资源简介 2024-2025学年八年级英语下学期期中评估卷(河南专用)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.本试卷满分120分,考试时间100分钟。2.本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求,直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案1.What will Mary do this morning A.Go to the central park. B.Perform short plays. C.Look after children.2.How did Lily feel yesterday A.She felt very happy. B.She felt bored. C.She felt worried.3.Why can’t Jane sleep well these days A.Because she is too busy.B.Because the hotel is old and dirty.C.Because her room is near a busy street.4.How long does it take to travel by car from Xining to Qinghai Lake A.About 2 hours. B.About 3 hours. C.About 4 hours.5.When will they go on their trip A.At 7 o’clock. B.At 8 o’clock. C.At 9 o’clock.第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。听对话,回答各小题。6.How will the weather be tomorrow A.Cloudy. B.Rainy. C.Windy.7.What will the boy probably do tomorrow A.Read books. B.Have a picnic. C.Play the piano.听对话,回答各小题。8.What size does the woman want A.Size 35. B.Size 36. C.Size 37.9.How much does the woman pay for two pairs of shoes A.35 dollars. B.70 dollars. C.100 dollars.听下面一段独白,回答下列三个小题。10.How many reasons (原因) do some children hate going to school A.Only one. B.Two. C.Three.11.Who won’t be able to help you if you meet some problems A.Your parents. B.Your favorite movie star. C.Your teachers or your friends.12.What should you do if you have some unhappy feelings at school A.Write to your school newspaper.B.Chat with your WeChat friends all the time.C.Try to find out the pleasant things at school.13.What was Susan doing last night A.Climbing the Great Wall. B.Seeing a film in the cinema. C.Staying at home and studying.14.When are they going to climb the Great Wall A.On Tuesday morning. B.On Saturday morning. C.On Sunday morning.15.How will they go there A.On foot. B.By bus. C.By bike.第三节 听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。16.听下面一篇短文,按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。A. B. C. D. E.二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)Accidents may happen at any time, as schools always hold a large number of people. It’s best for us to know how to keep us safe. The following poster (海报) in the school will help you.Prepare the first aid (急救) box in the classrooms. □The first aid box should be opened easily so that you can use it quickly if necessary. □Look through the first aid box and learn how to use each thing. □Check the first aid box from time to time to make sure that you have all necessary things. Protect yourself from dangers. Watch out the steps while you go out. Follow the teacher’s words and the steps in book if you make experiments (实验) in the classroom. Remember to warm up your body before running or exercising. Keeping away from a large group of people can always help you keep safe.Never do any of the following. □Stand too close to the buildings on windy days. —Some of the broken glass (玻璃) from the windows may fall on you. □Run after others while going up or down stairs (楼梯). —You are taking your life in your hands.根据材料内容选择最佳答案。17.What is necessary in the classroom to keep safe A.The first aid box.B.A book about school safety.C.The words from teachers.D.The words from the headmaster.18.What can help save you from an accident according to the poster A.Standing close to school buildings.B.Keeping away yourself from a large group of people.C.Running after other students.D.Running and exercising as often as possible.19.What should you do before you begin to do exercise A.Open the first aid box. B.Watch out the steps.C.Warm your body. D.Stop moving.20.What do the underlined sentence “taking your life in your hands” probably mean A.Doing something you don’t like.B.Doing something unnecessary.C.Doing something very dangerous.D.Doing something boring.21.Who is the text written for A.Teachers. B.Doctors. C.Parents. D.Children.No one wants to be in a life-or-death situation. However, if you are getting into such a dangerous situation, what will you do, fight or flight When 13-year-old Joe Rowlands and his dad were in a kayak (皮艇) accident, the brave teenager chose to fight. He not only fought for his own life, but also saved his father’s.On that day, Joe and his father Paul were out on their kayak off the coast of Anglesey in the UK. Suddenly they noticed that the kayak was starting to fill with water. Then they found out there was a hole in the floor of the boat. Without another choice, Paul turned the boat over. He asked Joe to climb on top so that he could push the boat to nearby island.However, the rough (汹涌的) waves made it too hard for Paul to push the boat to the land. They had to swim. Luckily, Joe made his way to the island safely. But when he looked back, he found his dad was no longer swimming. Risking his life, Joe jumped back into the cold water and managed to drag (拽) his dad up onto some rocks. Then Joe did CPR (心肺复苏) on his dad until he came around.“I can never pay him back for saving my life and I’m very proud of him. He acted with courage beyond his age,” Paul said.根据材料内容选择最佳答案。22.What did Joe do that day A.He went kayaking with his dad. B.He went kayaking all by himself.C.He watched a kayak race at home. D.He walked along the coast of Anglesey.23.When the boat started to fill with water, how did Paul deal with it A.By fixing the boat up. B.By shouting for help.C.By turning the boat over. D.By pushing the boat with Joe.24.After finding his dad was no longer swimming, Joe ________ first.A.swam to the nearby island B.dragged the boat onto rocks to save his dadC.did CPR on his dad at once D.jumped back into the water to save his dad25.In which order did the following happen in a kayak accident a. Joe swam to the island safely.b. They had to swim.c. One day, Joe and his father Paul went kayaking.d. Paul turned the boat over and asked Joe to climb on top to push the boat to nearby island.e. Paul found it hard to push the boat to the island because of the rough waves.f. They found the boat was filled with water.g. Joe jumped back into the water and dragged the boat onto rocks to save his dad.h. Joe found his dad was no longer swimming.A.a, b, c, d, e, f, g, h B.c, f, d, e, b, a, h, g C.c, f, d, e, b, g, h, a D.c, f, d, e, a, g, h, b26.From the passage, we can infer (推断) that ________.A.Paul and Joe successfully finished their kayakingB.Joe faced danger without fearC.Paul was angry because Joe risked his life to save himD.Joe chose to depend on his dad in the life-or-death situationMore and more people like bicycling and it is no surprise. It is fun, healthy and good for the environment. Maybe that’ s why there are 1.4 billion bicycles and only 400 million cars on roads worldwide today. Bikes can take you almost anywhere, and there is no oil cost!Get on a bicycle and ride around your neighborhood. You may discover something new all around you. Stopping and getting off a bike is easier than stopping and getting out of your car. You can bike to work and benefit (受益) from the enjoyable exercise without polluting the environment. You don’t even have to ride all the way.Folding bikes work well for people who ride the train. Just fold (折叠) the bike and take it with you. You can do the same on an airplane. A folding bike can be packed in a suitcase. You can also take a common bike with you when you fly. But be sure to look for information by getting on airline websites. Not all airlines are bicycle-friendly to travelers.Health Benefits of Bicycling:●It helps to prevent heart diseases.●Bicycling helps to control your weight.●A 15-minute bike ride to and from work three times a week burns off five kilos of fa t in a year.●Bicycling can improve your mood (心情).●Exercise like bicycling has been shown to make people feel better, more relaxed and self---confident.●Bicycling is healthier than driving.根据材料内容选择最佳答案。27.From the passage, we know that bicycling is becoming very ________.A.surprising B.exciting C.popular D.expensive28.When you are riding your bicycle around your neighborhood, you may ________.A.pollute the environment around B.get off your bike and begin to workC.go everywhere and use a little oil D.find something you didn’t notice29.If you travel with a folding bike, you can fold it and ________.A.put it in your purse B.go on airline websites C.get out of the car D.take it onto a train30.One of the benefits of bicycling is that ________.A.you will be more relaxed B.you will be friendly to othersC.you can fold the bicycle D.you may get fatter and fatter31.Which of the following is TRUE according to the passage A.Driving cars is healthier than riding bikes. B.Bicycling is enjoyable exercise for people.C.Riding a bike pollutes your neighborhood. D.Common bikes are welcomed by all airlines.It’s normal for you to feel shy and nervous when you stay in a new environment. If you think you are too shy and want to be brave, try the following.32 There’s no need to hide it. When they get to know you are a shy person, they will understand you better. This also helps you feel relaxed when you talk with others.33 When you smile, people think you’ re friendly and easy to talk with. Remember that other people also have bad feelings and most people will stay away from an angry face.34 If you find it hard to start a talk, say something nice about the people around you. Think about how great you feel when someone says something nice to you. Doesn’t it make you want to keep talking to that person 35 Don’t waste time worrying about your looks or whether people like you or not. Each time after you say “Hi” or smile at someone for the first time, say “I did it!” to yourself.36 I believe you can do it.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.Tell people you’ re shy.B.Keep trying these and one day you won’t be shy when you talk to others.C.Think more about ways to enjoy the party and have fun.D.Take one small step at a time.E.Try to smile more.三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)John works in a big city. He likes traveling. When he is 37 vacation, he usually spends much time traveling.Last summer, the young man traveled in the countryside and he thought it was a 38 place. The air was fresh and the 39 were green. He liked the quiet country life and he thought it was a good place to live in. But later, he 40 his mind. One afternoon, when he was walking along the beautiful field, it began to rain 41 . It 42 that the rain would last for a long time. 43 he had to spend the night in a small hotel. But the room was dark and the bed was 44 . He could not fall asleep. Suddenly, he found a dead bedbug(臭虫) on the bed, he felt 45 so he called the owner in.“Look at this,” said John.The owner had a look and said, “But it 46 several days ago, you know.”John wouldn’t quarrel(争吵) with him. He was so sleepy that he had to lie down, but soon he 47 again. He found a lot of bedbugs. So he sat on the chair for a whole night. He thought it was the longest 48 in his life. The next morning he said to the owner, “I want to 49 you about the bedbugs.”“I know, sir,” said the owner. “They were 50 !”“Perhaps you’re 51 . But his friends had a memorial meeting(追悼会) for him and after that they had supper there!”37.A.on B.in C.for D.at38.A.terrible B.common C.noisy D.beautiful39.A.sky B.roads C.fields D.houses40.A.had B.changed C.refused D.made41.A.luckily B.happily C.especially D.heavily42.A.looked B.seemed C.sounded D.felt43.A.Though B.Because C.But D.So44.A.huge B.wet C.nice D.clean45.A.excited B.terrible C.relaxed D.sad46.A.lived B.landed C.died D.stayed47.A.looked up B.got up C.cheered up D.put up48.A.night B.hotel C.speech D.road49.A.say B.talk C.speak D.tell50.A.dead B.lively C.beautiful D.cute51.A.dead B.wrong C.right D.stupid四、语篇填空(15小题,每小题1分,共15分)第一节阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。friend proud usual if understand clear it feeling want howHumans (人类) are just like any other kind of animals. Animals show their 52 with their faces and bodies. 53 they show their teeth and raise (耸起) their backs, they’re angry. Humans do many of these things, too. You can 54 tell whether someone is happy, angry or nervous when you look at them. We do not always need words because body languages are often 55 .We can look at our pets to see 56 close animal and human body languages are. When a cat is feeling confident, it will stand very tall and put 57 nose into the air. Humans do the same thing when they’re feeling 58 .Monkeys are very similar (相似的) to humans. For example, children often put their hands together when they 59 something. Monkeys use the same gesture as a way to ask for food from other members of their group. As a greeting, monkeys touch their 60 hand. It’s similar to the way we shake hands.So you see, we can learn a lot about us by 61 animal gestures.第二节阅读下列短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。注意:每空限填一词,请把答案填写在答题卷相应处的横线上。About three years ago, I felt lonely. I didn’t like my classmates, my parents or anyone else. My classmates didn’t want to talk with me and my parents were always saying that other kids were better 62 me. I thought I was the unluckiest person in the world. One day, I had a fight with one of my classmates. I was 63 angry that I hit him in the face. This was 64 first time that I had hurt others. Just at that moment, a boy stood up and stopped the fight. He was the monitor of our class. After that, 65 I got into trouble, he would help me. My life began 66 change. As time went by, I became happier. My classmates became friendly to me. And my parents didn’t shout at me any more. It seemed that people around me changed, too.五、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思通顺、完整。A: Hi, Mike. I wen to Beijing with my family last month.B: Really 67 A: It was wonderful. And I had a great time.B: How did you get there A: 68 .B: By high-speed train Sounds great! 69 A: Only three days. But I found people there very friendly!B: 70 A: We visited the Great Wall, the Palace Museum and other well-known places.B: 71 A: Yes, it was very nice and tasted delicious!六、书面表达(20分)72.人生中每个人会经历很多事情,其中有很多事情难以忘记,请你以“The most unforgettable thing”为题,写一篇短文,记录一件让你难忘的事情。写作要点:(1)你最难忘的事情是什么;(2)这件事情的经过是什么;(3)你从这段经历中学到了什么。写作要求:(1)文中须包含写作要点的所有信息,可适当发挥;(2)文中不得出现考生的真实姓名和学校名称;(3)词数100左右。_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《2024-2025学年八年级英语下学期期中评估卷(河南专用)》参考答案1.B【详解】M: Mary, could you come along with me to the central park this morning W: Sorry, I’ll perform short plays for the children.2.A【详解】M: Did you visit the rose garden yesterday, Lily W: Yes. It was a fantastic place. I enjoyed myself there.3.C【详解】A:Hello Jane ,how are you doing these days B:It can't be worse.My room in the hotel is near a busy street .I can't sleep well at night.4.A【详解】A:The train will arrive and Xining soon .How can we get to Qinghai lake then B:If we rent a car, it will take us about two hours.5.C【详解】A:Mom, what are you doing B:I'm packing the lunch and snacks.It's eight o'clock now, we will go on our trip in one hour.6.B 7.A【详解】M: Mom, have you heard today’s weather report W: Yes. I heard it a moment ago.M: What will the weather be like tomorrow W: The radio says it will be rainy.M: What a pity! We can’t go for a picnic.W: Why not practice playing the piano at home if it rains M: I’m afraid I like reading better than playing the piano.W: OK. It’s good to do some reading on rainy days.8.C 9.B【原文】略10.C 11.B 12.C【详解】Why do some children hate going to school Maybe they are ill, or they feel bored with studying, or they can’t get along well with their teachers and their classmates. If you meet these problems, you should find a way to solve them.It’s a good idea to talk with someone about your problems in school. Your mom, dad, teacher or your friends will be able to help you. Another good idea is to write down your feelings and you don’t have to share them with others. The last thing, please try to find out the pleasant things at school.13.B 14.C 15.A【原文】略16. B D C A E【原文】Welcome to our school. Today is October seventeenth. Thank you for joining in our activity—fun run. At nine am on the playground our head teacher will give us a welcome speech. After the speech we will begin our running. The running starts at the school gate goes past the playground, then goes around the lake beside our school and finishes back to where it started. Every runner can get a special bag with a T-shirt, chocolate, bananas and water in it. Each of the winners will get a bicycle. After the run there will be different family activities. Enjoy yourselves and wish you success.17.A 18.B 19.C 20.C 21.D【导语】本文主要介绍了确保学生在学校安全的方法:在教室准备急救箱、保护自己远离危险及不做不应该做的事情。17.细节理解题。根据“Prepare the first aid box in the classrooms.”可知,在教室里准备好急救箱是必要的。故选A。18.细节理解题。根据“Keeping away from a large group of people can always help you keep safe.”可知,远离人群可以帮助你保证安全。故选B。19.细节理解题。根据“Remember to warm up your body before running or exercising.”可知,记得在跑步或锻炼前先热身。故选C。20.词句猜测题。根据“Never do any of the following.”可知,千万不要做下面的任何一件事,所以是危险的事。选项C符合题意。故选C。21.推理判断题。根据“Watch out the steps while you go out. Follow the teacher’s words and the steps in book if you make experiments…your body before running or exercising.”可知,这篇文章是为学生们写的。故选D。22.A 23.C 24.D 25.B 26.B【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了 13 岁的乔 罗兰兹和他的父亲在一次皮艇事故中,勇敢的乔不仅为自己的生命而战,还救了父亲的故事。22.细节理解题。根据第三段 “On that day, Joe and his father Paul were out on their kayak off the coast of Anglesey in the UK.” 可知,他和父亲一起去划皮艇了。故选A。23.细节理解题。根据第三段 “Suddenly they noticed that the kayak was starting to fill with water. Then they found out there was a hole in the floor of the boat. Without another choice, Paul turned the boat over.” 可知,当船开始进水时,保罗把船翻了过来。故选C。24.细节理解题。根据第四段 “But when he looked back, he found his dad was no longer swimming. Risking his life, Joe jumped back into the cold water and managed to drag(拽)his dad up onto some rocks.” 可知,在发现父亲不再游泳后,乔冒着生命危险,跳回冰冷的水中,试图把父亲拽到岩石上,即他先跳回水中救父亲。故选D。25.细节理解题。根据第三段以及第四段内容可知,事件发生的顺序是:有一天,乔和他的父亲保罗去划皮艇(c);他们发现船进水了(f);保罗把船翻过来,让乔爬到上面,以便把船推到附近的岛上(d);保罗发现由于汹涌的海浪,很难把船推到岛上(e);他们不得不游泳(b);乔安全地游到了岛上(a);乔发现他的父亲不再游泳了(h);乔跳回水里,把父亲拽到岩石上救了他(g)。故选B。26.推理判断题。根据第二段 “When 13-year-old Joe Rowlands and his dad were in a kayak...but also saved his father’s.” 以及第四段 “Risking his life, Joe jumped back into the cold water and managed to drag...until he came around.” 可知,13 岁的乔在皮艇事故中,不仅为自己的生命而战,还冒着生命危险救了父亲,由此可推断乔面对危险毫无畏惧。故选B。27.C 28.D 29.D 30.A 31.B【导语】本文介绍了骑自行车是一种越来越受欢迎的环保、健康且方便的出行方式,既能锻炼身体又能改善心情。27.细节理解题。根据“More and more people like bicycling and it is no surprise.”可知,骑自行车变得越来越受欢迎。故选C。28.细节理解题。根据“Get on a bicycle and ride around your neighborhood. You may discover something new all around you.”可知,骑自行车在社区周围转悠时,你可能会发现一些以前没注意到的东西。故选D。29.细节理解题。根据“Folding bikes work well for people who ride the train. Just fold the bike and take it with you.”可知,折叠自行车可以带上火车。故选D。30.细节理解题。根据“Bicycling can improve your mood.”和“Exercise like bicycling has been shown to make people feel better, more relaxed and self-confident.”可知,骑自行车的好处之一是让人更放松。故选A。31.细节理解题。根据“You can bike to work and benefit from the enjoyable exercise without polluting the environment.”可知,骑自行车是一种令人愉快的运动。故选B。32.A 33.E 34.D 35.C 36.B【导语】本文是一篇说明文,建议害羞的人通过承认自己的害羞、多微笑、主动赞美他人、逐步尝试和坚持练习等方法,逐渐克服社交中的紧张感,最终变得勇敢自信。32.根据“There’s no need to hide it. When they get to know you are a shy person, they will understand you better.”可知,此处建议直接告诉别人自己害羞,无需隐藏,A选项“告诉别人你害羞”符合语境。故选A。33.根据“When you smile, people think you’re friendly and easy to talk with.”可知,此处建议多微笑以显得友好,E选项“尝试多微笑”符合语境。故选E。34.根据“If you find it hard to start a talk, say something nice about the people around you.”可知,此处建议通过赞美他人开启对话, D选项“一次迈出一小步” 符合语境。故选D。35.根据“Don’t waste time worrying about your looks or whether people like you or not.”可知,此处建议不要过度担忧,专注于行动,C选项“多想想如何享受派对和玩得开心。”符合语境。故选C。36.根据“I believe you can do it.”可知,此处是总结性鼓励,建议坚持练习克服害羞,B选项“坚持尝试,终有一天你会在交谈中不再害羞”符合语境。故选B。37.A 38.D 39.C 40.B 41.D 42.B 43.D 44.B 45.B 46.C 47.B 48.A 49.D 50.A 51.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了约翰去年夏天在乡村旅行时度过的一个糟糕的夜晚。37.句意:当他度假时,他通常会花很多时间旅行。on在……上面;in在……里面;for为了;at在。on vacation“度假”,固定搭配。故选A。38.句意:去年夏天,这个年轻人在农村旅行,他认为那是一个美丽的地方。terrible糟糕的;common普通的;noisy吵闹的;beautiful美丽的。根据“The air was fresh…”可知,约翰认为乡村是个美丽的地方。故选D。39.句意:空气清新,田野翠绿。sky天空;roads道路;fields田野;houses房屋。根据“…were green”可知,此处指乡村的田野是翠绿的。故选C。40.句意:但后来,他改变了想法。had有;changed改变;refused拒绝;made制作。根据“He liked the quiet country life and he thought it was a good place to live in. But later”可知,But表转折,约翰起初认为乡村的生活非常美好,但是后来改变了这个想法。故选B。41.句意:一天下午,当他沿着美丽的田野散步时,下起了大雨。luckily幸运地;happily开心地;especially尤其;heavily猛烈地。根据“it began to rain”可知,形容雨下得大,应用副词heavily。故选D。42.句意:这场雨似乎要持续很长一段时间。looked看起来;seemed似乎;sounded听起来;felt感觉。根据“it began to rain… It…that the rain would last for a long time.”可知,雨下得很大,似乎要下很长时间。故选B。43.句意:所以他不得不在一家小旅馆过夜。Though尽管;Because因为;But但是;So因此。根据“the rain would last for a long time. …he had to spend the night in a small hotel.”可知,前后文之间是因果关系,前因后果,应用so连接。故选D。44.句意:但是房间很黑,床是湿的。huge巨大的;wet湿的;nice漂亮的;clean干净的。根据“But the room was dark and the bed was…”可知,此处形容旅馆环境的糟糕,故床是湿的。故选B。45.句意:突然,他发现床上有一只死臭虫,他觉得很可怕,所以他把主人叫了进来。excited兴奋的;terrible可怕的;relaxed放松的;sad伤心的。根据“he found a dead bedbug(臭虫) on the bed”可知,看到床上有一只死掉的臭虫,他感到可怕。故选B。46.句意:可是你知道,它几天前就死了。lived居住;landed着陆;died死亡;stayed停留 。根据“he found a dead bedbug on the bed”可知,臭虫几天前就死掉了。故选C。47.句意:他太困了,不得不躺下,但很快又起来了。looked up查阅;got up起床;cheered up使振奋;put up张贴。根据“He was so sleepy that he had to lie down, but soon he…again. He found a lot of bedbugs.”可知,约翰躺下之后发现床上还有很多臭虫,于是又起来。故选B。48.句意:他认为这是他一生中最漫长的夜晚。night夜晚;hotel旅馆;speech演讲;road道路。根据“So he sat on the chair for a whole night.”可知,这个夜晚对约翰来说很漫长。故选A。49.句意:我想告诉你关于臭虫的事。say说;talk谈论;speak演讲;tell告诉。tell sb. about sth.“告诉某人关于某事”。故选D。50.句意:它们死了!dead死亡的;lively活泼的;beautiful美丽的;cute可爱的。根据“he found a dead bedbug on the bed”可知,旅馆主人说那些臭虫已经死了。故选A。51.句意:也许你是对的。dead死亡的;wrong错误的;right正确的;stupid愚蠢的。根据“Perhaps you’re…. But…”可知,But表转折,此处指约翰对旅馆老板说,也许你说的(臭虫已经死了)是对的,但是……。故选C。52.feelings 53.If 54.usually 55.clear 56.how 57.its 58.proud 59.want 60.friend’s 61.understanding【导语】本文主要讲述了人和动物在表达情感上的共同之处。52.句意:动物用它们的脸和身体表达他们的情感。根据下文“... they show their teeth and raise their backs, they’ re angry.”和备选词可知,此空意为“情感”;再根据空前的“Animals show their ”可知,应填动词feel的名词feeling“情感”的复数形式feelings。故填feelings。53.句意:如果他们露出牙齿,耸起背,他们在生气。根据“they show their teeth and raise their backs”和“they’re angry”可知,两句之间是条件关系,应用if“如果”引导条件状语从句,句首首字母大写。故填If。54.句意:当你看着他们时,你通常可以分辨出他是否开心、生气还是紧张。分析句子结构和备选词可知,应填形容词usual的副词形式usually“通常”,作状语。故填usually。55.句意:我们不总是需要语言,因为肢体语言是清晰的。根据“We do not always need words”和备选词可知,此处表示肢体语言可以清晰地表达动物和人的感情,不总是需要再用语言。所以填形容词clear“清晰的”,作表语。故填clear。56.句意:我们可以看看我们的宠物,看看动物和人类的肢体语言有多接近。分析句子结构和备选词可知,应填how“多么”,引导宾语从句。故填how。57.句意:当猫感到自信时,它会站得很高,把鼻子伸到空中。分析句子结构和备选词可知,应填人称代词it的形容词性物主代词形式its“它的”,作定语,修饰名词nose。故填its。58.句意:人类感到自豪时也会做同样的事情。根据前文“When a cat is feeling confident, it will stand very tall and put ... nose into the air.”和“Humans do the same thing”以及备选词可知,此空意为“自豪的”。所以填形容词proud“自豪的”,作表语。故填proud。59.句意:例如,孩子们想要东西时经常把手放在一起。根据下文“Monkeys use the same gesture as a way to ask for food from other members of their group.”和备选词可知,此空意为“想要”。want“想要”,根据“children often put their hands together”可知,从句也用一般现在时,主语they是复数,所以用原形。故填want。60.句意:作为问候,猴子会抚摸它们朋友的手。分析句子结构和备选词可知,应填名词friend的名词所有格形式friend’s“朋友的”,作定语,修饰名词hand。故填friend’s。61.句意:所以你看到,我们可以通过理解动物手势学到很多。根据前文叙述和备选词可知,此空意为“理解”;by dong sth“通过做某事”。所以填动词understand“理解”的动名词形式understanding。故填understanding。62.than 63.so 64.the 65.whenever 66.to【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了大约三年前,作者感到孤独,不愿与同学交流,作者的父母总拿他人与作者比较,一次打架后班长多次帮助作者,此后作者的生活发生了积极改变,周围人也变得友好 。62.句意:我的父母总是说其他孩子比我更好。根据“better”及语境可知,这里是将其他孩子和我进行比较,better than...表示“比……更好”,符合语境。故填than。63.句意:我是如此生气以至于我打了他的脸。“so...that...”表示“如此……以至于……”,引导结果状语从句,这里表示“我如此生气以至于打了他的脸”,符合语境。故填so。64.句意:这是我第一次伤害别人。“the first time”表示“第一次”,序数词前需用定冠词the。故填the。65.句意:在那之后,无论何时我陷入麻烦,他都会帮助我。根据语境可知,这里表示“无论什么时候”,“whenever”引导时间状语从句,符合语境。故填whenever。66.句意:我的生活开始改变。“begin to do sth.”表示“开始做某事”,这里用动词不定式作宾语,符合语境。故填to。67.How was your trip 68.We went there by high-speed train 69.How long did you stay in Beijing 70.What did you do in Beijing 71.Was the food in Beijing delicious【导语】本文是一篇对话,两人谈论了旅行体验67.根据“It was wonderful. And I had a great time.”可知,此处是在询问对方去北京的旅行怎么样,故填How was your trip。68.根据“How did you get there ”以及“By high-speed train ”可知,此处的回答是乘坐高铁去的北京,故填We went there by high-speed train。69.根据“Only three days.”可知,此处是询问对方在北京待了多长时间,故填How long did you stay in Beijing。70.根据“We visited the Great Wall, the Palace Museum and other well-known places.”可知,此处是在询问对方在北京做了什么,故填What did you do in Beijing。71.根据“Yes, it was very nice and tasted delicious!”可知,此处询问对方北京的食物是否好吃,故填Was the food in Beijing delicious。72.例文The most unforgettable thingThere is one thing I will never forget in my life.I still remember the first time I made a milk shake for my mother. Since my mother really likes drinking milk shakes, I wanted to make one for her by myself as a gift. At first, I didn’t know how to do it, so I looked up ways online. It seemed easy to make but actually not. I found it difficult for me to use the knife. I almost hurt myself. But as soon as I thought of the joy on my mother’s face, I was full of courage. And then I followed the instructions step by step. Finally I made it.After that I not only got a strong feeling of satisfaction but also realized that I should take care of my family instead of just enjoying the love from them.I think nothing is difficult as long as we try to do it. Besides, we should learn how to look after ourselves.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;②时态:时态主要为“一般过去时”;③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏,并适当增加细节。[写作步骤]①第一步,表明写作意图。借用“一件难忘的事情”来引出下文中对该事件的描述;②第二步,具体阐述写作内容。从“这件事情是什么和为什么难忘”两方面入手,重点描述这件难忘的事情;③第三步,书写结语。从这件事情中学到的道理。[亮点词汇]①by myself 靠自己,我一个人②at first 起初③look up 查找④be full of 充满⑤step by step 一步一步地⑥not only...but also...不但……而且……⑦take care of照顾⑧instead of代替,而不是[高分句型]①There is one thing I will never forget in my life.(定语从句)②Since my mother really likes drinking milk shakes, I wanted to make one for her by myself as a gift.(since引导的原因状语从句)③At first, I didn’t know how to do it, so I looked up ways online.(so引导并列句)④After that I not only got a strong feeling of satisfaction but also realized that I should take care of my family instead of just enjoying the love from them.(宾语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2024-2025学年八年级英语下学期期中评估卷(河南专用).docx audio.mp3