资源简介 Section Ⅳ Writing a reflectionⅠ.阅读理解 A former RAF (Royal Air Force) Spitfire pilot Peter Proctor, who fought in the Second World War, parachuted (跳伞) for the first time — at the grand old age of 92.Mr Proctor jumped out of a plane for the first time at Sibson Airfield, Peterborough, more than 70 years after he joined the RAF. Mr Proctor, who has two artificial hips (臀部) and a false knee, jumped more than 13,000 feet to successfully complete his first ever free-fall jump.He said, “I’ve spent a lot of my life up in the air but this was a completely different experience.It was a nightmare trying to open up the hatches (舱口) and jump out of the plane back then, but I am so glad I have managed to complete the jump and I would love to do it again in the near future.” Mr Proctor joined the RAF in 1942 and he was stationed in Durban, South Africa, to do his training before being sent to Zimbabwe where he earned his wings.He went on to become a fighter pilot in Egypt, India and went on a jungle self-preservation course before being sent to Burma in 1945.He ended his career in the armed forces in 1946 to return to his job as a store keeper in a shoe factory and went on to become a lorry driver for 33 years. His wife, Olive, passed away eight years ago, but Mr Proctor has been determined to continue traveling around the world.He said, “Olive died eight years ago and it was absolutely upsetting.But I’ve had great support from my family and friends who always encourage me to enjoy life.” Mr Proctor did the jump with the RAF Falcons and raised £3,000 for the Royal Air Force Association which provides support for servicemen and their families.1.How did Mr Proctor feel when he jumped out of the plane?A.Terrified. B.Inspired.C.Disappointed. D.Annoyed.2.What’s the purpose of Mr Proctor’s jump?A.To break the record of a parachute jump.B.To encourage young people to enjoy life.C.To raise money for servicemen and their families.D.To challenge himself and realize his value of life.3.Which of the following may best describe Mr Proctor?A.Strong-willed and sensitive.B.Adventurous and positive.C.Careful and devoted.D.Innovative and hard-working.4.What can be the best title for the text?A.A Former Pilot’s First Parachute JumpB.A Newly-set Guinness RecordC.The Oldest Parachute JumperD.A Pilot’s Colorful Whole LifeⅡ.完形填空 I can remember the first time it happened.Class was getting out of hand.Our teacher, after quieting us six times as she tried to keep our 5 on the task at hand, finally gave up and informed we could take a rest.Instantly, the classroom erupted with students 6 their seats, laughing and talking. And then there was me.I sat 7 in my chair.I finished the activity and then worked on a project, completely content.I didn’t associate what I was doing with 8 behavior; I just had no desire to be loud and crazy. As parents started to arrive, our teacher 9 the chattering children with a half-hearted smile.But when my mother 10 ,she commented, “Your daughter is such a nice girl in class.She’s a 11 .” And there it was: my first “nice”. Whether or not I knew it, a 12 had been set for my future behavior, though my teacher probably didn’t mean it. As years passed, I became 13 in the art of nice.But as much as I loved praise, I was too 14 to dare be anything but nice. People rarely see the Real Me, because the Real Me is 15 .She doesn’t clean her room as often as she should.She’s 16 at making decisions.Nice became a shelter I 17 my real feelings.“It’s like living a 18 life,” I thought.I am 19 with being nice.I want to be the best of myself, not the nicest.5.A.sight B.focusC.spirit D.preference6.A.moving B.changingC.adjusting D.leaving7.A.excitedly B.hopelesslyC.quietly D.nervously8.A.positive B.normalC.complex D.strange9.A.picked out B.handed overC.showed off D.drove away10.A.arrived B.demandedC.followed D.insisted11.A.treasure B.legendC.star D.champion12.A.plan B.styleC.standard D.goal13.A.poorly-adapted B.well-trainedC.annoyed D.confused14.A.active B.honestC.eager D.scared15.A.shy B.perfectC.messy D.unique16.A.terrible B.quickC.wise D.careful17.A.managed B.sharedC.expressed D.hid18.A.simple B.comfortableC.double D.busy19.A.familiar B.tiredC.confident D.pleasedⅢ.读后续写 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 Emily was a shy and quiet student in Greenfield High School.Emily was known for her quiet behavior and her love for literature, often found lost in the pages of a book during lunch breaks. One day, as Emily walked through the hallway, she noticed a colorful poster announcing an upcoming English poetry competition.Her heart raced with excitement at the prospect of showcasing her talent, but her mind was immediately flooded with doubts.“What if my poem is not good enough? What if everyone laughs at me?” she thought to herself, her cheeks flushing with embarrassment. As the days went by, Emily found herself caught between her desire to participate and her fear of failure.She talked with her best friend, Sarah, who had been by her side since they were little.She was known for her outgoing personality and her ability to make everyone feel included. “You have a gift, Emily,” Sarah said reassuringly, her blue eyes filled with encouragement.“Don’t let your fears hold you back.You never know what might happen unless you try.” With Sarah’s support, Emily decided to take a leap of faith and submit her poem for the competition.As the day of the event drew near, she felt a mix of nervousness and expectation.She spent hours perfecting her poem, carefully choosing each word and line to convey her emotions.She practiced her poem in front of the mirror, trying to perfect her delivery and expression. But despite her new-found confidence, Emily couldn’t shake off the feeling of doubt in her mind.These thoughts consumed her, making it difficult for her to focus on anything else. It was during one of these moments of self-doubt that Sarah came to her rescue once again.“You’re an amazing writer, Emily,” she said, her voice filled with warmth and sincerity.“Your poem is going to be incredible.Just believe in yourself.”With Sarah’s words in her mind, Emily felt a renewed sense of determination.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式作答。On the day of the competition, Emily took a deep breath and stepped onto the stage. In the end, Emily’s poem won first place in the competition. Section Ⅳ Writing a reflectionⅠ.语篇解读:本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了Peter Proctor曾经是一名飞行员,在他92岁高龄的时候完成了他生命中的第一次跳伞的故事。1.A 推理判断题。根据第二段中的It was a nightmare trying to open up the hatches (舱口) and jump out of the plane back then可知,打开舱门跳下去如梦魇一般。由此可推知,Mr Proctor当时很害怕。2.C 细节理解题。根据最后一段内容可知,Mr Proctor跳伞的目的是为军人及其家人筹款。3.B 推理判断题。根据第二段第一句可知,Mr Proctor经历丰富,去过世界很多地方,并且当身体有两个人工髋关节和一个假膝盖时,依旧参加自由落体跳伞,所以他是富有冒险精神的;根据倒数第二段内容可知,虽然妻子去世了,但Mr Proctor依然决心继续环游世界,所以他是积极的。4.A 标题归纳题。根据全文内容可知,本篇文章主要讲述了曾经任职飞行员,现今92岁的Mr Proctor第一次高空跳伞的故事。所以A项(前飞行员的第一次跳伞)能概括文章大意,为文章的最佳标题。Ⅱ.语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者长期把“好”作为自己生活的标准,实际上与真实的自己并不相符,作者对此感到厌倦。5.B 根据上文after quieting us six times as she tried to keep可知,老师提醒学生们保持安静是为了让他们把注意力集中到手头的任务上。sight视力;focus重点;spirit精神;preference偏爱。6.D 根据their seats, laughing and talking可知,学生们开始离开座位,有说有笑。move移动;change改变;adjust调整;leave离开。7.C 根据下文I finished the activity and then worked on a project, completely content.可知,作者只是安静地坐在座位上。excitedly激动地;hopelessly绝望地;quietly安静地;nervously紧张地。8.A 根据下文I just had no desire to be loud and crazy以及上文“作者安静地在座位上完成活动”可知,作者没有把他正在做的事情和积极的行为联系起来;他只是不想吵闹和疯狂。positive积极的;normal正常的;complex复杂的;strange奇怪的。9.B 根据上文As parents started to arrive可知,此处指老师把学生交给家长。pick out辨认出;hand over移交;show off炫耀;drive away迫使离开。10.A 此处呼应本段首句指作者的母亲到了,来接作者。arrive到达;demand要求;follow跟随;insist坚持。11.A 根据上文Your daughter is such a nice girl in class.可知,老师对作者是积极评价,夸奖作者是个珍宝。treasure财富,珍宝;legend传奇;star明星;champion冠军。12.C 根据下文dare be anything but nice可知,“好”成为作者日后的标准。plan计划;style风格;standard标准;goal目标。13.B 作者把“好”当作标准,为了“好”付出一切,所以是在取得“好”的艺术方面训练有素。poorly-adapted适应性差的;well-trained训练有素的;annoyed生气的;confused困惑的。14.D 根据to dare be anything but nice可知,作者不敢做任何不友善的事情,害怕别人讨厌自己。active活跃的;honest诚实的;eager热切的;scared害怕的。15.C 根据下文She doesn’t clean her room as often as she should.可知,作者不爱整洁,真实的样子是凌乱的。shy害羞的;perfect完美的;messy脏的,凌乱的;unique独特的。16.A 根据上文She doesn’t clean her room as often as she should.可知,作者在列举自己的缺点,不爱打扫房间,不善于做决定。terrible糟糕的;quick快速的;wise明智的;careful仔细的。17.D 根据语境可知,“好”成了作者隐藏真实情感的避难所。manage设法;share分享;express表达;hide隐藏。18.C 根据上文可知,作者在别人面前要符合“好”的标准,因此隐藏了真实的自我,所以是过着双重生活。simple简单的;comfortable舒服的;double翻倍的;busy忙碌的。19.B 根据下文I want to be the best of myself, not the nicest.可知,作者厌倦了“好”。familiar熟悉的;tired疲惫的;confident自信的;pleased高兴的。Ⅲ. On the day of the competition, Emily took a deep breath and stepped onto the stage.The audience fell silent as she began to recite her poem, her voice trembling slightly at first.She suddenly saw Sarah looking at her with encouraging eyes.Her confidence grew, and her words flowed effortlessly.As she concluded her poem, the audience erupted into applause.Emily felt a sense of pride and accomplishment wash over her, knowing that she had conquered her fears and given it her all.Her eyes sparkled with joy as she looked out at the sea of smiling faces. In the end, Emily’s poem won first place in the competition.She was filled with immense joy and gratitude for the opportunity, acknowledging that her friend’s encouragement had been the greatest motivation she could have received.Overwhelmed with emotion, she embraced Sarah tightly and expressed her heartfelt thanks, attributing her new-found courage to stand on stage and showcase her talent to Sarah’s unwavering belief in her abilities.Sarah, beaming with pride, reassured her friend that she had always possessed the courage within her, and all she needed was someone to believe in her.2 / 3Section Ⅳ Writing a reflectionStep 1 品参考范文 Step 2 析写作手法 Once there was a boy with a bad temper.His dad told him to hammer a nail into the fence every time he lost his temper.The boy learnt to control his temper because it was easier than hammering the nails into the fence.Then his dad asked him to pull one nail out every time he was able to hold his temper.When the boy pulled out all the nails, his dad showed him the holes in the fence, telling him his anger had left “scars” that would never heal, like the holes in the fence. According to the story, it is important to learn how to control your temper so that you do not do or say anything that will hurt other people.So how can we control our temper? First, we can talk to someone we trust about how we feel.This is a good way of letting our anger out without hurting others.Second, we can go out doors and play team sports with our friends, because physical exercise provides an effective way to calm down.Third, we can shift our attention to other things such as reading a book or watching a film.Focusing on something else helps us to forget our anger. If we keep calm and stay optimistic, we can take control over our temper, which will benefit throughout life. Para.1:Summary of the story 首段概括了故事大意,整段都是用的过去时态。作者采用了时间顺序,使用了every time, Then, When等表示时间的连词和副词,使表达更加连贯紧凑。尾句中使用了telling him his anger had left “scars” that would never heal这一动词-ing短语作伴随状语,使句子更加简洁、凝练,表达更高级。 Para.2:My thoughts 在阐述个人的感想时,第二段首句使用了According to the story, it is important to learn ...这一承上启下的表达方式,非常值得我们学习;第二句使用并列连词So进行过渡,接着下文中使用First, Second, Third等过渡语层次分明地表达自己的想法;尾句使用Focusing on something else这一动词-ing短语作主语,使语言表达更高级。 Para.3:Conclusion 尾段使用If引导的条件状语从句,表达了从故事中感悟出的道理和得出的结论。其中,使用了which will benefit throughout life这一非限制性定语从句。Step 3 背出彩佳句1.There was a time when many people lived a hard life, with nothing to eat or wear.曾经有一段时期人们过着艰苦的生活,缺吃少穿。2.This story tells of a young man who overcame various difficulties and finally achieved success through his own efforts.这个故事讲述了一个年轻人通过自己的努力,克服各种困难并最终取得成功。3.The little girl went through the forest, waded through the river, and found her own mother.那个小女孩穿过森林,蹚过小河,找到了自己的亲生母亲。4.The crow thought that taking a bath every day would make him as white as a swan.It came to the river and kept bathing.乌鸦以为天天洗澡就能够变得像天鹅一样雪白。它来到河边不停地洗澡。5.After reading the story, what impressed me most was that we should never give up easily.读完这个故事后,最让我印象深刻的是我们不应该轻易放弃。6.I think it’s our duty to take good care of the old.我认为照顾好老人是我们的责任。 假定你阅读了英国小说家查尔斯·狄更斯(Charles Dickens)的代表作之一《雾都孤儿》(Oliver Twist),请你根据下列提示写一篇读后感:1.查尔斯·狄更斯是英国伟大的小说家,《雾都孤儿》是他的代表作之一;2.《雾都孤儿》的男主人公奥利弗·崔斯特是一个孤儿,他被扔进了贫穷与犯罪的世界;3.他历尽无数艰辛,最后在好心人的帮助下,查明自己的身世并获得了幸福。同时,那些坏人也都受到了惩罚;4.奥利弗·崔斯特的成长环境是充满黑暗和罪恶的,但是他始终很善良;5.这部小说给人留下深刻的印象,让人懂得如何做人。注意:1.写作词数应为80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。一、审题谋篇,结构分明 第一段:叙述小说的概要;第二段:表达自己的感想;第三段:得出结论。二、要点陈述,语言规范1.查尔斯·狄更斯是一位伟大的英国小说家,他写了很多著名的小说,其中最著名的是《雾都孤儿》。 2.与其他孩子相比,小说《雾都孤儿》中的男主人公是不幸的。 3.他没人可以依靠,被扔进了充满贫穷和犯罪的世界。 4.年轻时他历经无数艰辛。 5.最后在好心人的帮助下,奥利弗·崔斯特查明他的身世并获得了幸福。 6.同时,那些坏人也都受到了惩罚。 7.尽管奥利弗·崔斯特的成长环境是黑暗和罪恶的,但是他始终很善良。 8.这部小说给人留下深刻的印象,让人懂得如何做人。 三、句间衔接,过渡自然1.用同位语及定语从句改写要点1。 2.用定语从句把要点2和3合并成一句话。 3.把要点5改为被动语态。 4.把要点7改为as引导的让步状语从句,构成倒装。 四、检查誊写,卷面整洁 动作描写 motivate v.激发,激励 occupy v.占用,占去(时间) promote v.促进,增进 spit v.吐口水,吐唾沫 distract v.分散(注意力),使分心 rely on依靠,依赖人物描写 in contrast to与……形成对比一、翻译句子1.一天,当他开车时,一些黄色的背心分散了他的注意力。 2.一些穿着黄色背心的志愿者正在清理路边的垃圾。 3.与那些在公共场所随地吐痰和乱扔垃圾的人不同,这些志愿者激励他做一些促进环境保护的事情。 4.经过仔细思考,他决定加入志愿者,毕竟美丽的环境依靠每个人的贡献。 二、连句成篇 Section Ⅳ Writing a reflection【演练佳作·写美文】写作步骤二、1.Charles Dickens is a great English novelist.He wrote many famous novels, and among them Oliver Twist is the most famous.2.In contrast to other children, the hero of the novel Oliver Twist is unfortunate.3.He has no one to rely on and is thrown into a world full of poverty and crime.4.He suffered countless hardships when he was young.5.In the end, with warm-hearted people helping him,Oliver Twist found out his identity and gained happiness.6.At the same time, the bad people were all punished.7.Although Oliver Twist’s growth environment is dark and evil, he is always very kind.8.The novel leaves a deep impression on people and makes people understand how to be a man.三、1.Charles Dickens,a great English novelist,wrote many famous novels, among which Oliver Twist is the most famous.2.In contrast to other children, the hero of the novel Oliver Twist who has no one to rely on is unfortunate and thrown into a world full of poverty and crime.3.In the end, with warm-hearted people helping him,Oliver Twist’s identity was found out and he gained happiness.4.Dark and evil as the environment Oliver Twist grows in is, he is always very kind.四、 Charles Dickens,a great English novelist,wrote many famous novels,among which Oliver Twist is the most famous.In contrast to other children,the hero of the novel Oliver Twist who has no one to rely on is unfortunate and thrown into a world full of poverty and crime. He suffered countless hardships when he was young.In the end,with warm-hearted people helping him,Oliver Twist’s identity was found out and he gained happiness.At the same time,the bad people were all punished. From my point of view,dark and evil as the environment Oliver Twist grows in is,he is always very kind.The novel leaves a deep impression on people and makes people understand how to be a man.【教材词汇·练续写】一、1.One day,while he was behind the wheel,some yellow vests distracted his attention.2.Some volunteers in yellow vests were cleaning up the rubbish along the road.3.In contrast to those people who spat in public and threw litter,these volunteers motivated him to do something to promote environmental protection.4.On reflection he decided to join the volunteers since the beautiful environment relied on everyone’s commitment.二、 One day,while he was behind the wheel,some yellow vests distracted his attention.Some volunteers in yellow vests were cleaning up the rubbish along the road.In contrast to those people who spat in public and threw litter, these volunteers motivated him to do something to promote environmental protection.On reflection he decided to join the volunteers since the beautiful environment relied on everyone’s commitment.1 / 4(共59张PPT)Section ⅣWriting a reflection目 录2演练佳作·写美文1细品课文·学手法3教材词汇·练续写4课时检测·提能力细品课文·学手法培养思维品质1Step 1 品参考范文 Once there was a boy with a bad temper.His dad told him to hammera nail into the fence every time he lost his temper.The boy learnt to controlhis temper because it was easier than hammering the nails into thefence.Then his dad asked him to pull one nail out every time he was ableto hold his temper.When the boy pulled out all the nails, his dad showedhim the holes in the fence, telling him his anger had left “scars” thatwould never heal, like the holes in the fence. According to the story, it is important to learn how to control yourtemper so that you do not do or say anything that will hurt other people.Sohow can we control our temper? First, we can talk to someone we trustabout how we feel.This is a good way of letting our anger out withouthurting others.Second, we can go out doors and play team sports withour friends, because physical exercise provides an effective way to calmdown.Third, we can shift our attention to other things such as reading abook or watching a film.Focusing on something else helps us to forget ouranger.If we keep calm and stay optimistic, we can take control over ourtemper, which will benefit throughout life.Step 2 析写作手法Para.1:Summary of the story 首段概括了故事大意,整段都是用的过去时态。作者采用了时间顺序,使用了every time, Then, When等表示时间的连词和副词,使表达更加连贯紧凑。尾句中使用了telling him his anger had left“scars” that would never heal这一动词-ing短语作伴随状语,使句子更加简洁、凝练,表达更高级。Para.2:My thoughts在阐述个人的感想时,第二段首句使用了According to thestory, it is important to learn ...这一承上启下的表达方式,非常值得我们学习;第二句使用并列连词So进行过渡,接着下文中使用First, Second, Third等过渡语层次分明地表达自己的想法;尾句使用Focusing on something else这一动词-ing短语作主语,使语言表达更高级。Para.3:Conclusion 尾段使用If引导的条件状语从句,表达了从故事中感悟出的道理和得出的结论。其中,使用了which will benefit throughout life这一非限制性定语从句。Step 3 背出彩佳句1. There was a time when many people lived a hard life, with nothing toeat or wear.曾经有一段时期人们过着艰苦的生活,缺吃少穿。2. This story tells of a young man who overcame various difficulties andfinally achieved success through his own efforts.这个故事讲述了一个年轻人通过自己的努力,克服各种困难并最终取得成功。3. The little girl went through the forest, waded through the river, andfound her own mother.那个小女孩穿过森林,蹚过小河,找到了自己的亲生母亲。4. The crow thought that taking a bath every day would make him as whiteas a swan.It came to the river and kept bathing.乌鸦以为天天洗澡就能够变得像天鹅一样雪白。它来到河边不停地洗澡。5. After reading the story, what impressed me most was that we shouldnever give up easily.读完这个故事后,最让我印象深刻的是我们不应该轻易放弃。6. I think it’s our duty to take good care of the old.我认为照顾好老人是我们的责任。演练佳作·写美文奠定写作功底2 假定你阅读了英国小说家查尔斯·狄更斯(Charles Dickens)的代表作之一《雾都孤儿》(Oliver Twist),请你根据下列提示写一篇读后感:1. 查尔斯·狄更斯是英国伟大的小说家,《雾都孤儿》是他的代表作之一;2. 《雾都孤儿》的男主人公奥利弗·崔斯特是一个孤儿,他被扔进了贫穷与犯罪的世界;3. 他历尽无数艰辛,最后在好心人的帮助下,查明自己的身世并获得了幸福。同时,那些坏人也都受到了惩罚;4. 奥利弗·崔斯特的成长环境是充满黑暗和罪恶的,但是他始终很善良;5. 这部小说给人留下深刻的印象,让人懂得如何做人。注意:1.写作词数应为80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。一、审题谋篇,结构分明第一段:叙述小说的概要;第二段:表达自己的感想;第三段:得出结论。二、要点陈述,语言规范1. 查尔斯·狄更斯是一位伟大的英国小说家,他写了很多著名的小说,其中最著名的是《雾都孤儿》。 2. 与其他孩子相比,小说《雾都孤儿》中的男主人公是不幸的。 Charles Dickens is a great English novelist.He wrote many famousnovels, and among them Oliver Twist is the most famous. In contrast to other children, the hero of the novel Oliver Twist isunfortunate. 3. 他没人可以依靠,被扔进了充满贫穷和犯罪的世界。 4. 年轻时他历经无数艰辛。 5. 最后在好心人的帮助下,奥利弗·崔斯特查明他的身世并获得了幸福。 He has no one to rely on and is thrown into a world full of povertyand crime. He suffered countless hardships when he was young. In the end, with warm-hearted people helping him,Oliver Twistfound out his identity and gained happiness. 6. 同时,那些坏人也都受到了惩罚。 7. 尽管奥利弗·崔斯特的成长环境是黑暗和罪恶的,但是他始终很善良。 8. 这部小说给人留下深刻的印象,让人懂得如何做人。 At the same time, the bad people were all punished. Although Oliver Twist’s growth environment is dark and evil, heis always very kind. The novel leaves a deep impression on people and makes peopleunderstand how to be a man. 三、句间衔接,过渡自然1. 用同位语及定语从句改写要点1。 2. 用定语从句把要点2和3合并成一句话。 Charles Dickens,a great English novelist,wrote many famousnovels, among which Oliver Twist is the most famous. In contrast to other children, the hero of the novel Oliver Twist whohas no one to rely on is unfortunate and thrown into a world full ofpoverty and crime. 3. 把要点5改为被动语态。 4. 把要点7改为as引导的让步状语从句,构成倒装。 In the end, with warm-hearted people helping him,OliverTwist’s identity was found out and he gained happiness. Dark and evil as the environment Oliver Twist grows in is, he isalways very kind. 四、检查誊写,卷面整洁 He suffered countless hardships when he was young.In the end,with warm-hearted people helping him,Oliver Twist’s identity wasfound out and he gained happiness.At the same time,the bad people wereall punished. From my point of view,dark and evil as the environment OliverTwist grows in is,he is always very kind.The novel leaves a deepimpression on people and makes people understand how to be a man. Charles Dickens,a great English novelist,wrote many famousnovels,among which Oliver Twist is the most famous.In contrast to otherchildren,the hero of the novel Oliver Twist who has no one to rely on isunfortunate and thrown into a world full of poverty and crime. 教材词汇·练续写体现学以致用3动作描写 motivate v.激发,激励occupy v.占用,占去(时间)promote v.促进,增进spit v.吐口水,吐唾沫distract v.分散(注意力),使分心rely on依靠,依赖人物描写 in contrast to与……形成对比一、翻译句子1. 一天,当他开车时,一些黄色的背心分散了他的注意力。 2. 一些穿着黄色背心的志愿者正在清理路边的垃圾。 One day,while he was behind the wheel,some yellow vestsdistracted his attention. Some volunteers in yellow vests were cleaning up the rubbish alongthe road. 3. 与那些在公共场所随地吐痰和乱扔垃圾的人不同,这些志愿者激励他做一些促进环境保护的事情。 4. 经过仔细思考,他决定加入志愿者,毕竟美丽的环境依靠每个人的贡献。 In contrast to those people who spat in public and threw litter,these volunteers motivated him to do something to promoteenvironmental protection. On reflection he decided to join the volunteers since the beautifulenvironment relied on everyone’s commitment. 二、连句成篇 One day,while he was behind the wheel,some yellow vestsdistracted his attention.Some volunteers in yellow vests were cleaning upthe rubbish along the road.In contrast to those people who spat in publicand threw litter, these volunteers motivated him to do something topromote environmental protection.On reflection he decided to join thevolunteers since the beautiful environment relied on everyone’scommitment. 课时检测·提能力培育学科素养4Ⅰ.阅读理解 A former RAF (Royal Air Force) Spitfire pilot Peter Proctor,who fought in the Second World War, parachuted (跳伞) for the firsttime — at the grand old age of 92.Mr Proctor jumped out of a plane forthe first time at Sibson Airfield, Peterborough, more than 70 years afterhe joined the RAF. Mr Proctor, who has two artificial hips (臀部) and a false knee,jumped more than 13,000 feet to successfully complete his first ever free-fall jump.He said, “I’ve spent a lot of my life up in the air but thiswas a completely different experience.It was a nightmare trying to open upthe hatches (舱口) and jump out of the plane back then, but I am soglad I have managed to complete the jump and I would love to do it againin the near future.” Mr Proctor joined the RAF in 1942 and he was stationed in Durban,South Africa, to do his training before being sent to Zimbabwe where heearned his wings.He went on to become a fighter pilot in Egypt, Indiaand went on a jungle self-preservation course before being sent to Burmain 1945.He ended his career in the armed forces in 1946 to return to hisjob as a store keeper in a shoe factory and went on to become a lorry driverfor 33 years. His wife, Olive, passed away eight years ago, but Mr Proctor hasbeen determined to continue traveling around the world.He said, “Olivedied eight years ago and it was absolutely upsetting.But I’ve had greatsupport from my family and friends who always encourage me to enjoylife.” Mr Proctor did the jump with the RAF Falcons and raised £3,000for the Royal Air Force Association which provides support for servicemenand their families.语篇解读:本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了Peter Proctor曾经是一名飞行员,在他92岁高龄的时候完成了他生命中的第一次跳伞的故事。语篇解读:本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了Peter Proctor曾经是一名飞行员,在他92岁高龄的时候完成了他生命中的第一次跳伞的故事。1. How did Mr Proctor feel when he jumped out of the plane?A. Terrified. B. Inspired.C. Disappointed. D. Annoyed.解析: 推理判断题。根据第二段中的It was a nightmare trying toopen up the hatches (舱口) and jump out of the plane back then可知,打开舱门跳下去如梦魇一般。由此可推知,Mr Proctor当时很害怕。2. What’s the purpose of Mr Proctor’s jump?A. To break the record of a parachute jump.B. To encourage young people to enjoy life.C. To raise money for servicemen and their families.D. To challenge himself and realize his value of life.解析: 细节理解题。根据最后一段内容可知,Mr Proctor跳伞的目的是为军人及其家人筹款。3. Which of the following may best describe Mr Proctor?A. Strong-willed and sensitive.B. Adventurous and positive.C. Careful and devoted.D. Innovative and hard-working.解析: 推理判断题。根据第二段第一句可知,Mr Proctor经历丰富,去过世界很多地方,并且当身体有两个人工髋关节和一个假膝盖时,依旧参加自由落体跳伞,所以他是富有冒险精神的;根据倒数第二段内容可知,虽然妻子去世了,但Mr Proctor依然决心继续环游世界,所以他是积极的。4. What can be the best title for the text?A. A Former Pilot’s First Parachute JumpB. A Newly-set Guinness RecordC. The Oldest Parachute JumperD. A Pilot’s Colorful Whole Life解析: 标题归纳题。根据全文内容可知,本篇文章主要讲述了曾经任职飞行员,现今92岁的Mr Proctor第一次高空跳伞的故事。所以A项(前飞行员的第一次跳伞)能概括文章大意,为文章的最佳标题。Ⅱ.完形填空 I can remember the first time it happened.Class was getting out ofhand.Our teacher, after quieting us six times as she tried to keepour 5 on the task at hand, finally gave up and informed we couldtake a rest.Instantly, the classroom erupted with students 6 theirseats, laughing and talking. And then there was me.I sat 7 in my chair.I finished the activityand then worked on a project, completely content.I didn’t associatewhat I was doing with 8 behavior; I just had no desire to be loud andcrazy. As parents started to arrive, our teacher 9 the chatteringchildren with a half-hearted smile.But when my mother 10 ,shecommented, “Your daughter is such a nice girl in class.She’sa 11 .” And there it was: my first “nice”.Whether or not I knew it, a 12 had been set for my futurebehavior, though my teacher probably didn’t mean it. As years passed, I became 13 in the art of nice.But as much as Iloved praise, I was too 14 to dare be anything but nice. People rarely see the Real Me, because the Real Me is 15 .Shedoesn’t clean her room as often as she should.She’s 16 at makingdecisions.Nice became a shelter I 17 my real feelings.“It’s likeliving a 18 life,” I thought.I am 19 with being nice.I want tobe the best of myself, not the nicest.语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者长期把“好”作为自己生活的标准,实际上与真实的自己并不相符,作者对此感到厌倦。语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者长期把“好”作为自己生活的标准,实际上与真实的自己并不相符,作者对此感到厌倦。5. A. sight B. focusC. spirit D. preference解析: 根据上文after quieting us six times as she tried to keep可知,老师提醒学生们保持安静是为了让他们把注意力集中到手头的任务上。sight视力;focus重点;spirit精神;preference偏爱。6. A. moving B. changingC. adjusting D. leaving解析: 根据their seats, laughing and talking可知,学生们开始离开座位,有说有笑。move移动;change改变;adjust调整;leave离开。7. A. excitedly B. hopelesslyC. quietly D. nervously解析: 根据下文I finished the activity and then worked on aproject, completely content.可知,作者只是安静地坐在座位上。excitedly激动地;hopelessly绝望地;quietly安静地;nervously紧张地。8. A. positive B. normalC. complex D. strange解析: 根据下文I just had no desire to be loud and crazy以及上文“作者安静地在座位上完成活动”可知,作者没有把他正在做的事情和积极的行为联系起来;他只是不想吵闹和疯狂。positive积极的;normal正常的;complex复杂的;strange奇怪的。9. A. picked out B. handed overC. showed off D. drove away解析:B 根据上文As parents started to arrive可知,此处指老师把学生交给家长。pick out辨认出;hand over移交;show off炫耀;drive away迫使离开。10. A. arrived B. demandedC. followed D. insisted解析: 此处呼应本段首句指作者的母亲到了,来接作者。arrive到达;demand要求;follow跟随;insist坚持。11. A. treasure B. legendC. star D. champion解析: 根据上文Your daughter is such a nice girl in class.可知,老师对作者是积极评价,夸奖作者是个珍宝。treasure财富,珍宝;legend传奇;star明星;champion冠军。12. A. plan B. style C. standard D. goal解析: 根据下文dare be anything but nice可知,“好”成为作者日后的标准。plan计划;style风格;standard标准;goal目标。13. A. poorly-adapted B. well-trainedC. annoyed D. confused解析: 作者把“好”当作标准,为了“好”付出一切,所以是在取得“好”的艺术方面训练有素。poorly-adapted适应性差的;well-trained训练有素的;annoyed生气的;confused困惑的。14. A. active B. honestC. eager D. scared解析: 根据to dare be anything but nice可知,作者不敢做任何不友善的事情,害怕别人讨厌自己。active活跃的;honest诚实的;eager热切的;scared害怕的。15. A. shy B. perfectC. messy D. unique解析: 根据下文She doesn’t clean her room as often as sheshould.可知,作者不爱整洁,真实的样子是凌乱的。shy害羞的;perfect完美的;messy脏的,凌乱的;unique独特的。16. A. terrible B. quickC. wise D. careful解析: 根据上文She doesn’t clean her room as often asshe should.可知,作者在列举自己的缺点,不爱打扫房间,不善于做决定。terrible糟糕的;quick快速的;wise明智的;careful仔细的。17. A. managed B. sharedC. expressed D. hid解析: 根据语境可知,“好”成了作者隐藏真实情感的避难所。manage设法;share分享;express表达;hide隐藏。18. A. simple B. comfortableC. double D. busy解析: 根据上文可知,作者在别人面前要符合“好”的标准,因此隐藏了真实的自我,所以是过着双重生活。simple简单的;comfortable舒服的;double翻倍的;busy忙碌的。19. A. familiar B. tiredC. confident D. pleased解析: 根据下文I want to be the best of myself, not the nicest.可知,作者厌倦了“好”。familiar熟悉的;tired疲惫的;confident自信的;pleased高兴的。Ⅲ.读后续写 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 Emily was a shy and quiet student in Greenfield High School.Emilywas known for her quiet behavior and her love for literature, often foundlost in the pages of a book during lunch breaks. One day, as Emily walked through the hallway, she noticed acolorful poster announcing an upcoming English poetry competition.Herheart raced with excitement at the prospect of showcasing her talent, buther mind was immediately flooded with doubts.“What if my poem is notgood enough? What if everyone laughs at me?” she thought toherself, her cheeks flushing with embarrassment. As the days went by, Emily found herself caught between her desireto participate and her fear of failure.She talked with her best friend,Sarah, who had been by her side since they were little.She was knownfor her outgoing personality and her ability to make everyone feelincluded. “You have a gift, Emily,” Sarah said reassuringly, her blueeyes filled with encouragement.“Don’t let your fears hold youback.You never know what might happen unless you try.” With Sarah’s support, Emily decided to take a leap of faith andsubmit her poem for the competition.As the day of the event drew near,she felt a mix of nervousness and expectation.She spent hours perfectingher poem, carefully choosing each word and line to convey heremotions.She practiced her poem in front of the mirror, trying to perfecther delivery and expression. But despite her new-found confidence, Emily couldn’t shake offthe feeling of doubt in her mind.These thoughts consumed her, making itdifficult for her to focus on anything else. It was during one of these moments of self-doubt that Sarah came toher rescue once again.“You’re an amazing writer, Emily,” shesaid, her voice filled with warmth and sincerity.“Your poem is going tobe incredible.Just believe in yourself.”With Sarah’s words in hermind, Emily felt a renewed sense of determination.注意:1.续写词数应为150左右;2. 请按如下格式作答。 On the day of the competition, Emily took a deep breath andstepped onto the stage. In the end, Emily’s poem won first place in the competition. 参考范文: On the day of the competition, Emily took a deep breath andstepped onto the stage.The audience fell silent as she began to recite herpoem, her voice trembling slightly at first.She suddenly saw Sarahlooking at her with encouraging eyes.Her confidence grew, and herwords flowed effortlessly.As she concluded her poem, the audienceerupted into applause.Emily felt a sense of pride and accomplishmentwash over her, knowing that she had conquered her fears and given it her all.Her eyes sparkled with joy as she looked out at the sea of smiling faces. In the end, Emily’s poem won first place in the competition.Shewas filled with immense joy and gratitude for the opportunity,acknowledging that her friend’s encouragement had been the greatestmotivation she could have received.Overwhelmed with emotion, sheembraced Sarah tightly and expressed her heartfelt thanks, attributing hernew-found courage to stand on stage and showcase her talent to Sarah’sunwavering belief in her abilities.Sarah, beaming with pride, reassuredher friend that she had always possessed the courage within her, and allshe needed was someone to believe in her.谢谢观看! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅳ Writing a reflection.docx Section Ⅳ Writing a reflection.pptx Section Ⅳ Writing a reflection(练习,含解析).docx