资源简介 Section Ⅰ Reading and Thinking维度一:品句填词1.If the (握手) is weak, it is a sign of weakness or unfriendliness.2.At the very moment, we were seized with panic.I sat upright, my body (僵硬的) with fear.3.By the time they started (中等教育的) school, children were already far more aware of their image online.4.These shirts are 100% pure (棉布).5.The old man (拖) the net with all his strength, only to find nothing but an old pan.6.The medicine should be kept in the s , or they will lose effectiveness.7.Mr and Mrs Miller were tired from working all day and the children were busy playing on t .8.As the music played, some students dressed in u marched in with the national flag.维度二:单句语法填空1.I am writing to extend my gratitude to you because with your help I am now a student of (chemist) Department of Sydney University.2.The app WeChat provides a networking platform communication has become faster and faster.3.I put the letter in an envelope, attached a stamp and (mail) it.4.Through the activity, I believe it is labor that matters a lot and that small efforts made by everyone can make a great difference our society.5.I really like having a walk along (shade) road with my friends after school.6.His parents always had him (weed) the garden and carrying out the garbage.维度三:固定搭配和句式1.He hid himself behind the door, .(from where)他躲在门后,从那里他看到那个男人拿了桌子上的什么东西。2.In my sister’s opinion, .(privilege)在我姐姐看来,做志愿者工作是一件荣幸的事情。3.She caught a cold and .她患了感冒,用了一周的时间才恢复过来。4.Yesterday, Jack called me.(be about to ...when ...)昨天我正要去购物,这时杰克突然打来了电话。5.They are always short of water to drink, .他们总是缺少饮用水,更不用说用来洗澡的水了。维度四:课文语法填空I got a parcel from home,1. took about two weeks to arrive.Though it was a bit damaged, I felt very delighted because I’ve been dying 2. (have) some of my favourite sweets.My secondary school is a bush school.The classrooms are made 3. bamboo.When I reach the school grounds, I’m 4. (greet) by the boys who have to walk 5. long way, sometimes for up to two hours to get to school.There’s no electricity, running water or even textbooks, not to mention modern devices! I’m still trying to adapt to these conditions.Science is my most 6. (challenge) subject as my students have no concept of doing experiments.Last weekend I made my first visit with another teacher to Tombe’s village.It took us two and a half hours 7. (get) there.When we arrived, Tombe’s mother and all the villagers greeted us 8. (warm). We left the village the next morning after many goodbyes and firm handshakes.Though I 9. (feel) very exhausted, that evening I fell happily into bed.It was such a privilege 10. (spend) a day with Tombe’s family.Ⅰ.阅读理解A(2024·沧州十校高二下月考)Casey McIntyre recently died of cancer.Before she passed away, Ms McIntyre set up a way to help others.Now, over $600,000 has been donated in her memory, and that money will help to pay off around $60 million of other people’s medical bills. Ms McIntyre, who was 38, worked as a publisher in New York City.In 2019, doctors told her that she had a serious kind of cancer.Though doctors treated her for the cancer, Ms McIntyre’s health got worse. But she realised that in a way, she was luckier than some other people.She had insurance to help pay for her medical care.“Casey had no medical debt,” said her husband, Andrew Rose Gregory.That means she didn’t owe money for her medical care. But Ms McIntyre and her husband knew that many people with cancer face tough decisions because of the costs of medical care.Ms McIntyre worried about others who weren’t as lucky as she had been. Soon, Ms McIntyre and her husband began donating money to a group called RIP Medical Debt.This group works to pay off the unpaid medical debts of others.Usually, the group can pay off medical bills for about 100 times less money than they actually cost.In other words, for every $100 donated, the group can pay off $10,000 in unpaid medical bills. On 12 November, Ms McIntyre passed away.Mr Gregory posted a message for Ms McIntyre on her social media accounts.“If you’re reading this I have passed away,” the post began.Then the post explained, “To celebrate my life, I’ve arranged to buy up others’ medical debt and then destroy the debt.” The couple had set up a page on a website to raise money for this purpose.They had hoped to raise about $20,000.But Ms McIntyre’s post attracted a lot of attention.As of 22 November, Ms McIntyre’s web page had raised over $627,000, or enough money to pay off about $60 million in medical debt.1.In which way did Ms McIntyre feel luckier?( )A.She had a happy family.B.Her illness wasn’t serious.C.Her husband was healthy.D.She had medical insurance.2.What’s the purpose of RIP Medical Debt?( )A.To help cancer patients.B.To cure serious diseases.C.To help patients with medical bills.D.To offer medical advice for patients.3.Why did Mr Gregory post a message on social media?( )A.To announce her wife’s death.B.To appeal for some donations.C.To raise people’s health awareness.D.To collect some money for her wife.4.Which of the following can best describe Ms McIntyre?( )A.Outgoing and cheerful. B.Caring and considerate.C.Intelligent and creative. D.Active and determined.B (2024·南京高二下质检)Want a longer life? Volunteer to do good and you might benefit at least as much.And being selfless can also be good for both body and soul.A new review of the health effects of volunteering found that helping others on a regular basis can reduce early mortality rates (死亡率) by 22%, compared to those in people who don’t participate in such activities.The review also revealed that volunteers benefit from reduced rates of depression and an increased sense of life satisfaction and wellbeing — doing good, it seems, made them feel good.But don’t expect to enjoy the benefits of long life after donating a few coins in the next charity collection.It takes regular sacrifice of time and effort to engage the sense of reward that comes from volunteering — in the research, participants volunteered at least an hour of work, once a month and often, pitched in more frequently.Helping others probably benefits health by increasing social contact and reducing loneliness, which another review found to be as dangerous as smoking in contributing to high blood pressure, heart attacks and strokes and dementia.In contrast, socializing with friends and family — which volunteer work promotes — lowers dementia risk.But taken too extremes, even being selfless can be too much of a good thing.The authors found some studies that suggested people who sacrificed in order to care for family members could become less healthy both emotionally and physically, since they are frequently overwhelmed (使受不了) with heavy responsibilities.The same can be true for other types of volunteering, if the activities start to become a burden rather than a relief.“There may be a fine line between volunteering enough to experience mental health benefits (up to 10 hours a month) and spending too much time volunteering so it becomes a burden,” the authors write.“If volunteering becomes a burden, this may lead to ‘burnout’.”They also note that more work is needed to understand whether volunteering actually improves health and leads to longer lives; it may be that volunteers are generally more active and socially engaged, and therefore healthier to begin with.5.What did the new review of the health effects of volunteering mainly find?( )A.Volunteering can be good for body.B.Volunteering can be good for mind.C.Helping others will help us live longer.D.Helping others will make us feel good.6.By saying “But don’t expect to enjoy the benefits of long life after donating a few coins in the next charity collection.”, the writer suggests that .( )A.we should do good deeds regularlyB.little help doesn’t make much differenceC.money is not enough in helping othersD.it’s unreasonable to expect to live longer7.Paragraph 5 mainly conveys the message that .( )A.smoking causes many diseasesB.loneliness may do great harm to healthC.doing good improves our mental healthD.helping others makes us contact more people8.Which proverb can best summarize the sixth paragraph?( )A.It’s difficult to please all.B.Too much is as bad as too little.C.Love makes the world go around.D.You can only do one thing at a time.Ⅱ.阅读七选五 (2024·重庆高二下月考)Obviously, confidence is something we want.We feel better when we’re confident and confidence makes us better at nearly everything that we do. 9.( ): our children, our students, and our employees.So, we encourage them by saying phrases like, “You got this!” That’s because we’ve all been taught this diagram called the confidence/competence loop (环形).The loop works as follows: 10.( ), the more success you have, and the more confident you become, which, in turn, boosts your belief in yourself and makes you more competent.It’s a virtuous cycle. The problem is that the confidence loop only explains the confidence cycle for individuals, not for interpersonal or group settings.There are two different types of success:“task success” and “relationship success”.“Will I win the game?” is a task-success question.“Will you still be there if I lose?” is a relationship-success question.11.( )? Which one matters more to you? In interpersonal settings, the success of the relationship matters more than the success of the task.If I fail at my task, then I’m only letting myself down.But if I fail at our task, then I’m letting you down. 12.( ), then I will not perform at a high level because the stakes are too high.If I think that messing up a project will get me fired, then I will not perform at a high level because the stakes are too high.That’s not confidence, that’s fear. That’s why I say in my speeches,“Stop telling people, ‘You got this.’ Instead, tell them what they really need to hear,‘I got you.’” Almost every truly confident person has someone who supports them unconditionally and independently of their win/loss track record.13.( ).Let them know,“Hey, you’ve got this.And if even you don’t, then I’ve got you.”A.The more competent you areB.Which one feels more significantC.Why should we become confidentD.Be an unconditional supporter of someone elseE.But we also want those we care about to have it as wellF.It means being certain of your abilities or of having trust in peopleG.If I think that losing the game will cause everyone to turn their backs on meⅢ.完形填空 (2024·无锡高二下期末)Recently, I was thinking how mindless my family’s routines had become.We had become absorbed in our own activities and not very 14 towards those around us.We needed to do something to bring back some 15 into our lives. I purchased a journal, 16 it “Our Deed Diary” and held a family meeting.I told my husband and our daughters I 17 us all to think about doing a kindness for others every day.The purpose was to 18 the focus on ourselves and brighten someone else’s day in the process. We talked about what a good deed would mean for this “ 19 ”.We decided that a good deed was doing something nice for someone else that they were not 20 .It could be as 21 as making a card for your teacher.We 22 to record our deeds every day and discuss them over dinner. The project is 23 than it seems.We all, of course, do things for others on a 24 basis but this had to be something above and beyond what we already do.Sending birthday cards to people that we already send cards to every year would not 25 .This had to be an unexpected 26 on our parts. We have been doing good deeds for nearly a year now.I am happy to say that it is making a 27 in our lives.Instead of always wondering what the day will bring for us, we 28 what we can do for someone else.I feel my daughters better understand the old saying that “it is better to give than to receive”.14.( )A.sensitive B.generousC.curious D.considerate15.( )A.value B.symbolC.wisdom D.meaning16.( )A.called B.definedC.created D.designed17.( )A.ordered B.wantedC.suggested D.requested18.( )A.place B.obtainC.reduce D.increase19.( )A.dream B.projectC.idea D.attempt20.( )A.predicting B.expectingC.demanding D.requiring21.( )A.special B.usefulC.simple D.interesting22.( )A.decided B.hopedC.insisted D.preferred23.( )A.bigger B.smallerC.easier D.harder24.( )A.regular B.casualC.normal D.natural25.( )A.matter B.countC.contribute D.include26.( )A.plan B.programC.effort D.present27.( )A.sense B.changeC.choice D.difference28.( )A.put forward B.make outC.think about D.bring upSection Ⅰ Reading and Thinking基础知识自测维度一1.handshake 2.rigid 3.secondary 4.cotton 5.dragged6.shade 7.tablets 8.uniform维度二1.Chemistry 2.where 3.mailed 4.to 5.shaded 6.weeding维度三1.from where he saw the man take something on the desk2.it’s a privilege to do voluntary work3.it took her a week to recover4.I was about to go shopping when5.not to mention water to bathe in维度四1.which 2.to have 3.of 4.greeted 5.a 6.challenging7.to get 8.warmly 9.felt 10.to have spent素养能力提升Ⅰ.语篇解读:本文是一篇记叙文。Casey McIntyre最近因癌症去世。为了纪念她,人们已经捐赠了60多万美元,这些钱将帮助支付其他病人大约6,000万美元的医疗费用。1.D 细节理解题。根据第三段可知,Casey McIntyre意识到,在某种程度上,她比其他一些人幸运——她有保险来支付医疗费用。2.C 细节理解题。根据第五段可知,RIP Medical Debt这一组织主要帮助那些经济困难的病人支付所欠医院的账单。3.B 细节理解题。根据最后两段可知,Mr Gregory在社交媒体上发布这条消息的主要目的是募集资金来帮助其他病人,最终他们募集了60多万美元。4.B 推理判断题。综合全文可知,Casey McIntyre自己虽然身患癌症,但她一直致力于帮助其他病人筹集资金来支付医疗账单,这说明她是体贴和有爱心的。语篇解读:本文是一篇说明文。一项新的研究表明,帮助他人无论对我们的身体还是精神都有很大的好处——其中最大的好处是可以延长我们的生命。5.C 细节理解题。根据第二段可知,这一新的研究表明,经常帮助别人可以大大降低我们过早死亡的概率。6.A 推理判断题。根据第四段可知,这句话表达的意思是:要想长寿,仅仅偶尔做好事是不够的,我们应该经常做好事。7.D 段落大意题。根据第五段可知,本段主要告诉我们帮助他人可以促进我们的社会交往,从而减少孤独给我们带来的危害。8.B 推理判断题。根据第六段可知,如果花在志愿活动上的时间太多,那么助人就会变成一种负担,同时也会影响我们的健康。因此作者的态度是志愿活动也要适度。Ⅱ.语篇解读:本文是一篇议论文。人人都需要自信,我们在自己建立自信的同时,也应该帮助他人建立自信。9.E 下文中的our children, our students, and our employees正好与E项中的those对应。10.A 下文接连出现两个the more ...句式,正好与A项相匹配。11.B 上文列举了两个问题,这里针对这两个问题进行分析;后面句子Which one matters more to you?暗示B项符合语境,与其并列。12.G 分析语境可知,逗号后面是主句,逗号前面是一个从句,因此G项符合语境。13.D 上句指出:几乎每个真正自信的人都有人无条件地支持他/她。D项则接着建议我们去无条件地支持他人。Ⅲ.语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过“一天一件好事”计划,不但改变了他人的生活,而且给自己带来了快乐。14.D 作者认为自己和家人过多地关注自己的事,也就是对周围的人缺乏关心和体贴。15.D 结合下文可知,作者想通过帮助他人让自己的生活变得更有意义。16.A 作者买了一本日记,给其取名为Our Deed Diary。17.B 作者想让自己的丈夫和女儿们考虑为他人做好事。18.C 结合上文可知,作者这项计划的目的是减少对自己的关注,去照亮他人的生活。19.B 根据下段首句可知,作者所从事的是一项“计划”。20.B 根据下段最后一句可知,这项计划中所做的每一件好事,应该是出乎对方意料的。21.C 给教师制作贺卡是很简单的事。22.A 作者一家决定将每天做的好事记录下来并在晚饭时间讨论。23.D 根据下文可知,对于这项计划中所做的好事有严格的要求。24.A 作者一家每天都做好事。on a regular basis经常。25.B 由于该计划对所作好事有严格的要求,因此送贺卡这种事是不算的。26.C 作者一家每天为他人所做的好事应该算是一种努力。27.D 结合下文可知,作者一家从事的这项计划对他们的生活带来了很大的影响和改变。make a difference有影响,起作用。28.C 作者认为我们应该考虑每天可以为别人做些什么。6 / 6Section Ⅰ Reading and ThinkingVOLUNTEERING IN THE BUSH8 MarchI just got a parcel① from home! It took about two weeks to arrive, and it was a bit damaged, but it was so nice to get some sweets and jam② from home;I’ve been dying to③ have some of my favourite sweets, and it’s always nice to get mail④!So I’ve been here in the jungle for about a month now.My secondary⑤ school is a bush school.[1]The classrooms are made of bamboo, with clay⑥ floors and roofs of grass.It takes me only a few minutes to walk to school down a dusty⑦ track covered in weeds⑧.When I reach the school grounds, I’m greeted by a chorus⑨ of “good morning” from the boys.Unlike students in our country, these boys do not wear cotton⑩ uniforms ,and many of them also have to walk a long way, sometimes for up to two hours, just to get to school.There’s no electricity, running water or even textbooks,not to mention laptops, tablets , or other modern devices![2]All the students have are pencils, rubbers , and paper.I’m still trying to adapt to these conditions.I’ve had to become much more imaginative in my teaching.Science is my most challenging subject as my students have no concept of doing experiments.There is no equipment, and since there isn’t even a washroom , if I need water I have to carry it from my house in a basin![3]It’s important not to be too rigid about rules here, too.[4]The other day I was showing the boys a chemistry experiment when, before I knew it, the mixture was bubbling out of the test tube spilling everywhere![5]The class became a circus as the boys,who had never come across anything like this before, started jumping out of the windows.Sometimes I wonder how relevant chemistry is to these students — few will ever become chemists — and most will be going back to their villages after Year 8 anyway.[6]To be honest , I doubt whether I’m making any difference to these boys’ lives at all. [1]with短语作伴随状语。 [2]the students have是省略了关系代词that的定语从句,修饰先行词All。[3]It作形式主语,动词不定式短语not to be too rigid about rules here是真正的主语。[4]be doing ... when ...意为“正在做……这时(突然)……”;before引导时间状语从句,意为“没来得及……就……”。[5]who引导非限制性定语从句,修饰先行词the boys。[6]whether引导宾语从句。17 AprilLast weekend I made my first visit to a remote village,home to one of our students,Tombe.[7]Another teacher and I walked for two and a half hours to get there — first, up a mountain from where we had fantastic views, and then down a shaded path to the valley below.When we arrived at the village, Tombe’s mother, Kiak,saw us coming and started crying “ieee ieee”.We shook hands with all the villagers.Everyone seemed to be related to Tombe.[8]Tombe’s father, Mukap, a man with a strong jaw and a wrinkled forehead , led us to his house, a low, round bamboo hut with no windows, with a door just big enough to get through, and with grass sticking out of the roof — this shows it is a man’s house. Such housing is dark inside so it took time for our eyes to adjust.Fresh grass had been laid on the floor and there was a platform for Jenny and me to sleep on.There was a fireplace in the centre of the hut.[9]The only possessions I could see were one broom, a few saucers , a kettle , cups, pans , and a couple of jars. [7]from where引导定语从句。 [8]a man with a strong jaw and a wrinkled forehead作Mukap的同位语;a low,round bamboo hut 作house的同位语;with no windows, with a door just big enough to get through和with grass sticking out of the roof是三个with的复合结构。[9]I could see是省略了关系代词that的定语从句,修饰先行词possessions;先行词被only修饰,定语从句引导词只能用that,不能用which。Mukap built a fire outside and laid stones on it to heat.He then placed the hot stones in an empty oil drum with kau kau (sweet potato), ripe corn, and greens.He then covered the vegetables with banana leaves and left them to steam.It smelled delicious.[10]We ate inside the hut sitting round the fire.[11]I loved listening to the family talking softly to each other in their language, even though I could not participate much in the conversation.Luckily, Tombe interpreted for us.Later, I noticed a can standing upside down on the grill over the fire.After a while, Tombe threw it out of the doorway.Tombe told me that the can was heated to dry out the leftover food.His family believes that leftovers attract bad spirits in the night, so any leftover food is dried up in a can and the can is then thrown out of the hut.We left the village the next morning after many goodbyes and firm handshakes.My muscles were aching and my knees shaking as we dragged ourselves down the mountain towards home.That evening I fell happily into bed.[12]It was such a privilege to have spent a day with Tombe’s family. [10]动词-ing短语sitting round the fire作方式状语。[11]listen to sb doing sth意为“听某人正在做某事”;even though引导让步状语从句。 [12]It was a privilege to do sth意为“做某事是一种殊荣”;to have done为动词不定式的完成式,表明该动作比谓语动词的动作先发生。【读文清障】①parcel n.包裹vt.裹好;打包②jam n.果酱;堵塞③be dying to 极想;渴望④mail n.邮件;信件;邮件vt.邮寄;发电邮给⑤secondary adj.中学的;次要的⑥clay n.黏土;陶土⑦dust n.沙土;灰尘vi.& vt. 擦灰dusty adj.布满灰尘的⑧weed n.杂草;野草vt.& vi.除杂草⑨chorus n.合唱曲;合唱团 vt.合唱;齐声说a chorus of 齐声;异口同声⑩cotton n.棉布;棉花 uniform n.校服;制服adj.一致的;统一的 up to 多达;高达 not to mention 更不用说;且不说 tablet n.平板电脑;便笺本;药片 rubber n.橡皮;黑板擦;橡胶 adapt to 适应 imaginative adj.富有想象力的 washroom n.洗手间;厕所 rigid adj.死板的;固执的 the other day 不久前某一天 tube n.管子;管状物 circus n.马戏团 come across偶然遇见;碰上 relevant adj.有关的;切题的 chemist n.化学家;药剂师;药房 to be honest 说实话 make any difference to ...对……有作用/有影响 remote adj.遥远的;偏僻的 shake hands with sb 与某人握手 be related to ... 与……有亲戚关系 jaw n.颌;下巴 wrinkle vt.& vi.(使脸上)起皱纹;皱起n.皱纹 forehead n.额;前额 stick out 伸出;突出 housing n.住房;住宅 platform n.平台;站台;舞台 saucer n.茶碟;杯托 kettle n.(烧水用的)壶;水壶 pan n.平底锅;烤盘 build a fire 生火 ripe adj.成熟的;时机成熟的 upside down 上下颠倒的 dry out (使浸水等之物)完全变干;干透 drag vt.拖;拽vt.& vi.缓慢而费力地移动 privilege n.优惠待遇;特权【参考译文】丛林里的志愿行动3月8日 我刚收到一个从家里寄来的包裹!大约花了两周的时间包裹才到达,而且有点破损,但是真高兴能收到家里寄来的一些糖果和果酱;我一直非常渴望吃一些我最喜欢的糖果,而且收到邮包总是令人开心不已!到现在我已经在丛林里待了大约一个月了。我所在的中学是一所丛林学校。教室是用竹子搭建的,黏土夯的地面,茅草搭的屋顶。沿着杂草丛生、尘土飞扬的小路,我几分钟就能走到学校。我走进校园时,男孩们齐声对我喊“早上好”。与我们国家的学生不同,这些男孩不穿棉制校服,他们中的很多人得长途跋涉,有时长达两个小时才能到学校。 那儿没有电,没有自来水,甚至没有课本,更别提笔记本电脑、平板电脑或者别的现代化设备!学生们只有铅笔、橡皮和纸。我还在努力适应这些条件。在我的教学中,我不得不变得更有想象力。科学课是我最具挑战性的科目,因为我的学生没有做实验的概念。这里没有设备,甚至连洗手间都没有。如果需要水,我得用盆子从我的房子里端来!在这里,很重要的一点是也不能太墨守成规。几天前,我正在给男孩们演示一个化学实验,在我反应过来前,混合物冒着泡从试管中涌出,洒得到处都是!班上乱成了马戏团,男孩们纷纷跳窗跑走,因为他们以前从没遇到过像这样的事情。有时,我会想化学对这些学生来说到底有多大的用处——几乎没有人会成为化学家——而且大多数人无论如何在八年级后都要回到自己的村庄。说实话,我怀疑我是否能给这些男孩们的生活带来不同。4月17日上周末,我第一次去了一个偏远的村庄,我们的学生汤贝的家在那里。我和另一位老师步行了两个半小时才到达那里。首先,爬上一座山,在山上我们看到了美妙的景色,然后沿着一条树荫遮蔽的小路走到下面的山谷。我们到达村子时,汤贝的母亲齐亚克看见我们到来,就“唉咿——唉咿——”地叫了起来。我们和所有的村民握手。每个人似乎都是汤贝的亲戚。汤贝的父亲穆卡普,一位下巴结实、额头满是皱纹的男人,把我们带到他的房子前:一座低矮的圆形竹屋,没有窗户,门的宽度仅够单人穿过,屋顶伸出一簇茅草——这表明这是一个男人的房子。这样的房屋里面很暗,所以过了一会儿我们的眼睛才适应过来。地上铺着新草,还有一个让我和珍妮睡觉的平台。屋子中央有个火炉。我能看到的物品只有一把扫帚、几个碟子、一个水壶,还有几个杯子、平底锅和罐子。穆卡普在屋外生了火,然后把石头放在上面加热。接着,他把热石头放入一个空油桶,里面有栲栲(甘薯)、熟玉米和青菜。然后他用香蕉叶盖住蔬菜,把它们蒸上。食物闻起来很香。我们在屋内围着火炉吃饭。我喜欢听这家人用他们的语言轻声地交谈,虽然我无法参与多少他们的谈话。幸好汤贝为我们做了解说。后来,我注意到有一个罐子倒立在火炉上面的烤架上。过了一会儿,汤贝把它扔出门口去。他告诉我说,加热罐子是为了烤干剩菜。他们家相信剩菜会在夜晚引来恶灵,所以所有的剩菜都放在罐子里烤干,然后再把罐子扔到屋外。次日清晨,多次互道再见和紧紧握手之后,我们离开了村庄。当我们拖着沉重的步伐下山回家时,我浑身肌肉酸痛,双膝颤抖。那天晚上,我心满意足地一头栽倒在床上。和汤贝一家人度过了一天,真是荣幸。第一步:析架构理清脉络1.Match the main idea with each part.Part 1 A.Jo and another teacher visited Tombe’s home in the village.Part 2 B.Getting mail from home made Jo feel nice.Part 3 C.The school where Jo worked and Jo’s work at school.2.What’s the main idea of this passage?The passage is mainly about .第二步:知细节明察秋毫1.The purpose of the author in writing the blog is to tell us .( )A.Jo’s teaching life in the bush school as a volunteerB.Jo’s learning life in the bush school as a volunteerC.Jo couldn’t get any money by teaching the poor studentsD.how happy Jo was in the small village2.In a chemistry experiment, the boys jumped out of the windows because they .( )A.were frightened by the bubbling mixtureB.couldn’t stand the terrible smell of the mixtureC.didn’t like doing chemistry experimentsD.knew chemistry was not relevant to them3.By writing “The only possessions I could see were ...”, the author wants to tell us .( )A.Tombe’s family were kind-heartedB.Tombe’s family were guest-loversC.Tombe’s family only used simple thingsD.Tombe’s family were very poor4.How did Jo feel after the visit to Tombe’s family?( )A.Sad. B.Happy.C.Worried. D.Upset.第三步:品佳句妙笔生辉1.Read the passage carefully and find the sentences describing the school and its conditions. 2.Read the passage carefully and find the sentences describing the students. 3.Read the passage carefully and find the sentences describing the author’s emotions. 第四步:抒己见提升思维1.What do you think of the life of Tombe? 2.Do you like sharing in your life? What are the benefits of sharing? 第五步:辨难句拆分解读1.Sometimes I wonder how relevant chemistry is to these students — few will ever become chemists — and most will be going back to their villages after Year 8 anyway.句式分析 该句为复合句。主干为 ; how relevant chemistry is to these students是how引导的 从句,破折号后的部分起进一步解释说明的作用;and连接前后两个并列句。自主翻译 2.When we arrived at the village,Tombe’s mother,Kiak, saw us coming and started crying “ieee ieee”.句式分析 该句为复合句。When we arrived at the village是时间状语从句,Kiak作Tombe’s mother的 ;句子的主干是Tombe’s mother saw us coming and started crying “ieee ieee”,其中saw us coming为“see+宾语+宾语补足语”结构;and连接两个并列谓语 和 。自主翻译 3.Tombe’s father,Mukap,a man with a strong jaw and a wrinkled forehead,led us to his house,a low,round bamboo hut with no windows, with a door just big enough to get through, and with grass sticking out of the roof — this shows it is a man’s house.句式分析 该句为复合句。Mukap作Tombe’s father的 ,a low,round bamboo hut作his house的同位语;it is a man’s house为省略了 的宾语从句。自主翻译 核心词汇集释not to mention 更不用说; 且不说【教材原句】 There’s no electricity, running water or even textbooks, not to mention laptops, tablets, or other modern devices!那儿没有电,没有自来水,甚至没有课本,更别提笔记本电脑、平板电脑或者别的现代化设备!【用法】更不用说……【佳句】 ①He has a big house and an expensive car, not to mention a villa in France. 他有一所大房子和一辆昂贵的汽车,且不说在法国还有一栋别墅了。②There isn’t enough room for us, let alone six dogs and a cat.连我们的地方都不够,更不必说六条狗和一只猫了。【练透】 完成句子①The project requires hours of research and analysis, .这个项目需要数小时的研究和分析,更不用说详细的报告和演示了。【写美】 一句多译②我连一英里都跑不了,更不要说马拉松了。→I can’t run a mile, a marathon.→I can’t run a mile, a marathon.shade vt.给……遮挡(光线);加灯罩;把……涂暗 n.阴凉处;灯罩;阴影部分【教材原句】 Another teacher and I walked for two and a half hours to get there — first, up a mountain from where we had fantastic views, and then down a shaded path to the valley below.我和另一位老师步行了两个半小时才到达那里。首先,爬上一座山,在山上我们看到了美妙的景色,然后沿着一条树荫遮蔽的小路走到下面的山谷。【用法】(1)shade ...from/against ... 给……遮挡……shade ...with ... 用……遮挡……(2)in the shade 在阴凉处put ...in the shade 使……相形见绌in/under the shade of ... 在……的阴凉下【佳句】 The hall was cool, shaded, and it took my eyes a minute to adjust to the dim light.大厅里凉爽、阴暗,我的眼睛花了一分钟才适应昏暗的光线。【练透】 单句语法填空①I thought I was quite a good artist, but your painting puts mine the shade. I need to learn from you in the future.②I had to wear my sunglasses to shade my eyes the light.【写美】 完成句子③我看见他坐在树荫下读书。I saw him sitting , reading a book.ripe adj.成熟的;时机成熟的【教材原句】 He then placed the hot stones in an empty oil drum with kau kau (sweet potato), ripe corn, and greens. 接着,他把热石头放入一个空油桶,里面有栲栲(甘薯)、熟玉米和青菜。【用法】(1)(be) ripe for 时机成熟,准备就绪(2)ripen v. (使)成熟【佳句】 ①Those bananas aren’t ripe enough to eat yet — they’re still green.那些香蕉还没熟到可以吃——它们还是绿色的。②The summer sunshine ripened the melons.夏天的阳光使瓜成熟了。【练透】 单句语法填空①We are waiting for the first crops to (ripe).②At that time, the conditions were ripe social change.【写美】 完成句子③In 2024, he believed that .2024年,他认为自己创业的时机已经成熟。drag vt.拖;拽 vt.& vi.缓慢而费力地移动【教材原句】 My muscles were aching and my knees shaking as we dragged ourselves down the mountain towards home.当我们拖着沉重的步伐下山回家时,我浑身肌肉酸痛,双膝颤抖。【用法】drag over 拖过;拖出drag down 把……向下拖;使衰弱drag ...out of ... 把……从……中拖出来drag sb into (doing) sth 把某人拖入到(做)某事中【佳句】 She encouraged him not to let anyone drag him down and shake his confidence.她鼓励他不要让任何人拖累他,动摇他的信心。【练透】 单句语法填空①He has nothing to do with the murder case; don’t drag him trouble.②I (drag) the chair over to the window to enjoy the beautiful view.【写美】 完成句子③She , still half asleep.她挣扎着起了床,仍然睡眼惺忪。privilege n.优惠待遇;特权【教材原句】 It was such a privilege to have spent a day with Tombe’s family.和汤贝一家人度过了一天,真是荣幸。【用法】(1)It is a privilege to do sth 做某事是一种殊荣have the privilege to do/of doing sth 有特权做某事(2)privileged adj. 有特权的be privileged to do sth 荣幸做某事【佳句】 ①It is a great privilege for me to invite you to participate in the Chinese Speech Contest for foreigners at my school on 1 December. 我很荣幸邀请你参加12月1日在我校举办的外国人汉语演讲比赛。②I have been privileged to have such a long and interesting career.我很荣幸能有这样一个漫长而有趣的职业生涯。【练透】 单句语法填空①We are very (privilege) to be invited here this evening.②Do you think it privilege to be chosen as a representative?【写美】 完成句子③Ladies and gentlemen, I our speaker to you tonight. 女士们、先生们,我非常荣幸地向大家介绍今晚的发言人。④It’s been such an interesting project.能参与这样一个有趣的项目是我的荣幸。重点句型解构句型公式:be doing ...when ...正在做……这时(突然)……【教材原句】 The other day I was showing the boys a chemistry experiment when, before I knew it, the mixture was bubbling out of the test tube spilling everywhere!几天前,我正在给男孩们演示一个化学实验,在我反应过来前,混合物冒着泡从试管中涌出,洒得到处都是!【用法】句中when用作连词,意为“这时(突然)”。be about to do ...when ... 正要做……这时(突然)……be on the point of doing ...when ... 正要做……这时(突然)……had (just) done ...when ... 刚做完……这时(突然)……【品悟】 ①She was walking along the bank of the river when she heard a cry for help.她正沿着河岸走,这时她听到一阵呼救声。②I was looking at the photos on the noticeboard when I heard a voice behind me.我正在浏览公告牌上的照片,这时身后突然传来一个声音。【写美】 完成句子/句型转换①We he suddenly took his jacket and ran away.我们正聊着,这时突然他就拿着夹克跑开了。②We the train arrived.我们刚到火车站,这时火车就到了。③The baby her mother finally came home.那个婴儿正要哭的时候,她的母亲最后回到了家。④He was on the point of giving up the question when suddenly he found the answer.→ suddenly he found the answer.句型公式:from where引导定语从句【教材原句】 Another teacher and I walked for two and a half hours to get there — first, up a mountain from where we had fantastic views, and then down a shaded path to the valley below.我和另一位老师步行了两个半小时才到达那里。首先,爬上一座山,在山上我们看到了美妙的景色,然后沿着一条树荫遮蔽的小路走到下面的山谷。【用法】(1)句中from where引导定语从句,相当于and from here/there。(2)from where中的where指的是一个地点状语;from which中的which指的是一个地点名词。【品悟】 Alice stood at the window, from where she could watch her classmates playing football.艾丽丝站在窗边,从那里她可以看到同学们正在踢足球。【写美】 完成句子①This is the biggest supermarket in the city, .这是这个城市里最大的超市,在那里你可以买到任何你需要的东西。②She climbed up to the top of the hill, .她登上山顶,从那里她可以一览全镇的风光。Section Ⅰ Reading and Thinking【文本透析·剖语篇】第一步1.Parts 1-3 BCA2.Jo’s experience as a volunteer in the bush第二步1-4 AADB第三步1.(1)My secondary school is a bush school.The classrooms are made of bamboo, with clay floors and roofs of grass.(2)It takes me only a few minutes to walk to school down a dusty track covered in weeds.(3)There’s no electricity, running water or even textbooks, not to mention laptops, tablets, or other modern devices!(4)All the students have are pencils, rubbers, and paper.2.(1)Unlike students in our country,these boys do not wear cotton uniforms,and many of them also have to walk a long way, sometimes for up to two hours, just to get to school.(2)The class became a circus as the boys, who had never come across anything like this before, started jumping out of the windows.3.(1)...I’ve been dying to have some of my favourite sweets, and it’s always nice to get mail!(2)To be honest, I doubt whether I’m making any difference to these boys’ lives at all.(3)That evening I fell happily into bed.It was such a privilege to have spent a day with Tombe’s family.第四步1.His life is rather hard, original and simple, but he and his family are very friendly.2.Yes.I believe everyone must form the habit of sharing in his or her life. Sharing has numerous benefits that positively impact individuals, communities, and society as a whole. Firstly, sharing builds trust and fosters stronger relationships by promoting empathy, understanding, and cooperation. Secondly, sharing encourages social interaction and networking. Thirdly, by sharing, we develop a sense of generosity and kindness towards others.第五步1.I wonder 宾语 有时,我会想化学对这些学生来说到底有多大的用处——几乎没有人会成为化学家——而且大多数人无论如何在八年级后都要回到自己的村庄。2.同位语 saw started 我们到达村子时,汤贝的母亲齐亚克看见我们到来,就“唉咿——唉咿——”地叫了起来。3.同位语 that 汤贝的父亲穆卡普,一位下巴结实、额头满是皱纹的男人,把我们带到他的房子前:一座低矮的圆形竹屋,没有窗户,门的宽度仅够单人穿过,屋顶伸出一簇茅草——这表明这是一个男人的房子。【核心知识·巧突破】核心词汇集释1.①not to mention a detailed report and presentation②not to mention; let alone2.①in ②from/against ③in/under the shade of a tree3.①ripen ②for ③the time was ripe for him to start his own business4.①into ②dragged ③dragged herself out of bed5.①privileged ②a ③have the great privilege of introducing/to introduce ④a privilege for me to be involved in重点句型解构1.①were talking when ②had (just) reached the railway station when ③was on the point of crying when④He was about to give up the question when2.①from which you can buy whatever you need ②from where she could have a good view of the whole town10 / 10(共123张PPT)Section ⅠReading and Thinking1篇章助解·释疑难目 录2文本透析·剖语篇4课时检测·提能力3核心知识·巧突破篇章助解·释疑难力推课前预习1VOLUNTEERING IN THE BUSH8 March I just got a parcel① from home! It took about two weeks to arrive,and it was a bit damaged, but it was so nice to get some sweets and jam②from home;I’ve been dying to③ have some of my favourite sweets,and it’s always nice to get mail④! So I’ve been here in the jungle for about a month now.Mysecondary⑤ school is a bush school.[1]The classrooms are made ofbamboo, with clay⑥ floors and roofs of grass.It takes me only a fewminutes to walk to school down a dusty⑦ track covered in weeds⑧.WhenI reach the school grounds, I’m greeted by a chorus⑨ of “goodmorning” from the boys.Unlike students in our country, these boys donot wear cotton⑩ uniforms ,and many of them also have to walk a longway, sometimes for up to two hours, just to get to school. There’s no electricity, running water or even textbooks,not tomention laptops, tablets , or other modern devices![2]All thestudents have are pencils, rubbers , and paper.I’m still trying toadapt to these conditions.I’ve had to become much more imaginative in my teaching.Science is my most challenging subject as my studentshave no concept of doing experiments.There is no equipment, and sincethere isn’t even a washroom , if I need water I have to carry it frommy house in a basin![3]It’s important not to be too rigid about ruleshere, too.[4]The other day I was showing the boys a chemistry experiment when,before I knew it, the mixture was bubbling out of the test tube spillingeverywhere![5]The class became a circus as the boys,who had nevercome across anything like this before, started jumping out of thewindows.Sometimes I wonder how relevant chemistry is to thesestudents — few will ever become chemists — and most will be goingback to their villages after Year 8 anyway.[6]To be honest , I doubtwhether I’m making any difference to these boys’ lives at all. [1]with短语作伴随状语。 [2]the students have是省略了关系代词that的定语从句,修饰先行词All。 [3]It作形式主语,动词不定式短语not to be too rigid about ruleshere是真正的主语。 [4]be doing ... when ...意为“正在做……这时(突然)……”;before引导时间状语从句,意为“没来得及……就……”。 [5]who引导非限制性定语从句,修饰先行词the boys。 [6]whether引导宾语从句。【读文清障】①parcel n.包裹vt.裹好;打包②jam n.果酱;堵塞③be dying to 极想;渴望④mail n.邮件;信件;邮件vt.邮寄;发电邮给⑤secondary adj.中学的;次要的⑥clay n.黏土;陶土⑦dust n.沙土;灰尘vi.& vt. 擦灰dusty adj.布满灰尘的⑧weed n.杂草;野草vt.& vi.除杂草⑨chorus n.合唱曲;合唱团vt.合唱;齐声说a chorus of 齐声;异口同声⑩cotton n.棉布;棉花 uniform n.校服;制服adj.一致的;统一的 up to 多达;高达 not to mention更不用说;且不说 tablet n.平板电脑;便笺本;药片 rubber n.橡皮;黑板擦;橡胶 adapt to 适应 imaginative adj.富有想象力的 washroom n.洗手间;厕所 rigid adj.死板的;固执的 the other day 不久前某一天 tube n.管子;管状物 circus n.马戏团 come across偶然遇见;碰上 relevant adj.有关的;切题的 chemist n.化学家;药剂师;药房 to be honest 说实话 make any difference to ...对……有作用/有影响17 April Last weekend I made my first visit to a remote village,home to oneof our students,Tombe.[7]Another teacher and I walked for two and ahalf hours to get there — first, up a mountain from where we hadfantastic views, and then down a shaded path to the valley below.Whenwe arrived at the village, Tombe’s mother, Kiak,saw us coming andstarted crying “ieee ieee”.We shook hands with all thevillagers.Everyone seemed to be related to Tombe. [8]Tombe’s father, Mukap, a man with a strong jaw and awrinkled forehead , led us to his house, a low, round bamboo hutwith no windows, with a door just big enough to get through, and withgrass sticking out of the roof — this shows it is a man’s house. Suchhousing is dark inside so it took time for our eyes to adjust.Fresh grasshad been laid on the floor and there was a platform for Jenny and me tosleep on.There was a fireplace in the centre of the hut.[9]The onlypossessions I could see were one broom, a few saucers , a kettle ,cups, pans , and a couple of jars. [7]from where引导定语从句。 [8]a man with a strong jaw and a wrinkled forehead作Mukap的同位语;a low,round bamboo hut 作house的同位语;with no windows,with a door just big enough to get through和with grass sticking out of theroof是三个with的复合结构。 [9]I could see是省略了关系代词that的定语从句,修饰先行词possessions;先行词被only修饰,定语从句引导词只能用that,不能用which。 remote adj.遥远的;偏僻的 shake hands with sb 与某人握手 be related to ... 与……有亲戚关系 jaw n.颌;下巴 wrinkle vt.& vi.(使脸上)起皱纹;皱起n.皱纹 forehead n.额;前额 stick out 伸出;突出 housing n.住房;住宅 platform n.平台;站台;舞台 saucer n.茶碟;杯托 kettle n.(烧水用的)壶;水壶 pan n.平底锅;烤盘 Mukap built a fire outside and laid stones on it to heat.He thenplaced the hot stones in an empty oil drum with kau kau (sweetpotato), ripe corn, and greens.He then covered the vegetables withbanana leaves and left them to steam.It smelled delicious.[10]We ateinside the hut sitting round the fire.[11]I loved listening to the familytalking softly to each other in their language, even though I could notparticipate much in the conversation.Luckily, Tombe interpreted for us. Later, I noticed a can standing upside down on the grill over thefire.After a while, Tombe threw it out of the doorway.Tombe told methat the can was heated to dry out the leftover food.His family believesthat leftovers attract bad spirits in the night, so any leftover food is driedup in a can and the can is then thrown out of the hut. We left the village the next morning after many goodbyes and firmhandshakes.My muscles were aching and my knees shaking as wedragged ourselves down the mountain towards home.That evening I fellhappily into bed.[12]It was such a privilege to have spent a day withTombe’s family. [10]动词-ing短语sitting round the fire作方式状语。 [11]listen to sb doing sth意为“听某人正在做某事”;eventhough引导让步状语从句。 [12]It was a privilege to do sth意为“做某事是一种殊荣”;tohave done为动词不定式的完成式,表明该动作比谓语动词的动作先发生。 build a fire 生火 ripe adj.成熟的;时机成熟的 upside down 上下颠倒的 dry out (使浸水等之物)完全变干;干透 drag vt.拖;拽vt.& vi.缓慢而费力地移动 privilege n.优惠待遇;特权【参考译文】丛林里的志愿行动3月8日 我刚收到一个从家里寄来的包裹!大约花了两周的时间包裹才到达,而且有点破损,但是真高兴能收到家里寄来的一些糖果和果酱;我一直非常渴望吃一些我最喜欢的糖果,而且收到邮包总是令人开心不已! 到现在我已经在丛林里待了大约一个月了。我所在的中学是一所丛林学校。教室是用竹子搭建的,黏土夯的地面,茅草搭的屋顶。沿着杂草丛生、尘土飞扬的小路,我几分钟就能走到学校。我走进校园时,男孩们齐声对我喊“早上好”。与我们国家的学生不同,这些男孩不穿棉制校服,他们中的很多人得长途跋涉,有时长达两个小时才能到学校。 那儿没有电,没有自来水,甚至没有课本,更别提笔记本电脑、平板电脑或者别的现代化设备!学生们只有铅笔、橡皮和纸。我还在努力适应这些条件。在我的教学中,我不得不变得更有想象力。科学课是我最具挑战性的科目,因为我的学生没有做实验的概念。这里没有设备,甚至连洗手间都没有。如果需要水,我得用盆子从我的房子里端来!在这里,很重要的一点是也不能太墨守成规。几天前,我正在给男孩们演示一个化学实验,在我反应过来前,混合物冒着泡从试管中涌出,洒得到处都是!班上乱成了马戏团,男孩们纷纷跳窗跑走,因为他们以前从没遇到过像这样的事情。有时,我会想化学对这些学生来说到底有多大的用处——几乎没有人会成为化学家——而且大多数人无论如何在八年级后都要回到自己的村庄。说实话,我怀疑我是否能给这些男孩们的生活带来不同。4月17日 上周末,我第一次去了一个偏远的村庄,我们的学生汤贝的家在那里。我和另一位老师步行了两个半小时才到达那里。首先,爬上一座山,在山上我们看到了美妙的景色,然后沿着一条树荫遮蔽的小路走到下面的山谷。我们到达村子时,汤贝的母亲齐亚克看见我们到来,就“唉咿——唉咿——”地叫了起来。我们和所有的村民握手。每个人似乎都是汤贝的亲戚。 汤贝的父亲穆卡普,一位下巴结实、额头满是皱纹的男人,把我们带到他的房子前:一座低矮的圆形竹屋,没有窗户,门的宽度仅够单人穿过,屋顶伸出一簇茅草——这表明这是一个男人的房子。这样的房屋里面很暗,所以过了一会儿我们的眼睛才适应过来。地上铺着新草,还有一个让我和珍妮睡觉的平台。屋子中央有个火炉。我能看到的物品只有一把扫帚、几个碟子、一个水壶,还有几个杯子、平底锅和罐子。 穆卡普在屋外生了火,然后把石头放在上面加热。接着,他把热石头放入一个空油桶,里面有栲栲(甘薯)、熟玉米和青菜。然后他用香蕉叶盖住蔬菜,把它们蒸上。食物闻起来很香。我们在屋内围着火炉吃饭。我喜欢听这家人用他们的语言轻声地交谈,虽然我无法参与多少他们的谈话。幸好汤贝为我们做了解说。 后来,我注意到有一个罐子倒立在火炉上面的烤架上。过了一会儿,汤贝把它扔出门口去。他告诉我说,加热罐子是为了烤干剩菜。他们家相信剩菜会在夜晚引来恶灵,所以所有的剩菜都放在罐子里烤干,然后再把罐子扔到屋外。 次日清晨,多次互道再见和紧紧握手之后,我们离开了村庄。当我们拖着沉重的步伐下山回家时,我浑身肌肉酸痛,双膝颤抖。那天晚上,我心满意足地一头栽倒在床上。和汤贝一家人度过了一天,真是荣幸。文本透析·剖语篇助力语篇理解2第一步:析架构理清脉络1. Match the main idea with each part.Part 1 A. Jo and another teacher visited Tombe’s home in thevillage.Part 2 B. Getting mail from home made Jo feel nice.Part 3 C. The school where Jo worked and Jo’s work at school.答案:Parts 1-3 BCA2. What’s the main idea of this passage?The passage is mainly about .Jo’s experience as a volunteer in thebush 第二步:知细节明察秋毫1. The purpose of the author in writing the blog is to tell us .( )A. Jo’s teaching life in the bush school as a volunteerB. Jo’s learning life in the bush school as a volunteerC. Jo couldn’t get any money by teaching the poor studentsD. how happy Jo was in the small village2. In a chemistry experiment, the boys jumped out of the windowsbecause they .( )A. were frightened by the bubbling mixtureB. couldn’t stand the terrible smell of the mixtureC. didn’t like doing chemistry experimentsD. knew chemistry was not relevant to them3. By writing “The only possessions I could see were ...”, the authorwants to tell us .( )A. Tombe’s family were kind-heartedB. Tombe’s family were guest-loversC. Tombe’s family only used simple thingsD. Tombe’s family were very poor4. How did Jo feel after the visit to Tombe’s family?( )A. Sad. B. Happy.C. Worried. D. Upset.第三步:品佳句妙笔生辉1. Read the passage carefully and find the sentences describing the schooland its conditions. (1)My secondary school is a bush school.The classrooms are madeof bamboo, with clay floors and roofs of grass.(2)It takes me only a few minutes to walk to school down a dustytrack covered in weeds.(3)There’s no electricity, running water or even textbooks, notto mention laptops, tablets, or other modern devices!(4)All the students have are pencils, rubbers, and paper.2. Read the passage carefully and find the sentences describing thestudents. (1)Unlike students in our country,these boys do not wear cottonuniforms,and many of them also have to walk a long way,sometimes for up to two hours, just to get to school.(2)The class became a circus as the boys, who had never comeacross anything like this before, started jumping out of the windows.3. Read the passage carefully and find the sentences describing theauthor’s emotions. (1)...I’ve been dying to have some of my favourite sweets, andit’s always nice to get mail!(2)To be honest, I doubt whether I’m making any difference tothese boys’ lives at all.(3)That evening I fell happily into bed.It was such a privilege tohave spent a day with Tombe’s family.第四步:抒己见提升思维1. What do you think of the life of Tombe? His life is rather hard, original and simple, but he and his family arevery friendly.2. Do you like sharing in your life? What are the benefits of sharing? Yes.I believe everyone must form the habit of sharing in his or her life.Sharing has numerous benefits that positively impact individuals,communities, and society as a whole. Firstly, sharing builds trustand fosters stronger relationships by promoting empathy,understanding, and cooperation. Secondly, sharing encouragessocial interaction and networking. Thirdly, by sharing, we developa sense of generosity and kindness towards others.第五步:辨难句拆分解读1. Sometimes I wonder how relevant chemistry is to these students — fewwill ever become chemists — and most will be going back to theirvillages after Year 8 anyway.句式分析 该句为复合句。主干为 ; how relevantchemistry is to these students是how引导的 从句,破折号后的部分起进一步解释说明的作用;and连接前后两个并列句。自主翻译 I wonder 宾语 有时,我会想化学对这些学生来说到底有多大的用处——几乎没有人会成为化学家——而且大多数人无论如何在八年级后都要回到自己的村庄。 2. When we arrived at the village,Tombe’s mother,Kiak, saw uscoming and started crying “ieee ieee”.句式分析 该句为复合句。When we arrived at the village是时间状语从句,Kiak作Tombe’s mother的 ;句子的主干是Tombe’s mother saw us coming and started crying “ieee ieee”,其中saw us coming为“see+宾语+宾语补足语”结构;and连接两个并列谓语 和 。自主翻译 同位语 saw started 我们到达村子时,汤贝的母亲齐亚克看见我们到来,就“唉咿——唉咿——”地叫了起来。 3. Tombe’s father,Mukap,a man with a strong jaw and a wrinkledforehead,led us to his house,a low,round bamboo hut with nowindows, with a door just big enough to get through, and with grasssticking out of the roof — this shows it is a man’s house.句式分析 该句为复合句。Mukap作Tombe’s father的 ,a low,round bamboo hut作his house的同位语;it is a man’s house为省略了 的宾语从句。同位语 that 自主翻译 汤贝的父亲穆卡普,一位下巴结实、额头满是皱纹的男人,把我们带到他的房子前:一座低矮的圆形竹屋,没有窗户,门的宽度仅够单人穿过,屋顶伸出一簇茅草——这表明这是一个男人的房子。 核心知识·巧突破探究课堂重点3核心词汇集释not to mention 更不用说; 且不说【教材原句】 There’s no electricity, running water or eventextbooks, not to mention laptops, tablets, or other moderndevices!那儿没有电,没有自来水,甚至没有课本,更别提笔记本电脑、平板电脑或者别的现代化设备!更不用说……【用法】【佳句】 ①He has a big house and an expensive car, not to mentiona villa in France. 他有一所大房子和一辆昂贵的汽车,且不说在法国还有一栋别墅了。②There isn’t enough room for us, let alone six dogs and a cat.连我们的地方都不够,更不必说六条狗和一只猫了。【练透】 完成句子①The project requires hours of research and analysis, .这个项目需要数小时的研究和分析,更不用说详细的报告和演示了。not to mention adetailed report and presentation 【写美】 一句多译②我连一英里都跑不了,更不要说马拉松了。→I can’t run a mile, a marathon.→I can’t run a mile, a marathon.not to mention let alone shade vt.给……遮挡(光线);加灯罩;把……涂暗 n.阴凉处;灯罩;阴影部分【教材原句】 Another teacher and I walked for two and a half hours toget there — first, up a mountain from where we had fantastic views,and then down a shaded path to the valley below.我和另一位老师步行了两个半小时才到达那里。首先,爬上一座山,在山上我们看到了美妙的景色,然后沿着一条树荫遮蔽的小路走到下面的山谷。【用法】(1)shade ...from/against ... 给……遮挡……shade ...with ... 用……遮挡……(2)in the shade 在阴凉处put ...in the shade 使……相形见绌in/under the shade of ... 在……的阴凉下【佳句】 The hall was cool, shaded, and it took my eyes a minute toadjust to the dim light.大厅里凉爽、阴暗,我的眼睛花了一分钟才适应昏暗的光线。【练透】 单句语法填空①I thought I was quite a good artist, but your painting puts mine the shade. I need to learn from you in the future.②I had to wear my sunglasses to shade my eyes thelight.in from/against 【写美】 完成句子③我看见他坐在树荫下读书。I saw him sitting , reading a book.in/under the shade of a tree ripe adj.成熟的;时机成熟的【教材原句】 He then placed the hot stones in an empty oil drum withkau kau (sweet potato), ripe corn, and greens. 接着,他把热石头放入一个空油桶,里面有栲栲(甘薯)、熟玉米和青菜。【用法】(1)(be) ripe for 时机成熟,准备就绪(2)ripen v. (使)成熟【佳句】 ①Those bananas aren’t ripe enough to eat yet — they’restill green.那些香蕉还没熟到可以吃——它们还是绿色的。②The summer sunshine ripened the melons.夏天的阳光使瓜成熟了。【练透】 单句语法填空①We are waiting for the first crops to (ripe).②At that time, the conditions were ripe social change.ripen for 【写美】 完成句子③In 2024, he believed that .2024年,他认为自己创业的时机已经成熟。the time was ripe for him to start his ownbusiness drag vt.拖;拽 vt.& vi.缓慢而费力地移动【教材原句】 My muscles were aching and my knees shaking as wedragged ourselves down the mountain towards home. 当我们拖着沉重的步伐下山回家时,我浑身肌肉酸痛,双膝颤抖。【用法】drag over 拖过;拖出drag down 把……向下拖;使衰弱drag ...out of ... 把……从……中拖出来drag sb into (doing) sth 把某人拖入到(做)某事中【佳句】 She encouraged him not to let anyone drag him down andshake his confidence.她鼓励他不要让任何人拖累他,动摇他的信心。【练透】 单句语法填空①He has nothing to do with the murder case; don’t drag him trouble.②I (drag) the chair over to the window to enjoy thebeautiful view.into dragged 【写美】 完成句子③She , still half asleep.她挣扎着起了床,仍然睡眼惺忪。dragged herself out of bed privilege n.优惠待遇;特权【教材原句】 It was such a privilege to have spent a day withTombe’s family.和汤贝一家人度过了一天,真是荣幸。【用法】(1)It is a privilege to do sth 做某事是一种殊荣have the privilege to do/of doing sth 有特权做某事(2)privileged adj. 有特权的be privileged to do sth 荣幸做某事【佳句】 ①It is a great privilege for me to invite you to participate inthe Chinese Speech Contest for foreigners at my school on 1 December.我很荣幸邀请你参加12月1日在我校举办的外国人汉语演讲比赛。②I have been privileged to have such a long and interesting career.我很荣幸能有这样一个漫长而有趣的职业生涯。【练透】 单句语法填空①We are very (privilege) to be invited here thisevening.②Do you think it privilege to be chosen as a representative?privileged a 【写美】 完成句子③Ladies and gentlemen, I our speaker to you tonight. 女士们、先生们,我非常荣幸地向大家介绍今晚的发言人。④It’s been such an interestingproject.能参与这样一个有趣的项目是我的荣幸。have the great privilege of introducing/tointroduce a privilege for me to be involved in 重点句型解构句型公式:be doing ...when ...正在做……这时(突然)……【教材原句】 The other day I was showing the boys a chemistryexperiment when, before I knew it, the mixture was bubbling out of thetest tube spilling everywhere!几天前,我正在给男孩们演示一个化学实验,在我反应过来前,混合物冒着泡从试管中涌出,洒得到处都是!【用法】句中when用作连词,意为“这时(突然)”。be about to do ...when ... 正要做……这时(突然)……be on the point of doing ...when ... 正要做……这时(突然)……had (just) done ...when ... 刚做完……这时(突然)……【品悟】 ①She was walking along the bank of the river when sheheard a cry for help.她正沿着河岸走,这时她听到一阵呼救声。②I was looking at the photos on the noticeboard when I heard a voicebehind me.我正在浏览公告牌上的照片,这时身后突然传来一个声音。【写美】 完成句子/句型转换①We he suddenly took his jacket and ran away.我们正聊着,这时突然他就拿着夹克跑开了。②We the train arrived.我们刚到火车站,这时火车就到了。③The baby her mother finally camehome.那个婴儿正要哭的时候,她的母亲最后回到了家。were talking when had (just) reached the railway station when was on the point of crying when ④He was on the point of giving up the question when suddenly he foundthe answer.→ suddenly he found theanswer.He was about to give up the question when 句型公式:from where引导定语从句【教材原句】 Another teacher and I walked for two and a half hours toget there — first, up a mountain from where we had fantastic views,and then down a shaded path to the valley below.我和另一位老师步行了两个半小时才到达那里。首先,爬上一座山,在山上我们看到了美妙的景色,然后沿着一条树荫遮蔽的小路走到下面的山谷。(1)句中from where引导定语从句,相当于and from here/there。(2)from where中的where指的是一个地点状语;from which中的which指的是一个地点名词。【用法】【品悟】 Alice stood at the window, from where she could watch herclassmates playing football.艾丽丝站在窗边,从那里她可以看到同学们正在踢足球。【写美】 完成句子①This is the biggest supermarket in the city, .这是这个城市里最大的超市,在那里你可以买到任何你需要的东西。②She climbed up to the top of the hill, .她登上山顶,从那里她可以一览全镇的风光。from which you can buywhatever you need from where she could have agood view of the whole town 课时检测·提能力培育学科素养4维度一:品句填词1. If the (握手) is weak, it is a sign of weakness orunfriendliness.2. At the very moment, we were seized with panic.I sat upright, mybody (僵硬的) with fear.3. By the time they started (中等教育的) school,children were already far more aware of their image online.handshake rigid secondary 4. These shirts are 100% pure (棉布).5. The old man (拖) the net with all his strength, only tofind nothing but an old pan.6. The medicine should be kept in the s , or they will loseeffectiveness.7. Mr and Mrs Miller were tired from working all day and the childrenwere busy playing on t .8. As the music played, some students dressed in u marched inwith the national flag.cotton dragged hade ablets niform 维度二:单句语法填空1. I am writing to extend my gratitude to you because with your help I amnow a student of (chemist) Department of SydneyUniversity.2. The app WeChat provides a networking platform communication has become faster and faster.3. I put the letter in an envelope, attached a stamp and (mail) it.Chemistry where mailed 4. Through the activity, I believe it is labor that matters a lot and thatsmall efforts made by everyone can make a great difference oursociety.5. I really like having a walk along (shade) road with myfriends after school.6. His parents always had him (weed) the garden andcarrying out the garbage.to shaded weeding 维度三:固定搭配和句式1. He hid himself behind the door, .(from where)他躲在门后,从那里他看到那个男人拿了桌子上的什么东西。2. In my sister’s opinion, .(privilege)在我姐姐看来,做志愿者工作是一件荣幸的事情。3. She caught a cold and .她患了感冒,用了一周的时间才恢复过来。from where he saw the man takesomething on the desk it’s a privilege to do voluntary work it took her a week to recover 4. Yesterday, Jack called me.(beabout to ...when ...)昨天我正要去购物,这时杰克突然打来了电话。5. They are always short of water to drink, .他们总是缺少饮用水,更不用说用来洗澡的水了。I was about to go shopping when not to mention water tobathe in 维度四:课文语法填空 I got a parcel from home,1. took about two weeks toarrive.Though it was a bit damaged, I felt very delighted because I’vebeen dying 2. (have) some of my favourite sweets. My secondary school is a bush school.The classrooms are made3. bamboo.When I reach the school grounds, I’m4. (greet) by the boys who have to walk 5. longway, sometimes for up to two hours to get to school.which to have of greeted a There’s no electricity, running water or even textbooks, not tomention modern devices! I’m still trying to adapt to theseconditions.Science is my most 6. (challenge) subjectas my students have no concept of doing experiments. Last weekend I made my first visit with another teacher to Tombe’svillage.It took us two and a half hours 7. (get) there.Whenwe arrived, Tombe’s mother and all the villagers greeted us8. (warm).challenging to get warmly We left the village the next morning after many goodbyes and firmhandshakes.Though I 9. (feel) very exhausted, that evening Ifell happily into bed.It was such a privilege 10. (spend) a day with Tombe’s family.felt to have spent Ⅰ.阅读理解A(2024·沧州十校高二下月考)Casey McIntyre recently died ofcancer.Before she passed away, Ms McIntyre set up a way to helpothers.Now, over $600,000 has been donated in her memory, andthat money will help to pay off around $60 million of other people’smedical bills. Ms McIntyre, who was 38, worked as a publisher in New YorkCity.In 2019, doctors told her that she had a serious kind ofcancer.Though doctors treated her for the cancer, Ms McIntyre’s healthgot worse. But she realised that in a way, she was luckier than some otherpeople.She had insurance to help pay for her medical care.“Casey hadno medical debt,” said her husband, Andrew Rose Gregory.Thatmeans she didn’t owe money for her medical care. But Ms McIntyre and her husband knew that many people with cancerface tough decisions because of the costs of medical care.Ms McIntyreworried about others who weren’t as lucky as she had been. Soon, Ms McIntyre and her husband began donating money to agroup called RIP Medical Debt.This group works to pay off the unpaidmedical debts of others.Usually, the group can pay off medical bills forabout 100 times less money than they actually cost.In other words, forevery $100 donated, the group can pay off $10,000 in unpaid medicalbills. On 12 November, Ms McIntyre passed away.Mr Gregory posted amessage for Ms McIntyre on her social media accounts.“If you’rereading this I have passed away,” the post began.Then the postexplained, “To celebrate my life, I’ve arranged to buy up others’medical debt and then destroy the debt.” The couple had set up a page on a website to raise money for thispurpose.They had hoped to raise about $20,000.But Ms McIntyre’spost attracted a lot of attention.As of 22 November, Ms McIntyre’sweb page had raised over $627,000, or enough money to pay off about$60 million in medical debt.语篇解读:本文是一篇记叙文。Casey McIntyre最近因癌症去世。为了纪念她,人们已经捐赠了60多万美元,这些钱将帮助支付其他病人大约6,000万美元的医疗费用。语篇解读:本文是一篇记叙文。Casey McIntyre最近因癌症去世。为了纪念她,人们已经捐赠了60多万美元,这些钱将帮助支付其他病人大约6,000万美元的医疗费用。1. In which way did Ms McIntyre feel luckier?( )A. She had a happy family.B. Her illness wasn’t serious.C. Her husband was healthy.D. She had medical insurance.解析: 细节理解题。根据第三段可知,Casey McIntyre意识到,在某种程度上,她比其他一些人幸运——她有保险来支付医疗费用。2. What’s the purpose of RIP Medical Debt?( )A. To help cancer patients.B. To cure serious diseases.C. To help patients with medical bills.D. To offer medical advice for patients.解析: 细节理解题。根据第五段可知,RIP Medical Debt这一组织主要帮助那些经济困难的病人支付所欠医院的账单。3. Why did Mr Gregory post a message on social media?( )A. To announce her wife’s death.B. To appeal for some donations.C. To raise people’s health awareness.D. To collect some money for her wife.解析: 细节理解题。根据最后两段可知,Mr Gregory在社交媒体上发布这条消息的主要目的是募集资金来帮助其他病人,最终他们募集了60多万美元。4. Which of the following can best describe Ms McIntyre?( )A. Outgoing and cheerful.B. Caring and considerate.C. Intelligent and creative.D. Active and determined.解析: 推理判断题。综合全文可知,Casey McIntyre自己虽然身患癌症,但她一直致力于帮助其他病人筹集资金来支付医疗账单,这说明她是体贴和有爱心的。B (2024·南京高二下质检)Want a longer life? Volunteer to do goodand you might benefit at least as much.And being selfless can also be goodfor both body and soul. A new review of the health effects of volunteering found that helpingothers on a regular basis can reduce early mortality rates (死亡率) by22%, compared to those in people who don’t participate in suchactivities. The review also revealed that volunteers benefit from reduced rates ofdepression and an increased sense of life satisfaction and wellbeing —doing good, it seems, made them feel good. But don’t expect to enjoy the benefits of long life after donating afew coins in the next charity collection.It takes regular sacrifice of timeand effort to engage the sense of reward that comes from volunteering —in the research, participants volunteered at least an hour of work, oncea month and often, pitched in more frequently. Helping others probably benefits health by increasing social contactand reducing loneliness, which another review found to be as dangerousas smoking in contributing to high blood pressure, heart attacks andstrokes and dementia.In contrast, socializing with friends and family —which volunteer work promotes — lowers dementia risk. But taken too extremes, even being selfless can be too much of agood thing.The authors found some studies that suggested people whosacrificed in order to care for family members could become less healthyboth emotionally and physically, since they are frequently overwhelmed(使受不了) with heavy responsibilities.The same can be true for othertypes of volunteering, if the activities start to become a burden ratherthan a relief. “There may be a fine line between volunteering enough toexperience mental health benefits (up to 10 hours a month) andspending too much time volunteering so it becomes a burden,” theauthors write.“If volunteering becomes a burden, this may lead to‘burnout’.” They also note that more work is needed to understand whethervolunteering actually improves health and leads to longer lives; it may bethat volunteers are generally more active and socially engaged, andtherefore healthier to begin with.语篇解读:本文是一篇说明文。一项新的研究表明,帮助他人无论对我们的身体还是精神都有很大的好处——其中最大的好处是可以延长我们的生命。语篇解读:本文是一篇说明文。一项新的研究表明,帮助他人无论对我们的身体还是精神都有很大的好处——其中最大的好处是可以延长我们的生命。5. What did the new review of the health effects of volunteering mainlyfind?( )A. Volunteering can be good for body.B. Volunteering can be good for mind.C. Helping others will help us live longer.D. Helping others will make us feel good.解析: 细节理解题。根据第二段可知,这一新的研究表明,经常帮助别人可以大大降低我们过早死亡的概率。6. By saying “But don’t expect to enjoy the benefits of long life afterdonating a few coins in the next charity collection.”, the writersuggests that .( )A. we should do good deeds regularlyB. little help doesn’t make much differenceC. money is not enough in helping othersD. it’s unreasonable to expect to live longer解析: 推理判断题。根据第四段可知,这句话表达的意思是:要想长寿,仅仅偶尔做好事是不够的,我们应该经常做好事。7. Paragraph 5 mainly conveys the message that .( )A. smoking causes many diseasesB. loneliness may do great harm to healthC. doing good improves our mental healthD. helping others makes us contact more people解析: 段落大意题。根据第五段可知,本段主要告诉我们帮助他人可以促进我们的社会交往,从而减少孤独给我们带来的危害。8. Which proverb can best summarize the sixth paragraph?( )A. It’s difficult to please all.B. Too much is as bad as too little.C. Love makes the world go around.D. You can only do one thing at a time.解析: 推理判断题。根据第六段可知,如果花在志愿活动上的时间太多,那么助人就会变成一种负担,同时也会影响我们的健康。因此作者的态度是志愿活动也要适度。Ⅱ.阅读七选五 (2024·重庆高二下月考)Obviously, confidence is something wewant.We feel better when we’re confident and confidence makes usbetter at nearly everything that we do. 9. ( ): our children, our students, and ouremployees.So, we encourage them by saying phrases like, “You gotthis!” That’s because we’ve all been taught this diagram called theconfidence/competence loop (环形).The loop works as follows: 10.( ), the more success you have, and the more confident youbecome, which, in turn, boosts your belief in yourself and makes youmore competent.It’s a virtuous cycle. The problem is that the confidence loop only explains the confidencecycle for individuals, not for interpersonal or group settings.There aretwo different types of success:“task success” and “relationshipsuccess”.“Will I win the game?” is a task-success question.“Willyou still be there if I lose?” is a relationship-success question.11.( )? Which one matters more to you? In interpersonal settings, the success of the relationship mattersmore than the success of the task.If I fail at my task, then I’m onlyletting myself down.But if I fail at our task, then I’m letting you down. 12. ( ), then I will not perform at a high level because thestakes are too high.If I think that messing up a project will get me fired,then I will not perform at a high level because the stakes are toohigh.That’s not confidence, that’s fear. That’s why I say in my speeches,“Stop telling people, ‘Yougot this.’ Instead, tell them what they really need to hear,‘I gotyou.’” Almost every truly confident person has someone who supports themunconditionally and independently of their win/loss track record.13.( ).Let them know,“Hey, you’ve got this.And if even youdon’t, then I’ve got you.”A. The more competent you areB. Which one feels more significantC. Why should we become confidentD. Be an unconditional supporter of someone elseE. But we also want those we care about to have it as wellF. It means being certain of your abilities or of having trust in peopleG. If I think that losing the game will cause everyone to turn their backson me语篇解读:本文是一篇议论文。人人都需要自信,我们在自己建立自信的同时,也应该帮助他人建立自信。9. E 下文中的our children, our students, and our employees正好与E项中的those对应。10. A 下文接连出现两个the more ...句式,正好与A项相匹配。11. B 上文列举了两个问题,这里针对这两个问题进行分析;后面句子Which one matters more to you?暗示B项符合语境,与其并列。语篇解读:本文是一篇议论文。人人都需要自信,我们在自己建立自信的同时,也应该帮助他人建立自信。12. G 分析语境可知,逗号后面是主句,逗号前面是一个从句,因此G项符合语境。13. D 上句指出:几乎每个真正自信的人都有人无条件地支持他/她。D项则接着建议我们去无条件地支持他人。Ⅲ.完形填空 (2024·无锡高二下期末)Recently, I was thinking how mindlessmy family’s routines had become.We had become absorbed in our ownactivities and not very 14 towards those around us.We needed to dosomething to bring back some 15 into our lives. I purchased a journal, 16 it “Our Deed Diary” and held afamily meeting.I told my husband and our daughters I 17 us all tothink about doing a kindness for others every day.The purpose wasto 18 the focus on ourselves and brighten someone else’s day in theprocess. We talked about what a good deed would mean for this“ 19 ”.We decided that a good deed was doing something nice forsomeone else that they were not 20 .It could be as 21 as making acard for your teacher.We 22 to record our deeds every day anddiscuss them over dinner. The project is 23 than it seems.We all, of course, do thingsfor others on a 24 basis but this had to be something above andbeyond what we already do.Sending birthday cards to people that wealready send cards to every year would not 25 .This had to be anunexpected 26 on our parts. We have been doing good deeds for nearly a year now.I am happy tosay that it is making a 27 in our lives.Instead of always wonderingwhat the day will bring for us, we 28 what we can do for someoneelse.I feel my daughters better understand the old saying that “it is betterto give than to receive”.语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过“一天一件好事”计划,不但改变了他人的生活,而且给自己带来了快乐。语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过“一天一件好事”计划,不但改变了他人的生活,而且给自己带来了快乐。14. A. sensitive B. generousC. curious D. considerate解析: 作者认为自己和家人过多地关注自己的事,也就是对周围的人缺乏关心和体贴。15. A. value B. symbolC. wisdom D. meaning解析: 结合下文可知,作者想通过帮助他人让自己的生活变得更有意义。16. A. called B. definedC. created D. designed解析: 作者买了一本日记,给其取名为Our Deed Diary。17. A. ordered B. wantedC. suggested D. requested解析: 作者想让自己的丈夫和女儿们考虑为他人做好事。18. A. place B. obtainC. reduce D. increase解析: 结合上文可知,作者这项计划的目的是减少对自己的关注,去照亮他人的生活。19. A. dream B. projectC. idea D. attempt解析: 根据下段首句可知,作者所从事的是一项“计划”。20. A. predicting B. expectingC. demanding D. requiring解析: 根据下段最后一句可知,这项计划中所做的每一件好事,应该是出乎对方意料的。21. A. special B. usefulC. simple D. interesting解析: 给教师制作贺卡是很简单的事。22. A. decided B. hopedC. insisted D. preferred解析: 作者一家决定将每天做的好事记录下来并在晚饭时间讨论。23. A. bigger B. smallerC. easier D. harder解析: 根据下文可知,对于这项计划中所做的好事有严格的要求。24. A. regular B. casualC. normal D. natural解析: 作者一家每天都做好事。on a regular basis经常。25. A. matter B. countC. contribute D. include解析: 由于该计划对所作好事有严格的要求,因此送贺卡这种事是不算的。26. A. plan B. programC. effort D. present解析: 作者一家每天为他人所做的好事应该算是一种努力。27. A. sense B. changeC. choice D. difference解析: 结合下文可知,作者一家从事的这项计划对他们的生活带来了很大的影响和改变。make a difference有影响,起作用。28. A. put forward B. make outC. think about D. bring up解析: 作者认为我们应该考虑每天可以为别人做些什么。谢谢观看! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅰ Reading and Thinking.docx Section Ⅰ Reading and Thinking.pptx Section Ⅰ Reading and Thinking(练习,含解析).docx