Unit 2 Iconic Attractions Using Language课件(共123张PPT+ 学案+ 练习)高中英语人教版(2019)选择性必修 第四册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 2 Iconic Attractions Using Language课件(共123张PPT+ 学案+ 练习)高中英语人教版(2019)选择性必修 第四册

资源简介

Section Ⅲ Using Language
维度一:品句填词
1.Like an       (箭), he shot for the shoe and then picked it up, holding it with both hands as if holding the Queen’s crown.
2.They ran through the fields together, climbing over       (篱笆) and splashing through the mud.
3.There is no doubt that it was the most exciting       (时期) of his career.
4.It is said that his l       was suspended for six months.
5.Our c       for giving care, love, and attention is limited.
维度二:单句语法填空
1.With a driving license,I have the freedom       (go) to where I like most.
2.       (sponsor) by our Students’ Union, the festival covers a wide variety of activities.
3.It does serious harm to children’s character that too much       (violent) is shown on television.
4.The pine trees have been planted in a very wide       (distribute).
5.The       (prison) broke away from the two policemen who were holding him.
6.The chairwoman spent an hour or so      (select) a pair of suitable leather shoes.
维度三:固定搭配和句式
1.               , I can also see his bad ones.(while)
尽管我承认他的长处,我也能看到他的不足。
2.                  , he won’t have time to go shopping.(with复合结构)
有那么多家庭作业要做,他没时间去购物。
3.It was a yard with             which lived on the farm.(flock)
这是一个院子,里面有一群生活在农场里的鸭子。
维度四:课文语法填空
  Australia has lots of unique animals, among 1.       the kangaroo is a symbol of the country as it has a wide 2.       (distribute) throughout the country. Koalas which spend quite a lot of time eating, sleeping, and 3.       (hang) onto tree trunks are very cute but sensitive. So you shouldn’t approach them to pick them 4.       or even touch them unless in certain licensed zoos for only a limited time and on a limited 5.       (frequent) of occasions.
  Tasmanian devils hunt at night. The noise they make could wake the dead. Their diet is mostly dead animals. They are generally not 6.       (violence) towards people. Australia also has 7.         unique animal called the duck-billed platypus. Its eggs hatch after about ten days, and then the baby platypus 8.     (nurse) from its mother like all other mammals. It has a capacity 9.      (find) food in the water by using electrical sensors in 10.       (it) bill. There are only a small handful of animals in the world that can do that!
Ⅰ.阅读理解
A
  (2024·山东六校高二下联考)I shall never forget Marion J.Douglas, who was a student in one of my adult-education classes.Here is his real story.
  The first time he had lost his five-year-old daughter, a child he adored, he and his wife thought they couldn’t bear that first loss, but, as he said:“Ten months later, we had another little girl — and she died in five days.”
  This double misfortunes was almost too much to bear.“I couldn’t take it,” this father told us.“I couldn’t sleep;I couldn’t eat;I couldn’t rest or relax.My nerves were completely shaken and my confidence gone.” At last he went to doctors; one recommended sleeping pills and another recommended a trip.He tried both, but neither remedy helped.He felt his world fell apart.The tension of grief — if you have ever been attacked by sorrow, you know what he meant.
  “But luckily, I had one child left — a four-year-old son.He gave me the solution to my problem.One afternoon as I sat around feeling sorry for myself, he asked:‘Daddy, will you build a boat for me?’ I was in no mood to build a boat; in fact, I was in no mood to do anything.But my son is a persistent little fellow! I had to give in.” Building that toy boat took about three hours.By the time it was finished, I realised that those three hours spent building that boat were the first hours of mental relaxation and peace that I had had in months!
  “That discovery drove me out of despair and caused me to do a bit of thinking — the first real thinking I had done in months.I realised that it is difficult to worry while you are busy doing something that requires planning and thinking.”
  No time for worry! That is exactly what Winston Churchill said when he was working eighteen hours a day.When he was asked if he worried about his great responsibilities, he said:“I’m too busy.I have no time for worry.”
1.How did Marion J.Douglas’s feeling change according to Paragraph 2? (  )
A.excited→sad→hopeless B.hopeless→excited→sad
C.sad→hopeless→excited D.sad→excited→hopeless
2.Which proved to be effective in improving Marion J.Douglas’s situation?(  )
A.Going on a trip. B.Going to doctors.
C.Building a toy boat. D.Taking sleeping pills.
3.How did Marion J.Douglas react to his son’s request?(  )
A.He refused it politely. B.He refused it impatiently.
C.He accepted it unwillingly. D.He accepted it with pleasure.
4.What was Marion J.Douglas’s secret of dealing with his problem?(  )
A.Playing with his son. B.Focusing on some work.
C.Taking exercise regularly. D.Increasing his social contact.
B
  (2024·太原高二下质检)While human population has doubled since 1970, the number of wild animals have dropped by more than half.At its root, this widespread environmental destruction is a result of our growth as a species and increasing food consumption to sustain ourselves.
  Although climate change casts a shadow over future conservation efforts, farming is the No.1 threat to wildlife.We have already altered some 75 percent of the ice-free land on this planet.
  All of this raises the question: How can we eat well without harming wildlife? One simple step we can all take right now that would have a far greater impact than any other: Cut out the grain-fed beef.
  The inefficiency of feeding livestock grain to turn them into meals for humans makes a diet heavy in animals particularly harsh on the Earth’s resources.For example, in the United States, it takes 25 kilograms of grain to produce one kilogram of beef.Pigs have a grain-to-meat-ratio of 9∶1, and chickens are 3∶1.
  To make matters worse, the grain we feed animals is the leading driver of deforestation (采伐森林) in the tropics.And it’s a hungry beast: our cows, pigs, and chickens devour over one-third of all crops we grow.Indeed, the grain we feed to animals in the US alone could feed an additional 800 million people if it were eaten by us directly — more than the number of people currently living in hunger.
  Livestock quietly causes 10 times more deforestation than the palm (棕榈) oil industry but seems to get about 10 times less media attention.While it’s certainly true that avoiding unsustainable palm oil is a good idea, avoiding eating animals that were raised on grain is an even more effective conservation way.
  Feeding the world without damaging nature is one of the greatest challenges humanity faces.But with a little foresight, better land governance and some simple meal changes, many of the solutions are at arm’s length.For wildlife’s sake, go forth and enjoy your veggie burgers.
5.What is the top reason that leads to the dropping number of wildlife?(  )
A.Growing crops.
B.Climate change.
C.Environmental pollution.
D.Increasing human population.
6.The author gives the example of beef in Paragraph 4 to show     .(  )
A.the high cost of beef
B.the great loss of grain
C.the great waste of resources
D.the difficulty in producing beef
7.What does the underlined word “devour” in Paragraph 5 probably mean?(  )
A.Get something easily.
B.Eat something quickly.
C.Ruin something heavily.
D.Waste something seriously.
8.What can we infer from Paragraph 6?(  )
A.It doesn’t matter to consume palm oil.
B.People haven’t realised the harm of livestock.
C.Media pays little attention to the palm oil industry.
D.The palm oil industry does more harm than livestock.
Ⅱ.完形填空
  (2024·嘉兴高二下期末)Rene Compean was no stranger to Angeles National Forest.But after challenging a(n)  9  path last April, the 45-year-old mechanic was lost.
  As the day faded into dusk, his concern turned to  pean climbed to a spot with one bar of  11 .“I’m lost.SOS.My phone is going to  12 .” He texted the police, attaching a photo showing where he was.The  13  showed his legs surrounded by an endless landscape of rocks and plants.
  All Compean could do then was wait and  14 .The temperature was dropping fast.After  15  two mountain lions and a bear, he kept a big stick and some  16  rocks beside him in case an animal came close.
  Kuo,  17  47, works in the tech industry, and always loves  18  where photos are taken.When he saw the image of Compean’s legs released on the Twitter, he pulled up a satellite map.He  19  his search to the surrounding area after knowing Compean’s car was parked near Buckhorn Campground.After comparing it to the satellite map, Kuo  20  something:“He’s got to be on the south side because there’s not really any  21  valleys on the north side.” That finding tightened his search, and finally the  22  matched! Soon, Compean was saved.
  Compean’s story probably would have ended very differently, had a  23  with strong satellite skills and a sharp eye for detail taken action.
9.( )A.attractive      B.new
C.rough D.natural
10.( )A.shock B.confusion
C.fear D.excitement
11.( )A.signal B.chocolate
C.light D.iron
12.( )A.function B.rest
C.break D.die
13.( )A.text B.video
C.shot D.record
14.( )A.sleep B.hope
C.stare D.reflect
15.( )A.observing B.fighting
C.hunting D.spotting
16.( )A.sharp B.shiny
C.clean D.flat
17.( )A.then B.ever
C.also D.just
18.( )A.going about B.talking about
C.leaving for D.looking for
19.( )A.changed B.counted
C.narrowed D.added
20.( )A.realised B.admitted
C.recalled D.imagined
21.( )A.bare B.green
C.deep D.dangerous
22.( )A.figures B.actions
C.locations D.measures
23.( )A.detective B.colleague
C.hiker D.stranger
Ⅲ.应用文写作
  结合以下信息,请你写一篇主题为“保护大熊猫,人人有责”的英文演讲稿。
大熊猫 1.号称“中国国宝”,是中国的象征之一; 2.生活在四川、陕西及甘肃等省; 3.生活在野外的不到两千只; 4.濒危、国家一级保护动物
我们该 做什么 1.选择绿色生活方式,减少污染; 2.禁止砍伐森林,保护环境; 3.向世界野生动物基金(WWF)捐款
注意:1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式作答。
Good afternoon, everyone!
The topic of my speech today is “It’s Everyone’s Duty to Protect the Giant Pandas”.      
                                            
                                            
                                            
                      
  Thank you for your listening!
Ⅳ.读后续写
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
  Summer vacation was coming.Jack and his brother Berlin were filled with excitement as they thought of visiting their grandparents again.
  The big day came at last.After the happy family got ready, they set out for the grandparents’ eagerly.On the way, the brothers were excitedly talking about the fun they had with grandparents.
  A little blue house with a tall white chimney finally appeared.Behind the property was the forest carrying their good memories with Grandpa.They arrived at the driveway, at the end of which Grandma was waiting for them joyfully.
  Jack and Berlin each gave Grandma a big hug and then swept to the living room, shouting excitedly,“Grandpa, we are back!”
  Seeing his grandsons, Grandpa was wild with joy and tried to get up with all his strength from the chair but in vain.A helpless expression flashed on his face.Grandma explained that his health was declining rapidly and maybe couldn’t stand up on his own forever.But Grandpa declared stubbornly (倔强地),“I can!” Certainly, he was stuck in his boyish way.Mum and grandparents were happy to meet again after a long time.They sat together and chatted about what had happened recently.
  The brothers were soon bored with adult conversation, went out and wandered into the forest.Tall trees stretched up to the heavens with large branches crossing each other, while young ones rose straight like soldiers.Grandpa was once a great explorer full of wisdom.He could tell where the birds came from only by their calls and songs.The trees, birds, lizards, lots of bugs ...How many merry moments they spent with Grandpa in the kingdom!
  But now Grandpa couldn’t get up.This made them worried.“We’d think out a way to cheer him up.” Jack said.“Grandpa is a bird lover, and we can catch him a bird.” Berlin suggested.“But he hates birds being caged!” Jack shook his head.
  Then a bright idea came to Jack’s mind.“Why not make a cane out of a young tree?”
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
  Berlin thought it was a good idea.                       
                                            
                                            
                      
  Jack and Berlin handed the cane to Grandpa.
                                            
                                            
                                            
Section Ⅲ Using Language
基础知识自测
维度一
1.arrow 2.fences 3.phase 4.license 5.capacity
维度二
1.to go 2.Sponsored 3.violence 4.distribution
5.prisoner 6.selecting
维度三
1.While I admit his good points
2.With so much homework to do
3.a flock of ducks
维度四
1.which 2.distribution 3.hanging 4.up 5.frequency 6.violent 7.a 8.nurses 9.to find 10.its
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过讲述Marion J.Douglas在失去两个女儿后努力摆脱痛苦的故事,告诉我们一个道理:保持繁忙可以赶走痛苦和焦虑。
1.D 推理判断题。根据第二段可知,Marion J.Douglas先失去了第一个女儿(sad),十个月后他又得到了一个女儿(excited),可是紧接着(五天后)第二个女儿又离开人世(hopeless)。
2.C 细节理解题。根据第三段可知,Marion J.Douglas为了摆脱痛苦,先后去看医生、吃安眠药和外出旅行,可是这些都无效;根据第五段可知,帮助儿子制作玩具船让他获得了内心的放松和宁静。
3.C 细节理解题。根据第四段可知,当儿子提出制作小船的要求后,Marion J.Douglas极不情愿地答应了。
4.B 主旨大意题。最后一段中两次提到的no time for worry是对全文主题的概括,也是Marion J.Douglas摆脱痛苦和焦虑的关键所在,即专注于一些工作。
语篇解读:本文是一篇说明文。世界人口持续增长,可是,野生动物的数量却一直在减少。这是为什么呢?
5.A 细节理解题。根据第二段可知,农业耕种是野生动物生存的最大威胁。
6.A 细节理解题。根据第四段可知,在美国要消耗25公斤的谷物才能换来1公斤的牛肉。很明显这里作者在强调牛肉的高成本和低产出。
7.B 词义猜测题。根据第五段以及画线词所在句可知,牛、猪以及鸡应该是“快速吃掉”谷物。
8.B 推理判断题。根据第六段可知,作者认为:我们对于棕榈油行业对森林带来的破坏报道很多,而对于家畜对森林带来的间接影响却关注甚少。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇记叙文。Rene Compean在洛杉矶国家森林迷路了,Kuo通过对比照片和卫星地图找到了Rene Compean,最终Rene Compean成功获救。
9.B 根据下文the 45-year-old mechanic was lost可知,这位机械师挑战的是一条新路。
10.C 上文提到这位机械师迷路了,所以天色渐暗时,他开始变得恐惧起来。
11.A 根据下文My phone is going to ...和He texted the police可知,Compean找到有信号的地方去发短信。
12.D 根据空前I’m lost.SOS.可知,他的手机快没电了。
13.C 根据上文attaching a photo showing where he was可知,此处指照片中显示他的双腿周围是无尽的岩石和植物。此处用名词shot与上文photo相呼应。
14.B 根据上一段描述可知,因为Compean迷路被困,所以他只能等待和希望救援的到来。
15.D 根据下文he kept a big stick和in case an animal came close可知,他应该是发现了美洲狮和熊。
16.A 根据下文in case an animal came close可知,为预防动物袭击自己,他准备了一些锋利的石头。
17.A 本文介绍的是过去发生的一件事情,所以此处应用副词then,表示那时Kuo 47岁。
18.D 根据下文When he saw the image of Compean’s legs released on the Twitter, he pulled up a satellite map.可知,Kuo喜欢查询照片的拍摄地。
19.C 根据下文after knowing Compean’s car was parked near Buckhorn Campground可知,因为Kuo知道了Compean停车的大概位置,所以他把搜索范围缩小到了附近地区。
20.A 根据上文After comparing it to the satellite map可知,Kuo把照片和卫星地图进行对比后,意识到了一些问题。
21.B 根据第二段中的by an endless landscape of rocks and plants可知,Compean的双腿周围是无尽的岩石和植物,由此Kuo判断Compean在南边,因为北部没有绿色的山谷。
22.C 根据下文Soon, Compean was saved.可知,Compean最终获救了,也就是说Kuo找到了匹配的位置。
23.D 根据上文描述可知,Kuo和Compean素不相识,所以对于Compean来说,是陌生人Kuo的特殊卫星定位技术救了他。
Ⅲ.
Good afternoon, everyone!
  The topic of my speech today is “It’s Everyone’s Duty to Protect the Giant Panda”.
  The giant panda, known as the national treasure of China, is also regarded as one of the symbols of China.It mainly lives in China’s Sichuan, Shaanxi and Gansu provinces.There are only less than two thousand giant pandas living in the wild now, which are in great danger of dying out and are named as first class national protected animals.
  It’s high time that we took effective measures to protect the giant pandas.First of all, we should choose green lifestyle and reduce pollution; secondly, we ought to protect the environment and never cut down the forests; lastly, we can also donate money to WWF.
  Thank you for your listening!
Ⅳ.
  Berlin thought it was a good idea.When the two brothers reached an agreement, they quickly ran back to their grandfather’s house, got the tools they needed to make the cane, and ran back to the woods.Jack said,“What kind of tree should we pick for the walking stick?” Berlin thought for a moment and said,“I think we should choose a straight tree.” Jack nodded his head in agreement.They found a straight tree and set to work.They cut the tree down, and with a knife they took the bark off.It was a wonderful tree, which was smooth and was just of the right size.They thought Grandpa would love it.
  Jack and Berlin handed the cane to Grandpa.When Grandpa took the cane, his hands shook with joy, thinking,“This is made by my grandsons themselves.How precious it is!” Jack said, “Grandpa, we hope this cane will help you stand up and come with us to explore the woods.” Grandpa smiled and decided to give it a try so as not to make his grandchildren disappointed.He held the cane in his right hand and the arm of his chair in his left hand.He stood up with strength on his legs.Everyone was surprised and excited to see Grandpa stand up.At that moment, Jack noticed a tear coming from the corner of his grandfather’s eye.
6 / 6Section Ⅲ Using Language
Part Ⅰ Discuss what best represents a place
             听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1.talk about 谈论
2.start with 从……开始
3.your pick 你的选择
4.the Bay of Islands 群岛湾
5.boat cruises 乘船航行
6.hiking tours 徒步旅游
7.explore the small towns 探索小城镇
8.their rich history 它们的丰富历史
9.water activities 水上活动
10.a popular tourist destination一个热门旅游目的地
11.plenty of great wildlife很多很棒的野生动物
12.along the beaches 沿着海滩
13.the geothermal parks 地热公园
14.hot springs 温泉
15.geysers 间歇泉
16.bubbling mud 泡沫泥浆
17.sulphuric pools 硫磺池
18.one of the most amazing places最神奇的地方之一
19.be truly unique to New Zealand是新西兰独有的
20.choose a particular place 选择一个特定的地方
21.a flock of sheep 一群羊
22.not necessarily a place 不一定是一个地方
23.go bungee jumping 去蹦极
24.experience its culture 体验它的文化
             话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
听下面3段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第1段材料,回答第1、2题。
1.Where will the speakers visit castles?(  )
A.In Bulgaria. B.In Hungary. C.In Greece.
2.What would the woman like to add to the trip?(  )
A.Visiting rose fields.
B.Eating fish from the Black Sea.
C.Spending time on an island.
听第2段材料,回答第3至5题。
3.What was the woman’s final destination?(  )
A.Zurich. B.Munich. C.Lisbon.
4.What does the man think of the woman’s plane tickets?(  )
A.She booked too late.
B.She booked too early.
C.She booked at the right moment.
5.Who did the woman spend time with at the end of the trip?(  )
A.Her parents.
B.Her old relatives.
C.Her friends.
听第3段材料,回答第6至9题。
A.Then you’ll have a good time together.
B.It’s quite a place of interest.
C.Do you know anyone there?
D.Well, have a nice time!
E.I’m going to visit South America.
6.How do the passengers arrive in Middletown? (  )
A.By air. B.By train. C.By taxi.
7.What should the passengers do when they get off? (  )
A.Walk straight ahead.
B.Turn to the left to Terminal B.
C.Walk to their right to get their baggage.
8.Which place will the baggage arrive? (  )
A.At Carousel B.
B.At the blue area.
C.Near the green sign.
9.Where can the passengers find transportation to downtown?(  )
A.At the departure gate.
B.Under the green sign.
C.At Carousel B.
             话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
  背上行囊去远方,去那个梦寐以求的目的地,来制订一个旅行计划吧!
  阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
W:So what are you going to do this summer?
M: 1 
W:Great!
M:I’m going to be travelling around quite a lot and I’ll probably spend three weeks there.
W:So where are you going?
M:To start off, I’m going to fly to Rio and perhaps I’ll stay there for a few days.
W: 2 
M:No, but I’ve always wanted to go to Rio. 3  And I’ll probably go up the Sugar Loaf Mountain.
W:And where are you going after that?
M:I’m going to fly to Santiago in Chile, where I’ve some friends.We’ll probably spend some time doing some sightseeing and then we’re going to lie on the beach for a few days in Valparaiso, which is on the coast, not far away from Santiago.Then I’m flying to Lima where I’m going to meet my girlfriend.
W: 4 
M:Yes.We’ll probably go somewhere else.I don’t know where yet, but I’d like to spend a week in the jungle.Then we’ll probably fly home.
W: 5 
  李萍和张玲是同学,也是好朋友,她们都喜欢旅游,正在谈论假期旅行的事情。
  阅读并根据提示完成下面对话。
Li Ping:Hi,Zhang Ling! The summer holiday is coming.What are you going to do this summer?
Zhang Ling:Hi,Li Ping! 1.                           (我打算去参观一个叫乌镇的地方).
Li Ping:So will you go there alone?
Zhang Ling:No, my sister will go with me.2.                   (她喜欢传统的地方).
Li Ping:I hear that town is a popular tourist attraction.3.                            (我建议你提前订宾馆).
Zhang Ling:It’s a good idea! 4.                      (谢谢你提醒我)!
Li Ping:You’re welcome!
Zhang Ling:What about you? Where are you going?
Li Ping:I’m going to Xizang, for 5.                        (我想看看那里一些可爱的动物).
Zhang Ling:Have a good time!
Li Ping:Thank you!
Part Ⅱ Describe an iconic animal
1.Which animal is a symbol of Australia?(  )
A.The duck-billed platypus. B.The kangaroo.
C.The koala. D.The Tasmanian devil.
2.Which of the following statements is NOT true?(  )
A.In many places in Australia, it’s against the law to touch koalas.
B.Koalas are not only quite cute but also very sensitive creatures.
C.Koalas like to interact with humans.
D.People can hold a koala in certain licensed zoos.
3.What can we know about the Tasmanian devils from the passage?(  )
A.They can easily be seen. B.They can make very loud noise.
C.They can wake the dead. D.They don’t eat dead animals.
4.What do we know about the duck-billed platypus?(  )
A.It is a kind of bird. B.It can’t dive under the water.
C.It uses its senses of sight or smell to find food. D.It finds food by using electrical sensors in its bill.
Step 1 品教材课文 Step 2 析写作手法
THE AMAZING ANIMALS OF AUSTRALIA Our topic today is “Creatures Unique to Australia”, with questions answered by wildlife expert, Dr Jim Smith. Australia has lots of unique animals, but which animal is a symbol of the country? [1]It has to be the kangaroo, as it has a wide distribution throughout the country. It’s a tough animal that has to survive in a difficult environment.Also, it cannot walk backwards, so it is always moving forwards.This expresses the strength and resolve of the Australians as individuals and as a nation.Baby kangaroos weigh only two grammes at birth.They then find their way into their mother’s pouch — a kind of pocket — to stay safe and warm.They sleep and drink milk in that temporary, protected environment until they are about seven or eight months old.After this phase, they go out to try their legs.After they learn to jump, they gradually spend less time with their mother and learn to be independent.Kangaroos may look cute, but encounters with them don’t always end so well.Kangaroos can hit and kick very hard, so please folks, if you see some kangaroos, remember they’re not for petting!   [1]这是一个复合句。句中as引导原因状语从句。 Koalas are cute, and we see so many pictures of people holding them.But in many places in Australia, it is against the law to even touch them.Can you clarify that? [2]They are really quite cute, but the truth is, koalas are very sensitive creatures who can easily panic because of even small changes in their environment. They spend quite a lot of time eating, sleeping, and hanging onto tree trunks, so interaction with humans can cause them a lot of stress.Because of this, the government began to make laws against touching koalas, in the interest of animal protection, as well as public safety.So, if you see one in the wild, you shouldn’t approach it to pick it up or even touch it.If you want to hold a koala, you have to go to certain licensed zoos where animal experts make sure that the koalas selected for each session are in a good state for human contact and that they are handled for only a limited time and on a limited frequency of occasions.   [2]这是一个由but连接的并列句。在第二个分句中who引导定语从句,修饰先行词creatures。 学语言: 整个语篇语言风格轻松活泼,即便是在回答问题的描述中也采取了互动性很强的语言结构或句式,不断调动读者的阅读兴趣,比如:“Kangaroos can hit and kick very hard, so please folks, if you see some kangaroos,remember they’re not for petting!” “So, if you see one in the wild, you shouldn’t ...” “Frightening!” “Do you know what’s really strange about a platypus?”等。这样的写作手法大大增加了语篇的趣味性,也更好地起到了科普小品文的作用,能够更好地激发读者的兴趣,更多地了解知识、亲近自然。   文章第一句中使用了with复合结构(with questions answered by wildlife expert);在描述袋鼠时使用了定语从句(that has to survive in a difficult environment),过去分词作定语(protected environment);在描述考拉时使用了动词-ing形式复合结构作宾语(people holding them);在描述塔斯马尼亚恶魔时使用了which引导的定语从句(which aren’t so cute),过去分词短语作后置定语(called the Tasmanian devil);在描述鸭嘴兽时使用了while引导的让步状语从句(While it may lay eggs in a nest like a bird)等,这些高级句式和语法的运用使得文章精彩纷呈。 学结构: 本文是一篇问答式的专栏文章,以新媒体语篇形态呈现。 语篇以问题为线索,串联呈现了澳大利亚一些特有动物的有趣内容,甚至还有一些“冷知识”,带给读者较为新颖的阅读视角和体验。
续表
Step 1 品教材课文 Step 2 析写作手法
  So, we’ve talked about some cute animals.What about animals which aren’t so cute? My favourite is a little creature called the Tasmanian devil.If you are out camping in Tasmania and come across one, the experience might scare you! Tasmanian devils hunt at night, so you won’t usually see them, but you may hear their loud cries when they are fighting or eating.The noise they make could wake the dead.Frightening! They are about the size of small dogs and look like rather large black rats.They also have a terrible smell! Their diet is mostly dead animals.Fortunately, despite their name, they are generally not violent towards people.   Australia also has some animals that many people have never heard of, for example, the duck-billed platypus.Is that some kind of bird?   Not at all.While it may lay eggs in a nest like a bird, it’s really a primitive mammal, with a unique biology.Its eggs hatch after about ten days, and then the baby platypus nurses from its mother like all other mammals.Its nose looks like a duck’s bill, and it has feet like a duck’s so it can dive under the water, but it’s covered in hair.Do you know what’s really strange about a platypus? The platypus doesn’t use its senses of sight or smell to find food.It has a capacity to find food in the water by using electrical sensors in its bill.There are only a small handful of animals in the world that can do that!   本文的第一个问题是关于澳大利亚的象征——袋鼠。专家借此问题向读者详细介绍袋鼠。除了一些特征和习性方面的介绍,专家还诙谐地提醒袋鼠具有攻击性,需要小心。 本文的第二个问题引入了澳大利亚的另一标志性动物——考拉。专家从考拉的“性格”特点入手,分析了考拉为什么不能让人们随便触摸和拥抱的原因。   本文的第三个问题谈到了不一定那么讨人喜欢的动物代表——塔斯马尼亚恶魔。专家用风趣的语言告诉读者,这种外形欠佳的动物有着“只闻其声”的特点,而且体味也很难闻。尽管它被称为“恶魔”,但其实对人还算“温柔”。 本文的最后一个问题介绍了人们通常不太关注到的动物代表——鸭嘴兽。专家介绍了这种动物的“跨界”特征和一些特别的外貌特点。
【参考译文】
澳大利亚神奇的动物
  我们今天的话题是“澳大利亚特有的生物”,由野生动物专家吉姆·史密斯博士回答问题。
  澳大利亚拥有众多独一无二的动物,但哪种动物才是这个国家的象征呢?
  毫无疑问是袋鼠,因为这种动物广泛分布于全国。袋鼠是一种强壮的动物,生存于恶劣的环境中。此外,它不会倒退行走,所以总是勇往直前。这表达了澳大利亚人作为个体和民族的力量与决心。袋鼠宝宝出生时只有两克重。然后,它们会钻进母亲的育儿袋——一种口袋——以保持安全和温暖。它们在这个临时性、受保护的环境中睡觉和吃奶,直到七八个月大。在这个阶段之后,它们会出去试试腿力。学会跳跃之后,它们与母亲相处的时间就会逐步减少,学会独立。袋鼠可能看起来十分可爱,但与它们邂逅的结局并不总是那么美好。袋鼠的踢打相当有力,所以大家要小心,如果你们看到袋鼠,要记住它们不是用来爱抚的!
  考拉非常可爱,我们可以看到很多人抱着它们的照片。但是在澳大利亚的许多地方,即便碰一下它们都是违法的。你能说明一下这点吗?
  考拉确实十分可爱,但事实是,考拉是非常敏感的动物,即便只是环境中的微小变化都会让它们惊慌失措。它们大部分时间都在吃东西、睡觉和挂在树干上,所以与人类互动会给它们带来极大的压力。因此,政府开始立法禁止触摸考拉,也是出于对保护动物和公共安全的考虑。所以,如果你在野外看到一只考拉,你不要靠近它去把它抱起来或即便是去触摸它。如果你想要抱一抱考拉,你必须去那些获得正式许可的动物园,在那里动物专家会确保为每场互动而选出的考拉状态良好,可以与人接触,而且只在有限的时间内,以有限的次数与人互动。
  我们已经谈了一些可爱的动物,那么,不太可爱的动物呢?
  我最喜欢的是一种被称为塔斯马尼亚恶魔的小动物。如果你在塔斯马尼亚野外露营时遇到一只,那经历可能会吓到你!塔斯马尼亚恶魔在夜间捕食,所以你通常不会看到它们,然而当它们打架或者吃东西时,你会听到它们震耳的嚎叫声。它们发出来的噪音能把死人叫醒。十分恐怖!它们个头跟小狗差不多,看起来像只大黑鼠。它们身上还有一股难闻的气味!它们的食物主要是动物的尸体。幸运的是,尽管它们名为“恶魔”,但是它们基本上对人类没有攻击性。
  澳大利亚还有一些许多人从未听说过的动物,例如鸭嘴兽。那是某种鸟吗?
完全不是。虽然鸭嘴兽可以像鸟一样在巢中产卵,但它实际上是一种原始的哺乳动物,具有罕见的生物特性。它的蛋大约十天后孵化出来,然后新生鸭嘴兽像其他所有哺乳动物一样由母亲哺乳。它的鼻子看起来像鸭嘴,脚也跟鸭子的一样,所以它可以潜到水下,但它浑身都是毛。你知道鸭嘴兽真正奇怪的地方是什么吗?鸭嘴兽并非用视觉或嗅觉来觅食。它拥有一种能用嘴里的电传感器在水中找到食物的能力。世界上具备这一能力的动物屈指可数!
Step 3 背出彩佳句
第一段:简要介绍这种动物及其外表特征
1.This is a cute animal, which is loved by most kids.
这是一种可爱的动物,受到大多数孩子的喜爱。
2.The animal has a thin face with two big and bright eyes on it.
这种动物有一张瘦瘦的脸,脸上有两个大而明亮的眼睛。
3.It is native to Africa and it spends most time in the forest.
它产自非洲,大部分时间在森林里度过。
4.It feeds on grass and is friendly to people.
它是草食动物,对人类很友好。
第二段:针对现状,描述生存空间和生存方式
1.Many fields are being turned into desert, which makes the animals living there have no place to find food to eat.
许多田地正在变为沙漠,这使生活在那里的动物无处寻找食物。
2.Many animals are being killed so that some of them are in danger of dying out.许多动物正在被杀害,以至于一些动物濒临灭绝。
3.It is due to human activities that many wild animals are losing their habitats.
正是由于人类活动,许多野生动物正在失去它们的栖息地。
第三段:呼吁人们采取措施保护动物
1.Let’s make joint efforts to protect the endangered animals!
让我们共同努力保护濒危动物吧!
2.It’s high time that we should live in harmony with nature.
到了我们应该与自然和谐相处的时候了。
3.Finally, we should let people know the importance of protecting endangered animals.
最后,我们应该让人们知道保护濒危动物的重要性。
4.In the final analysis, to protect wild animals is to protect ourselves.
归根结底,保护野生动物就是保护我们自己。
  根据下列提示写一篇有关濒危动物金丝猴的短文。
1.栖息地:中国;
2.外貌:金黄色,有点灰;尾巴和身体一样长;
3.生活环境:海拔1,500-3,000米以上的森林;
4.生活习性:群居;吃水果、干果;在树上活动;
5.它们的数量减少了;呼吁人们保护金丝猴。
注意:可以适当增加细节,以使行文连贯。
                                            
一、合理布局,精心谋篇
二、遣词造句,规范得体
1.金丝猴受到中国政府的保护。(被动语态)
                                            
2.雄性金丝猴大且壮。
                                            
3.雌性金丝猴比较小。(比较级)
                                            
4.金丝猴居住在海拔1,500米至3,000米以上的森林里。(定语从句)
                                            
5.它们喜欢群居。(like doing)
                                            
6.它们以水果、坚果、树叶等为食物。(feed)
                                            
7.但是现在它们的数量越来越少。(比较级)
                                            
8.我们的政府已经建立了一些自然保护区,让它们生活在受保护的环境中。(过去分词作定语)
                                            
                      
9.我们希望越来越多的人能认识到保护金丝猴的重要性。(the importance of)
                                            
                      
三、恰当衔接,自然过渡
10.用恰当的并列连词合并句2和句3。
                                            
                      
11.用恰当的并列连词合并句5和句6。
                                            
                      
四、认真誊写,赏心悦目
                                            
                                            
                                            
                                            
                                            
                                            
核心词汇集释
distribution n.分布;分配;分发
【教材原句】 It has to be the kangaroo, as it has a wide distribution throughout the country.
毫无疑问是袋鼠,因为这种动物广泛分布于全国。
【用法】
distribute vt.     分发;分配;分布;分类
distribute sth to/among 把某物分配/分发给……
distribute ...into ... 把……分成……
【佳句】 It is known that the distribution of underground water is uneven, and that much of it lies at great depths.
大家知道,地下水的分布是不均匀的,而且它们大部分都存在于很深的地下。
【练透】 单句语法填空
①Mom and I distributed warm clothes and hot food       a small crowd of people outside a local homeless shelter.
②The map shows the      (distribute) of this species across the world.
【写美】 完成句子
③I told those international students that                      .
我告诉那些国际学生,茶在全国各地广泛分布。
capacity n.能力;容量
【教材原句】 It has a capacity to find food in the water by using electrical sensors in its bill.
它拥有一种能用嘴里的电传感器在水中找到食物的能力。
【用法】
have a capacity for sth/to do sth有(做)某事的能力
within one’s capacity to do sth 有能力做某事
a capacity of ... 容纳……
【佳句】 She has an enormous capacity to think in an original way.
她有很强的创新思维能力。
【练透】 单句语法填空
①With that in mind, do you have the capacity       (do) the remaining items on the list in the near future?
【写美】 完成句子
②The theatre                        .
那座剧院能容纳2,000名观众。
a handful of少数人(或物);一把(的量)
【教材原句】 There are only a small handful of animals in the world that can do that!
世界上具备这一能力的动物屈指可数!
【用法】
常见的“a+量词+of”的短语
a flock of     一群(羊或鸟)
a mouthful of 满嘴的
a bagful of 满满的一袋
a group of 一组;一群
a crowd of 一帮;一群
【佳句】 Tom grabbed up a handful of snow and shoved it into his sister’s collar, which made her angry.汤姆抓起一把雪塞进他妹妹的衣领里,这让她很生气。
【练透】 选用左栏短语填空
①         gold coins appeared, and the greedy man exploded with laughter.
②         sheep are walking on the grassland.
③The boy picked up         stones and started throwing them at us.
【写美】 翻译句子
④满嘴食物时跟别人说话是不礼貌的。
                                            
重点句型解构
句型公式:while引导让步状语从句
【教材原句】 While it may lay eggs in a nest like a bird, it’s really a primitive mammal, with a unique biology.虽然鸭嘴兽可以像鸟一样在巢中产卵,但它实际上是一种原始的哺乳动物,具有罕见的生物特性。
【用法】
(1)while用作从属连词,引导让步状语从句,从句常置于句首,意为“虽然,尽管”。
(2)while用作从属连词,引导时间状语从句,意为“当……时候,和……同时”。
(3)while用作并列连词,意为“而,然而”,表示前后意义上的对比或转折。
【品悟】 While she had a busy schedule, she made it a priority to spend quality time with her family and friends. 虽然她的日程很忙,但她还是优先考虑与家人和朋友共度美好时光。
【写美】 完成句子
①                , I don’t think it’s a good idea to spend too much time and money on it.
尽管旅游能够增长见识,但是我认为你不应该在这方面花费太多的时间和金钱。
②Some students are in favour of staying up late to study,                      .
一些学生赞成熬夜学习,而另一些人则反对。
情感描写之“紧张”
形容词/副词 nervous, uneasy, tense, anxious, nervously
名词/动词 tension, anxiety, tremble, shake, nervousness
固定短语 ①one’s heart be in/flies into one’s mouth 心提到嗓子眼 ②a flood/wave of tension 一阵紧张 ③with/have butterflies in one’s stomach 心里发慌 ④tremble with anxiety 焦虑不安 ⑤with one’s heart in one’s mouth 提心吊胆地 ⑥be full of anxiety 焦虑不安 ⑦with uneasiness不安地
第一步:完成句子雏形现
1.当我们站在后台的时候,我紧张极了。
When we were standing backstage,                     .(表紧张的名词作主语)
2.当叫到我的名字时,我感觉心都提到了嗓子眼。
                   when my name was called.(夸张的修辞手法)
3.我往舞台上走的时候,感觉手心冒汗,心跳加速。
While I was walking onto the stage, I could                     .(身体语言)
4.挤满观众的大厅让我更加紧张起来。
The hall packed with audience                  .(形容词作宾语补足语)
5.我的心狂跳,双腿发抖。我深吸一口气,心里七上八下。
My heart beat wildly and my legs trembled.                     .(with复合结构)
6.我紧张地站在那里,喉咙发紧,想知道下一步该怎么办。
                       , wondering what to do next.(副词作状语+身体语言)
7.我伸手去抓她的手,不料却发现她的手指冰冷,手在冒汗并颤抖着。
I reached to grab her hand,                       .(身体语言)
第二步:过渡衔接连成篇
                                            
                                            
                                            
Section Ⅲ Using Language
Part Ⅰ Discuss what best represents a place
【话题听说·勤操练】
话题听力提能
1-5 BACBA 6-9 ACAB
听力原文:
(Text 1)
W:If we’re going to travel in Eastern Europe this summer, let’s be sure we go to Bulgaria.
M:Why Bulgaria?
W:Because it’s famous for rose products, especially rose soil.
M:Well, can’t we just buy the products online? We’re already planning to visit Greek island and Hungarian castles.
W:So? Let’s add Bulgarian rose fields to the list.I need to see them! I must smell them! I have already dreamed of being in the middle of a rose field.
M:Fine, honey.We’ll book a flight to the capital Sofia, and I’ll find out how to tour the rose fields.But if we go to that country, we need to spend some time at a beach holiday center in Varna on the Black Sea.The town is famous, and I want some of the special fish that’s only available during summer.
W:Sounds perfect to me!
(Text 2)
M:How was your trip back to your hometown?
W:Great, except for the flights.On the way there, I stopped in Munich and had to wait six hours for my flight.On the way back I stopped in Zurich and waited four hours.
M:That doesn’t make sense.It shouldn’t take that long to get to Lisbon from Beijing.
W:You’re right, but that is the cheapest flight I could get.I bought these tickets three months ago.
M:That’s too early! My brother says you should always buy your ticket 40 to 50 days before your flight leaves.
W:That might work normally, but not around our National Day.If you book too late, your ticket will be much more expensive.
M:So what did you do while you were there?
W:First, I visited some of my old relatives in the small villages, and we exchanged gifts.Then I spent several days in the city with my friends.The last few days I returned home to stay with my mom and dad.
M:Sounds like fun.
(Text 3)
M:Ladies and gentlemen, let me be the first to welcome you to Middletown.I hope you’ve had a pleasant journey.If you are connecting to another flight, an attendant at the gate will give you the departure gate number for your next flight.If Middletown is your destination, we thank you for travelling with us.As you exit the plane, walk to your right towards the baggage claim area.Your baggage will be arriving on Carousel B in about 10 minutes.Be sure to have your baggage claim slip with you when you pick up your baggage.Airport transportation is available under the green sign as you depart the baggage claim area.There are buses there that will take you into the center of Middletown.Taxis are also available in the blue parking area.As we taxi to the gate, please stay in your seats until the captain has turned off the seat belt sign.
话题表达实战
Scene One
1-5 ECBAD
Scene Two
1.I plan to pay a visit to a place named Wuzhen
2.She is fond of traditional places
3.I suggest you book a hotel in advance
4.Thank you for reminding me
5.I’d like to see some lovely animals there
Part Ⅱ Describe an iconic animal
【速读语篇·知文意】
1-4 BCBD
【演练佳作·写美文】
写作步骤
二、1.Golden monkeys are protected by the Chinese government.
2.The male golden monkeys are big and strong.
3.The female golden monkeys are much smaller.
4.Golden monkeys live in forests which are 1,500-3,000 meters above the sea level.
5.They like living in family groups.
6.They feed on fruits, nuts, tree leaves and so on.
7.But now their number is getting smaller and smaller.
8.Our government has built some nature reserves to make them live in a protected environment.
9.We hope more and more people will understand the importance of protecting golden monkeys.
三、10.The male golden monkeys are big and strong while the female ones are much smaller.
11.They like living in family groups and they feed on fruits, nuts, tree leaves and so on.
四、
  Golden monkeys live in China.They are protected by the Chinese government.
Their fur is golden and a bit grey and their tails are as long as their bodies.The male golden monkeys are big and strong while the female ones are much smaller.Golden monkeys live in forests which are 1,500-3,000 meters above the sea level.They like living in family groups and they feed on fruits, nuts, tree leaves and so on.But now their number is getting smaller and smaller.
Our government has built some nature reserves to make them live in a protected environment.We hope more and more people will understand the importance of protecting golden monkeys.
【核心知识·巧突破】
核心词汇集释
1.①to ②distribution
③tea is widely distributed all over the country
2.①to do ②has a seating capacity of 2,000 audience
3.①A bagful of ②A flock of ③a handful of
④It is bad manners to speak with a mouthful of food.
重点句型解构
 ①While travelling can broaden your mind
②while others are against it
【厚积薄发·练续写】
第一步
1.nervousness/tension came flooding over me
2.I could feel my heart in my mouth
3.feel my palms sweating, heartbeat racing
4.made me even more nervous
5.With butterflies in my stomach, I breathed deeply
6.I stood there so nervously that I felt my throat tight
7.only to find her freezing fingers sweating and trembling
第二步
  When we were standing backstage, nervousness/tension came flooding over me.I could feel my heart in my mouth when my name was called.While I was walking onto the stage, I could feel my palms sweating, heartbeat racing.However, the hall packed with audience made me even more nervous.My heart beat wildly and my legs trembled.With butterflies in my stomach, I breathed deeply.I stood there so nervously that I felt my throat tight, wondering what to do next.Therefore, I reached to grab her hand, only to find her freezing fingers sweating and trembling.
10 / 11(共123张PPT)
Section Ⅲ Using Language
1
Part Ⅰ Discuss what best
represents a place
目 录
2
Part Ⅱ Describe an iconic animal
3
课时检测·提能力
Part Ⅰ 
Discuss what best represents a place
1
         听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1. talk about 谈论
2. start with 从……开始
3. your pick 你的选择
4. the Bay of Islands 群岛湾
5. boat cruises 乘船航行
6. hiking tours 徒步旅游
7. explore the small towns 探索小城镇
8. their rich history 它们的丰富历史
9. water activities 水上活动
10. a popular tourist destination一个热门旅游目的地
11. plenty of great wildlife很多很棒的野生动物
12. along the beaches 沿着海滩
13. the geothermal parks 地热公园
14. hot springs 温泉
15. geysers 间歇泉
16. bubbling mud 泡沫泥浆
17. sulphuric pools 硫磺池
18. one of the most amazing places最神奇的地方之一
19. be truly unique to New Zealand是新西兰独有的
20. choose a particular place 选择一个特定的地方
21. a flock of sheep 一群羊
22. not necessarily a place 不一定是一个地方
23. go bungee jumping 去蹦极
24. experience its culture 体验它的文化
          话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
听下面3段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中
所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你
将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟
的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第1段材料,回答第1、2题。
1. Where will the speakers visit castles?(  )
A. In Bulgaria.
B. In Hungary.
C. In Greece.
2. What would the woman like to add to the trip?(  )
A. Visiting rose fields.
B. Eating fish from the Black Sea.
C. Spending time on an island.
听第2段材料,回答第3至5题。
3. What was the woman’s final destination?(  )
A. Zurich. B. Munich. C. Lisbon.
4. What does the man think of the woman’s plane tickets?(  )
A. She booked too late.
B. She booked too early.
C. She booked at the right moment.
5. Who did the woman spend time with at the end of the trip?(  )
A. Her parents.
B. Her old relatives.
C. Her friends.
听第3段材料,回答第6至9题。
6. How do the passengers arrive in Middletown? (  )
A. By air. B. By train. C. By taxi.
7. What should the passengers do when they get off? (  )
A. Walk straight ahead.
B. Turn to the left to Terminal B.
C. Walk to their right to get their baggage.
8. Which place will the baggage arrive? (  )
A. At Carousel B. B. At the blue area.
C. Near the green sign.
9. Where can the passengers find transportation to downtown?(  )
A. At the departure gate.
B. Under the green sign.
C. At Carousel B.
听力原文:
(Text 1)
W:If we’re going to travel in Eastern Europe this summer, let’s
be sure we go to Bulgaria.
M:Why Bulgaria?
W:Because it’s famous for rose products, especially rose soil.
M:Well, can’t we just buy the products online? We’re already
planning to visit Greek island and Hungarian castles.
W:So? Let’s add Bulgarian rose fields to the list.I need to see
them! I must smell them! I have already dreamed of being in the
middle of a rose field.
M:Fine, honey.We’ll book a flight to the capital Sofia, and I’ll
find out how to tour the rose fields.But if we go to that country, we
need to spend some time at a beach holiday center in Varna on the Black
Sea.The town is famous, and I want some of the special fish that’s
only available during summer.
W:Sounds perfect to me!
(Text 2)
M:How was your trip back to your hometown?
W:Great, except for the flights.On the way there, I stopped in
Munich and had to wait six hours for my flight.On the way back I
stopped in Zurich and waited four hours.
M:That doesn’t make sense.It shouldn’t take that long to get to
Lisbon from Beijing.
W:You’re right, but that is the cheapest flight I could get.I bought
these tickets three months ago.
M:That’s too early! My brother says you should always buy your
ticket 40 to 50 days before your flight leaves.
W:That might work normally, but not around our National Day.If
you book too late, your ticket will be much more expensive.
M:So what did you do while you were there?
W:First, I visited some of my old relatives in the small villages,
and we exchanged gifts.Then I spent several days in the city with my
friends.The last few days I returned home to stay with my mom and
dad.
M:Sounds like fun.
(Text 3)
M:Ladies and gentlemen, let me be the first to welcome you to
Middletown.I hope you’ve had a pleasant journey.If you are
connecting to another flight, an attendant at the gate will give you the
departure gate number for your next flight.If Middletown is your
destination, we thank you for travelling with us.As you exit the
plane,
walk to your right towards the baggage claim area.Your baggage will be
arriving on Carousel B in about 10 minutes.Be sure to have your baggage
claim slip with you when you pick up your baggage.Airport transportation
is available under the green sign as you depart the baggage claim
area.There are buses there that will take you into the center of
Middletown.Taxis are also available in the blue parking area.As we taxi to
the gate, please stay in your seats until the captain has turned off the seat
belt sign.
          话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
  背上行囊去远方,去那个梦寐以求的目的地,来制订
一个旅行计划吧!
  阅读下面对话,根据语境选择最佳选项。
W:So what are you going to do this summer?
M:  1 
W:Great!
M:I’m going to be travelling around quite a lot and I’ll probably
spend three weeks there.
W:So where are you going?
M:To start off, I’m going to fly to Rio and perhaps I’ll stay there for
a few days.
W:  2 
M:No, but I’ve always wanted to go to Rio.  3  And I’ll probably
go up the Sugar Loaf Mountain.
W:And where are you going after that?
M:I’m going to fly to Santiago in Chile, where I’ve some
friends.We’ll probably spend some time doing some sightseeing and then
we’re going to lie on the beach for a few days in Valparaiso, which is
on the coast, not far away from Santiago.Then I’m flying to Lima
where I’m going to meet my girlfriend.
W:  4 
M:Yes.We’ll probably go somewhere else.I don’t know where yet,
but I’d like to spend a week in the jungle.Then we’ll probably fly
home.
W:  5 
A. Then you’ll have a good time together.
B. It’s quite a place of interest.
C. Do you know anyone there?
D. Well, have a nice time!
E. I’m going to visit South America.
答案:1-5 ECBAD
  李萍和张玲是同学,也是好朋友,她们都喜欢旅游,
正在谈论假期旅行的事情。
  阅读并根据提示完成下面对话。
Li Ping:Hi,Zhang Ling! The summer holiday is coming.What are you
going to do this summer?
Zhang Ling:Hi,Li Ping! 1.
(我打算去参观一个叫乌镇的地方).
Li Ping:So will you go there alone?
I plan to pay a visit to a place named
Wuzhen 
Zhang Ling:No, my sister will go with me.2.
(她喜欢传统的地方).
Li Ping:I hear that town is a popular tourist attraction.3.
(我建议你提前订宾馆).
Zhang Ling:It’s a good idea! 4.
(谢谢你提醒我)!
Li Ping:You’re welcome!
Zhang Ling:What about you? Where are you going?
Li Ping:I’m going to Xizang, for 5.
(我想看看那里一些可爱的动物).
Zhang Ling:Have a good time!
Li Ping:Thank you!
She is fond of
traditional places 
I suggest you
book a hotel in advance 
Thank you for reminding me 
I’d like to see some lovely
animals there 
Part Ⅱ Describe an iconic animal
2
1. Which animal is a symbol of Australia?(  )
A. The duck-billed platypus.
B. The kangaroo.
C. The koala.
D. The Tasmanian devil.
2. Which of the following statements is NOT true?(  )
A. In many places in Australia, it’s against the law to touch koalas.
B. Koalas are not only quite cute but also very sensitive creatures.
C. Koalas like to interact with humans.
D. People can hold a koala in certain licensed zoos.
3. What can we know about the Tasmanian devils from the passage?
(  )
A. They can easily be seen.
B. They can make very loud noise.
C. They can wake the dead.
D. They don’t eat dead animals.
4. What do we know about the duck-billed platypus?(  )
A. It is a kind of bird.
B. It can’t dive under the water.
C. It uses its senses of sight or smell to find food.
D. It finds food by using electrical sensors in its bill.
Step 1 品教材课文
THE AMAZING ANIMALS OF AUSTRALIA
  Our topic today is “Creatures Unique to Australia”, with
questions answered by wildlife expert, Dr Jim Smith.
  Australia has lots of unique animals, but which animal is a
symbol of the country?
  [1]It has to be the kangaroo, as it has a wide distribution throughout
the country. It’s a tough animal that has to survive in a difficult
environment.Also, it cannot walk backwards, so it is always moving
forwards.This expresses the strength and resolve of the Australians as
individuals and as a nation.Baby kangaroos weigh only two grammes at
birth.They then find their way into their mother’s pouch — a kind of
pocket — to stay safe and warm.They sleep and drink milk in that
temporary, protected environment until they are about seven or eight
months old.After this phase, they go out to try their legs.After they learn
to jump, they gradually spend less time with their mother and learn to be
independent.Kangaroos may look cute, but encounters with them don’t
always end so well.Kangaroos can hit and kick very hard, so please
folks, if you see some kangaroos, remember they’re not for petting!
  [1]这是一个复合句。句中as引导原因状语从句。
  Koalas are cute, and we see so many pictures of people holding
them.But in many places in Australia, it is against the law to even
touch them.Can you clarify that?
  [2]They are really quite cute, but the truth is, koalas are very
sensitive creatures who can easily panic because of even small changes in
their environment.
They spend quite a lot of time eating, sleeping, and hanging onto tree
trunks, so interaction with humans can cause them a lot of
stress.Because of this, the government began to make laws against
touching koalas, in the interest of animal protection, as well as public
safety.So, if you see one in the wild, you shouldn’t approach it to
pick it up or even touch it.If you want to hold a koala, you have to go to
certain licensed zoos where animal experts make sure that the koalas
selected for each session are in a good state for human contact and that
they are handled for only a limited time and on a limited frequency of
occasions.
  [2]这是一个由but连接的并列句。在第二个分句中who引导定语
从句,修饰先行词creatures。
  So, we’ve talked about some cute animals.What about animals
which aren’t so cute?
My favourite is a little creature called the Tasmanian devil.If you
are out camping in Tasmania and come across one, the experience might
scare you! Tasmanian devils hunt at night, so you won’t usually see
them, but you may hear their loud cries when they are fighting or
eating.The noise they make could wake the dead.Frightening! They are
about the size of small dogs and look like rather large black rats.They also
have a terrible smell! Their diet is mostly dead animals.Fortunately,
despite their name, they are generally not violent towards people.
Australia also has some animals that many people have never heard of, for example, the duck-billed platypus.Is that some kind of
bird?
Not at all.While it may lay eggs in a nest like a bird, it’s really a
primitive mammal, with a unique biology.Its eggs hatch after about ten
days, and then the baby platypus nurses from its mother like all other
mammals.Its nose looks like a duck’s bill, and it has feet like a
duck’s so it can dive under the water, but it’s covered in hair.Do you
know what’s really strange about a platypus? The platypus doesn’t use
its senses of sight or smell to find food.It has a capacity to find food in the
water by using electrical sensors in its bill.There are only a small handful
of animals in the world that can do that!
Step 2 析写作手法
学语言:
  整个语篇语言风格轻松活泼,即便是在回答问题的描述中也采取
了互动性很强的语言结构或句式,不断调动读者的阅读兴趣,比如:
“Kangaroos can hit and kick very hard, so please folks, if you see
some kangaroos,remember they’re not for petting!” “So, if you
see one in the wild, you shouldn’t ...” “Frightening!” “Do you
know what’s really strange about a platypus?”等。这样的写作手法大
大增加了语篇的趣味性,也更好地起到了科普小品文的作用,能够更
好地激发读者的兴趣,更多地了解知识、亲近自然。
  文章第一句中使用了with复合结构(with questions answered by
wildlife expert);在描述袋鼠时使用了定语从句(that has to survive in
a difficult environment),过去分词作定语(protected environment);
在描述考拉时使用了动词-ing形式复合结构作宾语(people holding
them);在描述塔斯马尼亚恶魔时使用了which引导的定语从句
(which aren’t so cute),过去分词短语作后置定语(called the
Tasmanian devil);在描述鸭嘴兽时使用了while引导的让步状语从句
(While it may lay eggs in a nest like a bird)等,这些高级句式和语法
的运用使得文章精彩纷呈。
学结构:
  本文是一篇问答式的专栏文章,以新媒体语篇形态呈现。
  语篇以问题为线索,串联呈现了澳大利亚一些特有动物的有
趣内容,甚至还有一些“冷知识”,带给读者较为新颖的阅读视
角和体验。
  本文的第一个问题是关于澳大利亚的象征——袋鼠。专家借此问
题向读者详细介绍袋鼠。除了一些特征和习性方面的介绍,专家还诙
谐地提醒袋鼠具有攻击性,需要小心。
  本文的第二个问题引入了澳大利亚的另一标志性动物——考拉。
专家从考拉的“性格”特点入手,分析了考拉为什么不能让人们随便
触摸和拥抱的原因。
本文的第三个问题谈到了不一定那么讨人喜欢的动物代表——
塔斯马尼亚恶魔。专家用风趣的语言告诉读者,这种外形欠佳的动物
有着“只闻其声”的特点,而且体味也很难闻。尽管它被称为“恶
魔”,但其实对人还算“温柔”。
  本文的最后一个问题介绍了人们通常不太关注到的动物代
表——鸭嘴兽。专家介绍了这种动物的“跨界”特征和一些特别
的外貌特点。
【参考译文】
澳大利亚神奇的动物
  我们今天的话题是“澳大利亚特有的生物”,由野生动物专家吉
姆·史密斯博士回答问题。
  毫无疑问是袋鼠,因为这种动物广泛分布于全国。袋鼠是一种强
壮的动物,生存于恶劣的环境中。此外,它不会倒退行走,所以总是
勇往直前。这表达了澳大利亚人作为个体和民族的力量与决心。袋鼠
宝宝出生时只有两克重。然后,它们会钻进母亲的育儿袋——一种口
袋——以保持安全和温暖。它们在这个临时性、受保护的环境中睡觉
和吃奶,直到七八个月大。在这个阶段之后,它们会出去试试腿力。
学会跳跃之后,它们与母亲相处的时间就会逐步减少,学会独立。袋
鼠可能看起来十分可爱,但与它们邂逅的结局并不总是那么美好。袋
鼠的踢打相当有力,所以大家要小心,如果你们看到袋鼠,要记住它
们不是用来爱抚的!
  澳大利亚拥有众多独一无二的动物,但哪种动物才是这个国家的
象征呢?
  考拉非常可爱,我们可以看到很多人抱着它们的照片。但是
在澳大利亚的许多地方,即便碰一下它们都是违法的。你能说明
一下这点吗?
  考拉确实十分可爱,但事实是,考拉是非常敏感的动物,即便只
是环境中的微小变化都会让它们惊慌失措。它们大部分时间都在吃东
西、睡觉和挂在树干上,所以与人类互动会给它们带来极大的压力。
因此,政府开始立法禁止触摸考拉,也是出于对保护动物和公共安全
的考虑。所以,如果你在野外看到一只考拉,你不要靠近它去把它抱
起来或即便是去触摸它。如果你想要抱一抱考拉,你必须去那些获得
正式许可的动物园,在那里动物专家会确保为每场互动而选出的考拉
状态良好,可以与人接触,而且只在有限的时间内,以有限的次数与
人互动。
  我们已经谈了一些可爱的动物,那么,不太可爱的动物呢?
  我最喜欢的是一种被称为塔斯马尼亚恶魔的小动物。如果你在塔
斯马尼亚野外露营时遇到一只,那经历可能会吓到你!塔斯马尼亚恶
魔在夜间捕食,所以你通常不会看到它们,然而当它们打架或者吃东
西时,你会听到它们震耳的嚎叫声。它们发出来的噪音能把死人叫
醒。十分恐怖!它们个头跟小狗差不多,看起来像只大黑鼠。它们身
上还有一股难闻的气味!它们的食物主要是动物的尸体。幸运的是,
尽管它们名为“恶魔”,但是它们基本上对人类没有攻击性。
  澳大利亚还有一些许多人从未听说过的动物,例如鸭嘴兽。那是
某种鸟吗?
  完全不是。虽然鸭嘴兽可以像鸟一样在巢中产卵,但它实际上是
一种原始的哺乳动物,具有罕见的生物特性。它的蛋大约十天后孵化
出来,然后新生鸭嘴兽像其他所有哺乳动物一样由母亲哺乳。它的鼻
子看起来像鸭嘴,脚也跟鸭子的一样,所以它可以潜到水下,但它浑
身都是毛。你知道鸭嘴兽真正奇怪的地方是什么吗?鸭嘴兽并非用视
觉或嗅觉来觅食。它拥有一种能用嘴里的电传感器在水中找到食物的
能力。世界上具备这一能力的动物屈指可数!
Step 3 背出彩佳句
第一段:简要介绍这种动物及其外表特征
1. This is a cute animal, which is loved by most kids.
这是一种可爱的动物,受到大多数孩子的喜爱。
2. The animal has a thin face with two big and bright eyes on it.这种动物
有一张瘦瘦的脸,脸上有两个大而明亮的眼睛。
3. It is native to Africa and it spends most time in the forest.它产自非
洲,大部分时间在森林里度过。
4. It feeds on grass and is friendly to people.
它是草食动物,对人类很友好。
1. Many fields are being turned into desert, which makes the animals
living there have no place to find food to eat.
许多田地正在变为沙漠,这使生活在那里的动物无处寻找食物。
2. Many animals are being killed so that some of them are in danger of
dying out.
许多动物正在被杀害,以至于一些动物濒临灭绝。
3. It is due to human activities that many wild animals are losing their
habitats.
正是由于人类活动,许多野生动物正在失去它们的栖息地。
第二段:针对现状,描述生存空间和生存方式
1. Let’s make joint efforts to protect the endangered animals!
让我们共同努力保护濒危动物吧!
2. It’s high time that we should live in harmony with nature.
到了我们应该与自然和谐相处的时候了。
3. Finally, we should let people know the importance of protecting
endangered animals.
最后,我们应该让人们知道保护濒危动物的重要性。
4. In the final analysis, to protect wild animals is to protect ourselves.
归根结底,保护野生动物就是保护我们自己。
第三段:呼吁人们采取措施保护动物
  根据下列提示写一篇有关濒危动物金丝猴的短文。
  1. 栖息地:中国;
  2. 外貌:金黄色,有点灰;尾巴和身体一样长;
  3. 生活环境:海拔1,500-3,000米以上的森林;
  4. 生活习性:群居;吃水果、干果;在树上活动;
  5. 它们的数量减少了;呼吁人们保护金丝猴。
注意:可以适当增加细节,以使行文连贯。
一、合理布局,
精心谋篇
二、遣词造句,规范得体
1. 金丝猴受到中国政府的保护。(被动语态)

2. 雄性金丝猴大且壮。

3. 雌性金丝猴比较小。(比较级)

Golden monkeys are protected by the Chinese government.
The male golden monkeys are big and strong.
The female golden monkeys are much smaller.
4. 金丝猴居住在海拔1,500米至3,000米以上的森林里。(定语
从句)


5. 它们喜欢群居。(like doing)

6. 它们以水果、坚果、树叶等为食物。(feed)

7. 但是现在它们的数量越来越少。(比较级)

Golden monkeys live in forests which are 1,500-3,000 meters
above the sea level.
They like living in family groups.
They feed on fruits, nuts, tree leaves and so on.
But now their number is getting smaller and smaller.
8. 我们的政府已经建立了一些自然保护区,让它们生活在受保护的环
境中。(过去分词作定语)


9. 我们希望越来越多的人能认识到保护金丝猴的重要性。(the
importance of)


Our government has built some nature reserves to make them live in a
protected environment.
We hope more and more people will understand the importance of
protecting golden monkeys.
三、恰当衔接,自然过渡
10. 用恰当的并列连词合并句2和句3。


11. 用恰当的并列连词合并句5和句6。


The male golden monkeys are big and strong while the female ones are
much smaller.
They like living in family groups and they feed on fruits, nuts, tree
leaves and so on.
四、认真誊写,赏心悦目
参考范文:
  Golden monkeys live in China.They are protected by the Chinese
government.
  Their fur is golden and a bit grey and their tails are as long as their
bodies.The male golden monkeys are big and strong while the female ones
are much smaller.Golden monkeys live in forests which are 1,500-3,
000 meters above the sea level.They like living in family groups and they
feed on fruits, nuts, tree leaves and so on.But now their number is
getting smaller and smaller.
  Our government has built some nature reserves to make them live in a
protected environment.We hope more and more people will understand the
importance of protecting golden monkeys.
核心词汇集释
distribution n.分布;分配;分发
【教材原句】 It has to be the kangaroo, as it has a wide distribution
throughout the country.
毫无疑问是袋鼠,因为这种动物广泛分布于全国。
【用法】
distribute vt.     分发;分配;分布;分类
distribute sth to/among   把某物分配/分发给……
distribute ...into ...  把……分成……
【佳句】 It is known that the distribution of underground water is
uneven, and that much of it lies at great depths.
大家知道,地下水的分布是不均匀的,而且它们大部分都存在于很深
的地下。
【练透】 单句语法填空
①Mom and I distributed warm clothes and hot food a small crowd
of people outside a local homeless shelter.
②The map shows the (distribute) of this species
across the world.
to 
distribution 
【写美】 完成句子
③I told those international students that
.
我告诉那些国际学生,茶在全国各地广泛分布。
tea is widely distributed all over
the country 
capacity n.能力;容量
【教材原句】 It has a capacity to find food in the water by using
electrical sensors in its bill.
它拥有一种能用嘴里的电传感器在水中找到食物的能力。
【用法】
have a capacity for sth/to do sth 有(做)某事的能力
within one’s capacity to do sth  有能力做某事
a capacity of ...  容纳……
【佳句】 She has an enormous capacity to think in an original way.她
有很强的创新思维能力。
【练透】 单句语法填空
①With that in mind, do you have the capacity (do) the
remaining items on the list in the near future?
to do 
【写美】 完成句子
②The theatre .
那座剧院能容纳2,000名观众。
has a seating capacity of 2,000 audience 
a handful of少数人(或物);一把(的量)
【教材原句】 There are only a small handful of animals in the world
that can do that!
世界上具备这一能力的动物屈指可数!
【用法】
常见的“a+量词+of”的短语
a flock of     一群(羊或鸟)
a mouthful of  满嘴的
a bagful of  满满的一袋
a group of  一组;一群
a crowd of  一帮;一群
【佳句】 Tom grabbed up a handful of snow and shoved it into his
sister’s collar, which made her angry.汤姆抓起一把雪塞进他妹妹的
衣领里,这让她很生气。
【练透】 选用上面短语填空
① gold coins appeared, and the greedy man exploded
with laughter.
② sheep are walking on the grassland.
③The boy picked up stones and started throwing them at
us.
A bagful of 
A flock of 
a handful of 
【写美】 翻译句子
④满嘴食物时跟别人说话是不礼貌的。

It is bad manners to speak with a mouthful of food.
重点句型解构
句型公式:while引导让步状语从句
【教材原句】 While it may lay eggs in a nest like a bird, it’s really
a primitive mammal, with a unique biology.
虽然鸭嘴兽可以像鸟一样在巢中产卵,但它实际上是一种原始的哺乳
动物,具有罕见的生物特性。
【用法】
(1)while用作从属连词,引导让步状语从句,从句常置于句首,意
为“虽然,尽管”。
(2)while用作从属连词,引导时间状语从句,意为“当……时候,
和……同时”。
(3)while用作并列连词,意为“而,然而”,表示前后意义上的对
比或转折。
【品悟】 While she had a busy schedule, she made it a priority to
spend quality time with her family and friends. 虽然她的日程很忙,但她
还是优先考虑与家人和朋友共度美好时光。
【写美】 完成句子
① , I don’t think it’s a
good idea to spend too much time and money on it.
尽管旅游能够增长见识,但是我认为你不应该在这方面花费太多的时
间和金钱。
②Some students are in favour of staying up late to study,
.
一些学生赞成熬夜学习,而另一些人则反对。
While travelling can broaden your mind 
while others
are against it 
情感描写之“紧张”
形容词/副词 nervous, uneasy, tense, anxious, nervously
名词/动词 tension, anxiety, tremble, shake,
nervousness
固定 短语 ①one’s heart be in/flies into one’s mouth
心提到嗓子眼
②a flood/wave of tension 一阵紧张
③with/have butterflies in one’s stomach 心里发慌
④tremble with anxiety 焦虑不安
⑤with one’s heart in one’s mouth
提心吊胆地
⑥be full of anxiety 焦虑不安
⑦with uneasiness不安地
第一步:完成句子雏形现
1. 当我们站在后台的时候,我紧张极了。
When we were standing backstage,
.(表紧张的名词作主语)
2. 当叫到我的名字时,我感觉心都提到了嗓子眼。
when my name was called.(夸
张的修辞手法)
nervousness/tension came
flooding over me 
I could feel my heart in my mouth 
3. 我往舞台上走的时候,感觉手心冒汗,心跳加速。
While I was walking onto the stage, I could
.(身体语言)
4. 挤满观众的大厅让我更加紧张起来。
The hall packed with audience .(形
容词作宾语补足语)
5. 我的心狂跳,双腿发抖。我深吸一口气,心里七上八下。
My heart beat wildly and my legs trembled.
.(with复合结构)
feel my palms
sweating, heartbeat racing 
made me even more nervous 
With butterflies in my
stomach, I breathed deeply 
6. 我紧张地站在那里,喉咙发紧,想知道下一步该怎么办。
, wondering
what to do next.(副词作状语+身体语言)
7. 我伸手去抓她的手,不料却发现她的手指冰冷,手在冒汗并颤
抖着。
I reached to grab her hand,
.(身体语言)
I stood there so nervously that I felt my throat tight 
only to find her freezing fingers
sweating and trembling 
第二步:过渡衔接连成篇
  








    When we were standing backstage, nervousness/tension came
flooding over me.I could feel my heart in my mouth when my name was
called.While I was walking onto the stage, I could feel my palms
sweating, heartbeat racing.However, the hall packed with audience
made me even more nervous.My heart beat wildly and my legs
trembled.With butterflies in my stomach, I breathed deeply.I stood there
so nervously that I felt my throat tight, wondering what to do
next.Therefore, I reached to grab her hand, only to find her freezing
fingers sweating and trembling. 
课时检测·提能力
培育学科素养
3
维度一:品句填词
1. Like an (箭), he shot for the shoe and then picked it
up, holding it with both hands as if holding the Queen’s crown.
2. They ran through the fields together, climbing over (篱
笆) and splashing through the mud.
3. There is no doubt that it was the most exciting (时期) of
his career.
arrow 
fences 
phase 
4. It is said that his l was suspended for six months.
5. Our c for giving care, love, and attention is limited.
icense 
apacity 
维度二:单句语法填空
1. With a driving license,I have the freedom (go) to where
I like most.
2. (sponsor) by our Students’ Union, the festival
covers a wide variety of activities.
3. It does serious harm to children’s character that too
much (violent) is shown on television.
4. The pine trees have been planted in a very wide
(distribute).
to go 
Sponsored 
violence 
distribution 
5. The (prison) broke away from the two policemen who
were holding him.
6. The chairwoman spent an hour or so (select) a pair of
suitable leather shoes.
prisoner 
selecting 
维度三:固定搭配和句式
1. , I can also see his bad ones.
(while)
尽管我承认他的长处,我也能看到他的不足。
2. , he won’t have time to go
shopping.(with复合结构)
有那么多家庭作业要做,他没时间去购物。
3. It was a yard with which lived on the farm.(flock)
这是一个院子,里面有一群生活在农场里的鸭子。
While I admit his good points 
With so much homework to do 
a flock of ducks 
维度四:课文语法填空
  Australia has lots of unique animals, among 1. the
kangaroo is a symbol of the country as it has a wide 2.
(distribute) throughout the country. Koalas which spend quite a lot of
time eating, sleeping, and 3. (hang) onto tree trunks
are very cute but sensitive. So you shouldn’t approach them to pick them
4. or even touch them unless in certain licensed zoos for only a
limited time and on a limited 5. (frequent) of occasions.
which 
distribution 
hanging 
up 
frequency 
  Tasmanian devils hunt at night. The noise they make could wake the
dead. Their diet is mostly dead animals. They are generally not
6. (violence) towards people. Australia also has 7.
unique animal called the duck-billed platypus. Its eggs hatch after about
ten days, and then the baby platypus 8. (nurse) from its
mother like all other mammals. It has a capacity 9. (find)
food in the water by using electrical sensors in 10. (it) bill.
There are only a small handful of animals in the world that can do that!
violent 
a 
nurses 
to find 
its 
Ⅰ.阅读理解
A
  (2024·山东六校高二下联考)I shall never forget Marion J.
Douglas, who was a student in one of my adult-education classes.Here is
his real story.
  The first time he had lost his five-year-old daughter, a child he
adored, he and his wife thought they couldn’t bear that first loss,
but, as he said:“Ten months later, we had another little girl — and
she died in five days.”
  This double misfortunes was almost too much to bear.“I couldn’t
take it,” this father told us.“I couldn’t sleep;I couldn’t eat;I
couldn’t rest or relax.My nerves were completely shaken and my
confidence gone.” At last he went to doctors; one recommended
sleeping pills and another recommended a trip.He tried both, but neither
remedy helped.He felt his world fell apart.The tension of grief — if you
have ever been attacked by sorrow, you know what he meant.
  “But luckily, I had one child left — a four-year-old son.He gave
me the solution to my problem.One afternoon as I sat around feeling sorry
for myself, he asked:‘Daddy, will you build a boat for me?’ I
was in no mood to build a boat; in fact, I was in no mood to do
anything.But my son is a persistent little fellow! I had to give in.”
Building that toy boat took about three hours.By the time it was finished,
I realised that those three hours spent building that boat were the first hours
of mental relaxation and peace that I had had in months!
  “That discovery drove me out of despair and caused me to do a bit of
thinking — the first real thinking I had done in months.I realised that it is
difficult to worry while you are busy doing something that requires
planning and thinking.”
  No time for worry! That is exactly what Winston Churchill said
when he was working eighteen hours a day.When he was asked if he
worried about his great responsibilities, he said:“I’m too busy.I
have no time for worry.”
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过讲述Marion J. Douglas在失
去两个女儿后努力摆脱痛苦的故事,告诉我们一个道理:保持繁忙
可以赶走痛苦和焦虑。
1. How did Marion J. Douglas’s feeling change according to Paragraph
2? (  )
A. excited→sad→hopeless
B. hopeless→excited→sad
C. sad→hopeless→excited
D. sad→excited→hopeless
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过讲述Marion J. Douglas在失
去两个女儿后努力摆脱痛苦的故事,告诉我们一个道理:保持繁忙
可以赶走痛苦和焦虑。
解析:  推理判断题。根据第二段可知,Marion J. Douglas先失
去了第一个女儿(sad),十个月后他又得到了一个女儿
(excited),可是紧接着(五天后)第二个女儿又离开人世
(hopeless)。
2. Which proved to be effective in improving Marion J. Douglas’s
situation?(  )
A. Going on a trip.
B. Going to doctors.
C. Building a toy boat.
D. Taking sleeping pills.
解析:  细节理解题。根据第三段可知,Marion J. Douglas为了
摆脱痛苦,先后去看医生、吃安眠药和外出旅行,可是这些都无
效;根据第五段可知,帮助儿子制作玩具船让他获得了内心的放松
和宁静。
3. How did Marion J. Douglas react to his son’s request?(  )
A. He refused it politely.
B. He refused it impatiently.
C. He accepted it unwillingly.
D. He accepted it with pleasure.
解析:  细节理解题。根据第四段可知,当儿子提出制作小船的
要求后,Marion J. Douglas极不情愿地答应了。
4. What was Marion J. Douglas’s secret of dealing with his problem?
(  )
A. Playing with his son.
B. Focusing on some work.
C. Taking exercise regularly.
D. Increasing his social contact.
解析:  主旨大意题。最后一段中两次提到的no time for worry是
对全文主题的概括,也是Marion J. Douglas摆脱痛苦和焦虑的关键
所在,即专注于一些工作。
B
  (2024·太原高二下质检)While human population has doubled
since 1970, the number of wild animals have dropped by more than
half.At its root, this widespread environmental destruction is a result of
our growth as a species and increasing food consumption to sustain
ourselves.
  Although climate change casts a shadow over future conservation
efforts, farming is the No.1 threat to wildlife.We have already altered
some 75 percent of the ice-free land on this planet.
  All of this raises the question: How can we eat well without harming
wildlife? One simple step we can all take right now that would have a far
greater impact than any other: Cut out the grain-fed beef.
  The inefficiency of feeding livestock grain to turn them into meals for
humans makes a diet heavy in animals particularly harsh on the Earth’s
resources.For example, in the United States, it takes 25 kilograms of
grain to produce one kilogram of beef.Pigs have a grain-to-meat-ratio of
9∶1, and chickens are 3∶1.
  To make matters worse, the grain we feed animals is the leading
driver of deforestation (采伐森林) in the tropics.And it’s a hungry
beast: our cows, pigs, and chickens devour over one-third of all crops
we grow.Indeed, the grain we feed to animals in the US alone could feed
an additional 800 million people if it were eaten by us directly — more
than the number of people currently living in hunger.
  Livestock quietly causes 10 times more deforestation than the palm
(棕榈) oil industry but seems to get about 10 times less media
attention.While it’s certainly true that avoiding unsustainable palm oil is
a good idea, avoiding eating animals that were raised on grain is an even
more effective conservation way.
  Feeding the world without damaging nature is one of the greatest
challenges humanity faces.But with a little foresight, better land
governance and some simple meal changes, many of the solutions are at
arm’s length.For wildlife’s sake, go forth and enjoy your veggie
burgers.
语篇解读:本文是一篇说明文。世界人口持续增长,可是,野生动
物的数量却一直在减少。这是为什么呢?
语篇解读:本文是一篇说明文。世界人口持续增长,可是,野生动
物的数量却一直在减少。这是为什么呢?
5. What is the top reason that leads to the dropping number of wildlife?
(  )
A. Growing crops.
B. Climate change.
C. Environmental pollution.
D. Increasing human population.
解析:  细节理解题。根据第二段可知,农业耕种是野生动物生
存的最大威胁。
6. The author gives the example of beef in Paragraph 4 to
show     .(  )
A. the high cost of beef
B. the great loss of grain
C. the great waste of resources
D. the difficulty in producing beef
解析:  细节理解题。根据第四段可知,在美国要消耗25公斤的
谷物才能换来1公斤的牛肉。很明显这里作者在强调牛肉的高成本
和低产出。
7. What does the underlined word “devour” in Paragraph 5 probably
mean?(  )
A. Get something easily.
B. Eat something quickly.
C. Ruin something heavily.
D. Waste something seriously.
解析:  词义猜测题。根据第五段以及画线词所在句可知,牛、
猪以及鸡应该是“快速吃掉”谷物。
8. What can we infer from Paragraph 6?(  )
A. It doesn’t matter to consume palm oil.
B. People haven’t realised the harm of livestock.
C. Media pays little attention to the palm oil industry.
D. The palm oil industry does more harm than livestock.
解析:  推理判断题。根据第六段可知,作者认为:我们对于棕
榈油行业对森林带来的破坏报道很多,而对于家畜对森林带来的间
接影响却关注甚少。
Ⅱ.完形填空
  (2024·嘉兴高二下期末)Rene Compean was no stranger to
Angeles National Forest.But after challenging a(n)  9  path last
April, the 45-year-old mechanic was lost.
  As the day faded into dusk, his concern turned to  pean
climbed to a spot with one bar of  11 .“I’m lost.SOS. My phone is
going to  12 .” He texted the police, attaching a photo showing
where he was.The  13  showed his legs surrounded by an endless
landscape of rocks and plants.
  All Compean could do then was wait and  14 .The temperature
was dropping fast.After  15  two mountain lions and a bear, he kept a
big stick and some  16  rocks beside him in case an animal came close.
  Kuo,  17  47, works in the tech industry, and always
loves  18  where photos are taken.When he saw the image of
Compean’s legs released on the Twitter, he pulled up a satellite
map.He  19  his search to the surrounding area after knowing
Compean’s car was parked near Buckhorn Campground.After comparing
it to the satellite map, Kuo  20  something:“He’s got to be on the
south side because there’s not really any  21  valleys on the north
side.” That finding tightened his search, and finally the  22 
matched! Soon, Compean was saved.
  Compean’s story probably would have ended very differently, had
a  23  with strong satellite skills and a sharp eye for detail taken action.
语篇解读:本文是一篇记叙文。Rene Compean在洛杉矶国家森林迷
路了,Kuo通过对比照片和卫星地图找到了Rene Compean,最终
Rene Compean成功获救。
9. A. attractive B. new
C. rough D. natural
解析:  根据下文the 45-year-old mechanic was lost可知,这位机
械师挑战的是一条新路。
语篇解读:本文是一篇记叙文。Rene Compean在洛杉矶国家森林迷
路了,Kuo通过对比照片和卫星地图找到了Rene Compean,最终
Rene Compean成功获救。
10. A. shock B. confusion
C. fear D. excitement
解析:  上文提到这位机械师迷路了,所以天色渐暗时,他开
始变得恐惧起来。
11. A. signal B. chocolate C. light D. iron
解析:  根据下文My phone is going to ...和He texted the police
可知,Compean找到有信号的地方去发短信。
12. A. function B. rest C. break D. die
解析:  根据空前I’m lost.SOS. 可知,他的手机快没电了。
13. A. text B. video C. shot D. record
解析:  根据上文attaching a photo showing where he was可知,
此处指照片中显示他的双腿周围是无尽的岩石和植物。此处用名
词shot与上文photo相呼应。
14. A. sleep B. hope C. stare D. reflect
解析:  根据上一段描述可知,因为Compean迷路被困,所以他
只能等待和希望救援的到来。
15. A. observing B. fighting
C. hunting D. spotting
解析:  根据下文he kept a big stick和in case an animal came
close可知,他应该是发现了美洲狮和熊。
16. A. sharp B. shiny C. clean D. flat
解析:  根据下文in case an animal came close可知,为预防动物
袭击自己,他准备了一些锋利的石头。
17. A. then B. ever C. also D. just
解析:  本文介绍的是过去发生的一件事情,所以此处应用副
词then,表示那时Kuo 47岁。
18. A. going about B. talking about
C. leaving for D. looking for
解析:  根据下文When he saw the image of Compean’s legs
released on the Twitter, he pulled up a satellite map.可知,Kuo喜
欢查询照片的拍摄地。
19. A. changed B. counted
C. narrowed D. added
解析:  根据下文after knowing Compean’s car was parked near
Buckhorn Campground可知,因为Kuo知道了Compean停车的大概
位置,所以他把搜索范围缩小到了附近地区。
20. A. realised B. admitted
C. recalled D. imagined
解析:  根据上文After comparing it to the satellite map可知,
Kuo把照片和卫星地图进行对比后,意识到了一些问题。
21. A. bare B. green
C. deep D. dangerous
解析:  根据第二段中的by an endless landscape of rocks and
plants可知,Compean的双腿周围是无尽的岩石和植物,由此Kuo
判断Compean在南边,因为北部没有绿色的山谷。
22. A. figures B. actions
C. locations D. measures
解析:  根据下文Soon, Compean was saved.可知,Compean最
终获救了,也就是说Kuo找到了匹配的位置。
23. A. detective B. colleague
C. hiker D. stranger
解析:  根据上文描述可知,Kuo和Compean素不相识,所以对
于Compean来说,是陌生人Kuo的特殊卫星定位技术救了他。
Ⅲ.应用文写作
  结合以下信息,请你写一篇主题为“保护大熊猫,人人有责”的
英文演讲稿。
大熊
猫 1.号称“中国国宝”,是中国的象征之一;
2.生活在四川、陕西及甘肃等省;
3.生活在野外的不到两千只;
4.濒危、国家一级保护动物
我们
该 做什
么 1.选择绿色生活方式,减少污染;
2.禁止砍伐森林,保护环境;
3.向世界野生动物基金(WWF)捐款
2. 请按如下格式作答。
Good afternoon, everyone!
  The topic of my speech today is “It’s Everyone’s Duty to
Protect the Giant Pandas”.                                            
 
 
 Thank you for your listening!
注意:1.写作词数应为80左右;
参考范文:
Good afternoon, everyone!
  The topic of my speech today is “It’s Everyone’s Duty to Protect
the Giant Panda”.
  The giant panda, known as the national treasure of China, is also
regarded as one of the symbols of China.It mainly lives in China’s
Sichuan, Shaanxi and Gansu provinces.There are only less than two
thousand giant pandas living in the wild now, which are in great danger
of dying out and are named as first class national protected animals.
  It’s high time that we took effective measures to protect the giant
pandas.First of all, we should choose green lifestyle and reduce
pollution; secondly, we ought to protect the environment and never cut
down the forests; lastly, we can also donate money to WWF.
  Thank you for your listening!
Ⅳ.读后续写
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构
成一篇完整的短文。
  Summer vacation was coming.Jack and his brother Berlin were filled
with excitement as they thought of visiting their grandparents again.
  The big day came at last.After the happy family got ready, they set
out for the grandparents’ eagerly.On the way, the brothers were
excitedly talking about the fun they had with grandparents.
  A little blue house with a tall white chimney finally appeared.Behind
the property was the forest carrying their good memories with
Grandpa.They arrived at the driveway, at the end of which Grandma was
waiting for them joyfully.
  Jack and Berlin each gave Grandma a big hug and then swept to the
living room, shouting excitedly,“Grandpa, we are back!”
  Seeing his grandsons, Grandpa was wild with joy and tried to get up
with all his strength from the chair but in vain.A helpless expression
flashed on his face.Grandma explained that his health was declining
rapidly and maybe couldn’t stand up on his own forever.But Grandpa
declared stubbornly (倔强地),“I can!” Certainly, he was stuck
in his boyish way.Mum and grandparents were happy to meet again after a
long time.They sat together and chatted about what had happened
recently.
  The brothers were soon bored with adult conversation, went out and
wandered into the forest.Tall trees stretched up to the heavens with large
branches crossing each other, while young ones rose straight like
soldiers.Grandpa was once a great explorer full of wisdom.He could tell
where the birds came from only by their calls and songs.The trees,
birds, lizards, lots of bugs ...How many merry moments they spent
with Grandpa in the kingdom!
  But now Grandpa couldn’t get up.This made them
worried.“We’d think out a way to cheer him up.” Jack
said.“Grandpa is a bird lover, and we can catch him a bird.” Berlin
suggested.“But he hates birds being caged!” Jack shook his head.
  Then a bright idea came to Jack’s mind.“Why not make a cane out
of a young tree?”
注意:1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
  Berlin thought it was a good idea.
                      
 
 Jack and Berlin handed the cane to Grandpa.                       
参考范文:
  Berlin thought it was a good idea.When the two brothers reached an
agreement, they quickly ran back to their grandfather’s house, got the
tools they needed to make the cane, and ran back to the woods.Jack
said,“What kind of tree should we pick for the walking stick?” Berlin
thought for a moment and said,“I think we should choose a straight
tree.” Jack nodded his head in agreement.They found a straight tree and
set to work.They cut the tree down, and with a knife they took the bark
off.It was a wonderful tree, which was smooth and was just of the right
size.They thought Grandpa would love it.
Jack and Berlin handed the cane to Grandpa.When Grandpa took
the cane, his hands shook with joy, thinking,“This is made by my
grandsons themselves.How precious it is!” Jack said, “Grandpa,
we hope this cane will help you stand up and come with us to explore the
woods.” Grandpa smiled and decided to give it a try so as not to make his
grandchildren disappointed.He held the cane in his right hand and the arm
of his chair in his left hand.He stood up with strength on his
legs.Everyone was surprised and excited to see Grandpa stand up.At that
moment, Jack noticed a tear coming from the corner of his
grandfather’s eye.
谢谢观看!

展开更多......

收起↑

资源列表