Unit 4 Amazing Plants and Animals【弯道超车】2025暑假新八年级英语上册 知识点讲解+例题精炼 人教版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 4 Amazing Plants and Animals【弯道超车】2025暑假新八年级英语上册 知识点讲解+例题精炼 人教版(2024)

资源简介

Unit 4 Amazing Plants and Animals【弯道超车】2025暑假新八年级英语上册 知识点讲解 例题精炼 人教版(2024)
知识点讲解
名词类
1.mass /m s/ n. 质量
2.redwood / redw d/ n.红杉;红木
3.cheetah / t i t / n. 猎豹
4.bamboo / b m bu / n. 竹;竹子
5.goodness / ɡ dn s/ n.美德;营养
6.tool /tu l/ n.工具;手段
7.rose /r z/ n. 玫瑰
8.peony / pi ni/ n. 牡丹; 芍药
9.lotus / l t s/ n. 荷花
10.butterfly / b t fla / n. 蝴蝶
11.wing /w / n. 翅膀; 翼
12.frog /fr ɡ/ n. 蛙; 青蛙
13.kg (= kilogram) n. 千克; 公斤
14.ginkgo / ɡ kɡ / n. 银杏
15.province / pr v ns/ n. 省份
16.honey / h ni/ n.蜂蜜;(爱称)亲爱的
17.connection /k nek n/ n. 联系; 连接
18.pollination / p l ne n/ n. 授粉
19.pollen / p l n/ n. 花粉
20.action / k n/ n. 行动; 行为
21.planet / pl n t/ n. 行星
22.ecosystem / i k s st m/ n.生态系统
23.importance / m p tns/ n.重要性
24.title / ta tl/ n. 标题;题目; 名称
25.happiness / h pin s/ n.幸福;快乐
26.mushroom / m ru m/ n.蘑菇; 伞菌
27.ton /t n/ n. 吨
28.role /r l/ n. 作用;职能;角色
29.pea /pi / n. 豌豆
30.climate / kla m t/ n. 气候
31.ocean / n/ n. 大海; 海洋
动词类
1.appear / p (r)/ v. 出现;显现
2.weigh /we / v. 有……重;称重量
3.connect /k nekt/ v. 关联; 连接
4.imagine / m d n/ v. 想象; 猜想
5.communicate/k mju n ke t/v. 交流; 沟通
6.protect /pr tekt/ v. 保护; 防护
7.disappoint / d s p nt/v. 使失望; 使破灭
形容词类
1.popular / p pj l (r)/adj. 广受欢迎的;流行的
2.connected /k nekt d/adj. 连接的; 相关的
3.disappointed / d s p nt d/adj. 失望的; 沮丧的
4.tiny / ta ni/ adj. 极小的; 微小的
5.lively / la vli/adj. 精力充沛的; 生机勃勃的
副词类
1.actually / kt u li/ adv. 实际上; 居然
介词类
1.without /w a t/ prep. 没有; 缺乏
2.except / k sept/ prep. 除……之外; 除了
功能词
1.yeah /je / interj. 是的;对
兼词类
1.shoot / u t/ n. 幼苗; 嫩芽v. (shot / t/) 开(枪); 射击
2.land /l nd/ n. 陆地; 土地v. 降落; 着陆
3.African / fr k n/adj. 非洲的; 非洲人的n. 非洲人
4.per cent /p sent/ (= percent)n. 百分之……adj. & adv. 每一百中
5.store /st (r)/ v. 贮存; 存储n. 百货商店; 店铺
6.human / hju m n/ n. 人adj. 人的; 人类的
单词表
1.folding (adj.)→ fold (v.) 折叠 →反:unfold 展开(v.)
2.popular (adj.)→反:unpopular 不受欢迎的→ popularity (n.)流行,受欢迎
3.goodness(n.)→区分:godness (n.)女神→good (adj.) 好的 →goods(n.)商品
4.actually(adv.)→actual (adj.) 实际的
5.appear (v.)→反: disappear 消失→ appearance (n.)出现; 外貌→apparent (adj.) 明显的; 表面上的 →apparently(adv.)显然地
6.African(adj.&n.)→ Africa (n.)非洲
7.peony(n.)→复数形式:peonies
8.lotus(n.)→复数形式: lotuses
9.butterfly(n.)→复数形式: butterflies →butter (n.)黄油
10.weigh(v.)→weight (n.)体重
11.ginkgo(n.)→复数形式:ginkgoes
12.connect(v.)→connected(adj.)连接的→connection (n.)联系
13.imagine(v.)→imagination (n.)想象力→imaginary(adj.)想象中的
14.disappointed(adj.)失望的, 修饰人→ disappointing (adj.)令人失望的, 修饰物→disappoint(v.) 使失望
15.pollination (n.)→pollinate(v.)授粉 →pollen(n.)花粉
16.action (n.)→act(v.)行动→ active (adj.) 活跃的;积极的→activity (n.)活动
municate(v.)→communication (n.) 交流
18.protect(v.)→protection (n.) 保护→protective (adj.) 防护的;保护的
19.importance(n.)→important (adj.) 重要的
20.happiness (n.)→happy (adj.)幸福的; 快乐的→unhappy (adj.)不快乐的
21.except(prep.)→exception (n.) 例外
22.live (v.) 居住; 存在;生活 (adj.)活的; 现场直播的→lively (adj.)活泼的,生机勃勃的 →alive (adj.) 活着的;在世的(反义词是dead)
课文
1.beautiful(adj.) 漂亮的→beautifully (adv)漂亮地→beauty (n.)美丽
2.heavy(adj.) 重的 →heavily (adv.)很大程度上; 沉重地; 大量地
3.painting (n.) 画 →painter (n.)画家 →paint (v.) 画画; 漆
4.culture(n.)文化 →cultural (adj.)文化的
5.nature (n.)自然→ natural (adj.)自然的
课文中出现的比较级和最高级
原级 比较级 最高级
beautiful more beautiful the most beautiful
big bigger the biggest
fast faster the fastest
heavy heavier the heaviest
large larger the largest
long longer the longest
old older(指年龄大小) the oldest
elder(强调长幼尊卑) the eldest
small smaller the smallest
tall taller the tallest
short shorter the shortest
interesting more interesting the most interesting
useful more useful the most useful
high higher the highest
popular more popular the most popular
great greater the greatest
good/well better the best
important more important the most important
many/much more the most
tiny tinier the tiniest
短语梳理
1.between...and...在...和...之间
2.a folding fan 折叠扇
3.a painting of bamboo 一幅竹子画
4.one of the most popular subjects 最受欢迎的题材之一
5.Chinese painting中国画
6.Chinese culture中国文化
7.learn lots of interesting things 学到许多有趣的事情
8.one of the fastest-growing plants 长得最快的植物之一
9.in the world在世界上
10.use sth. to do sth. 用...做...
11.bamboo shoots 竹笋
12.be interested in对......感兴趣
13.share sth. with sb. 和某人分享某事
14.feel free to do sth. 可以随便做某事
15.weigh up to 重达; 体重接近于
16.ginkgo trees银杏树
17.over 200 million years ago两百多万年前
18.a symbol of hope and long life 希望和长寿的象征
19.thousands of tourists 成千上万的游客
20.in mid-October 在10月中旬
21.take a walk 散步
22.bring joy to their heart 给他们带来欢乐
23.go to the supermarket 去超市
24.one of the best examples 最好的例子之一
25.in fact 事实上; 实际上
26.for this reason 出于这个原因
27.one of the most interesting animals最有趣的动物之一
28.for example 例如
29.in order to to do sth. 为了做某事
30.store honey 储存蜂蜜
31.play an important part in 在...中扮演重要角色; 在...中发挥重要作用
32.think about 考虑; 思考
33.be home to sb./sth. 是...的家乡
34.bamboo baskets 竹篮子
35.because of 因为
36.climate change气候变化
37.blue whales 蓝鲸
38.the largest and heaviest animal on earth 地球上最大最重的动物
39.the Arctic Ocean 北冰洋
40.live up to 达到; 符合
41.last for over a year 持续超过一年
42.create a lively and healthy ecosystem 创造一个充满活力和健康的生态系统
例题精炼
一、单项选择
1.—What do you think we should do to protect our earth
—We can start from small ________. For example, we can pick up litter in the park.
A.subjects B.matches C.habits D.actions
2.— The new movie star is really popular.
— Yes, and he will________ on the talk show this evening.
A.appear B.happen C.follow D.become
3.—I studied so hard, but I didn’t pass the exam.
—Oh no! That’s too bad. You must be really ________.
A.surprised B.disappointed C.interested D.excited
4.—I heard your team lost the basketball game yesterday. That’s too bad.
—Well, ________, we didn’t lose. We won!
A.quickly B.brightly C.actually D.certainly
5.—Who will go to the cinema tonight
—Everyone in our class will go there ________ Frank. He is ill at home.
A.except B.besides C.between D.without
6.—Can I use your color pencils
—Sure, feel free ________ them. I’m not using them now.
A.use B.to use C.using D.uses
7.—Which is ________ season in your hometown
—I think it’s spring. Everything is so beautiful in the spring.
A.nice B.nicer C.nicest D.the nicest
8.—What are you going to do this weekend
—I’m going to the library ________ find some information about my work.
A.thanks to B.instead of C.in order to D.for this reason
9.—Your parents always say you are excellent. Can you ________ their praise
—I’ll try my best. I don’t want to let them down.
A.live up to B.take care of C.come up with D.fall in love with
10.—You mean that we’ll work on the farm tomorrow
—________. That’s what I’m trying to say.
A.Probably B.Exactly C.Especially D.Hopefully
二、选词填空
communicate, ocean, which, long, tool, ton, fast, run, two, world
Do you know what the world’s fastest animal is How about the world’s smartest animal Do you know 11 animal lives the longest Let’s read about some of these amazing animals.
The 12 animal in the world is the cheetah. Cheetahs can run at about 120 kilometers an hour. When they are 13 at that speed (速度), they spend more time in the air than on the ground. Blue whales are the 14 largest animals. They are about 33 meters long, and they weigh around 170 15 . Blue whales eat about 3,600 kilograms of food every day. Of course, the smartest animal in the world is the human. The 16 smartest animal is the chimpanzee (黑猩猩). Chimps can make 17 and build things. They can also solve problems. Some chimps can even use their hands to make words and 18 . Other very smart animals include dolphins and parrots. Most people believe that tortoises live the longest in the world. It’s true that tortoises live 19 than other animals on land. In fact, some 20 animals live longer. Some koi, a kind of goldfish, can live for more than 200 years.
三、补全对话
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Do you know the wildlife zoo, Jack
B: Yes, I do. It’s a wonderful place.
A: 21
B: My favourite animal is the golden monkey.
A: 22
B: They are about 60 cm tall. They are beautiful monkeys with golden fur.
A: I hear golden monkeys are endangered (濒危的) animals. Are they really in danger
B: 23 . Many of them lose their homes because people cut down forests.
A: So we must protect (保护) these monkeys. 24
B: First, I think we should learn more about them. What about going to the zoo tomorrow
A: 25 . Then we can talk about how to save them.
四、完形填空
Lots of people were moved when Larke Luna shared the special relationship between her 2-year-old son Otto and a wild crow (乌鸦) named Russell on the Internet. People heard that kids and their pets became lifelong friends, 26 no one heard that a crow was such a pet.
The 27 started last year. Last August, Larke Luna brought a little crow home. Because Larke Luna couldn’t find the crow’s parents, she decided to keep the poor little bird and 28 it Russell.
“Russell is a wild 29 . It’s not around Otto all the time. However, when Otto is outside, it’ll never 30 Otto’s side,” said Larke. “They have a 31 relationship,” she added. And in fact, in all of the shared videos, we can see how Otto is patiently (耐心地) followed by Russell no matter where the little kid goes or what he 32 .
Crows are social (群居的) animals. They have very good memories and can use tools. They are very 33 . Some scientists even compare the intelligence (智力) of the crow to a seven-year-old human child’s. So it’s not so 34 that Russell is so happy to be with Otto and is so attached (喜欢) to this loving family.
The 35 between Otto and Russell shows that where there is care and attention, there’s true love and pure joy. So everyone should be kind to animals.
26.A.or B.so C.but D.and
27.A.book B.story C.movie D.letter
28.A.called B.chose C.took D.sent
29.A.hen B.pig C.duck D.bird
30.A.accept B.catch C.leave D.cover
31.A.terrible B.special C.possible D.similar
32.A.does B.eats C.drinks D.plays
33.A.loud B.quiet C.simple D.smart
34.A.boring B.surprising C.worrying D.moving
35.A.service B.promise C.friendship D.difference
五、任务型阅读
The students in English Club visited the Siberian Tiger (东北虎) Park in Harbin. They were excited to meet the tigers. After they came back, they finished a project (项目) on Siberian tigers—making a class book together. Here’s part of it.
Meet Siberian TigersContents Page 1. Fun facts-------------------1 2. Stories----------------------6 3. Daily life ------------------9 4. Cultures-------------------12 5. Ways to save the tigers--15 Siberian tigers are one of the most beautiful animals in our eyes. Their orange and black stripes (条纹) make them look very cool. Tigers are good at running and jumping. They’re also good swimmers. They often go into the water to cool off or catch fish. Unlike some other animals, tigers usually sleep during the day and go out at night. —1—
Long long ago, a kind villager saved a baby Siberian tiger near the village. He took it home and took good care of it. He named it “White Tiger”. As time went by, White Tiger grew up and became friends with the villagers. It helped them look for food and keep the village away from danger. This story shows the deep love between humans and animals. —6— During the Spring Festival, the old always buy kids some tiger hats or tiger shoes for best wishes. Tigers are a symbol of good luck. As you know, Binbin and Nini, two lovely tigers, are the mascots (吉祥物) of the 9th Asian (亚洲) Winter Games in 2025. — —
根据语篇内容,回答问题。(1到4题每个题目的答案不超过5个词,5题不超过20词)
36.Who made the book Meet Siberian Tigers
37.What color are Siberian tigers’ stripes
38.Where did the villager save the baby tiger
39.On which page (页码) can you find the information about Binbin and Nini
40.What do you think the students will write on page 15 (写出一种即可)
六、阅读理解
Join us in planting trees!Trees are important to people and animals. So come to plant trees and build a better city with us.
We need your help to plant 200 trees in the city. Time: this Saturday, 9 a.m. to 4 p.m. Meeting place: in the park. *get a green T-shirt *learn more about trees *name the tree(s) that you plant *make new friends
*All ages are welcome. *It will be a sunny day, so wear a cap. *There will be free (免费的) food and water for you. *Take a photo together after the activity. Call Mr. Lee at 669-3582.
41.What does the activity want people to do
A.Plant trees. B.Build a city. C.Get a green T-shirt. D.Name the trees.
42.If you want to join in planting trees, you can go to the ______.
A.school B.park C.farm D.zoo
43.Linda wants to take part in the activity. She needs to bring ______.
A. B. C. D.
44.How can people know more about the activity
A.Call Mr. Lee. B.Go to the park. C.Visit Mr. Lee. D.Visit a website (网址).
45.In which part of the newspaper can we read the text
A.Food. B.History. C.Music. D.Nature.
Animals are important to us and they are our friends. But some of them are in great danger now. What can we do to help save them
Don’t eat meat from wild (野生的) animals. Some of us like to eat meat. But do you know some meat comes from endangered (濒危的) animals To save these animals, we must stop eating their meat.
Don’t wear clothes made of fur (毛皮). Sometimes people kill animals for fur. If we stop buying clothes made of fur, people will not kill animals. Everyone should remember this.
Save the environment. Many wild animals are in great danger because they are losing their homes. People need more houses, so they cut down more and more trees. They also make air and water dirty.
Give money to Animal Helpers. The group does everything to help save animals. But it often needs money. So save some money and give it to the group to help animals in danger. Or you can just join them to help save endangered animals.
Tell people to save animals. Not all people know animals are our friends. Not everybody understand the importance of saving animals. Saving animals is something we should do together. So you can tell them stories about these lovely animals. This way, they may start to care.
46.Why do some people kill animals according to the passage
①Because they want the meat. ②Because they want more trees.
③Because they don’t like animals. ④Because they sell the fur for money.
A.①② B.③④ C.①④ D.②③
47.The underlined word “this” in Paragraph 3 refers to (指的是) ________.
A.saving money B.killing animals for fur
C.not eating meat D.not buying clothes made of fur
48.If you have enough money, you can give to ________ to save animals.
A.zoo B.animals helpers C.university D.animals lovers
49.What can we know from the passage
A.All the animals are in danger.
B.People should wear clothes made of fur.
C.All the people know animals are our friends.
D.Everybody should play a part in saving animals.
50.How is the text organized (①= Paragraph 1, ②= Paragraph 2, …)
A. B. C. D.
Once there were many thousands of Gourma Desert (沙漠) elephants in Mali, a country in West Africa. Now there are fewer than four hundred.
Why did the number of the elephants drop so quickly On the one hand, the elephants’ main lake, their only water source (来源) dried up. On the other hand, the land which the elephants lived on was overused by humans.
To protect the elephants’ living environment, the Mali Elephant Project (MEP) was started in 2007. MEP met with local people and helped them make rules of using land and water. As a result, the situation became better and there was more food, forest and grassland.
However, from 2012 to 2016, poaching and illegal (非法的) trade in the elephants increased rapidly. Eighty-three elephants were lost in 2015 alone, and another fifty-one elephants were killed in 2016. “If this situation goes on, all the Gourma elephants will be killed by 2025.” said a member of MEP.
Luckily, the voice of MEP was heard. More organizations have joined together to educate the local people that trading elephants is against the law. Elephant poaching has dropped to a very low level. The local people have learned to live peacefully with the elephants, one of the wildlife treasures in the world.
51.How many reasons are mentioned for the drop in the number of the elephants
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
52.Why was MEP started
A.To stop the main lake from drying up.
B.To make rules of using land and water.
C.To protect the elephants’ living environment.
D.To stop humans from overusing the land which the elephants lived on.
53.What does the underlined word “poaching” mean in Chinese
A.繁殖 B.偷猎 C.保护 D.喂养
54.What can we infer (推断)from paragraph 4
A.Trading elephants is allowed.
B.The number of elephants has increased.
C.There was little elephant poaching from 2012 to 2016.
D.The situation will be worse unless humans stop killing elephants.
55.What’s the passage mainly about
A.The education of the local people.
B.The work of Mali Elephant project.
C.The situation of Gourma Desert elephants.
D.The reason why the number of the elephants dropped.
七、书面表达
56.一片天真憨态奇,腹中藏竹不藏机;人言国宝殊堪贵,黑白分明有亦稀。熊猫已然成为全世界最受欢迎的动物之一。作为一名青少年,请你从以下几方面来介绍我们的国宝,并呼吁周边的人一起珍惜爱护大熊猫。80词左右。
参考词汇:自然保护区 nature reserve
Giant pandas are the national treasure of our country. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《Unit 4 Amazing Plants and Animals【弯道超车】2025暑假新八年级英语上册 知识点讲解 例题精炼 人教版(2024)》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 D A B C A B D C A B
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 C B A D C B A D B C
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 A B C A D C D B D B
题号 51 52 53 54 55
答案 C C B D C
1.D
【详解】句意:——你认为我们应该做些什么来保护地球?——我们可以从小事做起。例如,我们可以在公园里捡垃圾。
考查名词辨析。subjects科目、主题;matches比赛、火柴;habits习惯;actions行动。根据“For example, we can pick up litter in the park.”可知,在公园捡垃圾是具体的保护地球的行为。“start from small...”强调从微小的事情入手,“actions”表示“行动”,符合“捡垃圾”这类具体行为的描述。故选D。
2.A
【详解】句意:——这位新电影明星真的很受欢迎。——是的,而且他今晚将会出现在脱口秀节目中。
考查动词辨析。appear出现;happen发生;follow跟随;become变成。根据“on the talk show”可知,这里表示出现在节目中,appear可用于此表达中。故选A。
3.B
【详解】句意:——我学习很努力,但还是没通过考试。——哦不!太糟糕了。你一定非常失望。
考查形容词辨析。surprised惊讶的;disappointed失望的;interested感兴趣的;excited兴奋的。根据“—I studied so hard, but I didn’t pass the exam. —Oh no! That’s too bad. You must be really...”可知,努力学习却没通过考试,这种情况通常会让人产生失落情绪。“disappointed”表示“失望的”,符合因努力未达预期而产生的负面感受。故选B。
4.C
【详解】句意:——我听说你们队昨天输了篮球赛。那太糟糕了。——嗯,其实我们并没有输。我们赢了!
考查副词辨析。quickly迅速地;brightly明亮地;actually实际上;certainly当然。根据“Well…we didn’t lose. We won!”可知,实际上,“我们”赢了比赛,没有输。故选C。
5.A
【详解】句意:——今晚谁会去电影院?——我们班除了弗兰克之外每个人都会去。他生病在家。
考查介词辨析。except除……之外(不包括在内);besides除……之外(还包括在内);between在……之间;without没有。根据“—Who will go to the cinema tonight —Everyone in our class will go there...Frank. He is ill at home.”可知,弗兰克因生病不去电影院,班级其他人都去。“except”表示排除在外,即弗兰克不在去的人之中,符合语境。故选A。
6.B
【详解】句意:——我可以用你的彩色铅笔吗?——当然,请随意使用它们。我现在不用它们了。
考查非谓语动词。feel free to do sth.“随意做某事”,固定搭配。故选B。
7.D
【详解】句意:——你家乡哪个季节最好?——我想是春天。在春天,一切都是那么美丽。
考查形容词最高级。nice好,形容词原级;nicer比较好的,形容词比较级;nicest最好的,形容词最高级;the nicest形容词最高级前加the。季节通常有四个,属于三者以上的比较,须用最高级,最高级前用定冠词the。故选D。
8.C
【详解】句意:——这个周末你打算做什么?——我要去图书馆找一些关于我工作的信息。
考查介词短语。thanks to多亏了;instead of而不是;in order to为了;for this reason由于这个原因。根据“I’m going to the library…find some information about my work.”的语境可知,此处表示去图书馆的目的,C项符合。故选C。
9.A
【详解】句意:——你父母总说你很优秀。你能不辜负他们的赞誉吗?——我会尽力。我不想让他们失望。
考查动词短语。live up to不辜负、达到;take care of照顾、照料;come up with想出、提出;fall in love with爱上。此处是在询问能否达到父母的期望。“live up to”表示“不辜负”,与前文“praise”呼应,指不辜负父母的夸奖,符合语境。故选A。
10.B
【详解】句意:——你的意思是我们明天在农场干活?——确实。这就是我想说的。
考查副词辨析。Probably大概;Exactly(答语,表示赞同或强调正确)一点不错,正是如此,完全正确;Especially尤其;Hopefully怀有希望地。根据“That’s what I’m trying to say.”可知,答话人认为说话人说的是正确的。故选B。
11.which 12.fastest 13.running 14.world’s 15.tons 16.second 17.tools 18.communicate 19.longer 20.ocean
【导语】本文介绍了地球上几种令人惊叹的动物之最。
11.句意:你知道哪种动物寿命最长吗?根据“animal lives the longest”可知是哪种动物活得最久,which“哪个”。故填which。
12.句意:世界上速度最快的动物是猎豹,它们能以每小时约120公里的速度奔跑。根据“Cheetahs can run at about 120 kilometers an hour”可知猎豹的速度最快,故此处用最高级fastest“最快的”。故填fastest。
13.句意:当它们奔跑时,腾空时间比触地时间还长。根据“at that speed”可知是在它们跑的时候,run“跑”,此处用现在分词和be动词构成现在进行时。故填running。
14.句意:蓝鲸是世界上最大的动物。根据“largest animals”可知鲸鱼是海洋里最大的动物,修饰名词用所有格world’s。故填world’s。
15.句意:它们体长约33米,重达170吨。根据“weigh around 170”可知是重170吨,用名词复数tons“吨”。故填tons。
16.句意:第二聪明的动物是黑猩猩。根据“the smartest animal in the world is the human”可知是世界上第二聪明的动物,表示顺序用序数词second。故填second。
17.句意:黑猩猩能制造工具、建造物品。根据“Chimps can make...and build things”可知黑猩猩可以做工具,tool“工具”,用名词复数。故填tools。
18.句意:有些黑猩猩甚至能用双手比划出单词来交流。根据“make words and ”可知比划出单词来交流,communicate“沟通”,and前后的动词形式一致,此处用动词原形。故填communicate。
19.句意:确实,陆龟比陆地上的其他动物活得更久。根据“than other animals on land”可知乌龟比其他动物活得长,根据“than”可知此处用比较级longer。故填longer。
20.句意:实际上,有些海洋动物的寿命更长。根据“Some koi, a kind of goldfish”可知是其他的海洋动物,ocean“海洋”。故填ocean。
21.What’s your favourite animal 22.What do they look like 23.Yes, they are 24.What should/can we do to save them 25.Good idea/That sounds great
【导语】本文是两人关于保护野生动物的对话。
21.根据“My favourite animal is the golden monkey.”可知,空格处应询问对方在动物园中最喜欢的动物是什么。故填What’s your favourite animal。
22.根据“They are about 60 cm tall. They are beautiful monkeys with golden fur”可知,空格处应询问金丝猴的外貌。故填What do they look like。
23.根据“Are they really in danger ”和“Many of them lose their homes”可知,回答要肯定以表明它们面临危险。故填Yes, they are。
24.根据“So we must protect these monkeys”以及接下来的回答建议可知,空格处应询问可以做什么去帮助这些猴子。故填What should/can we do to save them。
25.根据“Then we can talk about how to save them”可知,回应应该是同意对方提议。故填Good idea/That sounds great。
26.C 27.B 28.A 29.D 30.C 31.B 32.A 33.D 34.B 35.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章通过讲述Larke Luna的儿子Otto与乌鸦Russell之间的故事,展现了人与动物之间的特殊情感,借此呼吁人们要善待动物。
26.句意:人们听说过孩子和他们的宠物成为一生的朋友,但没人听说过乌鸦能成为这样的宠物。
or或者;so所以;but但是;and和。根据“People heard that kids and their pets became lifelong friends”及“no one heard that a crow was such a pet”可知,前后句为转折关系。故选 C。
27.句意:这个故事始于去年。
book书;story故事;movie电影;letter信件。根据“Larke Luna shared the special relationship between her 2-year-old son Otto and a wild crow named Russell on the Internet”可知,此处指故事的开端。故选B。
28.句意:因为Larke Luna找不到乌鸦的父母,她决定收养这只可怜的小鸟,并给它取名为Russell。
called称呼;chose选择;took带走;sent发送。根据“she decided to keep the poor little bird and … it Russell”可知,给它取名叫Russell。故选A。
29.句意:Russell是一只野生鸟类。
hen母鸡;pig猪;duck鸭子;bird鸟。根据“Larke Luna brought a little crow home”可知,乌鸦属于鸟类。故选D。
30.句意:然而,当Otto在户外时,它从不会离开Otto的身边。
accept接受;catch抓住;leave离开;cover覆盖。根据“it’ll never … Otto’s side”及“Otto is patiently followed by Russell”可知,乌鸦从不离开Otto。故选C。
31.句意:“他们有着特殊的关系,” 她补充道。
terrible糟糕的;special特殊的;possible可能的;similar相似的。根据“Larke Luna shared the special relationship between her 2-year-old son Otto and a wild crow” 可知,此处指 “特殊的关系”。故选B。
32.句意:事实上,在所有分享的视频中,我们可以看到,无论这个小孩走到哪里或做什么,Russell都会耐心地跟着他。
does做;eats吃;drinks喝;plays玩。根据“no matter where the little kid goes or what he…”可知,此处指做什么,用 does。故选A。
33.句意:它们非常聪明。
loud大声的;quiet安静的;simple简单的;smart聪明的。根据“Some scientists even compare the intelligence of the crow to a seven-year-old human child’s”可知,乌鸦智力高。故选D。
34.句意:所以Russell很高兴和Otto在一起,并且如此喜欢这个充满爱的家庭,也就不足为奇了。
boring无聊的;surprising令人惊讶的;worrying令人担忧的;moving感人的。根据“Crows are social animals. They have very good memories and can use tools.”可知,乌鸦的习性使其与人类亲近不奇怪。故选B。
35.句意:Otto和Russell之间的友谊表明,哪里有关爱和关注,哪里就有真爱和纯粹的快乐。
service服务;promise承诺;friendship友谊;difference差异。根据“where there is care and attention, there’s true love and pure joy”可知,两者之间的关系是友谊。故选C。
36.The students in English Club. 37.Orange and black. 38.Near the village. 39.Page 12. 40.They will write about ways to protect the tigers such as planting more trees.
【导语】本文主要介绍英语俱乐部的学生做的一本关于东北虎的书。
36.根据“The students in English Club visited the Siberian Tiger (东北虎) Park in Harbin...After they came back, they finished a project (项目) on Siberian tigers— making a class book together.”可知是英语俱乐部的学生做的一本关于东北虎的书,故填The students in English Club.
37.根据“Their orange and black stripes”可知东北虎的条纹是橙色和黑色相间的,故填Orange and black.
38.根据“Long long ago, a kind villager saved a baby Siberian tiger near the village.”可知村民在村附近救了一只小的东北虎,故填Near the village.
39.根据“During the Spring Festival...Binbin and Nini, two lovely tigers, are the mascots (吉祥物) of the 9th Asian”可知彬彬和妮妮和传统文化有关,由左上的目录可知文化内容在12页,故Page 12.
40.根据目录“Ways to save the tigers--15”可知15页是关于保护东北虎的,根据题目要求写出一种方式。参考答案:They will write about ways to protect the tigers such as planting more trees.
41.A 42.B 43.C 44.A 45.D
【导语】本文主要介绍了树木对人类和动物都是很重要的,可以参加植树活动来创造一个更好的城市。
41.细节理解题。根据“So come to plant trees and build a better city with us.”可知,希望人们来种树。故选A。
42.细节理解题。根据“Meeting place: in the park.”可知,在公园里种树。故选B。
43.细节理解题。根据“It will be a sunny day, so wear a cap.”可知,可能是晴天,所以可以戴帽子。故选C。
44.细节理解题。根据“Call Mr. Lee at 669-3582.”可知,可以给李先生拨打电话了解更多信息。故选A。
45.推理判断题。根据全文内容可知,本文是关于植树的,因此可能会在报纸的“自然”部分看到。故选D。
46.C 47.D 48.B 49.D 50.B
【导语】本文主要讲述了帮助保护动物的方法。
46.细节理解题。根据“Some of us like to eat meat.”以及“If we stop buying clothes made of fur, people will not kill animals.”可知,有些人杀死动物是为了吃肉,或者为了钱。故选C。
47.词句猜测题。根据“If we stop buying clothes made of fur, people will not kill animals. Everyone should remember this.”可知,前文提到了如果我们停止购买皮草制成的衣服,人们就不会杀害动物,划线词指的是“停止购买皮草制成的衣服”。故选D。
48.细节理解题。根据“So save some money and give it to the group to help animals in danger.”可知,如果你有足够的钱,你可以给帮助动物的人来拯救动物。故选B。
49.细节理解题。根据“Saving animals is something we should do together.”可知,每个人都应该为拯救动物出一份力。故选D。
50.篇章结构题。通读全文,第一段介绍了动物很重要,人们应该拯救它们;第二段至第六段分别介绍了保护动物的不同方法。故选B。
51.C 52.C 53.B 54.D 55.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了古尔玛沙漠大象快速减少的原因以及人们采取的保护措施。
51.细节理解题。根据“On the one hand, the elephants’ main lake, their only water source (来源) dried up. On the other hand, the land which the elephants lived on was overused by humans.”和“However, from 2012 to 2016, poaching and illegal (非法的)trade in the elephants increased rapidly.”可知,大象减少的原因有三个,水源干涸、土地被人类过度使用和非法偷猎交易。故选C。
52.细节理解题。根据“To protect the elephants’ living environment, the Mali Elephant Project (MEP) was started in 2007.”可知,MEP成立的目的是为了保护大象的生存环境。故选C。
53.词句猜测题。根据“However, from 2012 to 2016, poaching and illegal (非法的) trade in the elephants increased rapidly.”和“Eighty-three elephants were lost in 2015 alone, and another fifty-one elephants were killed in 2016”可知,poaching和“非法的”是并列关系,且导致了大象的减少,因此推测poaching意为“偷猎”。故选B。
54.推理判断题。根据“However, from 2012 to 2016, poaching and illegal (非法的)trade in the elephants increased rapidly. Eighty-three elephants were lost in 2015 alone, and another fifty-one elephants were killed in 2016. ‘If this situation goes on, all the Gourma elephants will be killed by 2025.’ said a member of MEP.”可知,如果人们继续偷猎古尔玛沙漠的大象,这些大象将于2025年灭绝。除非人们停止猎杀大象,否则情况会更糟糕。故选D。
55.主旨大意题。这篇文章主要讲述古尔玛沙漠大象的现状以及人们为了拯救大象而采取的保护措施等等。因此,这篇文章主要是关于古尔玛沙漠象的情况。故选C。
56.例文
Giant pandas are the national treasure of our country. They look very lovely with black and white fur. They are fat and have four strong paws. They usually live in bamboo forests and mainly feed on bamboo.
However, the cute animals are in danger now. It’s difficult for pandas to have babies, and many baby pandas die when they are very young. What’s worse, the bamboo forests are getting smaller now. As a result, pandas are becoming fewer and fewer.
In order to give enough food and living places to pandas, we should set up more nature reserves with lots of bamboo. We should give them more care in their daily life. Anyway, let’s work hard to protect pandas together.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏信息,可适当发挥。
[写作步骤]
第一步,描述熊猫外表,生活区域以及食性;
第二步,指出熊猫面临的危险;
第三步,介绍保护熊猫的措施,并呼吁大家一起参与进来。
[亮点词汇]
①feed on以……为食
②in danger在危险中
③what’s worse更糟糕的是
④as a result结果是,因此
⑤in order to do sth.为了做某事
⑥set up建立
[高分句型]
①It’s difficult for pandas to have babies, and many baby pandas die when they are very young.(it固定句型;含and的并列句;when引导的时间状语从句)
②…let’s work hard to protect pandas together.(祈使句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览