资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台启用前★机密2025-2026学年度湖南省长沙市长郡中学等3校高中毕业班8月摸底联考英语试题注意事项考生答卷前请认真阅读本注意事项及各题答题要求。1.考试开始前10分钟,由考点统一播放听力录音试音内容。(试卷满分150分,考试时间:120分钟)2.答卷前,考生务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。3.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将答题卡交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who lends a hand to Mom in the kitchen A. Tom B. Jane. C. Dad.2. What will the speakers do first A. Put up their tent. B. Go boating in the lake. C. Go deeper into the woods.3. What will the weather be like tomorrow A. Cloudy. B. Snowy. C. Windy.4. What time is it now A. 8:20. B. 8:50. C. 9:10.5. What are the speakers talking about A. A ride. B. A car. C. A friend.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. What did the woman ask the man to do A. Do some physical exercise. B. Take the dog for a walk. C. Meet her in the park.7. How is the woman feeling A. Joyful. B. Grateful. C. Regretful.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. How did the man spend his time outside A. Walking on the ice.B. Playing with some children.C. Clearing the snow on the driveway.9. What had the man intended to do with Mike and Lily A. Hug trees. B. Make a snowman. C. Visit their friends.10. What is the relationship between the speakers A. Neighbors. B. Driver and passenger C. Husband and wife.听下面一段较长对话,回答以下小题。11. What makes the woman impatient A. Unwanted emails. B. Stressful assignments. C. Annoying conversations.12. What is the man’s first suggestion A. Find a new client. B. Be careful about her words. C. Talk to Susan about the matter.13. What do we know about the man A. He is a friend of Susan's.B. He is careful when talking about work.C. He is confident about his last suggestion.听下面一段较长对话,回答以下小题。14. What was the original name of the Red Delicious apple A. Jesse Hiatt. B. Hawkeye. C. Stark Delicious.15. Who put the Red Delicious apple on the market A. A farmer. B. A fruit company. C. A supermarket chain.16. What change has happened to the Red Delicious apple A. It has better taste. B. It has more varieties. C. It has more attractive color.17. What will the man agree with A. Contests help market apples.B. There is much to learn about apples.C. Better use should be made of apples.听下面一段独白,回答以下小题。18. What was Jacob Kiplimo’s 2025 Barcelona Half Marathon record A. 56:42. B. 57:30. C. 58:44.19. Who broke Jacob Kiplimo’s 2021 record A. Yomif Kejelcha. B. Geoffrey Kamworor. C. Samuel Milu.20. What can we infer about Jacob Kiplimo’s running career A. He received professional training at school.B. His parents offered guidance on running.C. His brothers helped him kick off.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AJoin the Virtual Book ClubJoin our virtual community, which will introduce you to fellow alumni (校友) across industries, generations, and geographies all while gaining different perspectives by reading the book.Why JoinReading is good for you. It can reduce stress and increase your emotional intelligence and your creativity. The facilitated book club will also provide new insights to make you more effective in areas including leadership and communications skills, which will help you become a lifelong learner.How It WorksJoining is completely free. You just have to get a copy of the book to enjoy. Then you can participate anywhere you have Internet access and on days and times that are convenient for you.The book club will connect through a private forum where all participants can discuss the current book and network with each other. It will have a leader from Professional Book Club (PBC) Guru who manages the forum, shares relevant articles and facilitates conversation about topics in the book. Members will be encouraged to post and share as well.The BooksThe book club will read one book every two months so that you’ll have plenty of time for each book. We will vote among several options each period and decide on the book to read according to reader interests. Feel free to name specific titles and include things like “not too technical” or “easy but informative reads.” Our May to July Selection: Demon Copperhead by Barbara Kingsolver. If you have between 1 and 1.5 hours a week to read, you should be fine.21. What is probably the main reason for joining the club A. To meet schoolmates B. To improve academic performance.C. To raise health level. D. To embrace continuous learning.22. What are you expected to do in the club A. Download the book in advance. B. Have online discussions.C. Manage public forums. D. Post personal experiences.23. On what basis does the club select the book to read A. Reader interests B. Sales volume.C. Writer’s popularity. D. Expert recommendations.BThe Luling Mountains in Jinzhou, Liaoning Province, used to be a deserted area without even a single tree. Now, it is a leafy paradise for birds, and tourists are flooding in. The huge transformation has occurred thanks to the consistent efforts of Tian Wangui, 67, and his wife Lu Min, 63, over nearly half a century.In 1982, the couple contracted (承包) the land-use rights of the two mountains near their home. They intended to plant fruit trees in the mountains to make a living. Back then, the mountains were deserted with no trees at all. To help the seedlings (树苗) they planted survive in the barren (贫瘠的) land, the couple had to carry water to the mountains on their backs. They also bought whatever seeds were available from a nearby forest farm and spread them every spring, hoping to afforest the mountains. With such an extensive planting method, however, they initially failed to see many seeds take root in the barren soil. But the couple didn’t give up.The couple’s perseverance finally paid off. They discovered that some tree species were tough enough to survive, including pine and mulberry. Now, more than 50,000 trees of over 20 species cover the land they contracted, following their consistent efforts to sow tree seeds year after year.As the mountains became lush (郁郁葱葱), Tian and Lu were charged with a new task-patrolling (巡逻) their nearly 67 hectares of forest every day to prevent fires. The patrol even didn’t stop on the eve of last year’s Chinese Lunar New Year. Instead of watching the CCTV Spring Festival Gala on Jan. 21st like most Chinese, the couple went to patrol the mountains with the families of their son and daughter. “Many people set off fireworks to mark the arrival of the new year, so the holiday is a time when we have to stay cautious against fire threats,” Tian said.The couple has no plans to quit their work, and they hope their children will follow in their footsteps. “We cherish the mountains and trees as we cherish our own children,” Lu said. “Even as we grow old, they will continue to patrol the woods and watch over the birds.”24. What does the second paragraph mainly talk about A. The mountains. B. The forest farm.C. The poor couple. D. The tough condition.25. What can we learn from Paragraph 3 A. More than 20 species were sowed every year.B. Pine and mulberry cannot survive on the land.C. Their continuous efforts eventually worked.D. They bought 50,000 trees according to the contract.26. Which of the following can best describe the couple A. Honest and hardworking. B. Curious and brave.C. Determined and persevering. D. Friendly and intelligent.27. Why do the couple decide to continue their work A. They regard the mountains as their children.B. They want their children to succeed their career.C. They can earn much money from the mountains.D. They have a life-long contract with the government.CEven if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: Thank you for visiting our site. How can I help you today Depending on the site, the chatbot is programmed to respond accordingly and even ask follow-up questions.Chatbots communicate through speech or text. Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. This technology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning. NLP, in essence, allows the computer to understand what you are asking and how to appropriately respond.With developments in deep learning and reinforcement learning, chatbots can interpret more complexities in language and improve the dynamic nature of conversation between human and machine. Essentially, a chatbot tries to match what you’ve asked to an intent that it understands. The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns to communicate like you and others with similar questions. Your positive responses reinforce its answers, and then it uses those answers again.From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions.28. Why does the author mention Siri and Alexa in Paragraph 1 A. To give examples of chatbots. B. To show where to find a chatbot.C. To explain how a chatbot works. D. To compare different chatbots.29. What is the basis of chatbots A. Language study. B. Data transmission.C. Social interaction. D. Natural language processing.30. What does the underlined word “reinforce” in paragraph 3 mean A. Inspire. B. Strengthen.C. Organize. D. Match.31. What is the last paragraph mainly about A. The future trend of chatbots. B. The author’s predictions.C. The applications of chatbots. D. The effects of chatbots.DThe climate crisis may lead the human race to shrink in size, as mammals with smaller frames appear better able to deal with rising global temperatures, a leading fossil expert has said.Professor Steve Brusatte, a palaeontologist at the University of Edinburgh, suggested that the way in which other mammals have previously responded to periods of climate change could offer an insight into humans’ future. He compared the potential problem of people as similar to that of early horses, which became smaller in body size as temperatures rose around 55 million years ago.Writing in The Rise and Reign of the Mammals, Brusatte notes that animals in warmer parts of the world today are often smaller than those in colder areas, an ecological principle known as Bergmann’s rule. “The reasons are not entirely understood, but it is probably, in part, because smaller animals have a higher surface area relative to their volume than bigger animals and can thus improve the dissipation of the extra heat,” he writes.Brusatte said that becoming smaller was “a common way that mammals deal with climate change”. He added, “That’s not to say every species of mammal would get smaller, but it seems to be a common survival trick of mammals when temperatures rise pretty quickly. That does raise the question: If temperatures do rise really quickly, might humans get smaller And I think that’s certainly reasonable.”However, not all experts agree that rising temperature causes mammals to shrink. Professor Adrian Lister, of the Natural History Museum in London, said the relationship shown by the recent human remains study is weak. “We are not really controlled by natural selection,” he said. “If that was going to happen, you’d need to find large people dying before they could reproduce because of climate warming. That is not happening in today’s world. We wear clothes, we have got heating, we have got air conditioning if it is too hot.”32. How do mammals cope with climate change according to Brusatte A. Moving to colder regions. B. Reducing their body size.C. Losing their weight. D. Adapting their diet.33. What does the underlined word “dissipation” in Paragraph 3 mean A. Exchange. B. Formation. C. Absorption. D. Emission.34. What is Adrian Lister’s attitude towards the recent study A. Worried. B. Objective. C. Skeptical. D. Approving.35. What is the best title of this text A. The Threat of Climate Change to Human SurvivalB. The Impact of Climate Change on Mammal Body SizesC. The Evolutionary Trends in Mammal Body SizesD. The Adaptive Strategies of Mammals to Climate Change第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文.从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。It’s obvious that our society favors the outgoing personality, so being introverted (内向的) has always been seen as something that needs to be “fixed”. However, there is no fault in being introverted. ____36____Introverts have hidden powers. ____37____. While others are busy chatting, introverts observe things most-people are unaware of. Sometimes we can even read people. While it may seem introverts are always zoned out, we’re actually analyzing and thinking of creative ideas to one day share with you.Introverts also keep the world balanced. In a world that can’t stop talking, the ability to listen to what each other has to say is an important virtue that will assist us in building peaceful relationships of understanding. ____38____. By listening to whatever people pour out, introverts help maintain the order of the world.Introverts can self-recharge. Though the outgoing may gain their energy through mixing in crowds, introverts are self-recharging powerhouses. ____39____. Their energy is found through loneliness.____40____. In the noise of chatterboxes, their voices often get drowned out. There’s nothing more disappointing to an introvert than finally taking advantage of a moment to speak, only to be interrupted by the extroverts (外向者). While extroverts may speak every thought that comes to mind, an introvert will choose their thoughts carefully and only speak of the ones they think their best to share. So next time, all you have to do is to be willing to listen.A. Unluckily, introverts are faced with a big challenge.B. And this is exactly what our introverts are born with.C. Introverts have shown the potential to be great leaders.D. Extroverted people would have no one to listen to them.E. Instead, we should appreciate introverts for various reasons.F. They don’t need to constantly put themselves out there to be lively.G. Just because we introverts don’t say much doesn’t always mean we’re clueless.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C.D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。It was a busy morning for me. As I was walking I saw an old lady, maybe in her 80s, standing quite close to the traffic. Although my mind was ___41___, I thought I should warn her.When I ___42___ the spot, I noticed that she was trying to get attention of passers-by but they were too busy to ___43___ her. When I tried to gently move her back to a safe place, she said she had ___44___ her key in the middle of the road. I looked around but no one stopped. I knew I was getting ___45___ but decided to help.On the road were office goers in cars as well as school buses ___46___ with children. It was the ___47___ time of the day to cross a busy road without a traffic light. I carefully stepped onto the road waving my hands wild with ___48___ almost expecting to be hit by an oncoming vehicle. I moved on to the middle of the road ___49___ to wave my hand. Just then a school bus was approaching me and I ____50____ walked in front of it to stop it. My experience has been that school bus drivers are always ____51____ of reckless (鲁莽的) pedestrians like me. I won. I quickly picked up the key and ran back to ____52____ the key to her. Having watched my actions from the bus, the school children let out a ____53____ and clapped. As I turned to continue my hurried walk, the old lady pulled me by my hand and gave me a big warm ____54____. I felt so happy and relieved, hoping the school children who were watching me would do the same when their ____55____ comes.41. A. confused B. refreshed C. distracted D. occupied42. A. found B. passed C. reached D. marked43. A. catch up with B. take note of C. make room for D. look up to44. A. dropped B. poured C. drawn D. thrown45. A. injured B. trapped C. interrupted D. delayed46. A. rushing B. talking C. barking D. withdrawing47. A. latest B. worst C. longest D. funniest48. A. surprise B. fear C. excitement D. delight49. A. continuing B. attempting C. starting D. pretending50. A. humbly B. adventurously C. courageously D. awkwardly51. A. considerate B. ignorant C. sick D. proud52. A. lend B. introduce C. promise D. return53. A. sigh B. whisper C. cheer D. laughter54. A. welcome B. hug C. treat D. applause55. A. choice B. arrangement C. turn D. will第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下边短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。On Thursday, the National Cultural Heritage Administration in Beijing ____56____ (reveal) that archaeologists had discovered two sunken ships in the depths of the South China Sea. It offered tangible evidence of commercial and ____57____ (culture) exchanges along the ancient Maritime Silk Road.The latest underwater archaeological ____58____ (explore) carried out by the National Center for Archaeology have ____59____ (significant) uncovered important artifacts. In addition to the shipwrecks, a variety of artifacts, including pottery, porcelain and ironware, have been unearthed, most of ____60____ were made in kilns (窑炉) in Jingdezhen, Jiangxi province, known as China’s “porcelain capital.” The precise locations of the shipwrecks and the associated cultural relics ____61____ (determine) through the use of oceanographic technology and underwater investigations involving manned submersibles, which conducted 41 dives throughout the year, as confirmed by Song Jianzhong, ____62____ researcher at the National Center for Archaeology.The Ming Dynasty’s No.1 shipwreck, ____63____ (measure) 37 meters long and 11 meters wide, has yielded 543 artifacts, suggesting it sailed from Fujian or Guangdong to Southeast Asia trade centers like Malacca. The No. 2 shipwreck dates ____64____ the rule of Emperor Hongzhi and measures about 21 meters long and 8 meters wide. A total of 36 artifacts have been found on it, porcelain and pottery _____65_____ (include).第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)66. 你校英文报正面向学生征集“传播中国传统文化”的活动提案。请你写一篇短文投稿,内容包括:1. 提议并介绍1-2个活动;2. 说明你的理由。注意:1. 写作词数应为80个左右;2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节 读后续写(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Most people think that procrastination (拖延症) is a negative habit. But people like me who routinely put off doing assignments, are likely to defend our “slower” approach to getting tasks done.I'm the only procrastination in my family. My parents and sister were all born with the “do it right now” gift. They are always in a rush, as if closely rushed by an invisible deadline. Personally, I prefer a more relaxed pace. When my parents voiced their concern about my tendencies, saying “Don’t put off until tomorrow what you can do today,” “No way!” I responded, confidently presenting my research as a defense. It said people procrastinated when they need to solve a problem or commit to a topic or project. In these cases, delaying a decision can be beneficial. This was because our minds continue to reflect on problems even when we were not actively thinking about them, which could lead to more creative solutions. My findings filled me with satisfaction and pride. My method of getting things done was just as good as my sister’s…or so I thought.At school we’d been talking about architecture and design. As part of the final assessment my teacher Mr. Smith announced an exciting project that each student would have a month to complete. We were expected to choose our materials, construct a small building and make use of things we had learned in class. Not only would the winners receive extra credit, but the winning constructions would be proudly displayed in the cafeteria. “I have no clue how I could get it done,” my friend Nate sighed in despair. I didn’t say anything. Not because I shared his anxiety but because I was not nervous at all. I loved hands-on projects! Picturing my brilliant work exhibited in the cafeteria, I was fully convinced that I would definitely produce something that could impress everyone. So relaxed was I that I didn’t give it a second thought for weeks.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Before I knew it, I had only one day left for the project._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________That taught me a great lesson._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案与具体解析第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who lends a hand to Mom in the kitchen A. Tom B. Jane. C. Dad.【答案】A【解析】【原文】W: What housework are you responsible for, Tom M: I usually help Mom with the cooking, and Jane usually helps Dad with the cleaning up.W: Anything you do independently M: It’s always I who water the garden.2. What will the speakers do first A. Put up their tent. B. Go boating in the lake. C. Go deeper into the woods.【答案】A【解析】【原文】M: Do you think we should go deeper into the woods W: Let’s put up our tent. This is an ideal place. After that, we can go boating in the lake. We won’t go deeper into the woods until tomorrow.3. What will the weather be like tomorrow A. Cloudy. B. Snowy. C. Windy.【答案】C【解析】【原文】M: An air temperature drop is forecast.W: It’s cloudy now. Will it snow tomorrow M: No, it’ll be fine, but the wind will be strong.4. What time is it now A. 8:20. B. 8:50. C. 9:10.【答案】A【解析】【原文】W: Now we have packed up everything.M: It takes twenty minutes to get to the station and we need another ten minutes to check in.W: If I call the taxi right now, we’ll be ten minutes earlier for the nine o’clock train.5. What are the speakers talking about A. A ride. B. A car. C. A friend.【答案】B【解析】【原文】W: Oh, I love this. It looks great. Can you take me for a ride in it M: Of course, it’s the latest BYD Tang, the most eye catching on the road.W: My friend Joe is also considering buying this model. I will take a picture of ours for him.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. What did the woman ask the man to do A. Do some physical exercise. B. Take the dog for a walk. C. Meet her in the park.7. How is the woman feeling A. Joyful. B. Grateful. C. Regretful.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】W: Catch your breath and tell me what happened.M: I walked the dog to the park. Then it ran loose and I ran all the way back to tell you what happened.W: Where is the dog now M: I have no idea.W: Oh, my, I shouldn’t have asked you to do that.M: What should we do now W: Let’s wait and see if Naughty knows its way back听下面一段较长对话,回答以下小题。8. How did the man spend his time outside A. Walking on the ice.B. Playing with some children.C. Clearing the snow on the driveway.9. What had the man intended to do with Mike and Lily A. Hug trees. B. Make a snowman. C. Visit their friends.10. What is the relationship between the speakers A. Neighbors. B. Driver and passenger C. Husband and wife.【答案】8. A 9. B 10. C【解析】【原文】M: Nancy, I’m back.W: Where did you go It’s bitterly cold outside.M: It doesn’t matter much. See, I’m wearing warm clothes.W: I can see that. Now that you’re inside, please take the heavy stuff off.M: Sure.W: What did you do outside M: I walked on the ice. The river is frozen solid and some kids in the neighborhood were playing there. Then I hugged one of those big old trees on the bank. You know, they’re the ones I played under with my friends as a kid.W: Has the snow stopped M: Yes, I think it’ll clear up soon. But there is ice on the road and the cars are moving very slowly.W: Lydia phoned just now. They’re not coming to see us due to the bad road conditions.M: That’s understandable, but I won’t be able to make a snowman with Mike and Lilly. It’s a great pity.W: They’re such lovely grandchildren.听下面一段较长对话,回答以下小题。11. What makes the woman impatient A. Unwanted emails. B. Stressful assignments. C. Annoying conversations.12. What is the man’s first suggestion A. Find a new client. B. Be careful about her words. C. Talk to Susan about the matter.13. What do we know about the man A. He is a friend of Susan's.B. He is careful when talking about work.C. He is confident about his last suggestion.【答案】11. A 12. C 13. C【解析】【原文】W: This is annoying.M: Susan again.W: Yeah, Susan, she just keeps emailing me about things that have nothing to do with work and nothing to do with me. What do you think I should do M: Well, if I were you, I would ask her to stop sending them to me.W: I’m not sure that’s a good idea. I have to be careful about what I say. She is quite an important client.M: Then why don’t you try doing nothing W: Really I’m not just too sure about that.M: Try this. Only reply to those work-related emails and she will stop sending you all the other kinds of emails.W: Are you sure M: Believe me, I have had experiences like that.听下面一段较长对话,回答以下小题。14. What was the original name of the Red Delicious apple A. Jesse Hiatt. B. Hawkeye. C. Stark Delicious.15. Who put the Red Delicious apple on the market A. A farmer. B. A fruit company. C. A supermarket chain.16. What change has happened to the Red Delicious apple A. It has better taste. B. It has more varieties. C. It has more attractive color.17. What will the man agree with A. Contests help market apples.B. There is much to learn about apples.C. Better use should be made of apples.【答案】14. B 15. B 16. C 17. B【解析】【原文】M: You know, whenever I buy apples, I just go for whatever’s on sale. But I’ve heard that different types of apples actually taste different and are good for different uses.W: That’s true, and there are actually some interesting stories behind the names of different apple varieties. Take the Red Delicious, for example. It’s probably the most well-known apple out there.M: Red Delicious Oh, you mean the ones you see everywhere in supermarkets W: Exactly. The Red Delicious was originally grown by a farmer named Jesse Hyatt in Iowa back in the late eighteen hundreds. He called it the Hawkeye at first. Then, in the early eighteen nineties, he entered into a contest run by a fruit company, Stark Nurseries, and he won.M: Really, what happened after that W: Well after winning, Stark Nurseries bought the Apple farm and renamed the Apple Stark Delicious. Later on, they changed the name again to Red Delicious to distinguish it from their Golden Delicious, which came out a bit later. In recent years, growers have been trying to make the Red Delicious even redder and bigger. But in the process, some of its sweetness has been lost.M: Wow, it’s more complicated than I thought.听下面一段独白,回答以下小题。18. What was Jacob Kiplimo’s 2025 Barcelona Half Marathon record A. 56:42. B. 57:30. C. 58:44.19. Who broke Jacob Kiplimo’s 2021 record A. Yomif Kejelcha. B. Geoffrey Kamworor. C. Samuel Milu.20. What can we infer about Jacob Kiplimo’s running career A. He received professional training at school.B. His parents offered guidance on running.C. His brothers helped him kick off.【答案】18. A 19. A 20. C【解析】【原文】M: Jacob Kiplimo masterfully reclaimed the Half Marathon world record after the title was taken from him last year. Kiplimo, 24, finished in 56:42 at the 2025 Barcelona Half Marathon, beating the previous Half Marathon record of 57:30 set by Ethiopia’s Yomif Kejelcha last year in Valencia. At the time, Kejelcha had narrowly beaten Kiplimo’s 2021 record by just one second. In Barcelona, Kiplimo significantly outpaced Kejelcha’s record by an impressive 48 seconds. Marking the greatest single improvement on the men’s world half marathon record. To do so, Kiplimo was averaging about 13.86 miles per hour, or a mile every four minutes and twenty seconds. Kenyan long distance runner Geoffrey Karmworor took second place, finishing nearly two minutes after Kiplimo with a time of 58:44. Samud Milu, also from Kenya, secured third place clocking at 59:40. Kiplimo is the son of two farmers from Queen, a rural district in eastern Uganda. To get to school, Kiplimo would run over three miles. He entered competitive running through his older brothers, who were also athletes.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AJoin the Virtual Book ClubJoin our virtual community, which will introduce you to fellow alumni (校友) across industries, generations, and geographies all while gaining different perspectives by reading the book.Why JoinReading is good for you. It can reduce stress and increase your emotional intelligence and your creativity. The facilitated book club will also provide new insights to make you more effective in areas including leadership and communications skills, which will help you become a lifelong learner.How It WorksJoining is completely free. You just have to get a copy of the book to enjoy. Then you can participate anywhere you have Internet access and on days and times that are convenient for you.The book club will connect through a private forum where all participants can discuss the current book and network with each other. It will have a leader from Professional Book Club (PBC) Guru who manages the forum, shares relevant articles and facilitates conversation about topics in the book. Members will be encouraged to post and share as well.The BooksThe book club will read one book every two months so that you’ll have plenty of time for each book. We will vote among several options each period and decide on the book to read according to reader interests. Feel free to name specific titles and include things like “not too technical” or “easy but informative reads.” Our May to July Selection: Demon Copperhead by Barbara Kingsolver. If you have between 1 and 1.5 hours a week to read, you should be fine.21. What is probably the main reason for joining the club A. To meet schoolmates B. To improve academic performance.C. To raise health level. D. To embrace continuous learning.22. What are you expected to do in the club A. Download the book in advance. B. Have online discussions.C. Manage public forums. D. Post personal experiences.23. On what basis does the club select the book to read A. Reader interests B. Sales volume.C. Writer’s popularity. D. Expert recommendations.【答案】21. D 22. B 23. A【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了一个虚拟读书俱乐部的相关信息。【21题详解】推理判断题。根据Why Join部分的“The facilitated book club will also provide new insights to make you more effective in areas including leadership and communications skills, which will help you become a lifelong learner.(便利的读书俱乐部还将提供新的见解,使你在领导能力和沟通技巧等方面更有效,这将帮助你成为一个终身学习者。)”可知,加入俱乐部的主要原因可能是接受持续的学习。故选D。【22题详解】细节理解题。根据How It Works部分的“The book club will connect through a private forum where all participants can discuss the current book and network with each other.(读书会将通过一个私人论坛连接起来,所有参与者都可以在这里讨论当前的书籍并相互交流。)”可知,你需要在俱乐部中进行在线讨论。故选B。【23题详解】细节理解题。根据The Books部分的“We will vote among several options each period and decide on the book to read according to reader interests.(我们将在每一期的几个选项中投票,并根据读者的兴趣决定阅读哪本书。)”可知,俱乐部选择阅读书籍的基础是读者的兴趣。故选A。BThe Luling Mountains in Jinzhou, Liaoning Province, used to be a deserted area without even a single tree. Now, it is a leafy paradise for birds, and tourists are flooding in. The huge transformation has occurred thanks to the consistent efforts of Tian Wangui, 67, and his wife Lu Min, 63, over nearly half a century.In 1982, the couple contracted (承包) the land-use rights of the two mountains near their home. They intended to plant fruit trees in the mountains to make a living. Back then, the mountains were deserted with no trees at all. To help the seedlings (树苗) they planted survive in the barren (贫瘠的) land, the couple had to carry water to the mountains on their backs. They also bought whatever seeds were available from a nearby forest farm and spread them every spring, hoping to afforest the mountains. With such an extensive planting method, however, they initially failed to see many seeds take root in the barren soil. But the couple didn’t give up.The couple’s perseverance finally paid off. They discovered that some tree species were tough enough to survive, including pine and mulberry. Now, more than 50,000 trees of over 20 species cover the land they contracted, following their consistent efforts to sow tree seeds year after year.As the mountains became lush (郁郁葱葱), Tian and Lu were charged with a new task-patrolling (巡逻) their nearly 67 hectares of forest every day to prevent fires. The patrol even didn’t stop on the eve of last year’s Chinese Lunar New Year. Instead of watching the CCTV Spring Festival Gala on Jan. 21st like most Chinese, the couple went to patrol the mountains with the families of their son and daughter. “Many people set off fireworks to mark the arrival of the new year, so the holiday is a time when we have to stay cautious against fire threats,” Tian said.The couple has no plans to quit their work, and they hope their children will follow in their footsteps. “We cherish the mountains and trees as we cherish our own children,” Lu said. “Even as we grow old, they will continue to patrol the woods and watch over the birds.”24. What does the second paragraph mainly talk about A. The mountains. B. The forest farm.C. The poor couple. D. The tough condition.25. What can we learn from Paragraph 3 A. More than 20 species were sowed every year.B. Pine and mulberry cannot survive on the land.C. Their continuous efforts eventually worked.D. They bought 50,000 trees according to the contract.26. Which of the following can best describe the couple A. Honest and hardworking. B. Curious and brave.C. Determined and persevering. D. Friendly and intelligent.27. Why do the couple decide to continue their work A. They regard the mountains as their children.B. They want their children to succeed their career.C. They can earn much money from the mountains.D. They have a life-long contract with the government.【答案】24. D 25. C 26. C 27. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。讲述了辽宁省锦州市闾山由一片荒芜变成树木繁茂的鸟类天堂的转变过程。【24题详解】主旨大意题。根据第二段“Back then, the mountains were deserted with no trees at all. To help the seedlings(树苗)they planted survive in the barren(贫瘠的)land, the couple had to carry water to the mountains on their backs.( 当时,山上荒芜一片,连一棵树都没有。为了让种植的树苗在贫瘠的土地上存活下来,这对夫妇不得不背着水爬到山上。)”以及“With such an extensive planting method, however, they initially failed to see many seeds take root in the barren soil(然而,采用这种广泛种植的方法,他们最初并没能看到许多种子在贫瘠的土壤中生根发芽。)”可知,第二段主要讲的是艰苦的环境,故选D项。【25题详解】细节理解题。根据第三段“The couple’s perseverance finally paid off. They discovered that some tree species were tough enough to survive, including pine and mulberry. Now, more than 50,000 trees of over 20 species cover the land they contracted, following their consistent efforts to sow tree seeds year after year.( 这对夫妇的坚持终于有了回报。他们发现一些树种足够顽强,能够存活下来,包括松树和桑树。如今,经过他们年复一年地播种,他们承包的土地上已经覆盖着20多种、超过5万棵树。)”可知,这对夫妇的持续努力有了回报,故选C项。【26题详解】推理判断题。根据第二段“With such an extensive planting method, however, they initially failed to see many seeds take root in the barren soil. But the couple didn’t give up.( 然而,采用这种广泛种植的方法,他们最初并没能看到许多种子在贫瘠的土壤中生根发芽。但是这对夫妇并没有放弃。)”以及倒数第二段“The patrol even didn’t stop on the eve of last year’s Chinese Lunar New Year. Instead of watching the CCTV Spring Festival Gala on Jan. 21st like most Chinese, the couple went to patrol the mountains with the families of their son and daughter. (去年春节前夕,巡逻队甚至没有停止巡逻。1月21日,与大多数中国人一样,这对夫妇原本应该收看央视春晚,但他们却和儿子、女儿的家庭一起上山巡逻。)”可推理出,这对夫妇是坚定不移、持之以恒的,故选C项。【27题详解】细节理解题。根据最后一段“The couple has no plans to quit their work, and they hope their children will follow in their footsteps. “We cherish the mountains and trees as we cherish our own children,” Lu said. “Even as we grow old, they will continue to patrol the woods and watch over the birds.”(这对夫妇并没有打算停止工作,他们希望自己的孩子能够追随他们的脚步。“我们像珍惜自己的孩子一样珍惜大山和树木,”陆说。“即使我们老了,他们也会继续巡逻山林,守护鸟儿。”)”可知,这对夫妻决定继续他们的工作是因为他们把大山看成是他们的孩子,故选A项。CEven if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: Thank you for visiting our site. How can I help you today Depending on the site, the chatbot is programmed to respond accordingly and even ask follow-up questions.Chatbots communicate through speech or text. Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. This technology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning. NLP, in essence, allows the computer to understand what you are asking and how to appropriately respond.With developments in deep learning and reinforcement learning, chatbots can interpret more complexities in language and improve the dynamic nature of conversation between human and machine. Essentially, a chatbot tries to match what you’ve asked to an intent that it understands. The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns to communicate like you and others with similar questions. Your positive responses reinforce its answers, and then it uses those answers again.From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions.28. Why does the author mention Siri and Alexa in Paragraph 1 A. To give examples of chatbots. B. To show where to find a chatbot.C. To explain how a chatbot works. D. To compare different chatbots.29. What is the basis of chatbots A. Language study. B. Data transmission.C. Social interaction. D. Natural language processing.30. What does the underlined word “reinforce” in paragraph 3 mean A. Inspire. B. Strengthen.C. Organize. D. Match.31. What is the last paragraph mainly about A. The future trend of chatbots. B. The author’s predictions.C. The applications of chatbots. D. The effects of chatbots.【答案】28. A 29. D 30. B 31. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了聊天机器人的工作原理和应用。【28题详解】推理判断题。根据第一段“Even if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: Thank you for visiting our site.(即使你没有和Siri或Alexa进行过对话,你也可能在网上遇到过聊天机器人。它们经常出现在聊天窗口中,并弹出友好的问候:感谢您访问我们的网站)”可知,作者在第一段提到了Siri和Alexa是给出聊天机器人的例子。故选A项。【29题详解】细节理解题。根据第二段“Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language.(两者均依赖诸如机器学习和自然语言处理(NLP)之类的人工智能技术,NLP 是人工智能的一个分支,它使机器能够阅读、分析和解读人类语言)”可知,聊天机器人的基础是是自然语言处理。故选D项。【30题详解】词句猜测题。根据文中“The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns to communicate like you and others with similar questions.(聊天机器人和你交流得越多,它就越能理解你,也就越能学会像你和其他有类似问题的人一样交流)”以及下文“then it uses those answers again.(然后它会再次使用这些答案)”可知,聊天机器人和你交流得越多,它就越能理解你,然后它会再次使用这些答案。由此可知,划线单词所在的句子表达的意思是你的积极回应“强化”了它的答案,所以划线单词的意思与“Strengthen(巩固,强化)”意思一致。故选B项。【31题详解】主旨大意题。根据最后一段“From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. (从在线客服聊天机器人到家庭私人助理,聊天机器人已经开始进入我们的生活。几乎在每个行业,公司都在使用聊天机器人来帮助客户轻松浏览网站,回答简单的问题,并将人们引导到相关的联络点)”可知,聊天机器人开始进入我们的生活,结合下文对Siri和Alexa的实际运用可知,最后一段主要是关于聊天机器人的应用。故选C项。DThe climate crisis may lead the human race to shrink in size, as mammals with smaller frames appear better able to deal with rising global temperatures, a leading fossil expert has said.Professor Steve Brusatte, a palaeontologist at the University of Edinburgh, suggested that the way in which other mammals have previously responded to periods of climate change could offer an insight into humans’ future. He compared the potential problem of people as similar to that of early horses, which became smaller in body size as temperatures rose around 55 million years ago.Writing in The Rise and Reign of the Mammals, Brusatte notes that animals in warmer parts of the world today are often smaller than those in colder areas, an ecological principle known as Bergmann’s rule. “The reasons are not entirely understood, but it is probably, in part, because smaller animals have a higher surface area relative to their volume than bigger animals and can thus improve the dissipation of the extra heat,” he writes.Brusatte said that becoming smaller was “a common way that mammals deal with climate change”. He added, “That’s not to say every species of mammal would get smaller, but it seems to be a common survival trick of mammals when temperatures rise pretty quickly. That does raise the question: If temperatures do rise really quickly, might humans get smaller And I think that’s certainly reasonable.”However, not all experts agree that rising temperature causes mammals to shrink. Professor Adrian Lister, of the Natural History Museum in London, said the relationship shown by the recent human remains study is weak. “We are not really controlled by natural selection,” he said. “If that was going to happen, you’d need to find large people dying before they could reproduce because of climate warming. That is not happening in today’s world. We wear clothes, we have got heating, we have got air conditioning if it is too hot.”32. How do mammals cope with climate change according to Brusatte A. Moving to colder regions. B. Reducing their body size.C. Losing their weight. D. Adapting their diet.33. What does the underlined word “dissipation” in Paragraph 3 mean A. Exchange. B. Formation. C. Absorption. D. Emission.34. What is Adrian Lister’s attitude towards the recent study A. Worried. B. Objective. C. Skeptical. D. Approving.35. What is the best title of this text A. The Threat of Climate Change to Human SurvivalB. The Impact of Climate Change on Mammal Body SizesC. The Evolutionary Trends in Mammal Body SizesD. The Adaptive Strategies of Mammals to Climate Change【答案】32. B 33. D 34. C 35. B【解析】【导语】这是一篇议论文。文章本文探讨了气候变化对哺乳动物尤其是人类的体型的影响。【32题详解】细节理解题。根据第一段“The climate crisis may lead the human race to shrink in size, as mammals with smaller frames appear better able to deal with rising global temperatures, a leading fossil expert has said. (一位著名化石专家表示,气候危机可能会导致人类体型缩小,因为体型较小的哺乳动物似乎更能应对不断上升的全球气温。)”及第四段中“Brusatte said that becoming smaller was ‘a common way that mammals deal with climate change’. ( Brusatte说,变小是“哺乳动物应对气候变化的一种常见方式”。)”可知,根据Brusatte的说法,哺乳动物减小体型来应对气候变化。故选B项。【33题详解】词句猜测题。根据划线词句前文“Writing in The Rise and Reign of the Mammals, Brusatte notes that animals in warmer parts of the world today are often smaller than those in colder areas, an ecological principle known as Bergmann’s rule. (在《哺乳动物的兴起和统治》一书中,Brusatte指出,当今世界上温暖地区的动物通常比寒冷地区的动物要小,这是一个被称为Bergmann法则的生态原则。)”和划线词句中“The reasons are not entirely understood, but it is probably, in part, because smaller animals have a higher surface area relative to their volume than bigger animals (原因尚不完全清楚,但可能在一定程度上是因为比较起更大的动物,较小的动物相对于其体积有更高的表面积)”可知,体型较小的动物比体型较大的动物更容易散热,从而推知划线部分“and can thus improve the dissipation of the extra heat (从而可以提高额外热量的dissipation)”其中划线部分意思是“散发”。故选D项。【34题详解】推理判断题。根据最后一段中“However, not all experts agree that rising temperature causes mammals to shrink. Professor Adrian Lister, of the Natural History Museum in London, said the relationship shown by the recent human remains study is weak.(然而,并不是所有的专家都认为气温升高会导致哺乳动物体型缩小。伦敦自然历史博物馆的Adrian Lister教授说,最近的人类遗骸研究显示的这种关系很弱。)”以及“That is not happening in today’s world.(这在今天的世界是不会发生的。)”等内容可知,Adrian Lister对最近的研究持怀疑态度。故选C项。【35题详解】主旨大意题。通读全文,根据第一段“The climate crisis may lead the human race to shrink in size, as mammals with smaller frames appear better able to deal with rising global temperatures, a leading fossil expert has said. (一位著名化石专家表示,气候危机可能会导致人类体型缩小,因为体型较小的哺乳动物似乎更能应对不断上升的全球气温。)”可知,本文探讨了气候变化对哺乳动物尤其是人类的体型的影响。B“气候变化对哺乳动物体型的影响”符合主题,故选B项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文.从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。It’s obvious that our society favors the outgoing personality, so being introverted (内向的) has always been seen as something that needs to be “fixed”. However, there is no fault in being introverted. ____36____Introverts have hidden powers. ____37____. While others are busy chatting, introverts observe things most-people are unaware of. Sometimes we can even read people. While it may seem introverts are always zoned out, we’re actually analyzing and thinking of creative ideas to one day share with you.Introverts also keep the world balanced. In a world that can’t stop talking, the ability to listen to what each other has to say is an important virtue that will assist us in building peaceful relationships of understanding. ____38____. By listening to whatever people pour out, introverts help maintain the order of the world.Introverts can self-recharge. Though the outgoing may gain their energy through mixing in crowds, introverts are self-recharging powerhouses. ____39____. Their energy is found through loneliness.____40____. In the noise of chatterboxes, their voices often get drowned out. There’s nothing more disappointing to an introvert than finally taking advantage of a moment to speak, only to be interrupted by the extroverts (外向者). While extroverts may speak every thought that comes to mind, an introvert will choose their thoughts carefully and only speak of the ones they think their best to share. So next time, all you have to do is to be willing to listen.A. Unluckily, introverts are faced with a big challenge.B. And this is exactly what our introverts are born with.C. Introverts have shown the potential to be great leaders.D. Extroverted people would have no one to listen to them.E. Instead, we should appreciate introverts for various reasons.F. They don’t need to constantly put themselves out there to be lively.G. Just because we introverts don’t say much doesn’t always mean we’re clueless.【答案】36. E 37. G 38. B 39. F 40. A【解析】【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了内向性格的特点、优势以及面临的挑战,旨在纠正社会对内向性格的偏见,并强调其积极的一面。【36题详解】根据空前“However, there is no fault in being introverted.(然而,内向并没有错。)”可知,作者认为内向性格没有过错。选项E “Instead, we should appreciate introverts for various reasons.(相反,出于各种原因,我们应该欣赏内向的人。)”延续上文内容,指出内向并没有错,同时引出下文对内向性格的优点的介绍。故选E。【37题详解】根据下文内容“While others are busy chatting, introverts observe things most-people are unaware of. Sometimes we can even read people. While it may seem introverts are always zoned out, we’re actually analyzing and thinking of creative ideas to one day share with you.(当别人忙着聊天时,内向的人却能观察到大多数人不知道的事情。有时我们甚至能读懂别人。虽然内向的人似乎总是走神,但我们实际上是在分析和思考有创意的想法,以便有一天与你分享。)”可知,内向的人不说话有可能是在思考或分析。选项G “Just because we introverts don’t say much doesn’t always mean we’re clueless.(仅仅因为我们内向的人不说太多并不总是意味着我们毫无头绪。)”与下文内容相符,指的是内向的人不说话并不意味着内向的人毫无头绪,他们只是在思考。故选G。【38题详解】根据下文内容“By listening to whatever people pour out, introverts help maintain the order of the world.(通过倾听别人的倾诉,内向的人帮助维持世界的秩序。)”可知,内向的人会倾听别人的倾诉。选项B “And this is exactly what our introverts are born with.(这正是我们内向的人与生俱来的特质。)”中的“this”指的是上文“In a world that can’t stop talking, the ability to listen to what each other has to say is an important virtue that will assist us in building peaceful relationships of understanding.(在一个不能停止谈话的世界里,倾听彼此的能力是一种重要的美德,它将帮助我们建立和平的理解关系。)”中的“the ability to listen to what each other has to say”,也就是倾听的能力,同时引出下文,这种特质可以让内向的人维持世界的秩序。故选B。【39题详解】根据空前的“Though the outgoing may gain their energy through mixing in crowds, introverts are self-recharging powerhouses.(虽然外向的人可能会在人群中获得能量,但内向的人是自我充电的动力。)”以及空后的“Their energy is found through loneliness. (他们的能量来自孤独。)”可知,外向的人和内向的人获得能量的方式不同。选项F “They don’t need to constantly put themselves out there to be lively.(他们不需要经常把自己放在外面来表现活泼。)”延续上文内容,指的是内向的人自我充电,不需要表现活泼,而是来自孤独。故选F。【40题详解】空处为段首句,为本段主要内容。根据下文“In the noise of chatterboxes, their voices often get drowned out. There’s nothing more disappointing to an introvert than finally taking advantage of a moment to speak, only to be interrupted by the extroverts (外向者). While extroverts may speak every thought that comes to mind, an introvert will choose their thoughts carefully and only speak of the ones they think their best to share. So next time, all you have to do is to be willing to listen.(在喋喋不休者的嘈杂声中,他们的声音常常被淹没。对于内向的人来说,没有什么比利用这个机会说话却被外向的人打断更让人失望的了。外向的人可能会说出想到的每一个想法,而内向的人会仔细选择他们的想法,只说出他们认为最适合分享的想法。所以下次,你所要做的就是愿意倾听。)”可知,本段主要讲述的是内向的人的声音经常被淹没,由此可知,这是内向的人所面临的挑战。选项A “Unluckily, introverts are faced with a big challenge.(不幸的是,内向的人面临着一个巨大的挑战。)”与本段内容相符,指的是内向的人有一个巨大的挑战。故选A。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C.D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。It was a busy morning for me. As I was walking I saw an old lady, maybe in her 80s, standing quite close to the traffic. Although my mind was ___41___, I thought I should warn her.When I ___42___ the spot, I noticed that she was trying to get attention of passers-by but they were too busy to ___43___ her. When I tried to gently move her back to a safe place, she said she had ___44___ her key in the middle of the road. I looked around but no one stopped. I knew I was getting ___45___ but decided to help.On the road were office goers in cars as well as school buses ___46___ with children. It was the ___47___ time of the day to cross a busy road without a traffic light. I carefully stepped onto the road waving my hands wild with ___48___ almost expecting to be hit by an oncoming vehicle. I moved on to the middle of the road ___49___ to wave my hand. Just then a school bus was approaching me and I ____50____ walked in front of it to stop it. My experience has been that school bus drivers are always ____51____ of reckless (鲁莽的) pedestrians like me. I won. I quickly picked up the key and ran back to ____52____ the key to her. Having watched my actions from the bus, the school children let out a ____53____ and clapped. As I turned to continue my hurried walk, the old lady pulled me by my hand and gave me a big warm ____54____. I felt so happy and relieved, hoping the school children who were watching me would do the same when their ____55____ comes.41. A. confused B. refreshed C. distracted D. occupied42. A. found B. passed C. reached D. marked43. A. catch up with B. take note of C. make room for D. look up to44. A. dropped B. poured C. drawn D. thrown45. A. injured B. trapped C. interrupted D. delayed46. A. rushing B. talking C. barking D. withdrawing47. A. latest B. worst C. longest D. funniest48. A. surprise B. fear C. excitement D. delight49. A. continuing B. attempting C. starting D. pretending50. A. humbly B. adventurously C. courageously D. awkwardly51. A. considerate B. ignorant C. sick D. proud52. A. lend B. introduce C. promise D. return53. A. sigh B. whisper C. cheer D. laughter54. A. welcome B. hug C. treat D. applause55. A. choice B. arrangement C. turn D. will【答案】41. D 42. C 43. B 44. A 45. D 46. A 47. B 48. B 49. A 50. C 51. A 52. D 53. C 54. B 55. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是作者穿过繁忙的马路帮助一位老人捡回钥匙的经历。【41题详解】考查形容词词义辨析。句意:虽然我的脑子里满是心事,但我想我应该提醒她。A. confused迷惑的;B. refreshed精神振作的;C. distracted注意力分散的;D. occupied忙的。根据上文中的“It was a busy morning for me.”可知,对作者来说,这是一个繁忙的清晨,由此可知,此处指的是作者满是心事。故选D项。【42题详解】考查动词词义辨析。句意:当我到达现场时,我注意到她试图引起路人的注意,但他们太忙了,没有注意到她。A. found发现;B. passed通过;C. reached到达;D. marked标记。根据上文中的“Although my mind was ___1___ , I thought I should warn her.”可知,作者虽然心事重重,但仍然认为应该提醒她,结合下文中的“I noticed that she was trying to get attention of passers-by”可知,作者注意到她想引起路人的注意,由此可知推断,此处指的是作者“到达”现场后注意到的场景。故选C项。【43题详解】考查动词短语词义辨析。句意:当我到达现场时,我注意到她试图引起路人的注意,但他们太忙了,没有注意到她。A. catch up with赶上;B. take note of注意到;C. make room for为……腾出空间;D. look up to尊敬。根据上文中的“I noticed that she was trying to get attention of passers-by”可知,注意到她试图引起路人的注意,结合but可知,此处表示的是没有人“注意到”她,符合语境。故选B项。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:当我试图轻轻地把她移到一个安全的地方时,她说她把钥匙掉在路中间了。A. dropped掉落;B. poured倒,泼;C. drawn吸引;D. thrown抛,投,扔。根据下文中的“I quickly picked up the key and ran back to ___12___ the key to her.”可知,作者迅速的捡回那把钥匙,由此可推断,此处指的是她把钥匙“掉到”路中间,符合语境。故选A项。【45题详解】考查动词词义辨析。句意:我知道我迟到了,但还是决定帮忙。A. injured受伤;B. trapped困住;C. interrupted中断;D. delayed迟到。根据上文中的“It was a busy morning for me.”可知,对作者来说这是一个繁忙的早上,结合下文中的“but decided to help.”可知,作者仍决定去帮忙,由此可推断,作者认为自己可能是“迟到”了,符合语境。故选D项。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:路上有开车上班的人,也有载着孩子们快速前进的校车。A. rushing快速前进;B. talking谈论;C. barking(狗)吠叫;D. withdrawing撤退。根据下文中的“to cross a busy road without a traffic light.”可知,穿过没有红绿灯的繁忙道路,由此可知,此处指的是路上校车带着孩子们“快速前进”符合语境。故选A项。【47题详解】考查形容词词义辨析。句意:这是一天中穿过没有红绿灯的繁忙道路的最糟糕的时间。A. latest最新的;B. worst最糟糕的;C. longest最长的;D. funniest最有趣的。根据常识和下文中的“to cross a busy road without a traffic light.”可知,穿过没有红绿灯的繁忙道路,这应该是“最糟糕的”时间,符合语境。故选B项。【48题详解】考查名词词义辨析。句意:我小心翼翼地走上马路,害怕地挥舞着双手,几乎以为会被迎面而来的车辆撞到。A. surprise惊讶;B. fear害怕;C. excitement兴奋;D. delight高兴。根据语境和下文中的“almost expecting to be hit by an oncoming vehicle.”可知,几乎预料到会被行驶中的车辆撞到作者,由此可知,此处应是作者“害怕地”挥舞着双手,符合语境。故选B项。【49题详解】考查动词词义辨析。句意:我走到路中间,继续挥手。A. continuing继续;B. attempting尝试;C. starting开始;D. pretending假装。根据上文中的“I carefully stepped onto the road waving my hands”可知,作者小心地走上马路,并挥舞着双手,结合下文中的“wave my hand.”可知,此处再次提到挥舞着手,由此可知,此处应指的是作者“继续”挥舞着手,符合语境。故选A项。【50题详解】考查副词词义辨析。句意:就在这时,一辆校车向我驶来,我勇敢地走到前面拦住了它。A. humbly谦虚地;B. adventurously爱冒险地;C. courageously勇敢地;D. awkwardly笨拙地。根据上文中的“Just then a school bus was approaching me”可知,这时一辆小车朝着作者驶过来,结合下文中的“walked in front of it to stop it.”可知,作者却走到车前拦住了校车,由此可知,此处应指的是作者“勇敢地”拦住校车,符合语境。故选C项。【51题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的经验是,校车司机总是体谅像我这样鲁莽的行人。A. considerate考虑周到的;B. ignorant无知的;C. sick生病的;D. proud自豪的。根据语境和上文中的“My experience has been that school bus drivers are always”以及下文中的“I won.”可知,作者赢了,也就是说作者凭借着经验认为校车司机会“体贴”像作者这样鲁莽的行人突然出现在快速前进的车前,符合语境。故选A项。【52题详解】考查动词词义辨析。句意:我赶紧捡起钥匙,跑回去把钥匙还给她。A. lend外借;B. introduce介绍;C. promise答应;D. return归还。根据上文中的“she said she had ___4___ her key in the middle of the road.”可知,作者是帮助一位老人去捡拾掉落在路中间,结合“I quickly picked up the key and ran back to”可知,作者快速的拾起钥匙应该是“归还”给老人,符合语境。故选D项。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:在公共汽车上看到我的举动后,学生们发出了欢呼和掌声。A. sigh叹气;B. whisper低语;C. cheer欢呼;D. laughter大笑。根据下文中的“and clapped.”可知,学生们给作者鼓掌,结合and可知,此处与“鼓掌”为并列关系,所以此处应为“欢呼”符合语境。故选C项。【54题详解】考查名词词义辨析。句意:当我转身继续我匆忙的行走时,老太太拉着我的手,给了我一个大大的温暖的拥抱。A. welcome欢迎;B. hug拥抱;C. treat对待;D. applause掌声。根据上文中的“As I turned to continue my hurried walk, the old lady pulled me by my hand and gave me a big warm”可知,作者转身要离开的时候,老人拉住了作者的手,结合下文中的“I felt so happy and relieved”可知,作者感到很高兴,由此可推断,此处指的是老人给了作者一个大大的“拥抱”符合语境。故选B项。【55题详解】考查名词词义辨析。句意:我感到很高兴,也松了一口气,希望那些看着我的学生在轮到他们的机会出现时也能这样做。A. choice选择;B. arrangement安排;C. turn(依次轮到的)机会,转向;D. will意愿。根据上文中的“hoping the school children who were watching me would do the same”可知,此处是作者给校车上看到这一场景的孩子们提出的希望,所以,此处应指的是轮到他们的这样的“机会”出现时,他们也能像作者一样这样做。故选C项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下边短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。On Thursday, the National Cultural Heritage Administration in Beijing ____56____ (reveal) that archaeologists had discovered two sunken ships in the depths of the South China Sea. It offered tangible evidence of commercial and ____57____ (culture) exchanges along the ancient Maritime Silk Road.The latest underwater archaeological ____58____ (explore) carried out by the National Center for Archaeology have ____59____ (significant) uncovered important artifacts. In addition to the shipwrecks, a variety of artifacts, including pottery, porcelain and ironware, have been unearthed, most of ____60____ were made in kilns (窑炉) in Jingdezhen, Jiangxi province, known as China’s “porcelain capital.” The precise locations of the shipwrecks and the associated cultural relics ____61____ (determine) through the use of oceanographic technology and underwater investigations involving manned submersibles, which conducted 41 dives throughout the year, as confirmed by Song Jianzhong, ____62____ researcher at the National Center for Archaeology.The Ming Dynasty’s No.1 shipwreck, ____63____ (measure) 37 mete 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年度湖南省长沙市长郡中学等3校高中毕业班8月摸底联考英语试题.doc 2025-2026学年度湖南省长沙市长郡中学等3校高中毕业班8月摸底联考英语试题英语听力(多组主播).mp3