资源简介 Section Ⅰ Reading and Thinking一、阅读单词及词块:写出汉语含义1.nursery adj. 幼儿教育的 n. 托儿所;保育室2.nursery rhyme 童谣;儿歌3.mockingbird n. 嘲鸫(美洲鸣禽,能模仿别种鸟的鸣叫)4.diamond n. 钻石;金刚石;菱形5.brass n. 黄铜;黄铜制品;铜管乐器6.billy goat 公山羊7.bull n. 公牛8.bee n. 蜜蜂9.dewdrop n. 露珠;水珠10.clover n. 三叶草11.butterfly n. 蝴蝶12.lawn n. 草坪;草地13.cinquain n. 五行诗14.haiku n. 俳句15.syllable n. 音节二、核心单词:写出英文单词1.sorrow n. 悲伤;悲痛;伤心事 vi. 感到悲伤2.dawn n. 黎明;开端;萌芽3.amateur n. 业余爱好者 adj. 业余的;业余爱好的4.mood n. 情绪;心情;语气5.tease vi.& vt. 取笑(某人);揶揄;逗弄6.format n. 格式;总体安排;(出版物的)版式 vt. 格式化7.blossom n. 花朵;花簇8.await vt. 等候;期待;将发生在三、拓展单词:写出下列单词的词性转换(可查字典)1.drama n. 戏;剧;戏剧艺术→dramatic adj. 戏剧的;引人注目的→dramatically adv. 戏剧地;引人注目地2.imagery n. 形象的描述;意象;像→imagine v. 想象;设想→imagination n. 想象力;想象3.literary adj. 文学的;爱好文学的;有文学作品特征的→literature n. 文学;文学作品4.rhyme n. 押韵词;押韵的短诗 vi.& vt.(使)押韵→rhythm n. 节奏;韵律;规律5.recite vt. 背诵;吟诵;列举→recitation n. 朗诵;朗读;讲述6.respectively adv. 分别;各自;依次为→respective adj. 分别的;各自的7.delicate adj. 精美的;精致的;脆弱的→delicately adv. 精致地;小心翼翼地8.revolve vi. 旋转;环绕;转动→revolution n. 革命;巨变;旋转→revolutionary adj. 革命的;突破的 n. 革命者;革命家9.utter vt. 出声;说;讲 adj. 完全的;十足的;彻底的→utterance n. 用言语的表达;说话→utterly adv. 完全地10.comprehension n. 理解力;领悟力;理解练习→comprehend v. 理解;领悟→comprehensive adj. 综合性的;全面的;有理解力的四、熟词生义:写出熟义folk 熟义:adj. 民间的;民俗的;普通百姓的生义:n. 人们;各位;亲属;家属五、核心短语:写出英语表达be made up of 由……组成(构成)课文三维剖析A FEW SIMPLE FORMS OF ENGLISH POEMS英文诗歌的几种简单形式There are various reasons why1 people compose poetry. Some poems tell a story or describe a certain image in the reader's mind. Others try to convey certain feelings such as joy and sorrow. The distinctive characteristics of poetry often include economical use of words, descriptive and vivid language, integrated imagery, literary devices such as similes and metaphors, and arrangement of words, lines, rhymes, and rhythm. Poets use many different forms of poetry to express themselves2. Now we will look at a few of the simpler forms. 1引导定语从句,修饰reasons 2动词不定式短语作目的状语人们写诗的原因多种多样。有的诗歌讲述一个故事,有的在读者心中描绘出一个意象,还有的诗歌则试图传达特定的情感,如喜悦和悲伤。诗歌的显著特点通常包括:用词简洁;语言描述生动、形象;具备整合的意象;使用明喻和暗喻等文学手法;词、行、韵、节奏等编排有序。诗人们使用许多不同的诗歌形式来表达自己。现在,我们来看看几个较为简单的诗歌形式。Some of the first poems a young child learns in English3 are nursery rhymes. They are usually the traditional poems or folk songs. The language of these rhymes, like Poem A, is to the point but has a storyline. Many children enjoy nursery rhymes because4 they rhyme, have a strong rhythm, and5 often repeat the same words. The poems may not make sense and even seem contradictory, but6 they are easy to learn and recite. By playing with the words7 in nursery rhymes, children learn about language. 3省略引导词that的定语从句,修饰先行词poems 4引导原因状语从句 5连接三个并列谓语动词rhyme, have和repeat 6连接两个并列句 7介词by+动名词短语构成介词短语,作方式状语一个孩童最初学会的一些英文诗歌就是童谣。它们大多是传统诗歌或民谣。这些童谣(如诗歌A)的语言简单明了,但带有故事情节。许多孩子喜欢童谣,因为它们押韵,节奏感强,而且往往重复一些字眼。这些童谣也许没有道理,甚至自相矛盾,但是很容易学习和背诵。通过童谣中的文字游戏,儿童学习了语言。英语 选择性必修 第三册[RJ]7AHush, little baby, don't say a word,Papa's gonna buy you a mockingbird.If that mockingbird won't sing,Papa's gonna buy you a diamond ring.If that diamond ring turns to brass,Papa's gonna buy you a looking glass.If that looking glass gets broke,Papa's gonna buy you a billy goat.If that billy goat won't pull,Papa's gonna buy you a cart and bull.A嘘嘘,小宝贝,别说话,爸爸给你买只知更鸟,知更鸟,不唱歌,爸爸给你买枚钻石戒,钻石戒,变黄铜,爸爸给你买面小镜子,小镜子,打碎了,爸爸给你买只小山羊,小山羊,不肯拉,爸爸给你买架牛拉车。One of the simplest kinds of poem is the “list poem”, which8 contains a list of things, people, ideas, or descriptions that9 develop a particular theme. List poems have a flexible line length and repeated phrases which10 give both a pattern and a rhythm to the poem. Some rhyme (like B and C), while11 others do not. 8引导非限制性定语从句,解释说明先行词list poem 9引导定语从句,修饰先行词a list of … descriptions 10引导定语从句,修饰先行词a flexible line length and repeated phrases 11连接两个并列句“清单诗”是最简单的诗歌形式之一,它(一般)包含一份有关事物、人物、想法或描述性内容的清单,形成一个特定主题。清单诗的诗行长度灵活,重复出现的短语赋予诗歌某种模式和节奏。有些清单诗押韵(如诗歌B和诗歌C),有些则不押韵。BOnly One MotherHundreds of stars in the pretty sky,Hundreds of shells on the shore together,Hundreds of birds that go singing by,Hundreds of lambs in the sunny weather,Hundreds of dewdrops to greet the dawn,Hundreds of bees in the purple clover,Hundreds of butterflies on the lawn,But only one mother the wide world over.George CooperB唯一的母亲 千百颗星星挂在美丽的天空, 千百颗贝壳遍布悠长的海岸, 千百只鸟儿鸣唱着飞过, 千百只羔羊在阳光下穿梭, 千百滴露珠迎接黎明, 千百只蜜蜂在紫苜蓿中嬉戏, 千百只蝴蝶在草地上起舞, 可只有一个母亲,在这茫茫的世界。——乔治·库珀CLIFELife can be good,Life can be bad,Life is mostly cheerful,but sometimes sadLife can be dreams,Life can be great thoughtsLife can mean a person,Sitting in court.C生活生活可能美好,生活可能悲伤,生活常常充满欢乐,但有时令人沮丧。生活可能是幻梦一场,生活可能是伟大理想,生活也可能是一个人,独坐在被告席上。Another simple form of poem that12 amateurs can easily write is the cinquain, which13 is made up of five lines. With these, you can convey a strong picture or a certain mood in just a few words. Look at the example (D). 12引导定语从句,修饰先行词form of poem 13引导非限制性定语从句,解释说明cinquain(对于)业余诗人(而言)容易创作的另一种简单诗歌形式是五行诗,它由五个诗行构成。通过这些诗行,你可以用短短几句话就传达出一幅动人的画面或某种心情。请看范例(诗歌D)。DBrotherBeautiful, athleticTeasing, shouting, laughingFriend and enemy tooMine D兄弟漂亮,爱运动爱闹,爱叫,又爱笑是我的朋友也是我的敌人Haiku is a Japanese form of poetry that14 consists of 17 syllables. It has a format of three lines, containing 5, 7, and 5 syllables respectively. It is not a traditional form of English poetry, but is very popular with15 English writers. It16 is easy to write and, like the cinquain, can give a clear picture and17 create a special feeling using very few words18. The haiku poem (E) on the right is a translation from Japanese, whichF19 shows a moment in the life of a delicate butterfly. 14引导定语从句,修饰a Japanese form of poetry 15 be popular with意为“受……欢迎” 16形式主语, to write是真正的主语 17两个and连接三个谓语动词,分别是is, give和create 18现在分词短语作方式状语 19引导非限制性定语从句,解释说明The haiku poem (E)俳句是日本的一种诗歌形式,由17个音节组成。其格式为三行,每行的音节分别是五个、七个和五个。俳句并非传统的英语诗歌形式,但在英国作家中却十分流行。俳句易于创作,而且与五行诗一样,寥寥数语即可展现一个清晰的画面,表达一种特殊的情感。右侧的俳句(诗歌E)从日语翻译而来,展示了一只娇弱的蝴蝶生命中的一刻。EA fallen blossomIs coming back to the branch.Look, a butterfly!E一朵凋落的花回到了枝头看,是一只蝴蝶!English speakers also enjoy poems from China, those from the Tang Dynasty in particular. A lot of Tang poetry has been translated into English, such as this one (F).英语人士也喜欢中国诗歌,尤其是唐诗。有许多唐诗被翻译成英文,比如这一首诗(F)。FWhere she awaits her husbandOn and on the river flows.Never looking back,Transformed into stone.Day by day upon the mountain top,wind and rain revolve.Should the traveller return,this stone would utter speech.Wang JianF望夫处,江悠悠。化为石,不回头。上头日日风复雨。行人归来石应语。——王建With so many different forms of poetry to choose from20, you may eventually want to write poems of your own. Give it a try! 20“with+宾语+宾语补足语(动词不定式)”复合结构有这么多不同的诗歌形式可供选择,你可能最终想自己写几首诗。试一试吧!阅读领悟(一)填空并匹配(D) Nursery rhymes A.A flexible line length and repeated phrases.(A) List poems B.Those from the Tang Dynasty in particular.(C) Haiku C.A Japanese form of poetry that consists of 17 syllables.(B) Poems from China D.They rhyme, have a strong rhythm, and often repeat the same words.(二)根据课文内容选择正确的答案1.Why do poets use different forms while composing poetry A.They want to express themselves.B.They want people to learn from poetry.C.They want to catch more people's attention.D.They want to describe things in more detail.答案:A2.What do we know about nursery poems A.None of these poems make sense.B.They often repeat certain words.C.These poems have a weak rhythm.D.They must be repeated by children.答案:B3.What is the cinquain according to the passage A.A form of poem with 17 syllables.B.A form of poem kids like to read.C.A form of poem made up of five lines.D.A form of poem with a pattern and a rhythm.答案:C4.What do we know about haiku A.It is not hard to write.B.It is made up of five lines.C.It gives a vague picture of things.D.It is a traditional form of English poetry.答案:A5.What does the last paragraph tell readers to do A.To read more poems.B.To write their own poems.C.To appreciate English poems.D.To translate poems into other languages.答案:B(三)问题链1.What does the text discuss Different types of poems.2.How many types of English poems are mentioned in the text?What are they Three. They are nursery rhymes, list poems and cinquain.3.For what reasons people compose poetry Some poems tell a story or describe a certain image in the reader's mind. Others try to convey certain feelings such as joy and sorrow.4.What are the characteristics of poetry Economical use of words, descriptive and vivid language, integrate imagery, literary devices such as similes and metaphors, and arrangement of words, lines, rhymes, rhythm, and so on.探究一 热词1.sorrow n. 悲伤;悲痛;伤心事 vi. 感到悲伤(教材P50) sorrowful adj. 悲哀的,悲伤的 in sorrow 在悲伤中;悲伤地 to one's sorrow 令某人伤心的是 joys and sorrows 快乐和悲伤 sorrow at/for/over ... 对……感到悲伤①The sorrow she felt at the death of her husband was almost too much to bear.丈夫去世的悲痛让她几乎难以承受。②Her face was anxious and sorrowful.她满面悲愁。(神态描写)③He said that his decision to resign was made more in sorrow than in anger.他说,他辞职的决定更多的是出于悲伤,而不是出于愤怒。④For years she sorrowed over her missing son.多年来,她一直为自己失踪的儿子感到悲伤。(人物描写)单句语法填空①The whole nation was in deep sorrow at the death of this great man.②Here he remained the whole night, feeling very tired and sorrowful (sorrow).③He expressed his sorrow at/for/over my father's death.④To his sorrow, his whole house was destroyed in the earthquake.翻译⑤我们都会分担你对这一不幸损失的悲伤。We'll all share your sorrow at this sad loss.2.mood n. 情绪;心情;语气(教材P51) moody adj. 情绪不好的,脾气坏的;喜怒无常的 in a good/bad mood 心情好/不好 put sb in/into a(n) ... mood 使某人处于……情绪 in the/no mood for (doing) sth/to do sth 对(做)某事有/无兴趣①So there he was all covered in mud, and still in a good mood.就这样他全身是泥,但仍然情绪高昂。②The praise had put him in a light mood.受到表扬,他的心情很愉快。③He was so short tempered that he wasn't in the mood to enjoy the scenery.他性子很急躁,没有心情欣赏风景。单句语法填空①Oh, just stop it, Alex, I'm really not in the mood for your jokes.②Every time they went dancing they ended up in a bad mood.③Moody (mood) people are very difficult to deal with.完成句子④虽然没人有心思干活,但我们不得不在春节前夕继续工作。We have to continue to work on the Spring Festival eve, though/although nobody's in the mood to do any work.3.tease vi.& vt. 取笑(某人);揶揄;逗弄 n. 嘲笑;取笑;捉弄(教材P51) tease out 梳理;梳通(毛发等);探讨;深入研究;梳理清楚 tease sb (about sth)=make fun of sb=laugh at sb 取笑某人(某物/某事)①She couldn't resist a gentle tease.她忍不住开了个善意的玩笑。②The teacher helped them tease out the meaning of the poem.老师帮助他们弄清楚这首诗的含义。③I used to hate being teased about my curly hair when I was at school.当我在学校的时候,我曾经讨厌别人取笑我的卷发。单句语法填空①Nobody enjoys being laughed at in public by others.②Combine the two and you can tease out where they differ.翻译③嘲笑别人的体重和长相是不礼貌的。It's impolite to tease others about their weight and appearance.4.drama n. 戏;剧;戏剧艺术→dramatic adj. 戏剧的;引人注目的→dramatically adv. 戏剧地;引人注目地The drama unfolded dramatically on the stage, with each character's emotions escalating significantly, captivating the audience.这部戏剧在舞台上戏剧性地展开,每个角色的情绪都显著地高涨,吸引了观众的注意。5.imagery n. 形象的描述;意象;像→imagine v. 想象;设想→imagination n. 想象力;想象The artist's use of rich imagery in his paintings encourages us to imagine the vast depths of his imagination and the creative worlds he brings to life.艺术家在他的画作中使用的丰富意象鼓励我们去想象他想象力的广阔深度以及他赋予生命的创意世界。6.comprehension n. 理解力;领悟力;理解练习→comprehend v. 理解;领悟→comprehensive adj. 综合性的;全面的;有理解力的With a comprehensive understanding of the subject, she was able to comprehend the complex concepts and demonstrate a deep comprehension of the material.由于对该主题有全面的理解,她能够理解复杂的概念,并表现出对该材料的深刻理解。单句语法填空①The plot of the novel was so dramatic (drama) that it kept readers on the edge of their seats.②The painter's use of imagery (imagine) in his works captures the viewer's imagination.③Students have differing levels of comprehension (comprehend).翻译④老师对该国的历史进行了全面的概述。The teacher provided a comprehensive overview of the history of the country.⑤你能想象出他那时有多苦恼。You can imagine how upset he was then.7 folk[熟义]adj. 民间的;民俗的;普通百姓的 [生义]n. 人们;各位;亲属;家属①Enjoying great popularity is country and western music, coming from traditional folk music.源于传统民间音乐的乡村音乐和西部音乐受到极大的欢迎。②Fortunately, help is on the way for these poor folks.幸运的是,这些可怜的人们可以获得一些帮助了。③I've been avoiding my folks lately.我最近一直在避开家人。同义词替换①Now folks here, in western New York, really are pretty disappointed.people翻译②当人们谈起即将发生的事情时,身体往往会向前倾。When folks talk about things to come, they tend to lean forward.③也正是民俗的地域性特征,决定了民俗的差异性。It is also the regional characteristics of folk custom that decides the folk custom differences.探究二 短语8.be made up of 由……组成(构成)(教材 P51)make 其他相关短语: make up 编造;化妆;组成 make up for 弥补 make out 辨认清楚;理解,明白 make it 获得成功;渡过难关 make sense 讲得通;有意义;有道理 make sure 确保;查明①The shoreline was made up of a jumble of huge boulders.海岸线由一堆杂乱的巨石构成。②What Jay lacked in experience, he made up for in enthusiasm.杰伊用热情弥补了经验上的不足。③He could just make out three people through the mist.透过薄雾,他勉强能看清有三个人。④She's ambitious but I doubt she'll ever make it to the top.她雄心勃勃,但我怀疑她是否能成功达到顶峰。⑤To make sense, these figures should not be looked at in isolation.这些数据不应孤立起来看,否则就没有意义。 “由……组成(构成)”的常见表达: (1)consist of表示一个整体由几个部分组成或由某些材料组成,引申为“包含有”,不能用于被动语态。通常情况下可以与be made up of互换。 How many players does a team consist of 每个队由几名队员组成? (2)be composed of为正式用语,表示将两个或两个以上的人或物放到一起形成一个整体; 它的主语多为事物的整体,宾语为事物的部分。 Their country is composed of 50 states. 他们的国家由50个州组成。单句语法填空①I'm not sure I can make it tomorrow, but I must go all out.②Kate heard a man's voice in the background, but she couldn't make out what he was saying.③Caroline didn't have the gift for music, but she made up for it with hard work.完成句子④这支军队将由来自亚洲国家的部队组成。The army will consist of/be composed of/be made up of troops from Asian countries.探究三 长难句分析9.The poems may not make sense and even seem contradictory, but they are easy to learn and recite.(教材P50) 这些童谣也许没有道理,甚至自相矛盾,但是很容易学习和背诵。【分析】 they are easy to learn and recite是“主语+be+adj.(+for sb)+to do”句型,其中they指代“The poems”,是learn和recite 的逻辑宾语。主语+be+adj. (+for sb)+to do ... 句型 形容词多为easy, difficult, hard, impossible, interesting, pleasant, nice, comfortable, dangerous, cheap, heavy等表示主语的性质、特征的词 不定式中的动词和句子的主语存在逻辑上的动宾关系,但在形式上不定式用主动形式表示被动意义 不定式中的动词若为不及物动词,其后应加上相应的介词 不定式有时会带上自己的逻辑主语,并用for引出①Tom is easy to get along with, so we all like working with him.汤姆很容易相处,所以我们都喜欢和他一起工作。②The sofa is comfortable to sit on after a long day of hard work.经过一天漫长的工作后,坐在沙发上很舒服。③The tough problem was difficult for this researcher to solve in a short time.这个问题很棘手,这位研究员很难在短时间内解决。单句语法填空①The tasks assigned by her is hard to fulfill (fulfill).②The teacher is friendly and easy to approach (approach).完成句子③苹果树枝离地面很低,我们够得着。The apple branch is close enough to the ground for us to reach.④这则消息太好以至于令人难以置信。The news is too good to believe.维度一 高频词汇(一)写出下列单词和短语的英文1.dawn n. 黎明;开端;萌芽2.amateur n. 业余爱好者 adj. 业余的;业余爱好的3.await vt. 等候;期待;将发生在4.blossom n. 花朵;花簇5.format n. 格式;总体安排;(出版物的)版式vt. 格式化6.in particular 尤其;特别7.give it a try 试一试8.be made up of 由……组成(构成)9.be popular with 受……欢迎10.make sense 有意义(二)写出下列句子中加黑部分的汉语释义1.I have always been regarded as a foreigner by the local folk.人2.My husband and I got pay rises of 8% and 10% respectively.分别3.Angela says she longs to join an amateur dramatics class.业余的4.Tourists often disturb the delicate balance of nature on the island.脆弱的5.The minority of the population lives in utter pain.完全的维度二 语境运用(三)根据语境填入恰当的内容1.What Jock had done was beyond my comprehension (comprehend).2.The imagery (imagine) in the poem mostly relates to earth.3.Other children teased him about his name, thinking that he was very strange.4.The island is a world of brilliant colours and dramatic (drama) sunsets.5.His father's face looked suddenly soft and sorrowful (sorrow).(四)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的加黑部分format, various, amateur, length, await1.The duration of the movie was just right, neither too long nor too short.length2.As a(n) non professional golfer, she was still able to hit the ball into the hole.amateur3.The document was written in a clear and brief style for better readability.format4.Very little was said as we waited for the arrival of the chairman.awaited5.The store offers a diverse range of products to suit different tastes.various维度三 能力提升(五)长难句分析(2023·新课标Ⅱ卷)And in contrast to our increasingly networked lives where the information we consume is monitored and tracked, a printed book still offers the chance of a wholly private, “off line” activity.句意:与我们所过的日益网络化的生活形成鲜明对比,在我们所消费的信息被监视和追踪的当下,一本印刷书籍仍然为我们提供了一次完全私密、“离线”的阅读活动的机会。分析:句子主干是... a printed book still offers the chance ...,是“主谓宾”结构。 介词短语in contrast to our increasingly networked lives作状语,修饰整个句子;where 引导定语从句,修饰lives;we consume为省略了引导词that/which的定语从句,修饰the information;介词短语of ... activity作后置定语,修饰the chance。(六)句型转换1.She realized that her hypothesis was incorrect, so she decided to focus on a different aspect of the problem.(改写为because引导的原因状语从句)→She decided to focus on a different aspect of the problem, because she realized that her hypothesis was incorrect.2.The book turned out to be quite interesting. I borrowed it from the library.(改写为定语从句)→The book (which/that) I borrowed from the library turned out to be quite interesting.维度四 素养提升(七)根据所给汉语,完成下列句子1.After a day of air and activity, you should be in the mood for a good meal (想好好吃一顿).2.The cake I made was made up of (由……组成) layers of chocolate, vanilla, and strawberry fillings.3.It is a human instinct to make friends for we want to share our joys and sorrows (分享我们的快乐和悲伤).(八)翻译1.对一个三岁的孩子来说,那个问题确实很难回答。(主语+be+adj.(+for sb)+to do ...)The question is really difficult for a 3-year-old child to answer.2.因为有很多家庭作业要完成,这周我不能读你上次推荐给我的小说了。(with复合结构)With a lot of homework to finish, this week I cannot read the novel you recommended to me last time.课后课时作业(一)较易题(占比70%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比0%)题号 Ⅰ Ⅱ Ⅲ难度 ★★ ★ ★Ⅰ 完形填空(2024·陕西省咸阳市实验中学高二下月考)Two hundred years ago the English poet William Wordsworth wrote I Wandered Lonely as a Cloud, a poem that was __1__ when he came across a field of daffodils (水仙花). It expresses a basic spirit of early English Romanticism.What makes this poem a(n) __2__ of Romantic thinking It isn't that Wordsworth chooses to write about a natural __3__: it is the way he describes the scene as if it had human __4__. For him, __5__ is not only a neutral (无感彩的) mixture of scenery, colors, plants, rocks, soil, water and air. It is a living force that feels joy and sadness and even tries to __6__ us human beings and show us the beauty of life.Wordsworth's home is now one of the most popular __7__ in the Lake District. You can go on a tour of the garden where wildflowers still survive now regardless of the change of the __8__. The place, where Wordsworth saw the daffodils, is at the southernmost end of the lake. When you are walking in the __9__ of William from two centuries ago, the first group of daffodils __10__, but they aren't tall yellow trumpets (小号状的花) proudly swinging in the gentle wind as __11__ in Wordsworth's poem. They are just tiny wild daffodils grouped around individual trees rather than __12__ together. But as you look north, from beside a huge ancient oak tree, you __13__ this is what delighted Wordsworth; group after group of daffodils, spread out to left and right but coming together in your __14__ so that they form a beautiful, pale yellow carpet. What you're seeing at last is nature transformed by human sight and __15__.篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了英国诗人William Wordsworth (威廉·华兹华斯)的一首诗——《我孤独地漫游,像一朵云》,并探讨了是什么让这首诗成为浪漫主义思想的典范。1.A.ranked B.rhymedC.compared D.inspired答案:D解析:根据后文“when he came across a field of daffodils (水仙花)”可知,他偶然看到的一片水仙花赋予了他写这首诗的灵感。故选D。2.A.cause B.exampleC.mixture D.proposal答案:B解析:根据前文“It expresses a basic spirit of early English Romanticism.”可知,这首诗是浪漫主义思想的典范。故选B。3.A.vase B.sceneC.format D.graph答案:B解析:根据后文“it is the way he describes the scene”可知,Wordsworth并不是选择写一个自然景物。故选B。4.A.episodes B.appearancesC.emotions D.opinions答案:C解析:根据后文“not only a neutral (无感彩的) mixture”可知,诗中描述的场景带有人类的感情。故选C。5.A.nature B.jungleC.blossom D.world答案:A解析:根据前文的“scene”及后文“not only a neutral ... water and air”可知,此处指自然。故选A。6.A.criticize B.polishC.imitate D.educate答案:D解析:根据前文“It is a living force that feels joy and sadness”和后文“and show us the beauty of life”可知,大自然是一种能感受欢乐和悲伤的生命力,甚至试图教育人类并向我们展示生活的美好。故选D。7.A.cupboards B.destinationsC.enterprises D.memorials答案:B解析:根据后文“You can go on a tour of the garden”可知,Wordsworth的故居是旅游的景点(目的地)。故选B。8.A.annual B.vigourC.time D.future答案:C解析:根据前文“wildflowers still survive now”可知,无论时代如何变迁,花儿现在仍然存活。故选C。9.A.distance B.riskC.charge D.footprint答案:D解析:根据前文“When you are walking in the”及后文“two centuries ago”可知,此处指走在两个世纪前William的足迹上。故选D。10.A.appear B.leaveC.arch D.compose答案:A解析:根据前文“When you are ... first group of daffodils”可知,第一批水仙花出现了。故选A。11.A.created B.advertisedC.assigned D.described答案:D解析:根据前文“but they aren't tall yellow trumpets (小号状的花) proudly swinging in the gentle wind”可知,它们并不是Wordsworth诗中描述的花。故选D。12.A.floating B.waitingC.collecting D.declining答案:C解析:根据前文“grouped around individual trees”可知,这些花是围绕在一棵棵树周围,并不是聚集在一起。故选C。13.A.remember B.realizeC.guarantee D.broadcast答案:B解析:根据前文“as you look north, from beside a huge ancient oak tree”和后文“this is what delighted Wordsworth”可知,从这里看,人们会认识到这正是Wordsworth所钟爱的地方。故选B。14.A.head B.campaignC.drama D.sight答案:D解析:根据前文“spread out to left and right but coming together”和后文“so that they form a beautiful, pale yellow carpet”可知,水仙花从左到右展开,在你的视线中聚集在一起,就形成了一张美丽的淡黄色地毯。故选D。15.A.imagination B.alcoholC.abuse D.perseverance答案:A解析:根据前文“so that they form a beautiful, pale yellow carpet”以及“What you're seeing at last is nature transformed”可知,最终看到的是被人类的视觉和想象力改造过的自然。故选A。Ⅱ 阅读(2024·辽宁省东北育才学校高二下期中)“The mountains are calling and I must go”—the famous quote is from John Muir (18381914), who is described as “the wilderness poet” and “the citizen of the universe”. He once jokingly referred to himself as a “poet geologist botanist and ornithologist (鸟类学家) naturalist etc.”! He is known as the Father of American National Parks.Famed documentary filmmaker Ken Burns said, “As we got to know him ... he was among the highest individuals in America; I'm talking about the level of Abraham Lincoln, Martin Luther King Jr., and Thomas Jefferson—people who have had a transformational effect on who we are.”So where is the quote from Well, John Muir was a productive writer. Whether he was writing poetry or simply letters to his family, John Muir was always putting pen to paper. The quote is from within one of his many letters written to his sister:September 3rd, 1873 Yosemite Valley Dear sister Sarah, I have just returned from the longest and hardest trip I have ever made in the mountains, having been gone over five weeks. I am weary, but resting fast; sleepy, but sleeping deep and fast; hungry, but eating much. For two weeks I explored the glaciers of the summits east of here, sleeping among the snowy mountains without blankets and with little to eat on account of its being so inaccessible. After my icy experiences, it seems strange to be down here in so warm and flowery a climate. I will soon be off again, determined to use all the season in carrying through my work—will go next to Kings River a hundred miles south, then to Lake Tahoe and surrounding mountains, and in winter work in Oakland with my pen. Though slow, someday I will have the results of my mountain studies in a form in which you all will be able to read and judge them. The mountains are calling and I must go, and I will work on while I can, studying incessantly (永不停息地). I will write again when I return from Kings River Canyon. Farewell, with love everlasting. Yours, John篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍John Muir (约翰·缪尔)和他的名言,以及他给妹妹的一封信。1.What can we learn from John Muir's self description in Paragraph 1 A.He longed to expand his own career.B.He enjoyed his involvement in nature.C.He wanted to find his real advantage.D.He valued his identity as a poet most.答案:B解析:推理判断题。根据第一段(“群山在呼唤,我必须前往”——这句名言出自约翰·缪尔(1838~1914),他被誉为“荒野诗人”和“宇宙公民”。他曾戏称自己是“诗人—地质学家—植物学家—鸟类学家—博物学家等”!他被誉为美国国家公园之父。)可推知,John Muir享受参与大自然。故选B。2.What did Ken Burns mainly talk about A.Muir's political influence.B.A documentary film on Muir.C.Muir's historic significance.D.The social circle around Muir.答案:C解析:推理判断题。根据第二段(著名纪录片制作人Ken Burns (肯·伯恩斯)最近说:“随着我们对他的了解……他是美国最优秀的人之一;我说的是Abraham Lincoln (亚伯拉罕·林肯)、Martin Luther King Jr. (马丁·路德·金)和Thomas Jefferson (托马斯·杰斐逊)这样的人物,他们对我们的身份产生了变革性的影响。”)可知,Ken Burns把John Muir与Abraham Lincoln、Martin Luther King Jr.和Thomas Jefferson对比,由此可推知,Ken Burns主要表达了John Muir在历史上的重要性。故选C。3.How did Muir feel when writing the first paragraph of his letter A.Relieved but regretful. B.Exhausted but content.C.Excited but lonely. D.Defeated but hopeful.答案:B解析:推理判断题。根据信件的第一段中的“I am weary ... but eating much. (我很累,但休息得很快;昏昏欲睡,但睡得又深又快;饿了,但吃得多。)”可推知,Muir当时身体疲惫但内心却很满足。故选B。4.Why must John Muir go into mountains again A.To go on with his mountain studies.B.To seek freedom from social connection.C.To attend an appointment in Oakland.D.To experience the hardship of wilderness.答案:A解析:推理判断题。根据信件的第三段(虽然进展缓慢,但总有一天,我会将我的山地研究成果整理成册,供大家阅读和评判。群山在呼唤,我必须前往,我会尽我所能继续努力,不断学习。)可推知,John Muir必须再次上山是要继续他的山地研究。故选A。Ⅲ 语法填空(2024·广东省惠州市惠阳泰雅实验学校高二下月考)It was Mid-Autumn Festival. 79-year-old Bill Porter __1__ (grab) a glass of whiskey while enjoying the full moon, and recited an ancient Chinese poem outside his house in the United States. Porter has translated some 2,000 Chinese poems into English and published a series of books __2__ (relate) to Chinese poetry and philosophy in the past decades.“I'm interested in ancient Chinese poems __3__ lines are usually short, with five or seven Chinese __4__ (character). You have to read them many times before you can discover their inside meaning. It's like __5__ adventure.” Among Porter's favorite poets were Su Shi, noted for his optimism in the face of challenges, __6__ Tao Yuanming, an Eastern Jin Dynasty (317420) poet famous for his pursuit of free spirit. __7__ (see) the Chinese poets as his dear friends, Porter once traveled across China to visit their former residences, birthplaces and graves.Currently, Porter is translating more poems by Tao Yuanming, and his translation work Poems of the Masters __8__ (publish) in China soon. He will continue working hard to introduce the beauty of the __9__ (tradition) Chinese culture to Westerners. “The Chinese culture is like a treasure chest,” he said. “I would like __10__ (share) the treasure I found with others.”1.________ 2.________ 3.________ 4.________ 5.________ 6.________ 7.________ 8.________ 9.________ 10.________篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了西方人Bill Porter (比尔·波特)对中国古代诗歌的热爱。1.答案:grabbed解析:考查动词的时态。根据上文“It was Mid Autumn Festival.”可知,描述过去发生的事情,应用一般过去时。故填grabbed。2.答案:related解析:考查非谓语动词。句中已有谓语has translated, 设空处应用非谓语形式,relate与其逻辑主语books之间是被动关系,应用过去分词作定语。故填related。3.答案:whose解析:考查定语从句的引导词。设空处引导定语从句,修饰先行词ancient Chinese poems,引导词代替先行词在从句中作定语。故填whose。4.答案:characters解析:考查名词。设空处由数词five or seven修饰,应用可数名词character的复数形式。故填characters。5.答案:an解析:考查冠词。此处泛指“一次冒险”,且adventure的发音以元音音素开头,应用不定冠词an。故填an。6.答案:and解析:考查连词。Su Shi和Tao Yuanming是并列关系,应用并列连词and连接。故填and。7.答案:Seeing解析:考查非谓语动词。本句已有谓语traveled,设空处应用非谓语形式,逻辑主语Porter与动词see之间是主动关系,应用现在分词作状语;位于句首,单词首字母应大写。故填Seeing。8.答案:will be published解析:考查动词的时态和语态。根据时间状语soon可知,应用一般将来时;主语his translation work Poems of the Masters和谓语动词publish之间是被动关系,应用一般将来时的被动语态。故填will be published。9.答案:traditional解析:考查词性转换。设空处修饰名词短语Chinese culture,应用形容词traditional作定语。故填traditional。10.答案:to share解析:考查非谓语动词。固定搭配would like to do sth 意为“想要做某事”。故填to share。 精深阅读(2024·陕西省咸阳市高二下校联考)What's the effect of poetry on our brain Scientists have been investigating the neuronal (神经元的) connections and brain circuits that can work in the reading of poetry for some time. And, even though the research has only just begun, the results are already fascinating.Poetry has the oldest recorded texts in literature. Although it's impossible to say exactly when it began to be used in the oral tradition, we dare to say that it's accompanied humanity forever. This gives us an idea of the impact that poetic language can have on our emotional and cognitive state. The emotional response to literature in general shares areas of activation with music. However, more areas of the right hemisphere (半球) seem to be related to poetry. The researchers measured the goosebumps resulting from the tingling (强烈感受) sensation in reading poetry. This type of sensation has also been proven to result from music. However, the tingling sensations produced by poetry activate different areas of the brain compared to those activated by music.Dr Eugen Wassiliwizky's team collected data on behavioral responses in people reading or listening to poetry. They proved that poetry is capable of causing emotional responses and rich emotional experiences. In addition, a poem expresses the poet's ideas. From a psychological view, poetry is a game of language that manages to group words in a surprising way. We could compare this with how a chef combines ingredients that seem impossible to combine, producing extraordinary results. Poetry is based on rules of construction. It sets up a rhythm, which then breaks, before finally returning to it. The play on the meanings of words, sometimes several meanings in just one word, is extremely intellectually inspiring. We can read a poem a thousand times, and still find its new meanings.Generally, our passage through the wonderful world of poetry is cut short by a rather reduced exposure during childhood and the overly analytical approach of this literary genre, which is given in most schools. Although, the studies that experts have conducted on poetry get a lot of interesting results, poetry still holds a mystery that science hasn't yet been able to investigate. For example, why a perfect cadence (抑扬顿挫) and rhythm can lift the spirit of people is the new challenge for the research.篇章导读:本文是一篇说明文。文章阐述了关于诗歌对大脑的影响的研究成果以及作者对诗歌的看法。1.What is the main difference between poetry and music A.Music causes fewer goosebumps.B.Poetry creates more tingling sensations.C.They work on different parts of the brain.D.They are processed in different parts of the brain.答案:C解析:细节理解题。根据第二段中的“However, the tingling sensations ... those activated by music.”可知,诗歌和音乐的主要不同之处在于它们对大脑的不同区域产生刺激作用。故选C。2.What does the author probably think of poetry A.It expresses something about the poet.B.It is vague in its meaning but rich in emotional experience.C.It combines ingredients and extraordinary results.D.It's a pure game of language that only surprises readers.答案:A解析:细节理解题。根据第三段中的“In addition, a poem expresses the poet's ideas.”可知,作者认为诗歌可以表达诗人的思想。故选A。3.What might be the problem when we learn poetry at school A.We make children more exposed to it.B.We haven't read a poem a thousand times.C.We rely too much on our teachers.D.We analyze this literary genre too much.答案:D解析:细节理解题。根据最后一段中的“Generally, our passage ... which is given in most schools.”可知,作者认为我们在学生时期学习诗歌时的过度分析打断了我们对诗歌世界的探索。故选D。4.Where can you read the passage A.In a paper on geography. B.In a newspaper.C.In a biography. D.In a magazine on wildlife.答案:B解析:推理判断题。通读全文,尤其根据第一段内容可知,文章阐述了关于诗歌对大脑的影响的研究成果以及作者对诗歌的看法,由此可推知,本文来自于报纸。故选B。精深阅读——好词句小练(一)热词1.effect n. 影响;效果2.cognitive adj. 认知的;认识的;感知的3.measure v. 测量;判定 n. 措施,办法4.express v. 表达,表露5.combine v. (使)结合;联合;合并;混合(二)高频短语6.dare to do sth 敢于做某事7.in general 通常,一般来说8.be related to 和……有关9.result from 由……引起10.set up 建立,设立(三)根据语境填入恰当的内容1.She felt an emotional (emotion) response to the sad movie.2.We're afraid we will never manage to finish (finish) our revision before the exams.3.You should always limit your exposure (expose) to the sun.(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义4.The construction is not grammatical.结构5.The behavioral psychologist studied the child's responses to different ways.行为的6.She challenged herself intellectually by reading complex philosophical texts.智力上(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分approach, cognitive, investigate1.The scientists are researching the possible causes of the illness.investigating2.The child's mental development is crucial during the early years.cognitive3.The school has decided to adopt a different method to discipline.approach(六)长难句分析Although it's impossible to say exactly when it began to be used in the oral tradition, we dare to say that it's accompanied humanity forever.句意:尽管无法确切地说它是在何时开始在口头传统中使用的,但我们敢说它永远伴随着人类。分析:主干是we dare to say that ... ;Although引导让步状语从句,第一个it是形式主语,真正的主语是动词不定式短语to say ... oral tradition;that引导宾语从句。(七)根据所给汉语,完成下列句子1.The computer is capable of (有……的能力) handling complex calculations in a second.2.The beautiful music has lifted the spirit of (振奋了……的精神) everyone in the room.(八)仿写句子We could compare this with how a chef combines ingredients that seem impossible to combine, producing extraordinary results. (定语从句)仿写:我正在寻找一些能帮助我提高英语技能的东西。I'm looking for something that can help me improve my English skills.课后课时作业(二)较易题(占比30%) 中档题(占比40%) 拔高题(占比30%)题号 Ⅰ ⅡA B难度 ★ ★★ ★★★Ⅰ 阅读A(2024·广东省深圳市深圳外国语学校高二下月考)Family: Poems—by Mr Keith KeenanKindle $0.00; Hardcover $12.50; Paperback $7.00.The poet describes personal thoughts and feelings in a lyrical journey to understand and celebrate his family. “Family” looks at living honestly in places, not illusions. Figurative (形象的) language, a love of metaphor and sharp images all make the poems work.Time to Heal—by Aleandra VasiliuKindle $9.99; Hardcover $21.94; Paperback $12.64.From the bestselling author comes an inspirational poetry book about love, healing, and growth. It is a reminder to strive to change for the better. Featuring more than 130 uplifting poems and black-and-white illustrations, it's a great companion when you need to embrace self-love and personal transformation.Seeds from a Birch Tree—by Clark StrandKindle $9.99; Hardcover $26.80; Paperback $16.95.Seeds from a Birch Tree makes nature into a spiritual path. Its message was simple: Haiku teaches us to return to nature by following the seasons—seventeen syllables at a time. With its mix of poetry and memoir (回忆录), the book guides us to the joy hidden in plain sight, leading us to get into a good state of body and mind.A Poem for Every Day—by Allie EsiriKindle $9.99; Hardcover $28.05; Audio CD $18.05.This audiobook is a collection of 366 poems which link to events on key dates—funny for April Fools' Day, festive for Christmas. This is the perfect gift for poetry lovers of all ages. These poems are informative, peaceful, and energetic!There are a large number of poetry collections on Amazon. More information, please click here.篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四本诗集的信息。1.How much will you pay if you are to buy a hardcover edition of a book on haiku A.$12.50. B.$21.94.C.$26.80. D.$28.05.答案:C解析:细节理解题。根据Seeds from a Birch Tree部分中的“Its message was simple ... seventeen syllables at a time. (它传达的信息很简单:俳句诗教我们顺应四季,回归自然——一次十七个音节。)”和“Hardcover $26.80”可知,购买俳句诗的精装本需要26.80美元。故选C。2.According to the text, what can we learn about the books A.Family: Poems features plain language.B.Time to Heal features colorful illustrations.C.Seeds from a Birch Tree focuses on human nature.D.A Poem for Every Day focuses on festive celebrations.答案:D解析:细节理解题。根据A Poem for Every Day部分中的“This audiobook is ... festive for Christmas. (这本有声读物收录了366首诗歌,这些诗歌与重要日子的事件有关——愚人节的诗歌很有趣,圣诞节的诗歌很喜庆。)”可知,A Poem for Every Day以节日庆祝活动为重点。故选D。3.Where is this text probably taken from A.A marketing website. B.A literature magazine.C.A book review. D.A news report.答案:A解析:推理判断题。根据最后一段中的“More information, please click here. (需要获得更多信息,请点击这里。)”可推知,本文可能来自一个营销网站。故选A。B(2024· 云南省保山市高二下期末)China's popular show Chinese Poetry Conference has not only received a warm welcome from audiences for its cultural knowledge and ancient wisdom, but also become a stage and platform for cultural exchanges.Cambodian Princess Norodom Jenna appeared on the episode of Chinese Poetry Conference on China Central TV on Saturday and shared her knowledge about China's ancient poems. She said that China and Cambodia have an unbreakable bond of friendship and that she has been learning Chinese and ancient Chinese poems.She noted that she hopes to learn some poems about friendship and recite them to her Chinese friends. During the show, she recited one of her favorite poems: “I live upstream and you downstream by Yangtze Blue. Day after day of you I think, but you are not in view. Although as one we drink, the water clear of River Blue.”In her eyes, the poem written by Li Zhiyi, a poet of the Song Dynasty, expresses well the feeling of longing as Cambodia and China will always be good partners and good neighbors who “drink from the same river”.Shan Jixiang, president of the China Cultural Relics Academy, said that the Chinese Poetry Conference is about not only the preservation of poetry, but also refreshing and boosting China's fine traditional culture. Poems carry the emotional wisdom of the stages of past dynasties and the cultural mark of the Chinese nation. The program perfectly combines the soul of poetry for thousands of years with modern beauty and shows the rich heritage of Chinese culture to the world.篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章报道了中国热门节目《中国诗词大会》不仅传承了诗歌,还创新激活了中国传统文化,成为文化交流的平台。4.What topic did Norodom Jenna discuss on the Chinese Poetry Conference A.Her visit to China. B.Sino Cambodian ties.C.Ancient Chinese poems. D.Modern Chinese poetry.答案:C解析:细节理解题。根据第二段中的“Cambodian Princess Norodom Jenna ... China's ancient poems.”可知,柬埔寨公主Norodom Jenna (诺罗敦·珍娜)在《中国诗词大会》节目中讨论的主题是中国古诗。故选C。5.How does Jenna understand the Cambodia China relationship through the poem by Li Zhiyi A.It is a symbol of shared cultural heritage between the two countries.B.It is a representation of the close and lasting links between the two countries.C.It is an expression of the mutual (相互的) longing despite geographical separation.D.It is a reflection of the historical ties and common ancestry (祖先) of the two countries.答案:C解析:推理判断题。根据第三段中的“I live upstream ... the water clear of River Blue.(我住长江头,君住长江尾。日日思君不见君,共饮长江水。)”及第四段内容可推知,Jenna通过李之仪的诗想表达柬中尽管地理位置不同,但人们有着共同的渴望。故选C。6.What is an aim of the Chinese Poetry Conference A.Chinese language teaching. B.Ancient poetry appreciation.C.Modern literature promotion. D.Cultural exchange strengthening.答案:D解析:细节理解题。根据最后一段中的“The program perfectly ... Chinese culture to the world.(节目将千年诗魂与现代美完美结合,向世界展示了中国文化的丰富底蕴。)”可知,《中国诗词大会》的目的之一是加强文化交流。故选D。7.What is the best title for the article A.Cambodian Princess: Sharing Poetry PassionB.Chinese Poetry Conference: A Stage for Cultural ExchangesC.The Timeless Art of Chinese Poetry: Enduring Beauty and Cultural DepthD.Ancient Poems in the Modern Era: The Revival of China's Cultural Legacy答案:B解析:标题判断题。通读全文,尤其根据第一段内容可知,文章报道了《中国诗词大会》不仅关于文化知识和古代智慧,还成为文化交流的平台,B项(《中国诗词大会》:文化交流的舞台)最适合作为文章标题。故选B。Ⅱ 读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2024·河南省郑州市高二下期末)I wrote my first poem. My mother read the little poem and began to cry out, “Buddy, I can't believe it. What a wonderful poem!” My eyes twinkled when she poured out her praise. “What time will Dad be home?” I asked. I could hardly wait to show him, expecting the praise from an editor of Times.I spent the best part of that afternoon preparing for his arrival. First, I wrote the poem out to the best of my ability. Then I drew pictures to match this greatest poem. As seven o'clock drew near, I confidently placed it on my father's plate on the dining room table, waiting for him to appreciate this wonderful poem of mine.That evening when my father burst in, his mood seemed even more thunderous than usual. An hour late for dinner, he did not sit down but circled the long dining room table with a drink in his hand, complaining non stop about his employees. Under my steady stare, he paused and glared at his plate. There was an awful silence. “What's this?” He reached for the paper and read it. Then he dropped the poem back on the table, saying, “Awful!” My eyes were getting wet.“Ben, Buddy is just a little boy. These are the first lines of poetry he's ever produced. He needs encouragement,” my mother said. But my father disagreed, “Isn't there enough terrible poetry in the world already No law says Buddy has to become a poet.” They quarreled over it. I couldn't stand it another second. I ran from the dining room, crying. A sad story, but you know, the family wounds healed (痊愈). My mother began talking to my father again. I even began writing poems again, though I seldom exposed them to my father.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在相应位置作答。One day in my senior high school, my teacher Mrs Brown advised me to take part in a poetry contest. ﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍ After the success, I came to understand the true meaning of “awful”.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍写前导读:本文是一篇记叙文。文章讲述作者写了一首诗想要给父亲看,结果父亲却说糟透了,作者十分伤心。一天,老师鼓励作者参加诗歌比赛,作者会参加吗?作者是如何理解父亲的话呢?[精彩范文]One day in my senior high school, my teacher Mrs Brown advised me to take part in a poetry contest. My first reaction was to refuse, with the word “awful” ringing in my ears. Sensing my hesitation, Mrs Brown said, “It's a chance to prove yourself to others, isn't it?” “Yes, maybe my father,” I thought. In the next few weeks, I buried myself in writing, though. The moment I finished my poem, I gathered the courage to present it to my father, wondering what response I might receive. Reading quickly, he said another “awful” as expected. Suddenly, I heard the most beautiful voice, “Make it brief!” Quickly, I did so. The revised version earned me a grand prize.After the success, I came to understand the true meaning of “awful”. My father's “awful” probably meant the high expectations he had of me instead of sharp criticism. From then on, I chose to seek further improvement in whatever I did. There was no doubt that my mother's praise could cheer me up and boost my confidence, but it was the discouraging word “awful” that stimulated my potential and pushed me out of comfort zone. The two conflicting voices were just like two opposing winds leading me towards perfection. 精深阅读(2024·河北省承德市高二下月考)There's been an enormous amount of progress in language generating AI over the past couple of years. OpenAI's GPT 3, for example, is a language generator that's been trained on 570 GB of text, and is able to write convincing essays. Google, of course, is working on language generators too, and its latest one helps you write like a legendary poet.Google's new AI tool, Verse by Verse, allows users to compose a poem using “suggestions” from classic American poets. The AI generates these suggestions based on what it's collected from reading the poets' respective oeuvres. That is, the program uses machine learning algorithms (算法) to identify the language patterns of a particular poet's work, then applies those to text it generates as the suggestions.The tool works by allowing users to select from 22 American poets for the suggestions; including legends like Walt Whitman, Emily Dickinson, and Edgar Allen Poe. After a user has selected up to three poets, they then pick the type of poem they'd like to write. The program offers poetic forms including free verse and quatrain (四行诗), and even allows users to select the number of syllables per line.Users then give the program a first line, and AI generates the rest of the poem. The AI makes suggestions line by line, however, making it more interactive than other top language generators out there. As far as results, they're interesting, but not nearly as impressive as GPT 3's writings.According to Google engineer Dave Uthus, “The system was trained to have a general understanding of what lines of verse would best follow a previous line of verse. So even if you write on topics not commonly seen in classic poetry, the system will try its best to make lines that are relevant. The widely varying degrees of Verse by Verse output quality show that while good lyrical gems (精品) may occasionally emerge, further work by the AI team remains to be done.”篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了谷歌的新人工智能工具可以帮助人们像著名诗人一样写诗。1.What is the purpose of the first paragraph A.To introduce a new AI tool for writing poetry.B.To compare different language generating tools.C.To discuss the progress of language generators.D.To analyze the latest essays of OpenAI's GPT 3.答案:A解析:推理判断题。根据第一段中的“Google, of course ... like a legendary poet.(当然,谷歌也在开发语言生成器,其最新的一个功能是帮助你像著名诗人一样写作。)”及下文可知,第一段的功能是引出文章话题——一种新的人工智能写诗工具。故选A。2.What does the underlined word “oeuvres” mean in Paragraph 2 A.Suggestions. B.Works.C.Messages. D.Patterns.答案:B解析:词义猜测题。根据第二段中的“That is the program ... to text it as the suggestions.”可知,人工智能根据从阅读诗人的作品中收集的信息生成这些建议,由此可推知,画线词意为“作品”。故选B。3.What can the Verse by Verse tool do A.Help users appreciate poems. B.Give the program starting lines.C.Generate different poetic forms. D.Compose as good poems as GPT 3.答案:C解析:细节理解题。根据第三段中的“The program offers poetic forms ... the number of syllables per line.”可知,该程序提供多种诗歌形式,甚至允许用户选择每行的音节数。故选C。4.What is Dave Uthus's attitude to the capability of Verse by Verse tool A.Doubtful. B.Objective.C.Puzzled. D.Confident.答案:B解析:推理判断题。根据最后一段中的“‘The widely varying degrees ... remains to be done.’”可知,Dave Uthus (戴夫·乌提斯)认为,虽然好的抒情诗歌偶尔会出现,但人工智能团队的进一步工作仍有待完成,由此可推知,他对该工具的能力的态度是客观的。故选B。精深阅读——好词句小练(一)热词1.generate v. 产生;引起2.identify v. 认出,识别;查明3.impressive adj. 给人印象深刻的,令人钦佩的4.relevant adj. 有关的,相关的;切题的5.remain v. 仍需去做(或处理);逗留;遗留;保持不变(二)高频短语6.work on 从事于7.select from 从……中选择8.line by line 逐行地9.as far as 就……而言10.try one's best 尽某人最大的努力(三)根据语境填入恰当的内容1.They can better apply theory to practice.2.We occasionally (occasion) meet for a drink after work.3.Her patience and wisdom are legendary (legend).(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义4.She'll cook up a convincing explanation. 有说服力的5.They are each recognized specialists in their respective fields. 各自的6.Our lives always follow a fixed pattern. 模式(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分compose, particular, select1.We don't want any special treatment. particular2.We could write a letter to the director. compose3.You must choose the best one to buy. select(六)长难句分析The widely varying degrees of Verse by Verse output quality show that while good lyrical gems (精品) may occasionally emerge, further work by the AI team remains to be done.句意:Verse by Verse中输出的不同程度质量的诗句表明,虽然偶尔会出现好的抒情精品诗句,但人工智能团队的进一步工作仍有待完成。分析:主干是The degrees show that ... ;that引导宾语从句,作动词show的宾语,while引导让步状语从句;varying为现在分词作定语。(七)根据所给汉语,完成下列句子1.We can't make a decision based on (基于) guesswork.2.Up to (多达) 25,000 jobs are still at risk.(八)仿写句子The AI makes suggestions line by line, however, making it more interactive than other top language generators out there.(make+宾语+宾语补足语)仿写:这个有趣的故事总能使我开心。This interesting story always makes me happy.(共150张PPT)WELCOME UNITUNIT 5 POEMS单元主题:人与社会——诗歌艺术Section Ⅰ Reading and Thinking预习检测 词汇打卡自主学习 课文语篇目录CONTENTS12合作探究 课时重点3对点练习 巩固所学4课后课时作业(一)5课后课时作业(二)6预习检测 词汇打卡一、阅读单词及词块:写出汉语含义1.nursery adj. _____________ n. __________________2.nursery rhyme ______________3.mockingbird n. _____________________________________4.diamond n. ______________________5.brass n. ____________________________6.billy goat ________7.bull n. _______幼儿教育的托儿所;保育室童谣;儿歌嘲鸫(美洲鸣禽,能模仿别种鸟的鸣叫)钻石;金刚石;菱形黄铜;黄铜制品;铜管乐器公山羊公牛8.bee n. _______9.dewdrop n. ____________10.clover n. __________11.butterfly n. _______12.lawn n. _____________13.cinquain n. _________14.haiku n. ______15.syllable n. ______蜜蜂露珠;水珠三叶草蝴蝶草坪;草地五行诗俳句音节二、核心单词:写出英文单词1.________ n. 悲伤;悲痛;伤心事 vi. 感到悲伤2._______ n. 黎明;开端;萌芽3.________ n. 业余爱好者 adj. 业余的;业余爱好的4.______ n. 情绪;心情;语气5.______ vi.& vt. 取笑(某人);揶揄;逗弄6._______ n. 格式;总体安排;(出版物的)版式 vt. 格式化7._________ n. 花朵;花簇8._______ vt. 等候;期待;将发生在sorrowdawnamateurmoodteaseformatblossomawait三、拓展单词:写出下列单词的词性转换(可查字典)1.drama n. 戏;剧;戏剧艺术→__________ adj. 戏剧的;引人注目的→ _____________ adv. 戏剧地;引人注目地2.imagery n. 形象的描述;意象;像→_______ v. 想象;设想→_________ n. 想象力;想象3.literary adj. 文学的;爱好文学的;有文学作品特征的→_________ n. 文学;文学作品4.rhyme n. 押韵词;押韵的短诗 vi.& vt.(使)押韵→________ n. 节奏;韵律;规律dramaticdramaticallyimagineimaginationliteraturerhythm5.recite vt. 背诵;吟诵;列举→__________ n. 朗诵;朗读;讲述6.respectively adv. 分别;各自;依次为→__________ adj. 分别的;各自的7.delicate adj. 精美的;精致的;脆弱的→__________ adv. 精致地;小心翼翼地8.revolve vi. 旋转;环绕;转动→___________ n. 革命;巨变;旋转→ ______________ adj. 革命的;突破的 n. 革命者;革命家9.utter vt. 出声;说;讲 adj. 完全的;十足的;彻底的→__________ n. 用言语的表达;说话→________ adv. 完全地10.comprehension n. 理解力;领悟力;理解练习→_____________ v. 理解;领悟→_______________ adj. 综合性的;全面的;有理解力的recitationrespectivedelicatelyrevolutionrevolutionaryutteranceutterlycomprehendcomprehensive四、熟词生义:写出熟义folk 熟义:adj. _____________________________生义:n. 人们;各位;亲属;家属五、核心短语:写出英语表达_______________ 由……组成(构成)民间的;民俗的;普通百姓的be made up of自主学习 课文语篇There are various reasons why1 people compose poetry. Some poems tell a story or describe a certain image in the reader’s mind. Others try to convey certain feelings such as joy and sorrow. The distinctive characteristics of poetry often include economical use of words, descriptive and vivid language, integrated imagery, literary devices such as similes and metaphors, and arrangement of words, lines, rhymes, and rhythm. Poets use many different forms of poetry to express themselves2. Now we will look at a few of the simpler forms.课文三维剖析1引导_____从句,修饰________2动词不定式短语作__________定语A FEW SIMPLE FORMS OF ENGLISH POEMS英文诗歌的几种简单形式reasons目的状语人们写诗的原因多种多样。有的诗歌讲述一个故事,有的在读者心中描绘出一个意象,还有的诗歌则试图传达特定的情感,如喜悦和悲伤。诗歌的显著特点通常包括:用词简洁;语言描述生动、形象;具备整合的意象;使用明喻和暗喻等文学手法;词、行、韵、节奏等编排有序。诗人们使用许多不同的诗歌形式来表达自己。现在,我们来看看几个较为简单的诗歌形式。3 省略引导词_____的_____从句,修饰先行词_______4 引导__________从句5连接三个并列谓语动词rhyme, have和repeat6 连接两个并列句7 介词by+____________构成介词短语,作__________Some of the first poems a young child learns in English3 are nursery rhymes. They are usually the traditional poems or folk songs. The language of these rhymes, like Poem A, is to the point but has a storyline. Many children enjoy nursery rhymes because4 they rhyme, have a strong rhythm, and5 often repeat the same words. The poems may not make sense and even seem contradictory, but6 they are easy to learn and recite. By playing with the words7 in nursery rhymes, children learn about language.that定语poems原因状语动名词短语方式状语一个孩童最初学会的一些英文诗歌就是童谣。它们大多是传统诗歌或民谣。这些童谣(如诗歌A)的语言简单明了,但带有故事情节。许多孩子喜欢童谣,因为它们押韵,节奏感强,而且往往重复一些字眼。这些童谣也许没有道理,甚至自相矛盾,但是很容易学习和背诵。通过童谣中的文字游戏,儿童学习了语言。AHush, little baby, don't say a word,Papa's gonna buy you a mockingbird.If that mockingbird won't sing,Papa's gonna buy you a diamond ring.If that diamond ring turns to brass,Papa's gonna buy you a looking glass.If that looking glass gets broke,Papa's gonna buy you a billy goat.If that billy goat won't pull,Papa’s gonna buy you a cart and bull.A嘘嘘,小宝贝,别说话,爸爸给你买只知更鸟,知更鸟,不唱歌,爸爸给你买枚钻石戒,钻石戒,变黄铜,爸爸给你买面小镜子,小镜子,打碎了,爸爸给你买只小山羊,小山羊,不肯拉,爸爸给你买架牛拉车。8 引导______________从句,解释说明先行词_________9 引导_____从句,修饰先行词_________________________10 引导______从句,修饰先行词___________________________________11连接两个________One of the simplest kinds of poem is the “list poem”, which8 contains a list of things, people, ideas, or descriptions that9 develop a particular theme. List poems have a flexible line length and repeated phrases which10 give both a pattern and a rhythm to the poem. Some rhyme (like B and C), while11 others do not.非限制性定语list poem定语a list of … descriptions定语a flexible line length and repeated phrases并列句“清单诗”是最简单的诗歌形式之一,它(一般)包含一份有关事物、人物、想法或描述性内容的清单,形成一个特定主题。清单诗的诗行长度灵活,重复出现的短语赋予诗歌某种模式和节奏。有些清单诗押韵(如诗歌B和诗歌C),有些则不押韵。BOnly One MotherHundreds of stars in the pretty sky,Hundreds of shells on the shore together,Hundreds of birds that go singing by,Hundreds of lambs in the sunny weather,Hundreds of dewdrops to greet the dawn,Hundreds of bees in the purple clover,Hundreds of butterflies on the lawn,But only one mother the wide world over.George CooperB唯一的母亲千百颗星星挂在美丽的天空,千百颗贝壳遍布悠长的海岸,千百只鸟儿鸣唱着飞过,千百只羔羊在阳光下穿梭,千百滴露珠迎接黎明,千百只蜜蜂在紫苜蓿中嬉戏,千百只蝴蝶在草地上起舞,可只有一个母亲,在这茫茫的世界。——乔治·库珀CLIFELife can be good,Life can be bad,Life is mostly cheerful,but sometimes sadLife can be dreams,Life can be great thoughtsLife can mean a person,Sitting in court.C生活生活可能美好,生活可能悲伤,生活常常充满欢乐,但有时令人沮丧。生活可能是幻梦一场,生活可能是伟大理想,生活也可能是一个人,独坐在被告席上。12 引导______从句,修饰先行词_____________13 引导______________从句,解释说明__________Another simple form of poem that12 amateurs can easily write is the cinquain, which13 is made up of five lines. With these, you can convey a strong picture or a certain mood in just a few words. Look at the example (D).定语(对于)业余诗人(而言)容易创作的另一种简单诗歌形式是五行诗,它由五个诗行构成。通过这些诗行,你可以用短短几句话就传达出一幅动人的画面或某种心情。请看范例(诗歌D)。form of poem非限制性定语cinquainDBrotherBeautiful, athleticTeasing, shouting, laughingFriend and enemy tooMineD兄弟漂亮,爱运动爱闹,爱叫,又爱笑是我的朋友也是我的敌人14 引导_____从句,修饰_________________________15 be popular with意为“___________”16 形式主语, ______是真正的主语17 两个and连接三个谓语动词,分别是____, ______和_______18 现在分词短语作___________19 引导_______________从句,解释说明____________________Haiku is a Japanese form of poetry that14 consists of 17 syllables. It has a format of three lines, containing 5, 7, and 5 syllables respectively. It is not a traditional form of English poetry, but is very popular with15 English writers. It16 is easy to write and, like the cinquain, can give a clear picture and17 create a special feeling using very few words18. The haiku poem (E) on the right is a translation from Japanese, whichF19 shows a moment in the life of a delicate butterfly.定语a Japanese form of poetry受……欢迎to writeisgivecreate方式状语非限制性定语The haiku poem (E)俳句是日本的一种诗歌形式,由17个音节组成。其格式为三行,每行的音节分别是五个、七个和五个。俳句并非传统的英语诗歌形式,但在英国作家中却十分流行。俳句易于创作,而且与五行诗一样,寥寥数语即可展现一个清晰的画面,表达一种特殊的情感。右侧的俳句(诗歌E)从日语翻译而来,展示了一只娇弱的蝴蝶生命中的一刻。EA fallen blossomIs coming back to the branch.Look, a butterfly!E一朵凋落的花回到了枝头看,是一只蝴蝶!English speakers also enjoy poems from China, those from the Tang Dynasty in particular. A lot of Tang poetry has been translated into English, such as this one (F).英语人士也喜欢中国诗歌,尤其是唐诗。有许多唐诗被翻译成英文,比如这一首诗(F)。FWhere she awaits her husbandOn and on the river flows.Never looking back,Transformed into stone.Day by day upon the mountain top,wind and rain revolve.Should the traveller return,this stone would utter speech.Wang JianF望夫处,江悠悠。化为石,不回头。上头日日风复雨。行人归来石应语。——王建with+宾语+宾语补足语(动词不定式)20 “_________________________________________”复合结构With so many different forms of poetry to choose from20, you may eventually want to write poems of your own. Give it a try!有这么多不同的诗歌形式可供选择,你可能最终想自己写几首诗。试一试吧!(____) Nursery rhymes A.A ________ line length and repeated phrases.(____) List poems B.Those from __________________ in particular.(____) Haiku C.A Japanese form of poetry that consists of ____________.(____) Poems from China D.They rhyme, have a strong rhythm, and often repeat ________________________.(一)填空并匹配阅读领悟D答案flexibleAthe Tang DynastyC17 syllablesBthe same words(二)根据课文内容选择正确的答案1.Why do poets use different forms while composing poetry A.They want to express themselves.B.They want people to learn from poetry.C.They want to catch more people's attention.D.They want to describe things in more detail.答案2.What do we know about nursery poems A.None of these poems make sense.B.They often repeat certain words.C.These poems have a weak rhythm.D.They must be repeated by children.3.What is the cinquain according to the passage A.A form of poem with 17 syllables.B.A form of poem kids like to read.C.A form of poem made up of five lines.D.A form of poem with a pattern and a rhythm.答案4.What do we know about haiku A.It is not hard to write.B.It is made up of five lines.C.It gives a vague picture of things.D.It is a traditional form of English poetry.5.What does the last paragraph tell readers to do A.To read more poems.B.To write their own poems.C.To appreciate English poems.D.To translate poems into other languages.答案(三)问题链1.What does the text discuss ___________________________________________________________________2.How many types of English poems are mentioned in the text?What are they ___________________________________________________________________Different types of poems.Three. They are nursery rhymes, list poems and cinquain.答案3.For what reasons people compose poetry ____________________________________________________________________________________________________________________________________________4.What are the characteristics of poetry ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Some poems tell a story or describe a certain image in the reader's mind. Others try to convey certain feelings such as joy and sorrow.Economical use of words, descriptive and vivid language, integrate imagery, literary devices such as similes and metaphors, and arrangement of words, lines, rhymes, rhythm, and so on.答案合作探究 课时重点探究一 热词1.sorrow n. 悲伤;悲痛;伤心事 vi. 感到悲伤(教材P50) sorrowful adj. 悲哀的,悲伤的 in sorrow 在悲伤中;悲伤地 to one's sorrow 令某人伤心的是 joys and sorrows 快乐和悲伤 sorrow at/for/over ... 对……感到悲伤①The sorrow she felt at the death of her husband was almost too much to bear.丈夫去世的悲痛让她几乎难以承受。②Her face was anxious and sorrowful.她满面悲愁。(神态描写)③He said that his decision to resign was made more in sorrow than in anger.他说,他辞职的决定更多的是出于悲伤,而不是出于愤怒。④For years she sorrowed over her missing son.多年来,她一直为自己失踪的儿子感到悲伤。(人物描写)【学会运用】单句语法填空①The whole nation was ____ deep sorrow at the death of this great man.②Here he remained the whole night, feeling very tired and _________ (sorrow).③He expressed his sorrow __________ my father's death.④_____ his sorrow, his whole house was destroyed in the earthquake.【学会表达】翻译⑤我们都会分担你对这一不幸损失的悲伤。_____________________________________________insorrowfulat/for/overToWe'll all share your sorrow at this sad loss.2.mood n. 情绪;心情;语气(教材P51) moody adj. 情绪不好的,脾气坏的;喜怒无常的 in a good/bad mood 心情好/不好 put sb in/into a(n) … mood 使某人处于……情绪 in the/no mood for (doing) sth/to do sth 对(做)某事有/无兴趣①So there he was all covered in mud, and still in a good mood.就这样他全身是泥,但仍然情绪高昂。②The praise had put him in a light mood.受到表扬,他的心情很愉快。③He was so short tempered that he wasn't in the mood to enjoy the scenery.他性子很急躁,没有心情欣赏风景。【学会运用】单句语法填空①Oh, just stop it, Alex, I'm really not in the mood _____ your jokes.②Every time they went dancing they ended up ____ a bad mood.③___________ (mood) people are very difficult to deal with.【学会表达】完成句子④虽然没人有心思干活,但我们不得不在春节前夕继续工作。We have to continue to work on the Spring Festival eve, though/although _______________________________________.forinMoodynobody's in the mood to do any work3.tease vi.& vt. 取笑(某人);揶揄;逗弄 n. 嘲笑;取笑;捉弄(教材P51) tease out 梳理;梳通(毛发等);探讨;深入研究;梳理清楚 tease sb (about sth)=make fun of sb=laugh at sb 取笑某人(某物/某事)①She couldn't resist a gentle tease.她忍不住开了个善意的玩笑。②The teacher helped them tease out the meaning of the poem.老师帮助他们弄清楚这首诗的含义。③I used to hate being teased about my curly hair when I was at school.当我在学校的时候,我曾经讨厌别人取笑我的卷发。【学会运用】单句语法填空①Nobody enjoys being laughed ____ in public by others.②Combine the two and you can tease _____ where they differ.【学会表达】翻译③嘲笑别人的体重和长相是不礼貌的。________________________________________________________atoutIt's impolite to tease others about their weight and appearance.4.drama n. 戏;剧;戏剧艺术→________ adj. 戏剧的;引人注目的→____________ adv. 戏剧地;引人注目地The drama unfolded dramatically on the stage, with each character's emotions escalating significantly, captivating the audience.这部戏剧在舞台上戏剧性地展开,每个角色的情绪都显著地高涨,吸引了观众的注意。dramaticdramatically5.imagery n. 形象的描述;意象;像→_______ v. 想象;设想→___________ n. 想象力;想象The artist's use of rich imagery in his paintings encourages us to imagine the vast depths of his imagination and the creative worlds he brings to life.艺术家在他的画作中使用的丰富意象鼓励我们去想象他想象力的广阔深度以及他赋予生命的创意世界。imagineimagination6.comprehension n. 理解力;领悟力;理解练习→_____________ v. 理解;领悟→______________ adj. 综合性的;全面的;有理解力的With a comprehensive understanding of the subject, she was able to comprehend the complex concepts and demonstrate a deep comprehension of the material.由于对该主题有全面的理解,她能够理解复杂的概念,并表现出对该材料的深刻理解。comprehendcomprehensive【学会运用】单句语法填空①The plot of the novel was so _________ (drama) that it kept readers on the edge of their seats.②The painter's use of _________ (imagine) in his works captures the viewer's imagination.③Students have differing levels of _______________ (comprehend).dramaticimagerycomprehension【学会表达】翻译④老师对该国的历史进行了全面的概述。____________________________________________________________________⑤你能想象出他那时有多苦恼。____________________________________________________________________The teacher provided a comprehensive overview of the history of the country.You can imagine how upset he was then.7 folk[熟义]adj. 民间的;民俗的;普通百姓的[生义]n. ___________________________①Enjoying great popularity is country and western music, coming from traditional folk music.源于传统民间音乐的乡村音乐和西部音乐受到极大的欢迎。人们;各位;亲属;家属②Fortunately, help is on the way for these poor folks.幸运的是,这些可怜的人们可以获得一些帮助了。③I've been avoiding my folks lately.我最近一直在避开家人。【学会运用】同义词替换①Now folks here, in western New York, really are pretty disappointed.______【学会表达】翻译②当人们谈起即将发生的事情时,身体往往会向前倾。____________________________________________________________________③也正是民俗的地域性特征,决定了民俗的差异性。____________________________________________________________________________________________________________________________________________PeopleWhen folks talk about things to come, they tend to lean forward.It is also the regional characteristics of folk custom that decides the folk custom differences.探究二 短语8.be made up of 由……组成(构成)(教材 P51)make 其他相关短语: make up 编造;化妆;组成 make up for 弥补 make out 辨认清楚;理解,明白 make it 获得成功;渡过难关 make sense 讲得通;有意义;有道理 make sure 确保;查明①The shoreline was made up of a jumble of huge boulders.海岸线由一堆杂乱的巨石构成。②What Jay lacked in experience, he made up for in enthusiasm.杰伊用热情弥补了经验上的不足。③He could just make out three people through the mist.透过薄雾,他勉强能看清有三个人。④She's ambitious but I doubt she'll ever make it to the top.她雄心勃勃,但我怀疑她是否能成功达到顶峰。⑤To make sense, these figures should not be looked at in isolation.这些数据不应孤立起来看,否则就没有意义。“由……组成(构成)”的常见表达:(1)consist of表示一个整体由几个部分组成或由某些材料组成,引申为“包含有”,不能用于被动语态。通常情况下可以与be made up of互换。How many players does a team consist of 每个队由几名队员组成?(2)be composed of为正式用语,表示将两个或两个以上的人或物放到一起形成一个整体;它的主语多为事物的整体,宾语为事物的部分。Their country is composed of 50 states.他们的国家由50个州组成。【学会运用】单句语法填空①I'm not sure I can make ____ tomorrow, but I must go all out.②Kate heard a man's voice in the background, but she couldn't make ______ what he was saying.③Caroline didn't have the gift for music, but she made up ____ it with hard work.【学会表达】完成句子④这支军队将由来自亚洲国家的部队组成。The army will ______________________________________ troops from Asian countries.itoutforconsist of/be composed of/be made up of探究三 长难句分析9.The poems may not make sense and even seem contradictory, but they are easy to learn and recite.(教材P50)这些童谣也许没有道理,甚至自相矛盾,但是很容易学习和背诵。【分析】 they are easy to learn and recite是“主语+be+adj.(+for sb)+to do”句型,其中they指代“The poems”,是learn和recite 的逻辑宾语。主语+be+adj. (+for sb)+to do … 句型 形容词多为easy, difficult, hard, impossible, interesting, pleasant, nice, comfortable, dangerous, cheap, heavy等表示主语的性质、特征的词 不定式中的动词和句子的主语存在逻辑上的动宾关系,但在形式上不定式用主动形式表示被动意义 不定式中的动词若为不及物动词,其后应加上相应的介词 不定式有时会带上自己的逻辑主语,并用for引出①Tom is easy to get along with, so we all like working with him.汤姆很容易相处,所以我们都喜欢和他一起工作。②The sofa is comfortable to sit on after a long day of hard work.经过一天漫长的工作后,坐在沙发上很舒服。③The tough problem was difficult for this researcher to solve in a short time.这个问题很棘手,这位研究员很难在短时间内解决。【学会运用】单句语法填空①The tasks assigned by her is hard ________ (fulfill).②The teacher is friendly and easy ___________ (approach).【学会表达】完成句子③苹果树枝离地面很低,我们够得着。The apple branch is close enough to the ground _____________.④这则消息太好以至于令人难以置信。The news is __________________.to fulfillto approachfor us to reachtoo good to believe对点练习 巩固所学维度一 高频词汇(一)写出下列单词和短语的英文1.______ n. 黎明;开端;萌芽2.________ n. 业余爱好者 adj. 业余的;业余爱好的3.______ vt. 等候;期待;将发生在4.________ n. 花朵;花簇5._______ n. 格式;总体安排;(出版物的)版式 vt. 格式化dawnamateurawaitblossomformat6.___________ 尤其;特别7.____________ 试一试8._____________ 由……组成(构成)9._______________ 受……欢迎10.___________ 有意义in particulargive it a trybe made up ofbe popular withmake sense(二)写出下列句子中加黑部分的汉语释义1.I have always been regarded as a foreigner by the local folk.______2.My husband and I got pay rises of 8% and 10% respectively._______3.Angela says she longs to join an amateur dramatics class.________4.Tourists often disturb the delicate balance of nature on the island._________5.The minority of the population lives in utter pain._________人分别业余的脆弱的完全的维度二 语境运用(三)根据语境填入恰当的内容1.What Jock had done was beyond my _______________ (comprehend).2.The _________ (imagine) in the poem mostly relates to earth.3.Other children teased him ______ his name, thinking that he was very strange.4.The island is a world of brilliant colours and _________ (drama) sunsets.5.His father's face looked suddenly soft and __________ (sorrow).comprehensionimageryaboutdramaticsorrowful(四)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的加黑部分1.The duration of the movie was just right, neither too long nor too short.________2.As a(n) non professional golfer, she was still able to hit the ball into the hole._______3.The document was written in a clear and brief style for better readability._______4.Very little was said as we waited for the arrival of the chairman.________5.The store offers a diverse range of products to suit different tastes._________lengthamateurformatawaitedformat, various, amateur, length, awaitvarious维度三 能力提升(五)长难句分析(2023·新课标Ⅱ卷)And in contrast to our increasingly networked lives where the information we consume is monitored and tracked, a printed book still offers the chance of a wholly private, “off line” activity.句意:与我们所过的日益网络化的生活形成鲜明对比,在我们所消费的信息被监视和追踪的当下,一本印刷书籍仍然为我们提供了一次完全私密、“离线”的阅读活动的机会。分析:句子主干是 … a printed book still offers the chance …,是“________”结构。 介词短语in contrast to our increasingly networked lives作______,修饰整个句子;where 引导______从句,修饰_____;we consume为省略了引导词___________的______从句,修饰______________;介词短语of … activity作__________,修饰___________。主谓宾状语定语livesthat/which定语the information后置定语the chance(六)句型转换1.She realized that her hypothesis was incorrect, so she decided to focus on a different aspect of the problem.(改写为because引导的原因状语从句)→She decided to focus on a different aspect of the problem, ______________________________________________.2.The book turned out to be quite interesting. I borrowed it from the library.(改写为定语从句)→The book _____________________________________ turned out to be quite interesting.because she realized that her hypothesis was incorrect(which/that) I borrowed from the library维度四 素养提升(七)根据所给汉语,完成下列句子1.After a day of air and activity, you should be _________________________ (想好好吃一顿).2.The cake I made _______________ (由……组成) layers of chocolate, vanilla, and strawberry fillings.3.It is a human instinct to make friends for we want to _____________________ (分享我们的快乐和悲伤).in the mood for a good mealwas made up ofshare our joys and sorrows(八)翻译1.对一个三岁的孩子来说,那个问题确实很难回答。(主语+be+adj.(+for sb)+to do …)____________________________________________________________________2.因为有很多家庭作业要完成,这周我不能读你上次推荐给我的小说了。(with复合结构)____________________________________________________________________________________________________________________________________________The question is really difficult for a 3-year-old child to answer.With a lot of homework to finish, this week I cannot read the novel you recommended to me last time.课后课时作业(一)较易题(占比70%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比0%)题号 Ⅰ Ⅱ Ⅲ难度 ★★ ★ ★Ⅰ 完形填空(2024·陕西省咸阳市实验中学高二下月考)Two hundred years ago the English poet William Wordsworth wrote I Wandered Lonely as a Cloud, a poem that was __1__ when he came across a field of daffodils (水仙花). It expresses a basic spirit of early English Romanticism.What makes this poem a(n) __2__ of Romantic thinking It isn't that Wordsworth chooses to write about a natural __3__: it is the way he describes the scene as if it had human __4__. For him, __5__ is not only a neutral (无感彩的) mixture of scenery, colors, plants, rocks, soil, water and air. It is a living force that feels joy and sadness and even tries to __6__ us human beings and show us the beauty of life.Wordsworth’s home is now one of the most popular __7__ in the Lake District. You can go on a tour of the garden where wildflowers still survive now regardless of the change of the __8__. The place, where Wordsworth saw the daffodils, is at the southernmost end of the lake. When you are walking in the __9__ of William from two centuries ago, the first group of daffodils __10__, but they aren’t tall yellow trumpets (小号状的花) proudly swinging in the gentle wind as __11__ in Wordsworth’s poem. They are just tiny wild daffodils grouped around individual trees rather than __12__ together. But as you look north, from beside a huge ancient oak tree, you __13__ this is what delighted Wordsworth; group after group of daffodils, spread out to left and right but coming together in your __14__ so that they form a beautiful, pale yellow carpet. What you’re seeing at last is nature transformed by human sight and __15__.篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了英国诗人William Wordsworth (威廉·华兹华斯)的一首诗——《我孤独地漫游,像一朵云》,并探讨了是什么让这首诗成为浪漫主义思想的典范。篇章导读1.A.ranked B.rhymedC.compared D.inspired2.A.cause B.exampleC.mixture D.proposal解析:根据后文“when he came across a field of daffodils (水仙花)”可知,他偶然看到的一片水仙花赋予了他写这首诗的灵感。故选D。答案解析解析:根据前文“It expresses a basic spirit of early English Romanticism.”可知,这首诗是浪漫主义思想的典范。故选B。3.A.vase B.sceneC.format D.graph4.A.episodes B.appearancesC.emotions D.opinions解析:根据后文“it is the way he describes the scene”可知,Wordsworth并不是选择写一个自然景物。故选B。答案解析解析:根据后文“not only a neutral (无感彩的) mixture”可知,诗中描述的场景带有人类的感情。故选C。5.A.nature B.jungleC.blossom D.world6.A.criticize B.polishC.imitate D.educate解析:根据前文的“scene”及后文“not only a neutral ... water and air”可知,此处指自然。故选A。答案解析解析:根据前文“It is a living force that feels joy and sadness”和后文“and show us the beauty of life”可知,大自然是一种能感受欢乐和悲伤的生命力,甚至试图教育人类并向我们展示生活的美好。故选D。7.A.cupboards B.destinationsC.enterprises D.memorials8.A.annual B.vigourC.time D.future解析:根据后文“You can go on a tour of the garden”可知,Wordsworth的故居是旅游的景点(目的地)。故选B。答案解析解析:根据前文“wildflowers still survive now”可知,无论时代如何变迁,花儿现在仍然存活。故选C。9.A.distance B.riskC.charge D.footprint10.A.appear B.leaveC.arch D.compose解析:根据前文“When you are walking in the”及后文“two centuries ago”可知,此处指走在两个世纪前William的足迹上。故选D。答案解析解析:根据前文“When you are ... first group of daffodils”可知,第一批水仙花出现了。故选A。11.A.created B.advertisedC.assigned D.described12.A.floating B.waitingC.collecting D.declining解析:根据前文“but they aren't tall yellow trumpets (小号状的花) proudly swinging in the gentle wind”可知,它们并不是Wordsworth诗中描述的花。故选D。答案解析解析:根据前文“grouped around individual trees”可知,这些花是围绕在一棵棵树周围,并不是聚集在一起。故选C。13.A.remember B.realizeC.guarantee D.broadcast14.A.head B.campaignC.drama D.sight解析:根据前文“as you look north, from beside a huge ancient oak tree”和后文“this is what delighted Wordsworth”可知,从这里看,人们会认识到这正是Wordsworth所钟爱的地方。故选B。答案解析解析:根据前文“spread out to left and right but coming together”和后文“so that they form a beautiful, pale yellow carpet”可知,水仙花从左到右展开,在你的视线中聚集在一起,就形成了一张美丽的淡黄色地毯。故选D。15.A.imagination B.alcoholC.abuse D.perseverance解析:根据前文“so that they form a beautiful, pale yellow carpet”以及“What you're seeing at last is nature transformed”可知,最终看到的是被人类的视觉和想象力改造过的自然。故选A。答案解析Ⅱ 阅读(2024·辽宁省东北育才学校高二下期中)“The mountains are calling and I must go”—the famous quote is from John Muir (1838-1914), who is described as “the wilderness poet” and “the citizen of the universe”. He once jokingly referred to himself as a “poet geologist botanist and ornithologist (鸟类学家) naturalist etc.”! He is known as the Father of American National Parks.Famed documentary filmmaker Ken Burns said, “As we got to know him … he was among the highest individuals in America; I'm talking about the level of Abraham Lincoln, Martin Luther King Jr., and Thomas Jefferson—people who have had a transformational effect on who we are.”So where is the quote from Well, John Muir was a productive writer. Whether he was writing poetry or simply letters to his family, John Muir was always putting pen to paper. The quote is from within one of his many letters written to his sister:September 3rd, 1873Yosemite ValleyDear sister Sarah,I have just returned from the longest and hardest trip I have ever made in the mountains, having been gone over five weeks. I am weary, but resting fast; sleepy, but sleeping deep and fast; hungry, but eating much. For two weeks I explored the glaciers of the summits east of here, sleeping among the snowy mountains without blankets and with little to eat on account of its being so inaccessible. After my icy experiences, it seems strange to be down here in so warm and flowery a climate.I will soon be off again, determined to use all the season in carrying through my work—will go next to Kings River a hundred miles south, then to Lake Tahoe and surrounding mountains, and in winter work in Oakland with my pen.Though slow, someday I will have the results of my mountain studies in a form in which you all will be able to read and judge them. The mountains are calling and I must go, and I will work on while I can, studying incessantly (永不停息地).I will write again when I return from Kings River Canyon.Farewell, with love everlasting.Yours,John篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍John Muir (约翰·缪尔)和他的名言,以及他给妹妹的一封信。篇章导读1.What can we learn from John Muir's self description in Paragraph 1 A.He longed to expand his own career.B.He enjoyed his involvement in nature.C.He wanted to find his real advantage.D.He valued his identity as a poet most.解析:推理判断题。根据第一段(“群山在呼唤,我必须前往”——这句名言出自约翰·缪尔(1838~1914),他被誉为“荒野诗人”和“宇宙公民”。他曾戏称自己是“诗人—地质学家—植物学家—鸟类学家—博物学家等”!他被誉为美国国家公园之父。)可推知,John Muir享受参与大自然。故选B。答案解析2.What did Ken Burns mainly talk about A.Muir’s political influence. B.A documentary film on Muir.C.Muir’s historic significance. D.The social circle around Muir.解析:推理判断题。根据第二段(著名纪录片制作人Ken Burns (肯·伯恩斯)最近说:“随着我们对他的了解……他是美国最优秀的人之一;我说的是Abraham Lincoln (亚伯拉罕·林肯)、Martin Luther King Jr. (马丁·路德·金)和Thomas Jefferson (托马斯·杰斐逊)这样的人物,他们对我们的身份产生了变革性的影响。”)可知,Ken Burns把John Muir与Abraham Lincoln、Martin Luther King Jr.和Thomas Jefferson对比,由此可推知,Ken Burns主要表达了John Muir在历史上的重要性。故选C。答案解析3.How did Muir feel when writing the first paragraph of his letter A.Relieved but regretful. B.Exhausted but content.C.Excited but lonely. D.Defeated but hopeful.解析:推理判断题。根据信件的第一段中的“I am weary … but eating much. (我很累,但休息得很快;昏昏欲睡,但睡得又深又快;饿了,但吃得多。)”可推知,Muir当时身体疲惫但内心却很满足。故选B。答案解析4.Why must John Muir go into mountains again A.To go on with his mountain studies.B.To seek freedom from social connection.C.To attend an appointment in Oakland.D.To experience the hardship of wilderness.解析:推理判断题。根据信件的第三段(虽然进展缓慢,但总有一天,我会将我的山地研究成果整理成册,供大家阅读和评判。群山在呼唤,我必须前往,我会尽我所能继续努力,不断学习。)可推知,John Muir必须再次上山是要继续他的山地研究。故选A。答案解析Ⅲ 语法填空(2024·广东省惠州市惠阳泰雅实验学校高二下月考)It was Mid-Autumn Festival. 79-year-old Bill Porter __1__ (grab) a glass of whiskey while enjoying the full moon, and recited an ancient Chinese poem outside his house in the United States. Porter has translated some 2,000 Chinese poems into English and published a series of books __2__ (relate) to Chinese poetry and philosophy in the past decades.“I'm interested in ancient Chinese poems __3__ lines are usually short, with five or seven Chinese __4__ (character). You have to read them many times before you can discover their inside meaning. It's like __5__ adventure.” Among Porter's favorite poets were Su Shi, noted for his optimism in the face of challenges, __6__ TaoYuanming, an Eastern Jin Dynasty (317-420) poet famous for his pursuit of free spirit. __7__ (see) the Chinese poets as his dear friends, Porter once traveled across China to visit their former residences, birthplaces and graves.Currently, Porter is translating more poems by Tao Yuanming, and his translation work Poems of the Masters __8__ (publish) in China soon. He will continue working hard to introduce the beauty of the __9__ (tradition) Chinese culture to Westerners. “The Chinese culture is like a treasure chest,” he said. “I would like __10__ (share) the treasure I found with others.”1.________ 2.________ 3.________ 4.________ 5.________ 6.________ 7.________ 8.________ 9.________ 10.________篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了西方人Bill Porter (比尔·波特)对中国古代诗歌的热爱。篇章导读1.答案:grabbed解析:考查动词的时态。根据上文“It was Mid Autumn Festival.”可知,描述过去发生的事情,应用一般过去时。故填grabbed。答案解析2.答案:related解析:考查非谓语动词。句中已有谓语has translated, 设空处应用非谓语形式,relate与其逻辑主语books之间是被动关系,应用过去分词作定语。故填related。3.答案:whose解析:考查定语从句的引导词。设空处引导定语从句,修饰先行词ancient Chinese poems,引导词代替先行词在从句中作定语。故填whose。答案解析4.答案:characters解析:考查名词。设空处由数词five or seven修饰,应用可数名词character的复数形式。故填characters。5.答案:an解析:考查冠词。此处泛指“一次冒险”,且adventure的发音以元音音素开头,应用不定冠词an。故填an。答案解析6.答案:and解析:考查连词。Su Shi和Tao Yuanming是并列关系,应用并列连词and连接。故填and。7.答案:Seeing解析:考查非谓语动词。本句已有谓语traveled,设空处应用非谓语形式,逻辑主语Porter与动词see之间是主动关系,应用现在分词作状语;位于句首,单词首字母应大写。故填Seeing。答案解析8.答案:will be published解析:考查动词的时态和语态。根据时间状语soon可知,应用一般将来时;主语his translation work Poems of the Masters和谓语动词publish之间是被动关系,应用一般将来时的被动语态。故填will be published。9.答案:traditional解析:考查词性转换。设空处修饰名词短语Chinese culture,应用形容词traditional作定语。故填traditional。答案解析10.答案:to share解析:考查非谓语动词。固定搭配would like to do sth 意为“想要做某事”。故填to share。(2024·陕西省咸阳市高二下校联考)What's the effect of poetry on our brain Scientists have been investigating the neuronal (神经元的) connections and brain circuits that can work in the reading of poetry for some time. And, even though the research has only just begun, the results are already fascinating.精深阅读Poetry has the oldest recorded texts in literature. Although it's impossible to say exactly when it began to be used in the oral tradition, we dare to say that it's accompanied humanity forever. This gives us an idea of the impact that poetic language can have on our emotional and cognitive state. The emotional response to literature in general shares areas of activation with music. However, more areas of the right hemisphere (半球) seem to be related to poetry. The researchers measured the goosebumps resulting from the tingling (强烈感受) sensation in reading poetry. This type of sensation has also been proven to result from music. However, the tingling sensations produced by poetry activate different areas of the brain compared to those activated by music.Dr Eugen Wassiliwizky's team collected data on behavioral responses in people reading or listening to poetry. They proved that poetry is capable of causing emotional responses and rich emotional experiences. In addition, a poem expresses the poet's ideas. From a psychological view, poetry is a game of language that manages to group words in a surprising way. We could compare this with how a chef combines ingredients that seem impossible to combine, producing extraordinary results. Poetry is based on rules of construction. It sets up a rhythm, which then breaks, before finally returning to it. The play on the meanings of words, sometimes several meanings in just one word, is extremely intellectually inspiring. We can read a poem a thousand times, and still find its new meanings.Generally, our passage through the wonderful world of poetry is cut short by a rather reduced exposure during childhood and the overly analytical approach of this literary genre, which is given in most schools. Although, the studies that experts have conducted on poetry get a lot of interesting results, poetry still holds a mystery that science hasn't yet been able to investigate. For example, why a perfect cadence (抑扬顿挫) and rhythm can lift the spirit of people is the new challenge for the research.篇章导读:本文是一篇说明文。文章阐述了关于诗歌对大脑的影响的研究成果以及作者对诗歌的看法。篇章导读1.What is the main difference between poetry and music A.Music causes fewer goosebumps.B.Poetry creates more tingling sensations.C.They work on different parts of the brain.D.They are processed in different parts of the brain.解析:细节理解题。根据第二段中的“However, the tingling sensations … those activated by music.”可知,诗歌和音乐的主要不同之处在于它们对大脑的不同区域产生刺激作用。故选C。答案解析2.What does the author probably think of poetry A.It expresses something about the poet.B.It is vague in its meaning but rich in emotional experience.C.It combines ingredients and extraordinary results.D.It's a pure game of language that only surprises readers.解析:细节理解题。根据第三段中的“In addition, a poem expresses the poet's ideas.”可知,作者认为诗歌可以表达诗人的思想。故选A。答案解析3.What might be the problem when we learn poetry at school A.We make children more exposed to it.B.We haven't read a poem a thousand times.C.We rely too much on our teachers.D.We analyze this literary genre too much.解析:细节理解题。根据最后一段中的“Generally, our passage … which is given in most schools.”可知,作者认为我们在学生时期学习诗歌时的过度分析打断了我们对诗歌世界的探索。故选D。答案解析4.Where can you read the passage A.In a paper on geography. B.In a newspaper.C.In a biography. D.In a magazine on wildlife.解析:推理判断题。通读全文,尤其根据第一段内容可知,文章阐述了关于诗歌对大脑的影响的研究成果以及作者对诗歌的看法,由此可推知,本文来自于报纸。故选B。答案解析精深阅读——好词句小练(一)热词1.________ n. 影响;效果2.cognitive adj. ___________________________3._________ v. 测量;判定 n. 措施,办法4._________ v. 表达,表露5._________ v. (使)结合;联合;合并;混合effect认知的;认识的;感知的measureexpresscombine(二)高频短语6.dare to do sth _______________7.__________ 通常,一般来说8._____________ 和……有关9.result from ____________10.________ 建立,设立敢于做某事in generalbe related to由……引起set up(三)根据语境填入恰当的内容1.She felt an ___________ (emotion) response to the sad movie.2.We're afraid we will never manage ___________ (finish) our revision before the exams.3.You should always limit your ___________ (expose) to the sun.emotionalto finishexposure(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义4.The construction is not grammatical.________5.The behavioral psychologist studied the child's responses to different ways.__________6.She challenged herself intellectually by reading complex philosophical texts.__________结构行为的智力上(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分1.The scientists are researching the possible causes of the illness.____________2.The child's mental development is crucial during the early years.___________3.The school has decided to adopt a different method to discipline.___________investigatingcognitiveapproach, cognitive, investigateapproach(六)长难句分析Although it's impossible to say exactly when it began to be used in the oral tradition, we dare to say that it's accompanied humanity forever.句意:尽管无法确切地说它是在何时开始在口头传统中使用的,但我们敢说它永远伴随着人类。分析:主干是____________________;Although引导__________从句,第一个it是__________,真正的主语是动词不定式短语____________________;that引导_______从句。we dare to say that …让步状语形式主语to say … oral tradition宾语(七)根据所给汉语,完成下列句子1.The computer ______________ (有……的能力) handling complex calculations in a second.2.The beautiful music has _________________ (振奋了……的精神) everyone in the room.is capable oflifted the spirit of(八)仿写句子We could compare this with how a chef combines ingredients that seem impossible to combine, producing extraordinary results. (定语从句)仿写:我正在寻找一些能帮助我提高英语技能的东西。____________________________________________________________________I'm looking for something that can help me improve my English skills.课后课时作业(二)较易题(占比30%) 中档题(占比40%) 拔高题(占比30%)题号 Ⅰ ⅡA B 难度 ★ ★★ ★★★Ⅰ 阅读A(2024·广东省深圳市深圳外国语学校高二下月考)Family: Poems—by Mr Keith KeenanKindle $0.00; Hardcover $12.50; Paperback $7.00.The poet describes personal thoughts and feelings in a lyrical journey to understand and celebrate his family. “Family” looks at living honestly in places, not illusions. Figurative (形象的) language, a love of metaphor and sharp images all make the poems work.Time to Heal—by Aleandra VasiliuKindle $9.99; Hardcover $21.94; Paperback $12.64.From the bestselling author comes an inspirational poetry book about love, healing, and growth. It is a reminder to strive to change for the better. Featuring more than 130 uplifting poems and black-and-white illustrations, it's a great companion when you need to embrace self-love and personal transformation.Seeds from a Birch Tree—by Clark StrandKindle $9.99; Hardcover $26.80; Paperback $16.95.Seeds from a Birch Tree makes nature into a spiritual path. Its message was simple: Haiku teaches us to return to nature by following the seasons—seventeen syllables at a time. With its mix of poetry and memoir (回忆录), the book guides us to the joy hidden in plain sight, leading us to get into a good state of body and mind.A Poem for Every Day—by Allie EsiriKindle $9.99; Hardcover $28.05; Audio CD $18.05.This audiobook is a collection of 366 poems which link to events on key dates—funny for April Fools' Day, festive for Christmas. This is the perfect gift for poetry lovers of all ages. These poems are informative, peaceful, and energetic!There are a large number of poetry collections on Amazon. More information, please click here.篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了四本诗集的信息。篇章导读1.How much will you pay if you are to buy a hardcover edition of a book on haiku A.$12.50. B.$21.94.C.$26.80. D.$28.05.解析:细节理解题。根据Seeds from a Birch Tree部分中的“Its message was simple … seventeen syllables at a time. (它传达的信息很简单:俳句诗教我们顺应四季,回归自然——一次十七个音节。)”和“Hardcover $26.80”可知,购买俳句诗的精装本需要26.80美元。故选C。答案解析2.According to the text, what can we learn about the books A.Family: Poems features plain language.B.Time to Heal features colorful illustrations.C.Seeds from a Birch Tree focuses on human nature.D.A Poem for Every Day focuses on festive celebrations.解析:细节理解题。根据A Poem for Every Day部分中的“This audiobook is … festive for Christmas. (这本有声读物收录了366首诗歌,这些诗歌与重要日子的事件有关——愚人节的诗歌很有趣,圣诞节的诗歌很喜庆。)”可知,A Poem for Every Day以节日庆祝活动为重点。故选D。答案解析3.Where is this text probably taken from A.A marketing website. B.A literature magazine.C.A book review. D.A news report.解析:推理判断题。根据最后一段中的“More information, please click here. (需要获得更多信息,请点击这里。)”可推知,本文可能来自一个营销网站。故选A。答案解析B(2024· 云南省保山市高二下期末)China's popular show Chinese Poetry Conference has not only received a warm welcome from audiences for its cultural knowledge and ancient wisdom, but also become a stage and platform for cultural exchanges.Cambodian Princess Norodom Jenna appeared on the episode of Chinese Poetry Conference on China Central TV on Saturday and shared her knowledge about China's ancient poems. She said that China and Cambodia have an unbreakable bond of friendship and that she has been learning Chinese and ancient Chinese poems.She noted that she hopes to learn some poems about friendship and recite them to her Chinese friends. During the show, she recited one of her favorite poems: “I live upstream and you downstream by Yangtze Blue. Day after day of you I think, but you are not in view. Although as one we drink, the water clear of River Blue.”In her eyes, the poem written by Li Zhiyi, a poet of the Song Dynasty, expresses well the feeling of longing as Cambodia and China will always be good partners and good neighbors who “drink from the same river”.Shan Jixiang, president of the China Cultural Relics Academy, said that the Chinese Poetry Conference is about not only the preservation of poetry, but also refreshing and boosting China's fine traditional culture. Poems carry the emotional wisdom of the stages of past dynasties and the cultural mark of the Chinese nation. The program perfectly combines the soul of poetry for thousands of years with modern beauty and shows the rich heritage of Chinese culture to the world.篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章报道了中国热门节目《中国诗词大会》不仅传承了诗歌,还创新激活了中国传统文化,成为文化交流的平台。篇章导读4.What topic did Norodom Jenna discuss on the Chinese Poetry Conference A.Her visit to China. B.Sino Cambodian ties.C.Ancient Chinese poems. D.Modern Chinese poetry.解析:细节理解题。根据第二段中的“Cambodian Princess Norodom Jenna … China's ancient poems.”可知,柬埔寨公主Norodom Jenna (诺罗敦·珍娜)在《中国诗词大会》节目中讨论的主题是中国古诗。故选C。答案解析5.How does Jenna understand the Cambodia China relationship through the poem by Li Zhiyi A.It is a symbol of shared cultural heritage between the two countries.B.It is a representation of the close and lasting links between the two countries.C.It is an expression of the mutual (相互的) longing despite geographical separation.D.It is a reflection of the historical ties and common ancestry (祖先) of the two countries.解析:推理判断题。根据第三段中的“I live upstream … the water clear of River Blue.(我住长江头,君住长江尾。日日思君不见君,共饮长江水。)”及第四段内容可推知,Jenna通过李之仪的诗想表达柬中尽管地理位置不同,但人们有着共同的渴望。故选C。答案解析6.What is an aim of the Chinese Poetry Conference A.Chinese language teaching. B.Ancient poetry appreciation.C.Modern literature promotion. D.Cultural exchange strengthening.解析:细节理解题。根据最后一段中的“The program perfectly … Chinese culture to the world.(节目将千年诗魂与现代美完美结合,向世界展示了中国文化的丰富底蕴。)”可知,《中国诗词大会》的目的之一是加强文化交流。故选D。答案解析7.What is the best title for the article A.Cambodian Princess: Sharing Poetry PassionB.Chinese Poetry Conference: A Stage for Cultural ExchangesC.The Timeless Art of Chinese Poetry: Enduring Beauty and Cultural DepthD.Ancient Poems in the Modern Era: The Revival of China's Cultural Legacy解析:标题判断题。通读全文,尤其根据第一段内容可知,文章报道了《中国诗词大会》不仅关于文化知识和古代智慧,还成为文化交流的平台,B项(《中国诗词大会》:文化交流的舞台)最适合作为文章标题。故选B。答案解析Ⅱ 读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2024·河南省郑州市高二下期末)I wrote my first poem. My mother read the little poem and began to cry out, “Buddy, I can't believe it. What a wonderful poem!” My eyes twinkled when she poured out her praise. “What time will Dad be home?” I asked. I could hardly wait to show him, expecting the praise from an editor of Times.I spent the best part of that afternoon preparing for his arrival. First, I wrote the poem out to the best of my ability. Then I drew pictures to match this greatest poem. As seven o'clock drew near, I confidently placed it on my father's plate on the dining room table, waiting for him to appreciate this wonderful poem of mine.That evening when my father burst in, his mood seemed even more thunderous than usual. An hour late for dinner, he did not sit down but circled the long dining room table with a drink in his hand, complaining non stop about his employees. Under my steady stare, he paused and glared at his plate. There was an awful silence. “What's this?” He reached for the paper and read it. Then he dropped the poem back on the table, saying, “Awful!” My eyes were getting wet.“Ben, Buddy is just a little boy. These are the first lines of poetry he's ever produced. He needs encouragement,” my mother said. But my father disagreed, “Isn't there enough terrible poetry in the world already No law says Buddy has to become a poet.” They quarreled over it. I couldn't stand it another second. I ran from the dining room, crying. A sad story, but you know, the family wounds healed (痊愈). My mother began talking to my father again. I even began writing poems again, though I seldom exposed them to my father.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在相应位置作答。One day in my senior high school, my teacher Mrs Brown advised me to take part in a poetry contest.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍After the success, I came to understand the true meaning of “awful”.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍写前导读:本文是一篇记叙文。文章讲述作者写了一首诗想要给父亲看,结果父亲却说糟透了,作者十分伤心。一天,老师鼓励作者参加诗歌比赛,作者会参加吗?作者是如何理解父亲的话呢?写前导读[精彩范文]One day in my senior high school, my teacher Mrs Brown advised me to take part in a poetry contest. My first reaction was to refuse, with the word “awful” ringing in my ears. Sensing my hesitation, Mrs Brown said, “It's a chance to prove yourself to others, isn't it?” “Yes, maybe my father,” I thought. In the next few weeks, I buried myself in writing, though. The moment I finished my poem, I gathered the courage to present it to my father, wondering what response I might receive. Reading quickly, he said another “awful” as expected. Suddenly, I heard the most beautiful voice, “Make it brief!” Quickly, I did so. The revised version earned me a grand prize.答案After the success, I came to understand the true meaning of “awful”. My father's “awful” probably meant the high expectations he had of me instead of sharp criticism. From then on, I chose to seek further improvement in whatever I did. There was no doubt that my mother's praise could cheer me up and boost my confidence, but it was the discouraging word “awful” that stimulated my potential and pushed me out of comfort zone. The two conflicting voices were just like two opposing winds leading me towards perfection.答案精深阅读(2024·河北省承德市高二下月考)There's been an enormous amount of progress in language generating AI over the past couple of years. OpenAI's GPT 3, for example, is a language generator that's been trained on 570 GB of text, and is able to write convincing essays. Google, of course, is working on language generators too, and its latest one helps you write like a legendary poet.Google's new AI tool, Verse by Verse, allows users to compose a poem using “suggestions” from classic American poets. The AI generates these suggestions based on what it's collected from reading the poets' respective oeuvres. That is, the program uses machine learning algorithms (算法) to identify the language patterns of a particular poet's work, then applies those to text it generates as the suggestions.The tool works by allowing users to select from 22 American poets for the suggestions; including legends like Walt Whitman, Emily Dickinson, and Edgar Allen Poe. After a user has selected up to three poets, they then pick the type of poem they'd like to write. The program offers poetic forms including free verse and quatrain (四行诗), and even allows users to select the number of syllables per line.Users then give the program a first line, and AI generates the rest of the poem. The AI makes suggestions line by line, however, making it more interactive than other top language generators out there. As far as results, they're interesting, but not nearly as impressive as GPT 3's writings.According to Google engineer Dave Uthus, “The system was trained to have a general understanding of what lines of verse would best follow a previous line of verse. So even if you write on topics not commonly seen in classic poetry, the system will try its best to make lines that are relevant. The widely varying degrees of Verse by Verse output quality show that while good lyrical gems (精品) may occasionally emerge, further work by the AI team remains to be done.”篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了谷歌的新人工智能工具可以帮助人们像著名诗人一样写诗。篇章导读1.What is the purpose of the first paragraph A.To introduce a new AI tool for writing poetry.B.To compare different language generating tools.C.To discuss the progress of language generators.D.To analyze the latest essays of OpenAI's GPT 3.解析:推理判断题。根据第一段中的“Google, of course … like a legendary poet.(当然,谷歌也在开发语言生成器,其最新的一个功能是帮助你像著名诗人一样写作。)”及下文可知,第一段的功能是引出文章话题——一种新的人工智能写诗工具。故选A。答案解析2.What does the underlined word “oeuvres” mean in Paragraph 2 A.Suggestions. B.Works.C.Messages. D.Patterns.解析:词义猜测题。根据第二段中的“That is the program … to text it as the suggestions.”可知,人工智能根据从阅读诗人的作品中收集的信息生成这些建议,由此可推知,画线词意为“作品”。故选B。答案解析3.What can the Verse by Verse tool do A.Help users appreciate poems. B.Give the program starting lines.C.Generate different poetic forms. D.Compose as good poems as GPT 3.解析:细节理解题。根据第三段中的“The program offers poetic forms … the number of syllables per line.”可知,该程序提供多种诗歌形式,甚至允许用户选择每行的音节数。故选C。答案解析4.What is Dave Uthus's attitude to the capability of Verse by Verse tool A.Doubtful. B.Objective.C.Puzzled. D.Confident.解析:推理判断题。根据最后一段中的“‘The widely varying degrees … remains to be done.’”可知,Dave Uthus (戴夫·乌提斯)认为,虽然好的抒情诗歌偶尔会出现,但人工智能团队的进一步工作仍有待完成,由此可推知,他对该工具的能力的态度是客观的。故选B。答案解析精深阅读——好词句小练(一)热词1.__________ v. 产生;引起2.__________ v. 认出,识别;查明3.__________ adj. 给人印象深刻的,令人钦佩的4.relevant adj. __________________________5._________ v. 仍需去做(或处理);逗留;遗留;保持不变generateidentifyimpressive有关的,相关的;切题的remain(二)高频短语6.____________ 从事于7.____________ 从……中选择8.line by line____________9.as far as ____________10.____________ 尽某人最大的努力work onselect from逐行地就……而言try one's best(三)根据语境填入恰当的内容1.They can better apply theory _____ practice.2.We ____________ (occasion) meet for a drink after work.3.Her patience and wisdom are __________ (legend).(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义4.She'll cook up a convincing explanation. ____________5.They are each recognized specialists in their respective fields. _________6.Our lives always follow a fixed pattern. _________tooccasionallylegendary有说服力的各自的模式(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分1.We don’t want any special treatment. __________2.We could write a letter to the director. _________3.You must choose the best one to buy. __________particularcomposecompose, particular, selectselect(六)长难句分析The widely varying degrees of Verse by Verse output quality show that while good lyrical gems (精品) may occasionally emerge, further work by the AI team remains to be done.句意:Verse by Verse中输出的不同程度质量的诗句表明,虽然偶尔会出现好的抒情精品诗句,但人工智能团队的进一步工作仍有待完成。分析:主干是_______________________;that引导_______从句,作动词show的宾语,while引导___________从句;varying为现在分词作_______。The degrees show that …宾语让步状语定语(七)根据所给汉语,完成下列句子1.We can't make a decision __________ (基于) guesswork.2._______ (多达) 25,000 jobs are still at risk.(八)仿写句子The AI makes suggestions line by line, however, making it more interactive than other top language generators out there.(make+宾语+宾语补足语)仿写:这个有趣的故事总能使我开心。________________________________________________________________based onUp toThis interesting story always makes me happy. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅰ Reading and Thinking.docx Section Ⅰ Reading and Thinking.pptx