资源简介 Section Ⅰ Listening and SpeakingⅠ.阅读理解A (2024·湖州高一上学期期末考试) Your Story Everybody has a story to share.What’s yours? Send us a true story about you, in 100 words or fewer — if it’s chosen by our editors for publication in our magazine, you’ll be paid $100! We may also pick selected favourites to appear on our site at .For complete details, see submission guidelines below.Need inspiration? Enjoy our contest winners and our favourites from the column.By submitting your story, you agree to the following:Your story may be used by Reader’s Digest and its licenses worldwide in all print and electronic media, now or hereafter existing, in any language, without time limitation.If published in the print edition of Reader’s Digest magazine, you will be paid $100.You cannot submit your story to other publications.You should promise that the story is your original work, and that the story does not infringe (侵犯) any copyright, right of privacy or publicity, or any other right of any third party.Contributions cannot be returned.It may also take some time for your submission to be considered; please don’t inquire about the status of your submission — we’ll be in touch if we select your material.Even selected items may not be published for six months or more.We may run your item in any section of our magazine, or elsewhere.Our website Terms and Conditions also apply to your submission; in the event of any conflict between those Terms and Conditions and the above terms, the latter shall govern.1.What are you advised to do if you need inspiration?A.To read some storybooks.B.To read the stories by winners.C.To visit the site of Reader’s Digest.D.To ask some help from the winners.2.If you want to submit your story, .A.it must be at least 100 wordsB.it needn’t be written by yourselfC.it can’t be sent to other publicationsD.it can’t infringe someone else’s privacy3.What’s the purpose of the passage?A.To issue a notice.B.To inform an event.C.To provide some tips.D.To advertise a service.B (2024·烟台高一下学期月考)Being active really means two things. First, you take responsibility for your life. Second, you have a “can-do” attitude. Can-do is very different from “no-can-do”. If you think can-do, and you’re creative, it’s amazing what you can achieve. American aviator Elinor Smith once said,“It has long since come to my attention that people of achievement seldom sat back and let things happen to them. They went out and happened to things.” George Bernard Shaw, the English playwright, knew all about can-do. Listen to how he said it: “People are always complain about their circumstances for what they are. I don’t believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and if they can’t find them, make them.” Pay attention to how Denise was able to create the circumstances she wanted: I know it’s strange for a teenager to want to work in a library, but I really wanted that job — more than I had ever wanted anything, but they weren’t hiring. I would go to the library every day and read, hang out with my friends, and just get away from home — what better place to work than someplace I already hung out at? Although I didn’t have a job there, I got to know the office staff (员工), and I volunteered for special events and very soon I was one of the staff. It paid off. When they finally had an opening, I was their first choice, and I found one of the best jobs I ever had.4.What does Elinor Smith mean about people of achievement?A.They do something difficult.B.They wait for good chances.C.They try to get things done.D.They choose something easy.5.What did George Bernard Shaw encourage us to do?A.Accept our situation.B.Create a better situation.C.Understand our situation.D.Look for a better situation.6.How did Denise get the job she wanted?A.By getting some support.B.By asking for some advice.C.By pleasing the office staff.D.By making good preparations.7.What would be the best title for the passage?A.How to Find a Good JobB.How to Work in a LibraryC.Work Hard and Never Give upD.Be Active and Achieve SuccessC (2024·石家庄高一下学期质检)The start of a new school year is often a very exciting time for many students.It also tends to be a time of increased worry and stress about the year that lies ahead.Even children who typically adjust well to change and new situations often feel a lot of anxiety.Fortunately for most, this anxiety will fade fairly quickly over the first couple of weeks.However, for others, it may persist and have a larger impact on a student’s social and academic performance.Try some of the ideas below to help ease anxiety with the transition back to school.Let your children know you care.If your children are anxious about school, send personal notes in their lunch box or book bag.Children absorb their parents’ anxiety, so show your optimism and confidence to your children.Let your children know that it is natural to be a little nervous anytime you start something new, but that they will be fine once they become familiar with their classmates, teachers, and school routines.If the first few days are a little challenging, try not to overreact.Reassure your children that you love them, will think of them during the day, and will be back.Remain calm and positive.Acknowledge anxiety over a bad experience the previous year.Children who had a difficult time academically or socially, or who may have faced bullying, may be more fearful or unwilling to return to school.Consider sharing your children’s concern with the school and confirm that the problem has been addressed.Reassure your children that you and the school are working together to prevent further issues.Improve your children’s ability to solve problems.Talk with your children about ways to manage a difficult situation on their own.Work through examples of challenges faced during prior school years.Encourage your children to tell you, a teacher, or another trusted adult at school if the problem persists.Maintain open lines of communication with the school.8.What do we learn about anxiety before a new school year?A.It is very common.B.It lasts a long time.C.It affects only a few.D.It’s easy to deal with.9.What will parents write on their personal notes according to Paragraph 2?A.Be careful!B.Stay strong!C.Don’t make mistakes.D.Respect your teachers.10.What should parents do if their children have faced bullying?A.Leave them alone.B.Talk to the bullies’ parents.C.Make contact with their teachers.D.Encourage them to solve it independently.11.What is the purpose of the passage?A.To analyze some facts.B.To teach some theories.C.To draw some conclusions.D.To make some suggestions.D (2024·嘉兴高一上学期期末考试)If it seems like all your friends have smartphones, you may be on to something. A new report by Common Sense Media, which reports on technology and media for children, found that by the age of 11, more than half of kids in the US have their own smartphone. By age 12, more than two-thirds do, and by 14, teens are just as likely as adults to own a smartphone. Some kids start much younger. Nearly 20% of 8-year-olds have their own smartphone! So, what’s the right age for you? Well, I study the effects of media and technology on kids, and I’m here to say that there is no single right answer to this question. The best I can offer is this: When both you and your parents feel the time is right. Here are some points to consider to help you and your parents make this decision. Be responsible: Have you shown that you are generally responsible? Do you understand the value of money, and can you save up to buy things you want? Keep safe: Do you travel to or from school or after-school activities without an adult? This is when phones often go from a “want” to a “need”. Sometimes parents report that they feel better knowing they can reach their children directly, and that their kids can reach them, too. Be careful: Do you treat your friends with kindness and respect? Do you know the fact that once something goes out onto the web, it can never truly be deleted (删除)? When you have a smartphone, your parents are the No.1 most important influence in your life. If parents use their phones all day, guess what? Their children probably will be, too. However, if parents have smartphone habits like putting the phone away during meals and not texting and driving, that will go a long way towards helping kids develop the same habits.12.In America, about 67% children own their phones at the age of .A.11 B.12C.13 D.1413.A phone goes from a “want” to a “need” when children use it to .A.get some information onlineB.chat with their friends onlineC.send messages to their friendsD.keep in touch with their parents14.What should parents do according to the last paragraph?A.Teach their children to use phones.B.Use their phones as little as possible.C.Control their children’s using phones.D.Set a good example for their children.15.What would be the best title for the passage?A.The Advantages of Having a PhoneB.How Do Children Use Their Phones?C.How Old Should Children Be to Get Phones?D.The Problems With Children’s Having PhonesⅡ.阅读七选五 As national exams are coming, here are some ways you can support your child through this stressful period. Talk to them about exam nervesIt’s important to communicate with your child that feeling nervous before an exam is entirely normal. 16 Listen to their concerns and help them process their emotions.Always be supportive and give constructive feedback while avoiding being critical and negative. 17 This can help them understand that stress is something that everyone goes through at different times.Make sure they get enough sleepYour kids may want to give up sleep in order to get more study time. 18 According to Dr Rachel Dawkins from the Johns Hopkins All Children’s Hospital, kids who regularly get enough sleep have improved attention, behaviour, learning, memory and overall mental and physical health.Kids aged 6 to 12 should get between 9 and 12 hours of sleep, while teenagers between the ages of 13 and 18 should get 8 to 10 hours of sleep a night.Help them get some down timeThe closer your kids get to the exams, the more important it is to help your kids get some down time away from studying. 19 It can also be in the form of mindfulness meditation (冥想), which can help sharpen their mind, help them focus and also improve their memory.Help them with their revisionAnother way to show support is by helping your child come up with a study timetable.Talk them through what needs to be done and help them work out how much time they will need for each subject. 20 Remember to schedule regular breaks for them to relax.A.Focus on your exams.B.You need to get well prepared for it.C.Encourage them to share their feelings with you.D.This shows them that you are interested in their progress.E.However, it is far healthier to encourage them to get to bed early.F.Perhaps you can share a simple story about how you overcome work stress.G.This can be in the form of physical activity, such as going to the park to take exercise.16. 17. 18. 19. 20. Section Ⅰ Listening and SpeakingⅠ.语篇解读:本文是一篇应用文。文章是一则征稿启事——美国《读者文摘》杂志面向全球读者征集一百个单词以内的英文故事。1.B 细节理解题。根据第一段可知,文章建议我们去阅读获奖者写的故事来获得灵感。2.D 细节理解题。根据第一、二段可知,你要提交的故事必须是100词以内的原创作品,而且不能侵犯他人的任何权利。3.B 写作意图题。综合全文可知,本文是一则征稿启事——美国《读者文摘》杂志面向全球读者征集一百个单词以内的英文故事。由此可知,本文的目的是宣传一项活动。语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者建议我们在生活中采取积极主动的人生态度——创造机会而不是等待机会。4.C 细节理解题。根据第二段可知,Elinor Smith建议我们不要坐等事情发生,而应该积极主动地完成一些事。5.B 细节理解题。根据第三段可知,George Bernard Shaw的观点是:不要抱怨自己的处境不好,如果找不到更好的处境,就应该创造更好的处境。6.D 推理判断题。根据最后一段可知,Denise先去图书馆参加一些他们的志愿者活动,然后获得了图书馆的工作。她的成功显然是由于她事先的精心准备。7.D 标题归纳题。综合全文可知,作者主要告诉我们积极主动的人生态度非常重要,它可以帮助我们获得成功。因此D项为文章最佳标题。语篇解读:本文是一篇说明文。很多学生在新学年开学前感到焦虑,文章就此给学生家长提供了一些建议。8.A 细节理解题。根据第一段可知,开学前的焦虑现象非常普遍,甚至连适应能力很强的学生也会感到焦虑。9.B 推理判断题。根据第二段可知,如果孩子开学前感到焦虑,家长应该给孩子传递积极乐观的信息来鼓励他们。10.C 细节理解题。根据倒数第二段可知,如果孩子曾遭遇欺凌,家长应该与学校取得联系来解决问题。11.D 写作意图题。综合全文可知,本文主要就如何面对开学前孩子们的焦虑问题给父母提供了一些建议。语篇解读:本文是一篇说明文。一项调查发现,美国11岁的青少年有一半以上拥有手机。那么青少年究竟多大年龄买手机合适呢?12.B 细节理解题。根据第一段可知,美国青少年到12岁时,三分之二(约67%)都拥有手机。13.D 推理判断题。根据第五段可知,当青少年用手机跟家长保持联系时,手机就会从“想要”变成“需要”。14.D 推理判断题。根据最后一段可知,作者认为,在使用手机方面,父母最重要的是给孩子树立良好的榜样。15.C 标题归纳题。综合全文可知,本文的核心话题是青少年应该在几岁时拥有手机,全文是在此基础上展开的。因此C项为文章最佳标题。Ⅱ.语篇解读:本文是一篇说明文。临近大考,学生自然很繁忙也很紧张。文章给家长提供了一些建议。16.C 上文建议父母告诉孩子考前感到紧张非常正常,这里应该谈论考前孩子的心情和感受,故C项符合语境。17.F 下文在谈论“压力”问题,故F项(或许你可以分享一个简单的你是如何克服工作压力的故事)符合语境。18.E 上文指出一些学生为了备考放弃睡眠时间,接下来应该是作者对此发表的看法,故E项符合语境。19.G 上文建议父母给孩子一些休息放松时间,下文应该对此具体展开说明,故G项符合语境,且下文中的It can also be in the form of与G项中的This can be in the form of相呼应。20.D 上文建议父母帮助孩子制订学习时间表,这样做自然是“表明家长对孩子的学习和进步很感兴趣”,故D项符合语境。6 / 6Section Ⅰ Listening and Speaking 话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第1段材料,回答第1至3题。1.What is the woman’s speech about?A.Methods of making an outline.B.Ways to make a speech.C.Shakespeare’s works.2.What does the man advise the woman to do thirdly?A.Writing out an outline.B.Collecting materials.C.Choosing a specific topic.3.When is the deadline to turn in the speech topic?A.This Tuesday.B.Next Tuesday.C.Next Thursday.听第2段材料,回答第4至6题。4.What is Paul reading about?A.Report. B.History. C.Science.5.When does the talk take place?A.On Wednesday.B.On Friday.C.On Saturday.6.Where does the woman come from?A.America. B.Italy. C.Canada.听第3段材料,回答第7至9题。7.What are they talking about at first?A.An exam.B.The man’s English.C.A football match.8.What do we learn from the dialogue?A.The woman is very good at English.B.The woman likes football better than the man.C.The man didn’t do well in the exam.9.What do we know about the man?A.He is good at English.B.He is interested in football.C.He doesn’t like to watch TV.听第4段材料,回答第10至12题。10.What did Lincoln’s father do?A.A teacher. B.A worker. C.A farmer.11.Why couldn’t Lincoln go to school?A.Because his family was too poor.B.Because he wanted to teach himself.C.Because there was no school near his home.12.How did little Lincoln feel most of the time on the farm?A.Excited. B.Unhappy. C.Angry. 话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破 情境:王东和李华正在讨论他们要加入哪个俱乐部,以及他们未来会参与什么活动。 阅读并根据提示完成下面对话。Wang Dong:Look! There are so many clubs for freshmen.Do you want to join a club?Li Hua:Yes, 1. (我想加入芭蕾舞俱乐部).But I am too fat.Wang Dong:2. (辩论俱乐部怎么样)?Do you like debating with others?Li Hua:No,3. (这个不太适合我).I am not good at debating with others.Wang Dong:Aren’t you interested in plants and animals? 4. (为什么不加入自然俱乐部呢)?Li Hua:Yes, I will join it.5. (你呢)?Wang Dong:6. (我更喜欢帮助别人).So I will join the Volunteer Club.volunteer n.志愿者;志愿兵 vt.& vi.自愿【教材原句】 Volunteer Club 志愿者俱乐部【用法】(1)a volunteer for ……的志愿者volunteer groups 志愿小组(2) 自愿做某事volunteer to join the army 自愿参军volunteer for military service 自愿服役(3)voluntary adj. 自愿的;志愿的【佳句】 I’d like to join the Volunteer Club, where many volunteers volunteer to help those in need.我想加入志愿者俱乐部,那里有很多志愿者自愿帮助有需要的人。【练透】 单句语法填空①As one of the (volunteer), I have taught English in a mountain village for three years.②On May Day, our class went to Sunshine Nursing Home and did some (volunteer) work.【写美】 完成句子③I’m writing to apply to be the Chinese Painting Exhibition to be held in your school. (申请信)我正写信申请成为在贵校举办的中国绘画展的一名志愿者。debate n.辩论;争论 vt.& vi.辩论;争论【教材原句】 Debate Club 辩论俱乐部【用法】(1)debate with sb about/on ... 就……与某人辩论(2)under debate 在讨论中;在辩论中hold a debate on/about/over sth就……进行辩论【佳句】 I have had a passion for public speaking since a young age. I’m writing to apply to sign up for the Debate Club. (申请信)我从小就对公开演讲充满热情,我写信是想申请报名参加辩论俱乐部。【练透】 单句语法填空①I debated Mary whether I could depend on my partner.②As far as I know, the plan is debate and hasn’t been passed yet.【写美】 完成句子③Our class whether students should take cell phones to school.我们班就学生是否应该带手机到学校进行了一场激烈的辩论。prefer vt.较喜欢【教材原句】 I prefer helping others.我更喜欢帮助别人。【用法】(1)prefer to do/doing sth更喜欢做某事prefer (doing) sth to (doing) sth喜欢(做)某事多于(做)某事prefer to do sth rather than do sth宁愿做某事也不做某事(2)preference n. 偏爱;优先have a preference for 偏爱;喜爱【佳句】 Tom has decided to join the Volunteer Club, because he prefers to help/helping others.汤姆已经决定要加入志愿者俱乐部,因为他更喜欢帮助别人。【练透】 单句语法填空①Actually, I prefer my son (take) part in the debate.②The little girl preferred (go) to the cinema rather than stay at home alone that night.③In my free time, I have a (prefer) for reading the English newspaper Youth.【写美】 句型转换④She preferred to go shopping with us rather than stay at home.→She preferred shopping with us at home.suitable adj.合适的;适用的【教材原句】 Which club do you think is suitable for Adam? Why?你认为哪个俱乐部适合亚当?为什么?【用法】(1)be suitable for 适合于……be suitable to do sth 适合做某事(2)suit vt. 适合;使适宜suit oneself 随自己的意愿行事(3)suitably adv. 合适地;得体地【佳句】 While the film is popular on the Internet, I don’t think it’s suitable for middle school students.虽然这部电影在网上很受欢迎,但我认为它不适合中学生。【练透】 单句语法填空①There is no doubt that he is suitable the challenging job.②It’s difficult to find a time that (suit) everybody.【写美】 完成句子③In addition,I am fluent in English,so I am confident that .此外,我英语很流利,因此我相信我适合这份工作。Section Ⅰ Listening and Speaking【话题听说·勤操练】话题听力提能1~5 CACCB 6~10 CACBC 11~12 CB听力材料:(Text 1)M:Don’t worry if others are doing the same thing, as long as you do a good job.A good professor will grade all students fairly.W:You really think so?M:Shakespeare has many works.You only have to choose a couple of them.W:I guess you are right.Do you have any advice on how to prepare a speech?M:First you need to select your topic.Have you done this yet?W:Yes, I have lots of information on Shakespeare.M:Good.Next, you should do research on a specific topic.Do you have a deadline for which to turn in your speech topic?W:The deadline is next Tuesday.Oh, no, next Thursday.M:So you should have a detailed outline of what you will say by then.W:OK, so you think I should write out an outline of my speech?M:Of course!(Text 2)W:What are you reading, Paul?M:Oh, it’s a book about science.W:Why are you reading on Friday evening?M:Because I’ve got to write a report this weekend.W:What are you going to do when you graduate?M:I’d like to get a job abroad, I think.What about you?W:I’m going to spend a few weeks touring Britain, then I’m going back to Canada, I suppose.(Text 3)W:Hello, Mike.How was your English exam yesterday?M:Not too good.W:Well, the term exam is always more difficult.Work harder and you will certainly do better next time.M:I’ve worked hard enough, I think, but unluckily, I have never done well in the exam.W:Well, it’s no use worrying about the exam now.Let’s talk about the football game tonight.It’s much more interesting.M:Is there a football game on TV tonight?W:Yes, it’s between the Chinese team and the Japanese team.M:Er ...I’d rather watch some other programmes.W:Why? You’re so interested in football.M:The Chinese team has always played badly in the important match, just as I have done in the important exam.(Text 4)M:When Lincoln was just a boy, he had to help his father look after their farm.It was hard work and there weren’t any interesting things for him.Lincoln wanted to go to school, but there was no school there.He was sad most of the time.Mrs Lincoln loved the boy very much.She tried her best to make Lincoln happy.One early morning she got up early and went to town.That was a long way and it took her a long time to get to town.She bought something there and started back.And it was late in the evening when she got home.The next morning, Mrs Lincoln said to Lincoln,“Today is your birthday.We’re going to have a party.” She put some food on the table and brought him a present.“A book!” Lincoln cried.It was an old book, but he liked it.A smile came to his face.He looked up at Mrs Lincoln and said,“Thank you, Mum.”话题表达实战1.I’d like to join the Ballet Club2.How about the Debate Club3.it is not suitable for me4.Why not join the Nature Club5.How about you6.I prefer helping others【知识要点·须拾遗】1.①volunteers ②voluntary ③a volunteer for2.①with; about/on ②under③held a hot debate on/about/over3.①to take ②to go ③preference ④going; to staying4.①for ②suits ③I am suitable for the job4 / 4(共74张PPT)Section Ⅰ Listening and Speaking1话题听说·勤操练目 录2知识要点·须拾遗3课时检测·提能力话题听说·勤操练志在强化技能1 话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第1段材料,回答第1至3题。1. What is the woman’s speech about?A. Methods of making an outline.B. Ways to make a speech.C. Shakespeare’s works.2. What does the man advise the woman to do thirdly?A. Writing out an outline.B. Collecting materials.C. Choosing a specific topic.3. When is the deadline to turn in the speech topic?A. This Tuesday.B. Next Tuesday.C. Next Thursday.听第2段材料,回答第4至6题。4. What is Paul reading about?A. Report. B. History. C. Science.5. When does the talk take place?A. On Wednesday.B. On Friday.C. On Saturday.6. Where does the woman come from?A. America. B. Italy. C. Canada.听第3段材料,回答第7至9题。7. What are they talking about at first?A. An exam.B. The man’s English.C. A football match.8. What do we learn from the dialogue?A. The woman is very good at English.B. The woman likes football better than the man.C. The man didn’t do well in the exam.9. What do we know about the man?A. He is good at English.B. He is interested in football.C. He doesn’t like to watch TV.听第4段材料,回答第10至12题。10. What did Lincoln’s father do?A. A teacher. B. A worker. C. A farmer.11. Why couldn’t Lincoln go to school?A. Because his family was too poor.B. Because he wanted to teach himself.C. Because there was no school near his home.12. How did little Lincoln feel most of the time on the farm?A. Excited. B. Unhappy. C. Angry.听力材料:(Text 1)M:Don’t worry if others are doing the same thing, as long as you do agood job.A good professor will grade all students fairly.W:You really think so?M:Shakespeare has many works.You only have to choose a couple ofthem.W:I guess you are right.Do you have any advice on how to prepare aspeech?M:First you need to select your topic.Have you done this yet?W:Yes, I have lots of information on Shakespeare.M:Good.Next, you should do research on a specific topic.Do you havea deadline for which to turn in your speech topic?W:The deadline is next Tuesday.Oh, no, next Thursday.M:So you should have a detailed outline of what you will say by then.W:OK, so you think I should write out an outline of my speech?M:Of course!(Text 2)W:What are you reading, Paul?M:Oh, it’s a book about science.W:Why are you reading on Friday evening?M:Because I’ve got to write a report this weekend.W:What are you going to do when you graduate?M:I’d like to get a job abroad, I think.What about you?W:I’m going to spend a few weeks touring Britain, then I’m going backto Canada, I suppose.(Text 3)W:Hello, Mike.How was your English exam yesterday?M:Not too good.W:Well, the term exam is always more difficult.Work harder and youwill certainly do better next time.M:I’ve worked hard enough, I think, but unluckily, I have neverdone well in the exam.W:Well, it’s no use worrying about the exam now.Let’s talk about thefootball game tonight.It’s much more interesting.M:Is there a football game on TV tonight?W:Yes, it’s between the Chinese team and the Japanese team.M:Er ...I’d rather watch some other programmes.W:Why? You’re so interested in football.M:The Chinese team has always played badly in the important match,just as I have done in the important exam.(Text 4)M:When Lincoln was just a boy, he had to help his father look aftertheir farm.It was hard work and there weren’t any interesting things forhim.Lincoln wanted to go to school, but there was no school there.Hewas sad most of the time.Mrs Lincoln loved the boy very much.She tried her best to make Lincolnhappy.One early morning she got up early and went to town.That was along way and it took her a long time to get to town.She bought somethingthere and started back.And it was late in the evening when she got home.The next morning, Mrs Lincoln said to Lincoln,“Today is yourbirthday.We’re going to have a party.” She put some food on the table andbrought him a present.“A book!” Lincoln cried.It was an old book, but he liked it.A smilecame to his face.He looked up at Mrs Lincoln and said,“Thank you,Mum.” 话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破 情境:王东和李华正在讨论他们要加入哪个俱乐部,以及他们未来会参与什么活动。 阅读并根据提示完成下面对话。Wang Dong:Look! There are so many clubs for freshmen.Do you wantto join a club?Li Hua:Yes, 1. (我想加入芭蕾舞俱乐部).But I am too fat.I’d like to join the Ballet Club Wang Dong:2. (辩论俱乐部怎么样)?Do you like debating with others?Li Hua:No,3. (这个不太适合我).I amnot good at debating with others.Wang Dong:Aren’t you interested in plants and animals? 4. (为什么不加入自然俱乐部呢)?Li Hua:Yes, I will join it.5. (你呢)?Wang Dong:6. (我更喜欢帮助别人).So Iwill join the Volunteer Club.How about the Debate Club it is not suitable for me Why notjoin the Nature Club How about you I prefer helping others 知识要点·须拾遗关注高频词汇2volunteer n.志愿者;志愿兵 vt.& vi.自愿【教材原句】 Volunteer Club 志愿者俱乐部【用法】【佳句】 I’d like to join the Volunteer Club, where many volunteersvolunteer to help those in need.我想加入志愿者俱乐部,那里有很多志愿者自愿帮助有需要的人。【练透】 单句语法填空①As one of the (volunteer), I have taught English in amountain village for three years.②On May Day, our class went to Sunshine Nursing Home and didsome (volunteer) work.volunteers voluntary 【写美】 完成句子③I’m writing to apply to be the Chinese PaintingExhibition to be held in your school. (申请信)我正写信申请成为在贵校举办的中国绘画展的一名志愿者。a volunteer for debate n.辩论;争论 vt.& vi.辩论;争论【教材原句】 Debate Club 辩论俱乐部(1)debate with sb about/on ... 就……与某人辩论(2)under debate 在讨论中;在辩论中hold a debate on/about/over sth就……进行辩论【用法】【佳句】 I have had a passion for public speaking since a young age.I’mwriting to apply to sign up for the Debate Club. (申请信)我从小就对公开演讲充满热情,我写信是想申请报名参加辩论俱乐部。【练透】 单句语法填空①I debated Mary whether I could depend on mypartner.②As far as I know, the plan is debate and hasn’t been passedyet.with about/on under 【写美】 完成句子③Our class whether students shouldtake cell phones to school.我们班就学生是否应该带手机到学校进行了一场激烈的辩论。held a hot debate on/about/over prefer vt.较喜欢【教材原句】 I prefer helping others.我更喜欢帮助别人。【用法】(1)prefer to do/doing sth更喜欢做某事prefer (doing) sth to (doing) sth 喜欢(做)某事多于(做)某事prefer to do sth rather than do sth 宁愿做某事也不做某事(2)preference n. 偏爱;优先have a preference for 偏爱;喜爱【佳句】 Tom has decided to join the Volunteer Club, because heprefers to help/helping others.汤姆已经决定要加入志愿者俱乐部,因为他更喜欢帮助别人。【练透】 单句语法填空①Actually, I prefer my son (take) part in the debate.②The little girl preferred (go) to the cinema rather than stayat home alone that night.③In my free time, I have a (prefer) for reading theEnglish newspaper Youth.to take to go preference 【写美】 句型转换④She preferred to go shopping with us rather than stay at home.→She preferred shopping with us at home.going to staying suitable adj.合适的;适用的【教材原句】 Which club do you think is suitable for Adam? Why?你认为哪个俱乐部适合亚当?为什么?(1)be suitable for 适合于……be suitable to do sth 适合做某事(2)suit vt. 适合;使适宜suit oneself 随自己的意愿行事(3)suitably adv. 合适地;得体地【用法】【佳句】 While the film is popular on the Internet, I don’t think it’ssuitable for middle school students.虽然这部电影在网上很受欢迎,但我认为它不适合中学生。【练透】 单句语法填空①There is no doubt that he is suitable the challenging job.②It’s difficult to find a time that (suit) everybody.for suits 【写美】 完成句子③In addition,I am fluent in English,so I am confident that .此外,我英语很流利,因此我相信我适合这份工作。I amsuitable for the job 课时检测·提能力培育学科素养3Ⅰ.阅读理解A (2024·湖州高一上学期期末考试) Everybody has a story to share.What’s yours? Send us a true storyabout you, in 100 words or fewer — if it’s chosen by our editors forpublication in our magazine, you’ll be paid $100! We may also pickselected favourites to appear on our site at .For complete details,see submission guidelines below.Need inspiration? Enjoy our contestwinners and our favourites from the column. Your StoryBy submitting your story, you agree to the following:Your story may be used by Reader’s Digest and its licenses worldwidein all print and electronic media, now or hereafter existing, in anylanguage, without time limitation.If published in the print edition ofReader’s Digest magazine, you will be paid $100.You cannot submit yourstory to other publications.You should promise that the story is youroriginal work, and that the story does not infringe (侵犯) anycopyright, right of privacy or publicity, or any other right of any thirdparty.Contributions cannot be returned.It may also take some time for yoursubmission to be considered; please don’t inquire about the status of yoursubmission — we’ll be in touch if we select your material.Even selecteditems may not be published for six months or more.We may run your item in any section of our magazine, orelsewhere.Our website Terms and Conditions also apply to yoursubmission; in the event of any conflict between those Terms andConditions and the above terms, the latter shall govern.语篇解读:本文是一篇应用文。文章是一则征稿启事——美国《读者文摘》杂志面向全球读者征集一百个单词以内的英文故事。本文是一篇应用文。文章是一则征稿启事——美国《读者文摘》杂志面向全球读者征集一百个单词以内的英文故事。1. What are you advised to do if you need inspiration?A. To read some storybooks.B. To read the stories by winners.C. To visit the site of Reader’s Digest.D. To ask some help from the winners.解析: 细节理解题。根据第一段可知,文章建议我们去阅读获奖者写的故事来获得灵感。2. If you want to submit your story, .A. it must be at least 100 wordsB. it needn’t be written by yourselfC. it can’t be sent to other publicationsD. it can’t infringe someone else’s privacy解析: 细节理解题。根据第一、二段可知,你要提交的故事必须是100词以内的原创作品,而且不能侵犯他人的任何权利。3. What’s the purpose of the passage?A. To issue a notice.B. To inform an event.C. To provide some tips.D. To advertise a service.解析: 写作意图题。综合全文可知,本文是一则征稿启事——美国《读者文摘》杂志面向全球读者征集一百个单词以内的英文故事。由此可知,本文的目的是宣传一项活动。B (2024·烟台高一下学期月考)Being active really means twothings.First, you take responsibility for your life.Second, you have a“can-do” attitude.Can-do is very different from “no-can-do”.If you thinkcan-do, and you’re creative, it’s amazing what you can achieve. American aviator Elinor Smith once said, “It has long since come tomy attention that people of achievement seldom sat back and let thingshappen to them.They went out and happened to things.” George Bernard Shaw, the English playwright, knew all about can-do.Listen to how he said it: “People are always complain about theircircumstances for what they are.I don’t believe in circumstances.Thepeople who get on in this world are the people who get up and look for thecircumstances they want, and if they can’t find them, make them.” Pay attention to how Denise was able to create the circumstances shewanted: I know it’s strange for a teenager to want to work in a library, but Ireally wanted that job — more than I had ever wanted anything, but theyweren’t hiring.I would go to the library every day and read, hang outwith my friends, and just get away from home — what better place towork than someplace I already hung out at? Although I didn’t have a jobthere, I got to know the office staff (员工), and I volunteered forspecial events and very soon I was one of the staff.It paid off.When theyfinally had an opening, I was their first choice, and I found one of thebest jobs I ever had.语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者建议我们在生活中采取积极主动的人生态度——创造机会而不是等待机会。本文是一篇夹叙夹议文。作者建议我们在生活中采取积极主动的人生态度——创造机会而不是等待机会。4. What does Elinor Smith mean about people of achievement?A. They do something difficult.B. They wait for good chances.C. They try to get things done.D. They choose something easy.解析: 细节理解题。根据第二段可知,Elinor Smith建议我们不要坐等事情发生,而应该积极主动地完成一些事。5. What did George Bernard Shaw encourage us to do?A. Accept our situation.B. Create a better situation.C. Understand our situation.D. Look for a better situation.解析: 细节理解题。根据第三段可知,George Bernard Shaw的观点是:不要抱怨自己的处境不好,如果找不到更好的处境,就应该创造更好的处境。6. How did Denise get the job she wanted?A. By getting some support.B. By asking for some advice.C. By pleasing the office staff.D. By making good preparations.解析: 推理判断题。根据最后一段可知,Denise先去图书馆参加一些他们的志愿者活动,然后获得了图书馆的工作。她的成功显然是由于她事先的精心准备。7. What would be the best title for the passage?A. How to Find a Good JobB. How to Work in a LibraryC. Work Hard and Never Give upD. Be Active and Achieve Success解析: 标题归纳题。综合全文可知,作者主要告诉我们积极主动的人生态度非常重要,它可以帮助我们获得成功。因此D项为文章最佳标题。C (2024·石家庄高一下学期质检)The start of a new school year isoften a very exciting time for many students.It also tends to be a time ofincreased worry and stress about the year that lies ahead.Even children whotypically adjust well to change and new situations often feel a lot ofanxiety.Fortunately for most, this anxiety will fade fairly quickly over thefirst couple of weeks.However, for others, it may persist and have alarger impact on a student’s social and academic performance.Try some ofthe ideas below to help ease anxiety with the transition back to school.Let your children know you care.If your children are anxious aboutschool, send personal notes in their lunch box or book bag.Childrenabsorb their parents’ anxiety, so show your optimism and confidence toyour children.Let your children know that it is natural to be a little nervousanytime you start something new, but that they will be fine once theybecome familiar with their classmates, teachers, and school routines.If the first few days are a little challenging, try not tooverreact.Reassure your children that you love them, will think of themduring the day, and will be back.Remain calm and positive.Acknowledge anxiety over a bad experience the previousyear.Children who had a difficult time academically or socially, or whomay have faced bullying, may be more fearful or unwilling to return toschool.Consider sharing your children’s concern with the school andconfirm that the problem has been addressed.Reassure your children thatyou and the school are working together to prevent further issues.Improve your children’s ability to solve problems.Talk with yourchildren about ways to manage a difficult situation on their own.Workthrough examples of challenges faced during prior school years.Encourageyour children to tell you, a teacher, or another trusted adult at school ifthe problem persists.Maintain open lines of communication with theschool.语篇解读:本文是一篇说明文。很多学生在新学年开学前感到焦虑,文章就此给学生家长提供了一些建议。本文是一篇说明文。很多学生在新学年开学前感到焦虑,文章就此给学生家长提供了一些建议。8. What do we learn about anxiety before a new school year?A. It is very common.B. It lasts a long time.C. It affects only a few.D. It’s easy to deal with.解析: 细节理解题。根据第一段可知,开学前的焦虑现象非常普遍,甚至连适应能力很强的学生也会感到焦虑。9. What will parents write on their personal notes according toParagraph 2?A. Be careful!B. Stay strong!C. Don’t make mistakes.D. Respect your teachers.解析: 推理判断题。根据第二段可知,如果孩子开学前感到焦虑,家长应该给孩子传递积极乐观的信息来鼓励他们。10. What should parents do if their children have faced bullying?A. Leave them alone.B. Talk to the bullies’ parents.C. Make contact with their teachers.D. Encourage them to solve it independently.解析: 细节理解题。根据倒数第二段可知,如果孩子曾遭遇欺凌,家长应该与学校取得联系来解决问题。11. What is the purpose of the passage?A. To analyze some facts.B. To teach some theories.C. To draw some conclusions.D. To make some suggestions.解析: 写作意图题。综合全文可知,本文主要就如何面对开学前孩子们的焦虑问题给父母提供了一些建议。D (2024·嘉兴高一上学期期末考试) If it seems like all your friends have smartphones, you may be on tosomething.A new report by Common Sense Media, which reports ontechnology and media for children, found that by the age of 11, morethan half of kids in the US have their own smartphone.By age 12, morethan two-thirds do, and by 14, teens are just as likely as adults to own asmartphone.Some kids start much younger.Nearly 20% of 8-year-olds havetheir own smartphone! So, what’s the right age for you? Well, I study the effects ofmedia and technology on kids, and I’m here to say that there is no singleright answer to this question.The best I can offer is this: When both youand your parents feel the time is right. Here are some points to consider to help you and your parents makethis decision. Be responsible: Have you shown that you are generallyresponsible? Do you understand the value of money, and can you saveup to buy things you want? Keep safe: Do you travel to or from school or after-school activitieswithout an adult? This is when phones often go from a “want” to a“need”.Sometimes parents report that they feel better knowing they canreach their children directly, and that their kids can reach them, too. Be careful: Do you treat your friends with kindness and respect?Do you know the fact that once something goes out onto the web, it cannever truly be deleted (删除)? When you have a smartphone, your parents are the No.1 mostimportant influence in your life.If parents use their phones all day, guesswhat? Their children probably will be, too.However, if parents havesmartphone habits like putting the phone away during meals and not textingand driving, that will go a long way towards helping kids develop thesame habits.语篇解读:本文是一篇说明文。一项调查发现,美国11岁的青少年有一半以上拥有手机。那么青少年究竟多大年龄买手机合适呢?本文是一篇说明文。一项调查发现,美国11岁的青少年有一半以上拥有手机。那么青少年究竟多大年龄买手机合适呢?12. In America, about 67% children own their phones at the ageof .A. 11 B. 12C. 13 D. 14解析: 细节理解题。根据第一段可知,美国青少年到12岁时,三分之二(约67%)都拥有手机。13. A phone goes from a “want” to a “need” when children use itto .A. get some information onlineB. chat with their friends onlineC. send messages to their friendsD. keep in touch with their parents解析: 推理判断题。根据第五段可知,当青少年用手机跟家长保持联系时,手机就会从“想要”变成“需要”。14. What should parents do according to the last paragraph?A. Teach their children to use phones.B. Use their phones as little as possible.C. Control their children’s using phones.D. Set a good example for their children.解析: 推理判断题。根据最后一段可知,作者认为,在使用手机方面,父母最重要的是给孩子树立良好的榜样。15. What would be the best title for the passage?A. The Advantages of Having a PhoneB. How Do Children Use Their Phones?C. How Old Should Children Be to Get Phones?D. The Problems With Children’s Having Phones解析: 标题归纳题。综合全文可知,本文的核心话题是青少年应该在几岁时拥有手机,全文是在此基础上展开的。因此C项为文章最佳标题。Ⅱ.阅读七选五 As national exams are coming, here are some ways you can supportyour child through this stressful period. Talk to them about exam nervesIt’s important to communicate with your child that feeling nervousbefore an exam is entirely normal. 16 Listen to their concerns and helpthem process their emotions.Always be supportive and give constructivefeedback while avoiding being critical and negative. 17 This can help them understand that stress is something thateveryone goes through at different times.Make sure they get enough sleepYour kids may want to give up sleep in order to get more studytime. 18 According to Dr Rachel Dawkins from the Johns Hopkins AllChildren’s Hospital, kids who regularly get enough sleep have improvedattention, behaviour, learning, memory and overall mental andphysical health.Kids aged 6 to 12 should get between 9 and 12 hours ofsleep, while teenagers between the ages of 13 and 18 should get 8 to 10hours of sleep a night.Help them get some down timeThe closer your kids get to the exams, the more important it is tohelp your kids get some down time away from studying. 19 It can alsobe in the form of mindfulness meditation (冥想), which can helpsharpen their mind, help them focus and also improve their memory.Help them with their revisionAnother way to show support is by helping your child come up with astudy timetable.Talk them through what needs to be done and help themwork out how much time they will need for each subject. 20 Remember to schedule regular breaks for them to relax.A. Focus on your exams.B. You need to get well prepared for it.C. Encourage them to share their feelings with you.D. This shows them that you are interested in their progress.E. However, it is far healthier to encourage them to get to bed early.F. Perhaps you can share a simple story about how you overcome workstress.G. This can be in the form of physical activity, such as going to the parkto take exercise.语篇解读:本文是一篇说明文。临近大考,学生自然很繁忙也很紧张。文章给家长提供了一些建议。16. C 上文建议父母告诉孩子考前感到紧张非常正常,这里应该谈论考前孩子的心情和感受,故C项符合语境。17. F 下文在谈论“压力”问题,故F项(或许你可以分享一个简单的你是如何克服工作压力的故事)符合语境。18. E 上文指出一些学生为了备考放弃睡眠时间,接下来应该是作者对此发表的看法,故E项符合语境。本文是一篇说明文。临近大考,学生自然很繁忙也很紧张。文章给家长提供了一些建议。19. G 上文建议父母给孩子一些休息放松时间,下文应该对此具体展开说明,故G项符合语境,且下文中的It can also be in the form of与G项中的This can be in the form of相呼应。20. D 上文建议父母帮助孩子制订学习时间表,这样做自然是“表明家长对孩子的学习和进步很感兴趣”,故D项符合语境。谢谢观看! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅰ Listening and Speaking.docx Section Ⅰ Listening and Speaking.pptx Section Ⅰ Listening and Speaking(练习,含解析).docx