资源简介 2026届高三年级8月份联考英语试题本试题卷共8页。全卷满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用签字笔直接写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15 小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AGreenfield Community Library is where kids and adults alike come to grab their next favorite read, flip through fresh magazines, or pick up a fun movie —— all ready to take home and enjoy. It's a place designed to make borrowing easy and stress-free, with simple rules that let you focus on what matters: diving into great stories.Take home books, magazines, or movie discs whenever you want. Books stay with you for three whole weeks, giving you plenty of time to get through every chapter. You can keep the dictionary for one month. Magazines stick around for a week, perfect for quick reads. And movies You' ve got five days to watch them as many times as you like. Need a little extra time No problem —— renew books up to twice, and magazines or movies once. Just call or visit the library's website, and you' re set.Life gets busy, we get it —— but late fees here are kept small, so you won't stress. For each day a book is late, you will be charged 25 cents. Magazines get a fee of 15 cents per day, and movies 50 cents.Oops, lost a book or broke a disc We' ll help you replace it, with prices that fit the item—— newer books cost a bit more, but older ones are easier on the wallet. And if you find that lost book later We' ll refund(退还) your money, no questions asked.Got sick and can't return things on time Just let us know, and we' ll stop those late fees until you' re feeling better. School holidays Extend your borrows without extra charges — just tell us before the due date.Come visit, borrow, and lose yourself in something great —— we can't wait to see you!1. Which can a borrower keep the shortest A. A film. B. A magazine. C. A book. D. A dictionary.2. How much is the late fee for a book returned two days late A.15 cents. B.25 cents. C.50 cents. D.75 cents.3. What do the library's policies indicate about its values A. Commitment to strict rules.B. Emphasis on fee collection.C. Concern for borrowers' welfare.D. Requirement for identification proof.BIn May, 2025, four British men have successfully completed a high-speed expedition(探险) on Mount Everest, reaching the peak in just five days.Garth Miller, Alistair Carns, Anthony Stazicker and Kevin Godlington climbed the towering peak with help from the Austrian guiding company Furtenbach Adventures. The team also included five Sherpa guides and a cameraman. But these were not the deciding factors for their success. Climbers who want to climb Everest typically must spend weeks or months getting used to the thin air, but this team finished much faster. Their success came from months of home preparation: They slept in special low-oxygen tents to mimic(模仿) the effects of high mountains, and exercised while wearing equipment that reduced oxygen intake.Additionally, the climbers received a special treatment in Germany: breathing a small amount of xenon(氙气) mixed with oxygen for under an hour. Discovered in the 1800s, this gas has medical uses and may help the body handle thin air. The team hoped the xenon treatment might give them an extra boost, but they admitted it wasn't essential. However, theInternational Climbing and Mountaineering Federation (ICMF) argues there's no proof that xenon improves mountain performance, and wrong use can be risky.Some mountaineers oppose xenon gas. They see it as an unfair advantage. “If you' re promoting xenon as a performance enhancer, but you' re not also willing to examine what that means for fairness and integrity in the mountains, it's a problem,” says Adrian Ballinger, anAmerican mountain guide who leads Everest expeditions.Using xenon could let climbers spend less time and money preparing in Nepal. Nepalese tourism officials said they didn't know the British team planned to climb Everest without standard preparation. “We' ll discuss this and decide future policies,” stated tourism directorNarayan Regmi. The climbers noted that Everest expeditions now accept practices once forbidden, like extra oxygen or helicopter flights to base camp. They argued their fast climb reduced risks and environmental harm.4. What's the main reason for the four men's reaching the peak in just five days A. They consulted a specific company.B. They had enough training at home.C. They hired experienced guides.D. They carried unusual oxygen.5. What was the four climbers' purpose in using xenon A. To fight against the ICMF's comments on it.B. To test its actual effectiveness on climbers.C. To promote more applications in medicine.D. To add more assurance to their expedition.6. Why do some mountaineers object to the use of xenon A. It is considered an unfair shortcut. B. It has questionable effects.C. It destroys the environment. D. It brings them less profit.7. What might be Nepal officials' attitude to using xenon in climbing mountains A. Dismissive. B. Disapproving. C. Tolerant. D. Appreciative.CA recent study from Germany, published in Frontiers in Communication, reveals a surprising result about our daily AI (Artificial Intelligence) interactions.The study focused on the energy consumption of large language models. According to researchers, the most advanced AI models can emit (排放) over 2,000 grams of CO equivalent(当量) to answering just 500 questions. The study tested 14 different AI models,ranging from small 7-billion-parameter(参数) systems to massive 72-billion-parameter ones.The top-performing Cogito model(70 billion parameters) achieved 84.9% accuracy but emitted1,341 grams of CO —— nearly 50 times more than the smallest model. When AI models think out loud (showing their reasoning step-by-step like a student), energy use jumps 4 to 6 times higher than regular responses.On the other hand, when asked simple multiple-choice questions that should require just a one-letter answer, some reasoning models generated responses with over 14,000 words. One model produced a single answer that was 37,575 words long, longer than short novels! The verbosity comes with a cost. The study tracked“tokens”, which are units of text that AI models process and generate. While basic models might use 37 tokens to answer a question, reasoning models averaged over 1,400 tokens per response, with some stretching into the thousands.However, not all the findings were concerning. The research revealed that some models strike a middle ground between performance and environmental impact. The Qwen 2.5 model with 72 billion parameters achieved strong 77.6% accuracy while emitting just 427 grams ofCO equivalent, less than one-third the emissions of comparable reasoning models.Generative AI now consumes 29. 3 terawatt-hours annually —— equal to Ireland's entire electricity use. Yet shockingly, only 2% of AI research papers mention carbon emissions. “If users know the exact CO cost of their AI-generated outputs, such as casually turning themselves into an action figure, they might be more selective and thoughtful about when and how they use these technologies,” says researcher Maximilian Dauner. The bottom line: Our drive for smarterAI comes with an environmental price we can no longer brush aside.8. What did researchers discover about AI models A. The smarter, the more energy-hungry.B. The larger, the less energy consumption.C. Thinking out loud lowers CO output.D. Small models perform best in accuracy.9. What does the underlined word“verbosity” in paragraph 3 mean A. Performance. B. Lengthiness. C. Restriction. D. Difference.10. Why does the author mention the Qwen 2.5 model A. To compare energy use with Ireland's.B. To prove larger models waste energy.C. To highlight the top-performing model.D. To show greener models can be available.11. What does the last paragraph imply about AI A. Its future use is seriously questioned.B. Its environmental costs can be avoidable.C. Its sustainability efforts are surely enough.D. Its negative effect on the earth is ignored.DBy the 2020s, only 40 percent of Barbie dolls were designed with permanently arched feet for wearing high heels(高跟鞋).In the 2023 Barbie movie, the title character, played by Margot Robbie, famously panics when her always-arched feet flatten. This scene inspired Australian researchers to investigate real Barbie dolls. “When we were kids, Barbie only wore high heels,” says lead researcherCylie Williams. “Did the actual doll develop flat feet ” Luckily, Suzanne Wakefield, one of the members of the research team, had an extensive collection of 800 Barbie dolls. That helped guide the group's search through online lists to track Barbie's foot position over time.They examined the feet of 2,750 dolls released between 1959 and 2024 with a custom-made angle-measuring tool to categorize their feet as either arched or flat. They also looked at the diversity of each doll, whether she was employed and when the doll was made.Findings showed a dramatic shift. Early Barbies universally featured arched feet. AsBarbie expanded into diverse careers, her feet adapted. By the 2020s, only 40% had arched feet. Notably, career-focused dolls were much more likely to have flat feet than fashion-focused versions. “Originally, Barbie attended operas or balls,” explained Wakefield. “Now she skis and scuba dives —— activities needing practical footwear.”To maintain independence, the researchers didn't contact toy company Mattel over the course of their study to ask whether the arch of the doll's feet was connected to these factors.However, in a statement to the New York Times, the company confirmed this intentional design shift, stating Barbie's feet now support“brave steps forward” with diverse footwear.As women entered more professions, workplace dress codes became less rigid about heels.Despite the often negative reputation of high heels for health, the researchers write that women should be allowed to select their own footwear“based on task demands”, slipping their feet into whatever shoes they like best.12. What inspired Cylie Williams to research Barbie A. A personal collection. B. The plot of a film.C. His impression on Barbie. D. Margot Robbie's anxiety.13. What has Barbie reflected over time A. Changes in women's social roles. B. Women's more conservative ideas.C. Society's picky demands on women. D. Expectations for women's looks.14. Why does the author mention Mattel's statement A. To confirm the research findings. B. To criticize its traditional beliefs.C. To advocate women's liberation. D. To stress the company's innovation.15. What's the best title for the text A. Australian Scientists Studied Barbie B. Flat Feet Are Making Barbie HealthierC. Barbie's Feet Are Getting Less Arched D. Mattel Bravely Changed Barbie's Shoes第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Tom Brown's hands move fast, tying loose shoelaces (鞋带) as the morning bell rings.Tom works at a small table outside Central High's front door. An old box sits next to him. 16 “Hurry up, kid—— don't be late for class,” he smiles, giving back a pair of shoes to a first-year student, who says a quick“thanks” and runs inside.At 6:00 a. m., Tom is there, carrying the table from the storage room. 17 He's always wearing a faded blue jacket with signs from years of different jobs —— fixing cars, putting up walls and roofs, and now this. “These kids are in such a rush that they don't see their shoelaces are broken until it's too late,” he laughs, remembering how he started 12 years ago. He saw a girl crying because her shoelace broke before a big P. E. test. 18Lily Smith, a senior, comes by twice a week. “My little sister's shoelaces always get broken, and Mr. Brown fixes them in two minutes,” she says, adjusting her bag. “He remembers everyone's name. It's like having a grandpa at school.” Tom never asks for money,but students leave him candy, or drawings. 19 His wife died five years ago, and his grown kids live in other states. “Being here keeps me feeling young,” he says, wiping a dirty shoe.20 But just ask any student or teacher —— Tom is often the first person they see when they walk in each day. “Quit No way,” he says happily, waving to a group of 10th graders.“These shoes won't fix themselves.”A. He is well-known in the school.B. Tom isn't on the school staff list.C. He thinks that this is the best kind of pay.D. Tom has formed the habit of seeing students off at the door.E. No matter whether it rains or shines, the 68-year-old comes.F. He got down on his knees and fixed it with a lace from his own shoe.G. Inside it are extra laces, cleaning cloths, and even little packs of tissues.第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Mark had struggled with his weight for years. Gym sessions and diets came and went, but he 21 nothing. One year he'd lose 15 pounds, only to gain 20 back. But this year was 22 . He laid out attainable goals: walking 3 times a week. “Small steps,” he told himself.“So I can 23 .”At 7:00 a. m., he headed out for a walk. At first, climbing the hill by his house left him 24 . But by March, he noticed his jeans fitting looser. The scale(磅秤) showed a10-pound loss. “I'm 25 ,” he thought.Near his route, an elderly woman named Carter would walk her dog, Buddy. They'd exchange 26 smiles each time they met. That was the only extent of their 27 , never more than a wave. But Mark admired she'd 28 walked Buddy. He'd seen her doing that,even on rainy mornings.Then one Tuesday, Carter stopped, 29 , “Mark, you' re looking stronger. Keep going—— you' re doing amazing.” Mark 30 . No one had ever noticed his 31 before. His chest tightened with emotion. “Thank you,” he answered, feeling so good.Now, when Carter passes Mark, she doesn't just wave —— she 32 asks about his week.Mark keeps climbing, inspired by a simple 33 —— sometimes, the kindest souls are those who take the time to see you 34 . He's realized that internal drive keeps you moving, but a stranger's 35 is fuel.21. A. came up with B. stuck to C. gave up D. broke away from22. A. different B. natural C. enjoyable D. simple23. A. wait B. plan C. manage D. return24. A. bored B. breathless C. alone D. worried25. A. careful B. faithful C. respectful D. successful26. A. shy B. familiar C. surprising D. forced27. A. interactions B. ideas C. attitudes D. choices28. A. eventually B. gratefully C. consistently D. actually29. A. explaining B. replying C. praising D. admitting30. A. reminded B. argued C. prayed D. froze31. A. needs B. dreams C. efforts D. interests32. A. yet B. then C. rather D. even33. A. result B. truth C. memory D. symbol34. A. trying B. watching C. sharing D. learning35. A. clarification B. skillfulness C. curiosity D. encouragement第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。In a factory workshop in Huangchuan County, central China's Henan Province, skillful workers stretch pieces of dough(面团) very carefully. They press and turn the dough into thin strips(条), and then use wooden sticks 36 (pull) them apart gently. These strips are hung to dry, and finally they become the famous hollow tribute noodles (空心贡面) of the area.Liu Laiwang, representative inheritor of the noodles and boss of a local food company,says, “Making these noodles 37 (be) my work since my childhood. They' re a special cultural treasure of Henan, carrying the 38 (wise) of many past generations. We must keep this skill alive and pass it on.”Dating back to the Tang Dynasty (618-907), the noodle earned its name when it was presented 39 the emperor as a form of tribute. The noodles are made from high-quality wheat flour, sesame oil and salt, and 40 (they) production involves more than ten steps.The noodles are very thin, with a hole in the middle. When 41 (cook), they stay firm and don't get soft or 42 (stick).In recent years, Huangchuan has 43 (active) expanded its noodle industry, aiming to achieve both social and economic benefits. Liu's company alone operates a 5,200-square-meter standardized facility with an annual production capacity of 3,000 tons. It has helped over 1,000local families get out of poverty 44 given jobs to nearly 2,000 workers.China has many such special cultural treasures, more than 40 of 45 have been put onUNESCO's important list, more than any other country in the world.第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)假定你是校英语俱乐部负责人。为推广中华文化,你们将举办“中国古典诗词赏析”英文征文比赛。请写一则通知,内容包括:1.比赛主题;2.作品要求;3.截止日期。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Notice The School English Club第二节 (满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。When Sarah started her new job at the marketing agency, she was full of excitement but also a bit nervous. She had spent weeks researching the company's past campaigns and practicing her presentation delivery, hoping to make a strong first impression.As she walked to her desk, she noticed colorful post-it notes covering the walls, each written with brainstorming ideas from previous projects. She was assigned to a project team led by Jake, a confident and experienced employee who seemed to have everything under control.At first, Sarah struggled to find her place. She often felt like her ideas were ignored during team meetings, and Jake always seemed to favor another team member, Lisa, who was outgoing and had been with the company for a year. During coffee breaks, Sarah would see Lisa leaning on Jake's desk, laughing at his jokes while looking through design drawings. Once, when Sarah tried to join their conversation, Lisa turned away mid-sentence to continue chatting with Jake.Sarah began to think that Lisa was trying to make her look bad and damage her work.One day, the three were given a crucial project with a tight deadline. Sarah worked hard on her part, staying late to research consumer trends and working out campaign concepts on blank paper. She even interviewed her neighbors to gather feedback on the product. When she presented her plan, Jake quickly dismissed it, saying it was too risky. Lisa agreed with Jake.Sarah felt defeated, staring at her slides as her teammates moved on to the next topic.However, as the project progressed, problems started to arise. The initial plan that Jake and Lisa had favored wasn't working as well as expected. The client had sent three e-mails complaining that the ads felt ordinary, and the social media engagement rates were 40% lower than projected. The team gathered in a conference room, looking at charts with worried looks.Sarah decided to step up.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Sarah approached Jake and Lisa, offering adjustments to the project. Soon, the three received high praise from the client.2026届高三年级8月份联考英语参考答案及解析第一部分阅读第一节A【语篇导读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了Greenfield Community Library 的一些借阅规定和要求。1. A【解析】细节理解题。根据第二段内容可知,书籍可以借阅3周,词典可以借阅1个月,杂志可以借阅1周,电影可以借看5天。由此可知,借阅时间最短的是电影。故选A。2. C【解析】细节理解题。根据第三段内容可知,每本逾期一天的书籍收取25美分的滞纳金。如果一本书逾期两天,则滞纳金为25美分/天×2天=50美分。故选 C。3. C【解析】推理判断题。根据全文内容可知,图书馆的政策体现了对借阅者利益和需求的关心。例如,允许延长借阅时间、收取较低的滞纳金、在特殊情况下免除滞纳金等。这些政策都旨在为借阅者提供更好的服务体验,减轻借阅者的负担。由此可推知,C项最符合图书馆政策所反映的价值观。故选 C。B【语篇导读】本文是一篇新闻报道。四名英国登山者仅用五天成功登顶珠峰,主要归功于他们在家中进行的数月低氧适应性训练。他们还尝试了氙气混合氧气的特殊治疗,以期增加助力,但此举引发国际登山联合会和部分登山者的质疑,认为这可能带来不公平的优势。尼泊尔官方对此表示关注,并计划重新评估相关政策。登山者则强调他们的快速攀登减少了风险和环境影响,这一事件引发了对登山技术创新的伦理讨论。4. B 【解析】细节理解题。根据第二段“Their successcame from months of home preparation: They slept inspecial low-oxygen tents to mimic(模仿) the effects ofhigh mountains, and exercised while wearing equipmentthat reduced oxygen intake. “可知,这四名登山者的成功主要源于他们在家中进行的数月准备,包括在低氧帐篷中睡觉以模拟高海拔环境,以及在佩戴减少氧气摄入设备的情况下进行锻炼。因此,他们能够在短短五天内登顶珠峰的主要原因在于充足的居家训练。故选B。5. D 【解析】细节理解题。根据第三段“The teamhoped the xenon treatment might give them an extraboost”可知,登山者希望通过氙气治疗获得额外的助力。由此可知,他们使用氙气的目的是增加探险的保障。故选 D。6. A 【解析】推理判断题。根据第四段“Some moun-taineers oppose xenon gas. They see it as an unfair ad-vantage.”可知,一些登山者反对使用氙气,因为他们认为这提供了不公平的优势。换句话说,他们认为使用氙气被认为是在走不公平的捷径。故选A。7. B 【解析】推理判断题。根据最后一段“Using xenoncould let climbers spend less time and money preparingin Nepal. Nepalese tourism officials said they didn'tknow the British team planned to climb Everest withoutstandard preparation. ‘We’ ll discuss this and decide fu-ture policies,' stated tourism director Narayan Regmi. "可知,使用氙气可能让登山者减少在尼泊尔准备所花费的时间和金钱,该国旅游官员对英国团队未进行标准准备就攀登珠峰的计划并不知情,并表示将讨论此事并决定未来的政策。由此可推知,他们对使用氙气攀登山峰持不赞成的态度。故选 B。C【语篇导读】本文是一篇说明文。近期德国一项研究揭示了AI互动中惊人的能耗问题。研究表明,先进的AI模型回答500个问题可排放超过2000克二氧化碳当量。性能卓越的 Cogito模型虽准确率高达84.9%,但碳排放量却是最小模型的近50倍。当AI模型进行逐步推理时,能耗更是飙升4至6倍。令人担忧的是,仅有2%的AI研究论文关注碳排放。这一研究提醒我们,追求更智能的AI必须正视其背后的环境代价,并采取相应措施减少其对地球的影响。8. A 【解析】细节理解题。根据第二段“The top-per-forming Cogito model (70 billion parameters) achieved84.9% accuracy but emitted 1,341 grams of CO 一nearly 50 times more than the smallest model. “可知,性能最好的 Cogito模型虽然准确率最高,但碳排放量也最大,几乎是最小模型的50倍。由此可知,AI模型越智能,能耗越高。故选A。9. B 【解析】词义猜测题。根据第三段“On the otherhand, when asked simple multiple-choice questions thatshould require just a one-letter answer, some reasoningmodels generated responses with over 14,000 words.One model produced a single answer that was 37,575words long, longer than short novels!”可知,当被问到只需要一个字母就能回答的简单选择题时,一些推理模型却生成了超过14000个单词的回答,甚至有一个模型生成了一个长达37575个单词的回答,比一些短篇小说还长。由此可知,这些模型的回答过于冗长。故选B。10. D 【解析】推理判断题。根据第四段“The Qwen2.5 model with 72 billion parameters achieved strong77.6% accuracy while emitting just 427 grams of CO equivalent, less than one-third the emissions of compa-rable reasoning models. “可知, Qwen 2.5模型在保持较高准确率的同时,碳排放量却相对较低。由此可推知,提到 Qwen 2.5m odel 旨在说明存在一些更环保的AI模型。故选D。11. D 【解析】推理判断题。根据最后一段“GenerativeAI now consumes 29.3 terawatt-hours annually-equalto Ireland's entire electricity use. Yet shockingly, only2% of AI research papers mention carbon emissions.”可知,生成性AI的能耗已经非常高,但令人震惊的是,只有2%的AI研究论文提到了碳排放。由此可推知,AI对环境的影响还没有引起人们的足够重视。故选D。D【语篇导读】本文是一篇说明文。最新研究发现芭比娃娃的脚型设计(弓形脚适应高跟鞋;平足适应平底鞋)随着时代发生显著变化:早期几乎全为弓形脚,至2020年代仅剩40%。这种变化映射了女性社会角色的演变————从侧重社交(歌剧、舞会)到广泛涉足多元职业(滑雪、潜水),对实用鞋履的需求增加。本文通过芭比娃娃脚型设计的变化,巧妙地记录并肯定了女性社会角色的扩展和解放————从相对单一的、注重外表和社交的形象,走向多元化的、注重职业发展和实用性的角色。12. B 【解析】细节理解题。根据第二段“In the 2023Barbie movie, the title character, played by MargotRobbie, famously panics when her always-arched feet flatten. This scene inspired Australian researchers to investigate real Barbie dolls.”可知, Cylie Williams 研究 Barbie 的灵感来源于2023年电影“Barbie”中的一个情节,即主角 Margot Robbie 饰演的 Barbie在她的脚变平后感到恐慌。故选B。13. A 【解析】推理判断题。根据第四段“Early Barbiesuniversally featured arched feet. As Barbie expandedinto diverse careers, her feet adapted. By the 2020s.only 40% had arched feet. Notably, career-focuseddolls were much more likely to have flat feet than fash-ion-focused versions.”可知,最初, Barbie 被设定为参加歌剧或舞会等活动,而现在她从事滑雪和潜水等需要实用鞋履的活动,这反映了女性社会角色的转变。故选A。14. A【解析】推理判断题。根据第五段可知,研究人员为了保持研究的独立性,没有联系玩具公司 Mat-tel询问 Barbie 脚的拱形是否与这些因素有关。然而,Mattel在一份声明中向《纽约时报》证实了这种有意的设计转变,称Barbie的脚现在支持“勇敢向前迈进”的各种鞋履。由此可推知,作者提到 Mattel的声明是为了证明研究结果,即Barbie的脚的拱形变化是有意设计的,并且与社会对女性角色的期望的变化有关。故选 A。15. C【解析】主旨大意题。根据全文内容可知,文章主要讨论了 Barbie娃娃的脚从普遍的拱形转变为部分平足的现象,并分析了这一变化背后的社会原因。文章通过研究 Barbie娃娃的脚的变化,反映了社会对女性角色的期望的变化。由此可推知,C项最适合作文章标题。故选C。第二节【语篇导读】本文是一篇记叙文。68岁的 TomBrown每天在学校门口为学生免费修鞋,风雨无阻。12年前,他因帮助一个考试前鞋带断裂的女孩儿而开始这项善举。Tom用行动传递着温暖与善意。16. G【解析】本空前面谈到:Tom 在学校门口的一张小桌子旁工作,一个旧盒子放在他旁边。本空应该接着谈:这个盒子里装的是什么。G项中的“it”指的是前面提到的“oldbox”,表示:这个盒子里面有备用的鞋带、清洁布,甚至还有小包的纸巾。故选G。17. E 【解析】本空前面谈到:Tom 每天早上6点就在那里,从储藏室里搬出桌子,为工作做好准备。本空进一步在谈 Tom对这项工作的执着。E项“无论刮风下雨,这位68岁的老人都会来。”符合前后文逻辑。故选E。18. F 【解析】本空前文谈到:Tom 回忆起12年前他开始做这件事的缘由。他看到一个女孩因为在一场重要的体育考试前鞋带断了而哭泣。因此,本空应该接着谈:Tom当时是如何帮助这个女孩的。F项“他跪下来,用自己鞋上的一根鞋带帮助女孩解决了问题。”是最佳答案。故选F。19. C 【解析】根据本空前文“Tom never asks for mon-ey, but students leave him candy, or drawings.”可知,Tom从不要求学生付钱,但学生们会给他留下糖果或图画。因此,本空应该谈 Tom是如何看待这件事情的。C项“他认为这是最好的报酬。”符合前后文逻辑。故选C。20. B【解析】本空后文有“But”表转折,谈到:但他经常是学生和老师每天走进学校时看到的第一个人。因此,B项“Tom不在学校员工名单上。”符合这里的行文逻辑。故选B。第二部分 语言运用第一节【语篇导读】本文是一篇记叙文。Mark 多年减肥未果,今年制定小目标————每周步行三次,逐渐见效。途中常遇遛狗老人 Carter,一次她称赞并鼓励 Mark,令其感动。此后,Carter常关心 Mark的近况,成为他坚持的动力。Mark领悟到:内心驱动重要,他人鼓励亦能提供强大支持。21. B 【解析】根据本空所在句“Mark had struggledwith his weight for years. Gym sessions and diets cameand went, but he 21 nothing. “可知, Mark 尝试了健身和节食,但都没有成功,即他没有坚持下去。故选B。22. A 【解析】前文提到 Mark之前减肥总是反弹。后文谈到今年他制定了可实现的目标。因此,这里需强调今年的不同。故选A。23. C 【解析】根据前文“He laid out attainable goals:walking 3 times a week. ‘Small steps,’ he told him-self.”可知,这里指 Mark能够应对或掌控自己的减肥计划。故选C。24. B 【解析】根据前后文可知,这里需要表达 Mark刚开始爬山时的状态。前文提到他每天早上7点出门散步,一开始爬家附近的山会让他感到很累。故选B。25. D 【解析】根据前文“But by March, he noticed his jeans fitting looser. The scale(磅秤) showed a 10-pound loss. “可知,这里指 Mark减肥成功了。故选 D。26. B 【解析】根据后文“each time they met”可知,这里指他们会交换熟悉的微笑。故选B。27. A【解析】前文谈到:他们见面时,总会交换微笑。因此,这里指他们互动的内容。故选 A。28. C 【解析】根据后文“He'd seen her doing that, evenon rainy mornings.”可知,这里指 Carter一直坚持遛狗。故选 C。29. C 【解析】根据后文“Mark, you' re looking stronger.Keep going —— you' re doing amazing.”可知,这里指:Carter在表扬 Mark。故选 C。30. D 【解析】根据后文“No one had ever noticed his 31 before. His chest tightened with emotion. "可知,这里在谈:Mark听到 Carter的表扬后的反应。以前没有人注意到他的努力,听到 Carter的表扬,他感到惊讶或不知所措。故选D。31. C 【解析】前文谈到 Mark之前的减肥过程,有失败,有成功,再结合后文“‘Thank you,’ he answered.feeling so good.”可知,这里指: Mark 的努力被别人注意到了。故选C。32. D 【解析】根据前文“Now, when Mark passes Cart-er, she doesn't just wave"可知,这里在谈;现在当Mark 经过 Carter时,她不只是挥手,她甚至会询问他的近况。故选 D。33. B 【解析】根据前后文可知,这里需要表达 Mark从与 Carter的交流中领悟到的道理。前文提到他意识到内部驱动力让你前进,但陌生人的鼓励是燃料。因此,此处表达的是他从中领悟到的真理。故选B。34. A 【解析】前文谈到: Carter看到 Mark 的努力和取得的成绩,禁不住表扬了他。因此,这里指:有时最善良的人是那些花时间看你努力的人。故选 A。35. D 【解析】前文谈到 Carter表扬 Mark 取得的成绩。再结合本空后文“isfuel”可知,这里在谈:内部驱动力让你前进,但陌生人的鼓励是燃料。故选D。第二节【语篇导读】本文是一篇说明文。在河南满川县,工人们精心制作着历史悠久的空心贡面。这项唐朝传承下来的技艺,如今成为当地的文化瑰宝。传承人刘来旺积极守护这一传统。空心贡面是民族智慧的象征,值得我们共同珍视与传承。36. to pull 【解析】根据句意可知,这里表示“用木棍的目的是轻轻地把面团拉成细条”,因此需用不定式作目的状语。故填 to pull。37. has been 【解析】根据时间状语 since my childhood再结合句意可知,这里要使用现在完成时态,表示“制作这种面条一直是我的工作”,强调从过去到现在一直持续的状态,且动名词作主语,谓语动词用单数。故填 has been。38. wisdom 【解析】本空前面有冠词 the,后面是介词of,因此,这里应填其名词形式,表示“它们是河南的特殊文化遗产,承载着许多过去世代的智慧”。故填wisdom。39. to【解析】根据句意可知,这里表示“当它被作为贡品呈献给皇帝时”, present sth. to sb.表示“把某物呈献给某人”。故填 to。40. their 【解析】本空后面是名词 production,再结合句意可知,这里表示“它们的生产过程涉及十多个步骤”,因此,这里要用其形容词性物主代词,表示“它们的”。故填 their。41. cooked 【解析】根据句意可知,这里表示“当被煮熟时”,noodles与 cook之间为被动关系,因此需用过去分词表被动。故填 cooked。42. sticky 【解析】本空前面是系动词 get,再根据句意可知,这里表示“它们保持坚韧,不会变软或粘在一起”,因此,这里要填其形容词形式,和soft并列,表示“粘的”。故填 sticky。43. actively 【解析】本空位于谓语动词 expanded之前,再根据句意可知,这里要用副词来修饰动词,表示“近年来,潢川积极扩大其面条产业”。故填 active-ly。44. and【解析】分析句子结构可知,本句含有两个谓语动词:helped和 given,再结合句意可知,这两个谓语动词之间是并列关系,因此,这里要填并列连词and,表示“它帮助了1000 多个当地家庭脱贫,并提供了近2000个工作岗位”。故填 and。45. which 【解析】分析句子结构可知,本空所在句为非限制性定语从句,空处在从句中作介词 of的宾语,先行词是 treasures。因此,这里需填 which,表示“中国有许多这样的特殊文化遗产,其中超过40个被列入联合国教科文组织的重要名单”。故填which。第三部分 写作第一节One possible version:NoticeTo promote Chinese culture, the School English Club is holding an English Essay Competition themed" Apprecia-tion of Chinese Classical Poetry”.We invite you to choose a classic al Chinese poem you love, such as those by Li Bai or Du Fu. In your essay, an-alyze the poem's meaning, share how it makes you feel,and explain its significance in Chinese culture. Essays should be between 100 and 200 words, written in clearEnglish, and focus on personal understanding.Please send your work as a Word file to englishclub@ by October 31st,2025.The top 10 essays will win books about Chinese poetry!The School English Club第二节One possible version:Sarah approached Jake and Lisa, offering adjustments to the project. She pulled up a folder of consumer survey data that she had collected, showing how younger age groups responded positively to her original plan. She sug-gested testing a mini-version of her plan on a social media platform first, pointing to a sample video she had created.Jake first looked doubtful, but Lisa leaned forward, check-king through the data. Then she commented that the en-gagement data here was solid. They spent the next two hours polishing the plan, with Sarah leading the content creation while Jake negotiating with the client.Soon, the three received high praise from the client. Af-ter the project went live, the client was very delighted, re-porting the ads became widely popular, generating 10 times more interactions than the original strategy. In the post-project meeting, Jake pushed a coffee towards Sarah, say-ing he should have listened to her earlier. Lisa added thatSarah's research had saved them. Sarah smiled, realizing that teamwork isn't about proving others wrong, but about trusting that everyone brings unique value —— even if it takes time to see it. 展开更多...... 收起↑ 资源预览