资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台启用前★机密2026届江苏省南京市外国语学校高中毕业班7月摸底测评英语试题注意事项考生答卷前请认真阅读本注意事项及各题答题要求。1. 考试开始前10分钟,由考点统一播放听力录音试音内容。(试卷满分150分,考试时间:120分钟)2. 答卷前,考生务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。3. 作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑; 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上; 如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案; 不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将答题卡交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How many tests does the woman have to take today A. One. B. Two. C. Three.2. Why is Chloe wearing the boots A. She was hiking. B. She follows fashion. C. She got them from her friend.3. Where are the speakers probably A. In an office. B. At home. C. On a train.4. How does the woman find the movie plot A. Creative. B. Unexpected. C. Old-fashioned.5. What is the relationship between the speakers A. Aunt and nephew. B. Uncle and niece. C. Cousins.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is going on at the school tonight A. A swimming course. B. An orchestral concert. C. A talent competition show.7. What is the man doing A. Recommending a hobby to the woman.B. Inviting the woman to see a performance.C. Persuading the woman to enter a competition.听第7段材料,回答第8至10题。8. What did the speakers experience A. A storm. B. An earthquake. C. A flood.9. Why can't the speakers watch the news A. The TV is damaged. B. There is a power failure. C. The TV reception is poor.10. What's the woman's suggestion for dealing with emergencies A. Get some batteries. B. Buy some food supplies. C. Make their house stronger.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the man worried about A. Designing the rooms. B. Living near noisy streets. C. Spending too much money.12. Where will the speakers look for their home location A. In the countryside. B. In the downtown C. By the sea.13. What does the man suggest doing A. Consulting friends.B. Doing a search online.C. Visiting houses in person.听第9段材料,回答第14至17题。14. When does the conversation probably take place A. In June. B. In August. C. In September.15. Why did the speakers go to the museum A. They were advised to go there.B. They had a history class thereC. They followed a tour group there.16. What did the woman find the most impressive about the museum A. Its number of pieces. B. Its unique design. C. Its collection of calligraphy.17. How will the speakers probably go home A. By bike. B. By subway. C. On foot.听第10段材料,回答第18至20题。18. Why does the speaker give the talk A. To train the team how to run.B. To arrange a game for the boss.C. To sum up experience from failure.19. How many goals did the team score in the last game A. 1. B. 5. C. 20.20. What's the team's main task today A. Doing lots of running.B. Learning more football skills.C. Practicing shooting one by one.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题; 每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFree Community SwapContact:Catherine Crawford, (718) 809-1603 ccrawford@grownyc. orgJon Klar, (646) 530-0381 jklar@grownyc. orgNew Yorkers looking to reduce, reuse, and save money this year are invited to participate in Stop ‘N’ Swap, a free community event organized by local non-profit GrowNYC.The average NYC household throws away about 2,000 pounds of waste a year. By reusing through events like Stop ‘N’ Swap, NYC residents can take part in saving over 40 million pounds of material from landfill every year. Take a break from shopping, support a cleaner future, and join the ever-growing reuse community!WHAT: Free Stop ‘N’ Swap Community Reuse EventWHEN: February 19th, 12p.m.-3p.m.WHERE: Bronx Works Classic Community Center-286 East 156th Street, Bronx, NY 10451The public are invited to bring clean and reusable items. No one is required to bring something to take something—you can simply show up with a bag and see what’s free for the taking. Books, toys, clothing, and electronics are just some of the offerings. Furniture and other large items are not accepted at the swap. Anything leftover at the end of the day is donated or recycled.Stop ‘N’ Swaps have developed a regular following among environmentally conscious New Yorkers. After almost two years without swaps, GrowNYC has set a goal of hosting one swap in each of the city’s 59 community districts each year, providing opportunities to make NYC truly livable—a place where every person can enjoy a healthier life.21. What should you do to get more information from Catherine A. Call (646) 530-0381. B. Call (718) 809-1603.C. Email jklar@grownyc. org. D. Visit 286 East 156th Street, Bronx.22. What items are unacceptable at the Stop ‘N’ Swap A. Dry-as-dust books. B. Old-fashioned clothes.C. Out-of-date electronics. D. Second-hand furniture.23. What is the aim of GrowNYC’s Stop ‘N’ Swap A. To make NYC a better place to live in.B. To enrich New Yorkers’ community life.C. To reduce the cost of dealing with waste in NYC.D. To encourage districts to compete in sustainability.BIn 1999, Giuliana Furci, founder and founding director of the Fungi (真菌) Foundation, developed a deep interest in fungi. They were everywhere, and the 20-year-old took particular joy in the variety of mushrooms: small and button-shaped; tall and umbrella-like; round with red caps topped with white flakes. Some were commonly found in people’s diets, for they were rich in nutrients such as vitamin, fiber, minerals and protein.But Furci also quickly realized that these fungi went largely ignored in Chile, where there were few guidebooks and an almost total lack of policies and resources to protect them from over-harvesting and other human activities. Determined to correct this, Furci wrote a field guide and set up the Fungi Foundation—a non-profit dedicated to fungi conservation. In her guide, special attention went to the role of fungi in the ecosystem.“Life on the planet wouldn’t exist without fungi,” said Greg Mueller, a mushroom conservation expert. “Because of their relationship with forests and trees, we can’t survive without fungi. In terms of the health of the planet, they’re incredibly important to humans and the overall ecosystem.” Fungi can break down plants and animals, thus cycling nutrients and increasing their availability in the soil. They are also important contributors to the soil carbon stock through the same process. What’s more, fungi have been found to help degrade(降解) various pollutants, such as plastic. And mycelium (菌丝体), which is the root structure of mushrooms, is now being used to replace unsustainable materials, such as plastic and animal-based products.Because of these, exploration of fungi was expanded at a faster pace. However, some were already listed as critically endangered. In 2010, Furci took an even bigger step—with other environmental non-profits, she put forward a proposal for the government to systematically assess how large new developments such as housing, dams, and highways affect fungi. In 2012, a law was passed and Chile became the first country in the world to protect fungi by law.24. What can we learn about Furci from the first two paragraphs A. She enjoyed collecting mushrooms.B. She was fond of cooking mushrooms.C. She worried about the situation of fungi.D. She had a habit of writing field guidebooks.25. What is paragraph 3 of the text mainly about A. The life on the earth without fungi.B. The importance of fungi on the earth.C. The relations between trees and fungi.D. The practical uses of fungi in the future.26. How did Furci protect the ecosystem A. By writing free instructions on plants.B. By starting a non-profit ecotourism company.C. By raising awareness of the importance of fungi.D. By passing laws to ban over-harvesting mushrooms.27. Which of the following best describes Furci’s work A. Ground-breaking.B. Debatable.C. Romanti.D. Unmatched.C3M and Discovery Education announced Sean Jiang from Gilman School as one of the top ten finalists from across the nation for the 2023 3M Young Scientist Challenge. It’s a competition that encourages students to identify an everyday problem and submit a video showing the science behind the solution he or she came up with.14-year-old Jiang decided to help those who can’t see. Blind people had a hard time navigating (导航) objects that are medium to far range. So Jiang wanted to design something to give them a heads-up on obstacles that may be incoming.Jiang’s inspiration came from the powers of the hearing system. “I learned in school that bats and whales are able to use echolocation(回声定位) to help them navigate and just use their sense of hearing and I also saw on YouTube some very skilled blind people that use echolocation to help them walk,” said Jiang.Jiang started with a virtual reality setting and then made it a reality. His creation uses a depth camera that can detect how close objects are, thus giving enough time to dodge the obstacles. When a blind is walking with the device, the sensor of the depth camera gathers the information regarding the obstacles’ position and distance. Then the AI system in it will turn the distance data into musical sound guidance. This could significantly increase the walking speed of a blind person as well as decrease the number of obstacles they hit.Some other similar programs were alright at finding objects that were in close range, but Jiang still wanted the blind to experience the world even fuller so they were able to see stuff that was much further away than their circle of reach.In October, the top ten finalists will compete in person in Minneapolis for the title of “America’s Top Young Scientist” and a $25, 000 prize.28. What can we learn about Jiang from the first two paragraphs A. He was the champion of the 2023 3M event.B. He invented technology to remove road obstacles.C. He sought to assist the blind in walking smoothly.D. He developed a new navigation app for his school.29. Why did Jiang mention “echolocation” A. To show the development of technology.B. To present the difficulties the blind face.C. To stress the significance of hearing.D. To explain the inspiration of his invention.30. What does the underlined word “dodge” mean in paragraph 4 A. Avoid. B. Encounter. C. Challenge. D. Remove.31. What is the text mainly about A. 3M facilities intended for the blind.B. A teen using sound to help the blind.C. An invention to cure vision problems.D. A competition to improve the blind’s life.D“Individuals of all ages who have empathy(共情) understand that sometimes telling little white lies can protect other people from getting hurt,” says Barbara Greenberg, a clinical psychologist in Connecticut. “Most people that I have come across tell these little white lies because they understand that 100 percent honesty all the time is not beneficial. A white lie,” she explains, “spares people from unnecessary hurt.”At the same time, Dr. Julia Breur, a marriage and family therapist in Florida, emphasizes the importance of paying attention to the way we respond to someone. The fact is that not telling the truth can result in something unpleasant on you; it’s not just about the person the white lie is being told to. For example, she says someone who always tells others that “all is good” when it comes to a sick parent in an effort to avoid discussions about how serious their health issue really is, can eventually face stressful experiences. When that parent eventually passes away, the person who always gave an “all is good” response ends up emotionally broken.Sometimes, telling white lies often depends on the situation, Dr. Breur says. For example, consider a woman who has not seen her mother for several months. The daughter has gained noticeable weight, yet the mother responds by excitedly declaring that she looks great. “I emphasize during psychotherapy sessions with my patients that context helps define meaning,” Dr. Breur says. “So when we look at the context of a mother saying you look great when she clearly sees that her daughter has gained weight, it can be acceptable. It reflects the intention of the white lie which is kindness, protection and unconditional love. Otherwise, white lies—especially when told to avoid personal accountability—can start a cycle of mistrust between people, ultimately compromising integrity,” she adds.Therefore, it’s important to ask ourselves when it is and isn’t appropriate to deliver the honest truth, and when it’s best to step back and offer a more delicate response. More often than not, it’s about finding a balance between the two.32. What can be learned about white lies according to Barbara Greenberg A. They are short-lived. B. They are unidentifiable.C. They are trouble-making D. They are common.33. What message does Dr. Breur deliver in paragraph 2 A. White lies can harm both the liars and the listeners.B. We must respond to our family members truthfully.C. It’s wrong to tell white lies to a seriously ill parent.D. The “all is good” response is effective in dealing with patients.34. . What is Dr. Breur’s attitude towards the mother’s practice in paragraph 3 A. Uncaring. B. Critical. C. Supportive. D. Doubtful.35. Which of the following is the best title for the text A. East or West, White Lies Are the BestB. Think Twice Before You Tell White LiesC. White Lies Signify Unconditional LoveD. White Lies Are Empathetic People’s Favorable Choice第二节(共5小题; 每小题2. 5分,满分12. 5分)阅读下面短文. 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。An overnight-success story. Loud noise can be very damaging to your hearing, whether it’s a loud burst or years of exposure. Approximately 15 percent of adults 18 years of age or older report some trouble hearing.36 The good news is that taking action now may protect you from hearing loss later in life.Get a baseline hearing test. Most people have never had a hearing test. 37 At your next physical, ask for a hearing test as part of your routine checkup. A hearing test gives your audiologist a baseline that they can compare with future results to monitor the progression of hearing loss.38 While you are watching TV or using mobile devices, keep the volume at a comfortable level. It should be loud enough to make sure you can hear very well, but not so loud that when you leave the room, you can still hear it from another part of your home.Wear protective hearing devices. Think ear protection before you’re exposed to any noisy environment, such as rock concerts or airports. When you are in a noisy environment, wear protective hearing devices such as earplugs or protective earphones. 39Have proper earphones. If you often listen to music on earphones using a portable music or video device, it’s a good idea to have earphones that fit the unique shape of your ear canal, and block outside noise. 40A. The risk rises as we age.B. Monitor the volume of your devices.C. However, it benefits you to go against that trend.D. Meanwhile, you will find the sound truly superior.E. You can find them at your local drugstore or music supply shop.F. Think about buying appliances and devices that have low noise ratings.G. You must do something to keep age-related hearing loss from getting worse.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题; 每小题1分,满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C. D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。You must do something to keep age-related hearing loss from getting worse. I was interested in volunteering at a hospital because both of my parents work in hospitals. I wanted to see what the 41 was after hearing them talk about it. To be more 42 , I wanted to work at the VA—Veterans(老兵) Affairs hospital—in Palo Alto because the 43 of VA is “to serve those who served” and I really 44 this very idea.To my greatest joy, I was 45 the VA program, and throughout this summer break I’ve spent around 110 hours 46 at VA Palo Alto in different departments. To be honest, I had never at all felt more welcomed and 47 in every department I went to. After some initial experiences, I 48 to work in the Office of Information Technology(OIT) since I am interested in computers, and I wanted to see how they are used in a hospital setting.My overall experience of volunteering at VA can be 49 into the words of “eye-opening and 50 ”. Throughout my whole life I have been 51 to health care, from both my parents being physicians and my health problems, but I have never 52 been on the other side of the glass, so to speak. What I 53 most about my experience was the 54 to see what it’s like to help people. I want to continue volunteering at VA because I believe there is no other experience that can be as 55 as working in a hospital that treats Veterans.41. A. opportunity B. decision C. experience D. adventure42. A. specific B. private C. flexible D. cautious43. A. concept B. mission C. profession D. advantage44. A. contributed B. generated C. transformed D. shared45. A. accepted into B. committed to C. concerned about D. withdrawn from46. A. studying B. volunteering C. observing D. exercising47. A. convinced B. determined C. valued D. amused8. A. applied B. refused C. promised D. arranged49. A. classified B. summarized C. divided D. combined50. A. normal B. relevant C. reliable D. worthy51. A. attached B. devoted C. exposed D. submitted52. A. actually B. totally C. absolutely D. appropriately53. A. respect B. treasure C. understand D. agree54. A. ability B. responsibility C. approach D. courage55. A. relaxing B. challenging C. fulfilling D. thrilling第二节(共10小题; 每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Stamp collecting has recently emerged as a fresh and innovative approach for young people to document their travels. Instead of 56. (mere) taking photos with famous landmarks57. (enthusiast) of this new trend eagerly explore every corner of various attractions, museums, and shops during their journeys in search 58 various stamps. They imprint the stamps, usually with single or multicolored pictures of the scenic spots or images of famous people on postcards or in travel journals, thus 59. (create) a unique memory of their travels. Free or paid, each stamp serves as a representation of the visitor’s 60. (present) at that specific location, becoming a 61. (cherish) part of their memories.Shi Junchu, 29, from Yunnan Province, came across stamp collecting three years ago while traveling in Wuhan, Hubei Province. She found it to be a better way of commemorating her travels 62. purchasing souvenirs(纪念品), so she carries a specially prepared notebook for collecting stamps whenever she travels.“Stamp collecting has added more meaning to my travels. Turning the pages of those notebooks63. (feel) somewhat like looking at photos. I can recall 64. happened back then just by turning to a page—the delicious food I had, and the fun experiences I enjoyed,” she said.She currently operates a private museum in Kunming. Since last October, she has also introduced stamp-collecting services 65. (encourage) more visitors to explore the museum.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)假定你是李华, 你校英语俱乐部正在招募英语口语练习活动的志愿者。请给你校交换生Harry写一封邮件, 邀请他一起参加, 内容包括:1. 活动特色;2. 志愿者应具备的能力;3. 志愿者的工作内容。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式在相应位置作答。Dear Harry,Yours,Li Hua第二节 读后续写(满分25分)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。Last weekend, I was standing at the finish line of the St. Francis Franny Flyer 5K(五千米赛) route, waiting for my nine-year-old son Kade to pass by.Kade, though a fourth-grader, was already an experienced runner. He had been a part of a cross-country club since he was six years old. He had loved to run for as long as he could remember. He had been working hard to improve his endurance and running as he was determined to be a professional runner and compete in national and international races when he was older.There were two St. Francis Franny Flyer races happening at the same time that day. The 5K race weaved through neighborhoods, from the church to Pinecone Road and back while the 10K followed the same route but extended north on Pinecone Road. Race volunteers were available on Pinecone Road to show runners the way, and there were also signs directing the two different courses.I signed Kade up for the 5K race as a way to train him for the Junior Olympics. He had never run a 10K, not even in training, so the 10K race was never an option.Kade was pretty fast and he set a 5K record for his age group at last year’s race, so I was surprised to see slower runners crossing the finish line before him. “This is weird. He should be ahead of them. He might just be having a bad race,” I thought to myself. But as the minutes passed, my worry intensified. My heart raced at the thought that Kade might be lost or injured.Anxious and worried, I drove along the 5K race route in search of Kade, but he was nowhere to be found. A surge of fear and despair overwhelmed me, causing a flood of tears to pour down my face. I turned to race officials and volunteers for help, and people started looking for him.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在相应位置作答。Later, a volunteer told me he had spotted Kade on the 10K courseFinally, Kade appeared and crossed the finish line参考答案与具体解析听力1-5 CABAB 6-10 CCBBA 11-15 CABBA 16-20 ACCAC听力原文Text 1W: What a day! We’ve had math and English tests this morning and this afternoon we’re going to have a physics test.M: That’s tough. The most tests I’ve ever had in a day are two.W: Even just one is hard enough.Text 2M: Is that the latest fashion for teenagers, Chloe—hiking boots Surely you have lots of nicer footwear.W: I have actually been on a hike up the mountain with my friends, Martin.M: Wow, well done. That is a tough walk.Text 3M: The music from this TV program really gets in my head. I was singing it all day yesterday in the office, on the train—everywhere!W: That’s funny. Do you even know what it is showing M: You’ve got me there!Text 4W: Wasn’t that good The ending was totally unexpected. I thought the actress played her part really well.M: I agree. It’s one of the best films I’ve ever seen.W: The plot was so original. So, many movies these days have similar stories.Text 5W: Excuse me, could you tell me the way to the Sports Center M: Molly Is that you Don’t you recognize me It’s Mike, your dad’s cousin. You were only little when I last saw you.W: Oh, I’m sorry. I didn’t know. Dad is always talking about you.Text 6M: ⑥Are you all set for tonight W: What do you mean “all set for tonight” I’m going swimming tonight.M: ⑥⑦Oh, I thought you’d be taking part in the school talent competition show.W: Ah, I forgot about that. No, I’m not entering. What talent have I got M: Well, you play the guitar very well. That’s a talent.W: I’ve never really done it for an audience. I’ll need a lot more practice before I start giving performances.M: I think you didn’t realize how great you are. I’ve heard you play. You’re good.W: Maybe in the future I’ll feel more confident—but not yet.Text 7W: Do you think it has finished now M: I think so. There hasn’t been any movement for the past half hour.W: Wow! That was scary. Look, my best teapot fell off the shelf and broke.M: Count yourself lucky that’s the only damage. ⑧Earthquakes often kill people, you know.W: Maybe the damage was worse in other places. ⑨Turn on the TV and see if there are any reports.M: ⑨I can’t. The power’s still off. It must have damaged the lines.W: That’s a shame. The news program will be starting about now. What about the radio M: We hardly ever use it. The batteries are flat. Of course, there’s poor reception on the radio.W: ⑩But we should keep batteries in our house, just for emergencies. We have supplies of food. Batteries are just as important when something like this happens.M: You’re right. Who knows when a storm or flood might hit us Text 8W: Designing our own home is exciting. We can choose the size of the rooms, how many rooms we have, where it is...M: It is exciting, but don’t forget there is only a certain amount we can afford. If you think we can build a palace with ten rooms, then you’re living in a fantasy world. Firstly, we need to purchase the land, and the price for that will depend on where it is.W: But I thought we had agreed it would be beside the sea.M: We agreed it would be nice to be beside the sea, but have you seen the prices for land near beaches They are really expensive. Plus, they are really hard to build on and often flood. Maybe it would be better on the edge of a town.W: No, it has to be rural if we can’t afford one by the sea. I want us to wake up facing trees and nature, not noisy cars.M: Fine. How about we start looking for our perfect place on the Internet right now W: Great!Text 9W: Wow, it has been an incredible day. The National Art Museum of China was so inspiring! I’m so glad we visited.M: Me too. We’ve been talking about visiting since the beginning of the summer. It will be September next week. I’m glad we finally went there.W: Same! The historical pieces were mind-blowing.M: Agreed. I’m so glad our Chinese teacher recommended us to visit. We’ve seen a lot of great places while touring around Beijing. But this was one of my favorites.W: True. The calligraphy exhibition was amazing. I wish I could write like that. But I was most impressed by the size of the museum’s collections.M: I loved the mix of traditional and modern design in this building and its 21 different exhibition halls. It perfectly represents Chinese historical significance and modern innovation.W: Well, it’s too early to take the underground home, and the weather is perfect. Should we ride bicycles through the park instead M: I’d rather walk through these small streets.W: Yes. That’s a great idea!Text 10(第18题为总结题)M: After last week’s poor performance, our team has a lot to work on. In the last game, we had over 20 shots, but only one passed their goalkeeper and made it! Many of our shots went wide or were very weak. In the end, the opposition scored five goals to our one. That needs to improve.Here’s how the training exercise will work. The goalkeeper waits in goal, and the rest line up on the halfway line with a football. When I blow my whistle, the first person passes the ball to me, then runs forward. I’ll then knock it to my right. You then have two touches before you shoot. Make sure it’s powerful, but also accurate and into the corners—I don’t want anyone missing the target. Once you have taken your shot, get your ball back and return to the line. Then the next player goes. It’s as simple as that. Later in the week we’ll be doing lots of running, but today we are going to focus on our shooting. Oh, one more thing—the boss will be watching today, so make sure you put the effort in. Right, off you go!阅读第一节 阅读理解A【语篇导读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了GrowNYC组织的免费社区交换活动。21答案 B 解析 细节理解题。由文章Contact部分中“Catherine Crawford, (718) 809-1603”可知, 应该拨打(718) 809-1603才能从凯瑟琳那里得到更多的信息。22答案 D 解析 细节理解题。由文章倒数第二段中“Furniture and other large items are not accepted at the swap.”可知, 家具和其他大件物品在交换中是不可接受的。23答案 A 解析 细节理解题。由文章最后一段中“After almost two years without swaps, GrowNYC has set a goal of hosting one swap in each of the city’s 59 community districts each year, providing opportunities to make NYC truly livable—a place where every person can enjoy a healthier life.”可知, 活动的目的是让纽约成为更适合居住的地方。B【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述Furci意识到真菌对地球上生命的重要性后通过写指南、成立基金会等方式来呼吁人们关注并保护真菌。她和其他环保组织的行为甚至促使智利通过了一项保护真菌的法律。24答案 C解析 细节理解题。根据第二段中“But Furci also quickly realized that these fungi went largely ignored in Chile, where there were few guidebooks and an almost total lack of policies and resources to protect them from over-harvesting and other human activities.”可知, Furci担心真菌的现状。25答案 B 解析 主旨大意题。根据本段第一句“‘Life on the planet wouldn’t exist without fungi, ’said Greg Mueller, a mushroom conservation expert.”并结合本段其他内容可知, 本段主要介绍了真菌对地球上生命的重要性。26答案 C 解析 推理判断题。根据第二段中“Determined to correct this, Furci wrote a field guide and set up the Fungi Foundation—a non-profit dedicated to fungi conservation. In her guide, special attention went to the role of fungi in the ecosystem.”可知, 为了保护真菌, Furci写了指南并成立了真菌基金会。由此推知, Furci通过提高人们对真菌重要性的认识来保护真菌。27答案 A 解析 推理判断题。根据最后一段中“In 2010, Furci took an even bigger step—with other environmental non-profits, she put forward a proposal for the government to systematically assess how large new developments such as housing, dams, and highways affect fungi. In 2012, a law was passed and Chile became the first country in the world to protect fungi by law.”可知, Furci和其他环保组织的行为甚至促使智利通过了一项保护真菌的法律。由此推知, Furci的工作是有开创性的。C【语篇导读】本文是一篇新闻报道。文章主要报道了一个青少年Sean Jiang的发明创造,他发明的设备能用声音帮助盲人顺利行走。28答案 C 解析 推理判断题。根据第二段内容可知, Jiang设法帮助盲人顺利行走。29答案 D 解析 推理判断题。根据第三段可知, Jiang提到“回声定位”是为了解释他的发明灵感。30答案 A 解析 词句猜测题。画线词下文“When a blind is walking with the device, the sensor of the depth camera gathers the information regarding the obstacles’ position and distance. Then the AI system in it will turn the distance data into musical sound guidance. This could significantly increase the walking speed of a blind person as well as decrease the number of obstacles they hit.”说明该设备能够帮助盲人避开障碍物,从而推知画线词意思是“避开”。31答案 B 解析 主旨大意题。通读全文可知, 本文主要介绍了一个青少年Sean Jiang的发明创造,他发明的设备能用声音帮助盲人顺利行走。D【语篇导读】本文是一篇议论文。文章主要阐述了善意的谎言可以让人们免受不必要的伤害, 但有时候, 善意的谎言往往取决于具体情况。因此, 重要的是要问问自己, 什么时候说实话是合适的, 什么时候不合适, 什么时候最好退一步, 做出更微妙的回应, 要在两者之间找到平衡。32答案 D 解析 细节理解题。根据第一段中的“‘Most people that I have come across tell these little white lies because they understand that 100 percent honesty all the time is not beneficial. A white lie, ’she explains, ‘spares people from unnecessary hurt. ’”可知, 根据芭芭拉·格林伯格的说法,善意的谎言很常见。33答案 A 解析 细节理解题。根据第二段中的“At the same time, Dr. Julia Breur, a marriage and family therapist in Florida, emphasizes the importance of paying attention to the way we respond to someone. The fact is that not telling the truth can result in something unpleasant on you; it’s not just about the person the white lie is being told to.”可知, 善意的谎言给说谎者和听者都会带来伤害。34答案 C 解析 推理判断题。根据第三段中的“‘I emphasize during psychotherapy sessions with my patients that context helps define meaning, ’ Dr. Breur says. ‘So when we look at the context of a mother saying you look great when she clearly sees that her daughter has gained weight, it can be acceptable. It reflects the intention of the white lie which is kindness, protection and unconditional love. Otherwise, white lies—especially when told to avoid personal accountability—can start a cycle of mistrust between people, ultimately compromising integrity, ’ she adds.”可知, Breur博士对第三段中母亲的做法持支持态度,她认为它反映了善意谎言的意图, 即善意、保护和无条件的爱。35答案 B 解析 主旨大意题。通读全文, 本文主要讲了善意的谎言可以让人们免受不必要的伤害, 但有时候, 善意的谎言往往取决于具体情况。因此, 在说善意的谎言之前要三思。B项“Think Twice Before You Tell White Lies”最能概括本文主旨,适合作为标题。七选五阅读【语篇导读】本文是一篇说明文, 介绍了保护听力的一些措施。36. A上文表示巨大的噪声对我们的听力造成损害, 下文“The good news is that. . .”进行逻辑转折, 表示这是可以预防的, A项与上文描述听力损失的现象一致,进一步说明风险会随着衰老而变大。37. C上文“Most people have never had a hearing test.”表示大多数人从来没有进行听力测试,下文“At your next physical, ask for a hearing test as part of your routine checkup.”同样表明应进行听力测试, C项表示进行听力测试对自己有好处, 承上启下, 与上文进行转折,引出下文。38. B下文“While you are watching TV or using mobile devices, keep the volume at a comfortable level.”表示应监测音量大小来保护听力, B项可以概括全段主题。39. E上文“When you are in a noisy environment, wear protective hearing devices such as earplugs or protective earphones.”表示在嘈杂环境中应佩戴耳塞或者耳机来保护耳朵, E项表示如何购买这些物品, them指代前一句中的hearing devices such as earplugs or protective earphones。40. D上文表示应选择合适的耳机, D项表示选择合适耳机的另外的好处, 为前一句的补充说明。第三部分 语言知识运用第一节 完形填空【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在帕洛阿尔托的退伍军人事务医院作志愿者工作的经历和感悟。41答案 C解析 根据下文的“was after hearing them talk about it”可知,作者想在听父母谈论之后看看他们的经历是怎样的。42答案 A解析 根据下文的“I wanted to work at the VA—Veterans Affairs hospital—in Palo Alto”可知,上文作者说自己想在医院工作,下文说出了具体想在哪里工作。to be more specific“更具体地说”。43答案 B解析 根据下文的“of VA is ‘to serve those who served’”可知, “为曾经服役的人服务”,这是医院的使命。44答案 D解析 根据上文的“I wanted to work at the VA—Veterans Affairs hospital—in Palo Alto”可知,作者希望在这里工作,证明作者认同这个想法。share the idea“认同这个想法”。45答案 A解析 根据下文的“throughout this summer break I’ve spent around 110 hours at VA Palo Alto in different departments.”可知,整个暑假作者在VA帕洛阿尔托的不同部门度过了大约110个小时,所以作者被VA项目录取了。46答案 B解析 根据上文的“I was interested in volunteering at a hospital”以及最后一段中“I want to continue volunteering at VA”可知,作者对在医院做志愿者很感兴趣, 暑假在VA帕洛阿尔托做了大约110个小时的志愿者。47答案 C解析 根据上文的“I had never at all felt more welcomed”和下文“in every department I went to”可知,作者从来没有感到像现在这样受到欢迎和重视。48答案 A解析 根据下文的“to work in the Office of Information Technology(OIT) since I am interested in computers”可知,因为作者对计算机很感兴趣, 所以作者申请了信息技术办公室的工作。49答案 B解析 根据上文的“My overall experience of volunteering at VA”以及空后“eye-opening and ”可知,作者把自己在退伍军人管理局的志愿服务经历用两个词进行了概括。50答案 D解析 根据上文的“eye-opening”可知,作者认为自己的志愿服务是值得的。51答案 C解析 根据第一段中“I was interested in volunteering at a hospital because both of my parents work in hospitals.”以及下文的“to health care, from both my parents being physicians and my health problems”可知,作者因为父母是医生以及自己的健康问题, 一直接触医疗保健。be exposed to“暴露于;接触”。52答案 A解析 根据上文的“been on the other side of the glass”可知,在作者的一生中,作者一直接触医疗保健, 但实际上, 作者从来没有真正站在玻璃的另一边。53答案 B解析 根据下文的“most about my experience was the to see what it’s like to help people”可知,在这段志愿者经历中,能够看到帮助别人是什么样子,这是作者最珍惜的。54答案 A解析 根据下文的“to see what it’s like to help people”可知,作者从事志愿者工作,有能力感受到帮助别人是什么感觉。55答案 C解析 根据下文的“working in a hospital that treats Veterans”以及上文“What I most about my experience was the to see what it’s like to help people.”可知,在一家治疗退伍军人的医院工作能够帮助别人,作者认为这让人感觉有意义。第二节 语法填空【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了集邮最近成为年轻人记录旅行的一种新颖方式,并通过石俊初(音译)集邮的经历阐述了这种记录旅行的方式带来的意义。56. merely考查词性转换。修饰动名词taking, 需用副词作状语。故填merely。57. enthusiasts考查名词的复数形式。enthusiast是可数名词,结合谓语“explore”可知,主语用名词复数形式。故填enthusiasts。58. of考查介词。in search of意为“为了寻找”。故填of。59. creating考查非谓语动词。设空处需填非谓语动词作结果状语, 表示自然而然的结果, create和前面的句子为逻辑上的主谓关系,需用现在分词形式。故填creating。60. presence考查名词。visitor’s为名词所有格,修饰名词。故填presence。61. cherished考查词性转换。修饰名词part,需用形容词作定语。故填cherished。62. than考查介词。根据前文的“better”可知,此处为than。故填than。63. feels考查动词时态和主谓一致。此处陈述客观事实,使用一般现在时,主语为动名词短语Turning the pages of those notebooks,谓语动词使用第三人称单数形式。故填feels。64. what考查宾语从句。设空处引导宾语从句,从句缺少主语,指物,故填what。65. to encourage考查非谓语动词。空处表示目的,需用动词不定式作目的状语。故填to encourage。写作第一节66. 参考范文Dear Harry,I am writing to invite you to join our school’s English Club as a volunteer for our English-speaking practice activity.The activity features small group discussions, role-playing, and language games to help students improve their oral English in a fun and interactive way. As for the qualification, we are looking for students who are fluent in English, enthusiastic about helping others and willing to commit time to the club activities.As a volunteer, the role will include leading group discussions, organizing language games and providing feedback for students. Your presence and support will greatly benefit our members, which will contribute to the success of the club.Your friendly personality will make you a perfect fit for this role. Looking forward to your positive response!Yours,Li Hua1. 词汇积累提高:improve→enhance热衷于:be enthusiastic about→be passionate about促进:contribute to→promote期待:look forward to→long for2. 高分句型(1)As for the qualification, we are looking for students who are fluent in English, enthusiastic about helping others and willing to commit time to the club activities. (who引导的限制性定语从句)(2)Your presence and support will greatly benefit our members, which will contribute to the success of the club. (which引导的非限制性定语从句)第二节67. 【语篇导读】本文以人物为线索展开, 讲述了作者去看儿子凯德参加跑步比赛,半路作者没有看到儿子, 作者担心儿子迷路,开始焦急寻找。【思路分析】1. 段落续写:①由第一段首句内容“后来,一位志愿者告诉我, 他在10K跑道上看到了凯德”可知,第一段可描写凯德比赛中的表现以及作者的内心变化。②由第二段首句内容“最后,凯德出现了, 冲过了终点线”可知,第二段可描写凯德完成比赛及作者内心的感受。2. 续写线索:被告知儿子消息——焦急等待——凯德出现——完成比赛——自豪拥抱——作者感悟【参考范文】Later, a volunteer told me he had spotted Kade on the 10K course. Knowing that he was safe, I let out a sigh of relief. Despite hearing that Kade seemed to be running well, worry hang over me as I realized he had taken a wrong turn and was now running a longer and more challenging race than he had ever trained for. I couldn’t help but pace back and forth at the finish line, anxiously searching for any sign of my son. With every runner approaching, my heart leaped in hope, only to sink in disappointment when it wasn’t him.Finally, Kade appeared and crossed the finish line. Relief washed over me at the sight of his face. I hugged him tightly, overwhelmed with pride for his courage, determination, and resilience. “What happened Why did you end up on the 10K course ” I asked my son eagerly. “A race volunteer directed me the wrong way. I didn’t realize the mistake until I saw the 10K turnaround sign, but I didn’t want to give up halfway,” explained Kade. At that moment, I knew without doubt that he was to become a professional runner.21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2026届江苏省南京市外国语学校高中毕业班7月摸底测评英语试题.doc 2026届江苏省南京市外国语学校高中毕业班7月摸底测评英语试题英语听力音频.mp3