资源简介 2025 —2026学年八年级英语上学期单元测试卷(河南使用)Unit 2 Home Sweet Home( 听力20分+笔试100分,共120分,考试时间100 分钟)注意事项:本试卷共10页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求,直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。1.What chore did Alan do this morning A.Made his bed. B.Did the dishes. C.Folded his clothes.2.What does the woman think of doing chores A.Tiring. B.Interesting. C.Difficult.3.Peter was ________ at 7:00 yesterday evening.A.doing the dishes B.sweeping the floor C.cleaning the kitchen4.What does the woman mean A.Her son doesn’t help do chores at home.B.Her son likes helping do chores at home.C.Her son doesn’t know how to do chores at home.5.Why can’t Peter go skating with the girl A.Because he doesn’t like it. B.Because he has to do chores. C.Because he has to do homework.第二节听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6至第7两个小题。6.What housework will Kevin do A.Fold the clothes. B.Sweep the floor. C.Take out the rubbish.7.When will Kevin do the chores A.Before he goes to the concert. B.After he finishes his book. C.When the woman leaves.听下面一段对话,回答两个小题。8.Where did David’s parents go yesterday A.To a shop. B.At home. C.To a cinema.9.What did David do yesterday A.Read a book. B.Did the homework. C.Watched a movie.听下面一段对话,回答三个小题。10.What is the poster (海报) about A.A yard sale. B.Chores for money. C.Hard work.11.What is David going to do A.Walk dogs. B.Wash cars. C.Work at the school library.12.Which might be true about Alice A.She is helpful. B.She is careless. C.She is worried.听下面一段对话,回答三个小题。13.How is the weather now A.Windy. B.Rainy. C.Sunny.14.What does Annie think of the TV show A.Relaxing. B.Boring. C.Terrible.15.Who wants to play chess A.Jimmy. B.Annie. C.Annie’s mother.第三节,你将听到一篇短文,请根据短文内容,将所缺信息填入答题卡对应的横线上,每空一词。短文读三遍。Mr. Black’s ReportChildren They should do housework at home. It can help to 16 the relationship between them and their parents. The housework can help children forget their study 17 . The housework can help children be independent.Parents They should teach children how to change the 18 into a tidy home. They should 19 help for children in need. The housework can help parents and children understand each other 20 .二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。AEvery month, the students in No.1 Middle School have a “Community Help Day”. They go to the community to help people in need.This month, Lily and her classmates plan to help the old people’s home. Here’s their plan: Morning: Clean the rooms, wash clothes, and take out rubbish. Afternoon: Read newspapers to the old people, help them write letters, and play chess.Lily asks her teacher, “Could we bring some flowers for them ” The teacher says, “Good idea! But be careful with the vases—they’re easy to break.”On the day, Lily’s group works hard. Old Mrs. Wang can’t see well. Lily helps her take notes for a letter to her son. “Thank you, dear,” Mrs. Wang says. “I feel so happy.”Lily thinks, “It’s great to help others. I’ll join again next month!”21.What do the students do in the morning on “Community Help Day” A.Play chess. B.Clean rooms. C.Read newspapers.22.Why does Lily help Mrs. Wang take notes A.Because Mrs. Wang can’t see well.B.Because Mrs. Wang is too busy.C.Because Mrs. Wang doesn’t like writing.23.What can we infer from the passage A.The students only help old people once.B.The teacher thinks bringing flowers is a bad idea.C.Lily enjoys helping others.24.Which is TRUE according to the passage A.The students go to the community every week.B.Lily is careful with the vases.C.Mrs. Wang writes a letter to her daughter.25.What is the passage mainly about A.A school’s “Community Help Day” activity.B.How to help old people in the community.C.Why students should join community activities.BThe Sunshine Apartment Block is a big community with 50 families. Every month, they have a “Community Help Day” to make their home better.This month, they plan to clean the garden and plant flowers. Mrs. White, the leader, asks for volunteers.“Could you help clean the garden, Mr. Lee ” she asks. “Yes, I’ll bring my tools,” says Mr. Lee.Mrs. Chen loves flowers. “I can plant roses,” she says. “They’ll make the garden beautiful.”The children want to help too. “Can we pick up the rubbish ” asks Tom. “Of course,” says Mrs. White. “But be careful with the broken glass.”On the day, everyone works hard. Mr. Lee cleans the paths. Mrs. Chen plants flowers. The children pick up rubbish and put it in bags.By afternoon, the garden looks new. “It’s wonderful!” says Mrs. White. “Our community is full of joy because of everyone’s help.”That evening, they have a small party in the garden. They share food and talk about their day. “This is the best part of living here,” says Tom.26.What do they plan to do on “Community Help Day” A.Clean the hall. B.Clean the garden and plant flowers. C.Have a party.27.Who plans to plant roses A.Mrs. White. B.Mr. Lee. C.Mrs. Chen.28.What can we infer about the children A.They are lazy. B.They are helpful. C.They are afraid of hard work.29.Which is TRUE according to the passage A.There are 500 families in the community.B.Mr. Lee brings tools to clean the garden.C.They have a big party in the morning.30.What is the passage mainly about A.A community’s “Help Day” activity.B.How to plant roses in a garden.C.Why children should pick up rubbish.CEvery weekend, Tom’s family has a “Family Day”. This week, they plan to visit Tom’s grandparents who live in the countryside.On Saturday morning, Tom’s dad checks the car—he will drive them to the countryside. “We need to make sure the car is safe,” he says. Tom’s mum is making a cake. “Grandma loves chocolate cake,” she tells Tom. Tom is packing a bag. He puts in Grandpa’s favorite chess set and a book about birds—Grandpa likes reading about animals.Tom’s sister, Lily, is only five. She is drawing a picture for Grandma. “Look, Mum! I’m drawing Grandma and me picking apples,” she says. Mum smiles and helps her write “I love you, Grandma!” on the picture.Before they leave, Dad buys some fresh fruit from the market. “Grandpa’s garden has many fruit trees, but he always says store-bought fruit is sweet too,” Dad laughs.When they arrive at Grandma and Grandpa’s house, Grandpa is waiting at the door. “Welcome! I made your favorite tomato soup,” he says. Tom runs to him and gives him a hug. “I brought chess, Grandpa!” he says. Lily hands her picture to Grandma, who kisses her cheek. “This is the best gift!” Grandma says.Everyone sits in the garden, eating cake and talking. It’s a happy Family Day.31.What is Tom’s mum doing for the visit A.Checking the car.B.Making a chocolate cake.C.Packing a bag.32.Why does Tom put a book about birds in his bag A.Because he likes birds.B.Because Grandpa likes reading about animals.C.Because the book is a gift for Lily.33.What can we infer from the passage A.Tom’s grandparents live far from them.B.Lily often picks apples with Grandma.C.Grandpa doesn’t like store-bought fruit.34.Which of the following is TRUE A.Tom’s dad will take the bus to the countryside.B.Grandpa made tomato soup for the family.C.Lily draws a picture of Grandma and Dad.35.What is the passage mainly about A.Tom’s grandparents’ life in the countryside.B.How Tom’s family prepares for visiting grandparents.C.Why family days are important.DA class in No.2 Middle School does a survey about “Students and Chores”. They ask 100 students: “What chores do you do ” and “How often ” Here are the results:Chores Number of Students How OftenTake out the rubbish 85 Every day: 60; Once a week: 25Make the bed 70 Every day: 50; Sometimes: 20Do the dishes 40 Every day: 15; Twice a week: 25Fold the clothes 30 Once a week: 20; Rarely: 10The students also answer: “What do you think about doing chores ”75% say: “It’s good to help parents.”15% say: “It’s tiring but necessary.”10% say: “I have no time—too much homework.”36.How many students take out the rubbish every day A.85. B.60. C.25.37.Which chore do the fewest students do A.Fold the clothes. B.Do the dishes. C.Make the bed.38.What can we infer from the survey A.Most students hate doing chores.B.Students do “take out the rubbish” most often.C.All students have time to do chores.39.Which is TRUE according to the passage A.70 students make the bed every day.B.40 students do the dishes twice a week.C.75% of students think helping parents is good.40.What is the passage mainly about A.A school’s chore rules.B.A survey about students and chores.C.How to do chores well.三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。It was Mother’s Day. When I 41 that morning, I heard someone in the kitchen. I heard the 42 of pots and pans clinking, the fridge door opening and closing, and water running. Things sounded quite 43 .I called to see what was going on. My little boy 44 answered, “Don’t get up, Mum! I’m making a 45 breakfast for you this Mother’s Day, and I want to serve it to you in bed.”I was surprised 46 my son had never cooked breakfast before. I 47 if I should get up and help him. I 48 toast burning in the toaster, and I heard bacon frying too quickly in the pan.49 a few minutes, I heard a knock at the bedroom door. My little 7-year-old son came in 50 a plate with toasted bacon, lettuce and a tomato sandwich on it, and a glass of milk spilling (溢出) over. This was his first 51 of cooking. I could feel the tears of joy coming to 52 eyes as the little guy proudly put the plate of food on my bed and gave me a kiss. “Happy Mother’s Day!” he said.I ate the meal happily, although it was 53 to make the dry, burnt toast go down my throat. Yes, that was many years ago. Now, when my son 54 to wish me Happy Mother’s Day, we think of that morning. We always laugh about it. It has become a special 55 that we share.41.A.woke up B.calmed down C.showed off D.got back42.A.song B.music C.sound D.voice43.A.busy B.usual C.free D.boring44.A.quietly B.quickly C.angrily D.slowly45.A.happy B.terrible C.special D.serious46.A.because B.unless C.although D.whether47.A.meant B.found C.realized D.wondered48.A.tasted B.listened C.smelt D.looked49.A.With B.After C.On D.Before50.A.carrying B.repairing C.cleaning D.shaking51.A.hobby B.choice C.decision D.experience52.A.my B.myself C.his D.himself53.A.natural B.important C.difficult D.necessary54.A.risks B.imagines C.calls D.trains55.A.idea B.memory C.show D.method四、语篇填空(15小题,每小题1分,共15分)第一节阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。tired well he improve chore but make hardly sweep atBen used to be lazy. He 56 did any housework. But things have changed a lot now. Washing the dishes, cooking and making his bed..., all of these 57 become a part of his life.This big change is the result of a new program (课程) at 58 school. Since last term, Dazhou No.1 Middle School has made housework part of its students’ homework to 59 students’ life skills.60 the beginning of each month, every student gets a list of housework to do every weekend. Some of the tasks are specific (具体的), such as 61 the floor, washing the clothes and taking out the rubbish.Wang Yixi has learned several life skills like cooking through the program. “I used to be afraid of fire,” she said. 62 she tried her best to overcome (克服) her fear and finish cooking tasks. At the same time, she also learned how 63 her mother was after doing housework every day. On Mother’s Day, she 64 a cake for her mother to show her thanks. “I’ve begun to understand my parents 65 than before and want to help them more,” she said.第二节阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。Home is a warm place. It is always 66 of love and support. Home is not just a place we live in, but a place where families support each other and show their love for each other. When we have something happy or sad, we first want to come back home and share the happiness or sadness 67 our family. On the other hand, if we get into trouble, home is the first place where we can look for warmth and support. A home without love is no more a home. No one would like 68 live alone. A man may live a successful and rich life, 69 wealth doesn’t always bring happiness. In short, east or west, home 70 the best.五、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Hello, Ann. 71 B: I am cleaning our classroom. It’s my turn to do it today.A: Oh, I know. 72 B: Let me see. Can you help me take out the rubbish It’s so heavy.A: Of course. Our classmates make a lot of rubbish every day.B: Yes. But most of them don’t throw the rubbish everywhere.A: It’s a good manner. 73 B: No, I don’t. My parents never ask me to do housework. They think the most important task for me is to study.A: But I think sometimes doing housework may help us relax. If we are free, we can do that.B: 74 . Oh, can you help me move the desk I can’t move it.A: Yes, I’m coming.B: 75 .六、书面表达 (20分)76.常言道:家是心灵的港湾。请以“My sweet home”为题,写一篇英语短文,描述你的家庭活动以及你对家的感受。注意:1.语言表达准确,语法正确,语意通顺、连贯;2.词数80左右。My sweet home_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(共9张PPT)人教版2024八年级上册Unit 2 Home Sweet Home单元测试(河南使用)答案一.听力1-5:1.C 2.B 3.A 4.A 5.B6-10:6.A 7.B 8.C 9.A 10.B11-15:11.C 12.A 13.A 14.C 15.B16.develop 17.stress 18.mess 19.provide 20.better一、快速核对A:21.B 22.A 23.C 24.B 25.AB:26.B 27.C 28.B 29.B 30.Ac:31.B 32.B 33.A 34.B 35.BD;36.B 37.A 38.B 39.C 40.B二、阅读理解41.A 42.C 43.A 44.B 45.C 46.A 47.D 48.C 49.B 50.A 51.D 52.A 53.C 54.C 55.B三、完形填空第一节:56.hardly 57.chores 58.his 59.improve 60.At 61.sweeping 62.But 63.tired64.made 65.better第二节:66.full 67.with 68.to 69.but 70.is四、语篇填空71.What are you doing now72.Is there anything I can help73.Do you often help your parents do housework74.I agree/Yes, I agree75.Thank you五、补全对话My sweet homeHome is not just a building, but also a place full of love and warmth. I’m lucky to have a sweet home that brings me great happiness.My home is a comfortable house with a small garden. In spring, colorful flowers bloom, filling the air with their sweet taste. Inside the house, the living room is always full of laughter. We often sit on the soft sofa, chatting and sharing our daily lives.七、书面表达I have many wonderful memories at home. One Christmas, we decorated the Christmas tree together, and the twinkling lights made the room full of joy.I love my home. It’s not only a shelter but also a place where I can always feel safe and loved.2025 —2026学年八年级英语上学期单元测试卷(河南使用)Unit 2 Home Sweet Home( 听力20分+笔试100分,共120分,考试时间100 分钟)注意事项:本试卷共10页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求,直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。《Unit 2 Home Sweet Home单元测试卷(河南使用)》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 C B A A B A B C A B题号 11 12 13 14 15 21 22 23 24 25答案 C A A C B B A C B A题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35答案 B C B B A B B A B B题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45答案 B A B C B A C A B C题号 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55答案 A D C B A D A C C B1.C【原文】W: Hello, Alan. Did you do the dishes this morning M: No, I didn’t, but I folded my clothes.2.B【原文】A: Do you like doing chores, Henry B: Well, not really. I think it’s a little boring.A: But I find helping my grandparents with some chores can be interesting sometimes.B: Oh, really Maybe I should try something like folding clothes next time.3.A【原文】W: Peter, I called you at 7:00 yesterday evening, but you didn’t pick it up.M: Sorry, Claire. I was washing the dishes in the kitchen at that time.4.A【原文】A: My son always helps me to chores at home. What about your son B: He thinks doing chores at home is a waste of time.5.B【原文】A: Hi Peter. Can you go skating with me after school B: Sorry, I can’t. I have to do chores.6.A 7.B【原文】W: Hi, Kevin, could you please help me with the housework I can’t be late for the concert. Now I’m running out of time.M: OK. What do you need me to do W: Could you fold the clothes I’m going to sweep the floor and take out the rubbish.M: No problem. Could I do the chores after I finish this book W: Of course. Bye-bye.8.C 9.A【原文】W: Hi, David. I met your parents in the cinema yesterday. Why didn’t you go with them M: I don’t like seeing movies. I find it boring.W: So what did you do instead M: I just stayed at home and read an interesting book.10.B 11.C 12.A【原文】M: Hey, Alice. Look at the poster. Are you going to do any of these chores to raise money W: Yes, David. I’m going to do yard work.M: Really Is Eric going to do yard work, too W: No, he isn’t. He’s going to clean windows. How about you Are you going to do anything M: Sure. But I’m not going to clean windows. I’m not going to do yard work, either. It’s hard work.W: What about walking dogs That sounds easy.M: No, I’d like to wash cars or work at a food festival.W: Well, I think you should work at the school library. Washing cars is hard work, too.M: You are right! Thanks.Question: What is the poster about Question: What is David going to do Question: Which might be true about Alice 13.A 14.C 15.B【原文】W: It is windy and cold outside. I don’t want to go out today.M: OK, Annie. Just sit down and watch TV with me.W: Oh, I don’t like the show. It’s terrible. How about playing chess with me, Jimmy M: Sorry, I can’t play chess.W: I’ll go and ask Mum to play with me.M: I’m afraid she can’t. She is making your favourite chicken soup.16.develop 17.stress 18.mess 19.provide 20.better【原文】略21.B 22.A 23.C 24.B 25.A本文主要讲述第一中学 “社区帮助日” 的活动内容和过程。21.细节理解题。根据“Morning: Clean the rooms, wash clothes, and take out rubbish.”可知,上午学生打扫房间,故选B。22.细节理解题。根据“Old Mrs. Wang can’t see well. Lily helps her take notes for a letter to her son. ”可知,因王奶奶视力不好,所以Lily帮她记笔记。故选A。23.推理判断题。根据“It’s great to help others. I’ll join again next month!”可推知,Lily喜欢帮助他人。故选C。24.推理判断题。根据“The teacher says, ‘Good idea! But be careful with the vases—they’re easy to break.’ ”可知,老师提醒要小心易碎的花瓶,由此推知Lily会照做。故选B。25.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述第一中学 “社区帮助日” 的活动内容和过程,故选A。26.B 27.C 28.B 29.B 30.A本文主要讲述了阳光公寓社区的50个家庭在“社区帮助日”一起清理花园、种植花卉并举办派对的故事。26.细节理解题。根据第二段“This month, they plan to clean the garden and plant flowers.”可知,“社区帮助日”的活动是清理花园和种花。故选B。27.细节理解题。根据第四段“Mrs. Chen loves flowers. ‘I can plant roses,’ she says.”可知,计划种植玫瑰的是陈太太。故选C。28.推理判断题。根据第五段“The children want to help too. ‘Can we pick up the rubbish ’ asks Tom.”以及第六段“The children pick up rubbish and put it in bags.”可推知,孩子们很乐于助人。故选B。29.细节理解题。根据第三段“‘Could you help clean the garden, Mr. Lee ’ she asks. ‘Yes, I’ll bring my tools,’ says Mr. Lee.”可知,李先生带了工具清理花园。故选B。30.主旨大意题。全文围绕“社区帮助日”的活动展开,包括清理花园、种花以及举办派对。故选A。31.B 32.B 33.A 34.B 35.B本文是一篇记叙文。主要讲述了汤姆一家在“家庭日”为探望爷爷奶奶所做的准备以及团聚时的温馨场景。31.细节理解题。根据“Tom’s mum is making a cake. ‘Grandma loves chocolate cake,’ she tells Tom.”可知,汤姆的妈妈正在为这次拜访制作巧克力蛋糕。故选B。32.细节理解题。根据“Tom is packing a bag. He puts in Grandpa’s favorite chess set and a book about birds—Grandpa likes reading about animals.”可知,汤姆带了一本关于鸟类的书是因为爷爷喜欢阅读关于动物的书籍。故选B。33.推理判断题。根据“they plan to visit Tom’s grandparents who live in the countryside.”和“Tom’s dad checks the car—he will drive them to the countryside.”可以推断,爷爷奶奶住在离他们较远的乡下,所以需要开车前往。故选A。34.细节理解题。根据“When they arrive at Grandma and Grandpa’s house, Grandpa is waiting at the door. ‘Welcome! I made your favorite tomato soup,’ he says.”可知,爷爷为家人准备了番茄汤。故选B。35.主旨大意题。通读全文可知,全文围绕汤姆一家为探望爷爷奶奶所做的准备展开,包括检查汽车、制作蛋糕、收拾行李、画画等,最后描述了团聚时的温馨场景。因此,文章主要讲述的是汤姆一家如何为探望爷爷奶奶做准备。故选B。36.B 37.A 38.B 39.C 40.B本文是一篇说明文。主要介绍了某中学关于“学生与家务”的调查结果,包括学生参与的家务类型、频率以及他们对家务的看法。36.细节理解题。根据“Take out the rubbish”和“How Often”以及“Every day: 60”可知,每天倒垃圾的学生有60人。故选B。37.细节理解题。根据“Fold the clothes”和“30”可知,叠衣服的人数只有30人,是最少的。故选A。38.细节理解题。根据“Take out the rubbish”和“Every day: 60; Once a week: 25”可知,每天倒垃圾的学生有60人,一周倒一次的有25人。在这几个家务中,学生最常做的是倒垃圾。故选B。39.细节理解题。根据“75% say: ‘It’s good to help parents.’”可知,75%的学生认为帮助父母是好事。故选C。40.主旨大意题。通读全文并根据“A class in No.2 Middle School does a survey about ‘Students and Chores’.”可知,全文围绕“学生与家务”的调查展开,介绍了具体数据和观点。即本文是关于学生和家务的调查。故选B。41.A 42.C 43.A 44.B 45.C 46.A 47.D 48.C 49.B 50.A 51.D 52.A 53.C 54.C 55.B本文讲述了母亲节早晨,作者被厨房的声音吵醒,发现7岁的儿子正在为她准备早餐。虽然早餐做得不太好,但这份心意让作者感动落泪。多年后,这成为了母子间珍贵的回忆。41.那天早上我醒来时,听到厨房里有人。woke up醒来;calmed down平静下来;showed off炫耀;got back返回。根据下文“Don’t get up, Mum!”可知,此处指作者早晨醒来时,听到厨房里有人。故选A。42.我听到锅碗瓢盆叮当作响,冰箱门开了又关,还有水流声。song歌曲;music音乐;sound声音;voice嗓音。根据“I heard the...of pots and pans clinking”可知,作者听到锅碗瓢盆碰撞发出的声音。故选C。43.事情听起来很忙。busy忙碌的;usual平常的;free空闲的;boring无聊的。根据上文“I heard the...of pots and pans clinking, the fridge door opening and closing, and water running.”可知,锅碗瓢盆叮当作响,冰箱门开了又关,水一直开着,这些动静给人一种很忙碌的感觉。故选A。44.我的小男孩很快回答道。quietly轻声地;quickly快速地;angrily生气地;slowly缓慢地。根据上文“I called to see what was going on.”和下文“Don’t get up, Mum! I’m making a...breakfast for you this Mother’s Day, and I want to serve it to you in bed.”可知,作者的儿子正在给作者做早餐,而且他想让作者在床上享用早餐,所以当作者询问发生了什么事时,他快速地回复了作者,希望作者不要起来。故选B。45.这个母亲节,我正在为你做一份特别的早餐,我想把它送到你的床上。happy快乐的;terrible糟糕的;special特别的;serious严肃的。根据“I’m making a...breakfast for you this Mother’s Day”可知,作者的儿子在为作者做特别的早餐。故选C。46.我很惊讶,因为我儿子以前从未做过早餐。because因为;unless除非;although尽管;whether是否。根据“I was surprised...my son had never cooked breakfast before.”可知,空格前后是因果关系,后句是前句的原因,所以连词because符合语境。故选A。47. 我在想,我是不是应该起来帮帮他。meant意味;found发现;realized意识到;wondered琢磨。根据上文“my son had never cooked breakfast before”可知,作者的儿子以前从未做过早餐,所以作者琢磨着自己是否应该帮帮他。故选D。48.我闻到烤面包机里烤面包烧焦的味道,还听到培根在锅里煎得太快。tasted尝;listened听;smelt闻;looked看。根据“I...toast burning in the toaster”可知,作者在卧室里闻到了面包烤焦的味道。故选C。49.几分钟后,我听到有人敲卧室的门。With用;After在……之后;On在……上;Before在……之前。根据“...a few minutes, I heard a knock at the bedroom door.”可知,几分钟后,作者的儿子敲响了作者的卧室门。故选B。50.我7岁的小儿子端着一个盘子进来,上面有烤培根、生菜和西红柿三明治,还有一杯洒了出来的牛奶。carrying携带,拿;repairing修理;cleaning清洁;shaking摇晃。根据“My little 7-year-old son came in...a plate with toasted bacon”可知,作者的儿子拿着一个盘子来到作者的房间。故选A。51.这是他第一次烹饪经历。hobby爱好;choice选择;decision决定;experience经历。根据上文“my son had never cooked breakfast before”可知,作者的儿子以前从未做过早餐,所以这是他第一次烹饪经历。故选D。52.当小家伙自豪地把食物放在我的床上,并给了我一个吻时,我能感觉到喜悦的泪水涌上了我的眼睛。my我的;myself我自己;his他的;himself他自己。根据“I could feel the tears of joy coming to...eyes as the little guy proudly put the plate of food on my bed and gave me a kiss.”可知,当作者看到儿子为她做的一切时,她的眼中充满了喜悦的泪水,所以空处应用第一人称的所有格形式my修饰名词eyes。故选A。53.我愉快地吃着这份早餐,尽管很难让干焦的烤面包咽下我的喉咙。natural自然的;important重要的;difficult困难的;necessary必要的。根据“although it was...to make the dry, burnt toast go down my throat”可知,要咽下干焦的烤面包这很困难。故选C。54.现在,当我儿子打电话祝我母亲节快乐时,我们会想起那个早晨。risks冒险;imagines想象;calls打电话;trains训练。根据“when my son...to wish me Happy Mother’s Day”可知,作者的儿子打电话祝她母亲节快乐。故选C。55.这已经成为我们共同的特殊回忆。idea想法;memory回忆;show表演;method方法。根据上文“we think of that morning”可知,此处指作者的儿子在那年母亲节为她做早餐的回忆。故选B。56.hardly 57.chores 58.his 59.improve 60.At 61.sweeping 62.But 63.tired 64.made 65.better本文主要讲述了Ben从懒惰变得勤快,以及学校通过家务课程帮助学生提升生活技能的故事。56.他几乎不做任何家务。根据“Ben used to be lazy”和“did any housework”以及备选词汇可知,此处表示Ben几乎不做家务。hardly“几乎不”,副词。故填hardly。57.洗碗、做饭、整理床铺……所有的这些家务都成了他生活中的一部分。根据“Washing the dishes, cooking and making his bed”和备选词汇可知,洗碗、做饭、整理床铺都是家务。chore“家务”,可数名词,位于“these”后,用复数的chores。故填chores。58.这一巨大变化是他学校新课程的结果。根据“school”和备选词汇可知,Ben的变化是由于他学校的课程。he“他”,主格,位于名词“school”前,填形容词性物主代词his“他的”。故填his。59.从上学期开始,达州第一中学就把家务作为学生作业的一部分,以提高学生的生活技能。此句用动词不定式表示把家务作为学生作业的一部分的目的,空处填动词原形。根据“students’ life skills”和备选词汇可知,此处指做家务能提高学生的生活技能。improve“提高”,动词。故填improve。60.每月初,每位学生会收到一份周末家务清单。根据“the beginning of each month”和备选词汇可知,此处指在月初。at the beginning of“在……开始时”,位于句首,首字母大写。故填At。61.有些任务是具体的,比如扫地、洗衣服和倒垃圾。根据“the floor”和备选词汇可知,此处指扫地。sweep“打扫”,动词,位于介词“as”后,用动名词的sweeping。故填sweeping。62.但她尽自己最大的努力克服恐惧,并完成烹饪任务。根据“I used to be afraid of fire”和“she tried her best to overcome (克服) her fear and finish cooking tasks”以及备选词汇可知,前后句为转折关系,虽然之前怕火,但是努力之后克服了恐惧。用表示转折关系的连词but连接,位于句首,首字母大写。故填But。63.同时,她也了解到她妈妈每天做家务后有多累。空处填形容词作表语,描述妈妈的状态。根据“after doing housework every day”和备选词汇可知,做完家务后会很累。tired“累的”,形容词。故填tired。64.母亲节那天,她为她的妈妈做了一个蛋糕表达她的感谢。描述过去的事情用一般过去时,空处填动词过去式作谓语。根据“a cake for her mother”和备选词汇可知,此处指制作蛋糕。make“制作”,动词,过去式为made。故填made。65.“我开始比以前更好地理解我的父母,想要更多地帮助他们,”她说。空处修饰动词“understand”,且位于“than”前,填副词比较级。根据“than before”和备选词汇可知,此处指比之前更好地理解父母。well“充分地,令人满意地”,副词,比较级为better。故填better。66.full 67.with 68.to 69.but 70.is本文介绍了作者对“家”的理解。66.它总是充满着爱与支持。根据“…of love and support”可知,家是充满爱和支持的地方,短语be full of“充满”。故填full。67.当我们有开心或悲伤的事情时,我们首先会想要回家,与家人分享这份快乐或悲伤。share sth. with sb.“和某人分享某物”。故填with。68.没有人愿意独自生活。would like to do sth“想要做某事”。故填to。69.一个人或许能过上成功且富足的生活,但财富并不总是能带来幸福。根据“A man may live a successful and rich life, …wealth alone doesn’t always bring happiness.”可知,前后句为转折关系,此处用but表示转折。故填but。70.总之,东奔西跑,不如家好。该句为英语谚语“East or west, home is the best.”,意为“东奔西跑,不如家好”。主语为home,谓语动词用is,故填is。71.What are you doing now 72.Is there anything I can help 73.Do you often help your parents do housework 74.I agree/Yes, I agree 75.Thank you本文是一则对话,对话中A帮助B打扫教室,两个人谈论了做家务的事。71.根据“I am cleaning our classroom.”可知,上句是询问对方正在做什么。故填What are you doing now。72.根据“Can you help me take out the rubbish It’s so heavy.”以及“Of course. Our classmates make a lot of rubbish every day.”可知,A询问B有什么自己可以帮忙做的事。故填Is there anything I can help。73.根据“No, I don’t. My parents never ask me to do housework.”可知,上句是询问对方是否经常帮父母做家务。故填Do you often help your parents do housework。74.根据“But I think sometimes doing housework may help us relax. If we are free, we can do that.”可知,A认为有时做家务可以帮助我们放松。如果我们有时间,我们可以帮忙做家务。空处应该对这一观点做出评价。故填I agree/Yes, I agree。75.根据“Oh, can you help me move the desk I can’t move it.”以及“Yes, I’m coming.”可知,此处应该对对方的帮助表示感谢。故填Thank you。76.例文My sweet homeHome is not just a building, but also a place full of love and warmth. I’m lucky to have a sweet home that brings me great happiness.My home is a comfortable house with a small garden. In spring, colorful flowers bloom, filling the air with their sweet taste. Inside the house, the living room is always full of laughter. We often sit on the soft sofa, chatting and sharing our daily lives.I have many wonderful memories at home. One Christmas, we decorated the Christmas tree together, and the twinkling lights made the room full of joy.I love my home. It’s not only a shelter but also a place where I can always feel safe and loved.[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文,围绕“我的温馨家庭”展开,描述家庭环境、家庭活动以及对家的感受;②时态:以一般现在时为主,描述家庭的常规状态、活动等;使用一般过去时讲述过去在家庭中的经历(如圣诞节的回忆);③提示:文章符合题目要求,包含家庭环境、家庭活动、家庭回忆以及对家的感受,内容完整,逻辑清晰。[写作步骤]第一步,开篇点明家是充满爱与温暖的地方,表明自己拥有温馨的家并带来幸福,介绍家的整体属性(如房子带小花园);第二步,描述家庭环境,包括房子外小花园春天的景象,以及客厅常有的欢乐氛围、家人日常活动(坐在沙发聊天分享);第三步,讲述在家的美好回忆(如圣诞节一起装饰圣诞树);第四步,阐述对家的感受,说明家不仅是住所,更是能感受安全与爱的地方。[亮点词汇]①not just...but also... 不仅......而且②be full of充满③share分享④decorate装饰⑤shelter住所[高分句型]①Home is not just a building, but also a place full of love and warmth.(not just...but also...连接并列成分)②When we decorated the Christmas tree together, the twinkling lights made the room full of joy.(when引导时间状语从句 )③It’s not only a shelter but also a place where I can always feel safe and loved.(not only...but also...连接并列成分,“where”引导定语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Unit 2 Home Sweet Home 单元测试 (河南使用)答案.pptx Unit 2 Home Sweet Home单元测试卷(河南使用) 答案卷.docx Unit 2 Home Sweet Home单元测试卷(河南使用).docx 听力.mp3