2025--2026年高考全国一卷英语综合模拟强化练习 (含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025--2026年高考全国一卷英语综合模拟强化练习 (含解析)

资源简介

2025--2026年高考全国一卷英语综合模拟强化练习【含答案Word版】
一、完形填空(本大题共1小题)
Whenever photographer Casey Ryan heads into the wilderness, he brings along his drone(无人机) to capture photographs from a bird’s eye view. Having the41device with him on a recent trip to the Cascades Mountain Range in Oregon saved his and another person’s42.
Casey was43through the Willamette National Forest when he44a stranger whose vehicle was stuck. Casey45to help get it out without hesitation.46, he got his own vehicle stuck in a ditch while trying to help, leaving both people in47with no cell phone service for miles around.
Casey immediately assessed the48and recalled a movie he’d seen recently in which a character used a drone to lift his phone high enough to capture a49in a similar situation, so he50his device and got to work.
First, he attached his cell phone51to his drone. Then, he typed a series of messages to his wife. He told her where he was located in the park, and then launched the drone into the air. Somewhere up there over the tall trees, it52a signal and whoosh! All of Casey’s texts were53.
Rescuers arrived and saved both Casey and the other driver. Who knows, maybe future drones will have built-in54features added to it55this photographer’s practice. We’d buy a phone drone!
1.A.protecting B.detecting C.repairing D.flying
2.A.lives B.photos C.strength D.money
3.A.searching B.driving C.wandering D.slipping
4.A.rang up B.came across C.got rid of D.kept track of
5.A.managed B.pretended C.volunteered D.failed
6.A.Unnaturally B.Generally C.Unfortunately D.Gradually
7.A.peace B.trouble C.charge D.silence
8.A.standard B.damage C.evidence D.situation
9.A.bird B.picture C.signal D.radiation
10.A.put aside B.gave away C.pulled out D.broke up
11.A.securely B.accidentally C.freely D.carelessly
12.A.picked off B.picked out C.picked on D.picked up
13.A.typed B.hidden C.delayed D.sent
14.A.emergency B.camera C.lighting D.identifying
15.A.in line with B.in case of C.thanks to D.depending on
二、阅读单选(本大题共4小题)
A
On a hot summer afternoon along the Mandavi River,Shweta Hule wraps her sari around her ankles and bends to pick wild “weeds” from the river and drop them into a bowl.The plants will be made into fritters(炸果饼),to be served at the little restaurant attached to the B&B Hule manages in the Indian coastal town of Vengurla.
Wild edible(可食用的) plants are common in kitchens here.Hule’s weed is juicy,which is found in mangrove forests.Harvesting some of the plant is helping conserve the mangroves,a globally endangered ecosystem of salt-tolerant trees that stop coastal erosion(侵蚀) and absorb storm damage.
Hule is head of Swamini,a self-help group set up by nine women from a fishing community in Vengurla who started Mandavi Eco Tourism in 2017.Vengurla is known for its beautiful beaches and seafood,but the climate crisis has made fishing for a living unsustainable,so people are trying to find other sources of income.They came up with the idea of running mangrove safaris(观光游) for tourists in Vengurla’s Mandavi River.
The safaris offer visitors a unique hour-long tour of the mangroves.Food has also become a key attraction:local spicy coconut curries,with homegrown or wild vegetables.Tourists are encouraged to go crabbing,and their catch is cooked and served.
Hule only discovered recently that the weed was edible when she met tourists from another coastal city.She researched these leaves and learned that the salty plant is rich in vitamins.She made her own version of the fritters,with chickpea flour,and presented it at the wild vegetable festival.“It was an instant hit.This boosted the confidence to include these fritters in our restaurant menu,” says Hule.
Swamini’s lodging house also serves vegetarian meals and plates of fish and crab sourced from the river.“The satisfaction after the visitors enjoy our meal is the real currency.We had guests from London who were so happy with our food that they took down the recipe.Such people help our business grow.What more can we want?” says Hule.
16.Which of the following can best describe the example of Shweta Hule
A.Do as the Romans do.
B.Strike while the iron is hot.
C.Kill two birds with one stone.
D.Bite off more than you can chew.
17.What does Swamini offer to visitors
A.Eco-tours and accommodation.
B.Fishing guide service.
C.Vegetable growing techniques.
D.Hands-on cooking classes.
18.Why were Hule’s fritters well-received
A.They were less expensive.
B.They were traditional.
C.They had their own features.
D.They got strongly promoted.
19.How did Hule feel about tourists’ obtaining her food recipe
A.Lost. B.Proud.
C.Worried. D.Curious.
Prom (舞会) Time!
A school prom is a formal party to celebrate an important date at school such as the end of secondary school or after completing school exams in Year 12 (aged 17–18). Proms are held in July, around the end of exam time. The idea is to celebrate your time and work at school. Some schools pay a professional organisation to arrange it. Others hold it themselves with a school dinner in the school hall. But they all involve big parties and big dresses. Get a plan before you go!
Clothes
You should dress up for your prom with formal wear. Many teenagers commonly wear school uniforms, but on prom night girls exchange their uniforms for beautiful evening dresses and high heels (高跟鞋). Boys that are usually only seen in jeans and trainers when not at school dress up in a suit with a tie and smart shoes. The right hairstyle and make-up are important too.
Vehicles
Arriving at your prom in large 4x4 vehicles is very popular. But it is not the standard answer. Two girls with a sense of humour arrived at their school prom both dressed as Barbie. Did they arrive in a car No, they travelled in a more original style: their mothers made each girl a life-sized Barbie box and they were trucked to the prom party in their boxes!
Cost
The school prom is big business. The average prom costs parents over 200 per teenager. Of course, not all families would like to spend so much money on their teenager’s prom. If your family doesn’t have the budget (预算) , you may save your pocket money or work part-time to cover the cost. There are popular jobs, including babysitting, shop work and working as a waiter or waitress.
According to the recent newspaper report, nearly 85% of schools in Britain have a prom. However, the modern school prom is not popular with most parents of teenagers.
20.A school prom is held mainly to ________.
A.enjoy school dinners B.celebrate graduation
C.start an organisation D.pass school exams
21.What do we know about school proms from the passage
A.Boys prefer to wear jeans at proms.
B.Proms are welcomed by all teen families.
C.Expensive vehicles are necessary for proms.
D.Part-time jobs can be taken to pay for proms.
22.What is the main purpose of the passage
A.To analyse the cost of school proms.
B.To present the types of school proms.
C.To offer information about school proms.
D.To show attitudes towards school proms.
C
Unlike some of Spain’s tourist hotspots, where tensions between locals and tourists have risen over the summer, the Cíes Islands present a rare success story.A simple but effective cap on daily visitor numbers has greatly reduced the pressure on the environment and created a more pleasant experience for visitors.
Before boarding the ferryboat to the islands, visitors must first secure a QR code from the Galician regional government and pay 25 for the round trip fare.“It was chaos before the cap,” says José Bouzas, the director of the park.“There were just too many people.Now, not only do they understand the need for this limit, but they also appreciate it.It allows visitors to enjoy their time here without impacting the ecosystem.”
Spain’s overtourism problems aren’t limited to its most famous cities.Mass tourism has become a flashpoint for local annoyances.Protests have erupted in multiple locations this year against the unchecked growth that affects local life.While tourism is often blamed for broader social issues, some experts argue that it’s only part of the problem.Linda Osti, a senior lecturer in Tourism Management at Bangor University, suggests that protests in cities like Barcelona expose a deeper disconnect between local authorities and residents.“Local governments should talk more about their intentions with their communities,” Osti says.“It’s not just about tourism.It’s about economic planning.If local people had better housing and employment conditions, tourism wouldn’t be such a flashpoint.”
As visitors sail to the Cíes Islands, they witness a rare and beautiful balance between nature and tourism.It’s a place where nature lovers and eco conscious travelers can enjoy a break from the crowds that overwhelm other parts of Spain.But this careful balance wasn’t achieved overnight.It requires local authorities to take tough decisions, like the cap on visitors, and to stick with them, even as tourism grows elsewhere.For José Bouzas, the lesson is clear: “If you don’t conserve these islands, there’s no point.You’d end up killing the goose that lays the golden eggs.”
23.What’s the secret to the Cíes Islands’ success in tourism
A.Limiting tourist numbers.
B.Building more facilities.
C.Practicing green tourism.
D.Providing quality service.
24.What is a requirement for tourists to visit the Cíes Islands
A.Taking a local ferryboat.
B.Buying travel insurance.
C.Getting an official QR code.
D.Passing security checks.
25.What should the local government do according to Linda Osti
A.Communicate with tourists.
B.Promote community interactions.
C.Develop the mass tourism industry.
D.Improve housing and employment.
26.What can we infer from the last paragraph
A.Tourism benefits both tourists and local people.
B.The local authority will continue the tourism policy.
C.The ecosystem on the Cíes Islands needs improving.
D.Travelers will visit the Cíes Islands in large crowds.
A★
On Mondays,two of my children get ready for school in an unusual way.Each packs plenty of food and water,a pair of rubber boots and sometimes a cup of hot chocolate.Then,I drop them off at a nearby park where they spend the entire day outside at a certified forest school.
When I first signed them up for forest school program,I loved the idea,but as a mum,I was concerned about a few things:Would they be comfortable outside for that long?Would they stay engaged for that many hours?Then I asked them if time ever seemed to move slowly,they stared at me in confusion.They didn’t understand my question,which fittingly removed it.
In this program,kids direct their own play,climbing tall trees or testing ice on the frozen lake.They are never told their play is too high or too sharp,but are rather trusted to self-adjust.Something else my sons appreciate about forest school is not being told to move on to the next activity,but being left to stay in a particular spot for as long as their curiosity allows.
“What about all the things they’re missing in real school?” concerned parents have asked me.Neither of their classroom teachers thinks it’s a problem,but most significantly,my kids are learning new and different skills that a classroom cannot teach.They are learning to sit silently and observe nature up close—a skill that’s virtually impossible to develop in a noisy and overcrowded classroom setting.They are making social connections across a broader range of age groups.They cooperate together,using their different sizes and strengths to fulfill various roles within their games.
I appreciate it that forest school is shaping my boys’ relationship with the outdoors.They’re learning how to spend extended periods of time in nature,what to do to pass the time,and developing knowledge that will get them much closer to nature in the coming decades.
27.What is special about the forest school program
A.Teachers engage in kids’ play.
B.Kids play and learn outdoors.
C.It focuses on nature protection.
D.It offers various food and drinks.
28.How did the author feel about kids’ reaction to her question
A.Awkward. B.Concerned.
C.Relieved. D.Proud.
29.What does paragraph 4 mainly talk about
A.The concerns caused by the program.
B.The benefits gained from role plays.
C.The skills acquired by children.
D.The games loved by teachers.
30.What can be a suitable title for the text
A.Nature:a Wonderland for the Young
B.Forest School Program Proves a Hit
C.Parks Are Replacing Traditional Schools
D.Forest School:a Fine Place for My Kids
三、七选五阅读(本大题共1小题)
[全国新高考Ⅰ2023年1月·浙江]With gas prices rising and airport security lines snaking longer than ever, why not book your next domestic vacation on a train Compared to other alternatives, it's comfortable and relaxing. Here is some advice on how to make a trip by rail as pleasant as possible.
Plan ahead.Most long-distance trains, especially the sleeping car accommodations, sell out very quickly.1 But no matter when you travel, it's a good idea to make your reservations at least 90 days in advance.
Use a travel agent.Consider turning your travel plan over to a travel agent and letting him double-check all the details, make suggestions, and then handle the actual reservations. A good one can sometimes find you discounted tickets.2 Then you won't have to walk through several cars on a moving train three times a day for your meals.
Bring a blanket.When you're riding on trains, you won't be provided with a blanket for free, even if your trip is an overnight one.3 In the summer in particular, the air conditioning can make them quite cold.
Arrive early.Most trains operate just once a day and some run only three times a week, so missing yours can be a disaster.4 Note: The times listed on the schedules are departure times, not arrival times.
Have fun.5 Read a book, knit, do a crossword puzzle, or simply watch the world unfold outside the window. To calculate your speed as you do, divide 3,600 (the number of seconds in an hour) by the number of seconds it takes you to travel one mile (the distance between two mileposts).If it takes the train 53 seconds to travel one mile, you're going 67.92 mph.
A.Train trips aren't for impatient types.
B.You'll have views from both sides of the train.
C.The temperature on rail cars is often hard to control.
D.That's particularly true during busy summer months.
E.You might have to wait longer than 24 hours to catch the next one.
F.Chances are the cost will be a lot less than the cost of one bedroom.
G.He may also book you in a sleeping car that's right next to the diner.
四、语法填空(本大题共1小题)
China has become the first country to land a spacecraft on the far side of the moon.The unmanned Chang’e 4 probe (探测器)—the name was inspired by an ancient Chinese moon goddess—1(touch) down last week in the South Pole Aitken basin.Landing on the moon’s far side is2(extreme) challenging.Because the moon’s body blocks direct radio communication with a probe, China first had to put a satellite in orbit above the moon in a spot3it could send signals to the spacecraft and to Earth.The far side of the moon is of particular4(interesting) to scientists because it has a lot of deep craters (环形山), more so5the familiar near side.Chinese researchers hope to use the instruments onboard Chang’e 46(find) and study areas of the South Pole Aitken basin.“This really excites scientists,” Carle Pieters, a scientist at Brown University, says, “because it7(mean) we have the chance to obtain information about how the moon8(construct).” Data about the moon’s composition, such as how9ice and other treasures it contains, could help China decide whether10(it) plans for a future lunar (月球的) base are practical.
五、书面表达(本大题共2小题)
31.假设你是晨光中学高三学生李津。你校于6月8日举办了成人礼活动,你的英国朋友Chris很想了解该活动。你于当晚给Chris回一封电子邮件,介绍相关情况,内容包括:
(1)成人礼活动内容(成长点滴回顾、观看校友抗疫事迹录像等);
(2)对活动的感受;
(3)对自己未来的展望。
注意:(1)词数不少于100;
(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;
(3)开头已给出,不计入总词数。
参考词汇:
成人礼the coming of age ceremony
新冠肺炎COVID 19
Dear Chris,
I’m so glad to hear from you.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
Yours,
Li Jin
32.假定你是李华, 暑期在伦敦学习, 得知当地美术馆要举办中国画展览。请写一封信申请做志愿者, 内容包括:
1.写信目的;
2.个人优势;
3.能做的事情。
注意: 1.词数100左右;
2.可以适当增加细节, 以使行文连贯;
3.结束语已为你写好。
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
Looking forward to your early reply.
Sincerely,
Li Hua
参考答案
一、完形填空
【答案】
1. D
2. A
3. B
4. B
5. C
6. C
7. B
8. D
9. C
10.C
11.A
12.D
13.D
14.A
15.C
【分析】
这是一篇记叙文。短文叙述了摄影师Casey Ryan在最近一次前往俄勒冈州喀斯喀特山脉的旅行中,他利用随身携带的无人机,救了他和另一个人的命。
【详解】
1. 考查动词词义辨析。句意:在最近一次前往俄勒冈州喀斯喀特山脉的旅行中,他随身携带了这个飞行装置,救了他和另一个人的命。A. protecting保护;B. detecting发现;C. repairing修理;D. flying疾驰,飞 。根据上文“his drone(无人机)”可知,无人机属于飞行装置。故选D项。
2. 考查名词词义辨析。句意同上。A. lives生命;B. photos照片;C. strength力量;D. money钱。根据下文“Rescuers arrived and saved both Casey and the other driver.”可知,他随身携带了这个飞行装置,救了他和另一个人的命。故选A项。
3. 考查动词词义辨析。句意:当Casey开车穿过威拉米特国家森林时,他遇到了一个陌生人,他的车被困住了。A. searching搜索;B. driving开车;C. wandering徘徊;D. slipping滑倒。根据下文“he got his own vehicle”可知,凯西开车穿过威拉米特国家森林。故选B项。
4. 考查动词短语词义辨析。句意同上。A. rang up结账;B. came across偶遇;C. got rid of 处理;D. kept track of跟踪,记录。根据下文“a stranger whose vehicle was stuck”可知,他遇到了一个陌生人。故选B项。
5. 考查动词词义辨析。句意:Casey毫不犹豫地自愿帮忙把它弄出来。A. managed管理;B. pretended假装;C. volunteered自愿做……;D. failed失败。根据下文“without hesitation”可知,凯西毫不犹豫地自愿帮忙。故选C项。
6. 考查副词词义辨析。句意:不幸的是,当他试图帮忙时,他自己的车陷入了沟里,这让两个人都陷入了困境,因为周围几英里都没有手机服务。A. Unnaturally不自然地;B. Generally普遍地;C. Unfortunately不幸运地;D. Gradually逐渐地。根据下文“he got his own vehicle stuck in a ditch”可知,不幸的是,他自己的车陷入了沟里。故选C项。
7. 考查名词词义辨析。句意同上。A. peace和平;B. trouble困境;C. charge电荷; D. silence沉默。根据上文“Casey5to help get it out without hesitation.6, he got his own vehicle stuck in a ditch while trying to help”可知,两人都陷入了困境。故选B项。
8. 考查名词词义辨析。句意:Casey立即对情况进行了评估,并想起了他最近看过的一部电影,在这部电影中,一个角色使用无人机将他的手机举得足够高,以便在类似的情况下捕捉到信号,所以他拿出他的设备开始工作。A. standard标准;B. damage损坏;C. evidence证据;D. situation情况,困境。根据下文“a similar situation”可知,凯西立即对情况进行了评估。故选D项。
9. 考查名词词义辨析。句意同上。A. bird鸟;B. picture图片;C. signal信号;D. radiation 辐射。根据下文“a signal”可知,指信号。故选C项。
10.考查动词短语词义辨析。句意同上。A. put aside搁置;B. gave away泄露;C. pulled out拔出,拿出;D. broke up分解。根据下文“got to work.”可知,他拿出他的设备开始工作。故选C项。
11.考查副词词义辨析。句意:首先,他把手机牢牢地绑在无人机上。A. securely安全地,牢固地;B. accidentally偶然地;C. freely自由地;D. carelessly粗心地。房子手机掉落,所以要手机牢牢地绑在无人机上。 故选A项。
12.考查动词短语词义辨析。句意:在高高的树上方的某个地方,它接收到了一个信号。A. picked off逐个射击;B. picked out挑选出;C. picked on找茬;D. picked up拾起,接收。根据“whoosh”可知,接收到了一个信号。故选D项。
13.考查动词词义辨析。句意:凯西所有的短信都发出去了。A. typed打字;B. hidden躲藏;C. delayed延期;D. sent发送。根据上文可知,接收到了信号,所以短信都发出去了。故选D项。
14.考查动词和名词义辨析。句意:谁知道呢,也许由于这位摄影师的实践,未来的无人机会有内置的应急功能。A. emergency紧急情况;B. camera照相机;C. lighting灯光;D. identifying识别。根据上文可知,二人都陷入了困境,所以是紧急情况,未来的无人机会有内置的应急功能。故选A项。
15.考查介词短语词义辨析。句意同上。A. in line with与……一致;B. in case of以防;C. thanks to 多亏了,由于;D. depending on依靠。根据“this photographer’s practice”可知,由于这位摄影师的实践,未来的无人机会有内置的应急功能。为因果关系。故选C项。
二、阅读单选
【答案】16.C
17.A
18.C
19.B
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述Shweta Hule和几位妇女创办Swamini为游客提供生态旅游和有当地特色的食宿的故事。
【详解】16.推理判断题。根据第一段的“The plants will be made into...Hule manages in the Indian coastal town of Vengurla.”和第二段的“Harvesting some of the plant is helping conserve...and absorb storm damage.”可知,这些杂草可以被制成食物,而且除掉它们有助于保护红树林,由此推知,Shweta Hule收集杂草的事例可以说是一举两得。故选C。
17.细节理解题。根据第四段“The safaris offer visitors a unique hour-long tour of the mangroves.Food has also become a key attraction...”以及最后一段第一句“Swamini’s lodging house also serves vegetarian meals and plates of fish and crab sourced from the river.”可知,Swamini给游客提供生态旅游和食宿。故选A。
18.推理判断题。根据倒数第二段的“She made her own version of the fritters,with chickpea flour,and presented it at the wild vegetable festival.”可知,Hule的炸果饼受欢迎是因为它们有自己的特色。故选C。
19.推理判断题。根据最后一段的“‘The satisfaction after the visitors enjoy our meal is the real currency...What more can we want?’ says Hule.”可推知,Hule对游客想得到她的食谱感到非常自豪。故选B。
【答案】20.B 21.D 22.C
【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述学校舞会是一种正式的聚会,用来庆祝学校里的一个重要日子,几乎每个学校都会举办学校舞会。本文就如何在学校舞会开始前做精心的准备给出一些信息。
【详解】20.细节理解题。根据第一段第一句话“A school prom is a formal party to celebrate an important date at school such as the end of secondary school or after completing school exams in Year 12 (aged 17–18). ”(学校舞会是一种正式的聚会,用来庆祝学校里的一个重要日子,如中学毕业或在12年级(17-18岁)完成学校考试后)可知,学校舞会是用来庆祝如中学毕业或完成十二年级学校考试这样的重要日子。故选B。
21.细节理解题。根据第四段第三句话“If your family doesn’t have the budget (预算) , you may save your pocket money or work part-time to cover the cost.”(如果你的家庭没有预算,你可以省下零用钱或做兼职来支付费用)可知,学生们可以通过做兼职工作来支付学校舞会的费用。故选D。
22.主旨大意题。根据本文的标题“Prom (舞会) Time!”(舞会时间)以及第一段最后两句话“But they all involve big parties and big dresses. Get a plan before you go!”(但它们都涉及大型聚会和大型服装。在你参加之前制定一个计划!)结合下文对服装、车辆、花销的说明可知,本文就如何在学校舞会开始前做精心的准备给出一些信息。故选C。
【答案】23.A
24.C
25.D
26.B
【分析】本文主要介绍了西班牙的谢斯群岛通过限制每日游客数量,实现了旅游业发展和环境保护之间的平衡,避免了过度旅游问题,同时还强调了保护岛屿的重要性。
【详解】23.细节理解题。根据第一段中的“A simple but effective cap on daily visitor numbers has greatly reduced the pressure on the environment and created a more pleasant experience for visitors.”可知,谢斯群岛在旅游业方面成功的秘诀在于限制了每日游客数量,这极大地减轻了对环境的压力,并为游客创造了更愉快的体验。故选A项。
24.细节理解题。根据第二段第一句“Before boarding the ferryboat to the islands, visitors must first secure a QR code from the Galician regional government and pay 25 for the round trip fare.”可知,游客在登上去往谢斯群岛的渡轮前,必须先从加利西亚地区政府那里获得一个官方的二维码。故选C项。
25.细节理解题。根据第三段中的“‘Local governments should talk more about their intentions with their communities… If local people had better housing and employment conditions, tourism wouldn’t be such a flashpoint.’”可知,琳达·奥斯蒂认为当地政府应该多与社区沟通他们的意图,改善当地人的住房和就业条件,以缓解旅游业带来的社会问题。故选D项。
26.推理判断题。根据最后一段第三、四句“But this careful balance wasn’t achieved overnight.It requires local authorities to take tough decisions, like the cap on visitors, and to stick with them, even as tourism grows elsewhere.”可知,这种谨慎的平衡并非一蹴而就,它要求地方当局作出艰难的决定,比如限制游客数量,并能够将这些决定坚持下去,即使在其他地方旅游业增长的情况下依旧如此。由此可推知,当地政府将继续实施其制定的旅游业政策。故选B项。
【答案】27.B
28.C
29.C
30.D
【分析】本文是一篇夹叙夹议文,主要介绍了作者送孩子们在一所认证的森林学校度过一整天,在那里孩子们接近大自然,能学到很多在校内学不到的技能。
【详解】27.细节理解题。根据第一段中“Then,I drop them off at a nearby park where they spend the entire day outside at a certified forest school.”以及第三段中的“In this program,kids direct their own play,climbing tall trees or testing ice on the frozen lake.”可知,这个森林学校项目的特殊之处在于孩子们在户外玩耍和学习。故选B。
28.推理判断题。根据第二段中的“Then I asked them if time ever seemed to move slowly,they stared at me in confusion.They didn’t understand my question,which fittingly removed it.”可知,孩子们对作者的问题感到很迷惑,这也消除了作者的担忧,由此可知,见到孩子们的这种反应,作者感到宽慰。故选C。
29.段落大意题。根据第四段中的主题句“Neither of their classroom teachers thinks it’s a problem,but most significantly,my kids are learning new and different skills that a classroom cannot teach.”以及后面内容可知,第四段主要讨论孩子们在森林学校学到的技能。故选C。
30.标题归纳题。综合分析全文可知,作者介绍了一所森林学校的特殊之处,以及孩子们在那里能学到许多在校内学不到的技能,作者感激森林学校可以塑造孩子与户外的关系,所以D项“Forest School:a Fine Place for My Kids”能概括文章的主题。故选D。
三、七选五阅读
【答案】31. D
32. G
33. C
34. E
35. A
【分析】本文介绍了一些使火车旅行尽可能愉快的建议。
【解析】31.上文提到很多长途火车特别是卧铺车厢的票很快就会售完,根据下文But no matter when you travel可知,设空处应提到一个旅行的时间。D项(在繁忙的夏季尤其如此)提到夏天,且承接上文说明尤其在夏季车票很快就会售完,同时引出下文无论何时旅行,都应提前买票,符合语境。D项中的That指代上文车票很快售完这件事。
32.上文提到一个好的旅行代办人有时能帮你找到打折的票,下文提到这样你就不需要为了吃饭在飞驰的火车上一天三次穿过数节车厢了,由此可知,设空处应表示代办人所做的与火车上吃饭相关的内容,G项(他也许可以帮你预订紧邻餐车的卧铺车厢)符合语境。
33.设空处后提到了车厢内温度的问题,空前提醒乘客最好自备毛毯, C项(火车上的温度通常很难控制)与上下文呼应,符合语境。
34.上文提到很多火车一天只开一趟或者一周开三趟,错过自己的列车可能非常不幸,E项(你可能要等上超过24小时才能赶上下一班)解释错过火车导致的后果,符合语境。
35.根据本段小标题Have fun.(玩得开心)以及空后建议读书、编织、解字谜或者仅仅看看窗外的世界,甚至计算时速可知,这些都是介绍在火车上如何用不同的方式打发时间。A项(火车旅行不适合没有耐心的人)符合语境。
四、语法填空
【答案】
31. touched
32. extremely
33. where
34. interest
35. than
36. to find
37. means
38. is constructed
39. much
40.its
【分析】
本文主要介绍了中国的航天壮举:成为首个让无人探测器——“嫦娥四号”在月球背面着陆的国家。本文介绍了“嫦娥四号”本次的航天任务和意义。
【详解】
31. 考查动词的时态。句意为:中国成为首个将航天器降落在月球背面的国家。以中国古代的一位月亮女神的名字命名的无人探测器“嫦娥四号”,上周在月球的南极 艾特肯盆地着陆。分析句子成分可知,设空处为句子的谓语动词;根据时间状语last week可知,此处讲述的是过去的事情,应用一般过去时。故填touched。
32. 考查词性转换。句意为:着陆在月球的背面是极具挑战性的。分析句子结构可知,此处用于修饰形容词challenging,应用副词,故填extremely。
33. 考查定语从句。句意为:由于月球自身阻挡了(地球)与探测器之间直接的无线电通信,中国必须先将一颗卫星送入月球上方轨道的一个位置,在那里它能够向航天器和地球发送信号。分析句子成分并结合句意可知,设空处引导定语从句,修饰先行词spot,且引导词在从句中作地点状语,应用where引导,故填where。
34. 考查词性转换。句意为:科学家们对月球的背面尤其感兴趣,因为它有许多深的环形山,比对人们所熟悉的月球的正面更感兴趣。结合句意可知,此处应为“be+of+n.”结构,相当于“be+adj.”,故填interest。
35. 考查连词。句意见上一题解析。结合上文的The far side of the moon和more及下文的the familiar near side可知,此处含有对比关系,对比月球的背面和正面,应用than连接两个比较对象。故填than。
36. 考查非谓语动词。句意为:中国的研究者们希望用“嫦娥四号”上的设备来发现和研究月球南极 艾特肯盆地区域。结合句意可知,设空处在句中作目的状语,应用不定式,构成use sth. to do… 结构,意为“使用某物做……”。故填to find。
37. 考查动词的时态和主谓一致。句意为:布朗大学的科学家卡尔·佩特斯说:“这真的让科学家们兴奋不已,因为它意味着我们有机会获得月球是如何构成的信息。”结合语境和上文的“This really excites scientists,”可知,此处表述的是客观情况,应用一般现在时;且主语为it,为第三人称单数,谓语动词也应用第三人称单数形式,故填means。
38. 考查动词的时态和语态及主谓一致。句意见上一题解析。结合语境可知,此处陈述的是客观事实,应用一般现在时;从句主语the moon和construct之间为被动关系,应用被动语态;且the moon为单数概念,谓语应用第三人称单数形式。故填is constructed。
39. 考查代词。句意为:关于月球构成的数据,比如月球上含有多少冰和其他宝藏,能够帮助中国判断其未来月球基地的计划是否可行。结合句意可知,此处应表示“多少”,且ice为不可数名词,故填much。
40.考查代词。句意见上一题解析。此处修饰空后的名词plans,作定语,应用形容词性物主代词。故填its。
五、书面表达
31.【答案】
【参考范文】
Dear Chris,
I’m so glad to hear from you.In response to your last letter in which you showed great interest in the coming of age ceremony held in our school, I am writing to briefly introduce it to you.
As scheduled, the significant and profound ceremony was held on June 8th.Not only did we look back on what we had gone through over the past three years, but also we watched touching videos about how our schoolmates fought against the COVID 19.Excitement and admiration welled up within me.The coming of age ceremony marks saying goodbye to the past and expectations of the unknown future.What we should do is shoulder responsibility as an adult and face challenges just like our brave and selfless schoolmates.
As we all know, nothing can be achieved without dedication and frustration.I hope I can remain optimistic and strive for my dreams persistently through thick and thin.The bright future is awaiting the determined!
Yours,
Li Jin
【详解】
【提分词句】
1.提分词汇:in response to回复,significant意义重大的,profound(影响)极大的,look back on回首,fight against… 与……做斗争, well up涌现, shoulder担负, dedication全身心投入, strive for… 为……而努力, persistently持续地等。
2.提分句型:in which引导的定语从句;省略结构;not only… but also… 结构以及not only置于句首引起的倒装结构;what引导的宾语从句和主语从句等。
【句型升级指南】表示感兴趣的四种表达
1.In response to your last letter in which you showed great interest in the coming of age ceremony held in our school, I am writing to briefly introduce it to you.
2.More and more students become interested in English.
3.Daniel’s very keen on tennis.
4.My mother expresses an interest in the garden.
32.【答案】【参考范文】
Dear Sir/Madam,
I’m Li Hua, a Chinese high school student currently studying in London.Hearing you are hosting a Chinese painting exhibition, I’m writing to apply to be a volunteer for the event.
To begin with, as a big fan of traditional Chinese painting, I’m able to offer visitors detailed explanations on famous Chinese painters.Secondly, with a good command of English, I can communicate smoothly with British painting lovers.Regarding the tasks I’m capable of, I can be a tour guide and a helpful assistant to the event organizers.
Were I chosen, I would devote myself to being a qualified volunteer.Hope you can take my application into consideration.
Looking forward to your early reply.
Sincerely,
Li Hua
【详解】【提分词句】
1.提分词汇:currently,a big fan of,detailed explanations,with a good command of,smoothly,regarding,devote oneself to,qualified,take… into consideration等。
2.提分句型:Hearing you are hosting a Chinese painting exhibition…; as a big fan of traditional Chinese painting, I’m able to…; Were I chosen, I would… 等。
【写作提示】
1.审题:(1)人称:以第一人称为主;(2)时态:以一般现在时为主;(3)体裁:书信类应用文。
2.写作要点:(1)写信目的;(2)个人优势;(3)能做的事;(4)期待回复。
【点评】本文要点齐全,条理清晰,一一阐述了写作目的和写作要点。首段开门见山地表明了作者的写作意图。文中使用了灵活多样的句式,衔接得当,行文流畅,如省略了关系代词的定语从句I’m capable of,虚拟语气倒装句Were I chosen, I would devote myself to…; 非谓语动词短语currently studying… 和Hearing you are hosting… 等的使用,使得表达形式更加灵活,可读性强。同时,文中使用了衔接词To begin with, Secondly,使得行文流畅、条理清晰、逻辑性强。另外,本文还运用了高级词汇如currently, a big fan of, be able to do sth., detailed explanations, with a good command of, smoothly, Regarding, devote myself to, qualified, take my application into consideration等,增加了文章的亮点。
第 page number 页,共 number of pages 页
第 page number 页,共 number of pages 页

展开更多......

收起↑

资源预览