2025年秋季新高三开学摸底 英语检测卷(新高考通用)原卷+解析卷+听力音频与原文

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年秋季新高三开学摸底 英语检测卷(新高考通用)原卷+解析卷+听力音频与原文

资源简介

2025年秋季新高三开学摸底 检测卷(新高考通用)解析卷
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1.What are the speakers discussing
A.An appointment. B.The market share. C.A job interview.
【答案】A
【原文】M: Mrs. White, we have to change the schedule again. I really want to meet with you. I just need to sort out my schedule.
W: Well, I know you’re pretty busy, but we have to work fast on this. Otherwise, we’ll lose the market.
2. What is the probable relationship between the speakers
A.Teacher and student. B.Father and daughter. C.Schoolmates.
【答案】C
【原文】M: You had a busy schedule this term, but your grades were still great. I’ve heard you playing classical music while studying. Has it helped
W: Sure. But my biggest advantage is that I limit my phone use. I think you can have a try.
3. Which kind of animal is the man afraid of
A.Rabbits. B.Snakes. C.Mice.
【答案】A
【原文】M: Lots of people are scared of mice but they don’t bother me. Rabbits frighten me to death.
W: What Are you serious Mice are the ones that are scary. Along with snakes, they carry a lot of viruses.
4. How will the speakers get to the movie theater
A.By train. B.By bus. C.By taxi.
【答案】B
【原文】W: Should I book a taxi to take us into town tonight
M: No need. We can catch a bus. It will drop us off almost right outside the movie theatre. The bus leaves from that stop near the train station.
5. What does the woman probably do
A.A high school teacher. B.A marketing manager. C.A police officer.
【答案】C
【原文】M: Hi Jane. I haven’t seen you since high school. Are you a member of the police force now
W: Yes. I went to university to study business and marketing. But it wasn’t for me, so I quit and joined the force.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6.What was the largest expense
A.Two pairs of shoes. B.Skin care product. C.Repair of heating system.
7.How much did the woman spend on the skin care product
A.$149. B.$249. C.$400.
8.What is the relationship between the speakers
A.Friends. B.Husband and wife. C.Shop assistant and customer.
【答案】6.C 7.B 8.B
【原文】M: I can’t believe we spent so much last month, Rita!
W: Did we How much more did we spend than the month before last
M: It was about $1,100.
W: That’s a lot! What did we pay for
M: Well, the largest amount went to the repair of the heating system of the house. It was $695.
W: What about the other $400
M: Here’s the bank statement. You just look at it yourself.
W: Oh, I wrote a check of $249 for the skin care product on the 8th of the month, and $149 for two pairs of shoes on the 19th. That’s right.
M: Rita, my dear. We have to tighten our budget for things we don’t need.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
9.What is the woman doing
A.Organizing an event. B.Reporting some news. C.Conducting an interview.
10.What does Charles Martin’s family mainly worry about
A.His health condition.
B.His community activities.
C.His study and family responsibilities.
11.How does Charles Martin plan to reduce his family’s concerns
A.By talking to his manager.
B.By quitting the community project.
C.By involving his family in community work.
【答案】9.C 10.C 11.C
【原文】W: Charles Martin, thank you for joining us today. Could you tell us about your recent project
M: Of course. I’ve been working on a new environmental program in our community. We’ve been organizing cleanup events and planting trees to reduce pollution.
W: That deserves praise. How does your family feel about the time you’re devoting to it
M: My family has been supportive, but I can sense their concerns.
W: I see. What are their major concerns
M: They worry that I might not have enough time for study or that I’ll ignore my responsibilities at home.
W: That’s understandable. How do you plan to address these concerns while continuing your important work
M: I’m trying to involve them in some of the community activities so that it becomes a family effort and I’ve been working on better time management.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
12.What did Frank do before coming to Susanna
A.He went to a tech fair. B.He signed a contract. C.He had a job interview.
13.What does Frank hope to get
A.A promotion. B.A vacation. C.A bonus.
14.When will Frank know the result from his company
A.Wednesday. B.Thursday. C.Friday.
15.Who is Susanna
A.Frank’s client. B.Frank’s lawyer. C.Frank’s boss.
【答案】12.C 13.A 14.A 15.C
【原文】M: Hi, Susanna, I had an interview with Anderson HITECH and they offered me the position of sales manager. I want to let you know before I make my decision.
W: I’m sorry to hear that, Frank, but I appreciate you telling me before you accept the offer.
M: I really enjoy my work here. I put in effort for 5 years to gain more experience, but there seems no hope of being promoted.
W: What would help you decide to stay
M: I would consider staying if I could change my position. I would love working in this same department but I would like to be doing something different. And they offered me 6% more than my present salary.
W: When do you have to tell them your decision
M: They want me to respond by Friday.
W: Let me see. I’ll talk to the human resources director and let you know the result on Thursday. Can you wait until then
M: That’ll be too late. Wednesday will be better.
W: OK, no problem. I’m going to do everything I can to keep you on board.
M: I appreciate what you are doing for me.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
16.Why is the man concerned about the girl
A.She doesn’t manage her time well.
B.She is doing poorly at her schoolwork.
C.She forgets to organize her school materials.
17.When does the girl usually go to sleep
A.At 9:30 pm. B.At 10:00 pm. C.At 10:30 pm.
18.What does the man suggest the girl do
A.Do her homework earlier.
B.Finish her dinner after school.
C.Choose her clothes after dinner.
【答案】16.A 17.B 18.A
【原文】M: Harriet, it’s almost time to go to sleep. Have you finished everything
W: Not yet, dad, it’s only 9:30 pm now.
M: I know, dear. That means you only have 30 minutes to pick out tomorrow’s clothes, get washed up and organize your school materials before bedtime.
W: You’re right, I just haven’t finished my writing assignment yet.
M: You’ll do your homework better and easier if you start working on it before dinner.
W: I know, but I promise I’ll still do a good job.
M: I know you will. I just want you to keep track of time. This is a valuable skill for you to learn.
W: You’re right, dad. I am writing my assignment now. I’ll get ready for bed as soon as possible.
M: Okay, it’ll be 30 minutes later than usual.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
19.What is the purpose of the group
A.To provide volunteer opportunities.
B.To do garbage sorting in the parks.
C.To help protect the environment.
20.Where will the speakers meet this afternoon
A.At Jennifer’s house. B.At the theater. C.At the park.
【答案】19.C 20.A
【原文】W: Bruce, what about going to the theater this afternoon
M: Sorry, Jennifer, I already have plans for this afternoon. I’ll go and clear garbage.
W: Why do you do that
M: I want to do something to help the environment. Now I’m a member of a volunteer community group started by my neighbor. We clear litter in those parks every weekend in our town. You can join us if you want.
W: It’s a good chance to do something meaningful. I guess I’ll see the movie some other time, though I managed to get the tickets yesterday.
M: Awesome! Shall I pick you up at your place at 1:30 this afternoon
W: That’s great.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Which book you should read based on your next travel destination
Haruki Murakami’s “1Q84” is a dystopian adventure that’s perfect for the plane ride to Japan.
Famed Japanese author Haruki Murakami creates an alternate 1984 called 1Q84 where nothing feels right and everything is slightly different. Set in Tokyo, Japan, this dystopian, mystery-filled fantasy novel is sure to keep your captivated during your trip.
Bring “One Hundred Years of Solitude” to read in South America.
A significant work of literature, Gabriel Garcia Marquez’s classic follows generations of the Buendia family as they live in their South-American town. Garcia Marquez’s magical realism paired with his lush descriptions makes the book a perfect read for visiting some of the breathtaking sights of South America.
Consider picking up “The Great Gatsby” if you’re going to The Hamptons in New York.
Although the “West Egg” and “East Egg” in the classic novel more greatly resemble the Great-Neck and Port-Washington peninsulas (半岛) on Long Island, F. Scott Fitzgerald is believed to have been inspired by the Hamptons when crafting this book. Set in the Jazz Age, the book’s decadence, hot summers, and longing for past lovers make it a great companion for pool hopping, charcuterie eating, and luxury shopping in The Hamptons.
As you’re travelling around Amsterdam, read “The Fault in Our Stars”.
Previously adapted into a film in 2014, John Green’s story of star-crossed teenagers famously includes a trip to Amsterdam. The Anne Frank House and The Rijksmuseum are two of many major destinations mentioned in the book. Plus, the bench from the film adaptation of this novel has ever become its own tourist spot.
21.If you are into parallel existence and you are full of imagination, which book would you like to pick up
A.The Fault in Our Stars. B.One Hundred Years of Solitude.
C.1Q84. D.The Great Gatsby.
22.Which one of the followings is NOT true
A.Generations of the Buentia family live in their South-American town.
B.One Hundred Years of Solitude is a book mainly about sights of South America.
C.“West Egg” and “East Egg” are both place names.
D.The Great Gatsby is written by F. Scott Fitzgerald.
23.An excerpt from the book: One might marvel at the insanity (疯狂) of the situation: A mother sends her16-year-old daughter alone with a 17-year old boy out into a foreign city.
According to the introduction mentioned above, which city is probably this foreign city
A.Tokyo. B.New York. C.Amsterdam. D.Sao Paulo.
【答案】21.C 22.B 23.C
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四本前往旅行目的地时可以阅读的文学作品。
21.细节理解题。根据第一段中“Famed Japanese author Haruki Murakami creates an alternate 1984 called 1Q84 where nothing feels right and everything is slightly different. Set in Tokyo, Japan, this dystopian, mystery-filled fantasy novel is sure to keep your captivated during your trip. (日本著名作家村上春树创造了另一个1984,名为1Q84,在那里一切都感觉不对劲,一切都略有不同。以日本东京为背景,这本反乌托邦、充满神秘的奇幻小说一定会让你在旅途中着迷)”可知,《1Q84》这本书涉及平行存在,充满神秘,因此适合对平行存在感兴趣、充满想象力的读者。故选C项。
22.细节理解题。根据第二段中“A significant work of literature, Gabriel Garcia Marquez’s classic follows generations of the Buendia family as they live in their South-American town. (作为一部重要的文学作品,加布里埃尔·加西亚·马尔克斯的经典作品讲述了布恩迪亚家族几代人在南美小镇上的生活)”和第三段中“Although the “West Egg” and “East Egg” in the classic novel more greatly resemble the Great-Neck and Port-Washington peninsulas (半岛) on Long Island, F. Scott Fitzgerald is believed to have been inspired by the Hamptons when crafting this book. (虽然经典小说中的“West Egg”和“East Egg”更像长岛的大颈和华盛顿港半岛,但人们认为,弗·斯科特·菲茨杰拉德在创作这本书时受到了汉普顿斯的启发)”可知,布恩迪亚家族家族几代人都住在他们的南美小镇上,“West Egg”和“East Egg”都是地名,《了不起的盖茨比》是弗·斯科特·菲茨杰拉德写的,A、C、D与文意相符。根据第二段中“Garcia Marquez’s magical realism paired with his lush descriptions makes the book a perfect read for visiting some of the breathtaking sights of South America. (加西亚·马尔克斯的魔幻现实主义与他丰富的描写相结合,使这本书成为参观南美洲一些令人惊叹的景点的完美读物)”可知,B项“《百年孤独》是一本主要描写南美洲风景的书”与文意不符。故选B项。
23.推理判断题。根据第四段中“Previously adapted into a film in 2014, John Green’s story of star-crossed teenagers famously includes a trip to Amsterdam. (约翰·格林的故事曾于2014年被改编成电影,讲述了一群命运多舛的青少年,其中有一段著名的阿姆斯特丹之旅)”可知,《无比美妙的痛苦》这本书中包含青少年前往阿姆斯特丹的故事,再结合题干中“有人可能会对这种疯狂的情况感到惊讶:一位母亲把她16岁的女儿和一个17岁的男孩单独送到一个外国城市”的摘要可知,该摘要出自《无比美妙的痛苦》这本书,这座外国城市是阿姆斯特丹。故选C项。
B
Axolotls (蝾螈), a species native to Mexico, possess a remarkable ability to regenerate lost limbs, organs, and even spinal cord (脊髓) tissue within weeks. A pioneering study published in Nature Communications has decoded this biological wonder, offering potential pathways for human regenerative medicine.
Led by biologist James Monaghan, a team of researchers genetically engineered axolotls to glow in the dark, enabling precise tracking of their regeneration. Their investigation identified retinoic acid — a vitamin A derivative (衍生物) common in skincare — as the key driver of limb regrowth. This molecule acts as a blueprint, ensuring correct limb regrowth (e.g., a hand instead of an entire arm). Developmental biologist Catherine McCusker highlighted a long-standing puzzle: “How does regenerating tissue know exactly what to rebuild ”
To answer this question, Monaghan’s team tested the effects of varying retinoic acid (视黄酸) concentrations on amputated (切断的) axolotl limbs. Experiments revealed distinct retinoic acid gradients along limbs: higher concentrations near shoulders triggered complete limb regeneration, while lower concentrations near hands/feet resulted only in finger or toe regrowth. The enzyme (酶) CYP26B1 regulates this gradient by breaking down excess retinoic acid, controlling its distribution. Moreover, a gene called Shox — targeted by retinoic acid — is essential to this process, according to the study.
Humans share these biological components: retinoic acid pathways and the Shox gene. “We have the machinery — we just need to activate it,” Monaghan stated, imagining future medical patches that could reprogram human cells to regenerate limbs rather than form scars.
While clinical applications remain years away, this research provides foundational knowledge. McCusker emphasized: “Investment in basic science is crucial. Understanding axolotls brings us closer to solving human regeneration challenges.” The study clarifies nature’s repair manual, potentially transforming trauma treatment.
24.What human medical field could benefit from axolotl research
A.Immediate spinal injury treatment.
B.New vitamin-based skincare products.
C.Advanced wound healing technology.
D.Glowing animal genetic engineering.
25.What controls whether a full arm or just fingers grow back
A.Where the body part is cut.
B.The level of a chemical at the injury site.
C.How active a key gene is.
D.The time taken to break down an enzyme.
26.What does the underlined word “machinery” in paragraph 4 refer to
A.Tools for genetic modification.
B.Natural body parts for regrowth.
C.Processes of limb regeneration.
D.Technology for medical patches.
27.Why does the author include McCusker’s emphasis on “investment in basic science”
A.To advertise potential clinical applications.
B.To urge immediate funding for medical trials.
C.To address difficulties in practical treatments.
D.To stress the foundational value of the research.
【答案】24.C 25.B 26.B 27.D
【导语】本文是一篇科普说明文。文章介绍了科学家通过基因工程蝾螈研究发现视黄酸调控肢体再生的关键机制(包括浓度梯度与CYP26B1酶、Shox基因的协同作用),揭示了其作为“再生蓝图”的生物学原理,为人类再生医学提供了潜在激活路径。
24.推理判断题。根据第一段中的“A pioneering study published in Nature Communications has decoded this biological wonder, offering potential pathways for human regenerative medicine.(发表在《自然·通讯》上的一项开创性研究解读了这一生物奇迹,为人类再生医学提供了潜在途径。)”以及最后一段中的“The study clarifies nature’s repair manual, potentially transforming trauma treatment.(这项研究阐明了自然界的修复手册,可能会改变创伤治疗。)”可知,通过解析自然界的修复原理,科学家未来可开发出能激活人体再生潜能的医疗技术,使伤口愈合从疤痕修复转向功能性组织再生,从而革新创伤治疗方式。故选C项。
25.细节理解题。根据第三段中的“Experiments revealed distinct retinoic acid gradients along limbs: higher concentrations near shoulders triggered complete limb regeneration, while lower concentrations near hands/feet resulted only in finger or toe regrowth.(实验显示,沿肢体存在明显的视黄酸梯度:肩部附近较高的浓度会触发完整的肢体再生,而手/脚附近较低的浓度只会导致手指或脚趾再生。)”可知,受伤部位的化学物质(视黄酸)水平决定了是再生完整的手臂还是仅仅是手指。故选B项。
26.词句猜测题。根据第四段中的“Humans share these biological components: retinoic acid pathways and the Shox gene. “We have the machinery — we just need to activate it,” Monaghan stated, imagining future medical patches that could reprogram human cells to regenerate limbs rather than form scars. (人类拥有这些共同的生物组成部分:视黄酸通路和Shox基因。“我们具备这样的machinery——只是需要激活它,”莫纳汉说道,他构想未来会出现一种医疗贴片,能够重新编程人类细胞,使其再生肢体而非形成疤痕。)”可知,人类与蝾螈共享这些生物组件,Monaghan用machinery比喻人体已具备再生潜能的基础,只是尚未被激活,因此,其正确指代为“用于再生的天然身体部件”。故选B项。
27.推理判断题。根据最后一段中的“McCusker emphasized: “Investment in basic science is crucial. Understanding axolotls brings us closer to solving human regeneration challenges.” The study clarifies nature’s repair manual, potentially transforming trauma treatment. (麦卡斯克强调:“对基础科学的投资至关重要。了解蝾螈使我们更接近解决人类再生的挑战。”这项研究阐明了自然界的修复手册,可能会改变创伤治疗。)”可知,作者引用麦卡斯克对“基础科学投资”的强调是为了突出这项研究的基础价值。故选D项。
C
A number of well-known factors, including exposure to UV radiation, genetics, and aging, can lead to cataracts (白内障), a condition affecting roughly 94 million people, in which the lenses of the eyes become cloudy, causing blurry vision. But in recent years, researchers have found another causative (成为原因的) factor for cataracts and other eye disorders: climate change.
Climate change is increasing risks to eye health in multiple ways. First, it is making the planet hotter. Body temperatures reaching 40 degrees Celsius (104 degrees Fahrenheit) can cause heatstroke, a condition that disrupts biological processes throughout the body. In the eyes, heatstroke damages the natural defense systems that normally fight against the buildup of harmful molecules called reactive oxygen species, explains Lucía Lucas, an ophthalmologist at Hospital of La Axarquía in Spain’s Málaga province.
Another way global warming is contributing to eye disorders is by increasing our exposure to UV radiation, according to Lucas and study co-author José María, a geographer at the University of Málaga. Some of this exposure is driven by behavior — people tend to spend more time outdoors when it’s warm. But in some places, such as Southern California and the Costa del Sol in Spain, hot, dry winds decrease the water vapor in the air that would normally absorb UV radiation, resulting in greater UV exposure. UV radiation also generates reactive oxygen species that damage the eye lens and can directly damage the DNA of lens cells, Lucas adds.
There are ways to protect the eyes from climate-driven damage. First and foremost, outdoor workers should be given sufficient shade and frequent breaks to cool down, says Jesús Rodrigo, a geographer at the University of Granada and a co-author of the Spanish study. He also recommends wearing a hat with a visor (遮阳帽舌) that shields the eyes, as well as UV-filtering sunglasses: Sunglasses offer nearly 38 percent more protection than wearing nothing, Rodrigo says.
28.How does heatstroke damage eyes
A.By accelerating aging of eye lenses.
B.By raising body temperature to 104°F.
C.By directly clouding the eye’s lens structure.
D.By weakening defenses against harmful molecules.
29.Why do some regions have increased UV exposure
A.Clouds fail to block UV radiation.
B.Hot winds reduce UV-absorbing water vapor.
C.People outdoors neglect UV protection.
D.Higher temperatures increase UV intensity.
30.What can be inferred about eye protection
A.Combining strategies offers better protection.
B.Hats with visors block more UV than sunglasses.
C.Sunglasses alone prevent most climate-related damage.
D.Outdoor workers face lower risks with frequent breaks.
31.Which title best summarizes the text
A.Global Crisis: Climate Change Blindness
B.UV Radiation’s Role in Cataract Formation
C.Fighting Reactive Oxygen in Eye Disorders
D.Climate Change: An Emerging Eye Health Threat
【答案】28.D 29.B 30.A 31.D
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍气候变化成为白内障等眼疾的新诱因及其对眼睛健康的影响和防护方法。
28.细节理解题。根据第二段中的“In the eyes, heatstroke damages the natural defense systems that normally fight against the buildup of harmful molecules called reactive oxygen species, explains Lucía Lucas, an ophthalmologist at Hospital of La Axarquía in Spain’s Málaga province.(西班牙马拉加省拉阿克萨基亚医院的眼科医生露西娅·卢卡斯解释说,在眼睛中,中暑会破坏自然防御系统,而该系统通常能对抗被称为活性氧的有害分子的积累。)”可知,中暑通过削弱眼睛对有害分子的防御系统来损害眼睛。故选D项。
29.细节理解题。根据第三段中的“But in some places, such as Southern California and the Costa del Sol in Spain, hot, dry winds decrease the water vapor in the air that would normally absorb UV radiation, resulting in greater UV exposure.(但在一些地方,如南加州和西班牙的太阳海岸,干热的风减少了空气中通常会吸收紫外线辐射的水蒸气,导致更多的紫外线暴露。)”可知,一些地区紫外线暴露增加是因为热风减少了吸收紫外线的水蒸气。故选B项。
30.推理判断题。根据最后一段中的“He also recommends wearing a hat with a visor (遮阳帽舌) that shields the eyes, as well as UV-filtering sunglasses: Sunglasses offer nearly 38 percent more protection than wearing nothing, Rodrigo says.(他还建议戴一顶有遮阳帽舌的帽子来保护眼睛,以及佩戴防紫外线太阳镜。罗德里戈说,太阳镜比什么都不戴多提供近38%的保护。)”可知,结合戴遮阳帽和防紫外线太阳镜等多种策略能提供更好的眼部防护。故选A项。
31.主旨大意题。通读全文,第一段点明气候变化是白内障等眼疾的新诱因,随后介绍气候变化通过高温和紫外线增加危害眼睛健康的具体方式,最后给出防护建议,因此“气候变化通过多重路径加剧眼疾风险”最能概括全文主旨,适合作为本文的标题。故选D项。
D
Twenty years ago, I made my living driving a taxi through the night streets of the city. One early morning at 2:30, I arrived at a dimly lit apartment building to pick up a passenger. Most drivers would just honk and wait, but I knocked — experience had taught me that late-night fares often needed extra help.
An elderly woman in her 80s answered, dressed like she’d stepped out of an old film. Her apartment was bare, its furniture covered. As we slowly made our way to the cab, she leaned heavily on my arm, thanking me repeatedly for my patience. “It’s nothing,” I said. “I just treat passengers how I’d want my mother treated.”
Once settled in the backseat, she requested a detour (绕行) through downtown. I hesitated — until she whispered, “I’m on my way to a hospice (临终安养院). I’m in no hurry.” In that moment, I turned off the meter.
For the next two hours, we traveled through the sleeping city as she guided me to landmarks of her life: The office building where she’d worked, the apartment where she and her late husband began their life, a warehouse that had once been a ballroom where she’d twirled in her youth. At each location, she’d grow quiet, staring at shadows where her memories lived.
As dawn painted the horizon pink, she sighed, “I’m tired. Let’s go now.” We arrived at the hospice. As I helped her into a wheelchair, she tried to pay. “You owe me nothing,” I said. On impulse, I bent down and embraced her. She held on tighter than I expected. “You’ve given an old woman one last moment of joy,” she whispered.
Then I drove away, haunted by her words. That quiet night taught me that life’s most meaningful moments often come disguised as small acts of kindness.
32.Why did the driver knock on the passenger’s door
A.Night fares often needed special assistance.
B.Dim lighting made honking ineffective there.
C.Apartment rules required no honking at night.
D.Elderly passengers preferred personal contact.
33.How did the woman react at her life landmarks
A.She compared old and new city views.
B.She silently revisited past memories.
C.She requested photos of each location.
D.She described youthful adventures vividly.
34.What does the woman’s tight hug imply
A.Anxiety about entering hospice alone.
B.Physical weakness required support to stand.
C.Emotional gratitude for the journey given.
D.Regret about being unable to pay the fare.
35.Which saying conveys the driver’s lesson
A.Time heals all wounds.
B.Actions speak louder than words.
C.He who helps others helps himself.
D.Small kindnesses have great impacts.
【答案】32.A 33.B 34.C 35.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章叙述了二十年前一位出租车司机深夜免费陪伴临终老人绕行城市回顾人生重要地点的经历,通过关掉计价器、耐心陪伴并拒绝车费的善意举动,展现了生命末期珍贵的情感联结与善行的深层意义。
32.细节理解题。根据第一段中的“Most drivers would just honk and wait, but I knocked — experience had taught me that late-night fares often needed extra help.(大多数司机只会按喇叭等待,但我敲了门——经验告诉我,深夜的乘客往往需要额外的帮助)”可知,司机敲门是因为深夜的乘客通常需要特别的帮助。故选A项。
33.细节理解题。根据第四段中的“At each location, she’d grow quiet, staring at shadows where her memories lived.(在每个地方,她都会安静下来,凝视着那些承载着她记忆的阴影)”可知,老妇人在她人生的地标处安静地重温过去的回忆。故选B项。
34.推理判断题。根据倒数第二段中的“On impulse, I bent down and embraced her. She held on tighter than I expected. “You’ve given an old woman one last moment of joy,” she whispered.(我一时冲动,弯下腰拥抱了她。她抱得比我预想的还要紧。“你给了一个老妇人最后一刻的快乐,”她低声说)”可知,老妇人紧紧的拥抱体现了她对司机所给予的这段旅程的情感上的感激。故选C项。
35.推理判断题。根据最后一段中的“That quiet night taught me that life’s most meaningful moments often come disguised as small acts of kindness.(那个宁静的夜晚告诉我,生活中最有意义的时刻往往伪装成小小的善举)”可知,司机从这次经历中学到的是小小的善举有巨大的影响。故选D项。
第二节(共5小题:每小题2. 5分, 满分12. 5分)
Need to Solve a Problem Try a Power Nap
Stuck on a difficult task New research suggests a 20-minute nap might spark creative solutions. 36
Scientists asked 90 healthy adults to complete a computer task involving moving dots. Unbeknownst to them, the dots’ direction was secretly linked to colors. 37 The remaining 75 participants then took a 20-minute nap while their brain activity was monitored.
After napping, participants retried the task. Results showed 85.7% who reached N2 sleep (a deeper non-REM stage) discovered the hidden pattern. Only 63.6% in lighter N1 sleep succeeded. Merely 55.5% of non-sleepers figured it out. 38 N1 is characterized as light sleep, typically lasting under 10 minutes, whereas N2 represents a deeper non-REM stage from which waking is more challenging, often spanning 30 to 60 minutes in duration.
Though the exact brain mechanism is unclear, researchers believe naps make the brain “more open to new ideas.” 39 This might explain why naps trigger “aha!” moments.
Great minds like Thomas Edison used similar techniques. He napped holding steel balls — if he slept too deeply, the clatter woke him. 40 Modern science now confirms deeper N2 sleep benefits complex problem-solving.
While naps aren’t a universal solution, this study proves targeted rest can unlock hidden insights. Next time you’re stuck, try a power nap!
A.He likely only reached light N1 sleep.
B.This proves specific sleep stages matter.
C.Strategic naps may fuel daily innovation.
D.Earlier no-nap tests had lower success rates.
E.Brainwaves showed deep sleep before insights.
F.REM sleep involves dreams but wasn’t studied.
G.15 participants spotted the pattern early and left.
【答案】36.C 37.G 38.B 39.E 40.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了一项新研究,表明20分钟的小睡可能会激发创造性的解决方案,有助于解决难题,还探讨了不同睡眠阶段对解决问题的影响等内容。
36.根据前文“New research suggests a 20-minute nap might spark creative solutions.(新的研究表明,20分钟的小睡可能会激发创造性的解决方案。)”可知,此处应继续围绕小睡与创造性的关系展开,C选项“Strategic naps may fuel daily innovation.(有策略的小睡可能会促进日常创新。)”中的“Strategic naps”呼应前文的“20-minute nap”,“fuel daily innovation”与“spark creative solutions”表意相近,承接上文,符合语境。故选C项。
37.根据空前“Scientists asked 90 healthy adults to complete a computer task involving moving dots. Unbeknownst to them, the dots’ direction was secretly linked to colors. (科学家让90名健康的成年人完成一项涉及移动点的计算机任务。他们不知道的是,点的方向与颜色秘密相关。)”以及空后“The remaining 75 participants then took a 20-minute nap while their brain activity was monitored. (其余75名参与者随后小睡了20分钟,期间他们的大脑活动受到了监测。)”可知,90名参与者中剩下75名,说明有15名提前完成或离开,G选项“15 participants spotted the pattern early and left.(15名参与者提前发现了这个模式并离开了。)”刚好解释了人数的变化,符合语境。故选G项。
38.根据前文“After napping, participants retried the task. Results showed 85.7% who reached N2 sleep (a deeper non-REM stage) discovered the hidden pattern. Only 63.6% in lighter N1 sleep succeeded. Merely 55.5% of non-sleepers figured it out. (小睡之后,参与者重新尝试了这项任务。结果显示,达到N2睡眠阶段(一种更深层次的非快速眼动睡眠阶段)的参与者中,有85.7%发现了隐藏的规律;处于较浅的N1睡眠阶段的参与者中,仅有63.6%成功发现;而未入睡的参与者中,仅55.5%弄明白了其中的规律。)”可知,此处列举了数据对比,N2睡眠者成功率85.7%,N1睡眠者63.6%,非睡眠者55.5%,而空后“N1 is characterized as light sleep, typically lasting under 10 minutes, whereas N2 represents a deeper non-REM stage from which waking is more challenging, often spanning 30 to 60 minutes in duration.(N1期被定义为浅睡阶段,通常持续不到10分钟;而N2期则是更深层次的非快速眼动睡眠阶段,从该阶段醒来更为困难,其持续时间通常在30到60分钟之间。)”对N1和N2睡眠阶段的解释,由此可知,不同睡眠阶段的效果不同,B选项“This proves specific sleep stages matter.(这证明特定的睡眠阶段很重要。)”对前文结果进行了总结,引出下文对睡眠阶段的说明,符合语境。故选B项。
39.根据空前“Though the exact brain mechanism is unclear, researchers believe naps make the brain “more open to new ideas.”(尽管确切的大脑机制尚不清楚,但研究人员认为,小睡会让大脑“更容易接受新想法”。)”可知,此处应与大脑活动相关,E选项“Brainwaves showed deep sleep before insights.(脑电波显示,在产生洞察力之前有深度睡眠。)”中的“Brainwaves”呼应“brain mechanism”,进一步解释了小睡与洞察力的关系,符合语境。故选E项。
40.根据前文“He napped holding steel balls — if he slept too deeply, the clatter woke him.(他握着钢球小睡——如果睡得太深,撞击声会把他吵醒。)”可知,爱迪生不会进入太深的睡眠,结合空后“Modern science now confirms deeper N2 sleep benefits complex problem-solving.(现代科学证实更深N2睡眠有益复杂问题解决。)”可知,此空承上启下。A选项“He likely only reached light N1 sleep.(他可能只达到了轻度N1睡眠。)”与前文内容一致,其中的“He”指代的是空前句的爱迪生,“light N1 sleep”呼应空后“deeper N2 sleep”,符合语境。故选A项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)
One afternoon, I stared at an old picture frame unused for years. My spouse and I decided to sell our house for a smaller apartment. We spent weeks 41 boxes, choosing what to keep or discard. It was emotional — each item held memories.
We selected treasures for our new place, 42 some to charity. But much remained. I photographed the frame and posted it online for a 43 price. Next day, messages arrived: one asked the brand, another requested a discount.
As moving day neared, I 44 the price to “free” with “New home needed.” An excited woman came immediately. 45 the frame was gone, I posted more items, each with a note why I was 46 with them. I felt 47 after each exchange, knowing I helped others. Letting go of burdensome things brought relief — and released past 48 .
Over time, I realized 49 too much holds us back; releasing creates space. My new apartment was 50 , freeing me from unneeded items. I learned that 51 our lives of clutter brings unexpected freedom. I felt content my past 52 were in good hands.
Now, I see 53 things, not clutter. I keep what’s vital, release what’s not — a process of 54 my life. Letting go 55 new possibilities and peace.
41.A.sorting through B.searching for C.sending for D.storing away
42.A.passing B.placing C.packing D.donating
43.A.modest B.fixed C.wholesale D.retail
44.A.lowered B.adjusted C.negotiated D.set
45.A.Before B.After C.Although D.And
46.A.separating B.dealing C.parting D.breaking
47.A.frustrated B.overwhelmed C.relieved D.excited
48.A.memories B.bonds C.relationships D.attachments
49.A.carrying B.moving C.owning D.collecting
50.A.cluttered B.organized C.crowded D.decorated
51.A.clearing B.cleaning C.reducing D.remaining
52.A.goods B.possessions C.objects D.items
53.A.strange B.diverse C.countless D.essential
54.A.improving B.simplifying C.changing D.redefining
55.A.discovers B.explores C.enhances D.welcomes
【答案】
41.A 42.D 43.A 44.A 45.B 46.C 47.C 48.D 49.C 50.B 51.A 52.B 53.D 54.B 55.D
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述作者搬家处理物品,从舍弃中领悟到简化生活能带来自由与平静。
41.考查动词短语辨析。句意:我们花了几周时间整理箱子,决定哪些要保留,哪些要丢弃。A. sorting through整理;B. searching for寻找;C. sending for派人去叫;D. storing away储存。根据下文“choosing what to keep or discard”可知,作者他们在整理箱子,决定取舍。故选A项。
42.考查动词词义辨析。句意:我们为新家挑选了一些宝贝,把一些捐赠给了慈善机构。A. passing传递;B. placing放置;C. packing打包;D. donating捐赠。根据下文“to charity”可知,是把一些物品捐赠给慈善机构。故选D项。
43.考查形容词词义辨析。句意:我给这个相框拍了照,然后以适中的价格发布到网上。A. modest适中的;B. fixed固定的;C. wholesale批发的;D. retail零售的。根据上文的“I photographed the frame and posted it online”以及下文的“Next day, messages arrived: one asked the brand, another requested a discount.”可知,作者要卖掉不用的相框,一开始定的应该是适中的价格,后来才降到免费。故选A项。
44.考查动词词义辨析。句意:随着搬家日子的临近,我把价格降到了“免费”,并标注“需要新家”。A. lowered降低;B. adjusted调整;C. negotiated谈判;D. set设置。根据上文的“Next day, messages arrived: one asked the brand, another requested a discount.”以及下文“the price to “free” with “New home needed.””可知,上文提到之前有价格,现在变成 “免费”,由此可知,此处指的是降低了价格。故选A项。
45.考查连词词义辨析。句意:相框被拿走后,我又发布了更多物品,每件都附带一张便条,说明我为什么要和它们分开。A. Before在……之前;B. After在……之后;C. Although尽管;D. And和。根据上文“An excited woman came immediately.”及下文“I posted more items”可知,是相框被拿走之后。故选B项。
46.考查动词词义辨析。句意:相框被拿走后,我又发布了更多物品,每件都附带一张便条,说明我为什么要和它们分开。A. separating分离;B. dealing处理;C. parting分开;D. breaking打破。根据语境和上文的“We spent weeks ____1____ boxes, choosing what to keep or discard.”可知,作者在处理物品,要和这些物品分开,part with“与……分开”符合语境。故选C项。
47.考查形容词词义辨析。句意:每次交换后,我都感到很欣慰,因为我知道我帮助了别人。A. frustrated沮丧的;B. overwhelmed不知所措的;C. relieved宽慰的;D. excited兴奋的。根据下文“knowing I helped others”可知,帮助别人后应是感到宽慰。故选C项。
48.考查名词词义辨析。句意:放下沉重的东西带来了解脱,也释放了过去的依恋。A. memories记忆;B. bonds纽带;C. relationships关系;D. attachments依恋。根据上文“It was emotional — each item held memories.”可知,物品承载着记忆,放下它们也是释放对过去的依恋。故选D项。
49.考查动词词义辨析。句意:随着时间的推移,我意识到拥有太多会阻碍我们;释放会创造空间。A. carrying携带;B. moving移动;C. owning拥有;D. collecting收集。根据下文“releasing creates space”可知,释放会创造空间,所以与此相对应的是“拥有”太多会造成阻碍。故选C项。
50.考查形容词词义辨析。句意:我的新公寓很整洁,让我从不需要的物品中解脱出来。A. cluttered杂乱的;B. organized整洁的;C. crowded拥挤的;D. decorated装饰的。根据下文“freeing me from unneeded items”可知,作者舍弃了不必要的物品,所以,新公寓应是整洁的。故选B项。
51.考查动词词义辨析。句意:我明白了清理生活中的杂乱会带来意想不到的自由。A. clearing清理;B. cleaning打扫;C. reducing减少;D. remaining保持。根据语境和上文的“My new apartment was ___10___ , freeing me from unneeded items.”以及下文“our lives of clutter”可知,文章介绍了作者处理杂物的过程,由此可知,这里指清理生活中的杂乱。故选A项。
52.考查名词词义辨析。句意:我很满意,我过去的财产得到了妥善处理。A. goods商品;B. possessions财产;C. objects物体;D. items物品。根据上文的“We spent weeks ___1____ boxes, choosing what to keep or discard. It was emotional — each item held memories.”可知,作者处理的是自己的物品,这些属于个人财产,possessions更符合语境。故选B项。
53.考查形容词词义辨析。句意:现在,我看到的是必不可少的东西,而不是杂乱的东西。A. strange奇怪的;B. diverse多样的;C. countless无数的;D. essential必不可少的。根据下文“I keep what’s vital”可知,作者现在关注的是必不可少的东西。故选D项。
54.考查动词词义辨析。句意:我保留重要的东西,释放不重要的东西——这是一个简化我生活的过程。A. improving改善;B. simplifying简化;C. changing改变;D. redefining重新定义。根据上文“I keep what’s vital, release what’s not”可知,这是简化生活的过程。故选B项。
55.考查动词词义辨析。句意:放手迎来新的可能与平静。A. discovers发现;B. explores探索;C. enhances增强;D. welcomes迎来。根据语境和上文的“Over time, I realized ____9____ too much holds us back; releasing creates space.”可知,作者在处理物品中感悟到放手后会迎来新的可能,welcomes符合语境。故选D项。
第二节(共10小题:每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面短文,依据上下文、所给首字母或括号内单词等提示,在空白处填入适当的单词。每个空只能填一个单词。
There is a colorless tiger. He seems like something out of an old black and w 56 movie. His lack (缺乏) of color makes him so famous that the world’s great painters want to come to his zoo to t 57 to put some color on him. But the colors always just drips (滴) down off his skin (皮肤).
Then along comes a p 58 called Van Cough. When he travels around, he likes to paint 59 (happy) with his brush. He never puts any paint on his brush, and he doesn’t u 60 canvas (画布) or paper. He paints the air.
When going into the tiger’s cage, he begins saying some words to the big animal, and 61 (move) his dry brush up and d 62 the tiger’s body. Later, people can see c 63 on the tiger’s skin. Everyone wants to k 64 what the painter’s secret is. He says to them that his brush is only good for painting real life and he needs no colors. He can do it because of the words he kept s 65 to the tiger: “In just a few days you will be free again, you will see.”
【答案】
56.white 57.try 58.painter 59.happily 60.use 61.moves 62.down 63.colours/colors 64.know 65.saying
【导语】本文是一篇记叙文。本文讲述一名画家用干刷子徒手给老虎涂色的故事。
56.考查形容词。句意:他就像来自一部黑白电影。根据“There is a colorless tiger.”可知,老虎身上没有彩色的颜色,就像来自一部黑白电影一样。故填white。
57.考查动词。句意:他缺乏色彩使他如此著名,以至于世界上伟大的画家想来他的动物园,努力在他身上涂上一些颜色。根据“But the colors always just drips (滴) down off his skin (皮肤).”可知,这些画家很努力的想在老虎身上涂色,try to do sth“努力/尽力做某事”,且空前有“to”,需填动词原形。故填try。
58.考查名词。句意:然后来了一位名叫Van Cough的画家。根据“he likes to paint...”可知,他的身份是一名画家,空前有不定冠词a,需填名词单数。故填painter。
59.考查副词。句意:当他四处游览时,他喜欢用刷子愉快地绘画。根据“paint”可知,该空用副词来修饰动词。故填happily。
60.考查动词。句意:他从未在刷子上放任何油漆,也不使用画布或纸。根据“He paints the air.”可知,他在空中作画,说明他不使用任何材料,且根据空前的助动词doesn’t,可知该空需填动词原形。故填use。
61.考查动词。句意:进入老虎的笼子时,他开始对老虎说一些话,然后将他的干刷子在老虎的身体上上下移动。根据and可知,该动词的形式与前面的begins一致,表示他先说话,然后再绘画。故填moves。
62.考查介词。句意:然后将他的干刷子在老虎的身体上上下移动。up and down“上上下下”,故填down。
63.考查名词。 句意:然后人们就能看见老虎皮肤上的颜色了。根据后文可知,老虎身上有了颜色,可数名词要使用其复数形式,表示不止一种颜色。故填colours或者colors。
64.考查动词。句意:每个人都想知道这个画家有什么秘诀。根据“what the painter’s secret is”可知,既然是秘诀,说明人们都很想知道,且空前有to,需填动词原形。故填know。
65.考查非谓语动词。句意:他能做到是因为他一直对老虎说的话。根据下文画家说的话可知,此空填动词“说”,keep doing sth“一直做某事”,故填saying。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是李华,正在参加你校英文报组织的“环保好创意”主题征文活动,你已写好初稿,要发给外教Jenny请她帮你修改。请给Jenny写一封邮件,内容包括:
(1) 文章介绍;
(2) 修改方向。
注意:
(1)写作词数应为80个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Jenny,
I’m writing to seek your help with my draft for the “Green Innovation” writing contest.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Jenny,
I’m writing to seek your help with my draft for the “Green Innovation” writing contest. The contest is organized by our school’s English newspaper and my article mainly introduces a creative idea of mine whose content is transforming waste plastic bottles into eco-friendly flower pots. I believe this can not only reduce plastic pollution but also bring beauty to our environment.
I would appreciate it if you could help me polish the language, making it more fluent and natural. Also, could you check if the content is well-organized and the arguments are convincing enough Any suggestions on improving the overall quality of the article would be highly valued.
Thank you very much in advance for your time and assistance.
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份给外教Jenny写一封邮件,请求她帮忙修改参加“环保好创意”主题征文活动的初稿,邮件内容需包括文章介绍和修改方向。
【详解】1.词汇积累
介绍:introduce → present
减少:reduce → cut down
润色:polish → refine
有说服力的:convincing → persuasive
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Any suggestions on improving the overall quality of the article would be highly valued.
拓展句:Any suggestions that can help improve the overall quality of the article would be highly valued.
【点睛】【高分句型1】The contest is organized by our school’s English newspaper and my article mainly introduces a creative idea of mine whose content is transforming waste plastic bottles into eco-friendly flower pots.(运用了whose引导的定语从句)
【高分句型2】I would appreciate it if you could help me polish the language, making it more fluent and natural.(运用了appreciate it if …句式,其中it作形式宾语,真正宾语是if引导的从句;以及现在分词短语making it more fluent and natural作状语)
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之成为一篇完整的短文。
My Forever Tree
When you live a long time with trees, they become part of you.
So it hurt me to take down the old sugar maple, my tree like a holy place, one piece at a time. Her death wasn’t from fire but an underground attack of root fungus. Small honey-colored mushrooms growing at her base were “the clue,” said the tree expert.
The tree was old when we moved to the farm 36 years ago, about the age of this farmhouse — we guessed 160 years. I know she was here in the 1940s because we have an old photo showing her smaller then, not yet ruling the side yard as she did later.
In her old age, she reached about 90 feet high. And she had personality. Not straight, but unique: her trunk split into four parts, branches spread out like a dancer stretching her arms wide. I felt lucky to have lived under her leaves for years.
But lately, heavy rains and dry weather hurt her. Summers are hotter, winters less cold. Little snow covered her roots. Climate change likely made her weaker against the root fungus, the expert said.
“She’s not doing well,” my husband said. Then, in one season, her whole left side began to fall. Branches crashed onto the garden shed below, bark pieces everywhere. Ant nests appeared at her base. Plants growing in the cracks of her bark looked weaker.
Even birds left. I saw no nests in her branches like last year, nor found smooth white dove eggs on the ground. Maybe birds knew those branches weren’t safe anymore.
Still, I hoped we could save her. What had she seen in her long life Horse carriages, farmers in log houses with corn-stalk walls, barn buildings, snowy winters, more birds, more insects, many bats — now nearly gone from the farm.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题纸相应位置作答。
But I could fool myself no longer because it had become too dangerous to walk underneath her.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Now, instead of gazing up at the tree, I can hold her in my hands.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
But I could fool myself no longer because it had become too dangerous to walk underneath her. My husband and another helper tied ropes to her branches. I could feel her impending fall in my bones. I didn’t want to look. They used long-handled cutters and chainsaws: dangerous, noisy work. They were experienced but not with such a big tree. We had to call a tree expert with a lifting truck, more people and stronger chainsaws. But he was so busy dealing with dead and sick trees in our small town that he said he’d cut her down but not clean up the mess. She was down. I tried to turn her into bowls, spoons, lamps and similar things.
Now, instead of gazing up at the tree, I can hold her in my hands. The bowls are smooth as silk, not rough like her bark; light-colored, not dark; small, not dignified. But they are the old maple living again, though in a different form. Some of her will stay here, where she grew deep roots, but other parts will travel out into a wider world because Snyder said he liked working with the wood so much that he wanted to make more things. The birds that once lived in the old maple have had to move on to sing elsewhere. So must I.
【导语】本文以作者与一棵老糖枫的深厚情感为线索,讲述了这棵有160年左右树龄的老糖枫在作者搬来农场的36年间,见证了岁月变迁,却因气候变化和根腐病逐渐衰败,鸟儿离去,枝干断裂,最终不得不被砍伐的故事。
【详解】1. 段落续写:
① 由第一段首句内容“但我不能再自欺欺人了,因为在她下面走已经太危险了。”可知,第一段可描写作者不再自欺欺人,丈夫和帮手尝试砍伐老树,因树太大不得不请专家,最终老树被砍倒,作者想用其木料制作器物的经过。
② 由第二段首句内容“现在,我不再抬头凝视这棵树,而是可以把她捧在手里了。”可知,第二段可描写作者将老木料制成碗等器物,它们虽形态不同却延续着树的生命,部分木料会被制成更多物件流传,鸟儿另寻栖息处,作者也学着释怀的情景。
2. 续写线索:意识到危险——尝试砍伐——请专家——树被砍倒——制作器物——器物延续生命——鸟儿迁移——作者释怀
3. 词汇激活:
行为类
①处理:deal with/cope with
②砍伐:cut down/chop down
③清理:clean up/sweep up/tidy up
情绪类
①不舍:didn’t want/be reluctant/be unwilling
②喜欢:like/be fond of
【点睛】[高分句型1] But he was so busy dealing with dead and sick trees in our small town that he said he’d cut her down but not clean up the mess. (运用了“so…that…”引导结果状语从句和省略了that的宾语从句)
[高分句型2] But they are the old maple living again, though in a different form.(运用了现在分词作定语以及though引导让步状语从句的省略)
[高分句型3] The birds that once lived in the old maple have had to move on to sing elsewhere.(运用了that引导定语从句)
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页2025年秋季新高三开学摸底 检测卷(新高考通用)
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1.What are the speakers discussing
A.An appointment. B.The market share. C.A job interview.
2. What is the probable relationship between the speakers
A.Teacher and student. B.Father and daughter. C.Schoolmates.
3. Which kind of animal is the man afraid of
A.Rabbits. B.Snakes. C.Mice.
4. How will the speakers get to the movie theater
A.By train. B.By bus. C.By taxi.
5. What does the woman probably do
A.A high school teacher. B.A marketing manager. C.A police officer.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6.What was the largest expense
A.Two pairs of shoes. B.Skin care product. C.Repair of heating system.
7.How much did the woman spend on the skin care product
A.$149. B.$249. C.$400.
8.What is the relationship between the speakers
A.Friends. B.Husband and wife. C.Shop assistant and customer.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
9.What is the woman doing
A.Organizing an event. B.Reporting some news. C.Conducting an interview.
10.What does Charles Martin’s family mainly worry about
A.His health condition.
B.His community activities.
C.His study and family responsibilities.
11.How does Charles Martin plan to reduce his family’s concerns
A.By talking to his manager.
B.By quitting the community project.
C.By involving his family in community work.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
12.What did Frank do before coming to Susanna
A.He went to a tech fair. B.He signed a contract. C.He had a job interview.
13.What does Frank hope to get
A.A promotion. B.A vacation. C.A bonus.
14.When will Frank know the result from his company
A.Wednesday. B.Thursday. C.Friday.
15.Who is Susanna
A.Frank’s client. B.Frank’s lawyer. C.Frank’s boss.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
16.Why is the man concerned about the girl
A.She doesn’t manage her time well.
B.She is doing poorly at her schoolwork.
C.She forgets to organize her school materials.
17.When does the girl usually go to sleep
A.At 9:30 pm. B.At 10:00 pm. C.At 10:30 pm.
18.What does the man suggest the girl do
A.Do her homework earlier.
B.Finish her dinner after school.
C.Choose her clothes after dinner.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
19.What is the purpose of the group
A.To provide volunteer opportunities.
B.To do garbage sorting in the parks.
C.To help protect the environment.
20.Where will the speakers meet this afternoon
A.At Jennifer’s house. B.At the theater. C.At the park.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Which book you should read based on your next travel destination
Haruki Murakami’s “1Q84” is a dystopian adventure that’s perfect for the plane ride to Japan.
Famed Japanese author Haruki Murakami creates an alternate 1984 called 1Q84 where nothing feels right and everything is slightly different. Set in Tokyo, Japan, this dystopian, mystery-filled fantasy novel is sure to keep your captivated during your trip.
Bring “One Hundred Years of Solitude” to read in South America.
A significant work of literature, Gabriel Garcia Marquez’s classic follows generations of the Buendia family as they live in their South-American town. Garcia Marquez’s magical realism paired with his lush descriptions makes the book a perfect read for visiting some of the breathtaking sights of South America.
Consider picking up “The Great Gatsby” if you’re going to The Hamptons in New York.
Although the “West Egg” and “East Egg” in the classic novel more greatly resemble the Great-Neck and Port-Washington peninsulas (半岛) on Long Island, F. Scott Fitzgerald is believed to have been inspired by the Hamptons when crafting this book. Set in the Jazz Age, the book’s decadence, hot summers, and longing for past lovers make it a great companion for pool hopping, charcuterie eating, and luxury shopping in The Hamptons.
As you’re travelling around Amsterdam, read “The Fault in Our Stars”.
Previously adapted into a film in 2014, John Green’s story of star-crossed teenagers famously includes a trip to Amsterdam. The Anne Frank House and The Rijksmuseum are two of many major destinations mentioned in the book. Plus, the bench from the film adaptation of this novel has ever become its own tourist spot.
21.If you are into parallel existence and you are full of imagination, which book would you like to pick up
A.The Fault in Our Stars. B.One Hundred Years of Solitude.
C.1Q84. D.The Great Gatsby.
22.Which one of the followings is NOT true
A.Generations of the Buentia family live in their South-American town.
B.One Hundred Years of Solitude is a book mainly about sights of South America.
C.“West Egg” and “East Egg” are both place names.
D.The Great Gatsby is written by F. Scott Fitzgerald.
23.An excerpt from the book: One might marvel at the insanity (疯狂) of the situation: A mother sends her16-year-old daughter alone with a 17-year old boy out into a foreign city.
According to the introduction mentioned above, which city is probably this foreign city
A.Tokyo. B.New York. C.Amsterdam. D.Sao Paulo.
B
Axolotls (蝾螈), a species native to Mexico, possess a remarkable ability to regenerate lost limbs, organs, and even spinal cord (脊髓) tissue within weeks. A pioneering study published in Nature Communications has decoded this biological wonder, offering potential pathways for human regenerative medicine.
Led by biologist James Monaghan, a team of researchers genetically engineered axolotls to glow in the dark, enabling precise tracking of their regeneration. Their investigation identified retinoic acid — a vitamin A derivative (衍生物) common in skincare — as the key driver of limb regrowth. This molecule acts as a blueprint, ensuring correct limb regrowth (e.g., a hand instead of an entire arm). Developmental biologist Catherine McCusker highlighted a long-standing puzzle: “How does regenerating tissue know exactly what to rebuild ”
To answer this question, Monaghan’s team tested the effects of varying retinoic acid (视黄酸) concentrations on amputated (切断的) axolotl limbs. Experiments revealed distinct retinoic acid gradients along limbs: higher concentrations near shoulders triggered complete limb regeneration, while lower concentrations near hands/feet resulted only in finger or toe regrowth. The enzyme (酶) CYP26B1 regulates this gradient by breaking down excess retinoic acid, controlling its distribution. Moreover, a gene called Shox — targeted by retinoic acid — is essential to this process, according to the study.
Humans share these biological components: retinoic acid pathways and the Shox gene. “We have the machinery — we just need to activate it,” Monaghan stated, imagining future medical patches that could reprogram human cells to regenerate limbs rather than form scars.
While clinical applications remain years away, this research provides foundational knowledge. McCusker emphasized: “Investment in basic science is crucial. Understanding axolotls brings us closer to solving human regeneration challenges.” The study clarifies nature’s repair manual, potentially transforming trauma treatment.
24.What human medical field could benefit from axolotl research
A.Immediate spinal injury treatment.
B.New vitamin-based skincare products.
C.Advanced wound healing technology.
D.Glowing animal genetic engineering.
25.What controls whether a full arm or just fingers grow back
A.Where the body part is cut.
B.The level of a chemical at the injury site.
C.How active a key gene is.
D.The time taken to break down an enzyme.
26.What does the underlined word “machinery” in paragraph 4 refer to
A.Tools for genetic modification.
B.Natural body parts for regrowth.
C.Processes of limb regeneration.
D.Technology for medical patches.
27.Why does the author include McCusker’s emphasis on “investment in basic science”
A.To advertise potential clinical applications.
B.To urge immediate funding for medical trials.
C.To address difficulties in practical treatments.
D.To stress the foundational value of the research.
C
A number of well-known factors, including exposure to UV radiation, genetics, and aging, can lead to cataracts (白内障), a condition affecting roughly 94 million people, in which the lenses of the eyes become cloudy, causing blurry vision. But in recent years, researchers have found another causative (成为原因的) factor for cataracts and other eye disorders: climate change.
Climate change is increasing risks to eye health in multiple ways. First, it is making the planet hotter. Body temperatures reaching 40 degrees Celsius (104 degrees Fahrenheit) can cause heatstroke, a condition that disrupts biological processes throughout the body. In the eyes, heatstroke damages the natural defense systems that normally fight against the buildup of harmful molecules called reactive oxygen species, explains Lucía Lucas, an ophthalmologist at Hospital of La Axarquía in Spain’s Málaga province.
Another way global warming is contributing to eye disorders is by increasing our exposure to UV radiation, according to Lucas and study co-author José María, a geographer at the University of Málaga. Some of this exposure is driven by behavior — people tend to spend more time outdoors when it’s warm. But in some places, such as Southern California and the Costa del Sol in Spain, hot, dry winds decrease the water vapor in the air that would normally absorb UV radiation, resulting in greater UV exposure. UV radiation also generates reactive oxygen species that damage the eye lens and can directly damage the DNA of lens cells, Lucas adds.
There are ways to protect the eyes from climate-driven damage. First and foremost, outdoor workers should be given sufficient shade and frequent breaks to cool down, says Jesús Rodrigo, a geographer at the University of Granada and a co-author of the Spanish study. He also recommends wearing a hat with a visor (遮阳帽舌) that shields the eyes, as well as UV-filtering sunglasses: Sunglasses offer nearly 38 percent more protection than wearing nothing, Rodrigo says.
28.How does heatstroke damage eyes
A.By accelerating aging of eye lenses.
B.By raising body temperature to 104°F.
C.By directly clouding the eye’s lens structure.
D.By weakening defenses against harmful molecules.
29.Why do some regions have increased UV exposure
A.Clouds fail to block UV radiation.
B.Hot winds reduce UV-absorbing water vapor.
C.People outdoors neglect UV protection.
D.Higher temperatures increase UV intensity.
30.What can be inferred about eye protection
A.Combining strategies offers better protection.
B.Hats with visors block more UV than sunglasses.
C.Sunglasses alone prevent most climate-related damage.
D.Outdoor workers face lower risks with frequent breaks.
31.Which title best summarizes the text
A.Global Crisis: Climate Change Blindness
B.UV Radiation’s Role in Cataract Formation
C.Fighting Reactive Oxygen in Eye Disorders
D.Climate Change: An Emerging Eye Health Threat
D
Twenty years ago, I made my living driving a taxi through the night streets of the city. One early morning at 2:30, I arrived at a dimly lit apartment building to pick up a passenger. Most drivers would just honk and wait, but I knocked — experience had taught me that late-night fares often needed extra help.
An elderly woman in her 80s answered, dressed like she’d stepped out of an old film. Her apartment was bare, its furniture covered. As we slowly made our way to the cab, she leaned heavily on my arm, thanking me repeatedly for my patience. “It’s nothing,” I said. “I just treat passengers how I’d want my mother treated.”
Once settled in the backseat, she requested a detour (绕行) through downtown. I hesitated — until she whispered, “I’m on my way to a hospice (临终安养院). I’m in no hurry.” In that moment, I turned off the meter.
For the next two hours, we traveled through the sleeping city as she guided me to landmarks of her life: The office building where she’d worked, the apartment where she and her late husband began their life, a warehouse that had once been a ballroom where she’d twirled in her youth. At each location, she’d grow quiet, staring at shadows where her memories lived.
As dawn painted the horizon pink, she sighed, “I’m tired. Let’s go now.” We arrived at the hospice. As I helped her into a wheelchair, she tried to pay. “You owe me nothing,” I said. On impulse, I bent down and embraced her. She held on tighter than I expected. “You’ve given an old woman one last moment of joy,” she whispered.
Then I drove away, haunted by her words. That quiet night taught me that life’s most meaningful moments often come disguised as small acts of kindness.
32.Why did the driver knock on the passenger’s door
A.Night fares often needed special assistance.
B.Dim lighting made honking ineffective there.
C.Apartment rules required no honking at night.
D.Elderly passengers preferred personal contact.
33.How did the woman react at her life landmarks
A.She compared old and new city views.
B.She silently revisited past memories.
C.She requested photos of each location.
D.She described youthful adventures vividly.
34.What does the woman’s tight hug imply
A.Anxiety about entering hospice alone.
B.Physical weakness required support to stand.
C.Emotional gratitude for the journey given.
D.Regret about being unable to pay the fare.
35.Which saying conveys the driver’s lesson
A.Time heals all wounds.
B.Actions speak louder than words.
C.He who helps others helps himself.
D.Small kindnesses have great impacts.
第二节(共5小题:每小题2. 5分, 满分12. 5分)
Need to Solve a Problem Try a Power Nap
Stuck on a difficult task New research suggests a 20-minute nap might spark creative solutions. 36
Scientists asked 90 healthy adults to complete a computer task involving moving dots. Unbeknownst to them, the dots’ direction was secretly linked to colors. 37 The remaining 75 participants then took a 20-minute nap while their brain activity was monitored.
After napping, participants retried the task. Results showed 85.7% who reached N2 sleep (a deeper non-REM stage) discovered the hidden pattern. Only 63.6% in lighter N1 sleep succeeded. Merely 55.5% of non-sleepers figured it out. 38 N1 is characterized as light sleep, typically lasting under 10 minutes, whereas N2 represents a deeper non-REM stage from which waking is more challenging, often spanning 30 to 60 minutes in duration.
Though the exact brain mechanism is unclear, researchers believe naps make the brain “more open to new ideas.” 39 This might explain why naps trigger “aha!” moments.
Great minds like Thomas Edison used similar techniques. He napped holding steel balls — if he slept too deeply, the clatter woke him. 40 Modern science now confirms deeper N2 sleep benefits complex problem-solving.
While naps aren’t a universal solution, this study proves targeted rest can unlock hidden insights. Next time you’re stuck, try a power nap!
A.He likely only reached light N1 sleep.
B.This proves specific sleep stages matter.
C.Strategic naps may fuel daily innovation.
D.Earlier no-nap tests had lower success rates.
E.Brainwaves showed deep sleep before insights.
F.REM sleep involves dreams but wasn’t studied.
G.15 participants spotted the pattern early and left.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)
One afternoon, I stared at an old picture frame unused for years. My spouse and I decided to sell our house for a smaller apartment. We spent weeks 41 boxes, choosing what to keep or discard. It was emotional — each item held memories.
We selected treasures for our new place, 42 some to charity. But much remained. I photographed the frame and posted it online for a 43 price. Next day, messages arrived: one asked the brand, another requested a discount.
As moving day neared, I 44 the price to “free” with “New home needed.” An excited woman came immediately. 45 the frame was gone, I posted more items, each with a note why I was 46 with them. I felt 47 after each exchange, knowing I helped others. Letting go of burdensome things brought relief — and released past 48 .
Over time, I realized 49 too much holds us back; releasing creates space. My new apartment was 50 , freeing me from unneeded items. I learned that 51 our lives of clutter brings unexpected freedom. I felt content my past 52 were in good hands.
Now, I see 53 things, not clutter. I keep what’s vital, release what’s not — a process of 54 my life. Letting go 55 new possibilities and peace.
41.A.sorting through B.searching for C.sending for D.storing away
42.A.passing B.placing C.packing D.donating
43.A.modest B.fixed C.wholesale D.retail
44.A.lowered B.adjusted C.negotiated D.set
45.A.Before B.After C.Although D.And
46.A.separating B.dealing C.parting D.breaking
47.A.frustrated B.overwhelmed C.relieved D.excited
48.A.memories B.bonds C.relationships D.attachments
49.A.carrying B.moving C.owning D.collecting
50.A.cluttered B.organized C.crowded D.decorated
51.A.clearing B.cleaning C.reducing D.remaining
52.A.goods B.possessions C.objects D.items
53.A.strange B.diverse C.countless D.essential
54.A.improving B.simplifying C.changing D.redefining
55.A.discovers B.explores C.enhances D.welcomes
第二节(共10小题:每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面短文,依据上下文、所给首字母或括号内单词等提示,在空白处填入适当的单词。每个空只能填一个单词。
There is a colorless tiger. He seems like something out of an old black and w 56 movie. His lack (缺乏) of color makes him so famous that the world’s great painters want to come to his zoo to t 57 to put some color on him. But the colors always just drips (滴) down off his skin (皮肤).
Then along comes a p 58 called Van Cough. When he travels around, he likes to paint 59 (happy) with his brush. He never puts any paint on his brush, and he doesn’t u 60 canvas (画布) or paper. He paints the air.
When going into the tiger’s cage, he begins saying some words to the big animal, and 61 (move) his dry brush up and d 62 the tiger’s body. Later, people can see c 63 on the tiger’s skin. Everyone wants to k 64 what the painter’s secret is. He says to them that his brush is only good for painting real life and he needs no colors. He can do it because of the words he kept s 65 to the tiger: “In just a few days you will be free again, you will see.”
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是李华,正在参加你校英文报组织的“环保好创意”主题征文活动,你已写好初稿,要发给外教Jenny请她帮你修改。请给Jenny写一封邮件,内容包括:
(1) 文章介绍;
(2) 修改方向。
注意:
(1)写作词数应为80个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Jenny,
I’m writing to seek your help with my draft for the “Green Innovation” writing contest.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之成为一篇完整的短文。
My Forever Tree
When you live a long time with trees, they become part of you.
So it hurt me to take down the old sugar maple, my tree like a holy place, one piece at a time. Her death wasn’t from fire but an underground attack of root fungus. Small honey-colored mushrooms growing at her base were “the clue,” said the tree expert.
The tree was old when we moved to the farm 36 years ago, about the age of this farmhouse — we guessed 160 years. I know she was here in the 1940s because we have an old photo showing her smaller then, not yet ruling the side yard as she did later.
In her old age, she reached about 90 feet high. And she had personality. Not straight, but unique: her trunk split into four parts, branches spread out like a dancer stretching her arms wide. I felt lucky to have lived under her leaves for years.
But lately, heavy rains and dry weather hurt her. Summers are hotter, winters less cold. Little snow covered her roots. Climate change likely made her weaker against the root fungus, the expert said.
“She’s not doing well,” my husband said. Then, in one season, her whole left side began to fall. Branches crashed onto the garden shed below, bark pieces everywhere. Ant nests appeared at her base. Plants growing in the cracks of her bark looked weaker.
Even birds left. I saw no nests in her branches like last year, nor found smooth white dove eggs on the ground. Maybe birds knew those branches weren’t safe anymore.
Still, I hoped we could save her. What had she seen in her long life Horse carriages, farmers in log houses with corn-stalk walls, barn buildings, snowy winters, more birds, more insects, many bats — now nearly gone from the farm.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题纸相应位置作答。
But I could fool myself no longer because it had become too dangerous to walk underneath her.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Now, instead of gazing up at the tree, I can hold her in my hands.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页

展开更多......

收起↑

资源列表