资源简介 单元质量检测(一) SCIENCE AND SCIENTISTS(满分150分,时间120分钟)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What is the woman doing?A.Making a suggestion. B.Making a decision. C.Asking for directions.2.What time does the BBC news end?A.At 6:30. B.At 7:00. C.At 7:30.3.Who is probably the man?A.Tom’s boss. B.Tom’s doctor. C.The woman’s doctor.4.What will the man do next Monday morning?A.See his manager off at the airport.B.Fly to New York to buy some equipment.C.Go to New York with his manager.5.What does the woman suggest?A.Buying a house. B.Selling a house. C.Renting a house.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Where does the conversation take place?A.In the library. B.In the classroom. C.In the teacher’s office.7.What will be left on the board?A.The new words. B.The new drills. C.The drills and examples.听第7段材料,回答第8、9题。8.Who are the two speakers?A.A couple. B.Old friends. C.New neighbours.9.What is the man doing?A.Returning something. B.Settling a business. C.Lending a ladder to someone.听第8段材料,回答第10至12题。10.How will the speakers go to New York?A.By air. B.By taxi. C.By bus.11.Why are the speakers making the trip?A.On business. B.For shopping. C.To school.12.What is the probable relationship between the speakers?A.Driver and passenger. B.Husband and wife. C.Fellow workers.听第9段材料,回答第13至16题。13.Where does this conversation probably take place?A.In a restaurant. B.In an office. C.In a factory.14.What does John do now?A.He’s a trainer. B.He’s a tour guide. C.He’s a college student.15.How much can a new person earn for the first year?A.$10,500. B.$12,000. C.$15,000.16.How many people will the woman hire?A.Four. B.Three. C.Two.听第10段材料,回答第17至20题。17.What was the speaker doing at the fast food restaurant?A.Waiting on tables. B.Having dinner. C.Selling food.18.What did the manager of the restaurant say?A.Everyone must get out of the building.B.Everyone had to stay where they were.C.There was no more food and vegetables.19.Why did the speaker return in the emergency?A.To let others get out first. B.To help an elderly woman. C.To get her purse back.20.What did the police find out?A.There was a bomb. B.There was no danger. C.There was an alarm clock.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A Steve Barakatt’s China tour Canadian composer and pianist Steve Barakatt will start his seven-city China tour in Shanghai. This series of concerts is a continuation of Barakatt’s “Néoréalité World Tour”, which has already graced several major European cities and gave his first performance at New York’s iconic Carnegie Hall in March.The concert offers a musical journey through the pianist’s most well-known compositions. Date: 1 December, 7:30 p.m. Tickets: 80-180 yuan Venue: Shanghai Poly City Theater A Jazz Version of Japanese Works A jazz concert based on celebrated Japanese composers Ryuichi Sakamoto and Joe Hisaishi’s representative scores will be staged at the Shanghai Film Art Center’s largest screening hall — the SFC Dolby Auditorium.The concert will offer both music and film lovers in the city a jazz adaptation of the beautiful music. Date: 25 December, 7:30 p.m. Venue: Shanghai Film Art Center “LOVERS” & “Friends in the Arts” “LOVERS”, American artist Thomas Houseago’s first solo exhibition in China, is at TANK Shanghai through 28 January. TANK Shanghai’s another ongoing exhibition, “Friends in the Arts”, unites 56 new-generation collectors from China to present contemporary artworks acquired over the past three years. Date: Through 28 January; noon — 6 p.m.on Tuesday to Friday, 10 a.m.— 6 p.m.on Saturday and Sunday Tickets: 80 yuan Venue: TANK Shanghai “Les Misérables” Is Back As part of its year-end major events, Shanghai Culture Square is presenting the concert version of the French musical “Les Misérables”. Claude-Michel Sch nberg composed the music for “Les Misérables”, and Alain Boublil and Jean-Marc Natel wrote the lyrics.It is based on Victor Hugo’s 1862 novel of the same name.The original French musical, directed by Robert Hossein, premiered in Paris in 1980. Date: Through 24 December, 2 p.m.— 7:30 p.m. Tickets: 80—1,080 yuan Venue: Shanghai Culture Square21.Where did Steve Barakatt begin his “Néoréalité World Tour”?A.In China. B.In France.C.In Canada. D.In America.22.What’s special about “LOVERS” & “Friends in the Arts”?A.It focuses on Japanese music. B.It is part of a worldwide event.C.It’s a combination of east and west. D.It will offer some famous compositions.23.Which of the following would appeal to a literature lover?A.Steve Barakatt’s China tour. B.A Jazz Version of Japanese Works.C.“LOVERS” & “Friends in the Arts”. D.“Les Misérables” Is Back.BFor the first time in the competition’s history, two athletes are sharing a gold medal at the World Athletics Championships. The USA’s Katie Moon and Australia’s Nina Kennedy found themselves in a difficult situation during the women’s pole vault (撑竿跳高) final.They both cleared 4.90 meters, but neither managed to clear 4.95 meters on any of their three attempts. Kennedy says she looked at Moon and said, “Hey, girl, maybe you want to share this?” “And the relief on her face — and you could see it on my face — and it was mutual.And yeah, absolutely incredible to share a medal with Katie Moon.You know, we’ve been friends for so long, so it’s super special,” Kennedy told reporters after the final. Thousands of fans were on their feet at the National Athletics Centre in Budapest, Hungary, for Day 5 of the competition, which hosts almost 2,000 athletes from 192 countries.The dramatic event lasted two hours and 10 minutes.Katie Moon told FloTrack that as the final progressed, it became clear that very little separated the two athletes. “As the competition was going, I kept thinking, ‘I don’t want this to go to a jump-off (加赛).’” Moon told sports journalist Anderson Emerole, “This competition was arguably the toughest battle I’d say that I’ve had.It was very emotionally draining (消耗), and I think that’s why both of us were feeling like, ‘We’re not really feeling the jump-off right now.’” It was Moon’s second consecutive gold medal at the World Championships.She also won Olympic gold in Tokyo in 2020.With a personal record of 4.95 meters, Moon appeared to be the favorite. Kennedy, however, did not back down.Not only did she set a new personal record, but she also broke the Australian record by eight centimeters when she sailed over the 4.90-meter high bar.She held back tears after the career-defining leap. “It was a miracle to get the gold.I think a miracle happened tonight,” Kennedy told reporters.24.What did Nina Kennedy want Katie Moon to do?A.To continue the competition. B.To give up the competition.C.To share the gold medal. D.To accept a silver medal.25.What was Katie Moon’s reaction to Nina Kennedy’s proposal?A.A sense of joy. B.A sense of loss.C.A little surprised. D.A little disappointed.26.What can we infer about Nina Kennedy and Katie Moon?A.They felt tired physically and mentally. B.They didn’t take competition seriously.C.They were looking forward to a jump-off. D.They have won a gold medal for the first time.27.What was the Australian record for the women’s pole vault?A.4.80 meters. B.4.82 meters.C.4.95 meters. D.4.98 meters.C What’s safer? Using a numeric PIN code (数字密码) to unlock your smartphone or relying on a lock-screen pattern?Newly-released research suggests that, at least when someone close by could be looking over your shoulder, you might be safer with an old-fashioned PIN.The research by the United States Naval Academy and the University of Maryland tested what could best secure smartphones from so-called “shoulder surfing attacks”.So, if you’re worried about someone looking over your shoulder while you unlock your phone, would you be wiser to use a PIN or a pattern?According to this research at least, the answer to that question is pretty clear.Those who have a single observation of your screen as you unlock it with a swipe (滑动) pattern will be successful in knowing it 64.2% of the time.Security can be improved somewhat by removing feedback lines on the pattern lock (35.3% success rate for shoulder surfers).By comparison, use of a six-digit PIN greatly reduces the chances for an attacker to determine how to unlock your smartphone, with just 10.8% successful attacks.In tests, viewers were able to determine the users’ lock screen patterns from up to six feet away, from a variety of different angles, even after a single viewing.Indeed, when it comes to safety, past research has determined that an unlock pattern is about the same as a three-digit PIN — something I hope that none of us would rely upon.The researchers’ conclusion is that PIN of six digits or more is the most secure defence against shoulder surfing attacks, and while both types of pattern lock are poor, patterns without lines provide greater security.The length of the input also has an impact.Unsurprisingly, the research confirmed that phones with larger screens were found to provide less security against shoulder-surfing attacks, and longer swipe patterns or longer PIN codes make life harder for criminals.28.What did the researchers focus on?A.What numeric PIN codes people use. B.What lock-screen patterns people use.C.Reasons for “shoulder surfing attacks”. D.Ways to deal with “shoulder surfing attacks”.29.What do we learn about “shoulder surfing attacks”?A.They are only from strangers. B.They are a threat to our privacy.C.They are a kind of physical attack. D.They are not so common in our lives.30.Which of the following is the safest?A.A six-digit PIN. B.A three-digit PIN.C.A lock-screen pattern with lines. D.A lock-screen pattern without lines.31.The last paragraph can be seen as .A.the final conclusion B.a summary of the textC.the author’s suggestion D.some additional informationD Current advances in robots and other digital technologies are causing anxiety among workers and in the media.There is a great deal of fear, for example, that robots will not only destroy existing jobs, but also be better at most or all of the tasks required in the future.Our research at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) has shown that that’s at best a half-truth.While it is true that robots are getting very good at a lot of jobs and tasks, there are still many categories in which humans perform better.And, perhaps more importantly, robots and other forms of automation can aid in the creation of new and better jobs for humans.As a result, while we do expect that some jobs will disappear, other jobs will be created and some existing jobs will become more valuable.There are three areas where humans have a distinct advantage over machines.These are areas that are key to job creation.Creative efforts: These include creative writing, entrepreneurship, and scientific discovery.These can be highly paid and rewarding jobs.There is no better time to be an entrepreneur with an insight than today.Social interactions: Robots do not have the kinds of emotional intelligence that humans have.Motivated people who are sensitive to the needs of others make great managers, leaders, salespeople, caretakers, nurses, and teachers.Physical dexterity (灵巧): If you have ever seen a robot try to pick up a pencil you see how clumsy and slow they are, compared to a human child.Workers, for their part, have to aim for the jobs least likely to be overtaken by robots or other machines.They have to commit to a lifetime of practicing and updating their skills by, for example, taking extra courses online and in classrooms.Lifetime learning and continued training and retraining are key.32.What does the author mean by saying “that’s at best a half-truth” in Paragraph 2?A.People can’t do all jobs. B.Some new jobs will be created.C.Robots can do more and more jobs. D.Some jobs won’t be replaced by robots.33.Which proverb can best express the author’s idea in Paragraph 3?A.If you can dream it, you can do it. B.What goes around comes around.C.Nothing is impossible to a willing heart. D.When one door closes, another door opens.34.What do the three areas in the passage have in common?A.They will disappear in the near future. B.They can’t be replaced by robots easily.C.They can hardly be done well by people. D.They will be mastered by robots very soon.35.What’s the author’s advice for workers?A.Focus on the three areas he mentioned. B.Master the skills at operating machines.C.Keep improving oneself through learning. D.Find a job that’s related to high technology.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 If it’s so important to have a purpose in our lives, how do you do it? The best way I’ve found is to write a personal mission statement.A personal mission statement is like a personal motto that states what your life is about.It is like the plan for your life.Countries have constitutions, which function just like a mission statement.And most companies, like Apple and Pepsi, have mission statements. 36 So why not write your own personal mission statement? Many teens have. 37 Some are as long as a whole Bible passage and some are as short as a 140-character Tweet.Some are poems and some are rap lyrics.Some teens use their favourite quotes as a mission statement.Others use a picture or a photograph. 38 Many things.The most important thing it will do is open your eyes to what’s really important to you and help you make decisions accordingly.A personal mission statement is like a tree with deep roots. 39 Standing like a tree with deep roots helps you survive all of the storms of life that beat you up.As you’ve probably noticed already, life is anything but stable. 40 Your family has to move.Your mom loses her job.The country is at war.A family member dies.While everything about you changes, a personal mission statement can be your deep-rooted tree that never moves.You can deal with change if you have an immovable tree to hang on to.A.Not everyone has a mission.B.They come in all types and varieties.C.But I think they work best with people.D.Think about all of the events you can’t control.E.So what can writing a mission statement do for you?F.Why do so many people live their lives in a very blind way?G.It’s stable and it’s not going anywhere, but it’s also alive and continually growing.36. 37. 38. 39. 40. 第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。 One day, a friend invited me to run a half marathon.Whoa! Could I really run for more than 13 miles? Run for more than two hours? It seemed to be a(n) 41 mission. However, with a passion for accepting challenges, I 42 to give it my best shot. 43 , we never know what we can do until we 44 .I signed up and started training in January to 45 myself for the race. The May event date 46 came.The night before the race, I only slept four hours.In the morning, I downed an energy shot. The beginning few 47 — usually the hardest for me — passed easily as I took in the sights, read the signs of the spectators (观众) 48 us on, and enjoyed the event atmosphere.At mile 5, my friend needed to 49 a little. I walked with her but didn’t need to.At mile 8, she needed to walk again.I didn’t.At mile 11, I was 50 — I was full of energy, feeling great! I looked over to my friend and said, “Do you just want to run the whole marathon?” I was just 51 , of course, but it proved that my hard work 52 .I had achieved much more than I thought possible. Now having been a 53 for more than three years, with four half marathons under my feet, I have more events 54 for this year and running a full marathon isn’t out of my 55 anymore.41.A.interesting B.impossible C.flexible D.significant42.A.managed B.proposed C.considered D.determined43.A.After all B.In turn C.Above all D.At least44.A.try B.practice C.work D.achieve45.A.devote B.occupy C.prepare D.engage46.A.naturally B.finally C.formally D.basically47.A.steps B.miles C.points D.actions48.A.promoting B.driving C.cheering D.pushing49.A.walk B.run C.rush D.move50.A.worried B.confused C.satisfied D.astonished51.A.explaining B.reminding C.joking D.advising52.A.worked out B.took over C.turned up D.paid off53.A.runner B.winner C.student D.teacher54.A.proposed B.demanded C.planned D.required55.A.sight B.reach C.mind D.vision第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。 Bai Tinggui, who was born in the 1990s, is 56 attendant for the high-speed trains on the Chongqing section of China Railway Chengdu Bureau Group Co Ltd.This year’s Spring Festival travel rush marks a decade of her dedicated service. Every time she met elderly passengers 57 (travel) alone, she would think of her grandparents, 58 made her start to think about how to provide more assistance for the elderly. Gradually, through her work, Bai became familiar 59 more public welfare work and voluntarily participated in related projects.For the last three years of being a volunteer, she 60 (engage) in various activities, offering help to those in need.In addition to her daily work, Bai also uses her time off to help key groups such as the elderly and children at the railway station. Bai Tinggui’s story is a beacon of hope 61 a reminder of the impact one individual can make.Her 62 (dedicate) to service extends beyond her professional responsibilities.Her involvement in volunteer activities 63 (be) a proof of her belief in giving back to the community.“In the future, whether in life or work, I will continue 64 (serve) as a volunteer, help others, and realise my value,” Bai said.This commitment reflects a growing trend among 65 (individual) in the railway sector to engage in social welfare activities, contributing to a more inclusive and supportive society.56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)你校正在举办英语征文比赛。请你以We Should Chase Tech Stars为题写一篇短文参赛,内容包括:1.我们应该追科技之星;2.说明你的理由。注意:1.写作词数应为80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。 第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 My world was in a constant state of change and I was having trouble keeping up.Life with Mom, Dad, and my sister, Linda, had always been predictable.My grades were good, and Linda and I got well.We played together and fought together, the way sisters do.As the older one, I was used to being told to set an example,which wasn’t too difficult, since Linda was only two years younger, and she usually wanted to do anything I did, anyway.Life was pretty good.Then the changes started coming.First came a family meeting with surprising news that would change my world.We were moving.Our new home would be across the Verrazano-Narrows Bridge, in another borough of New York City.We were leaving the only home I had ever known.Even worse, it would occur right before the beginning of sixth grade.Not only would I not be able to graduate from elementary school with my friends, but I would have to start middle school with a class full of kids who had known each other, and bonded, since kindergarten.Where would that leave me?I spent the summer adjusting to a new neighbourhood, literally being the new kid on the block.Making friends didn’t come easily to me, and it didn’t help being the eldest child of immigrant parents.I was different, and different is the last thing any middle schooler wants to be.The fear of starting a new school hung over me like a black cloud, damaging each summer day.The first day of school arrived very quickly.I entered my new classroom trying very hard not to appear as scared as I felt, but it wasn’t easy.Twenty-eight faces turned to look up at me as I followed the Assistant Principal into the room.They all looked so cool, and some of the girls even wore make-up.How would I ever fit in? I was out of touch in every way possible.I wasn’t allowed to wear make-up or nail polish.Most of my clothes were handmade, sewn by my mother and grandmother.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式作答。Mr Bernstein welcomed me to the class and introduced me to my new seatmate — Janet. We walked to the cafeteria, sat together, and opened our lunch bags. 单元质量检测(一) SCIENCE AND SCIENTISTS第一部分1-5 CBABC 6-10 BACAA 11-15 ACBCA 16-20 CBACB听力材料:(Text 1)W:Jim, do you know how to get to the sports centre from here?M:Why not ask that policeman?(Text 2)W:BBC news starts at half past six.M:Does it go for an hour?W:No. It lasts for half an hour.(Text 3)M:Hello, Mary. This is David Morrison from the office.I’m calling to see how Tom is feeling today. If he is not well, I may tell someone else to do his work instead.W:Oh, hello. The doctor said he’d be able to go back to work tomorrow.M:I see.(Text 4)W:Hello, Mike. When are you taking off for New York?M:Next Monday morning.W:Is anybody seeing you off?M:Yes. The manager’s seeing me off. I am going to buy telephone equipment for our company.(Text 5)W:Darling, how I wish I hadn’t sold the old house downtown!M:Don’t be sad. We can buy a new one in the near future.W:Yes, but we don’t have enough money. What about renting a big house at the moment?(Text 6)W:Would you do me a favour, Billy?M:Yes, Miss Smith.W:I have to go back to the office to fetch your homework. Would you clean the blackboard for me?M:Sure. Shall I wipe off everything on the blackboard?W:No. Leave the new words on, please.M:And the drills?W:I am sorry you weren’t listening to me. What should you clean if drills and examples are on the blackboard?(Text 7)M:I’ve just brought your ladder back, Mrs Fielding.Thanks for lending it to me. Where shall I leave it?W:Just lean it against the wall there. How are you settling down in the new house?M:Oh, fine, thanks. All the neighbours here are very kind to me.W:I’m sure you’ll soon feel at home. Use the ladder again any time.M:That’s very generous of you, Mrs Fielding. Thank you very much.W:You’re welcome. Always glad to help you.(Text 8)M:Hey, Lucy. Do you have some time to talk about next week’s trip with me?W:Sure, Dave. We will go to New York for a conference.M:OK. So, we’re leaving on Monday from Hartsfield International Airport and returning on Friday. Do we go to the airport by ourselves? Maybe we need to book a taxi or just go by bus.W:No, we don’t have to. The company car will pick us up and take us there.M:Oh, that’s good. When?W:Our flight leaves at 11 a.m., so they should pick us up between 8 and 9 a.m. Besides, the company pays for our trip, including hotel and food.M:How much will that be?W:Well, New York is a pretty expensive city, so each of us will get $200 a day.M:Oh, OK. Thanks for telling me that.W:You’re welcome.(Text 9)W:Please sit down. Let’s see, you’re Mr Smith, is that correct?M:Yes, John Smith.W:And you’re interested in this job?M:Yes, I am. I’ll graduate from college the coming June. My major is Chinese.W:I see. Have you ever done any work in this field?M:Yes, I used to be a tour guide for Chinese travellers.W:Good. Now how much money do you expect to have for a year?M:From what I’ve read, it seems that a starting pay would be around $12,000 a year.W:Here you would start at $10,500 for the first year — a kind of training period. Then you would go to $15,000.M:That sounds fair enough. What do you think are the chances for me to get a job here?W:Well, I’m talking to three people today and four tomorrow. We’ll be hiring two people. You’ll hear from us sometime next month. Good luck and thanks for coming today.(Text 10)W:Last night I had a frightening experience. While I was eating dinner at the fast food restaurant where I normally go when I’m in a hurry, the manager announced that everybody had to leave the building. The place was crowded and that made the situation dangerous, as everyone was determined to get out first. To make matters worse, an elderly woman, who must have weighed 300 pounds, had just come up to the entrance, which was also the only exit. In the meantime, I remembered that I had left my purse in the chair I had been occupying when the announcement was made. It was certainly not convenient to return and get it, but I had to do it. When I finally got outside, I saw that the police bomb team had arrived and the men were studying the area. They finally found out that it was all a false alarm and the crowd went away.第二部分语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了三个文艺演出和一个展览。21.D 细节理解题。根据第一个演出的介绍可知,Steve Barakatt的全球巡演是从美国纽约的卡耐基音乐厅开始的。22.C 细节理解题。根据第三个展览的介绍可知,这项展览中既有美国艺术家的作品,又有中国艺术家的作品,是一个中西结合的展览。23.D 细节理解题。根据最后一个演出的介绍可知,“Les Misérables”(《悲惨世界》)改编自维克多·雨果1862年的同名小说,这说明这个演出跟文学名著相关。语篇解读:本文是一篇记叙文。在2023年世界田径锦标赛上,两名撑竿跳高运动员分享金牌,这是该项赛事历史上的第一次。24.C 细节理解题。根据第三段可知,Nina Kennedy向Katie Moon提议她们共享金牌。25.A 推理判断题。根据第四段可知,听了Nina Kennedy的提议后,Katie Moon的脸上出现宽慰和放松的神情。据此可知,她欣然接受了此提议。26.A 推理判断题。根据第六段可知,Katie Moon表示这是她参加过的最艰苦的一场比赛,由于竞争异常激烈,当时两人都已经是身心疲惫。27.B 数字计算题。根据倒数第二段可知,Nina Kennedy在这次世界田径锦标赛上的最终成绩是4.90米,超过了澳大利亚女子撑竿跳高记录8厘米。由此可知,澳大利亚女子撑竿跳高记录是4.82米。语篇解读:本文是一篇说明文。为了保护你的手机安全,你开机时使用数字密码还是图案密码呢?28.D 细节理解题。根据第三段可知,研究人员主要想知道我们应该采取何种措施来保护手机开机时的安全——避免开机密码被周围人看到。29.B 推理判断题。根据前三段可知,所谓的shoulder surfing attacks是指我们在手机开机时不小心被周围的人偷窥到密码。30.A 细节理解题。根据第五至八段可知,研究人员发现,图案密码根本不安全,相比而言,六位数字密码更加安全。31.D 推理判断题。综合全文可知,本文主要讨论的是数字密码和图案密码哪个更安全,而倒数第二段就给出了最终结论。最后一段则补充说明手机太大也会导致开机密码容易泄露。语篇解读:本文是一篇说明文。人工智能大潮汹涌袭来,我们所有的工作都将被机器取代吗?本文告诉我们:事实并非如此。32.D 句意理解题。根据第二段可知,麻省理工学院的研究表明:虽然机器人开始代替人类做越来越多的工作,但还有一些领域人类是远远优于机器人的。33.D 段落大意题。第三段作者主要告诉我们:伴随着机器人和自动化的到来,也会有一些新的工作产生。由此得出,当一扇门关闭了,另一扇门则为你打开。34.B 推理判断题。根据第五至七段可知,在作者列举的这三个领域里,人类远远优于机器人。也就是说,这些领域的工作不容易被机器人所取代。35.C 细节理解题。根据最后一段可知,作者对职场从业者提出的建议是:通过持续的学习来不断提升和更新自己的技能。语篇解读:本文是一篇说明文。国家有使命,企业有使命,我们每个人也应该有自己的使命。36.C 上文提到国家和企业的使命,下文论述个人的使命,C项承上启下,符合语境。37.B 下文列举了各种类型的个人使命,因此B项符合语境。38.E 下文介绍了撰写个人使命的好处,空后的Many things.是对E项这一问题的回答。因此E项符合语境。39.G 空前一句说“个人使命陈述就像是一棵扎根很深的大树”,空后一句接着说“这棵大树”的好处,因此G项承上启下,符合语境。40.D 下文列举了我们生活中各种无法控制的意外事件,因此D项符合语境。第三部分语篇解读:本文是一篇记叙文。当朋友邀请作者参加半程马拉松赛跑时,作者的第一反应是这是一件不可能完成的使命。可是,热爱挑战的作者答应了下来,然后投入锻炼,最后取得了意想不到的成功。41.B 根据上文的两个问句可知,作者对自己的能力表示怀疑,觉得跑半程马拉松是不可能的。42.D 根据上文with a passion for accepting challenges可知,作者决定挑战一下自己。43.A 根据语境可知,此处表示毕竟,我们只有通过尝试才能知道自己能够做什么。44.A 根据上文可知,作者决定尝试半程马拉松赛跑。45.C 根据上文I signed up and started training可知,作者开始训练是为了准备参加半程马拉松赛跑。46.B 作者一月开始训练,五月半程马拉松赛跑的日子终于到了。47.B 根据下文At mile 5、 At mile 8和At mile 11可知,这里作者提到的是开始的几英里。48.C 作者一边跑步,一边看着道路两旁观众打的横幅标语。这些标语自然是鼓励运动员的。cheer sb on 鼓舞或鼓励某人更加努力。49.A 根据下文I walked with her可知,作者的朋友已经很累,只能跑跑走走。50.D 根据文章首段可知,作者一直严重怀疑自己的跑步能力。当作者跑到11英里时还精力充沛,这自然让作者感到吃惊。51.C 根据语境可知,作者前面的问话只是在开玩笑。52.D 作者认为自己能轻松跑完半程马拉松,这证明自己的努力和付出得到了回报。pay off取得成功;获得回报。53.A 根据下文with four half marathons under my feet可知,作者在强调自己作为一位跑步者的身份。54.C 作者前面提到了four half marathons,这里接着指出自己今年还计划了更多的活动。55.B 作者最后认为,自己跑完全程马拉松也不再是遥不可及了。out of reach无法达到的;遥不可及的。语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了身为高铁列车员的“90后”姑娘白廷桂,她连续十年守护旅客春运平安出行并从事各种志愿者活动。56.an 57.travel(l)ing 58.which 59.with 60.has engaged 61.and 62.dedication 63.is 64.serving/to serve65.individuals第四部分第一节We Should Chase Tech StarsNowadays many young people are crazy about chasing popular entertainment stars.It seems to me that it is more worthwhile for us to chase those outstanding scientists instead of pop stars. Undoubtedly, it is science and technology that lead to each and every human progress.Without those scientists’ sacrifices and contributions, we couldn’t have lived a happy life today.What’s more, we can only develop our country through science and education.The Chinese people have stood up and got rich.At present, we are on the road to become strong, and without first-class science and technology, it would be impossible for China to become a strong nation in the world.第二节 Mr Bernstein welcomed me to the class and introduced me to my new seatmate — Janet.I took my seat and Janet greeted me with a warm smile.There wasn’t time for conversation before Mr Bernstein began to rapidly detail the requirements for our class.I wrote as fast as possible, stealing occasional peeks at Janet.What was she like? Would she accept me? I would find out the answers soon enough, during lunch period.We walked to the cafeteria, sat together, and opened our lunch bags.Between bites of our sandwiches, we began to ask each other questions.Her responses were not at all what I expected.Home? It turned out that we lived about a fifteen-minute walk apart.Upbringing? Her parents were as strict as mine: no make-up.The smiles on both our faces broadened with each new exchange.It turned out that Janet was a very nice girl and we felt like old friends at the first meeting because we had so much in common.9 / 9(共94张PPT)单元质量检测(一) SCIENCE AND SCIENTISTS(满分150分,时间120分钟)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman doing?A. Making a suggestion.B. Making a decision.C. Asking for directions.2. What time does the BBC news end?A. At 6:30.B. At 7:00.C. At 7:30.3. Who is probably the man?A. Tom’s boss.B. Tom’s doctor.C. The woman’s doctor.4. What will the man do next Monday morning?A. See his manager off at the airport.B. Fly to New York to buy some equipment.C. Go to New York with his manager.5. What does the woman suggest?A. Buying a house.B. Selling a house.C. Renting a house.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conversation take place?A. In the library.B. In the classroom.C. In the teacher’s office.7. What will be left on the board?A. The new words.B. The new drills.C. The drills and examples.听第7段材料,回答第8、9题。8. Who are the two speakers?A. A couple.B. Old friends.C. New neighbours.9. What is the man doing?A. Returning something.B. Settling a business.C. Lending a ladder to someone.听第8段材料,回答第10至12题。10. How will the speakers go to New York?A. By air. B. By taxi. C. By bus.11. Why are the speakers making the trip?A. On business. B. For shopping.C. To school.12. What is the probable relationship between the speakers?A. Driver and passenger.B. Husband and wife.C. Fellow workers.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does this conversation probably take place?A. In a restaurant.B. In an office.C. In a factory.14. What does John do now?A. He’s a trainer.B. He’s a tour guide.C. He’s a college student.15. How much can a new person earn for the first year?A. $10,500. B. $12,000. C. $15,000.16. How many people will the woman hire?A. Four. B. Three. C. Two.听第10段材料,回答第17至20题。17. What was the speaker doing at the fast food restaurant?A. Waiting on tables.B. Having dinner.C. Selling food.18. What did the manager of the restaurant say?A. Everyone must get out of the building.B. Everyone had to stay where they were.C. There was no more food and vegetables.19. Why did the speaker return in the emergency?A. To let others get out first.B. To help an elderly woman.C. To get her purse back.20. What did the police find out?A. There was a bomb.B. There was no danger.C. There was an alarm clock.听力材料:(Text 1)W:Jim, do you know how to get to the sports centre from here?M:Why not ask that policeman?(Text 2)W:BBC news starts at half past six.M:Does it go for an hour?W:No. It lasts for half an hour.(Text 3)M:Hello, Mary. This is David Morrison from the office.I’m callingto see how Tom is feeling today. If he is not well, I may tell someoneelse to do his work instead.W:Oh, hello. The doctor said he’d be able to go back to worktomorrow.M:I see.(Text 4)W:Hello, Mike. When are you taking off for New York?M:Next Monday morning.W:Is anybody seeing you off?M:Yes. The manager’s seeing me off. I am going to buy telephoneequipment for our company.(Text 5)W:Darling, how I wish I hadn’t sold the old house downtown!M:Don’t be sad. We can buy a new one in the near future.W:Yes, but we don’t have enough money. What about renting a bighouse at the moment?(Text 6)W:Would you do me a favour, Billy?M:Yes, Miss Smith.W:I have to go back to the office to fetch your homework. Would youclean the blackboard for me?M:Sure. Shall I wipe off everything on the blackboard?W:No. Leave the new words on, please.M:And the drills?W:I am sorry you weren’t listening to me. What should you clean ifdrills and examples are on the blackboard?(Text 7)M:I’ve just brought your ladder back, Mrs Fielding.Thanks forlending it to me. Where shall I leave it?W:Just lean it against the wall there. How are you settling down in thenew house?M:Oh, fine, thanks. All the neighbours here are very kind to me.W:I’m sure you’ll soon feel at home. Use the ladder again any time.M:That’s very generous of you, Mrs Fielding. Thank you very much.W:You’re welcome. Always glad to help you.(Text 8)M:Hey, Lucy. Do you have some time to talk about next week’s tripwith me?W:Sure, Dave. We will go to New York for a conference. M:OK. So, we’re leaving on Monday from Hartsfield InternationalAirport and returning on Friday. Do we go to the airport by ourselves?Maybe we need to book a taxi or just go by bus.W:No, we don’t have to. The company car will pick us up and take usthere.M:Oh, that’s good. When?W:Our flight leaves at 11 a.m., so they should pick us up between 8and 9 a.m. Besides, the company pays for our trip, including hotel andfood.M:How much will that be?W:Well, New York is a pretty expensive city, so each of us will get$200 a day.M:Oh, OK. Thanks for telling me that.W:You’re welcome.(Text 9)W:Please sit down. Let’s see, you’re Mr Smith, is that correct?M:Yes, John Smith.W:And you’re interested in this job?M:Yes, I am. I’ll graduate from college the coming June. My majoris Chinese.W:I see. Have you ever done any work in this field?M:Yes, I used to be a tour guide for Chinese travellers.W:Good. Now how much money do you expect to have for a year?M:From what I’ve read, it seems that a starting pay would be around$12,000 a year.W:Here you would start at $10,500 for the first year — a kind oftraining period. Then you would go to $15,000.M:That sounds fair enough. What do you think are the chances for me toget a job here?W:Well, I’m talking to three people today and four tomorrow. We’llbe hiring two people. You’ll hear from us sometime next month. Goodluck and thanks for coming today.(Text 10)W:Last night I had a frightening experience. While I was eating dinner atthe fast food restaurant where I normally go when I’m in a hurry, themanager announced that everybody had to leave the building. The placewas crowded and that made the situation dangerous, as everyone wasdetermined to get out first. To make matters worse, an elderly woman,who must have weighed 300 pounds, had just come up to the entrance,which was also the only exit. In the meantime, I remembered that I hadleft my purse in the chair I had been occupying when the announcementwas made. It was certainly not convenient to return and get it, but I hadto do it.When I finally got outside, I saw that the police bomb team had arrivedand the men were studying the area. They finally found out that it was all afalse alarm and the crowd went away.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A Steve Barakatt’s China tour Canadian composer and pianist Steve Barakatt will start his seven-cityChina tour in Shanghai. This series of concerts is a continuation of Barakatt’s “NéoréalitéWorld Tour”, which has already graced several major European citiesand gave his first performance at New York’s iconic Carnegie Hall inMarch.The concert offers a musical journey through the pianist’s mostwell-known compositions. Date: 1 December, 7:30 p.m. Tickets: 80-180 yuan Venue: Shanghai Poly City Theater A Jazz Version of Japanese Works A jazz concert based on celebrated Japanese composers RyuichiSakamoto and Joe Hisaishi’s representative scores will be staged at theShanghai Film Art Center’s largest screening hall — the SFC DolbyAuditorium.The concert will offer both music and film lovers in the city ajazz adaptation of the beautiful music. Date: 25 December, 7:30 p.m. Venue: Shanghai Film Art Center “LOVERS” & “Friends in the Arts” “LOVERS”, American artist Thomas Houseago’s first soloexhibition in China, is at TANK Shanghai through 28 January. TANK Shanghai’s another ongoing exhibition, “Friends in theArts”, unites 56 new-generation collectors from China to presentcontemporary artworks acquired over the past three years. Date: Through 28 January; noon — 6 p.m.on Tuesday toFriday, 10 a.m.— 6 p.m.on Saturday and Sunday Tickets: 80 yuan Venue: TANK Shanghai “Les Misérables” Is Back As part of its year-end major events, Shanghai Culture Square ispresenting the concert version of the French musical “Les Misérables”. Claude-Michel Sch nberg composed the music for “LesMisérables”, and Alain Boublil and Jean-Marc Natel wrote the lyrics.Itis based on Victor Hugo’s 1862 novel of the same name.The originalFrench musical, directed by Robert Hossein, premiered in Paris in1980. Date: Through 24 December, 2 p.m.— 7:30 p.m. Tickets: 80—1,080 yuan Venue: Shanghai Culture Square语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了三个文艺演出和一个展览。本文是一篇应用文。文章简要介绍了三个文艺演出和一个展览。21. Where did Steve Barakatt begin his “Néoréalité World Tour”?A. In China. B. In France.C. In Canada. D. In America.解析: 细节理解题。根据第一个演出的介绍可知,SteveBarakatt的全球巡演是从美国纽约的卡耐基音乐厅开始的。22. What’s special about “LOVERS” & “Friends in the Arts”?A. It focuses on Japanese music.B. It is part of a worldwide event.C. It’s a combination of east and west.D. It will offer some famous compositions.解析: 细节理解题。根据第三个展览的介绍可知,这项展览中既有美国艺术家的作品,又有中国艺术家的作品,是一个中西结合的展览。23. Which of the following would appeal to a literature lover?A. Steve Barakatt’s China tour.B. A Jazz Version of Japanese Works.C. “LOVERS” & “Friends in the Arts”.D. “Les Misérables” Is Back.解析: 细节理解题。根据最后一个演出的介绍可知,“LesMisérables”(《悲惨世界》)改编自维克多·雨果1862年的同名小说,这说明这个演出跟文学名著相关。BFor the first time in the competition’s history, two athletes aresharing a gold medal at the World Athletics Championships. The USA’s Katie Moon and Australia’s Nina Kennedy foundthemselves in a difficult situation during the women’s pole vault (撑竿跳高) final.They both cleared 4.90 meters, but neither managed toclear 4.95 meters on any of their three attempts. Kennedy says she looked at Moon and said, “Hey, girl, maybeyou want to share this?” “And the relief on her face — and you could see it on my face —and it was mutual.And yeah, absolutely incredible to share a medal withKatie Moon.You know, we’ve been friends for so long, so it’s superspecial,” Kennedy told reporters after the final. Thousands of fans were on their feet at the National Athletics Centrein Budapest, Hungary, for Day 5 of the competition, which hostsalmost 2,000 athletes from 192 countries.The dramatic event lasted twohours and 10 minutes.Katie Moon told FloTrack that as the finalprogressed, it became clear that very little separated the two athletes. “As the competition was going, I kept thinking, ‘I don’t wantthis to go to a jump-off (加赛).’” Moon told sports journalistAnderson Emerole, “This competition was arguably the toughest battleI’d say that I’ve had.It was very emotionally draining (消耗), andI think that’s why both of us were feeling like, ‘We’re not reallyfeeling the jump-off right now.’” It was Moon’s second consecutive gold medal at the WorldChampionships.She also won Olympic gold in Tokyo in 2020.With apersonal record of 4.95 meters, Moon appeared to be the favorite. Kennedy, however, did not back down.Not only did she set a newpersonal record, but she also broke the Australian record by eightcentimeters when she sailed over the 4.90-meter high bar.She held backtears after the career-defining leap. “It was a miracle to get the gold.I think a miracle happenedtonight,” Kennedy told reporters.语篇解读:本文是一篇记叙文。在2023年世界田径锦标赛上,两名撑竿跳高运动员分享金牌,这是该项赛事历史上的第一次。本文是一篇记叙文。在2023年世界田径锦标赛上,两名撑竿跳高运动员分享金牌,这是该项赛事历史上的第一次。24. What did Nina Kennedy want Katie Moon to do?A. To continue the competition.B. To give up the competition.C. To share the gold medal.D. To accept a silver medal.解析: 细节理解题。根据第三段可知,Nina Kennedy向KatieMoon提议她们共享金牌。25. What was Katie Moon’s reaction to Nina Kennedy’s proposal?A. A sense of joy.B. A sense of loss.C. A little surprised.D. A little disappointed.解析: 推理判断题。根据第四段可知,听了Nina Kennedy的提议后,Katie Moon的脸上出现宽慰和放松的神情。据此可知,她欣然接受了此提议。26. What can we infer about Nina Kennedy and Katie Moon?A. They felt tired physically and mentally.B. They didn’t take competition seriously.C. They were looking forward to a jump-off.D. They have won a gold medal for the first time.解析: 推理判断题。根据第六段可知,Katie Moon表示这是她参加过的最艰苦的一场比赛,由于竞争异常激烈,当时两人都已经是身心疲惫。27. What was the Australian record for the women’s pole vault?A. 4.80 meters. B. 4.82 meters.C. 4.95 meters. D. 4.98 meters.解析: 数字计算题。根据倒数第二段可知,Nina Kennedy在这次世界田径锦标赛上的最终成绩是4.90米,超过了澳大利亚女子撑竿跳高记录8厘米。由此可知,澳大利亚女子撑竿跳高记录是4.82米。C What’s safer? Using a numeric PIN code (数字密码) to unlockyour smartphone or relying on a lock-screen pattern?Newly-released research suggests that, at least when someone closeby could be looking over your shoulder, you might be safer with an old-fashioned PIN.The research by the United States Naval Academy and the Universityof Maryland tested what could best secure smartphones from so-called“shoulder surfing attacks”.So, if you’re worried about someonelooking over your shoulder while you unlock your phone, would you bewiser to use a PIN or a pattern?According to this research at least, the answer to that question ispretty clear.Those who have a single observation of your screen as you unlock itwith a swipe (滑动) pattern will be successful in knowing it 64.2% ofthe time.Security can be improved somewhat by removing feedback lineson the pattern lock (35.3% success rate for shoulder surfers).By comparison, use of a six-digit PIN greatly reduces the chancesfor an attacker to determine how to unlock your smartphone, with just10.8% successful attacks.In tests, viewers were able to determine theusers’ lock screen patterns from up to six feet away, from a variety ofdifferent angles, even after a single viewing.Indeed, when it comes to safety, past research has determined thatan unlock pattern is about the same as a three-digit PIN — something Ihope that none of us would rely upon.The researchers’ conclusion is that PIN of six digits or more is themost secure defence against shoulder surfing attacks, and while bothtypes of pattern lock are poor, patterns without lines provide greatersecurity.The length of the input also has an impact.Unsurprisingly, the research confirmed that phones with largerscreens were found to provide less security against shoulder-surfingattacks, and longer swipe patterns or longer PIN codes make life harderfor criminals.语篇解读:本文是一篇说明文。为了保护你的手机安全,你开机时使用数字密码还是图案密码呢?本文是一篇说明文。为了保护你的手机安全,你开机时使用数字密码还是图案密码呢?28. What did the researchers focus on?A. What numeric PIN codes people use.B. What lock-screen patterns people use.C. Reasons for “shoulder surfing attacks”.D. Ways to deal with “shoulder surfing attacks”.解析: 细节理解题。根据第三段可知,研究人员主要想知道我们应该采取何种措施来保护手机开机时的安全——避免开机密码被周围人看到。29. What do we learn about “shoulder surfing attacks”?A. They are only from strangers.B. They are a threat to our privacy.C. They are a kind of physical attack.D. They are not so common in our lives.解析: 推理判断题。根据前三段可知,所谓的shoulder surfingattacks是指我们在手机开机时不小心被周围的人偷窥到密码。30. Which of the following is the safest?A. A six-digit PIN.B. A three-digit PIN.C. A lock-screen pattern with lines.D. A lock-screen pattern without lines.解析: 细节理解题。根据第五至八段可知,研究人员发现,图案密码根本不安全,相比而言,六位数字密码更加安全。31. The last paragraph can be seen as .A. the final conclusionB. a summary of the textC. the author’s suggestionD. some additional information解析: 推理判断题。综合全文可知,本文主要讨论的是数字密码和图案密码哪个更安全,而倒数第二段就给出了最终结论。最后一段则补充说明手机太大也会导致开机密码容易泄露。D Current advances in robots and other digital technologies are causinganxiety among workers and in the media.There is a great deal of fear, forexample, that robots will not only destroy existing jobs, but also bebetter at most or all of the tasks required in the future.Our research at the Massachusetts Institute of Technology (MIT)has shown that that’s at best a half-truth.While it is true that robots aregetting very good at a lot of jobs and tasks, there are still many categoriesin which humans perform better.And, perhaps more importantly, robots and other forms ofautomation can aid in the creation of new and better jobs for humans.As aresult, while we do expect that some jobs will disappear, other jobs willbe created and some existing jobs will become more valuable.There are three areas where humans have a distinct advantage overmachines.These are areas that are key to job creation.Creative efforts: These include creative writing,entrepreneurship, and scientific discovery.These can be highly paid andrewarding jobs.There is no better time to be an entrepreneur with aninsight than today.Social interactions: Robots do not have the kinds of emotionalintelligence that humans have.Motivated people who are sensitive to theneeds of others make great managers, leaders, salespeople,caretakers, nurses, and teachers.Physical dexterity (灵巧): If you have ever seen a robot try topick up a pencil you see how clumsy and slow they are, compared to ahuman child.Workers, for their part, have to aim for the jobs least likely to beovertaken by robots or other machines.They have to commit to a lifetimeof practicing and updating their skills by, for example, taking extracourses online and in classrooms.Lifetime learning and continued trainingand retraining are key.语篇解读:本文是一篇说明文。人工智能大潮汹涌袭来,我们所有的工作都将被机器取代吗?本文告诉我们:事实并非如此。本文是一篇说明文。人工智能大潮汹涌袭来,我们所有的工作都将被机器取代吗?本文告诉我们:事实并非如此。32. What does the author mean by saying “that’s at best a half-truth”in Paragraph 2?A. People can’t do all jobs.B. Some new jobs will be created.C. Robots can do more and more jobs.D. Some jobs won’t be replaced by robots.解析: 句意理解题。根据第二段可知,麻省理工学院的研究表明:虽然机器人开始代替人类做越来越多的工作,但还有一些领域人类是远远优于机器人的。33. Which proverb can best express the author’s idea in Paragraph 3?A. If you can dream it, you can do it.B. What goes around comes around.C. Nothing is impossible to a willing heart.D. When one door closes, another door opens.解析: 段落大意题。第三段作者主要告诉我们:伴随着机器人和自动化的到来,也会有一些新的工作产生。由此得出,当一扇门关闭了,另一扇门则为你打开。34. What do the three areas in the passage have in common?A. They will disappear in the near future.B. They can’t be replaced by robots easily.C. They can hardly be done well by people.D. They will be mastered by robots very soon.解析: 推理判断题。根据第五至七段可知,在作者列举的这三个领域里,人类远远优于机器人。也就是说,这些领域的工作不容易被机器人所取代。35. What’s the author’s advice for workers?A. Focus on the three areas he mentioned.B. Master the skills at operating machines.C. Keep improving oneself through learning.D. Find a job that’s related to high technology.解析: 细节理解题。根据最后一段可知,作者对职场从业者提出的建议是:通过持续的学习来不断提升和更新自己的技能。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 If it’s so important to have a purpose in our lives, how do youdo it? The best way I’ve found is to write a personal missionstatement.A personal mission statement is like a personal motto thatstates what your life is about.It is like the plan for your life.Countrieshave constitutions, which function just like a mission statement.Andmost companies, like Apple and Pepsi, have missionstatements. 36 So why not write your own personal mission statement? Manyteens have. 37 Some are as long as a whole Bible passage andsome are as short as a 140-character Tweet.Some are poems and someare rap lyrics.Some teens use their favourite quotes as a missionstatement.Others use a picture or a photograph. 38 Many things.The most important thing it will do is openyour eyes to what’s really important to you and help you makedecisions accordingly.A personal mission statement is like a tree with deeproots. 39 Standing like a tree with deep roots helps you survive allof the storms of life that beat you up.As you’ve probably noticedalready, life is anything but stable. 40 Your family has to move.Your mom loses her job.Thecountry is at war.A family member dies.While everything about youchanges, a personal mission statement can be your deep-rooted treethat never moves.You can deal with change if you have an immovabletree to hang on to.A. Not everyone has a mission.B. They come in all types and varieties.C. But I think they work best with people.D. Think about all of the events you can’t control.E. So what can writing a mission statement do for you?F. Why do so many people live their lives in a very blind way?G. It’s stable and it’s not going anywhere, but it’s also alive andcontinually growing.语篇解读:本文是一篇说明文。国家有使命,企业有使命,我们每个人也应该有自己的使命。本文是一篇说明文。国家有使命,企业有使命,我们每个人也应该有自己的使命。36. C 上文提到国家和企业的使命,下文论述个人的使命,C项承上启下,符合语境。37. B 下文列举了各种类型的个人使命,因此B项符合语境。38. E 下文介绍了撰写个人使命的好处,空后的Many things.是对E项这一问题的回答。因此E项符合语境。39. G 空前一句说“个人使命陈述就像是一棵扎根很深的大树”,空后一句接着说“这棵大树”的好处,因此G项承上启下,符合语境。40. D 下文列举了我们生活中各种无法控制的意外事件,因此D项符合语境。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。 One day, a friend invited me to run a half marathon.Whoa!Could I really run for more than 13 miles? Run for more than twohours? It seemed to be a(n) 41 mission. However, with a passion for accepting challenges, I 42 togive it my best shot. 43 , we never know what we can do untilwe 44 .I signed up and started training in January to 45 myself for the race. The May event date 46 came.The night before the race, Ionly slept four hours.In the morning, I downed an energy shot. The beginning few 47 — usually the hardest for me —passed easily as I took in the sights, read the signs of the spectators(观众) 48 us on, and enjoyed the event atmosphere.At mile5, my friend needed to 49 a little. I walked with her but didn’tneed to.At mile 8, she needed to walk again.I didn’t.At mile 11,I was 50 — I was full of energy, feeling great! I looked over tomy friend and said, “Do you just want to run the wholemarathon?” I was just 51 , of course, but it proved that myhard work 52 .I had achieved much more than I thought possible. Now having been a 53 for more than three years, with fourhalf marathons under my feet, I have more events 54 for thisyear and running a full marathon isn’t out of my 55 anymore.语篇解读:本文是一篇记叙文。当朋友邀请作者参加半程马拉松赛跑时,作者的第一反应是这是一件不可能完成的使命。可是,热爱挑战的作者答应了下来,然后投入锻炼,最后取得了意想不到的成功。本文是一篇记叙文。当朋友邀请作者参加半程马拉松赛跑时,作者的第一反应是这是一件不可能完成的使命。可是,热爱挑战的作者答应了下来,然后投入锻炼,最后取得了意想不到的成功。41. A. interesting B. impossibleC. flexible D. significant解析: 根据上文的两个问句可知,作者对自己的能力表示怀疑,觉得跑半程马拉松是不可能的。42. A. managed B. proposedC. considered D. determined解析: 根据上文with a passion for accepting challenges可知,作者决定挑战一下自己。43. A. After all B. In turnC. Above all D. At least解析: 根据语境可知,此处表示毕竟,我们只有通过尝试才能知道自己能够做什么。44. A. try B. practiceC. work D. achieve解析: 根据上文可知,作者决定尝试半程马拉松赛跑。45. A. devote B. occupyC. prepare D. engage解析: 根据上文I signed up and started training可知,作者开始训练是为了准备参加半程马拉松赛跑。46. A. naturally B. finallyC. formally D. basically解析: 作者一月开始训练,五月半程马拉松赛跑的日子终于到了。47. A. steps B. milesC. points D. actions解析: 根据下文At mile 5、 At mile 8和At mile 11可知,这里作者提到的是开始的几英里。48. A. promoting B. drivingC. cheering D. pushing解析: 作者一边跑步,一边看着道路两旁观众打的横幅标语。这些标语自然是鼓励运动员的。cheer sb on 鼓舞或鼓励某人更加努力。49. A. walk B. run C. rush D. move解析: 根据下文I walked with her可知,作者的朋友已经很累,只能跑跑走走。50. A. worried B. confusedC. satisfied D. astonished解析: 根据文章首段可知,作者一直严重怀疑自己的跑步能力。当作者跑到11英里时还精力充沛,这自然让作者感到吃惊。51. A. explaining B. remindingC. joking D. advising解析: 根据语境可知,作者前面的问话只是在开玩笑。52. A. worked out B. took overC. turned up D. paid off解析: 作者认为自己能轻松跑完半程马拉松,这证明自己的努力和付出得到了回报。pay off取得成功;获得回报。53. A. runner B. winnerC. student D. teacher解析: 根据下文with four half marathons under my feet可知,作者在强调自己作为一位跑步者的身份。54. A. proposed B. demandedC. planned D. required解析: 作者前面提到了four half marathons,这里接着指出自己今年还计划了更多的活动。55. A. sight B. reach C. mind D. vision解析: 作者最后认为,自己跑完全程马拉松也不再是遥不可及了。out of reach无法达到的;遥不可及的。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。 Bai Tinggui, who was born in the 1990s, is 56 attendantfor the high-speed trains on the Chongqing section of China RailwayChengdu Bureau Group Co Ltd.This year’s Spring Festival travelrush marks a decade of her dedicated service. Every time she met elderly passengers 57 (travel) alone,she would think of her grandparents, 58 made her start to thinkabout how to provide more assistance for the elderly. Gradually, through her work, Bai became familiar 59 more public welfare work and voluntarily participated in relatedprojects.For the last three years of being a volunteer, she 60 (engage) in various activities, offering help to those in need.Inaddition to her daily work, Bai also uses her time off to help keygroups such as the elderly and children at the railway station. Bai Tinggui’s story is a beacon of hope 61 a reminder ofthe impact one individual can make.Her 62 (dedicate) toservice extends beyond her professional responsibilities.Herinvolvement in volunteer activities 63 (be) a proof of her beliefin giving back to the community.“In the future, whether in life orwork, I will continue 64 (serve) as a volunteer, helpothers, and realise my value,” Bai said.This commitment reflectsa growing trend among 65 (individual) in the railway sector toengage in social welfare activities, contributing to a more inclusiveand supportive society.语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了身为高铁列车员的“90后”姑娘白廷桂,她连续十年守护旅客春运平安出行并从事各种志愿者活动。本文是一篇说明文。文章简要介绍了身为高铁列车员的“90后”姑娘白廷桂,她连续十年守护旅客春运平安出行并从事各种志愿者活动。56. an 考查冠词。这里表示白廷桂是“一名”高铁列车员,且attendant的发音以元音音素开头,应用不定冠词an。57. travel(l)ing 考查非谓语动词。根据语境可知,这里应用非谓语动词作后置定语,修饰前面的名词短语elderly passengers,travel与elderly passengers之间是主谓关系,因此用动词-ing形式。58. which 考查定语从句。设空处引导一个非限制性定语从句,应用关系代词which指代前面整个句子的内容,也就是“她一看到老年乘客就想起自己的爷爷奶奶”这一事实。59. with 考查介词。be/become familiar with是固定搭配,表示“对……熟悉”。60. has engaged 考查动词的时态和主谓一致。本句时间状语为For the last three years of being a volunteer,表示一个从过去延续到现在的动作,因此用现在完成时。61. and 考查连词。a beacon of hope和a reminder of the impact是两个并列的名词短语,因此用并列连词and。62. dedication 考查词形转换。本空前面是形容词性物主代词Her,因此应用名词形式作其宾语。63. is 考查动词的时态和主谓一致。本句主语为Her involvement而非volunteer activities,因此应用单数,且根据语境可知,应用一般现在时。64. serving/to serve 考查非谓语动词。动词continue后面既可以用动词不定式也可以用动词-ing形式。65. individuals 考查名词复数。根据语境可知,这里指铁路行业的众多个体,因此应用名词的复数形式。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)你校正在举办英语征文比赛。请你以We Should Chase TechStars为题写一篇短文参赛,内容包括:1. 我们应该追科技之星;2. 说明你的理由。注意:1.写作词数应为80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。 参考范文:We Should Chase Tech StarsNowadays many young people are crazy about chasing popularentertainment stars.It seems to me that it is more worthwhile for us tochase those outstanding scientists instead of pop stars.Undoubtedly, it is science and technology that lead to each andevery human progress.Without those scientists’ sacrifices andcontributions, we couldn’t have lived a happy life today.What’smore, we can only develop our country through science andeducation.The Chinese people have stood up and got rich.At present, weare on the road to become strong, and without first-class science andtechnology, it would be impossible for China to become a strong nationin the world.第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 My world was in a constant state of change and I was having troublekeeping up.Life with Mom, Dad, and my sister, Linda, had alwaysbeen predictable.My grades were good, and Linda and I got well.Weplayed together and fought together, the way sisters do.As the olderone, I was used to being told to set an example,which wasn’t toodifficult, since Linda was only two years younger, and she usuallywanted to do anything I did, anyway.Life was pretty good.Then the changes started coming.First came a family meeting with surprising news that would changemy world.We were moving.Our new home would be across theVerrazano-Narrows Bridge, in another borough of New York City.Wewere leaving the only home I had ever known.Even worse, it wouldoccur right before the beginning of sixth grade.Not only would I not beable to graduate from elementary school with my friends, but I wouldhave to start middle school with a class full of kids who had known eachother, and bonded, since kindergarten.Where would that leave me?I spent the summer adjusting to a new neighbourhood, literally beingthe new kid on the block.Making friends didn’t come easily to me, andit didn’t help being the eldest child of immigrant parents.I wasdifferent, and different is the last thing any middle schooler wants tobe.The fear of starting a new school hung over me like a black cloud,damaging each summer day.The first day of school arrived very quickly.I entered my newclassroom trying very hard not to appear as scared as I felt, but it wasn’teasy.Twenty-eight faces turned to look up at me as I followed the AssistantPrincipal into the room.They all looked so cool, and some of the girlseven wore make-up.How would I ever fit in? I was out of touch in everyway possible.I wasn’t allowed to wear make-up or nail polish.Most ofmy clothes were handmade, sewn by my mother and grandmother.注意:1.续写词数应为150左右;2. 请按如下格式作答。 Mr Bernstein welcomed me to the class and introduced me to mynew seatmate — Janet. We walked to the cafeteria, sat together, and opened our lunchbags. 参考范文:Mr Bernstein welcomed me to the class and introduced me to my newseatmate — Janet.I took my seat and Janet greeted me with a warmsmile.There wasn’t time for conversation before Mr Bernstein began torapidly detail the requirements for our class.I wrote as fast as possible,stealing occasional peeks at Janet.What was she like? Would she acceptme? I would find out the answers soon enough, during lunch period.We walked to the cafeteria, sat together, and opened our lunchbags.Between bites of our sandwiches, we began to ask each otherquestions.Her responses were not at all what I expected.Home? It turnedout that we lived about a fifteen-minute walk apart.Upbringing? Herparents were as strict as mine: no make-up.The smiles on both our facesbroadened with each new exchange.It turned out that Janet was a very nicegirl and we felt like old friends at the first meeting because we had so muchin common.谢谢观看! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 单元质量检测(一) SCIENCE AND SCIENTISTS.docx 单元质量检测(一) SCIENCE AND SCIENTISTS.pptx