资源简介 (共38张PPT)Section ⅠListening and Speaking1话题听说·勤操练目 录2知识要点·须拾遗3课时检测·提能力话题听说·勤操练志在强化技能1Ⅰ.Listen to the following dialogues just once and choose the bestanswer.1. What does the woman advise the man to buy?( )A. Some fruits.B. Some flowers.C. Some books.2. Where does the Thames go in the end?( )A. The south of the country.B. The North Sea.C. The west of the country.3. When would the man like to see the Great Wall?( )A. In spring.B. In winter.C. In autumn.听力原文: (Text 1)M:It’s Mary’s birthday next Sunday.I want to buy her a present, butI can’t decide what to buy for her.W:You should buy her some books about the English history.It is her cupof tea.(Text 2)M:Do you know the Thames?W:Yes.It’s a very beautiful river.It is in the south of the country andruns to the east, into the North Sea.(Text 3)M:When is the best time to see the Great Wall?W:People don’t agree.Some think the best time is spring.Others thinkit’s more beautiful in autumn.M:I would like to see it when the forest turns yellow.Ⅱ.Listen to the following dialogue twice and choose the best answer.1. What’s the probable relationship between the two speakers?( )A. Boss and secretary.B. Husband and wife.C. Brother and sister.2. When will the man go to the airport?( )A. At 12:30 p.m.B. At 13:30 p.m.C. At 3:00 p.m.3. Where will the man be on the seventeenth day of his business?( )A. In the UK. B. In America. C. In Japan.4. Why does the woman think Tom is lucky?( )A. Because he can come back home early.B. Because he doesn’t go on business.C. Because he can travel to Tokyo.听力原文: (Text 4)W:Have you finished packing, honey?M:Yes.Everything I need is in my suitcase now.W:So when will you go to the airport?M:My plane takes off at 3:00 p.m.I still have two and a half hoursleft.I’ll leave here in an hour.W:How long will you stay in the UK this time?M:Two weeks.But I’ll fly to Tokyo and stay there for anotherweek.Then I’ll come back to New York.W:You’ll be away from home for three weeks.That’s a long time.M:So what will you do in these three weeks?W:I want to go to the countryside and stay with my parents.M:That’s a good idea.You haven’t seen them for almost half ayear.They must miss you now.W:I miss them, too.So is anybody going with you this time?M:Yes.Tom will go with me.But he won’t go to Tokyo.He’ll comeback in two weeks.W:He’s lucky.知识要点·须拾遗关注高频词汇2be similar to 与……相似【教材原句】 Why do you think William said his hometown wassimilar to Qufu?你认为为什么威廉说他的家乡和曲阜很像?【用法】(1)be similar in 在……方面相似(2)be familiar to 为……所熟悉be harmful to 对……有危害be polite/rude to 对……有礼貌/无礼【佳句】 All happy families are similar to one another, but eachunhappy family is unhappy in its own way.所有幸福的家庭都是相似的,但每个不幸的家庭各有各的不幸。【练透】 单句语法填空①Their house is very similar ours, but ours is bigger.②The two cars are very similar size and design.to in 【写美】 完成句子③As we all know, eating too much sugar .众所周知,吃太多糖对我们的牙齿有害。is harmful to our teeth 课时检测·提能力培育学科素养3Ⅰ.阅读理解A(2024·沧州十校高一下学期月考)The Water Splashing (泼)Festival marks the official New Yearcelebration for over one million Daipeople living in China, mainly inXishuangbanna and Dehongprefectures of Yunnan.It generallystarts in mid-April and lasts for threedays. Originating in Persia in the 5th century, the water splashing ritualspread to China at the end of the 12th century along with HinayanaBuddhism and gradually became a folk custom among the Dai.It is alsowidely celebrated in Thailand, Laos, Cambodia and Myanmar as theirgrandest festivals of the year. On the first two days of the festival, people clean their houses,have their hair cut, and take baths.Various activities are alsostaged.Many send burning lanterns into the air, dance and sing on thestreets, and watch colourful dragon boat races on the Lancang River.Atnight, they write down their New Year wishes on paper lanterns andrelease(释放) them along the Lancang River. On the third day of the festival, which marks the first day of theNew Year on the Dai calendar.Festival celebrations start in the earlymorning with young Dai girls collecting holy water from the LancangRiver.This is then followed by a Buddha bathing ceremony which signalsthe official start of the Water Splashing Festival.People often visit a templein the morning to wash Buddha statues in clean water.After bathing theBuddha, the mass water splashing begins.People use anything at hand todunk others in water, from friends and neighbours to strangers on thestreet, as an expression of their washing away bad luck and bringinggood luck to whoever is on the receiving end. Dai people believe that water is sacred, symbolizes purity and is thesource of all life.The Water Splashing Festival was initially onlycelebrated as a symbolic gesture with people sprinkling holy water forgood fortune, as an act of respect and to bring blessings.Nowadays, thereligious act has evolved into a tourist event, attracting people fromacross the country and even the world to participate in the fun.语篇解读:本文是一篇说明文。泼水节是中国傣族一年中最盛大的传统节日。节日期间,人们相互泼水祝福,并举行浴佛、赛龙舟、放高升、点孔明灯等活动。语篇解读:本文是一篇说明文。泼水节是中国傣族一年中最盛大的传统节日。节日期间,人们相互泼水祝福,并举行浴佛、赛龙舟、放高升、点孔明灯等活动。1. What can we learn about the Water Splashing Festival?( )A. It is usually celebrated in Autumn.B. It is observed in different countries.C. It was first celebrated in Thailand.D. It has a history of over 1,000 years in China.解析: 细节理解题。根据第一、二段可知,泼水节起源于波斯,12世纪被引入中国;它一般在四月中旬举行,持续三天;另外,它也在泰国、老挝、柬埔寨和缅甸等国被广泛庆祝。2. When does the mass water splashing take place?( )A. On the first day.B. On the second day.C. On the third day.D. On the fourth day.解析: 细节理解题。根据第四段可知,大型的泼水活动是在第三天进行的。3. What symbolizes the beginning of the Water Splashing Festival?( )A. Cleaning the houses.B. Washing Buddha statues.C. Releasing burning lanterns.D. Watching dragon boat races.解析: 细节理解题。根据第四段可知,在泼水节的第三天,年轻的傣族女孩从澜沧江收集圣水,然后是浴佛仪式——这标志着泼水节的正式开始。4. Why did Dai people celebrate the Water Splashing Festival in thebeginning?( )A. To keep clean.B. To keep healthy.C. For a religious purpose.D. For an economic purpose.解析: 推理判断题。根据最后一段可知,起初傣族人庆祝泼水节只是为了祈求好运,是一种宗教行为,后来演变成了一种全民性的节日庆典和旅游项目。B (2024·南京高一下学期质检)When I was a child, my motheradvised me to try everything three times. As I grew older, I brought that three-times philosophy into my dailylife.I had been terrified of the diving board at the pool, but I hadmanaged to make that first terrifying jump off the board.When I breathedin water, my mother, who was carefully watching me, jumped in tohelp me.Before she could even reach me, I was up and out of the pool,heading back to that diving board.I barely paused before I jumped off thesecond time.When I got out of the pool the second time, my mom triedto cover me with a towel and take me home.Instead, I threw off thetowel and finished my mission. The third time there was no fear and no water in my nose.In fact therewere cheers from the others at the pool.At that point, I was addicted todiving.For the next few summers, you couldn’t pull me out of thewater.I have still never met a pool I didn’t want to jump right in. Every time I am faced with something that is outside my comfortzone, I repeat to myself that I must try everything three times, and itgives me the strength to go ahead.From public speaking to jobinterviews, how am I going to know the outcome unless I go for it?Roller coasters, flying, changing careers, dating ...Sure, he mayhave not been great on the first date, but perhaps the second or thirdwould be better ...This thought process even led to my marriage! My life has been full because my brain repeats this one simple rule:Try everything three times.语篇解读:本文是一篇记叙文。作者小的时候,母亲告诉她凡事要尝试三次。后来,母亲的这一 “三次法则”对作者带来深远的影响。语篇解读:本文是一篇记叙文。作者小的时候,母亲告诉她凡事要尝试三次。后来,母亲的这一 “三次法则”对作者带来深远的影响。5. What does the author want to tell us by sharing her experience ofdiving?( )A. Her mother is important to her.B. Her mother’s theory is effective.C. She is fond of trying new things.D. Diving isn’t very difficult to learn.解析: 推理判断题。根据第二段可知,作者通过“坚持三次”,不但征服了跳水,而且喜欢上了跳水。这充分说明母亲的“三次法则”是非常有效的。6. How did her mother feel after the author’s second jump?( )A. Very excited.B. Very confident.C. A little worried.D. A little disappointed.解析: 推理判断题。根据第二段可知,作者第二次跳完后,母亲递给作者毛巾打算带她回家。这说明作者前两次跳水表现不好,母亲为她担心。7. The author advises us to use her mother’s theory to .( )A. challenge our limitsB. explore the unknownC. discover our interestsD. struggle for perfection解析: 细节理解题。根据倒数第二段可知,作者每次需要走出舒适区时(也就是面对新事物或未知世界时),都会运用母亲的“三次法则”。8. What can we infer about the author’s husband?( )A. He attracted the author for the first time.B. He fell in love with the author at first sight.C. The author didn’t like him so much at first.D. The author isn’t satisfied with him at present.解析: 推理判断题。倒数第二段作者指出,在约会时对方第一次可能表现一般,但第二、第三次可能会更好。正是“三次法则”带来作者的婚姻。Ⅱ.阅读七选五A gold rush happens when lots of people race off to where gold hasjust been discovered.9.( ) The first gold rush in the United Stateswas in North Carolina in 1799.It began when a twelve-year-old boy founda seventeen-pound gold nugget (矿块) in a creek.His family didn’tknow the nugget was gold, so they sold it for $3.50.They didn’t knowit was worth far more — over $350,000 in today’s dollars!There was another gold rush in the Appalachian Mountains of Georgiathirty years later.The amount of gold it produced every month in 1830would be worth $14 million today.10. ( ) It happened when gold was discovered inCalifornia — gold worth billions of dollars today.The biggest nuggetfound weighed 195 pounds — as much as a grown man weighs!In 1849, the majority of people in the United States lived east of theMississippi River.The states with the most people were New York,Pennsylvania, Ohio, and Virginia.11.( ) The rumor was thatgold was easy to find in California, but it might not last forever.Men left their jobs and families in a hurry.These gold-hunters werecalled prospectors.They had other nicknames, such as “forty-niners”.12.( ) Most went overland by covered wagon or took ships fromthe East Coast that eventually wound up in California.Hundreds of thousands of Americans and foreigners caught goldfever.13.( ) Some did get rich.Some got very, very rich.Butmost didn’t.Still, it was an exciting time.A. It was a long trip.B. It’s one of the biggest events.C. They all expect to find gold and get rich.D. But the most famous one is the gold rush of 1849.E. People went half crazy over the idea of making a fortune.F. After gold was discovered, people headed west hoping to get rich.G. The sudden population increase helped America to develop itseconomy.语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了发生在19世纪末的美国淘金热。语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了发生在19世纪末的美国淘金热。9. C 上句说明淘金热发生的时间和条件,C项接着说明淘金热中人们的目的。10. D 第一、二段分别介绍了美国历史上的两次淘金热,本段接着介绍美国历史上最有名的一次淘金热,故D项符合语境。11. F 上文指出当时美国人大部分生活在密西西比河东部,F项接着说明1849年黄金被发现后,人们涌向美国西部。12. A 本段介绍1849年参与淘金热的西进之旅,故A项符合语境。13. E 上句指出人们对黄金表现出的狂热,E项接着说明人们疯狂地渴望发财。谢谢观看!Section Ⅰ Listening and SpeakingⅠ.阅读理解A(2024·沧州十校高一下学期月考)The Water Splashing (泼) Festival marks the official New Year celebration for over one million Dai people living in China, mainly in Xishuangbanna and Dehong prefectures of Yunnan.It generally starts in mid-April and lasts for three days. Originating in Persia in the 5th century, the water splashing ritual spread to China at the end of the 12th century along with Hinayana Buddhism and gradually became a folk custom among the Dai.It is also widely celebrated in Thailand, Laos, Cambodia and Myanmar as their grandest festivals of the year. On the first two days of the festival, people clean their houses, have their hair cut, and take baths.Various activities are also staged.Many send burning lanterns into the air, dance and sing on the streets, and watch colourful dragon boat races on the Lancang River.At night, they write down their New Year wishes on paper lanterns and release(释放) them along the Lancang River. On the third day of the festival, which marks the first day of the New Year on the Dai calendar.Festival celebrations start in the early morning with young Dai girls collecting holy water from the Lancang River.This is then followed by a Buddha bathing ceremony which signals the official start of the Water Splashing Festival.People often visit a temple in the morning to wash Buddha statues in clean water.After bathing the Buddha, the mass water splashing begins.People use anything at hand to dunk others in water, from friends and neighbours to strangers on the street, as an expression of their washing away bad luck and bringing good luck to whoever is on the receiving end. Dai people believe that water is sacred, symbolizes purity and is the source of all life.The Water Splashing Festival was initially only celebrated as a symbolic gesture with people sprinkling holy water for good fortune, as an act of respect and to bring blessings.Nowadays, the religious act has evolved into a tourist event, attracting people from across the country and even the world to participate in the fun.1.What can we learn about the Water Splashing Festival?( )A.It is usually celebrated in Autumn.B.It is observed in different countries.C.It was first celebrated in Thailand.D.It has a history of over 1,000 years in China.2.When does the mass water splashing take place?( )A.On the first day. B.On the second day.C.On the third day. D.On the fourth day.3.What symbolizes the beginning of the Water Splashing Festival?( )A.Cleaning the houses. B.Washing Buddha statues.C.Releasing burning lanterns. D.Watching dragon boat races.4.Why did Dai people celebrate the Water Splashing Festival in the beginning?( )A.To keep clean. B.To keep healthy.C.For a religious purpose. D.For an economic purpose.B (2024·南京高一下学期质检)When I was a child, my mother advised me to try everything three times. As I grew older, I brought that three-times philosophy into my daily life.I had been terrified of the diving board at the pool, but I had managed to make that first terrifying jump off the board.When I breathed in water, my mother, who was carefully watching me, jumped in to help me.Before she could even reach me, I was up and out of the pool, heading back to that diving board.I barely paused before I jumped off the second time.When I got out of the pool the second time, my mom tried to cover me with a towel and take me home.Instead, I threw off the towel and finished my mission. The third time there was no fear and no water in my nose.In fact there were cheers from the others at the pool.At that point, I was addicted to diving.For the next few summers, you couldn’t pull me out of the water.I have still never met a pool I didn’t want to jump right in. Every time I am faced with something that is outside my comfort zone, I repeat to myself that I must try everything three times, and it gives me the strength to go ahead.From public speaking to job interviews, how am I going to know the outcome unless I go for it? Roller coasters, flying, changing careers, dating ...Sure, he may have not been great on the first date, but perhaps the second or third would be better ...This thought process even led to my marriage! My life has been full because my brain repeats this one simple rule: Try everything three times.5.What does the author want to tell us by sharing her experience of diving?( )A.Her mother is important to her. B.Her mother’s theory is effective.C.She is fond of trying new things. D.Diving isn’t very difficult to learn.6.How did her mother feel after the author’s second jump?( )A.Very excited. B.Very confident.C.A little worried. D.A little disappointed.7.The author advises us to use her mother’s theory to .( )A.challenge our limits B.explore the unknownC.discover our interests D.struggle for perfection8.What can we infer about the author’s husband?( )A.He attracted the author for the first time. B.He fell in love with the author at first sight.C.The author didn’t like him so much at first. D.The author isn’t satisfied with him at present.Ⅱ.阅读七选五A gold rush happens when lots of people race off to where gold has just been discovered.9.( ) The first gold rush in the United States was in North Carolina in 1799.It began when a twelve-year-old boy found a seventeen-pound gold nugget (矿块) in a creek.His family didn’t know the nugget was gold, so they sold it for $3.50.They didn’t know it was worth far more — over $350,000 in today’s dollars!There was another gold rush in the Appalachian Mountains of Georgia thirty years later.The amount of gold it produced every month in 1830 would be worth $14 million today.10.( ) It happened when gold was discovered in California — gold worth billions of dollars today.The biggest nugget found weighed 195 pounds — as much as a grown man weighs!In 1849, the majority of people in the United States lived east of the Mississippi River.The states with the most people were New York, Pennsylvania, Ohio, and Virginia.11.( ) The rumor was that gold was easy to find in California, but it might not last forever.Men left their jobs and families in a hurry.These gold-hunters were called prospectors.They had other nicknames, such as “forty-niners”. 12.( ) Most went overland by covered wagon or took ships from the East Coast that eventually wound up in California.Hundreds of thousands of Americans and foreigners caught gold fever.13.( ) Some did get rich.Some got very, very rich.But most didn’t.Still, it was an exciting time.A.It was a long trip.B.It’s one of the biggest events.C.They all expect to find gold and get rich.D.But the most famous one is the gold rush of 1849.E.People went half crazy over the idea of making a fortune.F.After gold was discovered, people headed west hoping to get rich.G.The sudden population increase helped America to develop its economy.Section Ⅰ Listening and SpeakingⅠ.语篇解读:本文是一篇说明文。泼水节是中国傣族一年中最盛大的传统节日。节日期间,人们相互泼水祝福,并举行浴佛、赛龙舟、放高升、点孔明灯等活动。1.B 细节理解题。根据第一、二段可知,泼水节起源于波斯,12世纪被引入中国;它一般在四月中旬举行,持续三天;另外,它也在泰国、老挝、柬埔寨和缅甸等国被广泛庆祝。2.C 细节理解题。根据第四段可知,大型的泼水活动是在第三天进行的。3.B 细节理解题。根据第四段可知,在泼水节的第三天,年轻的傣族女孩从澜沧江收集圣水,然后是浴佛仪式——这标志着泼水节的正式开始。4.C 推理判断题。根据最后一段可知,起初傣族人庆祝泼水节只是为了祈求好运,是一种宗教行为,后来演变成了一种全民性的节日庆典和旅游项目。语篇解读:本文是一篇记叙文。作者小的时候,母亲告诉她凡事要尝试三次。后来,母亲的这一 “三次法则”对作者带来深远的影响。5.B 推理判断题。根据第二段可知,作者通过“坚持三次”,不但征服了跳水,而且喜欢上了跳水。这充分说明母亲的“三次法则”是非常有效的。6.C 推理判断题。根据第二段可知,作者第二次跳完后,母亲递给作者毛巾打算带她回家。这说明作者前两次跳水表现不好,母亲为她担心。7.B 细节理解题。根据倒数第二段可知,作者每次需要走出舒适区时(也就是面对新事物或未知世界时),都会运用母亲的“三次法则”。8.C 推理判断题。倒数第二段作者指出,在约会时对方第一次可能表现一般,但第二、第三次可能会更好。正是“三次法则”带来作者的婚姻。Ⅱ.语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了发生在19世纪末的美国淘金热。9.C 上句说明淘金热发生的时间和条件,C项接着说明淘金热中人们的目的。10.D 第一、二段分别介绍了美国历史上的两次淘金热,本段接着介绍美国历史上最有名的一次淘金热,故D项符合语境。11.F 上文指出当时美国人大部分生活在密西西比河东部,F项接着说明1849年黄金被发现后,人们涌向美国西部。12.A 本段介绍1849年参与淘金热的西进之旅,故A项符合语境。13.E 上句指出人们对黄金表现出的狂热,E项接着说明人们疯狂地渴望发财。3 / 3Section Ⅰ Listening and SpeakingⅠ.Listen to the following dialogues just once and choose the best answer.1.What does the woman advise the man to buy?( )A.Some fruits.B.Some flowers.C.Some books.2.Where does the Thames go in the end?( )A.The south of the country.B.The North Sea.C.The west of the country.3.When would the man like to see the Great Wall?( )A.In spring. B.In winter.C.In autumn.Ⅱ.Listen to the following dialogue twice and choose the best answer.1.What’s the probable relationship between the two speakers?( )A.Boss and secretary.B.Husband and wife.C.Brother and sister.2.When will the man go to the airport?( )A.At 12:30 p.m.B.At 13:30 p.m.C.At 3:00 p.m.3.Where will the man be on the seventeenth day of his business?( )A.In the UK.B.In America.C.In Japan.4.Why does the woman think Tom is lucky?( )A.Because he can come back home early.B.Because he doesn’t go on business.C.Because he can travel to Tokyo.be similar to 与……相似【教材原句】 Why do you think William said his hometown was similar to Qufu?你认为为什么威廉说他的家乡和曲阜很像?【用法】(1)be similar in 在……方面相似(2)be familiar to 为……所熟悉be harmful to 对……有危害be polite/rude to 对……有礼貌/无礼【佳句】 All happy families are similar to one another, but each unhappy family is unhappy in its own way.所有幸福的家庭都是相似的,但每个不幸的家庭各有各的不幸。【练透】 单句语法填空①Their house is very similar ours, but ours is bigger.②The two cars are very similar size and design.【写美】 完成句子③As we all know, eating too much sugar .众所周知,吃太多糖对我们的牙齿有害。Section Ⅰ Listening and Speaking【话题听说·勤操练】Ⅰ.1-3 CBC听力原文:(Text 1)M:It’s Mary’s birthday next Sunday.I want to buy her a present, but I can’t decide what to buy for her.W:You should buy her some books about the English history.It is her cup of tea.(Text 2)M:Do you know the Thames?W:Yes.It’s a very beautiful river.It is in the south of the country and runs to the east, into the North Sea.(Text 3)M:When is the best time to see the Great Wall?W:People don’t agree.Some think the best time is spring.Others think it’s more beautiful in autumn.M:I would like to see it when the forest turns yellow.Ⅱ.1-4 BBCA听力原文:(Text 4)W:Have you finished packing, honey?M:Yes.Everything I need is in my suitcase now.W:So when will you go to the airport?M:My plane takes off at 3:00 p.m.I still have two and a half hours left.I’ll leave here in an hour.W:How long will you stay in the UK this time?M:Two weeks.But I’ll fly to Tokyo and stay there for another week.Then I’ll come back to New York.W:You’ll be away from home for three weeks.That’s a long time.M:So what will you do in these three weeks?W:I want to go to the countryside and stay with my parents.M:That’s a good idea.You haven’t seen them for almost half a year.They must miss you now.W:I miss them, too.So is anybody going with you this time?M:Yes.Tom will go with me.But he won’t go to Tokyo.He’ll come back in two weeks.W:He’s lucky.【知识要点·须拾遗】 ①to ②in ③is harmful to our teeth2 / 2 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅰ Listening and Speaking.pptx Section Ⅰ Listening and Speaking.docx Section Ⅰ Listening and Speaking(练习,含解析).docx