2025年秋季高二开学摸底考 英语检测卷(人教版2019)原卷+解析卷+听力音频与原文

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年秋季高二开学摸底考 英语检测卷(人教版2019)原卷+解析卷+听力音频与原文

资源简介

2025年秋季高二开学摸底考 检测卷(人教版2019)
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
4 . 考试范围:必修一至必修三
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分1.5分)
1.How much do oranges cost per kilo
A.$3. B.$6. C.$8.
2.Where does the conversation take place
A.In a taxi. B.On a plane. C.At an airport.
3.What is the woman probably busy doing
A.Preparing breakfast. B.Looking for a tie. C.Getting the kids dressed.
4.What does the man order
A.A ham salad. B.A beef salad. C.Some bread rolls.
5.What is the final holiday plan of the woman’s family
A.Going surfing. B.Going cycling. C.Going hiking.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6.Why will the woman go shopping
A.To go on an outing.
B.To throw a big party.
C.To prepare for the coming typhoon.
7.What is the weather like today
A.Sunny. B.Cloudy. C.Rainy.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8.What kind of documentaries does Jim like to watch
A.Those about oceans and sea creatures.
B.Those about the future of nuclear power.
C.Those about the lives of working people.
9.What can we learn from Diving with Dolphins
A.Humans’ love for dolphins.
B.The decreasing sea creatures.
C.A lot of oceans’ mysteries.
10.What does Jim probably think of Diving with Dolphins
A.Boring. B.Educational. C.Poorly-made.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
11.What kind of book does the man want
A.A biography. B.An adventure story. C.A fantasy book.
12.Why does the woman buy books today
A.To complete her paper.
B.To prepare a birthday gift.
C.To kill time at the weekend.
13.Which series of books will the woman take
A.Harry Potter.
B.The Lord of the Rings.
C.The Hunger Games.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
14.Why does the woman call the man
A.To ask about her sister. B.To borrow books. C.To visit his parents.
15.What was the man doing when the phone rang
A.Shopping. B.Surfing the Internet. C.Working in the garden.
16.What kind of books does Anna want to read
A.Geography. B.History. C.Music.
17.When will the speakers meet
A.This afternoon. B.Tomorrow afternoon. C.Tomorrow morning.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
18.How much did the woman’s package post cost
A.$10.81. B.$12. C.$5.94.
19.In which way did the woman get to mail her package
A.First class. B.A cheaper way. C.An expensive way.
20.How long will it take for this package to go to New York
A.12 days. B.2 weeks. C.10 days.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Rome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel (旅社). The hostels in Rome offer a bed in a dorm room for around $25 a night, and for that, you'll often get to stay in a central location with security and comfort.
Yellow Hostel
If I had to make just one recommendation for where to stay in Rome, it would be Yellow Hostel. It’s one of the best-rated hostels in the city, and for good reason. It’s affordable, and it’s got a fund atmosphere without being too noisy. As an added bonus, it’s close to the main train station.
Hostel Alessandro Palace
If you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome. Hostel Alessandro Palace is fun. Staff members hold plenty of bar events for guests like free shots, bar crawls and karaoke. There’s also an area on the rooftop for hanging out with other travelers during the summer.
Youth Station Hostel
If you’re looking for cleanliness and a modern hostel, look no further than Youth Station. It offers beautiful furnishings and beds. There are plenty of other benefits, too; it doesn’t charge city tax; it has both air conditioning and a heater for the rooms; it also has free Wi-Fi in every room.
Hotel and Hostel Des Artistes
Hotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and it’s close to all of the city’s main attractions. The staff is friendly and helpful, providing you with a map of the city when you arrive, and offering advice if you require some. However, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi.
21.What is probably the major concern of travelers who choose to stay in a hostel
A.price B.surroundings C.convenience D.location
22.Which hotel best suits people who enjoy surfing the Internet for long
A.Yellow Hostel. B.Hostel Alessandro Palace.
C.Youth Station Hostel. D.Hotel and Hostel Des Artistes.
23.What is the advantage of Hotel and Hostel Des Artistes
A.It charges less except for Wi-Fi. B.It`s conveniently located.
C.It is close to the subway station. D.Its staff is kind and honest.
B
Throughout human history, natural sponges have been essential for cleaning, painting, and absorbing liquids. Today, scientists worldwide recognize their modern potential: providing a solution to one of our biggest problems — microplastic pollution. The unique porous (多孔的) structure of sponges allows them to capture microscopic particles very effectively, making them promising solutions for environmental cleanup.
In a groundbreaking August study from China, researchers created innovative sponges mainly made from starch and gelatin — common biodegradable materials. Resembling large marshmallows, these lightweight structures showed great filtration (过滤) abilities. During lab tests, when a plastic-filled solution was pushed through one of these sponges, it removed both microplastics (particles smaller than 5mm) and even nanoplastics (too small to see), trapping the particles within the sponge’s pore networks.
According to materials chemist Guoqing Wang, co-author of the study: “Adjusting production temperatures directly controls pore size.” Higher temperatures create smaller pores able to capture nanometer-scale plastics, while lower temperatures create larger pores targeting microplastics. This allows the sponges to be used for different filtration needs.
There are challenges to the sponge’s potential use, though. Material competition could arise since starch and gelatin are important food industry resources. Anett Georgi, a chemist in Germany, says that for cleaning up microplastic pollution in the ocean, the key is to stop microplastics from entering in the first place. That’s something that could be done quickly. But for smaller-scale uses, like removing microplastics from household water, the new sponge filters could be helpful, Georgi suggests.
What’s still lacking, says Alice Horton at the UK’s National Oceanography Center, is proof that these newer sponge-based technologies can be cost-effective and successful in removing microplastics from water on a large scale. But one thing she is confident about is that efforts to remove microplastics after they have already reached the ocean are probably destined to fail. “We have to stop it getting there in the first place,” she says.
24.What makes natural sponges effective for environmental cleanup
A.Their historical use in painting and cleaning.
B.Their porous structure trapping tiny particles.
C.Their ability to absorb liquids like modern sponges.
D.Their potential for solving microplastic pollution.
25.What did the innovative sponges achieve in lab tests
A.They resembled large marshmallows in appearance.
B.They were made from starch and gelatin resources.
C.They filtered microplastics and nanoplastics successfully.
D.They showed great biodegradation in solutions.
26.What can be concluded about temperature adjustment in sponge production
A.It customizes pore sizes for varied filtration needs.
B.It ensures the sponges are lightweight and porous.
C.It makes nanoplastics easier to capture at high heat.
D.It reduces production costs for diverse applications.
27.What is Alice Horton’s view on ocean microplastic cleanup
A.Sponge technologies need large-scale proof first.
B.Household water filters should be developed urgently.
C.Cost-effectiveness determines cleanup success directly.
D.Prevention is essential over post-pollution removal.
C
Artificial intelligence has persuaded many people that we need to thoroughly change education. Now that chatbots can speedily find and bring back information and answer complex questions, why bother memorizing historical facts or quotations Shouldn’t we instead teach kids to think critically and solve problems and leave the above-mentioned work to computers This perspective suggests we can always “just google it” when information is needed.
Yet this perspective faces strong pushback. Nonagenarian American educator E.D.Hirsch demolished (驳倒) the argument that we can always just look things up, stating that while internet access and AI tutors are amazing and can strengthen knowledge if used reasonably, being able to recall facts remains indispensable.
This connects to a deeper concern about outsourcing memory. In The Shallows, Nicholas Carr writes that the suggestion we should outsource our memory to “free up” limited space for more creative thinking is based on a misconception. Thanks to its plasticity, the brain’s long-term memory center can expand, as scientists found when studying London taxi drivers. Carr warns: “When we start using the Web as a substitute for personal memory, bypassing the inner processes of consolidation (巩固), we risk emptying our minds of their riches.”
Furthermore, cognitive limitations reinforce this risk. Daisy Christodoulou, author of Seven Myths About Education, reminds us that our working memories can only process a few new items at a time. So if we encounter too much new vocabulary or information, we become overwhelmed, damaging our ability to learn. Indeed, looking stuff up on Google often results in us not being able to recall it later.
But we don’t need to reinvent the wheel: In an era of conspiracy (阴谋) theories and misinformation, it’s even more vital that we humans have a firm grasp of basic facts.
28.What is E.D.Hirsch’s opinion on recalling facts in the AI era
A.It is less important than critical thinking. B.It remains essential despite technology.
C.It should be replaced by internet access. D.It weakens knowledge retention overall.
29.How does the author support the main argument in the text
A.Describing personal chatbot experiences. B.Comparing ancient vs. modern education.
C.Listing all AI benefits. D.Quoting experts.
30.What do Carr and Christodoulou imply about using the internet as a memory tool
A.It boosts creative thinking capacity. B.It enhances memory consolidation.
C.It harms natural brain processes. D.It ensures reliable fact recall.
31.Which can be a suitable title for the text
A.The Future Role of AI Tutors in Education B.The Enhancement of Critical Thinking Skills
C.The End of Memorization in the AI Era D.The Risks of Online Memory Outsourcing
D
The history of tea dates back to ancient China. According to legend, tea was discovered by Emperor Shennong in 2737 BC. While he was boiling water under a tree, some leaves fell into the water. The emperor drank the mixture and found it very refreshing.
Tea quickly became popular in China and later spread to other countries. In the 16th century, tea was introduced to Europe. At first, it was very expensive and only drunk by the wealthy. But as more tea was imported, its price dropped, and it became a common drink.
There are many different types of tea, including green tea, black tea, and oolong tea. Each type is made from the leaves of the Camellia sinensis plant but is processed differently. Green tea is not fermented, while black tea is fully fermented. Oolong tea is partially fermented.
Tea is not only a delicious drink but also has many health benefits. It contains antioxidants that help protect the body from damage caused by free radicals. It also contains caffeine, which can help improve focus and concentration.
Today, tea is one of the most popular drinks in the world. People enjoy it in many different ways, whether it’s a cup of hot tea on a cold day or iced tea on a hot day.
32.When was tea discovered according to legend
A.In 2737 BC.
B.In the 16th century.
C.In ancient Europe.
D.In modern times.
33.Who discovered tea
A.A European king.
B.Emperor Shennong.
C.A Chinese farmer.
D.A British merchant.
34.How did tea spread to Europe
A.It was brought by Emperor Shennong.
B.It was introduced in the 16th century.
C.It was discovered by European explorers.
D.It was traded by African merchants.
35.What is the difference between green tea and black tea
A.They are made from different plants.
B.Green tea is more expensive than black tea.
C.Green tea is not fermented, while black tea is fully fermented.
D.Green tea is only drunk in China, while black tea is popular in Europe.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
What color is a tree, or a sky, or a sunset At first glance, the answers seem obvious. 36 A lot of factors feed into how people perceive color, from the biology of our eyes to how our brains process that information. There’s plenty of room for differences, all along the way.
For example, most people have three types of cone cell (视锥细胞) — light receptors in the eyes that are responsible for detecting different wavelengths or colors of light. But sometimes, a genetic variation can cause one type of cone to be different, or absent altogether, leading to changed color vision. Some people possess color superpowers. 37
In science, conveying complex data is difficult. Often the most effective approach is to use colored visualizations. But the detailed visual data presentations that are common in science often fail to accommodate those with color blindness. 38 Imagine a climate change map showing temperature variations through a gradient (梯度变化曲线) of colors. For those with color blindness, these variations aren’t quite evident.
39 From astronomy to medicine, color-coded information is fundamental to convey patterns, trends, and anomalies (异常事物). And the effects stretch far beyond mere inconvenience. One researcher could misinterpret the data due to the rainbow color gradient. Or a physician could give an incorrect explanation of a condition for the same reason.
What can we do to make scientific diagrams more accessible to all people 40 But sometimes, color is king. “To be color-blind sensitive, avoid using red and green together. Use contrast to ensure your text and background colors are easy to read. Also consider using symbols instead of colored text labels for your data points,” explains one scientist.
A.Others may be color-blind.
B.Black and white are the safest option.
C.The design effectively helps them see the data.
D.But it turns out that everyone sees things differently.
E.And men are more frequently affected than women.
F.That’s to say, some information is invisible to them.
G.This circumstance extends to various scientific fields.
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
One year ago, I was feeling lonely and losing confidence. I had just moved to Stoke-on-Trent, knowing no one there. My friends had all 41 to different cities, leaving me 42 from the world. I wasn’t sure how to escape the emotional hole I was in.
One day, a friend invited me to an open-mic poetry night. I 43 , unsure about sharing feelings with strangers. But something about the idea 44 me — perhaps a chance to express myself. I decided to go.
Entering the café, I was 45 by the welcoming atmosphere. People chatted casually, all there to 46 the evening. As I listened to performers, the room’s energy made me 47 ; I’d missed such social interaction.
After a few acts, I shared a poem. Nervous at first, I suddenly felt a strange 48 . Words flowed freely, and I felt alive. Seeing people nod and smile made me feel 49 . That night, I made new friends. We met weekly to write poetry and 50 life. This small change opened a new world. My loneliness faded as I found 51 in the community.
Over months, I kept attending. Each performance made me more 52 . My confidence grew, and I took more life risks. I’d learned to 53 my inner voice comfortably. I realized one small change could 54 a big difference. Trying something new brings unexpected growth.
Now, I’ve made lifelong friends and learned to embrace 55 . Open-mic nights saved me, giving me confidence to live proudly. I’m forever grateful for that first step into the café.
41.A.traveled B.moved C.returned D.rushed
42.A.disconnected B.protected C.benefited D.recovered
43.A.refused B.agreed C.hesitated D.protested
44.A.scared B.confused C.annoyed D.attracted
45.A.interrupted B.impressed C.bored D.disappointed
46.A.enjoy B.record C.ignore D.forget
47.A.anxious B.regretful C.awake D.guilty
48.A.pain B.doubt C.freedom D.anger
49.A.judged B.mocked C.worthless D.valued
50.A.confide B.reflect C.exchange D.debate
51.A.belonging B.humor C.isolation D.competition
52.A.confident B.tired C.nervous D.jealous
53.A.silence B.trust C.blame D.listen
54.A.generate B.resist C.trigger D.preserve
55.A.routines B.change C.failure D.criticism
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Complete the following passage using suitable words from the text. Be sure to use the correct forms.
Smart homes are designed to make life easier. They can 56 the door automatically when we are away and 57 off the TV when we forget. With integrated sensors, they can go into an 58 mode when no one is at home, saving energy.
Intelligent controls allow smart homes to learn our daily 59 and preferences. When we get home, the lights will 60 on, and our favourite music or TV programmes will start. All controls 61 to voice commands, making it convenient to change routines.
Smart homes also 62 our health. Beds record sleep quality, and smart toilets track health conditions, sending 63 if there is something wrong. They can even detect potential disasters like water pipe leaks and 64 us to fix them in time.
Though some smart home technologies are already in use, it will take time for them to become 65 .
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
66.假如你是李华,学校即将举办主题为“My ideal high school life”的英语演讲比赛,请你写一篇参赛稿,主要内容包括:
1. 介绍自己的想法;
2. 阐述高中学校生活的意义。
注意:
1. 写作词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节 (满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之成为一篇完整的短文。
One sunny day in Mixenden, Rose, the little dog, was having fun with her young owner, Jack, near Dudley Crescent. They were playing fetch with her favorite ball. Rose loved chasing it! But this time, the ball bounced too close to some big, jagged rocks. Rose, excited and focused on getting her ball, didn’t see the danger. She ran after it and vanished straight down a very narrow crack between the rocks. She fell a scary 40 feet deep into the dark hole below. Jack was horrified.
Rescue teams quickly arrived: firefighters, animal rescuers, and even experts who know about deep holes. They looked down the dark, tight space. It looked very dangerous. They sadly decided that trying to rescue Rose was too risky. They didn’t think anyone could safely get her out. They gave the terrible news: Rose probably wouldn’t survive and they could do nothing for her. Hope seemed very small.
Jack’s heart was breaking. He couldn’t believe his little dog was trapped deep underground and everyone said there was no hope. He wouldn’t accept it. While the rescue teams sadly packed up, Jack stayed. He found a shovel and started digging near the rocks where Rose had fallen. It was back-breaking work. The ground was hard as stone. Sweat poured down his face, and his hands became sore and blistered. He dug fiercely, calling Rose’s name down the dark hole. He had to get to her.
After hours of exhausting work alone, Jack had an idea. He pulled out his phone. With shaking, dirty hands, he took pictures of the deep crack and the spot where he was desperately digging. He wrote a heartfelt message: “This is my dog, Rose. She fell down this hole. They say it’s too dangerous to save her. I’m her owner, and I can’t leave her. I’m digging her out, but I need help. Please, can anyone help us Share this!” He posted this plea on social media such as Facebook and Twitter.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题纸相应位置作答。
Jack didn’t know if anyone would even notice his post.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Jack’s post didn’t just bring messages; it brought people.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页2025年秋季高二开学摸底考 检测卷(人教版2019)解析卷
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
4 . 考试范围:必修一至必修三
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分1.5分)
1.How much do oranges cost per kilo
A.$3. B.$6. C.$8.
【答案】B
【原文】M: Anna, you know the fruit seller near the office
W: Oh, you mean Peter
M: Yeah. He tricked me into buying oranges yesterday. I thought the sign for oranges read 3 kilograms for $8, but the 1 in front of the 8 was covered, so it was really $18 for 3 kilograms!
W: Wow… that’s expensive!
2.Where does the conversation take place
A.In a taxi. B.On a plane. C.At an airport.
【答案】C
【原文】W: Sir, has my flight to Chicago already left
M: Yes. It left about ten minutes ago.
W: I should have left home earlier. I really didn’t expect to get stuck in such a traffic jam. Could I change to a later flight, please
M: Certainly.
3.What is the woman probably busy doing
A.Preparing breakfast. B.Looking for a tie. C.Getting the kids dressed.
【答案】A
【原文】M: Oh, dear! I can’t find my blue tie. Could you help me find it, honey
W: Oh, I’m busy now. The children’s food isn’t ready yet and their school bus will be here in just twenty minutes.
4.What does the man order
A.A ham salad. B.A beef salad. C.Some bread rolls.
【答案】B
【原文】M: Excuse me. I’d like a salad.
W: Which one, sir A ham or a beef salad
M: That one over there, next to the bread rolls.
W: That’s a beef salad, sir.
5.What is the final holiday plan of the woman’s family
A.Going surfing. B.Going cycling. C.Going hiking.
【答案】B
【原文】M: Do you have any plans for the holiday
W: The children want to go cycling but their father wants to go surfing. And I’d like to go hiking. We’ve decided to follow the children’s choice.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6.Why will the woman go shopping
A.To go on an outing.
B.To throw a big party.
C.To prepare for the coming typhoon.
7.What is the weather like today
A.Sunny. B.Cloudy. C.Rainy.
【答案】6.C 7.B
【原文】W: Jason, I’m planning to stock up on some food and drinks.
M: Will you get some things for an outing
W: No. The weather forecast has issued its typhoon signal 10. Perhaps we have to stay indoors for days. We should get prepared.
M: So has typhoon signal 10 been issued before
W: Yes. This is the third time that typhoon signal 10 has been issued since the turn of the century. The advice is clear: stay indoors and be away from exposed windows and doors to avoid flying things.
M: Well, I was going to Mike’s birthday party, but I guess I have to call it off. By the way, should we take umbrellas with us
W: No. It’s not raining yet, though there’s no sunshine today.
M: OK. Let’s get going.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8.What kind of documentaries does Jim like to watch
A.Those about oceans and sea creatures.
B.Those about the future of nuclear power.
C.Those about the lives of working people.
9.What can we learn from Diving with Dolphins
A.Humans’ love for dolphins.
B.The decreasing sea creatures.
C.A lot of oceans’ mysteries.
10.What does Jim probably think of Diving with Dolphins
A.Boring. B.Educational. C.Poorly-made.
【答案】8.A 9.C 10.B
【原文】W: Jim, do you like watching documentary films
M: Yes, Cathy. I especially love watching those about oceans and sea creatures.
W: So do I, though I’ve just watched documentary films showing the lives of working people and a documentary about the future of nuclear power. Well, have you watched Dolphin Reef
M: Yes. I watched it immediately it came out. It followed the coming of age story of Echo, a Pacific bottlenose dolphin. And now the follow-on of the film named Diving with Dolphins has come out. It still tells the story of Echo. Filmmakers introduce us too many oceans’ mysteries in this film.
W: It must be fascinating!
M: And there are important messages about fishing, pollution and preserving our beautiful coral reefs. Everybody should watch it.
W: I guess I’ll recommend it to my students next week.
M: That’s a great idea. I do think we should help spread the word of protecting oceans.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
11.What kind of book does the man want
A.A biography. B.An adventure story. C.A fantasy book.
12.Why does the woman buy books today
A.To complete her paper.
B.To prepare a birthday gift.
C.To kill time at the weekend.
13.Which series of books will the woman take
A.Harry Potter.
B.The Lord of the Rings.
C.The Hunger Games.
【答案】11.A 12.B 13.C
【原文】W: Wow, it’s really a big bookstore. What kind of book do you want to buy today
M: I’d like to get a book about Abraham Lincoln’s life. I’m really interested in learning more about the great man.
W: It must be helpful for you to complete your paper.
M: You’re right. And you
W: I’m looking for some fantasy books.
M: You must love this kind of book very much.
W: Not really. Adventure stories are my favorite. Actually I need books for my younger brother. He is turning fourteen this weekend.
M: How about buying the Harry Potter series for him
W: He read those books two years ago, but he hasn’t read The Lord of the Rings and The Hunger Games yet.
M: Will you buy both of the series for him
W: No. Just the latter. I don’t have so much money today.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
14.Why does the woman call the man
A.To ask about her sister. B.To borrow books. C.To visit his parents.
15.What was the man doing when the phone rang
A.Shopping. B.Surfing the Internet. C.Working in the garden.
16.What kind of books does Anna want to read
A.Geography. B.History. C.Music.
17.When will the speakers meet
A.This afternoon. B.Tomorrow afternoon. C.Tomorrow morning.
【答案】14.B 15.C 16.B 17.B
【原文】W: Hi, Sam, I’m so glad you’re back. I called about ten minutes ago. But no one answered the phone.
M: Well, my parents went to the supermarket today and I was working in the garden. I heard nothing. So what’s up, Lucy
W: I wonder if I could borrow some books from you. My sister Anna wants to read some books on history by famous writers.
M: Don’t you have any books for her to read
W: I hardly read. I spend most of my time learning music and surfing the Internet. Could you lend me some
M: Sure. You can come with your sister and pick some this afternoon.
W: Sorry, but I’ll go swimming with her this afternoon. Could I come tomorrow morning
M: Tomorrow morning I don’t think I can make it. I’ll play football with friends tomorrow morning. What about tomorrow afternoon
W: OK. See you then.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
18.How much did the woman’s package post cost
A.$10.81. B.$12. C.$5.94.
19.In which way did the woman get to mail her package
A.First class. B.A cheaper way. C.An expensive way.
20.How long will it take for this package to go to New York
A.12 days. B.2 weeks. C.10 days.
【答案】18.C 19.B 20.A
【原文】W: I’d like to mail this package to New York.
M: How would you like to send it
W: First class, please.
M: OK, let’s see. It’s twelve pounds, so that will be ten dollars and eighty-one cents.
W: Ten dollars and eighty-one cents
M: Yes. That’s a pretty heavy package you’ve got here.
W: Oh, I suppose it is. Tell me, is there a cheaper way to mail it
M: Sure, it can be sent by package post, but it will take longer to get there.
W. How long will it take
M: Let me see. To New York from here it will take about twelve days.
W: How much will it cost
M: Let’s see now. Twelve pounds, package post... that will cost five dollars and ninety-four cents.
W: OK, I think I’ll send it by package post.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Rome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel (旅社). The hostels in Rome offer a bed in a dorm room for around $25 a night, and for that, you'll often get to stay in a central location with security and comfort.
Yellow Hostel
If I had to make just one recommendation for where to stay in Rome, it would be Yellow Hostel. It’s one of the best-rated hostels in the city, and for good reason. It’s affordable, and it’s got a fund atmosphere without being too noisy. As an added bonus, it’s close to the main train station.
Hostel Alessandro Palace
If you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome. Hostel Alessandro Palace is fun. Staff members hold plenty of bar events for guests like free shots, bar crawls and karaoke. There’s also an area on the rooftop for hanging out with other travelers during the summer.
Youth Station Hostel
If you’re looking for cleanliness and a modern hostel, look no further than Youth Station. It offers beautiful furnishings and beds. There are plenty of other benefits, too; it doesn’t charge city tax; it has both air conditioning and a heater for the rooms; it also has free Wi-Fi in every room.
Hotel and Hostel Des Artistes
Hotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and it’s close to all of the city’s main attractions. The staff is friendly and helpful, providing you with a map of the city when you arrive, and offering advice if you require some. However, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi.
21.What is probably the major concern of travelers who choose to stay in a hostel
A.price B.surroundings C.convenience D.location
22.Which hotel best suits people who enjoy surfing the Internet for long
A.Yellow Hostel. B.Hostel Alessandro Palace.
C.Youth Station Hostel. D.Hotel and Hostel Des Artistes.
23.What is the advantage of Hotel and Hostel Des Artistes
A.It charges less except for Wi-Fi. B.It`s conveniently located.
C.It is close to the subway station. D.Its staff is kind and honest.
【答案】21.A 22.C 23.B
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了罗马的几个价格低廉、安全舒适的旅社。
21.细节理解题。根据第一段“Rome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel (旅社).(罗马对旅行者来说可能很贵,这就是为什么许多人选择住在旅社)”可知,选择住在旅社的旅行者可能最关心的是价格。故选A。
22.细节理解题。根据Youth Station Hostel部分“it also has free Wi-Fi in every room.(每间客房均提供免费无线网络连接)”可知,Youth Station Hostel的每间客房都提供免费无线网络连接,适合喜欢长时间上网的人。故选C。
23.细节理解题。根据Hotel and Hostel Des Artistes部分“Hotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and it’s close to all of the city’s main attractions.(Hotel and Hostel Des Artistes距离市中心车站仅有10分钟步行路程,靠近城市的所有主要景点)”可知,Hotel and Hostel Des Artistes距离市中心车站近,且靠近城市的主要景点,即它的位置便利。故选B。
B
Throughout human history, natural sponges have been essential for cleaning, painting, and absorbing liquids. Today, scientists worldwide recognize their modern potential: providing a solution to one of our biggest problems — microplastic pollution. The unique porous (多孔的) structure of sponges allows them to capture microscopic particles very effectively, making them promising solutions for environmental cleanup.
In a groundbreaking August study from China, researchers created innovative sponges mainly made from starch and gelatin — common biodegradable materials. Resembling large marshmallows, these lightweight structures showed great filtration (过滤) abilities. During lab tests, when a plastic-filled solution was pushed through one of these sponges, it removed both microplastics (particles smaller than 5mm) and even nanoplastics (too small to see), trapping the particles within the sponge’s pore networks.
According to materials chemist Guoqing Wang, co-author of the study: “Adjusting production temperatures directly controls pore size.” Higher temperatures create smaller pores able to capture nanometer-scale plastics, while lower temperatures create larger pores targeting microplastics. This allows the sponges to be used for different filtration needs.
There are challenges to the sponge’s potential use, though. Material competition could arise since starch and gelatin are important food industry resources. Anett Georgi, a chemist in Germany, says that for cleaning up microplastic pollution in the ocean, the key is to stop microplastics from entering in the first place. That’s something that could be done quickly. But for smaller-scale uses, like removing microplastics from household water, the new sponge filters could be helpful, Georgi suggests.
What’s still lacking, says Alice Horton at the UK’s National Oceanography Center, is proof that these newer sponge-based technologies can be cost-effective and successful in removing microplastics from water on a large scale. But one thing she is confident about is that efforts to remove microplastics after they have already reached the ocean are probably destined to fail. “We have to stop it getting there in the first place,” she says.
24.What makes natural sponges effective for environmental cleanup
A.Their historical use in painting and cleaning.
B.Their porous structure trapping tiny particles.
C.Their ability to absorb liquids like modern sponges.
D.Their potential for solving microplastic pollution.
25.What did the innovative sponges achieve in lab tests
A.They resembled large marshmallows in appearance.
B.They were made from starch and gelatin resources.
C.They filtered microplastics and nanoplastics successfully.
D.They showed great biodegradation in solutions.
26.What can be concluded about temperature adjustment in sponge production
A.It customizes pore sizes for varied filtration needs.
B.It ensures the sponges are lightweight and porous.
C.It makes nanoplastics easier to capture at high heat.
D.It reduces production costs for diverse applications.
27.What is Alice Horton’s view on ocean microplastic cleanup
A.Sponge technologies need large-scale proof first.
B.Household water filters should be developed urgently.
C.Cost-effectiveness determines cleanup success directly.
D.Prevention is essential over post-pollution removal.
【答案】24.B 25.C 26.A 27.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了天然海绵及创新海绵在清理微塑料污染方面的潜力、成果、挑战和不同观点。
24.细节理解题。根据第一段中“The unique porous (多孔的) structure of sponges allows them to capture microscopic particles very effectively, making them promising solutions for environmental cleanup.(海绵独特的多孔结构使它们能够非常有效地捕获微小颗粒,使它们成为环境清理的有前途的解决方案)”可知,天然海绵多孔的结构能捕获微小颗粒,使其对环境清理有效。故选B。
25.细节理解题。根据第二段中“During lab tests, when a plastic-filled solution was pushed through one of these sponges, it removed both microplastics (particles smaller than 5mm) and even nanoplastics (too small to see), trapping the particles within the sponge’s pore networks.(在实验室测试中,当将充满塑料的溶液通过其中一种海绵时,它去除了微塑料(小于5毫米的颗粒)甚至纳米塑料(太小而看不见),将颗粒捕获在海绵的孔隙网络中)”可知,创新海绵在实验室测试中成功过滤了微塑料和纳米塑料。故选C。
26.细节理解题。根据第三段中“According to materials chemist Guoqing Wang, co-author of the study: “Adjusting production temperatures directly controls pore size.” Higher temperatures create smaller pores able to capture nanometer-scale plastics, while lower temperatures create larger pores targeting microplastics. This allows the sponges to be used for different filtration needs.(根据该研究的合著者、材料化学家王国庆的说法:“调整生产温度直接控制孔径。”较高的温度会产生较小的孔隙,能够捕获纳米级的塑料,而较低的温度会产生较大的孔隙,针对微塑料。这使得海绵可用于不同的过滤需求)”可知,调节生产温度可定制孔隙大小以满足不同的过滤需求。故选A。
27.推理判断题。根据最后一段中“But one thing she is confident about is that efforts to remove microplastics after they have already reached the ocean are probably destined to fail. “We have to stop it getting there in the first place,” she says.(但有一件事她很有信心,那就是在微塑料已经进入海洋后再将其清除的努力很可能会失败。“我们必须首先阻止它进入那里,”她说)”可知,爱丽丝·霍顿认为预防微塑料污染比污染后的清理更重要。故选D。
C
Artificial intelligence has persuaded many people that we need to thoroughly change education. Now that chatbots can speedily find and bring back information and answer complex questions, why bother memorizing historical facts or quotations Shouldn’t we instead teach kids to think critically and solve problems and leave the above-mentioned work to computers This perspective suggests we can always “just google it” when information is needed.
Yet this perspective faces strong pushback. Nonagenarian American educator E.D.Hirsch demolished (驳倒) the argument that we can always just look things up, stating that while internet access and AI tutors are amazing and can strengthen knowledge if used reasonably, being able to recall facts remains indispensable.
This connects to a deeper concern about outsourcing memory. In The Shallows, Nicholas Carr writes that the suggestion we should outsource our memory to “free up” limited space for more creative thinking is based on a misconception. Thanks to its plasticity, the brain’s long-term memory center can expand, as scientists found when studying London taxi drivers. Carr warns: “When we start using the Web as a substitute for personal memory, bypassing the inner processes of consolidation (巩固), we risk emptying our minds of their riches.”
Furthermore, cognitive limitations reinforce this risk. Daisy Christodoulou, author of Seven Myths About Education, reminds us that our working memories can only process a few new items at a time. So if we encounter too much new vocabulary or information, we become overwhelmed, damaging our ability to learn. Indeed, looking stuff up on Google often results in us not being able to recall it later.
But we don’t need to reinvent the wheel: In an era of conspiracy (阴谋) theories and misinformation, it’s even more vital that we humans have a firm grasp of basic facts.
28.What is E.D.Hirsch’s opinion on recalling facts in the AI era
A.It is less important than critical thinking. B.It remains essential despite technology.
C.It should be replaced by internet access. D.It weakens knowledge retention overall.
29.How does the author support the main argument in the text
A.Describing personal chatbot experiences. B.Comparing ancient vs. modern education.
C.Listing all AI benefits. D.Quoting experts.
30.What do Carr and Christodoulou imply about using the internet as a memory tool
A.It boosts creative thinking capacity. B.It enhances memory consolidation.
C.It harms natural brain processes. D.It ensures reliable fact recall.
31.Which can be a suitable title for the text
A.The Future Role of AI Tutors in Education B.The Enhancement of Critical Thinking Skills
C.The End of Memorization in the AI Era D.The Risks of Online Memory Outsourcing
【答案】28.B 29.D 30.C 31.D
【导语】本文是一篇议论文。文章指出,尽管AI和互联网能快速获取信息,但基础事实的记忆仍不可或缺,通过引用教育专家和认知科学研究成果,论证了过度依赖技术可能削弱人类认知能力,并强调在信息混乱时代掌握基本事实的重要性。
28.细节理解题。根据第二段“Nonagenarian American educator E.D. Hirsch demolished (驳倒) the argument that we can always just look things up, stating that while internet access and AI tutors are amazing and can strengthen knowledge if used reasonably, being able to recall facts remains indispensable.(年逾九旬的美国教育家 E.D. Hirsch 驳斥了“我们总能通过网络查询来获取知识”的观点,他指出,虽然互联网接入和人工智能辅导系统非常出色,如果合理使用的话能够增强知识储备,但能够准确回忆起事实这一点仍然是不可或缺的)”可知,E.D. Hirsch认为,尽管人工智能和互联网能快速获取信息,但在AI时代回忆事实仍然至关重要。故选B。
29.推理判断题。根据根据第二段“Nonagenarian American educator E.D. Hirsch demolished (驳倒) the argument that we can always just look things up, stating that while internet access and AI tutors are amazing and can strengthen knowledge if used reasonably, being able to recall facts remains indispensable.(年逾九旬的美国教育家E.D. Hirsch 驳斥了“我们总能通过网络查询来获取知识”的观点,他指出,虽然互联网接入和人工智能辅导系统非常出色,如果合理使用的话能够增强知识储备,但能够准确回忆起事实这一点仍然是不可或缺的)”;第三段“In The Shallows, Nicholas Carr writes that the suggestion we should outsource our memory to “free up” limited space for more creative thinking is based on a misconception.(在《浅薄》一书中,尼古拉斯·卡尔写道,我们应当将记忆“外包”以腾出有限的空间用于更富有创造性的思考这一观点是基于一种错误的观念)”以及第四段“Daisy Christodoulou, author of Seven Myths About Education, reminds us that our working memories can only process a few new items at a time.(《关于教育的七个误区》一书的作者黛西·克里斯托多卢提醒我们,我们的工作记忆每次只能处理少量的新信息)”可知,作者在文中通过引用专家观点来支持核心论点。故选D。
30.推理判断题。根据第三段“When we start using the Web as a substitute for personal memory, bypassing the inner processes of consolidation (巩固), we risk emptying our minds of their riches.(当我们开始将网络用作个人记忆的替代品,从而绕过记忆的内部巩固过程时,我们就有可能让自己的大脑失去其中的丰富内容)”可知,Carr指出依赖网络会绕过大脑的巩固过程,导致大脑失去丰富的资源;根据第四段中的“So if we encounter too much new vocabulary or information, we become overwhelmed, damaging our ability to learn. Indeed, looking stuff up on Google often results in us not being able to recall it later. (所以,如果我们接触到太多的新词汇或新信息,就会感到不知所措,从而影响我们的学习能力。事实上,通过谷歌查找内容往往会导致我们之后无法回忆起相关内容)”可知,Christodoulou强调,过度依赖网络会导致“无法记住信息”。由此推知,两人均暗示互联网作为记忆工具会损害大脑的自然处理机制。故选C。
31.主旨大意题。文章围绕AI时代是否应放弃记忆事实的争议展开,开篇提出“依赖技术快速获取信息即可替代记忆”的普遍观点,随即通过美国教育家E.D. Hirsch的驳斥引出核心论点—回忆事实在AI时代仍不可或缺;随后以Nicholas Carr对“外包记忆损害大脑巩固过程”的生理警示,和Daisy Christodoulou从“工作记忆容量有限”出发的认知科学分析,层层论证过度依赖网络记忆会削弱认知能力、导致信息无法留存的风险;最终强调在信息混乱时代更需掌握基本事实。因此选项D“网络记忆外包的风险”最符合文章标题。故选D。
D
The history of tea dates back to ancient China. According to legend, tea was discovered by Emperor Shennong in 2737 BC. While he was boiling water under a tree, some leaves fell into the water. The emperor drank the mixture and found it very refreshing.
Tea quickly became popular in China and later spread to other countries. In the 16th century, tea was introduced to Europe. At first, it was very expensive and only drunk by the wealthy. But as more tea was imported, its price dropped, and it became a common drink.
There are many different types of tea, including green tea, black tea, and oolong tea. Each type is made from the leaves of the Camellia sinensis plant but is processed differently. Green tea is not fermented, while black tea is fully fermented. Oolong tea is partially fermented.
Tea is not only a delicious drink but also has many health benefits. It contains antioxidants that help protect the body from damage caused by free radicals. It also contains caffeine, which can help improve focus and concentration.
Today, tea is one of the most popular drinks in the world. People enjoy it in many different ways, whether it’s a cup of hot tea on a cold day or iced tea on a hot day.
32.When was tea discovered according to legend
A.In 2737 BC.
B.In the 16th century.
C.In ancient Europe.
D.In modern times.
33.Who discovered tea
A.A European king.
B.Emperor Shennong.
C.A Chinese farmer.
D.A British merchant.
34.How did tea spread to Europe
A.It was brought by Emperor Shennong.
B.It was introduced in the 16th century.
C.It was discovered by European explorers.
D.It was traded by African merchants.
35.What is the difference between green tea and black tea
A.They are made from different plants.
B.Green tea is more expensive than black tea.
C.Green tea is not fermented, while black tea is fully fermented.
D.Green tea is only drunk in China, while black tea is popular in Europe.
【答案】32.A 33.B 34.B 35.C
【导语】 本文是一篇说明文。主要介绍了茶文化,包括茶的历史、种类以及饮茶的好处。
32.细节理解题。根据首段中的“According to legend, tea was discovered by Emperor Shennong in 2737 BC.(据传说,茶是在公元前2737年由神农氏发现的) ”可知,茶是公元前2737年被发现的。故选A项。
33.细节理解题。根据首段中的“According to legend, tea was discovered by Emperor Shennong in 2737 BC.(据传说,茶是在公元前2737年由神农氏发现的) ”可知,神农氏发现了茶。故选B项。
34.细节理解题。根据第二段中的“In the 16th century, tea was introduced to Europe. (在16 世纪,茶被引入到欧洲) ”可知,茶于16世纪被引入欧洲。故选B项。
35.细节理解题。根据第三段中的“Green tea is not fermented, while black tea is fully fermented. Oolong tea is partially fermented.(绿茶未经发酵,而红茶则完全发酵)”可知,绿茶不经过发酵,红茶要经过发酵。故选C项。
三、7洗5
What color is a tree, or a sky, or a sunset At first glance, the answers seem obvious. 36 A lot of factors feed into how people perceive color, from the biology of our eyes to how our brains process that information. There’s plenty of room for differences, all along the way.
For example, most people have three types of cone cell (视锥细胞) — light receptors in the eyes that are responsible for detecting different wavelengths or colors of light. But sometimes, a genetic variation can cause one type of cone to be different, or absent altogether, leading to changed color vision. Some people possess color superpowers. 37
In science, conveying complex data is difficult. Often the most effective approach is to use colored visualizations. But the detailed visual data presentations that are common in science often fail to accommodate those with color blindness. 38 Imagine a climate change map showing temperature variations through a gradient (梯度变化曲线) of colors. For those with color blindness, these variations aren’t quite evident.
39 From astronomy to medicine, color-coded information is fundamental to convey patterns, trends, and anomalies (异常事物). And the effects stretch far beyond mere inconvenience. One researcher could misinterpret the data due to the rainbow color gradient. Or a physician could give an incorrect explanation of a condition for the same reason.
What can we do to make scientific diagrams more accessible to all people 40 But sometimes, color is king. “To be color-blind sensitive, avoid using red and green together. Use contrast to ensure your text and background colors are easy to read. Also consider using symbols instead of colored text labels for your data points,” explains one scientist.
A.Others may be color-blind.
B.Black and white are the safest option.
C.The design effectively helps them see the data.
D.But it turns out that everyone sees things differently.
E.And men are more frequently affected than women.
F.That’s to say, some information is invisible to them.
G.This circumstance extends to various scientific fields.
【答案】36.D 37.A 38.F 39.G 40.B
【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了人们对于颜色的感知是不同的,并讲述了色盲的人对于颜色的感知,以及如何让所有人都能看得见。
36.上文“What color is a tree, or a sky, or a sunset At first glance, the answers seem obvious.(树是什么颜色?天空是什么颜色?日落又是什么颜色?乍一看,答案似乎显而易见)”以及下文“A lot of factors feed into how people perceive color, from the biology of our eyes to how our brains process that information. (从眼睛的生理结构到大脑处理信息的方式,诸多因素都会影响人们对颜色的感知)”说明人们对颜色的感知有差异,选项D“But it turns out that everyone sees things differently.(但事实证明,每个人的看法都不同)”符合题意。故选D项。
37.上文“Some people possess color superpowers.(有些人拥有色彩超能力)”说明人们色彩能力的不同,选项A“Others may be color-blind.(其他人可能是色盲)”,通过“Others”与前文“Some people”形成对比,列举基因变异的另一种结果(色盲),符合题意。故选A项。
38.上文“But the detailed visual data presentations that are common in science often fail to accommodate those with color blindness.(但科学中常见的精细视觉数据呈现方式,往往未能顾及色盲人群)”说明在科学中,对于色盲来说,很难通过数据呈现的方式看懂科学,选项F“That’s to say, some information is invisible to them.(也就是说,有些信息他们看不见)”符合题意。故选F项。
39.下文“From astronomy to medicine, color-coded information is fundamental to convey patterns, trends, and anomalies (异常事物). (从天文学到医学,带颜色编码的信息是传达模式、趋势和异常现象的基础)”说明此处讲述的是信息传递的方式,选项G“This circumstance extends to various scientific fields.(这种情况发生在各个科学领域)”引领下文,符合题意。故选G项。
40.上文“What can we do to make scientific diagrams more accessible to all people (如何让科学图表更便于所有人理解?)”提出科学图表的问题,选项B“Black and white are the safest option.(黑和白是最安全的选择)”是对问题的直接回答。故选B项。
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
One year ago, I was feeling lonely and losing confidence. I had just moved to Stoke-on-Trent, knowing no one there. My friends had all 41 to different cities, leaving me 42 from the world. I wasn’t sure how to escape the emotional hole I was in.
One day, a friend invited me to an open-mic poetry night. I 43 , unsure about sharing feelings with strangers. But something about the idea 44 me — perhaps a chance to express myself. I decided to go.
Entering the café, I was 45 by the welcoming atmosphere. People chatted casually, all there to 46 the evening. As I listened to performers, the room’s energy made me 47 ; I’d missed such social interaction.
After a few acts, I shared a poem. Nervous at first, I suddenly felt a strange 48 . Words flowed freely, and I felt alive. Seeing people nod and smile made me feel 49 . That night, I made new friends. We met weekly to write poetry and 50 life. This small change opened a new world. My loneliness faded as I found 51 in the community.
Over months, I kept attending. Each performance made me more 52 . My confidence grew, and I took more life risks. I’d learned to 53 my inner voice comfortably. I realized one small change could 54 a big difference. Trying something new brings unexpected growth.
Now, I’ve made lifelong friends and learned to embrace 55 . Open-mic nights saved me, giving me confidence to live proudly. I’m forever grateful for that first step into the café.
41.A.traveled B.moved C.returned D.rushed
42.A.disconnected B.protected C.benefited D.recovered
43.A.refused B.agreed C.hesitated D.protested
44.A.scared B.confused C.annoyed D.attracted
45.A.interrupted B.impressed C.bored D.disappointed
46.A.enjoy B.record C.ignore D.forget
47.A.anxious B.regretful C.awake D.guilty
48.A.pain B.doubt C.freedom D.anger
49.A.judged B.mocked C.worthless D.valued
50.A.confide B.reflect C.exchange D.debate
51.A.belonging B.humor C.isolation D.competition
52.A.confident B.tired C.nervous D.jealous
53.A.silence B.trust C.blame D.listen
54.A.generate B.resist C.trigger D.preserve
55.A.routines B.change C.failure D.criticism
【答案】
41.B 42.A 43.C 44.D 45.B 46.A 47.C 48.C 49.D 50.C 51.A 52.A 53.B 54.A 55.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者一年前搬到新城市后的孤独、失去信心,到参加开放麦克风诗歌之夜,逐渐找回自信、结交朋友、拥抱改变的经历。
41.考查动词词义辨析。句意:我的朋友们都搬到了其他城市,这让我与世界隔绝开来。A. traveled旅行;B. moved移动、搬动;C. returned返回;D. rushed冲;匆忙。根据上文“I had just moved to Stoke-on-Trent, knowing no one there.”可知,作者刚搬到新城市,而朋友们的情况与作者相似,都是搬动不同城市。故选B。
42.考查动词词义辨析。句意:我的朋友们都搬到了其他城市,这让我与世界隔绝开来。A. disconnected切断;断开;B. protected保护;C. benefited受益;D. recovered恢复。根据上文“I had just moved to Stoke-on-Trent, knowing no one there. My friends had all ____1____ to different cities”可知,作者的朋友都搬到其他城市,而作者在新的地方不认识任何人,这种状态会导致与世界脱节。故选A。
43.考查动词词义辨析。句意:我有些犹豫,不太确定要不要和陌生人分享自己的感受。A. refused拒绝;B. agreed同意;C. hesitated犹豫;D. protested抗议。根据下文“unsure about sharing feelings with strangers.”可知,作者对此感到犹豫。故选C。
44.考查形容词词义辨析。句意:但这个想法中似乎有什么东西吸引着我——或许是一个表达自我的机会。A. scared害怕的;B. confused困惑的;C. annoyed恼怒的;D. attracted吸引。根据上文“but”可知,作者前后态度相反,前文是犹豫,后文应是被这个想法吸引,最终决定前往。故选D。
45.考查动词词义辨析。句意:走进咖啡馆,那里友好的氛围给我留下了深刻印象。A. interrupted打断;B. impressed给……留下深刻印象;C. bored使厌烦;D. disappointed使失望。根据空后“by the welcoming atmosphere”以及“People chatted casually, all there to ____6____ the evening.”可知,咖啡馆里友好的氛围给作者留下了深刻的印象。故选B。
46.考查动词词义辨析。句意:人们随意地聊着天,所有人都在享受这个夜晚。A. enjoy享受;B. record记录;C. ignore忽视;D. forget忘记。根据上文“People chatted casually”以及下文作者决定参加这个活动可知,所有人都在享受这个夜晚。故选A。
47.考查形容词词义辨析。句意:听着表演者们的朗诵,房间里的活力让我精神一振:我太想念这样的社交互动了。A. anxious焦虑的;B. regretful后悔的;C. awake醒着的、清醒的;D. guilty内疚的。根据上文内容可知,作者刚到一个新的地方,处于孤独的情绪低谷;而下文“I’d missed such social interaction.”则指出现场的活力让作者感受到社交互动的存在,这种体验应是积极的,选项C“awake(清醒的、活跃的)”体现了作者从麻木到感受到生活的状态。故选C。
48.考查名词词义辨析。句意:一开始很紧张,但我突然感到一种莫名的自由。A. pain痛苦;B. doubt怀疑;C. freedom自由;D. anger 生气。根据下文“Words flowed freely, and I felt alive.”可知,此时的作者感受到了表达的自由。故选C。
49.考查动词词义辨析。句意:看到人们点头微笑,我觉得自己受到了重视。A. judged被评判;B. mocked被嘲笑;C. worthless无价值的;D. valued被重视。上文“Seeing people nod and smile”是积极的反馈,这会让人感到被重视。故选D。
50.考查动词词义辨析。句意:我们每周都会见面,一起写诗,分享生活。A. confide倾诉;B. reflect反思;C. exchange交换;D. debate辩论。根据上文“We met weekly to write poetry”以及下文“This small change opened a new world.”可推测,作者和他们每周见面可以分享生活。故选C。
51.考查名词词义辨析。句意:当我在这个社群中找到归属感时,孤独感渐渐消失了。A. belonging归属感;B. humor幽默;C. isolation孤立;D. competition竞争。根据上文“My loneliness faded”可知,作者在社区中找到了归属感,所以孤独感消失。故选A。
52.考查形容词词义辨析。句意:每一次表演都让我更加自信。A. confident自信的;B. tired疲倦的;C. nervous紧张的;D. jealous嫉妒的。根据下文“My confidence grew, and I took more life risks.”可知,作者变得更加自信。故选A。
53.考查名词词义辨析。句意:我学会了坦然地相信自己的内心声音。A. silence沉默;B. trust信任;C. blame责备;D. listen听。根据上文“Words flowed freely, and I felt alive.”可推测,作者学会了相信自己内心的声音。故选B。
54.考查动词词义辨析。句意:我意识到,一个小小的改变就能带来巨大的不同。A. generate产生;B. resist抵抗;C. trigger引发;D. preserve保护;保存。根据下文“Trying something new brings unexpected growth.”可知,一个小小的改变会带来巨大的不同。故选A。
55.考查名词词义辨析。句意:现在,我交到了可以相伴一生的朋友,也学会了拥抱变化。A. routines常规;B. change改变;C. failure失败;D. criticism批评。根据全文内容可知,文章讲述了作者尝试新事物,即参加诗歌之夜,从而给自己的生活带来改变一事。因此,学会接受改变符合本文主题。故选B。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Complete the following passage using suitable words from the text. Be sure to use the correct forms.
Smart homes are designed to make life easier. They can 56 the door automatically when we are away and 57 off the TV when we forget. With integrated sensors, they can go into an 58 mode when no one is at home, saving energy.
Intelligent controls allow smart homes to learn our daily 59 and preferences. When we get home, the lights will 60 on, and our favourite music or TV programmes will start. All controls 61 to voice commands, making it convenient to change routines.
Smart homes also 62 our health. Beds record sleep quality, and smart toilets track health conditions, sending 63 if there is something wrong. They can even detect potential disasters like water pipe leaks and 64 us to fix them in time.
Though some smart home technologies are already in use, it will take time for them to become 65 .
【答案】
56.lock 57.switch 58.energy-efficient 59.routines 60.come 61.respond 62.monitor 63.warnings 64.remind 65.popular
【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是智能家居(Smart Homes)的功能、优势及普及现状。
56.考查动词。句意:它们可以在我们不在的时候自动锁门,在我们忘记的时候自动关掉电视。由“when we are away”可知,句子表示“它们可以在我们不在的时候自动锁门”,空格处意为“锁”,是lock,空前有情态动词can,空格处用原形。故填lock。
57.考查动词。句意:它们可以在我们不在的时候自动锁门,在我们忘记的时候自动关掉电视。由“off the TV when we forget”可知,句子表示“它们可以在我们不在的时候自动锁门,在我们忘记的时候自动关掉电视”,空格处意为“关闭”,是switch off,switch和前面的lock并列,也是位于情态动词can后,因此用原形。故填switch。
58.考查形容词。句意:有了集成的传感器,它们可以在没有人在家的时候进入节能模式,从而节省能源。由“saving energy”可知,句子表示“它们可以在没有人在家的时候进入节能模式”,空格处意为“节能的”,用形容词作定语,修饰名词mode,是energy-efficient。故填energy-efficient。
59.考查名词。句意:智能控制可以让智能家居了解我们的日常生活和偏好。由“Intelligent controls allow smart homes to learn our daily”可知,句子表示“智能控制可以让智能家居了解我们的日常生活和偏好”,空格处意为“常规,惯例”,是routine,由后面的preferences是复数可知,空格处用复数。故填routines。
60.考查时态。句意:当我们回到家,灯就会亮起来,我们最喜欢的音乐或电视节目就会开始。由“and our favourite music or TV programmes will start”可知,句子表示“当我们回到家,灯就会亮起来”,空格处意为“灯亮”,是come on,助动词will后用原形。故填come。
61.考查时态和主谓一致。句意:所有控制功能均可通过语音指令操作,轻松调整日常安排。由“to voice commands, making it convenient to change routines”可知,句子表示“所有控制功能均可通过语音指令操作”,空格处意为“对……作出回应”,是respond,句子描述客观事实,时态用一般现在时,主语controls是复数,因此空格处用原形。故填respond。
62.考查时态和主谓一致。句意:智能家居还能监测我们的健康状况。由“our health”可知,句子表示“智能家居还能监测我们的健康状况”,空格处意为“监测”,是monitor,句子描述客观事实,时态用一般现在时,主语Smart homes是复数,因此空格处用原形。故填monitor。
63.考查名词。句意:床可以记录睡眠质量,智能马桶可以跟踪健康状况,如果有问题就会发出警告。由“if there is something wrong”可知,句子表示“智能马桶可以跟踪健康状况,如果有问题就会发出警告”,空格处意为“警告”,是warning,不止一个,因此用复数。故填warnings。
64.考查动词。句意:它们甚至可以探测到潜在的灾难,比如水管泄漏,并提醒我们及时修复。由“us to fix them in time”可知,句子表示“它们甚至可以探测到潜在的灾难,比如水管泄漏,并提醒我们及时修复”,空格处意为“提醒”,是remind,和前面的detect并列,都是位于情态动词can后,因此用原形。故填remind。
65.考查形容词。句意:虽然一些智能家居技术已经投入使用,但要普及还需要时间。由“Though some smart home technologies are already in use, it will take time for them to become”可知,句子表示“虽然一些智能家居技术已经投入使用,但要普及还需要时间”,空格处意为“流行的,普及的”,用形容词作表语,是popular。故填popular。
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
66.假如你是李华,学校即将举办主题为“My ideal high school life”的英语演讲比赛,请你写一篇参赛稿,主要内容包括:
1. 介绍自己的想法;
2. 阐述高中学校生活的意义。
注意:
1. 写作词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
My Ideal High School Life
Good morning, everyone. I’m Li Hua, and today I want to share my vision for an ideal high school life.
For me, the ideal life balances challenge and joy. It means diving deep into fascinating subjects in class, actively participating in clubs like debate or robotics, and forming strong friendships through teamwork and shared laughter. It’s about feeling supported by teachers and motivated by peers.
This life is incredibly meaningful. High school is where we build essential knowledge, discover our passions, and develop crucial skills like critical thinking and collaboration. It shapes our character and prepares us for the future. Most importantly, it’s a unique journey of growth and friendship, laying the foundation for our dreams. Let’s make high school a time when every day brings us closer to who we want to become.
Thank you.
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份参加学校以“My ideal high school life”为主题的英语演讲比赛,内容包括介绍自己对理想高中生活的想法以及阐述高中生活的意义。
【详解】1. 词汇积累
愿景:vision→perspective
平衡:balance→strike a balance between
参与:participate in→take part in
激励:motivate→inspire
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:It means diving deep into fascinating subjects in class, actively participating in clubs like debate or robotics, and forming strong friendships through teamwork and shared laughter.
拓展句:It means that we dive deep into fascinating subjects in class, actively participate in clubs like debate or robotics, and form strong friendships through teamwork and shared laughter.
【点睛】【高分句型1】High school is where we build essential knowledge, discover our passions, and develop crucial skills like critical thinking and collaboration.(运用了where引导的表语从句)
【高分句型2】Most importantly, it’s a unique journey of growth and friendship, laying the foundation for our dreams.(运用现在分词短语作状语)
第二节 (满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之成为一篇完整的短文。
One sunny day in Mixenden, Rose, the little dog, was having fun with her young owner, Jack, near Dudley Crescent. They were playing fetch with her favorite ball. Rose loved chasing it! But this time, the ball bounced too close to some big, jagged rocks. Rose, excited and focused on getting her ball, didn’t see the danger. She ran after it and vanished straight down a very narrow crack between the rocks. She fell a scary 40 feet deep into the dark hole below. Jack was horrified.
Rescue teams quickly arrived: firefighters, animal rescuers, and even experts who know about deep holes. They looked down the dark, tight space. It looked very dangerous. They sadly decided that trying to rescue Rose was too risky. They didn’t think anyone could safely get her out. They gave the terrible news: Rose probably wouldn’t survive and they could do nothing for her. Hope seemed very small.
Jack’s heart was breaking. He couldn’t believe his little dog was trapped deep underground and everyone said there was no hope. He wouldn’t accept it. While the rescue teams sadly packed up, Jack stayed. He found a shovel and started digging near the rocks where Rose had fallen. It was back-breaking work. The ground was hard as stone. Sweat poured down his face, and his hands became sore and blistered. He dug fiercely, calling Rose’s name down the dark hole. He had to get to her.
After hours of exhausting work alone, Jack had an idea. He pulled out his phone. With shaking, dirty hands, he took pictures of the deep crack and the spot where he was desperately digging. He wrote a heartfelt message: “This is my dog, Rose. She fell down this hole. They say it’s too dangerous to save her. I’m her owner, and I can’t leave her. I’m digging her out, but I need help. Please, can anyone help us Share this!” He posted this plea on social media such as Facebook and Twitter.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题纸相应位置作答。
Jack didn’t know if anyone would even notice his post.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Jack’s post didn’t just bring messages; it brought people.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文
Jack didn’t know if anyone would even notice his post. But then, something truly amazing happened. People saw his heartbreaking pictures of the dark, scary hole and read his desperate words — a father refusing to abandon his beloved dog. Their hearts instantly ached for him. They didn’t just read it; they shared it everywhere. Friends told friends, families shared it at dinner, and strangers across oceans passed it on. Within days, what started as one man’s plea became a global story. Thousands, then millions, of people all over the planet knew the names Jack and Rose and were rooting for her.
Jack’s post didn’t just bring messages; it brought people. Within days, volunteers poured in from everywhere. Men and women drove from nearby towns, from across England, and even from Scotland and Wales. They arrived dust-covered and determined, carrying heavy tools like drills, and generators bought with online donations. They shared one goal: save the dog. Strangers worked side-by-side, tirelessly chipping away at the stubborn rock. The lonely hole became a hive of hope, filled with the sounds of effort and the shared dream of seeing Rose safe. Finally, the inspiring news erupted: “She’s out!” It felt as if the entire world felt relieved. The rescue sparked this scene of generosity, which truly crowned the miracle.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了小狗罗丝掉进40英尺深的岩缝,救援队因危险放弃救援。主人杰克不愿放弃,独自挖掘并在社交媒体求助。帖子引发全球关注,志愿者纷至沓来,最终成功救出罗丝,这场救援彰显了人们的慷慨与奇迹。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“杰克不知道自己的帖子是否会有人留意”可知,第一段可描写帖子引发全球关注。
②由第二段首句内容“杰克的帖子不仅传递了信息,还带来了人们”可知,第二段可描写志愿者纷至沓来,最终成功救出罗丝,这场救援彰显了人们的慷慨与奇迹。
2.续写线索:发出帖子——帖子得到关注——志愿者赶来——救出罗丝——感悟
3.词汇激活
行为类
①疼痛:ache/in pain
②拒绝:refuse/decline
③看到:see/catch sight of
情绪类
①惊人:amazing/surprising
②安慰:relieved/be at ease
【点睛】[高分句型1] Within days, what started as one man’s plea became a global story.(运用了what引导主语从句)
[高分句型2] It felt as if the entire world felt relieved.(运用了as if引导表语从句)
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页

展开更多......

收起↑

资源列表