资源简介 Section Ⅲ Developing ideas维度一:品句填词1.The writer described his (设想) of how the word could be in his work.2.Mr Green always encourages his son to find a job in the central business (区域).3.Nobody believed that Bob would be successful when he decided to (投资) in shares.4.The most valuable (物品) on show is a drawing by Picasso.5.For this job you need a lot of patience, and (同样地) you need a sense of humour.6.It is reported that the Royal Bank provided f for the project.7.Everyone’s working extremely hard to meet the d , otherwise we will be punished.8.When she was skimming through the newspaper,the h caught her attention.9.Studying the changes to the glacier aims to c the impact of global warming, which will help warn us to tackle climate change.10.T is a thick substance which you put on your toothbrush to clean your teeth.维度二:词形转换1.He tried to take an view of the situation and look at the problems . (objective)2.The company promised to the situation,and employers were seeking further of the proposals.(clarify)3.It’s of you to my application. All in all, thanks for your . (consider)4.He never went out until he had to buy ,making his parents worried,so it’s to help him make a change.(necessity)5.Our school offers good and you will be well with knowledge and skills for your future job.(equip)6.The project has demanded considerable (invest) of time and effort.维度三:固定搭配和句式1.It’s unwise to (刷爆) your credit card for an expensive but not essential item.2. (与……形成对比) other workers in this workshop, he is always hard-working. That is why he has been selected as the new shop manager.3.If you are easily influenced by others, you will feel that you can’t be (控制) your own life.4.She is an economical woman and manages to (储存) some money every month.5.Living in (当下) helps us appreciate what to do next.6. (一到达办公室), he set about working on the project.维度四:课文语法填空 The spending power of young people 1. (vary) from person to person.In contrast to these big spenders, there are also teens that prove age is no barrier to making good use 2. money.Jerry Witkovsky uses four jars to teach teenagers how to spend their money 3. (wise).When Jerry’s grandchildren 4. (turn) 13, his present to each of them was four jars.The value 5. (teach) with the Spending jar is that you are responsible for your own 6. (happy).Money gives you independence and the opportunity 7. (buy) something you like.The Saving jar gives you a vision for the future.This could involve saving for university, but it could also mean 8. (save) for that special something you’ve seen in the stores.The Investing jar not only represents a vision for the future, 9. gives the opportunity to build for the future.The Giving jar is all about kindness and helping.The wider aim of the jars is to encourage teenagers to think more objectively about money and the things 10. it can do, so that they grow up understanding the value of the valuable.Ⅰ.阅读理解A Unable to hold back my curiosity any longer, I opened the beautifully wrapped present.It was a shiny, new laptop.I had scored straight A’s for my examination and this was my reward.I had always envied (嫉妒) my friends who were always exchanging news about “chat rooms” or “e-mailing”, which I knew nothing about.Now I was going to find out. It started out simply enough.I was searching for some information online when I came across a social networking site.Soon I became attached to my new-found electronic friend.I began to spend more and more time on YouTube and became controlled by Facebook and Twitter.Whenever I was not accessing these social networking sites, I would be going through gossip (八卦) or fashion websites. As time passed, I would lock myself in my room during weekends, refusing to come out and take part in family discussions.I preferred to stay connected to the “friends” online whom I had never met.Soon I was spending the early hours of the morning surfing the Internet.Sleep became broken naps and my grades at school also began worsening. It was about this time that my parents started voicing their disapproval.I was asked to reduce my usage of the Internet.Yet, however hard I tried, I was unable to pull myself away.I was thirsty for just another click, or just another look at message board.Then one day, my father took away my laptop.I cried, shouted and even begged but in vain.Dad had made up his mind. Over time, I realized that Dad and Mum had always wanted the best for me.That was when I decided to take the big step — to quit my Internet addiction.Quitting was harder than I expected.But with strong determination, I knew that I would be able to do it.I promised my parents that I would turn over a new leaf.1.Why did the author’s parents buy her a laptop?A.To reward her for her excellent grades. B.To let her make more friends easily.C.To meet her curiosity about chat rooms. D.To help her set up a social networking site.2.What happened to the author after she got addicted to the Internet?A.She went out with new friends a lot. B.She suffered from sleeplessness.C.She got anxious and lost her temper. D.She ignored the people and things around her.3.What made the author decide to quit her Internet addiction?A.Her father’s demand. B.Her boredom with the Internet.C.Her worsening school grades. D.Her parents’ love and expectations.4.What can we learn from the author’s story?A.It’s never too late to mend. B.Action speaks louder than words.C.Behind bad luck comes good luck. D.A bad beginning makes a bad ending.B In this day and age, you can practically do anything with the help of the Internet. While chatting with a stranger may seem new and exciting, make sure that you stay safe while still having fun.While there are some unpleasant people in the world, let’s remember that most people are friendly! If you find someone who likes the same restaurant as you or who is also crazy about Gilmore Girls, then feel free to talk the night away! Just keep the conversation light and talk about your common interests. If a topic that doesn’t fit well with you is brought up, keep in mind that you are always in control. Under no circumstances should you be forced to talk or think about anything inappropriate. Ignore your manners at this time!Do stay open-minded. Sometimes chatting with strangers can turn into a close bond — or just another person you can turn to for a laugh. But when you are typing away on your computer, it’s easy for you to get carried away and to tell your new friends all about yourself.Keep the personal details secret, and instead talk about fun hobbies or the latest episode (一集) of The Good Wife.Always listen to your instincts (直觉). If something inside of you is telling you something isn’t right, it probably isn’t. Pay attention to how your body responds to certain people online. Remember, you never really know who you are talking to just by looking at a computer screen name, so downloading anything is absolutely no.See? Talking to strangers online doesn’t always have to be appalling experience. By following these dos and don’ts, chatting with someone you don’t know can be cool and pleasant, and can make sure that you stay safe in the world of the Internet.5.When you chat online, it is acceptable that you .A.send a stranger a picture of yourselfB.stop chatting if the topic upsets youC.never refuse to talk to any stranger onlineD.let out some personal information6.What should you do when chatting online?A.Avoid chatting with those different from you.B.Try to be polite when a topic makes you feel upset.C.Avoid downloading everything from strangers.D.Don’t expect to get a lifelong friendship from a stranger.7.What does the underlined word “appalling” in the last paragraph probably mean?A.Terrible. B.Funny.C.Exciting. D.Comfortable.8.What would be the best title for the passage?A.Advantages of Surfing the InternetB.Guidelines on Chatting with Strangers OnlineC.Advice on How to Get a Lifelong Online FriendshipD.Possible Dangers of Surfing the InternetC A short while ago, I lost access to my WeChat account.I was not sure why it wouldn’t let me log in; perhaps it was my ancient, out-of-date phone.But I wasn’t too upset because it offered me an opportunity to take a break from social media — something more and more people are doing. In the United States, Twitter is losing millions of users each month and Facebook has seen a 44 percent decline among its younger users.Some of these users may have deserted Twitter and Facebook for other social media platforms, while many others have switched off because they felt that social media was having a negative effect on their happiness and overall quality of life. Stars have taken a break from social media because they were tired of so many Internet trolls (发挑衅帖子的人) leaving negative comments.Ordinary people (like me) are turning away from it because of the feeling that they were spending more time online and enjoying themselves less. It is not unusual for people to spend two or three hours a day posting or reading posts, to the point where it becomes an addiction.And it is an addiction.There is a chemical in your brain known as dopamine (多巴胺) which is sometimes called the “reward molecule” and its release gives you a feeling of pleasure.For instance, when you post a photo on WeChat and get a hundred likes, you feel happy.That’s dopamine at work. In my case, being off WeChat left me with a feeling of anxiety for a few days.No doubt I missed my dopamine.And I got e-mails from friends wondering if I was fine or if I was just being antisocial (不喜欢社交的).But I soon began to feel quite peaceful and started to worry less about what other people were doing and concentrate more on my personal life.And it is an added bonus that I’m getting better sleep at night. I’m not motivating all of you to quit social media, but spending less time on these platforms does bring you advantages.You could start by leaving your phone at home when you go to school (for some, that’s already a school rule).And it is also a good idea to charge your phone outside of your bedroom at night, as you are unlikely to get a good night’s sleep when the notification (通知) bell keeps ringing. Someday I may reconnect with my WeChat account, but I’m not in a hurry.Life can be more relaxing and just as interesting without it.9.Why does the author mention his disconnection with WeChat at the beginning of the passage?A.To introduce the disadvantages of social media.B.To explain why he lost access to his WeChat account.C.To illustrate the function of dopamine.D.To prove how WeChat makes life easier.10.What is the current situation of social media in the United States according to the passage?A.Twitter and Facebook dominate all the social media.B.Famous people have deserted Twitter and Facebook for other social media.C.An increasing number of people are losing interest in social media.D.Social media add to people’s happiness and life convenience.11.What does the fourth paragraph talk about?A.How dopamine works when you are posting or reading posts.B.The reason behind people’s addiction to social media.C.Why WeChat is so popular among people.D.What you can do if you want to get many likes on WeChat.12.What is the author’s attitude towards social media?A.To turn away from them immediately.B.To choose a social media platform that suits you.C.To connect with them is acceptable if you aren’t addicted to them.D.To quit them will make your life more relaxing and interesting.Ⅱ.阅读七选五 How to Get More Time in a Day Do you feel like there are never enough hours in a day? Are you always behind your tasks? If so, here are some tips to help you take control of your time. 13 Writing down the things you need to get done removes the stress of trying to keep track of them mentally. What’s more, it will be easier to make a plan to address your tasks. When making your to-do list, be aware of unrealistic expectations.If your list is too long, you’ll feel discouraged when you can’t get through it. 14 Decide what absolutely needs to be done that day and what can be put off to the next. Chances are that putting some duties off to the near future won’t bring any serious consequences. Once you have your list, attack it with one item at a time. Many people believe that performing multiple tasks simultaneously (同时地) saves time, but in truth multitasking takes 30 per cent longer than doing things one by one. 15 The next step is to find ways to use time more wisely. Plenty of time each day is spent in texting or e-mailing, so imagine how much time we’d save if we just called people instead. 16 It’s faster than typing, and it’s often easier to grasp someone’s meaning when we can hear his voice. At the end of the day, it’s important to give your mind and body a chance to rest. Take breaks to stop, breathe, and clear your thoughts, and don’t let mounting duties prevent you from getting enough sleep. 17 A.You can begin by making a to-do list.B.Speaking over the phone is more efficient.C.The solution is to deal with the most important thing first.D.Only when you remove such activities can you feel refreshed.E.Now go forth and treat your time like the valuable product it is!F.Besides, people tend to make more mistakes when they multitask.G.Though they may feel enjoyable, they have few long-term benefits.13. 14. 15. 16. 17. Ⅲ.应用文写作 你校将举办英语演讲比赛,请你以Please Be a Wise Smartphone User为题写一篇短文参赛。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式作答。Please Be a Wise Smartphone User Section Ⅲ Developing ideas基础知识自测维度一1.vision 2.district 3.invest 4.item 5.likewise 6.finance7.deadline 8.headline 9.clarify 10.Toothpaste维度二1.objective; objectively 2.clarify; clarification3.considerate; consider; consideration 4.necessities; necessary5.equipment; equipped 6.investment维度三1.max out 2.In contrast to/with 3.in control of4.put aside 5.the here and now 6.On arriving at the office维度四1.varies 2.of 3.wisely 4.turned 5.taught6.happiness 7.to buy 8.saving 9.but 10.that/which素养能力提升Ⅰ.语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因为成绩优异得到了一台笔记本作为奖励,结果作者却沉迷于网络,忽略了周围的人和事。最后父亲拿走了作者的笔记本,作者也决心戒掉网瘾。1.A 细节理解题。根据第一段中的It was a shiny, new laptop.I had scored straight A’s for my examination and this was my reward.可知,作者的父母给她买了一台笔记本电脑是为了奖励她的优异成绩。2.D 细节理解题。根据第三段内容可知,作者沉迷于网络后忽略了周围的人和事。3.D 细节理解题。根据最后一段第一、二句可知,父母的爱和期望让作者决定戒掉网瘾。4.A 推理判断题。文章主要讲述了作者因为成绩优异得到了一台笔记本作为奖励,结果作者却沉迷于网络,忽略了周围的人和事。最后父亲拿走了作者的笔记本,作者也决心戒掉网瘾。由此可推知,故事告诉我们:亡羊补牢,犹未晚也。语篇解读:本文是一篇说明文。文章告诉我们在网络聊天的时候应注意的一些具体准则,这些准则可以很好地保护我们。5.B 推理判断题。根据第二段最后三句可知,当网络聊天的话题不合适的时候,你可以停止与对方的交流,不要在意礼貌问题。6.C 细节理解题。根据第四段最后一句可知,在网络聊天的时候,你并不完全了解聊天对象,所以千万不能下载对方发送的任何文件。7.A 词义猜测题。根据画线词所在句的下一句可知,遵守上文提及的dos and don’ts,与陌生人的网络聊天也可以令人很愉快。而很多人把网络聊天当成是洪水猛兽般可怕的事物。由此可推知,appalling意为“可怕的,糟糕的”。8.B 标题归纳题。通读全文可知,作者提出了一些正确处理网络聊天的建议,告诉我们在网络聊天的时候,要注意一些具体准则。因此B项为文章最佳标题。语篇解读:本文是一篇议论文。作者告诉人们“暂时远离社交媒体是明智的选择”,并就其原因进行了分析。9.A 推理判断题。作者在第一段说到他登录不上微信账号,但是他并没有太烦恼,因为这给了他暂时离开社交媒体的机会。接着在下文中作者以美国一些人退出社交媒体、明星因为厌倦网络上的负面评论而远离社交媒体、普通人远离社交媒体的例子讲述了社交媒体带来的不好的影响。因此,作者在开头提到了自己与微信脱节,是为了介绍社交媒体的缺点。10.C 细节理解题。根据第二段第一句可知,美国社交媒体的现状是越来越多的人对社交媒体失去兴趣。11.B 段落大意题。第四段前两句讲到人们每天花两到三个小时来发帖子或阅读帖子是很平常的事,甚至到了上瘾的地步,这是一种瘾,紧接着介绍这种瘾的形成是因为大脑中的多巴胺在运作。由此可见,第四段主要是对人们沉迷于社交媒体背后的原因进行了分析。12.C 观点态度题。根据倒数第一、二段可知,作者对社交媒体的态度是“如果你没有上瘾的话,重新使用社交媒体是可以接受的”。Ⅱ.语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了在处理日常众多的任务时,合理掌控时间的方法及其重要性。13.A 根据空后一句及下一段首句可知,文中给出的第一条建议是制作待办事项清单。A项中的making a to-do list与下文内容相呼应,符合语境。14.C 上文中提出问题(待办事项清单太长),下文为解决此问题的具体建议,即确定哪些事情是当天必须要做的,哪些事情可以推迟到第二天。C项(解决方法就是优先处理最重要的事情)符合语境。15.F 根据空前一句可知,同时完成多个任务更耽误时间。F项(此外,同时完成多项任务时人们往往会犯更多的错误)中的multitask与上文中的multitasking相呼应,符合语境。16.B 根据上下文可知,本段介绍了打电话相对于发短信和电子邮件的优点。B项中的phone与上文中的called相呼应,故B项符合语境。17.E 根据上文中的At the end of the day, it’s important to give your mind and body a chance to rest.可知,休息对身心健康同样重要。结合设空处的位置可推知,设空处应总结上文,E项(现在勇往直前,把你的时间看作有价值的产品!)符合语境,呼吁我们珍惜时间,珍惜时间的价值,且与上文内容相呼应。Ⅲ.Please Be a Wise Smartphone User Please be a wise smartphone user.Cut back on the time you spend on your smartphone every day.Join in more physical activities like taking regular exercise.Get close to nature and appreciate the beauty in life.Establish your offline relationships by spending more time with your friends and family members. Enjoy your life by travelling, going to the opera, attending concerts and watching films.Read more physical books to broaden your horizons and get involved in some volunteer activities to make life more meaningful.5 / 6Section Ⅲ Developing ideasValuable ValuesThe spending power of young people varies from person to person①.Each, however, is faced with② the same question: what to do with their money? Some handle③ this less well than others.Recent headlines④ have seen more and more teens maxing out⑤ their parents’ credit cards⑥ on games or other online activities.In contrast to⑦ these big spenders, there are also teens [1]that prove age is no barrier⑧ to making good use of⑨ money.With the help of⑩ her grandmother, eight-year-old Khloe Thompson started making “Kare Bags” for the homeless people in her district .[2]Inside the bags are necessities such as toothpaste , soap and socks, bought first with her pocket money and then through crowd funding. These items helped to make the lives of poor and homeless people a little bit easier.On receiving a Kare Bag, one woman said,“You make me feel like a human being.” [1]that引导定语从句,修饰先行词teens。[2]介词短语Inside the bags置于句首引起完全倒装;过去分词短语bought first with her pocket money作定语,修饰名词necessities。[3]However people intend to use their money, [4]managing it seems to be unprecedentedly important to younger generations.A 2016 study said 17 states of the US require high school students to take courses in personal finances .For those [5]who have no access to courses, help might be at hand thanks to Jerry Witkovsky and his method of using four jars to teach teenagers [6]how to spend their money wisely. [3]However引导让步状语从句,此处however相当于no matter how。[4]动词-ing短语作主语。[5]who引导定语从句,修饰先行词those。[6]“疑问词+动词不定式”结构作动词teach的宾语。When Jerry’s grandchildren turned 13, his present to each of them was three jars: one for Spending, one for Saving, and another for Giving — he has since added a fourth jar for Investing .[7]It was from then on that his grandchildren started to be in control of what to do with the money they receive: spend, save, invest or give? Jerry’s birthday present to his grandchildren is, however, much more than money and a few jars — he is giving them the opportunity to learn lifelong values.The value [8]taught with the Spending jar is [9]that you are responsible for your own happiness.Money gives you independence and the opportunity to buy something you like.After all , it’s OK to be nice to yourself![10]While the Spending jar is about the here and now , the Saving jar gives you a vision for the future.This could involve saving for university, but it could also mean saving for that special something you’ve seen in the stores — it’s up to you. [7]本句为强调句,强调时间状语from then on;其中they receive为省略了that/which的定语从句,修饰先行词money。[8]过去分词短语作后置定语,修饰名词value。[9]that引导表语从句。[10]While意为“而”,表示对比。The Investing jar not only represents a vision for the future, but gives the opportunity to build for the future.Although this could likewise involve putting aside money for your university education, it also means investing in yourself.The Giving jar is all about kindness and helping.[11]Whether you want to help out a friend, give money to an animal charity or to children in another country, it’s your money to give to [12]whatever cause you believe in. [11]Whether ... or ... 意为“不管……还是……”,引导让步状语从句。[12]whatever引导宾语从句,作介词to的宾语。The wider aim of the jars is [13]to encourage teenagers to think more objectively about money and the things that it can do, so that they grow up understanding, if you like, the value of the valuable.In this way, they will be better equipped in their adult lives [14]to make informed choices about how they use the money they have.Indeed, the small change inside their jars could mean a big change in [15]how they manage their money. [13]动词不定式短语to encourage teenagers ...作表语;that引导定语从句,修饰先行词the things。[14]动词不定式短语to make informed choices about ...作目的状语;how引导宾语从句;they have为定语从句,修饰先行词money。[15]how引导宾语从句。【读文清障】①vary from person to person 因人而异②be faced with面临,面对③handle v.处理,应付④headline n.媒体报道的热门话题;标题⑤max out(钱)花光;(信用卡)刷爆⑥credit card信用卡⑦in contrast to与……形成对比⑧barrier n.障碍,阻力;屏障;障碍物⑨make good use of 充分利用⑩with the help of在……的帮助下 district n.地区,区域 necessity n.必需品 toothpaste n.牙膏 soap n.肥皂 pocket money零花钱 item n.一件商品(或物品) manage v.有效使用(金钱、时间等) unprecedentedly adv.空前地 personal finances(个人的)财务管理 have access to可以使用,得以进入,可以接近 be at hand在手边,在附近,即将来临 jar n.(玻璃)罐子,广口瓶 invest v.投资 from then on从那时起 in control of 控制,管理,掌握 lifelong adj.终身的 be responsible for对……负责 after all毕竟;终究 the here and now当下;此时此刻 vision n.构想,设想 involve v.包含;需要;牵涉,牵连 represent v.代表;象征;意味着 likewise adv.同样地;相似地 put aside 储存,积蓄;搁置 cause n.事业,目标 objectively adv.客观地 equip v.使有知识和技能,使能够胜任 informed adj.有根据的【参考译文】珍贵的价值年轻人的消费能力因人而异。然而,每个人都面临一个同样的问题:该如何对待自己的钱?有些人并不那么擅长理财。最近的新闻头条中报道了越来越多的青少年刷爆了父母的信用卡,将钱肆意挥霍在网络游戏或其他网络活动中。 与这些花钱大手大脚的人相比,也有一些青少年证明了年龄并非善于利用金钱的障碍。年仅八岁的科洛·汤普森在祖母的帮助下,开始为她所在区的流浪者们制作“爱心包包”。包里面装着一些生活必需品,比如牙膏、肥皂和袜子等。最初购买这些物品用的都是她自己的零花钱,后来则是通过众筹购买。这些物品让贫穷和无家可归的人生活得稍微轻松了一些。在收到“爱心包包”时,一位女士说:“你让我觉得自己活得像个人。”无论人们打算怎样使用自己的钱,理财对于年轻一代来说似乎变得前所未有地重要。2016年的一项研究表明,美国有17个州要求高中生修个人理财的课程。对于那些无法接触理财课程的人来说,多亏杰里·维特科夫斯基和他的理财方法——他用四个罐子教青少年如何智慧理财。当杰里的孙子孙女们年满13岁时,杰里给他们每个人的礼物都是三个罐子:一个用于消费,一个用于储蓄,另一个用于给予——之后他还增加了第四个罐子,用于投资。从那时起,他的孙子孙女们就开始自己掌控如何处理所得的钱:用于消费、储蓄、投资还是给予他人?然而,杰里送他们生日礼物的价值远远不止金钱和这几个罐子——他为他们提供了终身树立正确价值观的机会。“消费”罐子传递的价值是,你要为自己的幸福负责。金钱让你独立,并给你购买自己所爱之物的机会。毕竟,对自己好一点是可以的!“消费”罐子关注的是眼前和当下,而“储蓄”罐子则为你提供了未来的愿景。它可以是为大学教育准备的存款,也可以是为自己在商店里看到的心仪之物而攒的钱——这都取决于你。“投资”罐子不仅代表着对未来的愿景,还为未来的发展提供了机会。虽然它同样包括为大学教育而把钱存起来,但它同时还意味着对自身的投资。“给予”罐子其实就是指善良与帮助。无论你是想要接济朋友,为动物慈善机构捐款,或是救助另一个国家的孩子,这都是你的钱,你可以把它捐给任何你相信的事业。 介绍这四个罐子,更深远的目的在于鼓励青少年以一种更客观的方式思考金钱以及用钱能做的事情,让他们在成长的过程中逐渐理解重要事物的真正价值。这样他们在步入成人社会时才会更加得心应手,并且能够对如何管理金钱做出明智的选择。事实上,他们罐子中的细微变化可能意味着日后他们理财方式的巨大变化。第一步:析架构理清脉络Skim the passage and fill in the blanks.第二步:知细节明察秋毫Read the passage carefully and choose the best answers.1.Who were “Kare Bags” made for?A.The homeless people.B.The people out of work.C.The people suffering disasters.D.The old people who have no children.2.What does the example in Paragraph 2 suggest?A.Khloe is a girl who is willing to help others.B.“Kare Bags” contain toothpaste,soap and socks and so on.C.Age is no barrier to making good use of money.D.Grandmother’s help is of great importance.3.What do 17 states of the US require high school students to do?A.To take an active part in after-school activities.B.To make good use of money.C.To learn Jerry Witkovsky’s method.D.To take courses in personal finances.4.Why did Jerry give four jars to his grandchildren as their birthday present?A.To express his love. B.To help them learn lifelong values.C.To warn them not to waste money. D.To tell them money is the most important.5.Which jars are related to the future?A.The Spending jar & the Saving jar. B.The Spending jar & the Giving jar.C.The Saving jar & the Investing jar. D.The Saving jar & the Giving jar.6.What’s the structure of the passage?7.What’s the main idea of the text?A.Teach children how to manage their money wisely.B.Introduce the functions of different jars.C.Remind you of the future life.D.Encourage teenagers to earn more money.第三步:拓思维品质提升Discuss the following questions with your partner.1.Which jar do you think is the most important?Why? 2.What can you learn from the text? 第四步:析难句表达升级1.Inside the bags are necessities such as toothpaste,soap and socks,bought first with her pocket money and then through crowd funding.句式分析 本句为 句,系动词are在前,主语necessities在后。自主翻译 2.For those who have no access to courses,help might be at hand thanks to Jerry Witkovsky and his method of using four jars to teach teenagers how to spend their money wisely.句式分析 who引导 ;主句的主语是help,and是并列连词,连接Jerry Witkovsky和his method;how to spend their money为“疑问词+动词不定式”结构,作teach 的 。自主翻译 3.The value taught with the Spending jar is that you are responsible for your own happiness.句式分析 本句是一个 结构,过去分词短语taught with the Spending jar 作 ,修饰主语 ,that引导 。自主翻译 4.Whether you want to help out a friend, give money to an animal charity or to children in another country, it’s your money to give to whatever cause you believe in.句式分析 whether 引导 ,whatever 引导 。自主翻译 Part Ⅰ 核心词汇集释in contrast to/with 与……形成对比【教材原句】 In contrast to these big spenders, there are also teens that prove age is no barrier to making good use of money.与这些花钱大手大脚的人相比,也有一些青少年证明了年龄并非善于利用金钱的障碍。【用法】contrast v. 对照;使成对比n. 对比,对照contrast with 和……比起来;和……形成对照contrast A and/with B 把A和B作对比by/in contrast 与……相反;对比之下【佳句】 In contrast to/with his brother,the young teenager is always considerate towards others.与他哥哥不同的是,这个年轻人总是为他人着想。【联想】 “和……比起来”还可以用compared to/with来表达,相当于when compared to/with。【练透】 单句语法填空①Most people work because it’s unavoidable. contrast, there are some people who actually enjoy working.②The blue curtains contrast sharply the yellow bedcover in the dormitory of the boarders.③ contrast to traditional media, Internet advertising has a lot of advantages.【写美】 补全句子④你不能把他的作品和她的相比,因为它们风格不同。You cannot , for they are of different styles.in control of 控制;掌管【教材原句】 It was from then on that his grandchildren started to be in control of what to do with the money they receive ...从那时起,他的孙子孙女们就开始自己掌控如何处理所得的钱……【用法】be/get/run out of control 失去控制be under control 被控制住beyond (one’s) control (某人)无法控制bring ...under control 把……控制住take control of 取得对……的控制lose control of 失去对……的控制have control over/of 能控制……【佳句】 He’s reached the retiring age, but he’s still in control of the company.=He’s reached the retiring age, but the company is still in the control of him.他已到退休年龄,但仍然掌管着公司。【点津】 be in control of 控制着,掌管着(表主动);be in the control of 在……的控制/掌管下(表被动)。【练透】 单句语法填空①We are encouraged to take control our own learning, rather than just relying on our teachers.②She’s an excellent female head,who has control home affairs.③Dieting and exercising can bring your weight control.④There was nothing we could do — the situation was our control.【写美】 补全句子⑤我很抱歉。那天我不该对你大喊大叫的。我有点失控了。(道歉信)I’m sorry. I shouldn’t have shouted at you the other day. I was a bit .the here and now当下,此时此刻【教材原句】 While the Spending jar is about the here and now,the Saving jar gives you a vision for the future. “消费”罐子关注的是眼前和当下,而“储蓄”罐子则为你提供了未来的愿景。【用法】here and there 到处now and then 偶尔,有时then and there 当场,立即up and down 一上一下地;来来回回,往返地in and out 时常出入back and forth 来回地【佳句】 He wasn’t prepared to wait — he wanted the money then and there.他不打算等——他想立即拿到钱。【练透】 单句语法填空①To be able to live fully in here and now,one must first learn how to honour the past.②All the balloons carrying their names were put into a room, here there.【写美】 补全句子③她在办公桌前踱来踱去。(动作描写)She was pacing in front of her desk.put aside 储存;留出(一段时间);把……撇开不理【教材原句】 Although this could likewise involve putting aside money for your university education, it also means investing in yourself.虽然它同样包括为大学教育而把钱存起来,但它同时还意味着对自身的投资。【用法】put away 把……收拾好;储存put down 放下;写下;镇压put forward 提出,提议;将……提前put off 延期,推迟put out 扑灭,熄灭;生产;出版put up 举起;建造;张贴;提高;留宿【佳句】 Unexpectedly,the villager made a promise to put us up for one night,which moved us to tears.没想到那位村民答应让我们住一晚,我们感动得哭了。(情感描写)【练透】 单句语法填空①Putting some time to review what you have learned is what you should do every day.②A suggestion has been put that a new road should be built between the two villages.③There is no need for you to put whatever your teachers say in class.【写美】 补全句子④今日事,今日毕。Never till tomorrow what you can do today.equip v.使有知识和技能,使能够胜任;配备,装备【教材原句】 In this way, they will be better equipped in their adult lives to make informed choices about how they use the money they have.这样他们在步入成人社会时才会更加得心应手,并且能够对如何管理金钱做出明智的选择。【用法】(1)equip ...with ... 用……装备……equip sb for sth 使某人具备某事的条件be equipped with 装备着……be fully/poorly equipped 装备齐全/简陋(2)equipment n. 设备,器材;配备,装备a piece/set of equipment 一件/套设备【佳句】 Helping your child to read and write at home will improve your child’s skills and confidence — it will also better equip them for learning in the classroom environment.帮助您的孩子在家阅读和写作将提高您孩子的技能和信心,也将使他们更好地具备在课堂环境中学习的能力。【练透】 单句语法填空①Please equip yourself a sharp pencil, a ruler, a pen and a rubber for the exam to take tomorrow morning.②The company has bought a lot of new (equip) since the new manager came to power.③The more we learn, the more equipped we will be our future.【写美】 补全句子④大多数家长都让他们的孩子接受良好的教育来提升自己。Most parents a good education to promote themselves.Part Ⅱ 重点句型解构句型公式:拟人句【教材原句】 Recent headlines have seen more and more teens maxing out their parents’ credit cards on games or other online activities. 最近的新闻头条中报道了越来越多的青少年刷爆了父母的信用卡,将钱肆意挥霍在网络游戏或其他网络活动中。【用法】(1)see意为“见证;目睹;经历”时,常以表示时代、年代、世纪或地点的名词作主语,表示某时或某地“目睹、发生、经历”了某事;(2)与see用法相同的动词还有witness,find等,这些词在句中作谓语,用物作主语时,表示一种拟人的手法,以增添语言色彩,使表达更形象。【品悟】 These ancient buildings have witnessed the rapid development of the city over the years. 这些古老的建筑见证了这些年来这座城市的快速发展。【写美】 微写作①这所大学多年来经历了许多变化。(witness)This university over the years.②1994年我在农村的一所中学工作。 in a middle school in the countryside.③下一刻,当母亲品尝了双胞胎为她准备的早餐时,她感到惊讶和幸福。(情感描写) when she tasted the breakfast prepared for her by the twins.句型公式:on doing sth一……就……【教材原句】 On receiving a Kare Bag, one woman said, “You make me feel like a human being.” 在收到“爱心包包”时,一位女士说:“你让我觉得自己活得像个人。”【用法】(1)on doing sth表示“一……就……”,其中on可以换成upon或将doing转换为名词,相当于as soon as 引导的时间状语从句。(2)“一……就……”的其他表达方式:the moment/minute/instant+从句,immediately/instantly/directly+从句,no sooner ...than ...,hardly/scarcely ...when ...【品悟】 On/Upon arriving (=On/Upon arrival) at the village, these college students went to help the farmers with their work.这些大学生一到村子就去帮助农民干活。【写美】 一句多译一读到这个消息的标题,他就高兴地跳来跳去。→ the headline of the news, he jumped up and down with joy.(on/upon)→ the headline of the news, he jumped up and down with joy.(moment)→ the headline of the news, he jumped up and down with joy.(hardly)Section Ⅲ Developing ideas【文本透析·剖语篇】第一步1.How 2.making 3.wisely 4.birthday present5.happiness 6.vision 7.future 8.kindness and helping 9.value第二步1-7 ACDBCAA第三步1.The Investing jar.Because it involves getting ready for our future and meantime it will make us equipped with more knowledge of finance, so we will be able to manage our money wisely in our future lives.2.It’s important for us to spend money and manage it properly,because it is difficult for our parents to earn money and managing money is critical to us in the long run.第四步1.完全倒装包里面装着一些生活必需品,比如牙膏、肥皂和袜子等。最初购买这些物品用的都是她自己的零花钱,后来则是通过众筹购买。2.定语从句 宾语对于那些无法接触理财课程的人来说,多亏杰里·维特科夫斯基和他的理财方法——他用四个罐子教青少年如何智慧理财。3.主系表 后置定语 The value 表语从句“消费”罐子传递的价值是,你要为自己的幸福负责。4.让步状语从句 宾语从句无论你是想要接济朋友,为动物慈善机构捐款,或是救助另一个国家的孩子,这都是你的钱,你可以把它捐给任何你相信的事业。【核心知识·巧突破】核心词汇集释1.①By ②with ③In ④contrast his works and/with hers2.①of ②over/of ③under ④beyond ⑤out of control3.①the ②and ③up and down/back and forth4.①aside ②forward ③down ④put off5.①with ②equipment ③for ④equip their children with重点句型解构1.①has witnessed quite a few changes ②The year 1994 found me working ③The next moment saw the mother’s surprise and happiness2.On/Upon reading; The moment he read; Hardly had he read10 / 10(共112张PPT)Section Ⅲ Developing ideas1篇章助解·释疑难目 录4课时检测·提能力3核心知识·巧突破2文本透析·剖语篇篇章助解·释疑难力推课前预习1Valuable ValuesThe spending power of young people varies from person to person①.Each, however, is faced with② the same question: what to do withtheir money? Some handle③ this less well than others.Recent headlines④have seen more and more teens maxing out⑤ their parents’ credit cards⑥on games or other online activities.【读文清障】①vary from person to person 因人而异②be faced with面临,面对③handle v.处理,应付④headline n.媒体报道的热门话题;标题⑤max out(钱)花光;(信用卡)刷爆⑥credit card信用卡In contrast to⑦ these big spenders, there are also teens [1]that proveage is no barrier⑧ to making good use of⑨ money.With the help of⑩ hergrandmother, eight-year-old Khloe Thompson started making “KareBags” for the homeless people in her district .[2]Inside the bags arenecessities such as toothpaste , soap and socks, bought first withher pocket money and then through crowd funding. These items helped to make the lives of poor and homeless people a little bit easier.Onreceiving a Kare Bag, one woman said,“You make me feel like ahuman being.”[1]that引导定语从句,修饰先行词teens。 [2]介词短语Inside the bags置于句首引起完全倒装;过去分词短语bought first with her pocket money作定语,修饰名词necessities。⑦in contrast to与……形成对比⑧barrier n.障碍,阻力;屏障;障碍物⑨make good use of 充分利用⑩with the help of在……的帮助下 district n.地区,区域 necessity n.必需品 toothpaste n.牙膏 soap n.肥皂 pocket money零花钱 item n.一件商品(或物品)[3]However people intend to use their money, [4]managing itseems to be unprecedentedly important to younger generations.A 2016study said 17 states of the US require high school students to take coursesin personal finances .For those [5]who have no access to courses,help might be at hand thanks to Jerry Witkovsky and his method of usingfour jars to teach teenagers [6]how to spend their money wisely. [3]However引导让步状语从句,此处however相当于no matterhow。[4]动词-ing短语作主语。[5]who引导定语从句,修饰先行词those。[6]“疑问词+动词不定式”结构作动词teach的宾语。 manage v.有效使用(金钱、时间等) unprecedentedly adv.空前地 personal finances(个人的)财务管理 have access to可以使用,得以进入,可以接近 be at hand在手边,在附近,即将来临 jar n.(玻璃)罐子,广口瓶When Jerry’s grandchildren turned 13, his present to each of themwas three jars: one for Spending, one for Saving, and another forGiving — he has since added a fourth jar for Investing .[7]It was fromthen on that his grandchildren started to be in control of what to do withthe money they receive: spend, save, invest or give? Jerry’sbirthday present to his grandchildren is, however, much more thanmoney and a few jars — he is giving them the opportunity to learn lifelong values.[7]本句为强调句,强调时间状语from then on;其中they receive为省略了that/which的定语从句,修饰先行词money。 invest v.投资 from then on从那时起 in control of 控制,管理,掌握 lifelong adj.终身的The value [8]taught with the Spending jar is [9]that you areresponsible for your own happiness.Money gives you independence andthe opportunity to buy something you like.After all , it’s OK to benice to yourself![10]While the Spending jar is about the here and now , the Savingjar gives you a vision for the future.This could involve saving foruniversity, but it could also mean saving for that special somethingyou’ve seen in the stores — it’s up to you. [8]过去分词短语作后置定语,修饰名词value。[9]that引导表语从句。[10]While意为“而”,表示对比。 be responsible for对……负责 after all毕竟;终究 the here and now当下;此时此刻 vision n.构想,设想 involve v.包含;需要;牵涉,牵连The Investing jar not only represents a vision for the future, butgives the opportunity to build for the future.Although this could likewise involve putting aside money for your university education, it alsomeans investing in yourself.The Giving jar is all about kindness and helping.[11]Whether youwant to help out a friend, give money to an animal charity or to childrenin another country, it’s your money to give to [12]whatever cause you believe in. [11]Whether ... or ... 意为“不管……还是……”,引导让步状语从句。[12]whatever引导宾语从句,作介词to的宾语。 represent v.代表;象征;意味着 likewise adv.同样地;相似地 put aside 储存,积蓄;搁置 cause n.事业,目标The wider aim of the jars is [13]to encourage teenagers to think moreobjectively about money and the things that it can do, so that they growup understanding, if you like, the value of the valuable.In this way,they will be better equipped in their adult lives [14]to make informed choices about how they use the money they have.Indeed, the smallchange inside their jars could mean a big change in [15]how they managetheir money. [13]动词不定式短语to encourage teenagers ...作表语;that引导定语从句,修饰先行词the things。[14]动词不定式短语to make informed choices about ...作目的状语;how引导宾语从句;they have为定语从句,修饰先行词money。[15]how引导宾语从句。 objectively adv.客观地 equip v.使有知识和技能,使能够胜任 informed adj.有根据的【参考译文】珍贵的价值年轻人的消费能力因人而异。然而,每个人都面临一个同样的问题:该如何对待自己的钱?有些人并不那么擅长理财。最近的新闻头条中报道了越来越多的青少年刷爆了父母的信用卡,将钱肆意挥霍在网络游戏或其他网络活动中。 与这些花钱大手大脚的人相比,也有一些青少年证明了年龄并非善于利用金钱的障碍。年仅八岁的科洛·汤普森在祖母的帮助下,开始为她所在区的流浪者们制作“爱心包包”。包里面装着一些生活必需品,比如牙膏、肥皂和袜子等。最初购买这些物品用的都是她自己的零花钱,后来则是通过众筹购买。这些物品让贫穷和无家可归的人生活得稍微轻松了一些。在收到“爱心包包”时,一位女士说:“你让我觉得自己活得像个人。”无论人们打算怎样使用自己的钱,理财对于年轻一代来说似乎变得前所未有地重要。2016年的一项研究表明,美国有17个州要求高中生修个人理财的课程。对于那些无法接触理财课程的人来说,多亏杰里·维特科夫斯基和他的理财方法——他用四个罐子教青少年如何智慧理财。当杰里的孙子孙女们年满13岁时,杰里给他们每个人的礼物都是三个罐子:一个用于消费,一个用于储蓄,另一个用于给予——之后他还增加了第四个罐子,用于投资。从那时起,他的孙子孙女们就开始自己掌控如何处理所得的钱:用于消费、储蓄、投资还是给予他人?然而,杰里送他们生日礼物的价值远远不止金钱和这几个罐子——他为他们提供了终身树立正确价值观的机会。“消费”罐子传递的价值是,你要为自己的幸福负责。金钱让你独立,并给你购买自己所爱之物的机会。毕竟,对自己好一点是可以的!“消费”罐子关注的是眼前和当下,而“储蓄”罐子则为你提供了未来的愿景。它可以是为大学教育准备的存款,也可以是为自己在商店里看到的心仪之物而攒的钱——这都取决于你。“投资”罐子不仅代表着对未来的愿景,还为未来的发展提供了机会。虽然它同样包括为大学教育而把钱存起来,但它同时还意味着对自身的投资。“给予”罐子其实就是指善良与帮助。无论你是想要接济朋友,为动物慈善机构捐款,或是救助另一个国家的孩子,这都是你的钱,你可以把它捐给任何你相信的事业。 介绍这四个罐子,更深远的目的在于鼓励青少年以一种更客观的方式思考金钱以及用钱能做的事情,让他们在成长的过程中逐渐理解重要事物的真正价值。这样他们在步入成人社会时才会更加得心应手,并且能够对如何管理金钱做出明智的选择。事实上,他们罐子中的细微变化可能意味着日后他们理财方式的巨大变化。文本透析·剖语篇助力语篇理解2第一步:析架构理清脉络Skim the passage and fill in the blanks.第二步:知细节明察秋毫Read the passage carefully and choose the best answers.1. Who were “Kare Bags” made for?A. The homeless people.B. The people out of work.C. The people suffering disasters.D. The old people who have no children.2. What does the example in Paragraph 2 suggest?A. Khloe is a girl who is willing to help others.B. “Kare Bags” contain toothpaste,soap and socks and so on.C. Age is no barrier to making good use of money.D. Grandmother’s help is of great importance.3. What do 17 states of the US require high school students to do?A. To take an active part in after-school activities.B. To make good use of money.C. To learn Jerry Witkovsky’s method.D. To take courses in personal finances.4. Why did Jerry give four jars to his grandchildren as their birthdaypresent?A. To express his love.B. To help them learn lifelong values.C. To warn them not to waste money.D. To tell them money is the most important.5. Which jars are related to the future?A. The Spending jar & the Saving jar.B. The Spending jar & the Giving jar.C. The Saving jar & the Investing jar.D. The Saving jar & the Giving jar.6. What’s the structure of the passage?7. What’s the main idea of the text?A. Teach children how to manage their money wisely.B. Introduce the functions of different jars.C. Remind you of the future life.D. Encourage teenagers to earn more money.第三步:拓思维品质提升Discuss the following questions with your partner.1. Which jar do you think is the most important? Why? The Investing jar.Because it involves getting ready for our future andmeantime it will make us equipped with more knowledge of finance,so we will be able to manage our money wisely in our future lives. 2. What can you learn from the text? It’s important for us to spend money and manage it properly,because it is difficult for our parents to earn money and managingmoney is critical to us in the long run. 第四步:析难句表达升级1. Inside the bags are necessities such as toothpaste,soap and socks,bought first with her pocket money and then through crowd funding.句式分析 本句为 句,系动词are在前,主语necessities在后。自主翻译 完全倒装 包里面装着一些生活必需品,比如牙膏、肥皂和袜子等。最初购买这些物品用的都是她自己的零花钱,后来则是通过众筹购买。 2. For those who have no access to courses,help might be at hand thanksto Jerry Witkovsky and his method of using four jars to teach teenagershow to spend their money wisely.句式分析 who引导 ;主句的主语是help,and是并列连词,连接Jerry Witkovsky和his method;how to spend their money为“疑问词+动词不定式”结构,作teach 的 。自主翻译 定语从句 宾语 对于那些无法接触理财课程的人来说,多亏杰里·维特科夫斯基和他的理财方法——他用四个罐子教青少年如何智慧理财。 3. The value taught with the Spending jar is that you are responsible foryour own happiness.句式分析 本句是一个 结构,过去分词短语taught withthe Spending jar 作 ,修饰主语 ,that引导 。自主翻译 主系表 后置定语 The value 表语从句 “消费”罐子传递的价值是,你要为自己的幸福负责。 4. Whether you want to help out a friend, give money to an animalcharity or to children in another country, it’s your money to give towhatever cause you believe in.句式分析 whether 引导 ,whatever 引导 。自主翻译 让步状语从句 宾语从句 无论你是想要接济朋友,为动物慈善机构捐款,或是救助另一个国家的孩子,这都是你的钱,你可以把它捐给任何你相信的事业。 核心知识·巧突破探究课堂重点3Part Ⅰ 核心词汇集释in contrast to/with 与……形成对比【教材原句】 In contrast to these big spenders, there are alsoteens that prove age is no barrier to making good use of money. 与这些花钱大手大脚的人相比,也有一些青少年证明了年龄并非善于利用金钱的障碍。【用法】contrast v. 对照;使成对比n. 对比,对照contrast with 和……比起来;和……形成对照contrast A and/with B 把A和B作对比by/in contrast 与……相反;对比之下【佳句】 In contrast to/with his brother,the young teenager is alwaysconsiderate towards others.与他哥哥不同的是,这个年轻人总是为他人着想。【联想】 “和……比起来”还可以用compared to/with来表达,相当于when compared to/with。【练透】 单句语法填空①Most people work because it’s unavoidable. contrast, thereare some people who actually enjoy working.②The blue curtains contrast sharply the yellow bedcover in thedormitory of the boarders.③ contrast to traditional media, Internet advertising has a lot ofadvantages.By with In 【写美】 补全句子④你不能把他的作品和她的相比,因为它们风格不同。You cannot , for they are ofdifferent styles.contrast his works and/with hers in control of 控制;掌管【教材原句】 It was from then on that his grandchildren started to be incontrol of what to do with the money they receive ... 从那时起,他的孙子孙女们就开始自己掌控如何处理所得的钱……【用法】be/get/run out of control 失去控制be under control 被控制住beyond (one’s) control (某人)无法控制bring ...under control 把……控制住take control of 取得对……的控制lose control of 失去对……的控制have control over/of 能控制……【佳句】 He’s reached the retiring age, but he’s still in control ofthe company.=He’s reached the retiring age, but the company is still in the controlof him.他已到退休年龄,但仍然掌管着公司。【点津】 be in control of 控制着,掌管着(表主动);be in the control of 在……的控制/掌管下(表被动)。【练透】 单句语法填空①We are encouraged to take control our own learning, ratherthan just relying on our teachers.②She’s an excellent female head,who has control homeaffairs.③Dieting and exercising can bring your weight control.④There was nothing we could do — the situation was ourcontrol.of over/of under beyond 【写美】 补全句子⑤我很抱歉。那天我不该对你大喊大叫的。我有点失控了。(道歉信)I’m sorry. I shouldn’t have shouted at you the other day. I was abit .out of control the here and now当下,此时此刻【教材原句】 While the Spending jar is about the here and now,theSaving jar gives you a vision for the future.“消费”罐子关注的是眼前和当下,而“储蓄”罐子则为你提供了未来的愿景。【用法】here and there 到处now and then 偶尔,有时then and there 当场,立即up and down 一上一下地;来来回回,往返地in and out 时常出入back and forth 来回地【佳句】 He wasn’t prepared to wait — he wanted the money thenand there.他不打算等——他想立即拿到钱。【练透】 单句语法填空①To be able to live fully in here and now,one must first learnhow to honour the past.②All the balloons carrying their names were put into a room,here there.the and 【写美】 补全句子③她在办公桌前踱来踱去。(动作描写)She was pacing in front of her desk.up and down/back and forth put aside 储存;留出(一段时间);把……撇开不理【教材原句】 Although this could likewise involve putting asidemoney for your university education, it also means investing in yourself.虽然它同样包括为大学教育而把钱存起来,但它同时还意味着对自身的投资。【用法】put away 把……收拾好;储存put down 放下;写下;镇压put forward 提出,提议;将……提前put off 延期,推迟put out 扑灭,熄灭;生产;出版put up 举起;建造;张贴;提高;留宿【佳句】 Unexpectedly,the villager made a promise to put us up forone night,which moved us to tears.没想到那位村民答应让我们住一晚,我们感动得哭了。(情感描写)【练透】 单句语法填空①Putting some time to review what you have learned is whatyou should do every day.②A suggestion has been put that a new road should be builtbetween the two villages.③There is no need for you to put whatever your teachers say inclass.aside forward down 【写美】 补全句子④今日事,今日毕。Never till tomorrow what you can do today.put off equip v.使有知识和技能,使能够胜任;配备,装备【教材原句】 In this way, they will be better equipped in their adultlives to make informed choices about how they use the money they have.这样他们在步入成人社会时才会更加得心应手,并且能够对如何管理金钱做出明智的选择。【用法】(1)equip ...with ... 用……装备……equip sb for sth 使某人具备某事的条件be equipped with 装备着……be fully/poorly equipped 装备齐全/简陋(2)equipment n. 设备,器材;配备,装备a piece/set of equipment 一件/套设备【佳句】 Helping your child to read and write at home will improveyour child’s skills and confidence — it will also better equip them forlearning in the classroom environment.帮助您的孩子在家阅读和写作将提高您孩子的技能和信心,也将使他们更好地具备在课堂环境中学习的能力。【练透】 单句语法填空①Please equip yourself a sharp pencil, a ruler, a pen and arubber for the exam to take tomorrow morning.②The company has bought a lot of new (equip) sincethe new manager came to power.③The more we learn, the more equipped we will be our future.with equipment for 【写美】 补全句子④大多数家长都让他们的孩子接受良好的教育来提升自己。Most parents a good education to promotethemselves.equip their children with Part Ⅱ 重点句型解构句型公式:拟人句【教材原句】 Recent headlines have seen more and more teens maxingout their parents’ credit cards on games or other online activities.最近的新闻头条中报道了越来越多的青少年刷爆了父母的信用卡,将钱肆意挥霍在网络游戏或其他网络活动中。【用法】(1)see意为“见证;目睹;经历”时,常以表示时代、年代、世纪或地点的名词作主语,表示某时或某地“目睹、发生、经历”了某事;(2)与see用法相同的动词还有witness,find等,这些词在句中作谓语,用物作主语时,表示一种拟人的手法,以增添语言色彩,使表达更形象。【品悟】 These ancient buildings have witnessed the rapiddevelopment of the city over the years.这些古老的建筑见证了这些年来这座城市的快速发展。【写美】 微写作①这所大学多年来经历了许多变化。(witness)This university over the years.②1994年我在农村的一所中学工作。in a middle school in thecountryside.③下一刻,当母亲品尝了双胞胎为她准备的早餐时,她感到惊讶和幸福。(情感描写)when shetasted the breakfast prepared for her by the twins.has witnessed quite a few changes The year 1994 found me working The next moment saw the mother’s surprise and happiness 句型公式:on doing sth一……就……【教材原句】 On receiving a Kare Bag, one woman said, “Youmake me feel like a human being.”在收到“爱心包包”时,一位女士说:“你让我觉得自己活得像个人。”【用法】(1)on doing sth表示“一……就……”,其中on可以换成upon或将doing转换为名词,相当于as soon as 引导的时间状语从句。(2)“一……就……”的其他表达方式:the moment/minute/instant+从句,immediately/instantly/directly+从句,nosooner ...than ...,hardly/scarcely ...when ...【品悟】 On/Upon arriving (=On/Upon arrival) at the village,these college students went to help the farmers with their work.这些大学生一到村子就去帮助农民干活。【写美】 一句多译一读到这个消息的标题,他就高兴地跳来跳去。→ the headline of the news, he jumped up anddown with joy.(on/upon)→ the headline of the news, he jumped up anddown with joy.(moment)→ the headline of the news, he jumped up anddown with joy.(hardly)On/Upon reading The moment he read Hardly had he read 课时检测·提能力培育学科素养4维度一:品句填词1. The writer described his (设想) of how the word couldbe in his work.2. Mr Green always encourages his son to find a job in the centralbusiness (区域).3. Nobody believed that Bob would be successful when he decidedto (投资) in shares.vision district invest 4. The most valuable (物品) on show is a drawing byPicasso.5. For this job you need a lot of patience, and (同样地)you need a sense of humour.6. It is reported that the Royal Bank provided f for the project.7. Everyone’s working extremely hard to meet the d ,otherwise we will be punished.8. When she was skimming through the newspaper,the h caught her attention.item likewise inance eadline eadline 9. Studying the changes to the glacier aims to c the impact ofglobal warming, which will help warn us to tackle climate change.10. T is a thick substance which you put on your toothbrush toclean your teeth.larify oothpaste 维度二:词形转换1. He tried to take an view of the situation and look at theproblems . (objective)2. The company promised to the situation,and employerswere seeking further of the proposals.(clarify)3. It’s of you to my application. All inall, thanks for your . (consider)objective objectively clarify clarification considerate consider consideration 4. He never went out until he had to buy ,making hisparents worried,so it’s to help him make a change.(necessity)5. Our school offers good and you will bewell with knowledge and skills for your future job.(equip)6. The project has demanded considerable (invest) oftime and effort.necessities necessary equipment equipped investment 维度三:固定搭配和句式1. It’s unwise to (刷爆) your credit card for anexpensive but not essential item.2. (与……形成对比) other workers in thisworkshop, he is always hard-working. That is why he has beenselected as the new shop manager.3. If you are easily influenced by others, you will feel that you can’tbe (控制) your own life.max out In contrast to/with in control of 4. She is an economical woman and manages to (储存)some money every month.5. Living in (当下) helps us appreciate what todo next.6. (一到达办公室), he set aboutworking on the project.put aside the here and now On arriving at the office 维度四:课文语法填空 The spending power of young people 1. (vary) fromperson to person.In contrast to these big spenders, there are also teensthat prove age is no barrier to making good use 2. money.varies of Jerry Witkovsky uses four jars to teach teenagers how to spend theirmoney 3. (wise).When Jerry’s grandchildren4. (turn) 13, his present to each of them was four jars.Thevalue 5. (teach) with the Spending jar is that you areresponsible for your own 6. (happy).Money gives youwisely turned taught happiness independence and the opportunity 7. (buy) something you like.The Saving jar gives you a vision for the future.This could involve saving for university, but it could also mean 8. (save) for that special something you’ve seen in the stores.The Investing jar not only represents a vision for the future, 9. gives the opportunity to build for the future.The Giving jar is all about kindness and helping.The wider aim of the jars is to encourage teenagers to think moreobjectively about money and the things 10. it can do, sothat they grow up understanding the value of the valuable.to buy saving but that/which Ⅰ.阅读理解A Unable to hold back my curiosity any longer, I opened thebeautifully wrapped present.It was a shiny, new laptop.I had scoredstraight A’s for my examination and this was my reward.I had alwaysenvied (嫉妒) my friends who were always exchanging news about“chat rooms” or “e-mailing”, which I knew nothing about.Now Iwas going to find out. It started out simply enough.I was searching for some informationonline when I came across a social networking site.Soon I becameattached to my new-found electronic friend.I began to spend more andmore time on YouTube and became controlled by Facebook andTwitter.Whenever I was not accessing these social networking sites, Iwould be going through gossip (八卦) or fashion websites. As time passed, I would lock myself in my room duringweekends, refusing to come out and take part in family discussions.Ipreferred to stay connected to the “friends” online whom I had nevermet.Soon I was spending the early hours of the morning surfing theInternet.Sleep became broken naps and my grades at school also beganworsening.It was about this time that my parents started voicing theirdisapproval.I was asked to reduce my usage of the Internet.Yet,however hard I tried, I was unable to pull myself away.I was thirsty forjust another click, or just another look at message board.Then one day,my father took away my laptop.I cried, shouted and even begged but invain.Dad had made up his mind. Over time, I realized that Dad and Mum had always wanted the bestfor me.That was when I decided to take the big step — to quit my Internetaddiction.Quitting was harder than I expected.But with strongdetermination, I knew that I would be able to do it.I promised myparents that I would turn over a new leaf.语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因为成绩优异得到了一台笔记本作为奖励,结果作者却沉迷于网络,忽略了周围的人和事。最后父亲拿走了作者的笔记本,作者也决心戒掉网瘾。语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因为成绩优异得到了一台笔记本作为奖励,结果作者却沉迷于网络,忽略了周围的人和事。最后父亲拿走了作者的笔记本,作者也决心戒掉网瘾。1. Why did the author’s parents buy her a laptop?A. To reward her for her excellent grades.B. To let her make more friends easily.C. To meet her curiosity about chat rooms.D. To help her set up a social networking site.解析: 细节理解题。根据第一段中的It was a shiny, newlaptop.I had scored straight A’s for my examination and this was myreward.可知,作者的父母给她买了一台笔记本电脑是为了奖励她的优异成绩。2. What happened to the author after she got addicted to the Internet?A. She went out with new friends a lot.B. She suffered from sleeplessness.C. She got anxious and lost her temper.D. She ignored the people and things around her.解析: 细节理解题。根据第三段内容可知,作者沉迷于网络后忽略了周围的人和事。3. What made the author decide to quit her Internet addiction?A. Her father’s demand.B. Her boredom with the Internet.C. Her worsening school grades.D. Her parents’ love and expectations.解析: 细节理解题。根据最后一段第一、二句可知,父母的爱和期望让作者决定戒掉网瘾。4. What can we learn from the author’s story?A. It’s never too late to mend.B. Action speaks louder than words.C. Behind bad luck comes good luck.D. A bad beginning makes a bad ending.解析: 推理判断题。文章主要讲述了作者因为成绩优异得到了一台笔记本作为奖励,结果作者却沉迷于网络,忽略了周围的人和事。最后父亲拿走了作者的笔记本,作者也决心戒掉网瘾。由此可推知,故事告诉我们:亡羊补牢,犹未晚也。B In this day and age, you can practically do anything with the help ofthe Internet. While chatting with a stranger may seem new and exciting,make sure that you stay safe while still having fun.While there are some unpleasant people in the world, let’sremember that most people are friendly! If you find someone who likesthe same restaurant as you or who is also crazy about Gilmore Girls, thenfeel free to talk the night away! Just keep the conversation light and talkabout your common interests. If a topic that doesn’t fit well with you isbrought up, keep in mind that you are always in control. Under nocircumstances should you be forced to talk or think about anythinginappropriate. Ignore your manners at this time!Do stay open-minded. Sometimes chatting with strangers can turninto a close bond — or just another person you can turn to for a laugh. Butwhen you are typing away on your computer, it’s easy for you to getcarried away and to tell your new friends all about yourself.Keep thepersonal details secret, and instead talk about fun hobbies or the latestepisode (一集) of The Good Wife.Always listen to your instincts (直觉). If something inside of youis telling you something isn’t right, it probably isn’t. Pay attention tohow your body responds to certain people online. Remember, you neverreally know who you are talking to just by looking at a computer screenname, so downloading anything is absolutely no.See? Talking to strangers online doesn’t always have to beappalling experience. By following these dos and don’ts, chatting withsomeone you don’t know can be cool and pleasant, and can make surethat you stay safe in the world of the Internet.语篇解读:本文是一篇说明文。文章告诉我们在网络聊天的时候应注意的一些具体准则,这些准则可以很好地保护我们。语篇解读:本文是一篇说明文。文章告诉我们在网络聊天的时候应注意的一些具体准则,这些准则可以很好地保护我们。5. When you chat online, it is acceptable that you .A. send a stranger a picture of yourselfB. stop chatting if the topic upsets youC. never refuse to talk to any stranger onlineD. let out some personal information解析: 推理判断题。根据第二段最后三句可知,当网络聊天的话题不合适的时候,你可以停止与对方的交流,不要在意礼貌问题。6. What should you do when chatting online?A. Avoid chatting with those different from you.B. Try to be polite when a topic makes you feel upset.C. Avoid downloading everything from strangers.D. Don’t expect to get a lifelong friendship from a stranger.解析: 细节理解题。根据第四段最后一句可知,在网络聊天的时候,你并不完全了解聊天对象,所以千万不能下载对方发送的任何文件。7. What does the underlined word “appalling” in the last paragraphprobably mean?A. Terrible. B. Funny.C. Exciting. D. Comfortable.解析: 词义猜测题。根据画线词所在句的下一句可知,遵守上文提及的dos and don’ts,与陌生人的网络聊天也可以令人很愉快。而很多人把网络聊天当成是洪水猛兽般可怕的事物。由此可推知,appalling意为“可怕的,糟糕的”。8. What would be the best title for the passage?A. Advantages of Surfing the InternetB. Guidelines on Chatting with Strangers OnlineC. Advice on How to Get a Lifelong Online FriendshipD. Possible Dangers of Surfing the Internet解析: 标题归纳题。通读全文可知,作者提出了一些正确处理网络聊天的建议,告诉我们在网络聊天的时候,要注意一些具体准则。因此B项为文章最佳标题。C A short while ago, I lost access to my WeChat account.I was notsure why it wouldn’t let me log in; perhaps it was my ancient, out-of-date phone.But I wasn’t too upset because it offered me an opportunityto take a break from social media — something more and more people aredoing. In the United States, Twitter is losing millions of users each monthand Facebook has seen a 44 percent decline among its younger users.Someof these users may have deserted Twitter and Facebook for other socialmedia platforms, while many others have switched off because they feltthat social media was having a negative effect on their happiness andoverall quality of life. Stars have taken a break from social media because they were tired ofso many Internet trolls (发挑衅帖子的人) leaving negativecomments.Ordinary people (like me) are turning away from it becauseof the feeling that they were spending more time online and enjoyingthemselves less. It is not unusual for people to spend two or three hours a day postingor reading posts, to the point where it becomes an addiction.And it is anaddiction.There is a chemical in your brain known as dopamine (多巴胺) which is sometimes called the “reward molecule” and its releasegives you a feeling of pleasure.For instance, when you post a photo onWeChat and get a hundred likes, you feel happy.That’s dopamine atwork. In my case, being off WeChat left me with a feeling of anxiety for afew days.No doubt I missed my dopamine.And I got e-mails from friendswondering if I was fine or if I was just being antisocial (不喜欢社交的).But I soon began to feel quite peaceful and started to worry lessabout what other people were doing and concentrate more on my personallife.And it is an added bonus that I’m getting better sleep at night. I’m not motivating all of you to quit social media, but spendingless time on these platforms does bring you advantages.You could start byleaving your phone at home when you go to school (for some, that’salready a school rule).And it is also a good idea to charge your phoneoutside of your bedroom at night, as you are unlikely to get a goodnight’s sleep when the notification (通知) bell keeps ringing. Someday I may reconnect with my WeChat account, but I’m not ina hurry.Life can be more relaxing and just as interesting without it.语篇解读:本文是一篇议论文。作者告诉人们“暂时远离社交媒体是明智的选择”,并就其原因进行了分析。9. Why does the author mention his disconnection with WeChat at thebeginning of the passage?A. To introduce the disadvantages of social media.B. To explain why he lost access to his WeChat account.C. To illustrate the function of dopamine.D. To prove how WeChat makes life easier.语篇解读:本文是一篇议论文。作者告诉人们“暂时远离社交媒体是明智的选择”,并就其原因进行了分析。解析: 推理判断题。作者在第一段说到他登录不上微信账号,但是他并没有太烦恼,因为这给了他暂时离开社交媒体的机会。接着在下文中作者以美国一些人退出社交媒体、明星因为厌倦网络上的负面评论而远离社交媒体、普通人远离社交媒体的例子讲述了社交媒体带来的不好的影响。因此,作者在开头提到了自己与微信脱节,是为了介绍社交媒体的缺点。10. What is the current situation of social media in the United Statesaccording to the passage?A. Twitter and Facebook dominate all the social media.B. Famous people have deserted Twitter and Facebook for other socialmedia.C. An increasing number of people are losing interest in social media.D. Social media add to people’s happiness and life convenience.解析: 细节理解题。根据第二段第一句可知,美国社交媒体的现状是越来越多的人对社交媒体失去兴趣。11. What does the fourth paragraph talk about?A. How dopamine works when you are posting or reading posts.B. The reason behind people’s addiction to social media.C. Why WeChat is so popular among people.D. What you can do if you want to get many likes on WeChat.解析: 段落大意题。第四段前两句讲到人们每天花两到三个小时来发帖子或阅读帖子是很平常的事,甚至到了上瘾的地步,这是一种瘾,紧接着介绍这种瘾的形成是因为大脑中的多巴胺在运作。由此可见,第四段主要是对人们沉迷于社交媒体背后的原因进行了分析。12. What is the author’s attitude towards social media?A. To turn away from them immediately.B. To choose a social media platform that suits you.C. To connect with them is acceptable if you aren’t addicted to them.D. To quit them will make your life more relaxing and interesting.解析: 观点态度题。根据倒数第一、二段可知,作者对社交媒体的态度是“如果你没有上瘾的话,重新使用社交媒体是可以接受的”。Ⅱ.阅读七选五 How to Get More Time in a Day Do you feel like there are never enough hours in a day? Are youalways behind your tasks? If so, here are some tips to help you takecontrol of your time. 13 Writing down the things you need to get done removes thestress of trying to keep track of them mentally. What’s more, it will beeasier to make a plan to address your tasks. When making your to-do list, be aware of unrealisticexpectations.If your list is too long, you’ll feel discouraged when youcan’t get through it. 14 Decide what absolutely needs to be done thatday and what can be put off to the next. Chances are that putting someduties off to the near future won’t bring any serious consequences. Once you have your list, attack it with one item at a time. Manypeople believe that performing multiple tasks simultaneously (同时地)saves time, but in truth multitasking takes 30 per cent longer than doingthings one by one. 15 The next step is to find ways to use time more wisely. Plenty of timeeach day is spent in texting or e-mailing, so imagine how much timewe’d save if we just called people instead. 16 It’s faster thantyping, and it’s often easier to grasp someone’s meaning when we canhear his voice. At the end of the day, it’s important to give your mind and body achance to rest. Take breaks to stop, breathe, and clear your thoughts,and don’t let mounting duties prevent you from getting enoughsleep. 17 A. You can begin by making a to-do list.B. Speaking over the phone is more efficient.C. The solution is to deal with the most important thing first.D. Only when you remove such activities can you feel refreshed.E. Now go forth and treat your time like the valuable product it is!F. Besides, people tend to make more mistakes when they multitask.G. Though they may feel enjoyable, they have few long-term benefits.语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了在处理日常众多的任务时,合理掌控时间的方法及其重要性。语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了在处理日常众多的任务时,合理掌控时间的方法及其重要性。13. A 根据空后一句及下一段首句可知,文中给出的第一条建议是制作待办事项清单。A项中的making a to-do list与下文内容相呼应,符合语境。14. C 上文中提出问题(待办事项清单太长),下文为解决此问题的具体建议,即确定哪些事情是当天必须要做的,哪些事情可以推迟到第二天。C项(解决方法就是优先处理最重要的事情)符合语境。15. F 根据空前一句可知,同时完成多个任务更耽误时间。F项(此外,同时完成多项任务时人们往往会犯更多的错误)中的multitask与上文中的multitasking相呼应,符合语境。16. B 根据上下文可知,本段介绍了打电话相对于发短信和电子邮件的优点。B项中的phone与上文中的called相呼应,故B项符合语境。17. E 根据上文中的At the end of the day, it’s important to give yourmind and body a chance to rest.可知,休息对身心健康同样重要。结合设空处的位置可推知,设空处应总结上文,E项(现在勇往直前,把你的时间看作有价值的产品!)符合语境,呼吁我们珍惜时间,珍惜时间的价值,且与上文内容相呼应。Ⅲ.应用文写作 你校将举办英语演讲比赛,请你以Please Be a Wise SmartphoneUser为题写一篇短文参赛。注意:1.写作词数应为80左右;2. 请按如下格式作答。Please Be a Wise Smartphone User 参考范文:Please Be a Wise Smartphone User Please be a wise smartphone user.Cut back on the time you spend onyour smartphone every day.Join in more physical activities like takingregular exercise.Get close to nature and appreciate the beauty inlife.Establish your offline relationships by spending more time with yourfriends and family members. Enjoy your life by travelling, going to the opera, attendingconcerts and watching films.Read more physical books to broaden yourhorizons and get involved in some volunteer activities to make life moremeaningful.谢谢观看! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅲ Developing ideas.docx Section Ⅲ Developing ideas.pptx Section Ⅲ Developing ideas(练习,含解析).docx