资源简介 Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas维度一:品句填词1.There is a big age (差距) between them but they are good friends.2.They (闲聊) about the film shown in the cinema last night.3.What’s your favourite (角色) in the movie The Wandering Earth?4.The (法庭) will have to decide exactly what occurred on the night Mike died.5.Our tradition should be passed down from one (一代) to another.6.Li Na suffered a terrible pain in her knees,which made it impossible for her to continue her (职业) as a tennis player.7.Absorbed in painting, John didn’t notice evening a .8.When the fire was put out, everyone s with relief.9.We managed to record the whole of the concert from a live s broadcast.10.Many famous actors are on pins and needles before the c opens for a play.维度二:词形转换1.I prefer to be a (profession) football player rather than a lawyer.2.He is (ignore) of the home news, let alone the international situation.3.You are very (talent) and we admire your passion for the arts.4.His wife always complained she had no other dress (suit) for the occasion.5.We were (respect) of craft and focused on digging into the characters we were going to play.6.These calculations are based on the (assume) that prices will continue to rise.7.There are many (option) courses.You can select the one you like most.8.My sister is studying law at China University of Political Science and Law and she is likely to become a (law) in the future.维度三:固定搭配和句式1.Mary doesn’t want to go out today. (那是因为她感觉不舒服).2.He came up to his wife, whispering to her that he (为她所做的事情感到自豪).3. (汤姆上学迟到) made the teacher very angry.4.We should (集中于) our lessons and try not to be addicted to mobile phones.5.You need to know or at least consider before you (仓促行动).维度四:课文语法填空The grandfather and the father, 1. (seat) at the table, are playing chess. The son 2. (nervous) approaches the table and tells his father he has decided not 3. (go) to university. He wants to focus 4. his band and have a career in music when he leaves school. The father thinks 5. (play) in a band is not a job and he wants 6. (he) son to be a lawyer because he thinks people show respect for lawyers.7. , his son is not interested in law. The grandfather advises his grandson to think carefully before jumping in with both 8. (foot). The grandfather says if his grandson goes to university and plays music at 9. same time, he 10. (have) two options for his future.Ⅰ.阅读理解A A man came home from work late to find his 5-year-old son waiting for him at the door. “Daddy, may I ask you a question?” “Yeah sure, what is it?” replied the man. “Daddy, how much do you make an hour?” “If you must know, I make $20 an hour.” Looking up, the little boy asked, “Daddy, may I please borrow $10?” The father was angry, “If the only reason why you asked that is that you can borrow some money to buy a silly toy or some other nonsense, then you march yourself straight to your room and go to bed.Think about why you are being so selfish.I work hard every day for such childish behavior?” The little boy quietly went to his room and shut the door.The man sat down and started to get even angrier about the little boy’s questions.“How dare he ask such questions only to get some money?” After about an hour or so, the man had calmed down and started to think: “Maybe there was something he really needed to buy with that $10 because he really didn’t ask for money very often.” The man went to the door of the little boy’s room and opened the door.“Are you asleep, son?” He asked.“No, Daddy, I’m awake,” replied the boy. “I’ve been thinking, maybe I was too strict with you earlier,” said the man.“It’s been a long day and I took out my bad feelings on you.Here’s the $10 you asked for.” The little boy sat straight up, smiling, “Oh, thank you, Daddy!” Then, reaching under his pillow he pulled out some crumpled (褶皱的) bills. The man, seeing that the boy already had money, started to get angry again.The little boy slowly counted out his money, then looked up at his father.“Why do you want more money if you already have some?” the father complained.“Because I didn’t have enough, but now I do,” the little boy replied.“Daddy, I have $20 now.Can I buy an hour of your time? Please come home early tomorrow.I would like to have dinner with you.”1.Why was the father angry at first?A.Because he misunderstood his son. B.Because he worked too late that day.C.Because his son wanted to buy a silly toy. D.Because his son asked for too much money.2.Why did the father go to his son’s room?A.To offer his son more money. B.To check if his son was asleep.C.To make an apology for his strictness. D.To take out his bad feelings on his son.3.What made the father angry again in the last paragraph?A.That his son owed him money. B.That his son had owned money.C.That his son had told a lie to him. D.That his son refused to talk to him.4.How would the father feel after knowing the truth?A.Inspired. B.Panicked.C.Regretful. D.Doubtful.B The landscape of parents staying at home is changing, challenging old ideas about who takes care of the children.While moms usually did this in the past, a recent study by Pew Research Center shows more dads are staying at home.Over the last 30 years, the number of dads staying at home has gone up from 11% in 1989 to 18% in 2021. Economics is the most significant part of this change.As women do better in school — with 53.1% of adults with a bachelor’s degree being women and get better jobs, families are thinking about different ways to share responsibilities.Women are getting better paying jobs, like in medicine and law, making some families decide that having the dad at home and the mom as the main earner is the best choice.Chris Braaten from California knew his wife, with a higher degree, could earn more, so he happily stayed at home. The wish for one parent to stay at home often matches what both partners want.Many dads, not happy with their jobs, find more joy in taking care of their children.Spending meaningful time with family and feeling satisfied often matter more than staying in the workforce. The high cost of childcare is also making parents think differently.Childcare can be very expensive, ranging from $4,810 to over $15,000 per child each year.This leads some families to consider new ways, like having the dad stay home, to handle these costs. Cannon Ingalls and Jeff Carlson show this too.Ingalls, moving from Missouri to Minneapolis, chose his wife’s better-paying job over his own.Carlson in Colorado found that most of his salary was going to childcare, so he decided to stay at home to avoid money stress. As the idea of parents staying at home continues to change, economic factors, along with new thoughts about gender (性别) roles and a wish for more meaningful family time, are making more dads choose to stay at home.5.How is Paragraph 1 mainly developed?A.By sharing stories of dads staying at home.B.By presenting data over the past three decades.C.By comparing the income of different families.D.By stressing the benefits of women’s education.6.What mainly contributes to more stay-at-home dads?A.Social expectations in today’s society.B.Fathers being dissatisfied with their jobs.C.Changing preferences in family structures.D.Changes in women’s education and economic roles.7.Why are Cannon Ingalls and Jeff Carlson mentioned in the text?A.To serve as typical examples. B.To show their close relationship.C.To show their different personalities. D.To provide some background information.8.What is a suitable title for the text?A.The Decline of Traditional Gender Roles B.The Growing Trend of Stay-at-Home DadsC.The Challenges Faced by Working Mothers D.The Effects of Traditional Parenting MethodsC Josie, who is 17 years old, said, “Why do my parents do the same things they tell me not to do? For example, my mum stops me from shouting through the walls and asks me to go and speak to her face-to-face, but she always shouts through the walls to me.What can I do?” That is a very good point.Parents can be completely inconsistent (不一致), and usually they don’t realize it.You see this a lot in many things like smartphones.Parents always say to their kids, “Oh, you can’t use that.That device (设备) is bad for you, so stop using it at the table.It’s harmful.” But then they are on theirs continually.So what do you expect teenagers to do? The whole “Do as I say, not as I do” thing is an annoyance, especially for a teenager who is dying for independence and respect but isn’t getting them. What can teenagers do with it? I would say you should point it out by calmly saying something like “You tell me not to scream through the walls, but you do it to me, so you can understand where I’m coming from.That’s not ideal.” They might object to it, but I think most parents who care about being parents would logically say, “That’s a reasonable point.” There are a lot of conflicts (矛盾) going on between teenagers and their parents, but a lot of studies show that the conflicts are resolved a lot more when they turn into a dialogue. If you can talk at a time when you’re both feeling a bit calmer, like just in the kitchen or doing something unimportant, then go in and say, “Can I just mention it? You tell me not to do this, but you do it too.” If you can approach it in a more calm and stress-free manner, most parents will respond positively.9.How did Josie feel according to her words in Paragraph 1?A.Hopeful. B.Bored.C.Proud. D.Confused.10.What does the underlined word “theirs” in Paragraph 2 refer to?A.The parents’ smartphones.B.The tables in the house.C.The devices in the house.D.The teenagers’ points.11.What should teenagers do with their parents’ inconsistency?A.Object to it personally.B.Complain of it continually.C.Talk with their parents calmly.D.Do some studies differently.12.What is the author’s purpose in writing the last paragraph?A.To list a fact.B.To offer a suggestion.C.To show a result.D.To ask a new question.Ⅱ.阅读七选五 Where did your family eat dinner last night? In the car on the way to sport? At McDonald’s? Or at the dinner table? A survey taken a few years ago found that 28% families ate dinner together at home seven nights a week.Another quarter said they ate together three or fewer nights a week. Once upon a time the situation was different. 13 Plates, forks and spoons would be laid out.As dinner time approached, an increasing number of hungry mouths would begin to appear with the question, “What’s for dinner?” 14 The data seems to point to two main issues: overworked parents and over-scheduled children.When Mum or Dad do get home in the evening, they are soon in the car again to send the children to soccer, music, tutoring, and a host of other events. This nightly ceremony around the dinner table is both vital and fruitful; it is what keeps a family together.Sure, the conversation is not always significant and children argue.And sometimes the deepest and most meaningful times in a family are not at the table at all. 15 The dinner table is the place where a family builds an identity.Stories are passed down, jokes are exchanged and the wider world is examined through the lens(镜头) of a family’s values.Children pick up vocabulary and a sense of how conversation is structured. 16 Dinner time is “family ing back daily to the same place helps gain familiarity. The significance of dinner time is more than above.Studies show that the more families eat together, the less likely the children are to smoke, drink, get depressed, and develop eating disorders, and the more likely they are to do well in school and learn how to socialize.One professor at Rutgers University in New Jersey stated, “A meal is about civilizing children. 17 ” So start by planning some stay-at-home family dinners together.Just family talk.A.It’s a time to teach them to be a member of their culture.B.Each night the dining table would be set with a simple cloth.C.Why not cut back on a few activities and have dinner with your family?D.What accounts for this decline in families eating together today though?E.They also learn good table manners, something that will benefit them for life.F.It was important for children and parents to sit down together and get to know each other.G.However, there is still something unique about the time a family spends around the dinner table.13. 14. 15. 16. 17. Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas基础知识自测维度一1.gap 2.chatted 3.character 4.court 5.generation6.career 7.approaching 8.sighed 9.studio 10.curtain维度二1.professional 2.ignorant 3.talented 4.suitable5.respectful 6.assumption 7.optional 8.lawyer维度三1.That’s because she feels uncomfortable2.was proud of what she had done3.Tom’s coming late to school4.focus on5.jump in with both feet维度四1.seated 2.nervously 3.to go 4.on 5.playing 6.his 7.However 8.feet 9.the 10.will have素养能力提升Ⅰ.语篇解读:本文是一篇记叙文。文章通过讲述一个小故事说明了家庭关系中沟通的重要性。父亲意识到儿子对家庭时间的重视,认识到儿子需要更多陪伴和关注。1.A 推理判断题。根据第七段和最后一段内容可知,父亲起初生气是因为他误解了儿子。2.C 细节理解题。根据第九段中的Maybe there was something he really needed to buy with that $10 because he really didn’t ask for money very often.可知,父亲去儿子的房间是想要为他的严厉道歉。3.B 细节理解题。根据倒数第二段最后一句和最后一段第一句可知,父亲又生气的原因是看到儿子已经有了一些钱却还和自己要钱。4.C 推理判断题。根据最后一段中小男孩的回答可知,父亲知道真相后会因为对儿子发脾气而感到后悔。语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了全职爸爸的变化趋势,并探讨了背后的原因以及一些家庭的选择。5.B 推理判断题。根据第一段中的Over the last 30 years, the number of dads staying at home has gone up from 11% in 1989 to 18% in 2021.可知,第一段主要通过提供过去三十年的全职爸爸所占比例的数据,说明越来越多的父亲留在家中的情况。6.D 推理判断题。根据第二段内容可知,随着女性在教育和经济领域的表现变得更好,一些家庭考虑了不同的责任分享方式,这导致了越来越多的父亲留在家中。7.A 推理判断题。根据倒数第二段内容可知,Cannon Ingalls因为妻子薪水更高而选择放弃自己的工作留在家中,Cannon Ingalls是因为大部分工资都花在了儿童保育上而决定留在家里,以避免金钱压力。由此可知,文章中提到这两个人是作为典型的例子,说明一些父亲选择留在家中的原因。8.B 标题归纳题。通读全文可知,文章介绍了全职爸爸的变化趋势,并探讨了背后的原因以及一些家庭的选择。因此B项(全职爸爸的增长趋势)能够概括文章主旨,是一个合适的标题。语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了父母在教育青少年时言行不一的问题,此时青少年应该冷静地和父母沟通。9.D 推理判断题。根据第一段中的Why do my parents do the same things they tell me not to do?可推断,Josie感到很困惑。10.A 代词指代题。根据画线词上文可知,父母总是对孩子说手机有害,不要使用,而他们自己却一直在用自己的手机。由此可知,theirs指的是父母的手机。11.C 细节理解题。根据第四段中的I would say you should point it out by calmly saying something like ...可知,面对父母教育自己时言行不一的问题,青少年应该冷静地和父母沟通。12.B 推理判断题。根据最后一段内容可推知,作者在最后一段就面对父母教育自己时言行不一的问题,提出了一些建议。Ⅱ.语篇解读:本文是一篇说明文。研究表明,全家共享晚餐的机会越多,孩子吸烟、喝酒、抑郁和饮食失调的可能性就越小,他们在学校表现越好,越了解如何社交。13.B 根据空前一句可知,从前与第一段描述的情况不同,此处应该描写从前的场景:每天晚上,餐桌上都会铺上简单的桌布,盘子、刀叉、勺子都会井然摆开。故B项符合语境。14.D 根据空后一句可知,D项(然而,是什么导致了今天家庭聚餐的减少呢?)符合语境,下文是对D项的回答。15.G 根据空前一句可知,有时,家庭中最深刻、最有意义的时刻根本不在餐桌上。而空后一句说到餐桌的重要性,因此此处应为转折的意思,G项(然而,一家人围坐在一起吃晚饭的时刻仍有其独特之处)符合语境。16.E 空前一句提到了在餐桌上孩子们牙牙学语,E项(他们同时也能学会好的餐桌礼仪,那是让他们受益终生的东西)符合语境,与空前一句为递进关系。17.A 根据空前一句可知,一家人共进晚餐对教化孩子意义重大,这是教育孩子传承家庭文化的机会。故A项符合语境。5 / 5Section Ⅰ Starting out & Understanding ideasLike Father, Like Son(The living room.Friday night.A table and two chairs at front centre.Grandfather and Father, seated at the table, are playing chess.)Grandfather:And ...I win!(Son enters room.)Father:Not again! Oh look, here comes my boy.How are you, son?Son:(nervously approaching① the table)Erm ...Dad, can we talk?Father:Sure! You know you can always turn to② your dad for a chat③.Son:OK.Here it is.I’ve decided not to go to university.I want to focus④ on my band⑤ and have a career⑥in music when I leave school.Father:(raising his voice⑦in surprise⑧)You can’t be serious! What about your future career as a lawyer⑨?!Son:I knew you’d say that.[1]You just assume⑩ I want to be a lawyer, but that’s only because you are a lawyer. [1]本句为but连接的并列句,前一个分句中I want to be a lawyer为省略了引导词that的宾语从句;后一个分句中because引导表语从句。Father:What’s wrong with being a lawyer?Lawyers help people and are respected by others.Son:Yes, but I’m not interested in law.I want to work in a studio , not a court .Grandfather:(looking at Father) Calm down .OK?Father:(ignoring Grandfather’s words) Stop daydreaming! Playing in a band is not a job.Son:Of course it is! The music industry is developing fast now.[2]Making music is a job. [2]Making music为动词-ing短语作主语。Grandfather:(stepping between Father and Son and raising his voice) Hey! I told you to calm down, both of you!Father:But I told him to study something useful at university!Grandfather:(laughing)Easy, son![3] I remember when you were his age , you said that you wanted to be a professional football player.Father:And you wanted me to be an engineer! [3]remember后为省略了that的宾语从句;从句中when引导时间状语从句;that引导宾语从句。Grandfather:I just wanted you to be happy, and an engineer — a happy engineer.Father:But in the end , you just advised me to think carefully.Grandfather:Yes, and you have found the career that suits your talents .I’m so proud of you.Your son is proud of you, too.Son:Of course I am, but I have different talents.Grandfather:(turning to Son) Why don’t you also take my advice and think carefully before jumping in with both feet ?Son:Well, I could try ...Grandfather:If you go to university and play music at the same time , you will have two options for your future.And [4]I’m sure playing in a band will help you make lots of new friends at university.Father:Yes, lots of new lawyer friends!Son:(with a sigh ) Dad ...(Curtain) [4]sure后面为宾语从句,其中动词-ing短语playing in a band在从句中作主语。【读文清障】①approach v.走近,靠近②turn to 向……求助③chat n.闲谈,聊天④focus v.(把……)集中(于)focus on 集中(注意力)于⑤band n.乐队⑥career n.职业,事业⑦raise one’s voice 提高嗓门⑧in surprise 吃惊地,惊讶地⑨lawyer n.律师⑩assume v.假定,假设,认为 respect v.尊敬,敬重 studio n.(音乐)录音室 court n.法院,法庭 calm down 平静下来 ignore v.忽视,不理 step v.迈步 be one’s age 在某人那么大时 professional adj.职业的,专业的 in the end 最后,最终 suit v.适合 talent n.天赋,才能 be proud of 因……而感到自豪 take one’s advice 采纳某人的意见 jump in with both feet 全心全意地从事;不加思索地匆匆投入 at the same time 同时 option n.选择,可选择的东西 sigh n.叹气,叹息(尤因厌烦、失望、疲倦等)【参考译文】有其父必有其子(起居室。星期五晚上。舞台正前方有一张桌子、两把椅子。祖父和父亲坐在桌边下国际象棋。)祖父:嗯……我赢了!(儿子走进房间。)父亲:怎么又输了!哟,我儿子来了。最近怎么样啊,儿子?儿子:(小心翼翼地走近桌子)呃……老爸,咱们能聊聊吗?父亲:当然!你随时都可以找你老爸聊天啊。儿子:好吧,是这样,我不想上大学了。我想专心搞我的乐队,毕业后走音乐这条路。父亲:(惊讶地抬高声音说)你是在开玩笑吧!你不准备做律师了吗?!儿子:我就知道您会这么说。您以为我想做律师,可那只是因为您自己是律师。父亲:做律师哪里不好啦?律师帮助别人,还受人尊敬。儿子:的确,但我对法律不感兴趣。我想在录音棚里工作,不想在法院工作。祖父:(看着父亲)先冷静一下,好吗?父亲:(没有理会祖父的话)别做白日梦了!搞乐队根本不是一份工作。儿子:当然是!现在音乐产业发展得很快。做音乐是一份工作。祖父:(走到父亲和儿子中间,提高嗓门)嘿!我说了冷静点,你们俩!父亲:可我也说了他得去上大学,学些有用的东西!祖父:(笑)别生气,儿子!我记得你像他这么大的时候,你说你想当一名职业足球运动员。父亲:可您想让我做工程师!祖父:我只是希望你能开心,而且能当一名工程师——一名开心的工程师。父亲:但最后您只是建议我认真考虑。祖父:是的,而且你找到了适合你天赋的职业。我以你为荣。你的儿子也以你为荣。儿子:没错,但是我的天赋(和你的)并不一样。祖父:(转向儿子)要不然你也按照我说的,三思而后行?儿子:嗯,我可以试试……祖父:如果你边上大学边搞音乐,你将来就会有两种选择。而且,我相信加入乐队能让你在大学里结识很多新朋友。父亲:是的,很多新的律师朋友!儿子:(叹了口气)老爸……(落幕)第一步:析架构理清脉络第二步:知细节明察秋毫1.Why does the boy come to his father?A.Because he intends to have a talk with him. B.Because he plans to drop out of university.C.Because he wants to play chess with Grandfather.D.Because he aims to find some help from his father.2.What does the sentence “You can’t be serious!” mean?A.The father isn’t serious.B.The son isn’t serious.C.The father doesn’t understand the son’s words.D.The father is surprised at his son’s words.3.Which of the following is similar to “jump in with both feet”?A.Focus one’s attention on.B.Begin something without thinking.C.Give up.D.Join a kind of sport.4.What can we infer from the passage?A.The son would give up music.B.The son would become a lawyer.C.The son may try to go to university and play music at the same time.D.The boy and his father agreed with each other at last. 5.Which column may the passage be taken from?A.Entertainment. B.Employment.C.Sports. D.Family.第三步:拓思维品质提升1.Is the son satisfied with the result? Give your opinion. 2.Analyze the root of the problem in the play and try to voice your opinion. 第四步:品语言妙笔生辉Read the passage carefully and find the expressions to describe a person’s moods and actions.(1) (2) (3) (4) 第五步:析难句表达升级1.I remember when you were his age, you said thatyou wanted to be a professional football player.自主翻译 2.If you go to university and play music at the same time, you will have two options for your future.自主翻译 Part Ⅰ 核心词汇集释approach v.走近,靠近 n.靠近;方法;途径;道路【教材原句】 nervously approaching the table 小心翼翼地走近桌子【用法】(1)approach sb/sth 靠近/接近某人/某物be approaching 临近,靠近(2)(an) approach to 接近,近似;(做某事)的方法(途径)at the approach of ... 在快到……的时候【佳句】 As Teachers’ Day was approaching, our class decided to hold a party to celebrate this important day.随着教师节的临近,我们班决定举办一场晚会来庆祝这个重要的节日。【生义】 approach 作动词讲时,还可意为“着手处理,对付”。What’s the best way of approaching the problem?处理这个问题的最佳方法是什么?【练透】 单句语法填空①Yesterday, different teams adopted different approaches the problems.② (approach) the city centre, we saw a stone statue of about 10 metres in height.③As you can see from the chart, there are various approaches to (learn) English beyond the classroom.【写美】 一句多译④很多种鸟在冬天来临之际飞向南方。→Many kinds of birds fly south .(with复合结构)→Many kinds of birds fly south .(as引导时间状语从句)→Many kinds of birds fly south .(n.approach)focus v.(把……)集中(于);聚焦 n.焦点;中心点【教材原句】 I want to focus on my band and have a career in music when I leave school.我想专心搞我的乐队,毕业后走音乐这条路。【用法】(1)focus on/upon 集中(注意力、精力等)于focus/fix one’s attention on/upon sth把注意力集中到某事上(2)the focus of attention 关注的焦点【佳句】 It shows a common phenomenon nowadays that children are the focus of families, shouldering the hope of their parents.这表明了当今社会的一个普遍现象:孩子是家庭的中心,承载着他们父母的希望。【练透】 单句语法填空①We should focus Chinese traditions rather than learning Western styles.②With his attention (focus) on his homework, he forgot all about what I had told him.【写美】 补全句子③He became and he was so nervous that his face turned red.他成了全班的焦点,紧张得脸都红了。assume v.假定,假设,认为;承担【教材原句】 You just assume I want to be a lawyer ... 您以为我想做律师……【用法】(1)assume that 认为……assume sb/sth to be ... 假定/假设某人/某物为……It is assumed that ... 人们认为……(2)assumption n. 假定,假设make an assumption 做出假设on the assumption that ... 假设……(3)assuming conj. 假定,假设【佳句】 I assumed that he had gone for a walk in the nearby park.我认为他去附近的公园散步了。【生义】 The man refused to assume full responsibility for the road accident.那位男士拒绝为道路事故承担全部责任。【练透】 单句语法填空①They assumed her (be) the best lawyer of their time because of her achievements in her career.② (assume) that I am chosen to be chairman of the Students’ Union, I will organize more colorful after-class activities.③We all made the (assume) that the company would close because of his wrong decision.【写美】 补全句子④ reading enables us to acquire knowledge and broaden our horizons.人们普遍认为阅读能让我们获得知识,开阔视野。respect v.尊敬,敬重;尊重;遵守 n.尊重;尊敬,敬重;问候;方面【教材原句】 Lawyers help people and are respected by others. 律师帮助别人,还受人尊敬。【用法】(1)respect sb/sth for sth 因某事尊敬/尊重某人/某物(2)show/have respect for ... 对……表示尊重/尊敬win/gain/earn the respect of ... 赢得……的尊重(3)with respect 尊敬地【佳句】 Respect yourself, or no one else will respect you.君须自敬,人乃敬之。[谚语]【点津】 respect表示“问候”时通常用复数形式,表示“方面”时为可数名词。【练透】 单句语法填空①We show respect our English teacher whose teaching methods impress us deeply.②You really should treat your parents more respect.【写美】 补全句子③He , which made her very angry.他根本不尊重她的感受,这使她很生气。④British English is different from American English .英式英语和美式英语在许多方面不同。suit v.适合【教材原句】 Yes, and you have found the career that suits your talents.是的,而且你找到了适合你天赋的职业。【用法】(1)suit sb fine 合某人的意;对某人合适suit sth to sth 使某事物适合于另一事物(2)suitable adj. 适当的;相配的;恰当的be suitable for ... 适合于……be suitable to do sth 适合做某事【佳句】 If not, please let me know what time suits you best.如果那样不可以,请让我知道什么时间最适合你。【点津】 suit多指符合需要、口味、性格、条件等,尤其用来指衣着的样式、颜色、设计等适合。【练透】 单句语法填空①It is difficult to find a place (suit) for a picnic.②Firstly, because I speak English fluently, I think I am suitable (do) this job.③She had the ability to suit her professional performance the audience.【写美】 一句多译④要找个对每个人都合适的时间很困难。→It’s difficult to find a time .(suit vt.)→It’s difficult to find a time .(suitable adj.)talent n.天赋,才能;有才能的人【教材原句】 Yes, and you have found the career that suits your talents.是的,而且你找到了适合你天赋的职业。【用法】(1)talent show 才艺表演a person of many talents 多才多艺的人have a talent/gift for ...有……的天资/天赋show a talent for ... 表现出……的才能(2)talented/gifted adj. 有才能的,有才干的a talented player 一名天才运动员be talented/gifted in 在……方面有才能【佳句】 Benjamin West,the father of American painting, showed his talent for art when he was only six years of age.美国绘画之父本杰明·韦斯特六岁时就显示出他的艺术天赋。【练透】 单句语法填空①Jane is (talent) in baseball,and she intends to be a professional player in the future.②He had a talent music when he was just 6 years old, so we all consider him to be a (talent) musician.【写美】 补全句子③She is proud that both her children .她很自豪,她的两个孩子都有音乐和绘画的天赋。option n.选择,可选择的东西【教材原句】 If you go to university and play music at the same time, you will have two options for your future. 如果你边上大学边搞音乐,你将来就会有两种选择。【用法】(1)have no option but to do别无选择只有做……have the option of 有……的选择with a wide range of options 有很多选择(2)optional adj. 可选择的;选修的【佳句】 The Internet increased options for movie lovers.网络增加了电影爱好者的选择。【练透】 单句语法填空①Students have the option studying abroad in their second year in the university.②As a senior next year, I think extra periods should be used to take (option) subjects.【写美】 补全句子③I him to leave at that time.那时我别无选择,只好让他离开。turn to 求助于;查阅;翻到(书的某页)【教材原句】 You know you can always turn to your dad for a chat.你随时都可以找你老爸聊天啊。【用法】turn up 调高;露面;偶然出现turn down 调低;拒绝turn in 上交;交还turn out 结果是;证明是【佳句】 I adjusted my learning methods and turned to the teacher whenever I met difficult problems.我调整了自己的学习方法,无论何时遇到困难我就向老师请教。【练透】 用turn的相关短语填空①Go straight, then the left and you will find the post office.②He said he was a doctor, but later he to be a cheat.③I didn’t on schedule, so I must apologize to you sincerely.④Now we wait for them to their essays.Part Ⅱ 重点句型解构句型公式:动词-ing短语作主语【教材原句】 Playing in a band is not a job. 搞乐队根本不是份工作。【用法】(1)动词-ing短语作主语时,表示习惯性、经常性的动作。(2)动词-ing短语作主语时,谓语动词用单数形式。(3)动词-ing短语作主语时,有时用 it作形式主语,而把真正的主语置于句尾。常见句型:It is useless/nice/good/worth/no use/no good/a waste of time+doing ...【品悟】 Ignoring the differences between the two is one of the worst mistakes you have made.忽视两者之间的差异是你犯的最严重的错误之一。【写美】 微写作①在训练时听音乐可以让大脑的注意力从疲惫的身体上转移开。(投稿) while training takes the brain’s concentration away from the tired body.②多交朋友能帮助你快速适应新学校。(建议信) can help you adapt to the new school quickly.③争论如何保护海洋是没有用的,重要的是立即采取行动。It is protect oceans and what matters is taking immediate action.Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas【文本透析·剖语篇】第一步1.The living room 2.Characters 3.band4.go to university 5.grandfather第二步1-5 ADBCD第三步1.According to the phrase “with a sigh” in the text, we can know that the son is not quite satisfied with the result.2.The old and the young in the family usually hold different opinions about the same topic. The generation gap exists. It is obvious that the generation gap is quite common and it is hard to distinguish who is right and who is wrong.The best way to deal with that problem is to communicate with each other face to face. Stating opinions freely with family members will result in the suitable solution.第四步(1)nervously approaching the table(2)raising his voice in surprise(3)ignoring Grandfather’s words(4)stepping between Father and Son and raising his voice第五步1.我记得你像他这么大的时候,你说你想当一名职业足球运动员。2.如果你边上大学边搞音乐,你将来就会有两种选择。【核心知识·巧突破】核心词汇集释1.①to ②Approaching ③learning ④with winter approaching; as winter approaches; at the approach of winter2.①on/upon ②focused ③the focus of the whole class3.①to be ②Assuming ③assumption ④It’s generally assumed that4.①for ②with ③showed/had no respect for her feelings ④in many respects5.①suitable ②to do ③to ④that suits everybody; that is suitable for everybody6.①talented ②for; talented ③have a talent/gift for music and painting7.①of ②optional ③had no option but to ask8.①turn to ②turned out ③turn up ④turn in重点句型解构①Listening to music②Making more friends③useless/no use/no good arguing about how to9 / 9(共101张PPT)Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas1篇章助解·释疑难目 录2文本透析·剖语篇4课时检测·提能力3核心知识·巧突破篇章助解·释疑难力推课前预习1Like Father, Like Son(The living room.Friday night.A table and two chairs at frontcentre.Grandfather and Father, seated at the table, are playingchess.)Grandfather:And ...I win!(Son enters room.)Father:Not again! Oh look, here comes my boy.How are you,son?Son:(nervously approaching① the table)Erm ...Dad, can wetalk?Father:Sure! You know you can always turn to② your dad for achat③.Son:OK. Here it is.I’ve decided not to go to university.I want tofocus④ on my band⑤ and have a career⑥in music when I leave school.Father:(raising his voice⑦in surprise⑧)You can’t be serious!What about your future career as a lawyer⑨?!Son:I knew you’d say that.[1]You just assume⑩ I want to be alawyer, but that’s only because you are a lawyer. [1]本句为but连接的并列句,前一个分句中I want to be alawyer为省略了引导词that的宾语从句;后一个分句中because引导表语从句。【读文清障】①approach v.走近,靠近②turn to 向……求助③chat n.闲谈,聊天④focus v.(把……)集中(于)focus on 集中(注意力)于⑤band n.乐队⑥career n.职业,事业⑦raise one’s voice 提高嗓门⑧in surprise 吃惊地,惊讶地⑨lawyer n.律师⑩assume v.假定,假设,认为Son:Yes, but I’m not interested in law.I want to work in a studio , not a court .Grandfather:(looking at Father) Calm down .OK?Father:(ignoring Grandfather’s words) Stop daydreaming!Playing in a band is not a job.Son:Of course it is! The music industry is developing fastnow.[2]Making music is a job. [2]Making music为动词-ing短语作主语。Father:What’s wrong with being a lawyer?Lawyers help peopleand are respected by others. respect v.尊敬,敬重 studio n.(音乐)录音室 court n.法院,法庭 calm down 平静下来 ignore v.忽视,不理Grandfather:(stepping between Father and Son and raising hisvoice) Hey! I told you to calm down, both of you!Father:But I told him to study something useful at university!Grandfather:(laughing)Easy, son![3] I remember when youwere his age , you said that you wanted to be a professional footballplayer.Father:And you wanted me to be an engineer! [3]remember后为省略了that的宾语从句;从句中when引导时间状语从句;that引导宾语从句。 step v.迈步 be one’s age 在某人那么大时 professional adj.职业的,专业的Grandfather:I just wanted you to be happy, and an engineer — ahappy engineer.Father:But in the end , you just advised me to think carefully.Grandfather:Yes, and you have found the career that suits yourtalents .I’m so proud of you.Your son is proud of you, too.Son:Of course I am, but I have different talents.Grandfather:(turning to Son) Why don’t you also take myadvice and think carefully before jumping in with both feet ?Son:Well, I could try ... in the end 最后,最终 suit v.适合 talent n.天赋,才能 be proud of 因……而感到自豪 take one’s advice 采纳某人的意见 jump in with both feet 全心全意地从事;不加思索地匆匆投入Grandfather:If you go to university and play music at the sametime , you will have two options for your future.And [4]I’m sureplaying in a band will help you make lots of new friends at university.Father:Yes, lots of new lawyer friends!Son:(with a sigh ) Dad ...(Curtain) [4]sure后面为宾语从句,其中动词-ing短语playing in a band在从句中作主语。 at the same time 同时 option n.选择,可选择的东西 sigh n.叹气,叹息(尤因厌烦、失望、疲倦等)【参考译文】有其父必有其子(起居室。星期五晚上。舞台正前方有一张桌子、两把椅子。祖父和父亲坐在桌边下国际象棋。)祖父:嗯……我赢了!(儿子走进房间。)父亲:怎么又输了!哟,我儿子来了。最近怎么样啊,儿子?儿子:(小心翼翼地走近桌子)呃……老爸,咱们能聊聊吗?父亲:当然!你随时都可以找你老爸聊天啊。儿子:好吧,是这样,我不想上大学了。我想专心搞我的乐队,毕业后走音乐这条路。父亲:(惊讶地抬高声音说)你是在开玩笑吧!你不准备做律师了吗?!儿子:我就知道您会这么说。您以为我想做律师,可那只是因为您自己是律师。父亲:做律师哪里不好啦?律师帮助别人,还受人尊敬。儿子:的确,但我对法律不感兴趣。我想在录音棚里工作,不想在法院工作。祖父:(看着父亲)先冷静一下,好吗?父亲:(没有理会祖父的话)别做白日梦了!搞乐队根本不是一份工作。儿子:当然是!现在音乐产业发展得很快。做音乐是一份工作。祖父:(走到父亲和儿子中间,提高嗓门)嘿!我说了冷静点,你们俩!父亲:可我也说了他得去上大学,学些有用的东西!祖父:(笑)别生气,儿子!我记得你像他这么大的时候,你说你想当一名职业足球运动员。父亲:可您想让我做工程师!祖父:我只是希望你能开心,而且能当一名工程师——一名开心的工程师。父亲:但最后您只是建议我认真考虑。祖父:是的,而且你找到了适合你天赋的职业。我以你为荣。你的儿子也以你为荣。儿子:没错,但是我的天赋(和你的)并不一样。祖父:(转向儿子)要不然你也按照我说的,三思而后行?儿子:嗯,我可以试试……祖父:如果你边上大学边搞音乐,你将来就会有两种选择。而且,我相信加入乐队能让你在大学里结识很多新朋友。父亲:是的,很多新的律师朋友!儿子:(叹了口气)老爸……(落幕)文本透析·剖语篇助力语篇理解2第一步:析架构理清脉络第二步:知细节明察秋毫1. Why does the boy come to his father?A. Because he intends to have a talk with him.B. Because he plans to drop out of university.C. Because he wants to play chess with Grandfather.D. Because he aims to find some help from his father.2. What does the sentence “You can’t be serious!” mean?A. The father isn’t serious.B. The son isn’t serious.C. The father doesn’t understand the son’s words.D. The father is surprised at his son’s words.3. Which of the following is similar to “jump in with both feet”?A. Focus one’s attention on.B. Begin something without thinking.C. Give up.D. Join a kind of sport.4. What can we infer from the passage?A. The son would give up music.B. The son would become a lawyer.C. The son may try to go to university and play music at the same time.D. The boy and his father agreed with each other at last.5. Which column may the passage be taken from?A. Entertainment. B. Employment.C. Sports. D. Family.第三步:拓思维品质提升1. Is the son satisfied with the result? Give your opinion. According to the phrase “with a sigh” in the text, we can knowthat the son is not quite satisfied with the result. 2. Analyze the root of the problem in the play and try to voice youropinion. The old and the young in the family usually hold different opinionsabout the same topic. The generation gap exists. It is obvious that thegeneration gap is quite common and it is hard to distinguish who is rightand who is wrong. The best way to deal with that problem is to communicate with eachother face to face. Stating opinions freely with family members willresult in the suitable solution. 第四步:品语言妙笔生辉Read the passage carefully and find the expressions to describe a person’smoods and actions.(1) (2) (3) (4) nervously approaching the table raising his voice in surprise ignoring Grandfather’s words stepping between Father and Son and raising his voice 第五步:析难句表达升级1. I remember when you were his age, you said that you wanted to be a professional football player.自主翻译 我记得你像他这么大的时候,你说你想当一名职业足球运动员。 2. If you go to university and play music at the sametime, you will have two options for your future.自主翻译 如果你边上大学边搞音乐,你将来就会有两种选择。 核心知识·巧突破探究课堂重点3Part Ⅰ 核心词汇集释approach v.走近,靠近 n.靠近;方法;途径;道路【教材原句】 nervously approaching the table 小心翼翼地走近桌子【用法】(1)approach sb/sth 靠近/接近某人/某物be approaching 临近,靠近(2)(an) approach to 接近,近似;(做某事)的方法(途径)at the approach of ... 在快到……的时候【佳句】 As Teachers’ Day was approaching, our class decided tohold a party to celebrate this important day.随着教师节的临近,我们班决定举办一场晚会来庆祝这个重要的节日。【生义】 approach 作动词讲时,还可意为“着手处理,对付”。What’s the best way of approaching the problem?处理这个问题的最佳方法是什么?【练透】 单句语法填空①Yesterday, different teams adopted different approaches theproblems.② (approach) the city centre, we saw a stone statueof about 10 metres in height.③As you can see from the chart, there are various approachesto (learn) English beyond the classroom.to Approaching learning 【写美】 一句多译④很多种鸟在冬天来临之际飞向南方。→Many kinds of birds fly south .(with复合结构)→Many kinds of birds fly south .(as引导时间状语从句)→Many kinds of birds fly south .(n.approach)with winter approaching as winter approaches at the approach of winter focus v.(把……)集中(于);聚焦 n.焦点;中心点【教材原句】 I want to focus on my band and have a career in musicwhen I leave school.我想专心搞我的乐队,毕业后走音乐这条路。【用法】(1)focus on/upon 集中(注意力、精力等)于focus/fix one’s attention on/upon sth 把注意力集中到某事上(2)the focus of attention 关注的焦点【佳句】 It shows a common phenomenon nowadays thatchildren are the focus of families, shouldering the hope of theirparents.这表明了当今社会的一个普遍现象:孩子是家庭的中心,承载着他们父母的希望。【练透】 单句语法填空①We should focus Chinese traditions rather than learningWestern styles.②With his attention (focus) on his homework, he forgotall about what I had told him.on/upon focused 【写美】 补全句子③He became and he was so nervous thathis face turned red.他成了全班的焦点,紧张得脸都红了。the focus of the whole class assume v.假定,假设,认为;承担【教材原句】 You just assume I want to be a lawyer ... 您以为我想做律师……【用法】(1)assume that 认为……assume sb/sth to be ... 假定/假设某人/某物为……It is assumed that ... 人们认为……(2)assumption n. 假定,假设make an assumption 做出假设on the assumption that ... 假设……(3)assuming conj. 假定,假设【佳句】 I assumed that he had gone for a walk in the nearby park.我认为他去附近的公园散步了。【生义】 The man refused to assume full responsibility for the roadaccident.那位男士拒绝为道路事故承担全部责任。【练透】 单句语法填空①They assumed her (be) the best lawyer of their timebecause of her achievements in her career.② (assume) that I am chosen to be chairman of theStudents’ Union, I will organize more colorful after-class activities.③We all made the (assume) that the company wouldclose because of his wrong decision.to be Assuming assumption 【写美】 补全句子④ reading enables us to acquireknowledge and broaden our horizons.人们普遍认为阅读能让我们获得知识,开阔视野。It’s generally assumed that respect v.尊敬,敬重;尊重;遵守 n.尊重;尊敬,敬重;问候;方面【教材原句】 Lawyers help people and are respected by others. 律师帮助别人,还受人尊敬。【用法】(1)respect sb/sth for sth 因某事尊敬/尊重某人/某物(2)show/have respect for ... 对……表示尊重/尊敬win/gain/earn the respect of ... 赢得……的尊重(3)with respect 尊敬地【佳句】 Respect yourself, or no one else will respect you.君须自敬,人乃敬之。[谚语]【点津】 respect表示“问候”时通常用复数形式,表示“方面”时为可数名词。【练透】 单句语法填空①We show respect our English teacher whose teaching methodsimpress us deeply.②You really should treat your parents more respect.for with 【写美】 补全句子③He , which made her veryangry.他根本不尊重她的感受,这使她很生气。④British English is different from American English .英式英语和美式英语在许多方面不同。showed/had no respect for her feelings in manyrespects suit v.适合【教材原句】 Yes, and you have found the career that suits yourtalents.是的,而且你找到了适合你天赋的职业。【用法】(1)suit sb fine 合某人的意;对某人合适suit sth to sth 使某事物适合于另一事物(2)suitable adj. 适当的;相配的;恰当的be suitable for ... 适合于……be suitable to do sth 适合做某事【佳句】 If not, please let me know what time suits you best.如果那样不可以,请让我知道什么时间最适合你。【点津】 suit多指符合需要、口味、性格、条件等,尤其用来指衣着的样式、颜色、设计等适合。【练透】 单句语法填空①It is difficult to find a place (suit) for a picnic.②Firstly, because I speak English fluently, I think I am suitable (do) this job.③She had the ability to suit her professional performance theaudience.suitable todo to 【写美】 一句多译④要找个对每个人都合适的时间很困难。→It’s difficult to find a time .(suit vt.)→It’s difficult to find a time .(suitable adj.)that suits everybody that is suitable for everybody talent n.天赋,才能;有才能的人【教材原句】 Yes, and you have found the career that suits yourtalents.是的,而且你找到了适合你天赋的职业。【用法】(1)talent show 才艺表演a person of many talents 多才多艺的人have a talent/gift for ... 有……的天资/天赋show a talent for ... 表现出……的才能(2)talented/gifted adj. 有才能的,有才干的a talented player 一名天才运动员be talented/gifted in 在……方面有才能【佳句】 Benjamin West,the father of American painting, showedhis talent for art when he was only six years of age.美国绘画之父本杰明·韦斯特六岁时就显示出他的艺术天赋。【练透】 单句语法填空①Jane is (talent) in baseball,and she intends to be aprofessional player in the future.②He had a talent music when he was just 6 years old, so we allconsider him to be a (talent) musician.talented for talented 【写美】 补全句子③She is proud that both her children .她很自豪,她的两个孩子都有音乐和绘画的天赋。have a talent/gift for music andpainting option n.选择,可选择的东西【教材原句】 If you go to university and play music at the same time,you will have two options for your future. 如果你边上大学边搞音乐,你将来就会有两种选择。【用法】(1)have no option but to do别无选择只有做……have the option of 有……的选择with a wide range of options 有很多选择(2)optional adj. 可选择的;选修的【佳句】 The Internet increased options for movie lovers.网络增加了电影爱好者的选择。【练透】 单句语法填空①Students have the option studying abroad in their second year inthe university.②As a senior next year, I think extra periods should be used totake (option) subjects.of optional 【写美】 补全句子③I him to leave at that time.那时我别无选择,只好让他离开。had no option but to ask turn to 求助于;查阅;翻到(书的某页)【教材原句】 You know you can always turn to your dad for a chat. 你随时都可以找你老爸聊天啊。【用法】turn up 调高;露面;偶然出现turn down 调低;拒绝turn in 上交;交还turn out 结果是;证明是【佳句】 I adjusted my learning methods and turned to the teacherwhenever I met difficult problems.我调整了自己的学习方法,无论何时遇到困难我就向老师请教。【练透】 用turn的相关短语填空①Go straight, then the left and you will find the post office.②He said he was a doctor, but later he to be a cheat.③I didn’t on schedule, so I must apologize to yousincerely.④Now we wait for them to their essays.turn to turned outturn up turn in Part Ⅱ 重点句型解构句型公式:动词-ing短语作主语【教材原句】 Playing in a band is not a job. 搞乐队根本不是份工作。【用法】(1)动词-ing短语作主语时,表示习惯性、经常性的动作。(2)动词-ing短语作主语时,谓语动词用单数形式。(3)动词-ing短语作主语时,有时用 it作形式主语,而把真正的主语置于句尾。常见句型:It is useless/nice/good/worth/no use/no good/a waste of time+doing ...【品悟】 Ignoring the differences between the two is one of the worstmistakes you have made.忽视两者之间的差异是你犯的最严重的错误之一。【写美】 微写作①在训练时听音乐可以让大脑的注意力从疲惫的身体上转移开。(投稿)while training takes the brain’s concentrationaway from the tired body.②多交朋友能帮助你快速适应新学校。(建议信)can help you adapt to the new school quickly.③争论如何保护海洋是没有用的,重要的是立即采取行动。It is protect oceans andwhat matters is taking immediate action.Listening to music Making more friends useless/no use/no good arguing about how to 课时检测·提能力培育学科素养4维度一:品句填词1. There is a big age (差距) between them but they are goodfriends.2. They (闲聊) about the film shown in the cinema lastnight.3. What’s your favourite (角色) in the movie TheWandering Earth?gap chatted character 4. The (法庭) will have to decide exactly what occurred onthe night Mike died.5. Our tradition should be passed down from one (一代) to another.6. Li Na suffered a terrible pain in her knees,which made it impossiblefor her to continue her (职业) as a tennis player.7. Absorbed in painting, John didn’t notice evening a .8. When the fire was put out, everyone s with relief.court generation career pproaching ighed 9. We managed to record the whole of the concert from a live s broadcast.10. Many famous actors are on pins and needles before the c opens for a play.tudio urtain 维度二:词形转换1. I prefer to be a (profession) football player ratherthan a lawyer.2. He is (ignore) of the home news, let alone theinternational situation.3. You are very (talent) and we admire your passion forthe arts.4. His wife always complained she had no other dress (suit) for the occasion.professional ignorant talented suitable 5. We were (respect) of craft and focused on digginginto the characters we were going to play.6. These calculations are based on the (assume) thatprices will continue to rise.7. There are many (option) courses.You can select theone you like most.8. My sister is studying law at China University of Political Science andLaw and she is likely to become a (law) in the future.respectful assumption optional lawyer 维度三:固定搭配和句式1. Mary doesn’t want to go out today. (那是因为她感觉不舒服).2. He came up to his wife, whispering to her that he (为她所做的事情感到自豪).3. (汤姆上学迟到) made theteacher very angry.4. We should (集中于) our lessons and try not to beaddicted to mobile phones.5. You need to know or at least consider before you (仓促行动).That’s because she feelsuncomfortable was proud ofwhat she had done Tom’s coming late to school focus on jump in with bothfeet 维度四:课文语法填空The grandfather and the father, 1. (seat) at thetable, are playing chess. The son 2. (nervous)approaches the table and tells his father he has decided not 3. (go) to university. He wants to focus 4. his band and have acareer in music when he leaves school. The father thinks 5. (play) in a band is not a job and he wants 6. (he) son to be alawyer because he thinks people show respect for lawyers.7. ,seated nervously to go on playing his However his son is not interested in law. The grandfather advises his grandson to think carefully before jumping in with both 8. (foot). The grandfather says if his grandson goes to university and plays music at 9. same time, he 10. (have) two options for his future.feet the willhave Ⅰ.阅读理解A A man came home from work late to find his 5-year-old son waitingfor him at the door. “Daddy, may I ask you a question?” “Yeah sure, what is it?” replied the man. “Daddy, how much do you make an hour?” “If you must know, I make $20 an hour.” Looking up, the little boy asked, “Daddy, may I please borrow$10?” The father was angry, “If the only reason why you asked that isthat you can borrow some money to buy a silly toy or some othernonsense, then you march yourself straight to your room and go tobed.Think about why you are being so selfish.I work hard every day forsuch childish behavior?” The little boy quietly went to his room and shut the door.The man satdown and started to get even angrier about the little boy’squestions.“How dare he ask such questions only to get some money?” After about an hour or so, the man had calmed down and started tothink: “Maybe there was something he really needed to buy with that$10 because he really didn’t ask for money very often.” The man went to the door of the little boy’s room and opened thedoor.“Are you asleep, son?” He asked.“No, Daddy, I’mawake,” replied the boy. “I’ve been thinking, maybe I was too strict with you earlier,”said the man.“It’s been a long day and I took out my bad feelings onyou.Here’s the $10 you asked for.” The little boy sat straight up,smiling, “Oh, thank you, Daddy!” Then, reaching under hispillow he pulled out some crumpled (褶皱的) bills. The man, seeing that the boy already had money, started to getangry again.The little boy slowly counted out his money, then looked upat his father.“Why do you want more money if you already havesome?” the father complained.“Because I didn’t have enough, butnow I do,” the little boy replied.“Daddy, I have $20 now.Can I buyan hour of your time? Please come home early tomorrow.I would like tohave dinner with you.”语篇解读:本文是一篇记叙文。文章通过讲述一个小故事说明了家庭关系中沟通的重要性。父亲意识到儿子对家庭时间的重视,认识到儿子需要更多陪伴和关注。语篇解读:本文是一篇记叙文。文章通过讲述一个小故事说明了家庭关系中沟通的重要性。父亲意识到儿子对家庭时间的重视,认识到儿子需要更多陪伴和关注。1. Why was the father angry at first?A. Because he misunderstood his son.B. Because he worked too late that day.C. Because his son wanted to buy a silly toy.D. Because his son asked for too much money.解析: 推理判断题。根据第七段和最后一段内容可知,父亲起初生气是因为他误解了儿子。2. Why did the father go to his son’s room?A. To offer his son more money.B. To check if his son was asleep.C. To make an apology for his strictness.D. To take out his bad feelings on his son.解析: 细节理解题。根据第九段中的Maybe there wassomething he really needed to buy with that $10 because hereally didn’t ask for money very often.可知,父亲去儿子的房间是想要为他的严厉道歉。3. What made the father angry again in the last paragraph?A. That his son owed him money.B. That his son had owned money.C. That his son had told a lie to him.D. That his son refused to talk to him.解析: 细节理解题。根据倒数第二段最后一句和最后一段第一句可知,父亲又生气的原因是看到儿子已经有了一些钱却还和自己要钱。4. How would the father feel after knowing the truth?A. Inspired. B. Panicked.C. Regretful. D. Doubtful.解析: 推理判断题。根据最后一段中小男孩的回答可知,父亲知道真相后会因为对儿子发脾气而感到后悔。B The landscape of parents staying at home is changing, challengingold ideas about who takes care of the children.While moms usually didthis in the past, a recent study by Pew Research Center shows more dadsare staying at home.Over the last 30 years, the number of dads staying athome has gone up from 11% in 1989 to 18% in 2021. Economics is the most significant part of this change.As women dobetter in school — with 53.1% of adults with a bachelor’s degree beingwomen and get better jobs, families are thinking about different ways toshare responsibilities.Women are getting better paying jobs, like inmedicine and law, making some families decide that having the dad athome and the mom as the main earner is the best choice.Chris Braatenfrom California knew his wife, with a higher degree, could earnmore, so he happily stayed at home. The wish for one parent to stay at home often matches what bothpartners want.Many dads, not happy with their jobs, find more joy intaking care of their children.Spending meaningful time with family andfeeling satisfied often matter more than staying in the workforce. The high cost of childcare is also making parents thinkdifferently.Childcare can be very expensive, ranging from $4,810 toover $15,000 per child each year.This leads some families to considernew ways, like having the dad stay home, to handle these costs. Cannon Ingalls and Jeff Carlson show this too.Ingalls, moving fromMissouri to Minneapolis, chose his wife’s better-paying job over hisown.Carlson in Colorado found that most of his salary was going tochildcare, so he decided to stay at home to avoid money stress. As the idea of parents staying at home continues to change,economic factors, along with new thoughts about gender (性别) rolesand a wish for more meaningful family time, are making more dadschoose to stay at home.语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了全职爸爸的变化趋势,并探讨了背后的原因以及一些家庭的选择。语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了全职爸爸的变化趋势,并探讨了背后的原因以及一些家庭的选择。5. How is Paragraph 1 mainly developed?A. By sharing stories of dads staying at home.B. By presenting data over the past three decades.C. By comparing the income of different families.D. By stressing the benefits of women’s education.解析: 推理判断题。根据第一段中的Over the last 30 years, thenumber of dads staying at home has gone up from 11% in 1989 to 18%in 2021.可知,第一段主要通过提供过去三十年的全职爸爸所占比例的数据,说明越来越多的父亲留在家中的情况。6. What mainly contributes to more stay-at-home dads?A. Social expectations in today’s society.B. Fathers being dissatisfied with their jobs.C. Changing preferences in family structures.D. Changes in women’s education and economic roles.解析: 推理判断题。根据第二段内容可知,随着女性在教育和经济领域的表现变得更好,一些家庭考虑了不同的责任分享方式,这导致了越来越多的父亲留在家中。7. Why are Cannon Ingalls and Jeff Carlson mentioned in the text?A. To serve as typical examples.B. To show their close relationship.C. To show their different personalities.D. To provide some background information.解析: 推理判断题。根据倒数第二段内容可知,Cannon Ingalls因为妻子薪水更高而选择放弃自己的工作留在家中,CannonIngalls是因为大部分工资都花在了儿童保育上而决定留在家里,以避免金钱压力。由此可知,文章中提到这两个人是作为典型的例子,说明一些父亲选择留在家中的原因。8. What is a suitable title for the text?A. The Decline of Traditional Gender RolesB. The Growing Trend of Stay-at-Home DadsC. The Challenges Faced by Working MothersD. The Effects of Traditional Parenting Methods解析: 标题归纳题。通读全文可知,文章介绍了全职爸爸的变化趋势,并探讨了背后的原因以及一些家庭的选择。因此B项(全职爸爸的增长趋势)能够概括文章主旨,是一个合适的标题。C Josie, who is 17 years old, said, “Why do my parents do thesame things they tell me not to do? For example, my mum stops mefrom shouting through the walls and asks me to go and speak to her face-to-face, but she always shouts through the walls to me.What can Ido?” That is a very good point.Parents can be completely inconsistent(不一致), and usually they don’t realize it.You see this a lot inmany things like smartphones.Parents always say to their kids, “Oh,you can’t use that.That device (设备) is bad for you, so stop using itat the table.It’s harmful.” But then they are on theirs continually.Sowhat do you expect teenagers to do? The whole “Do as I say, not as I do” thing is an annoyance,especially for a teenager who is dying for independence and respect butisn’t getting them. What can teenagers do with it? I would say you should point it outby calmly saying something like “You tell me not to scream through thewalls, but you do it to me, so you can understand where I’m comingfrom.That’s not ideal.” They might object to it, but I think mostparents who care about being parents would logically say, “That’s areasonable point.” There are a lot of conflicts (矛盾) going on between teenagers andtheir parents, but a lot of studies show that the conflicts are resolved a lotmore when they turn into a dialogue. If you can talk at a time when you’re both feeling a bit calmer, likejust in the kitchen or doing something unimportant, then go in and say,“Can I just mention it? You tell me not to do this, but you do it too.”If you can approach it in a more calm and stress-free manner, mostparents will respond positively.语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了父母在教育青少年时言行不一的问题,此时青少年应该冷静地和父母沟通。语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了父母在教育青少年时言行不一的问题,此时青少年应该冷静地和父母沟通。9. How did Josie feel according to her words in Paragraph 1?A. Hopeful. B. Bored.C. Proud. D. Confused.解析: 推理判断题。根据第一段中的Why do my parents do thesame things they tell me not to do?可推断,Josie感到很困惑。10. What does the underlined word “theirs” in Paragraph 2 refer to?A. The parents’ smartphones.B. The tables in the house.C. The devices in the house.D. The teenagers’ points.解析: 代词指代题。根据画线词上文可知,父母总是对孩子说手机有害,不要使用,而他们自己却一直在用自己的手机。由此可知,theirs指的是父母的手机。11. What should teenagers do with their parents’ inconsistency?A. Object to it personally.B. Complain of it continually.C. Talk with their parents calmly.D. Do some studies differently.解析: 细节理解题。根据第四段中的I would say you shouldpoint it out by calmly saying something like ...可知,面对父母教育自己时言行不一的问题,青少年应该冷静地和父母沟通。12. What is the author’s purpose in writing the last paragraph?A. To list a fact. B. To offer a suggestion.C. To show a result. D. To ask a new question.解析: 推理判断题。根据最后一段内容可推知,作者在最后一段就面对父母教育自己时言行不一的问题,提出了一些建议。Ⅱ.阅读七选五 Where did your family eat dinner last night? In the car on the way tosport? At McDonald’s? Or at the dinner table? A survey taken a fewyears ago found that 28% families ate dinner together at home seven nightsa week.Another quarter said they ate together three or fewer nights aweek. Once upon a time the situation was different. 13 Plates, forksand spoons would be laid out.As dinner time approached, an increasingnumber of hungry mouths would begin to appear with the question,“What’s for dinner?” 14 The data seems to point to two main issues: overworkedparents and over-scheduled children.When Mum or Dad do get home inthe evening, they are soon in the car again to send the children tosoccer, music, tutoring, and a host of other events. This nightly ceremony around the dinner table is both vital andfruitful; it is what keeps a family together.Sure, the conversation is notalways significant and children argue.And sometimes the deepest andmost meaningful times in a family are not at the table at all. 15 Thedinner table is the place where a family builds an identity.Stories arepassed down, jokes are exchanged and the wider world is examinedthrough the lens(镜头) of a family’s values.Children pick upvocabulary and a sense of how conversation is structured. 16 Dinnertime is “family ing back daily to the same place helps gainfamiliarity. The significance of dinner time is more than above.Studies show thatthe more families eat together, the less likely the children are to smoke,drink, get depressed, and develop eating disorders, and the morelikely they are to do well in school and learn how to socialize.Oneprofessor at Rutgers University in New Jersey stated, “A meal is aboutcivilizing children. 17 ” So start by planning some stay-at-home family dinners together.Justfamily talk.A. It’s a time to teach them to be a member of their culture.B. Each night the dining table would be set with a simple cloth.C. Why not cut back on a few activities and have dinner with yourfamily?D. What accounts for this decline in families eating together todaythough?E. They also learn good table manners, something that will benefit themfor life.F. It was important for children and parents to sit down together and get toknow each other.G. However, there is still something unique about the time a familyspends around the dinner table.语篇解读:本文是一篇说明文。研究表明,全家共享晚餐的机会越多,孩子吸烟、喝酒、抑郁和饮食失调的可能性就越小,他们在学校表现越好,越了解如何社交。语篇解读:本文是一篇说明文。研究表明,全家共享晚餐的机会越多,孩子吸烟、喝酒、抑郁和饮食失调的可能性就越小,他们在学校表现越好,越了解如何社交。13. B 根据空前一句可知,从前与第一段描述的情况不同,此处应该描写从前的场景:每天晚上,餐桌上都会铺上简单的桌布,盘子、刀叉、勺子都会井然摆开。故B项符合语境。14. D 根据空后一句可知,D项(然而,是什么导致了今天家庭聚餐的减少呢?)符合语境,下文是对D项的回答。15. G 根据空前一句可知,有时,家庭中最深刻、最有意义的时刻根本不在餐桌上。而空后一句说到餐桌的重要性,因此此处应为转折的意思,G项(然而,一家人围坐在一起吃晚饭的时刻仍有其独特之处)符合语境。16. E 空前一句提到了在餐桌上孩子们牙牙学语,E项(他们同时也能学会好的餐桌礼仪,那是让他们受益终生的东西)符合语境,与空前一句为递进关系。17. A 根据空前一句可知,一家人共进晚餐对教化孩子意义重大,这是教育孩子传承家庭文化的机会。故A项符合语境。谢谢观看! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas.docx Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas.pptx Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas(练习,含解析).docx