资源简介 Section Ⅰ Reading and Thinking维度一:品句填词1.Located between Great Britain and the mainland of Europe, English (海峡) plays an important role in both military and economic affairs.2.To our happiness, our school sponsored a football (联赛) in association with another three schools.3.The trade agreement helped to strengthen the (关系) between the two countries.4.The beauty of the mountain village is a pleasure to (看见).5.Most Chinese people like the fairy t of The Cowherd and the Weaving Maid, which dates back to the Han Dynasty.6.Zheng He, with his f , came across the Indian Ocean, and arrived at the east coast of Africa.维度二:单句语法填空1.I think that we should get fully prepared for this (negotiate), which is important for our company.2.If you experience any unusual symptoms after (withdraw) of the treatment, then contact your doctor.3.In thirty years from now the United States should have a (man) spacecraft on Mars.4.Looking back on my senior high school days, I have a (mix) feeling of happiness and sadness.维度三:固定搭配和句式1.In the end, we took a group photo, , to record this unforgettable experience.(with复合结构)最后,我们拍了一张合影,手里端着茶杯,记录了这次难忘的经历。2.The party ended up , smoothly and joyfully.(as)派对如期望的那样顺利而愉快地结束了。3.So, .You can get improved by doing the following things.(there is)所以,没有必要感到沮丧。你可以通过做以下事情来提高自己。4.In this field, the high-tech company is .(league)在这个领域,这家高科技公司独树一帜。5.Our teachers always tell us to and who we are if we want to succeed.(what)老师们总是告诉我们,如果我们想要成功,就要相信我们所做的事情和我们自己。维度四:课文语法填空 Trade and curiosity have often formed the foundation of mankind’s greatest achievements.1. (merchant) and explorers from the East set sail from east to west many years before Columbus first did.In ancient times, silk from China found 2. (it) way along what became known as the Silk Road,3. (extend) along the coasts of the Indian Ocean, centred around Ceylon.Here, merchants from China and many other places met to negotiate trade deals,4. also led to more awareness of each other’s cultures.Later,the Ming Dynasty sent seven large 5. (fleet) to sail west on voyages of trade and exploration.Under 6. command of Zheng He,they set sail from the South China Sea across the Indian Ocean to the mouth of the Red Sea,and then to the east coast of Africa.Although China withdrew 7. further expeditions after 1433, these land and sea routes remained active channels between other cultures for centuries.To reach out across the sea 8. (remain) a strong desire today.The aim of the Belt and Road Initiative is to encourage cooperation and trade across the historic Silk Road areas, and 9. (strength) the bonds between China and the rest of the world. China has invested billions in systems and services along these routes.China has also joined its friends across the sea on other important projects.The need to trade and the desire to enhance relationships will drive China 10. (reach) out across the sea far into the future.Ⅰ.阅读理解A(2024·宁波高二下期末)A team of scientists plans to explore a little-known part of the ocean.The scientists will enter what they call the “Midnight Zone” of the Indian Ocean.It is an area at a depth of about 1,000 meters below the surface where light does not reach.The project is expected to begin on 16 March and to last about five weeks.The scientists aim to explore huge underwater mountains also known as seamounts.The scientists involved in the project are part of Nekton, an ocean research group that works with the University of Oxford in Britain.They are working with the Seychelles’ and Maldives’ governments in an effort to protect ocean areas.Oliver Steeds is the director of the Nekton effort.He told the Associated Press that the area his team will explore is home to many forms of life.“What we do know is that beneath 1,000 meters, there’s no light down there, but a lot of animals ...are shining,” he said.The Nekton scientists will be using one of the most modern deep sea submarines (潜水艇) in the world.It is named Limiting Factor.Last August, the Limiting Factor completed another project: to dive to the deepest point in each of the world’s five oceans.That effort was called the Five Deeps Expedition.The deepest of these dives took the submarine to nearly 11,000 meters below sea level.Robert McCallum is the leader of the expedition.He said vehicles that can dive deep into the ocean are rare.The scientists will use sensors and mapping technology to identify new species and landforms deep beneath the sea.But, they also want to observe the effects humans have on the deep sea environment.They will be trying to measure the presence of plastic pollution and possible effects of climate change.1.What is the purpose of Nekton?( )A.To protect the sea. B.To explore seamounts.C.To discover new species. D.To research ocean animals.2.What is special about the “Midnight Zone”?( )A.It’s complete dark. B.There are some lights.C.It’s 11,000 meters deep. D.There are no plants or animals.3.What can we learn about the Limiting Factor?( )A.It will be used for the first time. B.It met with some failure last year.C.It can take people to travel around the world. D.It can reach as deep as nearly 11,000 meters.4.What do the scientists want to know through the research?( )A.How new species live in the ocean. B.How human activities affect the sea.C.What makes life possible under the sea. D.What effects the ocean has on Earth.B(2024·厦门高二下质检)Somewhere between 40,000 and 110,000 tons of plastic waste produced by Americans ends up in the ocean, according to a study published in the journal Science.It’s difficult to point out where all that waste comes from, and researchers think that much or most of it probably comes from the nation’s seriously-populated coasts. But there’s also evidence that the nation’s inland (内陆的) waterways serve as a passage for plastic to travel thousands of miles into the oceans.While researchers have documented plastics and other human trash floating in the world’s oceans, there’s been relatively little attention paid to plastic in rivers, streams and lakes. “To my knowledge, no one has studied particular routes, with the exception of places like L.A. and Baltimore Harbor where there are measures in place to prevent trash in rivers from entering the ocean,” said Kara Lavender Law, an oceanographer.The few studies that exist, however, suggest that it may be a huge problem. A 2011 study of two southern California urban rivers — including Santa Ana River — found that every square meter of water contained from 125 to 819 pieces larger than 4.75 millimeters. A 2013 survey of the Meuse River, which flows 575 miles through France, Belgium and the Netherlands to the North Sea, found that it contained 70,000 pieces of plastic per square meter of water, about 500 of which were roughly an inch or bigger in size.If there’s anything positive in this, it’s that you can do something, at least on a personal level, to reduce the amount of plastic that goes into the oceans. “Put trash and recycling where it goes,” said Jenna Jambeck, an associate professor of environmental engineering at the University of Georgia. “Use reusable items — bags, cups and bottles — to reduce waste.”Finally, Jambeck urges people to pick up litter along waterways, and record it with a phone app called the Marine Debris Tracker. The data you provide can help scientists to get a better handle on the trash problem.5.Which of the following places might be least polluted?( )A.Meuse River. B.The North Sea.C.Baltimore Harbor. D.Santa Ana River.6.How does the author prove that plastic in rivers is a huge problem?( )A.By listing numbers. B.By making comparisons.C.By following time order. D.By referring to experts’ views.7.What might Jenna Jambeck advise us to do?( )A.Stay positive about the ocean’s future. B.Reuse plastic items as much as we can.C.Reduce the size of waste we throw away. D.Start from small things to deal with waste.8.By using the Marine Debris Tracker, we can .( )A.recycle some wasted items B.provide data for scientists to useC.call on more people to pick up litter D.make picking up litter a daily routineⅡ.阅读七选五(2024·日照高二下月考)The key to success is to work from your greatest strengths, with passion, in the service of purpose.Doing what you’re best at ensures that you’re working efficiently.Being passionate about what you do means that you’ll work hard at it.And serving a purpose means that you’re contributing and making a real difference in others’ lives.9.( )I believe that everyone can find an area where the circles of passion, purpose, talent, and need overlap(重叠).The best place to start is with purpose by listening to your heart.Once you know that, then move on to passion and talent — each of these will likely contain many possibilities.10.( ) List them out for each category.Then reflect on possible areas of overlap between purpose, passion, and talent.When you find the area of overlap between purpose, passion, and talent, the need area tends to be fairly easy to fulfill.11.( ) Here’s another way of thinking about it:Need=what you must doTalent=what you can doPassion=what you love to doPurpose=what you should do12.( ) How many times have you heard people telling you,“You can’t make money (need) doing what you love (passion)?”13.( ) I believe that everyone can find a path on which all four of these areas are in harmony.You can find a way to work from your greatest strengths, doing what you love to do, in the service of purpose, and taking care of all your basic needs.A.It’s completely wrong.B.It takes time to reach your goal.C.You must find what you are interested in.D.The first three areas will suggest potential careers.E.Many people see these four areas as naturally in conflict.F.When you do all three, you’re contributing the maximum value you possibly can.G.There’re probably several things you love to do and several things you can become really good at.Ⅲ.完形填空 (2024·安徽六校高二下联考)I’ve just read an interesting article. It says children of 14 mothers are less likely to stick to traditional roles of male 15 and female homemakers. Kids whose mothers have jobs 16 have a better chance of success later in life.When I was five, illness 17 me of my father. To support my family, my mum 18 a full-time job, which included long days. She 19 my two sisters and me on her own. My mum always tells me, “Being 20 is important. Why? Because if you can organise your own life and make your own decisions, you can 21 almost anything.” At 15, I got my first part-time job; later I 22 three more. As I got older, I realised the 23 of depending on myself and the amazing feeling I had when I 24 to get things I wanted by myself.Watching my mother work hard, I gradually developed a 25 attitude to work. That was why I was able to put myself through four years of college on my own. Luckily I received a full-time job offer 26 before I got my degree certificate. I am 27 to my mum. She has given me so much love over the years and is the greatest 28 for me.14.( )A.working B.thinkingC.single D.reliable15.( )A.peacemakers B.breadwinnersC.hosts D.successes16.( )A.absolutely B.constantlyC.probably D.fortunately17.( )A.informed B.convincedC.reminded D.robbed18.( )A.landed B.refusedC.offered D.abandoned19.( )A.dressed B.raisedC.educated D.influenced20.( )A.independent B.confidentC.intelligent D.consistent21.( )A.ignore B.bearC.attain D.transform22.( )A.got back B.got throughC.took over D.took on23.( )A.secret B.beautyC.difficulty D.possibility24.( )A.intended B.struggledC.managed D.prepared25.( )A.complex B.relaxedC.general D.positive26.( )A.yet B.stillC.even D.again27.( )A.faithful B.closeC.subject D.grateful28.( )A.model B.playmateC.director D.bossSection Ⅰ Reading and Thinking基础知识自测维度一1.Channel 2.league 3.bonds 4.behold 5.tale 6.fleets维度二1.negotiation 2.withdrawal 3.manned 4.mixed维度三1.with cups of tea in our hands2.as expected3.there is no need to feel depressed/frustrated4.in a league of its own5.believe in what we do维度四1.Merchants 2.its 3.extending 4.which 5.fleets6.the 7.from 8.remains 9.strengthen 10.to reach素养能力提升Ⅰ.语篇解读:本文是一篇说明文。一些科学家将潜入印度洋1,000米的深处,探索人类活动对海洋的影响。1.A 推理判断题。根据第二段可知,Nekton是一个海洋研究小组,其根本目的是保护海洋。2.B 细节理解题。根据第三段可知,虽然海底1,000米深处自然光无法到达,但是一些海洋动物自身会发光。3.D 细节理解题。根据倒数第三段可知,这种潜水艇可以潜入到海底接近11,000米的深处。4.B 细节理解题。根据最后一段可知,科学家的主要目的是发现新的海洋生物,同时了解人类活动(塑料污染及气候变化)对海洋环境的影响。语篇解读:本文是一篇说明文。一项研究发现:大量塑料废弃物通过内陆水道进入海洋,对海洋造成严重的污染。我们应当从身边的小事做起,减少垃圾制造量,为减轻海洋污染做力所能及的事情。5.C 推理判断题。根据第三段第二句中的places like L.A. and Baltimore Harbor where there are measures in place to prevent trash in rivers from entering the ocean可知,巴尔的摩海港采取了防止河流中的垃圾汇入海洋的措施。由此可推知,巴尔的摩海港的污染应当不严重。其他三个地方都是文中提到的重污染区。6.A 细节理解题。根据第四段可知,作者主要使用了列数据的手法来证明内陆的河流、湖泊中塑料废弃物太多这一问题的严重性。7.D 推理判断题。根据倒数第二段中Jenna Jambeck所说的话可知,他认为我们可以在日常生活中做一些力所能及的事情,比如分类投放垃圾、使用可重复使用的物品以减少垃圾。由此可推知,他会建议我们从身边的小事做起,为减少垃圾做力所能及的事情。8.B 细节理解题。根据最后一段可知,通过使用Marine Debris Tracker这一手机应用软件,我们可以记录自己沿水路捡垃圾的情况,而我们提供的这些数据将帮助科学家更好地应对垃圾问题。Ⅱ.语篇解读:本文是一篇议论文。文章主要介绍了几条帮助我们获得成功的建议。9.F 上文提到了三点建议:做自己最擅长的事、热爱自己所做的事、有明确的目标,因此F项(当你做到这三点,你就能将个人的价值最大化)符合语境。10.G 空前一句建议我们找到自己的热情与特长,空后一句建议我们将它们一一列举出来,因此G项(你的热情与特长可能不止一项)承上启下,符合语境。11.D 上文提到当我们找到目标、热情和能力三者之间的重合部分,则需求部分就很容易满足了。因此D项(前三者就可以帮你提供职业方向)符合语境。12.E 上文提到了Need、 Talent、 Passion、 Purpose四个要素,因此E项(许多人认为这四者之间有冲突)符合语境。13.A 上文提到一种常见的说法:你无法通过做自己喜欢的事来赚钱。下文作者表明自己的观点:这四者完全可以和谐并存。因此A项符合语境。Ⅲ.语篇解读:本文是一篇记叙文。作者的妈妈是一名职业女性,在她的影响下,作者形成了积极的工作态度。14.A 根据下文Kids whose mothers have jobs可知,此处指有工作的妈妈。15.B 根据上文traditional roles of male可知,传统的认知是男性要养家糊口。16.C 上句话用了likely,此处指有工作的母亲的孩子在以后的生活中可能有更多成功的机会。17.D 根据上文illness可知,疾病夺走了作者父亲的生命。18.A 根据下文a full-time job可知,作者的妈妈找了一份全职工作。land意为“得到”。19.B 根据下文my two sisters and me on her own可知,作者的妈妈独自抚养作者和两个妹妹。20.A 根据下文可知,此处指作者的妈妈告诉作者独立很重要。21.C 根据上文可知,如果你能管理自己的生活,作出自己的决定,你几乎就可以获得任何东西。22.D 根据上下文可知,作者接受了三份工作。23.B 根据下文可知,作者慢慢意识到了依靠自己的好处。24.C 根据下文to get things I wanted by myself可知,作者设法得到了自己想要的东西。manage to do sth为固定搭配,意为“设法做成某事”。25.D 根据上文可知,作者受母亲影响,形成了积极的工作态度。26.C 根据下文可知,作者甚至在拿到学位证书之前,就得到了一份全职工作。27.D 根据下文She has given me so much love over the years可知,作者很感激自己的妈妈。28.A 根据上文可知,作者的母亲是作者最好的榜样。4 / 5Section Ⅰ Reading and ThinkingREACHING OUT ACROSS THE SEATrade and curiosity① have often formed the foundation of mankind’s greatest achievements.[1]To complete the great map of the world was a strong passion for the people of early civilisations.Marco Polo’s tales② inspired European explorers to③ search for sea routes from west to east.However,merchants④ and explorers from the East set sail⑤ from east to west many years before Columbus first did.In ancient times, silk from China found its way overland to⑥ India, the Middle East, and Rome, along what became known as the Silk Road.A trading route across the sea was also extended⑦ along the coasts of the Indian Ocean,centred around⑧ Ceylon (now Sri Lanka).[2]Here, merchants from China and many other places met to negotiate⑨ trade deals,which also led to more awareness⑩ of each other’s cultures.Over the centuries,further trading allowed more exploration of the regions to the west of China, as recorded in Du Huan’s Record of My Travels in the eighth century. [1]动词不定式短语To complete the great map of the world作主语。 [2]which引导非限制性定语从句。 Later,the Ming Dynasty further developed relations with these regions.Between 1405 and 1433, seven large fleets sailed west on voyages of trade and exploration.These fleets were a sight to behold and were in a league of their own at that time.Under the command of Zheng He,they set sail from the South China Sea across the Indian Ocean to the mouth of the Red Sea, and then to the east coast of Africa.African royal families sent gifts such as giraffes as gestures of friendship in return for gold,silk,and spices .[3]Although China withdrew from further expeditions after 1433, these land and sea routes remained active channels between other cultures for centuries.To reach out across the sea remains a strong desire today.[4]The ancient sea routes travelled by Zheng He are being revisited with the 21st Century Maritime Silk Road, which is part of the Belt and Road Initiative .[5]The aim of this initiative is to encourage cooperation and trade across the historic Silk Road areas, and strengthen the bonds between China and the rest of the world.Trading has grown greatly in recent years, and will continue to do so in years to come.China has invested billions in systems and services along these routes, which will help to greatly develop the whole area for the benefit of future trade and cultural exchange. [3]Although引导让步状语从句。 [4]过去分词短语travelled by Zheng He作后置定语,修饰routes。 [5]动词不定式短语to encourage cooperation and trade作表语。 China has also joined its friends across the sea on other important projects.Although the ancient sea routes of Zheng He have been travelled many times, there are still many other places left to explore.[6]In recent years,China has joined other nations on several expeditions to explore the Arctic.From a scientific point of view , there is an urgent need to study the Arctic in order to understand climate change and its effects.[7]Hundreds of years on , and with the latest technology in hand , the need to trade and the desire to enhance relationships will drive China to reach out across the sea far into the future. [6]动词不定式短语to explore the Arctic作目的状语。[7]with the latest technology in hand是“with+名词+介词短语”的复合结构。【读文清障】①curiosity n.好奇;好奇心②tale n.故事;叙述③inspire sb to do sth激励某人做某事④merchant n.商人;批发商adj.海上货运的⑤set sail起航;开航⑥find one’s way to ...找到正确的路(去某处)⑦extend vt.扩展;使伸长;延长⑧centre around 以……为中心⑨negotiate vt.商定;达成(协商) vi.谈判;磋商;协商⑩awareness n.知道;认识;意识;兴趣 fleet n.舰队;机群;车队 behold vt.看;看见a sight to behold壮观的景象 league n.等级;水平;联合会;联赛in a league of one’s own独领风骚 royal adj.皇家的;王室的;高贵的 in return for 作为对……的回报 spice n.(调味)香料 withdraw vi.& vt.(使)撤回;撤离withdraw from退出;撤回 channel n.航道;海峡;频道 revisit vt.重提;重游;再访;再次讨论 maritime adj.海的;海运的;海事的 initiative n.倡议;新方案 bond n.纽带;关系vt.& vi.增强信任关系;使牢固结合 for the benefit of为了……的利益 from a ...point of view从一个……的角度来看 hundreds of years on数百年后 in hand 在手头;可供使用 enhance vt.提高;加强;增进【参考译文】跨海越洋 贸易和好奇心通常构成人类最伟大成就的基础。在早期文明中,人们对绘制世界大地图充满激情。马可·波罗的故事激励了欧洲探险家寻找自西向东的海上航线。然而,在哥伦布首次启航之前许多年,东方的商人和探险家就已经开始自东向西航行。在古代,中国丝绸经由一条陆路运到印度、中东和罗马,这条路就是有名的“丝绸之路”。以锡兰(今斯里兰卡)为中心的一条横跨海洋的贸易路线沿印度洋海岸延伸。在这里,来自中国和其他许多地方的商人汇聚一起,洽谈贸易协议,这也增进了对彼此文化的认识。几个世纪间,随着贸易的发展,对中国以西地区的探索增多了,这些在八世纪杜环所著的《经行记》一书中有所记载。后来,明朝进一步发展了与这些地区的关系。1405年至1433年间,七支大型船队西渡重洋,开展贸易和探索。这些船队在当时蔚为壮观,独领风骚。在郑和的指挥下,船队从南中国海起航,穿越印度洋,直抵红海口,然后前往非洲东海岸。非洲王室赠送长颈鹿等礼物以示友好,同时也是作为他们获得黄金、丝绸和香料的回赠。尽管1433年后中国停止了进一步的探索,但在随后的几个世纪,这些陆地和海洋路线仍是与其他文化之间的活跃通道。今天,跨海越洋依旧是人们强烈的渴望。随着作为“一带一路”倡议组成部分的“21世纪海上丝绸之路”的提出,郑和航行过的古代航道而今再度受到关注。这项倡议旨在鼓励横跨历史悠久的丝绸之路地区的合作与贸易,同时加强中国与世界其他地区之间的联系。近年来,贸易增长迅猛,未来几年也将继续增长。中国已经在这些沿线地区的运输系统和服务上投入了数十亿美元,这将促进整个地区实现大发展,有利于未来的贸易和文化交流。中国还与海洋彼岸的友邦一起参与了其他重要项目。尽管郑和的古代海上路线已经重走很多次了,但仍有许多其他地方有待探索。近年来,中国与其他国家一道开展了多次北极考察。从科学角度看,迫切需要研究北极,以了解气候变化及其影响。数百年过去了,由于拥有了最新技术,在贸易的必要性和增进关系的愿望的驱动下,中国将跨海越洋,迈向未来。第一步:析架构理清脉络1.Match the main idea with each part.Part 1 A.The sea exploration in ancient China.Part 2 B.The sea exploration in the future.Part 3 C.The reasons to explore other places.Part 4 D.The sea exploration in today’s China.2.What’s the main idea of this passage?It’s about .第二步:知细节明察秋毫1.Who was (were) the earliest explorer(s) of the Western Ocean?( )A.Marco Polo. B.Christopher Columbus.C.European explorers. D.Brave merchants.2.African royal families sent gifts such as giraffes to China in order to .( )A.make money B.stop the warC.show their friendship D.award the ambassador3.In Du Huan’s book Record of My Travels, you can learn about .( )A.Marco PoloB.many foreign countriesC.Christopher ColumbusD.ways to make silk4.What can we infer from the text?( )A.Columbus’ exploration was stopped for economic reasons.B.No accurate maps of the countries around the Indian Ocean existed before Zheng He.C.China will have more expeditions across the sea far into the future.D.The giraffe was an animal that could not be found in China in the Ming Dynasty.第三步:品佳句妙笔生辉1.Read the passage carefully and find the sentence describing the route of the Silk Road. 2.Read the passage carefully and find the sentence describing the route of Zheng He’s voyages. 3.Read the passage carefully and find the sentence describing the aim of the Belt and Road Initiative. 第四步:抒己见提升思维1.How did Marco Polo change the world? 2.What do you know about the Belt and Road Initiative? 3.Why should we explore the ocean? 第五步:辨难句拆分解读1.To complete the great map of the world was a strong passion for the people of early civilisations.句式分析 该句是一个主系表结构的简单句。To complete the great map of the world为 作主语。自主翻译 2.In ancient times, silk from China found its way overland to India,the Middle East,and Rome,along what became known as the Silk Road.句式分析 该句为主从复合句。主干部分是silk from China found its way,为主谓宾结构;what 引导 从句,作介词along的 。自主翻译 3.China has invested billions in systems and services along these routes, which will help to greatly develop the whole area for the benefit of future trade and cultural exchange.句式分析 该句为复合句。 引导一个非限制性定语从句,指代前面整个句子。自主翻译 核心词汇集释extend vt.扩展;使伸长;延长【教材原句】 A trading route across the sea was also extended along the coasts of the Indian Ocean,centred around Ceylon (now Sri Lanka).以锡兰(今斯里兰卡)为中心的一条横跨海洋的贸易路线沿印度洋海岸延伸。【用法】(1)extend ...to 延长到extend ...by 延长了extend sth to sb 向某人提供/给予某物(2)extension n. 延长;扩大【佳句】 I would like to extend my thanks to all our teachers, parents and families, who have done so much for us over the years. (感谢信)我要向所有的老师、父母和家人表示感谢,这些年来为我们付出了很多。【练透】 单句语法填空①In addition, the Yangtze River, (extend) as long as about 6,300 kilometers, can provide different kinds of splendid landscapes for visitors.【写美】 完成句子②Even if he is in trouble,he will .So I would like to .即使他身处困境,他也会向我伸出援手。因此,我要向他表示衷心的感谢。negotiate vt.商定;达成(协议) vi.谈判;磋商;协商【教材原句】 Here, merchants from China and many other places met to negotiate trade deals,which also led to more awareness of each other’s cultures.在这里,来自中国和其他许多地方的商人汇聚一起,洽谈贸易协议,这也增进了对彼此文化的认识。【用法】(1)negotiate with sb for/about sth=negotiate sth with sb与某人商议/谈判某事negotiate an agreement/a contract 商定一份协议/合同(2)negotiation n. 谈判negotiator n. 谈判者【佳句】 Participating in extra-curricular activities enables us to learn to how negotiate and cooperate with fellow students.参加课外活动可以让我们学习如何与同学进行协商与合作。【练透】 单句语法填空①The two sides have yet to show their willingness (negotiate).②(2022·全国甲卷)Nowadays countries all over the world have entered into (negotiate) with each other concerning how to protect oceans more efficiently.【写美】 完成句子③Why don’t you and solve this issue once and for all?您为什么不直接与他进行协商,一劳永逸地解决这个问题?withdraw vi.& vt.(使)撤回;撤离;从银行账户等提(款);取(钱)【教材原句】 Although China withdrew from further expeditions after 1433, these land and sea routes remained active channels between other cultures for centuries.尽管1433年后中国停止了进一步的探索,但在随后的几个世纪,这些陆地和海洋路线仍是与其他文化之间的活跃通道。【用法】withdraw sb/sth (from sth)收回/取回/撤回某人/某物从市场撤回某物【佳句】 ①She withdrew all her savings and left the country.她把全部存款取出后离开了那个国家。②I insist that you withdraw your offensive remarks immediately.我要求你必须立刻收回那些过头的话。【练透】 单句语法填空①A knee injury forced her (withdraw) from the competition.【写美】 完成句子②Ellen was a painter of birds and nature,who, for some reason, contemporary society.艾伦是一个画鸟和大自然的画家,由于某种原因,她从当下的社会中隐退了。in hand在手头;可供使用【教材原句】 Hundreds of years on, and with the latest technology in hand, the need to trade and the desire to enhance relationships will drive China to reach out across the sea far into the future.数百年过去了,由于拥有了最新技术,在贸易的必要性和增进关系的愿望的驱动下,中国将跨海越洋,迈向未来。【用法】at hand 在手边;在附近at first hand 第一手;亲自by hand 用手工hand in hand 手拉手【佳句】 Having enough data in hand, the merchant began to exploit the market as scheduled.手头有了足够的数据,这个商人开始按计划开拓市场。【练透】 单句语法填空①To make it easier to get in touch with us, you’d better keep this card hand.【写美】 完成句子②As the old saying goes,“Success and failure always ”.俗话说:“成功与失败如影随形。”③The washing machine was broken, so .洗衣机坏了,所以我们不得不用手洗衣服。重点句型解构句型公式:what引导的宾语从句【教材原句】 In ancient times, silk from China found its way overland to India, the Middle East, and Rome, along what became known as the Silk Road.在古代,中国丝绸经由一条陆路运到印度、中东和罗马,这条路就是有名的“丝绸之路”。【用法】(1)what引导的宾语从句放在介词或动词之后,从句中使用陈述语序。(2)what在从句中作主语、宾语或表语,表示“……的事物”。【品悟】 A bowl of noodles from a stranger made me feel indebted, but I have never thanked my mum for what she has done for me.来自陌生人的一碗面条让我觉得很感激,但我从来没有感谢过妈妈为我所做的一切。【写美】 完成句子/句式升级①What we can’t get .我们得不到的似乎比我们所拥有的要好。②Choosing the right dictionary depends on .选择合适的词典取决于你想用它做什么。③A tall building arose in a place which was wasteland.→A tall building arose in .(what引导的宾语从句)句型公式:with复合结构【教材原句】 Hundreds of years on, and with the latest technology in hand, the need to trade and the desire to enhance relationships will drive China to reach out across the sea far into the future.数百年过去了,由于拥有了最新技术,在贸易的必要性和增进关系的愿望的驱动下,中国将跨海越洋,迈向未来。【用法】with复合结构在句中作状语,主要构成如下:with+名词+【品悟】 ①On the first day of my first grade, I stood by the door with butterflies in my stomach.一年级的第一天,我站在门口,心里七上八下。②With house/housing prices going up so fast, we can’t afford one at all.由于房价上涨如此之快,我们根本买不起房子。【写美】 完成句子①Soon the tea room became lively .很快,茶室变得热闹起来,每个国际学生都试着自己泡茶。② , she had to go home on foot.由于自行车被盗,她不得不步行回家。③ , John felt very lonely.由于没有可以说话的人,约翰感到非常孤独。④The murderer was brought in, .凶手被带了进来,双手被反绑在背后。Section Ⅰ Reading and Thinking【文本透析·剖语篇】第一步1.Parts 1-4 CADB2.the reasons, history and future of China’s exploring the sea第二步1-4 DCBC第三步1.In ancient times, silk from China found its way overland to India, the Middle East, and Rome, along what became known as the Silk Road.2.Under the command of Zheng He, they set sail from the South China Sea across the Indian Ocean to the mouth of the Red Sea, and then to the east coast of Africa.3.The aim of this initiative is to encourage cooperation and trade across the historic Silk Road areas, and strengthen the bonds between China and the rest of the world.第四步1.Marco Polo changed the world by his tales about his travels from Venice to the court of Kublai Khan in China.His account of his journeys inspired other adventurers, such as the explorer Christopher Columbus, who always carried a copy of Polo’s book.2.China’s “Belt and Road Initiative (BRI)” is a planned multitrillion-dollar infrastructure program that is intended to link China with more than 100 countries through railroad, shipping and energy projects.The BRI will recreate the Silk Road,an old network of trading routes between the East and the West, by investing large sums of money into other countries to build such infrastructure projects.The “belt” will consist of land routes connecting economies in Asia, Africa and Europe.The “road” — while not actually a road — will connect various ocean routes through these areas.3.Exploring the ocean is the key to increasing our understanding of the ocean, so we can more effectively manage, conserve, regulate, and use ocean resources that are vital to our economy and to all of our lives.Ocean exploration is about making discoveries, searching for things that are unusual and unexpected.Through ocean exploration, we collect data and information needed to address both current and emerging science and management needs.第五步1.动词不定式短语 在早期文明中,人们对绘制世界大地图充满激情。2.宾语 宾语 在古代,中国丝绸经由一条陆路运到印度、中东和罗马,这条路就是有名的“丝绸之路”。3.which 中国已经在这些沿线地区的运输系统和服务上投入了数十亿美元,这将促进整个地区实现大发展,有利于未来的贸易和文化交流。【核心知识·巧突破】核心词汇集释1.①extending ②extend his helping hand to me; extend my heartfelt gratitude to him2.①to negotiate ②negotiations ③negotiate directly with him3.①to withdraw ②had withdrawn from4.①at ②go hand in hand ③we had to wash our clothes by hand重点句型解构1.①seems better than what we have ②what you want to use it for ③what was wasteland2.①with every international student trying to make their own tea ②With her bike stolen ③With no one to talk to④with his hands tied behind his back8 / 8(共101张PPT)Section Ⅰ Reading and Thinking1篇章助解·释疑难目 录2文本透析·剖语篇4课时检测·提能力3核心知识·巧突破篇章助解·释疑难力推课前预习1REACHING OUT ACROSS THE SEA Trade and curiosity① have often formed the foundation of mankind’sgreatest achievements.[1]To complete the great map of the world was astrong passion for the people of early civilisations.Marco Polo’s tales②inspired European explorers to③ search for sea routes from west toeast.However,merchants④ and explorers from the East set sail⑤ fromeast to west many years before Columbus first did. In ancient times, silk from China found its way overland to⑥India, the Middle East, and Rome, along what became known as theSilk Road.A trading route across the sea was also extended⑦ along thecoasts of the Indian Ocean,centred around⑧ Ceylon (now SriLanka).[2]Here, merchants from China and many other places met tonegotiate⑨ trade deals,which also led to more awareness⑩ of eachother’s cultures.Over the centuries,further trading allowed moreexploration of the regions to the west of China, as recorded in DuHuan’s Record of My Travels in the eighth century. [1]动词不定式短语To complete the great map of the world作主语。 [2]which引导非限制性定语从句。【读文清障】①curiosity n.好奇;好奇心②tale n.故事;叙述③inspire sb to do sth激励某人做某事④merchant n.商人;批发商adj.海上货运的⑤set sail起航;开航⑥find one’s way to ...找到正确的路(去某处)⑦extend vt.扩展;使伸长;延长⑧centre around 以……为中心⑨negotiate vt.商定;达成(协商) vi.谈判;磋商;协商⑩awareness n.知道;认识;意识;兴趣 Later,the Ming Dynasty further developed relations with theseregions.Between 1405 and 1433, seven large fleets sailed west onvoyages of trade and exploration.These fleets were a sight to behold andwere in a league of their own at that time.Under the command of ZhengHe,they set sail from the South China Sea across the Indian Ocean to themouth of the Red Sea, and then to the east coast of Africa.African royal families sent gifts such as giraffes as gestures of friendship in return for gold,silk,and spices .[3]Although China withdrew from furtherexpeditions after 1433, these land and sea routes remained activechannels between other cultures for centuries. To reach out across the sea remains a strong desire today.[4]Theancient sea routes travelled by Zheng He are being revisited with the 21stCentury Maritime Silk Road, which is part of the Belt and RoadInitiative .[5]The aim of this initiative is to encourage cooperation andtrade across the historic Silk Road areas, and strengthen the bonds between China and the rest of the world.Trading has grown greatly inrecent years, and will continue to do so in years to come.China hasinvested billions in systems and services along these routes, which willhelp to greatly develop the whole area for the benefit of future trade andcultural exchange. [3]Although引导让步状语从句。 [4]过去分词短语travelled by Zheng He作后置定语,修饰routes。 [5]动词不定式短语to encourage cooperation and trade作表语。 fleet n.舰队;机群;车队 behold vt.看;看见a sight to behold壮观的景象 league n.等级;水平;联合会;联赛in a league of one’s own独领风骚 royal adj.皇家的;王室的;高贵的 in return for 作为对……的回报 spice n.(调味)香料 withdraw vi.& vt.(使)撤回;撤离withdraw from退出;撤回 channel n.航道;海峡;频道 revisit vt.重提;重游;再访;再次讨论 maritime adj.海的;海运的;海事的 initiative n.倡议;新方案 bond n.纽带;关系vt.& vi.增强信任关系;使牢固结合 for the benefit of为了……的利益 China has also joined its friends across the sea on other importantprojects.Although the ancient sea routes of Zheng He have been travelledmany times, there are still many other places left to explore.[6]In recentyears,China has joined other nations on several expeditions to explore theArctic.From a scientific point of view , there is an urgent need to studythe Arctic in order to understand climate change and its effects. [7]Hundreds of years on , and with the latest technology in hand , the need to trade and the desire to enhance relationships will driveChina to reach out across the sea far into the future. [6]动词不定式短语to explore the Arctic作目的状语。 [7]with the latest technology in hand是“with+名词+介词短语”的复合结构。 from a ...point of view从一个……的角度来看 hundreds of years on数百年后 in hand 在手头;可供使用 enhance vt.提高;加强;增进【参考译文】跨海越洋 贸易和好奇心通常构成人类最伟大成就的基础。在早期文明中,人们对绘制世界大地图充满激情。马可·波罗的故事激励了欧洲探险家寻找自西向东的海上航线。然而,在哥伦布首次启航之前许多年,东方的商人和探险家就已经开始自东向西航行。 在古代,中国丝绸经由一条陆路运到印度、中东和罗马,这条路就是有名的“丝绸之路”。以锡兰(今斯里兰卡)为中心的一条横跨海洋的贸易路线沿印度洋海岸延伸。在这里,来自中国和其他许多地方的商人汇聚一起,洽谈贸易协议,这也增进了对彼此文化的认识。几个世纪间,随着贸易的发展,对中国以西地区的探索增多了,这些在八世纪杜环所著的《经行记》一书中有所记载。 后来,明朝进一步发展了与这些地区的关系。1405年至1433年间,七支大型船队西渡重洋,开展贸易和探索。这些船队在当时蔚为壮观,独领风骚。在郑和的指挥下,船队从南中国海起航,穿越印度洋,直抵红海口,然后前往非洲东海岸。非洲王室赠送长颈鹿等礼物以示友好,同时也是作为他们获得黄金、丝绸和香料的回赠。尽管1433年后中国停止了进一步的探索,但在随后的几个世纪,这些陆地和海洋路线仍是与其他文化之间的活跃通道。 今天,跨海越洋依旧是人们强烈的渴望。随着作为“一带一路”倡议组成部分的“21世纪海上丝绸之路”的提出,郑和航行过的古代航道而今再度受到关注。这项倡议旨在鼓励横跨历史悠久的丝绸之路地区的合作与贸易,同时加强中国与世界其他地区之间的联系。近年来,贸易增长迅猛,未来几年也将继续增长。中国已经在这些沿线地区的运输系统和服务上投入了数十亿美元,这将促进整个地区实现大发展,有利于未来的贸易和文化交流。 中国还与海洋彼岸的友邦一起参与了其他重要项目。尽管郑和的古代海上路线已经重走很多次了,但仍有许多其他地方有待探索。近年来,中国与其他国家一道开展了多次北极考察。从科学角度看,迫切需要研究北极,以了解气候变化及其影响。 数百年过去了,由于拥有了最新技术,在贸易的必要性和增进关系的愿望的驱动下,中国将跨海越洋,迈向未来。文本透析·剖语篇助力语篇理解2第一步:析架构理清脉络1. Match the main idea with each part.Part 1 A. The sea exploration in ancient China.Part 2 B. The sea exploration in the future.Part 3 C. The reasons to explore other places.Part 4 D. The sea exploration in today’s China.答案:Parts 1-4 CADB2. What’s the main idea of this passage?It’s about .the reasons, history and future of China’s exploringthe sea 第二步:知细节明察秋毫1. Who was (were) the earliest explorer(s) of the Western Ocean?( )A. Marco Polo.B. Christopher Columbus.C. European explorers.D. Brave merchants.2. African royal families sent gifts such as giraffes to China in orderto .( )A. make moneyB. stop the warC. show their friendshipD. award the ambassador3. In Du Huan’s book Record of My Travels, you can learnabout .( )A. Marco PoloB. many foreign countriesC. Christopher ColumbusD. ways to make silk4. What can we infer from the text?( )A. Columbus’ exploration was stopped for economic reasons.B. No accurate maps of the countries around the Indian Ocean existedbefore Zheng He.C. China will have more expeditions across the sea far into the future.D. The giraffe was an animal that could not be found in China in the MingDynasty.第三步:品佳句妙笔生辉1. Read the passage carefully and find the sentence describing the route ofthe Silk Road. In ancient times, silk from China found its way overland to India,the Middle East, and Rome, along what became known as the SilkRoad.2. Read the passage carefully and find the sentence describing the route ofZheng He’s voyages. Under the command of Zheng He, they set sail from the South ChinaSea across the Indian Ocean to the mouth of the Red Sea, and then tothe east coast of Africa.3. Read the passage carefully and find the sentence describing the aim ofthe Belt and Road Initiative. The aim of this initiative is to encourage cooperation and trade acrossthe historic Silk Road areas, and strengthen the bonds between Chinaand the rest of the world.第四步:抒己见提升思维1. How did Marco Polo change the world? Marco Polo changed the world by his tales about his travels fromVenice to the court of Kublai Khan in China.His account of hisjourneys inspired other adventurers, such as the explorer ChristopherColumbus, who always carried a copy of Polo’s book.2. What do you know about the Belt and Road Initiative? China’s “Belt and Road Initiative (BRI)” is a plannedmultitrillion-dollar infrastructure program that is intended to link Chinawith more than 100 countries through railroad, shipping and energyprojects.The BRI will recreate the Silk Road,an old network oftrading routes between the East and the West, by investing large sumsof money into other countries to build such infrastructure projects.The“belt” will consist of land routes connecting economies in Asia,Africa and Europe.The “road” — while not actually a road — willconnect various ocean routes through these areas.3. Why should we explore the ocean? Exploring the ocean is the key to increasing our understanding of theocean, so we can more effectively manage, conserve, regulate,and use ocean resources that are vital to our economy and to all of ourlives.Ocean exploration is about making discoveries, searching forthings that are unusual and unexpected.Through ocean exploration,we collect data and information needed to address both current andemerging science and management needs.第五步:辨难句拆分解读1. To complete the great map of the world was a strong passion for thepeople of early civilisations.句式分析 该句是一个主系表结构的简单句。To complete the greatmap of the world为 作主语。自主翻译 动词不定式短语 在早期文明中,人们对绘制世界大地图充满激情。 2. In ancient times, silk from China found its way overland to India,theMiddle East,and Rome,along what became known as the Silk Road.句式分析 该句为主从复合句。主干部分是silk from China found itsway,为主谓宾结构;what 引导 从句,作介词along的 。自主翻译 宾语 宾语 在古代,中国丝绸经由一条陆路运到印度、中东和罗马,这条路就是有名的“丝绸之路”。 3. China has invested billions in systems and services along these routes,which will help to greatly develop the whole area for the benefit offuture trade and cultural exchange.句式分析 该句为复合句。 引导一个非限制性定语从句,指代前面整个句子。自主翻译 which 中国已经在这些沿线地区的运输系统和服务上投入了数十亿美元,这将促进整个地区实现大发展,有利于未来的贸易和文化交流。 核心知识·巧突破探究课堂重点3核心词汇集释extend vt.扩展;使伸长;延长【教材原句】 A trading route across the sea was also extended alongthe coasts of the Indian Ocean,centred around Ceylon (now SriLanka). 以锡兰(今斯里兰卡)为中心的一条横跨海洋的贸易路线沿印度洋海岸延伸。(1)extend ...to 延长到extend ...by 延长了extend sth to sb 向某人提供/给予某物(2)extension n. 延长;扩大【用法】【佳句】 I would like to extend my thanks to all our teachers,parents and families, who have done so much for us over theyears. (感谢信)我要向所有的老师、父母和家人表示感谢,这些年来为我们付出了很多。【练透】 单句语法填空①In addition, the Yangtze River, (extend) as long asabout 6,300 kilometers, can provide different kinds of splendidlandscapes for visitors.extending 【写美】 完成句子②Even if he is in trouble,he will .So Iwould like to .即使他身处困境,他也会向我伸出援手。因此,我要向他表示衷心的感谢。extend his helping hand to me extend my heartfelt gratitude to him negotiate vt.商定;达成(协议) vi.谈判;磋商;协商【教材原句】 Here, merchants from China and many other places metto negotiate trade deals,which also led to more awareness of eachother’s cultures.在这里,来自中国和其他许多地方的商人汇聚一起,洽谈贸易协议,这也增进了对彼此文化的认识。【用法】(1)negotiate with sb for/about sth=negotiate sth with sb 与某人商议/谈判某事negotiate an agreement/a contract 商定一份协议/合同(2)negotiation n. 谈判negotiator n. 谈判者【佳句】 Participating in extra-curricular activities enables us to learn tohow negotiate and cooperate with fellow students.参加课外活动可以让我们学习如何与同学进行协商与合作。【练透】 单句语法填空①The two sides have yet to show their willingness (negotiate).②(2022·全国甲卷)Nowadays countries all over the world have enteredinto (negotiate) with each other concerning how toprotect oceans more efficiently.to negotiate negotiations 【写美】 完成句子③Why don’t you and solve this issueonce and for all?您为什么不直接与他进行协商,一劳永逸地解决这个问题?negotiate directly with him withdraw vi.& vt.(使)撤回;撤离;从银行账户等提(款);取(钱)【教材原句】 Although China withdrew from furtherexpeditions after 1433, these land and sea routes remained activechannels between other cultures for centuries. 尽管1433年后中国停止了进一步的探索,但在随后的几个世纪,这些陆地和海洋路线仍是与其他文化之间的活跃通道。【用法】【佳句】 ①She withdrew all her savings and left the country.她把全部存款取出后离开了那个国家。②I insist that you withdraw your offensive remarks immediately.我要求你必须立刻收回那些过头的话。【练透】 单句语法填空①A knee injury forced her (withdraw) from thecompetition.to withdraw 【写美】 完成句子②Ellen was a painter of birds and nature,who,for some reason, contemporary society. 艾伦是一个画鸟和大自然的画家,由于某种原因,她从当下的社会中隐退了。hadwithdrawn from in hand在手头;可供使用【教材原句】 Hundreds of years on, and with the latest technology inhand, the need to trade and the desire to enhance relationships will driveChina to reach out across the sea far into the future. 数百年过去了,由于拥有了最新技术,在贸易的必要性和增进关系的愿望的驱动下,中国将跨海越洋,迈向未来。【用法】at hand 在手边;在附近at first hand 第一手;亲自by hand 用手工hand in hand 手拉手【佳句】 Having enough data in hand, the merchant began to exploitthe market as scheduled.手头有了足够的数据,这个商人开始按计划开拓市场。【练透】 单句语法填空①To make it easier to get in touch with us, you’d better keep thiscard hand.at 【写美】 完成句子②As the old saying goes,“Success and failure always ”.俗话说:“成功与失败如影随形。”③The washing machine was broken, so .洗衣机坏了,所以我们不得不用手洗衣服。go hand inhand we had to wash our clothes byhand 重点句型解构句型公式:what引导的宾语从句【教材原句】 In ancient times, silk from China found its wayoverland to India, the Middle East, and Rome, along what becameknown as the Silk Road.在古代,中国丝绸经由一条陆路运到印度、中东和罗马,这条路就是有名的“丝绸之路”。【用法】(1)what引导的宾语从句放在介词或动词之后,从句中使用陈述语序。(2)what在从句中作主语、宾语或表语,表示“……的事物”。【品悟】 A bowl of noodles from a stranger made me feel indebted,but I have never thanked my mum for what she has done for me.来自陌生人的一碗面条让我觉得很感激,但我从来没有感谢过妈妈为我所做的一切。【写美】 完成句子/句式升级①What we can’t get .我们得不到的似乎比我们所拥有的要好。②Choosing the right dictionary depends on .选择合适的词典取决于你想用它做什么。③A tall building arose in a place which was wasteland.→A tall building arose in .(what引导的宾语从句)seems better than what we have what you want to use itfor what was wasteland 句型公式:with复合结构【教材原句】 Hundreds of years on, and with the latest technologyin hand, the need to trade and the desire to enhance relationships willdrive China to reach out across the sea far into the future.数百年过去了,由于拥有了最新技术,在贸易的必要性和增进关系的愿望的驱动下,中国将跨海越洋,迈向未来。【用法】【品悟】 ①On the first day of my first grade, I stood by the door withbutterflies in my stomach.一年级的第一天,我站在门口,心里七上八下。②With house/housing prices going up so fast, we can’t afford one atall.由于房价上涨如此之快,我们根本买不起房子。【写美】 完成句子①Soon the tea room became lively .很快,茶室变得热闹起来,每个国际学生都试着自己泡茶。② , she had to go home on foot.由于自行车被盗,她不得不步行回家。③ , John felt very lonely.由于没有可以说话的人,约翰感到非常孤独。with every international studenttrying to make their own tea With her bike stolen With no one to talk to ④The murderer was brought in, .凶手被带了进来,双手被反绑在背后。with his hands tied behind hisback 课时检测·提能力培育学科素养4维度一:品句填词1. Located between Great Britain and the mainland of Europe,English (海峡) plays an important role in both militaryand economic affairs.2. To our happiness, our school sponsored a football (联赛) in association with another three schools.Channel league 3. The trade agreement helped to strengthen the (关系)between the two countries.4. The beauty of the mountain village is a pleasure to (看见).5. Most Chinese people like the fairy t of The Cowherd and theWeaving Maid, which dates back to the Han Dynasty.6. Zheng He, with his f , came across the Indian Ocean, andarrived at the east coast of Africa.bonds behold ale leets 维度二:单句语法填空1. I think that we should get fully prepared for this (negotiate), which is important for our company.2. If you experience any unusual symptoms after (withdraw) of the treatment, then contact your doctor.3. In thirty years from now the United States should have a (man) spacecraft on Mars.4. Looking back on my senior high school days, I have a (mix) feeling of happiness and sadness.negotiation withdrawal manned mixed 维度三:固定搭配和句式1. In the end, we took a group photo, , to record this unforgettable experience.(with复合结构)最后,我们拍了一张合影,手里端着茶杯,记录了这次难忘的经历。2. The party ended up , smoothly and joyfully.(as)派对如期望的那样顺利而愉快地结束了。3. So, .You can getimproved by doing the following things.(there is)所以,没有必要感到沮丧。你可以通过做以下事情来提高自己。with cups of tea in ourhands as expected there is no need to feel depressed/frustrated 4. In this field, the high-tech company is .(league)在这个领域,这家高科技公司独树一帜。5. Our teachers always tell us to and who weare if we want to succeed.(what)老师们总是告诉我们,如果我们想要成功,就要相信我们所做的事情和我们自己。in a league of its own believe in what we do 维度四:课文语法填空 Trade and curiosity have often formed the foundation of mankind’sgreatest achievements.1. (merchant) and explorersfrom the East set sail from east to west many years before Columbus firstdid.Merchants In ancient times, silk from China found 2. (it) way alongwhat became known as the Silk Road,3. (extend)along the coasts of the Indian Ocean, centred around Ceylon.Here,merchants from China and many other places met to negotiate tradedeals,4. also led to more awareness of each other’scultures.its extending which Later,the Ming Dynasty sent seven large 5. (fleet) tosail west on voyages of trade and exploration.Under 6. commandof Zheng He,they set sail from the South China Sea across the IndianOcean to the mouth of the Red Sea,and then to the east coast ofAfrica.Although China withdrew 7. further expeditions after1433, these land and sea routes remained active channels between othercultures for centuries.fleets the from To reach out across the sea 8. (remain) a strong desiretoday.The aim of the Belt and Road Initiative is to encourage cooperationand trade across the historic Silk Road areas, and 9. (strength) the bonds between China and the rest of the world. China hasinvested billions in systems and services along these routes.China has alsojoined its friends across the sea on other important projects.The need totrade and the desire to enhance relationships will drive China 10. (reach) out across the sea far into the future.remains strengthen toreach Ⅰ.阅读理解A (2024·宁波高二下期末)A team of scientists plans to explore alittle-known part of the ocean.The scientists will enter what they call the“Midnight Zone” of the Indian Ocean.It is an area at a depth of about1,000 meters below the surface where light does not reach.The project isexpected to begin on 16 March and to last about five weeks.The scientistsaim to explore huge underwater mountains also known as seamounts. The scientists involved in the project are part of Nekton, an oceanresearch group that works with the University of Oxford in Britain.Theyare working with the Seychelles’ and Maldives’ governments in aneffort to protect ocean areas. Oliver Steeds is the director of the Nekton effort.He told theAssociated Press that the area his team will explore is home to many formsof life.“What we do know is that beneath 1,000 meters, there’s nolight down there, but a lot of animals ...are shining,” he said. The Nekton scientists will be using one of the most modern deep seasubmarines (潜水艇) in the world.It is named Limiting Factor. Last August, the Limiting Factor completed another project: todive to the deepest point in each of the world’s five oceans.That effortwas called the Five Deeps Expedition.The deepest of these dives took thesubmarine to nearly 11,000 meters below sea level. Robert McCallum is the leader of the expedition.He said vehicles thatcan dive deep into the ocean are rare. The scientists will use sensors and mapping technology to identifynew species and landforms deep beneath the sea.But, they also want toobserve the effects humans have on the deep sea environment.They will betrying to measure the presence of plastic pollution and possible effects ofclimate change.语篇解读:本文是一篇说明文。一些科学家将潜入印度洋1,000米的深处,探索人类活动对海洋的影响。语篇解读:本文是一篇说明文。一些科学家将潜入印度洋1,000米的深处,探索人类活动对海洋的影响。1. What is the purpose of Nekton?( )A. To protect the sea.B. To explore seamounts.C. To discover new species.D. To research ocean animals.解析: 推理判断题。根据第二段可知,Nekton是一个海洋研究小组,其根本目的是保护海洋。2. What is special about the “Midnight Zone”?( )A. It’s complete dark.B. There are some lights.C. It’s 11,000 meters deep.D. There are no plants or animals.解析: 细节理解题。根据第三段可知,虽然海底1,000米深处自然光无法到达,但是一些海洋动物自身会发光。3. What can we learn about the Limiting Factor?( )A. It will be used for the first time.B. It met with some failure last year.C. It can take people to travel around the world.D. It can reach as deep as nearly 11,000 meters.解析: 细节理解题。根据倒数第三段可知,这种潜水艇可以潜入到海底接近11,000米的深处。4. What do the scientists want to know through the research?( )A. How new species live in the ocean.B. How human activities affect the sea.C. What makes life possible under the sea.D. What effects the ocean has on Earth.解析: 细节理解题。根据最后一段可知,科学家的主要目的是发现新的海洋生物,同时了解人类活动(塑料污染及气候变化)对海洋环境的影响。B (2024·厦门高二下质检)Somewhere between 40,000 and 110,000 tons of plastic waste produced by Americans ends up in the ocean,according to a study published in the journal Science. It’s difficult to point out where all that waste comes from, andresearchers think that much or most of it probably comes from thenation’s seriously-populated coasts. But there’s also evidence that thenation’s inland (内陆的) waterways serve as a passage for plastic totravel thousands of miles into the oceans. While researchers have documented plastics and other human trashfloating in the world’s oceans, there’s been relatively little attentionpaid to plastic in rivers, streams and lakes. “To my knowledge, noone has studied particular routes, with the exception of places like L. A.and Baltimore Harbor where there are measures in place to prevent trash inrivers from entering the ocean,” said Kara Lavender Law, anoceanographer. The few studies that exist, however, suggest that it may be a hugeproblem. A 2011 study of two southern California urban rivers —including Santa Ana River — found that every square meter of watercontained from 125 to 819 pieces larger than 4.75 millimeters. A 2013survey of the Meuse River, which flows 575 miles through France,Belgium and the Netherlands to the North Sea, found that it contained70,000 pieces of plastic per square meter of water, about 500 of whichwere roughly an inch or bigger in size. If there’s anything positive in this, it’s that you can dosomething, at least on a personal level, to reduce the amount of plasticthat goes into the oceans. “Put trash and recycling where it goes,” saidJenna Jambeck, an associate professor of environmental engineering atthe University of Georgia. “Use reusable items — bags, cups andbottles — to reduce waste.” Finally, Jambeck urges people to pick up litter along waterways,and record it with a phone app called the Marine Debris Tracker. The datayou provide can help scientists to get a better handle on the trash problem.语篇解读:本文是一篇说明文。一项研究发现:大量塑料废弃物通过内陆水道进入海洋,对海洋造成严重的污染。我们应当从身边的小事做起,减少垃圾制造量,为减轻海洋污染做力所能及的事情。语篇解读:本文是一篇说明文。一项研究发现:大量塑料废弃物通过内陆水道进入海洋,对海洋造成严重的污染。我们应当从身边的小事做起,减少垃圾制造量,为减轻海洋污染做力所能及的事情。5. Which of the following places might be least polluted?( )A. Meuse River. B. The North Sea.C. Baltimore Harbor. D. Santa Ana River.解析: 推理判断题。根据第三段第二句中的places like L. A.and Baltimore Harbor where there are measures in place to preventtrash in rivers from entering the ocean可知,巴尔的摩海港采取了防止河流中的垃圾汇入海洋的措施。由此可推知,巴尔的摩海港的污染应当不严重。其他三个地方都是文中提到的重污染区。6. How does the author prove that plastic in rivers is a huge problem?( )A. By listing numbers.B. By making comparisons.C. By following time order.D. By referring to experts’ views.解析: 细节理解题。根据第四段可知,作者主要使用了列数据的手法来证明内陆的河流、湖泊中塑料废弃物太多这一问题的严重性。7. What might Jenna Jambeck advise us to do?( )A. Stay positive about the ocean’s future.B. Reuse plastic items as much as we can.C. Reduce the size of waste we throw away.D. Start from small things to deal with waste.解析: 推理判断题。根据倒数第二段中Jenna Jambeck所说的话可知,他认为我们可以在日常生活中做一些力所能及的事情,比如分类投放垃圾、使用可重复使用的物品以减少垃圾。由此可推知,他会建议我们从身边的小事做起,为减少垃圾做力所能及的事情。8. By using the Marine Debris Tracker, we can .( )A. recycle some wasted itemsB. provide data for scientists to useC. call on more people to pick up litterD. make picking up litter a daily routine解析: 细节理解题。根据最后一段可知,通过使用MarineDebris Tracker这一手机应用软件,我们可以记录自己沿水路捡垃圾的情况,而我们提供的这些数据将帮助科学家更好地应对垃圾问题。Ⅱ.阅读七选五 (2024·日照高二下月考)The key to success is to work from yourgreatest strengths, with passion, in the service of purpose. Doing what you’re best at ensures that you’re workingefficiently.Being passionate about what you do means that you’ll workhard at it.And serving a purpose means that you’re contributing andmaking a real difference in others’ lives.9.( ) I believe that everyone can find an area where the circles of passion,purpose, talent, and need overlap(重叠).The best place to start iswith purpose by listening to your heart.Once you know that, then moveon to passion and talent — each of these will likely contain manypossibilities.10.( ) List them out for each category.Then reflect onpossible areas of overlap between purpose, passion, and talent. When you find the area of overlap between purpose, passion, andtalent, the need area tends to be fairly easy to fulfill.11.( )Here’s another way of thinking about it: Need=what you must do Talent=what you can do Passion=what you love to do Purpose=what you should do 12. ( ) How many times have you heard people telling you,“You can’t make money (need) doing what you love(passion)?” 13. ( ) I believe that everyone can find a path on which allfour of these areas are in harmony.You can find a way to work from yourgreatest strengths, doing what you love to do, in the service ofpurpose, and taking care of all your basic needs.A. It’s completely wrong.B. It takes time to reach your goal.C. You must find what you are interested in.D. The first three areas will suggest potential careers.E. Many people see these four areas as naturally in conflict.F. When you do all three, you’re contributing the maximum value youpossibly can.G. There’re probably several things you love to do and several thingsyou can become really good at.语篇解读:本文是一篇议论文。文章主要介绍了几条帮助我们获得成功的建议。9. F 上文提到了三点建议:做自己最擅长的事、热爱自己所做的事、有明确的目标,因此F项(当你做到这三点,你就能将个人的价值最大化)符合语境。10. G 空前一句建议我们找到自己的热情与特长,空后一句建议我们将它们一一列举出来,因此G项(你的热情与特长可能不止一项)承上启下,符合语境。语篇解读:本文是一篇议论文。文章主要介绍了几条帮助我们获得成功的建议。11. D 上文提到当我们找到目标、热情和能力三者之间的重合部分,则需求部分就很容易满足了。因此D项(前三者就可以帮你提供职业方向)符合语境。12. E 上文提到了Need、 Talent、 Passion、 Purpose四个要素,因此E项(许多人认为这四者之间有冲突)符合语境。13. A 上文提到一种常见的说法:你无法通过做自己喜欢的事来赚钱。下文作者表明自己的观点:这四者完全可以和谐并存。因此A项符合语境。Ⅲ.完形填空 (2024·安徽六校高二下联考)I’ve just read an interesting article.It says children of 14 mothers are less likely to stick to traditionalroles of male 15 and female homemakers. Kids whose mothers havejobs 16 have a better chance of success later in life. When I was five, illness 17 me of my father. To support myfamily, my mum 18 a full-time job, which included long days.She 19 my two sisters and me on her own. My mum always tellsme, “Being 20 is important. Why? Because if you can organiseyour own life and make your own decisions, you can 21 almostanything.” At 15, I got my first part-time job; later I 22 threemore. As I got older, I realised the 23 of depending on myself andthe amazing feeling I had when I 24 to get things I wanted by myself. Watching my mother work hard, I gradually developed a 25 attitude to work. That was why I was able to put myself through four yearsof college on my own. Luckily I received a full-time job offer 26 before I got my degree certificate. I am 27 to my mum. She hasgiven me so much love over the years and is the greatest 28 for me.语篇解读:本文是一篇记叙文。作者的妈妈是一名职业女性,在她的影响下,作者形成了积极的工作态度。语篇解读:本文是一篇记叙文。作者的妈妈是一名职业女性,在她的影响下,作者形成了积极的工作态度。14. A. working B. thinkingC. single D. reliable解析: 根据下文Kids whose mothers have jobs可知,此处指有工作的妈妈。15. A. peacemakers B. breadwinnersC. hosts D. successes解析: 根据上文traditional roles of male可知,传统的认知是男性要养家糊口。16. A. absolutely B. constantlyC. probably D. fortunately解析: 上句话用了likely,此处指有工作的母亲的孩子在以后的生活中可能有更多成功的机会。17. A. informed B. convincedC. reminded D. robbed解析: 根据上文illness可知,疾病夺走了作者父亲的生命。18. A. landed B. refusedC. offered D. abandoned解析: 根据下文a full-time job可知,作者的妈妈找了一份全职工作。land意为“得到”。19. A. dressed B. raisedC. educated D. influenced解析: 根据下文my two sisters and me on her own可知,作者的妈妈独自抚养作者和两个妹妹。20. A. independent B. confidentC. intelligent D. consistent解析: 根据下文可知,此处指作者的妈妈告诉作者独立很重要。21. A. ignore B. bearC. attain D. transform解析: 根据上文可知,如果你能管理自己的生活,作出自己的决定,你几乎就可以获得任何东西。22. A. got back B. got throughC. took over D. took on解析: 根据上下文可知,作者接受了三份工作。23. A. secret B. beautyC. difficulty D. possibility解析: 根据下文可知,作者慢慢意识到了依靠自己的好处。24. A. intended B. struggledC. managed D. prepared解析: 根据下文to get things I wanted by myself可知,作者设法得到了自己想要的东西。manage to do sth为固定搭配,意为“设法做成某事”。25. A. complex B. relaxedC. general D. positive解析: 根据上文可知,作者受母亲影响,形成了积极的工作态度。26. A. yet B. still C. even D. again解析: 根据下文可知,作者甚至在拿到学位证书之前,就得到了一份全职工作。27. A. faithful B. closeC. subject D. grateful解析: 根据下文She has given me so much love over the years可知,作者很感激自己的妈妈。28. A. model B. playmateC. director D. boss解析: 根据上文可知,作者的母亲是作者最好的榜样。谢谢观看! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅰ Reading and Thinking.docx Section Ⅰ Reading and Thinking.pptx Section Ⅰ Reading and Thinking(练习,含解析).docx