. Bean 9:00 18:00”一栏中的“Comedy”可知,该电影是喜剧片。故选A。
45.细节理解题。根据“Harry Potter III 14:00 21:00”以及“The Monkey King 17:00 22:00”可知,周五晚上7:30吃完饭后,可以去看Harry Potter III 和The Monkey King。故选C。
46.细节理解题。根据“Harry Potter III 14:00 21:00”可知,能在晚上9点去看Harry Potter III。故选D。
47.B 48.A 49.B 50.D
【导语】本文主要介绍了电影《疯狂动物城》以及一些人对这部电影的评价。
47.细节理解题。根据“Running Time: 1 Hour and 30 Minutes”可知电影是90分钟。故选B。
48. 细节理解题。根据“The movie is so interesting! There are 64 kinds of animals in it.”可知他喜欢这部电影,因为电影里有各种各样的动物。故选A。
49. 细节理解题。根据“I went to see it with my 5-year-old son last Sunday afternoon.”以及海报,周末票价为成人60美元,6岁以下儿童是30美元可知,他们在周日下午观看的电影,总费用为60+30 = 90美元,故选B。
50.推理判断题。根据“The movie is so interesting! ”及“My brother and I just couldn’t help laughing from the beginning to the end.”可推断出这是一部很有趣的电影。故选D。
51.C 52.A 53.B 54.D 55.B
【导语】本文主要讲述了美国电影《音乐之声》的主要情节。
51.细节理解题。根据“And the song Do Re Mi in the movie is also popular in the world.”可知,《Do Re Mi》是一首歌。故选C。
52.推理判断题。根据“She is a young and outgoing woman. She goes to look after seven children in a family.”可推知,Maria是一个善良的人。故选A。
53.细节理解题。根据“He and his family live in Austria.”可知,他们住在奥地利。故选B。
54.细节理解题。根据“The family are very sad after the children’s mother, Mrs. VonTrapp, dies. Nobody takes care of the children. They cry and shout every day.”可知,因为Von Trapp夫人去世了,没有人照顾他们。故选D。
55.推理判断题。根据“At first the father is almost mad, but the children’s smiling faces make him happy again. Then Mr. Von Trapp falls in love with Maria. At last they get married.”可知,电影的结局是幸福快乐的。故选B。
56.B 57.C 58.C 59.D 60.A
【导语】本文主要介绍了童话作家郑渊洁。
56.细节理解题。根据“he is a Chinese fairy tale (童话) writer.”可知,郑渊洁是一位作家。故选B。
57.细节理解题。根据“Pi Pilu and Lu Xixi are two popular roles that many children like among all his fairy tales.”可知,皮皮鲁和鲁西西是郑渊洁的书里的两个角色。故选C。
58.细节理解题。根据“In 1979, his first fairy tale came out.”可知,1979年,他的第一部童话出版了。故选C。
59.细节理解题。根据“He only had a four-year primary school education”可知,郑渊洁只接受过四年的小学教育,因此D选项表述有误。故选D。
60.细节理解题。根据“The writer’s biggest dream is coming true—his stories are loved by people of different ages.”可知,郑渊洁最大的梦想是不同年龄的人都喜欢他的故事。故选A。
61.C 62.A 63.C 64.B 65.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了苹果电脑公司创始人乔布斯的成功历史。他小时候不是个好学生,常和同学起冲突。毕业后只为一家公司工作了几个月,后来和朋友在自家车库里研发出了苹果电脑。
61.细节理解题。根据“At that time, he was not a good student and he always made trouble with his schoolmates.”可知他经常和同学发生矛盾。故选C。
62.细节理解题。根据“After he left college, Steve Jobs worked as a video game designer.”可知毕业后他是视频游戏设计师。故选A。
63.细节理解题。根据“He worked there only several months and then he went to India.”可知他在那里仅仅工作了几个月。故选C。
64.细节理解题。根据“In 1975, he began to make a new type of computer.”可知在1975年他开始研发新型的电脑。故选B。
65.细节理解题。根据“His Apple Computer was such a great success that Steve Jobs soon became famous all over the world”可知苹果电脑使他成功。故选C。
66.C 67.C 68.B 69.A 70.A
【导语】本文讲述了孤儿院女孩Felicia怀揣成为芭蕾舞者的梦想,在好友Victor的帮助下前往巴黎学习芭蕾,尽管遭遇挫折,但她凭借不懈努力最终实现了梦想,成为了一名真正的芭蕾舞者,故事强调了追梦过程中坚持与努力的重要性。
66.推理判断题。根据“Through years of hard work, Felicia became a real ballet dancer at last.”可知,Felicia成为了真正的芭蕾舞者,故最终是赢得了比赛。故选C。
67.细节理解题。根据“To learn ballet, Felicia told others that her name was Camille and that she was from a rich family.”可知,她学习芭蕾舞时用的名字是Camille。故选C。
68.词句猜测题。根据“Through years of hard work, Felicia became a real ballet dancer at last.”可知,Felicia最终成为了一名真正的芭蕾舞演员,应是表演了精彩的舞蹈,故推出画线单词marvelous意为“美妙的”,与fantastic“好极了”意思相近。故选B。
69.推理判断题。根据“Victor made a flying machine by himself. Using this machine, Felicia and Victor flew out of the orphanage and went to Paris.”可知,Victor自己做了一台飞行机器,故推出Victor很有创造性。故选A。
70.篇章结构题。通读全文可知,第一段综述梦想很重要;第二、三段讲述了Felicia努力工作实现梦想的过程;第四段总结如果你想实现你的梦想,必须努力工作,故本文结构为总分总。故选A。
71.C 72.B 73.B
【导语】本文介绍了面包师陈立的个人经历,她从生活中得到一些制作面包的想法,后来,她制作面包的视频在网络上走红。
71.细节理解题。根据“Chen’s ideas to make bread came from her life. The clothes she wore, the vegetables she bought, and even the festivals she celebrated all help her make different bread.”可知,陈立的想法来自她穿的衣服,她买的蔬菜,以及她庆祝的节日。故选C。
72.细节理解题。根据“Making bread is like playing a game. I feel wonderful when I’m in the kitchen.”可知,当做面包的时候,陈立感觉很棒。故选B。
73.细节理解题。根据“Chen’s videos of making bread became popular online. People feel relaxed when they watch her videos.”可知,人们观看陈立做面包的视频时感到很放松。故选B。
74.C 75.B 76.D
【导语】本文介绍了三部今年上映的儿童电影,包括《奥利安与黑暗》《机器人之梦》《木法沙:狮子王》的相关信息。
74. 细节理解题。根据 “(It lost to The Boy and the Heron.)”可知,今年奥斯卡最佳动画长片奖授予了《你想活出怎样的人生》。故选C。
75.细节理解题。根据 “It’s about an anthropomorphic (拟人化的) dog who, to help with feeling lonely, orders a robot to be his friend”可知,电影《机器人之梦》的主题是“处理孤独”。故选B。
76.细节理解题。根据 “Barry Jenkins, the Oscar-nominated director of Moonlight, directs a prequel (前传) to The Lion King about Mufasa (voiced by Aaron Pierre) and his relationship with Scar (Kelvin Harrison, Jr).” 可知,《木法沙:狮子王》讲述的是木法沙和刀疤之间的故事。故选D。
77.B 78.C 79.C 80.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了面点师臧钗瑗和花饽饽之间的故事。
77.词义猜测题。根据“Although her parents were strongly against her decision, she stood her ground.”可知,尽管她的父母强烈反对她的决定,但她坚持了自己的立场,故划线句子意为“臧拒绝改变她的想法”。故选B。
78.细节理解题。根据第三段“There’s a great need for huabobo. It’s always on toca people’s table when they celebrate the birthdays of children and the elders...t’s a symbol of good luck and shows people’s hope for a better life. Huabobo not only has a pretty shape, but also is easy to keep.”以及第四段“Zhang’s love for huabobo started when she was a small kid.”可知,臧钗瑗决定开花饽饽店的原因有:花饽饽市场需求大、很受欢迎;造型好看,并有一定的文化意义;她小时候就对制作花饽饽产生热爱。文中并未提到她自己天生就有制作的天赋。故选C。
79.推理判断题。根据最后一段“Now, millions of people come to watch Zang making buns online and her students are from children to people in their 50s.”可推知,越来越多的人对制作花饽饽感兴趣,故选C。
80.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了面点师臧钗瑗和花饽饽之间的故事,目的在于通过臧的故事帮助人们了解花饽饽。故选D。
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览