资源简介 绝密★启用前考生注意:高二年级上学期开学学业质量监测英 语What does the woman promise to do for the man Sign up for an activity.Lend a camera to him.Take some photos of him.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。Who will the man be with at 11:00 am The department managers.The excellent employees.答卷前,考生务必将自己的姓名、班级、考场号、座位号、考生号填写在答题卡上。回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有 2 分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是 C。What does the woman suggest the man do Cook a big dinner. B.Check his report. C.Meet Dr. Smith first.Why does the man make the call To find a cafe. B.To book a table. C.To look for a handbag.When do afternoon classes start At12:00. B.At1:00. C.At1:30.Where does the conversation probably take place On a ship. B.On a bus. C.On a plane.What are the speakers doing A.Picking clothes. B.Enjoying an artwork. C.Walking in a garden.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。What will the woman do on the weekend Go bird-watching. B.Clean up a park. C.Climb mountains.C.His boss.When will the speakers meet At lunchtime. B.This afternoon. C.Tomorrow morning.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。What might the man's term paper be about Ancient literature. B.Planting skills. C.Tea culture,What is the probable relationship between the speakers Classmates. B.Brother and sister. C.Teacher and student.How does the man find the program Meaningful. B.Boring. C.Confusing.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。How does the woman keep in good condition By exercising. B.By dieting. C.By traveling.What's a feature of the smart watch It can provide fitness plans.It.can record the heart rate.It can send out reminders.Where does the man usually run On a playground. B.On a smart track. C.On a running machine.What will the speakers do next Buy a smartphone. B.Download an app. C.Enjoy running.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。What has the speaker been trying to find in the last decade How people can live longer.Why some people live longer.Where most 100-year-old people live.What's the older women's life on Sardinia like Stressful. B.Flexible. C.Colorful.What can we learn about the young people on Sardinia They do sports quite often.They mostly eat healthy food.They have unhealthy lifestyles.What does the.speaker mainly talk about Good living habits.A place of interest in Italy. C.The result of her research.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAn exciting opportunity has arisen for a Content Marketing Assistant to join the Admissions, Recruitment and Marketing Division in the University of East Anglia(UEA). The Content Marketing Assistant is responsible for delivery of the processes relating to the creation of visual editorial content.You’ll deliver “business as usual” activity that is received from multiple investors and help with visual content production relationships. You’ll also take charge of the completion of regular day-to-day tasks relating to brand governance administration — that’s necessary for the operational running of UEA’s content strategy. You’ll be required to offer assistance to ensure delivery of temporary content marketing projects and campaigns.What is expected You’ll be a self-driven content marketing enthusiast. Relevant work experience would be a plus but not a must-have. However, you need to be a graduate or in-school student majoring in marketing, communications or related fields with expertise in marketing.This full-time post is available from 3 March 2025 on a fixed-term basis to 31 March 2026. Although this role is advertised on a full-time basis,UEA encourages applications from individuals who’d prefer a flexible working pattern including job-shares, part-time, term-time only and/or mixed working.What can you enjoy 34 days’ annual leave inclusive of Bank Holidays and University Customary days.Family and work-life balance policies including considerable parental leave.Entrance to buildings, services and equipment of UEA, like the library, nursery, supermarket and open courses.Exclusive shopping discounts, Cycle to Work systems and public transport discounts.Unlimited access to business and career courses and training from our Organisational Development and Professional Learning Team.What is the responsibility of the Content Marketing Assistant Conducting market research. B.Planning visual editorial content.C.Assisting brand management. D.Maintaining relationships with investors.Which of the following is required for the position A.Being a student of UEA. B.Sharing related work experience. C.Working on a full-time basis. D.Having knowledge of marketing.What welfare does the position provide Free public transport. B.Access to campus facilities.C.Work-from-home chances. D.A promise of career development.BIt’s April 1, 1911, and 32-year-old Albert Einstein sits on a train with his family. They are travelling from Zurich to Prague, where Einstein has landed a job as a full professor of theoretical physics. He has a few things on his mind, including money troubles, but the most critical is his unfinished theory of relativity. When they leave the city 15 months later, Einstein will have cracked the code.What happens over this long, unusual year in Prague is the question driving Ken Krimstein’s new novel Einstein in Kafkaland — part biography(传记), part historical fiction. Krimstein playfully explores the possibilities, building, with footnotes, on a thorough collection of letters, diaries, and other research. The result is an enjoyable, inspiring read made up of comics.Krimstein also pairs Einstein’s story with that of Franz Kafka, who was 28, virtually unpublished. What ties the two together, in addition to a meeting at a club, is a preoccupation with getting at the truth — “the true truth”. During Einstein’s time in Prague, a time in which he works out his theory of relativity, Kafka will have his own breakthrough. In one long feverish night he will pen the short story The Judgment, which will launch an unequaled writing career forever transforming art and literature. Like Einstein’s completed theory, Kafka’s work, too, will offer the world a new way of thinking.Despite having two characters’ names in his title, Krimstein centers mainly on Einstein, and takes us step by step through the meditations(沉思) that lead to his discovery. Nevertheless, along the way he provides readers with a glimpse(一瞥) into the life of Kafka. But what Kafka’s presence most crucially enables are imagined conversations between him and Einstein, where the two think hard about what it means to see the world differently from everyone else.At its heart, Einstein in Kafkaland is the story of ordinary genius. It unwraps the ways in which genius so often arises out of ordinary circumstances. Perhaps even more absorbingly, the book tracks how unimaginable discoveries develop following exchanges with others.What does the underlined part “cracked the code” in paragraph 1 refer to Had a different mission. B.Completed the theory of relativity.C.Solved his financial troubles. D.Gained insight into theoretical physics.Which words can best describe Einstein’s stay in Prague A.Eventful but unequaled. B.Well-planned and enjoyable.C.Rewarding and impactful. D.Short-term but transformative.How does Krimstein deal with Einstein in Kafkaland He makes it focus unevenly.He writes it in a biographical style.He gives it an appealing title.He includes many conversations in it.Where is the text most probably taken from An introduction to a book. B.An essay on Einstein’s life.C.A fantasy about a travel. D.A review of Prague’s literature.CHow do you know if your mother likes you or not That is a question I have been struggling with a lot lately. My mother and I used to talk on the phone a few times a day. I saw her at least twice a week. Now she doesn’t answer when I call, and never calls me back. She doesn’t see me and then complains that I don’t see her enough.It all started a few months ago, I started having a date with a man, and we became serious quickly.This is not the first boyfriend I have had. I know she isn’t mad at me for my finding love. The turn-in events happened when I moved from about 15 minutes away from my mom to 1.5 hours away from her. She encouraged it, she seemed happy, and she helped me pack. Since then, everything has changed.I can’t tell if she cares about me and I don’t know if she is bitter. When I call her, she says she is busy and will call me back. Then the problem is that she never calls me back, I make plans with her, but she cancels. Then when I do see her, she gives me comments like “It’s been a while since you came to see me”. It seems like I haven’t tried. It’s very frustrating.I don’t know what is wrong, and she won’t talk to me, so I can’t find out. Does anyone have any advice for what to do in a situation like this Part of me wants to cry and stop trying. But not talking to her tears me apart. Please give me some advice below.What’s the writer’s purpose of writing these passages To share her sad story.To ask for some advice.To let her mother know how she feels.To find out whether her mother loves her.We can infer that in the past the writeroften disappointed her motherdidn’t know her mother quite wellhad a close relationship with her motherdidn’t want to visit her motherAccording to paragraphs 2 and 3, it seems that the writer’s mother .was not satisfied with any of the writer’s boyfriendwanted the writer to move away from her very muchwas afraid the writer would be hurt by her boyfriendwas not happy that the writer moved further away from herNow the writer doesn’t know .whether her mother really cares about herwhether she should break up with her boyfriendwhether her mother is worth her love and respectwhether she should move back to live with her motherDGetting stuck in a traffic jam is one of the most boring problems for people living in big cities. The fact that you’re moving so slowly leads too stress,anger and the wish that your car could just fly over the traffic like an airplane.Soon, however, that wish could come true .On May 8, US car-renting company Uber showed off what it described as “the transportation mode of the future: on-demand air transport,” reported ABC News .According to Nikhill Goel, head of products for Uber Air, the company's air taxi service may launch test flights in the US cities of Dallas and Los Angeles, as well as Dubai in the United Arab Emirates, as early as 2020. If everything goes according to plan, passengers will be able to fly to work by 2023.When the Olympics comes to Los Angeles in 2028. Uber “expects to have hundreds , if not thousands , of its aircraft in the skies.” Goel told Newsweek .So what would Uber's flying vehicles be like They are small , electric aircraft that take off and land vertically (垂直地) , ther give off zero emissions (排放) and are quiet enough to operate in cities .Just like an airplane , the vehicles will have fixed wings to help them glide . But while a helicopter has just one big fixed rotor (定量) . Uber's vehicles will have multiple rotors , which will help increase fuel efficiency (效率) while reducing emissions and noise.Because of these fixed wines and multiple rotors . Uber’s flying taxis “should be quieter and safer than a helicopter.” reported ABC News .However , the service still has a long way to go before it's ready to accept passengers. For example , to avoid any potential accidents . Uber is working with NASA to study air traffic control problems associated with low-flying aircraft. But just as Dubai's Mayor Betty Price said in a news release . “This program is revolutionary and future -oriented (面向未来的). ”Uber 's flying taxis are expected to start to take passengers inA.2020 B.2023 C.2028 D.2030How are ber s flying taxis different from helicopters They have one big rotor B.They need more fuel to fly.C.They have fewer fixed wings D.They should be quieter and saferWhich is true about the flying cars according to the passage They can be as efficient as airplanes and helicoptersThey must be in larger number a few years later.They nearly do no harm to the environment.They will surely help passengers avoid accidentsWhat is the passage mainly about Ubers plan to launch flying taxisThe advantages of Ubers flying taxis C.Different opinions about Uber's flying taxis.D.The difficulties Uber is facing in testing flying vehicles第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。Castles(城堡)and temples wear away after hundreds of years, but the symbols and E-books came from the development of words on the stone often survive. 36 . Science and technology, and can be read online. Many people believe that regular books will be one day replaced by e-books.Books and e-books share lots of similarities. They are both items created by great minds, 37 . You can draw lines or highlight some details on books or e-books as notes. The notes can be kept for a long time.38 .Firstly, books don’t have to be charged, while e-books need electricity if we want to read them. Meanwhile, spending too much time reading e-books may do harm to our eyes. Moreover,e-books don't share the same weight when held in the hand as regular books, nor do they give that sense of fulfillment that comes from finishing a thick book. However, e-book devices(设备)are easy to carry. 39 .A disadvantage of e-book devices is that people tend to get distracted(分心)when they’re using one, as many devices often have apps or games on them. 40 .Whichever you prefer, both books and e-books are just a way to help us gain knowledge and get to know other people 's experiences. They are both necessary, so it's too early to say one will disappear.第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。As a teenager growing up in Great Britain, Lola Anderson was inspired by the rowing events at the 2012 London Olympics.Moved by the athletes’ strength and determination, she decided to 41 the sport herself. In her diary, she expressed her dream of winning an Olympic gold medal in rowing. But embarrassed by her 42 dream, Lola tore out the diary page. “I threw that away because I didn’t believe,” Anderson 43. “I was 14 then, so why would I believe Young girls struggle to see themselves as strong, athletic individuals, but that’s 44 now.” Despite her initial 45 , Anderson pursued rowing with her father’s support.In 2019, as Don Anderson 46 cancer, he presented Lola with a 47 . He held out his hand and 48 the page she had torn from her diary years earlier. Don had found it in the trash(垃圾桶) and kept it, 49 she would need it one day. Don 50 months later, but his faith in his daughter’s dream remained.His predictive gesture 51 on Wednesday when Anderson competed in her first Olympic Games as part of the women’s quadruple sculls(四人双桨) rowing team. Her team 52 the gold medal by a mere 0.15 seconds. After the race, Anderson reflected on her father’s firm support.“It’s a piece of paper,but it’s the most valuable thing I have,” she said, “maybe jointly with the 53 now.”Lola Anderson’s 54 from a self-doubting teenager to an Olympic champion serves as 55 of the power of dreams and the lasting impact of a father’s love.The rain reminded me 60 how much love my father had given me. I recalled many things. When I was in primary school, I got poor results in tests. My mother was usually angry with me, but my father 61 always encourage me. When he was on his day off, he spent all his free time 62 (have) fun with my younger sister and me. He never missed the chance to be with us.Sometimes I want to join clubs or go on school 63 (trip). He always supports me since he thinks that such activities are worthwhile for a teenager. He hopes that I can learn and broaden my vision. In a word, he always 64 (try) to do everything he can for me.I love my father, but I don’t know how to show it. Many students have the same problem. We love our parents, we care for them, but we don’t know 65 we can do to help them. Anyway, I just want to say that I will never forget all that my father has done for me.第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)假定你是李华,你的美国笔友来信祝贺你的生日,并寄给你一本英语词典作为礼物,为此请你用英语给他写封感谢信,并告诉他最近你的英语进步情况,邀请他暑假期间来你所在的城市游玩。注意:词数 100 左右;可以适当增加细节,以使行文连贯;开头和结尾已为你写好,不计入总词数。 Dear Tony,第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)The other day my father drove me to school as usual. When we arrived, it began to rain 56 (heavy) and we only had one raincoat. My father let me wear it. Even though I 57 (hope) my father would put it on, I didn’t insist because I knew it would put him in a bad temper.第二节(满分 25 分)Best wishes,Li HuaAnyway, I did my best to use my raincoat 58 (protect) him from the rain. I was very moved by his sacrifice (牺牲), so moved that I cried. But I didn’t want him to see my tears. I just wanted to prevent him 59 (get) wet.One day Albert found a baby bird lying on the ground, squawking(发出刺耳的尖叫声) for help.Feeling sad for the bird, Albert petted it gently and wanted to help it, but he didn’t know how since he was just 7 years old. So he took the bird in his hands, carried it home carefully and showed it to hisparents. At once, his parents took action. They checked the bird and found it injured. With the help of his parents, Albert dressed the wound. But it would need time and care for the bird to completely recover. As the bird became dear to his heart, Albert immediately offered to take care of the bird.Albert named his new friend “Lucky”. He began to feed the bird and even ran out to collect grass to build a soft nest for it. Then, he put the nest beside his bed. Albert and the bird were sleeping together and living together. Soon they became close friends. Albert always told it his experiences in school and his secrets. Lucky, an extremely patient listener, usually responded to him with a few nods and chirps (叽叽喳喳声). Albert’s parents also loved Lucky. They regarded it as a family member.In the course of time, Lucky gradually recovered and started to hop and jump a little bit and exercise its wings. That made everyone happier. Soon it would be able to fly. How wonderful!But what then Albert became thoughtful and started to think. “If Lucky started to fly, it could simply fly away one day.” But that would not happen. Albert loved his friend so much that he couldn’t imagine parting from it. He wondered, “I should surely stay with Lucky forever. But how Keep the windows closed all the time That was not practical.”注意:续写词数应为 150 个左右;请按如下格式作答。Then, he bought a small cage and kept Lucky in it.Worried and confused, he didn’t know what to do about it.高二年级上学期开学学业质量监测英 语 · 答 案听力原文Text 1W: Have you finished the report M: yes , finally! I’ll be able to give it to Dr.smith and go home early for a change.I’m looking forward to cooking a big dinner.W: Well,I think you’d better take another look at your spelling. Text 2M: Hello,is that castle cafe I think I left my handbag on the table by the window on Tuesday afternoon. Did you find it W: e and collect it anytime. Text 3W: Excuse me , could you tell me the starting time for morning classes and afternoon classes M: Morning classes begin at 8 o ’ clock , and they last till 12 o ’ clock. Afternoon classes follow after a one-hour lunch break.Text 4M: Cindy , you look pale. Are you sick W: Maybe. I feel terrible seeing those big water waves.M: Let ’ s go back to our room. you just need to take some medicine , close your eyes and relax.Text 5M: How beautiful! The trees are so green , flowers are so colorful , and lots of birds are flying around.W: That ’ s true. The piece of work is excellent , and especially it is made of cloth. Text 6W: David , what do you plan to do this weekend M: I have no good idea yet. What about you , Alice W: I ’ m ready to take up bird-watching. I just signed up for a weekend group on trips to popular locations for bird- watching. Would you like to join us M: yes , I ’ d love to. It ’ s an opportunity to get close to nature.W: Of course. The group will walk around the century park. I ’ ll take my camera to take some photos.M: Wow. How can I join this group W: I will help you do that after school. M: Oky.Thank you!Text 7W: Hello , Mr. Anderson. Would you like to have a talk with me this morning M: I’d love to, Miss.Brown , but I’ve got a busy day.I will have a conference with the department managers at 10 : 30 am.Fifteen minutes after that , I will have toattend the award ceremony for the best employees and it ends at about 11 : 30 am.Then , I’ll have lunch with my boss.W: Can I see you this afternoon M: Well,let me see.After lunch ,I’m going to attend the opening ceremony for a new factory.It may last about two hours.Can you come at 3 : 00 pm We can talk for an hour in my office before I pick up my parents at the airport.W: I’m afraid an hour is not enough.What about tomorrow morning,from 9 : 00 to 11:00 M: Ok, see you then. Text 8W: What are you doing M: I ’m watching a program on my computer.W: Would you like to watch a movie this afternoon M: I ’d love to , Lucy.But I must finish watching the program first. My term paper is related to the program and it must be handed in tomorrow. You can go with our Mom and Dad.W: Ok. And what program are you watching M: It ’ s called one Cup , A Thousand stories. It shows the tea ’ s planting and picking skills , and its influence on daily life .W: It sounds a bit boring, doesn ’ t it M: No.There are some interesting stories in it , such as the story about a 75-year-old businessman ’ s return to seek his origins in china , a local expert telling a myth and so on. I think the program is of great help.W: Well , can you tell me more about the stories when you’re free M: No problem.Text 9M: Have you been working out , Cindy You look so full of energy these days. W: Yeah , in fact , I’ ve been running every morning for one month.M: Really You never thought running is fun. How do you get into it now W: With the help of the smart watch.It can make personalized fitness plans on apps. M: Oh ,I see.W: What about you Do you often exercise M: Yes.I usually go to the Olympic Forest park. There ’ s a smart running track open to the public.W: Will you stick to running M: Yes.The track can be linked to an app on a smartphone. When I run on it , I can use the app to receive the suggested running speeds and the right time torest or drink water. Even digital rewards such as online medals are provided by smart equipment to encourage runners to continue exercising.W: cool.Maybe I will try it next time.M: come on! Let’s go and run in the park now. W: Ok.Text 10W: No one knows exactly why some people live longer than others. For nearly ten yearsI’ve been trying to find the answer to this question.I’ve traveled to places with a large number of people aged 100 and over. Now I ’ ve finished doing research on the Island of sardinia in Italy.Sardinia is an amazing place because most men keep long life.That isn ’t normal for most countries. what is the reason In sardinia culture , as men get older , they have fewer public and family responsibilities , but the older mothers or grandmothers often have more. perhaps the older men suffer less stress , which means they ’re living longer. It ’s true that on sardinia the younger people are eating more fast food. Also , young people are moving to cities , so they are doing less exercise because of their lifestyle. It will be interesting to come back to sardinia in twenty years and see if people are still living longer.(共 20 小题;每小题 1.5 分 ,满分 30 分)1—5 BCBAB 6—10 AABCC 11—15 BAAAB 16—20 CBACC(共 20 小题;每小题 2.5 分,满分 50 分)21.C【解析】考查理解具体信息的能力。根据第二段中的“You’ll also take charge of the completion of regular day-to-day tasks relating to brand governance administration”可知,内容营销助理需要完成与品牌治理管理相关的日常任务。由此可知,内容营销助理的职责包括协助品牌管理。A“进行市场调研”;B“策划视觉编辑内容”;C“协助品牌管理”;D“维护与投资者的关系”。22.D【解析】考查理解具体信息的能力。根据 What is expected 部分中的“However, you need to be a graduate or in-school student majoring in marketing, communications or related fields with expertise in marketing” 可知,应聘者需要是市场营销、传播学或相关领域的毕业生或在校学生,并具备市场营销的专业知识。故掌握营销知识是必须的。23.B【解析】考查理解具体信息的能力。根据题干中的 welfare 将解题信息定位至 What can you enjoy 部分。根据该部分中的“Entrance to buildings, services and equipment of UEA, like the library, nursery, supermarket and open courses”可知,成功应聘该职位的人可以进入东英吉利大学的建筑,享用其服务和设备,例如图书馆、托儿所、超市和公开课。 A“免费公共交通”;B“使用校园设施”;C“在家工作的机会”;D“职业发展承诺”。【备注】本文是应用文,主题语境是“人与社会”。文章是一则关于东英吉利大学 (UEA)内容营销助理职位的招聘广告,描述了职位职责、申请要求以及福利。语篇引导考生了解职业规划知识,树立劳动意识。【重点词汇】editorial adj.编辑的,编者的self-driven adj.自我驱动的content marketing assistant 内容营销助理 brand governance administration 品牌治理管理 on a fixed-term basis 以固定期限的方式 flexible working pattern 灵活的工作模式 parental leave 育儿假【一词多义】plus 常用义:prep.加 文章义:n.优势,好处,长处 Knowledge of Chinese is a plus in her job.通晓中文使她在工作中占优势。 24.B【解析】考查理解词汇的能力。根据上文中的“They are travelling from Zurich to Prague”“the most critical is his unfinished theory of relativity” 及第三段中的“During Einstein’s time in Prague, a time in which he works out his theory of relativity”可知,此处指离开苏黎世 15 个月后,阿尔伯特·爱因斯坦完成了相对论。cracked the code 原意为“破译密码”,此处呼应上文的“unfinished theory of relativity”,指“完成了相对论”,故选 B。A“有不同的使命”;C“解决了财政困难”;D“洞悉理论物理学”。25.C【解析】考查推断的能力。根据第三段中的“During Einstein’s time in Prague, a time in which he works out his theory of relativity”可知,在布拉格,爱因斯坦完成了相对论,这说明这次停留是有重大意义的。根据第三段中的“Like Einstein’s completed theory...offer the world a new way of thinking”可知,爱因斯坦在布拉格完成的相对论能为世界提供一种新的思维方式,说明这次停留是有影响力的。A“坎坷但无与伦比的”;B“计划周密且愉快的”;C“有意义且有影响力的”;D“短暂但有变革性的”。26.A【解析】考查推断的能力。根据倒数第二段中的“Despite having... Krimstein centers mainly on Einstein... along the way he provides readers with a glimpse(一瞥) into the life of Kafka”可知,尽管书名里包含两个人名,但克里姆斯坦主要关注爱因斯坦,同时也让读者得以一窥卡夫卡的生活。由此可知,书的中心并不均衡。A“他使书的中心不均衡”;B“他以传记体写作”;C“他给它起了一个吸引人的标题”;D“他在书中加入了很多对话”。27.A【解析】考查理解文章出处的能力。根据文章内容,尤其是第二段中的“driving Ken Krimstein’s new novel Einstein in Kafkaland”“part biography(传记), part historical fiction”“The result is an enjoyable, inspiring read made up of comics”, 倒数第二段中的“Despite... his title, Krimstein centers mainly on Einstein”和最后一段中的“At its heart, Einstein in Kafkaland is the story of ordinary genius”可知,本文是对肯·克里姆斯坦的新漫画小说 Einstein in Kafkaland 的介绍。由此可知,本文最有可能摘自一本书的前言部分。【备注】本文是书评,主题语境是“人与社会”。文章介绍了肯·克里姆斯坦的新漫画小说 Einstein in Kafkaland 的主要内容和特点。语篇引导考生重视书籍阅读和知识积累,丰富学识,积累文化底蕴。【重点词汇】footnote n.脚注(Para.2)preoccupation n.盘算,思虑,长久思考的事情(Para.3) feverish adj.激动的,焦虑不安的(Para.3)unequaled adj.无与伦比的,无双的(Para.3) on one’s mind 挂在心上,惦念(Para.1) money troubles 财务困境(Para.1)build on sth. 在……的基础上发展(Para.2) get at sth. 获悉,了解,查明,发现(Para.3)【一词多义】drive 常用义:v.驾驶 文章义:v.激励,促进,推进(C 篇 Para.2)This is the main factor driving investment in the area.这是推动在这个地区投资的主要因素。28.B【解析】主旨大意题。根据文章第一段的句子“How do you know if your mother likes you or not That is a question I have been struggling with a lot lately.”和最后一段的句子“Does anyone have any advice for what to do in a situation like this ”可知作者写这篇文章是为了征求一些建议。故选 B。29.C【解析】推理判断题。根据文章第一段的句子“My mother and I used to talk on the phone a few times a day. I saw her at least twice a week.”可以推断出过去作者和她的妈妈关系很亲密。故选 C。30.D【解析】细节理解题。根据文章第二段的句子“The turn-in events happened when I moved from about 15 minutes away from my mom to 1.5 hours away from her.”可知作者搬得离她妈妈很远的时候,她妈妈不高兴。故选 D。 31.A【解析】细节理解题。根据文章第三段的句子“I can’t tell if she cares about me and I don’t know if she is bitter.”可知作者现在不知道她妈妈是否关心她。故选 A。【备注】文章介绍作者和妈妈过去关系很亲密,但是自从她搬离很远的地方,妈妈似乎不再关心她了,这让作者很困惑也很难过,作者希望得到一些建议。 32.B33.D34.C35.A36.D37.E38.A39.B40.F(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)41.A【解析】上下文信息提示。上文提到 Lola 受到了赛艇项目的激励,并且被运动员的毅力和决心感动了,结合下文中提到的她在父亲的支持下开始划艇运动可以推测,她决定开始做这项运动,故选 A。take up“开始做,开始从事”;look into“调查”;live upon“靠……生活”;fight for“为……而奋斗”。42.D【解析】下文信息推断。下文提到 Lola 撕掉了那页日记,因为她不相信自己的梦想,所以可以推测,她觉得自己的梦想是不切实际的,故选 D,wild“不切实际的,异想天开的, 不合常理的” 。 greedy“ 贪婪的”;achievable“ 可以完成的, 可达到的”;shallow“肤浅的”。43.D【解析】下文信息提示。根据下文中的“I was 14 then... but that’s now”可知,空后 Lola 提到了当时的情况,所以推断这里是 Lola 在回忆(recalled)撕掉那页日记这件事,故选 D。imagine“想象”;regret“后悔”;add“补充说”。44.A【解析】逻辑关系词+上文信息推断。上文中 Lola 提到年轻女孩们很难将自己看作强壮的运动型个体,再根据空前的but 可知,这里与上文内容之间存在转折关系,即现在这种情况正在发生改变(changing),故选 A。strengthen“增强”;worsen“恶化”;speed“加快”。45.B【解析】逻辑关系词+上下文信息提示。根据 Despite 以及上文提到的 Lola 撕掉那页写了自己梦想的日记并且不相信自己的梦想可知,她起初对自己的梦想是怀疑、不确定的,尽管如此,她还是在父亲的支持下开始了划艇运动,故选 B(doubt“怀疑”)。resolution“决心”;confidence“信心”;worry“担忧”。46.B【解析】下文信息提示+常识推断。根据下文中的“but his faith in his daughter’s dream remained”(但是他对女儿梦想的信心留下来了)并结合常识可以推测,Lola的父亲当时正在与癌症抗争(battled),故选 B。defeat“打败”;prevent“阻止,防止”。 47.D【解析】下文信息提示。根据下文中的“the page she had torn from her diary”和 “Dad had found it in the trash(垃圾桶) and kept it”可知,父亲在垃圾桶里发现了那页日记并保存了下来,所以应该是给了 Lola 一个惊喜(surprise),故选 D。wish“愿望”;blow“打击”;promise“承诺”。48.B【解析】下文信息提示。根据下文可知,父亲在垃圾桶里发现了那页日记,这里是说他向 Lola 展示了(revealed)它,故选 B。throw“扔”;fold“折叠”;release“放开,松开”。 49.C【解析】上文信息推断。根据上文可知,父亲发现并保存了 Lola 撕掉的那页日记,说明他“ 感觉” 女儿有朝一日可能会需要它, 故选 C(feel“ 感觉”) 。advocate“ 提倡”;prove“证明”;wonder“感到疑惑”。50.A【解析】上下文信息推断。根据上文中的“cancer” 和空后的“but his faith... remained”可推测,Lola 的父亲几个月后去世了,但他对自己女儿的梦想的信心留下来了,故选 A(pass away“去世”)。die off“相继死去”;set off“出发”;go away“离开”。 51.D【解析】上下文信息推断。根据上文中的“but his faith... remained”和下文中的“the gold medal”, 以及最后一段中的“from a self-doubting teenager to an Olympic champion”可推测,Lola 获得了奥运金牌。所以可以推测,这里是说,父亲预言性的表示发挥了作用。故选 D(work“起作用”)。happen“发生”;matter“重要”;arrive“到达”。52.A【解析】下文信息提示。根据最后一段中的“from a self-doubting teenager to anOlympic champion”可知,她的队伍仅仅以 0.15 秒的优势获得了金牌,故 A 项符合语境,此处是 bag 的熟词生义用法。bag“获得”;forget“忘记”;lose“失去”;recover“重新获得,赢回”。53.C【解析】上下文信息提示。Lola 提到那页日记虽然只是一张纸,却是她拥有的最宝贵的东西,再根据上下文可知 Lola 获得了奥运金牌,所以这里是说,现在可能除了那页日记,还有刚赢得的奖牌(medal)一起都是她最宝贵的东西,故选 C。54.A【解析】上下文信息提示。文章主要以一页被撕掉的日记为线索,介绍了 Lola 从自我怀疑的少女到奥运冠军的转变,故 journey“旅行,行程”符合语境。range“范围”;departure“出发”;achievement“成就”。55.D【解析】下文信息推断。serve as 表示“充当,用作”,这里是说 Lola Anderson 从自我怀疑的少女到奥运冠军的转变过程,证明了梦想的力量和父爱的持久影响,故选 D。advice“建议”;belief“信念”;memory“记忆”;proof“证明”。【备注】语篇类型:记叙文 主题语境:人与自我——个人生活——逐梦奥运行文脉络:文章描述了Lola Anderson 受到奥运赛艇项目的激励,开始追逐运动梦想并最终实现梦想的过程。(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)56.heavily 57.(had) hoped58.to protect 59.getting 60.of61.would / did 62.having 63.trips 64.tries 65.what写作第一节(满分 15 分)One possible version:Dear Tony,I’m so grateful for the birthday blessing and gift you sent to me.As you know, it’s a challenge for me to learn English well, so I turned to you forhelp. You advised that I should read more and enlarge my vocabulary. While reading English stories, I came across some new words, so a dictionary was exactly what I needed. It was then that I received your gift, an English dictionary. What a timely help! Encouragingly, I have made some progress in a recent exam. I’ll go on working hard and do better.With the summer vacation approaching, I hope you can come to my city for a visit and we can have fun together.写作第二节(满分 25 分)One possible version:Best wishes,Li HuaThen, he bought a small cage and kept Lucky in it. ①In the beginning, Lucky seemed fine inside it. He believed he had made the right choice to keep Lucky close and secure. However, as time passed, things took a turn for the worse. After a full recovery, Lucky wanted to spread its wings and fly in the sky. When all its attempts failed, what Lucky could do was sit inside the little cage and squawk sadly. ②Several days later, Lucky refused to eat and drink.Worried and confused, he didn ’ t know what to do about it. ③Knowing the bad situation, Albert’s parents decided to help Lucky and their son. They told their son, “If you really love Lucky, you should think of how to make it happy.” After careful consideration, Albert opened both his heart and the cage. Lucky was released and flew away. Two weeks later, a wonderful thing happened: Lucky returned, flying around Albert and chirping happily, seeming to say thanks to him. ④This happened from time to time since then. ⑤Instead of keeping a forced friendship, Albert made a lasting one.【解析】研读剧本——找主主,知情情,解冲突续写框架——两首句定五句Paragraph 1:Then, he bought a small cage and kept Lucky in it.①接着 P1 首句“然后,他买了一个小笼子把 Lucky 关在里面”写 Lucky 一开始在笼子里情况还好。②由 P2 首句可知,Albert 感到忧心和困惑,不知道怎样处理眼前的情况,由此可推知,Lucky 在鸟笼里状态很不好。Paragraph 2:Worried and confused, he didn’t know what to do about it.③接着 P2 首句写 Albert 的父母知道了儿子的困境后决定给予帮助。④结局:Lucky 时常回来,在 Albert 身边飞来飞去,好像在感谢他。⑤升华:相比于强迫,放手更易于获得永久的朋友。【备注】艾米教你激活素材行为类 ①做出正确的选择:make the right choice②(时间)流逝:pass/go by③拒绝:refuse④ 决定做 :decide to do/determine to do/be determined to do⑤ 释放:release/free情绪类 ① 悲伤地:sadly/sorrowfully ② 担忧的:worried/concerned③ 困惑的:confused/puzzled④快乐地:happily/gladly句型类 ①He believed he had made the right choice to keep Lucky close and secure.(包含省略引导词 that 的宾语从句)②However, as time passed, things took a turn for the worse.(包含as 引导的时间状语从句)③When all its attempts failed, what Lucky could do was sit inside the little cage and squawk sadly. (包含 When 引导的时间状语从句和 what 引导的主语从句)④If you really love Lucky, you should think of how to make it happy.(包含 If 引导的条件状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 河南省2025-2026学年高二上学期开学考试英语试卷.docx 河南省2025-2026学年高二上学期开学考试英语试卷听力.mp3