(期末考点培优)专题09 阅读理解-2024-2025学年六年级英语下册期末复习考点培优专项沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末考点培优)专题09 阅读理解-2024-2025学年六年级英语下册期末复习考点培优专项沪教版(五四学制)(2024)(含答案解析)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
中小学教育资源及组卷应用平台
2024-2025学年六年级英语下册期末复习专项沪教版(五四学制)(2024)(期末考点培优)专题09 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
A green neighbourhood is very important for our life. It can make our living environment better. There are many ways to build a green neighbourhood. We can recycle waste, such as plastic bottles and paper. Planting trees and flowers is also a good way. They can make the air fresher. We should also use less energy. For example, we can turn off the lights when we leave the room. In some green neighbourhoods, people use clean energy like solar power. And they have recycling stations for different kinds of waste.
1.Why is a green neighbourhood important
A.Because it’s interesting. B.Because it can improve our living environment.
C.Because it’s easy to build. D.Because it’s always the same.
2.How many ways of building a green neighbourhood are mentioned in the passage
A.One. B.Two. C.Five. D.Six.
3.What can trees and flowers do
A.Recycle waste. B.Use less energy. C.Make the air fresher. D.Provide clean energy.
4.What does “solar power” mean in Chinese
A.太阳能 B.水能 C.风能 D.核能
5.Which of the following is TRUE
A.People can’t build a green neighbourhood.
B.We don’t need to recycle waste.
C.Using more energy is good for the environment.
D.Having recycling stations is helpful for building a green neighbourhood.
6.What’s the best title for this passage
A.The Importance of a Green Neighbourhood B.Ways to Build a Green Neighbourhood
C.Green Features in a Neighbourhood D.Clean Energy in a Neighbourhood
Dear Peter,
Thank you for your letter and some wonderful stamps. 7 I also collect stamps. I’m sending some Monkey King stamps to you. 8
Now I’m going to answer some of your questions. 9 It’s quite cold and it often snows in winter. After snowing the ground is white. And I can skate on ice. It’s very interesting to skate. 10
You ask me when the best time to come to China is. I think the best time to come to China is in spring or in fall. It’s often too hot in summer and it’s cold in winter. I have to finish this letter now. 11 Welcome to Beijing soon.
Yours,
Li Lei
A.I like winter best.
B.I think you’ll like them.
C.I like them very much.
D.The summer is very hot and you can swim with me.
E.Ask your brother to come to China with you.
F.You ask me about the weather in Beijing in winter.
G.There are lots of trees and flowers.
Linda and John like sports. In summer they swim and in winter they ski. They want to ski in the mountains this weekend, but they don’t know about the weather. It’s 7:30 now, and they’re listening to the weather report on the radio.
“Friday is going to be cold and cloudy, but it’s not going to rain. The temperature is going to be 10℃ below zero. It’s going to snow on Friday night and maybe on Saturday morning. Saturday afternoon and Sunday are going to be clear and sunny.”
Now Linda and John are excited. The weather is going to be great for a ski trip. They are going to have a wonderful weekend in the mountains.
12.Linda and John like ________.
A.skating and skiing B.swimming and skating C.swimming and skiing
13.Where do they want to go
A.To the river. B.To the mountains. C.To the park.
14.Why are they listening to the weather report
A.Because they want to go fishing this weekend.
B.Because they bought a new radio.
C.Because they want to know about the weather at the weekend.
15.What is the main idea of this passage
A.Linda and John like different sports in different seasons.
B.Linda and John listen to the weather report to plan their weekend ski trip.
C.The weather in the mountains on the weekend is very changeable.
Dear Lingling,
I had a great day yesterday. I went to the zoo with my parents. There were lots of animals in the zoo. We saw some monkeys. They were very naughty. They jumped up and down in the trees. We saw some pandas. They were very cute. They ate bamboo. We also saw some giraffes. They had very long necks. We took many photos. It was a lot of fun.
Love,
Amy
16.Where did Amy go yesterday
A.The park. B.The zoo. C.The farm.
17.What were the monkeys doing
A.Sleeping under the trees. B.Jumping up and down. C.Eating bananas.
18.What did the pandas eat
A.Grass. B.Bamboo. C.Meat.
19.Why was the trip fun
A.Because they played games. B.Because they took many photos. C.Because they bought gifts.
Dear Diary,
Today was an exciting day at school! We had a sports day. In the morning, I ran in the 100-meter race. I practiced for weeks and was really nervous. My friends cheered for me. I came third in my heat! After that, I watched my classmates do the long jump and the high jump. They did so well! At lunchtime, we had a big meal together. In the afternoon, there were relay races. Our team worked together and we won first place! Everyone was so happy. I took lots of photos to remember this great day.
Best wishes,
Lucy
20.What did Lucy do in the morning
A.Ran in the 100-meter race. B.Did the long jump. C.Did the high jump.
21.How did Lucy feel before the race
A.Excited. B.Nervous. C.Confident.
22.What did Lucy do at lunchtime
A.Practiced running. B.Had a big meal. C.Watched friends.
23.Which event did Lucy’s team win
A.Long jump. B.High jump. C.Relay races.
Ava lives in an old house. 24 At night she wants to get a nice quiet sleep in her big bed.
One Tuesday evening, Ava hears sounds from the attic (阁楼), thump, thump, tap, tap…It goes on and on. She climbs up to the attic and see three mice jumping around. 25 She tries to get the mice outside, but they hide (躲藏) somewhere. When she goes to her bed, the mice dance party is back.
Ava tries everything, but the mice don’t leave. Every night it’s mice party time! 26 After some days of no sleep, she thinks to herself, “The mice disturb (打扰) my sleep. 27 ”
When the sun comes up and all is quiet in the attic, Ava knows that the mice are sleeping. 28
“That should help!” Ava thinks. She is right! The mice can’t stand (忍受) the noisy music. They leave the attic and never come back.
根据语篇内容,从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。选项中有一项为多余项。
A.She is very tired every day.
B.She plays very noisy music.
C.It looks like they are dancing!
D.She loves music.
E.Why not disturb theirs
F.In the day, she works very hard in the bank.
There are many traditional holidays in China.
The Spring Festival is the most important one in China. On the evening before the Spring Festival, all the family members get together and have a big dinner. After dinner, they watch TV and play cards while waiting for the new year to come.
The next one is the Lantern Festival. It is on the 15th day of the first lunar month. People often go out to enjoy the lantern show.
Then comes the Dragon Boat Festival. ________ It is a festival to remember Qu Yuan. People often have dragon boat races on that day. So it is now a festival of the Chinese traditional sports.
The next one is the Mid-Autumn Festival. It is on the 15th day of the 8th lunar month. The family sit in the open air and enjoy the bright moon. They eat mooncakes and fresh fruit.
根据据语篇内容,从每小题所给的A、B、C三个选项中选择最佳答案。
29.What do people do on the evening before the Spring Festival
①They have a big dinner. ②They watch TV. ③They play cards. ④They drink tea.
A.①②③ B.②③④ C.①③④
30.Which can be put in ________
A.It is on the 5th of the 5th lunar month.
B.It is in China.
C.People watch boat races on TV
31.Which of the following about the Dragon Boat Festival is TRUE
A.It is a festival to go fishing.
B.It is a festival to enjoy the moon.
C.It is a festival to remember Qu Yuan.
32.What do people eat on the Mid-Autumn Festival
A.Dumplings. B.Rice. C.Mooncakes.
33.How many Chinese festivals does the writer talk about in the passage
A.Two. B.Three. C.Four.
The weather is very important in our life. It affects our daily activities, health and even our moods. We can predict the weather in different ways. One way is to use weather satellites. They can send back pictures of clouds and other weather conditions from space. Another way is to measure air pressure, wind speed, temperature and humidity. Weather stations all over the world do these measurements every day. People also look at some natural signs to predict the weather. For example, if birds fly low, it may rain.
34.Why is the weather important
A.Because it’s interesting.
B.Because it affects our life in many ways.
C.Because it’s easy to predict.
D.Because it’s always the same.
35.How many ways of predicting the weather are mentioned in the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
36.What can weather satellites do
A.Measure air pressure.
B.Send back pictures of weather conditions.
C.Look at natural signs.
D.Measure temperature.
37.What does “humidity” mean in Chinese
A.湿度 B.高度 C.亮度 D.速度
38.Which of the following is TRUE
A.People can’t predict the weather.
B.Weather stations only measure temperature.
C.Birds flying low is a sign of rain.
D.We don’t need to care about the weather.
39.What’s the best title for this passage
A.The Importance of Weather
B.Ways to Predict the Weather
C.Natural Signs of Weather
D.Weather Satellites
Rules in the Library
There are many rules in the library. First, we must keep quiet. We can’t talk loudly or make any noise. Second, we can’t eat or drink in the library. Third, we should return the books on time. If we don’t, we have to pay a fine. Fourth, we can borrow two books at a time. Fifth, we mustn’t take the books out of the library without permission.
40.What can’t we do in the library
A.Read books. B.Borrow books. C.Eat or drink. D.Return books.
41.How many books can we borrow at a time
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
42.What will happen if we don’t return the books on time
A.We can't borrow books any more. B.We have to pay a fine.
C.We have to clean the library. D.We will be punished by the teacher.
43.Which of the following is TRUE
A.We can talk loudly in the library.
B.We can take the books out of the library without permission.
C.We must keep quiet in the library.
D.We can eat and drink in the library.
44.Why are there rules in the library
A.To make the library messy. B.To make it difficult for people to read.
C.To keep the library in good order. D.To make people unhappy.
45.What does “permission” mean in Chinese
A.惩罚 B.许可 C.规定 D.罚款
Brave (Comedy; 95 minutes) Merida, a princess, refused to marry a person that she disliked. This caused trouble for her family and the whole country. Merida turned to a witch (女巫) for help. In doing so, her family and the country were in danger. Merida had to save her family and the country before it was too late. Mirror Mirror (Adventure; 106 minutes) You must know the story of Snow White. Would you like to see this story again Come to see Mirror Mirror. It’s a comedy about Snow White. Lily Collins and Julia Roberts are the main actresses in this interesting movie
The Grey (Action; 117 minutes) The Grey is based on the short story Ghost Walker written by Ian Mackenzie Jeffers. It’s about a lot of oil men who were in trouble in Alaska after a plane crash (空难). They had to fight against grey wolves that threatened their lives. Chimpanzee (Documentary; 78 minutes) This movie is directed by Alastair Fothergill and Mark Linfield. It’s a 2012 nature documentary film about a young chimpanzee named Oscar. He was alone in the forests until he was raised by another chimpanzee. The chimpanzee took care of Oscar like his own child.
46.How many adventures are mentioned in the above reading materials
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
47.Which movie lasts the longest time
A.Brave. B.The Grey. C.Chimpanzee. D.Mirror Mirror.
48.Which statement about the movies is TRUE
A.Mirror Mirror is directed by Lily Collins and Julia Roberts.
B.The Grey directed by Ian Mackenzie Jeffers is based on a short story.
C.You can’t see many beautiful nature sights in Chimpanzee.
D.Brave is about a princess who obeys her heart.
49.Who starred in (主演) one of the movies
A.Lily Collins and Julia Roberts.
B.Alastair Fothergill and Mark Linfield.
C.Ian Mackenzie Jeffe.
D.Merida and her husband.
50.Where can you probably read the above reading materials
A.In a nature magazine. B.In a storybook.
C.In a movie guide. D.D.In a science book.
根据短文内容,选择最恰当的答案。
Talent ShowAre you ready to shine Sunshine Middle School is hosting a talent show and we want YOU to be a part of it! This is your chance to show your amazing skills—whether it’s singing, dancing, playing an instrument, doing magic tricks or something else that makes you special! Both group acts (节目) and solo (单人表演的) acts are welcome.
When and Where Date: Friday, March 7th Time: 1:30 p.m.-3:00 p.m. Location: School Hall
Who can join All the students from Grade 6 to Grade 9.
How do you audition (试镜) 1. Submit (提交) a video: Send your audition video (no longer than 5 minutes) to talentshow@sms.edu by Thursday, February 27th. 2. Live audition: Join the Talent Show Audition on Friday, February 28th, from 1:30 p.m. to 4:30 p.m. in Room 201, Building 2. Your act should be no longer than 5 minutes. Need help If you have any questions, you can send an e-mail to talentshow@sms.edu or visit the Student Support Office in Building 1. Don’t miss this chance to share your talent with everyone! We can’t wait to see what you’ve got! Good luck!
51.What is the passage about
A.A school activity. B.A TV programme.
C.A singing competition. D.A dance party.
52.When will the talent show be on
A.On Thursday, February 27th. B.On Friday, February 28th.
C.On Thursday, March 6th. D.On Friday, March 7th.
53.How long will the talent show last (持续)
A.For an hour. B.For one and a half hours.
C.For two and a half hours. D.For three hours.
54.The underlined word “Live” probably means “________” in Chinese.
A.带电的 B.功能正常的 C.现场演出的 D.现场直播的
55.According to the passage, which of the following is true
A.Lily, a student from Grade 8, can send her audition video to talentshow@sms.edu on Friday, February 28th.
B.Amy, a student from Grade 6, can prepare a 7-minute solo act to join the talent show.
C.Jim and Bella, two students from Grade 9, can join the talent show with a group act.
D.Amy, a student from Grade 7, can join the audition at 1 p.m. in Room 201, Building 2.
The atmosphere: The ocean of air above us
The earth is surrounded by the atmosphere. It is important because it contains the air most living things breathe. It also absorbs heat energy from the sun. It even recycles water by returning it back to the earth as rain. Without the atmosphere, life could not exist on the earth. The atmosphere extends about 600 kilometres above the surface of the earth. Scientists discovered that the atmosphere is divided into layers, just like a layer cake.
The layer of the atmosphere we live in is called the troposphere. “Tropo” is a Greek word meaning turning or change. The troposphere contains about 50% of all the air in the entire atmosphere. Because it is at the bottom, air pressure, or the weight of the air, is greatest in this layer. All the clouds we see and the weather changes we experience occur in the troposphere. As altitude increases, air temperature and air pressure decrease. Mountain climbers must dress in warmer clothes as they climb higher.
There are three other layers above the troposphere. They are the stratosphere, mesosphere and thermosphere. Together they make up the remaining half of all the air that surrounds the earth. This means the air in these layers is thinner and has less pressure than the air in the troposphere. The stratosphere contains a special gas called ozone, which is found in a layer called the ozone layer. This layer blocks out most of the dangerous rays from the sun. These dangerous rays cause sunburn, which can lead to skin cancer.
Scientists have discovered that the ozone layer has gotten thinner due to pollution. Now, more harmful rays reach the earth. To protect our skin from these rays, we must wear sunblock while outside, especially in the summer when we wear less clothing. It is also wise to wear sunglasses on bright days to guard against damage to our eyes.
56.As altitude increases in the troposphere, ________.
A.air temperature and air pressure increase
B.air temperature and air pressure remain the same
C.air temperature and air pressure decrease
D.only air temperature decreases
57.Why did the word “troposphere” come from the Greek word “tropo”
A.Greeks first discovered the atmosphere.
B.Tropo is the Greek god of weather.
C.The weather is always changing within the troposphere.
D.The earth is shaped like a sphere.
58.The ozone layer is found in the ________.
A.troposphere B.stratosphere C.mesosphere D.thermosphere
59.How are health problems in humans caused by the thinning ozone layer
A.More harmful rays from the sun reach the earth.
B.It allows pollution to reach the earth.
C.There is less ozone for humans to breathe.
D.The thinning ozone layer is increasing the air pressure on humans.
60.What should we do to protect our skin from harmful rays
A.Stay indoors all the time. B.Never wear sunglasses.
C.Wear sunblock. D.Ignore the sun.
61.An alternate title for this reading passage might be “________”.
A.The Thinning Ozone Layer B.Air Pressure and the Atmosphere
C.Weather Events and the Atmosphere D.The Many Layers of the Atmosphere
CUISINE TYPE Contemporary Cal-Fusion LOCATION 5/F (Rooftop) HOURS 7:00 AM-9:00PM Daily DRESS CODE Casual INQUIRIES +1310***2855 By clicking “BOOK A TABLE”, you will be directed to an external website that is not operated or managed by The Peninsula. Welcome to the Roof Garden! It’s a beautiful place on top of one of the fanciest buildings in Beverly Hills. Our menu has a mix of tasty California favourites and flavours from around the world. We use fresh ingredients from our own garden to make our dishes extra special. Our rooftop bar, with its bright yellow and white striped umbrellas, is a popular spot for both local people and hotel guests. We have a great selection of wine, imported beers and delicious, unique cocktails. Whether you want to enjoy a sunny meal or relax with a drink under the stars, the Roof Garden is the perfect place all year round. To make a reservation, call +1310***2855 or click below.
An Al Fresco LuncheonThe Roof Garden attracts both hotel guests and local people all day. With its open atmosphere and amazing city views, the rooftop restaurant offers a delightful menu of delicious contemporary Cal-Fusion cuisine, including a variety of fresh salads, flavourful tacos and seasonal dishes. Must-try menu items include the Avocado Toast and Charred Corn Salad.
62.Where can you probably find this page
A.In a newspaper. B.In a magazine. C.On a website. D.On a notice.
63.Where are the ingredients from
A.Farms in California. B.Supermarkets in Beverly Hills.
C.Their own garden. D.The rooftop bar.
64.The underlined word “reservation” probably means “________”.
A.booking a table B.asking questions C.applying for a job D.take-out service
65.Alice wants to try some special cuisine, which one would you suggest
A.Avocado Toast. B.Crispy Chicken.
C.Large Meat Spring Rolls. D.BBQ Ribs.
66.Which of the following statements is NOT true
A.The Roof Garden is only open to hotel guests.
B.The Roof Garden is located on the 5th Floor.
C.The Roof Garden is available for dining every day, all year round.
D.Those who wear jeans can have dinner in the Roof Garden.
67.What’s the purpose of this page
A.To introduce the Roof Garden to all the hotel guests.
B.To introduce some special cuisines in the Roof Garden.
C.To attract more people to stay in their hotels.
D.To advertise the Roof Garden.
Garden City Middle School Dress Code
To help you with your back-to-school clothes shopping, we’ve put together a list of do’s and don’ts for this school year.
Dress Code Rules: Dos & Don’ts
1. No crop tops (露脐装) or shirts that show your belly.
2. Your underwear or waistbands (腰带) should not be seen.
3. No hats, sweatbands (防汗带) or anything on your head. Hoodies (连帽衫) can be worn, but the hood must stay down.
4. Shorts/skirts must cover down to the middle of your thighs (大腿).
5. You must wear shoes at all times.
6. Clothes should not have any bad words, rude pictures or messages about violence (暴力), smoking or alcohol.
What happens if you break the dress code ●Your teacher will quietly talk to you about your clothes. ●You can change into a T-shirt pants or shorts borrowed from the office or call your parents to bring you something to wear. If you borrow clothes from the office, you must return them at the end of the day.
68.What does the underlined phrase “Dress Code” probably mean
A.A set of rules for what students can wear to school. B.A set of rules for dressing up for a party.
C.A dress shopping list. D.A guide on how to wash school uniforms.
69.Who is this passage written for
A.Visitors to Garden City Middle School. B.Teachers at Garden City Middle School.
C.Students at Garden City Middle School. D.People who sell clothes near Garden City Middle School.
70.How many dress code rules are mentioned (提到) in the passage
A.2. B.6. C.7. D.9.
71.According to the passage, if you break the dress code, what will NOT happen
A.Your teacher will talk to you. B.You can call your parents.
C.You will stay after school. D.You can borrow clothes from the office.
72.Which person follows the dress code
A. B. C. D.
Wibes 2025 advance tickets (预售票) are for sale from May 1st to August 16th, 2025.
You can also buy tickets at the gate!
You can also support the festival by buying a Support Ticket (130?), which is priced higher than a regular ticket. Those who buy a Support Ticket will receive a Wibes-themed surprise gift at the gate!
Advance Tickets (Available for sale till August 16th, 2025 at 1:00 p. m.) 1 day*: 80? 3 days: 100? A Support Ticket: 130? Festival Tickets At the Gate 1 day*: 80? 3 days: 120?
Payment at the gate is accepted in cash (现金), MobilePay and by debit/ credit card (借记卡/信用卡). We recommend bringing cash for the weekend as the Internet connection may sometimes be poor.
*With a one-day ticket, you can stay overnight at the campsite, but you must leave the area by 1:00 p. m. the next day.
If you wish, you can also upgrade your ticket at the gate to a three-day ticket for 40 ? (total price 120?).
You are allowed to start camping in the area from Friday, August 16th.
The gates to the festival area will open at 3:00 p. m.
Advance tickets will be exchanged for wristbands (腕带) at the gate.
The festival ends on Sunday, August 18th at 5:00 p. m.
73.The text is probably a ________.
A.festival notice B.news passage C.festival programme D.personal blog post
74.According to the passage, why does the festival offer a Support Ticket
A.To get more money for the festival. B.To provide better seating options (选择).
C.To give more presents as surprises. D.To attract more people to the festival.
75.If you buy an advance ticket for 3 days, how much should you pay
A.80?. B.100?. C.120?. D.130?.
76.Linda wants to go to the festival. Which of the following statements is TRUE according to the text
A.She can buy a one-day advance ticket at 3:00 p. m. on August 16th, 2025.
B.With a three-day ticket, she can get into the festival area at 1:00 p. m. on August 16th, 2025.
C.She can buy a Support Ticket at the gate at 3:00 p. m. on August 18th, 2025.
D.With a one-day ticket, she can stay at the campsite from 3:00 p. m. on August 17th, 2025 to 1:00 p. m. on August 18th, 2025.
77.From the passage, we can infer (推断) that ________.
A.the Internet connection at the festival is always good
B.it’s better to buy a support ticket than a regular(常规的)ticket
C.it’s a good idea to bring some cash to the festival
D.it will be difficult for you to upgrade your ticket at the gate
Choose the best answer(根据短文内容,选择最恰当的答案)
When it comes to managing waste in a way that’s good for the environment, there’s a special order we should follow. It’s like a ladder with three important steps, and each step helps us protect the planet. Let’s climb up together!
The first and most important step is to reduce the amount of waste we create. It’s like being a superhero who stops waste before it even starts! Before you buy something new, think carefully: “Do I really need this thing ” Maybe you can borrow it from a friend, find it used, or choose something that can be used again and again. Every time you say “no” to something you don’t really need, you’re helping the earth.
The second step is all about getting creative with what we already have. Imagine you have a glass jar that’s just sitting in your cupboard. Instead of letting it collect dust, why not use it to store things Old clothes can become handy cleaning rags or stylish tote bags. By reusing things, we keep them out of the trash and even save money!
The third step is recycling, which is still very important. But remember, it’s not the only thing we should do. First, find out what your local recycling program will take. Then, make sure you put your recyclables in the right bins. If they’re mixed up with the wrong things, they might end up in the trash anyway. So, let’s keep recycling going!
78.What is the first step in managing waste according to the passage
A.Recycling. B.Reusing. C.Reducing. D.Composting.
79.What does the author compare reducing waste to
A.A scientist’s experiment. B.A detective’s work.
C.A superhero’s mission. D.A doctor’s advice.
80.Why is it suggested to think before buying something new
A.To save money. B.To help the earth. C.To impress friends. D.To collect more things.
81.What can an old glass jar be used for according to the passage
A.A pencil holder. B.A flower vase. C.Storing things. D.A toy for pets.
82.What is the main benefit of reusing things mentioned in the passage
A.It’s fun.
B.It saves money and keeps items out of the trash.
C.It makes you popular.
D.It’s easy to do.
83.What should you do before recycling
A.Throw everything in one bin.
B.Find out what your local program will take.
C.Ignore the recycling rules.
D.Mix recyclables with non-recyclables.
Here are the library rules for all the students:
Rule I: Always remember to take your library card with you before you come into the library. You mustn’t come in if you haven’t got a card.
Rule II: Your library card is only for your own use. Anyone else mustn’t use yours to borrow (借用) a book or magazine from the library.
Rule III: If you have lost your library card, you can come to get a new one for free with your student card.
Rule IV: Take good care of he books you have borrowed from the library. If you lose one, you must pay what it really costs.
Rule V: You can keep a borrowed book or magazine for fourteen days. You must give it back to the library when time is up. If you haven’t finished reading one, you must come to renew it.
Rule V: Tell us your e-mail address, so we can share with you some new interesting books.
84.What must a student bring before going into the library
A.a library card. B.a birthday card. C.a postcard. D.a student card
85.Can your good friends use your library card to borrow any book or magazine
A.Yes, they can. B.Yes and no. C.It’s hard to say. D.No, they can’t.
86.How much does a new library card cost you if you have lost yours
A.Something. B.Nothing. C.Anything. D.Everything.
87.If you lose the book you have borrowed from the library, ________.
A.you will pay nothing for it B.you can pay less for it.
C.you must pay the same for it D.you must pay more for it
88.What may the underlined word “renew” mean in Chinese
A.归还 B.续借 C.买下 D.赔偿
89.How does the library share new interesting books with you
A.By telephone. B.By WeChat. C.By e-mail. D.By Twitter.
Choose the best answer
A routine of a taxi driver Eric is a taxi driver. At 6:30 a. m., he drives around the city to look for passengers. During the rush hours, he is very busy taking people to their workplaces or schools. He usually has a simple lunch at around 12:30 p. m. in a small restaurant near the road. Then he drives until 6:00 p. m. He goes to bed at about 10:00 p. m. because he has to get up early the next day. Jeff is a programmer (程序员). He wakes up at 9:00 a. m. and turns on his computer right away to check his emails. After breakfast, he spends hours sitting in front of the computer, typing and debugging (调试). Sometimes he has online meetings so that he may forget about lunch and eat a late lunch at 2:00 p. m. or even later. He usually goes to bed at 12:00 a. m. or later because he is really into his work and wants to finish the projects on time. A day of a librarian Shelly is a librarian. At 8:30 a. m., she opens the library and turns on the lights. She checks the books and puts them back on the shelves. When the library opens at 10:00 a. m., she helps people find books quickly by teaching them to use the catalog (藏书目录). She also tells kids stories or count new books. She locks up the library at 6:00 p. m.
90.In which section of the newspaper can we read the news
A.Times. B.World. C.Culture. D.People.
91.It’s clear that ________.
A.Eric drives the taxi for 6 hours every day
B.Jeff always has lunch at 2 o’ clock
C.using catalog helps you find books easily
D.Jeff likes working late at night
92.What do you know about Shelly
A.She uses catalog to sell more books.
B.She has to work before the library is open.
C.Shelly has lunch in a small restaurant.
D.She teaches kids to count new books.
93.What would be the best heading for the second piece of news
A.Programmers stay up late. B.Lunch is important.
C.Typing and debugging. D.A busy programmers.
94.All the three pieces of news show that they ________.
A.all have simple lunch B.must use computers
C.are usually very busy at work D.always help others when working
中小学教育资源及组卷应用平台
中小学教育资源及组卷应用平台
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.C 4.A 5.D 6.B
【导语】本文介绍了绿色社区的重要性及多种建设方法,包括回收废物、种植植物、节约能源、使用清洁能源及设立回收站。
1.细节理解题。根据“A green neighbourhood is very important for our life. It can make our living environment better.”可知,绿色社区可以使我们的生活环境更好。故选B。
2.细节理解题。根据“We can recycle waste, such as plastic bottles and paper.”“Planting trees and flowers is also a good way.”“We should also use less energy.”“In some green neighbourhoods, people use clean energy like solar power.”和“And they have recycling stations for different kinds of waste.”可知,本文提到了回收废物、种树和花、节约能源、使用清洁能源和设立回收站五种方法。故选C。
3.细节理解题。根据“Planting trees and flowers is also a good way. They can make the air fresher.”可知,树木和花草可以使空气清新。故选C。
4.词句猜测题。根据“In some green neighbourhoods, people use clean energy like solar power.”可知,有些社区能采用清洁能源,结合常识可知,太阳能常用于社区中,因此solar power意为“太阳能”。故选A。
5.细节理解题。根据“And they have recycling stations for different kinds of waste.”可知,回收站能够处理不同种类的垃圾,有助于建设绿色社区。故选D。
6.最佳标题题。根据“There are many ways to build a green neighbourhood.”可知,本文主要介绍了打造绿色社区的方法,因此B项“建设绿色社区的方法”最适合做本文的标题。故选B。
7.C 8.B 9.F 10.A 11.E
【导语】本文主要介绍了李雷给彼得的回信,介绍自己集邮爱好、北京冬季天气、来中国最佳时间等内容。
7.根据“Thank you for your letter and some wonderful stamps.”可知,此处应是对对方信件和邮票的回应,表达自己对邮票的喜爱,选项C“我非常喜欢它们。”符合语境。故选C。
8.根据“I’m sending some Monkey King stamps to you.”可知,此处应是表达对对方会喜欢这些邮票的期望,选项B“我想你会喜欢它们的。”符合语境。故选B。
9.根据“It’s quite cold and it often snows in winter.”可知,此处应是引出关于北京冬季天气的话题,选项F“你问我关于北京冬季的天气。”符合语境。故选F。
10.根据“It’s quite cold and it often snows in winter. After snowing the ground is white. And I can skate on ice. It’s very interesting to skate.”可知,此处应是对冬季的总结,表达对冬季的喜爱,选项A“我最喜欢冬天。”符合语境。故选A。
11.根据“I have to finish this letter now.”可知,此处应是信件结尾部分,对彼得提出建议,选项E“让你哥哥和你一起来中国。”符合语境。故选E。
12.C 13.B 14.C 15.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Linda和John喜欢运动,他们夏天游泳,冬天滑雪。他们这周末计划去滑雪,听了天气预报后,他们发现周末的天气很适合滑雪,他们很兴奋,并将在山上度过一个美好的周末。
12.细节理解题。根据“In summer they swim and in winter they ski”可知,Linda和John喜欢“游泳和滑雪”。故选C。
13.细节理解题。根据“They want to ski in the mountains this weekend”可知,他们想这个周末去“山上”滑雪。故选B。
14.细节理解题。根据“They want to ski in the mountains this weekend, but they don’t know about the weather. It’s 7:30 now, and they’re listening to the weather report on the radio.”可知,她们听天气预报是“为了知道这周末的天气”。故选C。
15.主旨大意题,通读全文及“They want to ski in the mountains this weekend…and they’re listening to the weather report on the radio…Now Linda and John are excited. The weather is going to be great for a ski trip”可知,喜欢运动的Linda和John计划本周末去滑雪,他们听了周末的天气预报后发现很适合滑雪,选项B“琳达和约翰听天气预报,计划周末的滑雪之旅”符合。故选B。
16.B 17.B 18.B 19.B
【导语】本文主要讲述了Amy一家昨天去动物园的所见所闻。
16.细节理解题。根据Amy信中所述“I went to the zoo with my parents.”可知,Amy一家昨天去了动物园。故选B。
17.细节理解题。根据“We saw some monkeys. They were very naughty. They jumped up and down in the trees.”可知,动物园里淘气的猴子们在树上跳上跳下。故选B。
18.细节理解题。根据“We saw some pandas. They were very cute. They ate bamboo.”可知,熊猫吃竹子。故选B。
19.细节理解题。根据“We took many photos. It was a lot of fun.”可知,昨天动物园之行Amy感到很高兴的原因是因为她们拍了很多照片。故选B。
20.A 21.B 22.B 23.C
【导语】本文是一封Lucy写给Diary关于她学校运动会的信。
20.细节理解题。根据“In the morning, I ran in the 100-meter race.”可知,早上Lucy参加了100米赛跑。故选A。
21.细节理解题。根据“I practiced for weeks and was really nervous”可知,在赛前Lucy很紧张。故选B。
22.细节理解题。根据“At lunchtime, we had a big meal together.”可知,午餐时间Lucy她们一起吃了一顿大餐。故选B。
23.细节理解题。根据“In the afternoon, there were relay races. Our team worked together and we won first place”可知,Lucy所在的团队在下午的接力赛中赢得了第一名。故选C。
24.F 25.C 26.A 27.E 28.B
【导语】本文讲述了Ava住在老房子里,晚上被阁楼里的老鼠打扰睡眠,最终通过播放吵闹的音乐赶走老鼠的故事。
24.根据下文“At night she wants to get a nice quiet sleep in her big bed.”并结合选项可知,此处介绍白天的情况,选项F“白天,她在银行工作很努力。”符合语境。故选F。
25.根据上文“She climbs up to the attic and see three mice jumping around.”可知,三只老鼠跳来跳去,选项C“看起来它们在跳舞!”符合语境。故选C。
26.根据上文“Every night it’s mice party time!”及下文“After some days of no sleep”可知,三只老鼠开派对,Ava睡不好,应是会感到疲惫,选项A“她每天都很累。”符合语境。故选A。
27.根据下文“‘That should help!’ Ava thinks. She is right! The mice can’t stand (忍受) the noisy music. They leave the attic and never come back.”可知,Ava决定以牙还牙,以同样的方法对付老鼠,选项E“为什么不打扰它们呢?”符合语境。故选E。
28.根据下文“The mice can’t stand (忍受) the noisy music.”可知,Ava播放了吵闹的音乐,选项B“她播放的音乐很吵。”符合语境。故选B。
29.A 30.A 31.C 32.C 33.C
【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国的四个传统节日,即春节、元宵节、端午节和中秋节,包括节日的时间、习俗等信息。
29.细节理解题。根据“On the evening before the Spring Festival, all the family members get together and have a big dinner. After dinner, they watch TV and play cards while waiting for the new year to come.”可知,春节前一天晚上,人们会一起吃大餐、看电视、打牌,①②③正确。文中未提及喝茶,④错误。故选A。
30.细节理解题。此处应是介绍端午节的相关信息,结合前后文介绍其他节日可知,此处应该介绍端午节的时间,根据文化常识,端午节在农历五月初五。故选A。
31.细节理解题。根据“It is a festival to remember Qu Yuan.”可知,端午节是为了纪念屈原的节日。故选C。
32.细节理解题。根据“The family sit in the open air and enjoy the bright moon. They eat mooncakes and fresh fruit.”可知,人们在中秋节吃月饼和新鲜水果。故选C。
33.细节理解题。文章依次介绍了春节、元宵节、端午节和中秋节,共四个中国传统节日。故选C。
34.B 35.C 36.B 37.A 38.C 39.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了三种预测天气的方法,分别是使用气象卫星、通过气象站测量气压、风速等数据以及观察如鸟儿低飞等自然迹象,同时说明了天气在生活中的重要性,它会影响人们的日常活动、健康和情绪。
34.细节理解题。根据“The weather is very important in our life. It affects our daily activities, health and even our moods.”可知,天气重要是因为它在很多方面影响我们的生活。故选B。
35.细节理解题。文中提到了三种预测天气的方法:“One way is to use weather satellites.” (使用气象卫星);“Another way is to measure air pressure, wind speed, temperature and humidity.” (测量气压、风速、温度和湿度);“People also look at some natural signs to predict the weather.” (人们也通过观察一些自然迹象来预测天气)。故选C。
36.细节理解题。根据“They can send back pictures of clouds and other weather conditions from space.”可知,气象卫星可以从太空发回云层和其他天气状况的图片。故选B。
37.词义猜测题。根据“Another way is to measure air pressure, wind speed, temperature and humidity.”和常识可知,测量天气状况通常包括气压、风速、温度和湿度;据此可以推断,划线单词“humidity”的意思是“湿度”。选A。
38.细节理解题。根据“For example, if birds fly low, it may rain.”可知,如果鸟飞得低,可能会下雨;选项C“鸟飞得低是下雨的征兆。”与原文相符。故选C。
39.最佳标题题。综合全文可知,本文开篇介绍了天气的重要性,接着重点阐述了预测天气的不同方法,包括使用气象卫星、气象站测量以及观察自然迹象等;选项B“预测天气的方法”适合作为文章的标题。故选B。
40.C 41.B 42.B 43.C 44.C 45.B
【导语】本文主要介绍了图书馆的规则。
40.细节理解题。根据“Second, we can’t eat or drink in the library.”可知,我们不能在图书馆吃东西或喝东西。故选C。
41.细节理解题。根据“Fourth, we can borrow two books at a time.”可知,们一次可以借两本书。故选B。
42.细节理解题。根据“Third, we should return the books on time. If we don’t, we have to pay a fine.”可知,如果我们不按时还书,就必须支付罚款。故选B。
43.细节理解题。根据“First, we must keep quiet.”可知,在图书馆里我们必须保持安静。故选C。
44.推理判断题。结合常识可知,图书馆制定规则的目的通常是为了维护图书馆的秩序,确保读者能够在一个安静、整洁、有序的环境中阅读和学习。故选C。
45.词句猜测题。根据“Fifth, we mustn’t take the books out of the library without permission.”并结合常识可知,我们不能未经许可就把书带出图书馆,所以划线词意为“许可”。故选B。
46.A 47.B 48.D 49.A 50.C
【导语】本文讲了四部电影,详细地介绍了电影的类型、时长和内容等。
46.细节理解题。根据“Mirror Mirror (Adventure; 106 minutes)”可知,只有Mirror Mirror被标注为冒险片(Adventure),所以文中提到的冒险片只有一部,故选A。
47.细节理解题。根据“Brave (Comedy; 95 minutes)”;“Mirror Mirror (Adventure; 106 minutes)”;“The Grey (Action; 117 minutes)”;“Chimpanzee (Documentary; 78 minutes)”可知,The Grey时长为117分钟,是四部影片中最长的,故选B。
48.细节理解题。根据“Merida, a princess, refused to marry a person that she disliked.”可知,Brave中公主梅莉达(Merida)听从自己内心,拒绝嫁给不喜欢的人,故选D。
49.细节理解题。根据“Snow White. Lily Collins and Julia Roberts are the main actresses in this interesting movie”可知,Lily Collins和Julia Roberts主演了Mirror Mirror这部电影,故选A。
50.推理判断题。文中介绍了Brave、Mirror Mirror、The Grey、Chimpanzee四部电影的类型、时长、剧情等信息。可知,这些内容最有可能出现在电影指南中,故选C。
51.A 52.D 53.B 54.C 55.C
【导语】本文主要介绍了阳光中学即将举办的一场才艺表演的相关信息,包括活动内容、时间、地点、参与人员、试镜方式以及咨询方式等。
51.主旨大意题。根据“Sunshine Middle School is hosting a talent show and we want YOU to be a part of it!”以及文章整体内容可知,本文介绍的是阳光中学举办的才艺表演这一学校活动。故选A。
52.细节理解题。根据“Date: Friday, March 7th”可知,才艺表演的日期是3月7日,星期五。故选D。
53.细节理解题。根据“Time: 1:30 p. m.-3:00 p.m.”可知,才艺表演从下午1点30分开始,到3点结束,持续的时间一个半小时。故选B。
54.词句猜测题。根据“1. Submit a video: Send your audition video (no longer than 5 minutes) to talentshow@sms.edu by Thursday, February 27th. 2. Live audition: Join the Talent Show Audition on Friday, February 28th, from 1:30 p.m. to 4:30 p.m. in Room 201, Building 2.”可知,第一种试镜方式是提交视频,第二种是在特定时间和地点参加试镜,所以Live audition应是“现场演出的试镜”,Live表示“现场演出的”。故选C。
55.推理判断题。 根据“All the students from Grade 6 to Grade 9.”以及“Both group acts and solo acts are welcome.”可知,6~9年级的学生可以参加,无论是小组表演还是单人表演都可以,所以九年级的Jim和Bella能一起表演。故选C。
56.C 57.C 58.B 59.A 60.C 61.D
【导语】本文主要讲述了大气层的相关知识。
56.细节理解题。根据“As altitude increases, air temperature and air pressure decrease.”可知,随着海拔的升高,气温和气压下降。故选C。
57.细节理解题。根据“The layer of the atmosphere we live in is called the troposphere. ‘Tropo’ is a Greek word meaning turning or change.”可知,对流层内的天气总是在变化。故选C。
58.细节理解题。根据“The stratosphere contains a special gas called ozone, which is found in a layer called the ozone layer.”可知,平流层含有一种叫做臭氧的特殊气体,这种气体存在于臭氧层中。故选B。
59.细节理解题。根据“Scientists have discovered that the ozone layer has gotten thinner due to pollution. Now, more harmful rays reach the earth.”可知,更多的有害射线到达地球。故选A。
60.细节理解题。根据“To protect our skin from these rays, we must wear sunblock while outside, especially in the summer when we wear less clothing.”可知,为了保护我们的皮肤不受这些射线的伤害,我们在外面的时候必须涂防晒霜,尤其是在夏天我们穿得很少的时候。故选C。
61.最佳标题题。根据全文内容可知,本文主要讲述了大气层的相关知识,故选D。
62.C 63.C 64.A 65.A 66.A 67.D
【导语】本文是一篇介绍Roof Garden餐厅的广告文章,主要讲述了餐厅的位置、营业时间、菜品特色以及如何预订等信息。
62.推理判断题。根据“By clicking ‘BOOK A TABLE’, you will be directed to an external website that is not operated or managed by The Peninsula.”可推知,该页面可能是网站上的内容。故选C。
63.细节理解题。根据“We use fresh ingredients from our own garden to make our dishes extra special.”可知,食材来自他们自己的花园。故选C。
64.词句猜测题。根据“To make a reservation, call +1310***2855 or click below.”可知,拨打电话或点击下方,应是想要预订餐桌,所以划线部分的含义是“预订”,A项符合。故选A。
65.细节理解题。根据“Must-try menu items include the Avocado Toast and Charred Corn Salad.”可知,Alice可以尝试牛油果吐司。故选A。
66.细节理解题。根据“Our rooftop bar, with its bright yellow and white striped umbrellas, is a popular spot for both local people and hotel guests.”可知,Roof Garden不仅对酒店客人开放,也对当地人开放。故选A。
67.主旨大意题。根据文章内容可知,整篇文章都在介绍Roof Garden的特色、位置、菜品等信息,目的是为了吸引更多的人来餐厅就餐。故选D。
68.A 69.C 70.B 71.C 72.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了Garden City Middle School的着装规范,包括允许和不允许的穿着,以及违反规定的后果。
68.词句猜测题。根据文章标题“Dress Code”以及正文内容,可以推断出“Dress Code”指的是学校对学生着装的规定。根据“To help you with your back-to-school clothes shopping, we’ve put together a list of do’s and don’ts for this school year.”可知,“Dress Code”是一套关于学生在学校穿着的规则。故选A。
69.细节理解题。根据文章“To help you with your back-to-school clothes shopping, we’ve put together a list of do’s and don’ts for this school year.”可知,这篇文章是为Garden City Middle School的学生准备的。故选C。
70.细节理解题。根据文章正文部分,共列出了6条着装规范,包括不允许穿露脐装、不允许露出内衣或腰带、不允许戴帽子或头巾、短裤或裙子必须覆盖到大腿中部、必须穿鞋、衣服上不能有不良文字或图案。故选B。
71.细节理解题。根据文章最后一段“What happens if you break the dress code ”部分,提到了违反着装规范的后果,包括老师会与学生谈话、学生可以从办公室借衣服或打电话让家长送衣服,但并没有提到需要留校。故选C。
72.推理判断题。根据文章中的着装规定,尤其是第4条“Shorts/skirts must cover down to the middle of your thighs”可知,符合着装要求的学生应穿着长度到大腿中部的短裤或裙子。结合图片信息,选项D中的学生穿着符合这一规定。故选D。
73.A 74.A 75.B 76.D 77.C
【导语】本文介绍了2025年Wibes音乐节的预售票和现场票的购买信息,以及支持票的相关内容。
73.推理判断题。根据文章内容,本文主要介绍了音乐节的购票信息,因此最可能是一则节日通知。故选A。
74.细节理解题。根据“You can also support the festival by buying a Support Ticket (130?), which is priced higher than a regular ticket.”可知,音乐节提供支持票是为了为音乐节筹集更多资金。故选A。
75.细节理解题。根据“Advance Tickets (Available for sale till August 16th, 2025 at 1:00 p. m.) 1 day*: 80? 3 days: 100?”可知,购买3天的预售票需要支付100欧元。故选B。
76.推理判断题。根据“With a one-day ticket, you can stay overnight at the campsite, but you must leave the area by 1:00 p. m. the next day.”(使用一日票,你可以在露营地过夜,但必须在第二天下午1:00前离开。)可推知,Linda可以在2025年8月17日下午3:00到8月18日下午1:00之间待在露营地。故选D。
77.推理判断题。根据“We recommend bringing cash for the weekend as the Internet connection may sometimes be poor.”(我们建议周末带现金,因为网络连接有时可能不好。)可推知,带一些现金去音乐节是个好主意。故选C。
78.C 79.C 80.B 81.C 82.B 83.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了环保管理中处理废物的三个重要步骤:减少、重复利用和回收。
78.细节理解题。根据“The first and most important step is to reduce the amount of waste we create.”可知,处理废物的第一步是减少废物的产生。故选C。
79.细节理解题。根据“It’s like being a superhero who stops waste before it even starts!”可知,作者将减少废物比作超级英雄的任务。故选C。
80.细节理解题。根据“Every time you say ‘no’ to something you don’t really need, you’re helping the earth.”可知,建议在购买新东西前思考是为了帮助地球。故选B。
81.细节理解题。根据“Instead of letting it collect dust, why not use it to store things ”可知,旧的玻璃罐可以用来储存东西。故选C。
82.细节理解题。根据“By reusing things, we keep them out of the trash and even save money!”可知,再利用物品的主要好处是节省资金并避免物品被丢弃。故选B。
83.细节理解题。根据“First, find out what your local recycling program will take.”可知,在回收之前,应该先了解当地的回收项目接受哪些物品。故选B。
84.A 85.D 86.B 87.C 88.B 89.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了图书馆的相关规则,包括进入图书馆的必备物品、借书卡的使用、丢失卡的处理、借书的责任以及借阅期限等内容。
84.细节理解题。根据文章第1段“Always remember to take your library card with you before you come into the library. You mustn’t come in if you haven’t got a card.”可知,学生进入图书馆必须携带借书卡。故选A。
85.细节理解题。根据文章第2段“Your library card is only for your own use. Anyone else mustn’t use yours to borrow a book or magazine from the library.”可知,借书卡只能本人使用,其他人不能使用。故选D。
86.细节理解题。根据文章第3段“If you have lost your library card, you can come to get a new one for free with your student card.”可知,丢失借书卡后可以免费补办。故选B。
87.细节理解题。根据文章第4段“If you lose one, you must pay what it really costs.”可知,如果丢失借阅的书籍,需要支付书籍的实际费用。故选C。
88.词句猜测题。根据文章第5段“If you haven’t finished reading one, you must come to renew it.”可知,如果未读完书籍,需要续借。故选B。
89.细节理解题。根据文章第6段“Tell us your e-mail address, so we can share with you some new interesting books.”可知,图书馆通过电子邮件分享新书信息。故选C。
90.D 91.C 92.B 93.D 94.C
【导语】本文介绍了三位不同职业人士的日常生活和工作习惯。
90.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了三位不同职业人士的日常生活和工作习惯,因此可以在报纸的“人物”部分读到本文。故选D。
91.细节理解题。根据“she helps people find books quickly by teaching them to use the catalog”可知,使用藏书目录可以帮助你很容易地找到书。故选C。
92.细节理解题。根据“At 8:30 a. m., she opens the library and turns on the lights. She checks the books and puts them back on the shelves. When the library opens at 10:00 a. m., she helps people find books quickly by teaching them to use the catalog.”可知,她必须在图书馆开门之前工作。故选B。
93.最佳标题题。通读第二则新闻可知,这则新闻主要讲述了程序员Jeff忙碌的一天,从早上9点起床到晚上深夜都在工作,因此“一名忙碌的程序员。”作为标题最为贴切。故选D。
94.细节理解题。通读全文可知,无论是出租车司机Eric、程序员Jeff还是图书管理员Shelly,他们的日常工作都非常忙碌。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览