资源简介 英语 必修 第一册 RJSection Ⅱ Reading and Thinking一、阅读单词:写出汉语含义1.topic n. 话题;标题2.freshman n. (大学或高中)一年级新生3.literature n. 文学;文学作品4.extra curricular adj. 课外的;课程以外的5.extra adj. 额外的;附加的6.solution n. 解决办法;答案二、核心单词:写出英文单词1.challenge n. 挑战;艰巨任务 vt. 怀疑;向……挑战2.title n. (书、诗歌等的)名称;标题;职称;头衔3.confused adj. 糊涂的;迷惑的4.recommend vt. 建议;推荐;介绍5.quit vi.& vt. 停止;戒掉;离开(工作职位、学校等)6.responsible adj. 负责的;有责任的7.schedule n. 工作计划;日程安排 vt. 安排;预定三、拓展单词:写出英文单词,并尝试写出其词性转换(可查字典)1.fluent adj. (尤指外语)流利的;熟练的→fluently adv. 流利地;流畅地2.graduate vi.& vt. 毕业;获得学位 n. 毕业生→graduation n. 毕业3.advance n. 前进;发展 vi. 前进;发展 vt. 发展;促进→advanced adj. 高级的;高等的;先进的4.obviously adv. 显然;明显地→obvious adj. 明显的5.editor n. 主编;编辑;编者→edit v. 编辑四、核心短语:写出英语表达1.sign__up__(for__sth) 报名(参加课程)2.be__responsible__for 对……负责课文三维剖析THE FRESHMAN CHALLENGE新生的挑战Hi! My name is Adam and I'm a freshman at senior high school1. Going from junior high school to senior high school2 is a really big challenge. The first week was a little confusing. 嗨!我叫亚当,是一名高中新生。从初中过渡到高中确实是一项巨大的挑战。高中的第一周我就有点迷茫。 First, I had to think very carefully about which3 courses I wanted to take. The school adviser helped me choose4 the suitable ones: maths, English, chemistry, world history, and Chinese. I know that Chinese is a very difficult language, but I hope to be fluent when5 I graduate. My adviser recommended6 that I should sign up for advanced literature because7 I like English and8 I'm good at it. 首先,我得非常认真地考虑自己选什么课程。学校的指导老师帮助我选择了适合我的课程:数学、英语、化学、世界史和中文。我知道中文是一门十分难学的语言,但我希望在毕业时能说一口流利的汉语。指导老师还建议我选修高级文学,因为我喜欢英语而且成绩不错。 I had to choose extra curricular activities, too. I tried to join the school football team9, but10 the coach told11 me that12 I didn't play well enough. Obviously, I was unhappy, but I won't quit. I'll find a way to improve13 on my own so that14 I can make the team next year. I joined a volunteer club instead.Every Wednesday, we work at a soup kitchen and15 hand out food to homeless people in the community16. 我还得选择一些课外活动。我想参加校橄榄球队,但是教练说我还不够好。很显然,我并不高兴,但我不会就此放弃。我会找到一个让自己提高球技的方法,这样明年我就能加入球队了。不过,我还是参加了一个志愿者社团。每周三,我们会在食品救济站里干活,把食物分发给社区里的无家可归者。 I know I'll have to study harder17 as a senior high school student and get used to being responsible for a lot more. I'm a bit worried about keeping up with the other students in my advanced course18, and it19'll be quite difficult to get used to all the homework. Still, I'm happy to be here. Studying20 hard isn't always fun, but I'll be well prepared for university or whatever21 else comes in the future. 我知道作为高中生我得更加努力地学习,学会习惯承担更多的责任。我有点担心在高级课程上无法跟上其他同学,而且要适应所有的作业也不容易。然而,我还是很高兴来到这里。努力学习并不总是那么有趣,但我会为未来上大学或是任何其他的事情做好充分准备。 1 介词短语作后置定语 2 动名词短语作主语 3 引导宾语从句,作介词about的宾语 4 省略to的不定式作宾语补足语 5 引导时间状语从句 6 后跟宾语从句,从句使用虚拟语气,谓语常用“(should+)动词原形” 7 引导原因状语从句 8 连接并列句 9 不定式短语作宾语 10 连接并列句 11 后跟双宾语,me是间接宾语 12 引导宾语从句,充当直接宾语 13 不定式作后置定语 14 引导目的状语从句 15 连接并列的谓语动词短语work和hand__out 16 介词短语作后置定语 17 省略了that的宾语从句,作know的宾语 18 动名词短语作宾语 19 it是形式主语,真正的主语是to__get__used__to__all__the__homework 20 动名词作主语 21 whatever引导宾语从句,作for的宾语阅读领悟(一)课文梳理(二)思考问题,补充下图What kind of person do you think Adam is Why Find evidences from the text.探究一 热词1.confused adj. 糊涂的;迷惑的(教材P14) confuse vt. 使糊涂;使迷惑 confusing adj. 难以理解的;不清楚的 confusion n. 困惑 be confused about ... 对……感到困惑 in confusion 乱七八糟的;处于混乱状态的 with confusion 困惑地;困窘地【语境感知】①They asked so many questions that I was confused.他们问了许多问题,把我弄糊涂了。②I often confuse you and your brother.我常把你和你哥哥弄混。③Geography is confusing to learn.地理很难学。④The meeting adjourned in confusion.会议在混乱中休会。【学会运用】单句语法填空①There was a confused look on his face when he met with a confusing problem.(confuse)②He looked at me with confusion and did not answer the question.【学会表达】完成句子③当我遇到拼写相似的单词时,我经常会感到困惑。(求助信)I__would__often__get__confused when I came across words with a similar spelling.2.recommend vt. 建议;推荐;介绍(教材P14) recommendation n. 提议;建议;推荐 recommend doing sth 建议做某事 recommend sb to do sth 建议某人做某事 recommend sb as ... 推荐某人为…… recommend that sb (should) do sth 建议某人做某事 It is/was recommended that ... (should) do ... 建议……做……【语境感知】①I recommend buying this dictionary.我建议买这本词典。②We'd recommend you to book your flight early.我们建议你尽早预订航班。③I'll recommend him as her secretary.我要推荐他当她的秘书。④He recommended that we (should) read the novel.他建议我们读一读那部小说。recommend 指向对方提出公开的建议或规劝。 propose 多指较正式地提出建议。 suggest 语气较委婉,指提出不成熟的建议或参考意见。【学会运用】单句语法填空①Of the two trips to the Yangtze River and Mount Tai, both are highly recommended (recommend).②I recommend making (make) seat reservations in advance, because this is a popular film and there will be a lot of audience.③Teachers recommend that parents (should)__not__allow (not allow) their children under 12 to ride bicycles to school for safety.【学会表达】翻译句子④妈妈建议我接受这个挑战。My__mother__recommended__me__to__take__on__this__challenge.3.responsible adj.负责的;有责任的(教材P14) responsibility n. 责任;义务 be responsible for ... 对……负责 have/take responsibility for 对……有/负责任 take on responsibility 承担责任【语境感知】①As a member of society, I am aware that being responsible is what it takes to make a better society.作为社会的一员,我意识到有责任感是建设一个更好的社会所需要的。②Owners are responsible for protecting their property.业主有责任保护自己的财产。③He has no responsibility for that accident.他对那次事故没有责任。【学会运用】单句语法填空①The pilot of the plane should be responsible for the passengers safety.②If you feel stressed by responsibility (responsible) at work, you should take a step back and identify those of greater and less importance.【学会表达】完成句子③我们应该激励学生承担他们自己学习的责任。We should motivate the students into taking__responsibility__for their own work.④他对这个项目的成功负责。He is__responsible__for the success of the project.4.schedule n. 工作计划;日程安排 vt. 安排;预定(教材P15) on schedule 按时 ahead of schedule 提前 behind schedule 落后 as scheduled 如期 schedule sb to do sth 安排某人做某事 be scheduled to do sth 计划做某事 be scheduled for ... 为……而准备;定在……进行【语境感知】①I'm confident that the teenagers will arrive there on schedule.我相信青少年们会按时到达那里。②The election was held six months ahead of schedule.选举提前了6个月举行。③He was scheduled to attend the party.他预计出席那个聚会。④Our first meeting is scheduled for tomorrow morning.我们的第一次会议安排在明天上午。【学会运用】单句语法填空①I watched the live lessons online given by my teachers as scheduled.②The exhibition is scheduled to__run (run) from January until March.【学会表达】翻译句子③我宁愿提前完成工作。I__prefer__to__finish__my__work__ahead__of__schedule.5.fluent adj. (尤指外语) 流利的;熟练的→fluently adv. 流利地;流畅地【语境感知】She can speak fluent English, so she can communicate fluently with foreigners她能说一口流利的英语,所以她能和外国人流畅地交流。6.advance n. 前进;发展 vi. 前进;发展 vt. 发展;促进→advanced adj. 高级的;高等的;先进的【语境感知】We live in an age of quick advance and a new advanced method has been made in the control of the disease.我们生活在一个快速发展的时代,在控制这种疾病方面已经有了新的先进方法。7.editor n. 主编;编辑;编者→edit v. 编辑;主编【语境感知】A good editor can edit it one by one.一个好的编辑可以逐个编辑它。【学会运用】单句语法填空①He has no plans to retire as editor (edit) of the magazine.②The ski school coaches beginners, intermediates, and advanced (advance) skiers.③We should train our students to speak English fluently (fluent) and accurately.【学会表达】翻译句子④在认识宇宙方面,我们已经取得长足的进步。We__have__advanced__greatly__in__our__knowledge__of__the__universe.⑤能流利地讲英语是他的许多优点之一。The__ability__to__speak__English__fluently__is__one__of__his__many__strengths.⑥她曾主编过妇女杂志。She__used__to__edit__a__women's__magazine.探究二 短语8.sign up (for sth) 报名(参加课程) (教材P14)【语境感知】①I'd like to sign up for some voluntary work with the environment council.我想报名参加一些环境委员会的志愿工作。②John takes part in many school activities.约翰参加很多学校里的活动。③My mom asked me to join in the discussion.我妈妈让我参与讨论。sign up (for sth), take part in, join in sth/ doing sth 都含“参加”之意,区别如下: sign up (for sth)意为“报名参加某活动”,侧重点在“报名”。 take part in 意为“参加,参与(某事物或某活动,如movement, revolution, meeting, conference, conversation, war等)”。 join in sth/doing sth意为“参加”,后面接的宾语一般是表示竞赛、娱乐、游戏等活动的名词或v.-ing。【学会运用】选词填空(sign up (for sth); join in sth/doing sth; take part in)①Maybe I'll sign__up__for the class.②My teacher asked me to take__part__in a program that helped the disabled.③May I join__in the game 【学会表达】翻译句子④我建议你报名参加我们学校的一个俱乐部。(建议信)I__recommend__you__to__sign__up__for__one__of__our__clubs__in__our__school.⑤有多少国家参加了上届奥运会?How__many__countries__took__part__in__the__last__Olympic__Games ⑥每个自愿参加这个活动的学生都获得了一份纪念品。Each__of__the__students__who__volunteered__to__join__in__this__activity__got__a__souvenir.探究三 长难句分析9.I will find a way to improve on my own so that I can make the team next year.(教材P14) 我会找到一个让自己提高球技的方法,这样明年我就能加入球队了。【分析】 so that引导目的状语从句,从句中通常有情态动词can或者will 等。 so+adj./adv.+that ... so+adj.+a/an+n.(单数)+that ... so+many/much/few/little (少)+n.+that ... such+a/an+adj.+n.(单数)+that ... such+adj.+n. (复数或不可数)+that ... so/such ... that ... 意为“如此……以至于……”引导结果状语从句;当so/such放在句首时,主句要用部分倒装语序。【语境感知】①He moved his chair so that he could sit and watch her.他移动了他的椅子,以便他能坐着来观察她。②He was so ill that he couldn't go to school today.他病得很厉害,今天无法上学。③ It is such delicious food that I'll never forget its taste.这是如此美味的食物,我永远不会忘记它的味道。④Such is the elegance of this typeface that it is still a favourite of designers.这种字体很优美,至今仍深受设计人员的喜爱。【学会运用】单句语法填空①It was so cold that we did not want to go out.②It was such a cold day that we did not want to go out.【学会表达】翻译句子③他跑得非常快,没人能追上他。He__runs__so__fast__that__nobody__can__catch__up__with__him.④他们也许能帮助你照看孩子,这样你就可以休息了。They__may__be__able__to__help__with__childcare__so__that__you__can__have__a__break.⑤他们都是好学生,老师很喜欢他们。They__are__such__good__students__that__the__teacher__likes__them.⑥她非常诚实,大家都很信赖她。She__is__so__honest/such__an__honest__girl__that__everybody__trusts__her.⑦他有很多书,我数也数不清。He__has__so__many__books__that__I__can't__count__them.Ⅰ.匹配词义a.匹配下列单词的词义(E)1.topic A.n. 日程安排 vt. 安排(C)2.freshman B.adj. 课外的(D)3.literature C.n. 一年级新生(B)4.extra curricular D.n. 文学;文学作品(A)5.schedule E.n. 话题;标题b.匹配下列短语的词义(E)6.sign up (for sth) A.赶上(C)7.be responsible for B.成为队员(A)8.keep up with C.对……负责(D)9.get used to D.习惯于,适应(B)10.make the team E.报名(参加课程)Ⅱ.默写单词1.fluent adj. 流利的;熟练的2.extra adj. 额外的;附加的3.confusing adj. 难以理解的;不清楚的4.advanced adj. 先进的;高级的5.obviously adv. 显然;明显地6.title n. 名称;标题;职称7.quit vi.& vt. 停止;戒掉;离开8.graduate vi.& vt. 毕业 n. 毕业生9.recommend vt. 建议;推荐;介绍10.solution n. 解决办法;答案Ⅲ.选词填空recommend, advance, graduate, confusing, challenge, fluent, title, topic1.She's fluent in French and English and has a working knowledge of Spanish.2.Recent advances in medical science mean that this illness can be cured now.3.I couldn't follow the talk because he kept jumping about from one topic to another.4.The instructions are really confusing. Could you help me with them, please 5.There are numerous opportunities for young graduates.6.Despite winning the title,__their last campaign ended in great disappointment.7.I just spent a wonderful holiday there and would recommend it to anyone.8.It's going to be a difficult job but I'm sure she'll rise to the challenge.Ⅳ.单句语法填空1.I want to sign up for a Chinese course.2.Management should provide freedom to their teams and expect them to take on responsibility.3.After his graduation (graduate) from college, he came to Beijing, began working and started a new life.4.Even at my advanced (advance) age I still know how to enjoy myself!5.In order to speak English fluently (fluent), you need to think in English.6.Mike found a challenging (challenge) job as a computer programmer.7.I was promoted to editor (edit) and then editorial director.8.A survey showed people were confused about what they should eat to stay healthy.Ⅴ.完成表达1.But no matter when you travel, it's a good idea to make your reservations at__least__90__days__ahead__of__schedule (至少提前90天).2.He was only partly responsible__for__the__accident (对事故负责).3.She signed__up__for (报名) some extra-curricular activities and tried to be outgoing.Ⅵ.完整表达1.我会给你一把钥匙,你可以自己开门进去。(so that引导目的状语从句)I'll__give__you__a__key__so__that__you__can__let__yourself__in.2.医生建议我多做运动。(recommend that)The__doctor__recommended__that__I__(should)__get__more__exercise.3.我希望你们能够在课堂上积极地用英语讲话。 (take part in)I__would__like__you__to__take__an__active__part__in__speaking__English__in__class.课后课时作业(一)较易题(占比30%) 中档题(占比70%) 拔高题(占比0%)题号 Ⅰ Ⅱ Ⅲ难度 ★★ ★★ ★Ⅰ 完形填空(2024·云南省昆明市第三中学高一上期中)The sun was shining brightly over our heads and sweat was pouring off our backs and faces. We stood still without __1__ any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.It was __2__ most high schools give to new Senior One students—military training. We spent four days in a closed environment. __3__ we couldn't go home at night and the training was __4__ and difficult, our humorous young drillmaster (教官) with a funny accent was a real __5__ of our days. We laughed __6__ his jokes, sat in rows singing different songs and listened to him telling true stories about his life. He gave us the feeling that __7__ and sweat were not the only things that we received from military training.After this journey, we were more __8__ than we had imagined and we were much braver than we had expected. Girls who looked pale rested for a little while, then __9__ came back to the team. Boys who were being punished __10__ to the playground at once and began to run. Sweat flowed down our faces __11__ we thought about how to shout __12__ than other classes.Military training taught us perseverance (坚持不懈) and determination. On the last day of our training, the confidence could be __13__ in our faces. We shouted so loud that our __14__ could be heard across the heavens. With eyes like burning torches (火炬), we walked into the future. Now the sun is __15__ at all of us.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者高一军训的经历。1.( )A.crying B.makingC.sending D.telling答案:B解析:cry哭;make制造;send发送;tell告诉。根据后文“any noise”可知,此处指作者和同学们没有发出一点噪音。make a noise意为“制造噪音”。故选B。2.( )A.nothing B.anythingC.something D.everything答案:C解析:根据后文“military training”可知,此处指军训是大多数学校为高一新生安排的一件事情。故选C。3.( )A.Because B.IfC.Although D.After答案:C解析:根据后文“we couldn't go home at night and the training was __4__ and difficult”和“our humorous young drillmaster (教官) with a funny accent was a real __5__ of our days”可知,前后句之间是转折关系,应用although引导让步状语从句。故选C。4.( )A.strict B.curiousC.interesting D.normal答案:A解析:strict严格的;curious好奇的;interesting有趣的;normal正常的。根据后文“difficult”可知,此处指训练是严格的。故选A。5.( )A.success B.pleasureC.worry D.wonder答案:B解析:success成功;pleasure高兴,乐事;worry担心;wonder惊奇,奇观。根据前文“our humorous young drillmaster (教官) with a funny accent”可知,年轻、幽默、口音滑稽的教官给学生们带来了快乐。故选B。6.( )A.at B.inC.to D.with答案:A解析:此处指我们因教官讲的笑话而哈哈大笑。laugh at ... 意为“因……而发笑”。故选A。7.( )A.sunlight B.wealthC.desire D.health答案:A解析:句意:他让我们感觉,我们从军训中得到的不仅仅是日晒和汗水。sunlight阳光;wealth财富;desire渴望;health健康。故选A。8.( )A.concerned B.determinedC.interested D.surprised答案:B解析:concerned担心的;determined坚定的;interested感兴趣的;surprised惊讶的。根据后文“we were much braver”可知,我们变得比想象中更加勇敢和坚定。故选B。9.( )A.just now B.so farC.right away D.at present答案:C解析:just now刚才;so far到目前为止;right away立刻,马上;at present现在。根据前文“rested for a little while”和后文“came back to the team”可知,面色苍白的女孩们休息后就立刻归队。故选C。10.( )A.escaped B.movedC.rode D.rushed答案:D解析:escape逃跑;move移动;ride骑;rush冲,奔。根据后文“to the playground at once”可知,被惩罚的男孩立刻奔向操场。故选D。11.( )A.so B.whenC.or D.until答案:B解析:此处指当我们思考时,汗水流了下来。故选B。12.( )A.larger B.strongerC.louder D.lower答案:C解析:larger更大的;stronger更强的;louder更响亮的;lower更低的。根据后文“We shouted so loud”可知,我们思考如何比其他班级喊得更响亮。故选C。13.( )A.seen B.heardC.smelt D.touched答案:A解析:see看见;hear听见;smell闻到;touch触摸,碰。根据后文“in our faces”可知,此处指可以在我们脸上看到自信。故选A。14.( )A.thoughts B.feelingsC.opinions D.voices答案:D解析:句意:我们的喊声非常响亮,我们的声音响彻云霄。thought思想;feeling感情;opinion观点;voice声音,嗓音。故选D。15.( )A.traveling B.fallingC.setting D.smiling答案:D解析:句意:现在太阳正冲着我们所有人微笑。travel旅游;fall落下;set设置;smile微笑。故选D。Ⅱ 阅读(2024·湖南省益阳市高一上期末)A study has found that a fifth of teenagers consume energy drinks under the impression that they are good for health.The new research questioned almost 4,000 high school students about the energy drinks and found that boys were much more likely to drink them.Australia requires companies to label their drinks as “not suitable for children”, yet the findings published in a journal showed many teens still believed the drinks were beneficial.The energy drink market is expected to reach $108.4 billion by 2031.Separate market analysis showed teens who drink energy drinks were more likely to show anti-social behaviour, including smoking, alcohol consumption and other things. Energy drink consumption was also found connected with headaches, stomachaches and especially insomnia,__which is common among teens and makes them extremely sleepy and unable to concentrate on their study.One 16-year-old girl said she did not make a habit of drinking the energy drinks, but sometimes bought one after school.“I know they're not great for you, but sometimes I get to the end of a school day and I am just very tired,” she said, “You get up at around 7 am, sit through a whole school day and then go home, only to study through to 11 pm—if you don't have extra-curricular activities. It's not something I recommend, but they taste good and sometimes I feel like I'd benefit from caffeine.”Due to the fact that teenagers incorrectly believed energy drinks were beneficial for their health, the researchers suggested it was necessary to educate students on the health risks.篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要说明了研究发现五分之一的青少年在饮用能量饮料时认为它们有益健康,但是能量饮料存在健康风险。1.What do many teenagers think about energy drinks?( )A.Harmful. B.Healthy.C.Expensive. D.Unnecessary.答案:B解析:细节理解题。根据第一段“A study has found ... are good for health.(一项研究发现,五分之一的青少年在饮用能量饮料时认为它们有益健康。)”可知,许多青少年认为能量饮料是健康的。故选B。2.What is Paragraph 5 mainly about?( )A.The popularity of energy drinks.B.The market value of energy drinks.C.The bad effects of energy drinks.D.The production of energy drinks.答案:C解析:段落大意题。通读第五段可知,第五段的主要内容是能量饮料的不良影响。故选C。3.What does the underlined word “insomnia” in Paragraph 5 probably mean?( )A.Sleeplessness. B.Loneliness.C.Carelessness. D.Forgetfulness.答案:A解析:词义猜测题。根据画线词上文“Energy drink consumption ... stomachaches and especially”可知,饮用能量饮料会导致头痛、胃痛等身体上的不适,由此可推知,insomnia也属于身体上的不适;结合下文“which is common ... concentrate on their study”可知,insomnia会让他们极度困倦,无法集中精力学习,由此可推知,insomnia意为“失眠”。故选A。4.What can we infer from the passage?( )A.The 16-year-old girl is addicted to energy drinks.B.Boys are more likely to drink energy drinks than girls.C.About 4,000 teenagers consume energy drinks every day.D.Teenagers lack enough education about the risks of energy drinks.答案:D解析:推理判断题。根据最后一段(由于青少年错误地认为能量饮料对他们的健康有益,研究人员建议有必要对学生进行健康风险的教育。)可推知,青少年对能量饮料的危害缺乏足够的教育。故选D。Ⅲ 语法填空(2024·湖北省宜昌市协作体高一上期中)“Hello”, __1__ always makes a point about the importance of how we greet (问候) others, is a very common word in our daily life. The word we choose sets the __2__ (begin) for the whole communication, and in turn, shapes the future of __3__ (we) relationship with others. At times we may use something like a formal “good day” in certain situations, and a more informal “hey” or “hi” in others. Knowing how __4__ (say) hello in different languages is always the first step when it __5__ (come) to becoming more communicative with the rest of the world. “Hello” is __6__ (important) than any other word for you to remember when you're learning a new language. Now let's learn some different __7__ (form) of “hello” in different languages around the world: in English—Hello; in Chinese—Ni hao; in French—Bonjour; in Spanish—Hola. Isn't it __8__ (interest) to get you ready for some situations There are even more ways to say hello in every language. The way of greeting someone can change depending __9__ the time of the day, or your relationship with the person you're saying hello to. Beyond the words, people also use a mixture of body language and physical (身体的) touch to greet each other, from handshakes to hugs or cheek kisses. Learning to greet someone is all about making a connection, so have __10__ try and do your best.1.________ 2.________ 3.________ 4.________ 5.________ 6.________ 7.________ 8.________ 9.________ 10.________篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了“你好”这个词在我们日常生活中的应用及其重要性。1.答案:which解析:考查定语从句的引导词。设空处引导非限制性定语从句,修饰先行词Hello,指物,且关系词在从句中作主语。故填which。2.答案:beginning解析:考查词性转换。句意:我们选择的词语为整个交流设定了开端,反过来,又塑造了我们与他人关系的未来。此处应用名词beginning作宾语。故填beginning。3.答案:our解析:考查代词。此处应用形容词性物主代词our作定语,修饰名词relationship。故填our。4.答案:to say解析:考查非谓语动词。句意:知道如何用不同的语言打招呼总是与世界其他地方交流的第一步。此处应用“疑问词how+不定式”作宾语。故填to say。5.答案:comes解析:考查固定搭配。when it comes to为固定句型,意为“当提到……”。故填comes。6.答案:more important解析:考查形容词的比较级。由than可知,此处应用important的比较级作表语。故填more important。7.答案:forms解析:考查名词。此处应用名词作宾语,form作名词时意为“形式”,为可数名词,由some可知,应用复数。故填forms。8.答案:interesting解析:考查词性转换。此处应用形容词作表语,表示“有趣的”。故填interesting。9.答案:on/upon解析:考查介词。句意:问候某人的方式可以根据一天中的不同时间,或者和你要打招呼的人的关系而改变。depend on/upon为固定搭配,意为“依靠,取决于”。故填on/upon。10.答案:a解析:考查冠词。have a try为固定搭配,意为“尝试”。故填a。 精深阅读(2024·辽宁省抚顺市第一中学高一上月考)In early November of 1942, my geology (地质学) class was supposed to go on a field trip to see the mica mine (云母矿). Although it rained, everyone showed up on time. I was the only girl in the class. We all fit into two cars.Near Deary, Mr Tier, our teacher, went into a store to ask about the direction, while townsmen looked at us with curiosity. On the store owner's advice, we drove out into the hills for a few miles. Then we left the cars. We were afraid they would get stuck in the mud.Eventually, we located the mine near the top of the mountain. There was a very small hole, running about two or three hundred feet into the mountainside. The passage (通道) was so narrow that we could touch both sides with our hands, and not tall enough to allow us to stand up straight. The first boy held the torch; we took hold of the backs of each other's coats, in a line, and followed him in, ducking our heads. After getting in, we were disappointed because it was not the mine our teacher was looking for.The rain was coming down hard as we started back to the cars to go home. Back at Deary, we went into a drugstore and stood around its big heating stove to dry out. The clerk was a middle aged lady. Seeing our entirely wet hair and clothes, she handed each of us a cup of hot water immediately and asked if there was anything wrong with any of us.Hiking eight miles in the rain had not reduced our interest at all. We all felt we had a wonderful time, even if we didn't find the mine.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的老师带领全班同学进行了一次野外寻矿的活动。1.Why did the class leave the cars halfway A.Because their cars broke down in Deary.B.Because it was not easy to drive in the mud.C.Because townsmen were curious about their cars.D.Because the store owner gave them a wrong direction.答案:B解析:细节理解题。根据第二段中的“We were afraid they would get stuck in the mud.(我们担心它们会陷在泥里。)”可知,同学们在半路下车是因为下雨天路上都是泥,开车很困难。故选B。2.What does the underlined word “ducking” in Paragraph 3 mean A.Turning. B.Touching.C.Lowering. D.Hitting.答案:C解析:词义猜测题。根据第三段中的“The passage (通道) was ... stand up straight.(通道太窄了,我们可以用手触摸到两边,而且通道不够高,我们站不直。)”可知,通道不够高,他们只能猫着腰,低头前进,ducking意为“低(头)”,与lowering意思相近。故选C。3.Which of the following can best describe the clerk of the drugstore A.Impatient. B.Careless.C.Hard working. D.Warm hearted.答案:D解析:推理判断题。根据第四段中的“Seeing our entirely ... any of us.(看到我们的头发和衣服都湿透了,她立刻给我们每人递了一杯热水,问我们是否有什么问题。)”可推知,药店的店员很热心。故选D。4.What can we know from the passage A.The class failed to see the mica mine.B.The weather terribly influenced the trip.C.The teacher was not professional enough.D.The author was not liked by her classmates.答案:A解析:细节理解题。根据第三段中的“After getting in ... was looking for.(进去后,我们很失望,因为这不是我们老师要找的矿井。)”以及最后一段中的“We all felt ... find the mine.(我们都觉得我们度过了一段美好的时光,即使我们没有找到云母矿。)”可知,学生们并没有看到云母矿。故选A。精深阅读——好词句小练(一)热词1.direction n. 方向2.curiosity n. 好奇3.locate v. 确定……的位置4.disappointed adj. 失望的5.reduce v. 减少(二)高频短语6.be__supposed__to__do__sth 应该做某事7.show__up 到场8.get stuck in 被困于……9.take hold of 握住10.dry out (使)变干(三)根据语境填入恰当的内容11.I admired my father, and his work filled me with curiosity (curious).12.Although she had been ill for a long time, it still came as a shock when she eventually (eventual) died.13.I was a bit disappointed (disappoint) just to be given a B, as I was hoping for an A.(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义14.There was only a narrow gap between the bed and the wall.狭窄的15.He was too tired to walk straight.笔直地16.He had been bitten by a snake during a rough hike.徒步旅行(五)用方框中单词或短语的正确形式替换下列句子中的黑体部分17.He should come here at 7 o'clock. is__supposed__to18.I don't know what to wear tonight—do you have any suggestions?advice19.After months of looking he finally found a job.eventually(六)长难句分析20.After getting in, we were disappointed because it was not the mine our teacher was looking for.句意:进去后,我们很失望,因为这不是我们老师要找的矿井。分析:主干是we__were__disappointed;After getting in是介词短语作时间状语;because引导原因状语从句;our teacher was looking for 是省略引导词that/which的定语从句。(七)根据所给汉语,完成下列句子21.What are you doing out of bed—you're__supposed__to__go__to__sleep (你应该睡觉了).22.Water the plant regularly, never__letting__the__soil__dry__out (不要让土变干).(八)仿写句子23.We all felt we had a wonderful time, even if we didn't find the mine.(even if引导让步状语从句)仿写:即使要失败十次,我也绝不灰心。I__wouldn't__lose__courage__even__if__I__should__fail__ten__times.课后课时作业(二)较易题(占比30%) 中档题(占比40%) 拔高题(占比30%)题号 ⅠA B Ⅱ难度 ★ ★★ ★★★Ⅰ 阅读A(2024·山东省烟台市高一上期末)UC Berkeley Youth Summer CampsUC Berkeley Youth Summer Camps will provide a wide variety of one week outdoor experiences and activities for young people on summer camps. Here are four best summer camps.Afternoon Adventures CampAfternoon Adventures Camp offers many adventurous activities around the Berkeley Marina. Campers must be aged 810 to sign up. They will explore the ocean plants and join in other activities such as doing outdoor exploration, playing outdoor group games and going skateboarding. This camp provides an opportunity for younger campers to develop lasting friendship through outdoor games.Blue CampBlue Camp grew from the idea that all children need opportunities to take part in regular physical activities to support their mental health. This camp for children aged 712 includes art trainings, swimming lessons, free play and group games to create a fun and well rounded camp experience. The camp is made up of three age groups to ensure safety.Eco (生态) Adventures Camp Eco Adventures Camp allows campers to have the chance to explore various environments around Berkeley. Campers will practice observing through their senses and record their findings while they use scientific methods to explore various creatures of the Bay Area.Discovery CampDiscovery Camp is designed specifically with the 1012-year old in mind, with challenging new ways to explore the Bay Area. Activities may include hikes (徒步旅行) to regional waterfalls, cycling to a beach picnic lunch and rock climbing. The full-day course covers a series of regional adventures, often with several stops in a day. All campers can enjoy the bus service to and from the campsites.篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了加州大学伯克利分校的几个青年夏令营。1.What can a camper do in Afternoon Adventures Camp?( )A.Play indoor group games.B.Watch the nearby waterfalls.C.Keep records of unique animals.D.Participate in skateboarding activities.答案:D解析:细节理解题。根据Afternoon Adventures Camp部分中的“They will explore ... and going skateboarding.”可知,在Afternoon Adventures Camp,营员可以参加滑板运动。故选D。2.Which camp best suits the camp goers who are interested in swimming?( )A.Afternoon Adventures Camp.B.Blue Camp.C.Eco Adventures Camp.D.Discovery Camp.答案:B解析:细节理解题。根据Blue Camp部分中的“This camp for children ... well rounded camp experience.(这个夏令营适合7~12岁的孩子,包括艺术训练、游泳课程、自由游戏和小组游戏,为孩子们创造一个有趣而全面的夏令营体验。)”可知,Blue Camp提供游泳课程,最适合喜欢游泳的营员参加。故选B。3.What is special about Discovery Camp?( )A.Campers can enjoy free beach lunch.B.Campers are offered public transportation.C.Campers can observe various sea creatures.D.Campers are divided into different age groups.答案:B解析:细节理解题。根据Discovery Camp部分中的“All campers can enjoy the bus service to and from the campsites.”可知,Discovery Camp能够给营员提供公共交通服务,而其他夏令营则没有这项服务。故选B。B(2024·山东省潍坊市高一上期末)While screen time is known to affect sleep, new research suggests that interactive (互动的) activities, such as texting friends or playing video games, put off and reduce the time spent asleep to a greater degree than passive screen time like watching television, especially for teens.The team studied the daytime screen based activities of 475 teenagers using daily surveys. They asked the teens how many hours they had spent that day communicating with friends through social media and how many hours they spent playing video games, surfing the Internet and watching television or videos. Finally, the researchers asked if they had joined in any of these activities in the hour before bed.Next, the team measured their sleep time for one week. The researchers found that the teens spent an average of two hours per day communicating with friends via social media, about 1.3 hours playing video games, less than an hour surfing the Internet and about 1.7 hours watching television or videos. For every hour throughout the day that they used screens to communicate with friends, they fell asleep about 11 minutes later averagely. For every hour to play video games, they fell asleep about 9 minutes later. Those who talked, texted or played games in the hour before bed lost the most sleep: about 30 minutes later.Interestingly, David, lead author of the study, said the team found no obvious relations between passive screen based activities and sleep. “It could be that passive activities are less mentally exciting than interactive activities,” said Anne, co author of the study. “It's a tricky situation,” she said. “These screen tools are really important to everyone nowadays, so it's hard to put a limit on them, but if you're really looking out for a teenager's health and well being, you might consider limiting the more interactive activities, especially in the hour before bed.”篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要说明了与被动屏幕时间相比,互动屏幕活动,如与朋友发短信或玩视频游戏,对睡眠的影响更大,尤其是对青少年而言。4.Which of the following belongs to interactive screen activities?( )A.Seeing movies.B.Watching videos.C.Texting friends.D.Surfing the Internet.答案:C解析:细节理解题。根据第一段(虽然看屏幕的时间会影响睡眠,但新的研究表明,互动活动,如给朋友发短信或玩电子游戏,比看电视等被动屏幕时间更能推迟和减少睡眠时间,尤其是对青少年来说。)可知,给朋友发短信属于互动屏幕活动。故选C。5.Who might lose the most sleep according to the text?( )A.Lucy who watched a three hour movie before going to bed.B.Jack who had a 30 minute video chat with his brother before bed.C.Sam who played computer games for two hours throughout the day.D.Amy who chatted with her friends on WeChat for one hour in the morning.答案:B解析:推理判断题。根据第三段中的“Those who talked ... about 30 minutes later.(那些在睡前一小时聊天、发短信或玩游戏的人失去的睡眠时间最多:大约30分钟后才入睡。)”可推知,Jack (杰克)在睡觉前和他哥哥视频聊了30分钟可能会失去最多的睡眠。故选B。6.What does the underlined word “tricky” mean in Paragraph 4?( )A.Frightening. B.Awkward.C.Hopeless. D.Encouraging.答案:B解析:词义猜测题。根据画线词下文“These screen tools are ... a limit on them (这些屏幕工具现在对每个人都很重要,所以很难限制它们)”可知,这是一个难处理的情况。由此可推知,画线词意为“难处理的”。故选B。7.What can be a suitable title for the text?( )A.Screen time activities cut down our sleep hoursB.Interactive screen use reduces sleep time in teenagersC.Passive screen use is better than interactive screen useD.Parents should prevent children from using social media答案:B解析:标题判断题。通读全文,尤其根据第一段内容可知,B项(互动屏幕的使用减少了青少年的睡眠时间)最适合作为文章标题。故选B。Ⅱ 读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2024·浙江省宿迁青华中学高一上第三次统测)“Surprise!” was the first thing I heard when I opened the door. My family and friends were all smiling at me. There were colorful balloons all over the house, a big poster saying “HAPPY BIRTHDAY”, and of course a cake with 16 candles. It was a wonderful feeling. I knew that I had finally turned 16 and I might possibly get the thing I wanted most.I saw my mom and dad coming towards me with a small box which seemed to be a birthday present. When I opened the box, I couldn't believe my eyes. I had really gotten a mobile phone! Throwing myself into their arms, I let out a cry of joy, “Thank you! I love you!”“You're welcome. We knew this was going to make you happy but we got you this not only because you turned sixteen, but also because you are doing well in school. We expect you to keep getting good grades.”“Of course, I will.” I said confidently.As soon as I got to school the next morning, I was showing off my phone and asking everyone for their number. It was cool how I got so many contacts on the first day.It felt like I didn't even exist in that class anymore. I wouldn't pay much attention to the teachers because I was too busy on my phone. However, I didn't get caught using it.I am pretty sure that the teacher did notice that I stopped paying attention to her because a week later we took a test and I failed. What was worse, my mom had to sign (签字) the test.It was hard to show my mom the test paper. She was used to seeing As and Bs on my tests. Finally, I showed it to her, and she couldn't believe it. She was angry but most of all, she was disappointed.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在相应位置作答。Realizing the reason for my failure, my parents started to dislike the fact that I had a phone. The next morning, I went to the teacher's office. 写前导读:本文是一篇记叙文。作者在16岁生日那天,从父母那里收到了自己梦寐以求的礼物——一部手机。从此他在学校无心学习,致使考试成绩下滑,父母对此倍感失望。他们会怎么做呢?作者会对老师说些什么,以后作者又会怎样做呢?[精彩范文]Realizing the reason for my failure, my parents started to dislike the fact that I had a phone. They said I was like in my little own world all day, playing with my phone instead of communicating with them. They regretted having given me a phone, which made me not concentrate on study anymore. Anyway, they signed the paper at last and I began to reflect on what I had done these days.The next morning, I went to the teacher's office. I told the teacher that I realized I was wrong and I would learn to use my phone correctly. My teacher smiled at me gently and said, “Phone is useful, but you should not let it take you away from the rest of the world. As a student, you have the responsibility of focusing your attention on useful things.” I nodded my head with tears running down my face. I promised her that I would make progress in the future. A month later, I was wild with joy when I won first place in the monthly test. I felt proud for myself for making the right choice. 精深阅读(2024·山东省联考高一上月考)Josie, who is 17 years old, said, “Why do my parents do the same things they tell me not to do For example, my mum stops me from shouting through the walls and asks me to go and speak to her face to face, but she always shouts through the walls to me. What can I do?”That is a very good point. Parents can be completely inconsistent (不一致), and usually they don't realize it. You see this a lot in many things like smart phones. Parents always say to their kids, “Oh, you can't use that. That device (设备) is bad for you, so stop using it at the table. It's harmful.” But then they are on theirs continually. So what do you expect teenagers to do The whole “Do as I say, not as I do” thing is an annoyance, especially for a teenager who is dying for independence and respect but isn't getting them.What can teenagers do with it I would say you should point it out by calmly saying something like “You tell me not to scream through the walls, but you do it to me, so you can understand where I'm coming from. That's not ideal.” They might object to it, but I think most parents who care about being parents would logically say, “That's a reasonable point.”There are a lot of conflicts going on between teenagers and their parents, but a lot of studies show that the conflicts are resolved a lot more when they turn into a dialogue.If you can talk at a time when you're both feeling a bit calmer, like just in the kitchen or doing something unimportant, then go in and say, “Can I just mention it You tell me not to do this, but you do it too.” If you can approach it in a more calm and stress free manner, most parents will respond positively.篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了面对父母教育自己时言行不一的问题,青少年应该冷静地和父母沟通。1.How did Josie feel according to her words in Paragraph 1 A.Hopeful. B.Bored.C.Proud. D.Confused.答案:D解析:推理判断题。根据第一段中的“Why do my parents do the same things they tell me not to do?(为什么我的父母总是做他们告诉我不要做的事情?)”及“What can I do?(我能做什么?)”可推知,Josie (乔西)感到很困惑。故选D。2.What does the underlined word “theirs” in Paragraph 2 refer to A.The parents' smart phones.B.The tables in the house.C.The devices in the house.D.The teenagers' points.答案:A解析:指代判断题。根据画线词上文“You see this ... It's harmful.’”以及“But then they are on”中的But表示转折可知,父母总是对孩子说手机有害,不要使用,而他们自己却一直在用自己的手机。由此可推知,theirs指的是“父母的手机”。故选A。3.What should teenagers do with their parents' inconsistency A.Object to it personally.B.Complain of it continually.C.Talk with their parents calmly.D.Do some studies differently.答案:C解析:细节理解题。根据第四段中的“I would say ... That's not ideal.’(我会说你应该冷静地指出来,比如‘你告诉我不要隔着墙尖叫,但你对我这么做了,所以你能理解我的想法。这并不理想。’)”可知,面对父母教育自己时言行不一的问题,青少年应该冷静地和父母沟通。故选C。4.What is the author's purpose in writing the last paragraph A.To list a fact.B.To offer a suggestion.C.To show a result.D.To ask a new question.答案:B解析:推理判断题。根据最后一段(如果你能在你们俩都感觉比较平静的时候说话,比如在厨房或正在做一些不重要的事情时,然后走进去说:“我能提一下吗?你告诉我不要这样做,但你却这样做了。”如果你能以一种更冷静、没有压力的方式来处理这件事,大多数父母都会积极回应。)可推知,作者写最后一段的目的是就面对父母教育自己时言行不一的问题提出建议。故选B。精深阅读——好词句小练(一)热词1.completely adv. 完全地2.independence n. 独立3.calmly adv. 冷静地4.reasonable adj. 合理的5.resolve v. 解决(二)高频短语6.stop sb from doing sth 阻止某人做某事7.expect__sb__to__do__sth 期待某人做某事8.be__dying__for 渴望得到9.point__out 指出10.object__to 反对(三)根据语境填入恰当的内容11.The people who/that called yesterday want to buy the house.12.Thinking positively (positive) is one way of dealing with stress.13.She brainstormed the possible approaches (approach) she might take.(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义14.He opened the door and came face to face with a thief. 面对面地15.My wife mentioned seeing you the other day.提到16.This coffee is about half the price of that one and yet you really can't tell the difference.区分(五)用方框中单词或短语的正确形式替换下列句子中的黑体部分17.Something brushed past Bob's face and he let out a yell. shout18.Only by studying hard constantly can we promise ourselves a good future.continually19.She was opposed to her husband taking this trip. objected__to(六)长难句分析20.There are a lot of conflicts going on between teenagers and their parents, but a lot of studies show that the conflicts are resolved a lot more when they turn into a dialogue.句意:青少年和他们的父母之间存在许多矛盾,但是很多研究表明,当这些矛盾变成对话时可以得到更多的解决。分析:主干是There__are__a__lot__of__conflicts,__but__a__lot__of__...__a__lot__more;going ... parents为现在分词短语作后置定语;that引导宾语从句;when引导时间状语从句。(七)根据所给汉语,完成下列句子21.I am__dying__for (渴望) a breath of fresh air now.22.We expect__the__market__to__develop__rapidly (期待市场迅速发展) in the next two years.(八)仿写句子23.If you can talk at a time when you're both feeling a bit calmer, like just in the kitchen or doing something unimportant, then go in and say, “Can I just mention it You tell me not to do this, but you do it too.”(when引导定语从句)仿写:我永远都不会忘记我们在一起同甘共苦的日子。I__will__never__forget__the__days__when____we__shared__all__the__roses__and__thorns.28(共127张PPT)WELCOME UNITUNIT 1 TEENAGE LIFESection Ⅱ Reading and Thinking预学检测 单词打卡自主学习 课文语篇目录CONTENTS12合作探究 课时重点3对点练习 巩固所学4课后课时作业(一)5课后课时作业(二)6预学检测 单词打卡一、阅读单词:写出汉语含义1.topic n. ___________________2.freshman n. ____________________________3.literature n. ____________________4.extra curricular adj. _____________________5.extra adj. _______________________6.solution n. ____________________话题;标题(大学或高中)一年级新生文学;文学作品课外的;课程以外的额外的;附加的解决办法;答案二、核心单词:写出英文单词1.____________ n. 挑战;艰巨任务 vt. 怀疑;向……挑战2.________ n. (书、诗歌等的)名称;标题;职称;头衔3.____________ adj. 糊涂的;迷惑的4.____________ vt. 建议;推荐;介绍5.________ vi.& vt. 停止;戒掉;离开(工作职位、学校等)6.____________ adj. 负责的;有责任的7.____________ n. 工作计划;日程安排 vt. 安排;预定challengetitleconfusedrecommendquitresponsibleschedule三、拓展单词:写出英文单词,并尝试写出其词性转换(可查字典)1._________ adj. (尤指外语)流利的;熟练的→________ adv. 流利地;流畅地2.____________ vi.& vt. 毕业;获得学位 n. 毕业生→_____________ n. 毕业3.____________ n. 前进;发展 vi. 前进;发展 vt. 发展;促进→_________ adj. 高级的;高等的;先进的4.____________ adv. 显然;明显地→_____________ adj. 明显的5.__________ n. 主编;编辑;编者→_________v. 编辑fluentfluentlygraduategraduationadvanceadvancedobviouslyobviouseditoredit四、核心短语:写出英语表达1.__________________ 报名(参加课程)2.___________________ 对……负责sign up (for sth)be responsible for自主学习 课文语篇1 介词短语作__________2 动名词短语作___________Hi! My name is Adam and I'm a freshman at senior high school1. Going from junior high school to senior high school2 is a really big challenge. The first week was a little confusing.嗨!我叫亚当,是一名高中新生。从初中过渡到高中确实是一项巨大的挑战。高中的第一周我就有点迷茫。课文三维剖析THE FRESHMAN CHALLENGE新生的挑战后置定语主语3 引导_______从句,作介词about的______4 省略to的不定式作__________5 引导____________从句6 后跟______从句,从句使用虚拟语气,谓语常用“(should+)动词原形”7 引导_________从句8 连接并列句First, I had to think very carefully about which3 courses I wanted to take. The school adviser helped me choose4 the suitable ones: maths, English, chemistry, world history, and Chinese. I know that Chinese is a very difficult language, but I hope to be fluent when5 I graduate. My adviser recommended6 that I should sign up for advanced literature because7 I like English and8 I'm good at it.首先,我得非常认真地考虑自己选什么课程。学校的指导老师帮助我选择了适合我的课程:数学、英语、化学、世界史和中文。我知道中文是一门十分难学的语言,但我希望在毕业时能说一口流利的汉语。指导老师还建议我选修高级文学,因为我喜欢英语而且成绩不错。宾语宾语宾语补足语时间状语宾语原因状语9 不定式短语作________10 连接并列句11 后跟双宾语,me是____宾语12 引导宾语从句,充当____宾语13 不定式作________14 引导__________从句15 连接并列的谓语动词短语______和__________16 介词短语作_________had to choose extra curricular activities, too. I tried to join the school football team9, but10 the coach told11 me that12 I didn't play well enough. Obviously, I was unhappy, but I won't quit. I'll find a way to improve13 on my own so that14 I can make the team next year. I joined a volunteer club instead.Every Wednesday, we work at a soup kitchen and15 hand out food to homeless people in the community16.我还得选择一些课外活动。我想参加校橄榄球队,但是教练说我还不够好。很显然,我并不高兴,但我不会就此放弃。我会找到一个让自己提高球技的方法,这样明年我就能加入球队了。不过,我还是参加了一个志愿者社团。每周三,我们会在食品救济站里干活,把食物分发给社区里的无家可归者。宾语间接直接后置定语目的状语workhand out后置定语17 省略了that的______从句,作know的_______18 动名词短语作______19 it是形式主语,真正的主语是___________________________20 动名词作_______21 whatever引导_______从句,作for的________I know I'll have to study harder17 as a senior high school student and get used to being responsible for a lot more. I'm a bit worried about keeping up with the other students in my advanced course18, and it19'll be quite difficult to get used to all the homework. Still, I'm happy to be here. Studying20 hard isn't always fun, but I'll be well prepared for university or whatever21 else comes in the future.我知道作为高中生我得更加努力地学习,学会习惯承担更多的责任。我有点担心在高级课程上无法跟上其他同学,而且要适应所有的作业也不容易。然而,我还是很高兴来到这里。努力学习并不总是那么有趣,但我会为未来上大学或是任何其他的事情做好充分准备。宾语宾语宾语to get used to all the homework主语宾语宾语(一) 课文梳理阅读领悟choose coursesstudychooseextra-curricularactivities(二)思考问题,补充下图What kind of person do you think Adam is Why Find evidences from the text.bravedeterminedwarm-heartedhard-working合作探究 课时重点探究一 热词(一)高频词1.confused adj. 糊涂的;迷惑的(教材P14) confuse vt. 使糊涂;使迷惑 confusing adj. 难以理解的;不清楚的 confusion n. 困惑 be confused about ... 对……感到困惑 in confusion 乱七八糟的;处于混乱状态的 with confusion 困惑地;困窘地【语境感知】①They asked so many questions that I was confused.他们问了许多问题,把我弄糊涂了。②I often confuse you and your brother.我常把你和你哥哥弄混。③Geography is confusing to learn.地理很难学。④The meeting adjourned in confusion.会议在混乱中休会。【学会运用】单句语法填空①There was a ________ look on his face when he met with a ________ problem.(confuse)②He looked at me ________ confusion and did not answer the question.【学会表达】完成句子③当我遇到拼写相似的单词时,我经常会感到困惑。(求助信)________________________ when I came across words with a similar spelling.confusedconfusingwithI would often get confused2.recommend vt. 建议;推荐;介绍(教材P14) recommendation n. 提议;建议;推荐 recommend doing sth 建议做某事 recommend sb to do sth 建议某人做某事 recommend sb as ... 推荐某人为…… recommend that sb (should) do sth 建议某人做某事 It is/was recommended that ... (should) do ... 建议……做……【语境感知】①I recommend buying this dictionary.我建议买这本词典。②We'd recommend you to book your flight early.我们建议你尽早预订航班。③I'll recommend him as her secretary.我要推荐他当她的秘书。④He recommended that we (should) read the novel.他建议我们读一读那部小说。recommend 指向对方提出公开的建议或规劝。propose 多指较正式地提出建议。suggest 语气较委婉,指提出不成熟的建议或参考意见。【学会运用】单句语法填空①Of the two trips to the Yangtze River and Mount Tai, both are highly ____________ (recommend).②I recommend ________ (make) seat reservations in advance, because this is a popular film and there will be a lot of audience.③Teachers recommend that parents _____________________ (not allow) their children under 12 to ride bicycles to school for safety.【学会表达】翻译句子④妈妈建议我接受这个挑战。____________________________________________________________________recommendedmaking(should) not allowMy mother recommended me to take on this challenge.3.responsible adj.负责的;有责任的(教材P14) responsibility n. 责任;义务 be responsible for ... 对……负责 have/take responsibility for 对……有/负责任 take on responsibility 承担责任【语境感知】①As a member of society, I am aware that being responsible is what it takes to make a better society.作为社会的一员,我意识到有责任感是建设一个更好的社会所需要的。②Owners are responsible for protecting their property.业主有责任保护自己的财产。③He has no responsibility for that accident.他对那次事故没有责任。【学会运用】单句语法填空①The pilot of the plane should be responsible ________ the passengers safety.②If you feel stressed by ______________ (responsible) at work, you should take a step back and identify those of greater and less importance.【学会表达】完成句子③我们应该激励学生承担他们自己学习的责任。We should motivate the students into ______________________ their own work.④他对这个项目的成功负责。He ____________________ the success of the project.forresponsibilitytaking responsibility foris responsible for4.schedule n. 工作计划;日程安排 vt. 安排;预定(教材P15) on schedule 按时 ahead of schedule 提前 behind schedule 落后 as scheduled 如期 schedule sb to do sth 安排某人做某事 be scheduled to do sth 计划做某事 be scheduled for ... 为……而准备;定在……进行【语境感知】①I'm confident that the teenagers will arrive there on schedule.我相信青少年们会按时到达那里。②The election was held six months ahead of schedule.选举提前了6个月举行。③He was scheduled to attend the party.他预计出席那个聚会。④Our first meeting is scheduled for tomorrow morning.我们的第一次会议安排在明天上午。【学会运用】单句语法填空①I watched the live lessons online given by my teachers ________ scheduled.②The exhibition is scheduled ________ (run) from January until March.【学会表达】翻译句子③我宁愿提前完成工作。____________________________________________________________________asto runI prefer to finish my work ahead of schedule.(二)拓展词5.fluent adj. (尤指外语) 流利的;熟练的→________ adv. 流利地;流畅地【语境感知】She can speak fluent English, so she can communicate fluently with foreigners她能说一口流利的英语,所以她能和外国人流畅地交流。fluently【语境感知】We live in an age of quick advance and a new advanced method has been made in the control of the disease.我们生活在一个快速发展的时代,在控制这种疾病方面已经有了新的先进方法。6.advance n. 前进;发展 vi. 前进;发展 vt. 发展;促进→___________ adj. 高级的;高等的;先进的advanced【语境感知】We live in an age of quick advance and a new advanced method has been made in the control of the disease.我们生活在一个快速发展的时代,在控制这种疾病方面已经有了新的先进方法。7.editor n. 主编;编辑;编者→_______ v. 编辑;主编edit【学会运用】单句语法填空①He has no plans to retire as ________ (edit) of the magazine.②The ski school coaches beginners, intermediates, and ________ (advance) skiers.③We should train our students to speak English ________ (fluent) and accurately.【学会表达】翻译句子④在认识宇宙方面,我们已经取得长足的进步。____________________________________________________________________⑤能流利地讲英语是他的许多优点之一。____________________________________________________________________⑥她曾主编过妇女杂志。____________________________________________________________________editoradvancedfluentlyWe have advanced greatly in our knowledge of the universe.The ability to speak English fluently is one of his many strengths.She used to edit a women's magazine.探究二 短语【语境感知】①I'd like to sign up for some voluntary work with the environment council.我想报名参加一些环境委员会的志愿工作。②John takes part in many school activities.约翰参加很多学校里的活动。③My mom asked me to join in the discussion.我妈妈让我参与讨论。8.sign up (for sth) 报名(参加课程) (教材P14)sign up (for sth), take part in, join in sth/ doing sth 都含“参加”之意,区别如下: sign up (for sth)意为“报名参加某活动”,侧重点在“报名”。 take part in 意为“参加,参与(某事物或某活动,如movement, revolution, meeting, conference, conversation, war等)”。 join in sth/doing sth意为“参加”,后面接的宾语一般是表示竞赛、娱乐、游戏等活动的名词或v.-ing。【学会运用】选词填空(sign up (for sth); join in sth/doing sth; take part in)①Maybe I'll ____________ the class.②My teacher asked me to ____________ a program that helped the disabled.③May I ____________ the game 【学会表达】翻译句子④我建议你报名参加我们学校的一个俱乐部。(建议信)____________________________________________________________________⑤有多少国家参加了上届奥运会?____________________________________________________________________⑥每个自愿参加这个活动的学生都获得了一份纪念品。____________________________________________________________________sign up fortake part inJoin inI recommend you to sign up for one of our clubs in our school.How many countries took part in the last Olympic Games Each of the students who volunteered to join in this activity got a souvenir.探究三 长难句分析9.I will find a way to improve on my own so that I can make the team next year.(教材P14)我会找到一个让自己提高球技的方法,这样明年我就能加入球队了。【分析】 so that引导目的状语从句,从句中通常有情态动词can或者will 等。 so+adj./adv.+that ... so+adj.+a/an+n.(单数)+that ... so+many/much/few/little (少)+n.+that ... such+a/an+adj.+n.(单数)+that ... such+adj.+n. (复数或不可数)+that ... so/such ... that ... 意为“如此……以至于……”引导结果状语从句;当so/such放在句首时,主句要用部分倒装语序。【语境感知】①He moved his chair so that he could sit and watch her.他移动了他的椅子,以便他能坐着来观察她。②He was so ill that he couldn't go to school today.他病得很厉害,今天无法上学。③ It is such delicious food that I'll never forget its taste.这是如此美味的食物,我永远不会忘记它的味道。④Such is the elegance of this typeface that it is still a favourite of designers.这种字体很优美,至今仍深受设计人员的喜爱。【学会运用】单句语法填空①It was ________ cold that we did not want to go out.②It was ________ a cold day that we did not want to go out.【学会表达】翻译句子③他跑得非常快,没人能追上他。____________________________________________________________________④他们也许能帮助你照看孩子,这样你就可以休息了。____________________________________________________________________sosuchHe runs so fast that nobody can catch up with him.They may be able to help with childcare so that you can have a break.⑤他们都是好学生,老师很喜欢他们。____________________________________________________________________⑥她非常诚实,大家都很信赖她。____________________________________________________________________⑦他有很多书,我数也数不清。____________________________________________________________________They are such good students that the teacher likes them.She is so honest/such an honest girl that everybody trusts her.He has so many books that I can't count them.对点练习 巩固所学Ⅰ.匹配词义a.匹配下列单词的词义(____)1.topic A.n. 日程安排 vt. 安排(____)2.freshman B.adj. 课外的(____)3.literature C.n. 一年级新生(____)4.extra curricular D.n. 文学;文学作品(____)5.schedule E.n. 话题;标题ECDBAb.匹配下列短语的词义(____)6.sign up (for sth) A.赶上(____)7.be responsible for B.成为队员(____)8.keep up with C.对……负责(____)9.get used to D.习惯于,适应(____)10.make the team E.报名(参加课程)ECADBⅡ.默写单词1.________ adj. 流利的;熟练的2.________ adj. 额外的;附加的3.________ adj. 难以理解的;不清楚的4.________ adj. 先进的;高级的5.________ adv. 显然;明显地6.________ n. 名称;标题;职称7.________ vi.& vt. 停止;戒掉;离开8.________ vi.& vt. 毕业 n. 毕业生9.____________ vt. 建议;推荐;介绍10.________ n. 解决办法;答案fluentextraconfusingadvancedobviouslytitlequitgraduaterecommendsolutionⅢ.选词填空1.She's ________ in French and English and has a working knowledge of Spanish.2.Recent __________ in medical science mean that this illness can be cured now.3.I couldn't follow the talk because he kept jumping about from one ________ to another.4.The instructions are really __________. Could you help me with them, please fluentrecommend, advance, graduate, confusing, challenge, fluent, title, topicadvancestopicconfusing5.There are numerous opportunities for young ________.6.Despite winning the ________, their last campaign ended in great disappointment.7.I just spent a wonderful holiday there and would _____________ it to anyone.8.It’s going to be a difficult job but I’m sure she’ll rise to the ________.graduatestitlerecommendchallengeⅣ.单句语法填空1.I want to sign ________ for a Chinese course.2.Management should provide freedom to their teams and expect them to take ________ responsibility.3.After his ____________ (graduate) from college, he came to Beijing, began working and started a new life.4.Even at my __________ (advance) age I still know how to enjoy myself!5.In order to speak English ________ (fluent), you need to think in English.6.Mike found a ____________ (challenge) job as a computer programmer.7.I was promoted to ________ (edit) and then editorial director.8.A survey showed people were confused ________ what they should eat to stay healthy.upongraduationadvancedfluentlychallengingeditoraboutⅤ.完成表达1.But no matter when you travel, it's a good idea to make your reservations ______________________________ (至少提前90天).2.He was only partly ____________________________ (对事故负责).3.She ______________ (报名) some extra-curricular activities and tried to be outgoing.at least 90 days ahead of scheduleresponsible for the accidentsigned up forⅥ.完整表达1.我会给你一把钥匙,你可以自己开门进去。(so that引导目的状语从句)____________________________________________________________________2.医生建议我多做运动。(recommend that)____________________________________________________________________3.我希望你们能够在课堂上积极地用英语讲话。 (take part in)____________________________________________________________________I'll give you a key so that you can let yourself in.The doctor recommended that I (should) get more exercise.I would like you to take an active part in speaking English in class.课后课时作业(一)较易题(占比30%) 中档题(占比70%) 拔高题(占比0%)题号 Ⅰ Ⅱ Ⅲ难度 ★ ★★ ★Ⅰ 完形填空(2024·云南省昆明市第三中学高一上期中)The sun was shining brightly over our heads and sweat was pouring off our backs and faces. We stood still without __1__ any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.It was __2__ most high schools give to new Senior One students—military training. We spent four days in a closed environment. __3__ we couldn't go home at night and the training was __4__ and difficult, our humorous young drillmaster (教官) with a funny accent was a real __5__ of our days. We laughed __6__ his jokes, sat in rows singing different songs and listened to him telling true stories about his life. He gave us the feeling that __7__ and sweat were not the only things that we received from military training.After this journey, we were more __8__ than we had imagined and we were much braver than we had expected. Girls who looked pale rested for a little while, then __9__ came back to the team. Boys who were being punished __10__ to the playground at once and began to run. Sweat flowed down our faces __11__ we thought about how to shout __12__ than other classes.Military training taught us perseverance (坚持不懈) and determination. On the last day of our training, the confidence could be __13__ in our faces. We shouted so loud that our __14__ could be heard across the heavens. With eyes like burning torches (火炬), we walked into the future. Now the sun is __15__ at all of us.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者高一军训的经历。篇章导读1.( )A.crying B.makingC.sending D.telling解析:cry哭;make制造;send发送;tell告诉。根据后文“any noise”可知,此处指作者和同学们没有发出一点噪音。make a noise意为“制造噪音”。故选B。答案解析2.( )A.nothing B.anythingC.something D.everything解析:根据后文“military training”可知,此处指军训是大多数学校为高一新生安排的一件事情。故选C。3.( )A.Because B.IfC.Although D.After解析:根据后文“we couldn't go home at night and the training was __4__ and difficult”和“our humorous young drillmaster (教官) with a funny accent was a real __5__ of our days”可知,前后句之间是转折关系,应用although引导让步状语从句。故选C。答案解析4.( )A.strict B.curiousC.interesting D.normal解析:strict严格的;curious好奇的;interesting有趣的;normal正常的。根据后文“difficult”可知,此处指训练是严格的。故选A。5.( )A.success B.pleasureC.worry D.wonder解析:success成功;pleasure高兴,乐事;worry担心;wonder惊奇,奇观。根据前文“our humorous young drillmaster (教官) with a funny accent”可知,年轻、幽默、口音滑稽的教官给学生们带来了快乐。故选B。答案解析6.( )A.at B.inC.to D.with解析:此处指我们因教官讲的笑话而哈哈大笑。laugh at ... 意为“因……而发笑”。故选A。7.( )A.sunlight B.wealthC.desire D.health解析:句意:他让我们感觉,我们从军训中得到的不仅仅是日晒和汗水。sunlight阳光;wealth财富;desire渴望;health健康。故选A。答案解析8.( )A.concerned B.determinedC.interested D.surprised解析:concerned担心的;determined坚定的;interested感兴趣的;surprised惊讶的。根据后文“we were much braver”可知,我们变得比想象中更加勇敢和坚定。故选B。9.( )A.just now B.so farC.right away D.at present解析:just now刚才;so far到目前为止;right away立刻,马上;at present现在。根据前文“rested for a little while”和后文“came back to the team”可知,面色苍白的女孩们休息后就立刻归队。故选C。答案解析10.( )A.escaped B.movedC.rode D.rushed解析:escape逃跑;move移动;ride骑;rush冲,奔。根据后文“to the playground at once”可知,被惩罚的男孩立刻奔向操场。故选D。11.( )A.so B.whenC.or D.until解析:此处指当我们思考时,汗水流了下来。故选B。答案解析12.( )A.larger B.strongerC.louder D.lower解析:larger更大的;stronger更强的;louder更响亮的;lower更低的。根据后文“We shouted so loud”可知,我们思考如何比其他班级喊得更响亮。故选C。13.( )A.seen B.heardC.smelt D.touched解析: see看见;hear听见;smell闻到;touch触摸,碰。根据后文“in our faces”可知,此处指可以在我们脸上看到自信。故选A。答案解析14.( )A.thoughts B.feelingsC.opinions D.voices解析:句意:我们的喊声非常响亮,我们的声音响彻云霄。thought思想;feeling感情;opinion观点;voice声音,嗓音。故选D。15.( )A.traveling B.fallingC.setting D.smiling解析:句意:现在太阳正冲着我们所有人微笑。travel旅游;fall落下;set设置;smile微笑。故选D。答案解析Ⅱ 阅读(2024·湖南省益阳市高一上期末)A study has found that a fifth of teenagers consume energy drinks under the impression that they are good for health.The new research questioned almost 4,000 high school students about the energy drinks and found that boys were much more likely to drink them.Australia requires companies to label their drinks as “not suitable for children”, yet the findings published in a journal showed many teens still believed the drinks were beneficial.The energy drink market is expected to reach $108.4 billion by 2031.Separate market analysis showed teens who drink energy drinks were more likely to show anti-social behaviour, including smoking, alcohol consumption and other things. Energy drink consumption was also found connected with headaches, stomachaches and especially insomnia,__which is common among teens and makes them extremely sleepy and unable to concentrate on their study.One 16-year-old girl said she did not make a habit of drinking the energy drinks, but sometimes bought one after school.“I know they're not great for you, but sometimes I get to the end of a school day and I am just very tired,” she said, “You get up at around 7 am, sit through a whole school day and then go home, only to study through to 11 pm—if you don't have extra-curricular activities. It's not something I recommend, but they taste good and sometimes I feel like I'd benefit from caffeine.”Due to the fact that teenagers incorrectly believed energy drinks were beneficial for their health, the researchers suggested it was necessary to educate students on the health risks.篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要说明了研究发现五分之一的青少年在饮用能量饮料时认为它们有益健康,但是能量饮料存在健康风险。篇章导读1.What do many teenagers think about energy drinks?( )A.Harmful. B.Healthy.C.Expensive. D.Unnecessary.解析:细节理解题。根据第一段“A study has found ... are good for health.(一项研究发现,五分之一的青少年在饮用能量饮料时认为它们有益健康。)”可知,许多青少年认为能量饮料是健康的。故选B。答案解析2.What is Paragraph 5 mainly about?( )A.The popularity of energy drinks.B.The market value of energy drinks.C.The bad effects of energy drinks.D.The production of energy drinks.解析:段落大意题。通读第五段可知,第五段的主要内容是能量饮料的不良影响。故选C。答案解析3.What does the underlined word “insomnia” in Paragraph 5 probably mean?( )A.Sleeplessness. B.Loneliness.C.Carelessness. D.Forgetfulness.解析:词义猜测题。根据画线词上文“Energy drink consumption ... stomachaches and especially”可知,饮用能量饮料会导致头痛、胃痛等身体上的不适,由此可推知,insomnia也属于身体上的不适;结合下文“which is common ... concentrate on their study”可知,insomnia会让他们极度困倦,无法集中精力学习,由此可推知,insomnia意为“失眠”。故选A。答案解析4.What can we infer from the passage?( )A.The 16-year-old girl is addicted to energy drinks.B.Boys are more likely to drink energy drinks than girls.C.About 4,000 teenagers consume energy drinks every day.D.Teenagers lack enough education about the risks of energy drinks.解析:推理判断题。根据最后一段(由于青少年错误地认为能量饮料对他们的健康有益,研究人员建议有必要对学生进行健康风险的教育。)可推知,青少年对能量饮料的危害缺乏足够的教育。故选D。答案解析Ⅲ 语法填空(2024·湖北省宜昌市协作体高一上期中)“Hello”, __1__ always makes a point about the importance of how we greet (问候) others, is a very common word in our daily life. The word we choose sets the __2__ (begin) for the whole communication, and in turn, shapes the future of __3__ (we) relationship with others. At times we may use something like a formal “good day” in certain situations, and a more informal “hey” or “hi” in others. Knowing how __4__ (say) hello in different languages is always the first step when it __5__ (come) to becoming more communicative with the rest of the world. “Hello” is __6__ (important) than any other word for you to remember when you're learning a new language.Now let's learn some different __7__ (form) of “hello” in different languages around the world: in English—Hello; in Chinese—Ni hao; in French—Bonjour; in Spanish—Hola. Isn't it __8__ (interest) to get you ready for some situations There are even more ways to say hello in every language. The way of greeting someone can change depending __9__ the time of the day, or your relationship with the person you're saying hello to. Beyond the words, people also use a mixture of body language and physical (身体的) touch to greet each other, from handshakes to hugs or cheek kisses. Learning to greet someone is all about making a connection, so have __10__ try and do your best.1.________ 2.________ 3.________ 4.________ 5.________ 6.________ 7.________ 8.________ 9.________ 10.________篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了“你好”这个词在我们日常生活中的应用及其重要性。篇章导读1.答案:which解析:考查定语从句的引导词。设空处引导非限制性定语从句,修饰先行词Hello,指物,且关系词在从句中作主语。故填which。2.答案:beginning解析:考查词性转换。句意:我们选择的词语为整个交流设定了开端,反过来,又塑造了我们与他人关系的未来。此处应用名词beginning作宾语。故填beginning。答案解析3.答案:our解析:考查代词。此处应用形容词性物主代词our作定语,修饰名词relationship。故填our。4.答案:to say解析:考查非谓语动词。句意:知道如何用不同的语言打招呼总是与世界其他地方交流的第一步。此处应用“疑问词how+不定式”作宾语。故填to say。答案解析5.答案:comes解析:考查固定搭配。when it comes to为固定句型,意为“当提到……”。故填comes。6.答案:more important解析:考查形容词的比较级。由than可知,此处应用important的比较级作表语。故填more important。答案解析7.答案:forms解析:考查名词。此处应用名词作宾语,form作名词时意为“形式”,为可数名词,由some可知,应用复数。故填forms。8.答案:interesting解析:考查词性转换。此处应用形容词作表语,表示“有趣的”。故填interesting。答案解析9.答案:on/upon解析:考查介词。句意:问候某人的方式可以根据一天中的不同时间,或者和你要打招呼的人的关系而改变。depend on/upon为固定搭配,意为“依靠,取决于”。故填on/upon。10.答案:a解析:考查冠词。have a try为固定搭配,意为“尝试”。故填a。答案解析(2024·辽宁省抚顺市第一中学高一上月考)In early November of 1942, my geology (地质学) class was supposed to go on a field trip to see the mica mine (云母矿). Although it rained, everyone showed up on time. I was the only girl in the class. We all fit into two cars.Near Deary, Mr Tier, our teacher, went into a store to ask about the direction, while townsmen looked at us with curiosity. On the store owner's advice, we drove out into the hills for a few miles. Then we left the cars. We were afraid they would get stuck in the mud.精深阅读Eventually, we located the mine near the top of the mountain. There was a very small hole, running about two or three hundred feet into the mountainside. The passage (通道) was so narrow that we could touch both sides with our hands, and not tall enough to allow us to stand up straight. The first boy held the torch; we took hold of the backs of each other's coats, in a line, and followed him in, ducking our heads. After getting in, we were disappointed because it was not the mine our teacher was looking for.The rain was coming down hard as we started back to the cars to go home. Back at Deary, we went into a drugstore and stood around its big heating stove to dry out. The clerk was a middle aged lady. Seeing our entirely wet hair and clothes, she handed each of us a cup of hot water immediately and asked if there was anything wrong with any of us.Hiking eight miles in the rain had not reduced our interest at all. We all felt we had a wonderful time, even if we didn't find the mine.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的老师带领全班同学进行了一次野外寻矿的活动。篇章导读1.Why did the class leave the cars halfway A.Because their cars broke down in Deary.B.Because it was not easy to drive in the mud.C.Because townsmen were curious about their cars.D.Because the store owner gave them a wrong direction.解析:细节理解题。根据第二段中的“We were afraid they would get stuck in the mud.(我们担心它们会陷在泥里。)”可知,同学们在半路下车是因为下雨天路上都是泥,开车很困难。故选B。答案解析2.What does the underlined word “ducking” in Paragraph 3 mean A.Turning. B.Touching.C.Lowering. D.Hitting.解析:词义猜测题。根据第三段中的“The passage (通道) was ... stand up straight.(通道太窄了,我们可以用手触摸到两边,而且通道不够高,我们站不直。)”可知,通道不够高,他们只能猫着腰,低头前进,ducking意为“低(头)”,与lowering意思相近。故选C。答案解析3.Which of the following can best describe the clerk of the drugstore A.Impatient. B.Careless.C.Hard working. D.Warm hearted.解析:推理判断题。根据第四段中的“Seeing our entirely ... any of us.(看到我们的头发和衣服都湿透了,她立刻给我们每人递了一杯热水,问我们是否有什么问题。)”可推知,药店的店员很热心。故选D。答案解析4.What can we know from the passage A.The class failed to see the mica mine.B.The weather terribly influenced the trip.C.The teacher was not professional enough.D.The author was not liked by her classmates.解析:细节理解题。根据第三段中的“After getting in ... was looking for.(进去后,我们很失望,因为这不是我们老师要找的矿井。)”以及最后一段中的“We all felt ... find the mine.(我们都觉得我们度过了一段美好的时光,即使我们没有找到云母矿。)”可知,学生们并没有看到云母矿。故选A。答案解析精深阅读——好词句小练(一)热词1.______________ n. 方向2.curiosity n. ________3._________ v. 确定……的位置4._______________ adj. 失望的5.____________ v. 减少direction好奇locatedisappointedreduce(二)高频短语6.______________________ 应该做某事7.____________ 到场8.get stuck in___________________9.take hold of________10.dry out_________be supposed to do sthshow up被困于……握住(使)变干(三)根据语境填入恰当的内容11.I admired my father, and his work filled me with __________(curious).12.Although she had been ill for a long time, it still came as a shock when she __________________(eventual) died.13.I was a bit _____________(disappoint) just to be given a B, as I was hoping for an A.curiosityeventuallydisappointed(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义14.There was only a narrow gap between the bed and the wall._________15.He was too tired to walk straight._________16.He had been bitten by a snake during a rough hike.___________狭窄的笔直地徒步旅行(五)用方框中单词或短语的正确形式替换下列句子中的黑体部分17.He should come here at 7 o'clock. ___________________18.I don’t know what to wear tonight—do you have any suggestions?_________19.After months of looking he finally found a job.__________is supposed toeventually, be supposed to, adviceadviceeventually(六)长难句分析20.After getting in, we were disappointed because it was not the mine our teacher was looking for.句意:进去后,我们很失望,因为这不是我们老师要找的矿井。分析:主干是______________________;After getting in是___________作时间状语;because引导原因状语从句;our teacher was looking for 是省略引导词_______________的________从句。we were disappointed介词短语that/which定语(七)根据所给汉语,完成下列句子21.What are you doing out of bed—____________________________(你应该睡觉了).22.Water the plant regularly, ________________________(不要让土变干).(八)仿写句子23.We all felt we had a wonderful time, even if we didn't find the mine.(even if引导让步状语从句)仿写:即使要失败十次,我也绝不灰心。_____________________________________________________you're supposed to go to sleepnever letting the soil dry outI wouldn't lose courage even if I should fail ten times.课后课时作业(二)较易题(占比30%) 中档题(占比40%) 拔高题(占比30%)题号 ⅠA B Ⅱ难度 ★ ★★ ★★★Ⅰ 阅读A(2024·山东省烟台市高一上期末)UC Berkeley Youth Summer CampsUC Berkeley Youth Summer Camps will provide a wide variety of one week outdoor experiences and activities for young people on summer camps. Here are four best summer camps.Afternoon Adventures CampAfternoon Adventures Camp offers many adventurous activities around the Berkeley Marina. Campers must be aged 8 10 to sign up. They will explore the ocean plants and join in other activities such as doing outdoor exploration, playing outdoor group games and going skateboarding. This camp provides an opportunity for younger campers to develop lasting friendship through outdoor games.Blue CampBlue Camp grew from the idea that all children need opportunities to take part in regular physical activities to support their mental health. This camp for children aged 7 12 includes art trainings, swimming lessons, free play and group games to create a fun and well rounded camp experience. The camp is made up of three age groups to ensure safety.Eco (生态) Adventures CampEco Adventures Camp allows campers to have the chance to explore various environments around Berkeley. Campers will practice observing through their senses and record their findings while they use scientific methods to explore various creatures of the Bay Area.Discovery CampDiscovery Camp is designed specifically with the 10 12-year old in mind, with challenging new ways to explore the Bay Area. Activities may include hikes (徒步旅行) to regional waterfalls, cycling to a beach picnic lunch and rock climbing. The full-day course covers a series of regional adventures, often with several stops in a day. All campers can enjoy the bus service to and from the campsites.篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了加州大学伯克利分校的几个青年夏令营。篇章导读1.What can a camper do in Afternoon Adventures Camp?( )A.Play indoor group games.B.Watch the nearby waterfalls.C.Keep records of unique animals.D.Participate in skateboarding activities.解析:细节理解题。根据Afternoon Adventures Camp部分中的“They will explore ... and going skateboarding.”可知,在Afternoon Adventures Camp,营员可以参加滑板运动。故选D。答案解析2.Which camp best suits the camp goers who are interested in swimming?( )A.Afternoon Adventures Camp.B.Blue Camp.C.Eco Adventures Camp.D.Discovery Camp.解析:细节理解题。根据Blue Camp部分中的“This camp for children ... well rounded camp experience.(这个夏令营适合7~12岁的孩子,包括艺术训练、游泳课程、自由游戏和小组游戏,为孩子们创造一个有趣而全面的夏令营体验。)”可知,Blue Camp提供游泳课程,最适合喜欢游泳的营员参加。故选B。答案解析3.What is special about Discovery Camp?( )A.Campers can enjoy free beach lunch.B.Campers are offered public transportation.C.Campers can observe various sea creatures.D.Campers are divided into different age groups.解析:细节理解题。根据Discovery Camp部分中的“All campers can enjoy the bus service to and from the campsites.”可知,Discovery Camp能够给营员提供公共交通服务,而其他夏令营则没有这项服务。故选B。答案解析B(2024·山东省潍坊市高一上期末)While screen time is known to affect sleep, new research suggests that interactive (互动的) activities, such as texting friends or playing video games, put off and reduce the time spent asleep to a greater degree than passive screen time like watching television, especially for teens.The team studied the daytime screen based activities of 475 teenagers using daily surveys. They asked the teens how many hours they had spent that day communicating with friends through social media and how many hours they spent playing video games, surfing the Internet and watching television or videos. Finally, the researchers asked if they had joined in any of these activities in the hour before bed.Next, the team measured their sleep time for one week. The researchers found that the teens spent an average of two hours per day communicating with friends via social media, about 1.3 hours playing video games, less than an hour surfing the Internet and about 1.7 hours watching television or videos. For every hour throughout the day that they used screens to communicate with friends, they fell asleep about 11 minutes later averagely. For every hour to play video games, they fell asleep about 9 minutes later. Those who talked, texted or played games in the hour before bed lost the most sleep: about 30 minutes later.Interestingly, David, lead author of the study, said the team found no obvious relations between passive screen based activities and sleep. “It could be that passive activities are less mentally exciting than interactive activities,” said Anne, co author of the study. “It’s a tricky situation,” she said. “These screen tools are really important to everyone nowadays, so it’s hard to put a limit on them, but if you’re really looking out for a teenager’s health and well being, you might consider limiting the more interactive activities, especially in the hour before bed.”篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要说明了与被动屏幕时间相比,互动屏幕活动,如与朋友发短信或玩视频游戏,对睡眠的影响更大,尤其是对青少年而言。篇章导读4.Which of the following belongs to interactive screen activities?( )A.Seeing movies.B.Watching videos.C.Texting friends.D.Surfing the Internet.解析:细节理解题。根据第一段(虽然看屏幕的时间会影响睡眠,但新的研究表明,互动活动,如给朋友发短信或玩电子游戏,比看电视等被动屏幕时间更能推迟和减少睡眠时间,尤其是对青少年来说。)可知,给朋友发短信属于互动屏幕活动。故选C。答案解析5.Who might lose the most sleep according to the text?( )A.Lucy who watched a three hour movie before going to bed.B.Jack who had a 30 minute video chat with his brother before bed.C.Sam who played computer games for two hours throughout the day.D.Amy who chatted with her friends on WeChat for one hour in the morning.解析:推理判断题。根据第三段中的“Those who talked ... about 30 minutes later.(那些在睡前一小时聊天、发短信或玩游戏的人失去的睡眠时间最多:大约30分钟后才入睡。)”可推知,Jack (杰克)在睡觉前和他哥哥视频聊了30分钟可能会失去最多的睡眠。故选B。答案解析6.What does the underlined word “tricky” mean in Paragraph 4?( )A.Frightening. B.Awkward.C.Hopeless. D.Encouraging.解析:词义猜测题。根据画线词下文“These screen tools are ... a limit on them (这些屏幕工具现在对每个人都很重要,所以很难限制它们)”可知,这是一个难处理的情况。由此可推知,画线词意为“难处理的”。故选B。答案解析7.What can be a suitable title for the text?( )A.Screen time activities cut down our sleep hoursB.Interactive screen use reduces sleep time in teenagersC.Passive screen use is better than interactive screen useD.Parents should prevent children from using social media解析:标题判断题。通读全文,尤其根据第一段内容可知,B项(互动屏幕的使用减少了青少年的睡眠时间)最适合作为文章标题。故选B。答案解析Ⅱ 读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2024·浙江省宿迁青华中学高一上第三次统测)“Surprise!” was the first thing I heard when I opened the door. My family and friends were all smiling at me. There were colorful balloons all over the house, a big poster saying “HAPPY BIRTHDAY”, and of course a cake with 16 candles. It was a wonderful feeling. I knew that I had finally turned 16 and I might possibly get the thing I wanted most.I saw my mom and dad coming towards me with a small box which seemed to be a birthday present. When I opened the box, I couldn't believe my eyes. I had really gotten a mobile phone! Throwing myself into their arms, I let out a cry of joy, “Thank you! I love you!”“You're welcome. We knew this was going to make you happy but we got you this not only because you turned sixteen, but also because you are doing well in school. We expect you to keep getting good grades.”“Of course, I will.” I said confidently.As soon as I got to school the next morning, I was showing off my phone and asking everyone for their number. It was cool how I got so many contacts on the first day.It felt like I didn't even exist in that class anymore. I wouldn't pay much attention to the teachers because I was too busy on my phone. However, I didn't get caught using it.I am pretty sure that the teacher did notice that I stopped paying attention to her because a week later we took a test and I failed. What was worse, my mom had to sign (签字) the test.It was hard to show my mom the test paper. She was used to seeing As and Bs on my tests. Finally, I showed it to her, and she couldn't believe it. She was angry but most of all, she was disappointed.Realizing the reason for my failure, my parents started to dislike the fact that I had a phone. ﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍The next morning, I went to the teacher’s office. ﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在相应位置作答。写前导读:本文是一篇记叙文。作者在16岁生日那天,从父母那里收到了自己梦寐以求的礼物——一部手机。从此他在学校无心学习,致使考试成绩下滑,父母对此倍感失望。他们会怎么做呢?作者会对老师说些什么,以后作者又会怎样做呢?写前导读[精彩范文]Realizing the reason for my failure, my parents started to dislike the fact that I had a phone. They said I was like in my little own world all day, playing with my phone instead of communicating with them. They regretted having given me a phone, which made me not concentrate on study anymore. Anyway, they signed the paper at last and I began to reflect on what I had done these days.答案The next morning, I went to the teacher's office. I told the teacher that I realized I was wrong and I would learn to use my phone correctly. My teacher smiled at me gently and said, “Phone is useful, but you should not let it take you away from the rest of the world. As a student, you have the responsibility of focusing your attention on useful things.” I nodded my head with tears running down my face. I promised her that I would make progress in the future. A month later, I was wild with joy when I won first place in the monthly test. I felt proud for myself for making the right choice.答案精深阅读(2024·山东省联考高一上月考)Josie, who is 17 years old, said, “Why do my parents do the same things they tell me not to do For example, my mum stops me from shouting through the walls and asks me to go and speak to her face to face, but she always shouts through the walls to me. What can I do?”That is a very good point. Parents can be completely inconsistent (不一致), and usually they don't realize it. You see this a lot in many things like smart phones. Parents always say to their kids, “Oh, you can't use that. That device (设备) is bad for you, so stop using it at the table. It's harmful.” But then they are on theirs continually. So what do you expect teenagers to do The whole “Do as I say, not as I do” thing is an annoyance, especially for a teenager who is dying for independence and respect but isn't getting them.What can teenagers do with it I would say you should point it out by calmly saying something like “You tell me not to scream through the walls, but you do it to me, so you can understand where I’m coming from. That’s not ideal.” They might object to it, but I think most parents who care about being parents would logically say, “That’s a reasonable point.”There are a lot of conflicts going on between teenagers and their parents, but a lot of studies show that the conflicts are resolved a lot more when they turn into a dialogue.If you can talk at a time when you're both feeling a bit calmer, like just in the kitchen or doing something unimportant, then go in and say, “Can I just mention it You tell me not to do this, but you do it too.” If you can approach it in a more calm and stress free manner, most parents will respond positively.篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了面对父母教育自己时言行不一的问题,青少年应该冷静地和父母沟通。篇章导读1.How did Josie feel according to her words in Paragraph 1 A.Hopeful. B.Bored.C.Proud. D.Confused.解析:推理判断题。根据第一段中的“Why do my parents do the same things they tell me not to do?(为什么我的父母总是做他们告诉我不要做的事情?)”及“What can I do?(我能做什么?)”可推知,Josie (乔西)感到很困惑。故选D。答案解析2.What does the underlined word “theirs” in Paragraph 2 refer to A.The parents' smart phones.B.The tables in the house.C.The devices in the house.D.The teenagers' points.解析:指代判断题。根据画线词上文“You see this ... It's harmful.’”以及“But then they are on”中的But表示转折可知,父母总是对孩子说手机有害,不要使用,而他们自己却一直在用自己的手机。由此可推知,theirs指的是“父母的手机”。故选A。答案解析3.What should teenagers do with their parents' inconsistency A.Object to it personally.B.Complain of it continually.C.Talk with their parents calmly.D.Do some studies differently.解析:细节理解题。根据第四段中的“I would say ... That's not ideal.’(我会说你应该冷静地指出来,比如‘你告诉我不要隔着墙尖叫,但你对我这么做了,所以你能理解我的想法。这并不理想。’)”可知,面对父母教育自己时言行不一的问题,青少年应该冷静地和父母沟通。故选C。答案解析4.What is the author's purpose in writing the last paragraph A.To list a fact.B.To offer a suggestion.C.To show a result.D.To ask a new question.解析:推理判断题。根据最后一段(如果你能在你们俩都感觉比较平静的时候说话,比如在厨房或正在做一些不重要的事情时,然后走进去说:“我能提一下吗?你告诉我不要这样做,但你却这样做了。”如果你能以一种更冷静、没有压力的方式来处理这件事,大多数父母都会积极回应。)可推知,作者写最后一段的目的是就面对父母教育自己时言行不一的问题提出建议。故选B。答案解析精深阅读——好词句小练(一)热词1.____________ adv. 完全地2.______________ n. 独立3.calmly adv. _____________4.reasonable adj. _____________5.__________ v. 解决completelyindependence冷静地合理的resolve(二)高频短语6.stop sb from doing sth______________________7._____________________ 期待某人做某事8.______________ 渴望得到9.___________ 指出10.____________ 反对阻止某人做某事expect sb to do sthbe dying forpoint outobject to(三)根据语境填入恰当的内容11.The people ___________called yesterday want to buy the house.12.Thinking ____________(positive) is one way of dealing with stress.13.She brainstormed the possible ____________(approach) she might take.(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义14.He opened the door and came face to face with a thief. _____________15.My wife mentioned seeing you the other day.________16.This coffee is about half the price of that one and yet you really can’t tell the difference.______who/thatpositivelyapproaches面对面地提到区分(五)用方框中单词或短语的正确形式替换下列句子中的黑体部分17.Something brushed past Bob's face and he let out a yell. _______18.Only by studying hard constantly can we promise ourselves a good future._____________19.She was opposed to her husband taking this trip. _______________shoutcontinually, object to, shoutcontinuallyobjected to(六)长难句分析20.There are a lot of conflicts going on between teenagers and their parents, but a lot of studies show that the conflicts are resolved a lot more when they turn into a dialogue.句意:青少年和他们的父母之间存在许多矛盾,但是很多研究表明,当这些矛盾变成对话时可以得到更多的解决。分析:主干是____________________________________________________;going ... parents为现在分词短语作__________;that引导_______从句;when引导____________从句。There are a lot of conflicts, but a lot of ... a lot more后置定语宾语时间状语(七)根据所给汉语,完成下列句子21.I _____________ (渴望) a breath of fresh air now.22.We ___________________________________(期待市场迅速发展) in the next two years.(八)仿写句子23.If you can talk at a time when you're both feeling a bit calmer, like just in the kitchen or doing something unimportant, then go in and say, “Can I just mention it You tell me not to do this, but you do it too.”(when引导定语从句)仿写:我永远都不会忘记我们在一起同甘共苦的日子。__________________________________________________________________am dying forexpect the market to develop rapidlyI will never forget the days when we shared all the roses and thorns. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅱ Reading and Thinking.docx Section Ⅱ Reading and Thinking.pptx