资源简介 泸县五中高2024级高一上学期期末考试英语试题试卷分为第1卷(阅读题)和第I1卷(表达题)两部分,共10页,满分150分。注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号填写在答题卷上相应位置。2.选择题答案使用2B铅笔填涂在答题卷对应题目号的位置上,填涂在试卷上无效。3.非选择题答案请使用黑色签字笔填写在答题卷对应题目号的位置上,填写在试卷上无效。第I卷 选择题(95分)第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why will the woman set up a drama club A. To improve students’ English-speaking abilities.B. To create more opportunities for drama lovers.C. To make new friends with the same interest.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is the woman going with her children A. To Japan. B. To Canada. C. To Australia.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the man suggest having a picnic A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man suggest doing during the storm A. Remaining indoors. B. Going to the shelter. C. Calling for helicopter rescue.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman practice her English A. By talking with natives online.B. By going to the English Corner.C. By looking through English websites.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的做答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the relationship between the speakers A. Teacher and student. B. Brother and sister. C. Classmates.7. What music homework has the girl done A. The drum. B. The violin. C. The piano.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the woman’s attitude toward seeing the film A. Favorable. B. Disapproving. C. Casual.9. How long will it take the speakers to buy tickets A. 10 minutes. B. 15 minutes. C. 30 minutes.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where are Sue’s parents now A. At a stadium. B. At a hotel. C. At a bookstore.11. How does Edward describe the beach A. It’s crowded. B. It’s beautiful. C. It’s ugly.12. What does Sue want to do at the beach A. Go for a run. B. Read a book. C. Play volleyball.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What did the woman look like in high school A. She was overweight. B. She had black hair. C. She was short.14. Where are the speakers now A. In Covington. B. In Springfield. C. In Brookfield.15. What does the man think of his job A. Exciting but low-paid. B. Boring but well-paid. C. Tiring but well-paid.16. What will the speakers do tonight A. Go to a restaurant. B. Buy some law books. C. Prepare for a business trip.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What damage have the dirt and rocks done A. They have buried houses.B. They have covered up cars.C. They have knocked over people.18. When should the storm get calmer A. By Friday afternoon. B. By Saturday evening. C. By Sunday evening.19. How should people report a tip A. By going to the police station.B. By telling the weather reporter.C. By calling a special phone number.20. Who is searching for lost people A. The government. B. Their neighbors. C. The news reporters.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ADublin has a large number of places to see. Here are four of the great tourist spots.Dublin CastleIt’s hard to say no to a good castle. And you have one right in the heart of Dublin. And like all good castles, it has a storied history — from its start in the 1200s. A fire in 1684 damaged a good bit of the castle. Later, it was rebuilt, and then parts of it took on the look of a Georgian palace, making for an interesting mix of styles today. It’s open nearly every day except Thursdays.Dame St,+353 1 645 8813National Gallery of IrelandIn the gallery the collection’s 15,000 Irish and European works date from the 13th to mid-20th centuries and include paintings, prints and national portraits. It’s open nearly every day except Monday. Call and book the ticket in advance.Merrion Square West,+353 1 661 5133St. Stephen’s GreenThis park is in the center of Dublin. It has important sculptures of major figures. Sycamores (梧桐) and other trees line the perimeter (周边) to help prevent city noise, and it’s a shelter for birds as well as people. It’s open all year and it’s a very easy walk from the National Gallery.At the top of Grafton Street,+353 1 662 4936Ha’ penny BridgeThis cast-iron bridge over the River Liffey has become the symbol of Dublin, with its wonderful design and lampposts. The Ha’ penny Bridge is so named for the one halfpenny that was originally required to be paid to cross it. When it was built in 1816, the Ha’ penny Bridge was the first iron bridge across the Liffey.Bachelors Walk Wellington Quay, Ireland,+353 1 661 729621. What do Dublin Castle and St. Stephen’s Green have in common A. Lying in the center of Dublin. B. Being open on any day.C. Being famous for its paintings. D. Having sculptures of figures.22. Which number should you call if you are interested in paintings A. +353 1 645 8813. B. +353 1 661 5133.C. +353 1 662 4936. D. +353 1 661 7296.23. Why is the cast-iron bridge called the Ha’ penny Bridge A. It has become the symbol of Dublin.B. It is the first iron bridge across the Liffey.C. It’s famous for its designs and lampposts.D. It originally cost one halfpenny to cross.BIn my early teens, I was once given a film camera as a gift . On receiving it, I jumped on my bike, headed to Wimbledon Common and took photos, just for me: photos of trees and wildlife. I was out all day. On my way home I spotted a tree lit up by street lighting and tried to capture its beauty. Rushing home, I put the spent film in a special little envelope and sent it off to a photography store, desperate to see how it would come out. I took many photos then and loved the fact that when you processed your film you got back colour photos which froze the precious moments, gently encouraging the hobby and the payments for processing.As I grew into adulthood, that simple, deep happiness gradually faded away. One weekend when I was busy answering the work calls, my eyes caught a box in the corner of the room. I suddenly felt a sense of sadness. The stress growing over these years had pushed the camera from beside my pillow to the box in the corner. I thought I needed a change.I took out the camera and dusted it down. It was a great joy that it still worked. I bought new film and took the camera everywhere I went. Now it is always on hand to accompany me on journeys, to allow me time to myself. Even if the day is full and busy, I can seize some moments for myself to take photos, to observe the world around me.The wall of my room now holds all my camera equipment on display, along with photos I've taken. To me, the room represents how I’ve found happiness: by reconnecting to the younger part of myself I laid aside, by allowing room in my life for pleasure to exist, and by creating an environment that allows opportunities for delight.24. What did the author think of taking photos as a young boy A. Inspiring and practical. B. Tiring yet delightful.C. Exciting and worthwhile. D. Difficult yet engaging.25. Why did the author stop taking photos according to paragraph 2 A. He wanted to focus on his work. B. He was struck by sudden sorrow.C. He attempted to behave like an adult. D. He was faced with increasing pressure.26. What did the author get from picking up his hobby A. More fun in the daily routine. B. New journeys in the wild.C. Better skills of observation. D. Different styles of photography.27. What is the best title for the text A. Revisiting Lost Childhood Memories B. Appreciating Beauty Behind the LensC. Escaping Teenage Sadness with Camera D. Regaining Pleasure Through PhotographyCIt is quite reasonable to blame traffic jams the cost of gas and the great speed of modern life, but manners on the road are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel. It is all right to have a tiger in a cage, but to have one in the driver’s seat is another matter altogether.Road politeness is not only good manners, but good sense too. It takes the most cool-headed drivers great patience to give up the desire to beat back when forced to face rude driving. On the other hand, a little politeness goes a long way towards reducing the possibility of quarrelling and fighting. A friendly nod or a wave of thanks in answer to an act of politeness helps to create an atmosphere of good will and calm so necessary in modern traffic condition. But such behaviors of politeness are by no means enough. Many drivers nowadays don’t even seem able to recognize politeness when they see it.However, misplaced politeness can also be dangerous. Typical examples are the driver who waves a child crossing the street at a wrong place into the path of oncoming cars that may be not able to stop in time. The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to. It always amazes me that the highways are not covered with the dead bodies of these grannies (奶奶).An experienced driver, whose manners are faultless, told me it would help if drivers learnt to correctly join in traffic stream without causing total blockages that give rise to unpleasant feelings. Unfortunately, modern drivers can’t even learn to drive. Years ago, experts warned us that the fast increase of the car ownership would demand more give-and-take from all road users. It is high time for all of us to take this message to heart.28. According to the passage, trouble on the road are often caused by ____________.A. road conditions B. the speed of modern lifeC. the large number of car D. the behavior of the drivers29. In the writer’s opinion, ___________.A. drivers should show road politeness properlyB. strict traffic rules are badly neededC. unskillful drivers should be punishedD. drivers should avoid traffic jams30. The underlined word “give-and-take” in the passage means __________.A. politeness and impoliteness B. willingness to give in to each other’s wishesC. offering help to others as much as possible D. good manners and bad manners31. What is the best title of the passage A. Road Politeness B. Traffic ProblemsC. Bad Manners on the Road D. Good Drivers and Bad DriverDChildren are more creative when they learn in natural surroundings, according to new research from Curtin University. Primary school students in Australia and England were put to the test to see whether writing poetry in a natural outdoor setting produced more creative outcomes than writing in a classroom, and the answer was yes.Dr Paul Gardner and Sonja Kuzich from Curtin’s School of Education ran comparative trials with 10-year-old students in both countries and the results, recently published in the Cambridge Journal of Education, gave a big thumbs-up to the positive influence of natural settings. “We found that students who had direct contact with nature by engaging themselves in a bush or forest setting were much more descriptive and vivid in the language they used than the classroom-based writers who ‘imagined’ being in nature through photos,” Dr Gardner said.In total, 97 students took part in the study, split across four classrooms, including two based at an English primary school and two from a primary school in Western Australia. In each country one class visited a natural bush or forest before writing a poem based on what they saw, smelt and felt. The other class viewed a pile of images of the same bush or forest setting.Ms Kuzich said the difference in creative language used between the classes was obvious with twice as many UK forest students using figurative (比喻的) language compared with the students in class. In Australia that figure rose to more than four times when comparing the poetry of the bush-based students with those who remained at school.The researchers say further studies of larger groups are now recommended to gain greater understanding of the influence of natural spaces and “green learning” in schools. Future research may also be needed to examine if the green learning can be translated into other learning themes or context to see if there is a flow on effect in different environments.32. Why were the students placed outdoors in nature A. To get more outdoor exercise.B. To experience nature in depth.C. To understand poems about nature better.D. To prove nature’s effect on creativity.33. What does paragraph 3 mainly talk about A. The steps of training the children.B. The purpose of performing the test.C. New findings about students’ writing.D. The detailed steps of the experiment.34. What can we infer about the result of the study A. Students indoors are not good at poetry.B. Students in Australia prefer to study poetry.C. Students are more creative in a natural environment.D. Students in UK have different writing skill preferences.35. What does the last paragraph imply A. Green learning is becoming a trend.B. Further studies are to be carried out.C. Green learning has been applied in school.D. Future research is of little significance.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Are you an art hobbyist or perhaps an art lover wishing to become an artist In either case, finding time and inspiration to make art can be challenging. With work, school, friends, family, and household chores, it's easy to set aside your personal hobbies. ____36____ Here are several tips to get your creative practice going and build good art habits.____37____When you want to work in brief periods, it's important not to waste time gathering your tools and hunting for good lighting. For example, you'd better lay out your paints, prepare your pencils, fill your cups with water, and set everything up for creation. This way, you can dive right into the creative process when inspiration calls.Create a“library” for inspiration.Record your ideas in a Notes app or save posts from your favorite artists. ____38____They are also a fantastic way to discover your personal style and what artistic elements(要素) you would like to focus on as you develop your skills.Use the partner system.Creating art can be a private practice having an art partner can enrich the experience. Meeting up for coffee dates to sketch (画素描) can help build friendships. Look for in-person or online meet-up groups to create a network of like-minded artists. Even if you prefer making your art alone, it can be great to have someone to share your progress. ____39____.Step out of your comfort zone.If you find yourself growing bored with your art, it's the perfect time to experiment. ____40____If you seldom use orange, try including it in your next piece. Another choice is exploring a whole new medium that will not only reawaken your interest but also help improve your artistic talent.A. Choose high-quality art tools.B Keep your materials at the ready.C. Experiment with different art styles regularly.D. They can also offer helpful advice as needed.E. Start small by applying a color you typically avoid.F. These collections are valuable when you ' re unsure what to create.G. However, with some planning, you can still follow your artistic interests.第三部分语言知识运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项A、B、 C和D中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It took brave European explorers less than 300 years, between 1420 and 1713, to establish that all the seas of the world formed an enormous and continuous ocean. This discovery encouraged them to ___41___ into areas which hadn’t been charted until then. With the discovery of new lands, new trade routes were ___42___. In many parts of the world, colonies and settlements were established and many odd-looking products were brought back to ___43___, arousing great interest and ___44___ wealth.It was probably the irresistible desire for wealth that ___45___ persuaded Europeans of the fifteenth century to ___46___ their legendary dangers and explore further out into the open seas. They were also ___47___ by the love for their countries. Many explorers wanted to serve their kings and countries as well as gain personal ___48___ from their exploring.The most effective way of gaining wealth was through ___49___. Silk, gold, silver and ___50___ stones, and more importantly spices, such as gingers and peppers, were the most profitable trade goods in Europe. Spices were of the greatest ___51___ because they enabled the Europeans to make their winter diet of salted meat more delicious. These items were ___52___ mostly from the East by a difficult overland route. The Italian ___53___, who bought goods from the Arabs of Alexandria, controlled the trade along this route. Other countries of the Mediterranean ___54___ the wealth which this trade generated and they were ___55___ to discover new routes which would allow them to share in it.41. A. sail B. walk C. fly D. drive42. A. set back B. set off C. set up D. set against43. A. the East B. the Mediterranean C. Europe D. Italy44. A. inheriting B. creating C. saving D. losing45. A. frequently B. hardly C. frankly D. eventually46. A. recognize B. risk C. realize D. foresee47. A. discouraged B. praised C. forced D. inspired48. A. business B. benefit C. fame D. rights49. A. trade B. war C. conquering D. bargaining50. A. precious B. rough C. hard D. smooth51. A. interest B. efficiency C. value D. practice52. A. exported B. imported C. robbed D. occupied53. A. soldiers B. explorers C. pioneers D. merchants54. A. lost B. won C. possessed D. envied55. A. disappointed B. available C. anxious D. reluctant第II卷 非选择题(55分)第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Jianbing is one of China’s most popular street breakfasts. ____56____ Chinese dumplings have spread well beyond the country’s borders, Jianbing might be China’s best-kept culinary (烹调) secret. Every neighborhood has its own Jianbing vendor (摊贩) serving breakfast from dawn through mid-morning, satisfying hungry ____57____ (local) on their way to work.Contrary ____58____ what you might think, Jianbing is no grab-and-go street breakfast. ____59____ (keep) the crispness (酥脆) of the pancake, Jianbing is never cooked ahead of time, so waiting in a line is part of the culture. But basically, Jianbing is a breakfast worth ____60____ (wait) for.Jianbing has a longer history than almost any other Chinese street food. Thought to have originated in Shandong Province during the Three Kingdoms Period, military strategist Zhuge Liang had his soldiers cook food on shields (盾), ____61____ were held over the fire.Of course, if Jianbing were that easy to make, it would have taken the world by storm long before now. Part of ____62____ challenge in copying the dish is that the recipe (食谱) for a Jianbing differs by region, and even by vendor. Many consider it ____63____ (possible) to make your own Jianbing without months of practice and tuition from a master. Yet a few committed foreigners have made it, ____64____ decided to bring Jianbing to a hungry audience after their first taste in China back in the 1980s. In the UK, twins Melissa and Oliver Fu, owners of MeiMei’s Street Cart are bringing the joys of Jianbing first to London and now Manchester in spite of all the difficulty they have in ____65____ (perfect) their technique.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节、应用文写作(满分15分)66. 假设你是李华,你校英文社团拟举办“Changes Begin With You”为题目的演讲比赛。请你围绕动物保护写一篇演讲稿参赛,内容包括:1.简要介绍存在的问题;2.提出改变措施。注意:1.词数80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Ladies and gentlemen,Today I am honored to give a speech titled Changes Begin With You._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thank you for your listening.第二节、读后续写(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Jim Barr stared in awe (敬畏) at the platform in the crowded school hall. The headmaster marched onto the stage, followed by the captains of the school soccer team and rugby side. Jim watched with envy as each was presented with an honor s jacket for their contribution to the school’s sporting success over the previous year. When the next presentation of honors jacket would come around, Jim knew there was little hope that he would be the receiver of one of these treasured items of clothing.“I wish you all a happy summer holiday,” the headmaster announced. “Although most of you will be going away to sunnier parts, there are others who will be staying near their home. The local council has asked the school to undertake a project over the next six weeks to help clear up rubbish around the area and separate it for recycling. If anyone is interested, come to my office and you will be supplied with a rubbish picker, bags and heavy-duty gloves.”Jim knew he would be at a loose end over the holiday, so he went to the office along with five classmates to pick up the equipment needed to gather up the rubbish which littered the streets around the school. When he arrived home, his mother looked at him curiously as he placed the equipment on the kitchen table.“What is this all about ” she asked with a smile on her face. “Mum, I’m an average pupil and I’m not very good at sports,” he replied. “This waste recycling is one way I can contribute to the good name of the school.”“Just as long as you don’t get fed up and stop half way through,” said Mum.“I won’t give up. I have made up my mind to do it well,” Jim said confidently.注意:1. 续写词数应为150个左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Over the next few weeks his classmates dropped out of the project.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Hearing his name called by the headmaster, Jim nervously made his way to the platform.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________泸县五中高2024级高一上学期期末考试英语试题试卷分为第1卷(阅读题)和第I1卷(表达题)两部分,共10页,满分150分。注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号填写在答题卷上相应位置。2.选择题答案使用2B铅笔填涂在答题卷对应题目号的位置上,填涂在试卷上无效。3.非选择题答案请使用黑色签字笔填写在答题卷对应题目号的位置上,填写在试卷上无效。第I卷 选择题(95分)第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why will the woman set up a drama club A. To improve students’ English-speaking abilities.B. To create more opportunities for drama lovers.C. To make new friends with the same interest.【答案】A【解析】【原文】W: Today, I’d like to tell you about an idea that I’ll give you students more opportunities to practice your spoken English. I’m going to found a drama club.M: Great. We can also make new friends there.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is the woman going with her children A. To Japan. B. To Canada. C. To Australia.【答案】A【解析】【原文】M: Are you going to spend this summer in Australia W: No, I planned to go to Canada but my children begged me to take them to Japan. I agreed.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the man suggest having a picnic A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.【答案】A【解析】【原文】W: This weekend will be perfect for a picnic. What do you think M: I’ll be busy on Saturday and Sunday, but I think we could do it right before the weekend.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man suggest doing during the storm A. Remaining indoors. B. Going to the shelter. C. Calling for helicopter rescue.【答案】A【解析】【原文】W: Did you see the people who need to evacuate M: Yes, helicopters are transporting them to shelter.W: What should we do The storm could affect us too.M: Right. Don’t drive or walk outside until it’s safe.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman practice her English A. By talking with natives online.B. By going to the English Corner.C. By looking through English websites.【答案】C【解析】【原文】M: How do you practice your English W: I usually look through English websites every day.M: Have you ever considered going to the English Corner W: Yeah, I have. And I hope to speak to native speakers someday.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的做答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the relationship between the speakers A. Teacher and student. B. Brother and sister. C. Classmates.7. What music homework has the girl done A. The drum. B. The violin. C. The piano.【答案】6 C 7. B【解析】【原文】M: Have you done the music homework W: Yes, I used this amazing website.M: What, the one the teacher told us W: I lost it but fortunately, my brother had used this other one at some point, so I had a look at that and found just what I needed.M: Lucky you! So, did you write about the drum like you said you would W: The website had information on so many different instruments that I kept changing my mind. I ended up doing my essay on the violin, but only after I’d spent ages finding out about the piano.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the woman’s attitude toward seeing the film A. Favorable. B. Disapproving. C. Casual.9. How long will it take the speakers to buy tickets A. 10 minutes. B. 15 minutes. C. 30 minutes.【答案】8. A 9. B【解析】【原文】W: Well, if we leave now, we can still make it to the cinema. I am eager to see the film.M: Parking would be so terrible, though. And I’m a little afraid that the tickets are all sold out.W: No, there will definitely be tickets. The cinema is only 30-minute drive away. I think we can find parking if we take a far spot. Then we need a 10-minute walk, plus 15 minutes to buy tickets and 5 minutes to get to our seats.M: Okay, let’s do it then. I’ll pack a snack before we go.W: Great! I’m just going to change clothes quickly.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where are Sue’s parents now A. At a stadium. B. At a hotel. C. At a bookstore.11. How does Edward describe the beach A It’s crowded. B. It’s beautiful. C. It’s ugly.12. What does Sue want to do at the beach A. Go for a run. B. Read a book. C. Play volleyball.【答案】10. B 11. A 12. C【解析】【原文】M: Have you been to the ocean yet, Sue W: No, Edward. My parents are checking in the hotel now. Is it beautiful M: It’s so crowded there that it’s hard to know if it’s beautiful or ugly.W: I read in the travel book that the beaches are popular around noon.M: Well, your family is smart to come a little bit later, then.W: Do you think there’s enough room for a game of volleyball M: You might be able to run, but there’s not enough space to play team sports.W: I don’t like running.M: You’re better off just reading a book or something.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What did the woman look like in high school A. She was overweight. B. She had black hair. C. She was short.14. Where are the speakers now A. In Covington. B. In Springfield. C. In Brookfield.15. What does the man think of his job A. Exciting but low-paid. B. Boring but well-paid. C. Tiring but well-paid.16. What will the speakers do tonight A. Go to a restaurant. B. Buy some law books. C. Prepare for a business trip.【答案】13. A 14. C 15. B 16. A【解析】【原文】M: Lucia Lucia Westin Oh, you look a lot different from before. But I mean that in a good way.W: Well, I got tired of that yellow hair, so I changed it to black. I also lost a lot of weight. I’m not fat like I was in high school ever again.M: So, do you live here What do you do W: I’m a lawyer in Covington. I’m just here to buy some books. What about you M: I’m actually working in Springfield. I’m here in Brookfield on business.W: Do you like your job M: Well, I guess I make a nice living, but it’s really boring. I wish I could just try another job.W: I agree. I actually have the opposite problem. My work is exciting, but the pay is quite low. So I’m almost living hand to mouth every month.M: That sounds like a fair trade, though. Say, would you like to have dinner with me tonight I know a great restaurant nearby.W: That would be great!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What damage have the dirt and rocks done A. They have buried houses.B. They have covered up cars.C. They have knocked over people.18. When should the storm get calmer A. By Friday afternoon. B. By Saturday evening. C. By Sunday evening.19. How should people report a tip A. By going to the police station.B. By telling the weather reporter.C. By calling a special phone number.20. Who is searching for lost people A. The government. B. Their neighbors. C. The news reporters.【答案】17. A 18. C 19. C 20. A【解析】【原文】Hello, this is Lisa with a special GMA Channel 7 weather report. People of Manila, it’s Friday afternoon. The worst storm in many years has just hit the southern island of the Philippines. Besides powerful wind and lots of rain, it has already caused the ground to break apart, sending huge amounts of dirt and rocks down the hills. These events have caused the most damage. A lot of homes are buried, and many people are missing. If you live in an unsafe area, please leave your home immediately! Rising water is also expected after the storm has passed. Do not drive or walk through a pool of water today! It could be unexpectedly deep. The storm will probably be less violent by Sunday evening. But many parts of the south will still be dangerous through the next week. If you know someone is missing or needs help, please call 6328342. The government has set up this phone number for tips to help them rescue people.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ADublin has a large number of places to see. Here are four of the great tourist spots.Dublin CastleIt’s hard to say no to a good castle. And you have one right in the heart of Dublin. And like all good castles, it has a storied history — from its start in the 1200s. A fire in 1684 damaged a good bit of the castle. Later, it was rebuilt, and then parts of it took on the look of a Georgian palace, making for an interesting mix of styles today. It’s open nearly every day except Thursdays.Dame St,+353 1 645 8813National Gallery of IrelandIn the gallery, the collection’s 15,000 Irish and European works date from the 13th to mid-20th centuries and include paintings, prints and national portraits. It’s open nearly every day except Monday. Call and book the ticket in advance.Merrion Square West,+353 1 661 5133St. Stephen’s GreenThis park is in the center of Dublin. It has important sculptures of major figures. Sycamores (梧桐) and other trees line the perimeter (周边) to help prevent city noise, and it’s a shelter for birds as well as people. It’s open all year and it’s a very easy walk from the National Gallery.At the top of Grafton Street,+353 1 662 4936Ha’ penny BridgeThis cast-iron bridge over the River Liffey has become the symbol of Dublin, with its wonderful design and lampposts. The Ha’ penny Bridge is so named for the one halfpenny that was originally required to be paid to cross it. When it was built in 1816, the Ha’ penny Bridge was the first iron bridge across the Liffey.Bachelors Walk Wellington Quay, Ireland,+353 1 661 729621. What do Dublin Castle and St. Stephen’s Green have in common A. Lying in the center of Dublin. B. Being open on any day.C. Being famous for its paintings. D. Having sculptures of figures.22. Which number should you call if you are interested in paintings A. +353 1 645 8813. B. +353 1 661 5133.C. +353 1 662 4936. D. +353 1 661 7296.23. Why is the cast-iron bridge called the Ha’ penny Bridge A. It has become the symbol of Dublin.B. It is the first iron bridge across the Liffey.C. It’s famous for its designs and lampposts.D. It originally cost one halfpenny to cross.【答案】21. A 22. B 23. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了都柏林的四大景点。【21题详解】细节理解题。根据Dublin Castle部分“It’s hard to say no to a good castle. And you have one right in the heart of Dublin.(面对一座优秀的城堡,你很难说不。而在都柏林市中心,你就有这样一座城堡)”和St. Stephen’s Green部分“This park is in the center of Dublin.(这座公园位于都柏林市中心)”可知,这两个地方的共同之处是它们都坐落于都柏林的中心。故选A。【22题详解】细节理解题。根据National Gallery of Ireland部分“In the gallery, the collection’s 15,000 Irish and European works date from the 13th to mid-20th centuries and include paintings, prints and national portraits.(美术馆收藏的15,000件爱尔兰和欧洲艺术品可追溯至13世纪至20世纪中叶,包括油画、版画和国家肖像画)”及“Merrion Square West,+35316615133(地址:Merrion Square West,电话:+353 1 661 5133)”可知,如果对绘画感兴趣,应该拨打电话+353 1 661 5133。故选B。【23题详解】细节理解题。根据Ha’ penny Bridge部分“The Ha’ penny Bridge is so named for the one halfpenny that was originally required to be paid to cross it.(The Ha’ penny Bridge之所以得名,是因为最初过桥需要支付半便士的费用)”可知,The Ha’ penny Bridge因其最初的通行费为半便士而得名。故选D。BIn my early teens, I was once given a film camera as a gift . On receiving it, I jumped on my bike, headed to Wimbledon Common and took photos, just for me: photos of trees and wildlife. I was out all day. On my way home I spotted a tree lit up by street lighting and tried to capture its beauty. Rushing home, I put the spent film in a special little envelope and sent it off to a photography store, desperate to see how it would come out. I took many photos then and loved the fact that when you processed your film you got back colour photos which froze the precious moments, gently encouraging the hobby and the payments for processing.As I grew into adulthood, that simple, deep happiness gradually faded away. One weekend when I was busy answering the work calls, my eyes caught a box in the corner of the room. I suddenly felt a sense of sadness. The stress growing over these years had pushed the camera from beside my pillow to the box in the corner. I thought I needed a change.I took out the camera and dusted it down. It was a great joy that it still worked. I bought new film and took the camera everywhere I went. Now it is always on hand to accompany me on journeys, to allow me time to myself. Even if the day is full and busy, I can seize some moments for myself to take photos, to observe the world around me.The wall of my room now holds all my camera equipment on display, along with photos I've taken. To me, the room represents how I’ve found happiness: by reconnecting to the younger part of myself I laid aside, by allowing room in my life for pleasure to exist, and by creating an environment that allows opportunities for delight.24. What did the author think of taking photos as a young boy A Inspiring and practical. B. Tiring yet delightful.C. Exciting and worthwhile. D. Difficult yet engaging.25. Why did the author stop taking photos according to paragraph 2 A. He wanted to focus on his work. B. He was struck by sudden sorrow.C. He attempted to behave like an adult. D. He was faced with increasing pressure.26. What did the author get from picking up his hobby A. More fun in the daily routine. B. New journeys in the wild.C. Better skills of observation. D. Different styles of photography.27. What is the best title for the text A. Revisiting Lost Childhood Memories B. Appreciating Beauty Behind the LensC. Escaping Teenage Sadness with Camera D. Regaining Pleasure Through Photography【答案】24. C 25. D 26. A 27. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者小时候很喜欢拍照,后来作者的压力越来越大,这使得他放弃了拍照,偶然间作者看到了角落里的照相机,作者重新开始拍照,在繁忙的日程中获得了乐趣。【24题详解】推理判断题。根据文章第一段中“I took many photos then and loved the fact that when you processed your film you got back colour photos which froze the precious moments, gently encouraging the hobby and the payments for processing. (那时我拍了很多照片,当你冲洗你的胶卷时,你会得到彩色照片,这一事实让我很高兴,它冻结了那些珍贵的时刻,温柔地鼓励了我的爱好和为冲洗而支付的费用。)”可推断,对于作者小时候拍照这件事,作者觉得这是令人兴奋且值得的。故选C。【25题详解】细节理解题。根据第二段中的“The stress growing over these years had pushed the camera from beside my pillow to the box in the corner. (这些年来不断增长的压力把相机从我的枕头旁推到了角落里的盒子里。)”可知,作者面临的压力越来越大,这使得作者停止了拍照。故选D。【26题详解】细节理解题。根据文章第三段中的“Even if the day is full and busy, I can seize some moments for myself to take photos, to observe the world around me. (即使一天很满很忙,我也能抓住一些时间给自己拍照,观察周围的世界。)”和第四段中的“To me, the room represents how I’ve found happiness: by reconnecting to the younger part of myself I laid aside, by allowing room in my life for pleasure to exist, and by creating an environment that allows opportunities for delight. (对我来说,这个房间代表了我是如何找到幸福的:通过重新连接我搁置的年轻的自己,通过在我的生活中为快乐留出空间,通过创造一个允许快乐机会的环境。)”可知,作者通过重新开始拍照,在繁忙的日程中获得了乐趣。故选A。【27题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是最后一段中的“To me, the room represents how I’ve found happiness: by reconnecting to the younger part of myself I laid aside, by allowing room in my life for pleasure to exist, and by creating an environment that allows opportunities for delight. (对我来说,这个房间代表了我是如何找到幸福的:通过重新连接我搁置的年轻的自己,通过在我的生活中为快乐留出空间,通过创造一个允许快乐机会的环境。)”可知,文章讲述了作者小时候很喜欢拍照,后来作者的压力越来越大,这使得他放弃了拍照,偶然间作者看到了角落里的照相机,作者重新开始拍照,在繁忙的日程中获得了乐趣。所以D项“Regaining Pleasure Through Photography (通过摄影重新获得乐趣)”作为文章标题最为合适。故选D。CIt is quite reasonable to blame traffic jams, the cost of gas and the great speed of modern life, but manners on the road are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel. It is all right to have a tiger in a cage, but to have one in the driver’s seat is another matter altogether.Road politeness is not only good manners, but good sense too. It takes the most cool-headed drivers great patience to give up the desire to beat back when forced to face rude driving. On the other hand, a little politeness goes a long way towards reducing the possibility of quarrelling and fighting. A friendly nod or a wave of thanks in answer to an act of politeness helps to create an atmosphere of good will and calm so necessary in modern traffic condition. But such behaviors of politeness are by no means enough. Many drivers nowadays don’t even seem able to recognize politeness when they see it.However, misplaced politeness can also be dangerous. Typical examples are the driver who waves a child crossing the street at a wrong place into the path of oncoming cars that may be not able to stop in time. The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to. It always amazes me that the highways are not covered with the dead bodies of these grannies (奶奶).An experienced driver, whose manners are faultless, told me it would help if drivers learnt to correctly join in traffic stream without causing total blockages that give rise to unpleasant feelings. Unfortunately, modern drivers can’t even learn to drive. Years ago, experts warned us that the fast increase of the car ownership would demand more give-and-take from all road users. It is high time for all of us to take this message to heart.28. According to the passage, trouble on the road are often caused by ____________.A. road conditions B. the speed of modern lifeC. the large number of car D. the behavior of the drivers29. In the writer’s opinion, ___________.A drivers should show road politeness properlyB. strict traffic rules are badly neededC. unskillful drivers should be punishedD. drivers should avoid traffic jams30. The underlined word “give-and-take” in the passage means __________.A. politeness and impoliteness B. willingness to give in to each other’s wishesC. offering help to others as much as possible D. good manners and bad manners31. What is the best title of the passage A. Road Politeness B. Traffic ProblemsC. Bad Manners on the Road D. Good Drivers and Bad Driver【答案】28. D 29. A 30. B 31. A【解析】【分析】试题分析:本文是一篇说明文,介绍了道路行车的礼仪正变得越来越糟糕,并指出文明行车势在必行。【28题详解】D细节理解题。根据第一段“but manners on the road are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel.”(道路行车礼仪变得越来越糟糕。一个好人,当他手握方向盘开车的时候也可能会成为一只老虎)可知,很多道路上的麻烦都是由司机的不良行为引起的,故选D。【29题详解】A推理判断题。根据第二段第一句“Road politeness is not only good manners, but good sense too”(道路上的礼貌不仅有礼貌的还是有意义的)及第三段第一句“However, misplaced politeness can also be dangerous”(不合时宜的礼貌行为也会是危险的)可知,作者认为司机应该正确地表现出道路礼貌,故选A。【30题详解】B词义猜测题。根据画线词前的“it would help if drivers learnt to correctly join in traffic stream without causing total blockages that give rise to unpleasant feelings. Unfortunately, modern drivers can’t even learn to drive. ”(如果司机们学会正确地加入车流,而不造成完全的堵塞,从而引起不愉快的感觉,这将会有所帮助。不幸的是,现在的司机甚至不会开车)可知,此处是说专家告诫我们驾车要相互理解,相互尊重,要为对方考虑,要文明驾车,由此可知画线词词义为“为对方考虑、考虑别人的意愿”,故选B。【31题详解】A主旨大意题。文章第一段指出道路行车的礼仪正变得越来越糟糕,第二段第一句指出道路行车礼仪不仅仅是有礼貌的还是有意义的,接下来介绍了一些不恰当的做法,最后提出文明行车势在必行,文章通篇都围绕“道路礼仪”这一话题展开,故A项为最佳答案。考点:考查社会现象类短文阅读DChildren are more creative when they learn in natural surroundings, according to new research from Curtin University. Primary school students in Australia and England were put to the test to see whether writing poetry in a natural outdoor setting produced more creative outcomes than writing in a classroom, and the answer was yes.Dr Paul Gardner and Sonja Kuzich from Curtin’s School of Education ran comparative trials with 10-year-old students in both countries and the results, recently published in the Cambridge Journal of Education, gave a big thumbs-up to the positive influence of natural settings. “We found that students who had direct contact with nature by engaging themselves in a bush or forest setting were much more descriptive and vivid in the language they used than the classroom-based writers who ‘imagined’ being in nature through photos,” Dr Gardner said.In total, 97 students took part in the study, split across four classrooms, including two based at an English primary school and two from a primary school in Western Australia. In each country one class visited a natural bush or forest before writing a poem based on what they saw, smelt and felt. The other class viewed a pile of images of the same bush or forest setting.Ms Kuzich said the difference in creative language used between the classes was obvious with twice as many UK forest students using figurative (比喻的) language compared with the students in class. In Australia that figure rose to more than four times when comparing the poetry of the bush-based students with those who remained at school.The researchers say further studies of larger groups are now recommended to gain greater understanding of the influence of natural spaces and “green learning” in schools. Future research may also be needed to examine if the green learning can be translated into other learning themes or context to see if there is a flow on effect in different environments.32. Why were the students placed outdoors in nature A. To get more outdoor exercise.B. To experience nature in depth.C. To understand poems about nature better.D. To prove nature’s effect on creativity.33. What does paragraph 3 mainly talk about A. The steps of training the children.B. The purpose of performing the test.C. New findings about students’ writing.D. The detailed steps of the experiment.34. What can we infer about the result of the study A. Students indoors are not good at poetry.B. Students in Australia prefer to study poetry.C. Students are more creative in a natural environment.D. Students in UK have different writing skill preferences.35. What does the last paragraph imply A. Green learning is becoming a trend.B. Further studies are to be carried out.C. Green learning has been applied in school.D. Future research is of little significance.【答案】32. D 33. D 34. C 35. B【解析】【导语】这是一篇说明文。根据一项新研究,孩子们在自然环境中学习时更有创造力。文章介绍了研究开展的过程以及发现。【32题详解】细节理解题。根据第一段中“Primary school students in Australia and England were put to the test to see whether writing poetry in a natural outdoor setting produced more creative outcomes than writing in a classroom, and the answer was yes.(澳大利亚和英国的小学生接受了一项测试,看看在自然的户外环境中写诗是否比在教室里写诗更有创造力,答案是肯定的)”以及第二段中““We found that students who had direct contact with nature by engaging themselves in a bush or forest setting were much more descriptive and vivid in the language they used than the classroom-based writers who ‘imagined’ being in nature through photos,” Dr Gardner said.(Gardner博士说:“我们发现,那些将自己沉浸在灌木丛或森林环境中直接接触大自然的学生,比那些在课堂上通过照片‘想象’自己身处大自然的作家,在语言上更具描述性和生动性。”)”可知,学生们被安排在户外的自然环境中是为了证明自然对创造力的影响。故选D。【33题详解】主旨大意题。根据第三段“In total, 97 students took part in the study, split across four classrooms, including two based at an English primary school and two from a primary school in Western Australia. In each country one class visited a natural bush or forest before writing a poem based on what they saw, smelt and felt. The other class viewed a pile of images of the same bush or forest setting.(共有97名学生参加了这项研究,他们被分为四个教室,其中两个来自英国的小学,另外两个来自西澳大利亚的小学。在每个国家,一个班级参观了一处天然灌木或森林,然后根据他们所看到的、闻到的和感觉到的写一首诗。另一个班看的是一堆相同灌木或森林背景的图像)”可知,第三段主要讲了实验的具体步骤。故选D。【34题详解】推理判断题。根据倒数第二段“M Ms Kuzich said the difference in creative language used between the classes was obvious with twice as many UK forest students using figurative (比喻的) language compared with the students in class. In Australia that figure rose to more than four times when comparing the poetry of the bush-based students with those who remained at school.(Kuzich女士说,不同班级在使用创造性语言方面的差异很明显,英国森林学生使用比喻性语言的人数是普通班级学生的两倍。在澳大利亚,当把住在丛林里的学生的诗歌与留在学校的学生的诗歌进行比较时,这个数字上升到四倍多)”可推知,学生在自然环境中更有创造力。故选C。35题详解】推理判断题。根据最后一段“The researchers say further studies of larger groups are now recommended to gain greater understanding of the influence of natural spaces and “green learning” in schools. Future research may also be needed to examine if the green learning can be translated into other learning themes or context to see if there is a flow on effect in different environments.(研究人员说,现在建议对更大的群体进行进一步的研究,以更好地了解自然空间和学校“绿色学习”的影响。未来的研究可能还需要检查绿色学习是否可以转化为其他学习主题或背景,看看在不同的环境中是否存在流动效应)”可推知,最后一段暗示了将进行进一步的研究。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Are you an art hobbyist or perhaps an art lover wishing to become an artist In either case, finding time and inspiration to make art can be challenging. With work, school, friends, family, and household chores, it's easy to set aside your personal hobbies. ____36____ Here are several tips to get your creative practice going and build good art habits.____37____When you want to work in brief periods, it's important not to waste time gathering your tools and hunting for good lighting. For example, you'd better lay out your paints, prepare your pencils, fill your cups with water, and set everything up for creation. This way, you can dive right into the creative process when inspiration calls.Create a“library” for inspiration.Record your ideas in a Notes app or save posts from your favorite artists. ____38____They are also a fantastic way to discover your personal style and what artistic elements(要素) you would like to focus on as you develop your skills.Use the partner system.Creating art can be a private practice, having an art partner can enrich the experience. Meeting up for coffee dates to sketch (画素描) can help build friendships. Look for in-person or online meet-up groups to create a network of like-minded artists. Even if you prefer making your art alone, it can be great to have someone to share your progress. ____39____.Step out of your comfort zone.If you find yourself growing bored with your art, it's the perfect time to experiment. ____40____If you seldom use orange, try including it in your next piece. Another choice is exploring a whole new medium that will not only reawaken your interest but also help improve your artistic talent.A. Choose high-quality art tools.B. Keep your materials at the ready.C. Experiment with different art styles regularly.D. They can also offer helpful advice as needed.E. Start small by applying a color you typically avoid.F. These collections are valuable when you ' re unsure what to create.G. However, with some planning, you can still follow your artistic interests.【答案】36. G 37. B 38. F 39. D 40. C【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了有一些技巧可以让你的创造性实践开始,并建立良好的艺术习惯。【36题详解】根据上文“In either case, finding time and inspiration to make art can be challenging. With work, school, friends, family, and household chores, it's easy to set aside your personal hobbies.(在任何一种情况下,寻找时间和灵感来创作艺术都是具有挑战性的。由于工作、学校、朋友、家庭和家务琐事,你很容易把个人爱好放在一边。)”提到工作、学习等因素容易让个人爱好被搁置。以及下文“Here are several tips to get your creative practice going and build good art habits.( 这里有一些技巧可以让你的创造性实践开始,并建立良好的艺术习惯。)”提到有一些技巧可以让你的创造性实践开始。G项However, with some planning, you can still follow your artistic interests.(然而,经过一些计划,你仍然可以追随你的艺术兴趣。)起到上下文的承上启下作用,上下文语意连贯。故选G项。【37题详解】由该题为段落小标题可知,总结该段内容。根据下文“When you want to work in brief periods, it's important not to waste time gathering your tools and hunting for good lighting. For example, you'd better lay out your paints, prepare your pencils, fill your cups with water, and set everything up for creation. This way, you can dive right into the creative process when inspiration calls.( 当你想在短时间内工作时,重要的是不要浪费时间收集工具和寻找良好的照明。例如,你最好准备好你的颜料,准备好你的铅笔,把你的杯子装满水,把所有的东西都准备好。这样,当灵感来临时,你就可以直接投入到创作过程中。)”可知,本段主要讲的是为了能在灵感来时迅速进入创作过程,要提前准备工具,布置光线等。B项Keep your materials at the ready.(准备好你的材料。)和该段主旨意思一致,总结该段内容。故选B项。【38题详解】根据上文“Record your ideas in a Notes app or save posts from your favorite artists.( 在Notes应用程序中记录你的想法,或者保存你最喜欢的艺术家的帖子。)”提到保存你最喜欢的艺术家的帖子。F项These collections are valuable when you ' re unsure what to create.(当你不确定要创作什么的时候,这些收集很有价值。)承接上文内容,对上文内容的语意递进,上下文紧密连接。故选F项。【39题详解】根据该段标题“Use the partner system(使用合作伙伴系统)”以及上文“Look for in-person or online meet-up groups to create a network of like-minded artists. Even if you prefer making your art alone, it can be great to have someone to share your progress.( 寻找面对面的或在线的聚会小组来创建一个志同道合的艺术家网络。即使你更喜欢独自创作,有人分享你的进步也是很棒的。)”提到有人分享你的进步是很棒的。D项They can also offer helpful advice as needed.(他们也可以在需要的时候提供有用的建议。)中的“They”指代艺术伙伴,说艺术伙伴除了分享进步外还能提供有用的建议,这与前文中艺术伙伴相关的内容衔接紧密。故选D项。【40题详解】根据上文“If you find yourself growing bored with your art, it's the perfect time to experiment.( 如果你发现自己对自己的艺术越来越厌倦,那就是尝试的最佳时机。)”提到对自己的艺术品感到厌烦时是尝试的好时机。C项Experiment with different art styles regularly.(定期尝试不同的艺术风格。)承接上文内容,这里的Experiment与上文提到的“尝试”相呼应,通过尝试不同风格来应对厌烦情绪。故选C项。第三部分语言知识运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项A、B、 C和D中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It took brave European explorers less than 300 years, between 1420 and 1713, to establish that all the seas of the world formed an enormous and continuous ocean. This discovery encouraged them to ___41___ into areas which hadn’t been charted until then. With the discovery of new lands, new trade routes were ___42___. In many parts of the world, colonies and settlements were established and many odd-looking products were brought back to ___43___, arousing great interest and ___44___ wealth.It was probably the irresistible desire for wealth that ___45___ persuaded Europeans of the fifteenth century to ___46___ their legendary dangers and explore further out into the open seas. They were also ___47___ by the love for their countries. Many explorers wanted to serve their kings and countries as well as gain personal ___48___ from their exploring.The most effective way of gaining wealth was through ___49___. Silk, gold, silver and ___50___ stones, and more importantly spices, such as gingers and peppers, were the most profitable trade goods in Europe. Spices were of the greatest ___51___ because they enabled the Europeans to make their winter diet of salted meat more delicious. These items were ___52___ mostly from the East by a difficult overland route. The Italian ___53___, who bought goods from the Arabs of Alexandria, controlled the trade along this route. Other countries of the Mediterranean ___54___ the wealth which this trade generated and they were ___55___ to discover new routes which would allow them to share in it.41. A. sail B. walk C. fly D. drive42. A. set back B. set off C. set up D. set against43. A. the East B. the Mediterranean C. Europe D. Italy44. A. inheriting B. creating C. saving D. losing45. A. frequently B. hardly C. frankly D. eventually46. A. recognize B. risk C. realize D. foresee47. A. discouraged B. praised C. forced D. inspired48. A. business B. benefit C. fame D. rights49. A. trade B. war C. conquering D. bargaining50. A. precious B. rough C. hard D. smooth51. A. interest B. efficiency C. value D. practice52. A. exported B. imported C. robbed D. occupied53. A. soldiers B. explorers C. pioneers D. merchants54. A. lost B. won C. possessed D. envied55. A. disappointed B. available C. anxious D. reluctant【答案】41. A 42. C 43. C 44. B 45. D 46. B 47. D 48. B 49. A 50. A 51. C 52. B 53. D 54. D 55. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。介绍了欧洲探险家发现了新航线新大陆以后,便开始在世界许多地方建立了殖民地和定居点并通过贸易获得财富。【41题详解】考查动词词义辨析。句意:这一发现鼓励他们航行到此前没有绘制地图的地区。A. sail航行;B. walk步行;C. fly飞行;D. drive开车。根据前文“It took brave European explorers less than 300 years, between 1420 and 1713, to establish that all the seas of the world formed an enormous and continuous ocean.”可知,欧洲探险家确定世界上所有的海洋都是一个巨大而连续的海洋,所以是航行。故选A。【42题详解】考查动词短语辨析。句意:随着新大陆的发现,新的贸易路线建立了起来。A. set back延迟;B. set off出发;C. set up建立;D. set against反对。根据本句“With the discovery of new lands”可知,新大陆发现了,意味着新的贸易路线被建立。故选C。【43题详解】考查名词词义辨析。句意:在世界许多地方建立了殖民地和定居点,许多奇形怪状的产品被带回欧洲,引起了人们的极大兴趣,创造了财富。A. the East东方;B. the Mediterranean地中海;C. Europe欧洲;D. Italy意大利。根据前文“European explorers”可知,是欧洲的探险家,所以发现的产品被带回欧洲。故选C。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:在世界许多地方建立了殖民地和定居点,许多奇形怪状的产品被带回欧洲,引起了人们的极大兴趣,创造了财富。A. inheriting继承;B. creating创造;C. saving节省;D. losing失去。根据本句“many odd-looking products were brought back”可知,产品被带回,引起人们的兴趣,所以创造了财富。故选B。【45题详解】考查副词词义辨析。句意:也许正是对财富的不可抗拒的渴望,最终说服了15世纪的欧洲人冒着传说中的危险,向更远的公海进行探索。A. frequently频繁地;B. hardly几乎不;C. frankly坦率地;D. eventually最终。根据本句“the irresistible desire for wealth”可知,是对财富的不可抗拒的渴望最终说服了他们探险。故选D。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:也许正是对财富的不可抗拒的渴望,最终说服了15世纪的欧洲人冒着传说中的危险,向更远的公海进行探索。A. recognize承认;B. risk冒险;C. realize意识到;D. foresee预见。根据本句“explore further out into the open seas”可知,他们探索更远的海域,是要冒着风险的。故选B。【47题详解】考查动词词义辨析。句意:他们也被对祖国的热爱所鼓舞。A. discouraged使沮丧;B. praised表扬;C. forced迫使;D. inspired鼓舞。根据空后“by the love for their countries”以及下文“Many explorers wanted to serve their kings and countries”可知,他们想为国王和国家服务,所以被对祖国的热爱所鼓舞。故选D。【48题详解】考查名词词义辨析。句意:许多探险家既想为国王和国家服务,也想从探险中获得个人利益。A. business生意;B. benefit利益;C. fame名誉;D. rights权利。根据前文“many odd-looking products were brought back to 3 , arousing great interest and 4 wealth.”可知,被带回的产品创造了财富,所以他们也想获得个人利益。故选B。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:获得财富最有效的方式是通过贸易。A. trade贸易;B. war战争;C. conquering征服;D. bargaining讨价还价。根据下文“the most profitable trade goods in Europe”可知,欧洲最有利可图东西是通过贸易实现的。故选A。【50题详解】考查形容词词义辨析。句意:丝绸、黄金、白银和宝石,以及更重要的香料,如姜和辣椒,是欧洲最有利可图的贸易商品。A. precious宝贵的;B. rough粗糙的;C. hard硬的;D. smooth光滑的。根据空前“Silk, gold, silver”可知,列举的都是贵重物品,所以石头也应是宝石。故选A。【51题详解】考查名词词义辨析。句意:香料的价值是最大的,因为它们使欧洲人的冬天的咸肉饮食更加美味。A. interest兴趣;B. efficiency效率;C. value价值;D. practice练习。根据本句“because they enabled the Europeans to make their winter diet of salted meat more delicious.”可知,香料是最有价值的。故选C。【52题详解】考查动词词义辨析。句意:这些物品大多是通过艰难的陆路从东方进口的。A. exported出口;B. imported进口;C. robbed盗取;D. occupied占用。根据空后“from the East”可知,是从东方进口到欧洲的。故选B。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:意大利商人从亚历山大的阿拉伯人那里购买商品,控制着这条路线上的贸易。A. soldiers士兵;B. explorers探险家;C. pioneers开拓者;D. merchants商人。根据空后的非限制性定语从句“who bought goods from the Arabs of Alexandria”可知,购买产品的人应是商人。故选D。【54题详解】考查动词词义辨析。句意:地中海的其他国家羡慕这种贸易所带来的财富,他们急于发现新的航线,以便分享这些财富。A. lost失去;B. won赢;C. possessed拥有;D. envied羡慕。根据本句“they were 15 to discover new routes which would allow them to share in it.”可知,他们急于发现新的航线,以便分享这些财富,所以他们是很羡慕这种贸易所带来的财富。故选D。【55题详解】考查形容词词义辨析。句意:地中海的其他国家羡慕这种贸易所带来的财富,他们急于发现新的航线,以便分享这些财富。A. disappointed失望的;B. available可用的;C. anxious急切的;D. reluctant不情愿的。根据本句“Other countries of the Mediterranean 14 the wealth which this trade generated”可知,他们羡慕这种贸易所带来的财富,所以急于发现新的航线。故选C。第II卷 非选择题(55分)第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Jianbing is one of China’s most popular street breakfasts. ____56____ Chinese dumplings have spread well beyond the country’s borders, Jianbing might be China’s best-kept culinary (烹调) secret. Every neighborhood has its own Jianbing vendor (摊贩) serving breakfast from dawn through mid-morning, satisfying hungry ____57____ (local) on their way to work.Contrary ____58____ what you might think, Jianbing is no grab-and-go street breakfast. ____59____ (keep) the crispness (酥脆) of the pancake, Jianbing is never cooked ahead of time, so waiting in a line is part of the culture. But basically, Jianbing is a breakfast worth ____60____ (wait) for.Jianbing has a longer history than almost any other Chinese street food. Thought to have originated in Shandong Province during the Three Kingdoms Period, military strategist Zhuge Liang had his soldiers cook food on shields (盾), ____61____ were held over the fire.Of course, if Jianbing were that easy to make, it would have taken the world by storm long before now. Part of ____62____ challenge in copying the dish is that the recipe (食谱) for a Jianbing differs by region, and even by vendor. Many consider it ____63____ (possible) to make your own Jianbing without months of practice and tuition from a master. Yet a few committed foreigners have made it, ____64____ decided to bring Jianbing to a hungry audience after their first taste in China back in the 1980s. In the UK, twins Melissa and Oliver Fu, owners of MeiMei’s Street Cart are bringing the joys of Jianbing first to London and now Manchester in spite of all the difficulty they have in ____65____ (perfect) their technique.【答案】56. Though##Although##While57. locals 58. to59. To keep60. waiting61. which 62. the63. impossible64. who 65. perfecting【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了中国流行街头早餐煎饼的历史、制作特点及其对外传播的挑战,凸显了煎饼的独特魅力与文化价值。【56题详解】考查连词。句意:虽然中国的饺子已经传遍了世界各地,煎饼可能是中国保守得最好的烹饪秘密了。根据句中的谓语动词“have spread”“might be”可知,空处需填连词引导从句,根据句意可知,前后构成让步关系,应用用表示让步关系的连词though/although/while引导让步状语从句,表示“虽然,尽管”,空处位于句首,首字母大写。故填Though/Although/While。【57题详解】考查名词。句意:每个社区都有自己的煎饼小贩,从黎明到上午十点左右供应早餐,满足了上班路上饥饿的当地人。根据空前形容词“hungry”可知,空处需填名词,local作名词,表示“当地人”,饥饿的当地人不止一个,故用名词复数。故填locals。【58题详解】考查介词。句意:与你所想的相反,煎饼可不是拿了就走的街头早餐。Contrary to意为“与……相反”,是一个固定短语,用来引出与普遍观点或预期不符的情况,符合句意。故填to。【59题详解】考查非谓语动词。句意:为了保持煎饼的酥脆,煎饼从来不会提前做好,所以排队等候是这种文化的一部分。根据句中已有谓语动词“is cooked”可知,空处需填非谓语动词,根据句意可知,煎饼从来不会提前做好是为了保持煎饼的酥脆,故用动词不定式形式to keep作目的状语,空处位于句首,首字母大写。故填To keep。【60题详解】考查非谓语动词。句意:但基本上,煎饼是值得等待的早餐。根据句中已有谓语动词“is”可知,空处需填非谓语动词,be worth doing sth.为固定搭配, 意为“值得做某事”,空处应用wait的动名词形式waiting。故填waiting。【61题详解】考查定语从句。句意:据认为,煎饼起源于三国时期的山东省,军事家诸葛亮让士兵们在盾牌上烹饪食物,盾牌被置于火上。根据空前谓语动词“had”及空后谓语动词“were held”,且句子不能构成并列句,空处引导非限制性定语从句,修饰先行词shields,先行词指物,在从句中作主语,应用关系代词which。故填which。【62题详解】考查冠词。句意:模仿这道小吃的挑战之一是,不同地区甚至不同摊主的煎饼食谱都不一样。根据空后名词“challenge”可知,空处需填冠词,指“模仿这道小吃的挑战”,表示特指,应用定冠词the。故填the。【63题详解】考查形容词。句意:许多人认为,没有几个月的练习和师傅的指导,自己做煎饼是不可能的。根据空前“Many consider it”可知,空处需填形容词作it的宾补,根据空后“make your own Jianbing without months of practice and tuition from a master”可知,空处应用possible的否定形式impossible表示“不可能的”。故填impossible。【64题详解】考查定语从句。句意:句意:然而,一些坚定的外国人成功做到了,并且在上世纪80年代初尝煎饼后决定将其带给饥饿的观众。根据空前谓语动词“have made”及空后谓语动词“decided”,且句子不能构成并列句,空处引导非限制性定语从句,修饰先行词foreigners,先行词指人,在从句中作主语,应用关系代词who。故填who。【65题详解】考查非谓语动词。句意:在英国,梅梅街头小推车的老板Melissa和Oliver Fu先把煎饼的乐趣带到伦敦,现在又把煎饼的乐趣带到曼彻斯特,尽管他们在完善他们的技术方面遇到了很多困难。空处位于difficulty后的定语从句中,根据从句中的谓语动词“have”可知,空处应用动词perfect“使完善”的非谓语形式,根据空前介词“in”可知,空处需填动名词作介词宾语。故填perfecting。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节、应用文写作(满分15分)66. 假设你是李华,你校英文社团拟举办“Changes Begin With You”为题目的演讲比赛。请你围绕动物保护写一篇演讲稿参赛,内容包括:1.简要介绍存在的问题;2.提出改变措施。注意:1.词数80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Ladies and gentlemen,Today I am honored to give a speech titled Changes Begin With You._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thank you for your listening.【答案】Ladies and gentlemen,Today I am honored to give a speech titled Changes Begin With You. As we all know, many animals are in danger because of human activities, such as environmental pollution, illegal hunting and habitat destruction.As teenagers, we should take actions right now. We can make people around us aware of the importance of environmental protection. In addition, when the buying stops, the killings can stop, too. We need to persuade our parents not to buy any animals products, such as fur and ivory products.Changes begin with you! Only when we live in harmony with animals can we have a bright future.Thank you for listening.【解析】【导语】本文是应用文。要求考生围绕动物保护写一篇演讲稿参赛。【详解】1.词汇积累由于:because of→due to立刻:right now→immediately意识到:(be) aware of→realize此外:In addition→Besides2.句式拓展简单句变复合句原句:As teenagers, we should take actions right now. 拓展句:As teenagers, it is important that we should take actions right now. 【点睛】【高分句型1】In addition, when the buying stops, the killings can stop, too. (运用了when引导的时间状语从句)【高分句型2】Only when we live in harmony with animals can we have a bright future.(only+状语位于句首,句子用部分倒装)第二节、读后续写(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Jim Barr stared in awe (敬畏) at the platform in the crowded school hall. The headmaster marched onto the stage, followed by the captains of the school soccer team and rugby side. Jim watched with envy as each was presented with an honor s jacket for their contribution to the school’s sporting success over the previous year. When the next presentation of honors jacket would come around, Jim knew there was little hope that he would be the receiver of one of these treasured items of clothing.“I wish you all a happy summer holiday,” the headmaster announced. “Although most of you will be going away to sunnier parts, there are others who will be staying near their home. The local council has asked the school to undertake a project over the next six weeks to help clear up rubbish around the area and separate it for recycling. If anyone is interested, come to my office and you will be supplied with a rubbish picker, bags and heavy-duty gloves.”Jim knew he would be at a loose end over the holiday, so he went to the office along with five classmates to pick up the equipment needed to gather up the rubbish which littered the streets around the school. When he arrived home, his mother looked at him curiously as he placed the equipment on the kitchen table.“What is this all about ” she asked with a smile on her face. “Mum, I’m an average pupil and I’m not very good at sports,” he replied. “This waste recycling is one way I can contribute to the good name of the school.”“Just as long as you don’t get fed up and stop half way through,” said Mum.“I won’t give up. I have made up my mind to do it well,” Jim said confidently.注意:1. 续写词数应为150个左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Over the next few weeks, his classmates dropped out of the project.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Hearing his name called by the headmaster, Jim nervously made his way to the platform.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】 Over the next few weeks, his classmates dropped out of the project. But Jim kept on. Some of his friends laughed at him, thinking it was a waste of time. Nevertheless, Jim decided to stick it out. The first day of the new school year soon arrived and once again the school hall was packed with pupils. When the headmaster appeared, he was carrying a certificate which bore the logo of the local council. “Welcome back,” he said, “The council has presented this certificate to the school in recognition of the work by one of our pupils. Jim Barr, please come to the platform.”Hearing his name called by the headmaster, Jim nervously made his way to the platform. The headmaster smiled at Jim. “This certificate you have worked so hard to achieve will hang in the school office, but you will get a personal award too.” A teacher came onto the stage, bringing one of the honors jackets that Jim had admired so much. The headmaster asked Jim to remove his own jacket and helped him into the blazer that he thought he would never wear. As the pupils who had dropped out looked on enviously, Jim knew that collecting waste was certainly not a waste of time.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了一个普通学生Jim Barr通过捡垃圾和垃圾分类回收,为学校赢得荣誉证书和荣誉夹克的故事。尽管一开始他的朋友们认为这是浪费时间,但他坚持了下来,最终得到了回报。【详解】1. 段落续写:①由第一段首句内容“在接下来的几个星期里,他的同学们退出了这个项目。”可知,第一段可描写Jim将捡垃圾和垃圾分类坚持了下去以及学校获得表彰及学校要对Jim进行表彰。②由第二段首句内容“听到校长叫他的名字,Jim紧张地朝讲台走去。”可知,第二段可描写Jim获得了荣誉证书,并且得到了自己梦寐以求的荣誉夹克以及其他退出项目的同学的反应及Jim的感悟。2. 续写线索:其他人退出此项目——Jim坚持了下去——学校受到表彰——校长对Jim进行表彰——Jim获得了荣誉夹克 ——退出项目同学的反应——Jim的感受3.词汇激活行为类①决定:decide to/make up one’s mind to②挤满了:be packed with/be crowded with/be crammed with③出现:appear/show up情绪类①嘲笑:laugh at/ridicule/tease②羡慕地:enviously/with jealousy/enviably【点睛】【高分句型1】When the headmaster appeared, he was carrying a certificate which bore the logo of the local council.(运用了when引导的时间状语从句和which引导的定语从句)【高分句型2】A teacher came onto the stage, bringing one of the honors jackets that Jim had admired so much.(运用了that引导的定语从句和现在分词短语作状语) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 ╦─┤?╩íπ≥╧╪╡┌╬σ╓╨╤?2024-2025╤?─Ω╕?╥╗╔╧╤?╞┌1ī楔b┌─?╙ó╙∩╩èdΓú???╛φ??ú?.docx ╦─┤?╩íπ≥╧╪╡┌╬σ╓╨╤?2024-2025╤?─Ω╕?╥╗╔╧╤?╞┌1ī楔b┌─?╙ó╙∩╩èdΓú?╜Γ╬÷??ú?.docx 听力.mp3