资源简介 参考答案及试题解析选择题单项选择1.D【详解】句意:萨莉和她的朋友们没有赢得比赛,但他们尽了最大的努力,并从中学到了很多东西。考查动词辨析和动词时态。watch观看;win赢得。根据“but they played their best and learned a lot from it.”可知,该句是一般过去时,且后文语境发生了转折,说学到了很多东西,因此是说“没有赢得”比赛,故选D。2.A【详解】句意:——你知道这个故事的主题吗?——当然!一个年轻的生命通过音乐改变了。考查名词辨析。theme主题;video视频;title标题;playlist播放列表。根据答语“A young life changed through music.”可知,是在问这个故事的主题。故选A。3.A【详解】句意:音乐会最终晚了半个小时开始。大家都感到非常生气。考查副词辨析。finally最终;widely广泛地;carefully仔细地;secondly其次。根据“started half an hour late”可知,是指音乐会最终晚了半小时开始。故选A。4.C【详解】句意:美猴王带领一群猴子和玉皇大帝对抗。考查动词辨析。rides骑;finds找到;leads带领;wins赢得。根据“The Monkey King…a group of monkeys”可知,美猴王带领一群猴子猴孙到天庭上去玉皇大帝对抗。故选C。5.B【详解】句意:我们应该向雷锋学习助人为乐的精神。考查名词辨析。choice选择;spirit精神;mind思想;example例子。根据“... of helping others from Lei Feng.”可知,此处是指学习雷锋精神,故选B。6.C【详解】句意:老师的话给了珍妮极大的勇气去面对困难。考查名词辨析。time时间;surprise惊讶,惊喜;courage勇气;attention注意力,关注。根据“face the difficulties”可知,此处是指老师的话给予珍妮面对困难的勇气。故选C。7.B【详解】句意:——杰西卡怎么能把她的写作提高得如此快呢?——她几乎每天都坚持写英语日记。考查动词词义辨析。explain解释;improve提高;receive收到;understand理解。根据“She keeps an English diary nearly every day.”可知,此处表示“提高”的意思,杰西卡通过每天写英语日记来提高自己的写作水平。故选B。8.D【详解】句意:在那场可怕的灾难之后,这位官员别无选择,只能保持冷静以应对不同的问题。考查动词辨析。require要求;realize意识到;remind提醒;remain保持。根据“the officer had no choice but to”可知,这里表达的是保持冷静,remain calm是“保持冷静”的意思。故选D。9.A【详解】句意:现在是四月份了。在我的家乡武汉,天气变得越来越暖和。考查动词辨析。getting变得;growing生长;keeping保持;remaining保持。根据“...warmer and warmer.”可知,此处表示变得越来越暖和。故选A。10.C【详解】句意:《西游记》是一本传统的中国书籍。它被翻译成不同的语言。考查形容词辨析。American美国的; British英国的;Chinese中国的;Japanese日本的。根据常识可知,《西游记》是中国古典四大名著之一,故空处需形容词Chinese修饰名词book。故选C。11.B【详解】句意:——我们现在可以过马路了吗?——不,我们不能。我们必须等到灯变绿。考查连词辨析。although虽然;until直到;because因为;if如果。根据“We have to wait…the light turns green.”的语境及常识可知,绿灯行,所以此处指必须等到灯变绿,until符合题意。故选B。12.B【详解】句意:——嗨,李伟。你愿意和我一起去看全国乒乓球锦标赛吗?——我可能会和你一起去,但我不确定。考查情态动词。must必须;might可能;need需要;should应该。根据“but I’m not sure”可知,此处表示没有把握的推测,B项“可能”符合。故选B。13.B【详解】句意:把这些英语单词和一些有趣的东西联系在一起,你就可以很好地记住它们。考查介词辨析。for为了;with和;from从;over在……上。connect...with...,意为“把……和……联系起来”,动词短语。故选B。14.C【详解】句意:我非常了解历史博物馆。我不会迷路。考查动词短语。get out出去;get dressed穿好衣服;get lost迷路;get up起床。根据“I know the history museum very well”可知,在熟悉的地方不会迷路。故选C。15.A【详解】句意:——比利过去很害羞和安静,但他现在很外向。——是的。我们都对他的变化感到惊讶。考查动词短语。used to表示“过去常常,过去曾经”,用于过去时态,后接动词原形,used to do sth“过去常常做某事”;be used to do sth“被用来做某事”;be used to doing sth“习惯做某事”。根据“but he is very outgoing now”可知,此处表示他过去很害羞,也很安静。故选A。二、完型填空16.C 17.A 18.C 19.D 20.A 21.A 22.D 23.A 24.A 25.B 26.A 27.D 28.C 29.A 30.D【导语】本文主要讲述了由于下雨,Jan不能以同样的方式庆祝生日,但是家人很用心地在家为他庆祝了生日的故事。16.句意:他停止了微笑。breathing呼吸;walking走路;smiling微笑;moving移动。根据“Jan woke up, excited.”和“But right now, Jan wasn’t happy”可知,Jan开始很开心,但是想起昨晚的消息后,不再开心,不再笑了。故选C。17.句意:每年,Jan都喜欢以同样的方式与家人一起庆祝生日。family家人;friends朋友;teachers老师;classmates同学。根据“He really hoped to celebrate his birthday with his family in the park.”可知,Jan每年都和家人一起庆祝生日。故选A。18.句意:他们在格林公园的河边野餐。sea海;lake湖;river河;mountain山。根据“After the picnic, Jan and his cousins went swimming in the river.”可知,他们在河边野餐。故选C。19.句意:Ada阿姨总是带着她出名的巧克力蛋糕。fruit水果;potato土豆;cheese奶酪;chocolate巧克力。根据“Jan found lots of delicious pieces of chocolate. They were as delicious as the cake.”可知,Ada阿姨会带巧克力蛋糕。故选D。20.句意:但是现在,Jan并不高兴,因为外面下着雨。rainy多雨的;snowy多雪的;windy多风的;sunny晴朗的。根据“the heavy rain.”可知,此时外面在下雨。故选A。21.句意:广播中,一位气象记者说,由于大雨,人们必须待在室内。because of因为;as for就……而言;thanks to多亏;instead of而不是。根据“people must stay indoors”可知,人们要待在室内的原因是外面正在下大雨。故选A。22.句意:他非常希望和家人一起在公园庆祝生日。agreed同意;remembered记得;decided决定;hoped希望。根据“Jan sat still on his bed. He tried not to cry.”可知,Jan很伤心,因为他希望能与家人在公园庆祝生日,但是外面下雨了。故选D。23.句意:我们今天不能去公园了。can’t不能;shouldn’t不应该;mightn’t不会;can能够。根据“And Aunt Ada can’t make a cake because she can’t go to the store to buy the ingredients.”可知,此处也用can’t,表示不能去。故选A。24.句意:“我们不能按照我的任何传统来庆祝我的生日!”Jan伤心地说。sadly伤心地;carefully仔细地;quietly安静地;happily开心地。根据“But you shouldn’t be sad”可知,此时Jan很伤心地说了这些话。故选A。25.句意:让我们创造一些新的传统。news新闻;traditions传统;food食物;rooms房间。根据“We can’t celebrate with any of my birthday traditions!”和“There’s always room for surprises and new traditions!”可知,Jan的爸爸想用新的传统来为Jan庆祝生日。故选B。26.句意:Jan在他的房间里等候了很长时间。waited等待;heard听到;tried尝试;played玩。根据“You should wait here in the bedroom, Jan.”可知,Jan听爸爸的话,在屋里等待。故选A。27.句意:当他出现时,大家都喊道:“生日快乐!”left离开;replied回答;refused拒绝;appeared出现。根据“Dad called Jan to go down.”可知,爸爸让Jan出来,当他出现在大家面前时,对他说了生日快乐。故选D。28.句意:在里面,Jan发现了很多美味的巧克力。Under在……下面;Behind在……后面;Inside在……里面;Outside在……外面。根据“Aunt Ada pointed to a box on the table. ‘Open it, Jan!’”可知,打开盒子后,盒子里有巧克力。故选C。29.句意:这是Jan有史以来最棒的生日。best最好的;worst最糟糕的;biggest最大的;smallest最小的。根据“There’s always room for surprises and new traditions!”可知,这个生日有很多惊喜,是最棒的生日。故选A。30.句意:明年,他将有很多生日传统可以选择!lose丢失;break打破;trust相信;choose选择。今年新增加了过生日的传统,明年再次过生日时,可以从旧传统和新传统中做选择。故选D。三、阅读单选(A)、31.A 32.C 33.D【导语】本文主要讲述了两只老鼠的故事,最终通过乡下老鼠的话点明主题:贫穷但快乐比富有但终日恐惧更好。31.细节理解题。根据“Come and see me at my house in the country.”可知,乡下老鼠邀请城里老鼠去乡下参观他的房子。故选A。32.细节理解题。根据“But just as they began to eat, they heard a great noise. The City mouse cried, ‘Run! Run! The cat is coming!’ They ran away quickly and hid.”可知,两只老鼠逃跑的原因是猫来了。故选C。33.主旨大意题。根据“Because it’s better to be poor but happy than to be rich but always scared.”可知,这个故事主要是为了告诉我们快乐比富有更重要。故选D。34.C 35.D 36.C 37.B【导语】本文主要对进行体育锻炼给出了一些建议,呼吁人们进行运动,提升个人健康水平。34.细节理解题。根据第一段的“Children should also do some sports. It’s also good for their health. If children often do sports, they can be stronger and taller.”可知,做运动对孩子健康有利。故选C。35.细节理解题。根据第三段的“Don’t do sports too much at a time.”可知,一次不能运动太长时间,选项B描述错误。故选D。36.篇章结构题。文章第一段讲了运动的益处并引出运动建议,第二至五段讲了具体的运动建议,第六段呼吁人们运动起来,所以文章是总分总结构。故选C。37.主旨大意题。通读全文可知,本文具体讲了关于体育运动的建议,选项B的“有许多做运动的简单方式。”符合题意。故选B。38.B 39.C 40.C 41.A【导语】本文主要介绍通过丝绸之路传入中国的一些食物。38.细节理解题。根据“The Silk Road was also called ‘Sweet Road’. Besides vegetables, it brought many kinds of tasty fruits to China, too.” 可知,因为丝绸之路给中国带来了许多美味的水果,所以又被称为“甜蜜之路”,故选B。39.细节理解题。根据“What about garlic Its home was in Central Asia. Zhang Qian brought it to China about 2,000 years ago.” 可知,大蒜大约在2000年前从中亚传入中国,故选C。40.推理判断题。根据“Do you ever see the words ‘hu’, ‘yang’, ‘fan’ or ‘xi’ in Chinese names of some foods These names usually mean that these foods do not come from China” 可知,含有“西”这个汉字的食物通常意味着此种食物不是来自中国,所以西红柿和西瓜不是来自中国,故选C。41.最佳标题题。文章主要介绍通过丝绸之路传入中国的一些食物,故最佳标题为“通过丝绸之路的食物”,故选A。42.C 43.D 44.B 45.A【导语】本文主要介绍了过去孩子们喜欢的娱乐方式。42.推理判断题。根据“Playing hide -and- seek”下面的“There are two ways to play: Cover (遮盖) a child’s eyes while other kids run around to tease (戏弄) him or others hide and one child must try to find them.”可知,玩“捉迷藏”有两种方式,第一种方式是“蒙上一个孩子的眼睛,其他小孩跑来跑去戏弄他”,第二种方式是“其他人躲藏起来,让这个孩子必须努力找到他们”,结合图片可推知,C项符合。故选C。43.细节理解题。根据“Flying kites”下面的“Each has its own feature (特色). For example, the bird -shaped kite with long wings (翅膀) is Beijing Kite.”可知,北京风筝是有着长翅膀的鸟形风筝。故选D。44.细节理解题。根据“Watching shadow plays (皮影戏)”下面的“Watching a shadow play is similar to watching a film in the old days.”可知,孩子们喜欢看皮影戏的原因是它就像看电影。故选B。45.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了过去孩子们喜欢的娱乐方式,属于娱乐范畴。故选A。非选择题四、词汇应用46.rode【详解】句意:这位年轻的女士骑车太快,在街角摔倒了。根据“fell down”可知句子时态为一般过去时,and连接两个并列的谓语动词,前后时态需保持一致,所以“ride”也应用过去式。“ride”的过去式是“rode”,意为“骑”。故填rode。47.discovery【详解】句意:这个地区新油田的发现使当地人很兴奋。根据“The...of”可知空处填名词形式,discovery“发现”,名词,由“has”可知此处用单数形式。故填discovery。48.to fall/falling【详解】句意:文林街的银杏叶在11月开始掉落。begin to do/doing sth 意为“开始做某事”,为固定短语。故填to fall/falling。49.proved【详解】句意:他努力工作,证明了身材和体型并不重要。根据空前的“worked”可知,该句是一般过去时,and前后的动词形式需保持一致。故填proved。50.dangerous【详解】句意:对孩子来说在海里游泳是危险的。It’s+形容词+for sb. to do sth.“对某人来说做某事是……”,因此此处填形容词,dangerous“危险的”,是形容词。故填dangerous。51.(f)ell【详解】句意:他昨天绊倒并从楼梯上跌落下来。根据“yesterday”可知,此句时态为一般过去时。空处与tripped为并列谓语,填动词过去式。“跌落”用fall,动词,过去式为fell。故填(f)ell。52.(a)head【详解】句意:玛丽,慢点开车。这条路前面有东西。副词ahead表示“在前面”。故填(a)head。53.similar【详解】句意:她最喜欢的科目是地理,和她弟弟的相似。similar to“与……相似”,固定短语。故填similar。54.(o)pen-minded【详解】句意:我的父母比大多数其他父母思想开明得多。根据汉语及首字母提示可知,空处为open -minded“思想开明的”,此处作表语。故填(o)pen -minded。55.(i)nvited【详解】句意:他们刚才邀请我去公园野餐。根据首字母及汉语提示可知,invite“邀请”,又根据just now“刚才”,故用一般过去时,invite的过去式为“invited”。故填(i)nvited。五、完成句子56.To my surprise【详解】根据中英文对照可知,空处缺少“令我惊讶的是”,to one’s surprise为固定短语,意为“令某人吃惊的是”,句首字母大写。故填To;my;surprise。57.the goal have fun【详解】对比中英文可知,空处缺少“目标”和“玩得开心”;根据英文题干和汉语提示可知,此处考查goal“目标”,名词,此处是特指“玩得开心和保持活跃”,应用定冠词the修饰;have fun“玩得开心”,动词短语,空前有动词不定式符号to,这里应用动词原形。故填the;goal;have;fun。58.a symbol of【详解】“a symbol of”意为“……的象征”,符合语境。故填a;symbol;of。59.Stand up【详解】根据中英文对照可知,stand up表示“站起来”,动词短语。此处是祈使句,动词用原形。故填Stand;up。60.keep them away【详解】对比中英文可知,空处缺少“使他们远离”;根据英文题干和汉语提示可知,此处考查keep sb. away from …“使某人远离……”,动词短语;空前为“in order to”,这里应用动词原形;them“他们”,人称代词宾格,作动词“keep”的宾语。故填keep;them;away。六、短文语法填空61.to 62.themselves 63.activities 64.making 65.owners 66.the 67.spent 68.with/about 69.to find 70.fun【导语】本文主要讲述了大多数人在工作日忙碌,在晚上或周末通过各种活动放松,介绍了不同人的爱好及爱好带来的价值。61.句意:大多数人从周一到周五忙于工作和学习。from…to…是固定搭配,意为“从……到……”,故填to。62.句意:所以很多人看电视或看电影来放松自己。根据“So many people watch television or go to the movies to relax…”可知。此处指的是放松他们自己,这里要用反身代词,they的反身代词是themselves,表示“他们自己”,符合语境。故填themselves。63.句意:其他人则参加各种各样的活动。all kinds of表示“各种各样的”,后接可数名词复数,activity的复数形式是activities,故填activities。64.句意:几乎每个人都有一些爱好,比如集邮和制作飞机模型。such as后接动词-ing形式,与“collecting”并列,故填making。65.句意:有些收藏价值不菲,而有些只对它们的主人有价值。their是形容词性物主代词,后接名词,own的名词形式是owner“主人”,这里指不同收藏的主人,用复数形式owners。故填owners。66.句意:曾经有一个人有一枚硬币。这枚硬币价值数千美元。这里再次提到前面的“a coin”,表示特指,要用定冠词the。故填the.67.句意:后来,他花了250美元买了一枚稀有的50美分硬币!讲述过去发生的事情,用一般过去时,spend的过去式是spent,故填spent。68.句意:他对这个收藏非常满意,认为价格很合适。be happy with/about是固定短语,意为“对……满意/高兴”,故填with/about。69.句意:他认为为自己的收藏找到一个特别的匹配箱是件开心的事。it is+形容词+to do sth.是固定句型,意为“做某事是……的”,故填to find。70.句意:我认为我们的爱好是我们在空闲时间为了乐趣而做的事情。for是介词,后接名词,funny的名词形式是fun,故填fun。七、材料作文71.例文My School Life My school life is really interesting. In class, I listen carefully to the teachers and actively answer their questions. I like group activities with classmates—we often share ideas and solve problems together. After class, I usually play ping-pong or run with friends on the playground. Sometimes we play games like “Eagle Catches Chicken”, which makes us laugh a lot. These activities help me relax and stay healthy. My teachers are very kind. They explain things patiently and encourage us to do our best. My classmates are friendly too. We often help each other with homework and chat happily during breaks. In short, my school life is full of laughter, learning, and warm friendships. I love every moment of it!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏要点,可适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,开门见山,引出话题;第二步,详细介绍自己的学校生活;第三步,书写结语,强调校园生活的美好。[亮点词汇]①play ping-pong打乒乓球②encourage sb to do sth鼓励某人做某事③in short总之[高分句型]Sometimes we play games like “Eagle Catches Chicken,” which makes us laugh a lot. (which引导的定语从句)2024 - 2025学年七年级下册英语外研版(2024) Unit 1-Unit 4阶段核心素养培优卷注意事项1. 全卷满分100分。考试时间90分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效。2. 请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符,再将自己的姓名、考试证号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。3. 答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效 。第一部分 选择题(满分:45分)一、单项选择(本大题共15小题,每小题1分,共15分)( )1.Sally and her friends ________ the game, but they played their best and learned a lot from it.A.watched B.won C.didn’t watch D.didn’t win( )2.—Do you know the ________ of the story —Sure! A young life changed through music.A.theme B.video C.title D.playlist( )3.The concert ________ started half an hour late. Everybody felt very angry.A.finally B.widely C.carefully D.secondly( )4.The Monkey King ________ a group of monkeys against the Emperor of Heaven (玉皇大帝).A.rides B.finds C.leads D.wins( )5.We should learn the ________ of helping others from Lei Feng.A.choice B.spirit C.mind D.example( )6.The teacher’s words gave Jenny great _________ to face the difficulties.A.time B.surprise C.courage D.attention( )7.— How does Jessica ________ her writing so fast — She keeps an English diary (日记) nearly every day.A.explain B.improve C.receive D.understand( )8.After that terrible disaster, the officer had no choice but to ________ calm to deal with different problems.A.require B.realize C.remind D.remain( )9.Now it is April. In my hometown, Wuhan, the weather is ________ warmer and warmer.A.getting B.growing C.keeping D.remaining( )10.Journey to the West is a traditional ________book. It has been translated into different languages.A.American B.British C.Chinese D.Japanese( )11.—Can we walk across the road now —No, we can’t. We have to wait ________ the light turns green.A.although B.until C.because D.if( )12.—Hi, Li Wei. Will you go and watch the National Table Tennis Championships with me —I ________ go with you, but I’m not sure.A.must B.might C.need D.should( )13.Connect these English words ________something interesting, and then you can remember them well.A.for B.with C.from D.over( )14.I know the history museum very well. I won’t ________.A.get out B.get dressed C.get lost D.get up( )15.—Billy ________ shy and quiet, but he is very outgoing now.—Yes. We are all surprised at his changes.A.used to be B.used to being C.is used to be D.is used to being二、完型填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)Jan woke up, excited. “It’s my birthday. I’m thirteen years old!” But then, he remembered the news from last night. He stopped 16 .Jan lived in the city of London, England. Jan loved to celebrate his birthday with his 17 in the same way every year. They had a picnic by the 18 in Green Park. Mum would always fry sausages (香肠) and make potato salads. Aunt Ada always brought her famous 19 cake. After the picnic, Jan and his cousins went swimming in the river.But right now, Jan wasn’t happy because it was 20 outside. On the radio, a weather reporter said that people must stay indoors 21 the heavy rain. He knew they had to stay in the house unless it became sunny at once!Jan sat still on his bed. He tried not to cry. He really 22 to celebrate his birthday with his family in the park. At that time, his family came in.“We 23 go to the park today. And Aunt Ada can’t make a cake because she can’t go to the store to buy the ingredients. We can’t celebrate with any of my birthday traditions!” said Jan 24 . “This is the worst birthday ever!” “I know!” said Dad. “But you shouldn’t be sad. Let’s make some new 25 ! You should wait here in the bedroom, Jan. You’ll have your picnic.” Jan 26 in his room for a very long time. His family were busy in the kitchen. He could hear doors opening and closing. After a while, Jan got bored. He started reading a book.Finally, Dad called Jan to go down. “Happy Birthday!” everyone shouted when he 27 . Jan saw his family, the birthday cookies, and the sausages over the fire. “Cool!” he said. “Thank you!”Aunt Ada pointed to a box on the table. “Open it, Jan!” she said. 28 it, Jan found lots of delicious pieces of chocolate. They were as delicious as the cake.It was Jan’s 29 birthday ever. “There’s always room for surprises and new traditions!” said Dad. Next year, he was going to have a lot of birthday traditions to 30 ! Of course, thanks to his great family.( )16.A.breathing B.walking C.smiling D.moving( )17.A.family B.friends C.teachers D.classmates( )18.A.sea B.lake C.river D.mountain( )19.A.fruit B.potato C.cheese D.chocolate( )20.A.rainy B.snowy C.windy D.sunny( )21.A.because of B.as for C.thanks to D.instead of( )22.A.agreed B.remembered C.decided D.hoped( )23.A.can’t B.shouldn’t C.mightn’t D.can( )24.A.sadly B.carefully C.quietly D.happily( )25.A.news B.traditions C.food D.rooms( )26.A.waited B.heard C.tried D.played( )27.A.left B.replied C.refused D.appeared( )28.A.Under B.Behind C.Inside D.Outside( )29.A.best B.worst C.biggest D.smallest( )30.A.lose B.break C.trust D.choose三、阅读单选(本大题共15小题,每小题1分,共15分)(A)Once there were two mice. They were friends. One mouse lived in the country (乡下), and the other mouse lived in the city.One day the Country mouse saw the City mouse. He said, “Come and see me at my house in the country.” So the City mouse went. The City mouse said, “This food is not good, and your house is not good. Why do you live in a hole (洞) in the field If you live in the city, you would live in a nice house made of stones (石头). You would have nice food to eat. You must come and see me at my house in the city.”The Country mouse went to the house of the City mouse. It was a very good house. Nice food was ready for them to eat. But just as they began to eat, they heard a great noise. The City mouse cried, “Run! Run! The cat is coming!” They ran away quickly and hid (隐藏).After some time they came out. Then the Country mouse said, “I don’t like living in the city. I like living in my hole in the field. Because it’s better to be poor (贫穷的) but happy than to be rich but always scared.”( )31.What did the Country mouse invite the City mouse to do A.See his house in the country. B.Eat nice food in the city.C.Meet his friends in the country. D.Swim in the river.( )32.Why did the two mice run away A.Because they saw a big dog. B.Because they didn’t like the food.C.Because the cat was coming. D.Because they were playing a game.( )33.What can we learn from the story A.City life is always the best.B.We should always try to get more food.C.It’s good to be rich and live in a big house.D.Being happy is more important than being rich.(B)We know exercise is important in our life. Everyone needs to exercise. Sports can make our body strong. Children should also do some sports. It’s also good for their health. If children often do sports, they can be stronger and taller. Here is some advice for you to do exercise.You can walk, run or only jump. These are easy ways. Every day you walk to the classrooms and have P.E. class.Don’t do sports too much at a time. Try all kinds of sports and look for one, two or even three sports you like. People exercise for an hour every day and they often have better sleep and more energy (能量).You can also exercise at a gym (体育馆) or on the sports field. In the gym, you can play basketball, play tennis or play badminton. After school, you can run or play football on the sports field.Friends can exercise together. You can do sports with your friends at any place you like. You can also join the running club together.As you can see, you can try different ways to do exercise. Just do it!( )34.Why should children do sports A.Because it makes them clever. B.Because it makes them run quickly.C.Because it is good for their health. D.Because it is easy for children.( )35.Which of the following is NOT TRUE A.Everyone needs to do sports.B.We should try all kinds of sports.C.People can do exercise at gym or on the sports field.D.Doing sports for a long time a day makes you healthy.( )36.What’s the structure of the text (①=paragraph 1,…) A. B. C. D.( )37.What’s the main idea of this text A.People can exercise at many places.B.There are many easy ways to do sports.C.It is interesting to exercise with friends.D.Exercise helps you have better sleep and more energy.(C)The weather is getting hot. Would you like to have some cucumber with mashed garlic (蒜泥黄瓜) When you enjoy this tasty summer dish, don’t forget to say “thanks” to one person—Zhang Qian.Zhang Qian lived in the Han Dynasty. He was an early visitor (游客) on the Silk Road and brought many new foods and other things to China. The Silk Road was a long road. It was from China to Central Asia (中亚), and even Europe. Where is this dish from The cucumber came from South Asia. In early times, Chinese people called it “hugua”. “Hu” means “foreign (外国的)”. That is to say it isn’t from China. Later, its name changed to “huanggua”.What about garlic Its home was in Central Asia. Zhang Qian brought it to China about 2,000 years ago. Garlic can make many dishes taste better. It is good for our health.What is the Silk Road The Silk Road was also called “Sweet Road”. Besides (除……之外) vegetables, it brought many kinds of tasty fruits to China, too. Do you like grapes They also came from Central Asia.Do you ever see the words “hu”, “yang”, “fan” or “xi” in Chinese names of some foods These names usually mean that these foods do not come from China, such as “huluobo (carrots)” and “yangcong (onions)”. Can you find more ( )38.Why was the Silk Road also called “Sweet Road” A.People got a lot of candies on the road. B.Many tasty fruits came to China through the road.C.People on the road were sweet and friendly. D.The silk on the road was sweet.( )39.Which of the following is TRUE according to the passage A.Zhang Qian brought the cucumber back from Central Asia.B.Zhang Qian brought the grapes back from South Asia.C.Garlic came from Central Asia about 2,000 years ago.D.The Silk Road was from China to Europe and Africa.( )40.Which of the following didn’t come from China according to the last paragraph ①tomatoes ②bananas ③watermelons ④pearsA.①② B.②③ C.①③ D.③④( )41.What might be the best title for the passage A.Foods through the Silk Road B.Foods Brought by Zhang QianC.Healthy Foods from Other Places D.Dynasties in Chinese History(D)In the old days, children didn’t have much to have fun. So they came up with interesting games to play in their childhood.Kicking (踢) stone balls During the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular game in the northern part of China, and children often played it in winter to keep warm.Playing hide -and- seek Hide- and- seek is an old game for children. It is popular around the country. There are two ways to play: Cover (遮盖) a child’s eyes while other kids run around to tease (戏弄) him or others hide and one child must try to find them.Flying kites People used wood to make kites in the old times. The most famous kites are Beijing Kite, Tianjin Kite, Weifang Kite and Nantong Kite. Each has its own feature (特色). For example, the bird -shaped kite with long wings (翅膀) is Beijing Kite. Weifang Kite has 3 main kinds of shapes with many colours. Nantong Kite can make a sound when flying.Watching shadow plays (皮影戏) Watching a shadow play is similar to watching a film in the old days. The artists control puppets (木偶) behind the screen and tell stories to the music.( )42.What is “hide -and -seek” A. B. C. D.( )43.Which of the following is Beijing Kite A.The kite with 3 kinds of colours. B.The kite with a sound when flying.C.The bird- shaped kite with long tails. D.The bird -shaped kite with long wings.( )44.Why do children like to watch the shadow play A.It can make children the same. B.It’s like watching a film.C.It can help children control puppets. D.It can help children tell stories to the music.( )45.In which part of a magazine can we find the text A.Fun. B.Health. C.Nature. D.Science.第二部分 非选择题(满分:55分)四、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)46.The young lady (ride) too fast and fell down at the street corner.47.The (discover) of new oil fields in this area has excited the local people.48.The ginkgo (银杏) leaves began (fall) down in November on Wenlin Street.49.He worked hard and (prove) that size and body type do not matter.50.It’s (danger) for a child to swim in the sea.51.He tripped and f (跌落) down the stairs yesterday.52.Drive slowly, Mary. There is something a (在前面) on the road.53.Her favorite subject is geography, (相似) to her brother’s.54.My parents are much more o (思想开明的) than most other ones.55.They i (邀请) me to have a picnic in the park just now.五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)56.令我惊讶的是,这个三岁的男孩能正确地拼写 这些单词。, the 3-year-old boy can spell these words correctly.57.记住,目标是玩得开心和保持活跃。Remember, is to and stay active.58.高铁是“中国速度”的象征。The high-speed train is “Chinese speed”.59.不要在电脑前坐太久。起来运动一下吧。Don’t sit in front of the computer for too long. and take some exercise.60.我们建议父母不要把孩子一个人留在家里,以使他们远离危险。We advise parents not to leave their children at home alone in order to from danger.六、短文语法填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)Most people are busy working and studying from Monday 61 Friday. They feel free in the evening or at the weekend. So many people watch television or go to the movies to relax 62 (they). And others take part in all kinds of 63 (activity).Almost everyone has some hobbies, such as collecting stamps and 64 (make) model planes. Some hobbies are very expensive, but some don’t cost anything at all. And some collections are worth a lot of money, while some are valuable only to their 65 (own).Once there was a man who had a coin. And 66 coin was worth several thousands of dollars. Later he 67 (spend) $250 on a rare (稀有的) fifty-cent piece! He was very happy 68 this collection and thought the price was all right, while his youngest brother collected about 600 match boxes. Maybe we think they were not worth any money, but to his brother they were quite valuable. He thought it is happy 69 (find) a special match box for his collection.I think our hobby is something we like to do in our free time just for 70 (funny). The value is it can bring pleasure to us.七、材料作文(本大题共20分)71.校园生活是美好的。假设你是李华,你校英语报正在举办主题为“My School Life”的英文征文比赛。请你根据下面表格提示,用英语写一篇短文投稿。给大家介绍一下你的学校生活。My School LifeIn class listen to the teachers, answer the questions...After class do sports, play games...Teachers and students friendly, helpful...... ...注意:(1)短文须包括表格中的所有内容,可适当发挥;(2)短文中不要出现真实的地名、校名和人名;(3)词数70个左右(开头已给出,不计入总词数)My School LifeMy school life is really interesting.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Unit 1~Unit 4 阶段核心素养培优卷-2024 - 2025学年七年级下册英语外研版(2024)(原卷版).docx Unit 1~Unit 4 阶段核心素养培优卷-2024 - 2025学年七年级下册英语外研版(2024)(解析版).docx